Vzgoja se prične takoj - sobna čistoča

Datum 18.8.2003 20:39:00 | Rubrika: Vzgoja

Vzgoja se prične takoj - sobna čistoča

Če ste zaposleni, si v prvih dneh prihoda mladiča vzemite nekaj dni dopusta. Investicija se bo obrestovala, kajti tako bo privajanje na sobno čistočo veliko hitrejše. Pozabite na vsa dobronamerna navodila sosedov, sorodnikov in drugih 'strokovnjakov', ki vam svetujejo, da kaznujete mladiča na 'kraju zločina', če se bo podelal v stanovanju. Kaznovanje je zadnje, kar smete pri tem storiti.

Dejali smo že, da mladič misli po shemi 'če - potem'. Vaš mladič si bo ob zgornjem ravnanju mislil naslednje: "Če se podelam v stanovanju in me šef vidi, se jezi. Torej se moram podelati tako, da me ne bo videl." Tako se bo mladič vedno, ko bo moral na potrebo, skril, in to tako v stanovanju kot zunaj njega. Možnost vzgoje bo s tem otežena in vašemu razumevanju mladiča to tudi ne bo koristilo. Torej pokažite inteligenco in poskusite naslednje:
Vzeli ste si dopust in želite se koncentrirati le na mladiča. Ko bo mladič moral na potrebo, bo postal pred tem nemiren, pogosto bo tekal v krogu in vohal. Vi boste vedeli, da se bo kmalu zgodilo, zato vzemite falota v naročje in ga nesite na njegov prostor, kjer se lahko očedi, ponavadi je to zunaj. Tam potrpežljivo čakajte, da se stvar dogodi. Pri tem ga pohvalite neprisiljeno, kot se le da (in ne pozabite pobrati kupčka!). Približno 10 do 15 minut po jedi mora vaš mladič na opravljanje potrebe; če se boste tega držali imate najboljše možnosti za vzgojo. S svojim zadnjim mladičem sem to vedno prakticirala. Razen dvakrat se ni nikoli onečedil v stanovanju in vsa zgodba s sobno čistočo je bila v treh tednih končana. Trije tedni, ko je potrebno malce več dela, ki pa se obrestujejo.

Če pa se je kupček ali lužica kljub temu dogodil, tedaj nobene kazni; delajte se, kot da tega ne opazite. Pospravite in očistite mesto s kisovo vodo, da bo izginil smrad, kajti drugače bo mladič zelo verjetno ponavljal dejanje na istem mestu. Mladič bo tudi brez vas rad sobno čist, tako da smo zelo velikokrat sami krivi, ker ne opazimo ali ne želimo opaziti signalov, da 'prihaja čas'. Prav tako pa vam mladič z veseljem ustreže in se bo že samo zaradi tega poskušal potruditi.

Za konec še to: Vedno znova ljudje kaznujejo mladiče, ko se vrnejo domov in v stanovanju odkrijejo kupček ali lužico. Vi že veste, da je to povsem narobe: mladič ne zna povezati dejanja, ki ga je storil, z vašim kaznovanjem. Njemu je jasno le nekaj: "Ko pride šef domov, sledi vpitje in tepež; torej je bolje izginiti ali takoj pričeti z gestami podrejanja, mogoče se bom tako lahko tepežu izognil". Psi nimajo slabe vesti, včasih se le tako vedejo, ker imajo z nami slabe izkušnje.

po HUNDE REVUE prevedla in priredila Barbka Novak



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=8