mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: DeeDee , sreda, 17.07.2002 : 15:06:00



Naslov: Samček ali samička?
Poslano od: DeeDee , sreda, 17.07.2002 : 15:06:00
Živjo!

Mogoče je bila ta tema že kdaj obdelana, vendar je vsako novo mnenje dobrodošlo. :)Torej, zanima me, kakšna odločitev je najboljša, zakaj, predvsem pa vaše izkušnje.

Hvala vsem!


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: altervita , sreda, 17.07.2002 : 15:42:34
puuf, ta je pa težka.
Sam sem dosedaj menil, da so psičke za začetnika boljša odločitev, sedaj pa nisem več tako zelo prepričan...samička je nekako bolj privržena družini kot samček, vendar pa imajo samičke druge muhe ;D.
Glede izbire pravega  je torej po mojem mnenju predvsem potrebno biti pazljiv pri opazovanju legla in tega kako so mladiči porangirani v leglu. Sam bi predvsem rekel, da potrebuje začetnik mirnega psa, ne ravno kakega glavnega pretepača v leglu, pa tudi zadnje mevže ne. kužata ki gre od drugih raje malo stran, po svoje, pa za vzrediteljem in domačimi, ki se ne prepira z bratci okoli vsakega lista, ki pade z drevesa in tako izkazuje svojo premoč in podobno. Spol pa niti ni tako bistven. Vsi imajo pluse in minuse, ko pa na koncu primerjaš, se vse poravna.
Ok, lahko se motim, naj me kdo popravi.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: sirtaki , sreda, 17.07.2002 : 16:35:13

Moje mnenje je, da je to precej odvisno tudi od pasme. Izkušnje imam s psi in psicami, posebi in skupaj   ;D
Moji stirinozci so (bili) treh razlicnih pasem, pri enih so samci tisti "pobalini", pri drugi pa ravno obratno...




Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: DeeDee , sreda, 17.07.2002 : 17:49:29
No, se mi je kar zdelo, da mi boste tisti, ki imate veliko izkušenj odgovorili tako kot ste...  ;D ;D

Vaše mnenje me zanima predvsem zato, ker me eni na vsak način hočejo prepričati, da je samica prava izbira, drugi pa da samec... In zdaj sem že kar pošteno zmedena  ???
Zanimam pa se za nakup labradorčka in pač tehtam kaj bi bilo bolje. Zgleda, da bom na koncu upoštevala mnenje Altervite in Yo, ki pravita, da je dobro biti bolj pozoren na karakter psa kot na spol, ker ni vedno dobro posploševati (kot npr.: ...samičke so bolj nežne in poslušne, samčki pa bolj svojeglavi...blablabla...). Sem prav razumela?  :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Nanook , sreda, 17.07.2002 : 18:34:08
Veliko je tudi odvisno od okolja v katerem živiš. Tu recimo je bilo pred par leti ogromno psičk, danes pa so skoraj sami samci. Ko grem na svoje (oz. ko se mama odseli), bom kupila dobermanko, ker se mi zdi glede na okoliščine še najbolj smiselno, pa še moj ne prenese samcev, sploh če gre za nemško pasmo  ::) .
Kar naprej recimo poslušam kako so pri zlatkotih boljše psičke, ampak sestrična ima pravo "možačo", ki bolj markira kot moj. Zdaj se je pa že malo umirila.  ;D

Poznam kar nekaj labradorčkov, vsak je zgodba zase. En je priden, sploh ne veš da obstaja, uboga,... en malo manj, en pa sploh ne posluša (pa to ni Maksi ;) ).


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: altervita , sreda, 17.07.2002 : 19:12:32
Citat

... dobro biti bolj pozoren na karakter psa kot na spol, ker ni vedno dobro posploševati (kot npr.: ...samičke so bolj nežne in poslušne, samčki pa bolj svojeglavi...blablabla...). Sem prav razumela?  :)

Jap, plus še svoj karakter obdelaj, ko si že ravno pri tem, tako ti bo bolj jasno ali boš imela psa za to da te bo ubogal, ali za to, da se boš nanj jezila, ko ti bo uganjal vragolije ;D.
Mogoče sem se malo narobe izrazil....sam pri sebi mora vsak vedet kaj želi imet od tega da ima psa. Enim je dovolj da ga imajo pri hiši in da obvlada "poleg", drugi ga povsod s seboj vlačimo, tretji se gredo pa šport z njim in lovske discipline. Kaj hočeš od psa torej. Kakšna oseba si. Imaš raje izziv, ali si bolj mirna duša? Si potrpežljiva ali vzkipljiva? In podobno. Potem se odločiš za pasmo (to vidim si ze izbrala  :)) in potem še med posamezniki v leglu. Thats it. Pa vso srečo.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: sirtaki , četrtek, 18.07.2002 : 01:26:29
Ok nevem zakaj mi spet ne dela moznost citiranja  :(

Uglavnem ja, labradorec, super imam izkusnje iz svoje roke. S samcem. Ker smo bili se zelo neizkuseni, je bila zadeva zelo smesna na en nacin. Tri clane druzine, zenske in otroke torej, je pes vrtel okol prsta, da res ni bilo...na sprehodu je tocno vedel, da ce bo mocno potegnil, bomo iskali "sidro", ce ne nas bo premaknil po dolgem in pocez. Prav tako je veckrat sedel na usesih in "ne videl ne slisal nic zlega"... Kot gospodarja je priznaval tocno samo oceta in nobenega drugega. Ta z njim ni imel absolutno nobenih problemov. Dovolj je bilo, da je psa malo bolj grdo pogledal in uporabil mocnejsi glas pa je bila zadeva dosezena. Na zalost pa do pasje sole nikoli ni prisel, saj ga je pri 1 letu povozilo (potegnil in se strgal iz rok ter letel cez cesto za macko) in smo ga dali uspavati.

Vendar tudi na splosno pri VSEH retrieverjih velja, da so samci veliko bolj trmasti kot psice, samostojni in svojeglavi. A ravno zaradi tega so izjemno zanimivi, ampak le ce imas dovolj zivcev in obcutka za doslednost. Ta je namrec nujno potrebna. V zameno pa dobis nadvse energicnega pasjega prijatelja, ki bo po svoje dojemal zivljenje in "deloval kontra logiki".  Kaka sola tudi ne bo odvec, saj res zelo radi sedijo na usesih in ti tudi postavljanje na trepalnice le 2m stran od psa ne pomaga. Ceprav hmmm sola tudi v temu primeru ne pomaga :)
Osebno sem bolj ljubiteljica psov kot psic pri retrieverjih, to pa zato ker so mi psice malo prevec "podredljive" in mirne. Ceprav je ena od mojih celo hiperaktivna in tudi "noce slisati", posebi ko najde macko ali pa storz :) Po drugi strani pa "nima" nbene inciative in uboga sam da jo malo grse pogledas...in se noce oddaljiti izven recimo vidnega dosega, kar otezuje morebitne zelje po delu z njo.

Nanook, to da psica tvojih sorodnikov markira naokol pa res ne pomeni, da pa ni mirna pa navezana na druzino itd. Namrec moje psice bodo tudi po dolgem in pocez markirale, posebi ce se kaka priblizuje gonitvi ali ze goni. Ali pa se vrtijo okol ene tocke in markirajo ena za drugo in vrtiljak gre naprej :)
Verjemi Yo, psi retrieverji so v primerjavi s psicami kot dan in noc. Z izjemami jasn. Na strani psov, ne psic :)
Kot sem rekla, imam dolgoletne izkusnje z obema spoloma, vec pasem retrieverjev. Posebi in v kombinaciji :)






Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: yo , četrtek, 18.07.2002 : 09:05:04
Citat
Yo, to da psica tvojih prijateljev markira naokol pa res ne pomeni, da pa ni mirna pa navezana na druzino itd. Namrec moje psice bodo tudi po dolgem in pocez markirale, posebi ce se kaka priblizuje gonitvi ali ze goni. Ali pa se vrtijo okol ene tocke in markirajo ena za drugo in vrtiljak gre naprej
Verjemi Yo, psi retrieverji so v primerjavi s psicami kot dan in noc. Z izjemami jasn. Na strani psov, ne psic
Kot sem rekla, imam dolgoletne izkusnje z obema spoloma, vec pasem retrieverjev. Posebi in v kombinaciji


Sirtaki, oprosti, ampak ne razumem te popolnoma. Nikjer nisem napisala, da je to psica mojih prijateljev in da to pomeni da ni mirna in navezana na družino. To je MOJA psica (pudljica) in je zelo mirna in zelo navezana na družino. Je pa dominantna in ostra, kadar misli, da je potrebno katerega od krdelnikov braniti pred kom ali čim. Govorila pa sem o svoji izkušnji in ne ravno o retrieverjih.

Lp, Yo


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: simi , četrtek, 18.07.2002 : 09:37:16
Imela sem dva samca in ker so mi vsi govorili, da so pisčke bolj mirne in lažje vodljive, sem si rekla zakaj pa ne.
Pa se dobila psico, ki je večja od samcev, prav nič mirna.
Recepta ni. Mislm pa, da karkšnega psa narediš takšnega imaš. Pa spol sploh ni važen. Ko sem lansko poletje pazila sosodevego rotiko, so me lastniki, ko so prišli domov malo grdo gledali. Pri nas je vstajala ob 5.30, imela je 4 sprehode na dan. In tako je hotela tudi doma. A doma ima le en sprehod.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: lester , četrtek, 18.07.2002 : 09:53:32
se mi zdi , da ni pravila.
Precej je tudi odvisno od katere linije kupiš.
Mogoče je bolje, da za določene pasme (večje, dominantejše) začneš z psičko - pa tudi tu ni pravila, saj imajo tudi različne  linije iste  pasme svoje karakteristike. Včasih ne moreš verjeti, kako so si psi iste pasme - različnih vzrediteljev -  različni.

Se mi zdi, da je osnovno  to, da se človek opredeli za katero pasmo je sploh primeren lastnik in izpolnjuje pogoje, ker če si bo kupil  pasmo (za katere nima osnovnih pogojev,časa,  nima časa za šolanja), je nakup napačen, pa naj bo pes ali psica.


 


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: erika , četrtek, 18.07.2002 : 10:36:41

Živijo!

Jaz menim, da je za začetnika res najbolj primerno, če si omisli psa mirnejše pasme, kot so na primer retrieverji ;D, čeprav pa tudi ti niso vsi mirni(flat coated retrieverji so prav živahni in poskočni).
Kar se pa tiče  nakupa psičke je pa takole: psičke se ženijo 2x na leto kar znese skupaj 6 tednov pa še kakega zraven. Takrat je pač kritično obdobje in če ne želiš malih, je treba precej pazit na psičko. Premisli, kako jo boš vodila na sprehode, ko te bodo včasih spremljali pasji snubači od lastnikov, ki jim je figo mar, kje hodi njihov kuža. Lahko mi verjameš, ker imamo pri nas doma same psičke.
Drugače so pa psičke volj vodljive in bolj se držijo doma kot psi, vsaj po mojih izkušnjah.
Vsekakor prej obišči rejce in leglo, sigurno ti bodo tudi oni z veseljem svetovali pri izbiri kužka.

            Pa veliko sreče in veselja z novim članon družine

                                      lp erika



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Neli , četrtek, 18.07.2002 : 10:48:05
Erika ima prav.

Po drugi strani pa je tudi res, da ko se psičke gonijo 2x letno, so psi "čisto utrgani". To je tudi eden od razlogov, zakaj je naš prejšnji Maks ušel in nikoli več ga nismo videli. V času gonitve psic je zato treba budno paziti tudi na samčke.

Mi smo se odločili za psičko, in hkrati s tem za sterilizacijo, ker smo se odločili (Neli pač tukaj ni imela besede), da mladih ne bomo imeli, pa tudi nadležnih snubcev ne.

Na koncu ti vseeno ne preostane drugega, da pretehtaš vse pluse in minuse tako na strani samčkov kot samičk in se sama odločiš. Vsekakor verjamem, da bo tvoja odločitev pravilna in da boš s kužkom uživala.

Sporoči tvojo odločitev in sporoči, ko bo kepica pri tebi.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: brin , četrtek, 18.07.2002 : 11:42:50
Moje mnenje je, da je bolje imeti samicko - vsaj pri tej pasmi.
Sama sem lastnica Zlatega prinasalca - samcka, in ti povem, da je samica boljsa. Lahko si to preberes tudi na temi o pasmah, kjer je ga. Mihela Zupanc to zelo dobro in realno opisala. Labradorci so podobni zlatkotom, tako da res premisli dobro. Jaz bi sedaj mnogo raje vzela psicko, ker je bolj obvladljiva (vecja ubogljivost, poslusnost, ne odaljujejo se od lastnika, ne potepajo se - pri tej pasmi je to zelo izrazita "motnja", sploh so neustavljivi, ko zavohajo goneco psico), drzijo se ljudi in so nasploh bolj mirne)..Jaz in moji znanci smo kupili zlate prinasalce iz istega legla, le da sem jaz vzela samcka, oni pa psicko. In ti povem, da je ogromna razlika.
V preteklosti sem pa vedno imela samicke drugih pasem (in bila tudi zadovoljna).


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: altervita , četrtek, 18.07.2002 : 13:21:02
hja, zdaj ko malo pomislim...ma, ja, tudi sam  imam podobne izkušnje z labradorci. Samo je spet vprašanje kaj hoče delat človek s psom. Mislim da se fantje v delu obnesejo bolje, vsaj tistih za katere vem, da delajo, je več med samčki. Psice, ki jih poznam, so pa vse izredno mirne in nikoli predaleč od lastnika, sploh fleksija ne rabijo. Pa tudi niso kaj dosti agresivne do drugih psov opažam, tu so pa samci bolj...

Bistveno je predvsem, da si je človek na jasnem kaj hoče in da najde dobrega rejca, ki mu bo pomagal pri izbiri mladiča, in kasneje z nasveti, da bo šel pravi mladič v prave roke in bodo zadovoljni vsi trije pes, lastnik in rejec. Pa da narediš domačo nalogo kot jo dela DeeDee :D.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: sirtaki , četrtek, 18.07.2002 : 16:15:06

Citat


Živijo!

Jaz menim, da je za začetnika res najbolj primerno, če si omisli psa mirnejše pasme, kot so na primer retrieverji.
Kar se pa tiče  nakupa psičke je pa takole: psičke se ženijo 2x na leto kar znese skupaj 6 tednov pa še kakega zraven.


Daleč od resnice. Retrieverji niti pod razno niso mirne pasme. Kje pa. Tako prepričanje je posledica prekomerne reklame za njih in pa prevelike popularnosti. Mirni retrieverji so namrec celo nekoliko manj zazeljeni s pasemskega vidika, saj niso med najbolj primernimi za delo (ne pozabiti, da je bil retriever vzrejen v lovske namene, danes pa se ljudje trudijo ta nagon zatreti in hocejo "cimmirnejse druzinske" pse...groza in strah kaj bo s temi pasmami v prihodnosti).

Glede gonitve pa tako, Erika ne zganjaj preplaha. Retrieverji se gonijo praviloma na 7-9 mesecev (izjeme seveda potrjujejo pravilo). Kriticnih je tocno 72 ur med ovulacijo. Prej in potem pa je psicka samo privlacna za pse, ni pa nevarnosti, da se zgodi kaj. Ponavadi psov niti ne spustijo blizu.

LP




Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Nanook , četrtek, 18.07.2002 : 18:19:27

Citat

Nanook, to da psica tvojih sorodnikov markira naokol pa res ne pomeni, da pa ni mirna pa navezana na druzino itd. Namrec moje psice bodo tudi po dolgem in pocez markirale, posebi ce se kaka priblizuje gonitvi ali ze goni. Ali pa se vrtijo okol ene tocke in markirajo ena za drugo in vrtiljak gre naprej :)



Saj nisem nikjer napisala da NI navezana na družino ipd. Do not put words in my mouth in predvsem: Beri natančneje.  ::) Se pa ne strinjam s posploševanjem, da so vse psičke take in take, psi pa taki in taki. Izjeme so bile, so in bodo-vedno. Sestirčna je vzela psičko ravno zaradi tega, ker so mirne in se držijo doma in bla bla bla. No, ona ni taka. Kot prvo je večja od celega kupa zlatih prinašalcev tam okoli-samcev. Drugo-ko se je gonila (prvič ko je bila stara leto dni in še malo), je psi še povohali niso, nobenih težav-nič. Krasno.
Tretje-markira kot zmešana. Še grm, ki ga moj pes ne bo poscal, pa je utrgan na markiranje, ona bo, sigurno.
Četrtič-zdaj se je sicer malce umirila, ampak prej je pa nisi mogel zadržat. Furja mala.

Tu v okolici sta dva ali trije zlati prinašalci-ne duha ne sluha o tem, kar ti pišeš. Čisto mirni so, me spominjajo na psičke (no ja, ne na vse). Je tudi ena psička, zelo zelo mirna...
Labradorec od prijateljice-mirna dušca, neagresiven, se podredi psu, uboga,...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Princ , četrtek, 18.07.2002 : 19:22:03
Res je, vsak pes je zgodba zase!

Pa vendar moram tudi jaz povedati, da poznam veliko lastnikov Zlatih prinašalcev in labradorcev...in v 99,9% je samcev dosti bolj trmastih. ::)

Pravzaprav na svojih sprehodih po Pohorju še nisem zasledila lastnika s psičko, ki bi imel probleme. VSAK mi je še rekel,.."ja, naša je pa takoooo pridna, sploh ne vemo da jo mamo!",... "vedno uboga na prvo besedo," in v tem stilu naprej
Samci?! Kjerkoli se srečamo - moram paziti, da ne bi ropotalo! :) (Pa moj samec sploh ni dominantne sorte.)
Še tisti lastniki, ki so 100% prepričani v svojega psa, ga rajši pripnejo ob srečanju z drugimi samci. Ker enemu Zlatemu prinašalcu ali labradorcu na čelu piše, da bi rad naredil nekaj po svoje. Sploh takemu, ki še ni občutil "trde" roke. Moj je še npr. ni (rajši priznam sama kot da me nekdo zatoži ;), ker zaenkrat še vse funkcionira v mejah normale.
In še priznati moram, da mi je všeč pes, ki misli kdaj pa kdaj tudi s svojo glavo. SEVEDA v mejah normale. To pa je lahko tako pes kot psička. Zato vam želim, da se odločite po srcu, ob pogledu na male kepice.

LP, Mateja



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: brin , petek, 19.07.2002 : 07:39:08
Ta pasma je popolno nasprotje temu, kar pise v vseh literaturah (mirni, druzinski pes). Ta pasma je resnicno trzno usmerjena, da bi se ja cim vec ljudi odlocilo za retrieverje. Imam zlatkota in dejstvo je, da to ni miren pes... Vcasih sem se zbala da mi bo roko izpulil.
Samicke so cisto drugacne (pa da ne bom ponavljala kot lajna, ste vsi napisali podobno). Meni je samo zal, da nisem kupila psicke namesto psa.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: mm , petek, 19.07.2002 : 08:51:28
Tudi meni ni všeč, da so zlati prinašalci postali tako komercialno uspešni in jih je sedaj povsod polno. Vseeno pa so meni všeč, kljub vsem njihovim slabostim. Pri nas v bližini živi en kuža, ki lastnikom skoraj vsak dan uide. Potem pa se sprehaja po mestu, tako, da ga že skoraj vsi poznamo. Ker imamo pri nas že dalj časa psičke, se je navadil hoditi tudi k nam. In meni se zdi to najbolj krasen pes na svetu (ta kuža, ne pasma, da ne bo pomote). Pri nas je lahko cel dan če smo zunaj, hoče samo, da ga vsake toliko malo pobožamo - no pa kakšnega briketka se tudi ne brani  ;D. Če gremo v trgovino, gre zraven in počaka zunaj...
Ima pa vse tiste slabe lastnosti, o katerih je govora tu - potepa se non-stop, hitro se stepe s kakšnim psom - se rangira, veliko laja, včasih celo na ljudi... ampak, ko se stisne k tebi in te pogleda s tistimi ljubečimi očki... jaz se kar stopim. Poleg tega pa mislim, da bi bil ta pes lahko povsem drugačen, če bi se z njim kdo zares ukvarjal - torej, ga peljal na dolg in aktiven sprehod, se z njim igral in delal (npr. poslušnost...). Je pač pes, ki potrebuje veliko gibanja in aktivnosti in če tega ne dobi pri lastnikih, bo šel iskat drugam.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: brin , petek, 19.07.2002 : 09:06:03
Mm,
jaz imam zlatkota. Vsak dan greva na sprehod 3-5 km, kjer se prosto giblje (to ni tako malo sprehoda), zelo veliko se igrava z zogo, ampak...  moj pes bo navkljub temu usel k drugim psom, ce bo le imel priliko. Sicer pride nazaj po kaksni uri ampak vseeno to ni primerno obnasanje.
Pa ni samo moj tak: tudi pri nas so stalni potepincki zlati prinasalci in en labradorec (to se prosto sprehajajo po cele dneve, ce jim le lastniki to dovolijo).
Se kar pogosto sprasujem ,kaj je narobe z retrieverji.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: altervita , petek, 19.07.2002 : 09:44:24
mogoče to da hodijo naokoli z "nepoškodovanimi" jajčki  ;)
Sam imam z labradorji precej več pozitivnih izkušenj kot z zlatkoti, seveda kot opazovalec (in preprečevalec potencialnih spopadov heh). Sem pa seveda srečal tudi zoprne primerke. Zanimivo je le to, da so kastrirančki manj potepuški, rabijo pa več gibanja. Glede agresije pa ne bi mogel reči, ker en kastriran labrador vedno renči na barka in to od malega (samo da ga je v mladosti še nekako prenašal, danes bi bil pa pretep verjetno-predvsem zaradi barka, ki se "ne da" ko sliši psa renčat).

Še eno manjše vprašanje: so si labradorci in zlatkoti podobni zato ker so oboji retriverji? Ker vidim da jih mečete v isti koš. Meni osebno se zdijo labradorci na splošno bolj umirjeni kot zlati prinašalci. hmm.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: DeeDee , petek, 19.07.2002 : 09:53:57
Ker o labradorcih vem že kar nekaj (dobro opravljam domačo nalogo  ;D ), sem začela ugotavljati, kako zelo pomembna je linija iz katere pes izhaja. V Amsterdamu sem se imela priliko pogovarjati s priznano vzrediteljico in lahko rečem, da ima prekrasne labradorce. Na razstavah ne dosega nekih blaznih uspehov, ker svoje vzreje pač ni podredila lepotnim idealom (meni osebno so njeni všeč, ker ne izgledajo tako "medvedkasto" in okorno, so pa še vedno zelo sklandni in krepki psi...) Odločila se je, da bo vzrejala delovne pse in to ji odlično uspeva. Taki kužki se zaradi svojega dobrega karakterja tudi krasno znajdejo v družinskem okolju. Ko sem jo vprašala glede spola, je rekla, da ni kakšnih večjih razlik in da se za delo uporablja tako samice kot samce.
Seveda pa mi je jasno, da brez dobre vzgoje in šolanja ne bo tudi s takim psom prav veliko, ampak je pa fajn, če imaš vsaj dobre temelje...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Princ , petek, 19.07.2002 : 10:11:01
Altervita, v knjigah piše, da so labradorci mal mirnejši in čist mal bolj učljivi kot Zlatkoti. Razen enega, ki ga poznam in je čist utrgan, bi se kar strinjala.

Ko smo že pri tem: ne glede na težave, ki jih imam s svojo mrcino ;D, bo moj naslednji pes definitivno M spola. Sebe si s psičko pač ne znam predstavljati drugače kot za cartanje. Le pri vzgoji bomo bolj dosledni. ::)

Lep pozdrav, Mateja


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Sally , petek, 19.07.2002 : 11:01:11
Tudi jaz sem "dala skozi" ze 3 psicke, zanimivo, vse iste pasme in vse karakterno razlicne. Prva podredljiva, plasna, ubogljiva, dokler se cesa ni prestrasila (odreagirala z begom)... Druga dominantna, samosvoja, obcasno agresivna, ubogljiva dokler je na poligonu, zunaj pa kakor jo pici ;D, obcasno plasna, se posebej, ko opazi kaj novega (odziv z lajezem). Tretja pa je pravi cukrcek - izredno ubogljiva, pozorna, "mamina cartica" :D, neustrasna, povsod hodi za tabo in ko se ustavis se uleze zraven tebe... jaz ji pravim kar PRAVI PES! ;) :) Pa zanimivo, z vsemi sem isto ravnala, no, vsaj za zadnji dve, ki jih imam sedaj lahko to trdim, pa so bile vse drugacne... Samcka se nisem imela, sklepam pa da je cisto isto - najdes izvrstne primerke svojega spola (pri cisto vsaki pasmi), kot tudi obratno... Tako kot pri ljudeh ;D

Tako da je resnicno najbolje (kot so ti ze nekateri omenjali), da si vzames cas in opazujes celotno leglo, odlocis pa za mladicka, ki ni najbolj dominanten pa tudi za tistega ne, ki je cisto podrejen vsem.

Je pa res, da sem se za psicke odlocila predvsem iz dveh razlogov. Na psicke je potrebno se posebej paziti, ko se gonijo - najvec 2x letno, psi pa "norijo" (ko zavohajo gonece psicke) pogosteje. ;) ;D. Poleg tega so (obicajno) psicke malo bolj ciste (po "domace" ne smrdijo toliko), kar je se posebej razvidno pri psih z dolgo dlako...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: DeeDee , petek, 19.07.2002 : 13:51:38
Altervita!

Ne, labijev in zlatkotov se ne meče v isti koš, kljub temu, da so oboji retrieverji. Sicer imajo kar nekaj skupnih značilosti, ampak je zmotno mišljenje, da so labradorci neke vrste kratkotdlaka verzija zlatih prinašalcev (kar mnogi mislijo... :-/)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ewchy , petek, 19.07.2002 : 15:12:32
Zanimivo, jaz pa imam več dobrih izkušenj z zlatimi prinašalci kot z labradorci. Poznam tri prinašalce ki so res super, in dva labradorca, ki spravljata svoje ljudi ob živce. Seveda sta v nepravih rokah ker sta oba preveč živahna, njihovi ljudje pa so zato preveč živčni. Ne zlatih prinašalcev in labradorcev se ne da metati v isti koš. Kot pravi DeeDee: imajo nekatere podobne značilnosti, vendar ne vseh. Je pa spet odvisno od posameznega psa in tudi od njegovega človeka, kako zna z njim ravnati. Jaz pa sem z mojim zlatkotom zelo zadovoljna in je izpolnil moja pričakovanja. Res pa je, da se z njim veliko ukvarjam in skrbno poslušam inštruktorje.  ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: KAVKA , ponedeljek, 26.08.2002 : 10:24:34
Hja, vsi ti imamo toliko povedati, pa še vedno je vse odvisno od tebe koga boš poslušala. Hodim na ure šolanja bolj kot opazovalec kot pa tečajnik, ker mojo psičko pripravlja na izpite moja mami.(Tako sva se odločili :)) Sicer mogoče, da psička bolje dela z mano, pa vendar. Pomagam inštruktorjem pri uvajanju začetnikov in  pri vadbah  "profesionalcev". Tako pridem v stik z različnimi karakterji kužkov in njihovimi vodniki. Zelo opazno pri kužku je, da je njegovo dojemanje zelo odvisno od gospodarja. Kolikor truda boš vanj vložila toliko boš kasneje dobila. KAKRŠEN GOSPODAR TAKŠEN PES!!! :D To je tisto geslo, ki ga jaz zagovarjam in verjemi da še kako drži.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Asha , sreda, 29.01.2003 : 18:40:04
ŽIV!

Zanima me ali naj se odločim za samico ali samca pasme American staffordshire terrier ???Vedno znova tuhtam katerga se bolj splača itak pa so tukaj + in - pri obeh spolih....čist sem izgubljena vem da je predvsem karakter tisti pa vendar......HELP ME! :-/


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: DeeDee , četrtek, 30.01.2003 : 13:44:47
Usoda je hotela, da k nam pride samička in šele zdaj vidim, da imajo lastniki samcev kar veliko težav. Predvsem kar se tiče gonečih psičk. Jasno mi je, da znajo tudi punce biti trmaste, ampak ponavadi so fantje še nekoliko bolj  ;D
Tako da sem kar zadovoljna, da je še ena baba v hiši  8)
No ja, bomo vidli kako bo, ko se bo prvič gonila pri meni. Bom prišla pojamrat  ;D ;D


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Asha , četrtek, 30.01.2003 : 16:59:18
Ja vse skupaj se lahko kmalu zakomplicira.Tudi jaz sem bila sprva za samčka zdaj pa kar naprej oklevam  :-/
Mislim da je najbolje, če je seveda možnost, da opazuješ leglo od začetka in pa do prevzema malega kužka.Mislim da je karakter tisto najpomembnejše pri psu.Lahko je psička pa je dominantna in popadljiva, ali pa samček pohleven kot ovčka :D....kaj pa jaz vem....
Bomo že izbrali tako, da bo prav! ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Asha , četrtek, 30.01.2003 : 18:56:12
DeeDee! :)
Ja vsi svetujejo samičko in najverjetneje se bomo tudi tako odločili.Za to pasmo je značilno, da se ne razume dobro z drugimi psi, samce pa je itak pri večini pasem težje obvladati.V naši soseski pa je psov veliko tako da se bomo z nabavo psičke znebili kakšnih pretepov...edina zoprna stvar je ta, da psičke ne bomo dali sterelizirati, tako da bo treba med gonitvijo skrbno paziti nanjo.

Vsak nasvet je dobrodošel! :D



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: kaja , četrtek, 30.01.2003 : 21:24:32
Ne glede na to kako se boš odločila, ti bo kuža prinesel veliko veselja. Sama seveda navijam za psičko, tudi mi imamo dve babi doma, kam uvrstiti kastriranega Dona pa še ne vem. Pri odločanju za naslednjega psa je prevladalo to, da Don ne bi sprejel samca, tako, da bo sigurna prišla psica. lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Bambi , četrtek, 30.01.2003 : 23:48:39
Takole bom povedala ;D (na živce mi gre, ko kdo začne s takim profesorskim tonom) :
pri nas smo prej imeli samca, ki je bil precej dominanten in zaradi mnogih faktorjev (zlasti nas) je bilo kar nekaj problemov - neubogljivost, agresivnost do psov... Ko pa sem se ga jaz spravila (pri njegovih 9 letih!!!) malo prevzgojit se je stanje zelo izboljšalo; bilo je vsaj znosno.
Zdaj imam psa, ki je samo moj. Vzgojila sem ga tako, kot sem sama hotela in sem izredno zadovoljna z njim. Tako kot Nanook tudi jaz ne maram posploševanja in se mi ne zdi prav, da ko komu, ki je glede psov laik in vpraša za nasvet, suvereno povejo Psice so bolj navezane, vodljive, nežne bla bla. Če že, potem naj taki 'strokovnjaki' pošteno povejo svoje mnenje : Na splošno naj bi veljalo, da so psice mirnejše in bolj vodljive, samci pa bolj trmasti itd., vendar je vsak pes zgodba zase in je zato veliko izjem.
Lahko čisto iskreno rečem, da je moj pes zelo navezan name, na sprehodih se ne oddaljuje od mene, zelo rad 'sodeluje' z mano (učenje novih stvari, agility...), izredno je crkljiv, skratka veliko bolj (''priden'' in navezan name in na družino kot kar nekaj psic, ki jih poznam. Poleg tega poznam kar nekaj precej muhastih babnic, ki imajo svoje lastnike pošteno ovite okrog prsta, pa se ti tega večinoma ne zavedajo ;) .
Tako kot je povedala že velika večina se tudi meni zdi, da je pomembnejša izbira pasme in opazovanja mladičev v leglu.

Pa še nekaj! Da ne bojo vsi fantje na slabem glasu : imam skoraj 4-letnega nekastriranega samca, ki mu prav pošteno dol visi za bejbe (razen zame :D 8) ). Do drugega leta gonečih psic sploh povohal ni - dobesedno - , zdaj pa sva v zadnjem letu srečala ene 3 in jih je celo vohal, ampak pomoje bolj ker so čudne dišale kot pa da bi mu bile ne vem kako apetitlih. Na sprehodu sva srečala rotiko, baje v polni gonitvi (kar se mi zdi neodgovorno in čisti kretenizem od lastnika, da jo ven vozi na PST, eno najbolj obljudenih sprehajališč, če se goni!) in ker sem bila na kolesu se mi ga res ni dalo klicati, pripenjati itd. in sem šla naprej in se čez 100 m ustavila in mu požvižgala. In me je čisto vrglo iz tira, ker sem ga morala čakati skoraj eno minuto! Tako da niso vsi samci čisti prepotentneži; ravno labradorci in zlatkoti pa po mojih izkušnjah to večinoma so, ampak s tem delam slabo reklamo za samce.

Torej, jaz si sebe ne predstavljam s samico, vsak pa sam ve, kaj mu bolj sede. Psi se med sabo kot visoko razvita bitja zelo razlikujejo, tako da posploševanja res niso najbolj pametno ravnanje. Sploh je pa najbolj pomembna VZGOJA. Vsaj tako se meni zdi. V vsakem primeru je najbolj važno, da se imamo radi med sabo, pa če smo kuzle al pa prepotentneži. ;D :-*

Lepo se imejte, Urša in Sambo


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kiki , petek, 31.01.2003 : 01:30:27
Tudi jaz mislim, da je nekaj odvisno od pasme, nekaj od karakterja posameznega psa, nekaj pa tudi od lastnika. Ne le odnjegovih zelja in pricakovanj od psa, ampak od njegovega angaziranja. Z doslednostjo, solanjem in veliko veliko ukvarjanja se da doseci marsikaj.

Meni je rejec rekel, da mi za prvega psa priporoca samicko, ker je bolj cista (drzi), manj smrdi (drzi), je bolj vodljiva (ne drzi nujno) in se ne potepa (no, ja...). Rekel je se, da samec ima lahko sto tecajev, ampak ko zavoha goneco se samico, vse to nic ne pomaga.

In sem torej vzela samicko. Pa je bila dominantna in svojeglava, grizla me je in kadarkoli jo je picilo, je usla in me sploh ni "slisala". Bili so dnevi, ko sem vsak dan jokala, ker si nisem mogla predstavljati, kako bom s tem psom zivela se 12 ali 14 let.

Na sreco sem imela veliko prijateljev s psi, ki so me tolazili, da ne bo vedno tako, in mi dajali koristne nasvete. Danes sva najboljsi prijateljici in uboga na vsak mig. Vsi obcudujejo, kako je pridna in poslusna. Tudi za kuzki ne pobegne vec, ker ima vsak dan dovolj moznosti, da se z njimi igra. Ko pa recem, da gremo domov, vedno takoj pride in se pusti pripeti. Celo mack ne preganja vec, ker smo jo naucili, da so "pridne".  Enkrat ponoci sem jo imela spusceno, ko se je srecala z vzvisenim macjim parom iz soseske. Mirno je sla k njima in so se povohali, nato je prisla spet k meni in sva sli naprej. Tega si pri kaksnem samcu, se zlasti takem z bolj razvitim lovskim nagonom, ne predstavljam.  

Ampak trajalo je pol leta, da se je naucila, da "priden" pri drugih zivalih pomeni, da so prijatelji. Pomaga seveda tudi, da se vsak dan zdirja in ne potrebuje dodatne rekreacije (v obliki dirkanja za mackami). Pa da ima oblilo igre in akcije. Z mano, zato sem jaz zanjo bolj zanimiva kot neko brezciljno potepanje. Mogoce se pes zato rad sprijazni s tem, da ni on glavni in da mora ubogati, ker mu zapolnjujemo toliko drugih njegovih potreb, da mu ta potreba ni vec pomembna.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: brin , petek, 31.01.2003 : 12:15:45
No, se pa še jaz oglašam, ki sem imela toliko za govoriti ,da so samci od goldnov manj pridni od psičk. Sem šla h kolegici, ki ima psičko prinašalko. Takoj ko je zagledala mojega prinašalca Brina je skočila nanj in zarenčala. On se je takoj z držo podredil n se prav ponižno obnašal (največ je bil kar na tleh  ;D ;D da ni gospe užalil) . Ker če se ni podredil , ga je takoj ugriznila. In ko smo šli na sprehod, jo je kolegica lovila, ker jo ni nič ubogala, moj je pa prav počasi zraven capljal, kot penzionirani kuža. Je pa tudi res, da lahko ta psička počne pri kolegici vse. Vse ji je dovoljeno, mojemu pa pač ni, zato tudi ve, kje je meja. Torej res ne drži čisto 100%  da so goldni samci bolj neubogljivi od psičk. Sem pa tja srečamo tudi kakšno prav dominantno.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: sirtaki , petek, 31.01.2003 : 13:40:52

Brez profesorskega tona:

moje 15+ letne izkušnje z zlatimi prinašalci so take, da začetnikom veliko raje priporočim psico, prav tako tistim, ki hočejo družinskega psa brez "čudnih vedenjskih izpadov".
Nekateri pa tudi po dolgih letih niso sposobni imeti zlatega prinašalca samca...
Ja seveda se najde kaka dominantna...nad samci seveda. To je neki "normal" da gre psica v samca, posebi, če jo to malo preveč lepo gledal... Sej ženske tudi ne maramo, da kdo sili v nas ane?
Drugi možen razlog je, da ta dotična psička prihaja iz linij, ki so znane po agresivnosti...še predobro se ve katere linije so to v Sloveniji...

In ja seveda, večkrat sem že poudarjala in še bom, da so psice zlate prinašalke lahko ORNK zahrbtne, saj so v Sloveniji tudi znani že primeri, ko je mlajša starejši pregriznila vratno žilo in...



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Bambi , petek, 31.01.2003 : 14:12:42
Joj, sirtaki, nisem zelo podrobno brala prejšnjih sporočil tako da če si ti kdaj tako začel/a, mi ne zamert, sploh ni letelo nate! Da ne bo kdo mislil, da se tukaj delam norca!
Pa na nekaj sem pozabila včeraj : Sambo res ni Casanova, ampak ima pa eno...ne vem sploh kaj. Skratka, psic ne upošteva, specializiral se je pa na naskakovanje mladičev do prb. enega leta starosti in na 'blondinke' - psice seveda. Če že kdaj osvaja kakšno psico potem je to ali zlatkica ali pa blond labradorka, izjema je samo ena bradata škotinja, ki mu je tudi zelo všeč. Tega psice verjetno ne počnejo. Ali pač? Ker se mi zdi, da je (vsaj pri mladičih) to bolj povezano z nakazovanjem višjega ranga kot pa s spolnostjo - S. je drugače namreč precej bogi bogi in precej nizko na lestvici okoliških psov, pa se zato pomoje izživlja nad nemočnimi malčki. ;) . Ampak ni pa to sploh problematično, nikoli mi ne uide za takim psom ali psico, tako da takih težav nimam uopče. :)
To v zvezi z njihovo zahrbtnostjo sem pa tudi jaz že slišala, ampak nimam pa izkušenj s tem.






Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: majchi , sreda, 26.11.2003 : 00:19:33
meni je najbolj vazno da je psicka zdrava  :D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Ivana , sreda, 26.11.2003 : 10:58:10
Asha: No kako ste se potem odločili?

Meni karakterno bolj ustrezajo psice. Doma imam oboje: samca in 2 psice, pa sta mi psice veliko "lažje". Da ne govorim o samcu, dokler ni bil kastriran. So pa se s kastracijo bistveno izboljšale stvari tudi pri njem. Če bi že imela psa in ne bi bil za vzrejo, bi ga dala kastrirat, ampak to je že druga tema. Sem imela pa s to malo pošastjo nekaj časa izredno veliko problemov. Na vsak način je on hotel bit šef. Ampak nismo ga dali zaradi tega kastrirat.


Lp, Ivana  


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: KARMEN , četrtek, 27.11.2003 : 09:49:22
Jaz imam par in sem z obema zelo zadovoljna. Če pa bi imela samo enega psa, bi se verjetno odločila za samičko. Osebno so mi samci lepši, samice pa so karakterno boljše. Vendar je to odvisno tudi od pasme, vzreditelja in vzgoje nasploh.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: ninci , četrtek, 27.11.2003 : 10:20:29
Tudi pri nas, bi če bi se še enkrat odločali bi najbrž raje vzeli samičko. Meni osebno so veliko lepši moški predstavniki pasme, zato je tudi padla odločitev da bomo imeli samčka. Nismo pa si mislili, da so karakterne razlike lahko tako velike:)
Ko pa se preselim na svoje, pa bom sigurno imela par:)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Tosa , petek, 28.11.2003 : 18:48:33
Zaenkrat vztrajam pri samičkah...Pa ne, da bi imela kakšno slabo izkušnjo s samci...Imam pa milijon pozitivnih izkušenj s samičkami. Zanimivo se mi zdi, da nas je zelo veliko na strani psičk, ko pa iščeš psa okrog, pa gredo večinoma najprej samci. A ni res? Edino, če je pri vzrediteljih kaj drugače (nisem še imela rodovniškega kužka)... LP


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Kajči , nedelja, 07.12.2003 : 14:19:02
Živjo
Jaz sem vedno imela samce tako, da jaz, če bi kupovala psa bi zagotovo kupila samca!
Meni so samci v primerjavi s samicami veliko bolj všeč.
So večji, tudi bolj mrcinasti ;D jaz obožujem mrcine!;)
Res je, da so pa samičke bolj ubogljive in bolj vodljive, vendar kljub temu imam rajše samce.
Vendar pri samcih moraš vztrajati in ne smeš takoj obupati, moraš biti dober gospodar, da pes spozna kdo je gospodar.
Ampak to ne pomeni, da ga mučiš, grdo z njim ravnaš, moraš ga nekako naučiti in vzgojiti, da pride sam do tega!

Za začetek ti jaz priporočam samico so veliko bolj ubogljive in vodljive, pri samcih moraš veliko bolj vztrajati in......


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 08.12.2003 : 19:03:15
Jaz bi rekla, da je glede vodljivosti predvsem odvisno od pasme-bolj kot od tega ali je pes ali psica! Doma imava s fantom landseerko. Ko sem bila še mlajša smo imela doma škotskega ovčarja-samca. Landseerka je veliko, veliko bolj dominantna, samozavestna in vztrajna pri svojih "norčijah" kot je bil škotski ovčar! Je slabše vodljiva in predvsem moraš biti zelo, zelo vztrajen in dosleden, da te upošteva! Tako, da se mi zdi, da je bilo v mojem primeru bolj odvisno od pasme (vodljivost), kot od spola psa. LP


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: igor , sreda, 10.12.2003 : 08:27:21
Mi smo si najpraj zeleli samicko  :D ker so "baje" bolj mirne  :-\ , ampak v rani mladosti sem imel nemskega ovcarja, ki je bil taaaakkkkoooooo scrklan in miren, da so ga lahko jahali in cukali za dlako,usesa.... vsi otroci iz vrteca (ki je bil cez cesto).Ce so pogresali kaksnega otroka, so ga nasli pri nas ;D  ::)
Res pa je zelo odvisno od domace vzgoje in to od samega zacetka, da mu das vedeti kdo je ta pravi sef  8)
Pri sestricu pa so sosedi imeli psicko , ki je bila prava zver, predvsem za vse uniformirance  ;D - postarje policaje itd- samo da je imel "ono cudno kapo"

Pa je naneslo tako, da imamo zdaj samcka- in mi je cisto vseeno, kaj je samo da je nas  ;D Pa se to - ko te enkrat gleda s tistimi ockami ti je vseeno ali ima ali pa nima frnikule zadaj  ;D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: mary , četrtek, 11.12.2003 : 18:46:10
Hay!
Tudi sama se zanimam za nakup labradorca in tako kot ti sem imela tudi sama probleme, naj izberem psičko ali psa. Večina mi je svetovala psičko. Imata pa oba spola dobre in slabe lastnosti. Vse pa je odvisno od vsakega psa posebej. Večina psičk je lažje obvladljivih, psi pa ti lahko (če nisi z njimi dovolj stroga) ˝zrastejo čez glavo˝. Ampak to je odvisno od vsakega psa posebej, kot sem že rekla.  A mi prosim poveš (če imaš že zbranega psa, ali vsaj vzreditelja), kje ga boš kupila in ali bo imel rodovnik?!
Sama sem se odločila za psičko, tebi pa vso srečo pri odločanju.
Lepo se imej!  ;D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: jessy , nedelja, 14.12.2003 : 20:42:21
OJ!

ZAKAJ SKORAJ NIHČE NE MARA SAMČKOV??? ??? >:(

Sama imam doma samčka, nobenih problemov. Poznam tudi veliko psic in njenih lastnikov.

Sama sem mnenja, da so razlike med pasmami in karakterjem, ne pa med spolom!

LP, jessy


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: mary , nedelja, 14.12.2003 : 21:40:47
Saj ni nihče rekel, da ne maramo samčkov, samo vsi pravijo, da so samičke lažje vodljive in boljše za začetnike.
Lp


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: ninci , ponedeljek, 15.12.2003 : 00:47:47
Jessey!
Tudi jaz imam samca. Pa saj se nihče ne pritožuje čez samce, vsa stvar je samo v tem, da naj bi bile samičke lažje vodljive, ker samce bolj razganja od hormonov.
Ampak je pa zato toliko večji izziv izšolati samca:)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: smrcek , ponedeljek, 15.12.2003 : 19:58:25
Tudi sam imam samcka in bo v dodoce tudi samcek.
Res pa je, da mojega trenutno razganja od hormonov, ko zavoha kako samicko in takrat je poslusnost na preizkusnji.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: simi , torek, 16.12.2003 : 09:40:29
Tudi sam imam samcka in bo v dodoce tudi samcek.
Res pa je, da mojega trenutno razganja od hormonov, ko zavoha kako samicko in takrat je poslusnost na preizkusnji.

Za to je kriva moja Ajša, ker jo mora "zrajcat", da se bo le kokoška začela gonit. ;)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: laika , torek, 16.12.2003 : 14:34:18
Jaz sem imela do sedaj samo samičke. Kar se tiče gonitve, se mi zdi lažje tako.

Pri psicah točno veš, kdaj to je. Zgodi se 2x na leto in takrat paziš na njo (oziroma pariš).
Samce pa razganja vedno, kadar se goni kakšna psica v soseščini. Seveda se ne vse ob istem času, zato ga lahko mede kar lep čas.

Kar se tiče vodljivosti, sem pa tudi jaz slišala, da so psice lažje vodljive in tudi bolj podredljive. Ko smo kupovali prvega psa, so tudi nam svetovali psico ravno iz tega razloga. Potem nam je pa to postalo tako všeč, da smo tudi v drugo kupili psico.

Mislim pa, da je to odvisno tudi od pasme, posameznega psa, pa tudi od lastnika.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: KIN , torek, 16.12.2003 : 15:17:50
Za to je kriva moja Ajša, ker jo mora "zrajcat", da se bo le kokoška začela gonit. ;)

 ;D ;D Simi pa reč ne. ;) 8)

Imam pa tudi sama samca in ravno zdaj je tak idealen čas, ko prevoha vsak kotiček in samo čaka, da bi srečala kako ˝bejbo ˝. Hormoni mu delajo 100/h  ;D ;D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Drejči , torek, 16.12.2003 : 15:23:44
Prisegam na samce.  :)



Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Bela01 , sobota, 27.12.2003 : 19:05:07
Psicke so mi nekako ljubse, tut zaradi vodljivosti, gonitve. Se mi zdijo bolj nezne (khm khm razen moje opice).
Kar se pa tice na splosno pa si upam rect ko grem po cesti srecam 3/4 samcev in glavni razlog je ta ker samec ne prinese domov mladicev.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Teja , nedelja, 28.12.2003 : 15:14:45
Citat
Se mi zdijo bolj nezne
Hehe ;D   Večinoma ::)
Od povprečja očitno odstopa moja Tori, ker je danes želela na grob način izpuliti odsekano debelce (''aport'')labradorcu iz gobca. Ratalo ji je pa samo to, da smo morali posredovati   ::) :P :P

Citat
Kar se pa tice na splosno pa si upam rect ko grem po cesti srecam 3/4 samcev in glavni razlog je ta ker samec ne prinese domov mladicev
Jaz opažam pa ravno obratno. Da se vse več ljudi odloča za psičke. Ker srečujem večinoma samo še psičke  ;D
Je pa res, da npr. v kakšnih vaseh težko najdeš kakšno psičko.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: bagaroo , torek, 30.12.2003 : 14:18:11
s punco sva se odločila za babe in verjetno bo tako tudi v bodoče! nekako so mi bolj pri srcu in ženska družba mi godi ;D!
glede lažje vodljivosti in ubogljivosti, pa se pridružujem vsem, ki pravite, da je to bolj odvisno od pasme kot spola! vsak pes ali psica ima svoj lastni jaz in da bi napovedal v kakšno crko ali razbojnika se bo razvila kepa bi moral biti malo jasnovidca - pomaga pa seveda če spoznate ata in mamo, ter kako se obnaša mala kepa v leglu!
veliko pa je odvisno od tega koliko se s svojim pesjanom ukvarjamo in na kakšen način!

veliko sreče in zadovoljstva vsem z njim ali z njo!


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: hipo , sreda, 28.04.2004 : 15:08:10
živjo!

jaz sem nekje slišala da se samčki bolj ujamejo z lastnicami(ženskami), samičke pa z lastniki(moškimi)
a je to res, a kdo kaj ve o tem?



Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Sammy , četrtek, 29.04.2004 : 20:03:07
hipo, jaz sem slišala samo, da pri ženskah psi vseh spolov bolj poskušajo postati ta glavni in da samičke potrebujejo bolj nežno roko, pri psih pa je treba biti bolj odločen.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: hipo , četrtek, 29.04.2004 : 21:18:22
torej bom morala biti odločna :)
čez 20 dni namreč dobim dalmatinca moškega spola(po vsej verjetnosti), nisem ga še izbrala, tako da ne vem!


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Quenyi , petek, 30.04.2004 : 08:04:57
No vsi tisti, ki ste še v dvomih je ti izsek iz knjige PSI:
Izbira spola je stvar osebne odločitve. Če se odločimo za psico, moramo biti pripravljeni na težave (razen, če želimo imeti mladičke.), ki se pojavljajo dvakrat na leto, v času gonjenja. Ko se goni, pušča za seboj krvavo sluzast izcedek, veliko psic pa v tem času spremeni tudi vedenje. Težava, ki lahko sledi gonjenju, je navidezna brejost. Ta se pogosteje pojavlja pri določenih pasmah, kaže pa se v spremenjenem vedenju in nekaterih zunanjih znakih. Vse te nadloge lahko omilimo z uporabo posebnih vložkov, kontracepcijskih sredstev ali s sterilizacijo živali.
Prednosti psice pa so, da je veliko bolj vdana, bolj ubogljiva, bolj vodljiva in bolj navezana na družino, hkrati ppa je enako dober hišni čuvaj kot pes. Večinom je tudi bolj "materinska" do otrok, laže jo naučimo sobne čistoče in laže se prilagodi novemu okolju. Ker opravlja potrebo enem mestu in ne na več krajih, svoje navzočnosti ne zaznamuje s praznjenem mehurja na rože ali grmiče na vrtu ali terasi.
Psi so manj čustveni, bolj živahni in igrivi ter primerni za šolanje kot psice. A kadar je v njegovi bližini "vroča" samica, se bodo le težko uprli skušnjavi po romantični dogodivščini. Po navadi so manj strpni do drugih živali pri hiši.


NI PA VEDNO NUJNO; DA JE TAKO!!!!!!!!

Upam, da sem kaj pomagala. ;)
LP Quenyi


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Sammy , petek, 30.04.2004 : 13:02:04
ja hipo, odločna in dosledna! kar psu poveš, mora narediti! pa tudi če traja pol dneva. seveda če pozna ukaz. če boš to upoštevala, ne boš imela problemov. če bi meni kdo to rekel, bi bla takrat ful hvaležna. na lastnih napakah se učimo in dajemo nasvete.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: hipo , petek, 30.04.2004 : 14:47:41
sej se tudi meni zdi da ne smemo popuščat!
tudi če imamo psa ne vem kako radi ga moramo kdaj pa kdaj okregat!
joj, komi že čakam da ga dobim!!!!
res hvala za nasvete!


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Quenyi , petek, 30.04.2004 : 16:33:53
ni zakaj, pa veveliko veselja in sreče s pičkom! ;)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Sammy , sobota, 01.05.2004 : 16:56:28
Quenyi, pozabila si "s"!  ;)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Quenyi , nedelja, 02.05.2004 : 08:06:34
JOJ, ko bi vedeli koliko napak napišem na drugih forumih. Ja prehitro tipkam. No takole:
ni zakaj, pa veliko veselja s psičkom!

LP Quenyi


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: sallys , nedelja, 02.05.2004 : 14:38:28
Hipo!
Čaka te nakaj naj, naj, najlepšega. Ko dobiš kužka, svet postane kar malo roza, cel dan tuhtaš, ga gledaš, crkljaš, se z njim igraš... Vse njami. :D

Sally sem prvič prijela jaz, jo celo pot v avtu tolažila, ji prva dala jesti, dala spat in se z njo malo več kot Borut tudi igrala. In zdaj je tako, kar rečem jaz je zakon, kjer sem jaz je tudi ona. Tako, da spol res ni pomemben pomemben je način, govorica, pohvale...Tudi, ko jo kregam se dalj časa kuja, kot pri Borutu. Tako, da boš videla...

Že na začetku, ji daj svoj topel prostorček, ki ga lahko kasneje seliš, plišasto živalco, ki jo nesi že v njen prvi dom, nekaj grizi igrač in voljo, da kužka vsakih nekaj minut voziš lulat na isti prostor- ene 1000000X boš šla ven v tri dni, ampak se splača! Mi smo zdaj čisti in ni ga lepšega občutka ko veš, da ne boš več bos s topil v lužico in nehaš izobeševati cunje-polulančke.
 ;)
Drugače te pa čaka eno samo veliko, veselje... pogum, pa še mi smo tu, veseli če lahko odpravimo kakšen žulj! :D

Srečno,
Neli in familly


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Tora , ponedeljek, 03.05.2004 : 15:43:55
Živjo!
Ne vem zakaj večina govori, da so samci boljši, ker so samice breje in imajo mladiče. Meni je vseeno. Pri obeh spolih je po mojem enako število težav. Samičke se gonijo, samci pa silijo k njim. Torej je z obema spoloma približno enako v tistem obdobju. Sicer so tudi meni samčki bolj pri srcu, samo tudi z njimi so težave v obdobju parjenja. ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Quenyi , ponedeljek, 03.05.2004 : 17:35:54
Tora in Sally, prav sta povedali!!! ;D Tako bi vsi morali misliti.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Tosa , četrtek, 13.05.2004 : 16:41:59
Našo NO nismo sterilizirali, pa ni nikoli imela navidezne brejosti, krvave kapljice (po tleh) ob gonitvi je sama za sabo polizala in nikoli ni zbežala, ko je bila "vroča"... Ja, srečo smo imeli/jo imamo. 8) No...malce je bila bolj trmasta ob "D-dnevih", to pa je tudi vse! Zdaj pa je, zaradi tumorja, tudi sterilizirana in je enaka "crka", kot je bila! ;) Če se odločiš za samca ali za samico, ukvarjat se je treba z vsakim psom! Če se ne ukvarjaš s samičko, bo prav tako neubogljiva in kasneje težko učljiva kot (baje) samci... Kakorkoli se odločiš-psi so zakon! ;) LP


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Nejc Kikelj , četrtek, 20.05.2004 : 13:32:01
Jaz ti priporočam samico.
Razlog:
Ne "opravja biološke potrebe" na svojem vrtu.
Je bolj družinska.
To sta moji dve mnenji d:) 8)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: biscuit , četrtek, 20.05.2004 : 20:54:47
Meni so pa bolj vsec samci ;D!
Nejc Kikelj tudi samca lahko odvadis da ne opravlja
svoje bioloske potrebe na vrtu ;D, samoje
treba biti potrpezljiv :D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: igor , četrtek, 20.05.2004 : 22:03:15
Želeli smo psičko , dobili smo psa !
Mi je čisto vseeno kaj je , rad imam vse ...  :D
Meni se zdi , da je bolj važen karakter psa/psice , kot pa spol .

Lp I


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: hgvkjcvajgvbsgdfb , četrtek, 08.07.2004 : 22:26:49
OI!

Pri nakupu psa smo v dilemi kakšnega spola naj bo. Pri psički me zanima glede menstruacije, ali se sama čisti? Ali je to opazno? Skratka vse v zvezi s tem.

LP Anja :)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Jana , četrtek, 08.07.2004 : 22:48:58
Zivjo _anja_,

o gonitvi psick tece debata na http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=369 (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=369).


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Yorki , torek, 12.10.2004 : 06:51:52
tema je že starejša, ampak vseeno bom napisala še svoje mnenje saj je še marsikdo, ki izbira med psom in psico

PES ALI PSICA?
Izbira spola je stvar osebne odločitve. Če se odločimo za psico, moramo biti pripravljeni na težave (razen če želimo imeti mladiče), ki se pojavljajo dvakrat na leto, v času gonjenja. Med gonitvijo psica privlači samce, ki se močno trudijo priti v stik z njo. Ko se goni, pušča za seboj krvavo sluzast izscedek, veliko psic pa v tem času tudi spremeni vedenje. Težava, ki lahko sledi gonjenju, je navidezna brejost. Ta se pogosteje pojavlja pri določenih pasmah, kaže pa se v spremenjenem vedenju in nekaterih zunanjih znakih. Vse te nadlog e lahko deloma omilimo z uporabo posebnih vložkov, kotracepcijskih sredstev ali s sterelizacijo živali.
Prednosti psice pa so, da je veliko bolj vdana, bolj ubogljiva, bolj vodljiva in bolj navezana na družino, hkrati pa je enako dober hišni čuvaj kot pes- Večinoma je tudi bolj "materinska" do otrok, laže jo naučimo sobne čistoče in laže se orilagodi novemu okolju- Ker opravlja potrebo na enem mestu in ne na več krajih, svoje navzočnosti ne zaznamuje s praznjenjem mehurja na rože ali grmiče na vrtu ali terasi.
Psi so manj čustveni, bolj živahni in igrivi ter bolj primerni za šolanje kot psice. A kadar je v njihovi bližini "vroča" samica, se bodo le težko uprli skušnjavi po romantični dogodviščini. Po navadi so tudi manj strpni do drugih živali v hiši.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: missy , sobota, 30.10.2004 : 16:51:36
ojla!!!!
rada bi vprašala katerega spola naj kupim mladička saj imam doma skoraj 5 let starega nemškega ovčarja sedaj pa smo se odločili za nakup še enega psa za v hišo in to je pomeranec-pritlikavi nemški špic pa ne vemo za kateri spol bi se odločili saj je NM velik pes pomeranec pa zelooo majhe!!!!prosim če mi lahko svetujete ???


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Maja. , četrtek, 18.11.2004 : 10:40:14
Jaz bi ti svetovala psičko. Mogoče bi se par samec-samička bolje obnesel kot pa samec-samec. Tudi če bi izbrali samčka, mislim da ne bo takih problemov. Mislim, da samci niso tako teritorialni, kot samice. Če bi imeli doma samico, bi bilo malo težje.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: ChUcK_Sara , četrtek, 18.11.2004 : 22:45:16
Samec je lahko dominanten do drugih samcev..Odvisno od pasme...Samica..pa je bol vodljiva ampak se ne razume čis najbolš z samicami:)  ::)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 18.11.2004 : 22:49:10
Samec je lahko dominanten do drugih samcev..Odvisno od pasme...Samica..pa je bol vodljiva ampak se ne razume čis najbolš z samicami:)  ::)

No, to pa ni čisto res ;)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Geri , četrtek, 18.11.2004 : 23:10:38
Mi imamo doma 3 samičke. Res je sicer da sta dve v sorodu (mati, hči), tretja pa je prišla domov pred kratkim, pa ni bilo nobenega problema.
V našem konkretnem primeru bi bil večji problem samček (starejša psička je nekako odkar je kastrirana upičena proti samčkm pri nsa doma. Zunaj ni nobenega problema, v hiši pa renči itd.)
Mislim da če hočeš, so možne vse kombinacije, le malo več potrpljenja moraš imet v nekaterih primerih.

Lp, M.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Maja. , petek, 19.11.2004 : 13:32:09
Odvisno je tudi od karakterja psa-tega pa ne moreš predvideti.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Ory , petek, 26.11.2004 : 00:09:16
Psi imajo včasih podobne reakcije kot ljudje... tako kot so nam nekateri ljudje nesimpatični in drugi simpatični, mislim da je tudi s psi. Moja psička ima z določenimi psicami probleme, z drugimi pa se krasno razume. Ravno tako se najde kakšen samec ki ga sploh ne mara...... tako da ne vem če je vedno problem v spolu.



Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Geri , petek, 26.11.2004 : 00:24:04
Ory: se popolnoma strinjam s tabo. Moji psički sicer nimata nič proti nobeni drugi samički, ampak z nekaterimi pa prijateljujeta. Tudi pri psih gre za simpatičnost družabnika. No, idealna rešitev bi bila, da se psa spoznata ko je mladič še v leglu in da sedanji pes "izbere" bodočega prijatelja. Vendar to žal vedno ni mogoče. Mislim pa da bi potrebovali tudi več kot eno srečanje, saj kot je nam nekdo na prvi pogled simpatičen/antipatičen, nam je lahko čez nekaj časa ravno nasprotno. Žal se moramo ob nakupu še enega psa ravnati po nekih kriterijih... jaz osebno mislim da mora spol psa najbolj odgovarjati lastniku. Če nekdo želi samičko ali samčka in če sedanji pes ni prav "alergičen" na določen spol (nekateri samci ne prenesejo konkurence, ne pa vsi) potem je najbolj smiselno vzeti tak spol kot odgovarja lastniku.
Če tu govorimo npr. o psih ki jih ne nameravamo sterilizirati oz. kastrirati potem so pri samičkah bolj pogoste nezaželjene dogodivščine v obliki ups mladičkov. Če tvoj pes oplodi sosedovo psičko seveda sosed ne bo tebe klical na odgovornost. No v primeru zaželjenih ali nezaželjenih mladičkov moramo tu prišteti še skrb za mladičke. Potem je tu še nekaj dni krvavenja psičk, sicer le 2x letno.
Po drugi strani pa se psi gonijo kadarkoli zavohajo gonečo psico. Na žalost pa se psičke ne gonijo vse na enkrat, torej to traja čez celo leto.
Glede karakterja pa je pomoje odvisno od posameznika ne od spola. Najbolje je (če imate to možnost) opazovati leglo (večkrat, ne le na enem obisku) in se odločiti ali želite bolj podredljive, bolj domonantne... pse. Po karakterju mladička in psa, ki ga že imamo pa se da (do neke meje) sklepati ali se bosta razumela.

Lp!


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Yo , petek, 26.11.2004 : 10:56:53
Doma imam samca in samico in moram reči, da razen popolnoma karakternih potez, ki niso vezane na spol, ni bistvenih razlik.
Je pa nekaj, kar me malo moti pri kombinaciji različnih spolov in sicer občasni problemi na sprehodih. Samec bi se npr. rad igral s tujo samico, samici pa se začneta npr. rangirati. Ali pa bi se psica igrala s kakšnim tujim samcem, pa spet samca ne gresta OK skupaj... Eh... No, zato pa imamo 2 sprehoda dnevno ločena, pa je volk sit in koza cela  ;)

Lp, Yo


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: deteljica , petek, 26.11.2004 : 12:26:42
-Nikoli nisem opazila , da bi bila kakšna posebna razlika glede šolanja po spolu, ali pa glede privrženosti itd.
-Na splošno se psi nasprotnih spolov bolje prenašajo kot istih- se prvi manjši rizik za rangiranje. Ampak bolj ovisno od značaja kot spola psa. Poznam več problematičnih samcev kot samic - preprosto zato, ker imajo večjo potrebo it vsakega pogledat.
-nesporna prednost samic je , da n emarkirajo- vsaj ne tako zagnano in dlje lahko držijo pipico.
-nesporna prednost samic je , da jih na splošno mnogo manj zanima šminkiranje, osvajanje teritorija, potepanje itd, zato se bolj držijo vodnika- mogoče se zato zdijo neterim bolj preproste za šolanje?
-se lažje podredijo oz se manj borijo z avodilno vlogo v družini- v povprečju.
-ni res ,da  so kaj drugačne do otrok, bolj zaščitniške itd.
-Igrivost je enaka, mogoče so samci celo bolj partnerski in crkljivi.
-Bi rekla ,da znajo biti samice bolj žensko muhaste in nepredvidljive.
-Psice z normalnim odnosom do vodnika ne kažejo nekih posebnih vedenjskih sprememb med gonitvijo. samci so v času gonitve problem predvsem v okoljih , kjer je veliko neogovornih lastnikov- jaz nisem nikoli imela posebnih problemov.
-Ni res , da samčki ne morejo delati , če so v bližini vroče samičke- vse je stvar pristopa k šolanju, res pa j eda samičke teh problemov sploh nimajo.
-Če imamo mešane sploa doma, zna biti neprijetno ob gonitvah-ni pa nujno, odvisno čisto od značaja samca.
-Mnogi samci se zaradi samice obnašajo bolj pogumno in zašitniško do drugih samcev- zna biti tudi neprijetno.




Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: missy , četrtek, 02.12.2004 : 17:20:29
hvala za pomoč!!! ;Dkupili bomo samičko tako kot ste mi svetovali :D :D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Olly , petek, 03.12.2004 : 19:49:57
No sama imam psičko (berenski planšarski pes).
Mi smo najprej razmišljali o samčku, potem pa so nam rekli da so samičke bolj ubogljive in da se bolj držijo doma (sploh če so stelirizirane), da ne lulajo kar vsepovprek in da so bolj poslušne. Zato smo se potem odločili za samičko, ki nam sedaj krajša dneve in nas spravlja s svojimi vragolijami v smeh!
S samčki pa še nisem imela izkušenj, ker je to naj prvi pes oz. psička ;)
Aja, pa še pravijo da so za začetnike samičke boljše od samčkov, saj jih laže obvladajo...no vsaj tako sem slišala!
Lp,
upam da sem kaj pomagala!


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Olly , petek, 03.12.2004 : 19:52:58
No, super da boste vzeli psičko! Ste začetniki? Kakšne pasme bo? In ime že veste?? Kaj pa ostalo? Napiši čimveč!
Čaw


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: čebelica maja , ponedeljek, 06.12.2004 : 19:07:27
ZDRAVO !!!

    :)Mene zanima kakšen spol je primernejše vzeti pri zlatem prinašalcu. :) ??? ???


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: missy , ponedeljek, 06.12.2004 : 19:33:08
nismo začetniki saj je imam ože 2 NO-ja predtem pa smo imely dobermana tako da mislim da ne bom imela težav!!!!!pasma bo pomeranec(pritlikavi nemški špic, pomeranian)!!!!!!imena še ne wem saj ga bo dobila po rodovniku!!!! ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: kaki , četrtek, 10.02.2005 : 19:47:12
mene pa zanima,kaj mi priporocate vzet pri NO:psico ali psa?


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Yorki , četrtek, 10.02.2005 : 19:54:40
Mislim, da je to cisto vasa odlocitev in da sami najbolj veste kaksen pes (oz. spol) vam bolj ustreza.
Samicke so bolj mirne in bolj 'materinske', seveda pa se je treba soociti tudi z gonitvijo, ki se pojavi 2× letno (pomlad, jesen). Psica takrat izloca tudi sluzast izcedek, ki ima poseben vonj in privablja samce. Psico seveda lahko steriliziramo. So tudi bolj vdane.
Samcki pa... so zivahni in igrivi. ;) So tudi manj custveni in manj strpni do drugih zivali v hisi.

lp


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Yo , petek, 11.02.2005 : 09:56:03
Hja... Pri nas je pa psica z vsemi žavbami namazana (beri: ne mara drugih psov, živa je kot živo srebro, divja, prevale dela, grize hčerkin pograd  ::) :o ::) ), pes pa je bolj miren, super se razume z vsemi psi neglede na starost, spol ali velikost, no, ne mara pa neznanih ljudi...
Jaz mislim, da je odvisno od vsakega psa posebej. Dober vzreditelj vam bo vedel o posameznem mladiču povedati tudi to. Na podlagi tega se odločajte.

Lp, Yo


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: rem , petek, 11.02.2005 : 17:27:12
Menim, da resnično ni pravila, kakšen bo psiček ali psička, mi smo sicer obakrat imeli samčka iste pasme, pa sta si bila popolnoma različna, drugi je živc na kvadrat, ko smo ga prinesli domov, svoje energije sploh ni mogel sprostiti, tako da smo poklicali inštruktorja, ki je prejšnjega psa učil v šoli poslušnosti, da si je ogledal malega dirkalca in njegovo obnašanje, pa nas je takoj  potolažil, to je pravi bokser pripravte se na vzgojo. Pa smo se, danes je to en prisrčen, sicer včasih malo gluh pesjanček.Iz izkušenj prijateljice pa vem da je pri psičkah podobno. ;) ;D


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Uma , petek, 11.02.2005 : 20:58:07
Jaz sem si vedno zelela psicko met, pa v bistvu nimam pravega razloga zakaj, o psu sploh nisem razmisljal, ceprav bi ga verjetno tud vzela, ce v leglu iz katerega sem izbirala nebi blo druge moznosti...pa sta bile samo dve psicki in ni blo dileme... :)


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: altervita , sobota, 12.02.2005 : 19:26:01
osebno menim, da je res od posameznega osebka odvisno, ne glede na spol. Seveda pa nam mora bit jasno tudi da so med pasmami razlike in s tem tudi glede odločitve o spolu psa. Nekje pri enih pasmah je vseeno, nekje so psice bolj kompleksne, nekje so samci. vsak ima svoj štos, itd...

vse je pa na koncu seveda v tem, kako imaš vzgojenega psa. Od malega seveda.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 14.02.2005 : 10:24:09
tudi jaz mislim, da je to vse odvisno od psa do psa in seveda od vzgoje. jaz imam sedaj samičko, prej sem pa imela samca NO (nekastriranega), pa se noben nikoli ni potepal (niti pri odprtih dvoriščnih vratih), niti ni bil agresiven ne do ljudi, ne do drugih psov (ne glede na spol), oba sta bila zelo navezana na družino, enako učljiva (no, psička je malo bolj trmasta, ampak to bolj povezujem s pasmo, kot s spolom)
je pa gonjenje psice malo bolj obremenjujoče za lastnika kot spolni nagon pri psu. Vsaj pri nas je tako - pes nikoli ni po domače rečeno "norel" zaradi gonečih se psic, pri gonjenju psice pa smo imeli kar precej težav zaradi potepuških samcev, ki so dežurali pred ograjo, nekateri pa so tudi preskočili ograjo... Psica, ki se je vedla čisto normalno, pa je bila zato 3 tedne prikrajšana prostega gibanja po dvorišču in je bila zaradi tega precej nesrečna... Pa še nekaj, psica se od od gonjenja naprej raje igra s samičkami, saj jo samci še kar poskušajo naskočiti, njej pa to ni všeč in mi takoj nakaže, da grema naprej... Tako da tudi to, da samičke ne marajo samičk, ravno ne drži ...


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: piia , ponedeljek, 14.02.2005 : 22:00:55
živjo
tudi meni se zdi, da je vse to odvisno od psa. jaz imam samčka. je prijazen in crkljiv le včasih se hoče s kakšnim psom stepst. meni je bilo drugače čisto vseno kateri spol bom imela, a potem sem vseeno izbrala samčka.


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: branka , četrtek, 17.02.2005 : 11:58:08
živjo
tudi meni se zdi, da je vse to odvisno od psa. jaz imam samčka. je prijazen in crkljiv le včasih se hoče s kakšnim psom stepst. meni je bilo drugače čisto vseno kateri spol bom imela, a potem sem vseeno izbrala samčka.


Se hoče...pol je še v redu...moj se non-stop tepe s samci, mu ni pomoči.  :-\ :'(


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: deteljica , četrtek, 17.02.2005 : 14:02:52
Se hoče...pol je še v redu...moj se non-stop tepe s samci, mu ni pomoči.  :-\ :'(
ja pol bi se ti najbrž tud samica non-stop tepla s samicami- ne bi bilo pomoči ...
in kaj pridobiš?
V mestih se zastopanost po spolih že močno preveša na samice...na vaseh je sicer še vedno več samcev......


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: astra , četrtek, 17.02.2005 : 20:43:55
Naj povem še mojo izkušnjo, prejšna psička je bila sterilizerana pa glede gonitve nismo imeli nobenih težav, je bila pa zvita kot presta( velikokrat je izivala večje, ona je imela 12 kg, glede drugih psov so bili problemi le pri določenih), ko smo se odločali da bomo vzeli še enega psa smo se ponovno odločili za psičko, težave nastanejo le pri samcih saj jo hočejo zmeraj naskočiti, po obnašanju je zelo pridna, bi se pa strinjala da nikoli nista dva psa enaka po obnašanju pa tudi če sta enake pasme, zmeraj se naučiš nekaj novega.
ps. Branka kolikokrat pa se tvoj pes stepe z drugimi. NO je agresiven na svojem terenu (dvorišču) je pa tudi res da ko smo bili na srečanju v Zajčji ni nikoli zarenčav pa je bil tudi od Lixota pes tam, samo dogica od Maticca ga je enkrat nahrulila verjetno zato ker ji je skoraj v rit zlezel ;)
LP


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: branka , ponedeljek, 21.02.2005 : 12:19:44
ja pol bi se ti najbrž tud samica non-stop tepla s samicami- ne bi bilo pomoči ...
in kaj pridobiš?


A misliš? No, saj ta moj problem sploh ne spada tukaj pod to temo in tudi nisem mislila namigovati s tem, da naj vzame raje samico. A jaz kaj narobe delam?  :-[


Naslov: Re:Samček ali samička?
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 21.02.2005 : 13:29:47
A misliš? No, saj ta moj problem sploh ne spada tukaj pod to temo in tudi nisem mislila namigovati s tem, da naj vzame raje samico. A jaz kaj narobe delam?  :-[

ja najbrž, ni pa nujno. Zagotovo bi se pa dalo kaj narest, da vsaj ne bi bilo "non stop". Sicer pa jaz vse mal bol extremistično napišem ;). Navadno so res samice bolj "socialne" od samcev, vsaj pri določenih pasmah je to opazno (npr malini), kar pa ne pomeni, da če je razmerje težav 70 % : 30 % , da ne moreš dobit ravno tistega dela %, ki je neugoden. Dejstvo pa je, da če ne znaš rešit problema ,ki je  pri samcu, ti v primeru, da bi bil, pri samici ne bi šlo nič bolje.
Važno je , da se že v leglu skoncentriraš in iščeš manj dominanten primerek ,a ne plašljiv in z dobrimi živci, ne glej toliko na spol.
Mislim , da se samci večkrat stepejo le zaradi obnašanja- imajo večjo "potrebo" po tem ,da gredo gledat druge pse, če ne iz upanj ada j esamica in to možnosti vroča :), da ugotovijo kdo je boljši ( kot vsi moški :P)in sploh se bolj zanimajo za okolico- če ne delaš načrtno na nasprotnem,- se pravi usmerjanju v vodnika. Samice se manj zanimajo za okolje in druge pse, tako je tudi manj možnosti za konflikt.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kamikaze , petek, 25.03.2005 : 19:39:03
To je predvsem odvisno po okusu tistega, ki se odloči, da kupi psa!
Res je boljše, da si kot začetnik kupiš psičko, ker so bolj
poslušne ;) Veliko pa je odvisno od pasme.
Primer:
-Recimo velika razlika je med Shih-tzu-jem in AST-jem. Tak, da bi recimo 10-letnik
težko peljal na sprehode starejšega AST-ja.Lažje bi samico.
Pri malih psih pa je to drugače.
Tam je vseeno v bistvu.

LP


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: T.M.T , petek, 08.04.2005 : 17:00:48
Nekje sem prebrala,da je odvisno kaj želite.Nekateri pravijo da so bolje samčki,ker okoli hiše ni polno psičk.....Nekateri pa da psičke ker se da nekako zaslužiti,so bolj ubogljive........ ;D :)
Kaj pa to da se bo psiček potepal pri sosedih v času gonjenja in da boste v zadregi vi,ki se boste tam opravčeli.Strinjam se s tistimi ki trdijo da je nekoliko odvisno od pasme.

Mi smo najprej imeli psičko in je bilo proti koncu njenega življenja prav neznosno zaradi samčkov(psička je zbolela na maternici in začela močno krvaveti(maternica ji je začela razpadati))tako smo jo pri 9 letih dali uspavati :'( :'(

Sedaj pa imamo samčka novofundlandca in je v času gonjenja lepo zaprt v pesjaku in vse je vredu ;) ;D
Skratka je odvisno tudi od načina življenja.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nadja , petek, 08.04.2005 : 19:02:02
Citat
Nekateri pa da psičke ker  se da nekako zaslužiti

T.M.T kaj si mislila s temle stavkom  ??? ?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: jessy , petek, 08.04.2005 : 19:19:25

Kaj pa to da se bo psiček potepal pri sosedih v času gonjenja in da boste v zadregi vi,ki se boste tam opravčeli.

Pa saj je treba psa imeti pod nadzorom, kajne??



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: T.M.T , petek, 08.04.2005 : 21:58:07
NADJA
Ja tako nekateri govorijo!
Psičke imajo ponavadi mladičke,mladičke pa se da prodati ne???
Saj ne bi bla rad a ful pametna,ampak men so bol samčki.Pa sploh ne vem zakaj???

Vem da je treba psičke imeti pod nadzorom,ampak to je podeželje(saj naš je ves čas doma).V sosednji vasi pa je malokateri pes zaprt,tako da.......So pa zato vsi v naši vasi!!In če imaš nekaj hektarjev travnikov in vse potacane od pasjih stopinj,polulane in še marsikaj ni fino.
Se pa popolnama strinjam s teboj  Jessy

Pa brez zamer


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nadja , petek, 08.04.2005 : 23:07:08
Jah no, res se da mladiče prodati in tudi zaslužiti s tem, samo to ni to... To je samo štepanje mladičev. Tisto kar pa počnejo pravi vzreditelji, se pravi tisti, ki parijo zato, da se pasma izboljša, ne prinaša zaslužka ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: T.M.T , sobota, 09.04.2005 : 07:34:07
Vem Nadja,vem in se popolnoma strinjam s teboj.Samo problem pa je ker ne mislijo vsi tako,na žalost.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kamikaze , sobota, 23.04.2005 : 15:34:07
Se popolnoma strinjam s teboj T.M.T


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: DeeDee , sobota, 23.04.2005 : 21:17:23
Pred skoraj tremi leti, ko se nisem imela Lune, sem začela s tem postom, ker sem hotela mladicka in nisem vedela kaj naj izberem. Splet okoliscin me je pripeljal do moje zdajsne kuzike in lahko recem, da sem zelo zelo zadovoljna z njo (kljub temu, da je k meni prisla stara tri leta). In zdaj vem, da bo tudi moj naslednji pes samicka. Deloma zato ker bi rada imela dva psa istega spola, deloma pa ker mi zelo ustreza neznejsi karakter, ki ga imajo psice.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: barbyika , četrtek, 15.09.2005 : 14:09:24
ja nežnejši karakter....:)
sicer pa je vsak pes nekaj posebnega in lahko iz legla "dobiš" če se lahko tako izrazim tudi mirnega kužka in navihano kužiko ;D ali pa tudi obratno...........vse je pač odvisno od karakterja saj je vsak pes nekaj posebnega kot sem napisala že prej.................




p.s. DeeDee kakšne pasme je tvoja psička?????.........lepo da si jo sprejela v svoj dom in da skrbiš za njo....... ;) ;) ;) ;) ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: xop , četrtek, 15.09.2005 : 14:30:19
Meni so vsekakor malo bolj pri srcu samičke... :D ;D 8) DeeDee....moje odločitve so enake! Poleg tega pa T.M.T za mladičke ponavadi porabiš več denarja, kot pa ga s tem dobiš.:-X :) V vsem tem pa se meni to zdi vredno ravno zaradi boljšega razumevanja in spoznavanja pasme (absolutno tudi kvalitete!). barbyika kolikor vidim na avatarju naj bi bila DeeDee-na psička rumena labradorka...pa oprostite če se motim!

lp ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 15.09.2005 : 18:45:22
meni se zdi veliko bolje malo potrpeti in paziti dvakrat na leto tiste tri tedne, kot pa da bi imela vedno oči na pecljih kje se bo kdaj začela kakšna psica gonit in bo moj pes spet ves iz sebe. da o poscanih vogalih in cipresah raje ne bi.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: xop , petek, 16.09.2005 : 06:34:08
Lanabela...se podpišem pod tvoj post :P ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: janusa , petek, 16.09.2005 : 12:19:22
Sama imam dva psa, pa sem si vedno želela psičko. Ne zaradi parjenja in mladičkov, temveč sem poznala kar nekaj psičk in njihovo obnašanje.... Splet okoliščin je bil, da sem dobila prvega samčka. Takrat sem ugotovila, da ni vse spol, temveč je bistven karakter, ter njegovo poreklo. Ta samček je tako prijazen, ljubezniv, navezan,... skratka "pupika", da je ni večje. Sicer je tudi pasma bolj "crkljiva", vendar poznam tudi "ostre" primerke. Drugega smo kupili, ker je bil že samec pri hiši, da ne bo prblemov. Pasma je sicer čisto druga, kot po videzu, kot po opisih. Vendar je ta naš "velikan" spet en sam crkljivček in mucka. Res pa je, da ga že od malega samo razvajamo (da ne bo pomote, v šolo tudi hodi in red mora poznati).

Ob naših dveh sem spoznala, da ni pomemben ne spol, ne pasma, temveč odnos do živali. Če jih imamo radi, nam to vračajo na najlepši možni način - s svojo ljubeznivostjo. Tako imam sedaj dva zelo, zelo nežna  samčka, ki sta nam popolnoma vdana in celo preveč navezana na nas (včasih se mi zdi še bolj, kot skoraj vse psičke, ki jih poznam).

LP!



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: barbyika , petek, 16.09.2005 : 13:49:09
Sama imam dva psa, pa sem si vedno želela psičko. Ne zaradi parjenja in mladičkov, temveč sem poznala kar nekaj psičk in njihovo obnašanje.... Splet okoliščin je bil, da sem dobila prvega samčka. Takrat sem ugotovila, da ni vse spol, temveč je bistven karakter, ter njegovo poreklo. Ta samček je tako prijazen, ljubezniv, navezan,... skratka "pupika", da je ni večje. Sicer je tudi pasma bolj "crkljiva", vendar poznam tudi "ostre" primerke. Drugega smo kupili, ker je bil že samec pri hiši, da ne bo prblemov. Pasma je sicer čisto druga, kot po videzu, kot po opisih. Vendar je ta naš "velikan" spet en sam crkljivček in mucka. Res pa je, da ga že od malega samo razvajamo (da ne bo pomote, v šolo tudi hodi in red mora poznati).

Ob naših dveh sem spoznala, da ni pomemben ne spol, ne pasma, temveč odnos do živali. Če jih imamo radi, nam to vračajo na najlepši možni način - s svojo ljubeznivostjo. Tako imam sedaj dva zelo, zelo nežna samčka, ki sta nam popolnoma vdana in celo preveč navezana na nas (včasih se mi zdi še bolj, kot skoraj vse psičke, ki jih poznam).

LP!






zelo lepo napisano....... ;) ;) ;) ;) ;) :) :) :) :) :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Bambi , petek, 16.09.2005 : 14:58:23
Lanabela, odvisno od psa do psa, kot najbrz vsi vemo. Sama imam neproblematicnega samca in veliko raje imam poscane ciprese (ki me tako ali tako ne ganejo, bajte pa ne markira) kot pa 3 tedne oci na pecljih, kaksna karavana cuckov se mi bo pridruzila na sprehodu, da ne omenjam vedenjskega pred- in postfestuma. Sama sem imela na cuvanju gonecko, z mojim samcem so bili problemi natanko 3 dni. Z njo, mesec pred gonitvijo, celo gonitev, pa se malo po koncu, za bonus.  ;)  :D

Se strinjam, ce samca motijo gonecke, potem mora biti res neprijetno. Ce je pa skuliran, potem pa ni problema. Vse odvisno od psa do psa. (sicer pa - pes mora biti tako ali tako pod nadzorom, kajne. Ce ga pa gonecke prehudo dajejo, se pa pac gre na snip-snip. Ampak to je za nekatere ocitno se vedno naravnost bogokletno....  ;)).


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Marjetka , sobota, 17.09.2005 : 11:12:31
Se pridruzujem mnenju, da je veliko odvisno od znacaja psa, ne samo od spola. Celo glede lulanja recimo. Nasemu psu se ze od malega (ne da bi kdajkoli to zahtevali) upira lulati in kakati na domacem vrtu. Rajsi zadrzuje in nakazuje, da hoce na sprehod. Psica pa nima nobenih zadrzkov, tako da je domaca trava ozgana zgolj od nje.  :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Lanabela , sobota, 17.09.2005 : 13:57:46
Sploh nisem mislila poscanih domačih vogalov in mojih cipres (če bi jih imela) ampak me moti markiranje na sprehodih, tisti revež ki ima ciprese takoj na začetku sprehajalne poti ima posušene skoraj meter visoko, zaradi psic zagotovo ne. Marjetka, tvoj odgovor to samo potrjuje. Nekateri psi so res čisto znosni in zaradi gonečih psic ne delajo cirkusa. drugi pa takrat dobesedno znorijo. Ali gredo vasovat (z vsemi posledicami ) ali pa pošteno trpijo. Nekateri ne morejo niti jesti niti spati. In ko se v soseščini neha gonit ena psica, se začne druga. Včasih se vleče skozi celo leto z majhnimi presledki. Pri psici je pa tako, da razen morebitnih snubcev, če smo neprevidni ali imamo smolo da jo zavohajo ( meni se to zgodi približno na 5 - 6 gonitev enkrat), in nekaj dodatne svinjarije,  kakšnih hudo groznih problemov ni, psice se vedejo čisto normalno, sem ter tja kakšno psico res meče tiste najhujše tri ali štiri dni, pa še to ne vsako gonitev. In točno vemo kdaj je to, pri psu pa nikoli ne veš, kdaj bo zavohal gonečko.
Moteče zadeve je vedno moč porezati, pri obeh spolih, tako da potem itak ni nobene razlike.
Razlika v značaju... no nekaj jih je, psice so načeloma lažje obvladljive, nimajo toliko problemov z rangiranjem in nekoliko manj jih zmotijo "dnevne novice" ki jih prebirajo na sprehodih. Znajo pa biti samci bolj temperamentni, bolj živahni in igrivi, večinoma so lastniku bolj privrženi in nežnejši kot psice (kljub obratnemu splošnemu mnenju)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: bauci , sobota, 01.10.2005 : 11:33:35
halo.

tudi jaz še kar razmišljam ali bi samčka ali samičko...
kako pa je z nagonom? trenutno vem za same pohotne: en "nadleguje" muce od prijateljice, drugi se " zabava " z blazino vsak dan,.... je to pri vseh tako ali je odvisno od vzgoje, karakterja.....



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Laisha , sobota, 01.10.2005 : 11:52:08
Nas pes spada med tiste, ki so v dnevih, ko se psicke gonijo, cisto znosni. Res je, da je kaksne dni cvilil in zelel vsake nekaj minut ven iz stanovanja, vendar kaksnih vecjih problemov ni bilo, ti dnevi pa so bili bolj kot ne redki. Zdaj goneco psico nakaze tako, da se z nosom prilepi na tla in hodi v nedogled. Z markiranjem v stanovanju nismo imeli tezav, v bistvu sploh nisem vedela, da nekateri psi markirajo v stanovanju. Je pa res, da markira na sprehodih oz je, zdaj sploh ne vec toliko. Naskakovanja nog in predmetov se sploh ne spomnim, mozno je, da je naskakoval noge, vendar zelo kratek cas, ko je bil se zelo mlad, potem pa nikoli vec.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: majča , sobota, 01.10.2005 : 23:37:46
Mene pa neki zanima: a majo psičke tut menstro ::) ?
In na kolk časa je to oz. kako obilno je ;D ?

Do zdej smo mel doma 2 psa, tko da nimamo izkušenj s psičkami, pa nas zanima...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Uma , nedelja, 02.10.2005 : 11:51:49
Preberi si knjigo "Moja psička" in boš zvedla vse kar te zanima.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: bauci , nedelja, 02.10.2005 : 12:52:14
o, Uma, že nazaj  ;D
pa nič ne poročaš  :(

"Moja psička" je res fina knjiga, malo te sicer prestraši, ampak je ok, da človek ve te stvari, če ima psičko!!

Tina, ti pa sprehod, ko boš imela kaj časa  :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: xop , nedelja, 02.10.2005 : 13:19:22
majča...psice nimajo ravno "menstro", ampak se reče, da se gonijo. Razlika je velika, saj se pri gonjenju kri izloča naravnost iz nožnice.... ::)

Moja psička je krasna knjiga, sem jo že imela na izposoji in te kar veliko nauči. Zdaj pa samo čakajmo, kdaj pride na vrsto knjiga Moj psiček... ;D Ampak se mi zdi pesem na prvi strani, kar kruta :P in žalostna seveda... :-X :'(


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: bauci , nedelja, 02.10.2005 : 13:24:26
pravzaprav je isto, kolikor je meni znano. ko se razpoči zreli ( Graafov) folikel, in gre jajčece svojo pot ( po jajcevodu), pride do krvavitve. in meni se zdi, da je isto pri pasjih in dvonožnih gospodičnah.
če pa ni pa mi je nerodno, ker bi to pravzaprav morala vedeti.... se pa psičke pridno umivajo. vem pa tudi, da se ene ne umivajo: znanka ima dogo, ki tega ne počne in potem riba cele dneve krvave madeže okrog hiše. :D


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Jana , nedelja, 02.10.2005 : 13:26:21
- Gonitev psičke (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,369.0.html)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Stella , nedelja, 11.12.2005 : 17:40:35
tudi za našo kokeršpanjelko je treba 'v tem času' hodit s krpo in brisat...  ::) tudi to je treba vzeti v zakup, ko se odločaš za psa.
so pa meni osebno ljubši psi, že zaradi tega ker so večji in bol robustni al kako bi se izrazla :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: LULIKA , ponedeljek, 06.03.2006 : 13:50:14
Glede spola. Če si res želiš imeti psa, ni pomembno kaj ima tam spodaj oz. zadaj. Sama imam psičko in je ne bi zamenjala za nobenga samca. Glede knjige pa lahko rečem le malo. Vsaka psica in pes imata svoj značaj. Isto je kot pri ljudeh. 10000pesov 10000značajev.
Moja se še ni začela gonit in ji to ne bo uspelo, ker jo čez 2 tedna peljem na operacijo. Res pa je, da so psičke bolj dominante in agresivne. Vem po svoji psički. Vendar pa prava vzgoja naredi pravega psa. Ne glede na spol.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 06.03.2006 : 19:24:58
LULIKA koliko pa je tvoja psička stara in je večje ali manjše rasti? Jst ne bi bila tako prepričana v to, da tebe to ne bo doletelo, lahko tvoja psička prehiti tvoje načrte in se prej začne gonit ;) ;D No ja upam, da se ti načrti uresničijo, To zato pišem, ker moja tud naročena bila že na sterilizacijo in se ji je par dni prej začel njen ciklus ;D..Drugače kot  je pa res od psa do psa in od psice do psice odvisno, tako kot smo ljudje različni, so tudi pesjani in pesjanke. Samo vseeno se mi zdijo psičke veliko bolj ubogljive in da je z njimi malenkost manj problemov, katerih pa vseeno ne manjka ;). ..lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: LULIKA , torek, 07.03.2006 : 12:21:51
ASKA

Moja psiučka bo stara 6 mesecev in je mešanka z pitbullom. Mah  po moje je ženski spol bolj divji.
vsi ki so vidli mojo psičko so samo gledali, ker je polna energije in se vede kot moški. ubogljiva? ja no. ne vem točno. moja psička je težek primer.

da se ne boste čudili moj vzdevek (lulika) pa je samo ljubkovalno ime za mojo psičko drugače je pa moji psički ime Tisa po domače lulika



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ALFI 11 , petek, 10.03.2006 : 15:40:55
Iščem in iščem knjigo moja psička pa je še nisem našel:kupim takoj:!Do sedaj sem namreč imel samo pse.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: 5rca , petek, 10.03.2006 : 15:50:43
Sprehodi se do knjižnjice za začetek:

http://cobiss1.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1448527217910910&rec=2&sid=1


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Uma , petek, 10.03.2006 : 15:58:51
Knjige moja psicka se ne da vec kupit, ker je razprodana, naklada pa je bila relativno majhna. Preostane ti samo knjiznjica in fotokopiranje.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ALFI 11 , petek, 10.03.2006 : 16:05:07
Hvala punci po ogledu seznama od 5rca bom vedel kam fotokopirat.                            l.p.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kattyka , ponedeljek, 23.10.2006 : 15:06:54
Ja meni je bolša samička, imamo doma trenutno oba spola in nam samci na žalost uničiju drevesa in grmovja, najbrš veste zakaj. Moja babi govori, da bomo imeli vedno samo še samice.;) Se strinjam z njo!:)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Alya 13 , četrtek, 28.12.2006 : 21:55:49
Mi se odločamo za nakub belega višavskega terierja(spomladi)Mama in oče sta rekla da raje samico ker je baje bojlj družabna(nevem kje sta to slišala)tudi jaz bi rada samičko!Ali je to z družabnostjo res?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , četrtek, 28.12.2006 : 22:05:36
Mislim,da ne.To je čisto odvisno od posameznika.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Alya 13 , petek, 29.12.2006 : 10:59:41
Aha hvala


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: aska2005 , petek, 29.12.2006 : 23:27:46
Alya 13 v kakršem koli primeru, so vseeno psičke bolj ubogljive. Imela sem prej psa in sedaj psičko in razlika je več kot očitna, čeprav niti slučajno ne morem primerjati, ker nista iste pasme. Je ful odvisno od psa do psa oz psičke do psičke. Vseeno pa velja, da pri psičkah je manj problemov..lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , petek, 29.12.2006 : 23:32:50
Bolj kot od spola je odvisen karakter psa in vzgoja.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: aska2005 , petek, 29.12.2006 : 23:40:33
To pa vsekakor


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: MIŠA , sobota, 30.12.2006 : 13:01:09
Jaz bi se pri prvem kužku odločila za psičko. ;)
Imam izkušnje s psički in psičkami in nebi rada delala razlik, ker mislim da je to odvisno od vzgoje.

Pri samčkih je problem to, ker mu znajo hormoni nagajat (npr. ko zavoha gonečo se psičko, te tudi slišal ne bo več ;D, potem se nekateri samčki radi postavljajo, ali pa se stepejo zaradi kakšne fejst punce).

Jaz moram rečt, da imam prav fejst "fanta", samo sem se res zelo veliko ukvarjala z njem, ker se je pri enem letu že začel bahati in če je kakšen kuža zarenčal, se je takoj pustil spravocerat in že sta bila skupaj, zdaj je pa star tri leta in če kdo zarenči, se raje umakne. 8)

Navijam za psičko! Mislim, da ti bo lažje. Moj naslednji pes (upam, da še zelo dolgo ne) bo zagotovo psička. Ker sem pri tem morala veliko truda vložiti, da sem zatrla "moško" bahanje.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , sobota, 30.12.2006 : 13:02:35
Glede hormonov...Če ga kastriraš s tem ne bo problemov.No Pri nas je pes malenkost bolj ubogljiv,kot psička...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: MIŠA , sobota, 30.12.2006 : 13:10:09
To je pa čista resnica! ;)

Kastrerani kužki so veliko bolj krotki, kot sterilizirane psičke! Takšne izkušnje imam jaz.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: zvezdica3 , sobota, 30.12.2006 : 13:19:55
kako pa je kaj pri argentinskih dogah z razliko pes/psica? Ima kdo kaj izkusenj?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: MIŠA , sobota, 30.12.2006 : 13:27:34
Jaz osebno nimam izkušenj, poznam pa fanta, ki je imel oba, najprej psično in čez pol leta je dobil še psa. Oba sta argentiske doge. Ko sta bila še mlajša, sta bila vedno spuščena in se igrala s kužki, ko sta pa odrasla, pa nista bila ravno prijazna do vseh. Postala sta dokaj konfliktna in lastnik je moral dati psičko k svoji mami, ker obeh ni več obvladal, predvesem takrat ko se je psička gonila.
Psa ima zdaj vedno privezanega, ker se zelo hitro stepe.

Nista pa ne sterilizirana/kastrerana.

Nisem ti ravno pomagala, ampak ena informacija več, če ti je kaj v pomoč. :-\


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kalsang , sobota, 30.12.2006 : 13:36:14
V tej situaciji, ki jo opisala Miša, gre za nekaj drugega. Psica in pes, ki živita v istem gospodinjstvu, tvorita trop, ki mu ponavadi poveljuje psica. To zna biti zoprno še zlasti pri bolj zahtevnih pasmah, kot je dogo argentino.

Po mojih izkušnjah, med drugim tudi s šolanjem psov, so psičke večinoma bolj pripravljene sodelovati s človekom prav zaradi tega, ker jih manj motijo hormoni. Ti so močan dejavnik samo med gonitvijo, pri samcu pa so ves čas v ospredju. Samec ima zato več dela z okolico. Vse mora pomarkirat, s svojega teritorija pregnat tekmece, se rangirat. Najdejo se tudi psice, ki so teritorialne, ampak je med psicami na splošno to manj izrazito.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: MIŠA , sobota, 30.12.2006 : 13:44:05
Kalsang, se popolnima strinjam. ;)

Vendar ta kuža ni več v "tropu", pa se ne razume s samčki. Zaradi hormonov, tako kot si napisala. Vsak, ki pozna kakšnega kastreranga kužka, ve da so povsem nekonfliktni in rijazni do vseh. Moj pes celo misli, da so psičke! ;D

Kaj pa pomeni trop, pa zelo dobro vem. Moja sestrična ima psico (mamo) in psa (sina), pa to definitivno ni dobra kombinacija. Imasta povsem svoja pravila, mama komandira sina, da počne neumnosti,...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kalsang , sobota, 30.12.2006 : 13:49:09
S kastracijo se lahko res odpravi kar nekaj nezaželenega vedenja pri samcih. Seveda mora biti zraven tudi dosledna vzgoja... ;)

Toda kaj, ko so pasja (in človeška) jajčka v naši ljubi deželici še vedno tako dragocena reč! Jih je treba čuvat, ujčkat, gret...  ::)

PS: Me danes malo sarkazem daje  8)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: MIŠA , sobota, 30.12.2006 : 13:58:15
Ja, pri nas jih velika večina okoli binglja z jajčki! ;D Jih je treba čuvat! To je zelo občutljiva tema! :D
Imajo jih tudi tisti kužki, ki jih nimajo namena pariti.

Zdi se mi, da se lastniki psičk veliko hitreje odločijo za sterilizacijo, čeprav moram povedati, da midva veliko pogosteje srečujeva "na novo nastale punčke" ;D, tako da jaz poznam že zelo veliko kastreranih kužkov.

Drugo leto jih bo sigurno več! ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: popo , sobota, 30.12.2006 : 14:35:09
Ja bog ne daj da bi moskemu odrezali njegova jajcka. Ma on je ja oplojevalec in more vsaj enkrat v svojem zivljenju seksat, drugace ni za uporabo :D
O JOJ!


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Mel , sobota, 30.12.2006 : 14:43:20
Na žalost jih tako misli celo zelo veliko tudi na tem forumu.  ::)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kalsang , sobota, 30.12.2006 : 14:48:08
Pa sej lahko seksa tud brez jajčk!  ;)

Častna Titova!

Moj maček se je po kastraciji še vedno dol dajal. So ga mačke kar pred vrati čakale in ko je prišel ven, se jih je kar tam lotil! Kolikokrat je mamo skoraj kap sun'la, ko ga je zasačila pri uživanju...  >:( ;D

Samo slepe naboje strela, kot bi rekli Angleži!  ;)  ::)

Sploh pa, pravi moški je še kaj več kot jajčka, a ne Popo?  ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: popo , sobota, 30.12.2006 : 14:59:23
Res je, tezje prepricas ljudi za kastracijo psa. To je ja cudno, da bi kastriral psa. Zakaj le. Imas strosek, pes nebo nikoli isti, ni uporaben za delo, bo postal agresiven, itd. Sploh pa ni problemo. Tu pa tam sp*** od doma, ga ni par dni. Sej se ma takrat fajn. Sosed se pa tudi brezveze piz**, a take lepe mladiceke je dal. Ja zakaj bi mu pa sploh odrezal jajcka! Nazalost, ampak tako je stanje!

Kalsang: Tako je!!!   8)

Lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: aska2005 , sobota, 30.12.2006 : 15:00:48
Na žalost jih tako misli celo zelo veliko tudi na tem forumu. ::)
in obratno, veliko jih je še takega mišlenja, da psička mora enkrat mlade imeti :-X

Lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: luncica , sobota, 30.12.2006 : 15:16:49
in obratno, veliko jih je še takega mišlenja, da psièka mora enkrat mlade imeti :-X

Lp

Heh, ponavadi so to lastniki spolno zavrtih samcev al kako ze... Madona, ce ima moja psica vec zenitnih ponudb kot pa povprecna zenska!


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: MIŠA , sobota, 30.12.2006 : 15:28:37
 ;D ;D ;D

Zdaj sem se pa prav nasmejala!

Pa sej vsi poznamo tiste izjave, kakšen smisel ima pa po tem njegovo življenje, da je pes čist drugačen, da spoh ni več to on,...

V četrtem letniku faksa smo imeli profesorja za ekologijo živali, s katerim sem se precej kragala o teh stvareh. On je kastracijo in sterilizacijo primerjal z ljudmi. Za naše domotožje je odgovoren le en majhen del na možganih, ki ga poznamo in bi ga bilo lahko odstraniti. Vprašal nas je, če bi si bili pripravljeni odstraniti tisti del, da nebi imeli domotožja, saj ni nikomur prijeten. Nihče ni bil za to. Potem je on povzel, da tudi kužki, ki so čisto ubogi, ko se kakšna psička goni, nebi hoteli, da bi jim kdo to vzel! In še veliko takšnih je imel, sicer konstruktivnih, vendar se nikoli nisem mogla povsem strinjati z njem, tako da so med nama potekali dolgi dialogi in vsi so me že imeli polhen kufer! ;D Pa mu nisem mogla do živega, tako kot tudi on meni ne. 8)

Kalsang, mogoče bodo pa izkušnje tvojega mačka, koga prepričale v kastracijo! ;D :D ;D


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: aska2005 , sobota, 30.12.2006 : 15:40:39
Heh, ponavadi so to lastniki spolno zavrtih samcev al kako ze... Madona, ce ima moja psica vec zenitnih ponudb kot pa povprecna zenska!

Ja zarad takega razmišlanja je tudi Aska na svet privekala. Še mnogo preveč je takih, s takšnim razmišlanjem :-X

;D ;D ;D
Zdaj sem se pa prav nasmejala!
Pa sej vsi poznamo tiste izjave, kakšen smisel ima pa po tem njegovo življenje, da je pes čist drugačen, da spoh ni več to on,...
Ja o tem velikokrat slišim, da ji greh in ne vem kaj se hudo ji naredila, ker jo dala sterilizirati ipd...Pa moram povedat, da nisem opazila prav nobene spremembe pred sterilizacijo in po tem..

lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: piki_ca , sobota, 30.12.2006 : 19:17:20
jst sm tudi svojo psicko dala sterilizerat in tudi nevidim nobene razlike! men so veliko bolj vseč psicke so mirnejse in nevem bolj nežne,  doma imamo tudi samčka ki je čista različica moje psičke ni poslušn dela kar se mu zahoče se potepa... in moj naslednji pes bo 100% ženskega spola :)

lp ksenja


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nemškadoga , sobota, 30.12.2006 : 20:14:57
Jaz sem za samičke  :) :) :) :) :)

Tako kot pravite, so bolj nežne, navezane na lastnika in predvsem - "ženijo" se samo dvakrat na leto - samčki pa vedno, ko kaj fajnega zavohajo.

Kar se pa tiče sterilizacije. Naša Pika ima malo kontra učinke - inkontinenca in pretirano čuvanje predmeta in prostora. Je pa vse v mejah normale in lahko kontroliramo.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Stella , nedelja, 31.12.2006 : 00:12:22
Ne bi se strinjala, da so psičke bolj nežne. Pri nas imamo oba, psičko in psička oz. kar psa, sicer popolnoma različnih pasem, ampak vseeno. Uglavnem, samec je veliko bolj nežen, veliko raje se crklja, psica je pa precej bolj šarf in ne mara dolgega maziljenja kar precej odločno tudi pokaže.

Sicer pa nima smisla posploševat.

Pač, kot ste že povedali, največja in po mojem mnenju edina razlika je v hormonih, samca prej zmoti kaj iz okolice kot psičko.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: AngSeter , nedelja, 31.12.2006 : 00:31:09
Pa tudi od pasme je odvisno občasno ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nemškadoga , nedelja, 31.12.2006 : 09:36:29
Stella nisem mislila z nežna, da so bolj crkljive. Samec bolj brani svoj teritorij, se prej skrega ...

Seveda je pa jasno, da se na forumu govori o svojih izkušnjah. ;)

Je pa res, da je zelo veliko odvisno tudi od razmerja v kardelu.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: drobtinica , nedelja, 31.12.2006 : 09:47:28
Če lahko še jaz dodam svoj piskrček. Ne navijam niti za samce, niti samice.
Tudi v strokovni literaturi piše, da je psica v večini primerov (normalno, da so izjeme) nežnejša, bolj materinska, pes pa lažje dojemljiv za učenje. Moje zkušnje so to potrdile, čeprav sem imela različni pasmi. Oba sta se dobro vklopila v družinsko življenje, le pes je bil bolj potepuški, še ponoči je izsiljeval, samo, da je lahko šel preverit svoj teritorij. No tu moram dodati, da ni bil kastriran, ker je bil rodovniški. Psica pa samo čaka, da jo počohaš, za ritjo mi je kot perpetum mobile (zdajle buli v računalnik), ponoči ji je važno le, da je poleg mene, pa tudi če bi morala zadrževati ne vem koliko ur. No pa moram tudi tu priznati, da je iz zavetišča in so morda razlogi za njeno obnašanje tičijo od tu.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Tejka , nedelja, 31.12.2006 : 11:05:11
Jaz se tudi strinjam z opisi v literaturi - po mojih izkušnjah so psičke bolj nežne in poslušne. Sicer res, da če je ne steriliziraš, imaš potem slaba 2 meseca na leto zaradi gonjenja "izredne razmere", pa še to je veliko odvisno, kako sitne pasje samce imaš v bližini. No če bi bila moja psička še mlada bi se tokrat skoraj zagotovo odločila za sterilizacijo... Samčki so pa v splošnem bolj "prefrigani" in moreš bit bolj dosleden, ker so bolj svojeglavi. So pa ravno zato po svoje tudi bolj zabavni.

Sicer pa itak ni pravila - lahko je ravno obratno, tako da se ni za zanašat na te ugotovitve ;D


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: rem , nedelja, 31.12.2006 : 11:11:23
.

Sicer pa itak ni pravila - lahko je ravno obratno, tako da se ni za zanašat na te ugotovitve ;D

Tale definicija se mi zdi je zelo točna in resnična. Potem ko je peso pri tebi že nekaj časa spoznaš njegove navade značaj.... Sosedov je lahko iste pasme, istega spola pa bosta njegov značaj , obnašanje... čisto drugačna. :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: drobtinica , nedelja, 31.12.2006 : 11:15:04
Upam, da se vsi strinjate: "Vsak pes na svoje mesto"


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nemškadoga , nedelja, 31.12.2006 : 11:17:28
Sigurno, da so vsepovsod izjeme. Mislim pa, da tule govorimo bolj o pravilu kot pa izjemi. O tistem, kar bolj prevladuje.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Tejka , nedelja, 31.12.2006 : 14:17:15
Citat
Upam, da se vsi strinjate: "Vsak pes na svoje mesto"

Absolutno! Pes je živo bitje in dobro je, da vzameš psa, ki ti po karakterju čimbolj ustreza. Glede na izkušnje se mi vseeno zdi, da je v splošnem (če odštejemo izjeme ;D) za začetnike bolj primerna samička. Ker je lažje obvladljiva. Ampak vseeno moraš vzeti v zakup možnost, da dobiš kakšno hiperaktivno neubogljivko... Pravil pač ni, se pa z ustrezno vzgojo in potrpežljivostjo da vsakega psa lepo vzgojiti, ne glede na njegov spol. Če pa se nekdo ni pripravljen toliko posvetiti psu in njegovi vzgoji, se mi zdi itak boljše da se zanj sploh ne odloči.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: JasmineBianca , nedelja, 31.12.2006 : 16:00:49
No, jaz sem si izbrala psičko prav zaradi tega, ker naj bi bile bolj mirne in privržene svojemu človeškemu krdelu. Naj povem, da je to prvi pes za katerega skrbim sama.
In sem dobila hiperaktivno neubogljivko s katero je bilo ogromno dela. Doma je bila najbolj poslušno bitje pod soncem, mi vedno za petami, skoz bi se stiskala k nekomu.   :)
Zunaj pa je bil to čisto drugi pes. Včasih se mi je zdelo, kot da ni moja. Nič slišala, samo da je imela pasjega kompanjona za norenje, pa nikoli ne bi šla domov.  >:(  V glavnem ogromno dela in vztrajnosti, da je danes super psička s svojim karakterjem, ki mi pravzaprav odlično odgovarja. Sicer je dalmatinka in zato hiperaktivnost niti ni presenečenje, ampak z neubogljivostjo me je pa pošteno presenetila.
Še to, pri letu in pol je bila sterilizirana in ni nikakršne razlike v njenem obnašanju prej in potem.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Stellka , nedelja, 31.12.2006 : 16:23:55
Karakterno itak ne moreš vedeti kaj boš dobil, je kar mala loterija :) sam so pa na koncu vsak po svoje vsi posrečeni :)
Spol mi pa niti ni pomemben, važno da je kosmatinec pri hiši, ki te je vedno vesel in te tudi v najtežjih trenutkih spravi v dobro voljo. Pa še ne odgovarja nazaj bi reku moj fant, za razliko od mene hehe...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Ancyka , ponedeljek, 01.01.2007 : 11:37:42
značaj in obnašanje psa ni odvisno od spola ampak od psa samega...vsak je drugačen


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 01.01.2007 : 14:25:00
Ancyka, govorimo o nagonih, ki tudi določajo karakter in samci pač imajo kakšnega več kot psice in so zato lahko težje vodljivi. Govorim iz izkušenj kot pasja inštruktorica.

Ste kdaj pomislili, zakaj ima večina vrhunskih tekmovalcev v poslušnosti in sledenju psice? Vam mogoče to kaj pove?

Se strinjam, da ima vsak pes unikaten značaj. Tu govorimo o drugih stvareh.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: julci , četrtek, 09.08.2007 : 21:06:48
Hay!
Sem nova na foromu, mal sem gledala nazaj teme in nisem zasledila
mojega ~problema~.
Imam odraslega francoskega buldoga( fanta) kupila bi se enega ,vendar ne vem za kaj se naj odlocim za psa ali psicko.
Ima kdo kaksne izkusnje z dvem francozim?

                                           LEP POZDRAV

 8) :-[ ;D :P


Naslov: Kaj menite?
Poslano od: Leya19 , sobota, 18.08.2007 : 20:56:12
Imam 7 letno mešanko, sedaj smo se pa odločili da v naš dom pripeljemo še eno kepico(shih tzu)
ampak smo razmišljali če bi bilo boljše da vzamemo samčka, ker se 2 samički ne bi razumeli(tako vsaj mi razmišljamo) ::) sedaj pa nimamo pojma ali naj vzamemo fantka al pa punčko ::) :-\


Naslov: Re: Kaj menite?
Poslano od: Leya19 , sobota, 18.08.2007 : 20:57:06
kaj vi menite na to? :-\


Naslov: Re: Kaj menite?
Poslano od: Teja , sobota, 18.08.2007 : 21:34:56
da se samičke ne razumejo. ah...
naši socializirani psi se razumejo vsevprek ;)

kako se pa ta vaša psička drugače razume s psičkami?

p.s. res pa je, da bo prej prišlo do pretepa med devma psoma ali dvema psicama kot pa med psom in psico ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kalsang , torek, 21.08.2007 : 16:55:50
Vsekakor je bolje da vzamete psičko. Če se starejša psička razume z drugimi psicami sploh ni problem. Psa in psico v istem gospodinjstvu je težko imeti zaradi gonitev, saj se psu ob goneči psici naravnost meša, tuli, teži, jo hoče naskakovati.... Velikost pri tem sploh ni noben faktor.

lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: bina , torek, 21.08.2007 : 17:15:30
kalsang, cisto odvisno ;) nas par: samec-samica se razumeta prav super. V bistvu nista neka hudo kolega, na sprehodu se drzita vsak zase. Na sreco pa samec ni prevec tecen, ko se psica goni.
Prvi je prisel k hisi samec in ni bilo variante, da bi kupila se enega samca.

Drugace pa je na sosednjem forumu tema o tem, kako sta se zaceli pretepat (mislim da) 3 leta in 5 let stara samicka... :-\


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Kalsang , torek, 21.08.2007 : 17:20:04
hja, poznam cel kup samcev, šicujev, ki bi vrata s pantov dol vrgli, da bi prišli do goneče samice. Med drugim dedek moje psice, ki ga ni bilo mogoče dati v varstvo nikamor, niti k zelo dobrim znancem/sorodnikom, ko se je psica gonila, ker je tam norel naprej, ker so ga ločili od goneče psice.

Poznam tudi kakšnega, ki sicer psico zavoha in se takoj umakne, ko mu ta da vedeti, da še ni čas. Toda veliko več poznam korenjakov, ki se repenčijo na vse pretege ves čas gonitve. Zato ljudem odsvetujem, da imajo doma psico in psa, razen če enega od njih (ali oba) ne bi kastrirali/sterilizirali.

lp


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Geri , sreda, 22.08.2007 : 10:40:00
Mogoče pa je psica sterilizirana. Punca je napisala samo da je mešanka... No če je sterilizirana je čisto vseeno kaj vzamete, vsekakor vzamite psa z RODOVNIKOM! Če ne želite vzrejat, bi pa kaj razstavljali je vsekakor bolj "praktično" imeti samčka.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 19:55:30
naša psička je zeeeeeeeloooo ljubusumna  :-[  zelo je cartljiva in ljubusumna na vsakega psa ki se ga dotaknem :-\ :-[


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 19:58:56
če bi vzeli punčko bi se naša pika hotela pretepati, če bi vzeli pa samčka pa gonitve.
Tako da nisem prepričana, al naj vzamem punčko al fanta, jaz bi raje punčko...
Vendar ste me zmedli, ko nekateri pravite punca drugi spet fant:D
Se opravičujem če sem koga užalila


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 20:00:22
pa sploh ne vem če bi se tepli, samo vem da bi mi pika zamerla, saj naša pika se še mačke boji:D nwm, čisto sem zmedena. Kalsang vi še vzrejate?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , sobota, 25.08.2007 : 20:11:34
Kaj pa če psičko sterilizirate? Potem neboste imeli problemov glede gonitve...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 20:13:35
Ja ampak, punčke so baje bolj ubogljive, mislim da je tako kot pravi kalsang


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , sobota, 25.08.2007 : 20:22:30
Baje.Ni vedno tako.
Naš samček je bolj ubogljiv od samičke.Je pa res, da je samička bolj navezana na nas in nebi šla nikamor z tujimi ljudmi.
Ampak vsak pes ima svoj karakter, ki ga ne mores vedeti dokler psa ne spoznas.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 20:24:49
ka ty a, a ti imaš shih tzuja?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , sobota, 25.08.2007 : 20:34:01
Ne nimam te pasme.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 21:10:03
katya kaj pa ti misliš za shih tzuja punčka al fant?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 21:22:27
no, mislim da bom kr punčko vzela


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: ka ty a , sobota, 25.08.2007 : 21:26:21
Nikoli neveš kakšen karakter ima pes.
Glede na to, da imas samičko bi morala v primeru nakupa samčka jo sterilizirati oz. samčka kastrirati.
Odločitev je pa seveda vaša.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Leya19 , sobota, 25.08.2007 : 21:35:20
jaa, vem ja bom pa vidla kaj bo vzrediteljica predlagala, pa se bomo tudi glede na njen odgovor odločili


Naslov: nakup bokserja. Pes ali psička?
Poslano od: labradorka , ponedeljek, 24.09.2007 : 12:41:14
Lep pozdrav! Doma imam še vedno psičko,ki pa je stara že 12 let in ko je ne bo več bom šla takoj po drugega psa. Ker mi je življenje brez njih dolgočasno.Zaljubila pa sm se v bokserjev značaj, imajo ga tudi pri prijateljih in so naravnost čudoviti :D Samo ne vem pa ali vzeti psa ali psičko,ker do zdaj smo imeli dve psički,pa smo si želeli male spremembe.Mi lahko prosim kdo svetuje kaj je bolje? 8)


Naslov: Re: nakup bokserja. Pes ali psička?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 24.09.2007 : 12:49:12
Ena tema o bokserjih je ze odprta, tako da bo tale tu zaklenjena ali prestavljena v pravo temo. Sem prepricana, da bi ti bokserasi najbolje znali pomagati.

Moj predlog je psicka. Nujno pa si preberi vse o preprodajalcih, o rodovnikih in vse ostalo ... NUJNO!!!

Na portalu imas kar nekaj psarn nemskih boserjev. Poglej si!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: PETYCA , sreda, 30.01.2008 : 21:30:02
Moje mnenje je, da je to precej odvisno tudi od pasme. Izkušnje imam s psi in psicami, posebi in skupaj ;D
Moji stirinozci so (bili) treh razlicnih pasem, pri enih so samci tisti "pobalini", pri drugi pa ravno obratno...



Kateri spol je pa pri Zlatem Prinašalcu boljši, če hočem imeti bolj mirnega psa?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Miss Teja. , sreda, 30.01.2008 : 23:43:47
Hum...iz lastnih izkušenj povem, da naj bi bile psičke pasme ZP bolj umirjene kot samčki. Zlatkoti se tudi zelo radi potepajo,  psičke pa so bolj navezane na dom. Imamo zlatega prinašalca starega 9 mesecov, ki pa je pravi živc. :D Seveda pa je čisto odvisno od posameznika.
Upam, da se boš odločila prav. Ta pasma je meni najljubša zaradi karakterja in pa igrivosti. Mi smo zelo zadovolnji z našemu zlatkotu.
lp teja. ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Zoia , četrtek, 31.01.2008 : 11:22:16
Kateri spol je pa pri Zlatem Prinašalcu boljši, če hočem imeti bolj mirnega psa?

Kolikor poznam zlate prinašalce, bi bilo bolje razmišjati o kaki drugi pasmi, ker to niso ravno mirni psi


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Miss Teja. , četrtek, 31.01.2008 : 16:03:03
Če iščeš psa, ki bo kar naprej poležaval in ne bo ušpičil nobene vragolije potem res bolje da se ne odločiš za zlatega prinašalca. Če pa hočeš psa kateremu se boš smejala ob njegovih vragolijah, psa, ki se bo zelo zasekiral če bo videl, da si jezna nanj in te bo potem poskušal na vse pretege razveseliti, psa z odličnim karakterjem,  potem pa ti priporočam zlatega prinašalca. :)
 Pozanimaj se o vseh možnostih in se odloči za pasmo , ki ti najbolje odgovarja.
V prejšnem  postu sem hotela povedatt predvsem to, da je pri zlatih prinašalcih po živahnosti, razlika med psičkom in psičko zelo očitna. Psičke so veliko bolj mirne.  :)
lp Teja.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: PETYCA , četrtek, 31.01.2008 : 22:16:56
Miss Teja,
Hvala za zelo koristno informacijo :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Miss Teja. , četrtek, 31.01.2008 : 23:42:32
Ni problema, saj sama vem kako težko se je odločiti ali bo samček ali samička. Sporoči kako se odločiš. :)
lp Teja.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: kimica , sobota, 09.02.2008 : 21:39:46
moji starši doma imajo zlato prinašalko in moram rečt, da je zelo pridna..ni pa kaj mirna dosti..vse bi rada povohala, primla..in vse vedla..je radovedna kot rit..hehe..:)
edino kar mi gre na živce pri njej je to, da ima preveč moških hormonov..ko vidi samca, ona skače po njemu in ga naskakuje..tako zadaj kot spredaj..ajejjjjj..:P
drugače je pa kar mila..
jaz se zdaj odločam za Aljaškega malamuta in bi raje imela samčka, čeprav znajo bit dosti bolj muhasti od samic..ma nočem imet problemov z malimi..a sterilizirat- NIKAKOR NE..s tem bi uničla psa..to ne pride nikakor v poštev!!!!..


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Vixen , sobota, 09.02.2008 : 21:52:01
moji starši doma imajo zlato prinašalko ... edino kar mi gre na živce pri njej je to, da ima preveč moških hormonov..ko vidi samca, ona skače po njemu in ga naskakuje..tako zadaj kot spredaj..
To niso hormoni, gre za dominantno vedenje.
Citat
a sterilizirat- NIKAKOR NE..s tem bi uničla psa..to ne pride nikakor v poštev!!!!..
Halo??? Vsi psi in vse psičke morajo biti kastrirani/streilizirane, razen če imajo poleg rodovnika tudi vzrejno dovoljenje, kar pomeni, da so namenjeni za razplod rodovniških mladičev. Z nekastriranimi/nesteriliziranimi psi je preveč "UPS-ov", da bi si to lahko privoščili, sploh glede na število psov v zavetiščih, ki brez upanja čakajo na skrbne lastnike, dočakajo pa samo evtanazijo.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: NusaInKlaj , sobota, 09.02.2008 : 23:10:13
Za našega tudi načrtujemo kastracijo. Malo me je sicer strah, da se ne bo spremenil... ampak prehudo je gledat mlade kužke pol po zavetiščih.  :-\


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Vixen , nedelja, 10.02.2008 : 00:08:10
Te je strah, da se bo spremenil, ali te je strah, da se ne bo (če je tako, kako nej bi se)?  ;)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: NusaInKlaj , nedelja, 10.02.2008 : 15:29:51
Strah me je, da se bo spremenil. Predvsem do psov naprimer. Zdaj je zeloooo živahen, hiperaktiven, razume se z popolnoma vsemi psi ( star je 10 mesecev). Strah me je, da se mu ne bo zelo porušilo ravnovesje hormonov.

Glede prvega psa pa priporočam, da se ne izbira po spolu, ampak predvsem po obnašanju v leglu. Nekako srednje živahen... ker takšni tudi kasneje, ko dozorijo prej "pridejo k sebi". Za najinega zagotovo vem, da bo zmeraj en velik otrok.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Felina , nedelja, 10.02.2008 : 17:07:05
Večina psov je do nekje leta in pol pripravljena na igro in so celi nori na druge pse, ko pa odrastejo, pa ponavadi obdržijo prijateljstva iz otroštva z drugimi psmi pa je odvisno od simpatije....pri 10 mesecev starem kužku ne gre sklepat kakšen bo pa v odrasli domi...je resnično velika sprememba, ne glede na izkušnje v otroštvu...pač hočejo imeti svoj prostor.

Moj je kastriran in edino kar lahko napišem negativnega je to, da ga vsi samci hočejo naskakovat in neprestano mu siliji v rit z gobci...mojega to nervira in lahko pride do pretepa....zato pa pazim, da do takšnih situacij ne prihaja. Do sedaj sem zvedela še samo za en takšen primer...je pa še vedno pri 3,5 letih zelooooooooo živahen, hiperaktiven, nikoli mu ni dosti, delaven in ko zavoha gonečo psico jo tudi v trenutku naskoči (drugih pa ne naskakuje, razen gonečk)  :P, ni pa zmešan od vonjav.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: apico , sreda, 14.05.2008 : 20:14:54
Pozdravljeni!

S punco se odločava za bostonskega terierja. Ne veva pa ali naj bo samček ali samička. Pri mojih starših, kamor bo tudi naš bostonček hodil redno na obisk imajo odraslega bokserja samca, pri teti od punce pa odraslega bulmastifa, ki je tudi samec. Bojiva se, da se samček ne bi razumel z bokserjem in z mastifom ali pa seveda ona dva z njim.

Ima kdo od vsa kake izkušnje glede tega?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: TagTu , petek, 16.05.2008 : 09:17:29
Mislim, da ne bi smelo biti težav, ne glede na spol, če boste mladička in odrasle pse primerno seznanili. Morda bo mladiček do odraslih psov vsiljiv in bo dobil kakšno vzgojno, vendar v takšnem primeru nikar ne odreagirajte v stilu "bogi mali". Pozorni in pazljivi bodite na razliko v velikosti, kajti nekateri veliki psi se z malčki ne znajo igrati in jih lahko po nerodnosti poškodujejo.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: damayanti , petek, 16.05.2008 : 10:06:44
Samičko. ;) " tudi najmanjša babnca porihta še takega hrusta" ;D

Naša Dina ko je bila majhna je znala biti tečna ko vrag... ampak kar se pa drugih večjih psov/ samcev  tiče, so bili pa vsi neverjetno tolerantni in strpni do nje ;D.( še sedaj so.... ona vse v red spravi)

 Dočim, Damč ko je težil je takoj dobil " kozje molitvice" pa tudi če je bil mladič... uno so pa vsi tolerirali, čeprav bi si včasih prav zaslužila da bi jo kdo malo" struskal".


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 16.05.2008 : 10:11:13
To je sicer izven teme, ampak bom kratka.  ::)

Previdnost pri igri med majhnim in velikim psom res ni odveč. Najin Klaj (25kg) rad skače med igro in to je moteče, ko se igra s sestrino koker španjelko (stara tri mesece), ki je tudi zelo neustrašna in se skoz mota pod nogami. Posebaj moram biti previdna, da naprimer ne držim njegove igrače previsoko, ker če bi skočil za njo in pristal na psički bi jo razpolovil. Že ko švigne mimo nje in se samo narahlo podrgne po njej, psičko skota po travi, tak da naredi dva prevala, čeprav se mi recimo zdi, da se je sploh ni dotaknil.

No, to je to  :)



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: TagTu , petek, 16.05.2008 : 10:13:22
Haha, damayanti, to je pa zgodba moje Shele :D :D :D Tečna do odraslih psov, vse, tudi starčke je prisilila k igri in niti enkrat se ji ni zgodilo, da bi dobila kakšno vzgojno :P Še naša starejša, Cini, je tolerirala vse njene vragolije, čeprav si sicer vzame pravico do "vzgoje" pasjih mulcev ::)



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 16.05.2008 : 10:15:19
Aja še to.
Lahko pa si naprimer kupiš samčka, pol pa si čez eno leto premisliš in ti v pol ure pri vetu naredijo psičko.  :)
Tako, kot se bo to danes zgodilo pri nas.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: damayanti , petek, 16.05.2008 : 10:20:53
Aja še to.
Lahko pa si naprimer kupiš samčka, pol pa si čez eno leto premisliš in ti v pol ure pri vetu naredijo psičko.  :)
Tako, kot se bo to danes zgodilo pri nas.

Hočeš rečt evnuha ;D ?

Moja bivša sodelovka ima evnuha..... pa niso nič kaj extra tolerantni do njega.... po moji oceni se še bolj šopirijo pred njim , kot da bi se počutili več vredne ;).


Naslov: Psa ali psico, glede na okoliščine doma
Poslano od: sasica , ponedeljek, 27.10.2008 : 09:51:56
Pozdravljeni,

odločava se za nakup novega psa pasme BORDER COLLIE.

Razmišljava, kupiti psa ali psico.

Namreč, živiva v hiši, kjer so v spodnjem nadstropju starši, ki imajo že enega psa (mešanca, star 9 let), samčka. Zadnje leto je veliko pri starših tudi psička od brata, višavska terierka. Na začetku je bilo precej težko, zdaj pa se jo je mešanec navadil in je do nje postal precej zaščitniški (npr. v družbi z drugimi psi).

Zaradi tega ne veva, ali bi bilo bolje kupiti psico ali psa, na kaj bi se mešanec lažje navadil?



Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 27.10.2008 : 11:50:40
Nima veze spol. Važen je vaš nadzor in preprečevanje čuvanja starejšega.
Vi ste vodja (naj bi bili) in pes nima kaj čuvat brez da mu vi to dovolite.

Psi pod nadzorom in ločeni, ne pa cele dneve skupaj in da delajo kar se jim zljubi.

Border je delavni pes z veliko energije in zahteva veliko ukvarjanja.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Uma , ponedeljek, 27.10.2008 : 11:58:57
Kako hitro se bo navadil je odvisno od tega koliko boste v to vložili truda in je čisto vseeno katerega spola je. V kolikor boste imeli pse samo zase jih je pa tako ali tako smiselno sterilizirat/kastrirat in pol spol ni več pomemben.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 27.10.2008 : 13:34:34
Ni čist vseeno katerga spola je, tudi če je kastriran. Meni bi v to skupinico bolj sedla psička, samčak bi potem čuval obe in se ne bi dva samca pikala med seboj.
Ni mi jasno, zakaj bi morali biti psi ločeni. Če si lastnik želi imeti pse, ki so medsebojno navezani in se psi razumejo med seboj, ni nobenega razloga, da bi jih moral ločevati. Mora  dovolj delati z vsakim posebej in z vsemi skupaj, pa je. Pri nas so psice vedno skupaj, samo če je pri hiši kakšen mladič je v času daljše odsotnosti ločen od odraslih, da jim do onemoglosti ne teži.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 27.10.2008 : 14:40:04
Če majo problem že z enim, bo pol še z drugim. Pa še sosedov je. :P ::)
Če že hodijo skupaj na sprehod in ne znajo poseč v mes, je lažje če so ločeni, kot pa kreirat konflikte in jih ne znat rešit ali še bolje preprečit.

Samoto. Če hoče kdo imet krdelo in ga obvlada pa ni lepšega :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: PIDU , četrtek, 30.10.2008 : 23:04:12
Kaj pa kraljevi pudelj-kaj bi izbrali-do zdaj sem vedno imela samičke zdaj pa moja možka želita psa-pa imam malo straha-kaj pravite????


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: AngSeter , petek, 31.10.2008 : 11:11:57
Kaj ko bi se pozanimala ali še bolje kar dobila s kakim lastnikom samca pasme, katero si ogledujete?

Ni isto, kot če ga imaš, je pa sigurno boljše in dobiš boljšo predstavo, če si zadevščino ogledaš v živo ;)

Se pa pasme in psi v pasmi karakterno razlikujejo. Če vzameš mladiča od stabilnih staršev je večja možnost, da bo tvoj tudi tak, če se boste seveda ukvarjali s psom, ga učili in predvsem mirno vodili. Če pa vzreditelj ali vi sami izberete še mladička s karakterjem, ki vam bolj ustreza in ne tistega, ki vas je kobajagi sam izbral in podobno, bo verjetno še malček lažje.
Če ga pa naučite ignorirat druge pse ste pa itak tanartabuljši   :P

Važno je da veste približno kaj imate in se temu primerno obnašate.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: PIDU , petek, 31.10.2008 : 11:51:01
Ja samo v MB imata 2 in obe samički :-\ ja saj jaz si načeloma vedno-jaz izberem psa ne on mene :-[bomo videli kaj nam bo še vzrediteljica povedala


Naslov: Pes vs. psica
Poslano od: branka , torek, 24.02.2009 : 14:30:30
Bi prosim napisali svoje izkušnje, opažanja, glede obnašanja in vzgoje psa in psice. Npr., meni se zdi, da je pes bolj direkten, manj naklepa, in ga je lažje vzgojiti kot psico. Ali ste mogoče opazli kakšne razlike v vzgoji ? Mogoče bi bilo še najboljše, če bi opisovali psico in psa enake pasme. Ali sta po obnašanju enaka, ali se psica razlikuje od psa ? Kaj mislite ?   :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Dogs my life* , nedelja, 22.03.2009 : 19:34:22
živjo sem nova tukej.
jaz imam 3 letnega psa.Če bi se jaz še enkrat odločila za nakup bi raje izbrala psičko.Saj moj samček je bolj dominantne narave pa tudi težje ga kaj naučiš.Tako da je bolje da kupiš samičko saj ni potem toliko težav pa še naučiti se jo da zlahka. :)
LP


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nezzek , nedelja, 22.03.2009 : 19:43:56
No jaz nebi stavila na to, da so psičke manj dominantne, saj sem sama domov prinesla eno bolj dominantnih med 9 mladiči. In je kot 2-3 mes. stara psička skakala iz stola na glavo mojemu bratu, ter ga napadala v igri.
Seveda ji je bilo treba pokazati kdo je šef, zdaj pa ni panike..


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Lynn , sobota, 13.06.2009 : 14:37:06
Jaz imam doma dva psa in moram reči, da sem malce bolj naklonjena samcem, se pa ne strinjam s tem, da so manj ubogljivi, da se bolj potepajo ali da so manj navezani na lastnika. To se mi zdi bolj odvisno od pasme in od tega kako psa vzgojiš. Moja dva psa sta oba ful cartljiva in zelo nežna, je pa res, da sta tudi takšne pasme (samojed in kavalir), tako da meni se zdi dominantnost bolj povezana s pasmo, kot pa s spolom.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: aljaz7 , četrtek, 06.08.2009 : 14:27:16
Jaz imam doma nemško ovčarko in če gledam to pasmo se mi zdi da so psičke veliko bolj ubogljive in navezane na gospodarja


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Penny , četrtek, 19.11.2009 : 21:18:14
Mogoče je to vprašanje že kje bilo, me pa zelo zanima, zakaj so ponavadi v leglih različne cene za pse in psice?
Namreč opazila sem, da imajo psičke manjšo ceno od psov. Se jih torej kaj težje proda ali so v kakšnem drugem smislu za kupce/vzreditelje manj vredne?


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: nezzek , četrtek, 19.11.2009 : 22:22:32
Jaz sicer nikjer nisem zasledila razlik v ceni (običajno tudi ne piše koliko pes stane na spletnih straneh)...
Možno pa je, da delajo vzreditelji razlike v ceni tudi glede na kvaliteto psa (bolj razstavno kvalitetni gredo - če se le da - v bolj izkušene roke, medtem ko tisti "slabši" mladiči pristanejo kot domači ljubljenčki ;) ).


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Alba , petek, 20.11.2009 : 10:35:49
Jaz imam doma samičko, velikokrat pazim še samčka iste pasme - torej sibirski husky. Ne bom rekla, da opazim veliko razliko med njima. Ko sta pri meni in gremo skupaj na sprehod sta oba ubogljiva, oba sta precej dominantna do psov istega spola, čeprav morda samček še bolj. Ker Alba se odziva oziroma želi odzivati le na psičke, ki jo nalajajo že na daleč. Druge lepo ignorira.
Sklepam, da pri določenih pasmah so razlike, že po sami moči.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Penny , petek, 20.11.2009 : 10:40:30
Jaz sicer nikjer nisem zasledila razlik v ceni (običajno tudi ne piše koliko pes stane na spletnih straneh)...
Možno pa je, da delajo vzreditelji razlike v ceni tudi glede na kvaliteto psa (bolj razstavno kvalitetni gredo - če se le da - v bolj izkušene roke, medtem ko tisti "slabši" mladiči pristanejo kot domači ljubljenčki ;) ).


Jaz sem pa večkrat zasledila različne cene za samčke in samičke. Pa sem mislila, da je kaj na tem  :P

No, meni so drugače samičke po karakterju in kar se nege tiče bolj blizu. Si zelo težko predstavljam, da bi samčka imela. Sploh kar se nege tiče. :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: kocka , petek, 20.11.2009 : 10:42:55
Kakšna je razlika v negi samca in samice?
Jaz sem imela oboje, pa ne vidim razlike.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: branka , petek, 20.11.2009 : 10:55:33
Jaz imam tudi oboje, pa pri negi res ni razlik. Oba moraš občasno skopat ter počesat...


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Penny , petek, 20.11.2009 : 10:56:01
Kocka tole bo zvenelo čudno kot še nikoli, ampak rahle zadržke imam pred nego lulčkov.  :(

(naj za lažje razumevanje samo omenim, da v življenju nikoli nisem imela nikjer opravka z nobenim samcem, povsod so bile samo psičke, čisto nobeden znanec nikoli samca ni imel in zato mi je to zelo tuje)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Jana , petek, 20.11.2009 : 11:14:01
Mogoče je to vprašanje že kje bilo, me pa zelo zanima, zakaj so ponavadi v leglih različne cene za pse in psice?
Namreč opazila sem, da imajo psičke manjšo ceno od psov. Se jih torej kaj težje proda ali so v kakšnem drugem smislu za kupce/vzreditelje manj vredne?

Penny, pises o rodovniskih ali nerodovniskih mladicih, ko pises o razlicnih cenah za mladice po spolu?
Pri nerodovniskih je namrec pogosto zaslediti nizje cene za samice. Cene rodovniskih psov so redko objavljene, cene nerodovniskih pa zelo pogosto in velikokrat pise zraven, da so samice ceneje.

Ker nerodovniski mladici in njihove cene nimajo popolnoma nic skupnega z vzrejo, prodajo in ceno pasemskih mladicev, bi bilo vprasanje treba formulirati drugace, oz. na podlagi pravih podatkov o razlikah pri cenah rodovniskih mladicev glede na spol. Pri podatku, da nek vzreditelj rodovniskega legla prodaja psice (generalno in ne samo kaksno iz legla, ki ima nizjo ceno morda zaradi drugih razlogov in ne zaradi spola) ceneje, je treba vprasati direktno njega, zakaj tako.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Penny , petek, 20.11.2009 : 11:20:39
Mišljeno je bilo za rodovniške, vem, da je redkokdaj cena zraven, ampak ponekod pa je in sem že parkrat ta način zasledila...
Res pa je, da sem le gledala, nič nisem klicala vzrediteljev. Kar se oglasov za nerodovniške tiče, jih v bistvu sploh ne gledam, tako da ne bi vedela.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Lanabela , petek, 20.11.2009 : 11:30:28
cena se oblikuje glede na povpraševanje. V preteklosti je bilo povpraševanje po samicah veliko manjše kot po samcih, zato so bile pogosto tudi pol cenejše. V zadnjem času se trend obrača, tako da se tudi že zgodi, da so samice celo dražje.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Penny , petek, 20.11.2009 : 11:45:13
Sem našla en primer (sem izbrisala kontaktne podatke in ime pasme, ker želim samo kot primer pokazat):

Prodajam mladiče pasme .... (z rodovnikom). Leglo je bilo skoteno 23.5.2009
Cena je: 600€ za samičke in 800€ za samčke(lahko tudi po obrokih).




Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: kocka , petek, 20.11.2009 : 12:03:59
Hm, če ˝lulček˝ ni bolan, ni z njim prav nobenega dela. Enako kot z luliko. Kadar pa katerikoli od obeh zboli, je pa prav isti šmorn. Meni bi bilo neprijetno šariti tako okoli enega ali drugega. Ampak - kar ne ubija, to krepi.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Penny , petek, 20.11.2009 : 12:06:37
Aja?
jaz sem pa brala eno temo tu gor in razumela kot da je treba to ves čas čistit in mazat ;D
no potem pa ni tako hudo.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: branka , petek, 20.11.2009 : 14:45:16
Kocka tole bo zvenelo čudno kot še nikoli, ampak rahle zadržke imam pred nego lulčkov.  :(

(naj za lažje razumevanje samo omenim, da v življenju nikoli nisem imela nikjer opravka z nobenim samcem, povsod so bile samo psičke, čisto nobeden znanec nikoli samca ni imel in zato mi je to zelo tuje)

Aja, to te skrbi  :) A veš da si ga moj čisto in popolnoma sam umiva  ;) nobenega problema nima(m) s tem  :)


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: Lynn , petek, 20.11.2009 : 14:48:45
Čistit in mazat je potrebno, samo če je kakšno vnetje, pa sej človek se navadi, če imaš kužka rad, ti tudi to ni problem.


Naslov: Re: Samček ali samička?
Poslano od: branka , petek, 20.11.2009 : 15:10:53
Čistit in mazat je potrebno, samo če je kakšno vnetje, pa sej človek se navadi, če imaš kužka rad, ti tudi to ni problem.

Podpis  :)