1. memorial Henrika Sečnika, Hraše, 7. april 2013

Datum 11.4.2013 9:55:23 | Rubrika: Vlečni športi

1. memorial Henrika Sečnika

V nedeljo, 7. 4. 2013, se je pod okriljem Društva športnih psov Slovenije in Turističnega društva Hraše v Hrašah pri Smledniku odvijal 1. Memorial Henrika Sečnika. Šlo je za letno različico tekmovanja vlečnih psov.

Tekmovanja so se udeležili tekmovalci iz treh držav, in sicer Slovenije, Italije in Avstrije. Pomerili so se v 4 disciplinah, ločenih v ženske in moške.

Še en dan prej je ob pripravi proge kazalo, da bo le ta izjemno blatna in predvsem problematična za kolesarje. Vendar so se prostovoljni delavci Turističnega društva Hraše resnično potrudili in z vso razpoložljivo mehanizacijo uspeli pripraviti, za to deževno in hladno obdobje zelo dobro progo, ki je bila dolga 3,6 km.


Bike open moški, foto Joža Krmelj
Prvi so se na progo podali moški v kategoriji bike open. To je kategorija za kolesarje s psi vseh pasem. Nastopilo je 7 tekmovalcev, med njimi tudi Stane Horvat, ki je bil z 62 leti najstarejši tekmovalec. Zmagal je večkratni svetovni in evropski prvak Edvard Schumet z greystrom Vata, z odličnim časom 7:38. Zelo hitra sta bila tudi drugi Patrik Zupanič z Vatovo sestrico Grey in tretji Aldo Guzzon iz Italije, prav tako s psom pasme greyster po imenu Demon.


Bike polar moški, foto DŠPS

Sledila je kategorija bike polar, kjer so nastopili kolesarji s polarnimi pasmami psov. Zmagal je Henrikov zelo dober prijatelj in evropski prvak v kategoriji kolesarjenja z dvema psoma polarnih pasem, Matjaž Ovsenek s časom 10:23. Zanimivo je, da sta tako Matjaž kot njegova huskyca Kira na ta dan slavila rojstni dan. Drugo in tretje mesto je pripadlo italijanskima tekmovalcema Alessiu Del Fabbru s huskyjem Codyjem in Guiliu Alessandrisu s prav tako huskyco Nayki.


Bike open ženske, foto DŠPS


Bike polar ženske, foto DŠPS

Sledile so ženske v obeh kategorijah bike. V open je slavila Nina Žepič s pointerjem Clemenom pred Tejo Martinovič, ki je nastopila z mešancem po imenu Miko. Med polarnimi pasmami pa Jasna Šolinc s huskyjem Kodijem pred Saro Rovan in njenim malamutom Billyjem. Sara je v istem dnevu uspela odpreti tudi šampionat na pasji razstavi na Barju, vmes pa odkolesarila.


Canicross open ženske, foto DŠPS

Nato so startale ženske v kategoriji canicross open. Izjemen čas je dosegla zmagovalka Nuša Gros s ptičarko Andy, in sicer 12:50, kar je bil sploh najhitrejši tek med vsemi tekači. Drugo mesto je osvojila Tina Lončarevič z rodezijskim grebenarjem Majem, tretjega pa Elizabeta Zupanič s ptičarko Alfo. V tej kategoriji je svoj prvi uradni nastop uspešno zaključila tudi naša članica Kaja Špruk s svojo Amy.


Canicross polar ženske, foto DŠPS

V canicross polar kategoriji je zmagala najstarejša ženska udeleženka, ki je nastopila v obeh tekaških kategorijah. Ursula Visconti s huskyco Noah iz Avstrije, je s časom 16:25 za pol minute prehitela Barbaro Rink in njeno huskyco Albo, tretje mesto pa je dosegla Maja Žohar, ki je tekla s Henrikovo psičko Indy.


Canicross open moški, foto DŠPS

Za konec so se na progo podali še moški tekači. V kategoriji open je slavil Aleš Rink in njegova madžarska vižla Tege, s časom 13:08, drugo mesto je zasedel novinec na tekmah David Javor z borderko Lu, tretje pa Thomas Hribernig iz Avstrije in njegova pitbullka Petzi. V tej kategoriji smo videli resnično pisan nabor pasem (mops, cane corso, pitbull, kokeršpanjel, madžarska vižla, border collie). Mislim, da je vse najbolj navdušila mala mopsica čina, ki je v duetu z Edvardom Schumetom dokazala, da tudi psi te pasme zmorejo premagati razdaljo in so lahko aktivni.


Canicross polar moški, foto DŠPS

Moška canicross polar kategorija je pripadala Mirku Perku in njegovemu huskyju Archu, ki je zmagal pred Italijanom Giuliom Alessandrisom in huskyco Sally in našim Ivanom Okršlarjem in njegovo huskyco Tajgo. Tudi v tej kategoriji sta krst uspešno preživela naš član Franci Habjan in njegova malamutka Luna.


Franci Habjan in Luna, foto DŠPS


Barbara Rink in Alba, foto DŠPS


Edvard Schumet in Vata, foto Joža Krmelj


Matjaž Ovsenek in Kira, foto DŠPS


Edvard Schumet in Cina, foto DŠPS


Aleš Rink in Tege, foto DŠPS


Thomas Hribernig in Petzi, foto DŠPS

Po končani tekmi je sledila še predstavitev društva Flipsi, ki se ukvarjajo s pasjim frizbijem ter podelitev.

Kljub vetrovnemu in hladnemu vremenu je prireditev lepo uspela. Seveda pa se je potrebno zahvaliti vsem tekmovalcem, ki so prišli, vsem sponzorjem (Aler, Pasja pekarna Hov Hov, Tukano, Loomp, Pasji piškotki, Canin sport in Irena Šeruga, Kužek), prostovoljcem, obiskovalcem in Hrašanom, brez vseh ta prireditev ne bi uspela.

Se vidimo naslednje leto!

Povezave do rezultatov in fotografij:
  • Rezultati (.pdf)
  • Fotografije DŠPS
  • Fotografije Joža Krmelj


  • Barbara Rink
    Društvo športnih psov Slovenije



    Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
    //www.mojpes.net

    URL za ta prispevek je:
    //www.mojpes.net/article.php?storyid=2074