mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Pekinčan
9. FCI skupina - Družni psi
Sekcija 8, št. 207
<< nazaj | pomoč
Pekinčan (Pekingese)

Pekinčan Leo Black Silhouette
Int Ch. Leo Black Silhouette
Standard FCI št. 207 (.pdf; 3/26/2009)
Kratek opis pasme
Pasma: Pekinčan, Pekinez
Izvor: Pekinčan je zelo stara pasma, katere izvor in nastanek nista znana. Vendar so zgodovinska dejstva in kitajske legende le nekoliko pripomogle k malo konkretnejši opredelitvi glede nastanka. Pasma naj bi izhajala iz obdobja 1. stoletja pr.n.št. ob prodiranju budizma na ozemlje današnje Kitajske.
Pasma se je razvijala in živela izključno na kitajskem cesarskem dvoru. Zato bi lahko mirno rekli, da izvira s kitajskega cesarskega dvora, kjer so bili stoletja varovani in skriti pred očmi javnosti.
Te male pse je bilo prepovedano odpeljati izven varnega obzidja dvora in če bi bil kateri izmed njih ukraden, je tatu čakala smrtna kazen.
Posebno pozornost in ljubezen jim je naklonila cesarica Tsu-Hsi (1862-1908).
V času "boksarske vstaje" leta 1900, ko je v Peking vdrla anglo-francoska vojska, so vojaki ob vdoru na dvor naleteli na truplo cesaričine sestre, ob katerem so ležali pekinčani. Te pse so kasneje prepeljali v Anglijo, kjer so postali baza za nadaljnjo vzrejo.

Pekinčan ima čisto svojo legendo o nastanku, ki se že stoletja pripoveduje in prikazuje v gledaliških predstavah, v obliki plesa in igre, ki je značilna za kitajsko kulturo.
Legenda pravi takole:
Lev se je nesmrtno zaljubil v prelepo malo opico, vendar jima je velika razlika v velikosti preprečevala poroko.
Lev je odšel v božji hram in poprosil bogove, naj ga zmanjšajo za toliko, da se bo lahko poročil s svojo oboževano opico.
Bogovi so vprašali leva ali se zaveda, kaj jih prosi in ali je dobro razmislil o posledicah, saj bi to pomenilo, da se za vedno odreka prestižu in privilegijem, ki jih ima kot kralj džungle. Vendar je bil lev neomajen v svoji odločitvi. Njegova ljubezen je bila tako velika in brezmejna, da se je bil pripravljen odreči vsemu.
Bogovi so bili ganjeni nad njegovo ljubeznijo in se odločili, da pomanjšajo leva na odgovarjajočo velikost. Odločili pa so se tudi, da mu kot darilo pustijo njegovo hrabro levje srce.
Iz ljubezni nenavadnega para se je rodil pekinčan z opičjim gobčkom ter levjim telesom in srcem.

Skupina: IX. FCI skupina, sekcija 8
Uporaba: Družni psi
Življenjska doba: Doživijo lahko zelo visoko starost do 15 let, v kolikor živijo v dobrih razmerah.
Videz: Majhen, kompakten, skladnega in dostojanstvenega videza.
Na videz zelo majhen in lahek pes, vendar ko ga vzamemo v naročje, težak, ker ima močno in težko okostje.
Njegov videz spominja na leva: kratek, zelo kompakten pes z grivo okoli vratu in bogato odlakanim repom.
Njegova hoja z visoko dvignjeno glavo daje vtis vzvišenosti, dostojanstva in občutek, da je ta pes sam sebi dovolj.
Barva: Dovoljene so vse barve, celo večbarvni, ki jih imenujemo "parti-colours". Jetrna barva in albino nista dovoljena in veljata za diskvalifikacijsko napako.
Dlaka: Dolga in bogata s še bolj bogato grivo, ki se nadaljuje preko ramen in oblikuje nekakšno pelerino oziroma ovratnik (volani okoli vratu). Krovna dlaka je bolj groba z obilo podlanke. Puhasta dlaka na ušesih, prednjih nogah, stegnih, repu in prstih je ravno tako zelo bogata.
Oskrba: Pri tej pasmi je čistoča na prvem mestu, tako telesa kot vseh njegovih stvari, od ležišča, krtač, posode za vodo in hrano itd.
Njegovo dlako je potrebno redno krtačiti, negovati nohte in redno brisati oči, zaradi nagnjenosti k infekcijam.
Višina: FCI standard višine ne predpisuje, vendar se najpogosteje giblje med 18 in 21 cm.
Teža: Idealna teža pri samcih ne presega 5 kg in pri samicah 5,4 kg.
Psi izgledajo zelo majhni, a so glede na svojo majhnost neverjetno težki. Močne in težke kosti, močno in dobro grajeno telo so glavna karakteristika te pasme.
Temperament: Neustrašen, zvest, rezerviran, vendar ne boječ ali agresiven.
Čuvaj: Pekinčan, zaradi svoje velikosti in moči, ni primeren za čuvaja ali zaščito, vendar pa prišleka vedno glasno naznani.
Zaščita: Ne
Bistroumnost: So zelo inteligentni, čeprav tega ne pokažejo. Znajo pa svoje lastnike prav konkretno impresionirati s svojim obnašanjem.
Zmožnost šolanja: Vsekakor niso primerni za šolanje, kar pa ne pomeni, da ne bodo hoteli lepo hoditi ob vas na povodcu ali biti poslušni. Nikakor pa ne pričakujte, da bo na vaš ukaz nekoga zgrabil za rokav, ker se to enostavno ne bo zgodilo.
Odnos do otrok: Otroke ima zelo rad, vendar je treba vedeti, da maltretiranja ne bo dovolil.
Odnos do drugih živali: Ti psi so zelo družabni, čeprav znajo pokazati tudi drugo plat, vendar to le v slučaju če želijo zavarovati svojo lastnino (posoda za hrano, igračka, svoj kotiček, kjer preživlja mirne trenutke,...).
Odnos do tujcev: Sprejme vse tujce, čeprav takoj začuti, katera oseba ni ravno zaželena in ji to takoj tudi da na znanje.
Karakter: Ima svojstveno in prav posebno osebnost. Z ozirom, da je prišel s kitajskega cesarskega dvora in obdržal karakteristike svojih prednikov, lahko tudi današnjega modernega pekinčana opišemo kot psa z aristokratskim karakterjem.
Že sam način njegove hoje doma in zunaj govori o njegovem nadutem in vzvišenem karakterju in nam daje vedeti, da so ga vredni le tisti, ki znajo ceniti vse vrednote, ki jih poseduje.
Domače okolje: Nastanitev pekinčana je zelo specifična. A ker vemo, da ta pasma izvira s cesarskega dvora, ni potrebno posebej poudarjati, da je zelo pomembno kakšno bivališče mu bomo nudili. Brez nadaljnjega mora živeti v hiši, imeti mora svoj osebni intimni kotiček, ki bo samo njegov in kjer bo imel popoln mir. Kakršno koli bivališče zunaj je nevredno te pasme, predvsem pa škodljivo za njihovo zdravje.
Pekinčan mora bivati tam, kjer biva njegov lastnik.
Primeren lastnik: Za lastnika pekinčana je primerna le tista oseba, ki je odgovorna in umirjene narave.
Potencialni problemi obnašanja: Trma in neposlušnost.
Potencialni problemi z zdravjem: Kot večina drugih pasem se tudi pekinčan srečuje z zdravstvenimi težavami. Posebno pozornost je potrebno posvetiti njegovim očem, ki so velike in podvržene raznim infekcijam zaradi prahu.
Zaradi izredno kratkega gobčka, ki ga skoraj nima, se lahko pojavijo težave z dihanjem. V takšnem primeru psa nikar ne silite na dolge sprehode, zaradi česar lahko pride do resnih zdravstvenih težav v dihalih in dihalnih poteh.
Zelo slabo prenašajo vročino pa tudi mraz jim povzroča hude težave.
Ti psi so zelo nežnega zdravja in prav imajo tisti, ki pravijo, da je imeti pekinčana enako, kot če bi imeli v hiši dojenčka.
In seveda, ne smemo pozabiti na največjo zdravstveno težavo, ki spremlja to pasmo. Psičke praviloma kotijo s carskim rezom, ker so glavice mladičkov prevelike, da bi bila mogoča kotitev po naravni poti.
Nasveti: To je pes, ki potrebuje maksimalno pozornost, ljubezen in nego, hkrati pa ga morate visoko spoštovati in sprejemati njegovo obnašanje, ker je on gospodar vas in vašega srca.
Opis pasme in fotografijo je prispeval Goran Grujin, prevedla in uredila pa Andreja Herceg.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.