Društvo športnih psov Slovenije

Datum 29.1.2013 13:58:56 | Rubrika: Vlečni športiDruštvo športnih psov Slovenije

Društvo športnih psov je uradno nastalo 30. 11. 2012. Sedež našega društva je v Škofji Loki, člani pa smo razsejani po okoliških krajih, od Logatca, Trzina, Kranja, Škofje Loke do Ljubelja. Predsednik društva je Matjaž Ovsenek, dolgoletni uspešni tekmovalec v pasjih vlekah.

Namen ustanovitve društva je bil predstaviti ljudem aktivno preživljanje prostega časa s štirinožci in različne športno pasje aktivnosti.

Trenutno je društvo aktivno predvsem v vlečnih športih, vendar pa kot je razvidno iz imena društva, v prihodnosti nameravamo uvesti tudi druge športno pasje dejavnosti.


Foto Jože Krmelj

Foto arhiv Društva športnih psov Slovenije

Društvo ima treninge vleke na treh stalnih lokacijah in sicer na Trati pri Škofji Loki, na Bregu pri Kranju in na Mengeškem polju med Trzinom in Domžalami. Enkrat na dva meseca načrtujemo tudi treninge po različnih krajih Slovenije. V mesecu februarju se na pobudo prijateljice načrtuje obisk celjske regije. Pogoj, da se odzovemo vabilu za trening v kateremkoli koncu Slovenije, je primerna proga, za katero mora poskrbeti nekdo iz tistega kraja.

In kaj je primerna proga? Za vse, ki še niso dodobra domači v tej lepi športni panogi, vam bom na kratko opisala, na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri trase za progo. Dolžina proge se po navadi giblje nekje med 3,5 do 5 km. Zaželeno je, da je trasa krožna. Podlaga je lahko gozdna ali makadamska. Asfalt ni zaželen, morda nekaj 100m. V toplejših mesecih je zaželena senčna trasa, ali pa izredno zgoden čas pričetka treninga. Vsako progo je potrebno ustrezno označiti, da se udeleženci ne izgubijo. Lahko je krožna proga tudi krajša, na primer 2 km, tako da je primerna tudi za začetnike.


Foto Jože Krmelj


Foto arhiv Društva športnih psov Slovenije

V zimi in ko je sneg, društvo organizira tudi treninge smučarskega teka in skijoringa. Zaenkrat je psom prijazna lokacija Soriška planina, v primeru zadostne količine snega tudi Mengeško polje. Naš predsednik z veseljem poda nasvete, kako popraviti tehniko teka.
Društvo 7. 4. 2013 pripravlja tudi 1. memorial Henrika Sečnika. To bo tekma imenovana dryland - torej letna različica, ki bo vključevala canicross in bikejoring.

V društvo z veseljem sprejmemo vsakega novega člana, ne glede na pasmo psa ali kondicijsko zmožnost. Sicer nas je nekaj članov, ki se redno udeležujemo tekem vleke, kljub temu pa je naš glavni namen druženje, dobra volja in skupno aktivno preživljanje prostega časa.

Dejavnosti društva lahko spremljate na FB strani http://www.facebook.com/DrustvoSportnihPsovSlovenije in naši spletni strani www.dsp-slovenije.eu.

Vljudno vabljeni v našo družbo, kjer je vedno pestro in zanimivo dogajanje.

Barbara Rink
Društvo športnih psov SlovenijePrispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2041