Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, Ambasadorji nasmeha

Datum 12.1.2010 20:04:01 | Rubrika: Psi terapevti

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, AMBASADORJI NASMEHA

Kdo smo?
Smo prvo slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, saj delujemo že od leta 2004. Ime Ambasadorji nasmeha najbolje predstavi naše poslanstvo - kamorkoli pridemo, želimo vzbuditi nasmeh na obrazu, pa čeprav le za trenutek, saj ga v ozadju večkrat spremlja huda bolečina, žalost in osamljenost.

Zavedamo se odgovornosti, ki jo nosimo, zato so naši pari preverjeni: par mora opraviti poseben preizkus, pes pa je vsako leto zdravstveno pregledan. Tudi to je razlog za naše uspešno delovanje v ustanovah kot so OŠ Jela Janežica, CIRIUS Kamnik, Psihiatrična klinika Ljubljana, OŠ Janka Kersnika Brdo, OŠ Vide Pregarc, Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, itd.

Organiziramo izobraževalne seminarje, strokovna predavanja, predstavitvene obiske v ustanovah z namenom širjenja in zagotavljanja kvalitetne terapije in aktivnosti s pomočjo živali v Sloveniji.

Naš cilj je doseči, da se terapija in aktivnosti s pomočjo živali ustalijo in izvajajo kot priznana oblika pomoči v zdravstvu, šolstvu in na drugih primernih področjih.

Več o našem delu si lahko preberete na naši spletni strani.


Kaj je "terapija s pomočjo živali" oziroma AAT?
Gre za ciljno usmerjeno pomoč, pri kateri je žival, ki mora ustrezati specifičnim kriterijem, bistven del procesa zdravljenja. AAT je vodena s strani in/ali jo izvaja strokovnjak s področja zdravstva oz. socialnega dela, ki ima potrebno strokovno znanje ter izkušnje s področja svoje zaposlitve. AAT je zasnovana tako, da pospešuje izboljšanje človeških fizičnih, socialnih, emocionalnih in/ali kognitivnih funkcij (kognitivne funkcije se nanašajo na mišljenje ter intelektualne sposobnosti). AAT se izvaja na različnih področjih in lahko poteka v skupini ali individualno. Potek obiska se dokumentira in oceni.

Poglavitne značilnosti AAT: Točno določen namen in cilji za vsakega posameznika, napredek je merjen.



Kaj so "aktivnosti s pomočjo živali" oziroma AAA?
Aktivnosti nudijo priložnost za motivacijsko, izobraževalno, rekreacijsko in/ali terapevtsko podporo za izboljšanje kvalitete življenja. AAA pripeljejo v različna okolja posebej izšolani strokovnjaki in/ali prostovoljci skupaj s svojimi živalmi, ki zadostujejo določenim standardom. AAA so v splošnem "spoznaj in pozdravi" aktivnosti, ki vključujejo živali. Iste aktivnosti se lahko ponavljajo pri različnih ljudeh, to pa je razlika s terapevtskimi programi.

Poglavitne značilnosti AAA: Za vsak posamezen obisk nam ni potrebno pripraviti specifičnih ciljev obiska. Prostovoljcem in strokovnemu osebju ni potrebno beležiti poteka obiska. Vsebina obiska je spontano prilagojena trenutni situaciji, enako velja tudi za dolžino obiska.



Kaj je program READ® (Reading Education Assistance Dog)?
T.i. "pes, pomočnik pri izboljševanju branja", je program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode. Otrok namreč bere psu. Tudi psi v programu READ® so izšolani terapevtski psi, ki prostovoljno skupaj s svojimi lastniki (terapevtski par) obiskujejo šole, knjižnice in ostale ustanove. Ko pride terapevtski psi poslušat, kako otroci berejo, se ustvari prav posebno - prijetno in zabavno - vzdušje.

READ® se izvaja v: Osnovnih šolah, knjižnicah, ustanovah za predšolske otroke in ustanovah za nego otrok, programih dopolnilnega ali dodatnega pouka, zdravstvenih ustanove, itd.

Ljubljana, 2010
Ambasadorji nasmeha
www.ambasadorji.org
nasmeh@ambasadorji.org



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1517