LZS in KZS podpisali naravovarstveni sporazum

Datum 15.4.2011 17:27:04 | Rubrika: Klubi in društva



Lovska zveza Slovenije in Kinološka zveza Slovenije podpisali naravovarstveni sporazum

Gornja Radgona - Lovska zveza Slovenije in Kinološka zveza Slovenije sta danes, 15.4.2011, ob otvoritvi 7. mednarodnega sejma lovstva, ribištva, aktivnosti in oddiha v naravi, LOV, podpisali naravovarstveni sporazum in s tem potrdili pripravljenost za sodelovanje na področjih delovanja, ki se v pomembnem delu dotikajo in prekrivajo. Zvezi sta v sporazumu ugotovili, da je njuno sodelovanje pomembno za ohranjanje kakovosti življenja državljanov Slovenije, ohranjanje naravnega okolja in biotske raznovrstnosti v Sloveniji.

Zvezi, ki sta zgodovinsko organizacijsko zelo povezani, sta sodelovanje in vzajemno pomoč na področjih skupnega delovanja danes zapisali v sporazumu.

Ob podpisu sporazuma sta predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope in predsednik Kinološke zveze Slovenije mag. Blaž Kavčič podala kratki izjavi.


Foto: Jure Zauneker
Predsednik LZS mag. Srečko Felix Krope:
"Organizaciji vzdržujeta stike in si o skupni sistemski problematiki (zakonodaja, predpisi, ...) prizadevata oblikovati in podpirati sorodna stališča, poleg tega pa tesno sodelujeta pri zagotavljanju ustreznega številčnega obsega in ravni lovske usposobljenosti psov. Organizaciji sodelujeta pri odkrivanju in obveščanju o nedovoljenih posegih v prostor (degradacija habitata, onesnaževanje, požiganje, sum na nedovoljen lov, ...). KZS si bo prizadevala za krepitev ozaveščenosti lastnikov psov v smeri odgovornega lastništva psov in preventivnih dejavnosti za preprečevanje pojava škodljivega delovanja psov v gozdovih.LZS bo sodelovala pri oblikovanju dolgoročnih in letnih načrtov dela KZS v delu, ki je pomemben za lovsko kinologijo in LZS, ter podpirala strokovne dejavnosti lovske kinologije pri usposabljanju psov in vodnikov, ter nujnega deleža skupnih administrativnih in publicističnih dejavnosti za kakovosten razvoj lovske kinologije."

Predsednik Kinološke izjave Slovenije mag. Blaž Kavčič:
"Slovenska kinologija je povezana s slovenskim lovstvom od svojega najzgodnejšega začetka dalje. Začetek organizirane slovenske kinologije sega v leto 1921, ko je bilo ustanovljeno Društvo ljubiteljev ptičarjev, zato Kinološka zveza Slovenije letos praznuje svojo 90. obletnico. FCI - krovna svetovna organizacija, pa letos šteje že 100 let. Eden od njenih predsednikov je bil od leta 1939 do leta 1948 starosta slovenske kinologije, dr. Ivan Lovrenčič, ki je bil tudi prvi predsednik slovenske in hkrati jugoslovanske kinološke zveze, kar kaže tudi na tradicionalno vpetost slovenske kinologije v mednarodne povezave. Danes imamo v Sloveniji več kot 4000 za lov usposobljenih psov. Z Lovsko zvezo Slovenije se povezujemo, da bi za skupni razvoj lovske kinologije v prihodnosti našli še boljše možnosti. Kakovostnega lova ni brez dobrega psa, za oboje pa je nujen tudi dobro usposobljen vodnik."

S podpisom omenjenega sporazuma oba predsednika želita nadaljevati in poglobiti dobro medsebojno sodelovanje ter združiti prizadevanja na vseh skupnih področjih delovanja. Ob koncu sporazuma obe zvezi pozivata druge naravovarstvene organizacije, da pristopijo k podpisu podobnih sporazumov. Lovska zveza Slovenije je podoben sporazum že podpisala leta 2009 z Ribiško zvezo Slovenije, tečejo pa tudi pogovori za podpis naravovarstvenega sporazuma s Planinsko zvezo Slovenije. Predsednik: "Rezultat sporazuma z Ribiško zvezo Slovenijo je dogovarjanje in sodelovanje pri vzdrževanju narave in njene raznovrstnosti. Prizadevamo si tudi za podpis podobnega sporazuma s Planinsko zvezo Slovenije, saj imamo vsi upravljavci slovenskega prostora enak cilj - varovati slovensko naravo in njene naravne vire. Več nas bo skupaj, bolj bomo uspešni."



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1733