10. obletnica rally obedienca v Sloveniji

Datum 21.1.2014 14:21:03 | Rubrika: Rally obedience

10. obletnica rally obedienca v Sloveniji

V soboto, 18. januarja 2014, je v hotelu Mons potekalo slovesno praznovanje desetletja delovanja rally obedienca v Sloveniji. Organizatorji slovesnosti so za vse prijatelje in ljubitelje rallyja ter častne goste pripravili vrsto presenečenj. Začetek je bil prav hollywoodski, saj smo se nasmejali ob gledanju filma, ki je na hudomušen način prikazal zgodovino razvoja discipline in težave, s katerimi so se srečevali na poti do priznanja. Poglejte ga tudi vi! (klik)

Zbrane je najprej nagovoril predsednik KzRO Miran Marš. Za napredek in uspeh ter prepoznavnost rally obedienca kot enakovredne discipline drugim kinološkim športom se je zahvalil vsem kinološkim društvom, inštruktorjem, tekmovalcem in sodnikom ter tudi članom komisije.Foto: Matjaž Koprivc

Ana Dragičević, podpredsednica KzRO, je v nadaljevanju predstavila razvoj slovenskega rally obedienca. KzRO je najbolj zaslužnim za razvoj RO-ja podelila plakete. Prejeli so jih: začetnica RO v Sloveniji Karmen Zahariaš, ki je tudi prevedla prvi pravilnik in priredila znake; društvo ŠKD Krim, ki je začelo z RO in organiziralo prvo uradno tekmo in do današnjega dne organiziralo največ tekem; društvo KD Ljubljana, ki je organiziralo tekmo, kjer je bilo največ tekmovalcev; sodnik prve uradne RO tekme Brane Puš, ki je prejel tudi zahvalo za pomoč pri razvoju RO-ja; Kinološka zveza Slovenije za dobro sodelovanje, podporo delovanju KzRO in razvoju RO-ja, plaketo je prevzel Aleksander česnik, ki je pri KZS zadolžen za športno kinologijo; Sonja Obolnar, prva tekmovalka s 100% uspehom na tekmi; Tjaša Gregorič, tekmovalka z največ psi; dolgoletni sponzor RO tekmovanj PROPLAN, plaketo je prevzela Damjana Sever; Hotel Mons kot gostitelj prvega RO seminarja, plaketo je prevzel direktor hotela Aleksander Valentin; avtorica logotipa Maja Straus; prvi predsednik KzRO Miran Marš in Ana Dragičević za razvoj RO-ja v Sloveniji.


Podelitev diplom in izkaznic novim inštruktorjem
Foto: Matjaž Koprivc

V nadaljevanju je vlogo tekmovalcev in tekmovalk pri razvoju RO poudarila članica komisije KzRO Katja Skulj in izpostavila tekmovalke, ki so bile v pretekli tekmovalni sezoni najboljše med najboljšimi in so osvojile certifikate odličnosti. Pogoj za osvojitev certifikata odličnosti je, da je tekmovalni par vsaj 3x v tekmovalni sezoni dosegel točke, potrebne za "Certifikat o odličnosti". Te so: v razredu RO-I 143/150 točk, v razredu RO-II 162/170 točk in v razredih RO-III in RO-IV 181/190 točk. V razredu RO-I so kar trije tekmovalni pari prejeli certifikat odličnosto in to so Urška Medvedšek z belgijskim ovčarjem groenandelom Voltom, Lela Hafner z irsko mehkodlako pšenično terierko Jušo in Eva Oven s hovawartko Elli, najvišje točke v razredu RO-III je dosegla Mojca Vrbančič z mejnim škotskim ovčarjem Bablom, v najvišjem in najtežjem razredu RO-IV pa je certifikat odličnosti prejela inštruktorica in tekmovalka Maja Straus z mejnim škotskim ovčarjem Nelom.


Tekmovalke, ki so prejele Certifikat o odličnosti
Foto: Matjaž Koprivc

član komisije KzRO Sašo Cvek pa se je spomnil strokovnega kadra in izpostavil pomen vlaganja v znanje in strokovno delo. V letu 2013 je bilo pod okriljem KzRO prvič organizirano izobraževanje novega strokovnega kadra, v decembru pa je komisija izvedla tudi izpite, na katerih so bodoči inštruktorji prikazali izredno kinološko razgledanost in strokovno znanje. Kar 21 kandidatov je prejelo nove strokovne nazive Vodje osnovne vrste RO in Vodja šolanja RO. Diplome in izkaznice je podelil predsednik Komisije za izobraževanje in izpite pri KZS Jože Vidic. Prav tako so nove inštruktorske izkaznice prejeli tudi inštruktorji, ki so izpite opravili v prejšnjih letih.


Nove izkaznice so prejeli tudi inštruktorji, ki so naziv dosegli v prejšnjih letih
Foto: Matjaž Koprivc

Za konec je predsednik KzRO Marš pripravil še pregled delovanja komisije od ustanovitve dalje, dosežke in novosti ter izpostavil glavne cilje, ki si jih je komisija zadala za leto 2014. Poskrbel je tudi za presenečenje, ko je na oder povabil stand up komika Mikija Bubulja. Pravijo, da pravega slavja ni brez torte. In tudi pri torti smo ostali odprtih ust. Kakšna torta, ne le ena, dve torti z novim RO logotipom. čisto za konec pa je Ana Dragičević požela še zadnji aplavz s predstavitvijo nove spletne strani KzRO.


Foto: Matjaž Koprivc

Po uradnem zaključku je sledilo še druženje ob kozarčku penine in soku ter seveda RO torti.
Poglejte tudi video zapis slovesnosti - klik.

Se vidimo na naslednji tekmi, na dobrodelni tekmi RO z namenom, ki bo že 2. februarja 2014 v jahalnici Konjeniškega kluba Velenje v Velenju - klik!Komisija za ROPrispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
http://www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
http://www.mojpes.net/article.php?storyid=2208