Memorial T. Dreniga, tekmovanje v njegov spomin in drugi jubileji

Datum 24.2.2012 16:36:37 | Rubrika: Klubi in društva

MEMORIAL TEODORJA T. DRENIGA, TEKMOVANJE V NJEGOV SPOMIN IN DRUGI JUBILEJI

S smrtjo Teodorja T. Dreniga, 17. 01. 1977, je slovenska, jugoslovanska in širša mednarodna kinologija izgubila človeka, ki je več kot 60 let deloval na širšem kinološkem področju. Za seboj je pustil številna dela s področja kinološke organiziranosti in strokovnosti, zato tudi pooseblja del kinološke zgodovine. Njegovo delovanje, kot delovanje vseh takratnih kinologov, je bilo povezano s klubom ljubiteljev športnih psov v Ljubljani, katerega pravni naslednik je današnje Kinološko društvo Ljubljana.

Po smrti T. T. Dreniga smo se v društvu na pobudo Mirka Džakule odločili, da se tradicionalna tekmovanja, ki jih organizira KD Ljubljana, poimenuje v njegov spomin kot memorial Teodorja T. Dreniga. Tako je naše društvo leta 1979 prvič organiziralo mednarodno tekmovanje šolanih psov poimenovano "Drenigov memorial", katerega predsednik je bil Jože Vidic. Tekmovanja se je udeležilo 39 tekmovalcev. Tekmovalo se je posamično in ekipno po programu IPO-3. Zmagovalec prvega Drenigovega memoriala je bil Sergo Bogdan iz Maribora s psom Atosom, udeleženi pa so bili tekmovalci iz KD Maribor, KD Bled, KD Žalec, šola RSNZ Podutik, miličnik iz Beograda, tekmovalci iz Srbije in Italije ter domači tekmovalci.


Predsednik KD Ljubljana, Vlado Gerbec z uspešnimi tekmovalci, 1984
Sloves dobro organiziranih Drenigovih memorialov se je hitro širil, tako da se je tekmovanj v naslednjih letih v povprečju udeležilo od 40 do 55 tekmovalcev iz številnih držav in društev. To tekmovanje je vsa leta štelo tudi kot izbirno tekmovanje za uvrstitev v državno reprezentanco. Organizator KD Ljubljana je na ta tekmovanja že od vsega začetka vabil ugledne mednarodne in domače sodnike. če omenimo samo sodnika in Drenigovega prijatelja Hansa Feichterja iz Avstrije in Janeza Hojana, ki je na starost skrbel za gospoda Dreniga do konca njegovega življenja, bil pa je prisoten tudi na večini teh tekmovanj. Tako številni sodniki iz tujine kot tudi številni tekmovalci iz Avstrije, Švice, Nemčije, češke, Italije, Madžarske so izražali čast in zadovoljstvo, da so lahko sodelovali na tem tekmovanju.


Sodniki - Drenigov memorial 1982

KD Ljubljana je z dobro organizacijo in odličnimi sodniki postalo pojem vrhunskega organiziranja tekmovanj šolanih psov. Ker so na ogled tekmovanja prihajali številni domači in tuji kinologi in predstavniki društev, je organizator sledil tem interesom in organiziral prijetne družabne večere in strokovne posvete z izmenjavo mnenj in izkušenj.

Drenigov memorial je postal vsakoletni praznik slovenske športne kinologije, pridobil pa si je tudi mednarodni ugled v tem delu Evrope. Ob vsakem tekmovanju za Drenigov memorial, se opravi tudi svečano polaganje venca na grobu na ljubljanskih Žalah, v katerem ob Teodorju T. Drenigu od leta 2010 počiva tudi naš Janez Hojan. Ob polaganju venca in častni straži šolanih psov izražamo zahvalo in spoštovanje do velikanov slovenske kinologije, obenem pa želimo spomniti mlajše kinologe na njihov zgodovinski kinološki pomen.


častna straža ob Drenigovem grobu

Medgeneracijske menjave in kriza so doprinesli k temu, da leta 1997 Drenigov memorial ni bil organiziran. Leta 2000 je to prireditev organiziralo KD Ptuj, leta 2001 pa KD Maribor. V naslednjih letih, do leta 2007, je zopet prireditev organiziralo KD Ljubljana, razširili pa so se tudi tekmovalni programi na IPO-1, IPO-3, SCH-1 in SCH-3. Leta 2008, 2009 in 2010 teh tekmovanj ni bilo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. V letu 2011 se je tekmovanje za pokal Teodorja T. Dreniga organiziralo tudi kot CACIT Slovenija z vsemi programi. Letošnje tekmovanje je ob opisanih premorih organizirano tridesetič, torej praznujemo 30. let tekmovanja Drenigovega memoriala.

Klub ljubiteljev športnih psov, katerega pravni naslednik je KD Ljubljana, je bilo ustanovljeno 9. 11. 1922. Prvi predsednik je bil Ivan Skušek. Društvo je ustanovilo 15 članov, ki so že leta 1923 začeli izdajati svoje glasilo. Leta 1926 so h klubu pristopili kasneje zelo aktivni člani: Teodor T. Drenig, Franjo Bulc in Janez Klemenčič. V prvem letu je članstvo naraslo na 120 članov. Iz leta 1932 in 1933 so ohranjena tudi vabila na letne občne zbore kluba ljubiteljev športnih psov članom kraljeve rodbine Karađorđevičev, ki so bili častni člani kluba. KD Ljubljana ima vsestransko bogato in zgodovinsko pomembnost, tako za slovensko kot jugoslovansko športno kinologijo.


Vabilo prestolonasledniku Karađorđeviću

Letos praznujemo tudi 60. letnico načrtnega šolanja psov v Sloveniji in bivši Jugoslaviji, ki se je prav tako začelo v našem takratnem klubu. Spomladi leta 1952 je v Ljubljani na Rožniku pričel z organiziranim šolanjem inštruktor milice, naš član Janez Klemenčič. Naslednje leto je šolanja vodil Bogdan Sežun na konjskem vadbišču v Trnovem, od koder so se šolanja preselila na vadbišče na Brdu. Vse do leta 1964 jih je vodil Janez Klemenčič, zamenjal ga je Bogdan Anžel, leto kasneje pa Miroslav Zidar. Za njim je leta 1978 vodenje šole prevzel Franček Šterman, ki je šolo vodil neprekinjeno 10 let, kasneje pa še v presledkih 4 leta. V letu 1980 je za kvaliteto šolanja skrbelo 18 inštruktorjev, od katerih je bilo 9 sodnikov za delo psov. V tem obdobju je bilo letno od 200 do 300 tečajnikov, šolanja pa so zajemala vse državne in mednarodne programe. Kvaliteto naše šole so na državnih in mednarodnih tekmovanjih uspešno zastopali naši tekmovalci.


Tečajniki KD Ljubljana 1979

Ker je za KD Ljubljana leto 2012 leto spoštljivih jubilejev:
- 30 let organiziranja tekmovanj za Drenigov memorial,
- 60 let šolanja psov in
- 90 let obstoja društva,
bo svečano praznovanje vseh jubilejev organizirano ob tekmovanju Teodorja T. Dreniga, 14. in 15. aprila 2012. Slavnost bo v soboto, 14. aprila 2012 ob 19. uri v društvenih prostorih.


V čast in zadovoljstvo nam bo, če boste naši gostje in skupaj z nami doživeli nepozabni, jubilejni praznični večer.

Franček Šterman
Vodja protokola praznovanja
Ljubljana, 9. 2. 2012

Vse fotografije so last Frančka Štermana.


Janez Klemenčič, naš prvi tekmovalec, leta 1956 na Dunaju


Ekipa KD Ljubljana v Beogradu, 1978


[i]Ekipa za propagandne nastope KD Ljubljana, 1978



Nastop ekipe KD Ljubljana - Hala Tivoli, 1979


Obisk Janeza Klemenčiča v šoli KD Ljubljana, 1982


člani KD Ljubljana v reprezentanci, 1984


člani KD Ljubljana v jugoslovanski reprezentanci, 1985


Evropsko prvenstvo 1986


člani KD Ljubljana v Teritorialni obrambi Slovenije, 1991


Tehnična komisija FCI, Ljubljana 1992


Reprezentanca Slovenije na prvem sledarskem svetovnem prvenstvu, 1994


FCI je odlikovala Frančka Štermana, 1995


Prijatelja Teodorja T. Drenig in Hans Feichter


Janez Klemenčič, 80let


Srečo Šalamun in Jože Vidic, nepogrešljiva organizatorja


Janez Klemenčič, snemanje filma Kala


Tekmovalci Guardia di Financa iz Italije


Delegacija ob Drenigovem grobu


Odkritje Drenigove zapuščine


Neumorna častna člana KD Ljubljana


Posvet sodnikov - Janez Hojan in Franček Šterman



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=1879