mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 15.05.2024 : 08:23:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek
Strani: 1 ... 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132 133 134 ... 305   Dol
Natisni
Avtor Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek  (Prebrano 529022 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bacek
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 101


« Odgovor #1920 : četrtek, 10.09.2009 : 10:57:20 »

Jaz bom rekla samo tole: Ga. Nelli nikoli ne bo spregledala, ker gledala z očmi denarja. Mogoče so bila prva legla z ljubeznijo do kavalirjev, sedaj pa je neka druga ljubezen močnejša. Žalostno, a resnično.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1921 : četrtek, 10.09.2009 : 11:59:08 »

Jaz bom pa tako rekla, colepepper, varja, super napisano Kiss - jaz sem zelo vesela, da so takšni vzreditelji v Sloveniji, ki jim je prva dobrobit psa in mladičev, ker to je čudovita pasma in zadnja stvar ki si jo zasluži je da nekateri delajo dobiček iz svojih psov.

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.315


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1922 : četrtek, 10.09.2009 : 12:43:19 »

Vidim, da je s strani posameznikov spet neznansko upiranje vsemu "novemu", pa ceprav je prvenstveno to "novo" v prid psov. Nelli, z neargumentiranim pisanjem na pamet samo kazes svoj nivo v vzreji. Tukaj smo ze zdavnaj vrgli na smetisce zgodovine vecino globokih pogledov in prerokovanj nasih babic, ker so medtem prisli na plano mnogi verodostojnejsi nacini za napovedovanje sedanjosti in prihodnosti. Med njimi so zagotovo standardizirani veterinarski pregledi in ocene stanja zdravja posameznega psa. Zagotovo zadeve niso zastonj, kot dandanes ni zastonj nic na tem svetu. Tudi psi, ki se kotijo, ne. Tako tudi tvoji iz tvoji prerokb ne. Pa ne bom razpravljala o tvoji vzreji, ker tukaj nisi in ne bos nastopala kot vzrediteljica. Ta moznost je namenjena tistim, ki gledajo in gredo naprej in ne tistim, ki zivijo z obema nogama v prejsnjem stoletju. Torej, o tvoji vzreji zapisov tukaj ne bo vec. Kar si napisala, je sprozilo nekaj zelo pomembnih in verodostojnih komentarjev, zaradi cesar sem kljub vsemu nadvse vesela, pa prikazalo je, kje stojis ti.

Osebno z vsemi stirimi podpiram prizadevanja za uveljavitev pasmi ustreznih veterinarskih pregledov, ne glede na to, kdaj bodo priporoceni. Zelo pomembno je obvescanje o tem, kaj se v pasmi pojavlja, katere bolezni so pogostejse, kako izlocati ... Tudi slikanje kolkov pri ugotavljanju dedne displazije, ki je pri nekaterih drugih pasmah velik problem, je priporocljivo prvic v starosti 6 mesecev, pa zal to pocnejo le redki lastniki in vzreditelji, ker stane in ker je treba psu dati pomirjevalo (ne narkozo). Vendar bi samo tako in s kontrolnim slikanjem pred vzrejnim pregledom lahko z gotovostjo vedeli, kaj prenasajo njihovi plemenjaki in plemenke naprej. Zal vecina dela samo tisto, kar je zapovedano z vzrejnimi pravili, cetudi jim zadeva skodi, saj pes, pri katerem pokaze pri letu in pol D kolke, pa ceprav je ta D nastal zaradi preobremenjevanja psa v mladosti, kaze na "napako vzreditelja". Sama si res zelim vec kontrole na vzrejnih tudi kasneje in ne da se prinese ali celo poslje samo kartoncek, pes pa morda ne hodi vec sam, ali ima srce opesano ... Ne polagam veliko na vzrejne komisije in vzrejne preglede, vendar imamo trenutno samo to, saj je zavest prevec vzrediteljev se vedno na nivoju Nelli.
Logiran

colepepper
midi
***
Sporočil: 106


« Odgovor #1923 : četrtek, 10.09.2009 : 13:17:24 »

Varja, Raraavis, Bacek, Lynn, Jana, res sem vesela vaših postov.  Kiss Počasi skupaj premikamo stvari na bolje. Jasno je, da ne bo šlo čez noč, ampak premika se...

Strinjam se z Jano, da nam drugega ne preostane kot vzrejni pregledi. Kar se mene tiče, bi moral vzrejni pregled biti v prvi vrsti sito glede zdravja. Vprašanje ali gre za vrhunskega razstavnega psa ali za prav dober primerek za vzrejni pregled ni tako bistvenega pomena. To selekcijo itak kasneje opravi "trg". Zdravje pa je nekaj objektivno merljivega, nekaj kar velja enako za vse in tudi bistveno pripomore tako h kvaliteti življenja psa kot bodočega lastnika. Zato ne morem razumeti Nelli, ko nam na koncu svojega posta zaželi čim manj takih, ki "nam bodo metali polena pod noge". Izvid Dr. Domanjkove bo veljal enako za mojo Bonitos Companeros Cerro Negro Rum kot za njenega "Light of Love" (ali kaj je že) - oba bosta izločena iz vzreje, če ne bosta zdravstveno primerna za to. Tega ne jemljem kot metanje polen pod noge, ampak kot kvalitativen doprinos k vzreji te pasme! Verjetnost, da bo mladič dveh zdravih staršev tudi sam zdrav, je s tem veliko, veliko večja (seveda ni 100%). To večjo verjetnost (tudi empirično) dokazujejo študije in take so izkušnje klubov iz tujine, kjer so predpisali obvezne preglede srca.

Moram pa priznati, da če bi sama vzredila mladiča, ki bi imel pri štirih mesecih stopnjo šuma srca 4 (od 6) in bi nujno potreboval operacijo v Italiji ter se hkrati zavedala, da starši tega mladiča niso bili testirani - ne bi imela "jajc" (oprostite izrazu) šopiriti se po forumih in blatiti tiste, ki se, preden parijo, želijo prepričati, ali so starši bodočih mladičev zdravi....
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #1924 : četrtek, 10.09.2009 : 14:44:37 »

Super napisano.   Kiss

In preden pride zopet do izjave, da lastnikom te psice gre le za denar ali kakšne podobne traparije, izvide sem videla na lastne oči in lahko mi vsak verjame, da imeti psa s stopnjo šuma 5 in to pri 3 mesecih starosti ni dejanje pohlepa, ampak ljubezni! To je lahko tudi odgovor na to ,da je dovolj, da vaš veternar pogleda pse ob rednem cepljenju (mladičke in odrasle ). In če bi se to zgodilo iz kombinacije, kjer sta oba starša pregledana ( v tem primeru je le oče ), bi bila pač nesreča, v dani situaciji pa je v mojih očeh malomarnost!

Polena pod noge vam ne meče vzrejna komisija ali "mi", to delate sami. In, kot sem napisala, četudi verjamem v kakšno "duhovno" povezanost s svojimi živalcami, pa mislim, da noben od nas ni sposoben prerokovati iz pogleda v oči  živali MVD, prolaps ali kaj drugega. Kot je napisala Jana, na srečo živimo v takšnem času, ko so za to mnogo verodostojnejši pristopi.

Morda nekaterim izmed nas manjka izkušenj s kotitvami in "gor spravljanjem" mladičkov in se "šopirimo" le na podlagi priučenega in ne izkušenega, vam pa po drugi strani sigurno ne bi škodilo v roke vzeti kakšne strokovne literature.
Logiran
AgilityLovingGirl
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 231


WWW
« Odgovor #1925 : četrtek, 10.09.2009 : 15:26:12 »

Hm, le zakaj sem jaz svojo peljala na pregled srca pred željeno paritvijo (in po opravljenem vzrejnem pregledu z oceno odlično!), ko je pa izgledala tako zdrava? Polna energije, brez znakov kakšnega obolenja, pobirala je zmage na agility tekmovanjih, hodila na dolge ture, kdaj pa kdaj tudi tekla ob rolarjih..Pa vendar, že pri 2,5 letih se je pokazalo, da ji srčne zaklopke puščajo - pa se tega takrat še ni dalo videti brez UZja. Tudi veterinar ni opazil nič nenavadnega, kar bi se dalo spoznati z običajnim rednim pregledom.
Ampak pred leglom sem se hotela prepričati, da bo vse v redu. Da bo vse v redu z njo in z mladiči. Vedela sem, da je pogosto omenjena ta bolezen pri CKCSjih, vedela sem da obstajajo pregledi. Sicer ne ravno poceni, pa vendar. Vzrejno dovoljenje sem imela že spravljeno v predalu in je čakalo na pravi čas, pa me je vendar bolj skrbelo za zdravje potomcev. Ni mi bilo žal, da sem se odločila za nenujen pregled. Sicer takega rezultata nisem pričakovala, ampak sem si kasneje lahko oddahnila, da sem zvedela pri čem sem. Da sem se zavedla, da bom s svojo odklonitvijo paritve (da, z vzreditelji super nemškega samčka sem bila že dogovorjena, prav tako sem imela že nekaj potencialnih lastnikov) pripomogla v dobrobit pasme. Vesela sem, da nisem parila (pa čeprav so mi dejali, da še ni tako hudo in da lahko vseeno parim, da s tem ne bom ogrozila psice itd.). Ok, psice mogoče res ne, vsekakor pa to prečudovito pasmo. Vesela sem, da sem ravnala tako kot sem in je na svetu posledično par kužkov s srčnim popuščanjem manj.
Pa četudi bi takrat pregled pokazal, da je vse v najlepšem redu, bi bila ponosna nase, da sem ga kljub 'nepotrebnim skrbem-ko imam pa tako zelo na videz zdravega psa' opravila. Tako bi bila še veliko bolj zadovoljna z leglom, pomirjena, da sem pomagala na svet spravit zdrave kavalirčke.

In ja, dopplerjev test na Univerzitetni kliniki obstaja Wink
Logiran
colepepper
midi
***
Sporočil: 106


« Odgovor #1926 : četrtek, 10.09.2009 : 15:46:46 »

AGL:  Kiss Kiss Kiss
Logiran
AgilityLovingGirl
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 231


WWW
« Odgovor #1927 : četrtek, 10.09.2009 : 16:46:44 »

Po naključju odkrila še eno okvaro, ki lahko prizadene CKCSje: http://cavalierepisodicfalling.com/index.html   Huh Undecided
za tole pa še nisem slišala..izgleda pa na videih spet zelo žalostno..
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #1928 : četrtek, 10.09.2009 : 16:54:07 »

Jaz sem že slišala, te povezave pa še nisem poznala.

Hvala za link.  Kiss
Logiran
Nelli
novinec
*
Sporočil: 14


« Odgovor #1929 : četrtek, 10.09.2009 : 17:37:27 »

Ne, da dopplerja ne delajo, temveč je bilo rečeno, da ni potreben, če UZ in EKG ne pokažeta nepravilnosti. Očitno je v praksi drugače.
Logiran
colepepper
midi
***
Sporočil: 106


« Odgovor #1930 : četrtek, 10.09.2009 : 18:44:52 »

Pa saj doppler ni nic drugega kot vrsta ultrazvoka! Torej UZ, ki ga ima dr. Domanjkova je doppler.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1931 : četrtek, 10.09.2009 : 20:47:25 »

Pa saj doppler ni nic drugega kot vrsta ultrazvoka! Torej UZ, ki ga ima dr. Domanjkova je doppler.

Colepepper, kako super zame, da si to napisala, ker meni je dr.Domanjkova rekla, da mu je delala dopplerja, pa ker je imel toliko preiskav, pol že nisem vedla, kaj od tega je doppler, no pa si nisem upala vprašati, da nebi trapasta izpadla sram, no sem pa zdaj dobila odgovor. Hvala. Kiss Wink
Logiran
ksena
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #1932 : petek, 11.09.2009 : 11:09:09 »

Pozdravljeni, že kar nekaj časa spremljam debato v tej temi, saj se odločamo za nakup enega angelčka.
Spremljam tole debato, pa bi rada povedala svoje mnenje kot bodoči kupec psa.
V svoj dom bom sprejela novo bitje, novega družinskega člana, ki me bo potreboval, mene in vse okrog mene. Ki bo potreboval nežnost, potrpežljivost, igrivost, moj čas. Tako kot je hčeri kdaj lužica nastala al pa kaj mimo kahljice padlo, tako bom tudi sedaj čistila. Tako kot sem takrat učila hči in se še vedno učiva, tako bom tudi novo bitje učila. Približno vem, koliko stanejo mladiči, nikoli se ne bom pogajala okrog cene, zato niti ne postavljam tega vprašanja - koliko stane življenje.
Zakaj sem se odločila za to pasmo? Moja punca se je zaljubila v eno princesko že pred časom in na njeno veselje smo jo videli tudi med nastopom. In ker sem sama kot mlado dekletce bila zaljubljena v mojo psičko podobne pasme,odločitev ni bila težka... Vem za vse težave, ne kupujemo čez noč, ne zanimajo me oglasi na bolhi. Točno vem kaj želim - zdravega mladička. Kot sem si želela zdravo hči ane. in napravila sem preglede in UZ in preležala nekaj tednov v bolnišnici. Sigurno je drugače, vendar zakaj bi kupovala nekje, kjer je večja verjetnost, da dobimo bolnega psa ali da nam umre, če imam možnost vsaj v osnovi iskati tam, kjer je procentualno manj možnosti, da nam mladiček po nekaj tednih umre... ker takrat bi del moje hčere umrl zraven in s tem še večji del mene. S tem ne negiram možnosti, da angelček ne zboli, da se ne pojavijo težave, seveda sem prirpavljena tudi na to, ravno tako kot sem z njo presedela ure v čakalnici, sem jih pripravljena tudi sedaj.
Zgoraj sem prebrala post lastnice, da se zaradi naknadno ugotovljene bolezni ni odločila za paritev. Pogumna odločitev !!!
Sama sem, kot sem omenila mama eni hčerki, stara je 16 let. Zaradi kasnejših zdravstvenih težav, bi bilo za otroka nevarno, da ponovno zanosim, ogrozila bi njegovo in svoje zdravje. Zato je nastala logična odločitev. Vso ljbuezen, ki jo premoren dajem njej in tistim, ki so okrog mene... ni vredno tvegati. In hvaležna sem vsem tistim, ki se odločajo za vzrejo psov, če razmišljajo enako. Bodoča pasja mama se ne odloča sama, v vaših rokah je njeno življenje, življenje njenih otročičkov, kakor tudi življenje nas bodočih lastnikov. Zato sem hvaležna za vse vas, ki vam ni vseeno.
Pa še nekaj, 8 let sm delala v trženju, bila v filingu cel čas, točno vedela, kdaj je primeren čas, kakšen prijem rabi kakšna stranka... na kakšen način se je lotiti, da bo posel. Nikoli pa nisem pozabila nečesa, če bodo stranke zadovoljne, bom imela posel, mirno bom spala, vrnilo se mi bo pri naslednjem naročilu. Vedela sem, da moram it s časom v korak. da so potrebni seminarji izobraževanje, vedno nekaj novega... takšno je Življenje, vedno se učimo!
Še enkrat se zahvaljujem, vsem, ki vam ni vseeno, kakšno leglo imate, kako skrbite za mladičke, za njihovo mamo. Ki cenite nas kupce in končno samo ŽIVLJENJE, ne glede na to, čigavo je - človeško ali pasje. HVALA
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1933 : petek, 11.09.2009 : 11:30:10 »

Ksena, zelo lepo napisano, kavalirji so res ena najčudovitejših pasem in vesela sem, da tako
razmišljaš (tudi zame je zdravje na prvem mestu, šele potem lepota in vse ostalo). Ti želim enega super lepega in zdravega mladička. Kiss

Lp, Sara Smiley
Logiran
yaris
midi
***
Sporočil: 133


« Odgovor #1934 : petek, 11.09.2009 : 13:16:15 »

Ksena, kako leto napisano. Kot da bi mi vzela besede z jezika. Tudi jaz se pripravljam za nakup kavalirčka. Trenutno sem polna informacij in pričakovanja, pa čakam, da se bodo drugi leto okoliščine še malo spremenile, da bosta moja »človeška mladička« malo starejša. Pri vseh teh informacijah, ki sem jih nabrala, sem zdravje postavila na prvo mesto. O drugem trenutno sploh ne razmišljam. Tem prečudovitim kužkom z velikimi toplimi učkami in repkom, ki je stalno v gibanju in ki si bili rojeni zato, da nam prinašajo veselje res ne mogla že v začetku njihove poti položiti v zibelko kar koli slabega.

In prav vesela sem da se tudi pri nas pogledi spreminjajo. Več ko nas bo takih, bolje bo. Zato zelo cenim prizadevanja vseh, ki naglas opozarjajo na problem zdravja pri vzreji. Še z moje strani HVALA.
Logiran
Strani: 1 ... 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132 133 134 ... 305   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: King Charles Španjel in Cavalier King Charles Španjel - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines