mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 17.05.2024 : 14:47:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 107356 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #495 : četrtek, 12.05.2011 : 18:32:07 »

Ne bi se mogla bolj strinjat z ravo. OK, zdej če je greh pobrat zemljo iz gozda (jaz predvidevam, da jo je za na balkon ponucala, ne za na 500m2), pol jo bo pač drugo leto kupila pa prihranila kje drugje. Gre za to, da vsak lahko nekaj nekje prišpara in s tem malo poceni (in tako mogoče kupi taneplastično solato) ali 'poekologizira' življenje in sam kaj pridela. Ona recimo vihti lopato na 500m2, lahko bi pa oba hodila s kolesom v službo in bi prihranila za dve mesečni vozovnici ter s tem denarjem neplastično solato kupovala. Ravno tako bi lahko rekli, da je pozimi zelo težko kolo vozit, ker preklemano zebe ko se voziš po mrazu pa da so kolesarske zaledenele in da ljudje že tko delajo po 10 ur in je težko še zjutraj z vožnjo pol ure zgubljat.

Pa ne gre za kakšno hecno mic po mic teorijo. Imam kolege v Srbiji, ki mi razlagajo, kako so se dejansko v kratkem času naučili živet z izjemno malo denarja med njihovo krizo, ker so (recimo eden od primerov) v glavnem kupovali osnovna živila in jih sami pridelovali. Pa so ti dotični še vedno v službo hodili in imeli svoje obveznosti. Ampak namesto da bi zvečer sedeli v fotelju in gledali tv so valjali nudle in gledali tv.

Sicer pa tle ne gre samo za ceno, ampak za pridobitev pri kvaliteti. Ravini paradajzi niso niti za primerjat s tistimi trdimi plastičnimi iz štacune, ki jih pustiš na pultu en teden pa še zgnit nočejo. Domača jabolka - isto. Moj si vbrizga za tretjino več inzulina za domača, ker imajo več hidratov. Mogoče se da tako celo sklepat, da se nekatere domače hrane poje manj za isto kalorično vrednost. Pa tudi če ne - za hranilno vrednost pa sigurno.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #496 : četrtek, 12.05.2011 : 19:50:56 »

Ja, prav prijetno je brat od enga takega navdušenega zelenca....samo meni ta računica ne znese. Ok. za na balkon ni problem nabrat zemljo iz gozda in krtin, pa kakšen ajmar peska.  Ampak v koritu za rože paradajz lahko raste samo na začetku, potem pa rabi po tamalem 20 litrov dobre prsti.
Ampak 500 kvadratov je en tak čist orenk zaresen zevnk, kot so pri nas temu rekli. In za tak zelnik je na začetku, ko še izboljšuješ prst treba po tamalem pol voza gnoja. Kar ti sicer lahko kdo pripelje za eno pivo, če imaš pri kmetu kakšno žlahto, drugače je pa treba plačat. Potem kasneje, ko imaš svoj kompost je lažje. Zemlja se res naredi v dveh letih, vendar moraš notri tudi kaj dajati, če ne je vse slabša in ne vse boljša. Tudi se da za dognojevat delat gnoj iz kopriv za solate in za plodovke se dela gnojilo iz poparjenih kurjekov - ki jih tudi lahko zastonj nafehtaš pri kakšnem kmetu. tako, za povrh tistega pol voza gnoja. Pa potem je vse lažje, ko imaš svoj kompost in ti vsa reč zalavfa.

Ampak ta veseli dan, ko bi meni na necepljenem paradajzu zraslo 20 kil pa še ni prišel. Na cepljenem ja, samo potem je strošek na sadiko 2 - 3 € (+ posoda+20 l prsti)
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #497 : četrtek, 12.05.2011 : 20:52:24 »

A riba pa ni meso? Meni je riba meso. Tud jaz jem izredno malo vrst mesa in redko, pa niti slučajno nisem vegetarijanec. In se mi ne zdi pošteno, da bi rekla da sem.

Pošteno? Glej, odvisno od definicije. Za moje pojme jaz tudi nisem vegetarijanec, ampak kot v tistem filmu, Moja obilna grška poroka (saj je to naslov, ne?), jagnje zanje ni meso, mogoče ker simbolizira Jezusa, kaj jaz vem.
Da bi se prerekala z ljudmi, ki me imajo za vegetarijanca, mi niti na misel ne pride. Naj si mislijo, kar si hočejo, tako kot bom jaz jedla po svoji izbiri. Ne čutim nobene potrebe, da bi se kam popredalčkala - če bi me pa drugi radi, pa naj. Wink
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #498 : četrtek, 12.05.2011 : 20:56:20 »

Imam srečo, da imam vrt doma. Poleg ostalih 11.urnih dnevnih obveznosti, plus 1,30 ure za sprehode s psi ( čeprav se že doma na dvorišču razgibajo dovolj, hodimo redno, tudi zaradi naju z možem) si vzamem približno uro do ure in pol dnevno, ob sobotah seveda več, da porihtam 80 m2. Hrbet in roke imam uboge zato mi mora z okopavanjem pomagat mož, ostalo naredim sama. Zaradi zdravstvenih težav malo počasneje, vendar kar gre. Vso zelenjavo imava svojo , radič in motovilec ter zelje tudi do decembra, vendar pa kaj dosti več razen radiča za ozimnico ne, ker je premajhen vrt. Čebulo shranim v klet, korenje zamrznem in ju imam do konca januarja. Radič, česenj in krompir kasneje (januarja in februarja) dobim pri sorodniku, ki ima njivo in mu pomagam obdelovat.  Zalaga nas do konca februarja. Potem, ko nam zmanjka domače zelenjave jemo kupljeno v trgovinah pretežno zelje, ker mi je kupljena ostala  solata tako zanič, da je ne morem jesti. Ko okusiš domače šele vidiš razliko. Res je kar nekaj dela z vrtom ampak užitek, ko veš da si pridelal najbolj naravno, kolikor je le mogoče, je velik in imaš ves trud poplačan.Tudi prihraniš precej, jaz zase ob sezoni vrtičkanja kupim le kruh, olje, kis, riž, občasno špagete in seveda tudi nekaj soje. Če  z vrtnarjenjem nimaš veselja, je bolje, da se ga ne podstopiš, ker na silo delano nikoli ne obrodi tako, kot sicer.
Tudi nekaj rož imamo poleg hiše, spomladi je najlepše, vse tako lepo cveti. Najraje imam trajnice in marjetice, ki same od sebe zrastejo, lepo je cvetenje regrata, vrtnic, pa seveda jablan in hrušk.
Od kar mi je mož pred leti zmetal proč rože, plevel pa pustil mu ne pustim več to počet Smiley . Lepo mi je biti vrtičkar.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #499 : četrtek, 12.05.2011 : 21:00:09 »

sej, meni se je tistih 20 kil tudi zdela huda cifra, zato sem jo prepolovila Smiley
za sadike in rastlinjak sem kupila 3 40litrske žaklje zemlje za lončnice Wink

eno zelo zmerno nabiralništvo se meni zdi zelo ok zadeva in jo furamo - čemaž, kakšna goba itd. - dokler bo to pač šlo, ker se bodo proti temu verjetno prej ali slej zbunili lastniki gozdov.
predatorska varianta - recimo po 10 kil gob naenkrat itd. mi ni všeč in se mi zdi podobno, kot če nek trgovec ubriše akcijo -15% na nek sir - folk navali in nabavi nenormalne količine, potem jim pa splesni.
kot že rečeno, tudi vse začimbe prav tako lahko pridelaš v teglcih, da ne govorim o tem, kako je diy "vegeta" ful dobra.

pri vsaki stvari je konec jasen vnaprej, če že na začetku rečeš, da je itak brezveze, ker je prihranek premajhen in se to nikjer nič ne pozna.
če to delaš poklicno, moraš praviloma vedno z glavo prebijat tradicionalistične zidove (moja je v tem smislu kar precej buškasta) in premagovat take in drugačne odpore. zasebno pa imam pa mir - hehe, in to celo kljub temu, da je moj življenjski sopotnik vsejed.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #500 : četrtek, 12.05.2011 : 21:02:03 »

morda bi bila rešitev v tem, da bi jih humano uspavali - saj se da, ane

Ti se sicer hecaš, ampak realnost je žal temu še preveč podobna. Ljudi v tretjem svetu puščamo umreti od malarije ali aidsa. Kolikor jih ni ubitih v raznih plemenskih spopadih za dragocenosti, ki jih kupujemo MI, v razvitem svetu. Diamanti, kobalt, nafta ... Razviti svet je povsem pripravljen dati roko kateremu koli diktatorju, ne glede na to, kaj ta počne z lastnim ljudstvom, če bo le omogočil dovolj veliko stabilnost, da bo mogoče izkoriščati naravne vire.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #501 : četrtek, 12.05.2011 : 21:03:34 »

Jaz ne vem, a sem preveč idealistična, če mislim, da se pridelava dolgoročno ravna po povpraševanju (tratkoročno sliko mogoče zamegljijo subvencije, kvote itd.).

Ja, v bistvu si. Ker so subvencije dolgoročne.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #502 : četrtek, 12.05.2011 : 21:04:03 »

Lepo mi je biti vrtičkar.

no evo, in to na 80 kvadratih. bravo  bravo bravo
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #503 : četrtek, 12.05.2011 : 21:05:28 »

Ja, v bistvu si. Ker so subvencije dolgoročne.

natančno toliko dolgoročne, kolikor so ljudje pripravljeni plačevati visoke davke Wink
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #504 : četrtek, 12.05.2011 : 21:09:39 »

Včasih se prav zgrozim. Ne samo česen iz Kitajske, tudi fižol iz Kitajske in Kanade, jabolka iz Alžira....pa tega vsega lahko doma pridelamo za izvoz! Pa ne rečem, če se vozi znotraj EU, ampak iz drugih kontinentov!

Saj, to sem tudi jaz že prej napisala. Jaz pozimi načeloma ne kupujem grozdja, ki prihaja iz Latinske Amerike ali južne Afrike. Ribe, ki jih jem, so skoraj vse iz Jadrana. Vsaj tu se trudim.
Glede tega, kaj se prodaja kot eko ... ekobanane? Prosim lepo. Tudi če zanemarim to, da so v Latinski Ameriki drugačne zahteve za eko-, predvsem pa je tu vprašanje nadzora, njihov transport v Evropo ni prav nič eko.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #505 : četrtek, 12.05.2011 : 21:16:39 »

natančno toliko dolgoročne, kolikor so ljudje pripravljeni plačevati visoke davke Wink

Hehe, poglej zgodovino kmetijskih subvencij EU. Ne le, da so ljudje na to pripravljeni, pač pa  celo zahtevajo - in to tako močno, da se jih lastne vlade bojijo. Wink
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #506 : četrtek, 12.05.2011 : 21:36:47 »

Hehe, poglej zgodovino kmetijskih subvencij EU. Ne le, da so ljudje na to pripravljeni, pač pa  celo zahtevajo - in to tako močno, da se jih lastne vlade bojijo. Wink

ko je žakelj prazen in posojilodajalci zaprejo pipice, tudi denarja za subvencije ni kje vzet, pa če ljudje še tako protestirajo.
evropa je bila med ww2 lačna, spomin na to pa je povzročil dolgoletno protekcionistično politiko, ambicijo po samozadostnosti in s tem subvencioniranje kmetijstva.
ekonomsko gledano dolgoročni trendi nakazujejo precej drugačno smer.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #507 : četrtek, 12.05.2011 : 21:51:30 »


ekonomsko gledano dolgoročni trendi nakazujejo precej drugačno smer.

Res se POČASI, res počasi premika v drugo smer. Ampak ne zato, ker bi EU ugotovila, da je ta politika nefer (no, saj za politiko ni treba, da je fer), in niti slučajno ne zato, ker bi njeni prebivalci imeli tega dovolj, ampak zato, ker je bila v nekatere korake PRISILJENA od zunaj (WTO), če je hotela doseči koncesije na nekaterih drugih področjih.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #508 : četrtek, 12.05.2011 : 22:20:07 »

Res se POČASI, res počasi premika v drugo smer. Ampak ne zato, ker bi EU ugotovila, da je ta politika nefer (no, saj za politiko ni treba, da je fer), in niti slučajno ne zato, ker bi njeni prebivalci imeli tega dovolj, ampak zato, ker je bila v nekatere korake PRISILJENA od zunaj (WTO), če je hotela doseči koncesije na nekaterih drugih področjih.

količina pobranih davkov od koder se plačujejo subvencije ni konstanta. evropa postaja vedno bolj nekonkurenčna, en izmed pomembnih dejavnikov pa je tudi višina davkov, ki je s konkurenčnostjo v obratnem sorazmerju.
na dolgi rok bo konkurenčnost treba povečevati z zniževanjem dajatev in zmanjševanjem raznoraznih bonusov in pravic in seveda subvencij, glede na to, da kakega tehnološkega preboja, ki smo jim bili priča zadnjih 60 let in ki bi rasti (in s tem količini pobranih dajatev) dal pospešek, zdajle pravzaprav ni na vidiku (s tem mislim obdobje cca 10 let).
zato subvencioniranje v obsegu, ki ga poznamo zadnjih 20 let (zahodna evropa pa krepko dlje) po moje počasi postaja stvar zgodovine. 
če bomo imeli srečo, jo bomo odnesli samo z znižanjem standarda, če pa ne ... pa vemo kakšna je evropska zgodovina in kako se v evropi zadeve resetirajo ko zmanjka denarja, kaka sranja pa lahko izbruhnejo tudi lokalno (kot nedavno tega na balkanu). te projekcije veljajo za naslednjih 10, 20 let.

lastni vrtički in stare nehibridne in odporne sorte bodo po vsej verjetnosti še kako pomembni, pa tudi kaka kura ne bo odveč, še posebej, če jo bo kdo sposoben tudi štihniti in pojesti po x mesecih skupnega življenja.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #509 : četrtek, 12.05.2011 : 22:37:13 »

Na tole sem ravnokar naletela, če koga zanima:
http://www.delo.si/druzba/znanost/nasa-preizku-a-biogorivo-iz-pi-cancje-in-goveje-ma-cobe.html
Logiran
Strani: 1 ... 29 30 31 32 33 [34] 35 36 37 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines