mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 02.05.2024 : 03:33:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Strani: 1 ... 70 71 72 73 74 [75] 76 77 78 79   Dol
Natisni
Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 182469 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1110 : sobota, 20.11.2010 : 01:27:10 »

Če bi slučajno bruhal, mu dajte pred zdravili (približno pol ure) ranital.
Sicer pa je moj težek želodčni bolnk in ne prenese več kot polovice zdravil, pa ni imel težav. Se pa pojavi rada driska po približno 14 dneh, pomagajo probiotiki, vendar nikakor ne hkrati z zdravili, temveč v vmesnem časovnem intervalu.
Dlaka - ja, moj jo je po telesu izgubil polovico, šele sedaj po dveh letih sem ga toliko našopala z raznimi vitamini, da si je nekoliko opomogla.
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #1111 : sobota, 20.11.2010 : 08:53:54 »

Hvala za nasvet, Ranital imam že doma, na drisko bom pa pozorna.
Zaenkrat je še vse ok, pravzaprav boljše kot zadnje dni, čeprav antibiotiki verjetno ne delujejo tako hitro  Smiley.
Ampak zdaj bom  peljala na teste še moji dve cairn terierki, ker me je to res spravilo v paniko. Pa letos sploh nisem imela kakšnih posebnih problemov s to golaznijo, bilo jih je za vzorec ampak očitno je tudi "vzorec" lahko usoden  Angry
Logiran
anit
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #1112 : ponedeljek, 29.11.2010 : 21:46:04 »

Sem čisto nova na temu forumu. Imam psičko ki je tudi okužena z klopom.Po testu krvi so ugotovili anaplasma.Sama ne vem veliko o temu zato bi prosila če mi kdo kaj več pove.

Hvala in lep pozdrav !  Anit
Logiran
enya
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 168


« Odgovor #1113 : torek, 07.12.2010 : 00:27:02 »

Anit, saj si najverjetneje bila pri veterinarju, ki ti je povedal kaj več o zdravljenju, kajne?
No, mi smo imeli/imamo tudi anaplasmo in smo 6 tednov na doxycyclinu. Še par dni in zaključimo z zdravili. Počutje je super, kot pred boleznijo, malo se nam je poredila (ima velik apetit), je živahna, dlaka se ji je zelo popravila...Skratka, zaenkrat sem zelo vesela, ker izgleda super (trkam!). Upam, da smo premagali  bolezen in ubili vse bakterije! Če se samo spomnim, kako slabo je izglkedalo vse skupaj, me kar zmrazi :/...
Logiran
petra-naja
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #1114 : torek, 05.04.2011 : 12:02:57 »

Enya=doga? Danes je bila pri veterinarju (~ ob14h, klinika na Pobrežju) ena doga, ki je bila na transfuziji. Župa žal ne more pomagati, ker je na protibolečinski terapiji, pa še nemirna je preveč. Upam, da najdete primernega krvodajalca. Probaj vprašati v tisti temi, ki jo je Cats prilepila.

P.s.: Kaj pa vzreditelji? Ste vprašali?

Vso srečo.
Logiran
petra-naja
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #1115 : torek, 05.04.2011 : 12:07:33 »



KLINIKA ***..........HMMMM......TALE STROKOVNI NAZIV ME BEGA, NE VEM, S ČIM SO SI GA PRISLUŽILI. POVEM SAMO ENO - NITI NAJMANJ NISO STROKOVNJAKI, NITI NISO LJUDJE V PRVI VRSTI, ZA NAMEČEK PA ŠE TO - OLUPILI VAS BODO DO ZADNJEGA. OBOLELIM ŽIVALIM PA PRAV BORE MALO POMAGALI. SICER PA JE SVOBODNA IZBIRA. IN ŠE TO: NIKOLI SE NE ZANAŠAJTE NA MNENJE 1 VETERINARJA.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.301


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1116 : torek, 05.04.2011 : 12:21:03 »

petra-naja, zakaj se pa dereš? Sploh pa je tvoj komentar tako posplošen in spada pod totalno neargumentirano in škodljivo pljuvanje čez neko kliniko. Za argumentirane kritike na račun veterinarjev in klinik je članom na voljo rubrika Veterinarji, alternativna medicina.
Logiran

spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #1117 : ponedeljek, 11.04.2011 : 11:29:18 »

Mogoče samo nekaj malega o moji, če ste brali za nazaj sem se odločila, da je s tetraciklini ne bom zdravila. Redno pregledujeva kri (na 3 mesece) in gledava biokemijo in je vse super, kot kaže je moja psička erlihijo sama eliminirala iz sistema ali pa je na dobri poti, tako vsaj pravi veterinarka.
Za nezdravljenje pa sem se odločila predvsem, ker so ta zdravila zelo težka in je naša imela že prej nekaj drugih težav, zato je nisem želela obremenjevati s potencialno nevarnimi zdravili. Verjetno bi se za zdravljenje odločila, če bi jo lahko začeli zdraviti v akutni fazi, tako pa je ta že prešla ko smo izvedeli diagnozo.
Mogoče komu moja izkušnja pride prav.
Logiran
dasika
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 182


« Odgovor #1118 : petek, 15.04.2011 : 13:01:56 »

Lep pozdrav!
Moja psička je 3 dni rahlo šepala na zadnjo nogo. Drugače je živahna, ješča itd... Vseeno sva šle na test in je pozitivna na:
Anaplasma phagozytophilum (Antibody, IFAT)
Titer:                  1:320                  < 1:40

Veteerinarka je rekla, naj pridema čez 4 tedne nazaj na odvzem in če bi titer zrasel, bi zdravili, drugače ne, ker je to potem stara okužba v mirovanju oz. jo je psička sama premagala.
Sem vprašala še drugo vet. za mnenje in mi ji pritrdila, da je tako najboljše.
Zdaj pa sem zmedena, berem po forumu, da je bistvo te bolezni pravočasno odkritje, pa drugi strani, pa če ni nekih kliničnih znakov (pri nas so kao izveneli) pa se ne zdravi, ker so zdravila težka.
In v bistvo sem ugotovila da anaplazma = erlihija...al kaj?
Prosim za kak nasvet, mnenje...
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1119 : sobota, 30.04.2011 : 12:49:04 »

Ja, dasika, res je tako. Anaplasma phagozytophilum je bakterija, s katero se pes okoži po piku okuženega klopa in napada krvne celice. To je "erlihija".
"Titer" ti pove količino protiteles v organizmu. Takoj po okužbi začne organizem tvoriti protitelesa, vedno več jih je, zato se takrat titer viša. Ob rednih kontrolah lahko prav po tem ugotavljajo, ali je bolezen v napredovanju (titer leze proti visokim vrednostim, po nekaj tednih pa začne padati) ali pa je okužba že starejša (titer ostaja nizek). Tako nekako, sama sem si to zapomnila od moje lastne okužbe s toksoplazmozo v nosečnosti, pa tudi lani, ko sem spremljala na teste prijateljičino psičko (erlihija). Ona je imela titer precej visok, zato so takoj začeli z zdravljenjem, po 14 dneh kontrola in tako naprej. Antibiotih Doxiciklin je jemala 40 dni.
Pobrskaj še po straneh za nazaj, je ogromno o erlihiji že napisanega, tudi razne izkušnje.
Je pa meni verterinar rekel, da je ta bolezen tako zahrbtna ravno zato, ker se nekaterim psom klinični znaki (kot je npr. šepanje) skoraj ne pojavijo, preden ni bolezen že zelo napredovala. Nekateri psi so baje očitno bolni (utrujenost, brezvoljnost, šepanje ....) že pri titru 1:320, je pa že imel primer psa, kjer je titer pokazal 1:2048 (če se prav spomnim), pa so ga testirali v bistvu čisto slučajno, ker je parkrat pošepal nekaj dni prej, sicer pa je bil pes normalno živahen, ješč ... Očitno zelo različno "predelujejo" okužbo.

Glede na to, koliko klopov je pri nas in koliko sem jih kljub zaščiti našla prisesanih letošnjo pomlad in glede na prijateljičino izkušnjo močno razmišljam, da bi dala psa testirat vsako jesen pred cepljenjem ... tudi če ni kliničnih znakov bolezni, ma nekako mi je dala misliti situacija pri prijateljici, kjer so prav zaradi zdravljenja erlihije odložili cepljenje proti steklini in kužnim boleznim za pol leta. In zdaj, če ne veš ali je tvoj pes okužen (ker še ne kaže nobenih znakov) ali ne in ga vseeno cepiš, verjetno ni najbolj fajn? Pa verjetno bi se z letnim preventivnim hitrim testom izognila tudi možnosti zastaranja okužbe? Kaj mislite, preveč paničarim, ali je neka logika v tem?
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1120 : sobota, 30.04.2011 : 12:52:40 »

PS. S tem cepljenjem mislim "klasično" letno cepljenje proti steklini in kužnim boleznim (ne proti boreliji) in bojazen, da bi cepiva zaradi "sesutega" organizma ob okužbi s klopnimi boleznimi psu preveč škodovalo. Kaj menite?
Logiran

Unikatne tablice in portretki
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #1121 : sobota, 30.04.2011 : 14:54:10 »

Ni slaba ideja, prej obratno. Ob tem naj pripomnem čisto osebne pomisleke ob vsakoletnem cepljenju psov s koktejlom proti kužnim - menim, da smo vsi toliko obremenjeni z bojaznimi pred raznoraznimi boleznimi, da niti opazimo ne, koliko jih dejansko potencialno zastrupljamo s kemijo, ki naj bi jih v resnici zavarovala. Vključno z zvarki proti klopom (samo razmišljam na glas, da ne bo pomote, ker "zvarke" dajem tudi moji psici  Wink ).
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #1122 : sobota, 30.04.2011 : 15:35:14 »

V bistvu ... testiranje, ce pes nima nobenih klinicnih znakov, nima nekega hudega smisla. Pozitiven titer ti samo pove, da se je pes srecala s povzrociteljem, ne pa, da je okuzba dejavna (in se ne zdravi). Ce ze, potem ima smisel parno testiranje (v razmaku 2h-3h tednov), da vidis, ce se visina titra spreminja.

Drugo je, ce ima pes kakrsne koli klinicne znake ali spremenjeno krvno sliko, oz. urinske parametre.
Logiran
dasika
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 182


« Odgovor #1123 : ponedeljek, 02.05.2011 : 12:41:08 »

Pa ja, zmeša se ti od vsega...sem prebrala vse strani nazaj, postaneš še bolj zmešan.
Ta teden grema na ponovni odvzem, mislima, da bo titer enak, sem skoraj ziher, da je stara okužba. Sumim, da je Taja šepala zaradi poškodbe, ker je pač zmešan neroden terier Wink Sem pa tudi mnenja, da je ogromno psov pozitivih, le da niso bili testirani.
Pa kupila sem elektronski obesek, pa še nek sprej (repelent) ko gremo v gozd. Pa malo dorwesta za iminski sistem, pa bo Wink Drugega nimam kaj, brez veze se sekirat, ker je samo še slabše.
Glede cepljenja pa tudi ne vem, najraje bi vse pustila.... kolegičina psica je tudi fasala kužni kašelj, čeprav naj bi bil pes cepljen tudi proti temu. Farmacevtska industrija...
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1124 : ponedeljek, 02.05.2011 : 16:33:05 »

maja01, hvala za mnenje ... logično je, kar praviš, ja, bom raje tako razmišljala in bom bolj pozorna, če bi se slučajno kdaj pojavili kakšni sumljivi znaki.

Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: 1 ... 70 71 72 73 74 [75] 76 77 78 79   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines