mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Prehrana psov pritlikave pasme

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Razprave o moleri čiuaue

Že v času, ko so v ZDA pričeli z vzrejo psov Čiuaua, je imel Čiuaua svojo MOLERO (mečava, mehko teme). Ta molera je navzoča tudi v standardu Čiuaue in je ustaljeno znamenje te rase (rasno znamenje).

Ko je v začetku tega stoletja bil Čiuaua novost za ameriško pasjo sceno, je veljal kot čistokrven le, če je dokazal tri stvari: ploščat, kosmat rep, odebelela vretenca v prvi tretjini repa (gledano od nastavka repa) in Molero (fontanelo, mehak del temenice). Te karakteristike ima ta rasa še danes.

Dogaja se včasih, da neinformirani veterinarji smatrajo Molero kot rasno napako in svoji stranki celo svetujejo, vrniti Čiuauo vzreditelju. Mnogokrat vidijo Molero v zvezi z vodenoglavostjo. Proti takemu stališču se vehementno branijo ameriški vzreditelji Čiuau, ker tudi ne obstojajo kakšni znanstveni dokazi za takšna domnevanja. Če bi bilo tako, argumentirajo poznavalci Čiuau, bi bilo na tisoče Čiuau z nevrološkimi poškodbami.

Molera je normalna karakteristika rase Čiuaua. Ameriški Čiuaua klub trenutno tesno sodeluje z veterinarskimi fakultetami in vzreditelji, da bi te nesporazume izločili tudi v bodoče. Klub je sedaj naročil obširno študijo in zaprosil pri posebej zato ustanovljenem komiteju "MOLERA RESAERCH COMMITTE" za izkušenjske vrednosti.

V tem komiteju deluje tudi v vodilni funkciji gospa Ruth Terry. Je priznana vzrediteljica Čiuaue v ZDA (Terrymont Kennels od 1957) in njene Čiuaue so dosegle poleg lepotnih šampionatov tudi številne uspehe v poslušnosti (obedience). Gospa Terry je sodnica oblikovne vrednosti za Toy-e in znana avtorica. Njena knjiga "NOVI CIUAUA" (N.Y. 1990) je ljubezenska izjava rasi najmanjšega psa sveta in dokazuje ogromno stvarnega znanja. Ona bo Čiuauo in njegovo Molero sigurno kompetentno zastopala v tem komiteju in tako obvarovala njegovo zdravje in tudi njegovo identiteto.

Vzrediteljica Čiuau v Sloveniji,

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.