Kliker - mladički

Datum 9.10.2003 23:11:46 | Rubrika: Vzgoja

Kliker - mladički

Kako zgodaj lahko začnemo učiti mladičke? Po mnenju nekaterih rejcev, ki uporabljajo kliker pri celih leglih mladičev, takoj, ko odprejo oči in ušesa in celo preden nehajo sesati. Zakaj bi to želeli storiti? Torej, kliker pomeni, da prihajajo dobre stvari. Mladič, ki poveže ti dve stvari, se lahko nauči, da njegova lastna dejanja včasih povzročijo te klike, ki potem vodijo k nagradicam. In mladič, ki to odkrije, ima zelo dobre možnosti za srečno prihodnost!

Ta stvar pa deluje takole: Takoj, ko začnemo z dohranjevanjem mladičev, lastnik legla klikne takoj, ko položi posodo s hrano med mladiče. Nekateri ljudje kliknejo le enkrat, drugi kliknejo vsakič, ko se smrček vsakega mladička dotakne hrane. Policist Steve White, ki vzreja nemške ovčarje, začne s klikanjem še bolj zgodaj - vsakič, ko gre psica v zaboj z mladiči, da bi jih podojila - to je prav gotovo zelo pomemben dogodek za mladiče.
Ko ste mladičkom v leglu že predstavili kliker, ločite enega po enega mladička od ostalih in pri vsakem posebej začnete s kratko učno vajo. Klik in nagrada. Majhna količina mesne kašice za dojenčke na konici vašega prsta je lahko super nagrada, celo za najmanjšo pasmo. Nato izberite nekaj, kar mladič čisto po naključju stori, npr. dvigne sprednjo tačko, in kliknite, ko gre tačka navzgor. Morda bo potrebnih 10 ali več klikov, preden bo mladič namenoma začel dvigovati tačko; toda potem boste presenečeni nad navdušenjem mladiča. "Hej, poglej! To ogromno osebo lahko pripravim do tega, da mi da hrano, če TO storim!"

Sprva izberite kako preprosto vedenje: sploh ni potrebno, da je kaj koristnega. Sedi, vrtljaj, predklon ali mrtev so vse možnosti. Lahko naučite vse mladiče istega vedenje ali, če ste z njimi vadili individualno, lahko vsak mladič zna drugačno vajo. Ne poskušajte prisiliti ali zvabiti vaših učencev v določen položaj; hočete, da vsak mladič sam odkrije, da vas njegova dejanja pripravijo do klika. To nauči mladiča glavno življenjsko lekcijo: "Rad bi ugotovil, kaj ljudje pričakujejo od mene."
Če se pes nauči le, da mora počakati, da mu pokažemo, kaj hočemo od njega, do tega življenjskega odkritja ne bo nikoli prišlo.

Koliko časa vam bo to vzelo, v vašem zaposlenem življenju? Dve ali tri kliker - lekcije, vsaka po ne več kot 2-5 minut, so dovolj, da razvijemo kako ljubko vedenje. Nobene potrebe po dolgem ponavljanju (drilu); kar se mladič nauči storiti za klik, ne bo pozabil.

Kar je še pomembneje, te kratke lekcije lahko spremenijo 5 tednov starega mladiča iz pozabljive kepe v vnetega, opazujočega učenca.

Od takšnega "prebujenega" stanja mladiča lahko pridobimo na mnogo načinov. Na primer, ko pridejo ljudje k zaboju z mladiči, se mladiči prerivajo in se vzpenjajo po stenah, ko prosijo za pozornost? Zelo verjetno. Torej, uporabite logiko klikerja in postavite novo pravilo - pravilo za mladiče in za družino ter obiskovalce tudi: samo mladiče, ki sedijo, pobožamo, ali dvignemo iz zaboja k sebi. Ne traja dolgo, ko sedi vse leglo; in lahko jih kliknete vse skupaj enkrat, za to dejanje. Nato, ko pride čas večerje, bodo morali mladiči sedeti in kliknili bomo preden položimo posodo s hrano mednje. Namesto, da večkrat nenamerno spodbujamo skakanje, t.j. vedenje, ki ga večina lastnikov psov resnično sovraži, boste vzgojili čredico mladičkov z osnovami lepega vedenja, še preden bodo zapustili dom.

"Prihajanje na klic" je še ena vaja, ki jo lahko naučimo celo leglo s kliki & nagradicami, še posebej pa je učenje te vaje zabavno za otroke. Dva ali trije otroci izmenjujoče kličejo kužka naprej in nazaj med njimi, pri tem pa kliknejo in nagradijo, ko kuža gre k otroku, ki ga je poklical. Prodali boste mladiča, ki že obvlada osnove te pomembne vaje!

Kako daleč lahko greste? Z učenjem popolnoma brez korekcij, samo z informativnimi kliki in željenimi nagradicami, lahko greste zelo daleč, celo s tako majhnimi mladički. Ko je moja zadnja mladička (border terierka) prispela z letalom k meni, je bil stara komaj 9 tednov. Pripeljala sem jo domov, jo nastanila na pripravljeno mesto zanjo in ji dala majhno igračko. Psička je igračko pobrala, mi jo prinesla in jo spustila k mojim stopalom. Mar je bilo to naključje?!? Pomislila sem. Zalučala sem igračko. Psička je stekla za njo, jo pobrala, mi jo prinesla in jo ponovno spustila k mojim stopalom. Z uporabo klikov in nagrad mi je vzrediteljica pripravila presenečenje - to drobceno mladičko je naučila lepega prinašanja.

Vzreditelji, ki učijo mladiče s klikerjem, navadno kupcem prikažejo, kaj so mladiča naučili, dajo jim spisek preprostih navodil in predlogov za uporabo klikerja (veliko navodil je na voljo brezplačno na internetu - poiščite strani o klikerju tako, da vtipkate "clicker training") in seveda par klikerjev. Ljudje z veseljem vzamejo mladiča, ki že zna kak trik; kako pameten pes! Vaše zgodnje delo se odrazi s pozornim in sodelujočim mladičem, pripravljenim na nadaljnje učenje - z mladičem, ki ima dosti boljše možnosti, da se prilagodi v nov svet, kot mladič, ki mora začeti vse z ničle.

Melinda Johnson, dolgoletna vzrediteljica mehkodlakih pšeničnih terierjev, je začela učiti legla s klikerjem kar nekaj let nazaj. Kot mnogi vzreditelji, je Melinda vedno pripravljena vzeti mladiča nazaj, če ga novi lastniki želijo vrniti. Melinda je ugotovila, da je od leta, ko je začela uporabljati kliker, število vrnjenih mladičev padlo na nič; zelo pa se je povečalo število pisem od navdušenih in srečnih kupcev. "Najbolj pameten, najbolj pozoren pes od vseh, ki sem jih kdaj koli imel!"
Ti mladički se imajo seveda še veliko za naučiti. Toda svoja nova življenja so začeli vedoč, kako se učiti, pripravljeni in željni še več znanja. Klik!

Avtorica Karen Pryor,
prevedla Manja Žiberna




Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=362