mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a gost 16.7.2008 10:26:17 (6185 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma imamo 3 mesece starega bullmastifa. Zaenkrat ga imamo še v hiši, ker je še premajhen in je prehladno, da bi bil na prostem. Za mesec ali dva pa ga nameravamo preseliti na prosto in v tem času mu urediti primerno domovanje. Prosili bi za podatek o najprimernejši velikosti pasje koče za tako velikega psa kot so bullmastifi (pričakujemo, da bo dosegel težo okoli 70 kg). Najlepša hvala za vaše strokovno mnenje, ki ga bomo ob naročilu pasje ute vsekakor upoštevali.

Odgovor:
Ustrezne mere lahko najdete v odgovoru "Uta za nemško dogo".

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.2.2007 10:55:06 (2291 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Razmišljam o tem, da bi si nabavila labradorko. Moj glavni problem predstavlja domovanje psičke; naj bo v pesjaku ali v hiši? Najraje bi jo imela v hiši, ker mi je nekako žal, da bi bila zaprta v pesjaku, zlasti zvečer, ko je ostala družina zbrana skupaj, ona pa bi samevala zunaj. Vsekakor bi ji omogočila dovolj gibanja v naravi (3x dnevno). Naj omenim, da je do stanovanja 13 stopnic. Okoli hiše je veliko prostora, poleg tega imamo ogromen vrt, ki bi ga dodatno ogradila, da bi se v njem lahko brezskrbno igrali. Kaj mi lahko svetujete glede tega? Kje bi se psička bolje počutila?

Odgovor:
Že sami ste si delno odgovorili, saj bi jo najraje imeli v hiši. To je prava odločitev, kajti labradorci so izjemno družabni in nič ni lepšega, če so lahko večji del dneva v stiku z domačimi. Saj ni treba, da ji dovolite v vse prostore, odločite se že vnaprej, kje bo lahko in kje ne. Vsekakor pa naj ima na voljo kaj več kot samo hodnik. Vrt pa le dobro ogradite, da bo v toplejšem vremenu čez dan psička lahko tudi zunaj. Ograja mora biti dovolj trdna in visoka, da je ne bo mogla preskočiti ali spodkopati ter oditi na potep. Za čas poletne vročine ji napravite senčnico, če na vrtu ni dovolj naravne sence. Velik prostor na vrtu izkoristite za igro z njo in za učenje, na sprehode pa jo vodite dlje od doma, da se bo navadila tudi na drugačno okolje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:40:48 (2274 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma nameravamo kupiti nemško dogo. Zanima me, kako bi pes prenašal zimske temperature zunaj v dobro izolirani koči, ter kakšne naj bodo mere ter ustrezna razporeditev prostorov, da bo koča kolikor le lahko udobna, ter da bo zadrževala toploto?
Jasmina

Odgovor:
Poglejte si odgovor Uta za nemško dogo. Najbolje bi bilo seveda postaviti ogrevan pesjak, še bolje pa bi bilo, če bi pes bival z vami v stanovanju ali hiši.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.9.2006 8:53:31 (2548 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Doma nameravamo kupiti dobermana. Zanima me, kako bi pes prenašal zimske temperature zunaj v dobro izolirani koči, ter kakšne naj bodo mere ter ustrezna razporeditev prostorov, da bo koča kolikor le lahko udobna, ter da bo zadržovala toploto?
Rok

Odgovor:
Doberman nižje temperature zelo slabo prenaša, zato mora v poznih jesenskih in zimskih mesecih bivati v zaprtem prostoru (stanovanju ali hiši). Lahko mu naredite večji pesjak z uto, ki pa naj bi bila bolj letna "rezidenca" kot pa celoletno domovanje. V tej rubriki boste našli tudi načrt za uto z merami. Stene morajo biti dvojne, vmes pa dober izolacijski material. Od tal mora biti dvignjena, da pod njo lahko nemoteno kroži zrak. če psu ne nameravate omogočiti bivanja v zaprtem prostoru, bi bilo bolje razmisliti o kakšni drugi pasmi, ki je bolj primerna za celoletno bivanje na prostem oz. v pesjaku. Vedeti morate, da je pes zelo socialno bitje in da samota krni njegove psihične sposobnosti ter lahko povzroči resne vedenjske probleme. Veliko bolje je, da pes živi z družino (in ne ob družini), veliko dlje bo v stiku z vami in ne samo takrat, ko ga boste iz pesjaka vodili na sprehode. Poleti verjetno ne bi bilo problemov, saj gotovo večino dneva preživite zunaj in bi se v tem času tudi bolj ukvarjali s psom, jesenski in zimski meseci pa so za pse v pesjakih lahko zelo stresni. Družinski člani se večino dneva zadržujejo na toplem, pes pa sameva v pesjaku. V slabem vremenu so ponavadi tudi sprehodi krajši, ljudje se potem zaprejo v prijetne prostore svojega doma, pes pa se na mrazu počuti zapuščenega in osamljenega. Razmislite in se raje odločite, da bo pes res vaš družinski član.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 2.2.2006 20:33:28 (8662 x prebrano)
O pesjaku in koči

Vprašanje:
Imam nemško dogo, zato me zanima, s kakšno hrano naj hranim psa (5 mes). A mi lahko napišete mere za uto za odraslega psa?
Mirko

Odgovor:
Mere za uto lahko vidite na skici spodaj (tloris).
Pri hrani izbirajte med kakovostnimi hranami premium ali super premium razreda, različico za velike pasme. Med brikete lahko primešate tudi vsebino iz dobre pločevinke, zelenjavo, kosmiče, riž, ipd. Lahko pa se oglasite v naši trgovini Gali&Nika na Linhartovi 66 v Ljubljani, poveste želje in morebitne dosedanje težave s hranami. Skupaj bomo izbrali hrano, ki bo vašemu psu ustrezala.Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.