Zunaj ne lula, notri pa

Datum 22.3.2006 21:05:59 | Rubrika: O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Doma imamo 3 mesečnega švicarskega plašarja. Ko ga odpeljemo ven, noče opraviti potrebe, ko pa se vrne v stanovanje, se takoj polula. Pri vzreditelju so jih navajali na časopisni papir, toda zdaj ima raje ploščice oz. parket. Že večkrat sem slišala, da je treba prostor, kjer se polula ali pokaka, obrisati s kisom. Je to res? če je, zakaj? Kako naj ga navadim na časopis? Polula se tako hitro, da ga nimam časa odnesti ven. Kako naj vem, kdaj se bo polulal? Moram le počakati, da malo zraste ali ga naj kar zdaj začnem navajati na to? Je še kakšna druga metoda? Bi mogoče delovalo, da mu naredimo škatlo in damo vanjo že malo polulan papir, ker pravijo, da kjer se enkrat polula, se potem še, ker voha urin?

Odgovor:
O navajanju na hišno (sobno) čistočo boste našli veliko napisanega. čas, v katerem z ustreznim učenjem dosežete popolno čistočo, je od psa do psa različen. Odvisen je od vaše vztrajnosti in doslednosti, pa tudi od navad, ki jih je mladič prinesel iz legla, od dnevnega ritma življenja in od razporeditve obrokov ter odhajanja na prosto. Napako je naredil že vzreditelj, ker je mladiče navadil na časopisni papir, namesto da bi jih navajal na opravljanje potrebe na prostem. Zaradi te napake bo doseganje želene čistoče bolj dolgotrajen proces, kot bi bil v nasprotnem primeru.
Mladič bo opravil potrebo kmalu po vsakem obroku, po zbujanju, po intenzivnejši igri, po pitju vode, po razburjenju, ipd. Zaradi tega morate odhode na prosto prilagoditi temu. Ne čakajte na njegove znake, da ga nekam tišči, kajti tega vam sedaj še ne bo nakazal. 20 minut do pol ure po naštetih dejavnostih ga odpeljite ven in čakajte toliko časa, da bo opravil. Zadržujte se na mestih, kjer potrebo opravijo tudi drugi psi, kajti tako bo prišel pravi dražljaj v mladičev nos. Kadar bo opravil v stanovanju, ga tisti trenutek (tudi ko bo že narejena lužica ali kupček) odpeljite ven, nekdo pa naj v tem času "nesrečo" dobro počisti s čistilnim sredstvom in še z mešanico vode in kisa.
Z odraščanjem se bo čas med obrokom (ali drugimi dejavnostmi) in opravljanjem potrebe podaljševal in temu boste prilagajali odhode na prosto.

Odgovarja: Martin Simončič


Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
http://www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
http://www.mojpes.net/article.php?storyid=562