mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 08.05.2024 : 09:40:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 24   Dol
Natisni
Avtor Tema: Brazilska fila  (Prebrano 107709 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #75 : petek, 14.01.2005 : 20:54:20 »

hmmm. Zanimivo, kako so se tile fantje lotili zadeve. CAFIBovci mislim. Če bi enako naredili tudi madžarski kljubi, ki so v "sporu" z MEOE-FCI, se jaz danes ne bi rabil razburjat, ker FCI neregistrirani psi prihajajo na tekme.

Se pravi da v bistvu vsak vzreditelj, ki pri filah enkrat pride na stopnjo, da se "zave korenin", in se želi k originalu vrnit, ma možnost vzreje v "nad" organizaciji, ne da bi ogrožal svoje "bivanje" v FCI. Kjer so "politiki" v manjšini, kvaliteta psov raste Smiley Dober štos. To je v bistvu "disidentstvo znotraj" sistema, ne zunaj njega. Všeč mi je.
Logiran
ALEX 003
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #76 : petek, 14.01.2005 : 22:24:24 »

Pozdravljen Marko

Trenutno nimam več vprašanj.

Mogoče kdaj drugič .(poduprašanje v zvezi z filami)

Lep pozdrav

Alex
Logiran
ORKA
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 34


« Odgovor #77 : ponedeljek, 17.01.2005 : 00:31:51 »


Nekaj slikic iz sobotnega CACIB-a in CAC-a:


http://andreja.moj-album.com/album/98891/

LP

Andreja
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #78 : sreda, 19.01.2005 : 16:56:26 »

še nekaj slik brazilskih fil s kratkimi "kritikami", za vse ki jih zanima:

http://www.mindspring.com/~anableps/CAFIB.html

lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #79 : petek, 21.01.2005 : 10:40:45 »

zanimiv (tudi kritičen) članek o CAFIB-u, s poročilom o cafib-razstavi leta 2003 na češkem - vse skupaj v nemščini:

http://www.starkehunde.com/filaspecial/cafib.htm

lp
marko
Logiran
ALEX 003
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #80 : petek, 21.01.2005 : 11:19:48 »

Pozdravljen Marko

Ker jih dosti ne zna čitati nemško pa svoje objave tudi prevedi saj si Austric ali ne.
Čakamo na prevod .....

L.P.
Alex
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #81 : sreda, 02.02.2005 : 23:24:10 »

Kako kaj?Končno sem se uspela prijaviti.Zanimivo bi bilo da kdo kaj napiše,.... Grin
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #82 : četrtek, 03.02.2005 : 20:16:28 »

Čestitam, veseli me, da bo slovenija ponovno pridobila nekaj novih fil.Upam da jih bo čim več,da se bo pasma malo razširila.Ponosna sem tudi, da imamo v Sloveniji kvalitetna legla.Moj Blade ima že pri 16 mesecih 5 prvakov mladih,6 prvakov pasme, CAC,cacib in je dosegel 3 mesto v defileju med mladimi psi.Upam da bo tudi vaše leglo dosegalo podobne uspehe.
Logiran
AMEBA
gost
« Odgovor #83 : sobota, 05.02.2005 : 14:37:10 »

Ne vem kako to misliš naravno? Rada bi videla tvoje pse. Ali je mogoče, da jih vidim in kdaj?
Zanima me zakaj je potrebno slikati komolce? Se opravičujem, namreč zato še nisem slišala, da je potrebno slikati.
LP, Duška
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #84 : sobota, 05.02.2005 : 16:01:47 »

Ne vem kako to misliš naravno? Rada bi videla tvoje pse. Ali je mogoče, da jih vidim in kdaj?
Zanima me zakaj je potrebno slikati komolce? Se opravičujem, namreč zato še nisem slišala, da je potrebno slikati.
LP, Duška


z "naravno" sem mislil, da sta psa pri parjenju prepuščena sama sebi. no, opazoval sem jih seveda že (skozi okno, ker je bil mraz Smiley), saj sem hotel vedeti ali uspe ali ne. - to je za nas edini način parjenja, ki pride v poštev. nobenega "držanja psice" za samca, "natikanja nagobčnika", če psica samca odklanja - smo že slišali, da nekateri dobesedno "vtikajo pse v endrugega".
moje stališče pač je, da ima narava svoj prav in da, če se psa sama nočeta ali ne moreta pariti iz katerihkoli razlogov, jaz nimam "pravice" narave "posiliti".

slikanje komolcev pa v sloveniji, za vzrejni pregled pri našipasmi ni potreben. mi jih pač slikamo, ker hočemo vzrejati samo s psi ki nimajo ne kolčne in ne komolčne displazije.
prav tako ni "potrebno" slikanje ramen, ali pregled srca. mi slikamo ramena, da se prepričamo, da pes ne kaže znakov osteochondroze (posebej psice), srce pa damo pregledati zato, ker so srčna obolenja statistično pri filah, ki umrejo mlade (poleg zasuka želodca) eden glavnih vzrokov smrti.

glede ogleda naših psov pa - polikliči kaj, pa se bomo zmenili, kdaj prideš na obisk in si jih boš ogledala in če boš hotela, ti bom povedal in pokazal tudi vse napake, ki jih moja dva (po moje) "po standardu" imata.  

lp
marko
Logiran
ALEX 003
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #85 : nedelja, 06.02.2005 : 17:54:28 »

Pozdravljen Marko

Ne vem v čem je smisel tvojega pisanju, kajti jaz razbiram iz tega tvojega pisanja, da v bližnji bodočnosti sploh ne bomo našli potencialnih kandidatov za razvoj fil v Sloveniji.
Jaz osebno mislim, da ni cilj, da imata file samo ti in Andreja.

Z tvojim pisanjem "strašiš" bodoče lastnike, bodisi tvoje, bodisi Andrejine ali od koga tretjega iz tujine.

Kar se tiče paritev pa takole. Poznamo pse z "karakterjem" in "nekarakterne" pse. Skoraj vsi psi z karakterjem parijo sami, če je psica godna in če je pravi dan.
S tistimi psi, ki nimajo takozvanega "karakterja" pa so težave in če hočemo imeti z njim mladiče, pa mu moramo pomagati.
Težave lahko nastanejo tudi pri mladem psu, začetniku in starem psu, ki je predebel, pa bi rad pa ne more.

Slikanje displazije:
Displazija je dedna pri določenih pasmah. Odvisna je od dednih zasnov, prehrane ( prevelika teža), prevelikih doz kalcija, ki se nalaga na sklepe, pretirano gibanje v prvih mesecih življenja ( velike pasme 6 mesecev), sprehodi po strmem terenu gor in dol, kakor tudi vsakodnevna hoja po stopnicah v višja nadstropja, med drugim tudi različni stresi.

Zasuk želodca:
Je prisoten pri vseh velikih pasmah, ne samo pri filah, ni deden in je odvisen od  prehrane ( beljakovine). Če psa hranimo s slabo hrano, se začnejo v želodcu ustvarjati plini, psa napenja in ga sili na bruhanje in težko diha.
Temu se lahko izognemo tako, da psu dajemo hrano nekajkrat na dan, manjše količine, posodo iz katere je, mu postavimo v višino glave. Po hranjenju pa vsaj 30 minut pustimo psa počivati, da želodec začne hrano prebavljati. ( intenzivno tekanje in preskakovanje ovir takoj po hranjenu odpade, priporočljivo je počakati več kot 30 minut).

Slikanje srca:
Bolezni srca se pojavljajo predvsem pri starih živalih, zlasti pri psih. Srčna insuficienca se pojavi, ko se zmanjšajo srčne rezerve. Dokler je v blagi obliki, jo le težko opazimo (le pri izrednih naporih), v hujših oblikah (stopnjah) pa povzroči srčno odpoved. Odpoved srca kot črpalke krvi povzroči zvečanje diastoličnega volumna in venskega tlaka. Posledično zmanjšanje pretoka krvi skozi ledvice in zvečano sproščanje renina povzročita zvišanje ravni angiotenzina. Posledično se pojavi vazokonstrikcija in zadrževanje vode ter soli v organizmu.

Pogost vzrok srčne odpovedi so bolezni, ki povzročajo zvečan pritisk na srce. Take bolezni so pljučna ali sistemska hipertenzija in stenoza srčnih zaklopk. Ireverzibilne so patološke spremembe srčnih zaklopk ali miokarda. Bakterijski endokardititis, presnovne motnje in tekočina v perikardu ravno tako lahko povzročijo odpoved srca. Vendar se ta stanja da zdraviti. Pri mačkah so bolezni srca veliko redkejše; pogosto pa se odpoved srca pojavi kot sekundarni znak drugih bolezni, npr. hipertiroidizma.

Po tvojem pisanju na forum, pa si ljudje lahko predstavljajo filo, kot zelo komplicirano pasmo, ki ni samo "nezaupljiva" ampak tudi po tvojem razmišljanju "bolana" pasma, ki pogine zelo mlada in ji grozi zasuk želodca ali pa srčna kap.

Po mojem si stvari preveč posplošil, kajti pri vseh velikih pasmah so prisotne stvari, o katerih sva sedaj govorila.
Samo za primer: v današnjem času umre tudi veliko mlaih ljudi za srčno kapjo? Zakaj? Drugačno življenje, tempo življenja, prehrana...


Naj nam bo cilj predstaviti filo v realni luči, ker je karakterno in vizualno zelo lepa in dobra pasma in naredimo nekaj za to pasmo tudi pri nas v Sloveniji.

Oprosti, ker sem bil malo dolg, upam da te nisem užalil, ker to ni bil moj namen. Hočem samo, da bodo ljudje spoznali filo takšno kot je v resnici.

Lep pozdrav
Alex

PS:

O ostalem pa drugič, sem bil tako ali tako že predolg.








Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #86 : nedelja, 06.02.2005 : 19:33:14 »

zdravo alex,

nikogar nočem "strašiti", saj me ne bi prav veselilo, če bi si mladiče bodočega legla smel obdržati sam. ampak tudi nobenega nočem "slepiti".

bom še jaz dodal svoje mnenje o točkah ki si jih navedel ti.

-parjenje: se strinjam, če hočeš mladiče od psa, ki iz katerihkoli razlogov noče ali ne more pariti, mu moraš pri parjenju pomagati. ne razumem pa zakaj bi nekdo hotel imeti npr mladiče od psa, ki "nima karakterja" - vejetnost ni tako mala, da ga tudi mladiči ne bodo imeli. in ne razumem, kako naj bi bili naši psi naravni, zdravi, vitalni in odporni, če se še razmnoževati ne bi znali brez pomoči.
mimogrede se tudi pri kotitvi ne mislim vmešavati (razen, če bo v nevarnosti življenje psice) - če bo psica mislila, da mora katerega od mladičev pokončati, ga bo - jaz ji zaupam. če jih bo ubijala zaradi "manjkajočega instinkta" naj jih tudi - psi, ki ne znajo skrbeti za lastni naraščaj, naj se tudi ne razmnožujejo (to je vsaj mojesaj moje skromno mnenje)

-kar se tiče displazij sva popolnoa enakega mnenja (vseeno pa po moje ne škoduje, če daš pse s katerimi želiš pariti pregledati, ali imajo sklepe v redu in to ne v starosti, kjer lahko pričakuješ "čim boljši" izvid, temveč tako pozno, da lahko pričakuješ vsaj približno "realnega")

-zasuk želodca: mnoge pasme so prizadete, ne samo velike (je n-pr. tudi pri šar-pejih kar pogost). raziskave ki jih jaz poznam vzrokov ne najdejo. dejstvo je, da se zasuki želodca dogajajo tudi pri psih ki mirujejo in/ali so tešči (sam sem poznal enega samca doge, ki se mu je zasukal želodec, ko so ga lastniki peljali domov od veterinarja po operaciji, na katero ke šel seveda tešč), nekateri domnevajo, da je v zvezi s "stresom", nekateri, da je kriva "prirojena slabost veznega tkiva", nekateri, kot ti praviš, da je hrana - v glavne pa ni kolikor jaz vem za nobeno teorijo oprijemljivih dokazov.

-srčne bolezni: da ne bom spet koga strašil, če koga zanima, naj si ogleda statistike gospe andree semler (dolgoletna vzrediteljica in poznavalka fil) kakšna je povprečna šivljenska doba in zaradi česa umirajo, na njeni spletni strani - samo to - hvala bogu se povprečna starost, ki jo file dosegajo v zadnjih letih zvišuje.
in ker pač ta statistika pravi, da file pogosto bolehajo za srčnimi boleznimi še v mladih letih, se mi zdi čisto normalno, da dam svoje pred paritvijo pregledati tudi v to smer (seveda to nikakor ne pomeni, da so tisti psi, ki srca nimajo pregledanega zato bolani in prav tako ne pomeni, da bosta moja dva psa zaradi pregleda do konca življenja zdrava).

nič mi ne bi bilo bolj pri srcu, kot da bi v sloveniji imeli kvalitetno bazo vzrediteljev fil. samo je zato verjetno treba dosti ljudi, ki imajo enak pogled na pasmo in skupen cilj npr. kako naj bi izgledala "idealna v sloveniji vzrejena fila" - sam sem rade volje pripravljen se o vsakršnem plodnem sodelovanju pogovarjati in se vnaprej rade volje odpovem vsakršnemu zaslužku. sem - če se dogovorimo za pogoje, ki ustrezajo TUDI meni pripravljen dati na razpolago svojega samca za parjenje brezplačno - če je to dobro "za projekt" in prav tako sem pripravljen oddati (spet pod določenimi pogoji) mladiče svojega legla resnim in odgovornim potencialnim vzrediteljem za ceno rodovnika+ostalih "pristojbin".

se tudi oproščam, če sem bil dolg.

lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #87 : nedelja, 06.02.2005 : 21:49:32 »

Pozdravljena Marko in Alex!
Morala sem se malo še vključiti v debato.Nimam se za strokovnjaka,a vendar želim nekaj pripomniti.Doma imam "samo" eno filo a vendar imam v prihodnosti namen imeti še eno.Prav tako si želim kot verjetno vidva da se pasma razširi, da ljudje spoznajo tega čudovitega psa.Kar se pa vseh navedenih bolezni tiče pa se pustim "presenetiti", ne rečem, da nič ne naredim za to da bi zmanjšala možnosti,trudim se psa pravilno hraniti, voziti na sprehode pred zajterkom in večerjo,...tudi kolke sem mu slikala,kar se pa ostalega tiče, pa ne mislim biti "paničar".Tudi ljudje nismo vsak dan pri zdravniku ker so predniki imeli raka ali srčni infarkt.Ko in če se bo zgodilo se bo, ker so to nepredvidljive bolezni in če ni znakov ne gremo k zdravniku,...Vsaj po moje je tako,mislim da imam prav ali pa ne.Kar pa se tiče Marko cene tvojih fil, če jih misliš prodati za ceno rodovnika in drugih pristojbin sem pa 100% tvoj kupec.Javi mi ali velja.

l.p
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #88 : nedelja, 06.02.2005 : 22:14:51 »

Malo prebiram vajino razpravo pa bi dodala le nekaj!

Citat
Zasuk želodca:
Je prisoten pri vseh velikih pasmah, ne samo pri filah, ni deden in je odvisen od  prehrane ( beljakovine). Če psa hranimo s slabo hrano, se začnejo v želodcu ustvarjati plini, psa napenja in ga sili na bruhanje in težko diha.
Temu se lahko izognemo tako, da psu dajemo hrano nekajkrat na dan, manjše količine, posodo iz katere je, mu postavimo v višino glave. Po hranjenju pa vsaj 30 minut pustimo psa počivati, da želodec začne hrano prebavljati. ( intenzivno tekanje in preskakovanje ovir takoj po hranjenu odpade, priporočljivo je počakati več kot 30 minut).


Alex preberi si temo o zasuku zelodca (+ linke, ki so dodani) kjer smo kar dosti napisali o nasih izkusnjah. Zal slaba prehrana in skakanje naokrog po obroku se zdalec nista na prvem mestu vzrokov za ta pojav. Pa tudi to o dednosti ne drzi povsem! No, zdaj pa kar nadaljujta! Wink lp  
Logiran

marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #89 : ponedeljek, 07.02.2005 : 00:28:17 »

sorry, prehitro pritisnil napačni gumb Grin
glede bolezni pa tako - obstajajo "naključne", take, za katere se ve da so dedne in take, za katere se ne ve točno, se pa domneva, da imajo dedne komponente. zame to ni "paničarjenje", če skušam dedne in "potencialno dedne" izključiti s tem, da dam pse preden z njimi parim pregledati.
če bi ti "podedovala" kako bolezen od svojih staršev (seveda močno upam, da nisi), tebe verjetno ne bo rešilo - odvisno od tega, za katero bolezen gre in kaj povzroča, si boš pa verjetno močno premislila, ali boš imela otroke (če vnaprej veš, da je vlika verjetnost, da bojo bolani tudi oni).
kar se pa cene naših bodočih mladičev tiče - kot sem napisal. pod določenimi pogoji sem jih pripravljen oddajati za zelo nizko ceno. kakšni so pogoji in kako nizka bo cena, se bova moral pa osebno zmeniti.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 24   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines