mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 30.05.2024 : 17:41:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 24   Dol
Natisni
Avtor Tema: Brazilska fila  (Prebrano 107983 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #240 : ponedeljek, 25.07.2005 : 23:48:04 »

Citat aleps:
Citat
Ojla!

Imam par vprasanj v zvezi s filami, ...
Prosim pa za konkretne odgovore (Marko006, Vladimir in ostali "filasi"), ker nameravam v bodoce delati tudi izpit za to pasmo pa bi rada vedela.

Špela, a se mi samo zdi ali je v temle postu malce provokacije? Dvomim namreč, da bi kak resen sodnik, pa četudi začetnik, iskal info o pasmah na forumih namesto na velikih razstavah oz. pasemskih specialkah, kjer ima možnost podiskutirati z dolgoletnimi vzreditelji, poznavalci in sodniki specialisti za pasmo.  Pa tudi specialnih knjig o pasmi v tujih jezikih je dovolj na razpolago. Imamo celo sodnika g. Rajka Rotnerja, ki je pred leti imel file in tudi leglo. Najbrž bi ti z veseljem bil mentor pri pasmi.


V razlike med CACIB in CAFIB standard se ne bi spuščala, pasmo premalo poznam, sem jo pa poleg mastinov in bordojcev vselej ogledovala na razstavah. Zato bi samo pokomentirala značaj: “ vsi molosi, predvsem pa 2. kategija po nemški klasifikaciji, imajo izrazito lastnost: pripadnost gospodarju in čuvanje. In nikjer ni govora, da imajo te pasme agresivnost prirojeno, pač pa se samo domneva, da gre za pasme z borbenimi lastnostmi. In to izključno zato, ker izhajajo iz  prednikov, ki so bili psi za grizenje oz. prijemanje. Za čuda v to kategorijo spada tudi roti, pa se nihče ne vtakne, da se njega ne sme šolati obrambe.
Citat amoss:
Citat
Kar se karakterja tiče je veliko privzgojeno.Ni res da so vse file agresivne.Moj Amos je hud samo na domačem teritoriju,...
Ja, še malo pa bomo prišli do novega znanstvenega odkritja: karakter naredi lastnik. Koliko pa je tvoj pes star? Molosi odraščajo 3 – 4 leta in šele takrat pokažejo svoj popolni značaj.

Citat aleps:
Citat
Ali se file tudi uci obrambo?

Da, tudi file se uči obrambo in to celo v državi na katero se tako radi sklicujemo kot državo, ki ima vse popredalčkano. In da, uči se jih legalno!

Citat amoss:

Citat
Kar se tiče agresivnosat je pa prepovedana po FCI, vsak sodnik ima pravico psu pogledati zobe sam in če pokaže pes agresivnost ga ima pravico izključiti
[
Zadnja leta se to res vse prepogosto dogaja, ker preveč običajnih razstav sodijo allrounderji, ki menijo, da je vsak razstavni kuža plišast eksponat, ne osebek z značajem in kupljen z namenom.  Kje si bila leta nazaj, ko so file, bordojci, rotiji,mastini,….hodili z nagobčniki celo v ring?

No, ne me zdaj secirat, kaj delam v fila temi, ampak podpiram prizadevanje vsakogar, ki zagovarja obstoj prvotnih pasem, s prvotnimi nagoni in namensko selekcijo tako po izgledu kot značaju. In zagovarjam vsakogar, ki pove vsakemu o svoji pasmi slabe in dobre lastnosti, samo tako ne zavaja bodočih lastnikov pasme.


Citat
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #241 : torek, 26.07.2005 : 00:04:58 »


Citat amoss:Ja, še malo pa bomo prišli do novega znanstvenega odkritja: karakter naredi lastnik. Koliko pa je tvoj pes star? Molosi odraščajo 3 – 4 leta in šele takrat pokažejo svoj popolni značaj.


Ja madona saj sem pa napisala da je karakter PRIVZGOJEN, to pomeni da mi ga vzgojiš in torej mu karakter naredi lastnik.
Nobenega ne mislim sicirati prav je da se še kdo oglasi da ne debatirama samo midva z MArkotom.
Kot sem rekla da je nekaj agresivnosti v njegovi naravi, čuvanje lastnika in teritorija, da pa grize vse ljudi po vrsti pa mislim da ni v naravi in žal ne morem sprejeti Markotove ponosnosti da je to dokaz da pes ustreza standardu.
Marko bog ne daj da bi ti kdaj pes zgrizel lastnega otroka.Jaz imam doma 1 mesec staro punčko in razmišljam malo v tej smeri.Mogoče pa bi takrat rekel ta butasta Amos mi je govorila da to ni prav pa je nisem poslušal.
Sprejmem vsa tvoja mnenja, saj ima vsak pravico do lastnega mnenja, ampak s to agresivnostjo pa le ne pretiravaj, konec koncev pa kaj to mene briga saj je pes tvoj torej tvoja odgovornost, torej vse kar naredi leži na tvoji vest.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #242 : torek, 26.07.2005 : 08:20:01 »

@amos: ne vem ali si slepa, ali imaš bolj slab spomin, ali kar zavestno pišeš kozlarije

.....ne pomeni, da pes napade vse kar se giblje....

to sem napisal par postov nazaj. nikjer ne trdim, da mora fila grizti vse povprek, da ustreza standardu. besedo agresivnost najdeš v standardih le pod "diskvalificirajoče napake"

... saj imajo agresivnost prirojeno-oz. je v njihoven karakterju.

to je sicer spet kozlarija, ker imajo file do določene mere le nezaupljivost do tujega v sebi. samo se boš morala počasi odločiti - ali je v njihovem karakterju, ali karakter privzgojiš, kot to trdiš v prejšnjem postu ;-))


Kar se pa tièe FCI standarta in PRAVIL pa je tako da so si žal v nasprotju, saj pravila veljajo za vse in ne za vsako pasmo posebej.

to je končno nekaj, kjer se strinjava, samo je treba iz te resnične izjave potegniti pravi sklep:

Ker si FCI-standard za brazilsko filo in FCI-pravila za razstave nasprotujejo, pove logika, da pes ki zmaga na fci-razstavi (torej ustreza pravilom, ki standardu nasprotujejo), ne ustreza standardu. iz tega tudi lahko sklepaš, kako "dobro" nekateri sodniki standard poznajo, če "pasmi primeren odziv" (glede na standard) na poskus dotika kaznujejo z diskvalifikacijo in psom, ki standardu ne ustrezajo delijo cace in cacibe...
in iz tega spet lahko sklepaš, koliko je cac ali cacib vreden Wink
lp
marko

 
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #243 : torek, 26.07.2005 : 08:54:09 »


Kar se pa tièe tega da bi psa pohvalil pa nimam kaj dodati, saj vidim da nisi prebral kar sem ti povedala o otrocih.No pa saj ti si sreèen da imaš filo po standardu, jaz imam pa prijetnega psa ki je družaben in ima rad otroke in je nasploh prijazen, pa še na razstavah zmaguje.Torej mislim da imam vseeno veè, jaz lahko psa peljem na vsako razstavo in me ni strah, verjamem da se lahko kosam z vsemi, verjamem v svojega psa in mu zaupam.Jaz sem ponosna na njega brez tega da grize in èe bi mi zgrizel otroka ne vem kaj bi, ti bi ga pa verjetno pohvalil saj ustreza standardu.
Veš najlažje je iskati kaj ustreza standardu in kaj ne, jaz pa se trudim da bo moj pes družaben itd. kar pa ustreza standardu in kaj ne pa naj sodijo tisti ki so za to usposobljeni.Pripelji psa na razstavo pa bomo skupaj šli in bomo vedeli toèno kaj je pri psu pravilno in kaj ne, v praksi je drugaèe kot v knjigah.



amos: na razstavi v mariboru sem bil - s psom - brez nagobčnika Grin in moji psi še niso nikogar ugriznili  - za tvojega sem pa slišal drugače - samo ne vem če je res.
ali bo blade kdaj tvojo hčerko oklal, je pa odvisno od tvoje vzgoje in ne od standarda - ali ga boš za to pohvalila, je pa tvoja stvar

in ker si tako podkovana boš gotovo vedela, da je to kako se pes obnaša doma, napram svoji družini in na na tujem nekaj povsem različnega.

sebe bom pa pohvalil, ko bom nehal odgovarjati na brezzvezne poste  Grin Grin

lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #244 : torek, 26.07.2005 : 09:48:04 »

No vidim da je vse skupaj zajadralo malo predaleč, nikakor nisem mislila kogar koli provocirat ali napadat ali mu vsiljevat svojega mnenja.
Vsak od naju ima torej svoje mnenje, jaz spoštujem tvojega in sprejela sem ga tudi.
Ja preav si slišal Blade je ugriznil (oplazil), tega nebom zanikala.Gospod je prišel k nam, v vinjenem stanju, malo preveč pogumen in je mislil kako mu pes nebo nič naredil saj se ga pes itak boji.Vstopil je in šel proti psu in ga še odganjal.Amos je nato branil sebe in svoj teritorij, pa ga je samo oplazil z zobmi, ter renčal je tako dolgo dokler se gospod ni ustavil in smo prišli mi.Reagiral je v skladu z svojo naravo in je branil svoje ozemlje, lastnika in sebe.Pa niti malo nisem bila ponosna na njega, ampak sem pa sprejela dejstvo da tam kjer je on tujci nimajo kaj iskat.Drugače pa lahko grem z njim na kramarski sejem, brez nagobčnika lahko ga poboža vsak, še vsakemu da tačko.Isto je na razstavah.
To pa sem mu privzgojila, kar se pa tiče njegovega ozemlja pa je drugo, tega pa mu nikakor nisem mogla dopovedati, da ni prav, pa sem se žal morala ukloniti.Sicer pa imamo ozemlje ograjeno, in tablo in kdor vstopa vstopa na lastno odgovornost.
Marko kaj pa bi tobi naredila če bi ga iznenada na razstavi pobožal kakšen otrok, kot se je zgodilo meni.Blade se je vrgel na hrbet in mu dal tačko kaj bi pa Tobi naredil?
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #245 : torek, 26.07.2005 : 16:41:34 »

Marko kaj pa bi tobi naredila èe bi ga iznenada na razstavi pobožal kakšen otrok, kot se je zgodilo meni.Blade se je vrgel na hrbet in mu dal taèko kaj bi pa Tobi naredil?

tobiju je absolutno "pod častjo", da bi se ubadal z malimi otroki ali malimi psi -  ignorira jih so mu "pod nivojem", fant je aroganten.
v nevarnosti bi bili v tem primeru starši otroka, ki bi tobija pobožal, in sicer zato, ker bi jih jaz nadrl zaradi njihove neodgovornosti.
lp
marko
Logiran
ORKA
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 34


« Odgovor #246 : torek, 26.07.2005 : 17:36:07 »

@vladimir: jaz na tvojem mestu, če me diskvalificira sodnik zaradi "pasmi primernega vedenja" ne samo, da ne bi bil žalosten - svojega psa bi celo glasno in jasno pohvalil in bil vesel, da imam filo, ki ustreza standardu ;-)


Marko, ta pes ni bila fila, ta pes je bil dogo argentino.

Ampak vseeno, v karkoli se je razvila vaša debata, te lahko sodnik na FCI razstavah diskvalificira oz. ti napiše pod kompletnim opisom, da pes kaže agresijo na sodnika in prečrta kvadratek, kjer piše brez ocene. Pa četudi se psu približa za ritjo in ga od zadaj poskuša pobožat.

Jaz sem ponosna na karakter naših fil, je pa res, da je za to potrebna dobra socializacija in veliko dela. Veliko lažje se je namreč v urbanem okolju in na razstavah gibati z normalnim psom.

Alpes vabljena si tudi k nam na kavico in ogled našil fil, pa na kakšno debato...

Kar se pa tiče razumevanja fil z drugimi psi, pa so moje izkušnje takšne: fila ima zelo visok prag tolerance, dokler ni ogrožena ali napadena se za druge pse niti ne zmeni in so zanjo prijatelji, tudi ko ji začnejo "presedati", najprej z svojo grimaso nakaže, da ji nekaj ne odgovarja in ne paše, tako, da če dobro poznaš svojega psa lahko tisto, kar bi utegnilo slediti pravi čas preprečiš.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #247 : četrtek, 28.07.2005 : 13:51:02 »

Citat
citat amoss: Sem tudi sama preštudirala veliko literature, saj bi si tudi sama želela postati nekoč sodnica, ampak o tem enkrat ko bo malo več časa.

upam, da boš kmalu imela kaj časa in povedala, kaj vse si "preštudirala". o brazilskih filah, je po mojih poizvedovanjih bilo doslej izdanih 17 knjig (če je še kakšna več, ki je ne poznam, se na kolenih opravičujem) - od teh 17ih jih je 9 (3 v portugalščini, 4 v angleščini, 1 v nemščini in 1 v nizozemskem jeziku) že leta, deloma desetletja razprodanih, ostalih osem: dve v nemščini, dve v španščini, dve v angleščini, ena češka in ena francoska - me prav zanima, koliko si jih prebrala - in katere.

Citat
citat orka:...pa so moje izkušnje takšne: fila ima zelo visok prag tolerance....
orka, tvoje izkušnje se ne krijejo z mojimi, niti z opisi v literaturi. vseeno, ali bereš opis file gospe clelie kruel (ki je mimogrede ena nejbolj "zagnanih" nasprotnic cafiba), gospe hirsch reiter,  gospoda jana kubeše (ki je mimogrede eden najbolj "zagnanih" zagovornikov cafiba, ali gospe uroshevich - vsi opisujejo filo kot psa s precej nizkim pragom tolerance.

Citat
citat amoss: Ja preav si slišal Blade je ugriznil (oplazil), tega nebom zanikala.Gospod je prišel k nam, v vinjenem stanju, malo preveč pogumen in je mislil kako mu pes nebo nič naredil saj se ga pes itak boji.Vstopil je in šel proti psu in ga še odganjal......kar se pa tiče njegovega ozemlja pa je drugo, tega pa mu nikakor nisem mogla dopovedati, da ni prav, pa sem se žal morala ukloniti

Citat
citat orka: Veliko lažje se je namreč v urbanem okolju in na razstavah gibati z normalnim psom.

zame je to normalen pes - ki brani svoj teritorij. sploh ni potrebno da je fila. vse moje nemške ovčarke, ki sem jih pred filami imel bi (oz. so) v taki situaciji odreagirale podobno kot blade.
manj normalno se mi zdi, da si nekdo nabavi psa pasme, ki velja za enega najboljših čuvajev sploh in potem tarna, da mu ni uspelo psu dopovedati, da "ni prav braniti svoj teritorij" - ja haaaaaloooo!
če hočeš imeti psa, ki vlomilca podre z mahajočim repom in ga zadrži z intenzivnim lizanjem po ksihtu, je fila verjetno napačna izbira (razen če si pri svojem intenzivnem študiju literature kje izsledila, da "moderne file" to delajo Smiley).
nohtov si verjetno tudi ne piliš s kotnim brusilcem, ali le?!?

lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #248 : četrtek, 28.07.2005 : 21:06:17 »

upam, da boš kmalu imela kaj časa in povedala, kaj vse si "preštudirala". o brazilskih filah, je po mojih poizvedovanjih bilo doslej izdanih 17 knjig (če je še kakšna več, ki je ne poznam, se na kolenih opravičujem) - od teh 17ih jih je 9 (3 v portugalščini, 4 v angleščini, 1 v nemščini in 1 v nizozemskem jeziku) že leta, deloma desetletja razprodanih, ostalih osem: dve v nemščini, dve v španščini, dve v angleščini, ena češka in ena francoska - me prav zanima, koliko si jih prebrala - in katere.
orka, tvoje izkušnje se ne krijejo z mojimi, niti z opisi v literaturi. vseeno, ali bereš opis file gospe clelie kruel (ki je mimogrede ena nejbolj "zagnanih" nasprotnic cafiba), gospe hirsch reiter, gospoda jana kubeše (ki je mimogrede eden najbolj "zagnanih" zagovornikov cafiba, ali gospe uroshevich - vsi opisujejo filo kot psa s precej nizkim pragom tolerance.

zame je to normalen pes - ki brani svoj teritorij. sploh ni potrebno da je fila. vse moje nemške ovčarke, ki sem jih pred filami imel bi (oz. so) v taki situaciji odreagirale podobno kot blade.
manj normalno se mi zdi, da si nekdo nabavi psa pasme, ki velja za enega najboljših čuvajev sploh in potem tarna, da mu ni uspelo psu dopovedati, da "ni prav braniti svoj teritorij" - ja haaaaaloooo!
če hočeš imeti psa, ki vlomilca podre z mahajočim repom in ga zadrži z intenzivnim lizanjem po ksihtu, je fila verjetno napačna izbira (razen če si pri svojem intenzivnem študiju literature kje izsledila, da "moderne file" to delajo Smiley).
nohtov si verjetno tudi ne piliš s kotnim brusilcem, ali le?!?

lp
marko



Marko ko smo že pri knjigah, katerega leta pa je bila izdana zadnja ki je izšla, če slučajno veš???!!!
Sodobna literatura niso samo knjige, na internetu najdeš tudi veliko strokovne literature o filah.Sicer pa govorim tuje jezike in me ni potrebno podcenjevati, četudi je literatura v španščini.
Vedno bolj se mi zdi da ti sploh psom ne vidiš duše ampak samo kaj je po standardu!
Mogoče če bi se posvetil svojemu psu kot živali s srcem in dušo in ne samo ko znanstvenemu projektu in iskanjem tega kar je po standardu, bi mogoče odkril tudi drugo prijaznešo plat file.
Kaj ti pomagajo knjige in video kasete,...najprej prisluhni svojemu psu in izvedel boš veliko več kod veš!
Pravilno je da fila brani svoj teritorij tarnala sem samo nad tem da je tako burno reagiral.
Mogoče pa se ti. moderne file res razlikujejo od tvojih standardnih cafib fil?!

Kaj pa je za koga normalno pa raje nebi.Za mene tudi ni normalno da dobiš obisk pa pes odnese pol frisa?!
S čem si pa jaz pilim nohte te pa en drek briga!!!!!
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #249 : četrtek, 28.07.2005 : 21:14:02 »

Marko ko smo že pri knjigah, katerega leta pa je bila izdana zadnja ki je izšla, èe sluèajno veš???!!!

zadnja knjiga o filah je izüla davnega leta 2005 - jaz jo imam.
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #250 : četrtek, 28.07.2005 : 22:12:02 »

zadnja knjiga o filah je izüla davnega leta 2005 - jaz jo imam.
Sigurno si ponosen na to da si veliko zvedel o svojem psu
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #251 : četrtek, 28.07.2005 : 22:50:47 »

da kaj zvem o svojem psu pa res ne potebujem knjig.
samo tema v kateri pišemo te poste ima naslov "brazilska fila" in ne "moj tobi" ali "Mojcin blade"
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #252 : petek, 29.07.2005 : 08:20:20 »

samo tema v kateri pišemo te poste ima naslov "brazilska fila" in ne "moj tobi" ali "Mojcin blade"
Kdo pa je trdil drugače???
Pa tudi samo moj mnenje ni naslov.
Vsi imamo pravico do svojega mnenja in do tega da povemo kakšna je pa naša fila, ne vem zakaj misliš ti da je samo tvoja fila prava, najboljša, in da je samo tvoje mnenje pravilno?
Vsi imamo pravico do izmenjave mnenj saj so si psi različni, in četudi so iste pasme niso vsi enaki čeprav v standardu in v knjigah tako piše.Pa naj te razočaram, da ni res.
Od Orke fila je kod pocestna kuraba (oprostite izrazu), obnaša se zares tako, vsakemu mimoidočemu se vrže na hrbet in jo le ta more čohat.
Blade je kod 5 letni otrok, tudi njega more vsak čohat, drugače je užaljen, in te sploh ne pogleda, pa ko ga kdo slika ali snema fulll pozira in se nastavlja,...
Tvoj tobi ali Era bi recimo ugriznil če bi ga kdo počohal,...
Pa še bi lahko naštevali ampak mislim da sem ujela bistvo!
Sicer pa belci smo vsi iste "pasme", pa še to ne pomeni da smo vsi isti, ker pač v knjigah piše da smo iste rase, bi potem tudi mi vsi morali imeti isti karakter, isti temperament,...

Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #253 : petek, 29.07.2005 : 10:12:52 »

Citat
ne vem zakaj misliš ti da je samo tvoja fila prava, najboljša, in da je samo tvoje mnenje pravilno?
ne vem zakaj ljudje pripisujejo svoje lastnosti drugim. pokaži mi moj post, kjer trdim, da je katera od mojih fil "edina prava" - niti nobenega ne boš našla, kjer trdim, da je katera od mojih fil...
kar se pa mnenja tiče ima brez skrbi lahko vsak svojega - in tudi kdo katerega upošteva, je stvar vsakega posameznika.
jaz se zato držim knjig (vsaj tistih, ki so jih napisali dolgoletni poznavalci in/ali vzreditelji pasme), citiram standard in dodajam postom linke, da se dajo moje trditve preveriti. imam file (trenutno 3 komade) šele nekaj več kot 3 leta in vsak ki moje mnenje o filah nereflektirano vzame za edino in neomajno resnico je sam kriv.
ti pa imaš enega še ne dve leti starega, 3/4 odraslega predstavnika brazilske file, pa misliš, da lahko široki javnosti ob kavici predavaš o pasmi  Tongue

Citat
Vsi imamo pravico do izmenjave mnenj saj so si psi različni, in četudi so iste pasme niso vsi enaki čeprav v standardu in v knjigah tako piše.
prav imaš tudi psi iste pasme so različni. zato pa so za vsako pasmo napisani standardi - da se da ugotoviti, kateri pes je bliže in kateri bolj oddaljen od ideala (=standarda)

Citat
Od Orke fila je kod pocestna kuraba (oprostite izrazu), obnaša se zares tako, vsakemu mimoidočemu se vrže na hrbet in jo le ta more čohat.
Blade je kod 5 letni otrok, tudi njega more vsak čohat, drugače je užaljen, in te sploh ne pogleda, pa ko ga kdo slika ali snema fulll pozira in se nastavlja,...
Tvoj tobi ali Era bi recimo ugriznil če bi ga kdo počohal,...
in vseeno mi je orka povedala, da je tudi njena fila že uporabljala svoje zobčke in tvoj je že "oplazil" (seveda niso nikogar napadle - kje pa, vaše file tega ne delajo) - moje baje tako neverjetno krvoločne mrcine, ki obiskovalcem pol frisa pobirajo pa še ne (in upam, da bo to tako ostalo)

ti bom povedal eno resnično zgodbo - ne zato, da bi te strašil - samo da boš vedela, kako se stvari tudi lahko razvijajo:
pes pasme fila brasileiro - gran diego del caballero de la montana - z njegovimi (bivšimi) lastniki sem si dopisoval, ko je bil star 6 mesecev (dobili so ga z osmimi tedni) in si še zdaj. - izmenjavali smo si mnenja in izkušnje.
nezaupljiv? ne, diego ne - vsi so ga lahko čohali, na sprehodih je bil spuščen, prijazen do ljudi in psov. stalno sem dobival slike "diego med 50 ljudmi na fešti" "diego v polni gondoli" "diego se meče na hrbet pred otroci", "diego se igra s tujimi ljudmi na plaži"......njegovi lastniki so se čudili, zakaj moji pa ne marajo tujih ljudi - ja, prav vzgojiti je pač treba psa.
potem pa, ko je bil diego nekaj čez 2 leti star (dopisovanje je kar trajalo - nismo imeli "prekinitev"), pa mi znanka pošlje kopijo posta iz nekega nemškega foruma "nujno - iz pomanjkanja časa iščemo mesto za 2,5 letnega psa pasme fila brasileiro - in ime "gran diego del...."
jaz pišem lastniku "kva se je zgodilo?" on pa " ja, saj bi ti povedal...samo....najprej hotel situacijo rešiti..." in se je izkazalo, da je diego že nekaj tednov "spremenil vedenje" in je najprej oklal enega izmed gostov na eni zabavi ("popolnoma brez vzroka" - kar seveda ne verjamem), potem pa se je odločil še, da bo doma upošteval samo še šefa (beri: očeta), mamo in tri otroke (najstnike) je pa začel "disciplinirati". in ker je oče seveda hodil v slušbo in so se ga ostali družinski člani bali, je moral od hiše.
misliš, da je to "edinstven primer" in da je bil kuža samo narobe vzgojen? no, napačno vzgojen je bil prav gotovo - samo takih primerov poznam še nekaj....

lp
marko
Logiran
amoss
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #254 : petek, 29.07.2005 : 14:10:50 »

Jaz nebi nobeni široki javnosti predavala ob kavici, jaz sem samo povabila na obisk, da vidi psa.
Ti se kar drži svojih knjig, tega ti nihče ne prepračuje, verjemi v svojo eno in edino resnico.
Od Andreje fila še ni ugriznila, ne vem od kod ti ta informacija.
Mislim zakaj pa sem jaz zdaj kriva da so tvoji psi agresivni, sam si veliko povedal o tem, da sploh ljudje ne rabijo mojih besed za podkrepitev.Ali je res kar sem slišala da tvoja žena ne more biti sama s psi??
Aja, Gran Diegota pa poznam.Brez razloga se sigurno ni vse to dogodilo!
Logiran
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 24   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines