Ambasadorji nasmeha: Kako izgleda tečaj za nove delavne pare

Datum 15.1.2013 23:06:22 | Rubrika: Psi terapevti



Kako izgleda tečaj za nove delavne pare

Ambasadorji nasmeha se trudimo izobraževati nove delavne pare. Vsakdo, ki hoče zastopati oranžne barve in delovati kot Ambasador nasmeha, mora poslušati seminar, opraviti tečaj in izpit ob koncu. Ko pa obišče še tri ustanove pod nadzorom, pa lahko začne čarati nasmehe na obraze.


Seminar
Vsi stari in novi člani se moramo udeležiti seminarja. Na njem najprej obnovimo terminologijo, s katero se srečujemo pri delu. Nato nam skorajda društvena veterinarka Tina Roškar razloži prvo pomoč za psa (živali), ki nam pri delu tudi lahko pride prav. člani, ki že dlje časa delajo, predstavijo svoje izkušnje iz različnih ustanov, prisluhnemo pa tudi različnim primerom dobre prakse. Ob koncu dobimo še nalogo ali dve, pri katerih se malo preskusimo in še bolj nasmejimo. Potem morajo novi člani opraviti še pisni del izpita.



Tečaj
Tečaji potekajo ob sobotah, tečajniki si morajo za nas rezervirati štiri sobote za tečaj in še eno za izpit. Na naših tečajih ne učimo poslušnosti, to morata pes in njegov človek (oz. vodnik / skrbnik) že obvladati. Pomemben je odnos med vodnikom in psom ter obojestransko zaupanje.



Na tečajih psa in vodnika spravimo v situacije, ki jih srečujemo pri svojem delu in opazujemo njuno reakcijo. Seveda pri tem pazimo, da psa ne spravimo v stisko; ob vsakem najmanjšem znaku nelagodja vajo prekinemo. Vodnik mora biti psu močna opora, pri vajah ga mora spodbujati in bodriti ter po opravljeni vaji izdatno nagraditi. Delo mora biti psu namreč v užitek in veselje.



Po končanem tečaju sledi še izpit.

Obiski pod nadzorom
Po končanih izpitih morajo bodoči delavni pari opraviti še vsaj tri obiske pod nadzorom. Po navadi obiščemo starostnike, skupino otrok in gibalno ovirane otroke. Pri teh obiskih poskušamo ugotoviti, kje se pes in njegov vodnik počutita najboljše. Najprej seveda vprašamo psa, saj mora biti v prvi vrsti njemu delo v veselje. Po opravljenih obiskih je par pripravljen na samostojno delo ter na misijo razveseljevanja ljudi in širjenja dobre volje.

Tekst: Neža Vilhelm
Foto: Ambasadorji nasmeha
www.ambasadorji-nasmeha.si



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2032