mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 02.05.2024 : 17:47:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomoč pri izbiri pasme  (Prebrano 54218 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #195 : sreda, 30.01.2013 : 12:53:03 »

Umska zaposlitev je pomembna za vse, za delovne pse (kar toler vsekakor je) pa še toliko bolj. Oni hočejo delat, se učit, razmišljat, reševat "uganke", ne lenarit. In sprehod je zanje lenarjenje Wink. Prideš domov z 2-urnega sprehoda, pes spije malo vode in recimo povečerja, se uleže za 5 minut in te pride vprašat: "Kaj bomo pa zdaj počeli?" Ker on bi pa še malo delal. Lahko pa delaš z njim zunaj intenzivno pol ure, uro, pa bo zelo utrujen. Mislim, da bi bil zate boljša izbira zlati prinašalec. Ampak pazi pri izbiri legla oz. predvsem vzreditelja. Popularnost jim je naredila ogromno škode, zato so tudi za delo vse manj uporabni in vse bolj "kavčarji". Pa nič kaj dosti manjši od samca samojeda niso.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #196 : sreda, 30.01.2013 : 12:55:05 »

Kar si napisala o samojedih drži, izjemno prijazni, izžarevajo pozitivno energijo in nega ni preveč zahtevna, in dlake so posod, predvsem kadar menjajo dlako. Je pa to dlako lahko odstraniti, se ne zapikuje v pohištvo kot dlaka kratkodlakih psov. V stanovanju naredijo tudi precej prahu (posledica "samočistilne" dlake). Potreba po gibanju je precejšnja, rabijo tudi tek, ne samo hojo. Ne rabijo neke pretirane mentalne zaposlitve, čeprav jim seveda nič ne škodi. Vendar: težko prenašajo samoto, v stanovanju znajo biti zelo destruktivni, če jim je dolgčas. Radi imajo družbo drugih psov, zadovoljni so tudi z mačko. Nekateri veliko lajajo, kar je moč opaziti že pri mladiču, zato za v blok ali stnjeno naselje ne jemljite glasnega mladiča. Večina samojedov ima zoprn glas in jih sosedje težko poslušajo. Kar se tiče učenja je pa tako: pri samojedu je bistveno, da se lastnik in pes ujameta, če se ne, bo pes lastnika ignoriral in bo postal neverjetno trmast. Jih je nekoliko težje motivirati, a če mu vaje predstavite tako, da se mu bodo zdele zabavne, bo delal. Zelo lepo delajo po metodah s pozitivno motivacijo. Z njimi je moč delati v praktično vseh pasjih športih in dejavnostih, samo za obrambo so povsem zanič. Priporočam samico, saj so precej manjše in imajo znatno manj dlake.
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #197 : sreda, 30.01.2013 : 13:22:23 »

Hvala vsem za odgovore! Smiley Vesela bi bila, če se oglasi še kdo, ki ima več izkušenj s pšeničnimi terierji. Kako pa je z zlatimi prinašalci in nego, jih je treba pogosto česati, kopati, jim dlaka zelo odpada? Poznala sem par psov, ki so strašno smrdeli, vendar se to verjetno da s pravilno nego popolnoma odpraviti, ne? Kar se tiče stopnic, pa ni problema, smo bolj pri tleh. Smiley Za zlate prinašalce sem slišala tudi, da so bolj kot "slončki", da velikokrat kaj prevrnejo, ker v stanovanju ne znajo bit preveč previdni in kar tacajo in repkajo vsepovsod. Grin Je to res?

Zanima me še, kaj mislite glede izbire spola, so kakšne pomembne razlike?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #198 : sreda, 30.01.2013 : 13:46:00 »

Nega dlake pri zlatih prinašalcih ni pretirano zahtevna (manj dela kot z samojedom), je pa treba paziti ma dlako za ušesi in na "zavesicah" ker se vozlja. Dlake je znatno manj kot pri samojedih, jim pa odpada skozi vse leto. Zlatkoti imajo značilen pasji vonj (ki ga suhi samojedi recimo nimajo), ki ga ravno povsem odpraviti ne moreš. Ne smrdijo pa ne, če so zdravi in vsaj za silo negovani (ponavadi je smrad posledica vnetih ušes, zamašenih analnih žlez ali kožnih vnetij, s čemer imajo lahko  precej težav). Niso izrazito nerodni, a rep je rep, če ni tako pripravno zavit kot pri samojedih, se z njim lahko tudi kaj sklati. Med posameznimi psi znotraj pasme je zelo velika razlika v tem koliko energije imajo (jih imaš od odličnih in neutrudnih delovnih psov, ki rabijo čisto resno zaposlitev do lenob, ki se jim še na sprehod komaj ljubi). Definitivno je lažje imeti v stanovanju zlatkota kot samojeda, tudi utruditi in primerno zaposliti jih je lažje, v povprečju rabijo tudi manj gibanja. Tudi tu priporočam samico, ker so manjše in precej lažje vodljive. Pa za začetek ne gre izbrati najbolj dominantnega mladiča iz legla ampak nekaj srednjega. ( še vseeno pa je boljši preveč dominanten kot boječ)
Logiran
Bobomar
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #199 : sreda, 30.01.2013 : 16:05:39 »

Evo po zares tehtnem razmisleku in posvetovanju z strokovnjaki je padla odločitev za Tibetanskega španjela in ga dobim konec februarja oz. na začetku marca pri vzreditelju čistokrvnega z rodovnikom, cepljenega, čipiranega in s potnim listom. Zelo srečen Cheesy
Logiran
Bobomar
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #200 : sreda, 30.01.2013 : 16:08:39 »

Ko ravno vidim o zlatih prinašalcih naj povem da ga imajo pri nas sosedje in grozno smrdi tudi ko ga skopajo, pa je drugače psica zdrava in vse.
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #201 : sreda, 30.01.2013 : 16:20:29 »

Bobomar, super, da si se odločil! Smiley Hvala za info glede prinašalca. Ko pa si ravno omenil tibetanskega španjela, pa sem se jaz spomnila na tibetanskega terierja. Ima kdo kakšne izkušnje? Kolikor vem, so zelo prijazni družinski psi, da se jih navadit na druge živali, z dlako pa verjetno tudi ni toliko težav, če bi ga redno strigla. Sem pa nekje prebrala, da znajo razvit ljubosumje do majhnih otrok in drugih hišnih ljubljenčkov, je to res?
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #202 : sreda, 30.01.2013 : 16:29:16 »

Nairwen, glede na to, da nimaš točno določeno, kaj od psa hočeš, me zanima, če nisi nič razmišljala v smer posvojitve kakšnega psa iz zavetišča oz. društva? Smiley
Tako lahko marsikaj zveš o psu, o karakterju, negi,..
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #203 : sreda, 30.01.2013 : 16:52:41 »

@uraa: Tudi v to smer sem veliko razmišljala, je pa stvar taka, da ima fant precej predsodkov oz. strahu, da kuža, ki se mu je nekoč slabo godilo, potem lahko v sebi nosi kakšno zamero in zato v kakšni nepredvidljivi situaciji slabo odreagira. Sama sicer zelo zaupam nekaterim zavetiščem, ampak sva vseeno dva, ki se morata odločit. Kakorkoli, debate doma še potekajo. Smiley Sem pa tudi opazila, da so v zavetiščih kar malo "alergični", če živalco izbiraš tudi glede na izgled in če želiš mladička. Saj vem, da zelo hitro rastejo, ampak mi pa vseeno veliko pomeni, če jih lahko spremljam tudi v bolj "trapastih" mesecih. Mislim tudi, da se bo naš mačkon lažje navadil na mladega kužka, kot pa bi se na malo večjo in starejšo zverinico (in obratno). In tako sva se bolj posvetila izbiranju pasemskih psov.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #204 : sreda, 30.01.2013 : 17:14:18 »

Mladiček zamer in predsodkov definitivno nima Smiley Pa tudi starejši psi so večinoma OK  - če pa niso, te ponavadi v zavetiščih na to opozorijo (pač izbereš zavetišče, kjer se s psi bolj ukvarjajo), posebej super so pa tudi društva, ki imajo pse nameščene v začasnih domovih. Tako ti lahko začasni skrbnik pove ogromno o karakterju psa.

Jaz bi prej rekla, da bi se mačkon lažje navadil na enega skuliranega psa, seveda takšnega, ki mara mačke. Mladički so le malo bolj živahni  Evil in bi lahko šli sprva mucu na živce.

Pa nočem te nič silit v kaj, samo premislita tudi o tej možnosti  Wink
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #205 : sreda, 30.01.2013 : 19:16:40 »

Moja izkušnja z evrazijci je kar različna. Eni so super, so sicer bolj zadržani in se držijo zase, ena je pa konkretno zadržana, boječa ne sodeluje skoraj z nikomer itd... V glavnem zelo zahtevna, da ne govorim, da bi najraje otroke "pojedla". Pa ni bila nič zapostavljena ali slabo socializirana. Ampak je tako kot je zdaj sad truda lastnice, ki se je res izjemno potrudila in je psička zdaj pogojno v redu funkcionira. Najslabše pri vsem tem pa je, da vzrediteljica zanika težavo...  Lips Sealed

Pri kateri vzrediteljici pa je bilo to, da slučajno ne ponovim napake? Prosila bi še za kakšen predlog, kateri vzreditelji evrazijcev in pšeničnih terierjev so dobri (lahko pri nas ali v tujini), takšni, da res lepo skrbijo za svoje pse, so pripravljeni svetovat in da jih tudi kasneje zanima, kaj se dogaja s kužkom. Bova šla pa tudi v kakšno zavetišče pogledat, pa se mogoče tam zaljubiva v kakšnega kosmatinčka. Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #206 : sreda, 30.01.2013 : 19:38:01 »

Glede na to, da nisem 100% da je to ista oseba in tudi, ker je ni tukaj ne bom rekla nič. Bom rekla samo to. Pazi se vseh tistih, ki pravijo, da določena pasma nima negativnih lastnosti, oz. lastosti, na katere je potrebno pazit ali kaj podobnega. Negativne zadevščine se za vsakega posameznika namreč razlikujejo Wink Jaz poznam eno gospo, ki ima evrazijce in z dvema dela celo reševanje in je krasna oseba. Ne vem pa, če bo mela še kdaj leglo...

Ampak glede na to, da si med sabo izbrala tako zelo različne pasme, bi bilo najboljše, da jih spoznaš več različnih... PA teme o telih pasmah si preberi (pa mogoče še kakšno pasmo v tem času spoznaš).

Ali pa celo srečata pravega v kakem zavetišču. Čisto tvoja pravica je, da pokličeš in rečeš, da bi mladiča. Če kje zaradi tega nebi dobila psa močno dvomim, sicer je pa zavetišč več in še preko začasnih skrbnikov oz. društev za zaščito živali je veliko psov.

Recimo tale bo po izgledu spominjala na črnega evrazijca Wink
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,46113.0.html

In če sta s fantom primerna posvojitelja in odgovorna bodoča vodnika...
Logiran
Ballto
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #207 : petek, 07.02.2014 : 18:08:14 »

Pozdravljeni,

Kot je v naslovu opisano- pomoč pri izbiri pasme- bi rad Vaša mnenja kakšna vrsta psa mi najbolj ustreza.
Nebi se rad spustil v neznano oziroma vzel določenega kužija, samo na podlagi videza. Kot sem prebral in videl lahko izbira samo na podlagi videza, pripelje do veliko nevšečnosti in razočaranja.
Rad bi imeli zato psa ki bi nam ustreza karakterno in tudi vizualno.

Prebral sem dosti forumov in opisov, ki sprašujejo o pasmi o pogojih, vendar se nisem z nobenim identificiral.

Preden opišem kaj iščem, bom opisal pogoje ki jih imamo.
Živimo v predmestju v hiši z ograjeno okolico. Ograja je postavljena okoli hiše in sega v višino v 1,2m. Ponekod tudi več.
Imamo vrt in dvorišče- skupaj je okoli 230m2. Na dvorišču je box z kučo.
Doma nimamo nobenih ostalih živali razen muce.
Poleg hiše, nedaleč stran imamo 2 njivi. Te pa so v vasi.

Kaj bi mi radi, in kaj mu lahko nudimo?
Iščemo kužija, ki je srednje velik ali velik ( npr. 50 cm tu nekje). Kar se tiče dlake, bolj obožujemo pse z srednje in daljšo dlako.
Doma smo vsi bolj športni tipi, in smo zelo aktivni, od kolesa, do teka, do sprehodov, . . .
Pes ki bil z nami bi delil vse te momente z nami.
Glede na to da sem jaz glavni pobudnik, od ostalih družinskih članov pa imam dobro podporo, bom navedel kaj bi meni ustrezalo.
Sem športen tip človeka, zelo aktiven. Rad se sprehaja, tečem, hodim po gozdovih, spuščam v nove pustolovščine. Nikakor mi ni da sem doma pred tv ali pcjem. Raje sem v naravi.
Obožujem morje (poleti ne mine dan da nebi bil v morju) ter sneg. Imamo vikend v hribih kar pomeni, da čim je priložnost grem na sneg. V tem primeru bi bolj ustrezal pes z daljšo dlako, da ga to nebi motilo, ali sem v zmoti??
Vse moje pustolovščine tako v morju, kot na snegu in vsepovsod bi delil z novim družinskim članom.

Po karakterju bi nam ustrezal pes, ki ni agresiven. Pes ki bi razumel moja čustva. Upam da sem se pravilno izrazil.
Sklepam pa, da vsi pesi razumejo voljo in emotivno stanje lastnikov.

Doma imamo majhne otroke, stare niti 2 leti ( v hiši živimo 2 familije, vsak v svojem stanovanju). Otroci so od sestre. Zato bolj agresivni psi nam ne pridejo v poštev.
Skoraj bi se upal povedat da bolj otročji, katerim igra ni odveč.

Zavedam se, da imeti psa ni enodnevna muha, ampak cel življenski cikel. Treba se je ukvarjat z njim, vsak dan, celih 14 let oziroma kolikor jih doseže.
To pa sem spoznal z našo prejšnjo psico. Tako da izkušnje z psi imamo doma vsi.
Tako nekako naj bi izgledale naše zmožnosti. Upam da bo pomagalo kaj pri mnenjih Smiley

Najlepša hvala za pomoč, V kolikor so kakšna vprašanja, ali mnenja bom z veseljem odgovoril in delil Smiley










 
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #208 : petek, 07.02.2014 : 20:47:11 »


pes bi bil noter v hiši ali v pesjaku??
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #209 : petek, 07.02.2014 : 21:16:35 »

Ballto, če bo pes notri, bi jaz izbrala gladkodlakega prinašalca. Se mi zdi, da je to en tak norček, ki se nikoli ne zresne.
Logiran
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines