mojpes.net

o psih => Učenje vaj, veščin in trikov => Sporočilo, začeto od: Sammy , sobota, 21.12.2002 : 21:43:37



Naslov: POLEG!
Poslano od: Sammy , sobota, 21.12.2002 : 21:43:37
Zanima me, kako se najlaže nauči psa ukaza POLEG, ker imam sama nekaj težav s tem. Oziroma, kako se je vaš pes naučil tega ukaza? Sama imam 6 in pol mesečnega samojeda.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: simi , sobota, 21.12.2002 : 23:17:43
kako oz. s katerim motivom si ga ucila drugih vaj (sedi, prostor, sem,...)?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Sammy , nedelja, 22.12.2002 : 14:38:17
Učila sem ga s priboljški in igračami. Baje se POLEG najlaže nauči z žogico na vrvici-toda kako? Tudi ostale metode me zanimajo...


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Tara , nedelja, 22.12.2002 : 19:32:15
Jaz sem mojo psičko učila tega ukaza z žogico na vrvici, ker jo obožuje. Najlažje je tako, da v eno roko primeš povodec, v drugo pa žogico tako, da jo kuža vidi in počasi delaš korake. Če se z njo rad igra in mu je zanimiva, bo sigurno usmeril pozornost nanjo in bo prisiljen, da hodi poleg tebe, če bo hotel videti njemu ljubo igračko. To izkoristiš in mu takoj, ko vidiš, da je pozoren nate in na žogico, rečeš POLEG. Po nekaj korakih, ga fino pohvališ in se z njim poigraš, nato lahko zopet nadaljuješ. Vrvica na žogici je priročna, ker mu jo lahko vržeš, on pa jo gre iskat in se malo cukata (moja se ful rada igra na tak način). Pazi le, da ne bosta vadila več kot nekaj minut naenkrat, saj lahko izgubi zanimanje. Vedno ga izdatno pohvali in se z njim sproščeno poigraj. Seveda lahko uporabiš tudi drugo igračo ali hrano, odvisno od tega, kaj ima raje. Z veliko vztrajnosti so rezultati zagotovljeni.  ;)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Sammy , nedelja, 22.12.2002 : 20:28:57
Saj približno tako tudi delam, samo on začne prehitevati, skakati ali pa se obrne tako, da me lahko vidi v obraz. Tudi pri steni sva vadila, pa ni bilo nič boljše. Ne vem, kaj naj naredim.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: simi , nedelja, 22.12.2002 : 21:27:47
Jaz ti predlagam, da selas z briketom, ker je z zogico ali klobaso veliko tezje ravno zaradi tezav, ki si jih opisal-a.
Preokpirala sem ti z svojega internega prirocnika zacetek ucenja vaje, ker ce zna nacete (ve kaj pomeni beseda poleg), ni problem vajo podaljsati. Upam, da ti bo v pomoc.
Veliko uspeha in oglasi se kaj kako ti gre.




Začetek vaje »POLEG«

Vaja poleg se vedno začne s »SEDI«, postavimo se z našo levo nogo ob pasjo desno sprednjo taco in od tu naprej gremo poleg. Na začetku bomo vadili, da pes na povelje »POLEG« vstane in gre naprej le kakšen meter, saj je pomembno, da se pes ob povelju premakne.
Povodec primemo na polovici in psu damo povelje »SEDI«. Ko se pes usede, se postavimo pravokotno nanj tako, da je naša leva noga poravnava z njegovo desno sprednjo tačko. Rahlo se upognemo in gremo z briketom, ki ga imamo v desni roki malo nad gobčkom. S tem ko smo sklonjeni k psu in imamo briket nad gobčkom nas pes vseskozi gleda. Pokličemo ga po imenu in mu poveljujemo »POLEG« in z levo nogo stopimo naprej. Pes sledi naši roki in vstane. Takoj ko vstane in naredi en korak, dobi briket.  Povelje »POLEG« naj bo malo daljši oziroma toliko dolgo, da se pes premakne.
Pomembno je, da vadimo toliko dolgo, da se pes takoj na naše povelje dvigne in stori korak naprej.

Če pes noče vstati:
*Pazimo, da ima briket vseskozi pred gobčkom in mu sledi, če mu ne, poskusite s salamo.
*Prijazno ga povabite z glasom.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: lester1 , ponedeljek, 23.12.2002 : 09:57:05
Zdravo sammy
se pridružujem Tari, da ne delaj predolgo - končaj takrat, ko je naredil najbolje in pri časovni izvedbi upoštevaj, da tvoj spada še pod "cicibančke".
to, da te prehiti in gleda v obraz - mogoče delaš prepočasi in ima čas skakati. Hodi z bolj odločnimi ,  hitrejšimi koraki - če vmes skoči, do tebe "reguliraj s povodcem" - pazi , da nimaš zadrgnjen povodec, saj mora le ta v bistvu viseti.
Mogoče je tiste žogice preveč vesel. Tudi jaz se pridružujem mnenju, da velja poskusiti  tudi s hrano  (sir, poli  salamca, koščki hrenovke) pa boš videla ali  ti pri "hrani" tudi toliko skače - moja se je pri hrani bolj umirila - le oči so skakale z jamic, kdaj bo spet "sirček "padel v njena usteca.   Pohvali takrat, ko bo hodil poleg in te gledal-sledil z očmi - ne pozabi pogleda psa! To kje držiš "nagrado" je verjetno od vsakega posameznika odvisno kako se navadi - najbolje je tako, da pasji pogled ujame tudi tvoj pogled in ne samo "nagrade".

pa še na koncu. Jaz sem bolj "za", da ti kakšen inštruktor  pokaže v živo, če imaš možnost (res je, da je sedaj mrtva sezona, mogoče boš pa našla koga za kakšno ind.urico ) ker napačno naučene stvari se težje popravlja . Predvsem pa je dobro, da imaš na začetku izkušeno osebo, ki te opazuje in  popravlja, opozarja, ker najpogostejše napake začetnikov so tudi napr. da pohvalijo ali prehitro ali pa prepozno - kar pa ni v redu; naučiti se moraš "reagirati " tako, da ujameš pravi trenutek


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: marusaz , ponedeljek, 23.12.2002 : 10:52:17
Pravzaprav, so tudi sedaj tečaji male šole! Mislim sicer, da so se začeli septembra, vendar, sem jaz brez problemov začela decembra v isti skupini! Pozanimaj se pri KD kdaj ti tečaji potekajo.. Pa tudi, če jih sedaj ni, bodo pa februarja ali marca.. Drugače pa tudi moj berni prehiteva, tako da nas ima veliko podobne probleme..

Veliko sreče


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: simi , ponedeljek, 23.12.2002 : 12:29:28
Prehitevanje psa, hoja v klin, skaknje psa pri hoji poleg je vedno napaka, ki se naredi zaradi nepravilnega polozaja motiva. Na začetku mora biti motiv nad smrckom, to pomeni, da se moramo mi malo upogniti in skloniti k psu (sploh ce je manjse rasti), da nam ne prehiteva, hodi v klin,.... motiv dvignemo nad smrcek, ko tudi v tem polozaju hodi pravilno pa motiv zacnemo odmikat.

Najvecja napaka pri prehitevanju je, da motiv drzite predalec naprej, zato vam pes prehiteva => roko dajte nazaj proti pasjemu smrcku in tako nizko, da mu ne bo potrebno skakati.

Napaka pri hoji v klin pa je ta, da motiv drzite skritega (ponavadi na prsih, to se rado zgodi
Citat
To kje držiš "nagrado" je verjetno od vsakega posameznika odvisno kako se navadi - najbolje je tako, da pasji pogled ujame tudi tvoj pogled in ne samo "nagrade".
ravno v takem primeru, ko "iscete" diagonalo med vasim in pasjim pogledom.

Zato je res najbolje, da vsako vajo pokaze nekdo, ki ima izkusnje in ve kako solati na hrano ali zogico ali klobaso, ker popravit prehitevanje ali prepocasno hojo (kar nastane ce motiv drzite prevec nazaj) in hojo v klin je ena najtezjih popravljivih napak.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: biscuit , ponedeljek, 08.03.2004 : 19:53:30
Jaz sem mojega psička naučila vaje poleg tako,da sem ga z vrvico narahlo povlekla nazaj,dala povelje poleg. Med hojo sem pred njim držala priboljšek. Tega se je zdaj že naučil zato priboljšek ni več potreben ;D
Lp Nika


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , torek, 09.03.2004 : 00:24:00
Najina kosmata buča točno ve, kako se je treba obnašati na vrvici. Ampak le, dokler ne srečamo prvega psa. Potem pa vklopimo 4X4! Prej ni bilo težav, zdaj pa nas daje puberteta! ;D
Help, ker se bom lahko drugače prijavila na tekmovanje za najbolj mišičaste roke! ;D


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Kati , torek, 09.03.2004 : 08:41:48
_Ja tudi naša je nekaj podobnega, ko pridejo mimo ljudje ali živali tudi pri nas dela 4x4 in tle jaz izkoristim kakšno piskajočo igračko da ji odvrnem pozornost, če pa to ni dovolj ji ponudim njen najljubši piškot in počasi nam uspeva, je pa res da imam na sprehodih žepe kot balone.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , torek, 09.03.2004 : 09:19:37
Kati, žal je naš kuža ena suha grinta in takrat ga ne ganejo ne piškoti, ne salama, še čokolada ne! ;D


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Noli , torek, 09.03.2004 : 09:43:03
Kar se nasvetov tiče je tu že kar lepa bera. Bi se pa strinjala z lester1 in ti svetovala da ti to v živo pokaže inštruktor. V večini KD-jev so se začeli (ali pa se začenjajo) spomladanski tečaji, kjer ne dvomim da ti bodo znali pokazati kaj in kako  ;).

LP Noli


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Drejči , torek, 09.03.2004 : 10:20:45
Strinjam se z Noli in Lesterjem1.
Pojdi s psom na tečaj. Koristilo bo tebi in psu.
Trener bo lahko takoj ocenil na kakšen način bo psič čim prej osvojim osnovne ukaze.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , torek, 09.03.2004 : 10:56:40
Smo že v tečaju in zato tudi prosim za pomoč. Ko moj kuža vidi ostale pse, takrat pravzaprav pride do težave, saj NOČE  ;Drazumet, zakaj ga ne pustim, da bi se igral! In potem vleče... Vaje, kot so sedi, lezi..., niso problem, takoj ko pa hočeva hodit, pa začne spet vlečt! ???


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , torek, 09.03.2004 : 11:19:03
Ko moj kuža vidi ostale pse, takrat pravzaprav pride do težave, saj NOČE  ;Drazumet, zakaj ga ne pustim, da bi se igral! In potem vleče...

Tega ga boš pa odvadil samo z vajo, vajo in še enkrat vajo. Če bo pes 100x potegnil in mu boš ti 100x rekel NE, potem mogoče 101 ne bo več potegnil.

Ko sem jaz s svojo psico hodila v malo šolo, mi je najlepše hodila ZRAVEN (to je predpriparava na poleg)=>pač len in počasen pes. Ko smo pa hodili med ostalimi psi (postavili smo se v vrsto in vsak je sel mimo vsakega psa in vodnika), mi je pa delala največje težave, ker je vlekla k vsakemu psu. Ampak verjamem, da se bo tega odvadila, samo dovolj vaje mora imeti.

Lp jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , torek, 09.03.2004 : 11:23:36
Saj vadimo in vadimo... Samo upam, da bo prej njemu kapnilo, preden meni zmanjka moči ;D


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Drejči , torek, 09.03.2004 : 11:29:14
Naj te potolažim, da nisi edina z nadebudnim pubertetnikom.  ;D  ;D

Torej pes že ve, kaj pomeni ukaz poleg in ga tudi obvlada (seveda, ko hoče)?
V takem primeru, kot je tvoj, sem psa prisilila, da je pozornost preusmeril name.

To sem dosegla tako, da sem strogo izrekla ukaz, rahlo zategnila ovratnico in sva imela malce šole poslušnosti. Najprej sem ga obrnila od njegova "objekta poželenja", potem sedi, prostor, poleg, obrat, sedi (zaporedje pravzaprav sploh ni važno). In to vse na 10m dolžine, v zelo kratkem času in energično. S tem, da je vse ukaze moral izvesti 100%, nobenega polovičarstva. Če se je obračal h drugemu psu, sem samo zategnila ovratnico. Ko sem videla, da je skoncetriran name, sem "padla v nezavest"   ;) od veselja in takoj je padla igra, sladkiš ali kaj podobnega.

To sem ponovila vsakič, ko je silil v drugega psa.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bagaroo , sreda, 17.03.2004 : 12:50:46
4X4 kako znano se sliši, pa mišice na rokah. moram priznati, da sem kdaj zaradi tega izgubil živce in se zadrl in krepko zategnil ovratnico. samo to je učinkovalo pet sekund potem pa jovo na novo vleci, vleci... strinjam se s priboljški in igračo za odvračanje pozornosti. to tudi počnem samo včasih ima pa dan za popizdit in takrat je potrebno ekstra potrpljenje in vaja, vaja, vaja...


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , sreda, 17.03.2004 : 13:06:29
Tega ga boš pa odvadil samo z vajo, vajo in še enkrat vajo. Če bo pes 100x potegnil in mu boš ti 100x rekel NE, potem mogoče 101 ne bo več potegnil.

Ko sem jaz s svojo psico hodila v malo šolo, mi je najlepše hodila ZRAVEN (to je predpriparava na poleg)=>pač len in počasen pes. Ko smo pa hodili med ostalimi psi (postavili smo se v vrsto in vsak je sel mimo vsakega psa in vodnika), mi je pa delala največje težave, ker je vlekla k vsakemu psu. Ampak verjamem, da se bo tega odvadila, samo dovolj vaje mora imeti.

Uf, kako je lažje drugim svetovat, ko pa sam to upoštevat  :-[ :-\ Sem bila včeraj spet v pasji šoli. In sem skoraj izgubila živce, ker mi je Bina skočila v vsakega psa, šeposebej v tistega, s katerim je bila skupaj v mali šoli (pa naj še kdo reče, da se psi ne zapomnejo ostalih  ;D). No, na koncu ure sem bila že skoraj na robu joka, ker me sploh ni poslušala, vlekla je k vsakemu psu, lajala (pa drugače je čisto tiho)... Skratka, obnašala se je tako, kot da bi bila prvič na povodcu, kot da šole še nikoli ne bi videla.

Ampak verjamem, da se bo odvadila skakat v druge pse. če tega ne bo dojela zlepa, bo šlo pa zgrda   :-X >:( Vaja, vaja in še enkrat vaja  :-\

lp Jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: jure_pribi , sreda, 17.03.2004 : 19:08:37

Ampak verjamem, da se bo odvadila skakat v druge pse. če tega ne bo dojela zlepa, bo šlo pa zgrda   :-X >:( Vaja, vaja in še enkrat vaja  :-\

Hmmm nevem če je to pravi pristop - zgrda???? Po moje s tem ne dosežeš prav veliko pri psu...Je pa tudi malo odvisno od pasme :P


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Lilit , sreda, 17.03.2004 : 20:12:49
Bina, saj bo šlo! :D 8)

(Lahko meni govorit ;), naša psica ima hojo poleg praktično prirojeno, kolikor se spomnem, nikoli ni vlekla na vrvici, sploh pa je z njo v šolo hodila moja sestra :P)

V glavnem ne obupat! :)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Drejči , sreda, 17.03.2004 : 20:27:18
Bina,

Ko vidiš, da bo prišlo do srečanja z drugim psom in s tem skakanje tvoje kuže, preusmeri njeno pozornost nase.

Sem ti že napisala. Če tvoj pes točno ve, kaj pomeni ukaz poleg, pa dela vse drugo samo tega ne, potem te izkorišča, ker ve, da je itak vseeno ali uboga ali ne.

Včasih mora tudi lastnik "zarenčati".  ;)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , sreda, 17.03.2004 : 21:10:43
 jure_p: hmm...mogoče sem se malo narobe izrazila. Tisto zgrda pomeni, da bo potreben kakšen poteg z ovratnico ali pa malo bolj povišan glas. Ne mislim pa psa pretepat in brcat  :o ;) Ker ne bi nič pomagalo.

Saj mogoče se bo pa navadila na toliko psov na kupu in na svoje sošolce. NE, MORALA se bo navadit in NEHAT skakat, ker drugače ne bo nikoli naredila izpita  :-\

(sem že opazila, da je lažje drugim svetovat, kot sam delat po lastnih navodilih  :-\ :-X ;) ;D ;D). Še enkrat: čaka nas veliko vaje, vaje in vaje.

Lp Jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , sreda, 17.03.2004 : 22:25:01
Pozdravčke vsem skupaj! Malo lažje mi je, ko vidim, da nisem edina z neubogljivim psom!  ;D
Mi pridno treniramo, vadimo, vadimo in še enkrat vadimo.. ::)
Zdaj vadiva vedno pred kosilom (drugače slatkiši ne palijo, še salamo pluva ven!) in najprej se pošteno zdivjava. No ja, psa divjata, jaz raje hranim moči in šparam mišice za trening. ;)
In potem se da s psom veliko lepše delati! Sicer pa še vedno upam, da bo boljše, ko mine puberteta! Res pa je, da bo potem že ta mal padu not! ;D
Pa veliiiko mirnih živcev! Za to pomaga veliiko čokolade! Za lastnike, za kužke raje bolj malo! ::)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Lilit , četrtek, 18.03.2004 : 01:11:55
Čaki, samo kako pa, da vam v šoli ne povejo, kaj naredit, da pes ne bo skakal po drugih psih? ??? ??? ::)
A niso tudi zato tam? 8)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , četrtek, 18.03.2004 : 12:33:44
Čaki, samo kako pa, da vam v šoli ne povejo, kaj naredit, da pes ne bo skakal po drugih psih? ??? ??? ::)
A niso tudi zato tam? 8)

Saj nam svetujejo. Pes ima zatezno ovratnico in če skoči na drugega psa ali povleče povodec, se moram samo ustavit in zatezna ovratnica bo naredila svoje. Nič drugega. Pa seveda potrebna je pozornost na vodnika.  
Jaz samo mislim, da je bila malo zmedena, ker je od novembra prvič videla toliko psov na kupu. Ona bi vsakega povohala, se igrala z njimi...tu ne gre za nobeno agresijo  ;D ;)

Lp Jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Drejči , četrtek, 18.03.2004 : 13:13:07
Če vidijo, da ne gre, potem bi ti morali pomagati z drugačnim pristopom.

Moj peso je tudi skakal v druge, popolnoma enako kot tvoj. Vse drugo mu je bilo bolj važno, kot pa tisto dvonogo bitje na drugi strani povodca (moja malenkost)  ;D

Moj pes je bil nor na klobaso. Pa sem jo vzela s seboj, čeprav so ostali delali še brez nje. Mi je bilo čisto vseeno, kaj rečejo.
Ko je prišlo do te situacije, sem zgrabila klobaso, izstopila iz vrste - ne glede na to, kaj so ostali počeli - se oddaljila od skupine in mu dala klobaso za poigrat. Igra je trajala mogoče minuto ali dve. Potem pa sva tu - stran od skupine - na hitro naredila še vajo poleg in se vrnila v skupino.
Skakanje se je zmanjšalo na minimum.
Ko je psu potegnilo kaj hočem od njega, pa je vseeno hotel še malo uveljavljat svoje, takrat sem pa prešla na zateg.
Ja vem, da sem izstopala in verjetno požela kakšen posmeh, pa mi je bilo čisto vseeno. Dosegla sem svoje in to na način, da mi poleg ne hodi pohuljeno, kot kakšna hijena.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , četrtek, 18.03.2004 : 13:18:12
Uf, očitno moram pojasniti celotno zgodbo. Ona je bila jeseni v mali šoli in med bolj pridnimi (saj veš-len in počasen pes). V torek pa je prvič bila spet v šoli in je bila vsa navdušena, ko je videla toliko psov na kupu (ker drugače nima stikov s psi  :-\). Jaz verjamem, da se bo umirila in da bo spet tako pridna, kot je bila v mali šoli. Če mi bo čez 14 dni še delala probleme, se bom pa z inštruktorji posvetovala, kaj narest. ampak jaz mislim, da bo vse ok  ;D  ;)

LP jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Lilit , četrtek, 18.03.2004 : 14:14:19
Ajaaa. Potem pa bo itak šlo samo na boljše ;)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Drejči , četrtek, 18.03.2004 : 18:25:10
He, he, pa ti je ratalo priti do vzroka.  :D  :D

Sedaj ti preostane le to, da svoji Bini zorganiziraš eno pasjo žurko ali pa več. Da bo prišla na svoj račun.  ;)  :D

Saj vama bo ratal tudi tisti poleg. Sem prepričana.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: mark:) , sobota, 20.03.2004 : 12:32:54
Jz sem še eden, ki ima podobne probleme :D. Vleče in vleče, če pa je še kak pes kje, da o tem ne govorim ;D.

Ste že poskusili z metodo čakanja oz. ustavljanja. Ko potegne se ustavimo...To ponavljamo toliko časa dokler ne ugotovi, da z vlečenjem ne bo prišel nikamor. Saj vem, da tega ni možno izvajat, kadar so zraven psi ;).

Pri nas se poslužujemo vseh načinov, pa nam ne gre najbolje. Sicer pa gremo kmalu v šolo ;D.

Lp


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Tosa , nedelja, 21.03.2004 : 18:51:49
Jaz sem ugotovila, da najbolj pomaga, če nekako prepričam gospodično, da je "poleg" v bistvu igra. Ampak moram imeti jaz ooogrooomnooo potrpljenja, dobre volje, itd. Kar pa seveda ni vedno mogoče. Poskušam s prijaznim, navdušujočim in motiviranim glasom. Takrat mi uspe celo njeno pozornost pritegniti za malce dlje, kot za 5 sekund. In pa seveda polni žepi priboljškov! Drugače me pa bolj moti to, da tudi, če jo prepričam, da hodi vsaj malo poleg, me ne gleda in ne spremlja mene, ampak vse kaj drugega. To naj ne bi izgledalo tako, kajne?! :-\ O 4x4, ko srečamo prijazne ljudi ali pse, pa sploh ne bom izgubljala besed! :-\


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , ponedeljek, 19.04.2004 : 20:58:16
No, mi sedaj na travniku, sevda, ko smo sami vajo poleg izvajamo v nulo in to brez vrvice!! ;D
Med ostalimi psi pa še vedno nič ne pali- ne igra, ne priboljški (takrat naša grinta pljuva ven tudi slamo!! :o)
Zdaj razmišljamo, da bi poskusili z vrvico na zateg. O samem principu delovanja vem veliko, prvič nam bo tudi pokazala strokovnjakinja.
Ni mi pa jasno, ker kuža recimo, ko greva čez mesto včasih ful vleče, včasih pa gre zelo lepo. Edino na tistem travniku, kjer imamo šolo, pa se mu sceflja že ko zavijeva na parking!? :-\


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: fortuna , četrtek, 22.04.2004 : 16:32:13
Naj se jaz dodam svoj piskrcek, ko smo ze pri vlecenju in 4x4 quattro ;D:

tudi midve sva lani ze hodili v malo solo, toda zaradi operacij sva jo bili prisiljeni prekiniti. In potem so sledili dolgi meseci okrevanja, kjer psica ni smela imeti nobenega stika s psom, da se ne bi kakorkoli poskodovala.

Ampak v tistih mesecih je ona tudi rastla pa starala se pa tko in konec zime, ko smo lahko zaceli prosto hoditi okoli, je bila mala cisto zmesana. Samo da je videla kaksnega psa, ze je zdirjala proti njemu. Kar pa predstavlja problem pri moji pasmi, saj se je vecina lastnikov drugih zivali boji. ;D

Spomladi sva sli zopet v solo, toda :o :o :o lej ga problem: lani je bila pridna, cca 10 kilogramckov manj + vajena kuzkov kjerkoli, tako da o kaksnem vlecenju ni bilo ne duha ne sluha. Ne doma ne v soli. Letos pa  ::) :o ;D ??? :-\ :( sploh ne vem vec kako naj neham "surfat" z njo, ko zagledamo pse. Najhuje je, ko se blizamo vadbiscu, kjer ze cakajo psi. Takrat bi si lahko nataknila smucke, pa bi na hitro prisurfali tja ;D.

Skratka, vadimo, vadimo in se enkrat vadimo. Vsak dan gremo na sprehod, joooj kako rada bi jo spustila da se znori, mi pa na povodcu in pol ure hodimo 10 metrov od avta. Uf, res moras met dobre zivce. ;D

Imam pa vprasanje:

ali je pravilno, da govorim POLEG v tem primeru, ko psico ucim da ne vlece vrvice? Ali je ukaz POLEG tukaj zgresen. Ker sicer imam se POCASI, ampak ce je POLEG dober, bom raje z njim nadaljevala.

Lp vsem in cimvec jeklenih zivcev. ;D

Fortuna & Shiva

P.S.: Aha, se o ovratnici na zateg ::) moja bi se lahko zadavila, obesila, karkoli, nic ne pomaga. Ali kateri od vasih ljubljencev odneha, ce ga ovratnica zategne? :o


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , četrtek, 22.04.2004 : 18:20:14
Kadr smo na sprehodu na vvici, uporabljava ukaz LEPO, kar pomeni, da vrvica ne sme biti napeta.Je pa precej dolga, tako da kuža lahko voha in si ogleduje okolico. Insti ukaz velja tudi na fleksiju. Kadar pa zahtevava POLEG, pa to pomeni, da mora biti kuža tik ob nogi, biti mora pozoren name in mi slediti. Takrat kakšno "branje novic" odpade! ;D

Jaz sem zatezno vrvico kupila in jo tudi sprobala. ČUDEŽ!!!  :DPrvič je bil sprehod tudi zabava zame!! Gremo pa danes zvečer vsi na sladoled, pa bom javila, kako je šlo! :)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Tosa , petek, 23.04.2004 : 22:32:49
Tudi jaz uporabljam ukaz "poleg" le, kadar zahtevam, da hodi ob nogi. Ko se "šetka" malce sem, malce tja, pa rečem "počasi". Ukaz pa uporabi, ko psica že razume kaj naj počne in jo nagradi in spet nagradi in spet nagradi in spet......  In nato sledi ukaz oz. označitev pravilnega vedenja. In seveda nagrada!  ;D ;D Pes mora zakapirat kaj sploh želiš od njega! Zame osebno je tale "poleg" najtežji podvig. Ne vem... Očitno je stokrat boljše "brati novičke" na sprehodu, kot pa gledati svojega lastnika kako hodi  ;D ;D. No, pa da ne bom samo "jamrala"-saj smo kar pridni odkar hodimo v šolo-stokrat bolje, kot je bilo!! ;) LP


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: kaja , sobota, 24.04.2004 : 13:07:17
Bagi sedaj ucim, da ko pritece k meni mora sesti (to ze obvladamo, samo malo dalec se vsede) potem pa se postaviti v polozaj "poleg" (za mojim hrbtom k levi nogi v polozaj "sedi"). Kako dolgo so vasi kuzki potrebovali, da so razumeli kaj hocete od njih? Jaz sem trenutno v fazi menjave ukaza, saj ji ukaz poleg ni pomenil nic (oz. ji je pomenil le, da mora hoditi pocasi cim blizje meni). Zdaj poskusam z "k nogi". Zdi se mi, da ze priblizno ve kaj hocem (jasno, s priboljskom v roki  ::)), ampak noce izvesti ukaza tik ob meni, temvec gre vec kot pol metra okrog mene, potem pa se kar prilepi na nogo. Vse skupaj izgleda prav smesno! Najprej se obnasa kot, da se me boji (bognedaj, da jo popravim z vrvico, ker bo zacela vleci stran), potem pa mi sedi skoraj na cevlju! ::)

Torej kako ji na lep nacin dopovedati, da se mi mora bolj priblizati? Verjetno tudi jaz delam napako saj jo vsakic pohvalim, ceprav zadeva ni cisto taka kot bi morala biti! Ajde, strokovnjaki, na plan z idejami! ;D lp


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , sobota, 24.04.2004 : 13:22:27
Kaja, jaz ju prepričam takole: Ko psa pokličem, prileti in sede pred mano. Takrat ga pohvalim in mu dam za povohat in polizat kakšen super priboljšek.Zraven rečem poleg in ker je kuža "prilepljen" na priboljšek, ga peljem okrog do leve noge, priboljšek malo dvignem in tako se je kuža prisiljen vsedit. In ko sedi, ga fuul pohvalim in mu seveda dam, kar si je zaslužil.. ;)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Teja , sobota, 24.04.2004 : 18:59:17
Citat
Imam pa vprasanje:

ali je pravilno, da govorim POLEG v tem primeru, ko psico ucim da ne vlece vrvice? Ali je ukaz POLEG tukaj zgresen. Ker sicer imam se POCASI, ampak ce je POLEG dober, bom raje z njim nadaljevala.
Fortuna,
Jaz imam tri ukaze in psici seveda tri različna izvajanja ;D
Poleg, skupaj in počasi, oz. nekako se mi lepše sliši ''slow'', vendar še nisem odločena kaj naj uporabljam :-[ Aja, imam pa še ukaz 'back' ;D

Psički ne govori poleg, da bi prenehala vleč; verjemi, če misliš psičko šolati potem psička ne bo vedela kateri je pravi poleg. Za odvaditi vlečenje imej raje skupaj, zraven...

LP in čim manj vleke ::)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Simon_in_Bay , nedelja, 25.04.2004 : 18:38:07
No podobne težave imam sam, vendar (ne vem koliko so vaši psi stari) pri 1 letu mislim, da bi psička že morala obvladati poleg. Malo šolo smo naredili in ko smo na vadbišču  gre poleg skoraj odlično, ko pa prestopimo vrata pa 4x4. Na cesti hodi brez povodca zelo lepo poleg, vendar bog ne daj če zagleda drugega psa, ker je potem konec... Če jo res dobro utrudim gre tudi s povodcem lepo. S priboljški si ne morem veliko pomagat, ker če ga zagleda podivja in potem skače po meni, tako, da ji priboljške dajem samo vsake toliko ko je res pridna.

Kako naj jo navadim, da bo hodila poleg vedno ko bom želel? Mislite, da smo preveč tolerantni do nje in naj z njo delamo bolj strogo, sa če se res grdo zderem na njo je kakšnih 15-20 metrov bolje?

Lp in res lepa hvala za odgovore


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: mark:) , nedelja, 25.04.2004 : 20:21:44
Vaja, vaja in še enkrat vaja. Pri nas zdaj kar gre, ampak prej se mora zmatrat. Pomagam si tudi s pribolški in če ga ne dobi prične lajat ;D. Potrbno je vstrajat. Če skače po tebi ti v miru čakaj in ko se umiri ji daš priboljšek.

Drugače pa ustavljanje. Ko se vrvica napne se ustaviš in čakaš. Potem spet poleg v drugo smer...Mislim, da bo kmalu ugotovila, da z vlečenjem ne bo nikamor prišla :).

Lp


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: kaja , ponedeljek, 26.04.2004 : 13:56:09
Bajki, saj poskusam s priboljski (menda nisi mislila, da Bagetka dela kaj zastonj ::)), samo problem je ker se noce "prilepit" ob mene in priboljsku sledi iz "varnostne razdalje". Ko je ze cisto na moji levi pa se dobesedno nasloni name. Oba z Alesem s skupnimi mocmi ugotavljama kako lazje je bilo uciti poleg Dona, ki je doooooosti vecji, kot pa to malo misko.  ;) Od sklanjanja me bo se v krizu uscipnilo! ;D Jutri imamo spet solo pa bomo malo povadili in vprasali kaj delava narobe.

Simon, podobne "tezave", ki jih ti opisujes, imam jaz s starejso psicko. Priboljski kot nagrada odpadejo, ker misli, da mora vsakega nafehtati s pomocjo lajeza in skakanja v luft. Ni govora, da bi izvedla ukaz lezi, ce imam v roki priboljsek. Tudi drugi del mi je precej znan. Psica obvezno uboga sele tretji ali cetrti ukaz, ponavadi pa sele tistega, ki je tako glasen, da se mimoidoci obracajo za menoj. Ja, precej smo ji popuscali ko je bila mlajsa, zdaj pa jo raje spustim s povodca, kot, da bi se ji pustila slepati naokoli. Imam obcutek, da se ji zdi neumno biti privezana tam, kjer je brez nevarnosti spuscena. Po cesti, kjer je nikoli ne spuscam z vrvice hodi krasno poleg. Zdaj se trudimo, da ne bi napak ponavljali pri mlajsi, ampak je vcasih resnicno tezko biti dosleden.  :) lp


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bajki , ponedeljek, 26.04.2004 : 14:00:21
Šele odkar imam psa resnično razumem kaj pomeni beseda "doslednost" in spoštujem vse, ki se je ne bojijo!! ;D


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 26.04.2004 : 14:06:29
Šele odkar imam psa resnično razumem kaj pomeni beseda "doslednost" in spoštujem vse, ki se je ne bojijo!! ;D

Jaaaaa. Jaz tudi.  ::) ::) ::)

In vsaj 1x na teden ne moreva biti dosledni. To je, ko greva na vadbišče, kjer nas že čaka cca 20 njenih pasjih kolegov. Takrat vem, da se ne bi za en cm premaknili, če bi se šli doslednost. ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , ponedeljek, 26.04.2004 : 14:15:47
Meni pa dela probleme ravno na poligonu. Doma mi super dela poleg in tudi vse ostalo, na poligonu je pa preveč zanimivih stvari in takrat imam kar precej problemov :-\

Zadnjič so me full roke bolele (in križ), ker je hotla skakat v druge pse, jaz sem jo pa morala zadržat. Sem ji celo zagrozila, da bo šla na dieto ;D, če mi bo še skakala v druge pse (ker potem jo bom jaz lažje zadržala, če bo lažja ;D ;))  Pa je bil nekaj časa mir  ;D ;D :P

No, na srečo vsaj ne skače name (to nam jo je uspelo odvaditi). Sedaj delamo njeno najljubšo vajo-prostor  ;D ;D

Kaja, je pa res lažje učiti večjega psa, kot pa manjšega. Jaz si sploh ne predstavljam, da bi se mogla sklonit čisto do tal, da bi psa pobožala  ;D. Meni se že Bero zdi majhen, pa je samo 4 cm nižjo od Bine (pa kakšnih 10 kg lažji  ::)).

Lp Jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 26.04.2004 : 15:55:17
Glede božanja in trepljanja je res boljše, če ima pes glavo nekje blizu tvojega pasu  ;D. Druga stvar je, če učiš psa "poleg" in ti hodi v škarjice, ker je priboljšek tako zelo blizu njenemu nosku... ::) In potem se skoraj zložim čeznjo, ko jo prepričujem naj hodi "poleg" in ne "preko"  ::) ;D. Ja, mi zdaj odpravljamo "hojo v škarjice"-nekje smo očitno kiksnili (pri nagrajevanju). Sicer je pa tudi moja zelo goreča želja, da bi enkrat osvojili "normalno hojo" tudi na vsakdanjem sprehodu in ne le, ko se intenzivno učimo (pa imamo tudi "A" 8) ;D). LP


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: kaja , ponedeljek, 26.04.2004 : 19:20:15
Bina, ampak vseeno ne bi zamenjala. Sem namrec prepricana, da bi bil tudi ogromen pes pri nasi hisi razvajen in ne predstavljam si kako bi me recimo bernardinec zjutraj prebudil s praskanjem in skakanjem po glavi! ;D ::)

Tosa, ampak svoje psicke ne mores ubiti, ce pades nanjo, kajne? Ker mi moramo strasno paziti, da je ne polomimo. ;)


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: bina , ponedeljek, 26.04.2004 : 22:28:40
Bina, ampak vseeno ne bi zamenjala.
Saj jaz tudi ne zamenjam ;D ;) So mi bolj všeč veliki psi.

Citat
kako bi me recimo bernardinec zjutraj prebudil s praskanjem in skakanjem po glavi! ;D ::)

To ti pa lahko jaz povem, kako izgleda, ker je Bina spala pri meni na postelji med gonitvijo. Zjutraj, ko je ona mislila, da bil bil že čas za zajtrk, je na moj trebuh naslonila glavo. In se ulegla na postelji čisto pravokotno name-tako sem jaz ležala čisto na robu, ona pa čez celo posteljo (pa imam 160cm široko). No, saj jo moram pohvalit, da je celo noč lepo spala, samo zjutraj me je na tak način želela spravit iz postelje.

Nam je danes v pasji šoli inštruktor rekel, naj kar pes pazi, kje hodi. Da če ga bo lastnik enkrat pohodil, bo naslednjič pes sam pazil, kje bo hodil. No, res pa je, da so v šoli sami veliki psi-labradorec je najmanjši  ;D.

LP Jana


Naslov: Re:POLEG!
Poslano od: ARIEB , torek, 27.04.2004 : 19:21:39
Citat
Naj se jaz dodam svoj piskrcek, ko smo ze pri vlecenju in 4x4 quattro :
tudi midve sva lani ze hodili v malo solo,....... ......ko smo lahko zaceli prosto hoditi okoli, je bila mala cisto zmesana. Samo da je videla kaksnega psa, ze je zdirjala proti njemu................. Spomladi sva sli zopet v solo, toda lej ga problem: lani je bila pridna......., tako da o kaksnem vlecenju ni bilo ne duha ne sluha. Ne doma ne v soli. Letos pa sploh ne vem vec kako naj neham "surfat" z njo, ko zagledamo pse.

Hi, hi... vsi z istimi "problemi" ;). Jaz sem pred leti z mojo Iro hodila v tri šole, naredili sva dva izpita, enega brez povodca (takrat se je imenovalo po prg. A), dobili od 100 možnih točk kar 97, čestitke in ohvale od g. Puša, Delovno dnjižico..... A vse to je bilo samo v šoli... doma pa popolnoma druga "štorija" ki traja še danes - ob srečanju z drugim psom: "surfanje, surfanje, surfanje", kljub doslednosti! >:(
In vse se mi zdi, da bo s "sinekom" ista zgodba - pasemsko ??? jaz ??? mamina šola ??? ...


Naslov: Sprehod
Poslano od: shih tzu , četrtek, 23.03.2006 : 13:12:01
Mi lahko kdo prosim svetuje, kako psa odvaditi vlečenja na sprehodom? Pes namreč pelje mene, ne jaz njega! Ker je velik pes, je to velik problem, saj me že pošteno boljijo noge od "bremzanja"!


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: babyjazz , četrtek, 23.03.2006 : 13:30:00
natakni mu Halti pa bo


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Drejči , četrtek, 23.03.2006 : 13:33:38
tudi halti je treba znati uporabljati in ga ni dovolj samo nataknit na psa


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: damayanti , četrtek, 23.03.2006 : 13:49:53
Mi lahko kdo prosim svetuje, kako psa odvaditi vlečenja na sprehodom? Pes namreč pelje mene, ne jaz njega! Ker je velik pes, je to velik problem, saj me že pošteno boljijo noge od "bremzanja"!

V tečaj  pojdita  :)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: shih tzu , četrtek, 23.03.2006 : 13:53:23
Na tečaj gre v soboto, a do takrat in dokler se ne nauči bi rada tudi sama kaj probala, da bo sprehod prijetnejši. Kaj pa halti sploh je?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: damayanti , četrtek, 23.03.2006 : 14:01:37
Sobota je čez dva dni. ;)  Do takrat bodi pa malo bolj močna(  fejst jej ;D)...  že prvo uro ti  bodo pokazali  kako se vodi psa. :)
In najboljše bo  , da ti nekdo pokaže...  po napisanem  se boš  bolj težko orientirala.

p.s.    kakšne pasme pa je kuža.?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: shih tzu , četrtek, 23.03.2006 : 14:08:05
Aja, no hvala za spodbudno novico. Zdaj pa samo upam, da se jo bo naučeno takoj prijelo. Je pa Dalmatinka, stara 7 mesecev.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: damayanti , četrtek, 23.03.2006 : 14:21:03
Pojdita v  eno pasjo trgovino in kupita  zatezno ovratnico... (navadno verižico- enojno-tako ki lepo teče  skozi obročke, za  dalmatinko bo pomoje dolžina  tam  okrog  50, ) in  navaden povodec... oz tisti  dvojni(  ti bo prišel prav  za izvajanje nadaljnih vaj).

V tečaju ti  bodo pokazali kako se  takšna ovratnica pravilno  namesti,  in kako se  s pomočjo  te ovratnice   vodi psa poleg.

In brez skrbi , da se je bo prijelo. ;)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , četrtek, 23.03.2006 : 14:29:31
Pri tistih ki psi divjajo in skačejo ko vidijo drugega psa. Na kateri razdalji to začnejo?
Zelo priporočam da bi vadili na določeni razdalji najprej in jo počasi zmanjševali in ne najprej brez motilnih dejavnosti, takoj na to pa v najhujše možne...
Verjetno bi bilo dobro dobiti pomagača (psa in njegovega lastnika) pri tem :P


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: shih tzu , ponedeljek, 10.04.2006 : 17:07:21
Spet jaz z istim problemom. Dalmatinka je že kak mesec v šoli, nabavili smo tudi natezno ovratnico pa nič ne zaleže. Še vedno vleče kot nora! Za odvračanje pozornosti smo najprej probali z igračo, pa ji ni zanimiva. Potem so bili briketi, priboljški, čokolada, klobasa...pa še vedno nič. Doma uboga in gre poleg tudi brez povodca (za klobaso), ko pa pridemo čez uhodna vrata je pa takoj konec! Kaj še predlagate?
Hvala in Lp


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 10.04.2006 : 17:47:37
Takoj ko povleče, se obrni za 180° in pojdi nazaj. Tako, da bo kmalu ugotovila, da če vleče ne bo hitreje prišla do cilja ampak se ji bo le-ta izmikal. Pa tudi sicer večkrat spremeni smer gibanja.
Kmalu je relativno seveda :P ::) Eni pogruntajo po parih sprehodih, z nekaterimi je pa treba vztrajat tudi kak mesec ali celo več...
Odvisno je predvsem od doslednosti pa, če ste eno uro na istem mestu in vsakič naredite po kak meter v vsako stran.

Zatezna ovratnica ne pomaga nič, če se je ne uporablja skupaj s prevzgojo. Jo je treba znati uporabiti. Pes se v tem primeru samo nauči imeti ves čas napete vratne mišice.
Priporočajo tudi halti, ampak so psi ki tudi na haltiju vlečejo... Sama sem do zdaj s tem sprehaanjem gor pa dol pri vseh kužkih dosegla, da so prenehali z vlečenjem (vsaj mene :P )

Takoj ko naredi par korakov brez vlečenja se jo pohvali... in delo delo delo...


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: shih tzu , ponedeljek, 10.04.2006 : 19:52:55
waw, to je pa odlična ideja! Jo bom sprobala kasneje na sprehodu in javim, kako bo!
Hvala!!


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: najkica , nedelja, 25.06.2006 : 14:49:18
Moja psička me vsakič na sprehodu močno vleče, zato vsakič ko začne vleči ustavim. A kaj ko nadaljujeva pot začne še bolj vlečt in se mi zdi kot da hoče 'nadoknadit' zamujeno pot.  >:( Zato ne vem kaj naj naredim. S halti sem že provala, a kaj ko si ga s tačkami da z gobca. ???


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: bina , nedelja, 25.06.2006 : 23:23:32
Vztrajaj! Tega, da ne vleče, je ne boš naučila v enem dnevu. To je stvar treningov. Saj počasi bo že dojela, da se ji ne splača vlečt, ker potem bo stala na mestu.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Uma , ponedeljek, 26.06.2006 : 09:14:05
Se bolj ekstremna varianta zanjo pa je, da mora vsakokrat ko se ustavi celo sest ali dat prostor...tako bo "kazen" za vlecenje zanjo se hujsa.


Naslov: Hoja psa poleg lastnika
Poslano od: lillika , nedelja, 20.08.2006 : 08:56:48
Pozdravljeni.

Ena stvar je še, ki me zelo moti pri svoji psički (8 mesečni zlati prinašalki).  Ko greva na sprehod vleče kot nora, jaz jo komaj zadržim. Poskusila sem že da sem si povodec navila okoli roke in jo imela čisto na kratko, ampak ne gre. Poskusila sem z briketi ampak ko je zunaj je ne zanima.

Aja pa zanima me še kako bi jo lahko odvadila, da se ne bi zaganjala v ljudi?? Verjetno misli, da se bo kar vsak hotel z njo igrati in vleče, vleče,... Zelo mi je nerodno pred drugimi, kr me čudno gledajo kaj dela moj pes :D

Lepo prosim za vaša mnenja, izkušnje, pomoč... :)


Naslov: Re: Hoja psa poleg lastnika
Poslano od: drobtinica , nedelja, 20.08.2006 : 09:10:00
Moja je sicer od začetka vlekla, potem pa se je navadila. V veliko pomoč mi je bil daljši povodec (pa ne flexi) temveč tisti pleteni, ki je malenkostno raztegljiv, tako,da ob nenadnem potegu ne letiš ravno po luftu za psom, ker imamo potem za posledico trden pristanek. Pa opravljena šola poslušnosti seveda, kar je bilo pri moji 43 kg mrcini rotiki seveda samoumevno.
Glede zaganjanja v ljudi pa boš nekaj nasvtov prav gotovo že našla na rubrikah na tem forumu. Tudi moja bi se v kakšnega še vedno zagnala, vendar dvomim, da so to ljudje, s katerimi se bi rada igrala. Gre predvsem za alkoholike, za katere vem, da so doma nasilni (občasni nedeljski pijančki je ne zanimajo) ter za tiste, ki imajo dežnik. Tega se boji, laja nanj, po besedah veterinarja je bila najverjetneje pred prihodom v zavetišče tepena ravno z dežnikom.


Naslov: Re: Hoja psa poleg lastnika
Poslano od: Kast , ponedeljek, 21.08.2006 : 08:22:51
Ko kuža vleče povodec, si ti čisto pri miru in ga nagradiš šele, ko se umiri in je povodec ohlapen,... potem narediš korak in če potegne si spet pri miru in ga nagradiš, ko ne vleče več...., pa spet korak ali dva dokler ne potegne in če potegne, se spet ustaviš in počakaš da se umiri in hop..nagrada....dolgotrajen proces, ampak učinkovit.
LP


Naslov: Re: Hoja psa poleg lastnika
Poslano od: najkica , ponedeljek, 21.08.2006 : 10:27:53
Jaz imam tudi te težave z vlečenjem. Vsakič ko greva z mojo 9 mesečno samojedko na sprehod, vleče ko zagleda kakšnega psa ali mačko. Tudi ko ni nobenega, vleče in mi skoraj utrže roko, potem se ustavi da kaj prevoha in spet vleče kot nora. Sem že poskušala tisto z ustavljanjem, vendar brez priboljškov, a je potem takoj spet začela vlečt, kot da bi hotela nadoknaditi ´zamujen´ čas od čakanja. Laja pa na ljudi, ki npr. šepajo, čudno hodijo, so malo pijani, so brez majice ::)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Uma , ponedeljek, 21.08.2006 : 11:28:49
lilika, skrajni cas, da greste v solo - obvezno, pa veliko dela vas caka!!


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Kralj , petek, 06.10.2006 : 19:33:55
Midva z našo Lajko sva tudi poskusila z trikom, da sem se preprosto ustavil ko je začela vlečti. Ko je ugotovila da se ji ne splača vleč in da je za to celo nagrajena preprosto ne vleče več. Vsaj mene ne. Da pa ne govorim o ženi, ki jo psička pelje na sprehod in ne žena nje. ;D ;D



Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: *LuNa* , petek, 06.10.2006 : 21:59:55
Midve sva se s tem ubadale akr nekaj časa in stvar je šla hitro an boljše, čeprav je psička zelo trmasta in vztrajna.
Vsa poanta učenja je v tem, da ste vi bolj trmasti in vztrajni kot pes ter da ste dosledni. Midve sva delali izključno na ustavljanju in zelo redko na obračanju v nasprotno smer. Torej vsakič ko pes potegne se ustavi in se ne premakni dokler ne popusti vrvice. Bodi pripravljen da bo takoj ko stopiš naprej spet potegnil - ti se moraš spet ustaviti. In tako toliko časa, da bo pes dojel, da se z vami ne gre hecat in nič ne doseže. Nikakor pa ne pustiti, da te pes vleče, ker s tem on dobiva le potrditev svojega vedenja. In pa seveda hvaljenje in nagrajevanje ko lepo hodi.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: majča , nedelja, 08.10.2006 : 12:51:11
Pozdravljeni.

Ena stvar je še, ki me zelo moti pri svoji psički (8 mesečni zlati prinašalki). Ko greva na sprehod vleče kot nora, jaz jo komaj zadržim. Poskusila sem že da sem si povodec navila okoli roke in jo imela čisto na kratko, ampak ne gre. Poskusila sem z briketi ampak ko je zunaj je ne zanima.

Aja pa zanima me še kako bi jo lahko odvadila, da se ne bi zaganjala v ljudi?? Verjetno misli, da se bo kar vsak hotel z njo igrati in vleče, vleče,... Zelo mi je nerodno pred drugimi, kr me čudno gledajo kaj dela moj pes :D

Lepo prosim za vaša mnenja, izkušnje, pomoč... :)

Joj te čisto razumem in verjamem, da skače in vleče v ljudi iz veselja. Drobtinica, mislim da se motiš, ko praviš, da rine v slabe, čudne ljudi - no, mogoče imaš ti tako izkušnjo. Moja je ful prijazna in ima vse zelo rada in ravno tako misli, da bi se vsi igrali z njo, jo pobožali. Skratka, že na par metrov je zelo vesela ko vidi neznanca  (miga z repom, vleče k njemu, na obrazu se ji vidi da je raznežena). Tako da ni problem tak kot ti misliš. Gre za čisto veselje psa do mimoidočih. In je moteče. Ker npr. jaz vem, da bi se rada počohala pri vsakemu, marsikdo pa seveda pogleda v smislu, kakše nevzgojen pes, medtem ko bi šla ona vsa vesela k njemu. Drgače pa, lillika, mogoče sta pa najini celo sestrici (moja je ravno tako skoraj 8 nesecev stara retrieverka:) ?

Če ima kdo kakšen uporaben nasvet, se priporočam, še enkrat pa ponavljam, ne gre za napadalnost ali kaj takega, niti slučajno!!!
Psička je povsem raznežena in vesela,ko pride do mimohodečih ljudi in to je ves problem - ker vleče k njim.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: drobtinica , nedelja, 08.10.2006 : 13:01:50
Majča, malo sva se narobe razumeli. Govorila sem o zaganjanju in ne o vlečenju kar je bistvena razlika.  Moja namreč na sprehodu ne vleče.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Nikolina , nedelja, 08.10.2006 : 14:31:42
Tudi moja psička vleče ko zagleda ljudi in miga z repkom ko nora.Če pa zagleda muco ali fazana ali kaj podobnega pa se ustavi,dvigne ušesi in gleda tisto stvar nato pa mene.V tečaju pa smo se učili da ko vleče se moraš obrniti v drugo stran in iti ne da bi pogledal psa.Hudo pa je da če bi midve to delale cel čas nebi prišle od hiše dalje. :)Meni se glih ne obnese :-[


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , nedelja, 08.10.2006 : 20:03:39
Pa  bi ostala pred hišo parkrat zaporedoma in pes bi nehal.
Če učiš pa na kliker pa to ne pride v poštev.

Vleče te, ker je tam zunaj vse bolj zanimivo od tebe. Tu je vsa poanta. Psu se mudi nekam prit, ker se bo tam zabaval. Okolica je bolj zanimiva od tebe.
Ko boš za svojega psa postala središče sveta, te bo pa zelooooo redko potegnil.
Kar je sicer v Sloveniji izjemna rekdost, ampak se dogaja...


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: smajli , nedelja, 26.11.2006 : 13:00:09

Pri meni je pa ta problem, da se najprej, ko vidi nekega človek, vleže, in čaka da bo on prišel k njej in je sploh ne morem premakniti. Če pa ne pride do nje pa začne vlečt in skakat. Ampak to dela samo takrat, ko ni zaposlena-če ji mečem žogico se ne bo v nobenega zagnala in enako je tudi če jo imam spuščeno. Ponavadi teka okoli in raziskuje, redkokdaj pa skače v ljudi če je spuščena.

Zadnjič sem pa opazila, da je eno majhno punčko zamenjala za psa in se ji je priklonila in se hotela igrati z njo. Še bolj grozno je pa bilo, ker je bila takrat spuščena in sem potem morala teči za njo, ker me sploh ni poslušala. V glavnm nevem kaj naj naredim, ker jo majhni otroci vsi zelooooooo zanimajo. V njih proba skočiti tudi če se derejo ali pa kričijo(kar ponavadi delajo ;D).

Sem danes začela s tem, da se ustavim ko povleče, ampak to po ene 5 min ne morem več delati, ker me roka že preveč boli in je ne morem več zadrževati, ker je zelo močna :(


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , nedelja, 26.11.2006 : 16:29:20
Ena pripomba: Zelo neodgovorno se mi zdi, da psa spuščaš na obljudenih mestih in to tam kjer so celo otroci, ko pa pes sploh ne obvlada odpoklica.

Kar se tiče ne vlečenja... Roka te bo bolela samo še bolj, če je ne boš odvadla vlečenja. Večji pes-->več moči.
Z meseci in leti lahko pride celo do kakih trajnih poškodb roke in hrbtenice. Ne se hecat.

Malega otroka pa zelo hitro pes, ki bi se rad igral z njim prevrne ali ga celo pohodi. In pol jih boš šele slišala od staršev, da ne govorimo o kaki tožbi z njihove strani in kakega odmevnega naslova v kakem časopisu, glede na to kam gre ta svet zadnje čase. (v kislo)

Če res ne gre drugače pa si pač pomagaj s kakimi pripomočki, kot so halti ali razne oprsnice, ki so narejene posebej za to. Še boljše pa: pojdi v dobro šolo.

Kaka zatezna ovratnica pa ne bo preveč pomagala...

Če bi pa kdo hotel poskusiti s tisto grozno s špicami navznoter pa je treba vedet, da je to smatrano kot mučenje živali, čeprav se prodaja v nekaterih trgovinah.

smajli, vztrajanje se ti bo obrestovalo. Bodi bolj trmasta od tvojega psa!  ;) :D


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: smajli , nedelja, 26.11.2006 : 17:12:33

Sej jo spustim šele potem ko se prepričam, da ni nobenih otrok zraven, samo včasih pa pride kakšen, ki ga ne opazim, in jo zamoti. Če pa vidim kakšnega, jo pa takoj privežem. Sej drugače sem jo že imela na vrvici pa so otroci tekali okoli nje a se hoteli igrati in jim ni nič naredila, ampak je pa skakala, in sem se takrat ustrašla, da bo skočla vanjo in jo prevrnila :-\

Aja halti pa ne pomaga, ker si ga dol vleče...

Sve pa v mali šoli in tam so rekli, da če povleče, jo naj kar nazaj potegnem, ampak to ne pomaga. Imam tudi ovratnico na zateg in sem mislila, da bo nehala vlečt, ker jo bo bolelo, ampak ni.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , nedelja, 26.11.2006 : 20:32:40
To da jo nazaj povlečeš ne bo pomagalo. Glede na to kar si napisala, nimaš tako neumnega psa, da se bo pustil vleči.
Na zatezno se pa pes samo navadi in ima ves čas napete vratne mišice. Preostane ti samo, če jo navadiš na halti (rezultat bo vsaj kolikortoliko normalna hoja na haltiju, na navadni ovratnici pa ne), kakšna oprsnica (rezultat tudi takšen kot pri haltiju) ali pa da se ustavljaš ali zamenjaš smer in greš kontra.
Pri tem pa moraš vztrajat in pika.

In ne je spuščat na neograjenih prostorih, dokler ne bo znala odpoklica vsaj 95%. To je za dobro obeh.

Lahko se marsi kaj zgodi...

Ni lahko vzgajat pse, sploh če so živahni.

Sicer ti pa njeno obnašanje pove, da se moraš na sprehodu več ukvarjat z njo in se več igrat, da bo gledala samo tebe.
Sej si napisala, da če ji mečeš žogico, da ne teži drugim...

Upelji prihajanje na klic v vajino igro. Tako, da bo pes vedu, da če jo pokličeš, da se bosta igrali, ne pa da jo boš zavezala.
Ker če se na to pozabi, tudi psi, ki so znali krasno odpoklic nehajo prihajati. In če prištejemo še vse težave, ki pridejo s pubrteto.... Uf!  ::)

Bo treba pošteno pljunit v roke!


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Nikolina , ponedeljek, 27.11.2006 : 16:08:44
Tudi jaz imam živahno psičko,ki se že počasi prilagaja na odpoklic in me zanima,čeprav ni ta tema,kdaj(mesec) pride pes ali psička v pasjo puberteto? :)
lp :)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 27.11.2006 : 16:28:57
Zelo široko. Nekateri že pri 6-ih mesecih... Moja je odločno zakorakala vanjo pri približno osmih mesecih  ::)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Nikolina , ponedeljek, 27.11.2006 : 21:12:21
Aha..hvala za odgovor,ker se potem moja že tudi približuje ali pa je že v puberteti,stara pa je 7 mesecev.
lp :)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: smajli , torek, 28.11.2006 : 00:25:31
Upelji prihajanje na klic v vajino igro. Tako, da bo pes vedu, da če jo pokličeš, da se bosta igrali, ne pa da jo boš zavezala.
Ker če se na to pozabi, tudi psi, ki so znali krasno odpoklic nehajo prihajati. In če prištejemo še vse težave, ki pridejo s pubrteto.... Uf!  ::)!

Sem že imela probleme s tem, da je dobila vzorec, da vsakič, ko jo pokličem, da jo bom zavezala. Zato neakj časa ni hotela priti čisto do mene, ko sem jo poklicala, ampak je ostala  na razdalji 2-3m. Potem pa sem jo začela veliko klicati in ji vsakič potem dala neko igračo ali pa pripoboljšek in jo zelo pohvalila in zdaj spet prihaja k meni. Samo včasih je pa preveč zatopljena v vohanje ali pa raziskovanje, in se sploh ne odzove na moje klice....
Sem pa že zdaj, po dveh dneh, ugotovila, da manj vleče kot je(se ustavim vsakič ko povleče). Če pa že povlče pa zelo hitro popusti, tako da upam, da se bo v kakšnem mesecu čisto odvadila vlečt:D


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , torek, 28.11.2006 : 11:03:22
Super!

 :D


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Nikolina , torek, 28.11.2006 : 15:35:26
Krasno,z mojo psičko je bilo enako in je že poslušna(ne bom preveč hvalila).
lp :)


Naslov: učenje na povodcu
Poslano od: barbara007 , nedelja, 02.12.2007 : 21:28:24
Psa bi rada naučila naj hodi poleg mene na povodcu. Me ne vleče samo vse drugo ga zanima, kot pa da bi hodil poleg mene. Kako naj to preprečim ?


Naslov: Re: učenje na povodcu
Poslano od: barbara007 , nedelja, 02.12.2007 : 21:30:33
Se opravičujem pravkar sem vidla, da tema že obstaja. Nisem pa nikjer zasledila, kako naj ga naučim da ko mu rečem sedi ali prostor ostane na mestu, dokler ga ne odpokličem?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: mavrica , sobota, 03.05.2008 : 22:03:53
Mislim, da Jana ne bo zamerila, če odpreš novo temo, semle to ravno ne sodi...razen če govorimo o prostoru v gibanju...ampak takrat more pes odlaganje že obvladati... :)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: ČRNI PANTER , nedelja, 11.05.2008 : 15:56:37
Lepo pozdravljeni
Upošteval sem vaše nasvete in psičko uspešno naučil "Sedi" in "daj taco", samo polek mi pa nikakor ne uspe.(brez štrika, z štrikom pa hodi normalno) Ima kdo kakšen drug nasvet, tisto z briketom in žugco sem že probal.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: mavrica , petek, 16.05.2008 : 15:34:48
Lahko malo bolj natančno poveš, kaj dejansko ti povzroča probleme, ko ni na povodcu? Potem bi lahko malo bolje svetovali...


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: ČRNI PANTER , petek, 16.05.2008 : 16:31:25
se opravičujem ;)
no dokler greva po ravni poti brez povodca je pridna, samo čim pa prideva na travnik; pa misli da ima "frej" plac in začne letat, iskat sledi in podobno. Rad bi pa jo naučil, da bi ves čas hodila lepo poleg, pa ne gre.
hvala za odgovor.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Larra , torek, 06.01.2009 : 18:51:31
Črni panter, če ima tvoj pes kaj lovske krvi, je skoraj nemogoče, da ga boš ti na travniku naučil, da zraven tebe hodi poleg :)
Če da primer pri meni... :) Moja uleče kot norc, ker voha sledi (beagle ::)) in jo je z ovratnico zelo težko sprehajat...Imam pa zato oprsnico (lup) proti vlečenju in je veliko bolje. Rada pa bi jo naučila, da tudi z ovratnico hodi lepo...
Bova probali z žogico oz. hrano, samo me skrbi, ker na sprehodu jo je privlači niti hrana... :-\ :)
LP


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Itlam , nedelja, 18.12.2011 : 16:54:52
Mam še jaz eno vprašanje:
Namreč, ko želi  z Ajšo delat poleg, je probem, da me včasih na način ne želi pogledati v oči. Če pa že pogleda proti meni, pa gleda mojo roko, čeprav v njej nimam priboljškov. Ko me končno pogleda v oči čez sekundo, dve kliknem in jo nagradim, vendar je potem spet ista pesem. Seveda nikoli ne vadim poleg na mestih z motnjami, kjer je tako ali tako nesmiselno, da te pes gleda v oči... ::) ;)

Torej, kaj svetujete? :)

Aja, naj povem še, da pa pozna tudi zelo podobno vajo in sicer počasi, ki jo pa uporabljam ko vleče. Na ukaz se upočasni, kar pomeni na krajši vrvici, da hodi blizu mene. Ne rabi me pa takat gledat v oči.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sreda, 17.04.2013 : 18:33:08
Tudi moj pes ki je star skoraj pol leta vleče povodec kot norr..komaj sem rešila problem z lulanjem...sedaj pa to...hodiva v šolo...zna že sesti in dati prostor...to sem ga naučila ža sama..glede sprehoda pa je zeloo naporno..vleče me kot norr... učiva se poleg..dam mu priboljšek za nagrado..združim z igro,redno vadiva..razume kaj pomeni poleg..ampak kakor mu je...meni ni problem vztrajati tudi pol leta če treba,ampak upam da bo ugotovil da tudi če ne vleče pride tja kamor želi.Res je da ima lovski nagon in nos skozi v tleh ampak zna tudi iti normalno... kako dolgo ste potrebovali da ste to odpravili?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: D.Roze , ponedeljek, 06.05.2013 : 18:57:13
solski poleg..je na sprehodu popolnoma brezveze! moje mnenje..sprehod mora bit sprosceno, vohanje...zato se mi ucimo na soli, dva razlicna "polek" en solski..ob nogi..fokus v vodnika..in pa TUKAJ kar pomeni, da ko se priblizuje kaksen moteč "objekt" otroci, kolesar karkoli kar tvoj pes ni navajen..mu reces TUKAJ in to pomeni da bo nekje hodil za teboj..oz polek tebe z gobcom v liniji s tvojimi nogami..


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 06.05.2013 : 19:26:52
Seveda ;).


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 06.05.2013 : 19:39:08
No ja, čisto v redu je, če se del sprehoda porabi tudi za vaje, med drugim tudi za šolski poleg. Vsekakor pa mora biti večino časa pes sproščen. Šolski poleg zahteva tako od vodnika kot od psa popolno koncentracijo, zato bi ga s predolgim drilanjem samo pokvarili.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: pzorko , ponedeljek, 06.05.2013 : 23:41:09
Se strinjam, mislim pa, da je tudi šolanje lahko pomemben del sprehoda, kajti po eni strani je psu biti spuščen nagrada, po drugi strani pa začne povezovati, da tudi na sprehodih veljajo določena pravila.

ČRNI PANTER,
ko pride na travnik, ji v glavi naredi "klik", vklopi se ji pasemski nagon . Lahko poskusiš s popravljanjem: pozorno opazuješ njeno spremembo obnašanja takoj, ko prideta do travnika in ko spusti glavo ji preusmeriš pozornost (velja pravilo, da ne čakaš več kot 2-3 sekunde). Recimo daš ji pred nos briket, lahko jo cukneš povodcem, lahko jo narahlo bocneš v rebra in zabičaš "NE" ... Jaz bi jo dal potem v "sedi", počakal, da se povsem umiri, popravljal, če bi bila še vedno nemirna, potem pa mirno nadaljeval s hojo. In tako naredil vedno, ko bi spet začela vohljati. Če je treba, tudi stokrat. Važno je, da človek v takem trenutku ohrani čim bolj mirno kri brez vsake jeze in ihte. Tako na nek način psu tudi pomagaš, kajti tudi ko je spuščen, ni non stop fiksiran na sledi, podrast pred sabo, ampak lahko bolj uživa v sprehodu.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sobota, 25.05.2013 : 19:18:31
Poskusila sem vse metode...tudi zatezno ovratnico..prvi dan je bil priden,potem pa je glih tak vlekel da je imel vrat cel rdeč in sem jo umaknila kr se mi je zasmilil :o Do tega da ko pes začne vleči da spremeniš smer...če nardim to potem sploh ne greva na sprehod ampak lahko hodim dve uri 3metre sem in tja in sem in tja..in pes začne kr cvilit kr bi rad šel na sprehod.Včasih zgubljam upanje,čeprav je star 7mesecev... Ampak vseeno še imam moč da poskusim kaj.. ::) ::)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Lanabela , sreda, 29.05.2013 : 12:12:54
Pusti psa da se na sprehodu zdivja in pokuri višek energije, šele potem ga uči lepe hoje. Bo veliko lažje.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sreda, 29.05.2013 : 20:30:26
Sem poskusila tudi to..ampak on vleče in vleče..z zatezno se tako drgne da kr hoče od sile bruhat ampak ne skapira da si to dela sam in kr vleče in vleče..če spremenim smer potem hodima v razdalji 1-3m kr dalje na pridema kr kakor se obrnem in vidi da grem drugam,vleče dalje v drugo smer...tudi če stojim oz se ustavim se zaganja vedno znova in znova..  :-\


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Lanabela , sreda, 29.05.2013 : 20:34:44
Halti ali pa loop....


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sreda, 29.05.2013 : 20:44:28
Halti mi tako grozno deluje sem ga šla gledat..kaj pa je loop? star je bil ravno 7mesecev in bi ga rada čimprej odvadila..saj mislim da še je mogoče.. >:( mi kr energije vzame to ???


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: uraa , sreda, 29.05.2013 : 20:46:33
Halti ni nič kaj grozen, je učinkovit. Če hočeš psa odvaditi vlečenja, moraš vztrajati. Nič ne pride čez noč.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sreda, 29.05.2013 : 20:54:22
Ja itak vem da nebo prišlo čez noč,vidim samo da večji je bolj in več vleče.. :-[ zatezna mu je vse dlake potrgala da je ko ostrižen na vratu pa še vse rdeče je imel tako da odpade,sem kupila tudi kasneje oblazinjeno in ni pomagala,samo drgnil se je.. Oprsnica je še huje kr ma večjo moč in potegne z vso svojo težo.. kaj je bolje halti ali loop? Ena mi je v zootiku rekla(stranka ki je prišla mimo ko sem se s prodajalko pogovarjala) da je pomagal samo halti(ima border colija) in da ko da psa na navadno ovratnico pes spet vleče.. Sem pa pripravljena vztrajat ker bi ga res rada odvadila,niti v hribe ne morem z njim kr me po 100m že tako roka boli da mi je hoče odtrgat... >:( Kaj mi priporočate?Kaj je bolje?Eni omenjajo tudi neko ovratnico ki ima špice..nebi ga rada mučila..  :-[


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: vesoljka , sreda, 29.05.2013 : 21:00:10
Pri znancih je bil halti zelo učinkovit.. eni ga uporabljajo redno, drugi samo še občasno, pri tretjih je imel pa trajna učinke.

Loopa ne poznam.

Ovratnica na špice? :e A je ta sploh vredna omembe.. :-X


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sreda, 29.05.2013 : 21:05:52
Bom šla pogledat in mu nabavila ter si zadala dolgoročni cilj da da tega odvadim kr mislim da bo obema koristilo pozitivno.Ja baje bi naj obstajala ovratnica ko jo zategne pes da se neki špici obrnejo noter..ampak to ni zame :'( bom pa poskusila res s tem loopom in  vztrajala in poročam.Koliko stane sploh to?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: uraa , sreda, 29.05.2013 : 21:27:22
Vesoljka ti je povedala, da je halti učinkovit, ne loop. Halti ni drag, mislim da je med 10 - 20 evrov.
O ovratnici s špici pa  :'[


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: čarka , sreda, 29.05.2013 : 21:30:56
Kako pa sta se sprehajala preteklih 7 mesecev?  ::) Saj verjetno ne vleče od včeraj.

Ne vem kaj zgleda bolj grozno, pes ki vlači za sabo svojega lastnika ali pes s haltijem  :P  ;)
Loopa sicer ne poznam, pri Haltiju pa svetujem originalno verzijo (nekoliko dražja), ki je podložena, ker lahko drugače (tudi zaradi napačne uporabe) pride do odrgnin. Potrebno pa je psa postopno navaditi nanj in ga dosledno uporabljati le ob hoji ob nogi, drugače lahko pride tudi do poškodb.
Nam se je zelo obrestovala protivlečna oprsnica, taka, ki ima obroček za pripenjanje povodca pod vratom, med obema sprednjima tacama, ampak ekstremno pa naša psica ni nikoli vlekla.
Ne bo pa šlo nič od danes do jutri. 


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: vesoljka , sreda, 29.05.2013 : 21:31:55
Te ovratnice poznam, so jo imeli pri sosedih 20 let nazaj. Sem bila presenečena, ko sem jih pred kratkim videla v trgovinah..

Halti ga bo itak motil, si ga bo hotel s tačkami snemat, ampak vztrajaj. Sploh ni tako grozno, meni osebno se običajna zatezna ovratnica bolj upira..

 O0


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: riry , sreda, 29.05.2013 : 21:32:16
Hmm, kaj pa če bi delala na kliker, tako kot prikazuje tale punca - klik (http://www.youtube.com/watch?v=sFgtqgiAKoQ), klik (http://www.youtube.com/watch?v=ueE1S1k74Ao)? Po mojem bi moralo obroditi sadove, pa še nobenih extra pripomočkov ne rabiš :).


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , sreda, 29.05.2013 : 22:10:15
Ja itak je začel po malem vlečt in potem vedno bolj..če ne pride do tja ko želi..adiijooo  >:D pa če se ustavim pa ko se umiri in greva naprej..nikakor ne skapir da bo prišel do željenega..če se ustavim začne kr povprek hoditi levo in desno in več ne vleče naprej.. vrjetno se bo na halti upiral,upam samo da ga bom znala namestiti in da bo na dolgi rok pomagal... :-\ tudi sama sem najprej razmišljala o oprsnici ki ima za zahaklat povodec pod vratom.. upam na najboljše.. hvala za pomoč


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: D.Roze , torek, 11.06.2013 : 21:27:55
Snoot Loop se imenuje prav..podobna zadeva kot Halti..zakaj bi se ti zdel grozen? kako je pa s oprsnico? vleče isto? 7 mesecov še je odlična starost za vse :)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , nedelja, 16.06.2013 : 21:56:06
imam halti ki gre za ušesi in okrog gobčka..in tistega ki je kot oprsnica in če pospeši mi zategne med sprednjimi tacami..ko mu dam gor navadno ovratnico vleče kot nor,hoče se zadrgnit...razume polek ampak kot da noče..pa se vedno ustavim in rečem poleg ter počakam da se obrne..nevem več kaj...  ::)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: uraa , nedelja, 16.06.2013 : 22:03:54
Šola? Pomoč strokovnjaka?


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 17.06.2013 : 11:59:29
Če tistega kar rečeš psu, pes ne dela, ni naučen.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Pernecka , nedelja, 23.06.2013 : 15:42:34
 :( :-\


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: aska2005 , nedelja, 23.06.2013 : 16:20:14
Pernecka, predlagam ti obisk dobre pasje šole oz da se obrneš na kakšnega strokovnjaka. Kot ti je že lepo AngSeter napisala, da tistega kar rečeš pasji mrcini ne zna še. Je treba vztrajati, čeprav dlje kdaj to traja.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: Zoia , nedelja, 23.06.2013 : 18:33:42
Fajn je tudi imet v mislih, da sta poleg in hoja na popuščenem povodcu dve različni vedenji in je brezveze od psa zahtevat strogi šolski poleg cel čas sprehoda. Psičko fino zmatraj, nato pa vadita navadno hojo - če povleče se ustavi in ko povodec popusti pojdita naprej. Tu je treba res biti dosleden in si vzeti čas, ne rečt da to ne pomaga, ampak da se tebi ne ljubi vztrajat.


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: sonce rumeno , nedelja, 23.06.2013 : 20:06:56
Jaz mislim, da je veliko odvisno tudi od psa. Jaz sem mojo psico vlečenja poskusila odvaditi na več načinov, tudi na tega, ki ga opisuje NikaB. Je hitro ugotovila, v čem je štos; ko je videla, da sem se ustavila, je kar sama od sebe šla okoli noge na poleg, ampak je brez vlečenja zdržala le kakšne tri, štiri korake, potem pa ji žilica ni dala miru in je šlo spet po starem. Verjetno bi bila uspešna, če bi vztrajala zelooooo dolgo, ampak - priznam - se mi ni ljubilo, pa tudi roke sem imela odrgnjene in na sprehodih sem bila preveč napeta. Potem sem se pa (končno) odločila za halti. Sem jo navajala postopoma, zato ga je lepo "sprejela" in se hitro naučila hoditi brez vlečenja. Meni je halti olajšal marsikaj in moram priznati, da sem nad njim čisto navdušena. Lažje jo tudi nadzorujem in korigiram, če je treba. Mogoče ga zdaj ne bi več vedno rabila, ker sva z izboljšanjem odnosa pridobili na marsičem, ampak ga še vedno redno uporabljam. Bi se počutila prav "smešno", če bi šla z mojo psico na sprehod po mestu brez haltija. :P Mislim... Saj je super, če gre brez takšnih pripomočkov, ampak če si bolj "švohcene sorte", tvoj pes je pa (srednje) težka energijska bomba na štirikolesnem pogonu, si včasih težko privoščiš dolgotrajnejše (čeprav prijaznejše) učenje lepšega vedenja. :)


Naslov: Re: POLEG!
Poslano od: aska2005 , nedelja, 23.06.2013 : 23:05:32
Fajn je tudi imet v mislih, da sta poleg in hoja na popuščenem povodcu dve različni vedenji in je brezveze od psa zahtevat strogi šolski poleg cel čas sprehoda..
Se strinjam in zato imam za mojo dva ukaza. Poleg (to ta šolski)in zraven (ne šolski, pač da hodi zraven in da ne vleče) sta to.