Prvi slovenski dan psov pomočnikov v Idriji, 10.9.2011

Datum 12.9.2011 11:47:01 | Rubrika: Psi terapevti



Prvi slovenski dan psov pomočnikov v Idriji, 10. september 2011

V Idriji se je v soboto, 10. septembra 2011, zgodil Prvi slovenski dan psov pomočnikov. Organizator enodnevne dobrodelne prireditve je bilo idrijsko društvo za šolanje psov pomočnikov K9 Servis. Namen dogodka je bil širšo javnost seznaniti z različnimi tipi psov pomočnikov, jim predstaviti, kako poteka šolanje psov pomočnikov, predstaviti druge kinološke dejavnosti, poiskati ustrezne kandidate za pse pomočnike in zbrati donatorska sredstva za šolanje psov pomočnikov.

Zvezda dneva je bila švicarska bela ovčarka Slo-White Rose Hydrargium Hope - Bela, ki jo je donirala psarna Slo-White Rose, za življenje in delo z gibalno ovirano osebo iz Tolmina pa jo pripravlja Maja Golob, kinologinja, ki se je za usposabljanje psov pomočnikov izobraževala v ZDA.


Bela in Maja
Organizator je pripravil pester program, namenjen najširšemu krogu ljudi. Prostor je bil prijeten idrijski park Mejca, vreme kot naročeno, obiskovalci pa smo z zanimanjem spremljali dogajanje. Med številnimi izobraževalno-zabavnimi aktivnostmi je nedvomno vsak našel nekaj zase, zagotovo pa se je nabralo tudi nekaj sredstev v mošnjičkih za šolanje Bele, saj so bile na stojnicah pripravljene temu namenjene škatle za donacije, dekleta pa so ves čas neutrudno prodajala srečke za bogat srečelov. Upam, da bo dovolj za neovirano Belino usposabljanje in morda še za koga naslednjega, ki ga bo Maja pripravljala za psa pomočnika.

Žal Zavod za zdravstveno zavarovanje RS krije stroške za psa pomočnika le slepim ljudem, gibalno oviranim pa ne in tako se le-ti srečujejo z nepremostljivo oviro pri prehodu v samostojnost. Nakup in šolanje psa pomočnika je tako za večino gibalno oviranih ljudi, pa tudi za vaditelje, prevelika finančna obremenitev. Dobrodelne aktivnosti, kot so jo izvedli člani K9 Servis v soboto v Idriji, so ena od redkih možnosti, da pridejo do cilja - pomagati ljudem, da postanejo samostojnejši s pomočjo svojega in svojim potrebam prilagojenega psa pomočnika.

V društvu K9 Servis šolajo pse pomočnike za diabetike, za alergike, za gluhe in naglušne, za gibalno ovirane osebe, za slepe in slabovidne, za epileptike, za avtiste, za otroke in odrasle s posebnimi potrebami, za osebe s psihološkimi potrebami, za osebe, ki imajo probleme z ravnotežjem in terapevtske pse. V letu 2010 so izšolali labradorca Mosesa za pomoč invalidu, špringer španjelki Beo in Coro za pomoč diabetikoma, belgijsko ovčarko Mayo za pomoč gluhi osebi in beaucerona Eliasa za pomoč alergiku, zdaj ja na vrsti Bela, za njo prihajajo nove potrebe.

Sobotni dogodek v Idriji je zagotovo približal dejavnost tega društva širši javnosti in upam, da jih bomo znali in zmogli podpreti tudi v bodoče.

Več o društvu in njihovem delu najdete na www.psipomocniki.si.

Nakaj foto utrinkov s prireditve:


prvi obiskovalci


bogato obložene stojnice


pri stojnici za dobitke na srečelovu je bilo ves čas živahno


Maja Golob in Polonca Pagon z Belo in voditeljem prireditve


na prireditvenem prostoru je bilo iz trenutka v trenutek več ljudi in psov


ustvarjalna delavnica za otroke


sonce ni prizanašalo in vsaka senčka je bila dobrodošla


del prikaza ekipe reševalnih psov


v pričakovanju predstavitev pasem


pasme se predstavljajo

Zgornje fotografije ne prikazujejo celotnega dogajanja, temveč samo prvi dve uri prireditve in lahko mi verjamete, da se je odvilo do večera še mnogo več zanimivega. Organizatorji obljubljajo, da postane prireditev tradicionalna, zato upam, da sem vas vsaj malo navdušila in se jim pridružimo prihodnjič še bolj številčno.

Jana Pahovnik
foto Mirč


Več fotografij si oglejte v mojpesGaleriji.



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1789