Cepljenje psov proti steklini in čipiranje JE OBVEZNO

Datum 13.5.2010 14:56:36 | Rubrika: Predpisi in dokumenti

Cepljenje psov proti steklini in čipiranje je obvezno

Vsak dan znova ugotavljam, da mnogo lastnikov ne upošteva najosnovnejše zakonodaje v zvezi z lastništvom in odgovornim skrbništvom, pa zato ni odveč, če ponovno opozorim na obvezo cepljenja proti steklini in čipiranja.

Vsakemu lastniku psa, pa tudi tistim, ki o psih razmišljate, mora biti povsem jasno, da mora biti njihov pes cepljen proti steklini in označen z mikročipom ob dopolnjenem tretjem mesecu starosti. To velja brez izjeme tako za mladiče, ki so še pri vzrediteljih (rejcih), kot tudi za vse tiste, ki so že odšli iz legla k novim lastnikom, za rodovniške pse in za mešance, za pse po mestih in na podeželju - za VSE pse.

Psi, ki so koteni pred 1.1.2003, torej trenutno starejši od 7 let, so sicer še lahko brez mikročipa, vendar morajo vedno imeti na ovratnici pritrjeno značko o cepljenju. Brez te značke morajo biti tudi tako stari psi obvezno označeni z mikročipom.

Oboje ni pomembno samo zato, ker tako pravijo predpisi, temveč predvsem za varnost samih psov, njihovih lastnikov, drugih živali in drugih ljudi.
Zmotno je mnenje, da se s tem, ko psa ne cepimo in ne damo označiti z mikročipom, lahko izognemo kaznim zaradi zapustitve, zanemarjanja ali celo mučenja psa. V zadnjem času se nekateri pri raziskovanju in dokazovanju izvora najdenih psov poslužujejo tudi DNK testov in v primeru najdbe lastnika psa lahko le-ta pričakuje plačilo veliko višjih stroškov, kot je le nekajdnevna oskrbnina najdenega psa v zavetišču, zato menim, da bi moralo biti označevanje psov v velikem interesu lastnikov in ne le države ter nekaj tistih, ki se vsakodnevno srečujemo s problemom neoznačenih psov. Zadeve pri iskanju odgovornosti ne bodo šle več na slabše, temveč le na bolje in vsi se najbrž moramo zavedati, da bodo v bodoče pred odgovornost klicani vsi, ki se bodo svojih psov poskušali znebiti na nelegalen način.

V Sloveniji je zdravega psa protizakonito usmrtiti, vsekakor pa je vsaka namerno povzročena smrt živali, ki se ne izvede kot humana usmrtitev pri veterinarju, protizakonita in skrajno nesprejemljiva. Veterinar po zakonu ne sme usmrtiti zdrave živali. Prav tako je protizakonita zapustitev živali, vsako izgubo psa pa ste dolžni v treh dneh prijaviti veterinarski organizaciji ali zavetišču za živali.

Je pa veterinarjeva dolžnost, da vam psa, ki ga pripeljete v veterinarsko ambulanto ali na zbirno mesto za cepljenje, označi, ne glede na to, ali vi to želite ali ne, ali želite in zmorete plačati ali ne. Obveza označevanja psov z mikročipom je v veljavi že vse od leta 2003, pa se še vedno množično pojavljajo psi, ki niso označeni. Na eni strani so za to odgovorni lastniki, na drugi pa zelo slab nadzor odgovornih služb. Vendar upam, da se bo to tudi z našo pomočjo počasi spremenilo in bo za vse pse poskrbljeno tako, kot je treba.

Pa si pobliže poglejmo osnovno zakonodajo, povezano s cepljenjem in čipiranjem:

Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline pravi takole:

4. člen
(okuženo območje)
Za območje, okuženo s steklino, se šteje celotno območje Republike Slovenije.

7. člen
(ostali ukrepi)
(1) Na okuženem območju veljajo poleg ukrepov iz prejšnjega člena tudi naslednji ukrepi:
1. zaščitno cepljenje psov proti steklini;
2. zapiranje in izolacija živali, za katere se sumi, da so zbolele;
3. vsi psi na javnem mestu morajo biti na vrvici;
4. necepljene živali, ki so prišle v stik s steklo živaljo, je treba usmrtiti;
5. necepljene živali, za katere se sumi, da so prišle v stik s steklo živaljo, je potrebno imeti pod trimesečno veterinarsko kontrolo. če lastnik ne pristane na takšno kontrolo, je treba take živali usmrtiti;
6. dokazano cepljenim živalim, ki so prišle v stik s steklo živaljo, se mora določiti zaščitni titer protiteles; če je titer manjši od 0,5 internacionalnih enot, je treba žival revakcinirati in opraviti trimesečno veterinarsko kontrolo; če lastnik ne pristane na revakcinacijo oziroma trimesečno veterinarsko kontrolo, je treba take živali usmrtiti;
7. dezinfekcija objektov, v katerih se je nahajala stekla žival.

10. člen
(preventiva)
(1) Imetniki psov morajo zagotoviti cepljenje psov proti bolezni, ko ti dopolnijo tri mesece starosti.
(2) Najpozneje ob cepljenju morajo biti psi označeni in registrirani. V primeru, da imetnik psa s prebivališčem v Republiki Sloveniji cepi ali registrira psa v drugi državi, mora zagotoviti vnos cepljenja oziroma registracije v register psov v CIS VURS najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja oziroma registracije. Ob cepljenju je potrebno psom odpraviti tudi notranje zajedalce.
(3) Ponovna cepljenja (revakcinacije) psov je potrebno opravljati v rokih, ki jih določajo proizvajalci cepiv, vendar od zadnjega cepljenja ne sme preteči več kot 12 mesecev.
(4) Cepiva, ki se uporabljajo za cepljenje proti bolezni, morajo izpolnjevati standarde za cepiva, ki so navedeni v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(5) Cepljenje opravljajo veterinarske organizacije in o opravljenih delih mesečno do desetega dne v mesecu poročajo v CIS VURS.
(6) Identifikacijska številka živali, cepljenje, podatki o cepivu in datum predvidenega ponovnega cepljenja so sestavni del evidenc, ki jih mora voditi veterinarska organizacija, vpisati pa jih mora v register psov v CIS VURS in v veterinarski dokument, ki mora spremljati psa.
(7) V skladu z Odločbo Komisije z dne 2. februarja 2005 o določitvi obdobja, po preteku katerega je cepljenje proti steklini veljavno (2005/91/ES) (UL L št. 31 z dne 4. 2. 2005, str. 61), se šteje, da je cepljenje ali ponovno cepljenje proti bolezni veljavno šele 21. dan po opravljenem cepljenju.


Zakon o veterinarskih merilih skladnosti pravi:

11. člen
(prijava)
(3) Lastnik psa mora v sedmih dneh od pridobitve prijaviti psa veterinarski organizaciji, ki to vnese v centralni register psov, ki se vodi pri VURS. Mladiča mora prijaviti najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti. Prijaviti je treba tudi pogin, odtujitev, pobeg ter vsako drugo spremembo v zvezi s psom.

12. člen
(sledljivost in dokumenti)
(1) Imetnik živali mora zagotoviti, da so živali na predpisan način označene in registrirane.


Pravilnik o označevanju živali, veterinarskem spričevalu in napotnici, izjavi o prehranski varnosti, povratni informaciji ter izjavi prevoznika pa pravi:

3. člen
(1) Z mikročipom morajo biti označeni:
– psi, rojeni po 1. januarju 2003,
– psi, rojeni pred 1. januarjem 2003, ki niso vpisani v register psov,
– psi, mačke in beli dihurji, če se premikajo med državami članicami ali v primeru njihovega vnosa iz tretjih držav na območje Skupnosti ne glede na to, ali gre za prvi ali ponovni vnos na območje Skupnosti.
(2) če pes, rojen pred 1. januarjem 2003 izgubi kovinsko značko, s katero je bil označen, se ta nadomesti z mikročipom in sprememba vnese v register psov.
(3) Mikročipi, ki se uporabljajo za označitev psov, mačk in belih dihurjev, morajo ustrezati standardom, navedenim v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Veterinarske organizacije s koncesijo za cepljenje psov ter označevanje živali, morajo po opravljenem označevanju zagotoviti takojšen vnos in prenos zahtevanih podatkov iz svojega registra v centralni register psov na Veterinarski upravi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS).


Jana Pahovnik
13.5.2010



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1572