mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: rab , četrtek, 12.08.2010 : 12:47:03



Naslov: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: rab , četrtek, 12.08.2010 : 12:47:03
Pozdravljeni,

imam 10 let starega šnavcerja, pri katerem so se pred cca. 2 mesecoma pojavili problemi pri uriniranju. Ker smo ga medtem večkrat peljali k veterinarju zaradi neke druge stvari, zadeve nismo jemali najbolj resno, saj je veterinarka rekla, da so to pač težave pri starejših psih. No, pred kakšnim tednom pa praktično ni mogel več na malo potrebo, zato smo ga seveda hitro odpeljali k drugemu veterinarju, ki je rekel, da sečnih kamnov nima (ga je pretipal) in da gre najverjetneje za kronično vnetje ledvic. Dali smo kri in vodo (povišan kreatin, beljakovine in seč v krvi, imel je tudi vročino), dobil pa je 5 antibiotikov, po zaužitju zadnjega pa se naj bi slišali, zadeva pa se bi mu naj tudi medtem izboljšala. V nasprotnem primeru bo poskusil še druge stvari, nimam pojma kaj. Stvar je taka, da je pojedel že 4, pa ni nič kaj boljše, urinira sicer po kapljicah (včasih sicer tudi 100 kapljic), danes pa je nekoliko bolan, noče jest in pije malo, že sicer je izredno malo pil. Ne vemo, ali je reakcija na antibiotike ali zgolj slabost (jedel je travo), vendar smo seveda zaskrbljeni, še najbolj pa sam, ki me resnično skrbi, da bi šlo za odpoved ledvic, o kateri veterinar sicer ni nič rekel. Trenutno mu kuhamo riž z dodatki zelenjave (naročili smo tudi dietno hrano). Je pa doslej bil izredno živahen in razen tega, da je težko uriniral, ni dajel vedeti, da bi bilo z njim karkoli narobe.

Potreboval bi kakšen nasvet, kaj storiti in mnenje, če slučajno preveč paničarim. Prebral sem ogromno člankov o odpovedi in drugih boleznih ledvic na internetu, zato me je še toliko bolj strah. vem, da lahko gre tudi za kamne v mehurju, povečano prostato itd. Hvala za vaše prispevke.  :(


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: rab , četrtek, 12.08.2010 : 12:48:09
Pa še to, veterinar naj bi zaznal tudi kri v urinu, ki je mi sicer nismo opazili.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: rab , četrtek, 12.08.2010 : 14:13:32
Se opravičujem, ker "težim". Rahel update: pojedel je skoraj polno skledo riža in je spet bolj živahen in zdrav. Zgleda mu je kaj obležalo. Seveda ima še vedno težave z uriniranjem. Sicer ne bruha, kaka normalno, pije bolj malo. Prej sem vas pozabil vprašati glede prehrane. Kaj mu lahko damo? Zaenkrat je samo riž z zelenjavo, ki mu sicer ne diši najbolj, a ga poje, ko je lačen.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Pepsi , četrtek, 12.08.2010 : 16:59:46
Laično svetujem pregled z ultrazvokom. Če ga vaš veterinar nima, naj vas napoti nekam, kjer ga imajo (v Ljubljani večina privatnih klinik, pa tudi veterinarska fakulteta). Glede na opisano se mi samo "pretipati" psa ne zdi dovolj - ampak še enkrat poudarjam, da imam veterinarsko "znanje" samo kot dolgoletna lastnica psov, nisem pa noben strokovnjak.
Logično, da je psu zdaj bolje že zaradi obilice zdravil. Če je jedel, je prav tako dober znak, mora pa tudi piti, da ne bo dehidriral. Občasno preverite barvo dlesni, ki mora biti rožnata. Če je preveč bleda ali preveč temna (skoraj vijolična), ni v redu.

Dokler ne dobite dietne hrane, bo riž in zelenjava kar v redu. Poskusite še s kakšnim koščkom piščanca. Dokler bo imel težave z uriniranjem, ga vsekakor dobro opazujte in veterinarja čimveč sprašujte - naj vam ne bo nerodno, saj vse nasvete drago plačate.
Pa srečno!


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: rab , četrtek, 12.08.2010 : 19:02:59
Hvala za odgovor. Upam, da se bodo tudi ostali opogumili in kaj napisali. Stvar je taka, da sem ga danes peljal k veterinarju. Dobra stvar je, da v seču nima več povišane vrednosti beljakovin, le malo krvi, skratka stanje se je precej izboljšalo. Dobil je še eno dozo - 5 antibiotikov Enroxil in dietno hrano za izboljšanje delovanja ledvic, po tednu dni pa se naj bi ponovno slišali. Pes je normalno, nove brikete je že poskusil brez problema, le pije bolj malo, pa bi moral veliko. Težko ga je prisiliti. Veterinar mu je tudi cevko potisnil vse do mehurja in poti naj ne bi oviralo ničesar. Pojma nimam, zakaj ima zatorej težave z uriniranjem, še vedno po kapljicah, a mehur mu vseeno uspe izprazniti. Naj počakam, če se bo stanje izboljšalo po antibiotikih? Ima kdo kakšen pameten nasvet in je morda imel podobne težave s svojim psom?

LP 


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Yo , četrtek, 12.08.2010 : 19:07:43
Kaj pa, če bi mu poleg vode ponudil kakšno juho (seveda iz sestavin, ki mu ne škodijo), če noče pit dovolj?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: alexy , četrtek, 12.08.2010 : 19:11:09
Poskusi mu prelivat brikete, tako da bo hkrati z briketi dobil še nekaj tekočine..


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 12.08.2010 : 19:53:08
A dehidriran ni?
Lahko mu z brizgo pomagas, ker je pri urinarnih tezavah zelo pomembno da veliko pije.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Pepsi , četrtek, 12.08.2010 : 22:03:02
Ko je imela moja Sherry kristalčke v urinu in ni hotele preveč piti,  sem ji dajala sojino mleko z okusom kakava  ::)  - ja, saj vem. Ampak pila je pa sama.
Poskusi različne stvari (le mleka za ljudi ne). Lahko juho, lahko mleko za mačke brez laktoze, sojino mleko obstaja z različnimi okusi, pa pasje pivo - samo, da bo pil. Nekaj boste že našli. Če ne bo nič od tega v redu, še vedno lahko vodo dajete z brizgo v gobček, pa čeprav mu ne bo všeč...


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: moksa , četrtek, 12.08.2010 : 22:22:41
Ko je moja psica premalo pila, sem ji v vodo dodala žlico navadnega mleka - res čisto malo, ravno toliko, da se je malce obarvalo in je tako ogabno "brozgo" vedno z veseljem požlompala  :)


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: rab , nedelja, 22.08.2010 : 11:27:07
Pojedel je novo dozo antibiotikov, torej skupno 2x po 5. Sedaj je toliko bolje, da lahko izprazni mehur, se pravi, lula po kapljicah, včasih dokaj hitro, potem ko pa nogo že spusti, pa nekako priteče zadnji curek. Izgleda kot da prvo nič ne gre, ko stiska, na koncu, ko spusti pa priteče malo curka. Drugače je normalno in pije tudi, je živahen. Jutri ima spet pregled, verjamem, da se mu je stanje seča in krvi precej izboljšalo, a nekoliko skrbi to, da lula po kapljicah. Je možno, da je to zgolj zaradi starosti?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: rab , četrtek, 09.09.2010 : 12:58:44
Naj povem, da je bilo zdaj cca. 14 dni ali morda celo tri tedne bolje, torej pritekel je curek, sicer bolj tanek, ampak bil je pa le. Od včeraj zvečer pa spet lula po kapljicah. Ne vem zakaj?! Resda se je medtem malo prekršil pri prehrani, pojedel je kak obrok kruha in mleka, pa kdaj malo piščančjega mesa v rižu in tudi vode je zaradi deževnih dni manj pil, ampak ne vem, če je to to? Me kar precej skrbi, da se je stanje malo poslabšalo, ko pa mu je šlo že tako dobro. Zanima me, kaj izboljšuje delovanje ledvic? Se da dobiti kakšna zdravila? Kaj pa vitamini? Do sedaj je imel vitamine, v katerih pa so žal tudi beljakovine, teh pa, kolikor vem, naj ne bi jedel....


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Jana , četrtek, 09.09.2010 : 13:07:02
Hm ..., cemu pa je potrebno med dieto hranit s pregrehami? Dietna hrana je za izboljsanje in vsak prekrsek je lahko kaznovan s poslabsanjem. Razlogov za prekrske dejansko ni nikakrsnih, ne usmiljenja vreden pogled, ne prazna vreca dietnih briketov, ne velika lakota ... Vse je samo v nasih glavah. Ce ves, da je pes bolan in ima dieto zato, da se mu zdravje izboljsa, se drzis pravil igre.

Seveda ne bom trdila, da je poslabsanje zaradi mleka in kruha in ostalega, si pa upam na podlagi napisanega trditi, da pac zdravljenje ni bilo po pravilih in lahko je razlog za poslabsanje tudi v tem in morda se cem, kar ni napisano, pa sicer tudi ne spada med pravila zdravljenja.

Upam, da lahko vet kaj pomaga, na forumu namrec ne moremo. Je pa treba tam povedat tudi o vseh vmesnih pregrehah, sicer nima smisla, da se od veta karkoli pricakuje.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: sanco1a , četrtek, 09.09.2010 : 18:17:12
A sigurno nima težav s prostato? Moj 11-letnik je imel težave z lulanjem, nato se mu je pojavil še krvav izcedek. Dali so mu Prostide, po nekaj mesecih se je prostata umirila, lulal je normalno, je pa na zadnjem kontrolnem pregledu veterinarka odkrila nekaj krvi v seču, zdravili smo z Enroxil, hkrati s Prostide seveda. Sedaj je vse b.p., vendar je še vedno - in bo do konca - na hormonskih zdravilih. Precej pogost pojav pri starejših psih.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Bine , ponedeljek, 12.09.2011 : 11:48:08
Naša tri leta stara psica je pred kratkim začela kazati znake uroinfekta. Takoj smo jo peljali k veterinarju, ki je s testom urina to tudi potrdil. Psici so predpisali štirinajst tablet antibiotika. Situacija glede uriniranja se je zelo hitro (v dveh, treh dneh) normalizirala, izvid po desetih tabletah pa še zmeraj kaže prisotnost eritrocitov v urinu. Je to normalno, po kolikem času bi moral biti izvid popolnoma čist? Po zaključeni terapiji z antibiotiki bomo test urina seveda še ponovili. Psica drugače ne kaže nobenih znakov bolečine, je in pije, je živahna, brez povišane telesne temperature, urinira zdaj normalno. Ima kdo podobne izkušnje?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 12.09.2011 : 11:51:11
Je pogledal urin tudi na prisotnost kristalov?
Se pa uroinfekti znajo vlect ...


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: luna7 , ponedeljek, 12.09.2011 : 12:07:11
Vnetja pri naši psici so se zelo pogosto ponavljala in so najverjetneje pripeljala do kristalčkov, ki obupno bolijo  :-[. Vsekakor je potrebno imeti urin dlje časa pod drobnogledom, da se stanje resnično pozdravi.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , nedelja, 15.04.2012 : 12:30:04
Pozdravljeni!

Jaz bi samo prosila za nasvet. Naš kužiček ima verjetno uroinfekt. Tišči ga lulat na 5 minut, ven pridejo pa samo kapljice (v zadnje pol ure hvala bogu 2x celo mala lužica). Diha z jezičkom, ker ga tišči ali pa mogoče boli, čeprav kolikor poznam našo "drama queen" bi ob bolečinah zganjal hudiča pa ga sploh ne. Samo pospešeno diha in zaskrbljeno gleda, ker mu kapljice uidejo tudi v stanovanju. Vročine nima. Vmes se tudi igra. Skratka, klicala sem na dežurno in pravijo, da ni urgenca, zjutraj pa imava termin, da opravijo preiskave itd.
Meni pa je sedaj samo žal, ker mu ne morem že danes pomagati, ali ne bi antibiotik že danes lahko začel delovati in ne bi morali čakati do jutri? :( Saj ne vem, če mogoče jaz preveč zganjam paniko. Vsekakor ga bom čez dan budno spremljala in takoj klicala strica na dežurno nazaj, če mi kaj ne bo všeč.  :P


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Pepsi , nedelja, 15.04.2012 : 16:29:18
Če ni prehudo, poskusita zdržat do jutri do odvzema vode in krvi.  Če se ti zdi, da ga zelo boli, mu lahko daš kaj proti bolečinam - vendar samo, če imaš kaj doma že od prejšnjih obiskov veterinarja in če veš za pravilen odmerek. Človeških zdravil mu ne dajaj, razen če se prej posvetuješ z veterinarjem. Če nisi sigurna, pokliči nazaj na dežurno in vprašaj, kaj  (in koliko) mu lahko daš od tega, kar imaš v domači lekarni.

Preden se jutri odpravita na veterino, naj čimveč spije (in potem naj tega ne polula pred hišo, drugače tam ne bo imel kaj narediti v "ledvičko", ker bo pač mehur prazen in bosta morala dodatno čakati). 
Pa srečno!


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , nedelja, 15.04.2012 : 16:53:45
Imam občutek, da ga ne boli ampak samo neugodno tišči. Zdaj celo malo spi brez sopihanja in ne mara vstati, ker se takoj polula.
Ko se pa polula, je pa takoj boljše volje vsaj za nekaj momentov.

Mi je rekel veterinar naj poskusim, da zjutraj ne bi lulal, ampak nimam pojma kako naj to naredim, ker lula takoj ko vstane ne glede na to kje je (tla, postelja...). Sem razmišljala o čistem lončku in poskusit zjutraj ujet malo večjo količino urina. Je vet omenil, da bi lahko tudi tako.

Za pitje tudi ni navdušen, mogoče, če čisto razredčim nesoljeno govejo juho? V normalnih razmerah mu pri obroku ne škoduje, ampak je takrat v zelo majhnih količinah.

Hvala Pepsi. :)


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Pepsi , nedelja, 15.04.2012 : 17:05:00
Urin mora biti ob pregledu čim bolj svež - najbolje tja do 30 minut star, drugače rezultati lahko niso "ta pravi". Če se lahko organiziraš tako, da se takoj po lulanju v lonček odpeljeta na veterino, bo v redu. Drugače pa mu daj piti kaj, kar ima zelo rad;  lahko nesoljeno govejo juho. Moja Sherry v takem primeru dobi sojino mleko in to z okusom kakava  ::), ker ga ima pač zelo rada in ga spije dovolj, da je potem urina dosti za pregled.
Če ne boš ujela dovolj urina, obstaja tudi možnost odvzema z iglo direktno iz mehurja. Sicer za psa ni preveč prijetna, ampak če drugače ne bo šlo, je tudi to rešitev.
Poleg antibiotikov v nekaterih primerih pomaga tudi Uro-Pet pasta, ki raztaplja kristale (če se bo pokazalo, da jih ima) - vprašaj veterinarja, potem ko bodo že znani rezultati preiskav. Psi imajo to pasto načeloma zelo radi in jo kar sami poližejo s prsta.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , nedelja, 15.04.2012 : 19:51:36
Žužka, glede na naše izkušnje, naj mali do jutrijšnjega pregleda pije toliko kot želi.
Namreč, če gre za kristalčke, ki zapirajo pot urinu skozi sečnico, je polnjenje mehurja
s tekočino, slabo, seveda pa obratno velja, če gre samo za vnetje.
Če ne boš uspela ujeti urina mu ga bodo, v najslabšem primeru, odvzeli s katetrom, brez skrbi.
Po moje pa se splača vsekakor iti nekam kjer imajo popoln servis.
Picko tudi po operaciji sme piti toliko kot želi.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , nedelja, 15.04.2012 : 20:04:32
Hvala za pomoč.  :-* V zadnjem času se je malo umiril, nazadnje, ko je vstal in malo okoli letal, ni šel lulat (niti poskusil). Je pa še prej naredil nekaj "večjih" lužic in mislim, da popolne zapore ni. Zgleda, da se malo bolje počuti. Vseeno pa se vse da razbrati v obe smeri.  :-\
Glede klinik sem malo zmedena, ker sem zelo zadovoljna z Loko, ampak je dežurni stric kar postavil termin za jutri zjutraj in naj bo... :-X

Iz solidarnosti sem nekaj ur za njim zbolela še jaz in si zdaj deliva termometer ter juho.  :D
Bova "pregurala" do jutra pa potem poročam kaj so sklenili. Še enkrat hvala za pomoč.  ;)


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.04.2012 : 11:28:48
Evo, bolniki so doma po napornem jutru...
Diagnoza je pa: poln mehur peska oz, kristalov ter posledično vnetje. K sreči ni bilo videti večjih zagozdenih kamnov v sečnici ali peska v ledvicah. Nastali naj bi zaradi visoko beljakovinske prehrane (glede na sestavo kristalov) ter očitne metabolne/genetske nagnjenosti - sem povedala za bratca. Najbolj verjetno je kombinacija tega dvojega.
Sedaj se seveda počutim krivo zaradi prehrane.  :(

Imava Enroxil pa u/d brikete, pa kontrola čez 7-10 dni, ko zmanjka antibiotika. Zdaj pa v raziskovanje kaj bomo jedli v prihodnosti... :-\


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , ponedeljek, 16.04.2012 : 11:47:13
Fino je, da je sečnica prehodna, manj fino je, da je v mehurju pesek, ker zna spet delati težave, zopet je fino, da so ledvice čiste  :).

A ste doboli kakšna navodila o pitju tekočine?
Meni bi se, po kmečko, zdelo logično, da rečejo, naj pije pes čim več, pa sem na isto vprašanje dobila odgovor, da to nima nobene veze
in naj pije toliko kot želi (pije pa bolj malo, enako kot prej  :-\)

Prav tako so rekli, da so kamni metabolna motnja, tako kot pri ljudeh in da se je nesmiselno sekirati za nazaj, navsezadnje pa mladič
najbolj od vsega potrebuje ravno beljakovine. Če so kamni "pravi", se jih da topiti z ustrezno dieto, če pa niso, pa ...  :'(

Ja, toliko o tem, kako so (z)mešanci bolj zdravi od pasemskih  :P


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.04.2012 : 12:03:42
Načeloma naj bi se kristali topili s temi u/d briketi (ne pa z Urinary  ::) ), ker so po nastanku te zaradi beljakovin. Ali nekaj takega. :-\ Moji briketi so bili res visoko beljakovinski, ampak sem se trudila, da sem prilagajala količino glede na gibanje (dobival je res malo dozo), zraven še kdaj dodala zelenjavo...  :(
Vidiš, za pitje pa nisem dosti spraševala, od vseh mojih 2816 vprašanj.  ::) Rekli so samo, da če bom dajala brikete namesto konzerve, da naj pazim na dovolj vode. Po logiki je res kontradiktorno, ker za pesek ne sme preveč, za vnetje mora pa veliko, ima pa oboje. ???
Res bo tole še trajalo, pesek bo sigurno še nekaj časa nagajal, samo vnetje se bo upam pomirilo. Bom pa opazovala na količino izlulanega, če bo kakšna večja zapora še.

Mene so hecali ja, zakaj si nisem omislila mešanca, pa sem rekla, če ni dovolj, da je moj samo 76873648-krat mešan?  :D


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 16.04.2012 : 12:12:10
u/d je urinary diet ;)
Pa hitro se pozdravite, za tovrstne težave vem, da so pogoste pri mačkah, za pse pa nisem še slišala.
Pa hecno res, da bratca dobita skoraj do pike istočasno :-\


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.04.2012 : 12:20:24
u/d je urinary diet ;)
Pa hitro se pozdravite, za tovrstne težave vem, da so pogoste pri mačkah, za pse pa nisem še slišala.
Pa hecno res, da bratca dobita skoraj do pike istočasno :-\
Vem, ampak u/d je od Hillsa, urinary pa od Royala in sem mislila, da je isto samo druga firma. Pa raztapljajo drugačne kristale baje. Saj mi je vseeno drugače, samo briketov niso imeli, konzerve pa ne upam dajati zaradi driske.

Čudno naključje, da sta dobila istočasno (me prav zanima s čem hrani Čarka :P), ampak sta očitno metabolno res zelo podobna.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , ponedeljek, 16.04.2012 : 19:56:19
Vem, ampak u/d je od Hillsa, urinary pa od Royala in sem mislila, da je isto samo druga firma. Pa raztapljajo drugačne kristale baje.

Malo me je zaskrbelo, ker smo mi našemu kupili RC Urinary SO. Rezultate analize kamnov in peska sicer še čakamo (po 1  :-\ mesecu jih dobimo na dom), a se mi je zdelo, da ni za čakat brez diete tako dolgo.

Zato sem popoldan delala domačo nalogo  ::) in pogledala kaj piše za te brikete na spletu.
Piše, da so RC briketi menda dobri za obe vrsti kamnov (tako struvite kot oksalate), med tem ko ima Hills specialne diete samo za eno vrsto:
- s/d (topi struvite) in c/d, ki preprečuje njihov nastanek ter
- u/d zelo nizkobeljakovinska hrana ob zmanjšani funkciji ledvic in tudi za preprečevanje nastanka  ne-struvitnih kamnov, kot so uratni, oksalatni,
cistinski in silikatni, ki so pri psih menda pogostejši.
(domača naloga končana  :P)

Ko dobimo rezultate analize, bom ponovno govorila z veterinarko in bomo šli na tisto dieto, pri kateri bo verjetnost za njihov ponovni nastanek, najmanjša. :)
Splača se menda tudi meriti pH urina, ker je pri nastanku nestruvitnih kamnov ta prenizek (kisel), pri struvitnih pa previsok (bazičen) in se da že na osnovi tega napovedati kaj se lahko zgodi.

Pa še to, dokler traja dieta se ne dodaja prehrani ničesar drugega (priboljški, kuhana in presna hrana ...), ker lahko vse to
spet odločilno vpliva na sestavo urina.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.04.2012 : 20:11:04
Ooo kakšna uporabna domača naloga. :)

Kakšne različne informacije sva sicer dobili. :-\ Pri nas so nekaj "na hitro" gledali urin (ph idr.) in izločili sediment, to je trajalo recimo 15 minut. Potem je prišel vet povedat, da so taki kristali (zaradi preveč beljakovin), ki nujno zahtevajo u/d.  ??? Kasneje sem govorila še z kolegico iz Loke in je potrdila, da se v takih primerih kot našem (kolikor je pač lahko razbrala in mojega poročanja) res daje samo to. Najbolj me je zaskrbelo, ker je rekla, da nekateri kužki s takim metabolizmom CELO življenje rabijo te brikete, drugače se jim stalno ponavlja. :'(
Mogoče se bi dalo dobiti kakšne lističe za merjenje ph urina, kot na primer v akvarijih?  :-\


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , ponedeljek, 16.04.2012 : 20:26:34
Če torej pametujem naprej ima tvoj mali ne-struvitne, pri psih pogostejše, kristale  ::).
Doživljenjska dieta sicer ni nekaj, česar bi si mi želeli, za psa pa nič takega, ker drugače pač
lahko pride do večjih težav in nekako si ne znam predstavljati našega, že večkrat rezanega
in uspavanega Pickota, da bo moral to dati skozi še nekajkrat  :'(

Mi bomo vsekakor zelo, zelo veseli če bo katerakoli dieta res pomagala in bomo lahko zaključili s to težavo  ???

Ker poznam eno malo in mlado lubico, ki te sreče nima  :'(

Ohja, here we go, sorodniki naši najdražji ... :-X :-[ Močno upam, da so vaši kamni ZELO drugačni, ukrotljivi in samo prehodni. Fanikini so očitno neizmerno dragoceni in edinstveni, takega diamanta ne izkoplješ vsak dan. ::)
Picko, ne daj se! :-*


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.04.2012 : 20:42:21
Se strinjam.
Meni je samo ta hrana tako zanič, da ne vem kako nima potem kužek še drugih problemov, ker ne verjamem, da lahko dobi iz nje vse potrebno - dolgoročno mišljeno.  :( No ja, bomo pa še malo raziskovali.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , ponedeljek, 16.04.2012 : 21:27:32
Se strinjam.
Meni je samo ta hrana tako zanič, da ne vem kako nima potem kužek še drugih problemov, ker ne verjamem, da lahko dobi iz nje vse potrebno - dolgoročno mišljeno.  :( No ja, bomo pa še malo raziskovali.

Menda tudi psom ni najbolj všeč, ja, ampak če jo Binky je, potem je OK  ;D
Tudi to je bil razlog, da sem takrat kupila RC, ki pa tako diši, da še mene zamika  ^-^

Zna pa mogoče, z leti, res nastati problem zaradi zelo nizke vsebnosti beljakovin, ampak če/ko se bo stvar
normalizirala (držimo pesti in glejmo v nebo  ::) ) bosta mogoče lahko šla na kakšno "normalno" hrano z
manjšo oz. nižjo vsebnostjo beljakovin, ki so tudi na že na tržišču  ;)

Navsezadnje imata vidva kontrolo že čez 10 dni  O0


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.04.2012 : 21:48:05
Zdaj sem že napol doktorirala o teh kamnih iz ameriških forumov in strani. :P

Hills baje pravi, da se ta hrana naj ne bi dajala več ko 6 mesecev, medtem ko Royal lahko jedo celo življenje. ???
Je pa veliko raziskanega o prehrani in dodatkih, ki so alternativa (tema dvema) in mislim, da se bom še malo poglobila v to. Ker žaganje zame ni sprejemljivo.  :e  (ne zaradi okusa, ne me narobe razumet, ampak sestava je obupna). Omenjajo destilirano vodo na začetku, do brusničnega soka in prehranskih dopolnil, ki uravnavajo bazičnost/kislost, seveda primerno vrsti kristalov (to je mišljeno za nadaljnjo prehrano, ne uvodno dieto). Tudi na kontroli bom verjetno zelo nadležna, da mi točno povejo katere kristale naj bi imel.
Sedaj dam pa mir vsem, saj mi bo tako ali tako razneslo možgane.  :*[


P.s. že od majhnega se ni tako grozno pritoževal čez hrano, kot se je to minuto nad konzervo u/d. Pa sedaj je VSE. :D


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , sobota, 30.06.2012 : 11:35:22
Mi imamo tudi vnetje ledvic, tako da smo na atb.
ph ima visok/alkalen, mislim da je rekla 8 + cilindre iz ledvic - mora čimveč piti pa najbolje še zakislit (Cedevita, Cvitamin, brusnice), ampak ne vem, kako mu to dol spraviti, ker je taaak izbirčen glede pitja :-\ mah bomo že nekak ::) no evo, dobila vmes idejo za brusničine tablete, ker tablete mi vse lepo popapa :-*

Ima kdo kak fajni članek na zalogi, preden se lotim iskanja?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 11:37:01
Maj? Dobis na mail, samo da najdem kaj uporabnega. :P


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , sobota, 30.06.2012 : 11:44:00
Majek ja, na srečo pa baje ni znakov tipičnih dalmatiner težav ;)

Hvala ti >3


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 11:47:05
Aja, a ma kaksne kristale?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , sobota, 30.06.2012 : 11:54:48
Če sem na hitrco prav razumela neke "cilindre"?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 11:56:55
Brusnice ne znizajo pH, samo preprecijo bakterijam, da bi se limale na stene. Btw, v Herbs for pets (Tilford & Tilford) pise, da "use with caution in animals with kidney inflammation."

Za nizanje pHja pa naceloma meso, ribe in jajca. Je pa treba pazi, ce so prisotni kamni - predvsem kateri.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 12:02:08
Ne, cilindri so nekaj drugega. Oksalati, struviti? Kaj pa zdaj je?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , sobota, 30.06.2012 : 12:04:33
Nimam podatka. Kaj so pa cilindri? V glavnem mormo ph zmanjšat.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 14:07:24
A ves da ne vem kako po slovensko povedat definicijo. Cilindricne tvorbe celic, ki nastanejo v ledvicnih tubulih. Njihov tip in sestava predst. dodatne informacije o delovanju ledvic. Tak bolj cigumigu prevod. :P


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 14:18:45
Aja, se to. Kdaj so pa merili pH? Pred obrokom, po obroku in ce po, koliko ur po? Prvi jutranji urin?

Za nizanje pH se priporoca meso (misicnina) in jajca ter manj ogljikovih hidratov.
Je pa problem pri dalmatincih,ki imajo (lahko) tezave s purini. Samo tega pravis da Maj nima, ane.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , sobota, 30.06.2012 : 14:26:35
Kaže da ne, ker bi imel prej prekisli ph, kot pa to kar ima ;)
Ja prvi jutranji urin je bil, še pred obrokom.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Nanook , sobota, 30.06.2012 : 14:44:50
Ze, samo ker po vsej verjetnosti ni LUA dalmatinec, me mal skrbi, da ne bi prislo do kamnov, ce zacne zdaj z mesno dieto za nizanje pHja.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , sobota, 30.06.2012 : 14:51:45
ne, LUA ziher ni ;D

optimalni ph za dalmije naj bi bil 6,5-7


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , četrtek, 19.07.2012 : 12:17:08
 ,^ Današnji ph na stixu med 6 in 7, vsekakor pa ne 8 ;d

Ker samo dodajanje brusnic ni pomogalo amanič in je bil ph še vedno 8+, je naša zlata dog_loverca prebedela in žrtvovala eno noč :-* za mednarodno in natančno raziskavo, kaj nam je storiti in predvsem futrat, ker je naš Maj povrh vsega še alergik na določene sestavine v hrani plus je baje treba paziti tudi na fosfor  ???

Tako so šli visokoproteinski briketi pa-pa in so na prepovedanem seznamu, trenutno je na Vegi holistic briketih  >:D za "čiščenje", ampak mu presenetljivo teknejo  :-* je že vedno bil mahnjen na zeliščne priboljške :) Dodatno k brusnicam dobiva še vsakodnevno Vit C tableto in končno smo s tapravo mešanico jogurta-vode dosegli, da z velikim veseljem redno in zadostno popije :D Kero veselje ga je gledat piti, namesto da viha nos, ko mu pokažem skledo in rečem "pij!" :)

Ko se trenutno stanje stabilizira, bomo na dolgi rok poskusili z lahkimi briketi, v njegovem primeru noj-krompir ali zajec-krompir in njegovega jogu-voda koktejla, samo upam, da se ga ne naveliča.

P.S. Jogu-voda koktejl je tak hit, da so ga vsi pili, mački in psi, branila jim nisem, ker verjetno ne more škodit, nihče ni občutljiv na laktozo. Nisem pa pomislila na neželen stranski učinek pri ta mlajših dveh, saj sta gnjavila za ven lulat skoraj na pol ure, tako sta se napojila ;b  ::) Jogoholiki!


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 19.07.2012 : 12:26:43
Ej, bod' vesela, res, da to rad pije, da potem zadosti pije O0. Mi imamo s Fani glede tega veliiiiiko težavo; jogurt je ne gane sploh.

Katere brikete mate to?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , četrtek, 19.07.2012 : 12:35:13
Trainer Vegetal :)


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: Žužka , četrtek, 19.07.2012 : 12:38:28
Hihi, poznam to: "tukaj je skleda, pij!"  ;D
Jogurt tudi pri nas zaleže, ampak kaj, ko ga lahko samo pikico. Preostane samo fuj - fej juha iz briketov. ::)
A z brusnicami ste želeli nižati ph? Baje, da ga ne znižujejo. Pa še delujejo samo na določene bakterije (kot je do sedaj raziskano).

Drugače pa kako se reče, čestitke za ph?  :D :)


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: MaksiMaša , četrtek, 19.07.2012 : 12:40:04
Vegi Maj >3


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , četrtek, 19.07.2012 : 12:43:51
Drugače pa kako se reče, čestitke za ph?  :D :)

Ja, jaoooo ;b Hvala ;)


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , četrtek, 19.07.2012 : 16:24:38
Za razredčeni jogurt bi se prodali čisto vsi naši (razen Pickota  :-\), je ni količine, ki je ne bi mogli
popiti, ampak potem, kot pravi Skogkatt, lulajo kot dojenčki, na vsako uro. Zato jim ta poslastica
pripada le, če smo doma  :P

Sama pa sem ratala specialistka za ješče bazične župe, ki jih mora piti nač zakisani Picko.
Med tem, ko mu je njegova šefica kuhala res čiste vegi juhe, v katerih so plavali koščki zelenjave,
ki mu niso teknili, sama dam v 6 literski ekonom veliko različne zelenjave, tako, da je brez vode poln
do 3/4 (por, brokoli, korenje, cvetačo, bučke, kakšen krompir ... ) potem pa še par česnov, za boljši okus
pa Hoferjevo suho zelenjavno mešanico za juho in tadam ... skrivnost dobre juhice - eno sušeno dimljeno
 kožo ali vamp (žvečilko) ;)
Res nagravžno smrdi, ko se kuha, ampak ga ni junaka, ki bi se ji lahko uprl, ko vso zelenjavo potem
v nulo zmiksam, kožo seveda potegnem ven in jo pofutram ne-pacientom in nekako smo vedno v
ciljnem pH urina, čeprav ni 1000% vegi. Kaša je tako gosta, da se jo da potem po potrebi še razredčiti  O0
In Picko jo pridno pije cca 5x/dan, še najraje, če se naliva v dužbi ostalih, ki mlatijo suhe brikete in
poželjivo gledajo v njegovo skledo  ;D. Ampak prvi dan je vedno gostija za vse, dobijo vsi brikete v čorbi  ^-^.


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: skogkatt , četrtek, 19.07.2012 : 16:39:22
;b Kaj ste zakon O0 :D

Pri nas ima zdaj samo Maj privilegij do jogtejla, pa mački seveda, ker se tko rinejo zraven, da jih ne moreš odgnat, premalo rok - preveč mačk :P




Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: MaksiMaša , četrtek, 19.07.2012 : 17:51:22
oprostite, kako pa veste, da je kuža zakisan?  :-[  Ok, ne potem, ko je kuža že pri vetu? Kje se pozna, da nekaj ni ok?


Naslov: Re: Vnetje ledvic in težave z uriniranjem
Poslano od: čarka , četrtek, 19.07.2012 : 19:20:54
Menda zakisan sploh ni pravi izraz, ne pri ljudeh, ne pri psih.
Gre za prenizek pH urina, ki je pri nas in naši ceeeeeli pasji žlahti povzročil
nastanek kamnov v mehurju.
Podobno se lahko zgodi, če je pH previsok, vendar lahko nastanejo kamni
drugačne vrste.

Kako smo vedeli? Tako, da se mu je zamašila sečnica in da ni mogel več lulat.
Potem pa so naredili RTG, pa UZ in je bilo kaj za videt, edino ledvici sta bili
čisti.
Analiza kamnov iz mehurja pa je pokazala sestavo, pH urina pa to tudi potrdil.
Zdaj vsaj vemo pri čem smo in delamo tako, da je škoda čim manjša, ker ozdravitve
pri naši diagnozi, žal, ne moremo pričakovati  :-\