Kako ukrepati ob napadu psa na psa

Datum 28.2.2013 22:37:39 | Rubrika: Vzgoja

Kako ukrepati ob napadu psa na psa

Najprej je potrebno ločiti, kaj je pasji ravs in kaj napad. Ko govorimo o pasjem ravsu je vse končano, še preden mi posežemo vmes. Psa se šopirita, preden prideta skupaj, pri tem se oba telesno postavljata in spuščata visoke glasove, ki se postopoma nižajo.

Če sta oba psa na povodcu, je v tem primeru najboljše, da vodnika poskrbita za to, da gresta psa mirno en mimo drugega. Če kaže, da se bosta srečala na isti strani, dajte povodec in psa v drugo roko ter primite povodec čisto pri karabinu, da ima pes čim manjšo moč. Mirno, a odločno pojdite mimo, svojemu psu ne pustite, da bi prišel v stik z drugim psom - vaše telo naj bo med njima, umaknite se na drugo stran ceste oziroma poti.

Največjo napako delajo ljudje, ki dajo psa na "sedi" in čakajo da gre drugi pes mimo. S tem jima omogočijo, da se z očesnim kontaktom merita med seboj, sedečemu psu pa omogočijo, da se "katapultira" v psa, ki gre mimo. Če delate tako, potem pojdite stran od drugega psa in svojemu psu ne dovolite, da ga gleda.


foto arhiv mojpes.net
Če srečate odvezanega psa, ki se repenči, se obrnite in pojdite v drugo stran. Tako pes misli, da vas je pregnal in ne bo napadel. Če to ni mogoče, potem dajte svojega psa na kratko, za ali ob sebe. Z močno odločno hojo pojdite proti psu in mu z odločnim, glasnim, a globokim glasom govorite "bejž domov" ali kaj podobnega. Glas ne sme biti prijazen ampak odrezav in odločen. Taki bahači so v svojih pohodih že dobili kakšno brco v rit in točno vedo kaj pomeni, ko jih človek podi in gre odločno proti njemu.

V 99 odstotkih primerov se bo pes obrnil in šel. Če ne, pa bo obstal in se sicer telesno še naprej repenčil, ne bo pa napadel. Z njim stalno ohranjajte očesni kontakt. Pomembno je, da predvsem z obrazno mimiko izražate grožnjo. Tako pes vidi vašo neverbalno komunikacijo, ki mu sporoča, naj si ne drzne napasti. Takoj ko boste psihično popustili, boste dali psu vzvod za napad, zato je res pomembno, da ste pogumni in odločni, ne glede na vaš strah. Hoja naj bo odločna in ne prehitra, pazite da imate stabilne korake, ker s tem telesno sporočate odločnost. Ne tecite mimo ali stran od psa - s tem se spremenite v plen!


foto arhiv mojpes.net

Kaj storite, če vseeno pride do ravsa?

Za začetek se glasno in odločno zaderite "fuj", "spusti" ali "dovolj" - pri tem ženske pazite, da je vaš glas globok, ne vreščeč. V večini primerov je že to dovolj, da gresta psa takoj narazen. Pri pasjem ravsu je namreč več glasovnega napadanja kot resnih ugrizov. Če so že, so samo s sprednjimi zobmi in bolj podobni ščipanju.

Psa se v večini primerov dvigneta na zadnje noge. Najbolje je, da oba psa primete za ovratnici in ju ločite. Če imate vašega psa pod kontrolo, primite drugega psa za ovratnico in ga držite v zraku. Ker na zadnjih nogah nima opore, bo popustil. Pri tem bodite predvsem ženske pazljive, da si ga ne naslonite na prsi, ker vas lahko v efektu ugrizne. Vedno ga držite stran od sebe. Vse skupaj mora biti narejeno zelo hitro, da se pes ustraši in zaradi šok efekta spusti. Če boste ob tem že z močnim glasom poveljevali "spusti" ali "fuj", bo pes, ki se ravsa, spustil in zbežal.


foto Aleš Medvešek, Francija, 2004

Kaj je napad?

Napad je vsako grizenje in stresanje psa, ki traja več kot 10 sekund. Znaki in začetki so enaki kot pri ravsu, le da psi, ki napadajo, niso glasni in se ne oglašajo z visokimi toni, pač pa je glas nizek in odločen. Tudi telesno se še bolj postavljajo. Če sta oba psa na povodcu, veljajo popolnoma isti nasveti, kot pri ravsu. Če vidite, da lastnik psa telesno ne zadrži, predlagam spremembo smeri.

Pri napadu napadalec teži k temu, da nasprotnika čim prej zbije na tla. Kako postopati, je odvisno od tipa psa. Pri terierskem tipu oziroma pri vseh, ki imajo izrazito široke čeljusti, boste težko iztrgali žrtev iz gobca - ravno pri tem ljudje povzročimo največ poškodb, ko dobesedno vlečemo psa iz napadalčevih ust.

Obstaja veliko nasvetov, kaj storiti v takem primeru:

  • Psa polijte z vodo: voda naj bo res ledeno mrzla, pljusk vode naj bo usmerjen v nos in oči.


  • Dvignite psa za zadnje noge in ga obrnite: pes bo takrat res izpustil žrtev, vendar morata biti prijem in obrat tako hitra, da tega večina ljudi ni sposobna narediti. Psa se prime za zadnje noge in se ga istočasno zelo hitro zavrti za 90 stopinj. Najlažje je, da se bočno postavite na psa, ga primete in zavrtite. Pazite, da ne bo skočil nazaj v vas.


  • S prstom pritisnite v napadalčevo oko ali porinite nekaj v njegov anus, zaradi bolečine bo spustil: učinkovitost metode je odvisna od tipa psa. Nekateri imajo že pasemsko pogojen visok prag bolečine, ki pa je ob pasjem napadu še višji, saj psi izklopijo čut za bolečino.


  • Uporaba pripomočkov za razpiranje gobca: pripomočki so učinkoviti samo ob pravilni uporabi! Če imate možnost, hitro zatlačite napadalčevemu psu v usta palico, a pazite da jo porinete v kot (stičišče) čeljusti. Pes bo zaradi bolečine odprl usta, in napaden pes se bo osvobodil, ker bo napadalec imel še vedno palico v ustih ne bo mogel ponovno ugriznit.



  • foto arhiv mojpes.net

  • Najbolj učinkovita metoda prekinitve napada je, da se psa dvigne za ovratnico v zrak in drži toliko časa, da mu zmanjka sape. Če ste dovolj močni, ga dvignite tako visoko, da z zadnjimi nogami ne stoji na tleh. Res je, da ob tem dvignete tudi napadenega psa, a s tem ga boste rešili, saj bo napadalcu zmanjkalo sape - v tistem trenutku bo razprl usta, da bi zadihal. Pri tem pa je potrebna izredna pazljivost, saj lahko pes skoči v vas. Ko spusti, ga držite za ovratnico, z drugo roko fiksirajte vrat, da se ne more obrniti v vas.


  • Posebno bodite pozorni pri ovratnicah na zaponke - predvsem plastične bodo počile, kar je še bolj nevarno za vse udeležene. Če vidite, da ima pes navadno ovratnico s plastično zaponko, potem raje povodec ovijete okoli vratu in ga potegnite čez zanko za roko. S tem dobite zatezno ovratnico. Psa zategnite in dvignite. če pes nima zatezne ovratnice, vam predlagam, da vedno uporabite raje povodec, saj se lahko iz nezatezne ovratnice sname.


  • Če psa ne morete dvigniti, ker je pretežak (računati morate, da boste ob tem dvignili tudi vašega) lahko s povodcem naredite zanko in čim močneje zategujete, ker mu bo tudi zmanjkalo zraka. V tistem trenutku, ko bo odprl usta, da bi zajel zrak, ga potegnete stran. Najbolj učinkovito in "varno" bi bilo, da to naredi lastnik napadalnega psa. A realnost je, da v večini primerov le-ti odpovedo in mora vsak sam reševati svojega psa.



  • foto arhiv mojpes.net

  • Naravna reakcija vsakega lastnika je, da zbrca napadalca. To pomaga le, če so brce res brezkompromisne in usmerjene v mehka tkiva. Ne pozabite, da psi izklopijo bolečino, zato tudi pri brcanju iščete efekt, s katerim bo pasu zmanjkalo sape. Opozoriti moram, da pri določenih tipih psov, ki so bili ustvarjeni za boje ali za lov na divje živali, brcanje napad samo okrepi. Tega naj se lotijo res samo tisti, ki vedo kam brcnit psa in ki ga lahko brcnejo dovolj močno v področje mehkih tkiv. Ta metoda je najbolj učinkovita ob hkratni uporabi prej opisane metode - dvig psa. Zavedati se morate tudi, da vas lahko lastnik napadalnega psa ovadi zaradi fizičnega napada na psa.


  • Pomagamo si lahko tudi s poprovim sprejem, solzivcem in podobnimi kemičnimi pripravki, ki pse onesposobijo zaradi reakcije na sluznici. Učinkovit domač pripravek je voda s kisom ali pa vsaj pijača z mehurčki. Če jih imate pri sebi, vedno špricajte v nos, usta, oči. Seveda bo tudi vaš pes imel kratkotrajne posledice, a ga boste rešili.


  • Na tržišču so tudi priprave, ki z nam neslišnimi zvoki (Dazer) ustavijo psa, ampak to le, ko do napada še ni prišlo.


  • Vedno pa najprej poskrbite za svojo varnost, saj se vam lahko zgodi, da vas pogrize pes, ki ste ga uspeli dati stran od vašega in nato še vaš. Ko sta oba v efektu, ne gledata koga grizeta.



  • foto arhiv mojpes.net

    Nevarnih psov se izogibajte

    Predvsem poskrbite najprej za svojo varnost in varnost svojega psa. Če veste, da se na nekem področju nahaja nevaren pes, se ga izognite. Če vidite psa, da se vam približuje v grozeči pozi, obrnite se in pojdite stran. Ne pozabimo pa tudi na to, da moramo imeti našega psa vzgojenega, da ne bo provociral in predvsem da ne bo na vsako provokacijo tudi odgovoril.

    In ja, realno gledano bi bilo velikokrat bolje odstraniti napadalčevega lastnika, ki s svojim vedenjem napadalca samo še spodbuja ali pa dela ozračje samo še bolj naelektreno. Zato, ne glede na vse, ohranite trezno glavo in mirno kri.

    Želim si, da vam prebranega ne bo potrebno uporabiti; predvsem pa prijavite vsak najmanjši napad na vašega psa.

    Alenka Klemenčič
    Bajka - šola za pse
    www.bajka.si


    foto arhiv mojpes.net



    Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
    //www.mojpes.net

    URL za ta prispevek je:
    //www.mojpes.net/article.php?storyid=2048