Film Slovenska lovska kinologija

Datum 16.12.2014 12:24:48 | Rubrika: Lovska kinologija

Film Slovenska lovska kinologija

Produkcija FLOV je v sodelovanju s Komisijo LZS za lovsko kinologijo in ZLD Ljubljana izdelala film o lovski kinologiji. Čeprav ima ta veja sodobne kinologije v lovstvu pomembno vlogo, film ni namenjen le lovcem, temveč tudi širši javnosti. Sodobne osnove vzreje, nege, vzgoje in šolanja psov so namreč enake ne glede na razloge, zakaj se ljudje odločamo za nakup ali posvojitev štirinožnega prijatelja.

Film v uvodu predstavlja zgodovino lovske kinologije, njen razvoj in najnovejša dognanja na področju dela z lovskimi psi. Snemalna ekipa je spremljala različna šolanja in tekmovanja po celi Sloveniji. Pred kamere je povabila številne lovske kinologe z bogatimi izkušnjami s posameznih področij, osredotočila pa se je tudi na posebnosti posameznih pasemskih skupin lovskih psov.


V zaključnem delu filma so predstavljene osnove vzgoje in šolanja pasjih mladičev, od pasje male šole do obnašanja psa v urbanem okolju in vaj poslušnosti. Razen nekaterih posebnosti, ki veljajo izključno ali predvsem za lovske pse, gre za spretnosti in sposobnosti, ki naj bi jih obvladala vsak dober lastnik in ustrezno vzgojen pes.

Film ne obravnava podrobnosti šolanja psov oziroma posameznih pasemskih skupin, daje le možnost globljega vpogleda v to področje in bo v pomoč tudi tistim, ki se šele odločajo vstopiti v svet lovske kinologije. Za praktično učenje imajo ustvarjalci tega filma v načrtu serijo izobraževalnih filmov, v katerih bo nazorno prikazano tudi šolanje lovskih psov za vsako pasemsko skupino FCI posebej.

Film o lovski kinologiji je z licenco Creative Common prosto dostopen na YouTube kanalu FLOV TV portala Forum-lov.org: http://youtu.be/9C7-hrF7AQs.

Janez Šumak,
predsednik Komisije za lovsko kinologijo LZS

Oglejte si tudi:
- Majhen pes z velikim srcem (2015)



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
http://www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
http://www.mojpes.net/article.php?storyid=2330