mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Samojed
5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
Sekcija 1, št. 212
<< nazaj | pomoč
Samojed (Samoiedskaia Sabaka - Samoyed)

Samojed Mylegend Rasputin
Mylegend Rasputin
Standard FCI št. 212 (.pdf; 7/22/1997)
Obširna predstavitev pasme (Dolenec Irena)
Kratek opis pasme
Pasma: Samojed (Samoiedskaia Sabaka)
Izvor: Samojedi so zelo stara pasma psov iz Sibirije. Ime so dobili po nomadskem ljudstvu Samojedov oz. Nenetov, s katerimi živijo še danes. Varovali in pasli so črede severnih jelenov, bili so družabniki ljudem in tudi čuvaji. Občasno so tudi vlekli sani. Živeli so v tesnem stiku s svojimi ljudmi, tudi spali so z njimi.Večina modernih samojedov izvira iz psov, ki so jih pripeljali iz Rusije konec 19. stoletja. Samojede so veliko uporabljali v vpregah pri raziskovanju Arktike in Antarktike. Kot vodilni pes v Amundsenovi vpregi je bil samojed prvo živo bitje, ki je stopilo na južni pol. Fotografije iz 19. stoletja nam dokazujejo, da se videz psov od takrat skorajda ni spremenil.
Skupina: FCI V. skupina, 3. sekcija - Nordijski vlečni psi
Uporaba: Samojede so v zgodovini uporabljali za različne naloge: kot vlečne, ovčarske in lovske pse, vedno pa so bili tudi nepogrešljivi družabniki in prijatelji ljudem, kar je danes njihova glavna naloga. Zaradi svoje inteligence in športnega duha so tudi danes uspešni v raznolikih kinoloških športih in dejavnostih. Marsikje še vedno vlečejo sani, hodijo z ljudmi v hribe in planine, radi spremljajo lastnike pri teku na smučeh, tekmujejo v agilitiyu, poslušnosti, sledenju, vleki težkih bremen …
Življenjska doba: Povprečna življenjska doba je od 12 do 14 let.
Videz: Samojed je srednje velik, eleganten bel arktični špic. Daje vtis moči, vzdržljivosti, šarma, ponosa in samozavesti. Značilnost pasme je smehljajoč izraz obraza.
Barva: Popolnoma bela, krem ali bela z biskvitno. Vse barve so pri ocenjevanju enakovredne.
Dlaka: Samojedi imajo gosto dvojno dlako: podlanka je krajša, mehkejša in zelo gosta, krovna dlaka je daljša, trda, ravna in štrli stran od telesa. Okrog vratu je dlaka malo daljša, tako da še posebej pri samcih tvori grivo. Na glavi in sprednjih straneh nog je dlaka krajša.
Oskrba: Samojed je čist pes brez vonja. Nega dlake ni pretirano zahtevna. Enkrat tedensko moramo psa prečesati po vseh delih telesa. Če je dlaka prave kvalitete, se skoraj ne vozla. Čeprav je bel, ga ni potrebno pogosto kopati.
Višina: Psi 54 - 60 cm, psice 50 - 56 cm.
Teža: 20 - 30 kg
Temperament: Samojedi so živahni, veseli psi, ki jih kar razganja od energije. So izredno prijazni do ljudi in obožujejo igro z otroci, vendar so tudi ponosni in neodvisni. Radi imajo veliko gibanja.
Čuvaj: Samojedi imajo na splošno radi vse ljudi, zato običajno niso čuvaji, čeprav obstajajo izjeme.
Zaščita: Ne.
Bistroumnost: Samojedi so zelo inteligentni, vendar to mnogokrat izkoristijo sebi v prid.
Zmožnost šolanja: Samojedi so učljivi psi, vendar bomo uspehe pri šolanju dosegli le z veliko pozitivne motivacije. Samojed bo z nami z veseljem sodeloval, če znamo z njim vzpostaviti partnerski odnos. Paziti moramo tudi, da je šolanje zanimivo, ker se hitro naveličajo, ne marajo veliko ponavljanj. Samojedi zelo uspešno tekmujejo v različnih pasjih športih, v Sloveniji smo imeli celo samojeda državnega prvaka v agilitiyu.
Odnos do otrok: Samojedi so zelo primerni družabniki otrokom. Otroke imajo zelo radi, radi se z njimi igrajo in niso pretirano občutljivi.
Odnos do drugih živali: Samojedi se dobro razumejo z drugimi živalmi. Ker so včasih živeli v tropu, imajo zelo radi še kakšnega pasjega tovariša v družini. Ker pa imajo tudi lovski nagon, bodo preganjali tuje mačke, kokoši in divjad.
Odnos do tujcev: Do tujcev se na splošno zelo prijazno vedejo.
Karakter: Vesel, živahen, igriv, ljubezniv pes, ki zna misliti s svojo glavo.
Domače okolje: Čeprav izvirajo iz severnih krajev, nimajo težav s toplim podnebjem. So zelo prilagodljivi psi, bel kožuh jih varuje tako pred mrazom kot pred sončno pripeko. Prav zaradi bele barve vročino lažje prenašajo kot marsikatera druga pasma psov. Bivajo lahko v stanovanju ali na vrtu. V obeh primerih potrebujejo vsak dan izdaten sprehod. Ne smejo se počutiti osamljene.
Primeren lastnik: Aktivni ljudje, ki radi hodijo v naravo in si želijo prijaznega psa, ki bo znal misliti tudi s svojo glavo.
Potencialni problemi obnašanja: Samojed potrebuje dosledno vzgojo. Že mladiča naučimo osnovne poslušnosti. Zavedati se moramo, da ima pasma tudi lovski nagon. Če samojedu ne omogočimo dovolj gibanja, lahko odvečno energijo sprošča na neželene načine.
Potencialni problemi z zdravjem: Samojedi so ob pravilni oskrbi na splošno zdrava pasma. Vsem psom, ki se jih uporablja za vzrejo, resni vzreditelji pregledujejo kolke in oči - tako kot večini pasem.
Nasveti: Samojeda ne smemo kupiti za okras na vrtu. Mladič naj bo kupljen pri vzreditelju, ki bo novemu lastniku lahko nudil nasvete ob morebitnih težavah in kjer imata oba starša opravljen vzrejni pregled ter zdravstvene preglede.
Opis pasme in sliko psa JCh Mylegend Rasputina je prispeval Darko Korošec.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.