mojpes.net

o psih => Igre in zaposlitve => Sporočilo, začeto od: bryden , sreda, 02.04.2003 : 12:08:19



Naslov: tek ob kolesu
Poslano od: bryden , sreda, 02.04.2003 : 12:08:19
ali je lahko za psa (recimo pasme bauceron ali rottweiler) škodljivo, če ga kdaj na sprehod pelješ s kolesom. Govorim o zmerni vožnji recimo 15km/h in o 10km takega tempa, kjer se potem počiva nekaj ur, potem pa nazaj domov?


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: toby , sreda, 02.04.2003 : 13:35:24
Hej hov!

Že vse mogoče pasme sem videla teči ob kolesih,zato mislim,da imajo psi tovrstno rekreacijo zelo radi.
Malo pozornosti pa moraš dati predvsem na to ,kje kolesariš.Saj je pes takrat brez povodca in ga hitro lahko kaj zmoti, pa gre po svoje.
Jaz z mojim - vel. šnavcer- sicer ne kolesarim,ima pa zelo rad,če sem jaz na rolerjih.Takrat je najbolj priden,nič ne vleče,samo pridno teče ob meni.Ko sva to prvič poskusila,nisem mogla verjet,da je rolanje z mojim velikanom spolh mogoče. ;D

Veliko kolesarskih užitkov!


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , sreda, 02.04.2003 : 16:23:12
Tek ob kolesu je za psa načeloma zelo koristna zadeva, vendar mora kondicijo pridobiti postopoma. 20 km je že kar krepka razdalja, ki jo po mojem dobro treniran bauceron zmore brez večjega problema, za rotvajlerja pa ne vem. Se mi zdi malo preveč. Paziti moraš, da ni prevroče (pri kakšni temperaturi še lahko teče je odvisno od posameznega psa, a pri rotvajlerju bi še posebej pazila). Paziti moraš tudi na podlago. Pes lahko daljše razdalje po trdi podlagi (zlasti po asfaltu, a tudi po pesku) lahko preteče le, če ima zelo dobro utrjene šape, sicer se mu naredijo na blazinincah boleče rane, ki se počasi celijo. To se zlasti hitro zgodi, če so tla vroča.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: yo , sobota, 05.04.2003 : 13:16:22
... ja, vendar je potrebno psa uvajati postopoma - kratke razdalje, zmeren tempo, seveda pa mora biti pes popolnoma dorasel, sploh, ce gre za velike in tezke pasme, ki jih omenjas. Mladic ob kolesu ne sme teci.

Vedno je bolje, ce gre za konstantno rekreacijo. Ker pa si rekel kdaj pa kdaj, bi glede na razdaljo znal biti problem, ker pes morda ne bi imel dovolj kondicije.

Lp, Yo


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: bryden , sobota, 05.04.2003 : 20:08:40
danes mi je lastnik baucerona rekel, da je s psico delal tudi po 70km dnevno (on na biciklu)  :o


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Sky , sobota, 05.04.2003 : 22:40:55
Midva sva pred tednom začela z tekom, tečeva predvsem po asfaltu, zato imava krajše razdalje: enkrat oz. dvakrat na dan po 1 km.

Kako je s tekom v dolino? Slišal sem, da ni dobro za hrbet.

Kako hitro naj bi tekla?

Komentarji?


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , nedelja, 06.04.2003 : 18:39:59
Citat
Teče naj tako hitro da ne galopira. Torej ne prehitro. Vsaj pri nas je taka praksa

To je odvisno od pasme. Nekatere so po naravi bolj galoperji, drugi pa kasači. Tako pri nas goldiji nikoli niso smeli galopirati na daljše razdalje, samojedi  pa z največjim veseljem in brez vsake škode galopirajo več kilometerov.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Sky , ponedeljek, 07.04.2003 : 11:54:12
Sky bi tudi rad galopiral (husky  ;D), vendar ne vem , če lahko, ker tečeva po asfaltu.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Tara , ponedeljek, 07.04.2003 : 19:24:38
Tara tudi rada teče ob kolesu, recimo, da je to tudi en od načinov, kako vsaj malo potrošiti njeno energijo.  ::)  ;D Ponavadi se izogibava asfaltu in greva raje po gozdni poti ali travniku, kjer je lahko brez povodca. Po ulici je zoprno ker je treba paziti na avte in morebitne mucice in potepuške kužke, ker bi rada prav vsakega povohala...saj pravim, super trening za mišice na roki... ::) Seveda teče predvsem v kasu in sem jo hvalabogu lepo navadila, da ne vleče ali zaostaja.  8)
Lp


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: kirka , sreda, 09.04.2003 : 12:34:12
Tek ob kolesu za psa ni ravno primerna vrsta rekreacije (čeprav veliko psov z veseljem spremlja kolo)  iz več razlogov. Prvič zato, ker običajno kolesarimo po asfaltiranih površinah, ki pa so  pretrde (prevelika obremenitev sklepov, ki so prisiljeni delovati kot 'amortizerji', in seveda tetiv) - obstaja možnost prezgodnje obrabe sklepov, velike in težje pasme pa so že tako bolj ogrožene. Zato je npr. tudi pri jahanju zlato pravilo (ki pa se ga žal veliko jahačev ne drži), da se po asfaltu ne kasa in še manj galopira. In to kar drži za konje, naj bi v tem primeru veljajo tudi za pse. Drugič, pa je tek ob kolesu precej monotono gibanje in pes je ves čas prisiljen, da teče z enakim tempom.  Tako gibanje pa je daleč od naravnega gibanja psa, ki med npr. običajnim sprehodom ves čas spreminja način gibanja (hod, kas, galop) kot tudi tempo gibanja (hitro - počasi).

Pa še tek po strmini navzdol. Psi so sicer precej lažji, pa tudi nikogar ne nosijo na hrbtu, zato verjetno tudi obremenitev ni tako huda, kar pa zadeva konje, ni priporočljiv, ker so tetive najbolj obremenjene prav pri teku (kasu, galopu) navzdol.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , sreda, 09.04.2003 : 15:46:02
O pasjem teku ob kolesu se da prebrati silno veliko negativnih stvari. Od tega, da je zadeva smrtno nevarna za lastnika in psa, do tega, da iz psa naredi kripla.
Tek ob kolesu je glavna oblika rekreacije za moje pse že vsaj 25 let, pa se mi ni še nič hudega zgodilo, psi pa niso imeli težav s sklepi niti v starosti. Je pa seveda treba paziti na nekaj zadev:
- psa je treba naučiti pravilnega teka ob kolesu: kadar je na vrvici, mora vedno  teči po desni, notranji strani, nikoli se ne sme med tekom nenadoma ustaviti ali spremeniti smeri, naučiti se mora izogibanja raznim količkom in svetilkam po pravi strani, da se ne zaplete, znati se mora na povelje pravilno ustaviti. Zelo koristno je, da zna na povelje zaviti in da se ustavi, če spustimo povodec.
- po pravilu naj pes ne bi tekel ob kolesu do starosti 1 leta. Pri meni sicer začnejo psi teči pri 5 mesecih, vendar so razdalje sprva zelo kratke, hitrost mora biti prilagojena sposobnosti psa, do enega leta starosti ne sme teči galopa na daljše razdalje, prav tako ne sme teči skupaj z hitrejšim psom.
- nikjer ne piše, da je treba kolesariti samo po asfaltu. Makadamske in gozne poti so za psa in lastnika bistveno bolj prijazne. Asfaltu se sicer izogibam, a vseeno pretečejo vsak teden kar nekaj kilometrov tudi po asfaltu. Težav s sklepi in vezmi še ni imel nobeden, se pa pojavljajo problemi z šapami. Če pes veliko teče po asfaltu, se lahko blazinice pretirano obrabijo, če ne pazimo, se lahko naredijo razjede, ki se počasi celijo in so zelo boleče. Nevarnost je tem večja, čim toplejši je asfalt. Sicer se psom blazinice sčasoma zelo utrdijo, a jih je vseeno koristno zaščititi s kremo (sama uporabljam kremo na osnovi čebeljega voska, ki se zelo dobro obnese in je zlasti potrebna, kadar je cestišče posuto s soljo). Kjer je to možno, pes ne teče po asfaltu, ampak po peščeni bankini, vendar je žal tu veliko črepinj.
- nikjer ne piše, da se moramo voziti s stalno hitrostjo. Večinoma vozim toliko hitro, kolikor hitro se psom ljubi teči in dejansko psi večkrat spremenijo hitrost. Na znanih poteh imajo krajše  odseke, kjer vedno dirkajo kot za stavo (če jim pustim), in daljše odseke, kjer navadno tečejo lagoden kas. Kjer je veliko prometa, morajo pa tako ali tako zaradi varnosti teči počasneje kot bi sicer.
- paziti moramo na temperaturo. Pri kakšni temperaturi pes še lahko teče, je odvisno od vsakega psa posebej. Meni se je zdelo zanimivo, da samojedke prenašajo precej višje tempeature kot zlate prinašalke. Ob toplejšem vremenu, moramo imeti s seboj vedno dovolj vode, da lahko psa zmočimo, seveda je pa najbojši kakšen čist potok. Pes nikoli ne sme teči po vročem asfaltu
-vse, kar sem napisala velja le za srednje velike pse z ne premočno konstitucijo. Pri velikih in/ali težkih psih, je potrebna bistveno večja previdnost.
- v vsakem primeru mora pes kondicijo nabirati postopoma. Vsako pretiravanje je škodljivo. Tek moramo končati takrat, ko pes še ni utrujen, ne pa da se komaj privleče za nami domov.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , ponedeljek, 21.04.2003 : 18:49:33
Z Oxo se morava danes pohvalit!!! ;D ;D
En teden že vsak dan spet kolesariva zvečer, ko si odpočije od sprehoda.
Danes je bila celo kolesarjenje spuščena (pa še malo daljšo turo sva šle) in ni je zmotil noben pes... :D :D :D
Navdušena sem 100 na uro!!! ;)

Se pridružujem mnenju, da se mora pes naučiti teka ob kolesu.
Jaz s tem z nobeno nisem imela težav.
Tempo mi ubistvu določa pes (seveda so ukazi kot je 'počasi'(-počasneje) in 'stoj' obvezni.), hitrost torej prilagajam psu ,a ji ''ukazujem'' levo/desno, odvisno na kateri strani je kakšen pes, in podobno...

Glede podlage:
asfalt je v redu, če ni prevroč, makadam tudi, gozd je pa po moje zakon, samo jaz ga imam že na sprehodu vrh glave, tako da kolesarim po asfaltu in del po makadamu kakih 20-30min.

Aja!!Pa še nekaj!!! ;D ;D Vsako pogovarjanje s psom na kolesu je iz mojih izkušenj močno priporočljivo, pa če te ljudje še tako čudno gleda. No, seveda ne mislim sedaj, da se ''pogovarjaš'' o vremenu ali kaj podobnega, ampak enostavno pohvale in govorjenje kot je ''kok si ti pridn cukr''... so zakon. ;)


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , nedelja, 01.06.2003 : 20:50:42
Koliko casa kolesarite s psom?
Nujno prosim za odg., ker mi mlajsa psica zadnje case ne zmore normalnega kolo-sprehoda! :o ???
PS: sem mislila, da je preutrujena, pa to ni to!
LP


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Bela01 , nedelja, 01.06.2003 : 21:16:49
Me z Belo sva se tut ze zacele ucit teka ob kolesu. Pot pa je bolj kratka. Okrog enega radijskega stolpa - mogoce se nabere kak km s presledki (ko se Bela poigra se z drugimi psi - sploh tam pri radijskem stolpu - za ograjo imajo noter eno zelo prijazno nem. bokserko s katero potem se dirjata gor in dol pri ograji). V glavnem do sedaj je bila se vedno polna energije ko sva prisli domov - vendar se mi zdi bolse tak in ne dobi odpora kot pa prevec.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: andi , ponedeljek, 02.06.2003 : 14:18:06
Tudi midva greva vsak dan na kolo(če ni dež) in je to super zadeva,ker ga iz povodca ne spuščam.Mu dam pa haltija gor za vsak slučaj,da ne padem če me ful povleče.Sicer je pa priden in do kolesa goji veliko spoštovanje(bolj kot do mene-HMM).


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Bambi , ponedeljek, 02.06.2003 : 14:34:28
Teja, tudi midva zdaj kolesariva manj kot sicer. Vreme je tako (no, ravno danes je hladneje  ::) ) da se še meni ne ljubi na kolo, kako naj se njemu ljubi laufat zraven.
Sicer ponavadi kolesariva okrog 30-60min, odvisno od poti, največkrat imava ene 10 min odmora vmes.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , ponedeljek, 02.06.2003 : 20:05:01
Mogoče pa je vzrok to, da je ob kolesu spuščena. Ker, ko sva začeli, je bila na vrvici in je navdušena tekla ob kolesu, sedaj, ko pa je spuščena pa teče nekako apatično... ??? :-/  ???


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , petek, 06.06.2003 : 23:10:17
Ja je bila zadnjiuc na vrvici in je bilo boljse. Samo proti koncu je bila spet ''kriza''.
NI MI JASNO OD KJE UTRUJENOST?? :o :o
Kot sem slisala nekateri kolesarijo tudi eno urco. ''Tamala'' pa se pol urce ne zmore... ???


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , nedelja, 08.06.2003 : 18:43:36
Poskusi jo pred tekom zmočiti. Če jo lahko vmes spustiš v kakšen potok tudi fino. Sicer pa psa nima smisla siliti da teče več kot se mu ljubi.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: LIZA , nedelja, 08.06.2003 : 19:01:10
Jaz imam take izkusnje,da ko sem Lizi pustila da je pocivala,ker je bila "utrujena" je bila vedno pogosteje "utrujena" in na koncu sploh ni hotla vec tect ob kolesu,tako da sva se zmenila,da bo tekla toliko poti,kolikor je trajal najin sprehod pes in nic manj.Potem je pa pocasi dobila boljso kondicijo in sva lahko sle tudi dalj


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , nedelja, 08.06.2003 : 22:39:11
Danes mi je trenerka rekla, da je to zato, ker je predebela!!! :o :o
Da sta obe moji zavaljeni!   :P :P

Lanabela,
dober nasvet, samo je problem, ker kolesariva zvecer in nocem da je potem mokra. V postev bi prislo le zelo zgodnje jutro! Mogoce bom pa poizkusila!! ;D ;)
LP



Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: andi , ponedeljek, 09.06.2003 : 08:40:22
Teja:tudi Brinu se ne da če ni kaj zanimivega okrog.Najprej ko je poln energije ful laufa.potem je pa kot želva.Kakor pa zagleda kakšnega ptiča ali mačko je pa spet tempirana bomba.Mogoče pa nima motivacije za tek?


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Tinka , ponedeljek, 09.06.2003 : 09:14:56
Živjo,

naši psi so navajeni teka ob biciklu, vendar ne cel čas teka. Pes nikoli sam od sebe ne bo tekel v enakem tempu, pa naj bo to ali počasi ali hitro. Mi pa navadno bicikl vozimo vedno ob enakem tempu.

Jaz Mozarta oziroma kadar grem še s Hunom in Borom skupaj ven, gremo najprej prosto, potem ob biciklu, nato prosto in nato spet ob biciklu. Vsi trije vedno bolj ali manj trpijo (beri se hočejo plazit ko polži), ko morajo laufat ob biciklu. Naslednji trenutek, ko so spuščeni, pa dirkajo naokoli  8).

Teja, jaz bi si na tvojem mestu izbrala pot, teren, kjer bo lahko tamala več spuščena kot ob biciklu.

Mozart, beagle -14 mesecev, Hun, hanoveranski barvar - 11,5 let, Bor, resasti jazbečar - 12,5 let pretečejo, ko so v polni formi nekje dobro uro z bicklom, vendar ne celoten čas ob biciklu.Če grem samo z Mozartom laufa tudi dalj časa.

Razporeditev časa je nekje 90% prosto in 10% ob biciklu.

lp, tina


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: LIZA , četrtek, 12.06.2003 : 18:22:34
Tinka,saj se da navadit psa,da tece v enakem tempu,vsaj jaz sem Lizo naucila,da enakomerno tece,ne da se enkrat vlece ko megla,drugic pa divja kot brez glave
Zdaj se tudi midve z Lizo redno odpravljava na sprehode s kolesom in do sedaj sva vedno tako naredile,da sva se peljale nekako 4 km do vode,kjer se je Liza ohladila,malo spocila,potem pa nazaj in se to obnese kot zelo dobro,ker midve z Lizo rabiva kondicijo za agility in je super,ker ko se Liza nekaj casa namaka v vodi je kot spocita.Nikoli pa ne greva sredi najvecje vrocine.Ravno vceraj sva srecali lastnika,ki je psa peljal ven (s kolesom) okoli druge ure in je njegovega psa zadela vrocinska kap,zato-previdno!!!


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , četrtek, 12.06.2003 : 23:03:12
Ob 2 popoldne???
Pa je to normalno?! Takrat je najvecja vrocina!! Kaj delata moji psici ob tem casu? Spita ko zaklani!! Pri nas je se ob 7h totalno prevroce za na kolo...


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Tinka , petek, 13.06.2003 : 07:34:27
Ja ljudje so res nori, da peljejo psa sploh ven ob 2 popoldne, pa se z biciklom  >:(.
Liza, to je super, da imas taksno fino lokacijo za it z biciklom. Jaz na zalost nimam. Sploh pa Mozart tudi ob najvecji vrocini ne gre v vodo, si raje izbere kaksne blatne kopeli  :o.

Midva zdaj ne hodiva z biciklom ven, je prevroce. Se sprehode sva premaknila na 8 uro zvecer.

lp, tina


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: kemist , petek, 13.06.2003 : 08:14:20
dragi prijatelji koles!
Mar ste kdaj pomislili, da bi kolo zamenjale vase noge? Opazam namrec, da ima pes raje tek ob gospodarju kot pa ob enem cudnem gospodarju ki prevaza pravega. Jasno je, da govorim o domacih ljubljencih, in ne o bodocih prvakih coursinga, pasjih dirk in ne vem se cesa. Psu je napor, mislim predvsem umski, teci dlje casa privezan in brez vsake fizicne motivacije (trepljanje, bozanje..), kajti dvomim da ga lahko med kolesarjenjem, izogibanju ovir itd, se na nek cirkuzantski nacin potrepljate psa in ga s tem pohvalite; meni to ni nikoli uspelo! Po drugi strani pa bi tudi vam koristilo obcutiti asfalt ali gramoz ali gozdno pot. Vsak zacetek je tezak, vendar ste lahko v kratkem (par tednov) sposobni teci nad 10km/h. Teci 1 uro s hitrostjo 10km/h pomeni za psa zelo dober trening, za vas pa cca 1000kCal manj... ;) ...in kak sladoled vec ;D.
In ne pozabit: tako kot vi, mora tudi pes pridobit fizicno kondicijo. Trenirajte postopno in po moznosti s pomocjo strokovnjakov.
prijetno gibanje in pozdrav s prisojne strani kraskega roba
k.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Xena , petek, 13.06.2003 : 08:36:10
Lanabela,

nekaj postov nazaj "svetuješ", naj se psa pred tekom malo zmoči. Oprosti, ampak a ti to resno??! :o

Moker pes, ki teče po taki ali pa tudi manjši vročini ob kolesu ima najkrajšo in najhitrejšo pot v pasja nebesa, saj se SKUHA! Voda na njemu ga ne hladi, se ne suši ampak samo SEGREVA!
In ker teče ob kolesu, sam ne more uravnavati, kaj mu še paše in kaj ne, zato je hitro narobe.

Ne polivajte in močite svojih psov pred tekom. Mokri so lahko le takrat, ko se potem prosto gibljejo in po potrebi poiščejo senco ali prostor ki jim odgovarja.

lep vroč pozdrav,


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Tinka , petek, 13.06.2003 : 08:43:46
Kemist, tvoj teza je zelo zanimiva. Po tvoje smo mi biciklisti precej lena bitja, ki namesto svojih nozic raje uporabljamo kolesa. Vse lepo in prav. Kot alternativo nam ponujas eno uro teka. Tudi prav. Manjsi problemcek je le v tem, da vsi tisti, ki imajo težave s koleni (med njimi sem recimo tudi jaz :-/) imamo prav zato prepovedan jogging.

Glede na to, da je bicikl za psa po tvoje mucenje, bi potem takem meni osebno ostal le sprehod. Sprehod je odlicna zadeva in ga vecinoma (da ne bo pomote) tudi izvajam. Problem je le, da pes samo sprehodom ne dobi kondicije in mišic. Potem imas pa lahko zelo hitro tezave z hrbtenico, odvecno tezo.
Nas jazbecar (12 let je star) ima epilepsijo od 6 mesecev starosti dalje. Po mnenju veternarjev bi moral ze pred leti biti na tabletah oziroma bil pokojen  :'(. Pa ne samo da je zelo ziv :D, kadar ima napad epilepsije, jo bolj ali manj dobro prenese in nima popolnoma nobenih tezav s hrbetenico. Vse to pa le po zaslugi kondicije, ki si jo nabira z biciklom.

Psi gredo 2x ali max 3x na teden z biciklom ven, ostalo so sprehodi.

Lp, Tina


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: andi , petek, 13.06.2003 : 09:37:38
Kemist
Oprosti ampak sploh ne morem verjet svojim ocem.Pes se mora vsak dan zlaufat,saj moj doberman,zdaj pa povej kako?Naj laufam?Ne hvala,sovrazim tek.Za svojo kondicijo imam fitnes in kolo.Naj ti pa povem ,da moj pes neizmerno uziva ko greva na kolo in v njem ne vidi posasti ampak ga casti po bozje.Preden kaj takega napises in nas kolesarje oznacis za lenobe,pomisli da to delamo zaradi njih,saj s svojim tekom zadovoljijo fizicno in psihicno potrebo.Svojega psa ne spuscam iz vrvice,zaradi lovcev in ljudi,ki se ga bojijo.Vsak dan prekolesariva povprecno 10 km,ce pa je dez pa stoji ob 7.ih zjutraj pri kolesu in cvili.Kolo naj ne bi bilo zamenjava za sprehod,saj mora pregledati svoj teritorij in ga znova obnoviti.Na sprehod greva se dvakrat-opoldne 20 min,zvecer pa v arboretum za najmanj 1 uro.Tako da prosim te,pojdi ti komu drugemu to govort,saj mislim da vsak ve kaj njegovemu psu pase.Mislim pa da imamo na tem forumu vsi radi pse in jih ne mucimo.

Jaz pravim da je to pohvalno,v zmernih kolicinah in zgodaj zjutraj ko je vlazno in hladno.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: kemist , petek, 13.06.2003 : 09:38:40
Tinka! Nihce ni govoril o lenobi ampak le o motivaciji. Zdruziti prijetno s koristnim. Koliko morajo biti kolena unicena, da ne dovoljujejo lahkotnega teka mi ne bo nihce in nikoli vcepil v to buco, kajti najveckrat ni problem v kolenih ampak v glavi, tezi, pripravah pred gibanjem (ogrevanju), obuvalih (v to se lahko kdaj drugic poglobimo) in se in se.   Kot amaterski maratonec (3h20' v radencih) sem marsikaj dozivel in ni bilo se poskodbe, ki se ne bi vsaj delno sanirala in mi omogocila sportnega udejstvovanja. Poleg tega imam za tek primernejsega psa kot je jazbecar (RR) in verjemi da je psu veckrat mucno teci ob gospodarju, ko gre za daljse relacije. Vse drugo je ce ima pes naravno motivacijo, kot so npr. drugi pes, vonji, divjad....takrat bo se, od kolesa,  najbolj izmucen pes dozivel ekstazo in se pognal v dir. Kar se tice pa sprehodov morda malekost pozabljam, da nima ravno vsak moznosti sprehodov po travnkih, poljih, gozdovih... ampak le po mestu. Vendar po mestu  niti s kolesom ni varno peljati psa, al se motim (pesci, obvozi, drugi psi, avtomobili, plocniki, smeti...). In ko govoris o psu v mnozini, dej spusti jih da se sami razigrajo. Ne bo vec odvecne teze, slabe kondicije, psi bodo veseli in ti z njmi.

O epilepsiji bi mi pa morala kaj vec povedati, kajti obstaja vec vrst le-te od katerih je ena zelo nevarna (t.i. grand mal) in je obicajno takrat pes na phenobarbitonu (tocno tistem, ki ce ga vzames prevec in se nalijes z alkoholom pozabis na vdih - kajne marilyn). Je pa modro ne dajat sedativov psu, ce jih ta zares ne potrebuje!


Nic osebnega: ampak bi pa res rad videl jazbecarja ob kolesu ;)


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Right_Thing , petek, 13.06.2003 : 09:55:32
Andi
ko bo dovolj star tvoji dobi, mu slikaj kolke (glede displazije). pa mogoce pregled srca . Ce je zdrav  - tek ob kolesu za dobermana ne bi smel predstavljati nikakrnsega problema, vsaj po mojih izkusnjah za povprecno zdravega dobermana ja sprehod kar malo premalo (razen , ce lastnik ni maratonec - kar jih vecina ni). Sama sem za svoje dobermane imela gorsko kolo - s katerim smo delali ture  od goznih potk do kolesarskih stez. Vmes smo se ustavljali (vmesni pocitki v sencah  so pomembni) , sli v bliznje potoke in jezera itd....je pa res, v najhusi vrocini - naj se gre s kolesom v zgodnjih jutranjih urah  


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: kemist , petek, 13.06.2003 : 10:02:27
Andi! Jasno, da ti ne bom zameril saj smo odrasli in izmenjujemo samo mnenja in opazanja. Nisi edina in niti zadnja, ki sovrazi tek, pa ceprav je to najbolj naraven nacin gibanja. Razlogi za to me ne zanimajo, kajti vsak ima svojega. Hotel sem malo motivirat ne pa nalagat becin na ogenj.
Pa se nekaj: nisem govoril, se manj pa mislil na mucenje!!!!!!! (da ne bo vec odgovorov v stilu obtozujes nas, da mucimo zivali)

pozdrav z obale!
k.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , petek, 13.06.2003 : 11:07:07
kemist,
Citat
kajti dvomim da ga lahko med kolesarjenjem, izogibanju ovir itd, se na nek cirkuzantski nacin potrepljate psa in ga s tem pohvalite; meni to ni nikoli uspelo

Nevem zakaj bi bila to kaksna posebnost, ker jaz izvajam to braz problemov! ;D
Glede nase ''lenobe'':
vsak dan pridem ob pol petih/petih domov, direktno s treninga in, ce je kriza glede ucenja sem neizmerno hcvalezna tistemu, ki je izumil kolo!! Namesto, da bi pesacila kot nora do tocke, kjer s psom delam razne vaje, se do tja odpeljem, naredim in potem hitro nazaj domov...


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Right_Thing , petek, 13.06.2003 : 12:10:29
kemist
malo me cudi, da tvoj RR nima veselja za tect ob kolesu.
kar zadeva dobermane , za moje je bla glavna motivacija, ko je kolo zagledal - tudi tempo je drzal pes in ne jaz . Kako smo psa trepljali in ga vzpodbujali na kolesu  - verjemi, vse se navadis  (od zaviranja z eno roko  do pohval in izogibanja ovir ;D)

Ker sem sele sedaj opazila, da je pa Andi omenila , da uporablja "halti" za na kolo - no  jaz  nimam generalno nic proti haltiju - ampak halti za na kolo pa res ni bi uporabljala . Jaz sem striktno uporabljala "oprsnice"  (ampak tukaj vsak zase ve - koliko je sigurn na kolesu ob psu) . Kar zadeva dobermanov - tistih starejsih  "inacic" , vem da so  nekateri na Svedsem tudi tekmovali v torvstnih sportih (vleka) in to v skandinavski zimi.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Tinka , petek, 13.06.2003 : 12:34:05
Kemist, mislim, da bi bilo fajn, da se kdaj res srecava oz. da prideš na PST v Ljubljani (PST mislim od vojasnice v Mostah) pa da vidis mojo cetico z jazbecarjem na celu ;). Glede epilepsije me ni treba uciti, ker je Bor sel skozi vse faze in tocno vem, kako in kaj. kako izgleda epilepsija pri psu verjetno ves in potem si tudi lahko mislis, kaj je najboljsa obramba, da psu hrbtenice ne zlomi.

To, da je edino logicno in normalno, da pes ne tece ves cas ob kolesu, sem ze v prejsnjih postih povedala.

Iz ene skrajnosti v drugo ti ni potrebno it - tek na povodcu ob kolesu, tek ob joggerju. Oboje je za moje pojme mucenje psa. Mora biti kombinirano, s tem, da je pes vec spuscen (razmerje vsaj 70-30).

Glede teka in osebno mene, pa ne dajati sodb, ker me ne poznas, ne ves kako izgledam, in ne ves kaksne poskodbe sem imela. ;) Pa nocem biti sitna ali tecna, vsak pocne kar hoce in po vsej verjetnosti z najboljsim namenom  8).

Samo sprehajat psa po mestu ali pes ali na kolesu ali z rolerju ali ..., je pa za moje pojme vecje ali manjse mucenje. Je nujno potrebno zaradi socializacije in vsakodnevnega zivljenja, samo to oziroma vecinoma to, se mi pa ne zdi fer do psa.

Lp, tina


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: kemist , petek, 13.06.2003 : 12:50:21
Right_Thing
problem pri RR je trma. Ona (psica) ze tece, vendar najraje spuscena in ce se le da, da sem tudi sam na tleh. Nikoli je nisem obremenil z vec kot 10km lahkotnega teka ali pa ob kolesu 5-6 km s hitrostjo od 12-15km/h. Drugace ji od prvega poskusa dalje kolo ni predstavljalo posebne ovire, vendar clovek cuti kdaj je pes najbolj zadovoljen (in obratno jasno). Ona cuti mojo napetost ko opazujem naokoli, ce bo pridivjal kaksen pes, ali pa ce bo avto izsilil prednost, itd. Je pa tudi res, da vsak pes drugace reagira na razlicne spremenljivke; eni bolj brezbrizno, drugi kolericno, itd.  Drugace je, ce imas na voljo makadame ali malo obljudene poti (verjetno jih je v okolici Ljubljane vec kot pri nas na obali, kjer je bojda zelo poseljeno in gricevnato;)) Tam si pes res lahko da duska in uziva! Mimogrede v Hrusici je med drugim sodnik napisal "v odlicni fizicni kondiciji" (in ni mislil name 8)), po tem ko sva pretekla cca 7 krogov (in ni bilo hladno).

Se pa namenoma nisem hotel dotakniti problematike kolkov in kardiocirkulatornega sistema, kajti mislim da vsak ve, da je pretiravati slabo. Lepo pa je, da si opomnila avditorij. Hvala!

pozdrav (tokrat) s kraskega roba
vabim vas (spet) v Portoroz na CACIB
k. und shaggy
(volite za Shango http://www.canitalia.it/club/rhodesian/concorsof03/foto.htm 6. slika na desni strani ;))



Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: andi , petek, 13.06.2003 : 13:29:31
Right_Thing:

Naceloma ne uprabljam haltija-na sprehodih,vendar se mi zdi da je zaradi moje in navsezadnje zaradi njegove varnosti potreben.Na kolesu se lahko zgodi marsikatera nesreča in sem bolj sigurno ce imam vecjo kontrolo.Oprsnica pa sploh ne pride v postev,saj pes tece z velikim zagonom in bi bila to prav uspesnica za Komedijo zmesnjav!Ne razumem zakaj ne bi uporabljala haltija,saj pes lahko normalno razpre gobec!?


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , torek, 17.06.2003 : 12:40:07
Citat
Psu je napor, mislim predvsem umski, teci dlje casa privezan in brez vsake fizicne motivacije (trepljanje, bozanje..),


Psi imajo prirojeno željo do teka (desire to run), ki je odvisna od pasme, razlikuje pa se tudi od psa do psa. Za psa z veliko željo po teku dodatna motivacija sploh ni potrebna, saj je zanj sam tek čisti užitek in zadovoljevanje njegove notranje potrebe. Sploh pa psa lahko nagradiš tudi s prijazno besedo. Za psa brez te želje pa je tek res mučenje in je bolje da se lepo počasi sprehaja.

Citat
(par tednov) sposobni teci nad 10km/h. Teci 1 uro s hitrostjo 10km/h pomeni za psa zelo dober trening, za vas pa cca 1000kCal manj..


Sori ampak za moje pse je to veliko prepočasi


Citat
Vendar po mestu  niti s kolesom ni varno peljati psa, al se motim (pesci, obvozi, drugi psi, avtomobili, plocniki, smeti...).


vse je odvisno od vzgoje, meni uspe varno peljati po mestu tri hkrati (v recimo 13 letih sem padla samo enkrat, pa še to zato, ker sem skušala ob vsem tem še telefonirat- nič ne reci, ne bom nikoli več)

Citat
Moker pes, ki teče po taki ali pa tudi manjši vročini ob kolesu ima najkrajšo in najhitrejšo pot v pasja nebesa, saj se SKUHA! Voda na njemu ga ne hladi, se ne suši ampak samo SEGREVA!


Sem pa mislila da voda iz kožuha lepo počasi hlapi in s tem hladi psa (osnove fizike menda še vedno veljajo, če je pes na začetku moker, čez dvajset minut pa suh, kaj se je zgodilo z vodo? Je izhlapela, ali pa jo je mogoče popila koža?)  Poleg tega moje psice že s svojim vedenjem pokažejo, da jim močenje zelo prija, še več, če je le mogoče se zmočijo kar same. Glede na to, da to počnejo že zelo dolgo, še zlasti pa v zadnjih tednih, in še vedno ne zgledajo niti malo kuhane, bi rekla, da si se malo zmotila. Ali pa so mogoče moje psice prav posebno odporne na vročino?




Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Teja , sreda, 18.06.2003 : 00:44:42
Citat
meni uspe varno peljati po mestu tri hkrati


:o :o :o
Hudo!!! ;D
A imas vse 3 na vrvici ali kako??
Potem so pa res pridne te tvoje psicke!!! ;)
To se pravi, da ne vlecejo, ko vidijo drugega psa in podobno, ali pac? ;) ;)
LP


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Xena , sreda, 18.06.2003 : 06:52:12
Hoj,

ne, nič se nisem zmotila, poznam nekaj takih primerov.... očitno pa to ne velja za tvoje kosmatinke. Še toliko bolje, bi rekla.

Pozdrav,


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Caterpillar , sreda, 18.06.2003 : 22:25:07
Ko se ze ravno pogovarjate o mocenju psov:
kako to, da je psa riskantno mociti, ko je razgret, ce pa soncni udar ze dozivi, ga je pa potrebno cimhitreje ohladiti(s hladno vodo). Kako to, da ga mocenje v prvem primeru lahko pelje v smrt, v drugem primeru pa resi zivljenje?

Pri sprehodih s kolesom sem se tudi jaz vedno izogibala mocenja nasega snavcarja(tudi sam se je ogibal potokov in reke). Kljub temu, da dlaka snavcijev ni dolga, je ob kozi vseeno pregosta, da bi voda med podlanko hitro izhlapela. Kar se tice trimanja in s tem odstranjevanja podlanke....tudi pasja frizura je kdaj pa kdaj na dopustu in ni vedno tip top.

LP


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Xena , četrtek, 19.06.2003 : 07:36:38
Hoj,

očitno se nisem prav izrazila. Se opravičujem.
Ne trdim, da ne smete močiti svojih psov, pravim le to,  da jih ne terajte potem da mokri tečejo ob kolesu. Ali delajo kakšne šolske vaje ob vas. Moker pes mora imeti možnost, da sam najde način kje in kako se bo posušil. In ne rečem, eni se grejo res takoj uležt na sonce... ;)

lp,


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: andi , četrtek, 19.06.2003 : 09:33:24
Jaz sem pa dobila od veterinarja tako informacijo ,da ce se pes pregreje oz. dozivi tolotni udar,ga ne smes nikoli hitro mocit,ampak ga peljat v senco na mrzla tla in mu zelo pocasi mocit smrcek(bog ne daj da mu das takrat za pit).


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Right_Thing , četrtek, 19.06.2003 : 10:30:18
kar zadeva "namakanje psa" + tek ob kolesu , imam podobne izkusnje kot Lanabela. Pes je zelo hitro postal suh. Prav tako , ko opazujem ostale, ki laufajo odvezani ob kolesu, se psi na hitro kar sami namocijo v potoku, potem pa nadaljujejo z laufanjem...
se mi zdi, da tisto "kuhanje" bolj velja, ce bi mokrega psa v taki vrocini dal v razgret avto brez klime ...

Andi
problem psov, ki jih zadane toplotni udar. Verjetno v takih okoliscinah, ko se to zgodi, najverjetne  ni sence/hladnih ploscic itd  (ali pa je vrocina tudi v senci, ploscice pa razbeljene ne glede na to, ce so v senci...) . V takih primerih je voda skoraj edini pripomocek. Ukrepati je potrebno pa zelo hitro. Mislim pa ,da  prizadeti pes v takem stanju vode niti ne more piti (krci).


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Xena , četrtek, 19.06.2003 : 13:03:03
Kar se mene tiče, je debata (z moje strani) o (NE)mokrih psih ob kolesu končana. Ostajam pri svojem mnenju. Najbrž pa so si tudi psi med sabo različni, zato tudi drugačna mnenja o tem, kaj jim paše in kaj ne...

LP


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: nemškadoga , sobota, 22.10.2005 : 18:08:56
Tek ob kolesu je po mojem kul če je po pameti. Meni sicer takšne stvari ravno ne grejo fant jih pa kar obvlada in to celo s povodcem. se mi zdi pa kar fajn da psa vsaj enkrat na teden dobro zgoniš, ker to potrebuje. Seveda poleg rednih vsakodnevnih sprehodov. Naši psi gredo tako v rahlem teku kakšnih 5 do 6 km po mešani podlagi. Izogibamo pa se grobega makedama seveda.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , nedelja, 04.12.2005 : 15:03:50
Xena, tole sem videla šele zdajle, ali misliš, da je odvisno od kvalitete dlake? namreč pri mojih tako goldnih kot samojedih se načeloma zmoči zgornja dlaka spodnja pa ne. oz vsaj ne do kože, tako da zgornja plast lepo izhlapeva (in psa hladi) spodaj je pa itak suha in se ne more kuhati? no ja zdaj bo itak mokra dlaka prej zmrznila kot pa da bi se pes pregrel.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 06.03.2006 : 12:12:30
Jaz komaj čakam vreme, da se lahko podava v to avanturo.
Lansko leto je bil še premlad, ampak zdaj pa ni več druge ovire kot moja kondicija  ;D

Malce me je sicer strah povodca in morebitnega cukanja ali zapletanja,
saj je še kljub vsemu mlad in neizkušen pes, ampak poskusiti bo treba.
Potem bomo pa videli naprej.
Želim si, da nama bo ratalo, sigurno bo tega zelo vesel.
Vsekakor je dejstvo, da sem svojemu hiperaktivcu prepočasna peš.  ::)

Kako dolg povodec uporabljate ob kolesarjenju?


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Uma , ponedeljek, 06.03.2006 : 12:20:26
Joj, to moram tudi jaz letosnjo sezono poskusit, lansko leto smo prakticirali tek ob rolerjih in se je kar dobro obneslo, samo da je problem, da nimam v okolici pravih prog, ki bi bile primerne za taksne podvige, kar pomeni, da je zraven lepega asfalta tudi kaj travice, da lahko Uma tece po travi. Sicer smo to lansko leto prakticirale na pocitnicah.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Pehta , torek, 07.03.2006 : 21:39:50
Jaz sem poskušala celo lansko leto.Ampak naša pehta popolnoma znori, ko vidi kolesa(razen velika avtomobilska) Kolo, samokolnica,skiro, kolesa na otroškem vozičku. Vse kar se vrti in premika. Mimogrede tudi lopate, metle, sesalca in drugih delovnih pripomočkov ne prenese. Za njo so igrača, pa se ji to z fuji  in drugimi stvarmi ne da dopovedat.[glow=red,2,300]Pravi crnogorac je naš pesutl.[/glow][


Naslov: Pes in kolo
Poslano od: alexalex , četrtek, 02.11.2006 : 20:16:50
Ojla!
Imam sedem mesecev starega boxerja, pa me zanima ali  že lahko, oz. kdaj lahko teče polek kolesa?, Seveda ne prehitro in predaleč!
Hvala za odgovor!

lp alex&marko


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: nemškadoga , petek, 03.11.2006 : 07:56:27
Baje je bil po tv prispevek (v oddaji o živalih), da je tek ob kolesu prepovedan in te lahko policija cela oglobi. Ali ve kdo kaj več o tem?


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: lejca , petek, 03.11.2006 : 18:07:46
Aja? Tega pa še nisem slišala. Midva veliko prekolesariva in upam, da to ni res.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: nemškadoga , petek, 03.11.2006 : 19:56:50
Aja? Tega pa še nisem slišala. Midva veliko prekolesariva in upam, da to ni res.

čakamo na koga, ki je gledal prispevek ...


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Rincy , petek, 03.11.2006 : 21:46:30
Ja,je bilo rečeno da pes ne sme teči privezan ob kolesu.Ker nam se zdi,da peljemo dokaj počasi,kuža mora pa kar hitet če nas hoče ujet.Pa tudi tek po asvaltu ni ravno priporočljiv.

lp


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Jana , petek, 03.11.2006 : 23:19:46
ZAKON O VARNOSTI CESTNEGA PROMETA (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=varnost&mandate=-1&unid=UPB|54A8EC7A20BF4940C12570D60046EC8A&showdoc=1)

URADNO PREČIŠČENO BESEDILO
(ZVCP-1-UPB3)

Pomen izrazov
23. člen

(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem zakonu, imajo naslednji pomen:
23. vozilo je vsako prevozno sredstvo, namenjeno vožnji po cesti, razen posebnih prevoznih sredstev;
65. voznik je oseba, ki na cesti vozi vozilo;
68. gonjač oziroma gonjačka (v nadaljnjem besedilu: gonjač), vodič oziroma vodička (v nadaljnjem besedilu: vodič) ali jahač oziroma jahalka (v nadaljnjem besedilu: jahač) je oseba, ki na cesti goni, vodi ali jaha žival ali goni čredo;

Živali v prometu
109. člen

(1) Za jahače, goniče in vodiče živali, udeležene v cestnem prometu, se uporabljajo določbe tega zakona o pešcih, če ta zakon ne določa drugače.

(2) Domače živali (psi, mačke, drobnica in večje živali), ki lahko ogrozijo varnost cestnega prometa, so lahko na cestah, namenjenih prometu motornih vozil, le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi. Živali je prepovedano voditi iz vozila ali z vozilom.

(11) Živali je treba voditi ali goniti čim bližje desnemu robu vozišča, če je le mogoče, pa po robu vozišča ali bankini.

(12) Živali, ki so ob cestah, morajo biti pod nadzorstvom ali zavarovane tako, da ne morejo priti na cesto.

(13) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek jahač, gonič ali vodnik živali, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena ter voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena in lastnik živali ali druga oseba, ki bi morala nadzirati ali zavarovati živali v skladu z enajstim odstavkom tega člena, pa tega ne stori.

Številka: 326-07/89-1/184
Ljubljana, dne 10. februarja 2006


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: nemškadoga , sobota, 04.11.2006 : 13:13:45
Pa še ena zgodba prijatelja:
Par mesecev nazaj se je zgodila nesreča s smrtnim izzidom psa in njegove lastnice, ker je pes skočil pred motorista in za seboj potegnil še lastnico  :-[ :'( Ta motorist je bil moj prijatelj in sošolec v osnovni šoli. Zelo skuliran človek.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: lejca , sobota, 04.11.2006 : 18:20:43
Midva se ne voziva po cestah, ampak greva včasih po kolesarski stezi. To pa izgleda, da ni prepovedano.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Jana , sobota, 04.11.2006 : 20:15:45
ZAKON O VARNOSTI CESTNEGA PROMETA (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=varnost&mandate=-1&unid=UPB|54A8EC7A20BF4940C12570D60046EC8A&showdoc=1)

URADNO PREČIŠČENO BESEDILO
(ZVCP-1-UPB3)

Pomen izrazov
23. člen

9. kolesarski pas je vzdolžni del ceste, namenjen prometu koles in koles s pomožnim motorjem, ki je zaznamovan z vzdolžno črto na vozišču ali pločniku;
10. pas za pešce je označen vzdolžni del vozišča, ki je namenjen hoji pešcev;
14. pločnik je del ceste, ki je ločen od vozišča in je namenjen in urejen za promet pešcev, lahko pa tudi za mešani promet pešcev in kolesarjev;
15. pešpot je s predpisano prometno signalizacijo označena javna pot, namenjena pešcem;
16. kolesarska pot je s predpisano prometno signalizacijo označena javna cesta, namenjena kolesarjem;
23. vozilo je vsako prevozno sredstvo, namenjeno vožnji po cesti, razen posebnih prevoznih sredstev;
49. kolo je enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma, ki ga poganja voznik z lastno močjo;
64. udeleženec cestnega prometa je oseba, ki je na kakršenkoli način udeležena v cestnem prometu;
65. voznik je oseba, ki na cesti vozi vozilo;
86. cestni promet je promet vozil, pešcev in drugih udeležencev cestnega prometa na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za javni cestni promet
87. prometna ureditev je način potekanja in vodenja prometa, ki ga za cesto ali njen del oziroma za naselje ali njegov del določi upravljavec ceste in ga označi s predpisano prometno signalizacijo. Prometna ureditev obsega:
- določitev prednostnih smeri in sistem ter način vodenja prometa;
- omejitve uporabe ceste ali njenega dela glede na vrsto prometa;
- omejitve hitrosti in določitev ter izvedba ukrepov za umirjanje prometa;
- ureditev mirujočega prometa;
- določitev območij umirjenega prometa, območij omejene hitrosti in območij za pešce;
- določitev drugih prepovedi, obveznosti ali omejitev udeležencem cestnega prometa;

Mislim, da tudi po kolesarski stezi ne smes voditi psa tako, da bi se ti vozila na kolesu, pes bi pa ob kolesu tekel.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: lejca , nedelja, 05.11.2006 : 12:39:57
Kdaj pa kdaj bom kršila zakon, kadar bova šla v Kranjsko Goro. Doma pa večinoma uporabljava polje, ker je lahko spuščen. Zanimivo, da nikoli niti nisem pomislila, da bi bilo lahko prepovedano.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: norwich terrier , sreda, 20.12.2006 : 19:30:20
Hej hov!

Že vse mogoče pasme sem videla teči ob kolesih,zato mislim,da imajo psi tovrstno rekreacijo zelo radi.
Malo pozornosti pa moraš dati predvsem na to ,kje kolesariš.Saj je pes takrat brez povodca in ga hitro lahko kaj zmoti, pa gre po svoje.
Jaz z mojim - vel. šnavcer- sicer ne kolesarim,ima pa zelo rad,če sem jaz na rolerjih.Takrat je najbolj priden,nič ne vleče,samo pridno teče ob meni.Ko sva to prvič poskusila,nisem mogla verjet,da je rolanje z mojim velikanom spolh mogoče. ;D

Veliko kolesarskih užitkov!

Toby.... Si ti iz ljubljane?! Je toby črn?!


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: MP3CE , torek, 09.01.2007 : 21:45:57
Moja začne v stanovanju od veselja skakat, čim vidi, da oblačim kolesarski dres ali pa da čelado prenašam v roki. Da ne govorim o tem, kakšno "surlo" potegne, če grem sam na turo.
Glede tempa pa: Sam imam gorsko kolo, vozim pa v glavnem po makadamu in gozdnih poteh. Večinoma me gor prehiteva, dol pa vozim dovolj počasi (izberem tudi dovolj zahtevne potke, da se hitro itak ne da peljati), da ne zaostaja. Seveda pa tu pa tam malce spustim za krajši šprint, ki ji dodatno popestri izletek (max 100 m). Večinoma delava do 20 km in do 800 vm vzpona. Če se le da, izberem take poti, da ni veliko (ali pa sploh nič) avtomobilov.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: sedi! , torek, 05.08.2008 : 16:00:28
kolko so pa stari vaši psi ?(kolesarjenje)gdaj ste začeli z psi kolesarit


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: sedi! , torek, 05.08.2008 : 16:02:49
midve z Olo(4,5 meseca je stara)še nisma probala
me skrbi da ne bi skočla pred becikel pa tut drugi pesi ,avti ,ljudje


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: sedi! , sreda, 06.08.2008 : 10:47:30
kolko morajo bit stari približno


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Lanabela , sreda, 06.08.2008 : 11:34:43
Jaz moje vzamem h kolesu že pri 5 mesecih. Doslej še nobeni ni nič škodilo. Moram pa poudariti, da tisti, ki ne ve povsem natančno koliko, kdaj in kje  lahko mladega psa obremeni, ne sme začeti s tekom ob kolesu tam nekje do18 meseca. Majhni in lažji lahko malo prej, veliki in težki pa kasneje ali pa sploh nikoli.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: sedi! , sreda, 06.08.2008 : 11:56:17
Ola je velike rasti in lahka


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: sedi! , sreda, 06.08.2008 : 12:00:35
Ola je mešanček.Ko je bla stara 2 meseca sma šle v park,tam pa se je moj starejši brat vozil s kolesom in ga je bla ful vesela.pa sta šla domov ne daleč 300-400m in je zlo veselo letela ob kolesu(počasi-5-10km na uro


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Jana , sreda, 06.08.2008 : 12:09:21
sedi!, dajmo najprej psico iz pasjih plenic spraviti, pa na povodec navaditi in osnovno socializacijo opraviti, potem pa se spravita na kolo. Dojenckov tudi ne gonimo, da letajo zraven vozicka, pa ce bi jim bilo to se tako vsec.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: sedi! , sreda, 06.08.2008 : 13:11:37
nNo, seaj vem, da je še pre-hitro, samo na sprehod pa že od 2. meseceva zelo lepo hodi, je ful navajena na povodec in lepo ob nogi gre. in zZdaj pa jo že tutdi spustim kje v gozdu, da se razlavufa.


Naslov: Re: tek ob kolesu
Poslano od: Jana , sreda, 06.08.2008 : 13:34:57
Bo treba še veliko branja pred resnim zanimanjem za tek ob kolesu.

Pes mora biti na povodcu, tako na cesti, kot tudi na vseh ostalih javnih površinah, pa tudi v gozdu.
Glede tega, kako "razlaufati" psa, brez da bi bila nevarnost, da v gozdu prežene divjad ali bi se mu kaj zgodilo, imaš v drugih temah in poišči, kako se vzgaja mladega psa. Za tek ob kolesu pa se začni zanimati, ko bo psica zanj sposobna.

In, piši slovensko, sicer bodo tvoja sporočila izbrisana.