mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 2  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Nemški bokser
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
<< nazaj | pomoč
Nemški bokser (Deutscher Boxer - German Boxer)

Avtor: Dunja Plestenjak
Vir: phpbb-host.com/phpbb - Forum Pasji svet
Objava na mojpes.netu: 17.07.2005

Nemški bokser
Matična dežela: Nemčija
FCI Standard N°144 / 10. 04. 2002 , klasifikacija: II. skupina - sekcija 2 - Molosoidi, zahtevan delovni izpit.

Kratek pregled zgodovine pasme:
Pasma nemški bokser je, v obliki kot jo poznamo danes, dokaj mlada. Standard za to pasmo je bil izdan leta 1905 in se vse do danes ni mnogo spremenil.

Korenine te pasme segajo več tisoč let nazaj, ko se je skozi stoletja razvil t.i. molosoidni tip psa. Bolj natančno pa lahko razvoju pasme sledimo od začetka 18. stoletja. Pasma se je s časom spreminjala in s selekcijo so se vzredili psi, ki so se uporabljali za lov na veliko divjad, kjer je pes zgrabil plen in ga s svojo močjo in okretnostjo zadržal pri tleh, dokler ni prišel lovec in plena pokončal. Kmalu pa je ta pes postal tudi tesnejši spremljevalec človeka - kot čuvaj preprodajalcev živine in mesarjev.


prednik bokserja - mesarski pes
John Wagner, The Boxer, 1939

Te pse je odlikovala inteligenca, prilagodljivost in okretnost in te kvalitete so se ohranili vse do danes.
Prvi bokser vpisan v uradno vzrejno knjigo je bil leta 1904 samec z imenom Muehlbauer's Flocki.


Muehlbauer's Flocki
John Wagner, The Boxer, 1939

Pri razvoju modernega bokserja, kot ga poznamo danes, ne moremo mimo imena gospe Friederun Stockmann, ki je v desetletjih pred in po prvi svetovni vojni s svojimi psi iz psarne v. Dom (Nemčija) zaznamovala razvoj te pasme. Psa Sigurd v. Dom in Lustig v. Dom sta imela ključno vlogo pri oblikovanju modernega bokserja tako na starem kontinentu, kot v Ameriki.


Friederun Stockmann
John Wagner, The Boxer, 1939


Sigurd v. Dom
John Wagner, The Boxer, 1939


Lustig v. Dom
John Wagner, The Boxer, 1939

Izgled:
Citirano iz FCI standarda:
Bokser je srednje velik, gladkodlaki, postaven pes s kratko, kvadratično postavo, močnim okostjem, plastično izstopajočih močno razvitih, suhih mišic. Živahnega gibanja, poln moči in plemenitosti. Kot pojava bokser ne sme delovati okorno, zavaljeno, neokretno, telesno slabotno ali prazno.

V teh stavkih najdemo vse, kar je zares pomembno pri izgledu te pasme. Uravnovešenost med močjo in eleganco je edinstvena za to pasmo.


Atlanta v German Dream
fotograf neznan

Velikost:
samec: 57 - 63 cm (preko 30 kg pri 60 cm plečne višine),
samica: 53 - 59 cm (preko 25 kg pri 56 cm plečne višine).

Glava:
Kar je pri izgledu bokserja morda najbolj pomembno, je njegova glava. Bokser je kratkogobčni pes. Da glava dobi pravilen izraz, nosnik ne sme biti ne predolg, ne prekratek. Stop (čelni kotek) je močno nakazan. Gobec mora biti kar se da širok in kvadratične oblike, spodnja čeljust mora segati čez zgornjo (predgrizavost). Zobna letev naj bo kar se da široka in ravna (ne zaobljna kot pri drugih pasmah). Brada mora biti močna in od spredaj jasno vidna in zasukana navzgor. Čelo mora biti visoko, lepo obokano in, s profila gledano, zaobljeno in ne plosko.
Oči morajo biti velike (vendar ne izbuljene) in kar se da temne. Svetle oči so nezaželjene.
Uhlja kupirana in lepo nošena ali, kadar naravna, priležana k licu in ne dvignjena ali obrnjena nazaj, primerne velikosti (ne prevelika ali premajhna).


Ago del Colle dell'Infinito
foto: Graziani Gianni

Ibsen v.d. Sembacher Flur
foto: v.d. Sembacher Flur kennel

Telo:
Vrat naj bo eleganten, mišičav, ne prekratek in predebel. Hrbet kratek in raven, mišičav, z jasno izraženim grebenom, prsa globoka in naj segajo do komolca, predprsje lepo izraženo. Trebuh prileknjen in ne ohlapen. Sprednje in zadnje noge morajo biti vzporedne in krepkih kosti. Mišice na zadnjih nogah morajo biti jasno definirane. Šape morajo biti močne in sklenjene. Rep prirezan ali naraven.
Telo bokserja mora biti kvadratično - višina vihra je enaka dolžini telesa.


Carlino v. Nassau Oranien

Excalibur v. Hofmannstal

Vega du Val d'Europe
foto: Dobrila Komarac

V gibanju je bokser živahen, poln moči in plemenitosti. Koraki so dolgi in energični z močnim odrivom in potiskom. Bokser mora biti hiter in okreten.


Vega du Val d'Europe
foto: Dunja Plestenjak

Barva:
Standard priznava dve barvni različici - rumeno in progasto (v odtenkih od pšenično rumene do jelenje rdeče),


Ibsen v.d. Sembacher Flur
foto: v.d. Sembacher Flur kennel

M' de Sullieu
foto: Francois Medioni

z belimi oznakami na tačkah, prsih, vratu in glavi (na čelu in gobcu) ali brez. Črna maska, omejena na gobec in okoli oči, je nujna.


Xeno v.d. Glockenberger
foto: Glockenberger kennel

Helka della Cadormare
foto: della Cadormare kennel

Poznamo tudi bele bokserje, ki po standardu niso priznani in se v vzreji ne uporabljajo. Beli bokserji nastanejo kot rezultat parjenja dveh staršev z belinami in so povsem normalni in, v nasprotju s splošim prepričanjem, niso albini. V zadnjem času se veliko belih bokserjev v leglih zadrži.


U'Lun con Tilia
foto: Jenček / Piškur

Zdravje:
Bokser na žalost ni med najbolj zdravimi pasmami. Pestijo jih težave s srcem (aortna in pulmonarna stenoza, cardiomyopathija), težave s hrbtenico (spondiloza) in kolki (displazija). Pogost je tudi kožni rak, alergije in prebavne motnje.
Ne srečo je vse več vzrediteljev, ki svoje bokserje preventivno testirajo za te resne dedne bolezni, še preden jih uporabijo za razplod.
Zato je zelo pomembno, da se pred nekupom dobro pozanimate in vzreditelja vašega bodočega psa povprašate o vseh morebitnih težavah mame in očeta vašega bodočega psa.

Temperament:
Ne glede na to, da je bokser po izgledu zelo lep pes, je to, kar jih naredi edinstvene in posebne, prav njihov karakter. Bokserji so zelo privrženi vsem družinskim članom in jim bodo ostali zvesti do konca. Brez skrbi lahko svojemu bokserju zaupate dojenčka ali malega otroka, saj so poznani po tem, da so zares zaupanja vredni in za družino kateri pripadajo, pripravljeni narediti vse.


foto: družina Cobanovich

foto: družina Cobanovich

So odlični čuvaji in bodo oznanili vsako spremembo. Vendar ne bodite presenečeni, če bo poštar za vašega bokserja najbolj priljubljen obiskovalec, saj pride na obisk vsak dan! Bokserji so ljudem, ki jih poznajo in jim zaupajo, zelo privrženi, do tujcev pa previdni. Vendar samo prvih par sekund, saj, ko bodo spoznali, da tujec ni nevaren, bo le-ta takoj postal njihov najboljši prijatelj. Agresija do ljudi je pri tej pasmi zelo, zelo redka, če je le vzgoja in socializacija mladiča pravilna.

Bokseji so psi, ki bodo pri človeku vedno iskali družbo, pozornost in ljubezen, in če jim boste dali to, bodo postali nepogrešljivi člani vaše družine in po vsej verjetnosti tudi najbolj priljubljeni. Zato ljudje, ki so v svojem življenju imeli tudi po 5 ali 6 bokserjev zapored, niso redki. Na splošno med ťbokserašiŤ velja prepričanje: enkrat bokser, vedno bokser.

Najbolj veseli bodo, ko bodo z vami gledali vaš najljubši film (na kavču takoj zraven vas),


foto: Dunja Plestenjak

vam delali družbo med kuho, vam greli noge pod vašo pisalno mizo ali z vami šli na izlet v neznani kraj. So namreč zelo iskrivi, radovedni, inteligentni in prilagodljivi psi, vedno pripravljeni za akcijo, hkrati pa tudi zelo dobri delovni psi, ki so se izkazali tako v klasičnih disciplinah (poslušnost, sledenje in obramba), kot tudi v agility-u in kot reševalni psi.
Kar pa je najbolj značilno za bokserje, je izkazovanje čustev - veselja in žalosti. So kot odprta knjiga in, če jim kaj ne bo pogodu, boste za to sigurno prvi izvedeli vi. Z vami bodo delili veselje in žalost in če doste z njimi preživeli veliko časa, bodo kaj kmalu postali vaši najboljši, najbolj razumevajoči in zvesti prijatelji.

Zahteve:
Bokserji so načeloma primerni za ljudi, ki še nimajo izkušenj s psi, vendar pa gre povdariti par dejavnikov, ki so pomembni, ko se odločate za to pasmo:

Nastanitvene potrebe - bokser je pasma, ki ni primerna za v pesjak. Prvič zaradi kratke dlake, ki nima podlanke in zaradi tega slabo prenašajo mraz, drugič zaradi tega, ker potrebujejo družbo. Osamljen bokser je nesrečen bokser...
Zelo dobro se razumejo tudi z drugimi živalmi (mačkami, hrčki, zajci ipd.), če smo le od začetka previdni, da jih njihova radovednost in igrivost ne premami h kaki neumnosti.


foto: Dunja Plestenjak

Fižična aktivnost - Bokser zahteva veliko gibanja. Vsakodnevni dolgi in raznoliki sprehodi so za njih nujni, saj bodo le tako lahko porabili svojo odvečno energijo, ki se bo v njih kopičila čez dan.

Razpoložljiv čas - Bokser je pes, ki zahteva obilico časa in bo v prvem letu življenja zahteval večino vašega prostega časa. So zelo hitro učljivi, če boste z njimi ravnali z doslednostjo in razumevanjem.

Potrpljenje - Mlad bokser bo od vas zahteval veliko potrpljenja, saj so po naravi lumpasti. Zato niso primerni za ljudi, ki se hitro razjezijo. Znajo biti svojeglavi, originalni in polni idej in vas znajo vedno znova presenetiti, ko že mislite, da jih poznate do obisti.

Če mislite, da ustrezate vsem od zgoraj naštetih zahtev, ste idealen lastnih za bokserja.
Prvi meseci življenja z malim nagajivčkom znajo biti zelo zahtevni, saj bo vaše življenje zagotovo postavil na glavo. V trenutku boste imeli občutek, da se je vaša družina povečala za 3 člane, ne za enega! Vendar z zmerno količino potrpežljivosti in razumevanja, bo vaš bokser zrasel v odličnega družabnika, ki bo postal nepogrešljiv del vašega življenja.


foto: Eric Beurier

foto: Dunja Plestenjak

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.