mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 16.06.2024 : 18:54:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: rencanje, grizenje, lulanje  (Prebrano 56039 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #105 : četrtek, 18.08.2005 : 12:41:27 »

Annie in Dora: za obe velja: nujno pojdita v kakšno dobro malo šolo, zdajle se bodo začele, sami bosta pse težko vzgojili tako kot je treba.
Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #106 : četrtek, 18.08.2005 : 12:49:17 »

Vzgajati psa ni problem, rabis samo izkusnje in par tisoc prebranih strani na to temo in sem mojega mladicka v 3tednih naucil vec kot oni v mali soli v parih mesecih.
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #107 : četrtek, 18.08.2005 : 12:59:12 »

Vzgajati psa ni problem, rabis samo izkusnje in par tisoc prebranih strani na to temo in sem mojega mladicka v 3tednih naucil vec kot oni v mali soli v parih mesecih.


Učenje in vzgoja ni isto! Učenje vaj in trikcev ni noben problem, za to ne rabiš kakšnega posebnega znanja. Problem je psa naučiti, da je treba ubogati tudi, ko je zunaj in ko sreča druge pse in ljudi (ne samo na domačem vrtu), da se je treba med ljudmi lepo vesti in ne skakati po njih. Zato pa je mala šola, da se pes nauči obnašati in ubogati tudi, ko je obkrožen z motečimi dejavniki (tujci, psi). Na kratko, da se socializira. Sploh pa počakaj na puberteto, potem boš videl, kaj so izkušnje in ubogljiv pes.  Cheesy  Grin

Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #108 : četrtek, 18.08.2005 : 13:23:22 »

Pravim, da se je prejsni pes naucen in vzgojen v soli slabse obnasal in manj znal kot pes, ki je do sedaj bil vzgojen in naucen doma.
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #109 : četrtek, 18.08.2005 : 13:29:26 »

Popolnoma se strinjam z Lanabelo in n3wfka. Če si začetnik, kar se tiče pasje vzgoje, potem brez strokovnega šolanja ne gre. Tudi sama sem prebrala nekaj literature, ampak v praksi je to večkrat premalo. Najboljša poteza je vpis v "pasjo šolo", in sicer najprej šolo socializacije. Tu pes ogromno pridobi, novopečeni lastnik pa včasih še več Wink.
Nekdo, ki pa ima že takšno šolanje za sabo in dolgoletno prakso, bo pa verjetno že vedel svojega psa pravilno vzgojiti.
Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #110 : četrtek, 18.08.2005 : 13:41:38 »

Mislim, da imate pri vas bolj kvalitetne sole, saj mi nimamo niti sole socializacije, ampak je to kao kr med malo solo.
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #111 : četrtek, 18.08.2005 : 14:33:35 »

Mislim, da imate pri vas bolj kvalitetne sole, saj mi nimamo niti sole socializacije, ampak je to kao kr med malo solo.

Saj nič narobe, samo da je. Meni se je na začetku zdela šola socializacije kar malo brezveze, da pa ima ogromno vezo, mi je bilo jasno že po dveh mesecih. Prej ko še nisem imela psa, tega nisem opažala, danes ko ga pa imam, pa na cesti največkrat takoj opazim, če je pes socializiran ali ne. Nekoč sem se vseh psov bala, danes se bojim samo nesocializiranih.
To pišem predvsem za tiste, ki si psa šele nabavljajo in so začetniki.
Drugače pa ne trdim, da psa lahko socializira samo šola, lahko ga tudi sam lastnik, vendar ta mora imeti izkušnje in znanje. Preveč je primerov, da se vzgoje lotijo ljudje, ki le-tega nimajo, potem pa vzgoja spodleti Sad. Kdo je kriv? Pes jasno Angry, pa dajmo s palico po njem, pa obvezno na čimkrajšo "ketno" z njim.... Cry Cry Cry Jasno, da se pes, revček, postavi zaradi svoje obrambe po robu. Potem pa začnejo ljudje govorit, da je ta pes agresiven, nor, da tako renči, da je za odstrel. Revež ubogi! Cry
Malo sem si izpihala dušo. Brez zamere, prosim Roll Eyes Smiley Smiley Smiley
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #112 : četrtek, 18.08.2005 : 15:36:05 »

Socializacije na žalost ne more narediti sam lastnik. Socializacija je proces v katerem se pes nauči komunikacije z drugimi psi, seveda tudi z ljudmi in ostalimi živalmi, z okoljem nasploh. In tega pač ne moreš narediti sam z mladičkom.
Res je da mladiček srečuje pse na sprehodih ampak ponavadi to niso kontrolirani stiki, kar naj bi bili v kinoloških društvih v programih vzgoja mladega psa ali kakorkoli to v katerem društvu že poimenujejo. Pa seveda je v obdobju socializacije nujno, da je veliko stikov s psi svoje starosti, to pa na sporehodih teško dosežemo. Kajti le pes, ki se bo naučil komunikacije bo zrasel v samozavestnega psa, ki se bo znal obnašati v stikih z drugimi psi.
Lp K
Logiran
Annie
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #113 : četrtek, 18.08.2005 : 17:58:35 »

Pozdravljeni!


Dogue de bordeaux: praviš ne vpitja in kaznovanja.Ampak... Ker sem res začetnica in nisem veliko vedela o psih, sem iz legla izbrala največjega in najmočnejšega mladička-samčka. Potem sem izvedela, da so takšni mladički pogosto dominantni in hočejo postati tudi pri tebi doma vodja krdela. No, moj pes to očitno poskuša. Danes sem ga npr. poskusila potegniti stran iz neke sumljive luknje ob cesti, pa je zarenčal, pokazal zobe in šavsnil po moji roki. Najbrž sam veš, da v takšnem primeru ni dovolj, da mu mahaš pred nosom z igračko ali priboljškom, ker se za to preprosto ne zmeni. Poleg tega, če ga nekako ne kaznujem ne bo vedel da renčati name ne sme! Kaj torej praviš na to?
Jaz ga sicer ne udarim, ga pa potisnem na tla in držim da je prisiljen obmirovati. No, glede na to, da imaš najbrž veliko izkušenj s psi bom res vesela nasveta, kako ravnati s takšnim psom, ki te poskuša ustrahovati z renčanjem in ali ga je mogoče tega dokončno odvaditi, ker res hočem svojemu psu popolnoma zaupati, sicer v tem prijateljstvu med človekom in psom ne vidim smisla.

Odkar imam mladička doma sem prebrala že veliko knjig o psih in slišala veliko nasvetov, ampak zelo veliko jih je nasprotujočih. Kako naj se novopečeni pasji lastnih znajde v poplavi nasvetov kot so: mladička se kaznuje s stresanjem za vratno gubo,saj ga tako kaznuje tudi mama psička....mladička se nikakor ne sme stresati za vratno gubo, saj v naravi živali to počnejo preden drugo žival ubijejo...mladička sploh ne smemo kaznovati, pomembna je pozitivna motivacija...psu ne smemo popuščati, pokazati mu je treba kdo je gospodar...psa ne smemo kaznovati z roko....psa ne smemo kaznovati s palico ali časopisom...
kaj torej??

Huh...pozdravljam vse pasje lastnike, še posebej začetnike, ki se spopadajo s podobnimi težavami kot jaz:)

p.s moj pes je star 3 mesece.

Annie
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #114 : četrtek, 18.08.2005 : 18:29:00 »

Meni je enkrat nekdo dejal: poskusi vse, pa boš videla, kaj pri tvojem psu najbolj učinkuje. Seveda ne smeš vsega poskušat kar naenkrat (v krajšem časovnem obdobju), pač pa nekaj časa eno (recimo dva tedna), če ni učinka poskusiš drugo.

Sicer ti pa v branje zelo priporočam tole:

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=350

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=337

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=633&page=3

Glede stresanja za vratno gubo pa: to so počeli stari kinologi že zelo dolgo nazaj, pa dandanes tisti, ki niso dovzetni za spremembe in se ne morejo sprijazniti, da se tudi s pozitivizmom da marsikaj narediti.
Psi, ki so šolani in vzgojeni s prisilo, ubogajo zato, ker se bojijo - vedo namreč, da bodo hudo kaznovani, če ne bodo ubogali.
Tisti, ki pa s pozitivno motivacijo, pa zato, ker delajo z veseljem, radi ubogajo, ker vedo, da bodo pohvaljeni in mogoče dobili celo kakšen priboljšek.

Zdaj se pa vsak sam odloči, kako bo svojega psa vzgajal, veliko je odvisno tudi od odnosov v kinoloških društih oz. v društvu, ki ga posameznik s svojim psom obiskuje - če ga.
Logiran
Annie
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #115 : četrtek, 18.08.2005 : 21:37:09 »

Hey!

Hvala, sammy, sem prebrala članke in tudi tisto knjigo, ki je omenjena bom poskusila dobiti. No, ja potem ko se malo potolažim, ker sem danes res žalostna zaradi tega obnašanja mojega psa.
In še nekaj o pozitivni motivaciji: Ko pes grdo zarenči nate menda ne boš ponižno čakal da nekoč ne bo zarenčal nate, da ga boš lahko potem pohvalil. Pomoje je psu, če ga v takem primeru ne kaznuješ to samo dokaz, da te je z renčanjem uspel prestrašiti in si ga potem pustil pri mru, da še naprej ovohava svinjarijo na tleh, grize preprogo v dnevni sobi ipd. ne vem...ali pa imate vsi take pridne kužke. Moj je husky in še samec, ki se ima za vodjo. Try that...

Pa lep pozdrav, Annie
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #116 : četrtek, 18.08.2005 : 22:00:18 »

Jaz bi ga trdo prijela za gobec, verjetno bi ga v tisti jezi še malo stresla (gobec), zraven pa kričala: "Fuj to!!".

Drugače sem pa opazila, da dosti bolje reagira, če mu rečem (ne kričim, samo rečem) "Ne, ne, ne." To uporabljam na sprehodih, recimo ko opazim, da je zagledal ali zavohal kakšno žival, ali pa ko se spravlja h kopanju. Če kričim, me ignorira.

Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #117 : četrtek, 18.08.2005 : 22:45:21 »

Mislim, da kaznovanje absolutno ni resitev. Ce zarenci, to ne pomeni, da ga mores hitro podret po tleh in mu kot nek 5letnik pokazat, da si ti glavna. Ne smes pokazat straha, dejanje pa mu mores preprecit(ne ga pretepst) ampak, recimo ko moj kopa, dam nogo na lukno, da ne more vec. Ko gre stran se zacnem z njim igrat in ga veliko hvalim dokler ne gre spet kopat in postopek ponovima. Ce sili v luknjo na sprehodu ga preprosto ne spusti do luknje(predvidevam, da imas tega psa na povodcu ko je na sprehodu). Nacinov, da pokazes, da si alfa je veliko in ni potrebno uporabiti kaznovanja. Pokazi mu, da so hrana in igracke tvoje(vzami mu jo tudi, ce te grize in mu jo nato vrni, malo bos pogrizena ampak bos pridobila zaupanje). Nauci ga, ukaz sedi in vedno poskrbi, da bos ti sla prva skozi vrata(tudi, ce bosta pol ure stala pred vrati). Stresanje za vratno gubo so dokazali, da samica naredi v 1% in to je zadnja kazen ko ima resnicno dovolj mladica in je opozorilo, da ga bo ubila. Ce ga bos kaznovala bo to le spodbudilo njegovo vedenje(razen, ce ga bos totalno zatrla, tako, da se ti nebo upal vec upreti, kar upam, da ni tvoj nacrt). osnova kako postanes alfa je odlocnost, zaupanje, spostovanje, v glavnem pes mora v tebi prepoznati lastnosti, ki jih je prej videl v mami in mama ga ni podrla, ce je v neko luknjo silu. Drugace pa v najdi.si ali google napisi: kako postati alfa in bos nasla se veliko nasvetov. Isci pa tiste, ki ti povedo kako na lep nacin postati alfa.
Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #118 : četrtek, 18.08.2005 : 22:49:03 »

Sammy jaz tega bratu nisem mogel dopovedati. Imel je idejo, da ga lahko odvadi skakanja samo, ce mu nastavi koleno. Rezultat je tak, da na mene(ucil sem ga na lep nacin(nisem ga zacel bozati dokler se ni umiril)) ne skace, na brata (ki mu je poskusal na silo preprecit dejanje) pa vedno skace. Koncni sklep je to, da z lepo besedo(dejanjem) vec dosezes.
Logiran
rožica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 420


« Odgovor #119 : sobota, 20.08.2005 : 11:44:46 »

Tudi sama imam težave z mojim samčkom. Včasih kar tako začne skakati vame in zraven tudi (ne vedno) renči. Seveda tudi  ugrizne, vendar vedno maha  z repom. Oči pravi, da se igra, samo meni se zdi ta igra že malo sumljiva. Kako naj ga odvadim tega, ker ko bo zrastel to ne bo nič prijetno? Jeseni greva v malo šolo. Je mogoče to rešitev? Glede na to, da je berni (naj bi bili zelo prijazni) se mi zdi skoraj nemogoče, da bi bil agresiven- nikoli ga nisem kaznovala, če pa poskušam iti stran od njega in rečem au ali fuj, gre pa za mano in ga dejansko sploh ne morem osamiti. Če ima kdo kakšno idejo, bi bila zelo hvaležna.Hvala!
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines