mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 21  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Mops
9. FCI skupina - Družni psi
Sekcija 11, št. 253
<< nazaj | pomoč
Mops (Pug)

Mops Snorewood Bright Bug
Snorewood Bright Bug
Standard FCI št. 253 (.pdf; 10/13/2010)
Kratek opis pasme
Pasma: Mops / Pug / Carlino
Izvor:

Začetki tega velikana v malem segajo pol tisočletja pred naše štetje. Najbolj verjetno je ugibanje, da je mops kitajskega izvora.
V Evropi se je pojavil v 16.stol. s princem Williamom I. Oranjskim. Vzhodnoindijska nizozemska trgovska družba je skupaj s svilo, začimbami in drugimi dragocenostmi na staro celino pripeljala tudi prve mopse. Pasma je postala popularna takoj, ko je prispela na Nizozemsko. Začela se je širiti po vseh deželah, vendar samo po dvorih. William III. je svoje mopse odpeljal s seboj čez Rokavski preliv. Oboževal jih je tudi Napoleon. Mops njegove izvoljenke Josephine, z imenom Fortune, mu je v ovratnici prinašal sporočila.
S kralji in cesarji pa so odšli tudi mopsi. Konec 19. stol. je pasma skoraj izumrla. Razlog za to je bil odpor meščanskega sveta do simbolov iz preteklosti.
V 70. letih tega stoletja se je pasma ponovno začela silovito širiti.

Skupina: FCI IX/11, mali družni psi
Uporaba: pes za družbo
Življenjska doba: dočaka tudi 15 let starosti
Videz: Izrazito kvadratičen, mišičast, skladno grajen pes. Kljub svoji majhnosti mora delovati kompaktno.
Glava je razmeroma velika, težka in okrogla. Nosni del lobanje je kratek. Oči so temno rjave barve, zelo velike, okrogle in svetleče. Uhlja sta tanka in majhna, nošena kot gumb ali vrtnica. Telo je kratko in kompaktno, s širokim in globokim prsnim košem, hrbtna linija je ravna. Prednji nogi sta zelo močni, ravni, srednje dolgi, dobro postavljeni pod telesom. Zadnji nogi sta mišičasti, zelo močni, zmerno dolgi, če ju gledamo od zadaj sta ravni in vzporedni. Rep je dvakrat zavit in nošen preko boka.
Barva: srebrna, marelična ali različni odtenki bež barve s črnimi oznakami, lahko je tudi cel črne barve
Dlaka: kratka, gosta, mehka in sijoča
Oskrba: Nega dlake ni zahtevna. Priporoča se enkrat tedensko krtačenje z gumijasto krtačo za odstranitev odmrle dlake. Po potrebi strižemo kremplje ter čistimo ušesa in nosno gubo. Kopamo ga 3-4 krat letno.
Višina: od 25cm do največ 32cm plečne višine
Teža: 6,3kg - 8,1kg
Temperament: Mops je ponosen, pameten, temperamenten, družaben, vesel in živahen. Zelo se naveže na svojega lastnika oz. družino. Ne laja veliko.
Čuvaj: Z laježem opozori na prihod tujcev.
Zaščita: -
Bistroumnost: Izjemno inteligenten. Se hitro uči in je zelo pozoren. Nič mu ne uide izpred oči, zanima ga okolica in druge majhne živali. Nekateri mopsi prav zvedavo opazujejo vse kar se pred njimi premika, posebej jih navdušuje let ptic.
Zmožnost šolanja: Se hitro uči.
Odnos do otrok: Izredno rad ima otroke, do njih je nežen in jim je odličen partner pri igri. Pozorni moramo biti, da otroci niso pregrobi z njim.
Odnos do drugih živali: Mops ima rad družbo in se odlično razume z vsemi živalmi, ki živijo v njegovem domu, pa tudi z drugimi dobro socializiranimi psi.
Odnos do tujcev: Je dobrodušen, prijazen psiček, ki se poskuša vsakomur prikupiti.
Karakter: Zelo družaben, privržen in zvest. Zaradi njegovega dobrodušnega značaja nam ob njem nikoli ne bo dolgčas.
Domače okolje: Lahko ga imamo v zelo majhnem stanovanju, absolutno pa ni primeren za bivanje na prostem. Zelo rad ima udobje. Ne potrebuje dolgih sprehodov.
Primeren lastnik: Primeren za ljudi, ki si želijo majhnega, prilagodljivega, bistrega družabnika, katerega nega je zelo enostavna. Odlično se vključi v družinsko življenje, s svojim smislom za humor pa nas bo pogosto spravil v smeh.
Potencialni problemi obnašanja: Zaradi potlačenega gobčka včasih smrči. Nekoliko slabše prenaša vročino. Nekateri imajo težave s kožo in očmi, vendar so to ponavadi psi, ki jih prodajo pasji trgovci ali vzreditelji, ki za vzrejo ne uporabljajo zdravih psov. Na splošno pa so to zdravi psi.
Nasveti: Ko se odločate za nakup naj vaša odločitev ne bo prehitra. Če želite imeti lepega, zdravega predstavnika pasme, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo vedno pripravljen pomagati z nasveti.
Opombe trenerjev: Čeprav je mops znan po svojeglavosti, je poleg tega vdan, radoveden in bister. Prav zaradi teh lastnosti je dober v šolanju poslušnosti. Če nameravate s svojim mopsom sodelovati na razstavah oz. tekmovanjih je koristno, da neprisiljeno začnete z lahkimi vajami, ko je še mladič. Pri tem mu izrekajte veliko pozitivno naravnanih besed, pohval. Čeprav se mopsi redkeje pojavljajo na tekmovanjih v poslušnosti, veliko le teh svojo veljavo dokazuje z odličnimi rezultati.
Opis pasme in sliko Snorewood Bright Buga je prispevala Melita Grošelj.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.