piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 30
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a Fora 6.10.2011 11:37:15 (7081 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam psičko in psa. Oba sta navajena lulati zunaj, na sprehodih, včasih pa tudi doma, na travi. Do sem vse lepo in prav. Ampak moj tast trdi, da če se na travo polula psička, trava več ne raste, če se pes, pa je vse OK. Je to možno?

Odgovor:
Pasji urin je močan in prav vseeno je ali se polula psička ali pes. Večji rumen madež ostane po samičkinem urinu zato, ker naenkrat na isto mesto izloči večjo količino urina, samci pa urinirajo (in označujejo) malo tukaj, malo tam. če samec urinira ob drevesu, grmu ali drogu, zaradi dvignjene zadnje tace nekaj urina pristane tudi na višjem mestu in zaradi tega na travi ne nastane velik krog »zažgane« trave. Enkratno uriniranje ponavadi ne škoduje zelenici, večkratno pa in pojavijo se madeži, ki se ne zarastejo. V trgovinah s semeni že dobite seme trave, ki ga posujete po madežih in čez nekaj časa bo nova trava madež prekrila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a sandra.sepic 10.2.2009 15:14:25 (11287 x prebrano)
O dokumentih

Vprašanje:
Zanima me, katere dokumente potrebujem za psa za potovanje po članicah EU (Nemčija; Avstrija, Italija, Francija ali Španija)? Modro veterinarsko knjižico, v kateri so vpisana vsa cepljenja, že imam, pa me zanima, ali potrebujem tudi potni list? Ali je dovolj, če je pes cepljen proti steklini 2 meseca pred odhodom in ali so potrebni še kakšni drugi pregledi oz. cepljenja za zgornje države?
Sandra

Odgovor:
Za potovanje s psom v EU morate izpolniti naslednje pogoje:
- pes mora biti označen z mikročipom (v prehodnem obdobju do 2.7.2012 so starejši psi lahko označeni samo z jasno vidno tetovirno številko, razen za Veliko Britanijo, Irsko in Malto, kjer je že sedaj zahtevana samo označitev z mikročipom);
- imeti mora evropski potni list (modra knjižica) z vpisano identifikacijsko številko in podatki o cepljenju;
- pes mora biti cepljen proti steklini (enkrat letno).

Ta pravila veljajo za vse članice EU, razen Velike Britanije, Irske, Švedske in Malte. Veljajo tudi za države iz liste B (Andora, Islandija, Liechtenstein, Monaco, Norveška, San Marino, Švica, Vatikan) in liste C (Antigua in Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension Island, Avstralija, Bahrain, Barbados, Belorusija, Bermuda, Bosna in Hercegovina, Britanski deviški otoki, čile, Falklandski otoki, Fidji, Francoska Polinezija, Hong kong, Hrvaška, Jamajka, Japonska, Kanada, Kajmanski otoki, Malezija, Mauritius, Mayotte, Mehika, Monserrat, Nizozenski antili, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Ruska federacija, St. Helena, St. Kitts & Nevis, St. Pierre & Miguelon, St. Vincent & Grenadines, Singapur, Tajvan, Trinidad in Tobago, ZDA, Združeni arabski emirati, Vanuatu, Wallis & Futuna)

Za Veliko Britanijo, Irsko, Švedsko in Malto je pri pooblaščenem veterinarju potrebno opraviti laboratorijske preiskave na prisotnost protiteles proti steklini (test titracije z nevtralizacijo protiteles). Vrednost titra protiteles mora biti vsaj 0,5 IE/ml. Krvne preiskave morajo biti opravljene tri mesece pred premikom psa v EU.
Za vstop v Veliko Britanijo in Irsko je potrebno opraviti preiskavo vsaj šest mesecev pred načrtovanim potovanjem živali, za vstop živali v Švedsko pa vsaj 120 dni po cepljenju.
Za vstop v Veliko Britanijo, Irsko, Malto in Švedsko se zahteva tudi odprava klopov in trakulj, za vstop v Finsko pa odprava trakulje.

Za vstop v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Francijo in Španijo morajo biti izpolnjeni pogoji iz zgornjih treh alinej. Enako velja za vrnitev v Slovenijo. Dovolj je torej, da je pes v tem primeru cepljen 2 meseca pred odhodom.
(Vir informacij: VURS, Veterinarstvo Trstenjak-Zajc)

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a Ina20 16.7.2008 10:31:43 (11712 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Jaz imam doma kavalirja (CKCS), starega 8 mesecev. Moje vprašanje se nanaša na transportno kletko oz. boks. Trenutno uporabljamo plastično kletko, ki je bila prvotno kupljena za mačke z merami 31:36:27 (v:š:d). Kuža trenutno lahko stoji v kletki s sklonjeno glavo, plečno višino pa ima zaenkrat okoli 30 cm. Zanima me, kakšne bi morale biti mere kletke (približno), glede na to, da bo verjetno še zrasel?
Še nekaj - kaj priporočate - kovinsko kletko ali plastično? Kletko uporabljamo zgolj za transport.
Vsa vprašanja sem zastavila že prodajalcu v lokalni trgovini za male živali, pa ni znal natančno odgovorit, ponujal mi je kletko, veliko okoli 60:90:60, kar se je meni seveda zdelo odločno preveliko.

Odgovor:
Transportni boks mora biti tako velik, da se pes v njem ne počuti utesnjenega. V njem mora brez težav stati z dvignjeno glavo, brez problemov se mora v njem obrniti, iztegnjen ležati, prostor mora biti za podlogo oz. odejo in skledo z vodo. Boks mora biti zračen in je povsem vseeno, iz katerega materiala je. Morda je še najboljši kovinski, ki ga lahko po uporabi zložite. Ko boste kupovali, imejte v mislih približne mere odraslega kavalirja, v višino prištejte še cca 10 cm, v dolžino cca 20 cm, širina pa je vedno odvisna od višine in dolžine boksa. Boks za mačke je za kavalirja premajhen.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a anjaa 16.7.2008 10:29:46 (9977 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam mešančka, starega eno leto, težkega 12 kg, ki mora na operacijo patelle. Pogačico in žleb ima v slabem stanju, rekli so celo, da žleba ni več veliko. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje s tem, kakšen je riziko. Do sedaj so mi veterinarji svetovali različno - eni pravijo, da je to rutina, drugi pa popolnoma nasprotno. Ne bi rada, da bi kuža sploh več ne stopil na tačko.

Odgovor:
Vaše vprašanje je strokovne narave, zato vam mora nanj odgovoriti veterinar. Predlagam pa vam, da poiščete vsaj dve mnenji veterinarjev, ki take posege opravljajo. Osebno s tem nimam nobenih izkušenj.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a dogica3112 16.7.2008 10:28:19 (10179 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imamo 11 let starega mešanca, ki je že skoraj gluh. Po novem že tudi renči in trikrat se je že naredilo, da je ''šavsnil'' družinskega člana. Pogovarjali smo se, da bi ga peljali ''po inekcijo'' (usmrtili), pa smo slišali, da je to z zakonom prepovedano, razen če res ni zelo nujen primer. Je to res??
Ali res moraš psa odjaviti na veterinarski postaji? Sosedom so ga po vsej verjetnosti ustrelili lovci, kako potem naj greš na veterinarsko, če sploh ne veš, če je mrtev ali živ?

Odgovor:
Usmrtitev oz. uspavanje zdravega psa (starostne gluhosti se ne upošteva kot razlog za uspavanje) je prepovedano, razen v izjemnih primerih. Priporočam, da vašega psa pregleda veterinar in ugotovi, če ni renčanje morebiti povezano z bolečino. Tudi o vsem ostalem se posvetujte z njim.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 ... 112 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.