mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 13.05.2024 : 08:58:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomoč pri izbiri pasme  (Prebrano 54296 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #180 : petek, 25.01.2013 : 12:17:42 »

Pol gledaš tudi večje? Sem mislila, da si se omejil samo na majhne. Labiji so tudi energijse bombice, ampak so pa že dovolj veliki, da lahko marsikaj naredijo namesto tebe, če jih naučiš in jim imaš možnost omogočiti, da porabijo svojo energijo Smiley Če se povežeš s kako šolo, ki ti pride na dom ali poleg skupine omogoča individualno delo in ti zna pomagat učiti dejansko uporabne zadeve in ga imaš verjetno lahko kar kot pomočnika invalidu. Ena ideja  Tongue Cool
Če se mu kaj zgodi, ga imaš možnost dvignit ali imaš koga, kito lahko stori namesto tebe? Pri večjih in težjih psih je potrebno pomislit na to, kaj bo, ko bodo stari in/ali poškodovani - imeti pač rezervni plan za vsak slučaj... imajo povprečno 30 kil, če niso zavaljeni  Evil


Ampak izbiraš pa same naspidirance ha ha Wink
Za bigla pa moraš vedet predvsem to, da mora biti na neograjenem več ali manj na štriku in je na tebi, da hodiš z njim okrog. Težko, ga je naučiti odpoklica, če mu kaj pred nosom steče. Je gonič po duši in srcu Wink
Preberi si temo, boš veliko zvedel.
Logiran
Bobomar
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #181 : petek, 25.01.2013 : 12:34:42 »

Pri meni je tako, da lahko veliko prehodim ne morem pa teči. Mislim, da je vsak pes ko je še mladič kot energijska bombica, vsaj jaz do sedaj še nisem videl mladiča ki bi bil pri miru Smiley in pomoje da je tudi zelo veliko odvisno od tega kako ga začneš vzgajati. No zdaj bi pa samo rad videl da se mi oglasi kdo ki ima dotični pasmi in da pove iz svojih lastnih izkušenj kaj in kako je. Ostale pa prosim da ne pišejo nekaj o čemer nimajo pojma. Hvala Smiley
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #182 : petek, 25.01.2013 : 12:43:41 »

Meni ravno labradorec in beagle zdita še najmanj primerna.

Kaj vem, jaz poznam 4 JRT, rodovniške seveda, 3 nekastrirane samce in 1 nesterilizirano samičko, vsi so stari 1 do 3 let in so iz različnih legel. Samo en je šel v pasjo šolo, so pa vsi pravi družabniki, noben ni bil nikoli pretirano sam (več kot 8 ur) in mogoče iz tu izvira njihova prilagodljivost svojemu človeku. Za tri gre za prvega psa pri hiši.
Malo bolj jih opazujem, ker so mi simpatični po videzu in karakterju, pa ker se je zanj odločil tudi sosed in dobra prijateljica (ki prej še ni imela psa in sem bila sprva tudi sama skeptična). Trije so pri enem letu starosti svojo pozornost do psov preusmerili k svojemu človeku, psička uživa ob kolesu, dva pa ob igri. Saj igra ni samo žoganje za 15 minut in tudi to ni edina oblika gibanja, pač bistven del osrednjega sprehoda v tistem dnevu - običajno so jutranji in večerni pač krajši, po službi imaš več časa oz. kakor pač potega tvoj delavnik. Jaz sem v dveh mesecih skozi igro v odnosu s svojo takrat enoletno psičko dosegla toliko, kot bi sicer v bistveno daljšem času. Skozi igro sva se spoznali, spoznavali, se povezali, se učili in naučili, ker je žoga postala veliko bolj "slastna" kot priboljšek. Tudi danes igra predstavlja najin čas, mojo meditacijo in njen užitek. In pri ostalih dveh JRT ni nič drugače, kar se pasjega užitka tiče. Ne gre samo nekaj metov žoge/frizbija, karkoli z namenom, da v čim krajšem času zadostiš njegovim potrebam. In tudi vzame malo več časa.
Ne napeljujem k nakupu prav dotične pasme, povsem iskreno menim, da je že tu na tem forumu na voljo dovolj mladičkov takega značaja, ki najverjetneje ne bo tako izrazit kot pri terierjih, kar se dlake in velikosti tiče, so pa tudi tam-tam.  
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #183 : petek, 25.01.2013 : 12:47:01 »

Za odgovore lastnikov pa ti priporočam sodelovanje v temah o pasmah, ki te zanimajo. Ni nujno, da berejo tudi tole...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #184 : petek, 25.01.2013 : 12:50:28 »

Aja pa še to. Zelo zelo priporočam, da se tudi v živo dobiš z lastniki pasem, ki so ti všeč in seveda tudi z njihovimi psmi, da vidiš kako živijo in kako se psi odzivajo in si v živo vse lepo ogledaš in boš imel 100% boljšo sliko o tem, kaj lahko pričakuješ. Tuki recimo narediš selekcijo pol pa še malo prakse pa kaka kavica. To je vedno zanimivo, ko sediš in klepetaš z ljudmi s katerimi te povezuje ljubezen do psov in vsi po vrsti (skoraj) uživajo, ko lahko razlagajo drugim o svojih psih hi hi  Grin
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #185 : petek, 25.01.2013 : 14:39:09 »

Bigla ne boš mogel imeti rez povodca, ker je gonič. Ko nekaj zavoha je na OFF. rabi veliko gibanja, tudi tek, za razne mentalne zaposlitve pa jih je težko navdušiti. Pri labradorcu bi pa šlo, če bi dobil kakšneg bolj umirjenega mladiča ne preveč obdarjenega z energijo. Po možnosti samico. Kakšen samozavesten samec nabit z energijo zna biti krepek zalogaj tudi za izkušenega vodnika. Imajo pa labradorci nekaj prednosti: zelo radi prinašajo, iščejo...zato jih je mogoče utruditi tudi z metanjem žogic, iskanjem skritih igrač, prinašanjem predmetov iz vode, pa seveda obstaja miljon različnih trikcev, ki zaposlijo psa, od vodnika pa ne zahtevajo neke velike fizične aktivnosti. V bistvu enako velja tudi za JRTje.
Omenjen je bil že šnavcer, mogoče srednji, kakšen srednji pudel - jaz bi iskala pse, ki bolj kot tek rabijo mentlno zaposlitev. Seveda je predpogoj, da uživate v učenju psa in v ukvarjanju z njim.
Logiran
LacenS
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #186 : petek, 25.01.2013 : 17:55:49 »

Kar se tiče srednjega šnavcerja....Imam psičko staro 9 mesecev. Potrebuje vsaj minimalno 1-2 uri gibanja, je pa res da se jih da čist ok zlaufat, da ti hodiš pes pa je spuščen.-pa vmes med sprehodom kakšna igra, trikci. Pa potem še doma kakšne vaje in je načeloma mir Smiley. Tako, da bi verjetno kaj takšnega šlo skozi Smiley. Edino kot mladiček je bila res naporna(kar so pa verjetno vsi mladiči).
Logiran
Bobomar
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #187 : petek, 25.01.2013 : 18:37:01 »

Hvala vam za odgovore Smiley res bo velik problem izbrat pravo pasmo, kajti vsak pove po svoje, saj razumem vsak cigan hvali svojega konja  Tongue kar se tiče šnavcerja mi pa kot pasma ne potegne, ni mi všeč. Pa če vzamem za primer JRT, ki ga je omenila vesoljka kako je pa z njegovo dresuro?
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #188 : sreda, 30.01.2013 : 11:22:39 »

Zopet prosim za malo pomoči. Smiley Kot sem že omenila, iščemo srednje velikega psa, ki bo živel v stanovanju, kjer bi bilo dobro, da ni preveč živahen, da pa vseeno uživa v vsakodnevnih sprehodih in da nas bo rad spremljal tudi v hribe. Dobro se mora razumeti z otroki in drugimi živalmi. Ker nismo strašno izkušeni ljubitelji psov, bi bilo dobro tudi, da pasma ni preveč težavna za vzgojo.
Trenutno so v ožjem izboru naslednje pasme: mehkodlaki pšenični terier, novoškotski prinašalec, samojed in evrazijec. Kaj menite o teh pasmah? Kako pa je z nego?
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #189 : sreda, 30.01.2013 : 11:36:56 »

Kot sem že omenila, iščemo srednje velikega psa, ki bo živel v stanovanju, kjer bi bilo dobro, da ni preveč živahen, da pa vseeno uživa v vsakodnevnih sprehodih in da nas bo rad spremljal tudi v hribe. Dobro se mora razumeti z otroki in drugimi živalmi. Ker nismo strašno izkušeni ljubitelji psov, bi bilo dobro tudi, da pasma ni preveč težavna za vzgojo.
Trenutno so v ožjem izboru naslednje pasme: mehkodlaki pšenični terier, novoškotski prinašalec, samojed in evrazijec. Kaj menite o teh pasmah? Kako pa je z nego?

Novoškotski prinašalec potrebuje OGROMNO zaposlitve, z njim je treba kar delat in mu kravžljat možgančke. Je zelo živahen, potrebuje resno in aktivno delo, v nasprotnem primeru je lahko nemiren ali hiperaktiven. Sicer suuuper kuža, tudi v Slo. je zdaj eno res fajn leglo Kiss, a temu psu res ne sme bit dolgčas. Še bolj kot gibanje je pomembna umska zaposlitev. Več tule. Za nego pa je zelo nezahteven.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #190 : sreda, 30.01.2013 : 11:38:22 »

Eh, se opravičujem, "tule" je mišljeno kot link, a sem ga pozabila. Torej, o tollerčkih več tukaj.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #191 : sreda, 30.01.2013 : 11:45:16 »

To so si kar različne pasme tako po karakterju kot izgledu med sabo. Kaj ko bi napisala, kaj te je pri vsaki pritegnilo, da se sploh vidi kaj ti je pri njih tako všeč (in če to sploh drži Wink )
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #192 : sreda, 30.01.2013 : 12:21:21 »

@SunnyDay: Super, hvala! Smiley Velikokrat sem že slišala oz. brala, da nekateri psi potrebujejo bolj "umsko zaposlitev", ampak kaj točno to pomeni? Kakšen poseben način igranja ali kako?

@AngSeter: Ok, grem kar po vrsti. Smiley
Pšenični terier: Na to pasmo se postala pozorna, ko sem slučajno srečala lastnico enega "pšenička" in ga je opisala kot super psa za stanovanje, ki noter ne povzroča težav, ne pušča dlak in nima značilnega pasjega vonja. Všeč so mi tudi, ker bi naj bili precej dojemljivi za šolanje, ker se radi igrajo z otroki in nimajo težav z drugimi živalmi. Skrbi pa me zahtevnost nege in to, da bi bil kar malo preveč živahen.

Novoškotski prinašalec: Všeč so mi, ker me spominjajo na zlate prinašalce, ki so mi strašno všeč, a se mi zdijo preveliki za stanovanje. Zdijo se mi super družinski psi, me pa skrbi, da zahtevajo več gibanja oz. zaposlitve, kot bi jim ga lahko nudili.

Samojed: Samojedi so mi postali všeč, ko sem kot študentka delala v eni kavarni in je tja redno prihajala gospa s krasnim samojedom, ki je bil neverjetno miren, prijazen in vdan svoji lastnici. Ta kuža je izžarevel neko tako pozitivno energijo, da sploh ne znam opisat. O njih sem brala tudi, da so izjemno dobri z otroki in tudi nega naj ne bi bila strašno zahtevna, kljub temu, da imajo daljšo dlako. Me pa vseeno skrbi, če puščajo po stanovanju veliko dlake in včasih bi se naj hitro naveličali učenja.

Evrazijec: Kuža, ki je rad s svojo družino, se rad igra z otroki in je zelo pameten in učljiv. Skrbi pa me nega njegove dlake in to, da hitro postane osamljen, če nismo z njim.

Vse pasme so  mi torej predvsem všeč, ker bi naj bili dobri družinski psi, z dovolj energije za sprehode in dokaj učljivi, so mi pa seveda všeč tudi po izgledu.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #193 : sreda, 30.01.2013 : 12:42:21 »

Moja izkušnja z evrazijci je kar različna. Eni so super, so sicer bolj zadržani in se držijo zase, ena je pa konkretno zadržana, boječa ne sodeluje skoraj z nikomer itd... V glavnem zelo zahtevna, da ne govorim, da bi najraje otroke "pojedla". Pa ni bila nič zapostavljena ali slabo socializirana. Ampak je tako kot je zdaj sad truda lastnice, ki se je res izjemno potrudila in je psička zdaj pogojno v redu funkcionira. Najslabše pri vsem tem pa je, da vzrediteljica zanika težavo...  Lips Sealed

Če se pšeničnega terierja trima (verjetno se Wink, ne poznam, ga komot 2x ali 3x pelješ k frizerju pa on/ona zrihta Wink

Zlati prinašalci niso preveliki za v stanovanje. Noben pes ni prevelik za stanovanje. Iz izkušenj celo manjši zasedejo več, ker jih je povsod polno ha ha Tongue
Bolj je to, da jim lahko zagotoviš dostop do stanovanja, če se poškodujejo ali na stara leta, ko mogoče nebi zmogli po stopnicah. Tukaj je razlika ali si v 4. ali v 1.  Smiley

Za samojeda bo pa Lanabela povedala, ker jih ima en pušelc doma. Ni pa tako enostavno kot si si zamislila Wink

Umska zaposlitev pomeni predvsem učenje vaj poslušnosti, trikci, take igrice, kjer mora pes mislit zraven, kot je iskanje igračk in podobno. Igra ni miselna zaposlitev sama po sebi. Je bolj fizična.
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #194 : sreda, 30.01.2013 : 12:46:39 »

Bobomar,glede na to,da so ti všeč "lovske" pasme,sodeč po tvojemu pisanju si mogoče kdaj pomislil na Basset Hounda?Sicer je res gonič,vendar popolno nasprotje Beagla.Rad ima dolge sprehode,ne potrebuje pretirane fizične aktivnosti,ni pretirano mahnjen na gonjo divjadi.Če je potrebno zna "peglat"kavč celo popoldne,če je v planu sprehod pa ni problema tudi tri urna hoja.
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines