mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 16.05.2024 : 10:38:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Strani: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 23   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izkusnje - rak  (Prebrano 87520 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #225 : četrtek, 04.08.2011 : 21:50:02 »

Brez razloga, zgolj kot preventiva, pri zivali brez klinicnih znakov, nismo delali nikoli. Ok, izjema je ultrazvok oci pri Speli, ker sem jo imela kot model na vajah na faksu in je bila to ena od tematik, ki smo jih obravnavali. Smo pa takrat socasno naredili tudi kompleten (kontrolini) UZ srca, z ekg-jem in dopplerjem vred.
Bom pa zagotovo se koga kdaj posodila za kaksno ucenje UZ, ce ne drugemu, pa sebi.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #226 : nedelja, 02.10.2011 : 10:54:49 »

Pozdravljeni!

Mojemu psu so odstranili tumor. Diagnoza: haemangioperycitoma (žilni tumor).

Kolikor sem brala, se zelo rado ponovi. Pes ima še nekaj manjših bul. Največja je dolga 2 cm.
Naš veterinar za ostale pravi, da so verjetno lipomi. Biopsijo odsvetuje, saj naj bi se pogosto zgodilo, da se zaradi biopsije morebitna tvorba raznese še drugam.

Za mnenje sem vprašala še nekaj drugih veterinarjev, vendar sem dobila različne odgovore. Nekateri svetujejo biopsijo oz. je vidijo kot edino opcijo, drugi jo močno odsvetujejo. Preventivne odstranitve pa ni predlagal nihče. Pes bi bil po odstranitvi vseh kar konkretno pošit.
Kot sem brala na internetu, se rado ponovi, vendar ker naj bi rastlo nekaj let, ni tako nevarno, se pa naslednjič bolj močno vraste v okolno tkivo. Problem postane, če se pojavi znotraj prsnega koša. Na RTG se ni opazilo ničesar, razen ene bele pike, ki pa naj bi bila kalcifikacija manjše bronhialne veje.

Pes bo pozimi star 12 let. Še isti večer po narkozi je skakal kot kozličk, tudi sedaj ne izgleda, da bi se hitreje utrudil, ni pa še imel kakšnega konkretnega pohoda v hribe, ker ga po nasvetu veterinarja še "šparamo".

Ne vem, kako naj se odločim. Biopsija, odstranitev bul, samo čakanje in opazovanje?
Hvala za kakršnekoli informacije, mnenja ali izkušnje.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #227 : nedelja, 02.10.2011 : 11:54:31 »

Uf, težko reči. Jaz sem pri mojem šla vedno v biopsijo, čeprav se njegov mastocitom obnaša ravno tako: vsak poseg lahko povzroči prenos celic v ostalo tkivo. Vendar sem se na podlagi izvidov lažje odločila za terapijo. Sedaj, ko se mu bule občasno pojavljajo po vsem telesu, ne hodiva več na biopsija, saj vem kaj je Sad.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #228 : nedelja, 02.10.2011 : 13:38:39 »

Takoda, hvala za odgovor. Upam, da bo tvoj kuža še dolgo in kvalitetno s tabo.
Kakšne terapije ste izvajali/izvajate?

Meni zaenkrat še noben vet ni predlagal zdravljenja, ampak saj dejansko sploh ne vejo, kaj je z ostalimi bulami.
Ne vem, mogoče bo pa res biopsija najboljše. Če ni tumor, ali biopsija vseeno lahko škodi? Npr., da bi zaradi biopsije nastala kakšna nova tvorba?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #229 : nedelja, 02.10.2011 : 14:48:16 »

Jaz bi pa naredila tako: lepo bi si narisala psa, na sliki označila vse bule ki jih ima, izmerila vsako bulo posebej in to lepo napisala na sliko. Potem bi recimo enkrat na mesec ponovila meritve, bule, ki bi rastle bi šle ven, ostale bi pustila pri miru.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #230 : nedelja, 02.10.2011 : 15:20:10 »

Lanabela, hvala, si me malo pomirila. Smiley

Najbolj sumljivo bulo je veterinar že izmeril z ultrazvokom in je v kartoteki. Ostale sem pa jaz potem doma skicirala in bom vodila evidenco.
Se bom pa vseeno naročila še pri eni specialistki za konzultacije, da se ne bom potem žrla, da nisem naredila vsega.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #231 : nedelja, 02.10.2011 : 15:26:20 »

Z biopsijami imam slabe izkušnje - ne da bi bilo potem s psom kaj narobe, a smo fejst plačali, rezultatov pa ni bilo, ker vzorci niso bili vredu. V dveh različnih situacijah na dveh različnih klinikah.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #232 : nedelja, 02.10.2011 : 15:39:33 »

Ja, saj sem mislila samo konzultacije, bom vzela izvid patologije. Psa ne bom peljala, ker smo zadnje čase bili po 3 - 4-krat na teden na veterini, saj je bilo še nekaj pooperativnih komplikacij. Je že ves prestrašen in ga komaj še spravim v avto. No, nazaj grede pa kar leti v noter, žaba moja.

Lanabela, točno to, kar si rekla, je rekel tudi naš veterinar. Biopsija ni nujno, da bo pokazala, če je kaj narobe. Uf, ti si pa že skoraj veterinar z dolgoletnimi izkušnjami. Afro

Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #233 : nedelja, 02.10.2011 : 15:47:34 »

Pri Čipu smo najprej naredili elektrokemo ker na tački ni bilo dovolj materiala za operacijo ˝v čisto˝, na vratu pa smo bulo radikalno izrezali z bezgavko vred. Na tački smo potem ponovili še 2x gensko terapijo in na teh lokacijah ni ponovitve. Žal je mastocitom en tak čuden rak, bula se pojavi in tudi izgine v roku nekaj ur, enega dneva... Če bi se katera od trenutno pojavljajočih se bul, stabilizirala, bi se verjetno ponovno odločila za gensko terapijo.
Kar se tiče cene, sicer na pamet ne vem, ampak mislim da je razmaz celic okoli 40€ na vet. kliniki pri vet. fak. v Lj. Kolikor se spomnim, sem dala za odvzem tkiva pod narkozo, vključno z analizo okoli 110 €, pa še zdravila in injekcije proti bruhanju. Ni bilo prav pretirano veliko, lahko pa poiščem račun.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #234 : nedelja, 02.10.2011 : 16:19:32 »

Takoda, si bom malo poiskala material o elektro in genski terapiji, ker sploh ne vem, kaj to je, niti če pride pri mojemu to v poštev. Kadar je bila genska terapija omenjena, je bilo pa vedno napisano, da se zadeva ni ponovila. A je to kaj zelo napornega za psa, tako kot kemoterapija?

Biopsija je v splošni anesteziji? Sem mislila, da to naredijo v lokalni+pomirjevalo. Je pa res enkrat en veterinar rekel, da je samo pomirjevalo lahko dosti bolj kritično, ker vpliva na dihanje. Mi je pa zelo zanimivo, da mlajši veterinarji zelo navijajo za biopsijo, starejši so pa precej proti.

Patologije mi nismo imeli na računu, tako da cene ne morem primerjati. Morda so jo vključili v postavko "operacija". Čeprav so pa tu, kamor hodimo, zelooo prijazni in kadar so kakšne večje zadeve, marsikatere stvari sploh ne zaračunajo. Koliko pa pride genska terapija? Ne rabim točne cifre, samo tako okvirno, da vem, kaj pričakovati. Če se ne spomniš, se ne sekiraj, mi bodo pa povedali. Sicer močno upam, da so ostale bule res samo lipomi, ampak več informacij, kot jih imam, bolj sigurna sem, da se bom prav odločila. Veterinarji vedno predlagajo opcije, odločitev je pa na nas.

Takoda, če sem te prav razumela, je tvoj Čip zdaj ok? To je pa super, sem vesela za vaju!
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #235 : nedelja, 02.10.2011 : 18:59:31 »

Biopsijo so vedno, razen zadnjič, delali v splošni, ker so jemali več materiala, punkcije za razmaz pa na živo. Elektro in genska se delata v splošni narkozi, reakcij kot pri klasični kemoterapiji ni. Laično opisano gre v obeh primerih za apliciranje kemostatika/genske zasnove direkt v tumor skozi mali rez (3-4 šivi) s pomočjo elektrod. Edini napor je narkoza in tistih par šivčkov.
Čip ni ok, to da se mu bule pojavljajo po telesu pomeni da je rak v sistemu  Sad. Trenutno blažimo posledice (v tem primeru bruhanje), če bi se kakšna bula stabilizirala, bi šla takoj na gensko ravno zaradi minimalnega posega v telo. In še to bi se prej posvetovala, če je sploh smiselno.
Še to, genska terapija je trenutno v poskusni fazi, vendar so rezultati čudoviti. Ponovi se po potrebi, pes je redno na kontrolah, terapija sama je brezplačna, plača se narkoza, material. Za mojega ki ima 25 kg je bilo okoli 180 € vsakič. Kolikor vem, so psi v projektni skupini večinoma ok, pa jih ni bilo malo.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #236 : nedelja, 02.10.2011 : 19:59:45 »

Oprosti, takoda, sem mislila, da ker se ne stabilizirajo, da je to izboljšanje. Se nič ne spoznam na to.  sram

Ja, sem si vmes še malo prebrala o genski terapiji in vidim, da so res neverjetni rezultati. Cene se mi ne zdijo tako grozne, sploh če pomisliš, da je terapija zelo uspešna in da se pes ne počuti slabo zaradi zdravljenja.

Hvala, ker si si vzela čas in napisala vse to!
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #237 : nedelja, 02.10.2011 : 20:11:23 »

Z veseljem pomagam, če lahko. Upam, da ti ne bo treba ne na gensko, ne kemo. Tvojemu, psu mislim  Smiley. Midva s Čipom sva pa že zmagala, saj so mu lani julija dali največ eno leto življenja, pa evo; oktober je tu, Ćip pa tudi. Počuti se ok, bruha ne, še vedno je za vsako neumnost in norijo.
Poročaj, kako se vama bo izteklo, držimo pesti, tačke, kremplje...
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #238 : nedelja, 02.10.2011 : 20:32:12 »

Jaz tudi ful upam, da moj črnuh ne bo rabil nič od tega. Bravo za zmago (ki to res je!) in občudujem oba, ker se tako dobro držita! Smiley
Seveda, bom sporočila, kako se bo zadeva odvijala, morda pa še komu pride prav, tako kot so meni tvoje in Lanabeline informacije.

Povej Čipu, da če je že zmagal, mora odlaufat še veliko častnih krogov!  Kiss Smiley


Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #239 : petek, 07.10.2011 : 20:27:37 »

Bila sem pri veterinarki, ki je specialistka za onkologijo. Je bila zelo presenečena, da so mi veterinarji odsvetovali biopsijo oz. punkcije. Rekla je, naj ne čakam, da bi bule začele rasti in da raznos zaradi punkcije ni verjeten. Glede na lokacijo bul je skoraj 100%, da ni hemangiopericitom (je značilen za okončine). Njej se zdi bolj verjetno, da gre za mastocitome ali liposarkome. Maligni tumorji v podkožju pa naj bi bili v bistvu največje sr****. Odsvetovala je odstranitev bul, preden bi vedeli za kaj se gre. Jih je preveč, da bi se šlo kar preventivno rezati. Treba je tudi vedeti, za katero vrsto tumorja se gre, saj je od tega odvisno, kako velik mora biti čisti rez, če je sploh možen. Za piko na i sem malo prej na zadnji taci odkrila še dve manjši in drugačni bulici, brez dlake. V bistvu razmišljam, da bi psa celega pobrila, da bom videla, če se še kje kaj skriva.

Ko pride ta veterinarka nazaj, bomo šli ugotavljat, kaj se skriva v bulah in se na podlagi tega odločili, kako naprej. Ali so te punkcije in biopsije prava stvar, ne vem. Upam, da sem se odločila prav in da ne bom psa izpostavljala nesmiselnemu stresu.
Logiran
Strani: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 23   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines