mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 12.05.2024 : 13:52:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 23   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izkusnje - rak  (Prebrano 87472 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #120 : nedelja, 23.10.2005 : 20:36:41 »

Hvala kaja. Wink
Kot razumem naj bi suspenzija vplivala predvsem na lajšanje bolečin ( tudi nam je vet. takrat nekako tako razložil ), in ne toliko na rast tumorjev ? Huh
skoraj vsako zdravilo se dobi tudi v obliki suspenzije (le kako naj bi majhnim otrokom potem sploh aplicirali zdravila?), gre bolj za vrsto embaliranja in ne za različne učinke. Ti so enaki, ne glede na to, ali gre za suspenzijo ali ampule za intravenozno uporabo ali tablete.
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #121 : nedelja, 23.10.2005 : 20:56:53 »

Metacam je nesteroidni antirevmatik, deluje podobno kot Naklofen (Diklofenak), torej protibolečinsko, protivnetno in antipiretično (zbija vročino). zelo primeren za bolečine gibalnega aparata, ne vem pa kako vpliva na želodčno sluznico (bi rekla, da ne prav dobro).
če se zadeva gnoji, bo potreben kak efektiven antibiotik, zato tudi vročina in verjetno zelo povečani levkociti.

Moram rečt, da mi grejo kar lasje pokonci, ko berem, kaj vse Shocked počnete svojim psom, katerih diagnoza je BREZUPNA. Vem, da bo zdaj cel hudič, polno obtožb na temo moje brezsrčnosti ipd, toda, glede tovrstnih tortur a la kemoterapije, šopanje psa z vsemi možnimi medikamenti, o katerih se ljudem niti sanja ne, kako slabo počutje in stranske učinke imajo, pes pa je poln malignih metastaz, ki se še naprej širijo, iz odprtih tumorjev mu teče gnoj pomešan s sokrvico IN REVEŽ  mora prenašati drkarjenje šavsnjene lastnice, ki mu KAO želi dobro in upa v čudežno ozdravitev. zakaj vendar psu ne omogočite, da brez muk v miru umre??!! Tako in tako mu ta agresivna zdravila lahko za nekaj tednov (mesecev?) podaljšajo agonijo, a le za to, da se lastnica potem počuti boljše. ne dvomim, da smo tu gor vsi ljubitelji psov, a očitno se delimo v dve skupini in ena od teh se očitno ne zna zazreti psu v oči in opaziti, da je njegovo življenje postalo životarjenje od ene infuzije do druge, od ene suspenzije do druge, od enega bruhanja do drugega.....
Madona, res sem jezna. Angry 
Torej, punca draga: NE Metacam, temveč T61. če imaš psa res rada.
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #122 : nedelja, 23.10.2005 : 22:16:33 »

Se popolnoma pridružujem Primaverinem mnenju!

Slišala sem že veliko ljudi, ki so dali skozi kemoterapijo in so rekli, da sedaj, ko vedo, kako to izgleda, ne bi tega sprobali nikoli več.

LP, T
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #123 : nedelja, 23.10.2005 : 22:38:45 »

Primavera, nikar tako jezno. Mislim, da rikici ali komurkoli drugemu taksne besede le se bolj otezijo zadevo. Ljudje smo pac razlicni, nekateri znate uporabit glavo in razsodno razmisljate tudi kadar "zagusti", nekateri se oprijemajo najtanjse bilke. Ne vem no, tudi meni bi se (se mi bo) bilo tezko posloviti od svoje psicke in verjetno bi zelela poskusiti se kaj, da bi ji podaljsala zivljenje. Vendar imam svoje meje in vem kdaj je dovolj.

Sicer pa se strinjam s teboj primavera, le bolj taktno bi se dalo napisati. Wink lp
Logiran

Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #124 : nedelja, 23.10.2005 : 22:48:56 »

Se popolnoma pridružujem Primaverinem mnenju!

Slišala sem že veliko ljudi, ki so dali skozi kemoterapijo in so rekli, da sedaj, ko vedo, kako to izgleda, ne bi tega sprobali nikoli veè.

LP, T

Ljudi, ki so sami dali skoz kemo ali ljudi, katerih psi so dali skozi kemo?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #125 : nedelja, 23.10.2005 : 23:06:27 »

Nanook,

Res sem se malo čudno (nejasno) izrazila: ljudje, oboleli za rakom, ki so šli skozi kemoterapijo.

LP, T




Logiran
rikica11
novinec
*
Sporočil: 18


« Odgovor #126 : ponedeljek, 24.10.2005 : 00:28:49 »

Primavera, če "imaš jajca" glede Metacama daj na Preverjeno pa malo zbudi okrog veterinarja.
Drugače pa pa malo bolj preberi prejšnje poste, kjer nikjer ne piše glede povišanih levkocitov..
Glede  drkarjenje šavsnjene lastnice....pa prišparaj raje za osebo x...
A maš veterino končano? Ne bi rekla....
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #127 : ponedeljek, 24.10.2005 : 11:38:57 »

Rikica, če tumorji smrdijo, zelo verjetno razpadajo, kar bi bilo lahko zelo slabo lahko pa tudi dobro. Kako deluje genetsko zdravljanje pojma nimam, ti si prva, za katero vem, da je imela toliko jajc da je to probala. Zato me izid še bolj zanima. Se mi zdi, da Tozonova ne bi začela zdravljenja, če bi stanje ocenila kot brezupno. Povsem jasno je, da morajo psi z bolečinami dobiti ustrezna zdravila. Meni se zdi metacam odlična izbira (preden so prišli na trg močni NSAID smo bili v podobnih primeri vezani na opiate ali pa druga močna protibolečinska zdravila, ki so imela veliko hujše stranske učinke) Kakšen je učinek na želodčno sluznico se mi v taki situaciji zdi povsem brezpredmetno (sluznico je itak mogoče zaščititi, če pričakujemo nekoliko dolgotrajnejše jemanje).
Primavera: tudi jaz se v podobnem primeru verjetno ne bi odločila za klasično kemoterapijo, vendar se mi ne zdi nesmiselno, če kdo poskusi tudi to. Nekajmesečno izboljšanje nekomu lahko pomeni zelo veliko. Pri tem večina psov kemoterapijo prenaša bolje kot ljudje. Če pa bi imela priložnost poskusiti z novo generacijo zdravil, tako kot jo ima Rikica, bi vsekakor poskusila, če bi se mi le finančno izšlo.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #128 : ponedeljek, 24.10.2005 : 12:19:40 »

Tu se pridržujem Lanabelinem mnenju..kdo smo, da lahko sodimo?

Verjetno bi se tudi sama odločila podobno, v kolikor bi pes "normalno" fumkcioniral - se pravi da ne bi šla za vsako ceo trpljenja psa do konca - to ne, vendar v kolikor bi bila verjetnost ozdravitve, bi vsekakor storila vse, kar je v moji moči, da psa rešim. Če samo pogledam par stani nazaj, kjer je ena forumašica rešila psa (mislim da ima nick Petra)...

Torej ne sodimo da ne bomo...mah, pa saj veste Smiley

LP,
Diana
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.310


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #129 : ponedeljek, 24.10.2005 : 12:29:14 »

Glede na zelo obcutljivo temo bi bilo res pricakovati nekaj taktnosti pri posredovanju nasih lastnih mnenj. Treba se je znajti v situaciji, ko je nasa hitra odlocitev neizogibna in sele takrat se zavemo, kaksne odlocitve so to.

Ne vem, ali je imel Maks raka ali ne, saj casa za raziskave ni bilo, je prehitro odsel. Imel je hitro napredujoci tumor na pljucih. Telo so mu oslabili zelo hudi spremljajoci zaporedni epilepticni napadi. Drzala sem ga pri zivljenju 5 dni od izbruha bolezni, vse dotlej, ko je v njegovih oceh se bilo zaznati iskrico. Tisti petek zvecer mu je iskrica ugasnila in v njegovih ockah sta bili samo se prosnja in slovo. Takrat se je bilo lahko odlociti. Tudi nekaj dni prej odlocitev o poskusu zdravljenja (kljub brezupni napovedi) ni bila tezka. Ce je le moznost, je vredno poskusiti. Ko v psu ugasne upanje, ga ugasnimo tudi mi.
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #130 : ponedeljek, 24.10.2005 : 12:46:23 »

Lisa sicer ni imela raka ampak ponavljajoče se kapi. Ko je bilo stanje že brezupno, sem ji z močnimi kortikosteroidi uspela kupiti še deset povsem znosnih dni. Ni mi žal, meni je tistih nekaj dni zelo veliko pomenilo, psici po vsem sodeč tudi.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #131 : ponedeljek, 24.10.2005 : 13:13:10 »

To je tisto kar sem tudi sama želela povedati, pa sta Jana in Lanabela bolje napisali  Wink Dokler je iskrica v očkah, sem pripravljena storiti VSE...

Tudi ko je moj Riki umiral (parvaviroza), sva se borila do zadnjega dne...do zadnje iskrice v očkah.

Rikica, drži se, pa poročaj kako vama gre!

Držimo pesti in tačke!!!

LP,
Diana
Logiran
aljalja
novinec
*
Sporočil: 10


WWW
« Odgovor #132 : ponedeljek, 24.10.2005 : 13:23:06 »

En lep pozdrav vsem! Wink

Rada bi malo pokomentirala vso to debato o zdravljenju raka pri psih.  Smiley

Primavera je napisala brez olepšav kaj si misli o lastnikih psov, ki dajo čez vse mogoče opracije in mučenja, da bi bil njihov pes spet zdrav in tak kot prej. Spoštujem vsako mnenje in vsako odločitev, sploh pa kdo smo, da bomo sodili?! Angry
Vsak lastnik psa, bi naredil vse kar je v njegovi moči, da bi bil pes zdrav kot prej. In dam roko v ogenj, da bi tudi Primavera poskusila pomagati svojemu psu.
Sama sem imela pritlikavo šnavcerko Cito, ki je pri svojih 9-ih letih dobila rakaste bulice na seskih. Ker sem to pričakovala (psička ni bila sterililzirana in ni imela nikoli mladičev), sem jo dnevno pregledovala in še isti dan odhitela k veterinarju. Naročena je bila čez dva dni za odstranitev rakastih bulic in sterilizacijo. Žal operacije ni preživela in je zapustila svet 6 ur po tem.
Bilo je zelo hudo, saj tega nismo pričakovali in zaklela sem se, da ne bom imela nikoli več nobene živali. In kot pravijo se zarečenega kruha največ poje. Čez dobre 4 mesece sem se doma prikazala s shih-tzujem Teal'com.
Sedaj o smrti moje Cite razmišljam čisto drugače kot takrat, ko sem norela na kliniki in jim grozila s tožbo. Še sami ne vedo kaj je šlo narobe, ker je operacija lepo potekala in se je Cita zbudila brez težav, pa tudi srček je bil zdrav. Nikogar več ne obsojam, Cita je v pasjih nebesih, kjer ji je lepše, kot pa če bi operacijo preživela in bi se rak lahko ponovil.
Vedeti moramo, da je vse minljivo in tudi za nami bodo nekoč jokali.
Meni je Teal'c zapolnil praznino po pasjem prijatelju in že zdaj me je strah kako bo, ko ga več ne bo. Cry
Rada pa bi povedala še to vsem pasjim lastnikom. Imejte radi svoje ljubljenčke in preživite dan z njimi tako, kot bi bil zadnji.  Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley

pa še en pasji pozdravček

hov

 
Logiran
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #133 : petek, 28.10.2005 : 23:51:32 »

Primavera
Nimam nič proti tvojemu prepričanju vendar mi je žal, da si tako zaverovana v svoj prav in  prepričati prepričanega je jalovo delo...pa vseeno me zanima:
Imaš psa, starega 6 let, na vrhuncu moči-zdrav, ješč, razigran-vse kot si želiš. Naredi se mu bulica na nogi, ki ga ne boli, ne moti...v bistvu je zgolj estetska zadeva, velika pol lešnika.
Greš na veterino...diagnoza: rak-agresivna vrsta...pljuča so čista (ni še metastaz), jetra in vranica tudi....poti nazaj ni...samo navzdol...in to v cca pol leta....večna lovišča...in pot do tja je klaverna...čudežev ni...edina možnost za ozdravitev je kemoterapija?
Pred očmi se ti zarolajo vsi tisti shujšani, bledi ljudje z rutami na glavi, ki imajo strašno utrujene oči...pa se borijo...za življenje....ko je prvi šok mimo se spomniš Armstronga-kolesarja...gledaš psa...pes maha z repom in se mu sploh ne sanja, da je kaj narobe.
Strokovnjak-speciaist ti pove ali je -če sploh kaj-možnosti ,katera opcija je najbolj učinkovita in hvala bogu nisva prišla v upoštev za biološka zdravila (tumor izrezan), saj so rezultati katastrofalni...oz. začetek je super, tumor splahni...vendar, ko se preneha z zdravili...se ta razcveti s pospešeno hitrostjo...kot bi eksplodiral-vsaj kolegica ima tako izkušnjo z isto vrsto raka.
Pa še enkrat naj povem...če je tako hudo kot je bilo pri meni je to pri prvi aplikaciji kemoterapevtskega zdravila...potem se količina in interval prilagodi pacijentu...in tudi ti se pripraviš in veš kaj te lahko čaka....in pri naslednjih 4-ih nisem imela težav in tudi Udo je uredu prenašal...ni dirjal naokoli je pa jedel, hodil na sprehode (v plaščku namreč Cool, ker je bila zima), ko prideš domov te počaka pri vratih, maha z repom, laja in se razveseli-drugačeje pa bil bolj umirjen in veliko  spi.
Danes mi ni žal, pa čeprav sem prvi teden jokala in si očitala, da sem egoist, da sem iz živahnega psa v enem tednu naredila shujšano razvalino. Pes se je po krizi drugega tedna začel postavljati nazaj...in po zadnji je bil malo bolj siv vendar z normalno težo in živahnost se je vrnila kak mesec po zadnji aplikaciji. Edino kar je drugače je prehrana...nič več konzerv in briket...samo kuhano...veliko zelenjave, polnozrnatih testenin in kvalitetnega mesa in rib....dodajam pa mu tudi antioksidante, ribje olje in vitamine....po zadnji analizi krvi je vse super.
lp
Si se kdaj pogovarjala z nekom, ki je bil sam na kemoterapiji in zakaj je vse to prestajal?
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #134 : sobota, 29.10.2005 : 15:52:46 »

Petra S. nisva se dobro razumeli: ne trdim, da je treba psa evtanazirati takoj, ko se naredi maligna bula pri psu, ki je sicer popolnoma ok. Sem imela s prejšnjo psico že tako situacijo pri starosti 4 let in smo spomočjo operacije zadevo lepo rašili, živela pa je še 6 let, pa sploh ni umrla zaradi raka. Vedno zagovarjam tezo, da je treba opraviti temeljit pregled, oceniti, kako je stanje že napredovalo in če se le da, tvorbo odstraniti kirurško, če je tumor dobro omejen se da to kar lepo. Absolutno sem pa proti dolgotrajni kemoterapiji, ki žival čisto izčrpa (človeka pa ravno tako- izkušnja bližnjega prijatelja) in to zame ni življenje , ki bi bilo vredno psa. Ponavadi ti onkolog ali onkolog veterinar povesta , koliko smisla ima še vse skupaj, lastnik se vedno sam odloči. Za vlačenje psa po vetrini , da bi dobil svoje odmerke zdravil , po katerih bi doma bruhal, hujšal in bil popolnoma apatičen, se sama nebi nikoli odločila.

Vsak primer je drugačen, vsaka vrsta tumorja metastazira v drugačnem odstotku in na različnih lokacijah. Drugo je, če se tumor pojavi najprej na nogi, takrat imamo ponavadi še čas, da se z operacijo prepreči širitev na ostale organe, ko pa se enkrat razširi na notranje organe, pa res ni ničesar več za pričakovat. Sicer pa je najbolje, če opazuješ psa- natanko vidiš, kdaj JE ČAS za evtanazijo.

In ja:nekdo, ki je prestajal kemoterapijo, mi je rekel, da bi raje umrl, kot pa da bi še naprej prestajal tako hude stranske učinke, da nima več moči.Želja se mu je izpolnila lani.
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 23   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines