mojpes.net

aktualno => Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje => Sporočilo, začeto od: delavec@amis.net , nedelja, 07.01.2007 : 11:28:27



Naslov: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 07.01.2007 : 11:28:27
Pozdravljeni!
Rada bi opozorila na nedisciplino lastnikov psov, ki svoje štirinožce sprehajajo na Šmarno goro. Obenem pa naj bo to tudi opozorilo discipliniranim lastnikom, ki se držijo tega, da imajo svoje pse na povodcih.
Ob poti na Šmarno goro so table z opozorilom, da morajo biti psi na povodcih. Očitno pa večina lastnikov meni, da so oni neke izjeme in da se to njih ne tiče. In kaj se dogaja? Na povodcih so v glavnem majhni psi, velike mrcine pa prosto letajo in terorizirajo ter napadajo pse na povodcih ter njihove lastnike.
Moj mož gre vsak vikend na Šmarno goro, zelo zgodaj zjutraj, da bi bilo manj možnosti srečati napadalne pse , ki niso pod nadzorom. Nič ne pomaga. Pred nekaj meseci je njega in našega psa, ki je bil po vseh pravilih na povodcu napadel in ogrizel samojed, katerega lastnica ga je imela spuščenega. Pred tremi tedni ju je napadel spuščen pes pasme bull, katerega je lastnih v zadnjem , zares čisto v zadnjem trenutku uspel pripeti. Si nočem niti predtavljati kaj bi bilo z našim, če mu to ne bi uspelo. Nad tem lastnikom so se pritoževali tudi drugi ljudje. Naslednji dan je imela na vrhu pri gostilni odpeto zlato prinašalko gospa, ki se je čudila, ko je psica pritekla do našega psa, ki je bil seveda po pravilih na povodcu in renčala nanj, da je bilo joj. In danes sta imela spet bližnje srečanje z neodgovorno lastnico haskija, ki je renčeč pritekel do našega psa in moža in ga šavsnil na hrbet. Gospa je vpila in psa klicala, niti slučajno je ni ubogal. Potem je zavpila možu naj ga zagrabi. Haloo, zagrabi naj tujega psa, da jih bo takoj pokasiral še on? Še dobro, da ga ni ugriznil do krvi. Zares sva jezna na takšne neodgovorneže, ki mislijo, da so pravila pisana za vse ostale, edino za njih ne in terorizirajo ostale sprehajalce in njihove pse. Na povodcih imajo v glavnem majhne pse, velike mrcine pa terorizirajo ljudi in druge živali in tega nam je sedaj zares že zadosti.
Naš pes nikomur nič noče, niti ne izziva ne z lajanjem in ne z renčanjem, ves čas je tudi na povodcu, če pa kdo pridivja renčeč do njega pa se postavi v bran, tako da ga mora mož močno zategniti medtem ko čaka, da lastnik tistega drugega popadalnega psa končno priteče in ga odvleče stran.In tako naš , ki ni ničesar kriv vedno pokasira. Dovolj nam je ljudi, ki mislijo, da lahko počnejo kar jim je volja. Mar zaradi takšnih ne bomo več smeli niti iz dvorišča stopit? To se mora ustaviti, ima kdo od vas nasvet kaj storiti ? Od vsakega takšnega mož zahteva podatke, dobil jih je samo od tiste gospe, katere samojed je ugriznil psa in moža, od ostalih katerih psi so ogrizli našega psa pa naslova ni dobil.
Najbrž je povsod isti problem, zato me zanima ali obstaja kakšna zadeva, ki bi jo imel človek v roki in s katero bi lahko odvrnil namero napadalnega psa? Imamo sicer neko visokofrekvenčno napravo, ki naj bi preprečila , da se ti tuj pes približa, vendar nič ne pomaga.
Za morebiten nasvet se zahvaljujem in vse skupaj lepo pozdravljam.
Janad


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: ka ty a , nedelja, 07.01.2007 : 11:32:25
Pri preverjenu je bilo,da napadalnega psa najlažje preženeš z lakom za lase.To je bilo takrat ko sta napadala tista dva Rottweilerja.
Nevem pa če drži.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: kaja , nedelja, 07.01.2007 : 11:45:24
Zal je povsod enako. Tudi sama imam probleme s spuscenimi psi in nasega ovcarja z velikim strahom peljem na sprehod. Zato ti svetujem, da ob vsakem taksnem napadu moz poklice policijo in zahteva ukrepanje. lp


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , nedelja, 07.01.2007 : 11:52:35
Ja, kaksen sprej absoutno, imam tudi jaz ze poln kufer takih lastnikov, ki mislijo, da se njihovi psi lahko zaganjajo v nasi dve (ponavadi ta vecjo, tako da bi bila sploh kriza, ce bi popenila nazaj, ker je vecja od vecine psov, pa vsi vemo, da je vedno kriv vecji). Saj obstajajo neki vzorcki lakov za lase, ki so v manjsih embalazah, nekatere se dobi celo zraven samponov in podobnih reci, jih je lazje nositi s sabo. Baje je pa za bullcke (s temi sicer nimam nobenih tezav, ker so pri nas v glavnem manjsi nevzgojeni in vedno spusceni) ucinkovita vodna pistolca, ker baje (zal se ne spomnim, kje sem to prebrala) samo curek vode v gobec zaleze, ce zagrabi.



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Sleepy , nedelja, 07.01.2007 : 11:57:39
Ja, zoprna reč so neodgovorni skrbniki, in če bi mi za vsakega neodgovorneža posivel samo en las, bi mi jih zmanjkalo že pred leti.... Mogoče bi pa morali bolj težit policiji in prijavljat take reči. Žal si dajo taki neodgovorneži kaj dopovedat samo takrat, ko jih po žepo udari. In če bi policaji začeli pisat listke za kazni....

Zakon o zaščiti živali pravi: Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.
Bi rekla, da če te napade odvezan pes, skrbnik tega člena zakona ni upošteval.

Poleg tega, se mi zdi, da ima Ljubljana (a paše Šmarja gora še v lj. občino?) tudi poseben odlok, ki določa, da morajo bit psi na povodcih.

Drugače je en tak priročen pripomoček tudi flaša vode - ponavadi psi ne marajo, da se jih šprica. Samo to so spet samo ukrepi proti psom, ukrepat pa bi bilo treba proti neodgovrnim skrbnikom.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: ka ty a , nedelja, 07.01.2007 : 11:59:13
ta voda kij lahko še bolj razdraži.Če pa jih pošpricaš s sprejom jih bodo nekaj časa oči pekle in bo od presenečenja nehal.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: sanci_cat , nedelja, 07.01.2007 : 12:38:35
Elmer je na vseh javnih površinah privezan, če je odvezan (še to na takih skritih krajih) pa ga hitro pokličem sebi, če vidim kakšnega psa.
Me pa moti da so psi odvezani - zaradi mene ima lahko tisti pes narejen BBH in še kaj več, lahko je tud prijazen kot strelca, sam že s tem, ko je spuščen in leta sem ter tja, živcira privezane pse.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , nedelja, 07.01.2007 : 14:27:44
Jana te popolnoma razumem in tudi jaz grem s strahom ven. V resnici me prav malo briga kako prijazen je pes, ki je spušečen. Mene moti že dejstvo, da JE spuščen in da se moram na koncu jaz spraševat ali je res tako prijazen, kot lastnik pravi, ali pa bova midva z mojim psom njegov prvi primer, ko bo lastnik vzkliknil: Joj, to je pa prvič naredil!  >:( >:(

To me resnično jezi, ker odvezani psi dejansko že s tem, da so odvezani lahko vztvarjajo napetost med psmi, saj so drugi psi na povodcu. In ne razumem, zakaj se moramo nekateri vesti odgovorno, drugi pa prosto po Prešernu in kar je najbolj smešno - kazni ne dobijo nobene. Zakaj potem že morajo biti psi na povodcu? Zakaj imamo to potem sploh uzakonjeno? Da pa o Policiji niti ne izgubljam besed. Njim še zakon o zaščiti živali in celo zakon o javni varnosti ni najbolj jasen (določenim, te določeni pa na žalost tvorijo večino).

Lahko sicer s sabo nosimo razne spreje, pa solzivce pa ne vem kaj. Ampak to je meni že malo absurdno. Resno. Sploh pa mi, ki imamo pičifokije, ne vem kaj naj delamo. Gremo na navaden nedolžen sprehod v popolni bojni opremi ali kaj? Kam smo pa prišli? Sicer lahko špricamo vse okoli in povprek, ampak še vseeno mislim, da je potrebno začeti klicati Policijo za prijave nad spuščenimi psmi! Njim se seveda tole vse skupaj ne zdi nobena tragedija, niti ne mislijo, da je to kakšen hud problem. Oni morajo z lopračkom mahat, pa obvestila o policiji na okenske šipe vozil limat. To je pravo delo. Pasji napadi (pes-pes) pa ja ni v njihovi domeni reševanja. Žal je tako. Zato bi bilo potrebno začeti KLICATI Policijo vsakič. Ko bi se dnevno vrstile prijave, bi morda problematika izgledala malo večja. Oz. bi sploh dojeli, da je problem, ki ga je potrebno rešit. Ker zdaj ga ni. Dokler se namreč policaji mirno sprehodijo čez Tivoli, kjer mrgoli spuščenih psov in niti trznejo ne, za prvim vogalom pa vozilu nalimajo Obvetilo Policije na okno...potem je jasno, da jih to ne gane. Zakaj bi tudi jih? Če nas ne, lastnikov (vsaj tako kažemo, ko ne pokličemo policije), potem tudi njih ne bo. Mene sicer vseeno vedno preseneča, kako pustijo, da jim denar spolzi skozi prste, ko jih vidim ko maširajo skozi Tivoli, s plašnicami na očeh.

Jana, žal je pa tako, kot si rekla, da večina lastnikov ne da podatka. Jaz bi vseeno takoj, na licu mesta poklicala Policijo, dala prijavo in pocukala za rokav kakšno pričo. Na koncu koncev, tile lastniki, ki hodijo na Šmarno goro s svojimi psmi, bodo še naprej hodili. Res je, da napad pes-pes ni obravnavan resno, ampak če bomo začeli to prijavljati, bo na žalost preveč prijav, ki bi jih lahko "spregledali" in odložili na prašno polico. Po drugi strani, pa so te napadi obravnavani tako neresno tudi zato, ker je premalo prijav, ker še vedno večina lastnikov reče: kaj naj?  ::), ker vsi gledajo na neke medsosedske odnose (tudi jaz, vendar v mejah normale, ne pa po splošno znani slovenski logiki, ko je treba bit tiho za vse  :P). Če bi bil vsak napad pes-pes prijavljen, bi jih bilo preveč, da bi jih zaključevali s 50 jurčki kazni.

Če lastniku, ki se sprehaja s spuščenim psom pošlješ policjo enkrat, verjamem, da mu ena kazen ne bo odigrala velikega pomena. Če pa se na kupčku naberejo 3 ali 4 položnice, pa takšni sprehodi vseeno ne bodo več tako zelo poceni.

Bistvo tega mojega pisanja  ;D je, da moramo lastniki začet premikati stvari, ker se same od sebe žal ne bodo. Jana, upam, da je kocinica okej in da ga vsi tile napadi ne bodo (pre)več spremenili. Čohec zanj  ;)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , nedelja, 07.01.2007 : 15:10:51
Ja, Mel, se popolnoma strinjam s tabo, ampak policije jaz ne poklicem vec nikoli. Ce dobim kazen, ko mene nekdo napade (enako kazen kot napadalec, logika?), ki mu nisem hotela popolnoma nic, res ne nameravam imeti s policijo nobenega opravka nikoli vec. Jim ni v interesu niti ljudi scitit, kaj sele, da bodo nase stirinozne prijateljcke. Nimam niti casa niti energije celo zivljenje ugovorov pisat in hodit na sodisce, ker so drugi neodgovorni in mislijo, da lahko pocnejo, kar jim pase.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 07.01.2007 : 15:58:28
Zahvaljujem se vsem za odgovore. Glede policije je pa takole. Ko sta bila mož in pes prvič napadena s strani nepripetega samojeda in oba ranjena, je lastnica tistega psa edina dala podatke. Zdravnik je dal prijavo naprej na Zavod za varstvo, ali kako se že reči tisti ustanovi, prijavil je tudi na policijo, kjer pa so svetovali še civilno tožbo z obrazložitvijo, da samo civilna tožba lahko lastnika toliko udari po žepu, da ga spametuje. Mož tega ni storil zaradi usmiljenja do tistega psa, saj nikoli ne veš kaj potem njegov lastnik naredi z njim, če je jezen, ko mora globoko seči v žep, čeprav je edini krivec on sam in niti slučajno njegov pes. Je pa bila tista gospa tudi precej prestrašena, zato je bil mož nekako siguren, da te napake ne bo ponovila. Nikoli več je ne vidi s spuščenim psom.
Glede ostalih prijav pa pravijo na policiji, da brez podatkov o lastniku napadalnega psa ne morejo ukrepati. Da naj jih pokliče, lastnika psa pa zadrži do njihovega prihoda. Smešno, saj še podatkov nočejo dati, kaj šele, da bi počakali na policijo.
Glede spreja me pa še zanima ali je sigurno, da potem pes ne postane še bolj napadalen, ko dobi špric v oči?
Lep pozdrav, Jana


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: SamSvojMojster , nedelja, 07.01.2007 : 17:40:49
Jana,samo kot info,ker vidim,da hodis na Smarno goro.Tja hodi nek tip z ogromnim penastim Rottijem.Samcem.Decko ni ravno odgovoren.Samo v vednost.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 07.01.2007 : 19:42:23
SamSvojMojster, ali tudi tisti tip rottija nima na povodcu?
Na Šmarno pa hodita mož in pes sama, brez mene. Jaz sem bila samo enkrat z njima, pa sem bila celo pot tako napeta, zaradi neodgovornih lastnikov psov, da mi živci ne prenesejo, da bi šla še. Me pa vsakič skrbi za moža in Dona. Je mož že razmišljal o tem, kam naj bi sploh hodil, da bi bilo bolj varno in več kulturnih sprehajalcev. Ali hodi kdo na Primoža, to je pod Veliko planino, od Stahovice gor? Me zanima ali je tam kaj bolje.
Lep pozdrav, Jana


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 07.01.2007 : 20:17:17
Tudi možev kolega, s katerim gredo velikokrat skupaj in ima tudi svojega psa na povodcu ima enake probleme.
Res je grozno, da človek več nikamor ne more sproščeno na sprehod. Bojim se, da bodo enkrat zaradi takih neogovornežev spet tragične posledice za drugega kosmatinca ali za drugega človeka.
Prav na tej poti se je v preteklosti to že dogajalo, zato so postavili opozorilne table, ki jih žal spoštujejo samo odgovorni.
Lep pozdrav


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , nedelja, 07.01.2007 : 20:27:22
Seveda bodo spet posledice. Tragične? Tudi.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: SamSvojMojster , nedelja, 07.01.2007 : 21:53:32
Rotti je spuscen in ko se stepe,se lastnik tudi hoce.Tako je po mojih informacijah.Preprican sem da so tocne.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: ka ty a , nedelja, 07.01.2007 : 21:58:31
Ne moreš verjet! >:(
ampak spuščenih psov je tako veliko.
Jaz nevem a bi sploh utegnila sprej posprejat,ker je to tako hitro.Na srečo še nimam te izkušnje in je tudi nočem imeti.
Jaz sem včeraj z Mikeom v gozdu srečala velikega neznanega črnega psa in me je bilo tako strah.Obrnila sem se proti domu in hitro šla.Pes pa za nama.Ampak sem se drla kot zmešama pa je šel.Nevem kaj bi naredila,če bi se stepla :(


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 07:33:51
To sicer ne spada čisto v to temo, se pa vseeno nanaša na neodgovornost lastnikov psov. Včerja mi je oče povedal, da so morali solaščanu evtanazirati pet let staro nemško dogo. Kljub temu, da je imela ogromen ograjen vrt, jo je sprehajal po in izven mesta brez povodca. Razlog za evtanazijo, težka poškodba hrbtenice zaradi padca. Mesto padca: po  informacijah pot na bližnji hrib, spodrsnilo na listju, nerodno padla, ni bilo variante za uspešno operacijo. Kako zdajle izgleda pri njih doma, si sploh ne znam predstavljati, saj se jim je življenje nekaj zadnjih let vrtelo okoli tega psa. Ampak, tudi tokrat je bil v prvi vrsti kriv človeški faktor.
Nauk, spuščeni psi ne ogrožajo samo drugih temveč tudi sebe (pa ne samo na cesti).
Se oproščam za off topic.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:09:04
Možno, da sem jo srečala  :-[ Seveda ne vem, če je bila ravno ta, a sem bila zaradi kašlja pri vetu ko so pripeljali harlekinko zaradi hrbtenice, zadnji del telesa je bil popolnoma mrtev  :( Kar na jok mi je šlo, ko sem videla kako je lastnikom hudo  :'(

Na Šmarni gori sem bila samo enkrat in je res kaj pišete. Večina psov je spuščena, ne glede nato a so to mali ali veliki. Slabih izkušenj takrat nismo imeli, ker so agresivni psi bili na povodcih. Seveda pa ni prijetno tudi v primeru prijaznega psa, če prosto skače in izziva tvojega v igro, medtem ko ga imaš na povodcu, saj se na takšnem terenu lahko hitro spodtakneš.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:14:37
Skogkatt, jaz se na barve dog ne spoznam, vem le, da so lepe. A je bila bela z črnimi madeži. Če je bila, potem je prava in njen lastnik je bil včasih celo šef vašega največjega podjetja v VE.

Sem se pa tole temo s Šmarno goro sposodila samo iz razloga, da napišem, v kakšni nevarnosti so naši psi takrat, ko jih spustimo prosto letajoče naokoli. Že tu bi se morali lastniki le-teh zamisliti.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:21:55
ja, potem je bila ta  :'( a veš kako hudo mi je bilo, kaj šele njemu  :-[
nisem ga pa spraševala kako in kaj se ji je zgodilo, saj mu je že tako šlo na jok in ni treba drezat po "rani". zdaj pa vem.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:22:27
No ja... Ampak pes lahko pade tudi če je zavezan. V bistvu na težkem terenu bolj pogosto in to samo zaradi vodnika.
Če bo kdo kdaj lezu čez kak kup kamenja s psom, nikar ne z navezanim. Raje pojdite okrog.
Doge so pa že po naravi zelo nerodne. V bistvu nisem vidla bollj nerodnih psov. Mi je pa prav žal za to harlekinko.
A je kdo vidu, da je padla ker ni bila zavezana? Ali je padla ker je bila zavezana?

Sama se s psom izogibam takih poti, ki drsijo in kjer mora bit pes zavezan. Je nevarno za oba.

Malo s teme, samo za obrazložitev.

In to kar se je zgodilo tej dogi je nbesreča in ne malomarnost iz tega kar je bilo napisano. Ne pretiravat.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:28:49
Je nevarno za oba.

Seveda je na določenih terenih lahko zelo nevarno imeta psa na povodcu. Že na manj zahtevnem terenu je to nerodno in ravno v tem leži pomoje razlog, da so ljudje tako brezbrižni. Rajši se sprehajajo komot s spuščenim psom, kot da bi se obremenjevali/omejevali s povodcem.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:32:23
Angseter, ta psička nikoli ni bila privezana. Tudi čez mesto ne in v zdraviliškem parku ne (zaradi tega so imeli kar nekaj problemov s policijo, čeprav je bila psička "problematična" le v toliko, da je bila prevelika).  In tudi pred trgovino ne in ko ga je čakala, ko je šel na kakšno pijačo, ne. Ampak nima veze, saj je že lastnikom dovolj hudo. In meni tudi.

Se vrnimo raje na Šmarno goro.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.01.2007 : 10:55:24
Doge so velike, hitre in storaste. Ko je doga v zaletu, so hitrosti velike, njihovo tezko telo pa jim ne omogoca hitrih obratov in reagiranja. Bali kdaj pa kdaj pade, pa bo zato tezko kdo rekel, da sem jaz kriva, ker je padla in da sem neodgovoren lastnik, ker jo na domacem (in kaksnem drugem travniku) puscam brez strika in celo brez ovratnice, da se slucajno kam ne zahaklja. Mokra trava ali listje se pripomore k "nestabilnosti". Se ljudje se kljub previdnosti potolcemo. Zato, ker gre vcasih zunaj dez in ker je zaradi naklona terena moznost padca nekoliko vecja, je ne nameravam voziti ven samo po ravnem in na striku. Padla je celo na vadbiscu SKD Gali, kjer bi vaservaga pokazala, da je v nulo ravno. Upam, da bodo (redki) padci ostali samo pri blatni riti in boku. Ce se bo kdaj zgodilo kaj hujsega, bomo ukrepali. Nesmiselno pa je psa zaviti v vato samo zato, ker je nekje nek pes nesrecno padel in bi se lahko to zgodilo tudi nam.
Hm, nickolikokrat me je ob lazenju za psicami ze vrglo na rit. Zaenkrat je trtica in vse ostalo se na svojem mestu. Upam, da ne bo kdo ob kaksnem hujsem padcu rekel, da je Mirc kriv, ker me je brez strika spustil ven na neraven teren.
Konec heca. Dajmo malo bolj razumsko precenit, kdaj je kdo kriv za nesreco svojega psa. Prav za vse res nismo krivi lastniki. Vcasih je posredi tudi usoda in nesrecno nakljucje.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: *LuNa* , ponedeljek, 08.01.2007 : 12:05:29
Jaz imam tudi s Šmarno goro podobne izkušnje in prav zaradi tega ne hodim velikokrat gor. Na živce mi grejo nevzgojeni lastniki, ki svojega psa (malega ali velikega) ne morejo imeti na povodcu. Če drugega ne, ti psi živcirajo tiste na povodcu. Jaz imam svojo (labradorko) vedno na povodcu, pa čeprav vem, da ne bo niti v sanjah na nobenega zarenčala kaj šele ugriznila. Vendar vem, da vsi psi niso strpni in da tudi vsem ljudem ni všeč, če jih pride pozdravit pes, jo držim stran.

Zadnjič sta že med hojo navzgor okoli nas skakala dva cucka, ki jih lastnika niti pod razno nista dala na vrvico. Potem smo se mi ustavili in pustili, da so šli oni naprej in se dovolj oddaljili, da smo imeli vsaj malo miru. Nakar pride par z odvezano bokserko, ki je seveda skakala vse naokoli in povrh vsega v gobcu še prenašala veliko palico (je tudi nevarno, da s palico vrže po tleh koga, glede na to, da je pot široka samo za eno osebo). Na vrhu smo se potem usedli na skalo, psičko sem dala na prostor in pila čaj. Kakšnih pet metrov stran je bila ena ženska z mešancem med koker španjelom in še nekom, ki je renčal na vsakega, ki je šel mimo. Imela ga je sicer na fleksiju in ga je potem spustila do Lune. Seveda se je zagnal vanjo, ona je pa samo skočila stran in se umaknila. No tej ženski se je zdelo blazno fino, kako njen pes okomandira večje pse, jaz sem jo pa mal nazjala. Seveda njen cucek ni nič kriv, če bi pa moja psica odreagirala nazaj, bi bila pa seveda ona kriva, ker je večja. Matr me razjezijo taki ljudje.

Kaj narediti, ne vem. Sama vem, da če bo kdo napadel mojo psico, bom lastoročno posegla vmes in če me bo pes napadel, si bo lastnik to dobro zapomnil (odškodninska tožba mu ne uide). Vem da mogoče to ni najbolj pametna rešitev, ampak ne bi pa mogla mirno gledat vsega tega. Raje sama pokasiram poškodbe.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 08.01.2007 : 12:49:25
Že res, da za vse pasje nesreče ni povod neodgovoren skrbnik, žal, za veliko pa.  :-\ hm... no... me je ravno spreletelo: a je kdo že kdaj opazu, da bi neodgovorneže z odvezanimi psi spravljali ob živce mi, z navezanimi ??? Dokler mi njih ne motimo, kar dvomim, da se bo kaj spremenilo, če jih ne udari ornk po žepu.

Sej je najbrž že res, da je kje bolj varno it s spuščenim psom, samo, če s svojim psom tam nismo sami, ampak so še drugi s svojimi psi, si pač tega ne bi smeli dovolit. In če je prenevarno, pač tja ne gremo. Dokler samo sebe ogrožamo je eno (pač vsak je lahko butec, dokler škodi samo sebi), ko pa še svojega psa ali pa še slabše, še druge in njihove pse.... je pa že druga zgodba.
Ne vem no, jaz nekako pazim, da s svojim veseljem (pač s tem, da se sprehajam s psom) ne kvarim veselja drugim, ki pač psov ne marajo. Pa tudi tistim ne, ki svoje pse učijo, da naj ignorirajo druge, pa pač vsem ostalim pasjeljubcem niti. Psi naj bojo spuščeni v varnih, njim namenjenih okoljih, kjer se ve, da je ta in ta prostor namenjen spuščenim psom. Drugje, kjer so pa javne poti, pa mislim da spušeni psi nimajo kaj delat.
Mogoče malo mimo teme: ampak mene jezijo tudi taki, ki spustijo svojega psa (sicer pripetega na fleksi) do mojega - češ, se morajo pozdravit. Mi je to precej otežilo čaš šolanja, pa še zdaj mi narobe hodi. Zakaj bi se morali pravzprav vsi psi med sabo pozdravit? ??? Sej se tudi mi ne rokujemo z vsakim neznancem, ki ga srečamo  ::)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 13:09:00
Želim vam, da se razmere na Šmarni gori uredijo.

Kar se pa psice tiče (ki sem jo dala off topic) pa naslednje. Psica je bila na divjanju na laškem hribu, morda ga kdo pozna, ki se je kdaj vozil mimo (tisti špičast vrh s križem). Padla je (baje dodajam, ker nisem videla prizora)  na mešanici mokrega listja in macesnovih iglic in to okoli 15 m stran do lastnika, v udor globok cca 2 m, pri čemer je močno treščila ob deblo tam podrtega drevesa. In zame je, kakor koli že hočete, to trenutek nepazljivosti lastnika, saj bi jo lahko v tem spolzkem in blatnem vremenu  peljal tudi po kakšni drugi, manj nevarni poti. Sploh če spada med bolj štoraste sorte, kot ste navedli poznavalci in konec koncev psica ni bila namenjena reševanju niti sledenju, temveč zgolj za družinskega partnerja. In ne predstavljam si, kako bi vsa stvar izgledala, če bi se ji v njenem gozdnem divjanju pridružil še kakšen pasji partner.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 13:17:52
JanaD, upam, da ne bom kregana, ker sem si sposodila tvojo temo. Ampak ne glede na to, ali gre za Šmarno goro ali Ljubljanski Tivoli ali laški zdraviliški park in pa gozd, spuščeni psi ogrožajo okolico in sebe. Na kakšen način, pa je itak vsem jasno.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 08.01.2007 : 13:52:17
No mene je že spravla navezana psica ob živce, ampak pustimo to zdaj. Jaz sem tudi za štrik v obljudenih delih.
In tudi meni grejo na živce psi, ki jih ne poznam, ki še dodatno sumljivo bulijo v mojo. Tudi navezani! Ker majo zadaj velikokrat lastnika, ki prav tako hodi v ravni črti proti meni. To je še slabše.  :-\

Tukaj je v vseh primerih nevzgojenost lastnikov. Kazen bi morala biti vzgojna.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:05:17
A pol ne smem moje psičke spuščat, al kaj? ??? Ker moja tudi malo sumljivo bulji (ampak to zato, ker je pač taka) in se postavi v ene čudne lovske poze, ko vidi kakšnega psa... Ampak je pa res čist prijazna... 8) Kr vprašajte fužinske pse (in njihove lastnike)...
OK, sem pa proti spuščanju psa v gozdu (tam je tudi jaz ne spuščam)... In sem proti spuščanju napadalnih psov...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:18:24
Tetameta, moje mnenje je naslednje. Psa spuščaj brez problemov tam, kjer ne ogroža niti okolice, niti sebe ali tebe. Kje je to, pa veš sama.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Pmaxi , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:24:23
Tetameta in pod ogrožanje spada tudi strah drugih ljudi. Kljub temu, da ti veš da je tvoj pes prijazen, drugi ne vedo in mu ne zaupajo.
Tako da psa se spušča tam, kjer ni drugih ljudi.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:30:52
Tako da psa se spušča tam, kjer ni drugih ljudi.

Kje je pa to?  ??? Ker jaz takega prostora še nisem odkrila... Razen če grem na sprehod pozno ponoči, ko razen par dilerjev in njihovih strank nikogar ne drugega ne srečam...
No, pa itak še nisem imela nobenih težav z ljudmi ali psi (razen z eno napadalno psico, ki je bila tudi spuščena in jo je moja na vsak način hotela iti povohat)... Zgleda da v nasprotju s splošnim mišljenjem v Fužinah prebivajo dokaj normalni ljudje... Tudi napadalnih psov ni (razen tiste prej omenjene)...razen ko pudlji napadajo pitbulle... :)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: SamSvojMojster , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:33:13
Jaz sem pa proti spuscenim psom v naseljih hehe,ker mi je zadnjic en belgijski ovcar stresel huskya, 13 let starega,ki mu je spodnasalo tace,ko se je branil.Namrec zadnje tace mu ne sluzijo vec najboljse.

Pa je za tistega lastnika belgijec najbolj prijazen pes,ter se je prvic v zivljenju stepel,na striku pa se dandanes ni.Se drugic je belgijec prisel na obisk,pa sem lastniku povedal svoje mnenje,pa mislite da mu je bilo kaj mar?

V naseljih psa na povodec obvezno.Ne marajo vsi pse,nekateri se jih bojijo,drugim gre pa na zivce,da njihovi veterani fasejo.V zadnjo kategorijo spadam jaz.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: SamSvojMojster , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:35:11
To kar se pa pudljev ki napadajo pit bulle tice,pa sploh ni smesno.Ker vsak tak napad,mora lastnik dominantnega psa popravljati,saj prinese nezazeljene posledice.Je pa potrebno veliko dela,da se popravi skoda,ce se jo sploh.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:38:07
Men se zdi, da bomo kregani, ker smo zašli iz Šmarne gore.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: SamSvojMojster , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:39:56
Mah tudi na Smarni gori sodijo vsi psi na povodec hehehe.Mah kaj.Vse na povodec.Se neodgovorne lastnike. :)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , ponedeljek, 08.01.2007 : 15:29:53
Ja, tetameta, je prijazna, ampak...

Se mi je ze preveckrat zgodilo, da je kak pes priletel vame iz teme in bi me skoraj kap. Eden je pred nekaj meseci skocil v mojo mamo in ji prebil ustnico, pa se vedno se ji vidi. Lastnica pa stala 50 m stran in se delala Francoza. Fino, ni kej. Mene prav briga, kako prijazni in sploh in oh so. Ce je moj na striku, mu nima noben kej tezit, naj se igra z njim ipd. Konec koncev lahko mene moja mrcina od navdusenja tako potegne, da odletim in si zlomim nogo.

Pa se to, ljudje so panicni. Nekateri samo vidijo psa, ki je na povodcu, pripetemu na haltija in ovratnico, in hodi poleg, pa tulijo kot zmesani. Kdo lahko rece, da njegov spuscen pes ne bi v takega cloveka skocil, ker bi pes pac mislil, da se hoce igrat z njim?
Poleg tega imas na Fuzinah "stalne stranke" lokalov in dilejev, ki jih marsikateri pes ne prenasa. Moja se dere kot bi jo iz koze dajali, ce kaksnega vidi - od strahu, namrec, se skrije za mene. Se pa najdejo udi taksni psi, ki bi te primerke napadli.

Odkar mi je Luno iz cistega miru napadla psica, s katero sta se od majhnega igrali, res nimam nobenega potrpljenja okoli tega. Kaj pa so ti ljudje meni, da mi lahko zaradi lenobe ali cesarkoli ze unicujejo psa? Sorci, jaz vem, koliko truda sem vlozila v nasi dve - ce se drugim ne da ukvarjat s svojimi psi, naj si pac omislijo plisaste, mene in nasih psick pa naj ne omejujejo.

BTW & off-topic, okoli je nesteto travnikov, kjer se kaksen osebek ali dva sprehodita na dan. Ce slucajno koga srecas, ga pac das na strik, in to je to.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , ponedeljek, 08.01.2007 : 16:25:36
a je kdo že kdaj opazu, da bi neodgovorneže z odvezanimi psi spravljali ob živce mi, z navezanimi ???

Aha, me je ze ena zenska vprasala, ce moja ni pridna, da jo imam na striku. Svasta. Medtem je pa njen (ocitno zelo priden, ker je bil spuscen) pes preganjal ptice.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 08.01.2007 : 16:30:28
Ja ja, ti s spuscenimi psi so si zadali neko misijo osvescanja tistih s privezanimi psi. Treba vsakemu posebej razlozit, kako napacno je, da pes NI spuscen in kako se majo njihovi fajn, ker SO spusceni. ;D Ja, dajte ga spustit, da se bosta igrala.
Ja, dejmo no, se lupckat pa igrat kar vsi vsevprek. Sam se rosce jim manjkajo. ::)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: SamSvojMojster , ponedeljek, 08.01.2007 : 16:38:27
Hahahaha, Nanook carica :) :) :)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Matic K. , ponedeljek, 08.01.2007 : 18:39:00
Lp

delavec@amis.net

Po mojem se najlazje izognes taksnim in drugacnim nepirjetnostim, ce se Smarni gori (ki, vsak soncen vikend izgleda, kot gora Ararat v casu Hadz-a) in podobnim izletniskim tockam izogibas. Sigurno so kje v vasi blizini tudi kaksni veliki travniki, kjer vidis veliko dalj, kot do prvega ovinka. Tako imas veliko vecji pregled nad dogajanjem okrog sebe in se lahko neprijetni situaciji izognes. To je seveda samo moje mneje ... jaz se s svojimi psi veliko rajsi sprehajam po bliznjih travnikih, kot pa, da bi sel npr. na Smarno goro, kjer lahko za vsakim ovinkom srecam ali kaksnega psa, ki se bo zapodil v moje ali popadljivega cloveka (to se zgodi zelo pogosto), ki bo (do sedaj samo verbalno) skocil vame! Tako se veliko bolje pocutim jaz in moji psi.

Glede tega, da bi bilo treba za vsako malenkost klicati policijo pa tole ...

V soboto sem sel s svojimi psi (dve nemski dogi in ena bokserka) na sprehod. Ker smo bili v naselju sem imel vse tri lepo na povodcu, nakar zagledam, da proti meni tece ena mala zverca velika priblizno kot malo vecja civava. Torej mala posast prileti do mene in se eni od dog obesi na vrat. No zadeva je bila hitro resena ... resila jo je moja Era sama s tem, da se je je otresla in jo lepo z obcutkom zagrabila in potisnila ob tla (naredila ji ni niti praske).
Torej kaj naj naredim v tem primeru? Klicem 112 in povem, da mi je pobesnela civava napadla dogo in naj policisti takoj pridejo na kraj dogodka in raziscejo celo zadevo? No taksne sramote si nocem narediti :P. Mogoce bi ta policist med tem, ko bi se ukvarjal z mano in mojim "problemom" naredil celo kaj pametnega in koristnega za druzbo. Tako seveda nisem klical policije in smo sli lepo vsak svojo pot ... pred tem pa sem seveda se poslusal tuljenje prav tako pobesnelega lastnika male zverinice.
Iz tega lahko sklepam, da to nenehno klicanje policije velja predvsem za lastnike majhnih psov (ki so na povodcu), ko srecajo vecjega spuscenega psa ...

Druga stvar ...

S tem, da spusceni psi spravljajo ob zivce privezane pse se ne strinjam ... ob zivce spravljajo samo latnike teh privezanih psov. Ker mislim, da je nekemu psu, ki je na povodcu popolnoma vseeno ali gre moj pes mimo njega na spagi ali pa brez nje. Da ne govorim o tem, da velikokrat tudi povodec ne prepreci tega, da dva psa prideta skupaj. Kaj pomaga povodec, ce ga ima lastnik samo zaradi lepsega in pac svojega psa spusti k mimoidocemu? Nisem tudi se dozivel, da bi kaksen pes na povodcu dobil zivcni zlom zato, ker je sel moj mimo njega (naj poudarim - MIMO NJEGA) spuscen. Se je pa to ze zgodilo lastnikom, kljub temu, da smo sli mimo vsaj 30m stran in so psi hodili ob meni (poleg). Resnici na ljubo tudi se nisem videl, da bi se kaksnemu privezanemu psu speljalo, ce ga je kaksen spuscen pes prisel povohat ... druga stavar je spet z lastnikom.

Glede dogice, ki si je poskodovala hrbtenico pa lahko recem, da velika skoda in se veliko vecja smola, da se je to zgodilo!!! Lahko pa pogledamo na stvar tudi malo drugace ... ce bi se tako bal, da si bo pes kaj poskodoval in ga s tem razlogom imel na povodcu, kaj naj potem recem sinu, ko bo hotel drsat ali na kosarko?? Ne smes, ker si lahko zlomis roko?? Tudi jaz sem si jo ze ... pa sivan sem tudi ze bil ... ampak to ni razlog, da se bom zavlekel doma na kavc in mi bo edini cilj v zivljenju to, da bom pazil, da si ne bom kaj naredil. Tako, da zame to nikakor ni razlog, da bom imel psa ves cas na povodcu.

No naj pa za konec se povem, da nikakor ne podpiram tega, da naj bodo psi ves cas spusceni. Psi naj bodo spusceni na mestih, ki nam to omogocajo (npr. travniki kjer imamo pregled na vsem kar se dogaja in vidimo dalj, kot 20m do ovinka, ki ga naredi potka, ki vodi na Smarno goro!!). Na taksnih krajih kot so npr. naselja in izletniske tocke bi morali biti psi absolutno pripeti. Jaz se tega drzim in se, kot sem ze napisal izogibam priljubljenim pohodniskim potem, kjer za vsakim vogalom lahko srecas kaksnega agresivnega in spuscenega psa ali lastnika. Do sedaj se je razen v dveh ali treh primerih, ko sem srecal male popadljive zverinice (seveda spuscene), ki so precenile svoje moci to vedno obneslo in mislim (upam), da se bo se vnaprej. Zanimivo pa je, da se mi se ni zgodilo, da bi mene ali moje pse napadel kaksen vecji pes.

Lp
Matic


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 18:47:58
Po mojem se najlazje izognes taksnim in drugacnim nepirjetnostim, ce se Smarni gori (ki, vsak soncen vikend izgleda, kot gora Ararat v casu Hadz-a) in podobnim izletniskim tockam izogibas.
To je pa res... Tja mene že ni (ravno zaradi horde rulje, ki se gre planince)... Če pa bi že šla, bi imela psa na povodcu (ker je tam pač gozd in nočem, da mi začne ganjati srne)...

Se mi pa zdi čudno, kako vsi tukaj srečujejo napadalne pse, ki takoj napadejo njihovega ubogega kužka... Meni se to res še ni zgodilo pa imam psičko, ki rine k vsakemu psu, ki ga sreča... Zgleda, da ne hodim po pravih sprehajalnih poteh...še vsi pitbulli so se igrali z njo... ???
Pa tudi "preventivno" zganjanje panike in vlečenje psov (ali dvigovanje) se mi zdi pretirano... Mislim, da se psi (če so normalni) lahko vse zmenijo med sabo...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Matic K. , ponedeljek, 08.01.2007 : 19:07:32
Se mi pa zdi čudno, kako vsi tukaj srečujejo napadalne pse, ki takoj napadejo njihovega ubogega kužka

Pa tudi "preventivno" zganjanje panike in vlečenje psov (ali dvigovanje) se mi zdi pretirano... Mislim, da se psi (če so normalni) lahko vse zmenijo med sabo...

To je tudi meni zanimivo ... zelo veliko se druzimo z drugimi psi, pa se nam razen zgoraj omenjenih neprijetnosti, ki skoraj niso omembe vredne ni se nikoli nic zgodilo.
Se pa popolnoma strinjam z napisanim! Predvesem z zadnjim stavkom!!!

Pa se nekaj ... ali ste vsi, ki svoje pse panicno dvigujete v narocje, cim gre mimo vas malo vecji pes ze pomislili, da je to pocetje nevarno za vas?? Ce ima tisti mimoidoci spusceni pes res namen napasti vasega, bo v primeru, da ga boste imeli vi v narocju pogrizel tudi vas.

Lp
Matic


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 19:13:53
Niste me (nekateri) razumeli. Tudi sama nimam popolnoma nič proti, če se pse spušča na mestih, temu primernih. Če je to poligon ali domači vrt, pa če so psi delovne narave ali službene narave, če gre za pastirske pse, ki služijo svojemu namenu ali pa konec koncev za lovske pse v času lova ipd...pa neobljudena mesta, brez ljudi in psov in divjadi...
Ampak vseeno imam en pomislek glede na tvoj (Maticc) zgornji post. Praviš, da otroku ne odrekaš pravice do drsanja in košarke. OK, edino pravilno, Ampak ko ga pošlješ na drsanje, ali pomisliš na to, da bo šel drsat v neko Ledeno dvorano ali pa na Blejsko jezero ali sosedov bajer, kjer drsaš na svojo odgovornost, ali otroka pustiš na košarko v telovadnico ali ti je vseeno (ne tebi, govorim na splošno) da otrok s kratkimi rokavi pri minus 10 meče žogo na obroč. Ne me narobe razumet, marsikatero nezgodo (lahko tudi s psom če hočete) bi se dalo izognit, tako ali drugače.
In oprostite tisti, ki ste začeli to temo. Jaz sem popolni zagovornik povodcev. Morda me je v to prilsilila velikost in moč moje psice, ampak tako je. Razen seveda v primerih, ki sem jih naštela v prvem odstavku.
In konec koncev, na prostoru kot je Šmarna Gora ne bi smelo biti spuščenih psov in lastnikov, ki imajo roke v žepih in gledajo, kako se bosta polubčkala njegov roti in sprehajalkina koker španjelka (primerjava je zgolj naključna).


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 19:18:31
Pa se nekaj ... ali ste vsi, ki svoje pse panicno dvigujete v narocje, cim gre mimo vas malo vecji pes ze pomislili, da je to pocetje nevarno za vas?? Ce ima tisti mimoidoci spusceni pes res namen napasti vasega, bo v primeru, da ga boste imeli vi v narocju pogrizel tudi vas.
Se strinjam...  ;D

Nisem zagovornik paničiranja in posploševanja (da je vsak roti, pitbul ali pudelj :o nevaren)... Meni se zdi, da je vsa ta panika sprožena s strani lastnikov in da bi se psi čisto lepo med sabo zmenili, če bi jim pustili... Pa jim ne, ker ljudje vlečejo psa stran takoj, ko vidijo "nevarnega" psa...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 19:46:19
Morda sem pozabila še na tisto, kar so že omenili moji predhodniki. Tudi JanaD je omenila, da jo je strah velikih psov. In tudi moja soseda ima hčerko, ki jo je strah ne samo velikih temveč vseh psov. In mojo nečakinjo, ki je stara 21 let je strah popolnoma vseh psov. Torej ni variante, da bi kdaj katero izmed njiju srečali na Šmarni gori. Ob predpostavki, da bi srečali spuščene pse, pa raje ne bi.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: delavec@amis.net , ponedeljek, 08.01.2007 : 19:50:15
Govorili smo že o tem, da tudi ljudje ne maramo da tuj pes rine v nas. Ja in nekateri se jih tudi bojimo. In po vsakem takem napadu ( tudi mene je že dvakrat popadel podivjan pes, ki ni bil pripet, pa sem bila sama brez psa) se jih bojimo še bolj.
Sicer pa se odgovornost in kultura človeka do soljudi in do drugih živali kaže tudi pri tem, ali imaš psa pod nadzorom ali ne. In kdo od tistih, ki so že bili napadeni še lahko zaupajo tujim spuščenim psom ? Se ne strinjam, da bi se vedno lahko psi v miru zmenili brez ugrizov in agresije, četudi ni ;paničnih; lastnikov poleg. Imamo drugačne izkušnje. Jaz sem panična, zato si tudi ne upam na Šmarno. Mož pa ne. Nobenega psa se ne boji, kljub temu pa kot našemu ne dovoli vsiljevanja drugim ljudem ali živalim, tako ima tudi sam rad mir. Ja in po vseh teh negativnih izkušnjah, ko več ne ve kdaj ju bo spet napadla nevzgojena spuščena mrcina, večja in močnejša od našega, pa tudi on ni več sproščen. In zelo sva jezna, da  zaradi nekaterih ne moremo uživati na sprehodu. Le kaj mislijo da so?
Imamo pa takšne izkušnje, da našega psa še nikoli ni napadel manjši od njega, niti se mu ni vsiljeval, če pa se že je, pa naš sploh ni pokazal nobenega zanimanja zanj. Napadli so ga večji in sicer ovčar, bokser, samojed in pasma bull. Zlata prinašalka pa mu je samo grozila, ona je prišla k našemu, ki je bil pripet in renčala nanj. Lasnica pa ful začudena, češ, še nikoli ni renčala, ne vem kaj ji je danes. Vsakič je bilo enako, kar pritekli so izza ovinka, se za trenutek ustavili in ko so zagledali našega so se pognali direktno proti njemu, ki je bil tik ob nogah mojega moža. Normalno, da se naš ustraši in zarenči, potem tisti drugi delajo kroge okrog njega in mu na vsak način skušajo priti za hrbet, kamor ga tudi ugriznejo, nad repom ali na hrbet, tako zahrbtno je to, ja. Dva od teh
sta renčala že ko sta tekla proti našemu. Lastnik pa možu reče, naj njegovega psa zagrabi, halooo!  
Tisti z bullom pa se še opravičil ni. Hladnokrvno je počasi prišel po psa in ga končno odvlekel proč. Nobeden od teh psov ni ubogal lastnikov na odpoklic.
Ja in Tetameta, psi morajo biti na povodcu. Kako veš, da se tvojemu enkrat ne bo zgodilo isto. Upam, da ne, toda po toči zvoniti je prepozno.
Prav lep pozdrav, Janad


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:04:45

Pa tudi "preventivno" zganjanje panike in vlečenje psov (ali dvigovanje) se mi zdi pretirano... Mislim, da se psi (če so normalni) lahko vse zmenijo med sabo...

Kako lahko je bit pameten, dokler sam nisi v takšni situaciji, ne? Kako lahko je bit pameten, dokler nimaš majhnega VZGOJENEGA psa, ki nikomur nič noče, vendar se vsak sprehod lahko bojiš, kdaj boš/če boš srečal kakšnega butlja, ki sprehaja svojega nevzgojenega psa, ki itak: nobenemu nič noče  ::). Kako lahko je bit pameten, ko ti pes pred očmi ne trga tvojega 4 klinčeve kile teškega psa. In nenazadnje, kako lahko je bit pameten, ko veš, da bolj ali manj vsak nevzgojen pes ni ŽIVLJENSKO nevaren tvojemu psu.

Zakaj bi se pa psi morali sami meniti med sabo? No zakaj? Zakaj bi se pa moj pes moral meniti z neko tečnobo, ki rine vanjga? Ne, draga moja Teta, se ne bo. Ker sem jaz njegov lastnik in jaz določam, s kom se bo moj pes povohal. Težko za razumet? Ste kdaj pomislili, da vsakemu psu ni do ovohavanja? Da je lahko nekatere pse strah, nekateri so lahko bolani, nekateri nezaupljivi, nekatere psičke se morda gonijo itd. Seznam gre skoraj v neskončnost. In še vedno vprašam, zakaj bi se psi morali meniti med sabo?

Se strinjam... ;D

Nisem zagovornik paničiranja in posploševanja (da je vsak roti, pitbul ali pudelj :o nevaren)... Meni se zdi, da je vsa ta panika sprožena s strani lastnikov in da bi se psi čisto lepo med sabo zmenili, če bi jim pustili... Pa jim ne, ker ljudje vlečejo psa stran takoj, ko vidijo "nevarnega" psa...

Ja, lahko se smejete dragi moji. Resnično se lahko, ko imate psa velikega 70cm plečne. No žal meni ni več do smeha, niti slučajno. Še manj mi je smešno, ko vidim svojega psa, ki se trese kot šiba na vodi, ko zagleda katerokoli 4 nožno bitje. In to z razlogom. Resnično. Veš Maticc, če jaz mojega pustim, da se "zmeni" in ovoha z vsakim bolhačem ki pride mimo tvegam, da kakšno od ovohavanj ne bo tako nedolžno. In veš, pri 4 kilskem psu, so tragične posledice lahko tako hitre, da si mislit ne moreš. In ja, svojega psa BOM zavarovala, pa če na koncu VSE pokasiram jaz. Če pustim mojega, da se brani, ga pustim v smrt, kadarkoli, ima pes nad 20cm plečne.

Mogoče tale panika sploh ni več panika, ampak že kar utemeljen strah!

Tako da dajte enkrat pomislit malo manj egoistično in z malo širšim pogledom. Ni vse samo črno ali belo. Ne dvigujemo vsi psov v naročje, ker smo histerični lastniki zoprnih bevskačev, ampak ker na žalost iz izkušenj vidimo, da moramo zaščititi svojega psa, in vsak:" Ups, moj pa tega do zdaj še ni storil" s strani neodgovornega lastnika, lahko stane našega psa življenje. Čisto tako, da vam ne bo preveč smešno vse skupaj.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:10:15
No, JanaD zdaj si pa zadela bistvo. Kultura človeka (ne psa) se kaže tudi v tem, ali imaš psa pod nadzorom ali ne. Pa saj tu niso najpomembnejši samo ostali kužki na povodcih, tu so pomembni tudi sprehajalci, pa gobarji in borovničarji, pa tisti, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov psov bojijo. Saj to konec koncev ni nič nenormalnega. Eni se bojijo pajkov, drugi miši, tretji (med katere spadam tudi jaz) ropotanja plinske peči.
In ne strinjam se s trditvijo (ki pa ni bila izrečena pod tem naslovom), da povodec ne zagotavlja popolne fizične kontrole nad psom. Jo zagotavlja, samo povodec mora biti primeren in vodnik se mora na sprehodu ves čas zavedati, da je z njim pes, ne pa soseda, s katero bi čvekali ali pa morda sosed, s katerim bi razpravljali, kako vreme vpliva na njegovo počutje.
In lastniki velikih psov, kamor spadam tudi jaz, zavedajmo se, da naše mrcine , pa ni potrebno da so hudobne, v igri ali trenutni euforiji lahko poškodujejo manjše pse, predvsem zaradi svoje kilaže.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:29:39
Mel, se podpišem pod tvoj post!

Zakaj, za vraga, bi se morali moji dobro socializirani psici na vse sorte štirinožnikov spoznati s prav vsakim psom?

Nisem ena od tistih, ki avtomatično svoje cucke dvigujejo v naročje, pa mi je včasih žal, da jih ne, ker v 80 procentov primerih ta velika mrcina hoče po tleh valat mojo 26 centi-plečne-višine psico, skače po njej, da se reva polula od strahu, ali pa jo besno napada od zadaj.

Zakaj za vraga se mora moja psica med gonitvijo sprijazniti z vsakim pasjim cepcem, ki ji hoče zlezt na hrbet? Zakaj moram jaz mirno stat in čakat, da se pasji korenjak opozorjenega lastnika ves napali, se mu spusti tema na oči in naskakuje mene in mojo vsaj 30 kil od njega lažjo psico? Zato, ker njegov lastnik meni, da tako hitro pa že ne bo naredu mladiče?

Lastniki samcev, enkrat zaboga upoštevajte lastnike psic, ki vam že na deset metrov sporočajo, da se njihova psica goni in da si ne želijo bližnjega srečanja z vašim korenjakom! Na žalost morajo psice tudi med gonitvijo ven lulat in kakat.

Da bi se psi sami zmenili? O ja, bi se, toda v 80 procentov primerov bi bili moji 8 kil težki psici pašteta. Zakaj, zavraga, naj ubogam vaše velecenjene nasvete?

Dajte, bodite malo bolj realni do svojih in tujih cuckov, malo manj vzvišeni in pa predvsem malo več bontona in obzirnosti do okolice vam želim!

Tudi ljudje se med sabo ne družimo z vsakim cepcem. Zakaj bi se torej naši psi?



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Katya , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:44:34
Tudi jaz se popolnoma strinjam z Mel. Resnično ni nobenega (ampak res nobenega razloga), da bi pustili psom, da se sami zmenijo med samo.

Moja psica ne spada med najmanjše, prav tako pa s svojimi 15 kg in 43 cm ne med velike (pa čeprav zaradi dlake zgleda malo večje). Čeprav do sedaj (še) nimam pretirano slabih izkušenj, se moja psica boji  psov, ki so večji od nje, ali pa so vsiljivi. In ni razloga, da bo vsak štirinožec s svojim: saj bi se samo igral, pa saj itak ne bo nič naredil, pa naj se povohata (čeprav so resnične namere teh psov dostikrat drugačne in razvidne iz njihove drže) ... silil v mojo psico, ki se ustraši, hoče zbežati, se skriva za mano in če bo prišlo do tega, bo tudi ugriznila. Za sabo ima socializacijo v mali šoli, obiskujeva agiliti in jaz se trudim z njeno socializacijo vsak dan.

In s kakšno pravico mi nekdo to ruši? S tem, da se bodo psi že zmenili med sabo? Da psi morajo biti spuščeni?...... In potem jaz izpadem kot tista sitnoba in nestrpno, zafrustrirano bitje.

Ne dogaja se samo na Šmarni gori - dogaja se tudi v Mariboru in zagotovo še kje.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:58:32
Caki mal, mojima psicama, tako 30-kilski kot 8-kilski, se ni treba popolnoma nic menit z vsakim cuckom, ki jima skace za vrat pa po moznosti se po meni. Mi ni jasno, zakaj bi se morala tavelika pustiti gristi vsakemu malcku, tamala pa kopicati na hrbet vsakemu velikanu, jaz npr. pa preoblaciti po vsakem sprehodu. A zato, ker se folk postavi pred blok, prizge cik in caka, da bo pes opravil, kar pac ima za opravit? Pa ce en babji sus pusti pred trgovino odvezano psico, ki pac, po njenih besedah, zadnje case napada psicke, a moram res pustit, da se kaj menijo? So se menile, ja, sus v vrat je pa moja psica pokasirala tik po operaciji.

Ce jaz ne penim, ko se kaksna mamca spomni, da bi se njen mini igral z naso mini, taveliko naj imam pa kar pri sebi, ker je videti kot volk, ampak grem lepo naprej, ne vem, zakaj se nekateri razburjate zaradi tega.

Pa odkod to posplosevanje, da so mali kuzki in njihovi lastniki histericni? Menda bo vsak normalen lastnik poskrbel, da se njegovemu psu ne bo nic hudega zgodilo, se posebej, ce se mu je ze kdaj. En naj mi napade naso malcico, pa jo bom sigurno dvignila, psa pa posteno obrcala. Isto velja za taveliko, s to razliko, da jo je (zal!!!) veliko tezje dvigniti. Ja, v vatko bi ju zavila, saj kljub zakonom okolici ni jasno, da imamo jaz in nasi psici pravico se nemoteno gibati.

Ce so vsi spusceni psi tako zelo prijazni, zakaj se moram po pol leta se vedno spopadati s strahom svoje psice? Ne vem, ce lahko jaz razmigam obe psicki tako na striku kot spusceni (na samem!! ob eventuelnem srecanju s komerkoli gresta takoj na povodec), zakaj jih drugi ne bi mogli.

In zakaj moramo kljub zakonom zdajle o tem debatirati? A so samo za nekatere napisani?

Pa se PS za Teto: Napadi na mladice (kot je tvoja Ada) so veliko redkejsi kot napadi na odrasle pse.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Stella , ponedeljek, 08.01.2007 : 22:10:03
Nimate samo tisti, ki imate majhne kužke probleme. Moj ima 70 kg, okej, ogroža ga res malokateri pes ampak na živce gre pa tudi nama precej neodgovornih lastnikov. In to večinoma z manjšimi kužki, ki spuščeni laufajo okrog mojega in ga izzivajo medtem ko se jaz na vse kriplje trudim, da bi ga obdržala in da bi ga vzgojila. Je pač še mlad in še ni na stopnji, ko bi me ob tako motečih dejavnikih upošteval. Lastnikom je pa to izvrstna zabava očitno. In ja, nekaterim se zdi imenitno ker njihov psiček 'ustrahuje' tako velikega psa kot je že nekdo omenil..


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 08.01.2007 : 22:20:25
Se mi zdi, da skacete iz ene skrajnosti v drugo. :-\

Mene osebno zelo motijo spusceni psi BREZ KONTROLE!!! kar je cisto nekaj drugega kot spusceni pes POD KONTROLO. Enako je pes na povodcu POD KONTROLO in pes na povodcu BREZ KONTROLE ... o tem ste ze pisali in tudi takih je veliko. Ampak vazno, da je zadolzeno vasemu ne vem cemu, da mora biti pes na povodcu ... ne, se ne strinjam ... PES MORA BITI POD KONTROLO (na povodcu ali brez njega)!!!!!
A veste, da bi se mi ze parkrat zgodilo, da bi skoraj povozila PSA NA POVODCU ... ja, enim se zdi cudno, da je to sploh mozno, ampak PES NI BIL POD KONTROLO!!!

No, tako ... upam da razumete, kaj je meni osebno zelo pomembno.

Moji psi so vedno bili spusceni na poti na Smarno goro in VEDNO POD KONTROLO.
*  Ce vidim, da se mi priblizuje pes na povodcu jih privezem ali spravim s poti in morajo leze cakati (tako jih imam najbolje pod nadzorom).
*  Ce vidim, da se mi priblizuje pes brez povodca obvezno najprej vprasam je pes ali psica in ce je v redu, ce je psica se zopet umaknemo s poti in leze cakajo, da grejo lahko naprej.
*  Ce vidim, da se mi priblizuje clovek, ki se ustavlja, mi rece, da naj dam pse na vrvico ali pa samo cudno gleda gremo spet s poti ali pa jih privezem (odvisno od reakcije cloveka, ki se mi priblizuje).[/li]
Ja, naj se slisi kakor se zeli, ampak VSE imam in tudi moram imeti ves cas pod kontrolo ... pa jih tudi imam ... tudi ce se s kom pogovarjam ... ga pac prekinem, da svoje pse spravim v red, oci imam pa ves cas na peclju - sem pac s psi.
Na Smarni gori pri gostilni pa so ves cas privezani, ker je prevec ljudi in psov, pa se vsak drugi se vtika v moje pse in jih klice k sebi. ::)

Tudi meni ni vsec, da se moj pes voha z vsakim, ki pride mimo, zato se mu umaknemo.

Svojih psov nikoli ne spustim k drugemu psu, dokler v to ne privoli lastnik drugega psa ali pa ce se psi ze med seboj poznajo.

NIKOLI se mi se ni zgodilo, da bi prislo do incidenta s strani mojih psov ... s strani drugih psov pa ze marsikdaj, ker niso bili pod nadzorom lastnika (ceprav do cesa hujsega se ni prislo) - eno takih prigod je ze napisal Maticc!!!

Stella ... imamo tudi mi zelo podobne izkusnje, le da mojih ne ustrahujejo, so pa strasansko nadlezni! :-X

Lp, Ursa


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Stella , ponedeljek, 08.01.2007 : 22:28:26
Hehe, saj mojega tudi ne ustrahujejo no :) Ampak nekaterim dejansko to tako izgleda ko moj samo čudno gleda v zaganjajoče se ščene :)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 22:31:27
Skratka, veliki ali majhni, malo več bontona ne bi škodilo! In nikakor se psi ne smejo sami med sabo zmenit, pa naj se mali pes zaganja v velikega ali veliki taca po malem. Moje psice so nadlegovali že veliki in majhni psi, vsi pa imajo nekaj skupnega: štorastega, neotesanega lastnika ali lastnico.

Ja, linchaich, se strinjam, pes na povodcu še zdaleč ni pes pod kontrolo, še zlasti če je povodec dolg fleksi, na katerem lastnik dotičnega psa še ni opazil gumbov za blokiranje vrvice. In ja, tudi psi na povodcih so že tacali moje psice, ker oni svoje ljudi vlečejo na sprehod.

Glavna poanta so ljudje, ki nimajo razčiščenih pojmov o življenju s psi, in ne veliki ali mali, privezani ali odvezani. Osebno v naši soseski raje srečam rotija, ki ga ima njegov lastnik res vedno pod kontrolo ne glede na to, ali je odvezan ali privezan, kot sosedovega tibetanskega terierja, ki je vedno privezan, pa kljub temu potaca mojo psico, njegova lastnica pa se vmes še pritožuje, zakaj ga moja druga psica ne mara in ga vedno nadere in zraven debelo gleda, ko se z njeno desetleno hčerko dereva nanjo, naj zaboga že enkrat zablokira tisti fleksi in psa stran potegne.

Psov v strnjenih naseljih je ogromno, zato bi morali biti še toliko bolj uvidevni, ne pa da vsak svoj ego pase na drugi strani povodca, privezanega ali odvezanega.



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 22:39:43
Pa se PS za Teto: Napadi na mladice (kot je tvoja Ada) so veliko redkejsi kot napadi na odrasle pse.

Sem imela dva psa svoih 13 let in nobenega ni napadel pes...nikoli...maček ja, pes pa ne.
In zakaj pa ne bi pustili psov, da se menijo med sabo? Potem je najbolje, da jih vzdignemo v naročje, ko gre kakšen mimo... Si že predstavljam sebe, ko dvigujem mojo psico, ko gre mimo pudelj ;D
Psi dejansko znajo komunicirati med sabo, je pa res da če je pes nevzgojen in nesocializiran, potem so z njim lahko težave.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tecka , ponedeljek, 08.01.2007 : 22:58:12
Se delno strinjam s Tetometo. Naj se zmenijo, če gre za prijateljski pogovor. Če pa (včeraj naprimer) pekinezer skače in renči proti moji babi, je pa sigurno ne bom spustila v "pogovor"  ;). Prisegam na to, da sta psa (vsaj ko se prvič srečata) na povodcih. Samo z razlogom, da se ju ob morebitnem kratkem stiku lažje in hitreje loči. Če pa se dobro razumeta pa ne vidim razloga, da se ne bi (seveda na primernem mestu) poigrala.
Tudi jaz mojo bejbo spuščam. Na primernih mestih, ob primernih urah...
Se pa tudi meni butasto zdi, da (pred kakšnim tednom) grem MIMO lastnika majhnega psa, z mojo na povodcu in lastnik panično dvigne psa, ki ga Theba niti opazila ni (je bolj pomembna žogica v moji roki in/ali pa piškoti v žepu) in se dere za nama kako sem neodgovorna, da imam takšnega klavskega psa in ga vozim mimo blokov... :o.
lp
T.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:02:09
Tečka meni pa je nekdo rekel,da me bo tožil,če bom s takim psom hodila v mesto ???
Zakaj nevem...Lepo je sedel jaz zraven,bil je na vrvici vse lepo...pa priteče iza ovinka otrok star okoli 3 leta oče otroka pa za njim in se začel name drt,ker sm bila tam s takim GROZNIM psom. :o
Eni ljudje so...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:06:42
Tecka, se strinjam s tabo. Če so si psi všeč, če so prijatelji, potem ni problema. In ja, nekateri so res histerični in sploh ne bi smeli imeti psov.

Toda gre tudi za nekaj drugega.

Tetameta, mislim, da sva ti z Mel nazorno povedale, zakaj se psi naj ne menijo med sabo kar vse vprek.

Če ne razumeš, naj ti še podrobneje opišem:

1. Stojim pred vrati hiše na ulici v stari Ljubljani in iščem ključe. Moji psici čakata, da bosta šli noter. Izza hrbta mi pridivja nevzgojena mrcina s še manj olikano lastnico in direktno potaca mojo mlajšo psico v velikem navdušenju, da jo vidi. Vse tri smo stisnjene v kot, neotesana lastnica pa sosedsko čeblja, medtem ko njen pes dobesedno s tacami tepta mojo psico, ki se je kot palačinka razlezla po tleh. Ali naj bi po tvojem mnenju pustila, da bi se naprej sama zmenila? 

2. Čez ulico mi za hrbet pridivja mešanka kakšnih dvajset kil težja od moje psice. Besno renči in v ravni črti divja proti moji psici, ki je na povodcu. Skočim vmes in se derem kot zmešana, ne pustim ji blizu. Nazadnje po kar nekaj renčanja opusti poskus in se vrne čez ulico k svoji lastnici, ki oblake šteje. Bi morala pustiti, da bi se sami zmenili?

3. Grem s privezano psico čez prehod za pešce v centru Lj. Gužva, avtomobili. Iza parkiranih avtov na drugi strani prehoda skoči pred naju besna mešanka, renči, se peni, divje laja in naju ne spusti s prehoda na pločnik. Privezana je na dolg fleksi, oseba na drugi strani očitno ne ve za knof na fleksiju. Za ritjo mi vozijo avtomobili. Zaderem se, naj zaboga že enkrat zvleče svojo zverino s prehoda za pešce. Užaljeno s pripombo, kaj sem tako živčna, mi končno ustreže. Bi morala stati sredi prehoda za pešče in pustiti, da se psici sami zmenita, medtem ko bi me povozil avto?

Še bi lahko naštevala... Naj pustim, da ima razigran in dobrodušen bernc  mojo osemkilsko zverinico za plišasto igračo? Naj pustim, da mi jo ganja lovski gonič, ker misli da je zajec?

Vse te situacije so se že začele dogajati in sem jih pravočasno ustavila Naj še enkrat poudarim, če ni očitno iz zgoraj opisanega, svojih psic ne dvigujem s tal, ampak situacijo rešujem drugače.

Ali naj stojim v takšnih situacijah in čakam, da se bo moja psica sama zmenila z renčečo zverjo, veliko večjo in napadalnejšo od nje, ali s sicer dobrodušnim psom, ki bi se rad igral, vendar jo njegov način igre direktno ogroža?

Ne vem, kdo je tukaj bolj nor, ampak oprosti, moje psice se ne bodo z vsemi same menile... Niso vsi psi kompatibilni, nekateri zelo hitro potegnejo krajši konec.  En igriv udarec s težko šapo po majhnem psu, pa gre lahko hrbtenica. Zato se moji psici ne igrata z neproporcionalno večjimi od sebe, lahko pa gremo na sprehod, vsak s svojim na povodcu (Tecka, si za? Sem mahnjena na doge.). Psi z izrazitim lovskim nagonom v manjših psih, ki tega nagona nimajo tako izraženega, hitro vidijo plen, zato jima ne pustim, da se podita po travniku v prisotnosti takšnih psov. Veliko je odgovornih lastnikov, ki se zavedajo teh razlik. Imam prijateljico, vzrediteljico ruskih hrtov, ki ravno iz teh razlogov ne pusti, da bi se njeni psi odvezani motali okrog mojih. Oboji to spoštujemo in zato je naše druženje prav prijetno.

Te razlike so dejstvo, z njimi ni nič narobe. Narobe je to, da se jih lastniki psov ne zavedajo in živijo v večnem prepričanju, saj moj pa ne bo nič naredu. To je zelo neodgovorno in tudi sama sem bila že v situacijah, ko sta bili moji psici večji in  težji od katerega drugega psa in smo zato me tri morale biti obzirne.

Seveda bi morali biti obzirni tudi lastniki majhnih psov, ki jih kar razganja od terierskih nagonov in se spravijo dogi za vrat viset. Halo? Tudi takšen ugriz bi se lahko slabo končal, če bi prišlo do sepse. Sploh pa, a si ne zaslužimo vsi prijetnega sprehoda?

lp


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:09:30
Tudi jaz se popolnoma strinjam z Mel.

  


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:09:48
Kalsang pod tole se pa podpišem!Res je čisto vse kar si napisala.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:10:18
Kalsang bravo, zelo, zelo dobro povedano. Se v celoti strinjam.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:14:47
Pa kje najdete vse te pse?  ??? Pa sej jaz tudi hodim po stari Ljubljani in centru pa nič takega...  ???

Res je, da se s takimi nevzgojenimi cucki nimaš kej menit.... Sam ko pa pride mimo en normalen pes (kot npr. moja psička; ki je sicer gonič; ampak nisem opazila, da bi psa zamenjala za zajca- psi niso neumni in dejansko zavohajo za katero žival gre), se mi pa vsakršna panika in teženje in vlečenje psa stran ali celo dvigovanje zdi brez potrebe... Pustiš, da se psa povohata in gresta dalje (ali pa se celo igrata- kar je samo dobro)... Sploh so pa ponavadi majhni psi tisti, ki renčijo in tulijo na mojo (ki potem pobegne :-[)- verjetno zaradi manjvrednostnih kompleksov ali pa zaradi kompleksov in strahu lastnika, ki vse to prenese na psa...



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:15:11
Zakon je, psi morajo biti v urbanih naseljih, v gozdovih, na obljudenih poteh... na povodcih, ti povodci pa pod nadzorom. Pa ni to le zato tako, da se nam psi ne bi polomili. Na cestah, zakotnih poteh, obljudenih hribckih, za vogali... smo tudi ljudje, ne samo nasi psi. Jaz svojim psom dovolim ovohanje in igranje samo v izrednih slucajih, ko psa (in lastnika) dobro poznamo. Zakaj pa bi ga morala dovoliti vedno? Tetameta? Ni mi jasno. Na eni strani zelimo imeti pse pod nadzorom in ubogljive, po drugi pa jim naj bi dovolili vse, kar se jim sprdne. Torej, ce se men zalusta druzbe in kafetka, bom kar ustavila mimoidocega in se zmenila, da greva skupaj v prvo ostarijo, vmes bova pa se kaksno rekla, pa kak vic si izmenjala? Obicajno grem na kafe, ko srecam znanca. Obicajno so znancev (pasjih) vesele tudi moje psice. Zakaj pa bi jih silila, jim omogocala, jim dovoljevala... "cvek" z vsakim, ki gre mimo? Privezan ali odvezan. Niti enega razloga ne vidim, da bi bilo to potrebno storiti. Obicajno je tako, da se psi med takim srecanjem nadivjajo, kar gre na roko predvsem njihovim lastnikom, ki so neustvarjalni in preleni, da bi sami razmigali svojega psa. In zakaj bi bil objekt za razmiganje moj pes? Res mi ni jasno. Poleg tega pa lahko poskacejo na moje psice z neznanih psov tudi razne "zadeve", s katerimi se ne zelim in ne nameravam ukvarjati nekaj nadaljnih tednov po srecanju. Jaz imam psice zase. Ce kdo zeli svojemu psu druzbo na sprehodih, naj si kupi se enega (svojega) psa. In jaz izbiram svojim psom druzbo. Predvsem tako in takrat, ki in ko meni ustreza. Pasjo in clovesko.
Moralo bi biti tako, da bi psi imeli svoje lastnike, ki bi skrbeli zanje. Pa so, zal, marsikdaj bolj lastniki potrebni skrbi in nadzora, kot pa njihovi psi.
Pa tista, da se psi sami zmenijo... Hm, od kod pa to? Ja, se, nekateri (redki), ki so tudi sicer dobro socializirani in vajeni srecanj z drugimi neznanimi psi in ki imajo skrbne in odgovorne lastnike. Zal pa se zelo malo zmenijo med seboj psi, katerih lastniki se ne zavedajo prav, da je na drugi strani njihovega strika pes. Ti so zal v vecini.

Ja, in tocno te stvari imam v mislih, kot jih je napisala Kalsang.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:16:44
Tetameta, oprosti, mi razlozis, prosim, zakaj je dobro, da se dva mimoidoca psa poigrata?


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:19:17

Sploh so pa ponavadi majhni psi tisti, ki renčijo in tulijo na mojo (ki potem pobegne :-[)- verjetno zaradi manjvrednostnih kompleksov ali pa zaradi kompleksov in strahu lastnika, ki vse to prenese na psa...

Ma dej ne seri no, prosim te  ::)

Kaj imajo potem vsi ostali lastniki, ki imajo večje pse le te za zadoščanje svojega ega? Ali kako? Kaj vse človek tukaj ne prebere...in to od lastnikov psov.  ::)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:20:20
Tetameta, oprosti, mi razlozis, prosim, zakaj je dobro, da se dva mimoidoca psa poigrata?
Kaj je pa slabega?


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:21:21
Ma ni mi jasno od kje ta logika, da psa spustiš in se bosta že sama zmenila? Kaj so psi neka extra vrsta, pa se kar vsi štekajo med seboj?


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:22:36
Tetameta, ne psi, niso neumni, imajo pa nagone. Različno izražene in različno potešene. Kakšnemu psu z obilo lovskega nagona, ki večino svojega življenja preždi na kavču, se hitro strga, ko vidi premikajočo se tarčo obvladljivega formata. Verjemi mi, neštetokrat videno. Na to smo pasji inštruktorji zelo pozorni v pasjih šolah. Vesela sem, da je tvoja gonička drugačna, saj to med drugim pomeni, da ni zafrustriran lovski pes, ki mu je malo mar za kavč, če pa vse dneve in noči sanja o hosti, pa zajcih...

To samo kot pojasnilo, saj sem se oddaljila od glavne teme.

Jana, enako misliva! Ob prvi priložnosti greva na kafe...  ;D ;)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:24:43
Kaj imajo potem vsi ostali lastniki, ki imajo večje pse le te za zadoščanje svojega ega? Ali kako? Kaj vse človek tukaj ne prebere...in to od lastnikov psov.  ::)
OK... Sam zakaj samo majhni psi tulijo na mojo psičko (ki sploh ni velik pes)?  :-\

Ma ni mi jasno od kje ta logika, da psa spustiš in se bosta že sama zmenila? Kaj so psi neka extra vrsta, pa se kar vsi štekajo med seboj?
Ne vem... Zakaj pa vsi že kar vnaprej mislite, da se ne bodo razumeli?  ???


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:31:34
Ker verjetno srečuješ le majhne nevzgojene pse.Manjši psi tudi več lajajo še posebno pred velikimi psi(to lahko pomeni,da se ga ne boji,strah..)

To,da pse ne pustimo čisto k vsakemu psu,da se igra,ker ne veš kakšen je tisti drugi pes.Zato pustimo skupaj le pse,ki se poznajo in za katere smo 100%,da so prijazni,zdravi...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:31:58
Zakaj pa vsi že kar vnaprej mislite, da se ne bodo razumeli? ???
Zakaj pa ti misliš, da se bodo razumeli? Pa par postov nazaj si napisala, da ti vedno rine do drugih psov. Tudi sama ne maram, da mi kar en nepoznani pes priteče do moje, pa nimam ravno majhne psice.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:35:56
Svojih psov nikoli ne spustim k drugemu psu, dokler v to ne privoli lastnik drugega psa ali pa ce se psi ze med seboj poznajo.

No tole manjka tistim neodgovornim, ki majo spuščene pse. Sem sicer že v enem prejšnem postu napisala, da me motijo tudi tisti, ki imajo psa na fleksiju, pa ga spustijo me nič tebi nič do mojega. Je pa res, da vseeno večina tistih, ki imamo pse na povodcu IMA pse pod kontrolo, kar se pa lahko reče žal le za manjšino spuščenih. In res je tudi, da niso vsi lastniki majhnih psov panični, še bolj pa je res, da če pride do hude krvi med majhnim in velikim psom, je za majhnega smrtno nevaren lahko že en sam prijem za vrat, za velikega pa najbrž le v izjemnih primerih in je čisto logično, da so manj tolerantni. Moj paše med srednje velike, pa tudi take, ki se ga predsodkarji bojijo, pa mi grejo isto fejst na živce majhni in veliki spuščeni psi. Ne vem no, ampak če sem vodja kardela tudi odločam o tem s kom se "bomo pogovarjali". In isto velja za drugega vodjo kardela. Če se dve vodji odločita, da se naj "podložniki" pozdravijo, potem naj se. Ne sme se pa "podložnik" sam odločit, da gre pozdravit drugo kardelo. Nenazadnje je to hudo nepsoštljivo do mene, vodje kardela, ki sem se odločila drugače.

Svojih psov nikoli ne spustim k drugemu psu, dokler v to ne privoli lastnik drugega psa ali pa ce se psi ze med seboj poznajo.
Na povodcu al pa brez, psa se lahko povohata, igrata, preganjata.... če sta za to OBA skrbnika, ne samo eden.

Maticc, "sramoto" bi si moral nardit zato, ker je kazen za majhnega ali pa velikega psa brez nadzora ISTA. Prekršek je ISTI! Povzroča pa ga neodgovoren skrbnik, ki bo lahko naslednjič isto počel z nemško dogo. Ta ista mala kepa bo zaradi bebavega lastnika lahko enkrat končala pod kolesi, ali pa bo za vrat skočila manj vljudnemu psu, ki se bo pač branil.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:37:43
OK... Sam zakaj samo majhni psi tulijo na mojo psičko (ki sploh ni velik pes)?  :-\

Ker si do zdaj srečala nevzgojene male pse. Ko bo začel velik tulit, ne boš samo z očmi zavijala, verjemi.

Ne vem... Zakaj pa vsi že kar vnaprej mislite, da se ne bodo razumeli? ???

Ker so mi pred očmi že napadli psa. Hudo napadli.
Ker se vsi psi ne razumejo med sabo.
Ker imaš dominantne pse, ki si želijo podredit vse kar leze in gre, na drugi strani vrvice pa ga vodi neodgovoren lastnik.
Ker imaš agresivne pse.
Ker imaš pse, ki se strgajo z verige in so lahko kot tampirana bomba.
Ker imaš lahko pse, ki imajo za seboj slabo izkušnjo (so bili npr. napadeni) in ne želijo ovohavanja, z vsemi vsepovprek ali pa imajo celo piko, da določene pasme, veličine, izglede psov...
Itd.



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:39:13
Sleepy, se tudi strinjam z napisanim, seveda.  ;)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:39:48
Tetameta, ne pravimo vnaprej, da se ne bodo razumeli, temveč ne trdimo, da se vedno bodo. Velika razlika! In dejstvo je, da se vsi ne štekajo med seboj. Moji psici mi jasno povesta, kateri pes ju zanima in s katerim nočeta nič imeti. Pa naj bo slednji še tako zainteresiran, ne bomo se družili. Mogoče se ne bomo družili tudi s prvimi, mogoče nimam časa, da bi se ustavljala, mi ni všeč človeški osebek na drugi strani vrvice (če vrvica sploh je), mogoče se gonita, pa ne bomo šli samca dražit.

Kot je rekla Jana, jaz odločam, s kom se bomo družili.

Drugo dejstvo, ki veliko pove je, da imaš goničko. Ti psi so samozavestni, znajo biti tudi ostri, temperamentni, igrajo se energično. Ti kar vnaprej povem, da je moje punce ne bi marale. In da bi se drle nanjo, če bi silila vanje, čeprav sta socializirani, šolani in ju ne dvigujem s tal. Ko sem dobila svojo starejšo psico, sem bila prepričana, da bomo prijatelji z vsemi psi, da se bomo na vsakem koraku igrali z velikimi in majhnimi, lovskimi, čuvajskimi, kavč cucki,... No, pa je punca že pri nekaj mesecih začela selekcionirat. Na moje veliko začudenje je začela sama od sebe odklanjat lovske pse. Moja edina razlaga je, da nagonsko ve, da bi v njej po veliki verjetno videli plen. In kadar je nisem upoštevala in sem jo silila v druženje z njimi, so povečini res začeli kmalu ganjat zajca, samo da je bila zajec ona. Izučilo mi je in od zdaj naprej jo upoštevam.

Res me zanima, zakaj bi se morali vsi psi med sabo družit? In zakaj je tako hudo, če tamali napizdijo tvojo? Pač greš naprej, tako kot grem tudi jaz. ;)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:40:43
Zakaj pa ti misliš, da se bodo razumeli? Pa par postov nazaj si napisala, da ti vedno rine do drugih psov. Tudi sama ne maram, da mi kar en nepoznani pes priteče do moje, pa nimam ravno majhne psice.



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:41:08
Zgornji citat potrjuje moje predvidevanje.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:46:51
Zakaj pa ti misliš, da se bodo razumeli? Pa par postov nazaj si napisala, da ti vedno rine do drugih psov. Tudi sama ne maram, da mi kar en nepoznani pes priteče do moje, pa nimam ravno majhne psice.

Tega rinjenja jo poskušam odvadit...bolj neuspešno... :-[ Čeprav to rinjenje ni vedno tek do psa; po navadi se uleže in čaka na psa... :o Če pa ji pes ni všeč, pa sploh ne gre do njega... Tako da zgleda, da se nekako že sporazumejo... :o Če pa laja (kakšen majhen) pa itak pobegne... :-[

Aja, pa še neki... Tam, kjer se jaz sprehajam, moja psička že itak pozna (skoraj) vse pse in tudi oni jo poznajo (in tudi jaz poznam (vsaj na videz) skoraj vse lastnike)... Tako, da že vemo, kdo se bo igral in kdo ne...in ni problemov...zaenkrat... :)
Na Šmarno Goro pa itak ne gremo...ampak če bomo že tja zašli, bo pes na itak povodcu...

Drugo dejstvo, ki veliko pove je, da imaš goničko. Ti psi so samozavestni, znajo biti tudi ostri, temperamentni, igrajo se energično. Ti kar vnaprej povem, da je moje punce ne bi marale.
Goničko imam samo zato, ker je noben drug ni hotel... Če bi jo pa tvoji psi marali ali ne, pa res ne vem in me tudi ne zanima... Ampak spet nekaj vnaprej posplošuješ...zakaj se ne bi pustili presenetiti? Ne, ker bo napadla vaše pse al kaj? To povejte pol, ko jo boste videli in ne kar nekaj vnaprej...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:47:16
Tudi jaz bi rada poudarila, da ne trdim, da se psi a priori ne bodo med sabo razumeli. Trdim, da je prav, da najprej (!!) lastnika psov odločita, ali se bosta psa ovohala ali ne, onadva (psa) pa bosta nato nakazala, ali želita igro ali ne. To je osnovni bonton in kultura, ki bi morala veljati vedno, brez izjeme. Zakaj, sem že napisala v prejšnjih postih. Nikoli ne veš, zakaj določen lastnik, ne želi, da se psa ovohata:

- bolezen (kaj pa če ima npr. nalezljivo kožno bolezen?)
- lahko pes okreva po operaciji in je zadnje, kar si želi eno energijsko bombico, ki bi se igrala
- lahko ima strah pred psi
- lahko se psička goni
- lahko je en od psov veteranček, ki mu ni do igranja z mladim hiperaktivcem
- razlogov je toliko, kot je psov

Nenazadnje je Sleepy dobro napisala: jaz sem vodja, in jaz odločam, s kom se bo moj pes ovohal in s kom ne. Če se oba z lastnikom strinjava in če voljo in željo pokažeta tudi psa, potem pa ne vidim problema.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:48:24
Hm, nic ni slabega, vendar ne vem, kaj bi bilo dobrega, zato sprasujem.

Psa imam namrec zase in "funkcijo" psa tako tudi razumem, da je meni za druzbo, da mene uboga in da stori osnovne stvari tocno takrat, ko jaz hocem. Hm, ne zdi se mi logicno, da bi si nabavila psa, potem pa bi se mu v vsem prilagajala. Ko bi zelel naskociti sosedovo psico, bi pac spustila iz rok vse delo in ga odpeljala na seks. Ko bi sla  po mestu, in bi moj pes srecal nekega drugega psa, s katerim bi se zelel igrat, bom opustila svoja pota in se prilagodila psu za nadaljno uro, dve, tri in cakala, da se naigra. No, ne predstavljam si takega zivljenja s psom, temvec gremo pri nas na sprehod ali divjanje takrat, ko sem jaz pripravljena, ko imam jaz uro, dve, tri, casa, igramo se takrat, ko se jaz odlocim, da je cas za igro, umivamo se takrat, ko jaz menim, da je potrebno, z drugimi psi se srecamo takrat, ko jaz recem, da je cas za druzenje, obiskovalci s psi pridejo k nam takrat, ko sem jaz za to in mi gremo na obisk s psi takrat, ko sem jaz za to. Pri nas si nasi psi izberejo samo cas opravljanja potrebe in medsebojno igranje v bajti. Seveda je nase celotno zivljenje prilagojeno zivljenju v skupnosti s tremi psicami (med 10 in 75 kg) in dvema mackoma, vendar pocnemo stvari tako in takrat, kot ljudem v nasi skupnosti ustreza in ne tako in takrat, kot ustreza psom. To je en razlog.

Drug razlog, da ne vidim nic koristnega, pa je v tem, da sama menim, da so vsi zagovorniki nakljucnih igranj v resnici nesposobni sami poskrbeti za igro svojega psa. Nasim psicam nobene druzbe ne manjka. Ne cloveske in ne pasje. Vendar, za srecanja z drugimi psi se dogovorim v naprej, vzamem si cas, oblecem se temu primerno..., pse poznam, prav tako poznam njihove lastnike in vem, kako bo igra potekala. Marsikdaj sprejmemo v svoj igralni krog nove pse in njihove lastnike, vendar najprej "preverimo", kako kompatibilni so "novi psi" (in lastniki) z nasim nacinom igranja in z nasimi psi. Presenecenj je lahko na vsakem koraku mnogo. Ob najvisji stopnji moje kontrole, je najvecja psica srednji raztrgala bedro med igro. Drugih psov ni bilo zraven. Lahko se zgodi v vsakem trenutku, razen ce nimamo psa tako, kot je bilo nekje zgoraj ze skorajda predlagano - na vrvici po plocniku na spancir pa nazaj.

Tretji razlog so razne bolezni, zajedalci in podobno. A je v resnicno potrebno, da zaradi nesposobnosti nekega lastnika jaz s svojimi psicami obiskujem veterinarje, zapravljam denar za razne storitve ali tri tedne razkuzujem bajto?

Zagotovo je se kar kaksen razlog. Recimo ta, da ne trpim naskakovanja psov na katero od mojih psic. Hm, ampak, vecina psov poskusa najprej prav to. No, ni pa to bistven razlog, saj do "kontakta" ne prihaja, ce jaz nisem za to.

Tetameta, zakaj imam obcutek, da bi tvoja psicka priletela do nas, ce bi se srecale v mestu? Zakaj imam obcutek, da si ena izmed tistih, ki "rada spustis" psa, da "pozdravi" mimoidocega psa? Ti se ni nihce na cesti rekel, da tega ne mara?
Oprosti, ce se motim, vendar so mi do sedaj se vsi tisti, ki so spuscali svoje pse (magar na fleksiju) al pa me prepricevali, da je dobro, da se psi povohajo, to poceli.

Kalsang, vsekakor velja za kafe ;) :)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:50:44
Tetameta, zaboga, a si bukava al kaj? Nisem rekla, da jih bo tvoja napadla, ampak sem ti probala razložit nekaj o lovskem nagonu. Lovski nagon ni nič narobe, samo treba ga je poznati. Če tvoja psica ni užaljena, ker je tamali ne marajo, zakaj to tebe tolk prizadene? Najdita si primerno družbo! Iz izkušenj ti povem, da moji psici nista primerna družba za lovske pse. Pika.

Pa še nekaj, ja, moji zelo dosledno tulita na lovske pse, ne tulita pa na primer na nemške ovčarje, rotije, nemške doge, bernce, šarplanince, leonberžane, kraške ovčarje, novofundlance itd.

Zanimivo, kajne? Torej se ne počutita ogroženi zaradi velikosti. Bo verjetno res kar lovski nagon po sredi, saj med drugim živi ne moreta videti jack russel terierjev, beaglov, itd.

Tetameta, razmisli malo!


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:55:29
Tetameta se mi zdi, da ni noben rekel, da bi tvoja psička napadla koga, pač pa do česa lahko pride, če psi niso pod nadzorom.

Tega rinjenja jo poskušam odvadit...bolj neuspešno...

Če jo imaš spuščeno, in ji dovoliš da gre k vsakemu psu, boš neuspešna še naprej. Psi pač morajo vedet, kdaj so lahko družabni in kdaj ne, oziroma kdaj jim je druženje dovoljeno. In če se boš  s tem problemo resno spopadla in začela svojo kužko odvajat pretirane družabnosti, boš hitro delila naše mnenje, ker te bodo ob žice spravljali drugi neodgovorni, ki ti bojo sproti rušili tvoje delo. Veliki, majhni, prijazni, sitni... nobene razlike ne bo med njimi, imeli bojo pa skupno to, da so spuščeni in brez nadzora.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:56:37
Aja, tolk napisanega vmes, pa potem kaj pozabim.
Zakaj pa je vazno, ali se vsi psi razumejo ali ne, ce je bistvo v tem, da se lahko "menijo" samo v primeru, da sva oba lastnika v tistem trenutku za "pogovor". Ne vidim razloga, zakaj bi bilo pomembno, s kolikimi mimoidocimi psi se moje psice razumejo in s kolikiimi ne. S tistim, s katerim bom jaz rekla, da se lahko "poskusijo pomenit", se bodo poskusile in obicajno se izkaze, da je moja izbira pravilna. S tistimi, za katere menim, da se moje psice z njimi "nimajo kaj menit", sploh ni pomembno, ali so kompatibilni z mojimi ali ne. Nima kaj prihajat do "poskusov". Zato pse na vrvice in poleg, ce greste mimo nas, saj se sicer lahko prelevim v histericnega manijaka, ki vas bo opljuval po dolgem in pocez ;D. Tezko me boste videli vzeti katero od psic v narocje (hehe, tja bi zagotovo najprej zlezla 75-kilska), prav tako boste tezko doziveli, da bi katera od mojih psic prisla k vam tezit.

Zakaj pa mislite nekateri, da vasi psi lahko to pocnejo?
Pa da se ne oddaljujemo od teme, recimo na Smarni gori.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Matic K. , ponedeljek, 08.01.2007 : 23:57:27
Maticc, "sramoto" bi si moral nardit zato, ker je kazen za majhnega ali pa velikega psa brez nadzora ISTA. Prekršek je ISTI! Povzroča pa ga neodgovoren skrbnik, ki bo lahko naslednjič isto počel z nemško dogo. Ta ista mala kepa bo zaradi bebavega lastnika lahko enkrat končala pod kolesi, ali pa bo za vrat skočila manj vljudnemu psu, ki se bo pač branil.

sleepy

Policijo sem klical 6x, ko me je neki moški, ki mu ne pase, da v blizini njegove hise vcasih sprehajam pse poizkusal povoziti z avtom!!! Enkrat sem imel s seboj se 4 mesece starega sina. Uganite kaj so storili nasi velespostovani varuhi zakona ... EN VELIK NIC!!!!!!!!! Dokler nisem sel direktno do kriminalista in podal kazensko ovadbo (2x) ... pa se ena od teh dveh je bila ovrzena!!! Kaj pravis kaj bi naredil policaj, ko bi prisel na "prizorisce zlocina" in slisal kaj se je zgodilo  ;D ;D ;D ;D ;D!! No sem zraven spada pa se to ... vsakemu od teh sestih policistov, ki so prisli, ko sem jih klical zaradi zgoraj omenjene zadeve sem po pravici povedal, da sprehajam pse spuscene dokler sem na travniku sam, ter jih vprasal, ce je s tem kaj narobe in ali me lahko zaradi tega kako "preganjajo". Od vseh (in od kriminalista) sem dobil enak odgovor ... "Dokler nikomur nic ne naredijo je vse v redu!!!"
Nobeden mi ni rekel niti tega naj jih imam privezane.

Tako, da zgleda, da od policije ni kaj dosti za pricakovati ... na zalost!

Je pa linchaich kar v redu opisala, kako bi morali vsi lastniki sprehajati svoje pse pa bi bilo veliko manj incidentov pa se psi bi se lahko tudi spusceni fino nanoreli. Tako pri nas zadeve tudi funkcionirajo in doslej smo bili uspesni ... upam, da bom se naprej.

Lp
Matic


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Tetameta , torek, 09.01.2007 : 00:00:25
Hm, nic ni slabega, vendar ne vem, kaj bi bilo dobrega, zato sprasujem.
Tetameta, zakaj imam obcutek, da bi tvoja psicka priletela do nas, ce bi se srecale v mestu? Zakaj imam obcutek, da si ena izmed tistih, ki "rada spustis" psa, da "pozdravi" mimoidocega psa? Ti se ni nihce na cesti rekel, da tega ne mara?
Oprosti, ce se motim, vendar so mi do sedaj se vsi tisti, ki so spuscali svoje pse (magar na fleksiju) al pa me prepricevali, da je dobro, da se psi povohajo, to poceli.


Ne, v mestu ne bi nikamor letela...Ker bi bila privezana... Spuščam jo samo pri nas za Ljubljanico (tako kot vsi ostali od tu)... In psa pozdravi smo, če gre mimo in če ga lastnik pusti pozdravit... Je ne vozim do psa na drugi strani ceste ali kaj podobnega... Če pa že gre pes mimo in jo hoče povohat, je pa ne vlečem stran (če zgleda pes dokaj normalno- ne pa tako, kot da so bolhe najboljša stvar, ki jo dobi lahko dobi od njega)...sej sem jo vlekla stran dokler ni bila drugič cepljena...pa so me vsi čudno gledal... Sploh pa doma srečujem vedno iste pse in približno vem h katerim lahko gre in h katerim ne...


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Sleepy , torek, 09.01.2007 : 00:12:36
Ja Maiticc, bebavce najdeš povsod. Jaz se sicer takim idiotom probam izognit... ampak en bebo še vseeno ne bi smel bit opravičilo, da policaji ne nardijo nič. Če bi dobili vsaka dan samo eno tako prijavo, vredno dobrih 200 EUR, bi jim mogoče proradila kašna ekonomska žilica.... res ne vem kako tečejo reči od kazni do izterjave ampak mislim, da morajo tudi policaji, če so klicani "na dolžnost", pisat poročila in te reči. Jaz moram rečt, da imam zadnje čase dobre izkušnje s policaji, pa upam da to ni neka "interna" obalna zadeva, ampak da so bolj tvoja srečanja izjeme. Naši policaji so namreč kar pripravljeni koga po žepu pošlatat, res pa je, da rabijo točne podatke.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , torek, 09.01.2007 : 00:15:05
Pa se svoje pse poznamo. Ce se nasi dve raje igrata druga z drugo ali s psi, ki jih poznata, oziroma so jima na prvi pogled vsec, jima to omogocim, ce je le mozno. Saj sta se tudi ze moja Luna in tvoja Ada igrali, pa menda sta se tudi s Kiano enkrat igrali, ko me ni bilo zraven. Ampak na primernem kraju.

Blagor tebi, ker se nisi dozivela nobenega napada na svojega psa. Nekateri smo ga, pa ga ne bi radi nikoli vec (Ti na ZS sporocim ime in opis psice? Ni bilo prvic, zadnjic pa tudi prav gotovo ne.). Res ni prijetno, ko od nikoder prileti pes, ki se mogoce zeli le igrati, moja psica se pa panicno skriva za mene in potem ves sprehod gleda, od kod bo se kdo prisel. Iz popolnoma neproblematicnega psa mi je ena sama neodgovorna lastnica naredila psa, ki se boji vsakrsnih nepricakovanih hitrih gibov. Ne, res ne cutim vec nobene potrebe po tem, da bi se z vsakim psom, ki od nekod pritece, kaj menila.

Pa nikoli mi ne bo jasno, zakaj si ljudje omislijo psa, ki potem tezi vsem po vrsti pred blokom, do nablizjega travnika je pa z mojega konca manj kot sto metrov

Zal se vedno prevladujejo tisti, ki se sami nimajo nobenega posluha za ljudi in zivali okoi sebe. Madona, ce mi ena psicka in en pes vsakic, ko ju srecam (z nasima psickama ali brez) zaserjeta cunje, naj ju zaboga ze dajo na strik ali pa odvadijo skakanja po ljudeh. Si ne morem predstavljati, kako se ustrasi nekdo, ki se ze apiorno ali pa celo z razlogom boji psov - skaceta namrec po vseh.



Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: 5rca , torek, 09.01.2007 : 01:06:54
Ja Maiticc, bebavce najdeš povsod. Jaz se sicer takim idiotom probam izognit... ampak en bebo še vseeno ne bi smel bit opravičilo, da policaji ne nardijo nič. Če bi dobili vsaka dan samo eno tako prijavo, vredno dobrih 200 EUR, bi jim mogoče proradila kašna ekonomska žilica.... res ne vem kako tečejo reči od kazni do izterjave ampak mislim, da morajo tudi policaji, če so klicani "na dolžnost", pisat poročila in te reči. Jaz moram rečt, da imam zadnje čase dobre izkušnje s policaji, pa upam da to ni neka "interna" obalna zadeva, ampak da so bolj tvoja srečanja izjeme. Naši policaji so namreč kar pripravljeni koga po žepu pošlatat, res pa je, da rabijo točne podatke.

Glede na to, da je Maticc blizu mene doma, moram povedati, da policaji niso pretirano navdušeni nad reševanjem takih pasjih zadev. Raje napišejo tistemu kazen, ki je prijavil zadevo, da bi imeli mir pred njim, kot pa da bi reševali probleme. Nekako dvomim, da bi vzeli tako prijavo resno (čivava napadla dogo...)... Če bi bil tisti lastnik od čivave zraven, bi pa rekel, da jo je doga skoraj do smrti poteptala, Komu bodo verjeli?


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Nanook , torek, 09.01.2007 : 11:39:15
Hehe, a ni vsako leto priblizno isto, sam osebe se malo zamenjajo (pa mam obcutek, da se stevilo tanapadenih veca). Pred par leti nas je bilo le nekaj, ki smo si (o groza in strah) upali napisat kaj o napadih, pa kako se branimo, in smo bili ozigosani za neljubitelje oz. "ljubitelje" zivali, morilce in se kaj. ;D ;D ;D Dandanes je pa stvar nekoliko drugacna, pa mislim da je nekaj oseb zamenjalo breg (verjetno zaradi neljube izkusnje). Kar zabavno za brat v bistvu. :D

Tetameta, jaz svojega psa VEDNO odvlecem stran od nevarnega psa. A ti pa pustis, ta scota tvojo?

Ja, res je, psi znajo komunicirat med sabo (eni bolje drugi slabse). Problem pa je (tudi) v tem, ker se pri vecini lastnikov (po mojih izkusnjah) znanje o pasji komunikaciji konca pri rencanju, lajanju, cviljenju. So "gluhi", slepi, tupi in glupi kar se tice same "obrazne" mimike, pa nacina hoje, polozaja telesa itd, skratka telesne komunikacije (s tem mislim na vse, od uses, do delanja polkrogov okrog tujih psov) in pa tihih oglasanj. In ko ti lastnik psice, ki se davi na zatezni, renci in kaze totalno antipatijo do mojega psa, zagotavlja, da njegova ni huda in da naj se polupckata, ker sta itak nasprotnega spola, pa ne bo nic...takrat se jaz vprasam, ce ima ta osebek sploh kaj v glavi ali pa resno potrebuje enega carovnika iz Oza, da mu da mozgane.

Moj pes je cisto normalen, veliki vecini psov jasno, glasno pove, da naj ga pustijo pri miru. Vecina psov tega ne uposteva, zato jim pac njegove besede ponovim se jaz.

Pa na zivce mi grejo kaksni, ki trobijo "nas bi se pa tako rad igral". Ja, fajn, vzemi igraco in se pejt z njim spilat.
Jap, moj ne mara nevzgojenih, histericnih psov, ki ne razumejo, da NE pomeni NE (so se vrgli po lastniku). Vse ostale ma pa rad.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jana , torek, 09.01.2007 : 11:45:28
Hehe, a ni vsako leto priblizno isto, sam osebe se malo zamenjajo (pa mam obcutek, da se stevilo tanapadenih veca). Pred par leti nas je bilo le nekaj, ki smo si (o groza in strah) upali napisat kaj o napadih, pa kako se branimo, in smo bili ozigosani za neljubitelje oz. "ljubitelje" zivali, morilce in se kaj. ;D ;D ;D

Nan, a se imas bulerje? ;D :D
Jaz jih se imam ;), pa gojzarje tudi. Ampak mi jih ze zelo dolgo ni bilo treba uporabit. Mogoce so pa brali tiste odgovore tudi taki, ki sem jih jaz prej srecevala, haha.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Nanook , torek, 09.01.2007 : 11:49:46
Uuuu, Jana, mam, seveda, AMPAK!!! So meli enkrat poleti razprodajo in sem za 6000sit dobila taaaakeeee fajn pohodne cevlje. So ravno prav tezki, da noga kar sama leti! :D :D :D Pa se nic se ne cuti, ce stopis na kaj oziroma ti kdo stopi na nogo. ;D

Preizkuseni se niso bili, pa upam, da mi jih tudi ne bo treba. So pa komot za hodit. 8)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jolly1 , torek, 09.01.2007 : 12:07:19
No mogoče ne spada v to temo, ampak čisto tko prosim za en nasvet. naš Kastro je tudi hiperaktivec, ki bi najraje šel do vsakega psa, ponavadi ga probam zamotiti s hrano ali igračo in večinoma uspeva. Včasih pa kr vleče in vleče in tuli in zahteva, da ga spustim k psu. Seveda ne odstopam od svojega, ampak prav hudo me ne upošteva. Kako to odgnati?
Ker vidim, da je tukaj nekaj inštruktorjev me zanima vaše mnenje, ker so mi v pasji šoli rekli, da je pač terier in da tak je in da naj se sprijaznim. Ne vem če je to ravno res ??? Tudi inštruktorja ni preveč upošteval zato sem ponavadi prišla pol ure prej v šolo, da se je naš Kastro naigral, ker drugače nismo mogli vaditi, ker je hotel do vsakega psa in je lajal, tulil. Torej si lahko predstavljate kako pri nas zgleda sprehod čez mesto, kjer mrgoli psov.


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: luncica , torek, 09.01.2007 : 13:32:07
Dokler se meni ni skrivala pred psi (zdaj vecine noce srecati), sem ji dajala pribojske, ce je mirno hodila poleg ali pa cakala na mestu, ko je sel kaksen pes mimo. Tudi ce je fuuuul cepetala od navdusenja, se je maksimalno potrudila biti pridna. Ampak njej res moja pohvala in igranje z mano pomeni vec kot igra s psom. Se tudi npr. raje kaj uci in vadi trikce, kot da bi divjala, ker se pac dosti nadivja z mano in z drugo psicko.

Za terierske duse je pa po mojem najboljsi naslov Xena ;)


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: Jolly1 , torek, 09.01.2007 : 13:35:28
Sej res kako sem lahko pozabla nanjo  :-[


Naslov: Re: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Poslano od: sanci_cat , torek, 09.01.2007 : 22:28:13
Jaz osebno nočem, da se Elmo z vsakim psom povoha, še bolj pa mi gre na živce, da odvezan pes rine vanj - Elmer ni v piko socializiran, je bolj dominantne narave, zelo težko prenaša samce (slabe izkušnje) in je kar se tiče reagiranja nepredvidljiv.
Nikoli ne renči na drugega psa vedno pa maha z repom.

Sem imela prejšnji vikend incident z lastnico "zlatega prinašalca", katero sem vsaj 10x opomnila, da naj priveže svojega psa, ker prvič moj ne prenaša ZP preveč dobr, pa da njen pes živcira mojega in ga mora imeti po zakonu privezanega. Ženska pa tiho in sam v psa gledala - STALA je pa 10 m stran od mene. Nekako je očitno hotela držati korak z nami, pa je hodila pred mano, za mano, njen pes pa veselo tekal naokoli... In ko je enkrat prišel mim, je Elmo skočil in s taco udaril po njemu (kot v igri). In potem ona mene nadere, da kdo ma agresivnega psa!

Kaj mi je živc počil - še kolegica, ki je bla z mano je znorela... Sva jo orenk nap*** in ji jasno dale vedet, da naj ne išče prepira. Potem se je pa hitro pobrala naprej, ampak psa še vedno ni privezala.

Pa kaj naj? Naj imam psa privezanega za nogo z 10 cm povodcem, da ne bo skočil v stran? Naj ves čas gledam okoli sebe in opazujem tistega psa, da bo moj ja na drugi strani hodil in se ne bosta križala? Imam isto pravico normalno sprehajat psa kot ona s tem, da moj pes ni tečen.

Že tko ful delava na tej dominanci in nama resnično super uspeva - če pa do česa pride, se pa spet vse poruši. Jaz se trudim, da ne bo in delam na tem.