mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Sibirski husky
5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
Sekcija 1, št. 270
<< nazaj | pomoč
Sibirski husky (Siberian Husky)

Sibirski husky Pika
Pika
Standard FCI št. 270 (.pdf; 2/2/1995)
Kratek opis pasme
Pasma: Siberian husky
Izvor: Davni prednik huskyja je bil volk. Razvil se je na območju SV Sibirije, v dolini reke Kolime, v varstvu eskimskega ljudstva Chukchi. To ljudstvo je živelo na najmanj civiliziranem področju Sibirije in je zato trpelo pomanjkanje hrane. Bili so lovci severnih jelenov, da pa bi jih lahko lovili, so morali potovati več tednov daleč. Tako so začeli vpregati pse v sani in ta način prevoza je bil edinstven in najbolj razširjen v Sibiriji. V tem poslu so bili psi nenadomestljivi zaradi vzdržljivosti, hitrosti in sposobnosti za vleko težkih tovorov na velike razdalje, ob temperaturi do -50oC.
Skupina: 5. skupina FCI, sekcija 1
Uporaba: Pes za vleko tovorov na velike razdalje, ob zelo nizkih temperaturah.
Življenjska doba: 12 - 16 let
Videz: Sibirski husky je srednje velik deloven pes, hiter, lahkoten in eleganten v gibanju. Njegovo zmerno čvrsto in dobro odlakano telo, pokončna ušesa in krtačast rep kažejo njegovo severnjaško poreklo. Njegovo gibanje je tekoče in lahkotno. Njegova telesna razmerja in oblika zrcalijo ravnotežje moči, hitrosti in vzdržljivosti. Samci so možati, vendar nikoli robati, psice so ženstvene, vendar nikoli šibke. V primerni kondiciji, s čvrstimi in dobro razvitimi mišicami nima odvečne teže
Barva: Vse barve od črne do popolnoma bele so dovoljene. Različne oznake na glavi so običajne vključujoč mnogo presenetljivih vzorcev, ki jih ne najdemo pri drugih pasmah.
Dlaka: Dlaka sibirskega huskyja je dvojna in srednje dolga. Kožuh je gost, vendar ni dlaka nikoli tako dolga, da bi zabrisala jasen obris psa. Podlanka je mehka in gosta in dovolj dolga, da daje oporo vrhnji dlaki. Vrhnja dlaka je ravna in nekoliko poležena, nikoli ostra ali stoječa navzven. V času menjave dlake je običajno, da poddlaka izpade.
Oči: Mandljaste oblike, zmerno razmaknjene in postavljene neznatno poševno. Oči so rjave ali modre barve, eno rjavo in eno modro oko ali delno rjave - delno modre oči so sprejemljive. Je edina pasma, pri kateri je bil recesivni gen modrih oči selekcioniran in izredno iskan. S starostjo psa se ta modra nebesna barva še bolj posvetli. Do enega meseca in pol starosti se mladiču barva oči spreminja, zato do takrat še ne moremo določiti končne barve oči.
Oskrba: Veliko gibanja, vsak dan dolgi in naporni sprehodi, posebej pozimi. Poleti pa tudi rad lenari.
Višina: Psi: 53,5 do 60 cm, psice: 51 do 56 cm
Teža: Psi: 20 do 27 kg, psice: 16 do 23 kg
Temperament: Je zelo temperamenten pes, z veliko gibanja.
Čuvaj: Ni čuvaj.
Zaščita: Ne.
Bistroumnost: Svojeglav, ne posveča življenja gospodarju, ampak sebi.
Zmožnost šolanja: Pri šolanju je potrebno veliko volje in strpnosti.
Odnos do otrok: Z otroki je ljubezniv.
Odnos do drugih živali: Pred njim ni varna nobena žival.
Odnos do tujcev: Ne meni se za tujce.
Karakter: Značilen značaj sibirskega huskyja je prijazen in nežen vendar tudi čuječ in družaben. Ne kaže čuvajskega nagona in tudi ni preveč nezaupljiv do tujcev ali napadalen do drugih psov. Odrasli psi so nekoliko zadržani in dostojanstveni. Z njegovo inteligenco, poslušnostjo in vnetostjo je prijeten družabnik in vnet delovni pes.
Domače okolje: Potrebuje veliko ograjeno dvorišče, ki mu omogoča veliko gibanja. Ne smemo ga zapirati v kletko ali stanovanje. Vendar mora biti ograja dovolj visoka, močna in trdna. Zelo rad se poda od doma v želji po iskanju dogodivščin.
Primeren lastnik: Aktivni ljudje, ki radi hodijo v naravo in si želijo prijaznega psa, ki bo znal misliti tudi s svojo glavo.
Potencialni problemi obnašanja: Lovec na živali.
Potencialni problemi z zdravjem: Je zelo zdrava pasma. Ne ga izpostavljati poletni pripeki.
Nasveti: Husky je izredno vdan naravi in svobodi, kar pomeni, da ga nikakor ne smemo zapreti v stanovanje, ampak mu moramo nuditi življenje na vrtu in na prostosti. Če ste kupili huskyja, ste kupili prav posebno vrsto psa, ki ga morate previdno vzgajati. Da bi husky postal hišni pes, ga je treba počasi in z veliko potrpežljivosti na to pripravljati; posvetiti mu moramo maksimalno možno število vaj iz poslušnosti. Moramo ga naučiti potrpežljivosti in se mu prilagoditi. Le tako bo postal samostojen in ubogljiv, še vedno pa bo poln energije in bo od lastnika zahteval veliko gibanja. Življenje s huskyjem je dolgoletna pustolovščina, v kateri nas vedno znova čakajo presenečenja!
Opis pasme je prispeval Borut Šega.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.