mojpes.net

Kajin kotiček => Arhiv Zavetišča Horjul => Sporočilo, začeto od: Smetka , torek, 13.03.2007 : 11:06:18



Naslov: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , torek, 13.03.2007 : 11:06:18
    Earthlings (Zemljani) - dokumentarni film
« : Danes ob 09:54:03 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Na povezavi: http://www.jonhs.net/freemovies/earthlings.htm   si lahko pogledate film Earthlings (Zemljani) enega najboljših dokumentarnih filmov vseh časov, ki govori o krutem odnosu človeka do živali.

Film je v letu 2005 prejel številna priznanja na mednarodnih filmskih festivalih.

Ogled tega filma zahteva nekaj poguma. Pogum, da se morda prvič v življenju soočimo s tem, kakšen je naš delež pri grozljivem trpljenju živali. Kljub krutostim, ki jih film prikazuje, je njegova vrednost prav v tem, da je dokumentarec; tako nihče ne more trditi, da reklamiramo še eno "novodobno ameriško iznajdbo". Nasprotno: film prinaša resnico, ki je morda le nekaj sto ali tisoč metrov oddaljena od našega doma, vendar skrbno skrita za debelimi zidovi, ki udušijo smrtne krike nemočnih, najbolj zatiranih Zemljanov našega planeta. Kaj boste s to resnico naredili, je seveda stvar vaše svobodne izbire, vsak vaš odziv pa bo vendar pripadal eni od stopenj, skozi katere se prebija večina resnic: 1. fazi zasmehovanja, 2. fazi silovitega nasprotovanja ali 3. fazi sprejemanja.

Film je v letu 2005 prejel številna priznanja na mednarodnih filmskih festivalih. O dokumentarcu, ki ima moč nagovoriti tudi najbolj otopele duše, so znane osebnosti zapisale:

»To je najboljši film vseh časov o ravnanju človeške rase do živali. Kdor želi izvedeti resnico, bi moral videti ta film.« - Woody Harrelson

»Od vseh filmov, ki sem jih posnel, je bil Eartlings tisti, o katerem so se ljudje največ pogovarjali« - Joaqin Phoenix

»Za tiste, ki bodo gledali film Earthlings, svet ne bo nikoli več isti.« - Tom Regan

»Ogled filma Earthlings je zame največje darilo, kar sem jih prejela v življenju. Ne morem verjeti kako nevedna sem bila v preteklosti.« - Bryce Dallas Howard

»Redki filmi imajo moč spremeniti človeka. Film Earthlings ima zagotovo to moč.« - Persia White

»Earthlings je zagotovo najboljši film vseh časov, ki ga Američani ne želijo videti.« - Aint It Cool News

»To je najboljši dokumentarni film leta!«. 


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: aussie , torek, 13.03.2007 : 11:35:41
Včeraj zvečer se nisem mogla odmakniti od računalnika, ko sem gledala ta film. Grozljivo, kaj se dela z živalmi! Grozljivo, kaj vse prestajajo, ko morajo v smrt. Vem, da se dogajajo vse te stvari, ampak me je znova šokiralo. Vsekakor film, ki te ne pusti hladnega...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Jolly1 , torek, 13.03.2007 : 11:39:00
Upam, da ga bom lahko pogledala, take stvari me potem preveč prizadanejo in še par dni cmeram.



Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , torek, 13.03.2007 : 11:45:06
Prosim, poglejte ga vsaj vi, ki vam ni vseeno. Tudi če je težko. Takšne stvari se dogajajo tudi pri nas, ne samo "tam zunaj". Ko se zavedaš tega, lahko kaj storiš...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Sleepy , torek, 13.03.2007 : 12:14:49
Link sem dobila včeraj zvečer po mailu. Običajno teh stvari ne gledam, ker jih pač ne prenesem najbolje. Če se že opogumim, potem gledam skozi na pol priprte veke in bolj kukam ko kaj drugega. Pa saj ni, da ne bi vedela, da se te reči dogajajo, ampak brati je eno, videti pa drugo. Pa sem si rekla, da če sem se že toliko "utrdila", da lahko berem, je mogoče tokrat čas, da še pogledam.... in sem začela gledat, pripravljena, da v "pravem" trenutku pogledam proč. Verjetno me je glas malček zamotil, da sem preredko pogledala stran, pa še tisti trapasti podnapisi.... ki kar vlečejo pogled.... No, zdržala sem do konca dela Pets.... in ko sem slišala tisti pok in "goodby boy" nisem mogla več. Dvomim, da ga bom kdaj pogledala do konca. Upam pa, da si ga bo ogledalo čimveč tistih, ki (ne)zavedno spodbujajo tako početje. Tistih, ki ne razmišlajo, ki jim je pač samoumevno, da je človek superiorna vrsta in pozabljajo, da si ta planet v resnici samo delimo in smo samo ena izmed vrst!


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Sleepy , torek, 13.03.2007 : 12:19:09
Ko se zavedaš tega, lahko kaj storiš...

Amen!  (http://cosgan.de/images/midi/verschiedene/n130.gif)  Se mi zdi, da se več kot ne da povedat, in če je komu treba, najbrž nima smisla...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: luncica , torek, 13.03.2007 : 13:39:10
Res vse pove. Skoda, da je treba (povedati; kar se dogaja, nikomur ne koristi).

Imejte radi svoje in ostale zivalce.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: bina , torek, 13.03.2007 : 13:51:34
Ali lahko kdo samo na kratko pove vsebino?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Sleepy , torek, 13.03.2007 : 14:15:32
na kratko? Je dokumentarec o tem, kako se človek obnaša do ostalih bitij s katerimi si deli planet. Je samo in res tisto, kar piše v prvi vrstici.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Royalty , torek, 13.03.2007 : 14:20:49
No, jaz sem si pa rekla…če sem zbrala pogum in dvakrat skočila s padalom, pa preživela tri ure bolečega tetoviranja, bom pa še tale film pogledala. No, moja ugotovitev je da so psihične bolečine veliko močnejše in hujše od fizičnih. Ob pogledu na te trpeče živali se mi je zdelo, da mi bo počilo srce. Jaz mislim, da bi si moral prav vsak pripadnik naše (ne)človeške vrste pogledat tale film. Predvsem pa vsi tisti, ki vztrajno obračajo svoje poglede stran, in se delajo da se to ne dogaja, da se njih to ne tiče, da so samo živali, da takih stvari ne morejo gledat, ker jim je prehudo. Pa se vprašam če jim je res. Pomojem jim ni, ker v svoji egocentričnosti itak ne vidijo nobenega drugega kot sebe. Že to, da nočejo tega gledati pove vse. Ker mislijo nase, kako bojo oni bogi, ker bojo to gledali. Želim si, da vsak človek začuti eno pikico trpljenja, ki ga doživljajo živali, medtem ko gleda ta film. Zato ga mora gledati. Pa ga ne bo, ker lahko izbira. Živali pa ne morejo. Njihova usoda je v človeških rokah. Ne verjamem, da bi kdorkoli (razen tistih, ki take svari z živalmi počnejo in se jim ne zdijo nič takega) ostal ravnodušen ob gledanju. Naj ga boli, tako kot je bolelo živali. Mene je bolelo in še me bo, ker vem da peščica posameznikov ne moremo storiti več kot je v naši moči. Pa za to peščico mi je hudo, da moramo tale film sploh gledati, da obstaja, da so to posnetki iz resničnosti in vsakdanjika nekaterih ljudi. In da moramo čutiti skupaj z živalmi, ki so na teh posnetkih, bolj kot kdorkoli ki gleda film, pa ga niti ne pretrese. Spremeniti se mora v glavah ljudi, do takrat je pa še dolga.

No pa sem se spucala, zdej grem pa koga silit, da mora gledat tale film. Najbrž bo mislil, da sem nora baba, ker gledam take stvari…zakaj že gledam? Ker imam pogum. In ker mi ni vseeno.



Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: takoda , torek, 13.03.2007 : 14:22:00
Jaz si ga bom ogledala zvečer, da ne bom šla med ljudi vsa besna. Ker vem da bom...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Gajkoš , torek, 13.03.2007 : 14:30:02
Živjo!

Dokumentarec sem gledala pred približno pol leta in 3/4 časa jokala ali bolje tulila. Seveda sem vsem domačim in poznanim ogled toplo priporočila, vendar se jih je večina zgovarjala, da ne bodo gledali, ker bi jim bilo preveč hudo. Se opravičujem tistim, ki mislijo tako ali podobno, vendar je mnoje mnenje, da je to samo izgovor. Vsak, ki ima rad živali (tudi mesojedci) bi si morali obvezno pogledati ta film... Kljub temu, da bi še naprej jedli meso, bi drugače gledali na živali in mislim, da ga ni "človeka", ki se ga ta film ne bi dotaknil!
Earthlings je treba nujno pogledati - ni izgovorov!!!

Lep pozdrav vsem,
                               Sandra


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Tecka , torek, 13.03.2007 : 17:14:47
Pogledala sem ga zaenkrat približno tretjino in zbiram pogum/živce za nadaljevanje. Res je težko in boleče, se pa strinajm s Gajkoš: to ni izgovor. Skopirala sem tudi prvotni post in poslala po mailu naprej (upam, da ni nič narobe). Upam, da ga bo pogledal še kdo od tistih, ki živijo s plašnicami na očeh.
lp
T.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: dog_lover , torek, 13.03.2007 : 18:09:22
Jaz posredovala sem, ker pa sem odlomke videla že pred meseci, sem se odločila, da ga ne bom pogledala. Pa ne zaradi izgovorov. Preprosto VEM da se te zadeve dogajajo, nekaj sem jih videla že na lastne oči (pa ne po svoji želji). Sama lepo delam z vsemi živimi bitji, jih spoštujem, tako učim tudi tiste, ki so me sploh pripravljeni poslušati.
Že tako ne morem spati ponoči, ker se mi srce trga od vseh grozot, ki nas vsakodnevno obdajajo... če to pogledam, pa se lahko od normalnega spanca poslovim za vsaj pol leta. Eni smo pač taki, da nas te zadeve preveč prizadenejo. Se dovolj dobro poznam, da vem kako bo zadeva vplivala name, pa se raje ne spuščam v to. Mogoče se zdim zato nekaterim čudna, boječa, kaj vem kakšna... pa naj bo tako. Ko bo vam sosed iz hudobije pred očmi ustrelil psa in ga boste pri svojih 12 letih skušali na vsak način totalka okrvavljeni ohraniti pri življenju... se pa javite, pa mi potem moralizirajte, da sem polna izgovorov. Jaz sem aktivna pri DPMŽ-ju in pomagam tako živalim kot ljudem... kljub vsemu... vztrajam.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , torek, 13.03.2007 : 18:26:22
Ne...saj ni namenjeno moraliziranju. Sploh ne tistim, ki se zavedate, kaj vse se dogaja. Ko že misliš, da te nič ne more presenetiti...
Želim pa, da si vsaj dele, če že vsega ne zmorejo, pogledajo tisti, ki le pokukajo na te strani. Kar tako, ker bi imeli psa, ali pa mačka. Takšnega lepega, pametnega in dolgodlakega. Vsi tisti, ki se ne zavedajo, kakšno odgovornost imamo do drugih bitij in kako jih teptamo.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Stella , torek, 13.03.2007 : 19:09:58
Tale film ti res odpre oči! Tudi meni ga še ni uspelo pogledat do konca, ampak upam, da mi ga vendarle bo. Ga gledam po delčkih, vmes pa počnem kaj prijetnega, zdajle grem naprimer na večerni sprehod z Benom.
Nekdo je napisal, da ko se zavedaš tega lahko kaj narediš no, jaz pa občutim še večjo nemoč!


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: delavec@amis.net , torek, 13.03.2007 : 19:46:05
Se strinjam z dog_lover in s Smetko.
Tudi jaz ne bom pogledala tega filma, kot otrok sem morala videti nekaj grozot, in se moram celo življenje truditi, da jih potlačim vsaj toliko globoko v sebe, da lahko kolikor toliko normalno živim. In če bi spet videla nekaj podobnega, kaj bi imele moje živali od mene, če bi okrog njih hodila z objokanimi očmi in psihično strta? Ne kaj dosti.
Pred 25.leti sem se zavedla, kaj je bil zrezek na krožniku pred tem. Tisti trenutek sem postala vegetarijanka in bom do konca življenja. Od malega že rešujem živali in jim pomagam, osveščam ljudi, da je žival živo bitje z vsemi čutili in čustvi, da je človek, ki se ima za najinteligentnejše bitje na zemlji dolžan odgovorno skrbeti zanjo in ji pomagati.
Preposlala pa sem ta film vsem tistim, še posebno vzvišenim ljudem, ki imajo mene in meni podobne za čudaške. Morda pa se  kdo od njih prebudi iz svojega samoljubja in iz svojega večvrednostnega kompleksa.
Janad


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Jolly1 , torek, 13.03.2007 : 19:53:53
Nisem prav daleč prišla z gledanjem filma, preveč bolečih stvari se mi odvrti pred očmi. Živela sem na tipični kmetiji, kjer je bilo pobijanje katerih koli živali skoraj herojsko dejanje, ko gledam film se spomnim vseh živali od prve do zadnje, ki so jih pobili. nekatere zgolj iz hudobije ( majhne muce in kužke, odraslim mačkam so zavijali vratove, odiranje živih živali ipd. )
Ne zatiskam si oči, ampak enostavno ne zmorem.

Najbolj hudo je, ker te potem ti ljudje, ko jim razlagaš in prosiš in jokaš naj ne delajo tega razglasijo za norca in še za večjega idiota ko na lastne stroške steriliziraš muce, ki se nahajajo tam in se nekako dogovoriš da jih pustijo pri življenju. Ne vem mogoče enkrat jih sreča pamet, nad nekaterimi sem obupala.   :'(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: luncica , torek, 13.03.2007 : 19:59:29
Mah, jaz sem ze ves dan v soku. Mi je jasno, kako cloveski um deluje, ampak taksne krutosti? Folk je bolan! Nam je tezko gledati tole (kar priznam, da sem zbruhala vso kavo in vodo, kar sem je zjutraj zauzila - k sreci ne jem zajtrka), nekateri pa to dejansko pocnejo - in videti je bilo, da celo uzivajo v tem! Fak, no! Ma, niti kisle smetane si ne dam vec v spinaco, so me "ljudje" prepricali, da njihovega pocetja na nikakrsen nacin ne bom vec podpirala. Itak, cudna sem pa jaz, ker ne jem mesa, ne pa tisti, ki poskrbijo, da snicli pridejo na kroznike. Pa spet, ker se ne obrnem stran, ko vidim izgubljenega psa, ceprav je okoli 50 ljudi, za katere je neviden. Pa ker ne pustim svojim psom pobijat misi (to naj bi bilo naravno - bla!). Pa ker... Ja, res spremenis svoj pogled na svet - kar je v bistvu dobro, ker se zelo zamislis in izlocis vse, s cimer skodujes zivalim (pa s tem tudi nasi ljubi Zemljici), iz svojega zivljenja. Hvala lepa, zame ne bo nihce vec nobeni zivalici naredil nic slabega. Upam, da bo tole doseglo in se dotaknilo cimvec ljudi.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , torek, 13.03.2007 : 20:05:31
Dajmo ne spremeniti pomena tega dokumentarca v vojno med vegetarijanci in tistimi, ki meso jedo. Tega itak ne bo spremenil nihče....treba pa je storiti kaj, da živali ne bodo mučene, preden....


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: smrcek , torek, 13.03.2007 : 20:09:22
Priznam, da me je močno stisnilo pri srcu, če prav sem nekatere odlomke že videl.
In priznam, da sem si ga pogledal po delih ker celotnega nisem mogel.
Mene je pa najbolj presenetilo, da v Indiji tako ravnajo s svojimi svetimi živalmi.
Enostavno nisem mogel verjeti. Tudi stavek, da vsak, ki bi si moral za svojo prehrano ubiti žival bi postal vegetarijanec
ni čisto točen. Na kmetijah so ponekod še vedno koline pa zato še vedno niso vegetarijanci.
V redu, da so nekatere živali za prehrano, ampak kljub temu jim je dostojno živeti, do zadnjega konca njihovega življenja.
Sam močno upam, da razmere v naši državi niso take.
Sam sem se pripravljen odreči mesu, težko bi se pa odrekel jajcem, mleku in mlečnim izdelkom. Poznam družino kjer so starši vegetarijanci sicer ne čisto strogi, njihovi otroci pa se pri dedku in babici
veselijo špagetov z meskom ali pa pečenega piščančka in potožijo, da doma nikoli ne jejo mesa !!
Je pa potrebno otroke že od malega učiti, da če potegneš muco za rep, ali kužka za ušesa, da ga to boli.
Tudi malim otrokom je treba dopovedati, da zlata ribica trpi v bučki, da rabi velik akvarij.
Na nas je, da vsaj naslednje generacije pripravimo do tega, da ne bodo ponavljali napak nas starih oslov !!




Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: takoda , torek, 13.03.2007 : 20:13:08
Pogledala. Priznam da sem par stvari preskočila. Nimam komentarja.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: TinkaraC , torek, 13.03.2007 : 20:45:16
smrcek, se strinjam s tabo.

POgledala, nisem še prišla k sebi, sem pa ena tistih, ki nisem vegetarijanka; doma živimo in vzgajamo po načelu pravičnega odnosa do vseh in vsega.

V bistvu me boli dejstvo, da je človek v sebi sposoben takih stvari. Da otrdi tako daleč, da mu ni nič več sveto.

Sveta samo eden ne more spreobrniti, lahko pa veliko naredi v svojem malem svetu. To učim svojega sina in mislim, da mi uspeva. Ko deluješ v svoji okolici pozitivno, ko se trudiš razčiščevati in reševati krivice okoli sebe, narediš ogromno. Ker stvar je v tem, da se meje tvojega sveta dotikajo z mejami mojega in če vsi skrbimo za svet okoli nas, za naša življenja in našo okolico, bomo slej ko ko prej pokrili ves svet z bojem proti krivici.
Učiti otroke spoštovati življenje je po mojem največ, kar lahko storimo.



Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Švrk , torek, 13.03.2007 : 20:58:08
Pogledala :'(
Sem šla takoj mojemu psu povedat kako se ima lepo na tem svetu - hkrati pa se zavedam, da mu dajem brikete, ki so narejeni ravno iz takih trpinčenih živali :-[

Ja večina bi bila vegetarijancev, če bi si morali meso uloviti in zaklati sami. :-\


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: MaxyTT , torek, 13.03.2007 : 21:02:52
Tudi jaz ravnokar zaključila z gledanjem dokumentarca. Brez besed, kakšen klavec je lahko človek. Kljub temu, da sem nekako vedela, kaj lahko pričakujem (ker večkrat pokukam na PETA org.), me šokira vedno znova in znova.

Grem tudi jaz moje škratke pocrkljat in tem kosmatim razvajenčkom povedat, da jih imam neskončno rada. Drugega sedajle po tej uri in pol tako nisem sposobna naredit.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: luncica , torek, 13.03.2007 : 21:36:12
Ne bo nobene vojne tukaj gor, meni je pac res dalo misliti, ali res rabim tisto zlicko kisle smetane v spinaci in tu pa tam malo ovcjega sircka. Vsak pac potegne ven tisto, kar mu je najblizje. Najbolj me je itak zvilo pri tistem kuzku...

Sama ne mislim nikogar prepricevati, kaj naj je in cesa ne, vsak zase najbolje ve. Bi bilo pa verjetno manj vegetarijancev, ce bi bilo poreklo mesa znano, ce bi vedeli, da zivali ne hranijo z antibiotiki in kaj-vem-s-cim-se, ce bi imele zagotovljene osnovne zivljenjske pogoje (!!!!), ce se ne bi izzivljali nad njimi samo zato, ker se lahko, ker jih nihce ne vidi. Res me zanima, zakaj morajo trpeti. Kako je nekdo, ki se mu rece clovek sploh sposoben poceti stvari s posnetkov? In komu je tega sploh treba?

Dvomim, da je pri nas kaj drugace, gleda se na kolicino in ceno, ne pa na kakovost, ravno tako kot v Ameriki. Saj je logicno, vsak evro je treba gledati, nas je druzba, kakrsno smo si ustvarili, prisilila v to. Se spomnim enega posnetka, ki je bil, mislim da, na Preverjeno pred leti, o tem, kako pri nas prevazajo zivali. Tistega telicka, ki se mu je tacka zataknila v ograjo, tip mu jo je pa kar odsekal, ne bom nikoli pozabila.

Verjetno se vsi pocutimo popolnoma nemocne, pa nismo. Ze s tem, da enega cloveka prepricamo, naj kastrira/sterilizira (ali pa vsaj pazi na) svojo zival, naredimo veliko vec, kot si mislimo - to sta letno dve legli mladicev, ki bi najverjetneje nesrecno koncali, manj! Pri takem stevilu trpecih zivali se tudi meni zdi, da je ze prepozno, da bi spremenili svet. Ampak mogoce pa ne. Kaj pa ce...? Vsekakor je vredno poizkusiti.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: šnapi , sreda, 14.03.2007 : 08:00:13
Sem si včeraj ogledala film in sem še danes v šoku....vsakič, ko se spomnim prizorov mi gre na jok....res človeška krutost ne pozna meja... :-[ :'(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Rossy , sreda, 14.03.2007 : 11:07:14
Jaz sem si film pogledala že včeraj ampak nisem bila sposobna karkoli napisati, tudi danes se lahko edino pridružim mislim in besedam vseh ostalih.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: kaalen , sreda, 14.03.2007 : 13:06:20
Sem si pogledala dokumentarec od začetka do konca... in me boli srce, ker za večino stvari, ki so bile prikazane prej nisem vedela. Nimam čiste vesti, ker jem meso in ostale živalske proizvode, ki jih zaradi praktičnosti večinoma kupujeva v supermarketih. Če je možno mama včasih kupi meso od krav in kokoši, ki živijo na deželi. Te kokoši in krave se vsaj prosto pasejo na travniku ali po vrtu, namesto da so stlačene v industrijskih halah, da se niti okoli svoje osi ne morejo zavrteti in se od same agonije zgrizejo med seboj. K sreči ne nosim krzna ali usnja... ta del se mi je zdel najbolj krut, ker danes živali za oblačila ne potrebujemo nujno, to je zgolj preseravanje. Pri delu o domačih ljubljenčkih niti nisem bila presnečena, ker iz opazovanja sveta okoli mene že vem kako kruti so ljudje. Pri delu o znanstvenih poizkusih pa sem bila naravnost šokirana... ne razumem zakaj je to potrebno početi. Za raziskovanje posledic možganskih poškodb namreč gotovo obstaja dovolj človeških nesrečnežev, ki so doživeli nesrečo. Naj se raziskovalci raje osredotočijo in raziskujejo kako je nesreča vplivala na te ljudi ter skušajo pomagati ljudem, si so že poškodovani, namesto da namerno povzročajo bolečino živim bitjem. Saj danes človeku ni več treba odpreti lobanje, da bi videli kateri deli so poškodovani - to lahko naredijo z rentgeni, ultrazvoki, CT-ji in podobnim, kognitivne sposobnosti, vedenje, čustvovanje in spomin pa lahko testirajo z psihološkimi testi... človeški osebki lahko z raziskovalci tudi komunicirajo zato take raziskave gotovo prinesejo boljše rezultate. Za testiranje raznih kozmetičnih proizvodov pa sploh.... niso bistveni za obstoj človeštva in jih morajo v vsakem primeru stestirati tudi na ljudeh... zakaj torej ne preskočijo koraka na živalih in gredo direktno na testiranje človeških prostovoljcev, ki se sami odločijo za to in se zavedajo možnih posledic.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: žana , sreda, 14.03.2007 : 22:09:00
Tudi jaz nimam poguma več gledat takšne filme. Pravzaprav ne gledam niti več Dnevnika in podobnih oddaj.
Ljudje smo pravzaprav ena velika napaka.
In ravno danes dobim na pošto video posnetek, ko nekdo nekomu odreže glavo. Seveda sem zadevo prekinila že po dveh sekundah, ampak mi že "sedi" v želodcu.
Eni si ne zaslužijo biti na tem ali kateremkoli svetu.
Eni pravijo, da vse kar se zgodi, se zgodi z nekim (višjim) namenom - kakšen hudičev namen, kaj šele višji namen le lahko ima tako početje?!!!



Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Tecka , nedelja, 18.03.2007 : 13:46:05
Mislim, da bi morala debata potekati bolj v smeri: Kaj lahko naredim. Namreč kot posameznik. Jasno je, da se samo po sebi zadeve ne bodo spremenile. Jasno je tudi, da če film doseže to, da bo nekaj vegetarijancev več, klavnice ne bodo propadle (še vedno je dovolj mesojedcev, če ne drugih so tukaj še vedno naši peskoti in mace). Kupovanje jajc talne reje, nekateri smo srečneži in imamo možnost kupovanja mleka pri kmetih za katere vemo, da s svojimi kravami lepo ravnajo,... Kaj pa lahko naredi recimo povprečen ljubljančan, ki nima možnosti sajenja dreves, ima že tako same varčne žarnice,... Ali se res vse konča pri podpisovanju peticij in pošiljanju mailov v upanju, da se bo koga dotaknilo?
lp
T.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , nedelja, 18.03.2007 : 20:16:58
Ne. Zaenkrat imamo zakonsko predpisane minimalne pogoje, ki morajo biti izpolnjeni v zvezi s čimerkoli, kar se tiče živali. In zadoščajo. Zadoščajo razmere, v katerih živijo prašiči na farmah, pa baterijske reje, pa tri metre ketne, pa transporti in pogoji za pridobitev dovoljenja za poskuse...in to od leta 1999.
Upam, da bomo z osveščanjem prišli do spremembe minimalnih zakonsko določenih predpisov...Osveščanje je tisto, v kar bi posameznik moral vložiti največ.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Micika , sreda, 21.03.2007 : 10:22:55
Film sem si ogledala v celoti, ni pa bilo lahko. Ker sem vnaprej vedela, kaksna bo vsebina (par odlomkov sem videla ze prej) sem se pripravila, da si ga ogledam po delih. Pa ni slo - obsedela sem kot prikovana in ga gledala od zacetka do konca, vmes pa so tekle solze... Link sem poslala tudi prijateljem in znancem, saj mislim da je film zares vreden ogleda.
Res je, da se vsi nekako "zavedamo" kaj se dogaja, vendar po tem oz. takem filmu se tega zavedamo na drugacen nacin, bolj "globoko" in da nam razmisljati o tem, kaj lahko naredimo.
Vsekakor je prvi korak do kakrsnegakoli napredka osvescanje oz. seznanjanje javnosti s tem, kar se dogaja. Vec kot nas bo proti kakrsnemukoli mucenju zivali, vec moznosti imamo, da kaj spremenimo.

Presenecena sem, kako malo se v nasi drzavi dogaja glede seznanjanja javnosti o tej problematiki. Vec let sem namrec zivela na Dunaju (Avstrija) in lahko povem da so tam drustva proti mucenju zivali zelo agresivna in poskrbijo da se ljudje kar "mimogrede" zavejo kaj se dogaja zivalim. Reklamni stebri, avtobusi, vlaki, vagoni podzemne zeleznice in tramvaji so polni letakov, ki prikazujejo razmere na farmah. En sam pogled je dovolj, da te "zadane" in pusti pecat v tebi. Prav tako je dovolj en sam pogled na velika platna na plocnikih najvecjih "shopping ulic", kjer prikazujejo primere mucenja. Podpise za peticijo se zbira kar na ulicah, predstavniki te ustavijo, na hitro razlozijo problematiko in prosijo za podpis... In to se dogaja prav vsak dan! Kar se tice tega smo Slovenci se dalec zadaj...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: branka , sreda, 21.03.2007 : 13:14:05
Sem ga pogledala skupaj z 10 letnim nečakom, in ostala sva brez besed, sploh pa on. Se mi zdi, da ni slabo o pokazati že otrokom, da se že od začetka naučijo kaj je prav in kaj ne. Saj če ne bi bilo njega, ga jaz sama najverjetneje ne bi uspela sama pogledati do konca.

Kot je že nekdo napisal: sram me je, da sem človek.

LP, Branka


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: takoda , sreda, 21.03.2007 : 15:46:36
Tudi jaz sem si ga končno ogledala v celoti. Nič novega. Ja, žal sem videla že nekaj podobnih prispevkov in vsakič na novo me obide mešanica besa, sramu in sočutja.
Otrokom pa jaz tega v celoti ne bi upala kazati. No, odvisno od otroka. Ko sem peljala 16 letno nečakinjo gledat Kristusov pasijon (na njeno željo), je bila en teden čisto out. Nežna duša pač. Je pa prav, da se jim pokaže kaj je prav in kaj ne. Ostalo pa ne spada v to temo, temveč k vzgoji otroka. In mimogrede, kdo bo pa nas vzgajal? Vse to kaže na pomanjkanje vseh vrednot ki naj bi bile lastne civilizirani človeški družbi.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: TinkaraC , sreda, 21.03.2007 : 15:56:24
jaz sem vedno v dilemi - ali otroku pokazati strahote sveta ali pa ga zgolj nenehno učiti o bivanju v sožitju? In seveda, kje je tista starostna meja.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Sleepy , četrtek, 22.03.2007 : 08:25:16
jaz sem vedno v dilemi - ali otroku pokazati strahote sveta ali pa ga zgolj nenehno učiti o bivanju v sožitju? In seveda, kje je tista starostna meja.

Po moje je to zelo subjektivna reč. Odvisno od otroka, predhodnih izkušenj, njegove "trdnosti"... Eni lahko tako reč predelajo pri desetih letih, eni je še pri... ne moremo. Če bi meni to reč pokazali pri 10ih.... ja ne vem, če mi ne bi dobesedno počilo srce. Jaz sinu pred nekaj leti (recimo pri njegovih 10ih) tega ne bi pokazala, zdej pa mu lahko. Res je to zelo odvisno od posameznega otroka.  Verjetno je dobro se najprej o tem pogovarjat, tako da sploh ve kaj se okoli njega dogaja, kaj ja in kaj ne, zakaj tako ne in te reči. Ga samo postavit pred tak dokumentarec je po moje kar prekruto.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: TinkaraC , četrtek, 22.03.2007 : 14:06:51
Midva se doma zelo veliko pogovarjava o tem, konec koncev imamo 2 zavetiščarici, za kateri ve, kako sta prišli oz. zakaj sta prišli v Horjul. Pozna zgodbe Ninkota, Zmaga, Morota ... pozna zgodbe o krznu, prevozu živali itd. Star je 7 let. Moja želja ni, da bi dojemal svet kot krut prostor, želim pa v njem vzbuditi (in mi uspeva) občutljivost do krivic na tem svetu, željo po pomoči, da bi izboljšal situacijo itd. Ne samo v odnosu do živali, tudi do narave in nenazadnje do ljudi ... Ne govorim mu nerealnih reči, kako bo spremenil svet, govorim pa o njegovem malem svetu okoli njega in kaj lahko naredi v njem.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Sleepy , četrtek, 22.03.2007 : 14:26:17
huh.... 7..... ne vem, težko je bit pameten. Eno je povedat otroku, drugo pokazat otroku. Jaz bi se verjetno odločla, da je še prezgodaj.... kaj pa vem. Mislim so reči, ki jih nekateri otroci jemlejo zelo logično, drugim pa lahko pustijo kašne travme ali pa moraste sanje. No...kakorkoli, starši naj bi najbolj poznali svoje otroke. Jaz pri tej starosti ne bi še posegla po relanih prikazih. Ne vem.. prav je, da ozaveščamo že otroke, ne vem pa če je prav, da jim povzročamo neprijetne občutke zaradi nečesa, kar so storili odrasli.

Ne govorim mu nerealnih reči, kako bo spremenil svet, govorim pa o njegovem malem svetu okoli njega in kaj lahko naredi v njem.

Jaz bi rekla, da je to prava pot in da je to zaenkrat dovolj.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: TinkaraC , četrtek, 22.03.2007 : 14:46:57
Sleepy, se strinjam s tem, da je za realne prikaze kot je ta film, prezgodaj še za kar nekaj let. Zato nisem pokazala tega filma doma, tudi sama sem imela zelo težke misli kar nekaj časa. Dejstvo je, da je grozot na svetu zaradi človeka nad človekom, živalmi in naravo ogromno in ne moremo rešiti vsega.
Sem pa ponosna na mojega sina, ker mi je pomagal prepričati sosede, naj ne "čistijo" potočka v naši dolini in ne uničujejo žabjega mresta. Tako zdaj lahko poslušamo žabje regljanje in sem vesela ob dejstvu, da bo komarjev mnogo manj kot pretekla leta, ko so spomladansko čiščenje izvajali :)
Ok, dovolj bodi, mislim, da bi morali mladino, otroke učiti te senzibilnosti do sveta nasploh že zelo zgodaj, predvsem z vzgledom ...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: prijatelj , petek, 23.03.2007 : 14:41:09
Mogoče ni tako pomembno, da gledamo vse te grozne filme, slike....Pomembno je da smo sočutni do vsega živega, da nam je mar za vse trpeče in se vsak po svoje poskušamo aktivno boriti proti temu
Veliko žalostnih zgodb gledam v svoji bližini dnevno v okoliških pesjakih. Ljudje preprosto pozabijo, da imajo psa. In dneve in leta ždijo tam notri in čakajo na milost svojih gospodarjev. Žal nekateri niso deležni nobene milosti. So sami nesrečni,jezni lajajo, tulijo in... nič ne pomaga. Zares žalostno


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 26.03.2007 : 07:40:12
Sem pa ponosna na mojega sina, ker mi je pomagal prepričati sosede, naj ne "čistijo" potočka v naši dolini in ne uničujejo žabjega mresta. Tako zdaj lahko poslušamo žabje regljanje in sem vesela ob dejstvu, da bo komarjev mnogo manj kot pretekla leta, ko so spomladansko čiščenje izvajali :)
Ok, dovolj bodi, mislim, da bi morali mladino, otroke učiti te senzibilnosti do sveta nasploh že zelo zgodaj, predvsem z vzgledom ...

 (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a020.gif)  Evo! Sej pravim, če kdo, bojo svet spremenili naši otroci. In če jih bomo prav učili, jim ne bo treba gledat takih in podobnih prizorov, ker jih ne bo mogoče posnet....
 (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a020.gif)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: urskag , ponedeljek, 26.03.2007 : 13:55:43
Žalostno je pa to, da take filme gledajo samo tisti, ki jim ni ni vseeno in ki se trudijo živet tako, da čim manj maltertirajo živali. In konec koncev, podobne stavari smo ljudje sposobni početi tudi na ljudeh. In zavedati se moramo, da to ni nekaj zelo oddaljenega od nas. Ravno prejšni teden sem se pogovarjala, da v okolici Ljubljane streljajo mačke in da so nekatere našli na drevo pribite. Kaj se da v takem primeru narest? Seveda se ne ve kdo to dela, tisti, ki pa vejo, so pa ravno tako "bolani" kot on. Policija pa, seveda, ne ukrepa in glih toliko, da se ne smejijo, ko to ljudje prijavljajo.
Vse to se dogaja vsak dan, med nami!


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: takoda , torek, 27.03.2007 : 10:07:48
Citat
Policija pa, seveda, ne ukrepa in glih toliko, da se ne smejijo, ko to ljudje prijavljajo.

Če je to res, lahko napiše prijavitelj pritožbo na PP iz katere so bili policisti. Verjemi pa, da je to izjema, ne pravilo! Tudi miselnost policistov se je spremenila in take reakcije niso dovoljene! Na srečo se generacije menjajo....


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: urskag , torek, 27.03.2007 : 11:53:14
Včeraj sem bila malo jezna (ker sem prej gledala ta film) in sem napisala huje kot mi je bilo povedano. To sem slišala iz enih ust (neresnost policistov), bistvo pa je, da policija ne ali ne zna ukrepati. Saj tudi, razen tega, da jim je sporočeno in da so pozorni, kaj več težko naredijo, če tega nihče ne vidi.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: takoda , torek, 27.03.2007 : 12:13:57
Taka pa je, žal, resnica. Policijska pooblastila so okrnjena do te mere, da lahko ukrepajo šele, ko se nekaj zgodi tako rekoč njim pred nosom. Hmmm... Ne bom se spuščala v razmišljanje, ali je to res potrebno z vidika varovanja člivekovih pravic in svoboščin, popolnoma jasno je, da tako ne funkcionira! In to je enako ne glede na področje ukrepanja, pa naj gre za nasilje nad živalmi, med ljudmi... Kot sem že poudarjala v večih temah - neukrepanje Policije ne sme biti razlog za neprijavljanje! Če se prijave ponavljajo, je več možnosti, da se enkrat pa le nekaj dokaže, kot če nihče ne prijavi. Vsaka prijava se zabeleži! Je v evidenci dogodkov in s tem se kasneje lahko podkrepi resnost dejanja.
Uf, kompliciram, ne? Take zadeve me vedno znova razkurijo, nemoč namreč. In vem, da se isto dogaja tudi kakšnemu policistui na terenu, ki bi rad ukrepal, pa ne sme. Ker je v zakonu tako napisano. Ker mora teči kri preden se lahko zgane... Ker... Ker raje zvonimo po toči, kot da bi se prej zganili!


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Micika , sreda, 04.04.2007 : 12:18:45
Pravkar sem prebrala, da je kanadska vlada ponovno (tako kot vsako leto) odobrila poboj tjulnjev. Stevilo zrtev je letos manjse (270.000 zivali), vendar samo zaradi tega, ker se zaradi tople zime led hitreje topi in tako veliko mladicev, ki so se premladi, da bi znali plavat, utone (po neki raziskavi celo 70-80% vseh mladickov!). Vlada pa se izgovarja na gospodarski pomen ulova za to obmorsko mesto in je zal uspela... EU naj bi poslala strokovnjake, ki bodo nadzirali, da bo poboj izveden na "human nacin" (=beri: ob prvem udarcu)...?? No comment... :(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: branka , četrtek, 05.04.2007 : 08:04:24
jaz sem vedno v dilemi - ali otroku pokazati strahote sveta ali pa ga zgolj nenehno učiti o bivanju v sožitju? In seveda, kje je tista starostna meja.

Ja, tudi jaz sem bila, ampak ko sem pomislila nanj (na nečaka), sem takoj vedela, da bo razumel in da ne bo imel kakšnih morastih sanj, kot je nekdo napisal. Zdel se mi je dovolj zrel za ogled in nisem se motila. Njegovemu mlajšemu bratu (7 let) pa ne bi kazala še za sedaj. Kje je starostna meja, je po moje čisto subjektivno vprašanje, je čisto odvisno od otroka do otroka. Je nezačrtana po moje.

LP, Branka


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Agnesana , nedelja, 15.04.2007 : 13:37:04
Uspela sem si pogledat film "Earthlings"...

Ne povem, koliko odmorov sem si naredila vmes...

Ne povem, kako si je opomogla "Paloma" po mojem ogledu filma...

Ne povem, da sem se zmeraj mesojedec in vzreditelj ...

Upam le, da bo ogled filma spremenil misljenje mnogih ljudi in pomagal Zivalim, ki trpijo, da bi nas nahranile...
in  Zivalim, ki jih "vzrejajo" ljudje za svoj dobrobit...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Destiny , ponedeljek, 07.05.2007 : 09:59:30
Čeprav vem, da se take stvari na svetu dogajajo, vedno ko vidim kaj takega me zaboli, se počutim krivo da sem človek. Ne razumem kaj je narobe s temi ljudmi, ki lahko takšne stvari delajo z živalmi, brez srca, brez sočutja, grozno.  :'(

Ko pogledam tak film, me čisto mine do življenja in še vedno ne morem verjeti, da takšne svtvari in takšni ljudje obstajajo, sramota.  >:(

Upam le da obstaja neko posmrtno življenje in tisti, ki te stvari delajo živalim dobijo enko nazaj, enako trpljenje, ki ga povzročajo vsem tem nemočnim živalim. Sicer pa je tak jasno da je pol ljudi na tem svetu za zakol in to so takšni ljudje, kot prikazano v filmu. Rabimo novega "Hitlerja", takega ki bo poskrbel, da se take ljudi odstrani, takšni ljudje si ne zaslužijo živeti. In človek bi naj bil inteligentno bitje, ja seveda...  ???


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Lissa , petek, 01.06.2007 : 15:02:42
Nisem mogla gledat do konca...Groza :'( :'( :'(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: BuldogKati , ponedeljek, 02.07.2007 : 18:56:05
nimam besed  :-X :-X >:( >:( :'( :'(boge živali kako so lahko ljudje tako kruti do njih :'( :'( :'(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: _Donna_ , petek, 03.08.2007 : 12:56:43
Ubistvu si filma nisem uspela pogledati do konca, ker sem vmes skoraj planila v jok  :'( ... je pa res, da to, o čemer "govori" ta film, pravzaprav že vem in veliko ljudi to ve, pa ima do tega odnos "ah, to tko pač je in tega se ne da spremenit" ... to je pa zame najhujše možno mišljenje.  >:(
No, lahko še to dodam, da sem po letih oklevanja, ker se  "nočem uradno proglasit za vegetarijanko, ker je to preveč dokončno in nikoli ne veš, mogoče mi bo pa meso še kdaj zapasalo" (pa čeprav mesa praktično sploh nisem jedla...) končno uradno postala vegetarijanka in postopoma postajam veganka. In sedaj TOČNO vem, da mesa ne bom NIKOLI več jedla.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: MaTaAtos , petek, 03.08.2007 : 22:03:45
brezveze govorit koliko sem jokala, ker me je sram, da delim raso s takimi ljudmi, in me je sram, da tudi sama spadam med večino, ki o tem v vsakdanjiku ne razmišlja, razen v globokoumnih debatah. in me je sram priznat, da bom ribe verjetno vseeno jedla, čeprav imam spohan zrezek za jutri v službo a ga ne mislim niti pod razno pojest. itak pa sem že bla leta in leta vegetarjanka pa mi čisto nič ni manjkalo.
najbolj žalostno pa je, da človeku potrka na vest šele ko stvar vidi, pred tem pa mučenje kao ne obstaja. nevednost je danes najboljša pot da človek mirno spi. žal.
grem ljubčkat mojega atosa  :'(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , petek, 03.08.2007 : 22:06:22
Earthlings po mojem mnenju seže dlje od vegetarijanstva-mesojedstva-veganstva-in podobnega.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: maychy21 , sreda, 15.08.2007 : 10:05:49
jooj sem si včeraj pogledala ta dokumentarec...čeprav ne do konca, a nekega dne bom zbrala toliko moči, da bom pogledala še preostali del. Vmes sem itak jokala...prekruto je. Doma se z vsemi skregala, ker so mi rekli češ zakaj pa gledaš tako, če te zamori...mislim jaooo...seveda je lažje pač tega ne gledati, to ignorirati, samo...moram priznati, da bom kljub temu še jedla meso...čeprav ga že zdaj res ful malo in mi je tako grozno, ko vidim prijatelje, navadne ljudi, da jim je vseeno od kod pride tisto meso na krožniku, saj po njihovem ni obroka brez mesa...zgražam se naj dedkom in njegovimi lovskimi pajdaši...kako lahko gredo in ubijejo žival, mamo otrok? ali pa mladega srnjaka??? vem, da sama ne morem rešiti tega sveta, ampak vsaj upam, da nekoč ne bo ubit nek srnajk...zaradi mene.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: lorry , petek, 17.08.2007 : 17:10:35
Sama sem preveč cmerava, da bi šla tole pogledat. Sicer že nekaj časa zbiram "pogum" ampak zaenkrat ga še nisem. Seveda pa to ne pomeni, da se ne zavedam kaj vse se dogaja (konec koncev sem že veliko takih podobnih filmčkov pogledala) na tem ubogem planetu.  >:(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Teja , petek, 17.08.2007 : 20:58:34
pač si en dan rezerviraš za žalosten dan... in pogledaš... do konca...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: *shella , torek, 11.09.2007 : 15:12:19
ja res rabš pogum za ogled takega filma...sm si ga ogledala kako tretjino.....
A kdo ve kje se dobi kvalitetne neusnjene čevlje???
lp,
Špela


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: _Donna_ , torek, 11.09.2007 : 19:21:38
ja res rabš pogum za ogled takega filma...sm si ga ogledala kako tretjino.....
A kdo ve kje se dobi kvalitetne neusnjene čevlje???
lp,
Špela
@Shella: žal se razen nekaterih superg znamke "Vans", v Sloveniji ne dobi veliko vegan-čevljev. Lahko pa jih naročiš preko interneta, vendar zna biti poštnina dokaj draga. Najboljše bo, če sama malo pobrskaš po internetu (npr. v google napiši "vegan shoes" in že samo s tem geslom dobiš veliko zadetkov).



Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , sreda, 07.11.2007 : 09:07:00
A link do filma (objavljen na prvi strani) samo meni ne dela (ne tule ne na moji strani) al še komu ne?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: dog_lover , sreda, 07.11.2007 : 09:08:58
Probala... in tudi ne dela.
Napiše: Problem loading page: Server not found


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Jana , sreda, 07.11.2007 : 09:19:18
Zgleda, da je prestavljen na drug streznik: http://www.moviesfoundonline.com/earthlings.php


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Smetka , sreda, 07.11.2007 : 09:29:35
A pol je možno, da bo tudi iz tega prestavljen?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Jana , sreda, 07.11.2007 : 09:34:07
Hm, pojma nimam, uradna stran je na http://www.isawearthlings.com/, kjer pa v bistvu prodajajo film.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Mel , sreda, 07.11.2007 : 09:57:11
Kaj pa če se film dol potegne iz neta in se da na svoj strežnik?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Jana , sreda, 07.11.2007 : 09:58:51
Nisem povsem prepricana, da lahko film, ki se prodaja, kar tako das na svoj streznik. Verjetno tudi ni majhna zadeva in so z objavo povezani tudi morebitni dodatni stroski prostora in bandwidtha.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Mel , sreda, 07.11.2007 : 10:03:30
Ja, verjetno, imaš prav.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: amy_ , sreda, 07.11.2007 : 18:32:47
Jst sem ta film gledla že kar neki cajta nazaj, sm ga pa gledla po kosih, (sm se mogla kr prsilit da sem ga pogledla do konca) in morm rečt da te res ne pusti hlednega, daleč od tega! Ne moreš vrjet kaj se dogaja na našem planetu in s kšnimi "ljudmi" si ga delimo!  :'( >:(
Me je pa pozitivno presenetu en voditelj z radia, ko je enkrat priporočal vsem ogled tega filma in naredil mal reklame :), k mislim, da veliko ljudi ne ve zanj!


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: mara , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:50:46
Tud jst si filma ne bom ogledala, ker ne morem...So bili pa podobni posnetki goveda in tun, ki sem jih "slučajno"videla na tv pred nekaj leti tisti, zaradi katerih sem si rekla"ok, razumem, ne bom več jedla živali". Z otrokoma se veliko pogovarjamo o pravem odnosu do vseh živih bitij, ki ga njuni prijatelji(in njihovi starši) na žalost velikokrat nimajo,vesta tudi, zakaj ne jem mesa,puščam pa jima možnost, da se sama odločita o svoji prehrani in upam, da bo njuna dokončna odločitev prava.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: lafi , nedelja, 27.01.2008 : 23:04:56
Najbolj žalostno je to, da večinoma nihče ti ne verjame...jaz stalno vsem govorim o tem, kako naj bi bil odnos do živali, kako bi blo prav skrbet za hišne ljubljenčke...večino se pohmehuje, ne verjame, in ko priporočam ogled tega filma, vsak reče "ma sej se to dogaja le v ameriki, pa kaj"...take ljudi bi najraje ubila, al pa vsaj brcnila in skloftala, ker ne razumem kako jim je lahko vseeno za vseskup...ko jim rečeš, da svet "hodi v 3 krasne", rečejo le "ja, ampak itak takrat nas ne bo več tu"...ma *biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip*...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Patapižu , torek, 12.02.2008 : 08:31:29
Meni link iz prve strani dela.

Film sem si z vmesnimi "mežiki" pogledala do dela kjer živi kravi v centrifugi puščajo kri...in mi je postalo slabo (s solzami v očeh). Dvomim, da si ga bom kdaj ogledala v celoti.

Joče mi duša in srce.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , sreda, 20.02.2008 : 13:16:08
Patapižu od ogleda tega filmčka več ne je mesa. Uboga jaz. :( :(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , sreda, 20.02.2008 : 13:17:38
zato si ga raje ne ogledam...je prehudo. :-\


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Mel , sreda, 20.02.2008 : 13:21:53
Ja valda, bolje je, če ne veš, a ne. ::)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: skogkatt , sreda, 20.02.2008 : 13:46:35
No, jaz sem si ga ogledala.

Sicer sem dolgo odlašala, ne toliko zaradi morebitnih grozot, pač pa sem si ga želela ogledati v miru in celoti. In ker je tempo vsakdanja tak, da včasih komaj sfolgam, si tega časa dolgo nisem vzela oz. sem odlašala. Še v Metropolovi akciji za Horjul mi ni zneslo, ker se mi je mudilo še na drugo obveznost.

Ampak, ko me je Smetka V Metropolu vprašala, če si ga grem ogledat, in na moj odgovor da danes ne, rahlo očitujoče :P rekla "Se mi je zdelo" :P  sem se kako noč zatem le lotila te naloge. Sicer dobesedno sredi noči, a kaj češ, pogledala in zapomnila sem si ga le.

PRIPOROČAM!
Nauk filma je milijonkrat več vreden kot tista ura trpljenja za nas, ki nam je mar!


Ne le pogled na meso in krzno se ti spremeni, tudi na marsikatero drugo stvar.
Zase sem se poleg krzna itn. odločila za en tak čisto svoj osebni projekt:
Do svojih domačih živali bom še bolj prijazna kot do sedaj!
Težko razložim zakaj, a dejansko mi je dalo marsikaj misliti...

Oglejte si film, nima vam kaj biti žal!


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Gaya , sobota, 23.02.2008 : 00:10:41
Jaz že pol ure zbiram pogum da bi sploh na play stisnila..
Nekaj v roku,žival tam zraven..takoj me je zmedlo. Ta film sem si že pred pol leta htela ogledat (al še prej) pa tud nisem našla poguma potem sem pa pozabila nanj. Obljubim da bom jutri podnevi pogledala. lp


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: branka , četrtek, 12.06.2008 : 12:34:48
zato si ga raje ne ogledam...je prehudo. :-\


Patapižu od ogleda tega filmčka več ne je mesa. Uboga jaz. :( :(

Kaj si si ga potem ogledala, ali ne ?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , petek, 13.06.2008 : 07:16:45
Nisem ga celega pogledala, le nekaj odlomkov. Sem namreč že nekaj časa na svetu in mi je iz mojega življenskega okolja znano, kake grozote vse so sposobni napraviti ljudje ljudem, kaj šele živalim. Nisem hotela, a bom opisala primer mučenja mojega psička, ki sem ga imela pred...ohoho leti.
Imela sem lažjo prometne nesrečo, ki je povzročila poškodbo glave in s tem povezane hude bolečine, ki so me za nekaj dni priklenile na posteljo.  Kuža je ob obisku prijateljev pobegnil. To je sicer večkrat naredil, saj je ob vratih prežal, kdaj se bodo odprla. Vendar se je vedno po kake pol ure "prostega izhoda" vrnil in praskal po vratih, da sem ga spustila not.
Tokrat mi ga je nekdo hudo poškodovanega položil pred vrata. Poškodovanega od človeških rok... >:(Tako zelo, da ni moglel stati na svojih tačkah...Med drugim so mu mučitelji čisto pri koži odcviknili ali odlomoli nohte (izgledalo je, kot da so izpuljeni...), da o nalomu reber in drugih poškodbah ne govorim.
No, potem sva oba povita in z bolečinami ležala v postelji in se bodrila...

Res si filma ne morem ogledati....Samo zato, da bi videla, česa vse so sposobni ljudje?...VEM česa so sposobni.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , petek, 13.06.2008 : 07:31:51
Pa še to...Kljub temu, da že zelo dolgo vem, kako je, tudi vem, da je boj posameznika proti temu "boj z mlini na veter"...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: branka , petek, 13.06.2008 : 09:11:24
Boj posameznika seveda, ampak nas je več...

A je pes preživel ?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , petek, 13.06.2008 : 09:34:26
Je...in sva po tistem imela še kar nekaj zanimivih skupnih let...zdaj pa ga že dolgo več ni.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , sobota, 14.06.2008 : 22:37:47
Boj posameznika seveda, ampak nas je več...

Ja, temu se menda tako reče...Ampak, ko pride do konkretnega problema si vedno sam, izpostavljen nerazumevanju in večkrat posmehu...Mlinske lopate te pretolčejo in prav nič ti ne pomaga dejstvo, da "nekje" za tabo stoji vojska enako mislečih. To je tako kot, ko nekdo naredi bližnjico preko zelenice in ti...in še nekdo...vstrajno hodiš po pločniku...Pa trava po potki kljub temu ne zraste. Zakaj že?...Hmmm...Gozd je kljub temu sestavljen iz posameznih dreves...in na žalost podrastja, ki jih duši...Ko se vsak dan vozim preko zmazkov na cesti, ki še komaj nakazujejo, da je to bila muca, nič ne pomaga, da se krvavi gmoti izognem (da se ostanki ne oproimejo gum?)...Nekdo je treščil vanjo, zapeljal čez njo, ko je še imela živo podobo... Ja, menda nas je več...AMPAK KJE SMO?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , nedelja, 15.06.2008 : 07:40:17
Kot prvo podrast dreves NE DUSI!

Kot drugo je nekdo to macko ali pa katerega od njenih prednikov spustil ven preden je kdorkoli (tudi jaz) trescil vanjo.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , nedelja, 15.06.2008 : 08:06:55
Ni ena mačka...jih je na moji poti za cel rožni venec[ (če bi molili za njihove dušice). In so na cestah skozi naselja, kjer je omejena hitrost. Občasno te ceste prečkajo tudi psi, ki ne končajo kot brezoblični zmazki (če zadeneš psa, si vendar poškoduješ avto). Seveda mi ni treba omenjati, da se tam gibljejo tudi ljudje...

Pa še o podrasti...Tu sem  mislila tisto podrast, ki je je v neočiščenih gozdovih veliko preveč...Saj vem, da se pragozdovi sami regenerirajo, toda zaradi vseh drugih vplivov tudi propadajo. In če je preveč podrasti, zdrave sadike nimajo dovolj hrane, za rast.

In še moje vprašanje KJE SMO?(tako mimogrede). Sem jaz in si ti...in še kdo...ena in ena in en...posameznik proti množici.
Združeni samo na forumih, kot je ta.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: bodesce , nedelja, 15.06.2008 : 11:35:53
Zgolj moje laično mnenje ( razen občasnih fininčnih prispevkov nimam stalnega kontakta z društvi proti mučenju živali in zavetišči, imam pa doma psa in konje ):
jaz pa mislim, da se človekov odnos do živali  izboljšuje. Če pogledaš kako živijo psi, konji danes, pa kako so 30 let nazaj... seveda pa obstaja še mnogo hudega, veliko preveč..povsod... Na žalost se spremebe dogajajo tako počasi, da se nam zdi da se sploh ne.. In vsak hud primer ki ga vidiš te v to prepričuje.. Jaz pa nekako verjamem da se pomikamo na boljše.. tako, na osnovi dejstev, ki jih vidiš v vsakdanjem življenju..


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.06.2008 : 06:35:33
Pises kot da vozniki samo cakajo, da bo kaj preckalo cesto, potem pa gas pa dajmo zgazit... PSI in MACKE nimajo kaj sami hodit naokrog in se setat gori in doli po cesti. Ce se pa najde kak bedak, ki gre s svojim perfektno vzgojenim psom ob prometni cesti, pa ta na drugi strani zagleda "nekaj zanimivega" in gasa cez, pri tem pa ga povozi avto, potem jaz v prvi vrsti kazem s prstom na lastnika, ne na voznika avtomobila. Tudi ce peljes 30, 40, 50km/h in si tanartavecji ljubitelj zivali, se ti se vedno lahko zgodi, da bos kdaj povozil kaj zivega, npr. macko, jeza, psa, krastaco,...

Ja, seveda si lahko poskodujes avto, ce zadenes psa, pa tudi ce zadenes macko. Poskodujes si ga tudi, ce psa/macke ne zbijes...

Kar pa se podrasti tice, tej v prvi vrsti primanjkuje svetlobe zaradi dreves. Vsake toliko se katero od dreves zrusi in takrat dobi malce vec svetlobe tudi podrast-pa tudi mlada drevesa. Odstranjevanje biomase iz gozda je pa prej slabo kot dobro.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , četrtek, 19.06.2008 : 07:30:41
PSI in MACKE nimajo kaj sami hodit naokrog in se setat gori in doli po cesti.

Ampak hodijo. Ob cesti, kjer se vozim so v glavnem kmetije...in tam so pač še vedno zunaj živeče mačke.

In se ne zgodi kar tako, da povoziš žival, ki ti pride na cesto. Če v enem jutru naštejem na tej svoji poti tam okoli štiri, pet novih "zmazkov", se vprašam ali je res nepredviden slučaj ali brezmejna malomarnost voznikov. Sem imela glede tega tudi že kar nekaj komentarjev (ustnih) v smislu: "Pa kaj, saj jih je tako preveč"...(mačk)

Vozim se po cestsah že okoli 35 let in so mi že ničkolikokrat nepredvidoma prečkale cesto razne živali...ali je otrok planil na cesto za žogo...ali je starejši človek, zamišljen nekam vase, nepričakovano stopil na cesto...Pa še nisem v nikogar treščila...(Ja, no, mene pa je že podrl avto... :()

Ko sedeš v avto, se pač moraš zavedati vseh nepredvidljivih zadev in jih vzeti v zakup....Pa pustiti mobilne telefone, cigarete, glasno glasbo...in še druge stvari, ki te dekoncentrirajo, izven dosega svojih misli.

Pa še to! (spet sklicevanje na dolgo bivanje na tem planetu). Včasih so ljudje v gozdovih grabili listje za steljo,  pobirali suho vejevje za kurjavo... Torej po tvojem odstranjevali iz gozdov bio maso...Hm....morda me (zaradi let) spomin zapušča....ampak se ne spomnim, da bi kak gozd, kako drevo zaradi tega propadlo....


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Patapižu , četrtek, 19.06.2008 : 07:45:42
(Ja, no, mene pa je že podrl avto... :()
Jaz ne vem, no.....zakaj se mečeš pod avto?!  ;D ;) :)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 10:39:45
Pa še o podrasti...Tu sem  mislila tisto podrast, ki je je v neočiščenih gozdovih veliko preveč...Saj vem, da se pragozdovi sami regenerirajo, toda zaradi vseh drugih vplivov tudi propadajo. In če je preveč podrasti, zdrave sadike nimajo dovolj hrane, za rast.

Toplo ti priporočam, da vzameš v roke kakšno knjigo o ekologiji, kjer je opisano kroženje snovi, preden pišeš takšne. Oziroma raje kar kakšno o osnovah botanike za začetek, saj ti očitno ni jasno, da drevesa ne morejo živet samo od vode in svetlobe. Gozdovi na tem svetu so sami čisto lepo uspevali in se regenerirali že milijone let preden je bil človek naokoli da bi jim "pomagal" s čiščenjem.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.06.2008 : 10:41:19
Pa še to! (spet sklicevanje na dolgo bivanje na tem planetu). Včasih so ljudje v gozdovih grabili listje za steljo,  pobirali suho vejevje za kurjavo... Torej po tvojem odstranjevali iz gozdov bio maso...Hm....morda me (zaradi let) spomin zapušča....ampak se ne spomnim, da bi kak gozd, kako drevo zaradi tega propadlo....

Se moram uciti, zato bom na ostalo odgovorila kasneje, zaenkrat pa samo replika na citirano.

Ja, vcasih, pa poglej kam je vas/njihov vcasih, kam so vase/njihove pretekle akcije pripeljale-globalno segrevanje, svinjska voda, umirajoci gozdovi, izumiranje zivalskih in rastlinskih vrst, vedno hitrejse sirjenje bolezni, onesnazen zrak,...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , četrtek, 19.06.2008 : 11:06:05
 Upam da tole z gmajno ni spet ena izmed tistih " pustiti gozd na miru, da se sam porihta" :(




Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 11:52:02
Pričakovat od gozda da bo samo absorbiral vse kar vržemo not je eno, delat medvedje usluge na podlagi neznanja pa drugo.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , četrtek, 19.06.2008 : 12:14:31
Ne govorim sedaj samo o črnih odlagališčih. Čisto vsepovsod jih ni( ker ni vsepovsod ceste)

Apeliram predvsem na očiščevanje odmrlega drevja in podrasti, razredčevanje, pogozdovanje,  košnja senožeti...itd

 a  je bilo to  mišljeno  kot  medvedja usluga na podlagi neznanja?





Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 13:05:21
Točno tako. Z očiščevanjem odmrle in žive podrasti odstranjuješ biomaso, ki jo razkrojevalci predelajo v minerale, s tem pa posredno jemlješ hrano taistim drevesom, za katere si prepričana da bodo imela s tem več hrane.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 13:10:56
PS: Žal je tako, da je človek že tako odstranjen od narave, da je njegov čut za estetiko popolnoma drugačen od tega kar je naravno. To kar je zate "urejen" gozd, je s stališča ekologije monokultura, ki ima bistveno slabše možnosti za preživetje kot zdrav gozd z dobro razvitimi vsemi komponentami (to vključuje podrast). Kolikor podrast zavira rast dreves zaradi jemanja hranljivih snovi je zanemarljivo v primerjavi s koristnimi funkcijami, ki jih opravlja kot habitat za raznorazne prebivalce gozda itd.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Patapižu , četrtek, 19.06.2008 : 13:45:24
Zanimivo pri vseh teh "modrovanjih" je to, da vas je zbodla v oči podrast (ki je bila mogoče malo nerodno uporabljena) in ne povožene mačke.
Ja, ja....vem, Nanook, da boš rekla, da bi morale biti mačke noter (dejstvo je, da jih večina ni, pa če je tebi tako prav, ali ne) in da je za to odgovoren človek. Seveda je, ampak človek je odgovoren tudi takrat, ko jih povozi! (Mislim, da je tako z zakonom določeno...če se motim, me popravite.)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , četrtek, 19.06.2008 : 13:59:50
Točno tako. Z očiščevanjem odmrle in žive podrasti odstranjuješ biomaso, ki jo razkrojevalci predelajo v minerale, s tem pa posredno jemlješ hrano taistim drevesom, za katere si prepričana da bodo imela s tem več hrane.

A dej nehi ??? še dobro , da v Slovenskih gozdovih ni lubadarja in še česa
 In da tisto kar je očiščeno res velja zgolj v namen estetike.
Se bo treba spomnit na to estetiko  naslednjič ko si na sekretu rit obrišeš z papirjem
PS: Žal je tako, da je človek že tako odstranjen od narave, da je njegov čut za estetiko popolnoma drugačen od tega kar je naravno. To kar je zate "urejen" gozd, je s stališča ekologije monokultura, ki ima bistveno slabše možnosti za preživetje kot zdrav gozd z dobro razvitimi vsemi komponentami (to vključuje podrast). Kolikor podrast zavira rast dreves zaradi jemanja hranljivih snovi je zanemarljivo v primerjavi s koristnimi funkcijami, ki jih opravlja kot habitat za raznorazne prebivalce gozda itd.

A dej dej.... senožet, če se ne kosi je bolj slab habitat- predvsem iz strani hrane za divjad.

Koliko hektarjev gozda pa imate v lasti?

Pri nas ga imamo kar  nekaj, pa kolikor vem če ravno ne skrbiš za gmajno, znaš tudi kakšno položnico fasat ;)

Ko boš imel/ a  čas te vzamem s seboj  :)bova šla v  del gozda, ki je kakšnih 300 metrov nad našim. Tam 40 let živ krst, ni premaknil ene vejice.  In bova potem diskutirala o naravnem habitatu in koliko divjadi je tam ;) največji del debate pa lahko nameniva zdravju in razvoju  dreves 8)

Zanimivo pri vseh teh "modrovanjih" je to, da vas je zbodla v oči podrast (ki je bila mogoče malo nerodno uporabljena) in ne povožene mačke.
Ja, ja....vem, Nanook, da boš rekla, da bi morale biti mačke noter (dejstvo je, da jih večina ni, pa če je tebi tako prav, ali ne) in da je za to odgovoren človek. Seveda je, ampak človek je odgovoren tudi takrat, ko jih povozi! (Mislim, da je tako z zakonom določeno...če se motim, me popravite.)

Z zakonom je tudi določeno, da je mačka hišna žival in ne sveta indijska  krava ,ki se lahko prosto giblje po vsej širni okolici.

Se pa strinjam , da se precej premalo naredi za zaščito divjadi v povezavi s cestami . ( kar pa  mačka in pes seveda nista)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 14:56:03
Se bo treba spomnit na to estetiko  naslednjič ko si na sekretu rit obrišeš z papirjem

.....

Koliko hektarjev gozda pa imate v lasti?

Lahko bi že v začetku povedala, da gledaš na gozd s stališča tega, koliko in kako kvalitetno lahko pripelješ ven in prodaš. Samo prosim ne mešaj tega z naravnimi procesi, ker te lahko kdo še zares vzame, in to je edini razlog zakaj sem se oglasil. Zapomni si, da je lubadar (in še marsikaj o čemer govoriš) posledica in ne vzrok. Se strinjam da so lahko posledice kar hude če jih nihče ne odpravlja, ampak to je dolgoročno ravno tako zgrešeno kot da se pitaš z protibolečinskimi tabletami namesto da bi spremenil življenjski slog ko te začne dajati zdravje. In ne mešaj senožeti tu zraven, ker je to povsem umeten ekosistem, gozdovi pa, kot sem že rekel, so se imeli čisto fajn dokler ni prišel človek.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , četrtek, 19.06.2008 : 15:09:35
Prosim da me ne žališ. Kot Prvo. Nismo tukaj vsi  15 letniki.

Nikjer nisem napisala ali napeljevala ,da  na račun gozda kaj služim. Gozd je še vedno lastnina tasta.  Niti on ne proda- niti metra drv. Da smo si na jasnem.
Senožet je del gozda. Od nekdaj bila-   s časom se zarašča- če se gozd ne vzdržuje- to škodi divjadi.
Ja ?

Z gozdom če hočeš ,da se ohranja je veliko dela ( kar ti  vidim, da tudi približno ne veš)
kaj so naravni procesi ( k temu spada tudi evolucija veš še manj... očitno , glede na to kar pišeš)

Lubadar ni nikakršna posledica. Je naravni prebivalec gozda. Posledica je edino v takem gozdu kot ga ti zagovarjaš.
In če bi vsi ravnali z gozdom tako kot velevaš ti ( kot svinja z mehom) bi naš gozd izginil v roku 100 let. Vključno z divjadjo.
Če pa misliš da si novi Darwin, pa kupi gmajno( jo dobiš cel hektar  ali več  že za 3000 eur) in delaj z njo " po tvojem  naravnem procesu" pa boš videl kaj bo. In koliko časa ti bo to uspevalo.

Očitno razen tega, da psa pelješ v gozd srat in zlaufat- kakšnega drugega konkretnega stika z  gozdom nimaš.
In če mi gre kaj na živce, je to da taki ki nimajo blage veze kaj je narava, in kako deluje stresajo svojo modrost in pametujejo.





Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 15:53:01
Kot Prvo, nisem jaz tukaj, ki žali. Že drugič. Nisem trdil da na račun gozda kaj ti neposredno služiš, rekel sem samo da gledaš na gozd s tega stališča (kar je bilo jasno razvidno iz tvojega komentarja o sekretu in brisanju riti).

Par malenkosti. Lubadar je naravni prebivalec gozda, ja. Ampak v gozdu, kjer človek nima nič zraven, niti slučajno ne povzroči praktično izumrtja ene od drevesnih vrst. Če pa jo, izumre tudi sam, in je čez par generacij spet vse kot se ne bi nič zgodilo. Pomembno, ko rečem "gozd, kjer človek nima nič zraven" ne mislim s tem hektarja zaraščene gmajne sredi obdelanega gozda, ampak obširnega gozdnega ekosistema, ki bi poraščal 95% Slovenije in čisto lepo uspeval če ne bi bilo človeka zraven. Vključno z divjadjo. Tako kot je zdaj pa vemo kaj se zgodi. Namnoži se in ker ima v počiščenem gozdu na voljo točno tapravo vrsto drevesa in ga nobena reč ne ustavlja (kot bi ga plenilci in paraziti če bi bil ekosistem manj zdesetkan), posledica česar je katastrofa.

Povsem jasno mi je, da ker človek tu zraven dela svinjarije (recimo onesnažuje zrak, posledica česar je upad odpornosti dreves), mora tudi skrbet za gozd. Ampak s tem samo zmanjšuje škodo, ki jo sam povzroča. Isto je z divjadjo. Če ne bi bilo odstrela, bi srne po hitrem postopku uničile pol gozdov. Ja normalno, če jih pa futramo od spredaj in zadaj, zaradi česar se sploh lahko toliko namnožijo. Saj niso neumne da bodo hodile po zaraščeni gmajni brskat za hrano če jim pa par kilometrov stran (max) nudimo vse na srebrnem talarju. Obratno bi bilo z vsemi "škodljivci", ki v tvojem počiščenem gozdu ne morejo preživet. Prišli bi v mojo "naravno" gmajno in uničili vse.

Če gre meni kaj na živce, je to da taki, ki imajo tako omejeno razumevanje narave, stresajo svojo modrost in pametujejo da je tako edino prav. S tako omejeno perspektivo mi je jasno, da se ti zdi zaraščena gmajna sredi "urejenega" gozda nekaj groznega. Ampak še enkrat, koliko časa so gozdovi povsem super uspevali dokler ni prišel naokoli človek in začel pucat?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 19.06.2008 : 15:56:49
V bistvu ne vem zakaj se mešam v tole kregarijo, ampak me je res zmotila.
Pojdimo od začetka - Patapižu je ponudila dom krasni psici iz zavetišča in kolikor lahko "vidim" preko foruma, zanjo lepo skrbi. Poleg tega je ne skrbi le za lastno dobrobit in lastnega psa, ampak ji je mar tudi za svet okoli nje. Sicer se ne bi oglašala v tejle temi in pozivala k temu, naj hodimo okrog z odprtimi očmi in naj bomo čuteči do našega planeta. Res ne razumem, zakaj se iz tako prijaznih in nedolžnih pozivov lahko razvije takale brezvezna kregarija...
Tu se itak zbiramo večinoma taki, ki vemo, da mačke niso za na cesto. Ampak prav nič ne bo narobe, če bomo sem ter tja pazljivi tudi namesto trdoglavcev, ki jim tega očitno (zaenkrat še) ni mogoče dopovedat. Tudi ne bo nič narobe, če sprejmemo en poziv k pazljivosti na cesti - smo Slovenci itak neprekosljivi mojstri v ugašanju življenj - celo človeških, ki so na cesti čisto legalno, ne tako kot mačke in psi...
In to, da se kregamo o gozdni podrasti in razpravljamo o sekretih in ritih, ko pa je bil namen teme daleč širši, pomeni samo, da nam naše "stanje duha" še vedno preprečuje gledati široko, da svojih dejanj še vedno nočemo pretresati celostno in da še dolgo ne bomo zmožni živeti v sožitju s svetom, v katerega smo bili rojeni. Žal mi je, da smo še vedno tako pomilovanja vredna vrsta "earthlingsov"!

LP od kar malo razočarane FŽ

P.s.: za komentar filma pa nimam besed, bile bi popolnoma odveč...


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , četrtek, 19.06.2008 : 16:45:39
Kot Prvo, nisem jaz tukaj, ki žali. Že drugič. Nisem trdil da na račun gozda kaj ti neposredno služiš, rekel sem samo da gledaš na gozd s tega stališča (kar je bilo jasno razvidno iz tvojega komentarja o sekretu in brisanju riti).


Nisem oseba , ki bi ji bil nek smisel sodelovanja na forumih kregarija.
To , kar si napisal- iz kakšnega stališča naj bi jaz( osebno) gledala na gozd( izključno v smeri ekonomske računice ) me je pa močno pogreblo, ja.
Ker temu niti približno ni tako.


Brisanje riti- je bilo mišljeno metaforično.  Mišljeno v smislu- malo okrog sebe( ožji okolici) pogledati kaj vse je gozd( včasih bil) ;) Marsikdo se ne zaveda.

Povsem jasno mi je, da ker človek tu zraven dela svinjarije (recimo onesnažuje zrak, posledica česar je upad odpornosti dreves), mora tudi skrbet za gozd. Ampak s tem samo zmanjšuje škodo, ki jo sam povzroča. Isto je z divjadjo. Če ne bi bilo odstrela, bi srne po hitrem postopku uničile pol gozdov. .


No tole kar si pa zgoraj napisal je pa moj povod zakaj sem se sploh vtaknila v temo.

Če se tega zavedaš, potem, sory, ne zagovarjaj naravnega razvoja. Ker le tega že par stoletij ne more več bit.
In točno zaradi tega jaz zagovarjam , da se posega v gozdove. Prav tako zaradi tega zagovarjam lov, zagovarjam  čiščenje gozdov.

Tisti, ki pa na vse to kar je človek v vseh  letih povzročil- posledično s svojim razvojem- sedaj kot bodočnost zagovarjajo, da se naravo prepusti samo sebi(  s tem ne kažem s prstom nate ;) ).
So pa zame navadni bolniki. In to tisti najbolj izpirjeni. ( predvsem tisti ki zagovarjajo odpravo lova... in da se bodo živali same razvijale in uravnavale  naprej).

Ja Forum je forum- "pisarija" in ponavadi je zelo težko napisati tisto kar misliš v taki smeri da nekdo ne bi smatral nekaj kot direkten napad ali  pluvanje po mnenju.

Sprejemam tudi drugačna mnenja kot je moje. Nikoli se pa ne bom strinjala s takimi, ki so mnenja- da v tem času kot smo sedaj, in kar smo " ustvarili" , pa prepustimo naravo naravi

In se nočem  prav nič kregat.


FŽ.
Nihče ni napadel Patapižu.  ;)

Tu se itak zbiramo večinoma taki, ki vemo, da mačke niso za na cesto. Ampak prav nič ne bo narobe, če bomo sem ter tja pazljivi tudi namesto trdoglavcev, ki jim tega očitno (zaenkrat še) ni mogoče dopovedat. Tudi ne bo nič narobe, če sprejmemo en poziv k pazljivosti na cesti - smo Slovenci itak neprekosljivi mojstri v ugašanju življenj - celo človeških, ki so na cesti čisto legalno, ne tako kot mačke in psi...


Nekateri smo pazljivi, in se včasih" po mnenju drugih" še preveč oziramo na živali okoli nas.
Ok! ? ;) ..... ne rečem da je to narobe, hvala bogu ,da vsaj del nas še vedno premore neko humanost in skrb tudi za živali.
Nekaj od nas.
Ampak vedno dobim občutek kot da del  te populacije "onesnažuje "drugi del pa za njimi "čisti "( metaforično mišljeno).
.....da se pa apelira na zakone- pa mislim , da bi se v prvi vrsti moralo apelirati na tisti zakon, ki se tiče živali in nijovega skrbništva /  ki določa kaj je hišna žival in kaj ni.
In v tej smeri tudi kaj ukrenit. Očitno z lepo besedo in nekim osveščanjem ne gre.... saj to ja vsak lahko vidi.
 Vsak teden nova poplava zavrženih živali- največ ravno mačk.
Kolikokrat sem  že izjavila na tem in onem forumu, kolk je v ***** ta naša država.
Imamo zakone- ki predvidevajo kazni. A jih kdo izvaja?

Po mojem  mnenju še vedno , če bi začeli te kazni izvajat , ki določajo, kaj je hišna žival in kakšno namestitev ji mora lastnik nudit. Ne bi tukaj premlevali o kulturi vožnje.
In, da bi izvajali tisti del  zakona, ki narekuje skrb za živali v smeri kastracije/ sterilizacije, tudi Smetka( in druga zavetišča) ne bi  bila tako zafilana.

Ker pa tega nihče ne izvaja/ ne izvaja ukrepov ki so določeni z zakonom, je pa tako kot je.
Enim je mar za živali in se vtikajo v njih.
 Drugi so pa mnenja, da  " se živali prepusti njihovem naravnem razvoju"
( zopet metaforično)

A ne ?






Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: ribjataca , četrtek, 19.06.2008 : 16:56:16
Otroci, otroci (yerpo, nanook)...neko prispodobo uporabita za tako "resno" debato. Nasvet: ko bosta imela naučeno teorijo možnost preizkusiti v praksi in bosta to lahko pokazala na svojih izkustvih, jo "prodajajta" naprej. Pa lep dan in čimbolj pozitivno razmišljanje.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , četrtek, 19.06.2008 : 20:22:02
Če se tega zavedaš, potem, sory, ne zagovarjaj naravnega razvoja. Ker le tega že par stoletij ne more več bit.
In točno zaradi tega jaz zagovarjam , da se posega v gozdove. Prav tako zaradi tega zagovarjam lov, zagovarjam  čiščenje gozdov.

Tisti, ki pa na vse to kar je človek v vseh  letih povzročil- posledično s svojim razvojem- sedaj kot bodočnost zagovarjajo, da se naravo prepusti samo sebi(  s tem ne kažem s prstom nate ;) ).
So pa zame navadni bolniki. In to tisti najbolj izpirjeni. ( predvsem tisti ki zagovarjajo odpravo lova... in da se bodo živali same razvijale in uravnavale  naprej).

No s tem se seveda strinjam. Zbodlo me je tisto o dušenju dreves (kar seveda ni res) in to da si dala kot primer deževni gozd. Zaradi tega sem tudi mislil da s "čiščenjem gozdov" misliš nekaj takega (http://z.about.com/d/forestry/1/7/U/4/p_scribe13.jpg) (ob tej sliki me kar srce zaboli).

Otroci, otroci (yerpo, nanook)...neko prispodobo uporabita za tako "resno" debato. Nasvet: ko bosta imela naučeno teorijo možnost preizkusiti v praksi in bosta to lahko pokazala na svojih izkustvih, jo "prodajajta" naprej. Pa lep dan in čimbolj pozitivno razmišljanje.
Enemu letu delovne dobe v raziskovalni ustanovi in mnogim obštudijskim aktivnostim povezanih z biologijo v času študija bi jaz težko rekel pomanjkanje izkušenj... nismo tukaj vsi petnajstletniki, veš?


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.06.2008 : 22:04:08
Ampak hodijo. Ob cesti, kjer se vozim so v glavnem kmetije...in tam so pač še vedno zunaj živeče mačke.

Ja, pac so. In to je popolnoma sprejemljivo in s tem se ti cisto strinjas ali kako? Pac tako je, saj mack je dosti, jih bodo ze nadomestili?


In se ne zgodi kar tako, da povoziš žival, ki ti pride na cesto. Če v enem jutru naštejem na tej svoji poti tam okoli štiri, pet novih "zmazkov", se vprašam ali je res nepredviden slučaj ali brezmejna malomarnost voznikov. Sem imela glede tega tudi že kar nekaj komentarjev (ustnih) v smislu: "Pa kaj, saj jih je tako preveč"...(mačk)

Vozim se po cestsah že okoli 35 let in so mi že ničkolikokrat nepredvidoma prečkale cesto razne živali...ali je otrok planil na cesto za žogo...ali je starejši človek, zamišljen nekam vase, nepričakovano stopil na cesto...Pa še nisem v nikogar treščila...(Ja, no, mene pa je že podrl avto... :()

Ko sedeš v avto, se pač moraš zavedati vseh nepredvidljivih zadev in jih vzeti v zakup....Pa pustiti mobilne telefone, cigarete, glasno glasbo...in še druge stvari, ki te dekoncentrirajo, izven dosega svojih misli.


Ne, ne zgodi se "kar tako", pa vendar se nesrece dogajajo, kajne. Ti stejes zmazke in se sprasujes o nepredvidljivosti in malomarnosti voznikov, jaz pa v prvi vrsti pomislim na lastnika. Pa sem tudi jaz imela ze kar nekaj komentarjev (ustnih in menda tudi pisnih) na to temo: Pa kaj, saj jih dobis na vsakem koraku...

Tudi mene je ze zbil avto, pa kaj potem? Nesrece se dogajajo, tudi "najboljsim". Ne bos pa me prepricala, da je v redu in zgolj nesrecen slucaj to, da ljudje "svoje" pse in macke prosto spuscajo naokrog. Osebno sem nad lastniki mack sicer obupala in se glede tega naceloma sploh ne prickam vec, ker se mi enostavno ne da.

Vsekakor se moras zavedati, da se lahko kaj zgodi-recimo nesreca. Mocno pa dvomim, da vozniki mnozicno nalasc vozijo cez macke.

Torej ce potegnem crto pod tvoja razmisljanja, gre zadeva nekako takole: kdorkoli zbije zival je to ziher naredil nalasc oz. je slo za malomarnost, ker je kadil/pil/poslusal radio/govoril po mobiju. Pri tem je lastnik te zivali (in njegovo ravnanje) povsem nepomemben, ker "tako pac je in kaj cmo zdaj".

Takole iz glave pa se spomnim vsaj ene par primerov, ko je imela kak prst ali noht vmes-zavorna pot ali kako se ze rece. Pri taki in taki hitrosti in idealnih cestnih razmerah prevozis se toliko m preden se ustavis.
Ce ti pri 70km/h skoci macka na cesto 1.5m pred avtom, potem pomoje pac ne mores ustaviti do casa, pa ce si barbar ali pa tako velik ljubitelj vseh zivali, da se kamni dobijo sladkorno od vsega cukra.

Je pa zanimivo, da kar naprej poudarjas starost, ce se prav spomnim, sem bila sama namrec najbolj "jezna na voznike, ker vozijo cez macke" ravno takrat, ko je prvo mesto moje dvomestne starostne stevilke krasila 1. ::)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.06.2008 : 22:10:36
Zanimivo pri vseh teh "modrovanjih" je to, da vas je zbodla v oči podrast (ki je bila mogoče malo nerodno uporabljena) in ne povožene mačke.
Ja, ja....vem, Nanook, da boš rekla, da bi morale biti mačke noter (dejstvo je, da jih večina ni, pa če je tebi tako prav, ali ne) in da je za to odgovoren človek. Seveda je, ampak človek je odgovoren tudi takrat, ko jih povozi! (Mislim, da je tako z zakonom določeno...če se motim, me popravite.)


S katerim zakonom je doloceno kaj? Kakor vem mora lastnik psa/macke, ki je povzrocil/a nesreco, placati skodo/kazen. Si to mislil/a?

Piknjenost na konkreten komentar o podrasti pa lahko komot pripises yerpotovi in moji poklicni deformaciji.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , četrtek, 19.06.2008 : 22:17:55
No s tem se seveda strinjam. Zbodlo me je tisto o dušenju dreves (kar seveda ni res) in to da si dala kot primer deževni gozd. Zaradi tega sem tudi mislil da s "čiščenjem gozdov" misliš nekaj takega (http://z.about.com/d/forestry/1/7/U/4/p_scribe13.jpg) (ob

Oprosti dragi yerpo, damayanti pa niti v enem svojem postu ni omenila dušenje dreves zaradi podrasti.... kamo li dala primerjavo deževni pragozd Vs "našo gmajno".

Pa si pojdi še enkrat prebrat, moje poste ;).... eno mejčken si zabekslal ::).

Jaz dobro vem kaj je podrast, kaj je čiščenje odmrlih dreves, kaj je pogozdovanje in kaj je skrb za gozd v tem našem okolju in klimatskih razmerah.

Okolico kjer živim močno obdaja gozd ;) kaj pa tvojo?

p.s. Si pa še vedno vabljen  na ogled tiste gmajne ,ki se je nihče ni dotaknil  že 40 let. ;)

lahko se pa pridružiš tudi delovni akciji to soboto :) ( za malico poskrbljeno) in  za spoznavanje narave  v praksi pa  tudi :)





Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.06.2008 : 22:30:21
Tudi okolico, kjer zivi yerpo, kar lepo obdaja gozd (ce se temu v nasi preljubi sLOVEniji sploh lahko tako rece ;D ). V pragozdu je ze bil, naravo pa tudi spoznava ze zelo dolgo-pa ne samo iz fotelja. ;)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Patapižu , petek, 20.06.2008 : 10:02:46
S katerim zakonom je doloceno kaj? Kakor vem mora lastnik psa/macke, ki je povzrocil/a nesreco, placati skodo/kazen. Si to mislil/a?

Piknjenost na konkreten komentar o podrasti pa lahko komot pripises yerpotovi in moji poklicni deformaciji.

Nisem naredila študije zakonov povezanih s tem....razmišljam, pač....
(Mogoče bi jih naredila ribjataca - to je pa njena "poklicna deformacija", čeprav živali niso ravno njeno področje....samo dvomim, da bi se hotela na tak način dokazovat ::) ;) .....in seveda....tudi ni rečeno, da bi se dokazala ;D.)

Sem si (na hitro) pogledala Zakon o zaščiti živali (prečiščeno besedilo) in mi je padla v oko 11. točka 45. člena (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354).....če kaj pomeni ali ne, pa lahko debatirate :).


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , petek, 20.06.2008 : 10:21:09
Meni je pa v uc padel 7. clen, se posebej druga alineja. Kako smo si razlicni, kajne. ::)


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: damayanti , petek, 20.06.2008 : 11:18:49
Ali si pa niti nismo tako različni ;) :)

Ker jaz si razlagam ne upoštevanje 7 čl. kar lepo povezano  z 11. točko 45 čl.

Isti zakonik!
 Nikakor si pa ne morem interpretirat 11. točko 45. čl  v povezavi z CPP.
Glede na to da  nenadno zaviranje- posledično pomeni tudi ogrožanje varnosti.

Je že res, da kriv je v praksi tisti ki ima premajhno  varnostno razdaljo- ampak če se dokaže  nenadno zaviranje brez razloga- znaš ravno tako kuponček potalat.

Pa to zdej ne pomeni da  je treba kar vse zgazit( da si ne bo zopet kdo kaj narobe razlagal).... predvsem bi bi moral vsak lastnik upoštevati  najprej zakon o zaščiti živali.

Tisti del v CPP je pa zgolj posledica ker nekdo pač ne upošteva  zakona o zaščiti živali ( čeprav je v zakoniku lepo navedena kakšna je kazen za neupoštevanje ;) )


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: yerpo , petek, 20.06.2008 : 12:00:23
Pa si pojdi še enkrat prebrat, moje poste ;).... eno mejčken si zabekslal ::).
Res je, se posipam s pepelom. Me je podoben slog pisanja zmedel.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: adri , petek, 11.07.2008 : 20:29:09
ok jaz sem gledala ta dokomentarec pred kakimi 5imi urami in mi gre še zdaj na jok sploh se ne morm umirit. :'(
ne vem po kakšni logiki ljudje mislimo da smo pomembnejši od živali in da jim lahko vladamo in odločamo o njihovi usodi
se vidi da tudi približno nismo dorasli temu in da bo trajalo še veliko stoletij predn bomo dojel (če sploh bomo) da živali prav tako čutijo in se borijo za svoj življenje obstoj in da so prav tako pomembne.
ta dokomentarec je kruta resnica ki moraš imeti že kar jajca da ga gledaš sicer umes sm parkrat gledala stran itak nism pa skor nič videla ker sem tako jokala da sm skor dušo spustila.
samo s tem da se jokam ne bom dosegla nič pa ne bom mogla rešit sveta sem se pa odločila da bom začela nakazovati vsak mesec nekaj denarja v zavetišče kolikor bom zmogla in pomagala ubogim živalcam.sicer samo kaplja v morje pa je že nekaj...
lp usem ljubiteljem živali


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 11.07.2008 : 20:59:54
Jaz sem že v osnovni šoli na veliko razglabljala, zakaj se živa bitja delijo na rastline, živali in ljudi.
Ker se mi zdi, da obstajajo samo živali in rastline. Lahko se komot zaradi mene delijo živali na bolj ali manj razvite. Normalno. Ampak kaj se pa ljudje gremo je pa itak....  :-X
Ker nobena živalska vrsta ne ubija iz zlobe, razen ljudje. Lahko me kdo popravi, nisem doma v biologiji... ampak vseeno...  :-X


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: adri , petek, 11.07.2008 : 21:08:08
100% se strinjam s tabo.dobr si povedala


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.08.2008 : 16:55:43
Ne najdem boljse teme, pa ker gre res za eno fajn odkritje, bom kar semle napopala. Nasli enkup goril. (http://edition.cnn.com/2008/WORLD/africa/08/05/congo.gorillas/index.html) :D


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 07.08.2008 : 18:09:51
Ob takih novicah mi pa poskoči srce :) Hvala za link.


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Agnesana , nedelja, 17.08.2008 : 18:36:45

strièek preprodajalec je prava legenda.
Nocem smetiti teme gremlincka Poca. Priporocam pa ogled tega filma, kjer so prikazane vse legende...

http://www.jonhs.net/freemovies/earthlings.htm

lp


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: everlast , torek, 30.09.2008 : 21:53:00
Jaz sem si ogledala film in sem zraven jokala kot dež :'(
Sploh še ne najdem pravih besed, mi je vzelo sapo :'(
Bom juti raje pokomentirala :(


Naslov: Re: EARTHLINGS - PROSIM, POGLEJTE SI
Poslano od: Pajk , sreda, 10.02.2010 : 14:34:08
Iskreno. Vsaka solza, ki je potekla ob gledanju dokumentarca je čisto odveč, če po tistem niste premislili/le o vseh teh dejstvih. Čisto odveč, če bosste še naprej podpirali/le vse to o čemer je bilo v dokumentarcu govora (meso, mlečni izdelki, jajca, cirkus, krzno, usnje, volna, poskusi...)..

The world is vegan, if you want it!