Delavnica iz prinašanja in 2. delovni test za Zlato raco 2013

Datum 1.7.2013 9:13:01 | Rubrika: Šport, veselje in delo


Delavnica iz prinašanja z Athanasiosom Kellerjem in 2. delovni test za Zlato raco 2013

Po uspešno organizirani prinašalski delavnici z Riccardom Raccanellijem iz Italije v osrčju slovenske Istre smo napovedovali, da bo drugo delavnico v letošnji sezoni v Gradišču pri Trebnjem vodil Bobby Robertson iz Velike Britanije. Žal pa je Bobby Robertson moral zaradi bolezni svoj obisk v Sloveniji preložiti. Delavnico je v soboto, 22. junija 2013, vodil Athanasios Keller, ki je bil sicer napovedan kot sodnik na nedeljskem delovnem testu. Gospod Keller, priznani avstrijski inštruktor in sodnik, se je prijazno odzval našemu vabilu in "rešil" delavnico, kot drugi sodnik pa je v zadnjem hipu priskočil na pomoč Sebastian Hochreiter, prav tako iz Avstrije.


Prinašanje dummyja
Foto: Iztok Noč


Prinašanje dummyja
Foto: Iztok Noč


Delavnice, ki je potekala v prekrasni naravi, ki je ponujala odlične pogoje dela, se je udeležilo 22 udeležencev iz Slovenije, Avstrije in Finske. Prevladovali sta predvsem pasmi labradorec in gladkodlaki prinašalec, nekaj pa je bilo tudi novoškotskih prinašalcev, en zlati prinašalec, kokeršpanjel ter mešanec. Po končanem pozdravnem nagovoru je vodja delavnice predstavil način dela in razdelitev po skupinah. Prvi so bili na vrsti najmlajši pasji udeleženci - mladički. V tej skupini je gospod Keller poudaril pomembnost izgradnje osnov oz. treh temeljev za nadaljnje delo: navezava psa na vodnika (igra), utrditev vodnika kot vodje v odnosu do psa (hoja poleg) in razvijanje vohalnih sposobnosti (vaje za pasji nos). Po mladičkih je na vrsto prišla najštevilčnejša skupina - skupina začetnikov, zato jo je gospod Keller po kratkem preverjanju znanja nadalje razdelil v dve skupini. V prvi skupini se je pokazalo, kako pomembne so osnove oz. izgradnja temeljev. Pri delu z njimi se je osredotočil na vaje samoobvladljivosti in poslušnosti. Po krajšem odmoru za malico se je delo nadaljevalo z drugo skupino nekoliko bolj izkušenih začetnikov, ki so se pri poslušnosti dovolj izkazali, da so lahko začeli z vajami prinašanja. Ker je bila skupina začetnikov najštevilčnejša, jim je gospod Keller namenil največ časa in tako so imeli priložnost dela tudi v popoldanskem delu delavnice. čisto na koncu pa so si vsi udeleženci lahko ogledali atraktivno delo prinašalcev iz višjih razredov. Marsikdo je ostal odprtih ust. Delavnica je potekala v prijetnem okolju, tudi vreme nam je bilo naklonjeno, zaključila pa se je v prijateljskem vzdušju s piknikom. Naše misli pa so počasi že begale v nedeljo in na delovni test.


Otvoritev delovnega testa
Foto: Iztok NočSodnikovi napotki
Foto: Iztok Noč


Na delovni test se je prijavilo kar 29 udeležencev iz Slovenije, Italije, Avstrije in Finske. Prevladovali so gladkodlaki prinašalci, labradorci, zasledili pa smo tudi zlate prinašalce, tollerje, curlyje in v razredu izven konkurence tudi mešance. Glede na nivo znanja, izkušnje in dosežene rezultate so bili udeleženci delovnega testa razdeljeni v razrede začetniki, novinci, odprti in veterani, za pse brez rodovnika in neprinašalce pa je bil na voljo razred izven konkurence. Začetniki in izven konkurence so imeli po 4 naloge in ena izmed njih je bila tudi preverjanje dela v vodi. Tudi razreda novinci in veterani sta imela po 4 naloge, v razredu odprti pa so imeli 5 nalog.


Borba za prvo mesto v razredu odprti
Foto: Iztok NočZmagovalec
Foto: Iztok Noč


V razredu odprti je z oceno odlično zmagal Roman Starman s psico Blackthorn Indunn iz Slovenije in za prikazano delo prejel tudi laskavo priznanje sodnikov "judges' choice".

- Rezultati delovnega testa - klik
- Rezultati v skupnem seštevku za Zlato raco 2013 po dveh delovnih testih - klik

Delovni test v Trebnjem je bil tako drugi od štirih letošnjih testov. Potekal je po Pravilniku za delovni test iz prinašanja Kluba za delo prinašalcev (KDP), ki je mednarodno primerljiv in oblikovan skladno s priporočili uradno priznanih sodnikov za delovni test iz tujine.


čakanje
Foto: Iztok NočSkok v vodo
Foto: Iztok NočPrinesi
Foto: Iztok Noč


Polni svežih vtisov in novih znanj najavljamo naslednji seminar in 3. delovni test iz prinašanja za Zlato raco 2013, ki bo v soboto 17. in 18. avgusta 2013 na bregu reke Soče, južno od vasi Gabrje na Tolminskem. Vabilu se je prijazno odzvala priznana vzrediteljica, inštruktorica in sodnica Rita Kökény iz Madžarske. Več informacij in prijavnica kmalu.

Tadeja Drolc
Klub za delo prinašalcev
www.wtslo.comPrispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2121