mojpes.net

aktualno => Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje => Sporočilo, začeto od: drobtinica , torek, 13.03.2007 : 12:42:50



Naslov: Medvedi
Poslano od: drobtinica , torek, 13.03.2007 : 12:42:50
Vsi najverjetneje poznamo odlok vlade RS oziroma pristojnega ministrstva, s katerim je letos določeno število medvedov za odstrel.

Kaj me je privedlo k pisanju in odpiranju nove teme. Danes sem na Radiu Celje poslušala prispevek o napadu medvedke, na vprašanja je odgovarjal predsednik Društva za osvoboditev živali. Nekoliko je razjasnil, kaj se je v resnici sploh zgodilo. Trije ljudje, med njimi tudi en lovec in človek, ki je bil poškodovan, so skrenili s ceste in se približali medvedjemu brlogu, čeprav bi lovec moral vedeti, da je tam brlog, da ima medvedka mladičke in se bo najverjetneje odzvala po materinskem nagonu. Lovec je bil tudi oborožen s strelnim orožjem, torej je lahko pričakoval, kaj jih čaka.
Medvedka, ki jo še vedno iščejo in jo smrtonosni streli čakajo na stražah okoli brloga, je imela dva mladička. Eden je še v brlogu, drugi pa je po pripovedovanju predsednika Društva za osvoboditev živali poginil za posledicami poškodb lovskega psa.

Predsednik društva je svoj intervju končal z besedami, da je to, kar se počne z medvedi v Sloveniji sramotno za 21. stoletje in za našo mlado državo.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , torek, 13.03.2007 : 12:55:46
Zakaj me ne čudi, da je mela zgodba ozadje?  :-\ In seveda..... medvedko je treba fentat.... :-X


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: drobtinica , torek, 13.03.2007 : 13:08:25
Prav zanima me, koliko bomo zaslužili z odstrelom in bog si ga vedi, katera proračunska luknja bo zamašena. Morda tista na Ministrstvu za okolje in prostor.
In kje bodo visele slike veselih dobitnikov trofej in kje bodo visele nagačene medvedje glave in krzno?


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Smetka , torek, 13.03.2007 : 13:29:32
Seveda so vedeli. Je znano tudi to, da gredo mladički čez mejo za med...


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Mel , torek, 13.03.2007 : 13:51:38
Ne vem...meni je danes od vsega slabo. Ne razumem, ne morem razumeti in ne sprejeti. In res je sramota za 21. stoletje, za človeštvo...o še kako bomo plačali vse to!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , torek, 13.03.2007 : 14:13:07
Za začetek bi si mogoče morali vsi trije pogledat uni film! Pol pa še vsi na straži....  >:(

Mi je všeč, kako so na TV Slovenija kazali samo prestrašene prebivalce, pa nekako se mi zdi, da jim je ušel podatek, da je bil zraven lovec.... pa tudi se jih niso spomnili vprašat kaj so pravzaprav iskali tam.  ??? Pa tudi se ne spomnim, da bi omenili možnost, da ima medvedka mladičke ....  aja... meja....   Ne vem no, ampak če medvedi ne pašejo v gozd, kam pa potem pašejo   ??? 


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Zivc , torek, 13.03.2007 : 14:49:06
No, jaz bi za začetek temu "genialcu" izstavila račun za zdravljenje, ker iskanje medvedke z mladiči je zame adrenalinski šport in čisti idiotizem. In tu (pri adrenalinskih športih) so pravila zavarovanja rahlo drugačna. "Lovcu" takoj odvzem licence (ali dovoljenja), vse povrsti pa v šolo. Mislim, da se v osnovni šoli učiš, kdo vse prebiva v gozdu in da so mamice z mladički nevarne ne glede na vrsto. Tisti lovec, ki ga poznam, mi že nekaj časa teži, da trenutno v gozdu (na območju medveda) nimam kaj iskat. Še kak mesec ali dva, pa bo spet uredu. Teoretično.

Res ne vem, zakaj bi davkoplačevalci krili zdravljenje tako pametnemu osebku. Na žalost sem ugotovila, da Slovenci razumemo samo položnice.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Maja. , torek, 13.03.2007 : 14:51:52
Nimam besed...


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: miško1 , torek, 13.03.2007 : 15:49:44
Ja je že žal tako, da se najde tudi kak pameten lovec, ki mogoče zanalašč, ali pa "po nesreči "naredi tako neumnost.
In res je, da medvedka vedno brani svoje mladiče tudi do smrti.
To se ne bi dogajalo, če ne bi pred leti po zakonu ukinili mrhovišč, ki so bila globoko v gozdu in na katere so vozili poginule živali. S tem so medvedom vzeli dodatni vir hrane in zato se je medved preselil bliže ljudem.  >:( >:(

A ne bi bilo ceneje zopet uvesti mrhovišča in bi se medved odmaknil nazaj v gozd, kjer ga nihče ne bi motil??


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: drobtinica , torek, 13.03.2007 : 17:05:16
A ne bi bilo ceneje zopet uvesti mrhovišča in bi se medved odmaknil nazaj v gozd, kjer ga nihče ne bi motil??

Se strinjam. Če pa že to ne, naj pa vsaj ljudje (večina), ki živijo na teh območjih, poskrbijo, da ostanke vsega medvedom uporabnega hranijo v primerni embalaži, ko pa se dovolj nabere, pa odpeljejo do prve kante za smeti. Kaj je lažje, plačati prispevek za Komunalo ali tvegati srečanje z medotom.

Morda še nekaj. Nezagovorniki tega ukrepa zatrjujejo, da okolnjo ministrstvo nima pojma, koliko je sploh  medvedov v Sloveniji. Torej predvidevam, da bodo imeli ša manj pojma, koliko jih bo odstreljenih.
Da nam ne bosta nazadnje ostala samo dva ali pa jih bomo naskrivaj vozili nazaj iz Francije.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: alessa06 , torek, 13.03.2007 : 20:30:27
So imeli lovci štetje medvedov. Vsi na preže in so šteli lepo 1,2,3....Ampak , ko bi to štetje trajalo eno uro in povsot ob istem času, bi še človek verjel koliko jih je, pa je trajalo celo noč. Ali veste kako razdaljo prehodi medved v eni noči?? Tako so enega medveda šteli lahko tudi 10x hehe, ko se je sprehajal po svojem teritoriju. In namesto 100 medvedov jih je bilo kar naenkrat 300. In madona to je 100 preveč, dejmo jih 100 odstrelit. Pa jih bodo odstrelili 100 in nazadnje ugotovili, da ni nobeden ostal!!!!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: svrk , torek, 13.03.2007 : 21:25:45
Jaz pa mislim malo drugače.
Tale primer bom pustila pri miru, ker je res absurden. Eden od treh iskalcev medvedov je bil baje otrok. Ne vem, kaj bi si mislila o njegovih dveh spremljevalcih, ki sta ga peljala na tako nevarno pot.
Mislim, da so naši vrli velmožje na ministrstvu lani staknili glave in ugotovili, da res ni prav, ker so popustili EU kar se tiče mrhovišč in so jih uvedli nazaj. In upam, da bo to pomagalo.
Imam pa vedno ob takih dogodkih pred očmi tudi iznakažene obraze in telesa in včasih trupla tistih kmetov, ki so jih medvedje napadli brez znanega vzroka. In mislim, da je nam mestnim ljudem zelo lahko solit pamet kmetom, ki pa tam, kjer prihaja medved do vasi, živijo. In jih je strah. In če je medvedov preveč, pač pridejo bliže h hrani. In zato ne bi kar nekaj na pamet govorila o preštevanju in migraciji medvedov v eni noči.
Potrebno je pogledat obe strani medalje.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: drobtinica , sreda, 14.03.2007 : 07:30:31
Imam pa vedno ob takih dogodkih pred očmi tudi iznakažene obraze in telesa in včasih trupla tistih kmetov, ki so jih medvedje napadli brez znanega vzroka. In mislim, da je nam mestnim ljudem zelo lahko solit pamet kmetom, ki pa tam, kjer prihaja medved do vasi, živijo. In jih je strah. In če je medvedov preveč, pač pridejo bliže h hrani.

Tu se strinjam v popolnosti s teboj. Ampak za poseg medveda v prostor človeka je kriv slednji.
Govorimo pa o tem, da se širitev medvedje populacije (če ta resnično obstaja) lahko kontrolira z drugimi ukrepi in da obstajajo tudi vzvodi, s katerimi se da onemogočiti  napade. Ob shodu, ki je bil namenjen tej temi so bile omenjene opozorilne table v gozdu (po sistemu opozarjanja voznikov na srnjad, žabe, prehod živine), prodaji v živalske vrtove in v druge države, nekaj koristnega pa lahko preberete tudi v spodnjem članku:
"Država trdi, da medvedi povzročajo škodo, so nevarni za ljudi in je zato potreben njihov odstrel. Menimo, da je vse te probleme mogoče reševati na drug način. Mnoge med njimi pozna tudi strategija upravljanja z rjavim medvedom, ki jo je sprejela vlada že leta 2002. Medvede, ki se približajo naseljem, je mogoče odloviti in jih prestaviti nazaj v gozdove, za škodo je vzpostavljen sistem odškodnin, pa tudi lastniki morajo na spornem področju poskrbeti za zaščito svoje lastnine. Če je medvedov preveč, kot še trdi država, bi bilo razmisliti o kastraciji oz. sterilizaciji dela populacije ali o kontracepciji. Razen tega pa država niti ne ve, koliko je v Sloveniji sploh medvedov in je zato vsak poseg v mednarodno zavarovano živalsko vrsto, ki je ogrožena, nedopusten, saj se tako vrsta slabi. Glede na veljavni Pravilnik o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam pa je številčnost te vrste celo na kritični točki oz. zelo hitro pada, kar meče na odstrel medvedov še bolj čudno luč.

V javnost prihajajo informacije, da lahko odstrel živali poveča konflikte in število rojstev živali. Zato je mogoče, da se bo z odstrelom medvedov dosegel samo nasprotni učinek, torej še več bo konfliktov, škode in verjetno tudi medvedov. Primer kantona Ženeva pa dokazuje, da je lahko v kulturni krajini naravno ravnovesje vzpostavljeno tudi brez lova, saj je bil tam lov odpravljen že leta 1974 in to še sedaj velja."

In pri tem se mi poraja naslednja misel: Kaj smo naredili z mufloni, iz mojega konca so jih popolnoma iztrebili, najdeš ga pa na vsakem jedilniku boljše gostilne, drugje odstrel ponujajo kar na spletni nakupovalnici.
Kaj smo naredili z volkom in navsezanje, kaj z risom. Tri rise, ki so jih v Kočevsko reko pripeljali leta 1973 za razplod, so bili odlovljeni na Slovaškem, ker mi nismo imeli potenciala.

Se oproščam, ker sem bila dolga.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: drobtinica , sreda, 14.03.2007 : 07:40:46
Sem pozabila dopisat,da je avtorstvo članka v rokah Društva za osvoboditev živali.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , sreda, 14.03.2007 : 09:43:15
Se mi zdi, da naj bi Rakitna pasala v "področje medveda". Pa tam so vikendi prav lepo po gozdu posojeni, in če se prav spomnim, sem tam pred mnogo leti (tega je res že doooooolgooo) vidla opozorilno tablo "območje medveda - gibanje omejeno". Že res, da tam ni kmetovalcev, pa vseeno.... a je tam kašen medved napadel človeka? Jaz se takega primera ne spomnim. In če sem se v šoli in kasneje kaj naučila, naj se medvedi ne bi imeli želje prehranjevat s človekom (nevarne so predvsem samice z mladiči, zlasti, če se človek znajde vmes, kar pa je čisto logično), res pa je, da za svoje bivanje potrebujejo velik življenski prostor na katerega človek ne vpliva..... In koliko je takih področij v SLO? Se mi vseeno zdi, da bolj mi rinemo k medvedu kot medved k nam.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Tetameta , sreda, 14.03.2007 : 10:04:05
Se mi vseeno zdi, da bolj mi rinemo k medvedu kot medved k nam.
Kaj pa tist v Ljubljani? Na Galjevici... Medvedi v mestu so vseeno mal čuden pojav (razen, če si iz Kočevja- tam je to baje normalno ;) )...in ne reč, da je tudi mesto njegov življenski prostor (razen Kočevja, seveda  ;) )...

Predsednik društva je svoj intervju končal z besedami, da je to, kar se počne z medvedi v Sloveniji sramotno za 21. stoletje in za našo mlado državo.
Je pa res, da rahlo pretiravajo s številom medvedov za odstrel in da so idioti tisti, ki grejo streljat medvedko, ki ima mladiče... >:(
No, po drugi strani pa tudi to "društvo za osvoboditev živali" rahlo pretirava...Se grejo neke blazne ljubitelje živali in zraven vse, ki kdaj pojemo kakšen šnicel, označijo za morilce najhujšega razreda... Me zanima, če bi bil ta predsednik še tako glasen, če bi ga napadel medved... :o


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , sreda, 14.03.2007 : 10:36:12
Nisem iz Ljubljane in zato ne vem za medveda na Galjevici. A je slučajno koga pokončal? Napadel?
V glavnem vem za medveda, ki je pred nekaj leti zalutal na obalo in se sprehajal ob izolski obvoznici. Mislim, da je blo to početje precej bolj nevarno zanj kot za ljudi, ker dvomim, da bi preživel bližnje srečanje z avtom. Poškodoval ni nikogar in upam, da še vedno nekje mirno preživlja svoje dneve.
Moram pa rečt še to, da:
- en medved v ne vem kolko letih v mestu potrjuje samo to, da medvedje NE rinejo trumoma med ljudi
- naša mesta, vasi in kraji se veselo širijo in širijo in širijo. Pa ko se ne širijo mesta, se širijo ceste.
Kdo torej rine kam  ???

Pa še to. Slovenija ima 2 mio prebivalcev. Ja, žal se je verjetno kdo med nami že srečal z medvedom. Koliko pa?
Tudi če bi "tega predsednika" kot praviš napadel medved to še ni razlog, da se jih kar pobija ne glede na to kako glasen bi bil. In celo če bi ga napadel v samem centru Ljubljane, potem bi bilo v najslabšem primeru treba odstranit en sam, konkreten primerek, ne pa še cele njegove žlahte.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Tetameta , sreda, 14.03.2007 : 10:44:04
Nisem iz Ljubljane in zato ne vem za medveda na Galjevici. A je slučajno koga pokončal? Napadel?
Ja dejansko je napadel psa od mamine kolegice...ki so ga imeli na vrtu, medved je pa zalutal tja...pol so pa psa imeli v karanteni (v svoji garaži), dokler niso ugotovili, da medved ni imel stekline... No, pa pes je preživel...Sam medved je pa hodil mimo šole in hiš in kaj jaz vem, kaj bi se lahko zgodilo... :o

Tudi če bi "tega predsednika" kot praviš napadel medved to še ni razlog, da se jih kar pobija ne glede na to kako glasen bi bil. In celo če bi ga napadel v samem centru Ljubljane, potem bi bilo v najslabšem primeru treba odstranit en sam, konkreten primerek, ne pa še cele njegove žlahte.
verjetno ga ne bi napadel, ker medvedi imajo verjetno okus in ne jejo junk food-a... ;) Ok, mal heca... Sej pravim, da so idioti tisti, ki so se spomnili pobit toliko medvedov in tisti, ki so ustrelili medvedko... Ampak ta "predsednik" in to "društvo" zame niso nič boljši...sam mal je treba poslušat kakšne kvasijo, pa te prime, da bi jih sam serviral medvedom... :o


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 14.03.2007 : 10:57:23
Citat
okolnjo ministrstvo nima pojma, koliko je sploh  medvedov v Sloveniji.

MOp dobi podatke od ZGS in BF, ki so edini, ki se z medvedjo populacijo strokovno ukvarjajo. Torej imajo samo in edino oni najbolj relevantne podatke. Je res, da je ocena, vendar je najboljša ocena, ki jo imamo. In tudi metode temeljijo na EU priporočilih in so bile dodelane za naše razmere. Žal tisti, ki trdijo, da podatki niso pravi, nimajo nobenih idej in predlogov, kako bi se medvedjo populacijo preštelo na "bolj pravi" način.

Citat
So imeli lovci štetje medvedov. Vsi na preže in so šteli lepo 1,2,3....Ampak , ko bi to štetje trajalo eno uro in povsot ob istem času, bi še človek verjel koliko jih je, pa je trajalo celo noč. Ali veste kako razdaljo prehodi medved v eni noči??

Ne šteje se jih tako. Pač pa po številu brlogov, iztrebkih, sledenju z ovratnicami se ocenjuje velikost teritorija in na podlagi tega se predvideva...

Citat
Pa jih bodo odstrelili 100 in nazadnje ugotovili, da ni nobeden ostal!!!!

Citat
ki je ogrožena, nedopusten, saj se tako vrsta slabi

Slovenski medvedje so del veliko večje dinarske populacije, zato o nekem obstoju in samovzdrževanju naše populacije ne moremo govoriti. Vsekakor je naših 500-700 medvedov premalo, da bi populacija kot taka sploh obstajala.

Citat
kar se tiče mrhovišč in so jih uvedli nazaj

In imajo bojda razdela koliko in kam...

Citat
Imam pa vedno ob takih dogodkih pred očmi tudi iznakažene obraze in telesa in včasih trupla tistih kmetov, ki so jih medvedje napadli brez znanega vzroka.

Takih primerov je bilo v zadnjih letih za na prste preštet in niso bili brez vzroka. Za natančnejše podatke bi pa morala povprašati, ampak to lahko storite tudi sami. Na MOPu ali ZGSju, kjer imajo to evidentirano. Sploh pa ne bi govorila o truplih... Se pa strinjam, da je lažje govorit iz centra Ljubljane kot iz Kočevja.

Citat
V javnost prihajajo informacije, da lahko odstrel živali poveča konflikte in število rojstev živali. Zato je mogoče, da se bo z odstrelom medvedov dosegel samo nasprotni učinek, torej še več bo konfliktov, škode in verjetno tudi medvedov.

To za medvede in na splošno velike zveri ne velja. Ker so na vrhu prehranjevalne lestvice in nimajo takega obrambnega mehanizma pred prevelikim oplenom. Tako obrambo populacije je narava namenila vrstam plena in ne predatorjem. Samica medveda ima mladiče na dve leti enkrat in takrat enega do tri (tri je že visoka številka). In pika. Tudi, če jih zdesetkaš, bo številka ostala taka.

Citat
Tri rise, ki so jih v Kočevsko reko pripeljali leta 1973 za razplod, so bili odlovljeni na Slovaškem, ker mi nismo imeli potenciala.

sicer ne vem točno, kaj je bilo s tem mišljeno, vendar ne da nismo imeli potenciala. Ris je bil pri nas iztrebljen. Ga sploh ni bilo.

Citat
In koliko je takih področij v SLO?

Jih načeloma ni.

Kljub vsemu povedanemu se mi zdi dotičen primer sporen, da ne bo kdo narobe razumel. Vendar niso vsi lovci slabi in ne delajo vsega brez kakršnihkoli osnov in znanja..


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: drobtinica , sreda, 14.03.2007 : 12:26:17
Nihče ni govoril o slabosti lovcev,  v tem primeru je bilo omenjeno samo to, da je bil pri nesreči prisoten lovec, ki je imel strelno orožje in glede na to, da je bil to njegov revir, bi menda že moral vedeti, kje je medvedji brlog. Ter da medvedka zaradi blage zime (za katero je spet kriv človek) ne sanja zimske idile. In odgovornost za to, da so se približali brlogu, v katerem sta bila dva medvedja mladička je samo na strani obiskovalcev. A morda kdo od nas hodi na ozemlja, za katera že vnaprej vemo, da jih čuva 5 rotweilerjev ali pitbullov?
Risa v Sloveniji je iztrebil slovenski človek, res je, potenciala nismo več imeli.
Dvomov o tem, koliko je število kakšne živalske populacije, ne sme biti, ocena mora biti točna, sploh če je njena posledica natančno število primerkov, ki so za odstrel.
Ali je odstrel teh medvedov morda povezan s kakšnimi natančnejšimi podatki, ali bodo "šli" moški ali "ženski" primerki, ali je morda vseeno?
Tetameta, se strinjam, če se medved znajde v urbanem središču, je potrebno nekako poskrbeti za njegovo odstranitev. Ampak  tu ne govorimo o odstranitvi enega lutajočega  medveda, temveč o odstranitvi 100 ali 106 če hočete.



Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , sreda, 14.03.2007 : 12:40:28
Se zelo strinjam z drobtinico! Ko gre za "odstranjevanje" primerkov neke vrste, ocene res ne bi smele bit približne, da o spolu niti ne govorim. Kaj bo pomenilo za ohranjanje vrste, če bodo (v teoriji je to pač povsem mogoče) odstrelili samo samice? Matematično ima pač vsak "primeren" primerek povsem enake možnosti, da ga zadane metek. In res, kaj če bi bile to samo samice? In kaj če samo samci?  (http://cosgan.de/images/smilie/konfus/a050.gif)

Tetameta malo za šalo, malo za res:
če bi se zanašali na dober okus medvedov, potem po moje velika večina lovcev sploh ni v nevarnost!  (http://cosgan.de/images/midi/frech/a010.gif)

 ;)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: takoda , sreda, 14.03.2007 : 12:47:48
Sama še nisem doživela bližnjega srečanja z medvedom, sem jih pa slišala na daleč, ko sem bivakirala v Kočevju.
Vem, da jih je kar nekaj na Rakitni in se tamkajšnji prebivalci ne sekirajo preveč. Vejo kje približno so njihove poti, kje so brlogi in se tam ne gibajo.
Ker o teh zadevah ne vem dosti,bom rekla le: morda bi se morali zamisliti nad tem, kdo kam rine, če greš v gozd lahko srečaš gozdne živali, če tega ne želiš, se lahko sprehajaš po mestnih ulicah. Tam medveda ne boš srečal.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: alessa06 , sreda, 14.03.2007 : 12:50:46
Tetameta! 
Nihče ni rekel, da so lovci vsi slabi. Imam v družini primerek, ki ni slab in zato skregan z ostalimi, ki delajo neumnosti.

Pred enim letom so jih šteli tako kot sem napisala, ker se je še oče jezil, da so enega medveda videli štirje lovci in so ga šteli kar štirikrat.

 Če se pa že šteje po brlogih, kaj pa so potem ti ljudje delali tam kjer je brlog. V prvem postu je napisano, da je bil z njimi lovec. Pa madona sej bi on moral vedeti, da je tam medvedka z mladiči, ker to pa imajo zabeleženo kje so brložine v vseh lovskih družinah in na zavodih za gozdove, da svojih delavcev sekačev ne pošljejo na to območje, dokler je medvedka tam!!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , sreda, 14.03.2007 : 12:59:18

Imam v družini primerek, ki ni slab in zato skregan z ostalimi, ki delajo neumnosti.

Zanimivo, a ne, kako med lovci, kobajagi skrbniki gozdnih živali, ta dobri postanejo "izobčenci"?  :-\


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Tetameta , sreda, 14.03.2007 : 13:05:27
Tetameta!
Nihče ni rekel, da so lovci vsi slabi. Imam v družini primerek, ki ni slab in zato skregan z ostalimi, ki delajo neumnosti.
joj, tega pa nisem nikoli trdila... Še zmeri do sedaj sem na temu forumu (v nasprotju z večino) govorila same dokaj dobre stvari o lovcih... Samo pravim, da je tist, ki se je spomnil odstreliti toliko medvedov mal khm čuden (da se lepo izrazim)...ne vem od kje jim taka cifra...sploh nisem vedela, da imamo 100 medvedov...   :o

Če se pa že šteje po brlogih, kaj pa so potem ti ljudje delali tam kjer je brlog. V prvem postu je napisano, da je bil z njimi lovec. Pa madona sej bi on moral vedeti, da je tam medvedka z mladiči, ker to pa imajo zabeleženo kje so brložine v vseh lovskih družinah in na zavodih za gozdove, da svojih delavcev sekačev ne pošljejo na to območje, dokler je medvedka tam!!
En pameten primerek lovca...pol je pa ves glasen, ko ga medved napade...in gre in ustreli medvedko z mladiči (pa vsak lovec ve, da se mladiču ne sme ustreliti mame)...

Tetameta malo za šalo, malo za res:
če bi se zanašali na dober okus medvedov, potem po moje velika večina lovcev sploh ni v nevarnost!  (http://cosgan.de/images/midi/frech/a010.gif)

 ;)
Mislim, da se v tem primeru lahko večina od nas brez skrbi sprehaja po Kočevskem rogu... ;)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 14.03.2007 : 13:25:00
Citat
A morda kdo od nas hodi na ozemlja, za katera že vnaprej vemo, da jih čuva 5 rotweilerjev ali pitbullov?

To pomeni kaj? Da ljudje, ki tam živijo nimajo vstopa na svoja zemljišča (ki so zelo verjetno nekaj več kot prag njihove hiše)? Za dotični primer se pa strinjam in sem že to tudi povedala.

Citat
Dvomov o tem, koliko je število kakšne živalske populacije, ne sme biti, ocena mora biti točna, sploh če je njena posledica natančno število primerkov, ki so za odstrel.
Ali je odstrel teh medvedov morda povezan s kakšnimi natančnejšimi podatki, ali bodo "šli" moški ali "ženski" primerki, ali je morda vseeno?

Ni dvomov o tem. Številka je natančna kolikor se da. Ocena ni na oko ocena, ampak na podlagi dolgoletnih raziskav in metod štetja medvedov. In seveda je določeno tudi kaj se odstreli. In ne samo ali gre za samce ali samice, pač pa tudi starostna struktura ter fizično stanje medveda (da razložim: zelo pomembno je ali odstrelijo velikega dominantnega samca s 300 kg ali pa nekega revčka, ki nima niti svojega teritorija in tehta cca 180 kg, torej kot samica. Pomembno je ali se odstreli "stara" mama, ki zna vzgajati svoje mladiče ali neka neizkušena mama, ki jih bo po možnosti zapustila. Vse to je upoštevano v odstrelu).

Za točno številko pa predlagate kaj? Da se polovi vse medvede v sloveniji, se jih uspava (hkrati jih je koristno tudi zmeriti, stehtati, oceniti zdravje), jih pobarvati z različnimi barvami (s čipi nekako ne bi šlo, ker moraš biti preblizu za preverjanje, torej bi to pomenilo ponovno uspavanje medveda) in si jih beležiti? Ste resni?

Sej drugače so podatki javno dostopni, malo je treba pobrskati po MOLovi strani ali pa se pozanimati pri že prej omenjenih organizacijah. Če se že kdo želi spuščati v strokovnost ocene in metod štetja in podobno.

Citat
da jih je kar nekaj na Rakitni in se tamkajšnji prebivalci ne sekirajo preveč. Vejo kje približno so njihove poti, kje so brlogi in se tam ne gibajo.

MOP skrbi tudi za obveščenost prebivalcev in sodelovanje s stroko na izpostavljenih območjih. Vsaj naj bi. V programu majo, kaj dejansko se izvaja je pa res vprašanje. To pa lahko povedo samo tamkajšnji prebivalci.

Citat
Tetameta!
Nihče ni rekel, da so lovci vsi slabi.

To sem omenila jst, ker sem na hitro zaključila. Hotela pa sem povedati (ne samo in izključno za lovce, ker razen samega odstrela oni nimajo kaj veliko pri ocenjevanju števila in strukturi odstreljenih medvedov), da tisti, ki to vodijo vedo kaj delajo. In ni nobenega (zaenkrat), ki bi jim po strokovni plati znal ali vedel očitati. Samo vpitje levo in desno pač ne pomaga.

Citat
Če se pa že šteje po brlogih, kaj pa so potem ti ljudje delali tam kjer je brlog. V prvem postu je napisano, da je bil z njimi lovec. Pa madona sej bi on moral vedeti, da je tam medvedka z mladiči, ker to pa imajo zabeleženo kje so brložine v vseh lovskih družinah in na zavodih za gozdove, da svojih delavcev sekačev ne pošljejo na to območje, dokler je medvedka tam!!

S tem se strinjam. Vedeli so oziroma bi morali vedeti. Drugače pa je po 35. členu zakona o divjadi in lovstvu zagrožena kazen (mislim, da od 0,5 mio SIT navzgor) za vznemirjanje divjadi (torej tudi medveda) v času vzreje mladičev. Sploh pa v okolici brloga. In še nekaj nekorektnosti je v dotični situaciji, zaradi katere se je začela ta debata.

Ponavljam:
Citat
Kljub vsemu povedanemu se mi zdi dotičen primer sporen, da ne bo kdo narobe razumel.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 14.03.2007 : 13:33:05
Citat
malo je treba pobrskati po MOLovi strani

Se opravičujem, napaka: MOPovi strani.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: alessa06 , sreda, 14.03.2007 : 13:45:27
No ravnokar je bilo po televiziji na poročilih, da je iskanje medvedke ustavljeno! Mladički pa naj ne bi preživeli.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , sreda, 14.03.2007 : 13:52:08
Mladièki pa naj ne bi preživeli.

Krasno! Še ena zmaga človeka....  (http://cosgan.de/images/smilie/konfus/p030.gif)
Me pa zeeeelooo zanima kako bo s tistim 35. členom zakona in kdo bo plačal zdravljenje tistega fanta??? Zakaj bi ga morali mi???  :-\

Btw. Resno me tole zanima, če kdo ve. Poginila sta 2 mladiča. A se štejeta v odstrel, al je to pač bonus?


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: PikaPoka , sreda, 14.03.2007 : 13:55:29
Rečeno (oziroma napisano) je bilo celo, da naj bi človek šel do brloga in skušal slikati mladiče in da je zato medvedka napadla. Nepreverjeno, samo "slišano".


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Mel , sreda, 14.03.2007 : 14:15:48
Tudi mene zanima, kako se bo tale 35. člen "odvil"... ::) in ja, hip, hip hura, za zamgo človeka. >:(


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Geri , sreda, 14.03.2007 : 14:27:24
Ojla!

ne spuščam se v to ali je dobro ali ni streljat medvede...

Sama sem se z medvedom srečala 2x. Ne vem spola, ne starosti, obakrat je bil medved samo 1. Prvič sem kolesarila po Nanosu in se skoraj zaletela v medveda, ki je prečkal cesto... seveda sem v trenutku dobila nadnaravno moč v nogah in hitrost kolesa ;D. No medved ni šel za mano.
Drugič sem se potepala po gozdu in srečala medveda sredi gozda (ne na cesti).. moji dve psici sta me na to opozarjali že prej vendar nisem razumela. kljub temu, da sta začeli lajati ko nori se je medved le dvignil na zadnje noge in potem sem pograbila psici in tekla kot so nas noge nesle. Medved ni šel za nami.
Enkrat sem celo zalutala v brlog divje svinje :-[ s 4 psi in je stekla mimo nas, ni nas pa napadla...

Hočem samo reči, da napadi se ne vrstijo kar tako... je pa res da medvedi veliko škode na kmetijah naredijo... spet zato ker lahko.. ker je hrana prelahko dostopna. Na nanosu imamo vikend, zraven vikenda je vagon v katerem je bila shramba. še se spomnem kako smo otroci gledali skozi okno ko je medved praskal po vagonu in ga celo zamajal... do hrane ni prišel in nikoli več ga ni bilo nazaj... zakaj bi se trudil za nič?


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: takoda , sreda, 14.03.2007 : 14:31:06
Uf Geri, tole je pa prava pustolovska zgodba. A ne pravijo, da ne smeš teči če srečaš medveda? Ha, me zanima kako bi jaz reagirala. PO moje bi jo ucvrla da bi podrla vse rekorde ;D


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: mandril , sreda, 14.03.2007 : 15:05:48
- http://www.gov.si/zgs-life/content.php?menu=4,0,0&news_id=12&PHPSESSID=9a2ceef0074dd605d9f779c8d87703d1

- http://www.gov.si/zgs-life/content.php?menu=3,0,0&content=20&PHPSESSID=9a2ceef0074dd605d9f779c8d87703d1

- http://www.zgs.gov.si/  (pa malo naj se še naprej klika)

- http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/okolje/pdf/strategija_rjavi_medved_2002.pdf

- http://www.mountainwilderness.si/sl/novo-na-spletiscu/atct_topic_view?b_start:int=60&-C=

- http://ntl.bts.gov/DOCS/ICOWET_III/kobler_p.pdf

- http://www.parcoadamellobrenta.tn.it/Download/layman_report_EN.pdf

par linkcev zelo na hitro, če bo komu se dalo brat seveda...
Se pa popolnoma strinjam s "Pridno", način štetja rjavega medota je pri nas takšno kot je, in glede na to, da je to pri nas zaenkrat edina metoda, je potemtakem tudi najbolj natančna, kolikor je seveda lahko.
Itak je lušno, da ljudje proizvajajo iz sebe stavke v smislu da se ne ve točne številke (mislim da se tudi točne številke za ljudi ne da dobit, kajne!), da tako štetje oz ocenitev populacije rjavega medota pri nas, ni dobra bla bla... O alternativi pa seveda nič. Pa dvomim da so stuhtali tako ocenjevanje trije možakarji in ena ženska, ki igrajo tarok na kamniti mizi sredi Babnega polja in pijejo čaj z rumom, ampak je verjetno prisostvoval tudi kakšen strokovnjak, tako da je najmanj neresno (lep dan je, zato bom "nežen" z izrazi) od nekaterih, da zgolj negirajo to metodo, alternative pa ne...
Pa da se razumemo, kar se mene tiče, bi lahko medvedka unga lovca s puško ali ga pa kr z eno palco nalomila!
Skratka, lep dan še naprej...

Geri: kul! :) :)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Geri , sreda, 14.03.2007 : 15:12:12
Uf Geri, tole je pa prava pustolovska zgodba. A ne pravijo, da ne smeš teči če srečaš medveda? Ha, me zanima kako bi jaz reagirala. PO moje bi jo ucvrla da bi podrla vse rekorde ;D

Ja pravijo da ne smeš teč... vem, da je dobro bit pri miru in tiho, marsikaj vem, ko pa sem stala pred ogroooomnim medvedom (verjetno ni bil tako velik :D) nisem veliko razmišljala ;D!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 14.03.2007 : 15:31:49
Uf, nekomu se je dalo brskati. Meni se pa vseeno ne da brati, ker je gradiva veliko.

Citat
Me pa zeeeelooo zanima kako bo s tistim 35. členom zakona

Tudi mene. Me zanima, če ga mislijo sploh upoštevati, ali bo pač negiran, ker gre za primer napada agresivne in nevarne medvedke na "nič-hudega-slutečega" človeka...

Citat
Poginila sta 2 mladiča. A se štejeta v odstrel, al je to pač bonus?

ne bi vedela natančno, vendar se naj bi pri odvzemu določenega števila medvedov upošteval odstrel, izgube zaradi prometnih nesreč, izjemni odstreli in verjetno tudi taki primeri. Čeprav je vprašanje, ker gre za mladiča.

Najbolj sem pa navdušena, da (kolikor kaže - vsaj tako sem razumela poste tukaj) so mladiča pustili zmrzniti ali stradati ali karkoli že. Zlati so. Me zanima kako bodo to upravičili. Če sploh bodo.  Ali je to nesrečni slučaj? (sej vem, da verjetno kak predstavnik MOPa tega ne bere, pa vseeno sprašujem)

Citat
Uf Geri, tole je pa prava pustolovska zgodba

Se strinjam  ;) Čeprav se načeloma naši medvedje bojijo človeka (a je kej čudnega?). Zanimivo pa je, da medved ni znorel, ko je videl psa. Vsekakor zanimivo.  Geri, a si iz kakega takega "medvedjega" območja? Al imaš samo srečo?   :P


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Geri , sreda, 14.03.2007 : 16:00:48
pridna, sploh nisem iz medvedjega območja  :D... mam samo srečo spoznavat naše divje živali na 4 oči ;). Medved se je zaradi psic dvignil na zadnji taci in spustil nek glas, da so se mi kosti tresle... jaz sem samo pograbila psici in smo tekle.. nisem ravno gledala kaj na to pravi medved ;D.

Se popolnoma strinjam.. medvedi že vedo zakaj se bojijo ljudi >:(


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 14.03.2007 : 16:04:05
A pa fotkiča nisi mela s sabo?  ???

 ;D  ;D  ;D



Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Zivc , sreda, 14.03.2007 : 16:34:43
Ja pravijo da ne smeš teč... vem, da je dobro bit pri miru in tiho, marsikaj vem, ko pa sem stala pred ogroooomnim medvedom (verjetno ni bil tako velik :D) nisem veliko razmišljala ;D!

Temu se reče teorija in praksa. Ni vedno isto. ;)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nanook , sreda, 14.03.2007 : 19:03:31
Cisto iz firbca (poklicna deformacija?), pridna, kaksne dolgoletne raziskave imas v mislih tule:

Citat
Ni dvomov o tem. Številka je natančna kolikor se da. Ocena ni na oko ocena, ampak na podlagi dolgoletnih raziskav in metod štetja medvedov.

Medvedji kakci, dlake? Imas v mislih varstveno genetiko medveda? Ali kaj tretjega? A so ze znani rezultati, jaz se namrec res ne spomnim, da bi mi kdo cifro omenil, bom pa sla vprasat. :) Hvala.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 14.03.2007 : 22:00:51
Imas v mislih varstveno genetiko medveda?

Nope. Nisem imela v mislih tega (verjetno in čisto možno pa je, da so tudi ti podatki doprinesli k oceni številčnosti). Kolikor vem je do sedaj dodelana metodologija za ta projekt. O točnih datumih začetka in mejnikov pa ne bi govorila, ker ne vem. drugače pa teče kar nekaj projektov (mislim, da so podatki tudi javno dostopni), ocena pa je podana na osnovi kombinacije kontrolnih metod. Očitno pa veš o čem govorim in če imaš kake povratne informacije, so zelo dobrodošle (predvsem, če je bila poklicna deformacija mišljena v smislu, da si sestavni del procesa in imaš dostop do dotičnih ljudi). Če se ti pa da brskat, imaš nekaj postov nazaj nekaj linkov (hvala mandrilu) – med njimi mislim, da je celo nek članek (predzadnji link), mislim, da je zanimiv.

jaz se namrec res ne spomnim, da bi mi kdo cifro omenil

Malce si me zmedla, o kateri cifri govoriš?


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: mandril , četrtek, 15.03.2007 : 13:59:22
Če komu kaj pomaga, slavno strokovno mnenje ZGS-ja:
 http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/okolje/pdf/zveri/odstrel_velikih__zveri_2007.pdf

...pa še bolj slavno sporočilo za javnost:
http://www.zgs.gov.si/fileadmin/zgs/main/img/SPORCILA_ZA_JAVNOST/Novinarske_KONF/SPOROCILO_ZA_JAVNOST_LESNIK.doc

Au revour


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , četrtek, 15.03.2007 : 14:07:30
Se opravičujem za skok izven teme...

Citat
Au revour

Nočem biti pikolovska, ampak "Au revoir"   :D


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nanook , četrtek, 15.03.2007 : 16:51:47


Malce si me zmedla, o kateri cifri govoriš?

Ocena stevilcnosti, koliko medvedov je pri nas (od-do). Ker se ze ravno precej omenja to oceno, me zanima, kaksne so konkretne stevilke. Sicer smo imeli lani predavanje, pa sem bolj ali manj dremala vmes (ne zato, ker bi bilo dolgocasno, ampak zato, ker sem bila skoraj pol noci pokonc, poslusala jelenji ruk in jedla :-[ ).

Vem, da poteka tisto z drekci in dlakami, ceprav ne vem tocno, kako dalec je. Moram itak iz faksovnih razlogov do glavnih akterjev tega, pa bom povprasala (ce spet ne pozabim, jasno ::) ).


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , petek, 16.03.2007 : 08:44:29
Se mi je zdelo, pa sem vseeno vprašala. Ja, omenjeni glavni akterji so podali to številko in jo tudi zagovarjajo.  Če boš šla in če boš kaj konkretnega zvedela, javi. Bi bila zelo hvaležna, ker mi je tematika zanimiva, vendar v navalu vsega ostalega, nekako ne pridem do obravnavanja meni zanimivih stvari (prednost ima pač služba, šola itd.).  Za "drekce in dlake" so pa povedali samo, da je metoda izpopolnjena in raziskave potekajo naprej.

Pa spet eno izven:
Citat
poslusala jelenji ruk in jedla

Jedla?  ;D

aja, pa dej prosim, če boš šla in se spomnila, vprašaj še za volka...  :P Me ful firbec matra...  :)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nanook , petek, 16.03.2007 : 08:55:47
Kul, hvala.

Ma ja, na zaru pecene gobice pa mesek, mnjami.

Jaz pa stevilke res ne gremo skupaj.  :-[

Ja, glede dlak-ce slucajno kdo od vas v gozdu naleti na v zemljo zabit kol ovit z bodeco zico, naj ga prosim pusti pri miru. Zivalim ni nic hudega, ne gre za mucenje ali karkoli podobnega. Gre za to, da se medved pac ob to podrgne in pusti dlako, ki se jo nato porabi za raziskave.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , petek, 16.03.2007 : 10:41:29
MVP = minimalna viabilna populacija za rjavega medveda (Ursus arctos) znaša 1000 osebkov, torej je vsako krčenje populacije medveda strokovno nedopustno.  :-\ ( MVP = Minimum Viable Population).
Če neka populacija postane premalo številčna, potem doseže nek nepovraten prag, kjer se začne neustavljivo izumiranje; populacija izumre, tudi če vanjo ne posegamo več.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , petek, 16.03.2007 : 12:35:12
Definicija je že prava,vendar če prebereš nekaj postov nazaj, slovenija nima svoje populacije, ampak so slovenski medvedje del večje dinarske populacije.  Zato je velik del strategije upravljanja z rjavim medvedom tudi mednarodno sodelovanje...

Citat
MVP = minimalna viabilna populacija za rjavega medveda (Ursus arctos) znaša 1000 osebkov

Hm. stroka pravi 2000. Beri strategijo, ki jo dobiš na enem od linkov, ki so pripopani nekaj postov nazaj. Jst ne vem.



Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , petek, 16.03.2007 : 15:21:48
V diplomski nalogi Grlj David piše 1000, možno a da kje 2000, številke se razlikujejo glede na vir.Je pa pomembno, da je državna ocena o 500 - 700 medvedih pretirana ali nezanesljiva,kar potrjujejo tako dr. Ivna Kos, kot kolega Dr. Borsi Kryštufek, kot tudi predstavnik LZS Bogdan Mahne.
Po moje se medvedi tudi ne selijo toliko, da bi lahko govorili, da imamo viabilno populacijo. Tule gre za eno neverjetno sprenevedanje in v bistvu za naročen pokol ogroženih medvedov.  >:(


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , petek, 16.03.2007 : 15:44:33
Citat
možno a da kje 2000

V strategiji ... sem napisala. Hja, glede strokovnjakov pa tako - uradno trdijo, da je ocena taka kot je in se z njo strinjajo. Če pa ne upajo naglas povedat, kaj so ugotovili in do česa so prišli s svojimi raziskavami, je pa drug problem. Dokler bodo uradno pihali v rog z odločevalci o usodi medvedov bo stvar ostala taka kot je.

Citat
Po moje se medvedi tudi ne selijo toliko, da bi lahko govorili, da imamo viabilno populacijo

Pa o čem sem jst pisala post nazaj? Nimamo viabilne populacije. Medvedja populacija se ne ravna po mejah držav. Prosim beri kaj pišem. Sploh pa:

Citat
Slovenski medvedje so del veliko večje dinarske populacije, zato o nekem obstoju in samovzdrževanju naše populacije ne moremo govoriti. Vsekakor je naših 500-700 medvedov premalo, da bi populacija kot taka sploh obstajala.

Citat
MOp dobi podatke od ZGS in BF, ki so edini, ki se z medvedjo populacijo strokovno ukvarjajo. Torej imajo samo in edino oni najbolj relevantne podatke.

Citat
Za natančnejše podatke bi pa morala povprašati, ampak to lahko storite tudi sami. Na MOPu ali ZGSju, kjer imajo to evidentirano.

Citat
ej drugače so podatki javno dostopni, malo je treba pobrskati po MOPovi strani ali pa se pozanimati pri že prej omenjenih organizacijah. Če se že kdo želi spuščati v strokovnost ocene in metod štetja in podobno.

Citat
- http://www.gov.si/zgs-life/content.php?menu=4,0,0&news_id=12&PHPSESSID=9a2ceef0074dd605d9f779c8d87703d1

- http://www.gov.si/zgs-life/content.php?menu=3,0,0&content=20&PHPSESSID=9a2ceef0074dd605d9f779c8d87703d1

- http://www.zgs.gov.si/  (pa malo naj se še naprej klika)

- http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/okolje/pdf/strategija_rjavi_medved_2002.pdf

- http://www.mountainwilderness.si/sl/novo-na-spletiscu/atct_topic_view?b_start:int=60&-C=

- http://ntl.bts.gov/DOCS/ICOWET_III/kobler_p.pdf

- http://www.parcoadamellobrenta.tn.it/Download/layman_report_EN.pdf

par linkcev zelo na hitro, če bo komu se dalo brat seveda...
Se pa popolnoma strinjam s "Pridno", način štetja rjavega medota je pri nas takšno kot je, in glede na to, da je to pri nas zaenkrat edina metoda, je potemtakem tudi najbolj natančna, kolikor je seveda lahko.
Itak je lušno, da ljudje proizvajajo iz sebe stavke v smislu da se ne ve točne številke (mislim da se tudi točne številke za ljudi ne da dobit, kajne!), da tako štetje oz ocenitev populacije rjavega medota pri nas, ni dobra bla bla... O alternativi pa seveda nič. Pa dvomim da so stuhtali tako ocenjevanje trije možakarji in ena ženska, ki igrajo tarok na kamniti mizi sredi Babnega polja in pijejo čaj z rumom, ampak je verjetno prisostvoval tudi kakšen strokovnjak, tako da je najmanj neresno (lep dan je, zato bom "nežen" z izrazi) od nekaterih, da zgolj negirajo to metodo, alternative pa ne...
Pa da se razumemo, kar se mene tiče, bi lahko medvedka unga lovca s puško ali ga pa kr z eno palco nalomila!
Skratka, lep dan še naprej...

Citat
Če se ti pa da brskat, imaš nekaj postov nazaj nekaj linkov (hvala mandrilu) – med njimi mislim, da je celo nek članek (predzadnji link), mislim, da je zanimiv.

Citat
Če komu kaj pomaga, slavno strokovno mnenje ZGS-ja:
 http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/okolje/pdf/zveri/odstrel_velikih__zveri_2007.pdf

...pa še bolj slavno sporočilo za javnost:
http://www.zgs.gov.si/fileadmin/zgs/main/img/SPORCILA_ZA_JAVNOST/Novinarske_KONF/SPOROCILO_ZA_JAVNOST_LESNIK.doc

In pa - jst sm napisala (do sedaj že večkrat) bolj ali manj vse kar vem. Žal dokler mi kdo drug ne dokaže drugače, verjamem stroki. In če stroka govori tako, potem bo verjetno držalo. Če se postavljajo vprašanja o njihovi zanesljivosti, strokovnosti itd. je treba imeti tudi argumente. To je bil bil v bistvu moj point vsega skupi. 

Pa čisto moja osebna pripomba (ne ravno povezana s tematiko) - naštevanje imen ne pove večini nič. Meni pa tudi ne, čeprav vem kaj govoriš. Prav? In še enkrat - dokler bo dotična oseba rekla javno, uradno, takrat-ko-je-treba ali kakorkoli želiš to poimenovati, da je tako, je popolnoma vseeno, kaj reče v svoji pisarni.

Pa še ena stvar - tile znanstveniki so tako stoprocent v svoje delo, da jim zunanja pomoč pomeni 0. Torej majo, da stvar obvladajo in jo zagovarjajo.

Ker sem povedala že večkrat vse in lahko popam samo še citate, se bom v tej temi nehala javljat (da ne bo kdo mislu, da me je medved pojedu  ;D ).



Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Zivc , petek, 16.03.2007 : 17:59:41
aja, pa dej prosim, če boš šla in se spomnila, vprašaj še za volka...  :P Me ful firbec matra...  :)

Vem, da je čisto off topic, ampak tole pa tudi mene zanima.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nanook , sobota, 17.03.2007 : 01:08:15
Bom sla bom sla bom sla, obljubim, bom vse preprasala, si bom na listek napisala, da ne pozabim. :)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , torek, 20.03.2007 : 22:59:31
Lepim Pismo bralca iz Dela:

Medvedki in njunima mladičema v spomin

Delo, 20.03.2007, Pisma bralcev in odmevi

Peter Zalar, star 31 let, se je v Ponikvah pri Cerknici odpravil k medvedjemu brlogu, da bi fotografiral brlog oziroma medvedko. Spremljal ga je oče Ivan, lovec, oborožen s pištolo. Peter Zalar je medvedko, ki je bila v brlogu z dvema mladičema, vznemiril. Planila je iz brloga, ga zgrabila za nogo in hudo ranila. Odkotalila sta se po bregu in padla na cesto. Medvedka je takrat pobegnila. Takoj so se zbrali lovci, da bi medvedko ustrelili. Čakali so, da jo bo premagal materinski nagon in da se bo vrnila k svojima mladičema. Medvedka se je res vrnila, dva lovca sta streljala, po njunih trditvah v zrak. Lovci so nato čakali pri brlogu z mladičema še nekaj dni, dokler nista poginila od lakote, medvedke pa ni bilo več. Takšna naj bi bila v grobem in brez podrobnosti zgodba, kot so nam jo predstavili v časopisih in na televiziji. Toda ta zgodba ima tudi drugo stran, čisto nič svetlo.
Peter Zalar je v očeh slovenske javnosti postal žrtev, čeprav je bil v resnici storilec dejanja, ki je prepovedano po zakonu o lovstvu in je zanj predpisana tudi kazen. V zakonu o lovstvu, Uradni list RS, št. 16 z dne 20. 2. 2004, v členu št. 35 jasno in nedvoumno piše, da je divjad prepovedano vznemirjati na rastiščih, gnezdiščih, polegališčih in v brlogih. Medvedka je bila v brlogu. Za dejanje, ki ga je storil Peter Zalar, je zagrožena globa od 100.000 do 300.000 SIT (zakon o lovstvu, člen št. 77). Medvedja mati ni storila drugega, kot da je z vso naravno pravico, kot jo ima vsaka živalska in človeška mati, branila svoja dva mladiča.
Tako imenovani lovci so se takoj po dogodku namenili, da medvedko ubijejo. Kdo jim je to dovolil? Zakon o lovstvu v 42. členu izrecno določa, da lahko »poseg v populacijo divjadi izven lovne dobe dovoli samo minister«. Minister tudi določi pogoje in način poseganja. Kdaj je minister izdal to dovoljenje, saj se je dogodek zgodil v nedeljo? Ali so ga lovci dobili, preden so se namenili, da medvedko ubijejo in njena mladiča izstradajo do smrti? Če ne, so kršili zakon.
Katere pogoje in način usmrtitve je minister predpisal s tem dovoljenjem? Ali je izrecno določil, da lahko medvedko ubijejo pri njenih dveh mladičih? Če tega ni določil (pod pogojem seveda, da so lovci sploh imeli njegovo dovoljenje, ko so odšli s puškami, da medvedko ubijejo), so lovci kršili 43. člen zakona o lovstvu. Ta izrecno določa, da se divjadi ne sme izpostavljati nepotrebnemu trpljenju. Po 77. členu zakona o lovstvu se posameznik za ta prekršek kaznuje z globo od 100.000 do 300.000 SIT. Če ga je storila pravna oseba, se kaznuje z globo od 100.000 do 30.000.000 SIT (člen 75). Če je določeno ministrstvo res izdalo dovoljenje, po katerem lahko lovci pustijo od lakote umreti dva medvedja mladiča, stara približno en mesec, potem je bilo kršitelj zakona ministrstvo, če tega dovoljenja ni dalo, so zakon kršili t. i. lovci. Smrt od lakote je brez dvoma izpostavljanje nepotrebnemu trpljenju.
Če so lovci nameravali ubiti medvedko brez ministrovega dovoljenja, so kršili tudi 44. člen zakona o lovstvu, ki določa, da je prepovedano loviti divjad v nasprotju s pogoji iz 2. odstavka 42. člena, ta pa izrecno določa, da se lahko takšna usmrtitev izvede samo z dovoljenjem ministra.
Sprašujem slovensko državo in njene pristojne organe, kdaj bodo stekli predpisani postopki o ugotavljanju odgovornosti Petra Zalarja, t. i. lovcev in pristojnega ministra v skladu z določbami zakona o lovstvu. Lovcev ne sprašujem o njihovi lovski etiki, saj takšna dejanja nimajo z lovskimi načeli nič skupnega, lovce pa kažejo v najgrši luči kot ubijalce.
Vse mogoče sem pričakoval v naši samostojni državi, nikoli pa tega, da bo vsa Slovenija molče spremljala, kako pustijo dva mladiča umreti od lakote, da bi lahko ubili njuno mater. Mislil sem, da je tako miselnost mogoče pričakovati samo od gestapovcev. Očitno smo kot narod zboleli ali pa smo izgubili vse vrednote človečnosti, da smo padli tako nizko. Še nikoli me ni bilo tako sram, da sem Slovenec.
Janez J. Švajncer
Tržaška 81a, Logatec


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nika2 , torek, 20.03.2007 : 23:30:41
ojej, jaz se s tem pismom popolnoma strinjam.

In, poleg vsega, a ni slo v tem primeru tudi za mucenje oz. nekaksno namerno zanemarjanje zivali, saj so mladicka tako rekoc zanalasc izstradali, da so le-ti poginili!!!
Res je, v takih primerih je lahko cloveka sram, da je Slovenec. Tudi mene v nasi drzavi na zalost zelo pogosto veseli, da imam italijanski, in ne slovenski, priimek.
Poleg tega me veseli, da vsaj prijatelji iz tujih drzav razumejo mojo teznjo po pomoci zivalim. Tukaj v Sloveniji se, razen vas s foruma, redko najde kdo, ki me sploh razume.

Upam, da se bodo stvari izbojsale. Tudi vprid medvedom.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , sreda, 21.03.2007 : 07:46:50
No, zdej me pa še bolj zanima, ali bo država tokrat poskrbela za spoštovanje zakonov  :-\ In zelo se sprašujem, zakaj moram kot davkoplačevalka plačati zdravljenje tega... rajši ne rečem koga....

Citat
Vse mogoče sem pričakoval v naši samostojni državi, nikoli pa tega, da bo vsa Slovenija molče spremljala, kako pustijo dva mladiča umreti od lakote, da bi lahko ubili njuno mater. Mislil sem, da je tako miselnost mogoče pričakovati samo od gestapovcev. Očitno smo kot narod zboleli ali pa smo izgubili vse vrednote človečnosti, da smo padli tako nizko. Še nikoli me ni bilo tako sram, da sem Slovenec.


Na žalost se zelo, zelo, zelo strinjam.....

Ne vem, če se naši "izvoljeni" sploh trudijo slišat naša mnenja (razen takrat, ko nas žicajo za glasove), ampak mogoče bomo pa kdaj dovolj glasni, da bojo morali slišat. Eno je, da lahko na tak umor reagiram čustveno (kar se mi pravzaprav sploh ne zdi nič slabega), drugo je, da je prišlo  do večih hudih kršitev več kot enega zakona. In vsaj to drugo bi moral slišat gospod minister. V pteke bo v petek, 23. 3. 2007 ob 16.30 v Ljubljani na Dvornem trgu bo shod, proti takim kršitvam in takemu mučenju živali, če koga zanima.

   


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nika2 , sreda, 21.03.2007 : 10:38:18
uf, skoda, ker ne morem priti!!!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 21.03.2007 : 11:34:09
Vem, da sem rekla, da se ne bom več oglašala sem. Pa sem prevelik gobec  :-[ .
Ne razumem, zakaj si ljudje nočejo prebrat določenih stvari, če se že bunijo. Namreč – lovci, ki so bili slikani, ki so intervenirali itd. (ne govorim o tistem ***, ki je prvotno plezal v brlog) so člani intervencijske skupine, ki je pod komando MOPa. In MOP naroči skupini kam, kdaj in kako. In tudi, če so dovoljenje napisali šele kasneje, si bodo valda ščitili svoje riti in ga po dogodku predatirali. Tako odpadejo 42. do 44. člen zakona o divjadi in lovstvu.

Kaj se sploh vtikam v to? Ne moti me napačna informiranost ljudi. Zaradi mene verjemite, kar želite in doma skačite zarad največjih neumnosti u luft. Zarad mene, če greste v medije in jim izlijete svojo dušo. AMPAK, če mislimo (vključno z mano) kdaj kaj rešit, premaknit, spremenit, potem je treba odločevalce napadat na njihovem terenu, kar pomeni, da je treba bit bolj pripravljen kot oni. Vem kaj govorim. In njihov odgovor bo šel verjetno na varianto, da valda je bilo krito s strani MOPa in da vedo, kaj so njihove dolžnosti in blablabla. Pri vsem tem prerekanju, bodo take komentarje (pisma bralcev, članke) s tem povozili. In edini člen, pri katerem bi imeli v boju kaj možnosti (35. člen omenjenega zakona - lahko da še kak drug, sigurno pa ne tisto brez dovoljenja MOPa), bo spolzel mimo…

Aja, pa etično in moralno v takih primerih v »naravi« ne obveljata. Sploh. Sej je itak normalno, da ne preživijo vsi mladiči. In, da ne bo kdo spet na pol bral – jst se s tem ne strinjam. Nisem za odstrel 100ih medvedov. Nisem za odstrel enega medveda. Ampak tko je. Zakone imamo take kot imamo, vlado imamo tako kot smo jo volili. Ravno tako se ne strinjam s 30 dnevnim rokom za živali v zavetiščih. In se ne strinjam, da je za psa dovolj predpisanih 3 metre ketne. In se ne strinjam z marsičim. Ampak a smo lahko v boju kdaj organizirani? Veliko energije gre za brezveze. Ker so ljudje ogorčeni in letijo kritike na vse in vsakega brez pomisleka. Ker prevladajo čustva. Ker razuma ni. In potem tisti, »na drugi strani«, razmišlajo z bolj trezno glavo in zato smo tam kjer smo. Se ne premakne cela stran ne za milimeter. Ker se gremo neko obtoževanje vse počez.

Vem tudi, da sem pesimist in mam takih bojev z mlini na veter dovolj. Še vztrajam (očitno nisem čist gladka), ker vem, da se da marsikaj spremenit. Korak po korak. Vendar, če moraš najprej tiste, ki so na isti strani štrika kot ti, najprej prepričevat, da se je treba v takih sferah stvari lotevati drugače, bolj razumsko in za dobro živali na ven potlačit svoja čustva, in to ponavljaš znova in znova, ti mal "dol pade". Jasno mi je, da so čustva prisotna, mogoče ne delujem tukaj tako  - tudi meni gredo lasje pokonci, ko pomislim, kaj vse bi bilo lahko s temi mladiči (in mogoče to, da sta pokojna ni najhuje). Hočem pa povedat, da je to politika. In se moraš tudi tako it. Če ni namen samo dvigovanje svojega glasu in izlivanje duše v javnosti.

Zakaj to pišem na forumu? Mogoče je še kje kdo, ki bi ga to zanimalo in ima voljo, energijo, znanje in čas in bi mogoče lahko s skupnimi močmi kaj dosegli. Mogoče mi tudi zmanjkuje idej kaj in kako (ker volje, energije in časa mi je že zdavnej zmanjkalo). Ostaja samo še upanje, da nekoč...




Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , sreda, 21.03.2007 : 12:34:15
Imaš žal po svoje prav, ne znamo se istomišljeniki organizirati in združiti  :-\
Drži tudi, da je eno, si dati malo duška o forumih, konkretio ukrepati oa je že drugo. Kdo bo pa sploh od nas šel v petek na napovedani protest? Danes je nekje zapisano:

"Glede na vse kar je napisano v zgornjem članku mislim, da bi bila nujno potrebna ovadba oz. prijava za sum storitve kaznivega dejanja znanih storilcev. V mislih imam poškodovanega, njegovega očeta in lovce. Kaj menite?"

Samo kdo bo pa podal kazensko prijavo?
Je pa to dejansko škoda, kajti to kar se dogaja zadnje čase, je dejansko popoln sramoten moralni propad naše družbe ! Kaj se bo moralo še vse zgoditi, da bomo začeli konkretno ukrepati? Kot avtor zgornjega pisma ali Osmrtnice je tudi mene globoko sram, da sem Slovenec! Da bomo v tejle osamosvojeni Sloveniji tako globoko padli in doživljali take patentirane idiotizme, zlorabe, krivice in podlosti, si nisem nikdar predstavljal, niti v najbolj morastih sanjah. Ljudje pa kar mirno naprej, kot da ni nič.
Poln kufr imam tega sprenevedanja, laganja, škodljivega  kmetijstva, posebej invazivne in subvencionirane ovčereje, turbo farmske vzreje in patentirangea mučenja živali, športnih lovcev in ribičev ipd... in vseh tehle in podobnih zlorab in sramotnih zgodb in vedno enih in istih skrajno bedastih izgovorov in nadmudrivanja o skrbi in ljubezni do narave.
Je pa res, potrebno bo še kako drugače ukrepati, zgolj večno jadikovanje ne pelje nikamor :P


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: damayanti , sreda, 21.03.2007 : 14:11:24
 A ste že kdaj slišali za politiko?( kako že pravijo... ;) k***a vseh k**b)
Potem obstaja še ena politika znotraj LZS. Tam nekako "nitke" te politike vodijo tisti ki imajo " solde -denarce-ritke pri koritu-ali znance in podpornike v določenih političnih strankah"
In tisti " pacijenti" ponavadi delajo pi**arije. ker imajo" stebričke" za seboj.
Tiste v tej organizaciji, ki se borijo proti takim pa ponavadi zelo na hito povozijo pred sodišče fliknejo in ven brcnejo, pa še kakšno stvar jim obesijo da jih prav na hitro v drek potunkajo, še pred njihovimi somišljeniki

( tako okrog ovinka objasnjeno ;)... če razumete?)

Če bo tega" pacijenta" njegovega fotra in ostale  kaj doletelo( iz "določenih" virov) se pa še ne ve. ;)

Pomislite zakaj ne ;) ::)

Pridna:
 ja se strinjam ....ti pade dol vse, ko zveš takole stvar.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , sreda, 21.03.2007 : 14:15:23
To da je potilika kurba vseh kurb, pa ža drži  ;)

Kje je Dvorni trg?
Dvorni trg je blizu "Zvezde" (= Kongresni trg), med Gosposko ulico in Hribarjevim nabrežjem; tam je mislim nasproti tudi Delavska knjižnica, pa neke majhne trgovinice in v ozki ulici, ki gre malo naprej proti Židovski , je neka kavarna ali slaščičarna in malo naprej knjigarna in nato Zlata ladjica; spodaj proti Ljubljanici je Pizzerija - to je Hribarjevo nabrežje, to je tista ulica, ki poteka ob zahodnem bregu Ljubljanice od Tromostovja do Novega trga; ulici, ki gre iz Gosposke proti Ljubljanici se reče Kratka steza in je rahlo strma in stopničasta.

(http://www.afsfm-drustvo.si/o-skupini/nastopi/Dvorni%20trg%202005/dvorni-trg-2003/img/dvorni-trg.jpg)

(http://www.arhe.si/objekti/zunanji/2002/images/dvorni_trg6.jpg)

http://www.burger.si/Ljubljana/Virtual/Panorama_DvorniTrg_0910_1700.html


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 21.03.2007 : 14:33:26
Citat
A ste že kdaj slišali za politiko?( kako že pravijo...  k***a vseh k**b)
Potem obstaja še ena politika znotraj LZS. Tam nekako "nitke" te politike vodijo tisti ki imajo " solde -denarce-ritke pri koritu-ali znance in podpornike v določenih političnih strankah"
In tisti " pacijenti" ponavadi delajo pi**arije. ker imajo" stebričke" za seboj.
Tiste v tej organizaciji, ki se borijo proti takim pa ponavadi zelo na hito povozijo pred sodišče fliknejo in ven brcnejo, pa še kakšno stvar jim obesijo da jih prav na hitro v drek potunkajo, še pred njihovimi somišljeniki

( tako okrog ovinka objasnjeno ... če razumete?)

Ravno o tem govorim - organizirano, premišljeno, ker smo na njihovem terenu (ne vem, a je kak politik tle na forumu? Ki obvlada take in drugačne igrice in ma kakega aduta v žepu?). Ampak jst se tega v tem primeru ne grem. Ker so vode preveč motne... In si tisti, ki so res blizu ne upajo. In tisti, ki pridejo blizje, obupajo. Kako sem pa jst z energijo in voljo, sem pa že povedala.

Strinjam pa se, da koristijo tudi protestna pisma, shodi, opozarjanje preko medijev... Ampak samo v toliko, da se naredi ruker (ki je potreben, da usmeriš pozornost na problem, neodobravanje, težavo). Potem je pa treba vodit boj organizirano naprej. Ker raja (ironično mišljeno) pa že ne bo govorila pristojnim ustanovam kaj je prav in kaj ne. Sploh ne, ker so zaščitniki živali/narave tu v manjšini, pa še to se oglašajo/mo bolj sporadično kot ne. Kok je tistih, ki bi vse po vrsti (medvede, na splošno zveri, naravo - sploh zaščitena območja, ptiče - recimo kormorane, domače živali - predvsem golazen kot so mačke) zbrisali s sveta.

 ;) No, mislim, da sem malo zgubila rdečo nit...

Čist iz firbca:

Citat
V pteke bo v petek, 23. 3. 2007 ob 16.30 v Ljubljani na Dvornem trgu bo shod, proti takim kršitvam in takemu mučenju živali, če koga zanima.

Kdo (če) pa organizira ta shod?


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nikomah , sreda, 21.03.2007 : 14:37:39
Nemo, mislim, da bo najbolje, da uradno oznaniva začetek sezone odprtega šprtnega lova na tovrstne kretene.
Dovoljena uporaba strelnega (ognjenega), vseh vrst hladnega, pa tudi improviziranega orožja domače izdelave, ter vseh metod lova.
Sam se navdušujem nad metodo zalezovanja s "home made" buzdovanom...  >:(

lp, Nikomah


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Mel , sreda, 21.03.2007 : 15:21:13
Kdo (če) pa organizira ta shod?

Društvo za osvoboditev živali: http://www.osvoboditev-zivali.org/?arhv=14262


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , sreda, 21.03.2007 : 15:24:47
Hvala.  :)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Smetka , sreda, 21.03.2007 : 16:06:52
Če še veljajo vse božje zapovedi  :) in če je moje vedenje pravo, je ovadba proti povzročiteljem gonje na medvedko in njena dva mladiča že podana.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Mel , sreda, 21.03.2007 : 16:12:23
O prosim, naj bo tvoje vedenje pravo!!!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: takoda , sreda, 21.03.2007 : 16:18:29
Tudi jaz upam, da imaš prave informacije.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Mel , sreda, 21.03.2007 : 16:19:07
Danes sem izvedela, da naj bi človek, 4 dni namerno izzival medvedko in jo šprical s solzilcem. Šive je dobil od ugriza v nogo, vse ostale posledice so pridobljene od padca po hribu. Človek naj bi bil "adrenalinski" in "kaskader"  :o Jaz sem ostala brez komentarja. Resnično.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: takoda , sreda, 21.03.2007 : 16:21:18
Ma, takemu bi jaz uprizorila malo adrenalinskega lova po hosti! On spredaj, jaz pa s šibrovko za njim, pa da ga vidimo, junaka! Pfej!


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: damayanti , sreda, 21.03.2007 : 16:43:30
Če še veljajo vse božje zapovedi  :) in če je moje vedenje pravo, je ovadba proti povzročiteljem gonje na medvedko in njena dva mladiča že podana.

Vedenje je pravo ;)( tako je tudi moje vedenje), kakšen bo pa  končni epilog je pa tisto o politiki.
K temu primešaš galaktično hitrost delovanja našega sodnega sistema, možnost pritožb... kar bo zadevo ohladilo, ko bo ohlajena bo javnost malce pozabila nanjo in določeni bodo zadevice šviss,šviss pod tepih ;) Ali bolje rečeno jota bo gotova požrli jo bomo pa davkoplačevalci skup s pire krompirjem/ sodnimi stroški ;)/


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , sreda, 21.03.2007 : 17:33:10
Baje je celo nameraval organizirati ADRENALINSKE OGLEDE MEDVEDOV !
http://www.bloke.si/index.php?option=com_smf&Itemid=73&topic=256.msg2289#msg2289


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: damayanti , sreda, 21.03.2007 : 21:29:44
 zanimiv prispevek  mag. Janeza Černača.  :)
http://www.forum-lov.org/content/view/241/197/






Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: šnapi , sreda, 21.03.2007 : 22:39:27
DZZŽ Ljubljana je podalo svoje stališče glede preteklih dogodkih v zvezi s spornim odstrelom medvedke z mladiči iz okolice Ponikev pri Cerknici in ga poslalo pristojnim institucijam ter nekaterim medijem.
Vsebino pisma si lahko preberete tukaj: http://www.dzzz.si/modules/novice/article.php?storyid=255


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Sleepy , četrtek, 22.03.2007 : 08:17:07
Če še veljajo vse božje zapovedi :) in če je moje vedenje pravo, je ovadba proti povzročiteljem gonje na medvedko in njena dva mladiča že podana.

 (http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e035.gif)  YES! Mogoče pa je še kje pravica na tem svetu  ::)

Kar se pa adrenalinskih športov tiče.... no, pa dejmo človeku kar mu je ljubo - za začetek račun za zdravljenje.... se mi dozdeva, da bi mu pognal adrenalin po žilah....  (http://www.cosgan.de/images/smilie/teufel/d020.gif)  uf.... zdej se pa že kruta  ::)


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Nika2 , četrtek, 22.03.2007 : 09:08:34
Danes sem izvedela, da naj bi človek, 4 dni namerno izzival medvedko in jo šprical s solzilcem. Šive je dobil od ugriza v nogo, vse ostale posledice so pridobljene od padca po hribu. Človek naj bi bil "adrenalinski" in "kaskader"  :o Jaz sem ostala brez komentarja. Resnično.

Ma sej ni mozno.... Mislim, da se tudi tak *** najde....


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Gaby , petek, 23.03.2007 : 12:04:00
Se mi zdi, da naj bi Rakitna pasala v "področje medveda". Pa tam so vikendi prav lepo po gozdu posojeni, in če se prav spomnim, sem tam pred mnogo leti (tega je res že doooooolgooo) vidla opozorilno tablo "območje medveda - gibanje omejeno". Že res, da tam ni kmetovalcev, pa vseeno.... a je tam kašen medved napadel človeka? Jaz se takega primera ne spomnim. In če sem se v šoli in kasneje kaj naučila, naj se medvedi ne bi imeli želje prehranjevat s človekom (nevarne so predvsem samice z mladiči, zlasti, če se človek znajde vmes, kar pa je čisto logično), res pa je, da za svoje bivanje potrebujejo velik življenski prostor na katerega človek ne vpliva..... In koliko je takih področij v SLO? Se mi vseeno zdi, da bolj mi rinemo k medvedu kot medved k nam.

Ja res je, da so v Rakitni postavljene table, kjer je področje medveda jih je kar precej. Ampak zadnja leta se medved pojavlja tudi kar precej na poseljenem območju, predvsem med vikendi, kjer vikendaši v smetnjake mečejo ostanke hrane in medved potem prevrača smetnjake in išče hrano.

Se pa z mnogimi tukaj gor strinjam, da bi morali nazaj uvesti mrhovišča daleč od naselja, kot je bilo prej. Ker prej ko so bila mrhovišča medvedje niso zahajali na poseljena območja.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: horvat73 , sobota, 24.03.2007 : 09:27:49
Evo, to je bilo danes v Večeru. Všeč mi je, ker prihaja od lovca - ko bi bilo še veliko takih ...

Citat
Pisma bralcev
To niso lovci
Odstrel medvedke je neupravičen

Ker sem lovec in ne samo član lovske organizacije, mi moja lovska zavest narekuje, da izrazim svoje ogorčenje ob ravnanju nekaterih članov lovske organizacije ob dogodku, ko je izzvana medvedka ranila svoje mladiče. Odstrel medvedke je popolnoma neupravičen in zanj ni nikakršnega smiselnega opravičila, sicer ga pa eksekucijska skupina itak ne potrebuje. Medvedka je pokončana samo zato, ker je bila takšna mati, kot bi morale biti vse matere. Če bi se vse človeške matere ravnale po njenem zgledu, ne bi bilo najdenih toliko človeških mladičev po zamrzovalnih skrinjah, zabetoniranih v cvetlične lonce, odvrženih v smetnjake in podobno.

Kot lovca me nihče ne bo prepričal, da domačini ne vedo za medvedje brloge v svojem okolju. Tako kot vem jaz za jazbine in lisičine v svojem lovišču, vedo tudi lovci in prebivalci za medvedje brloge v svojem kraju. V izognitev nezgodam bi bilo treba postaviti table z napisom: medvedji brlog, ne hodi blizu. Da pa imajo medvedke sedaj mladiče, ve vsak prvošolec. Zato pravim, da je bila medvedka izzvana namerno, samo račun naj bi se izšel drugače. Ne bodo me tudi prepričali, da je niso zadeli.

Iz takšne bližine, iz preže in z daljnogledom na puški zgrešiti tako veliko žival in to z več streli je pa res nemogoče.

Kaže, da je začela medvedom v Sloveniji biti zadnja ura in to ob pomoči tistih, ki bi jih morali zaščititi. Bolj prefinjenega in pokvarjenega načrta za iztrebitev medvedov v Sloveniji še ni bilo. Zdaj je pravi čas. Pred brlogom dražiš medvedko, ko skuša braniti svoj zarod, pa jo preprosto počiš. In ker ne bo več medvedk, ne bo več mladičev, in ker ne bo več mladičev, tudi ne bo več odraslih medvedov. Kako enostavno čudno, da si tega ni nekdo izmislil že prej. Vso Kočevje pa bodo lahko preplavile ogromne črede ovac, država pa bo z lopato delila subvencije. Prava idila.

Kje ste sedaj vse civilne in ne vem kakšne organizacije za zaščito ne vem kakšnih pravic? Malih živali nimajo?

Pričakoval sem mnenje svoje krovne organizacije, pa ga ni. Bolje se boriti za stolčke, kot se pa pričkati z državnimi organi. Opirala bi se lahko na veljaven lovski zakon, ki pravi v svojem 35. členu, 1. odstavek: Prepovedano je divjad vznemirjati v mirnih conah, na rastiščih, gnezdiščih, polegališčih, brlogih ... Kršenje tega člena se po 75. členu 15. odstavka kazenske določbe istega zakona denarno kaznuje s 500.000 do 3,000.000 tolarjev (zakon je izšel pred uvedbo evra).

Vsi lovci in člani lovske organizacije smo podpisali etični kodeks in zaprisego slovenskega lovca. Nikjer v teh listinah nisem zasledil, da bi kje pisalo, da lovci streljajo doječe samice, mladiče pa prepustijo, da umrejo od lakote. Vsak pravi lovec bi moral takšno dejanje odkloniti.

Da mi ne bi kdo oporekal: pa ti ne streljaš, če si lovec? Seveda streljam in sem na dlako položil že kar nekaj divjadi, toda vse ob pravem času in na pravi način, doječe samice še nobene.

Že pred časom pa sem tudi napisal: če se bomo kot družba odločili, da lova ne bomo več izvajali, ga pač ne bomo. Ampak za to se mora odločiti celotna družba in za to imeti utemeljene vzroke in pojasnila. Mislim, da jih ne bo tako lahko utemeljiti.

Ne potrebujem nobenega odgovora ali pojasnila (v obliki nakladanja), dajte jih medvedom. Zelena vejica jim ne pripada, za klobuk naj si raje pripnejo žalni trak.


Franc Dečman, lovski tehnik, Spodnji Duplek


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Drejči , sobota, 24.03.2007 : 18:13:58
Ravnokar je na kanalu A oddaja (katarina) na to temo.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Kapitan_Nemo , nedelja, 25.03.2007 : 18:42:55
Tule je debata o tej problematiki v oddaji Katarina na 24 ur, priporočam:
http://24ur.com/bin/video_show.php?24UR_d=1174734000&show_media=16175209

Najbolj me je pogrela izjava lovca, da si ni nihče upal v brlog po mladiče, ta pa je lovska!  ;D Torej je potrdil, da so jagri neke vrste strahopetci  :P Čeprav se tudi z gospodom Vladom Beganom ne strinjam v celoti (predvsem v tistem delu, ko je bilo govora o večnih dušah, kaj pa vem, mogoče celo s tem), se še daleč najbolj z njim! Kaj je delal "za božjo voljo" tukaj duhovnik, mi je pa popolna neznanka ?
Kar trdi Varuh za živalske pravice za lov, po moje velja tudi za ribolov, škoda, da se na to tako rado pozablja. >:(


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: drobtinica , sreda, 04.04.2007 : 21:19:48
Danes bo ta tema v Odmevih na TVS1, če koga zanima seveda.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: sarabenji , torek, 01.05.2007 : 00:07:34
zanimiva tema, zanimiva debata. vredna tega, da ne zamre.

http://www.dzzz.si/modules/aktualno/article.php?storyid=16


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: mamaF , petek, 22.04.2011 : 11:16:45
O medvedjem mladičku s Poljan:
http://www.slovenskenovice.si/clanek/149909


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: elina , petek, 22.04.2011 : 11:59:50
Malo manj čustveno opisana situacija: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042440071


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Lanabela , petek, 22.04.2011 : 12:26:05
Sicer ne zagovarjam nobenega nasilja, ampak če je res bilo tako kot trdi oskrbnik medvedka....ko je k meni na dvorišče prišel polcaj (pojma nisem imela da je polcaj, se ni predstavil) v trdi temi navsezgodaj zjutraj, se začel nekaj zadirat name in me je oslepil s svetilko, sem spustila nanj pse (je bilo še pred bulmastifi, zdaj ne bi tvegala kakšnega stausa), psi psi so ga nalajali, pa se je u...in zbežal, Betka ga je ustavljala (beri prijela za nogo)...Končalo se je s strganimi hlačami, prasko na nogi in medsebojnim opravičilom za nesporazum. Ko uradna oseba pride na privat dvorišče, najprej pozvoni (potrka, pokliče lastnika...) in se predstavi. Če pa preprosto vstopi, začne stikat in slikat pa....oprostite, to pa ne gre. Sori. Tako daleč pa še nismo, čeprav nam ne manjka več veliko. Kaj pa vem, skrbnik z drugim inšpektorjem, ki je ravnal korektno in z novinarji ni imel nobenaga problema, zato mu kar verjamem.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: pridna , ponedeljek, 02.05.2011 : 04:14:33
Jst sem pa prevečkrat videla preobrazbo ljudi, da bi verjela. Ko jim potegne, da jim grozi ... pač nekaj, znajo zelo hitro bit neverjetno in osladno prijazni. Nasilje ni nikoli opravičljivo. Ni izgovora, sploh ne v situaciji - un mi je sikal, zato sem ga usekal.


Naslov: Re: Odstrel medvedov
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 02.05.2011 : 10:39:53
Ja se strinjam. Ko zdaj gledam ves cirkus okrog medveda, ki je potico in pije pivo, pa zabava obiskovalce...sem precej spremenila mnenje o tem oskrbniku.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , sreda, 25.05.2011 : 12:02:43
Huh ..., ljudje ...

Samo, da je življenje, pa ni važno kakšno?
Sreda, 25 Maj 2011 10:11
Zaradi številnih odzivov na objavljen članek z vprašanjem o medvedkovi usodi ter številna ugibanja in zavajanja medijev v javnosti, smo se odločili enega od mnenj, poslanih na naš naslov, objaviti s komentarjem.
Petra Mohar
Društvo za zaščito živali Ljubljana

http://dzzz.si/sl/ce-nimamo-pravice-odlocati-o-zivljenju-in-smrti-od-kje-nam-pravica-odlocati-o-kvaliteti-taistega-zivljenja.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , petek, 03.06.2011 : 16:24:41
Medvedka niso našli, Logarja odpeljali v zapor
Poljane nad Škofjo Loko, 03.06.2011, 16:07 | STA / Š.Z.
Inšpektorji so v spremstvu policistov želeli odvzeti medvedka v Podvrhu, vendar ga je lastnik domačije Matevž Logar pred njihovim prihodom skril. S Podvrha so policisti v uklonilni zapor zaradi prometnega prekrška odpeljali Logarja.

http://24ur.com/novice/slovenija/medvedka-niso-nasli-logarja-odpeljali-v-zapor.html

Inšpektorji in policija iskali Meda, na koncu odpeljali skrbnika
3. junij 2011 ob 15:52
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA
Okoljski inšpektorji so nameravali izvršiti odločbo o odvzemu medvedka, ki ga je v Podvrhu posvojila družina Logar, vendar je Matevž Logar žival še pred prihodom policije skril.

http://www.rtvslo.si/okolje/inspektorji-in-policija-iskali-meda-na-koncu-odpeljali-skrbnika/259035

Medo izginil neznano kam, Matevž Logar mora v uklonilni zapor
E. S., Delo.si pet, 03.06.2011, 16:06
Okoljski inšpektorji so v spremstvu okoli desetih policistov skušali odpeljati medvedka Meda, a ga niso našli.
http://www.delo.si/novice/slovenija/medo-izginil-neznano-kam-matevz-logar-mora-v-uklonilni-zapor.html

Logar ga je skril neznano kam: Inšpektorji brez uspeha pri iskanju medvedka
Črna kronika - petek, 03.06.2011 15:50
Tekst: (sta)
Poljane nad Škofjo Loko - Okoljski inšpektorji so danes v spremstvu policije nameravali izvršiti odločbo o odvzemu medvedka, ki ga je v Podvrhu posvojila družina Logar. Vendar je lastnik domačije Matevž Logar medvedka še pred prihodom policije skril. Inšpektorji ga niso uspeli najti, s Podvrha pa so policisti v uklonilni zapor zaradi drugih prekrškov odpeljali Logarja.

http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042449607


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , petek, 03.06.2011 : 22:05:21
Logar v uklonilni zapor zaradi prometnega prekrška, medvedka naposled našli
petek, 03.06.2011 18:56
Tekst: (sta)
Poljane nad Škofjo Loko - Okoljski inšpektorji so danes v spremstvu policije nameravali izvršiti odločbo o odvzemu medvedka, ki ga je v Podvrhu posvojila družina Logar. Vendar je lastnik domačije Matevž Logar medvedka še pred prihodom policije skril. Zgodaj popoldne so bili inšpektorji pri iskanju neuspešni. Ko so se pozno popoldne nenapovedano vrnili, pa so medvedka našli ob hiši ter ga odpeljali v zavetišče na Muto.

http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042449607


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , ponedeljek, 06.06.2011 : 23:08:16
Medo pogreša človeško toplino
Muta, 06.06.2011, 22:15 | Danica Ksela
Medved, ki so ga inšpektorji odvzeli Logarjevim in ga nastanili v zavetišču za živali na Koroškem, je v dobrem zdravstvenem stanju. Lastnik zavetišča skrbi predvsem za to, da bo kosmatinček čim manj v stiku z ljudmi, saj je preveč navajen nanje.

http://24ur.com/novice/slovenija/medo-pogresa-clovesko-toplino.html

Hvala bogu, da je v tej državi še vsaj kanček zdrave pameti, predvsem pa, da nekateri kljub vsesplošni histeriji vedo, kaj v resnici potrebujejo divje živali.
Na FB obstaja celo "uradna stran medveda Srečka", za katero pa si želim, da je nikoli ne bi odprla :-[


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kaja , torek, 07.06.2011 : 06:49:21
Ce sem prav zasledila vceraj, naj bi se medveda cez cas preselilo v zavetisce na Nizozemskem. :)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 07.06.2011 : 14:20:45
Preverjeno! - Medo v azilu
Muta, 07.06.2011, 12:25 | Adi Omerovič
Medvedek Medo se je moral v novem domu takoj začeti učiti medvedjega življenja, plezanja po drevesih, kopanja v bazenu, prehranjevanja predvsem z zelenjavo, travo, svežim listjem, surovim mesom ...
Oskrbniki malega Meda že pripravljajo dokumentacijo, da ga preselijo na Nizozemsko, v eno najbolje opremljenih in prostranih medvedjih zatočišč v Evropi, kjer bo dobil tudi družbo.

http://24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-medo-v-azilu.html

Za protiutež pa tole :'[

Želijo Srečka psihično pohabiti, v pismu Pahorju sprašujejo Logarjevi
Objavljeno: tor, 07.06.2011 11:58 T. L., B. F., K. K.
Pristojni organi pa preiskujejo sum, da medvedek ni sam prišel do Logarjevih.

http://www.slovenskenovice.si/clanek/156601


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kaja , torek, 07.06.2011 : 14:27:13
Za kozlat... :e :e


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 07.06.2011 : 14:40:16
Še tole:

Tudi Hrvaška ni izključena
Ljubljana 07.06.2011, 14:33 I. H
Na ministrstvu nočejo ne potrditi ne ovreči možnosti, da bi medvedka poslali na Hrvaško. Preselili ga bomo tja, kjer bodo pogoji najbolj optimalni, pravijo.

Na vprašanje, ali obstajajo kakršni koli zadržki ali proceduralne ovire za prenos medveda na Hrvaško, pa je dejala: "Rjavi medved je varovan tudi z mednarodnimi sporazumi, zato si je treba za njegov prenos na območje druge države znotraj EU pridobiti posebno potrdilo o prenosu zavarovane živalske vrste oziroma za izvoz iz območja EU t. i. CITES dovoljenje." Na okoljskem ministrstvu so v preteklih dneh omenjali možnost, da bi medvedka prepeljali v zavetišče na Nizozemskem, vendar ni jasno, ali postopek za prenos medveda že poteka.

http://www.zurnal24.si/slovenija/m-215735/clanek

Ne vem pa, kam v mozgu uvrstit tole:
"Medvedek Srečko izhaja iz tega prostora in ne sodi na Nizozemsko kot kakšen zločinec," je zapisal Matevž Logar v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , torek, 07.06.2011 : 15:11:04
Ne vem pa, kam v mozgu uvrstit tole:
"Medvedek Srečko izhaja iz tega prostora in ne sodi na Nizozemsko kot kakšen zločinec," je zapisal Matevž Logar v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju.
Ja, v Haag, ne :*[


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Sleepy , torek, 07.06.2011 : 15:15:52
 ;b sej res! ;b
Sodišče... zavetišče.... sej res! Honest mistake. Se zgodi!  :*[


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Houdini , torek, 07.06.2011 : 19:03:26
Joj sam ta "cajtng" no. Naredili so že toliko škode temu medvedu pa še kar nočejo nehat!


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 07.06.2011 : 20:03:10
Posnetek danešnje oddaje Preverjeno - Medo v azilu - http://24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-medo-v-azilu.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 07.06.2011 : 20:11:47
Azil Alertis na Nizozemskem - http://www.alertis.nl


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Gargamel , torek, 07.06.2011 : 20:19:27
Najverjetneje gre v Alertis. Je pa ta trenutek se pri njem Ajka (jo je pripeljal stari Logar), da pomaga pri locitveni stiaki se nekaj dni. Psico bodo, cipirano in cepljeno (ni ne eno ne drugo namrec), vrnili potem nazaj.

lp,m


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Gargamel , torek, 07.06.2011 : 20:25:10
ps. irsop je podal kazensko ovadbo proti neznanemu itd itd zaradi zadrzevanja in zaradi vprasljivosti porekla. po prvih testih ni potomec mdvedov v ujetnistvu (tam kjer imajo dovoljenje za zadrzevanje) oz je najbrz nekje z juga.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , torek, 07.06.2011 : 20:36:14
Psico bodo, cipirano in cepljeno (ni ne eno ne drugo namrec), vrnili potem nazaj.
A bejz, kaj takega. ::)
Kaj če bi jo še sterilizirali ... khm. Saj vem, pobožna želja. ::)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: mamaF , torek, 07.06.2011 : 22:54:49
Ah, jej ... komentarji bivšega medvedovega gospodarja (starejšega) tule so pa tudi za ...
http://www.youtube.com/watch?v=LeNlEHflsZQ&feature=player_embedded


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Yo , torek, 07.06.2011 : 23:00:25
Mater, res nimajo nič poštimano. A si mislite, da bojo naredili divjega medveda? Pa saj ne moreš verjet, res.
Naj se najprej pobrigajo za tisto, za kar se imajo pobrigat (beri: cepijo in čipirajo psa). Potem naj se pa še malo izobrazijo o divjih živalih, pa bo za vse najbolj prav.
Dokler pa jim osnovna oskrba domače živali ni jasna, pa...


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Yo , torek, 07.06.2011 : 23:04:24
Aja, psica je pa menda za v karanteno najprej al kako, glede na to, da je bila v stiku z divjo živaljo, pa takole necepljena? Kaj pa krava? A tudi?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 07.06.2011 : 23:11:22
Kar slabo ti rata ob poslušanju.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Yo , torek, 07.06.2011 : 23:35:16
Jaz sem se začela pa poleg tega okoli psice ipd. spraševat še o tem, kako bo s tisto gostilno npr. Ker je malo čudno, da bi kar tako potem tam lahko stregli meso, mleko ipd. po nenadzorovanem "druženju" rejnih npr. živali z divjo živaljo...


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: fižolova župca , sreda, 08.06.2011 : 07:07:52
Mene pa cudi, kako so mediji kupljivi. Mislim, ne cudi me, samo v glavo mi ne gre. Ves cas se ponavlja formulacija, da so JIM medveda odpeljali/odvzeli... Tolk da ne napišejo, da so jim ga ukradli - pa so ga kvečjemu 'nazaj ukradli'.
Kako zhudiča je lahko nekaj, kar zadržiš, preprosto tvoje? A so ga kupili al je njihov kar s trenutkom, ko je na njihovo zemlljo stopil? V Sloveniji še naravna bogastva niso v lasti posameznika pa so lahko stokrat na tvojem 'gruntu', kaj šele divje živali (na srečo, čeprav so take ideje že bile). In pol v enem od videov še tista cvetka - 'niti centa nam noben ni dal zanjga'... ker pol bi bil pa prec manj bogi in trpinčen, ane...   


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kaja , sreda, 08.06.2011 : 07:11:07
Sploh ne vem kaj naj recem.  :'( :-X Upam, srcno upam, da bo sel na Nizozemsko. :-*


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , sreda, 08.06.2011 : 08:19:00
'niti centa nam noben ni dal zanjga'...
Sej še dobro, da se ne spomnijo zahtevat odškodnine za izpad dohodka, ker bi bil medo (najverjetneje) dobrodošla atrakcija za goste lokala. ::)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , ponedeljek, 13.06.2011 : 19:24:35
Veterinar o medvedku Srečku: "O odstrelu ne razmišljamo"
Logarjevi bi radi, da ga premestijo na Hrvaško
11. junij 2011 ob 13:56
Ljubljana - MMC RTV SLO
Medvedka Srečka naj bi v čimkrajšem času oddali v azil. Logarjevi medtem pozivajo ljudi, naj pišejo protestna pisma, inšpektorji pa sumijo, da je bil medvedek iz narave odvzet nasilno.[/i]
http://www.rtvslo.si/okolje/veterinar-o-medvedku-srecku-o-odstrelu-ne-razmisljamo/259582


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 14.06.2011 : 09:43:08
'Razkazoval ga je kot v cirkusu'
Ljubljana, 14.06.2011, 08:49 | Urša Zupan
Srečkov oskrbnik: Za vedno so ga zaznamovali
Kot pojasnjuje dr. Zlatko Golob, ki je na Muti prevzel skrb za Srečka, je javnost zaslepljena z neresničnimi podatki, cela zgodba pa se je začela z neodgovornim in krutim dejanjem – odvzemom mladička iz narave. "S posesivnim odnosom do nebogljenega mladiča velike zveri so mu odvzeli naravne vzorce obnašanja in ga z neprimernim rokovanjem, hranjenjem in ravnanjem počlovečili ter ga s tem doživljenjsko zaznamovali z ujetništvom in z motnjami v obnašanju,“ pojasnjuje.

http://24ur.com/novice/slovenija/razkazoval-ga-je-kot-v-cirkusu.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.06.2011 : 09:52:35
Neznanci vlomili v kletko in odpeljali Srečkota (bolj neprimernega imena mu niso mogli dati, res).
http://24ur.com/novice/crna-kronika/vlomili-v-kletko-in-odpeljali-medveda-srecka.html

Dodajam še eno vprašanje: a je kdo slišal za neko gostilno nekje ob vznožju nanoškega pogorja, kjer naj bi gostom razkazovali medveda? Dobila sem namreč neke informacija, ki jih pa še nisem utegnila preveriti (gostilna naj bi se imenovala na A.).


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 20.06.2011 : 09:53:58
Ni gostilna, je kmečki turizem oz. turistična kmetija Abram. Na nanoški planoti. In tam je medved, ja, že dolgo ... :-[


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.06.2011 : 10:00:15
Hvala SunnyDay. Jaz sem to slišala od prijatelja (je bil pretresen, ko mi je opisal pogoje, v katerih medved životari), nisem pa videla na svoje oči.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 20.06.2011 : 10:01:46
Medved Mitko je pri Abramu na Nanosu že doooolgih 17 let :(
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042441023

Glede na to, da ima tudi tale "požrtvovalini najditelj" Srečka g.Logar, neko turistično kočo oz. ponudbo, je skoraj neverjetno "naključje", a se je mali medo Srečko kar nekega lepega dne sam pojavil na njegovi parceli, kajne ???


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Sasenka , ponedeljek, 20.06.2011 : 10:23:09
Bogi medvedek....

v kakšni državi živimo, da si en kreten Logar lahko vse dovoli....


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 20.06.2011 : 10:59:07
http://24ur.com/novice/crna-kronika/vlomili-v-kletko-in-odpeljali-medveda-srecka.html

 :'[ :'[ :'[


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kocka , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:13:23
O jeb***ti :'[ :'[ :e


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:26:18
Pa saj ne moreš verjeti, no  :o


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Yo , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:28:11
Vse za čas in slavo in bildanje ega.
Kje že je zdaj neskončna ljubezen do Srečka?
 :e :e :e :e :e :e :e


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:32:30
Če se za moment povrnem k A.-ju. A prijavil do zdaj ni nihče? Imajo dovoljenje za zadrževanje divje živali?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:37:30
Ima. Po desetih letih borbe je dobil skrbništvo (o tem tudi v linkanem članku na Dnevniku od mameF).


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:40:00
Hvala, nisem še prebrala. Potem pa naj tudi Srečka pustijo pri Logarjevih, ne? Sarkazem, priznam.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:42:42
Joj, ne na glas, prosim *^. Že tako jih je preveč. V Kočevju (ali bližnji okolici) je tudi en gostilniški ... pa iz otroštva se ga spominjam v Mostu na Soči. Res priljubljena tržna poteza. :-X


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:52:27
Za tiste, ki so bili po oštarijah še pred sprejetjem zakona (bo kmalu 20 let, če se ne motim) je verjetno najbolje, da ostanejo kjer so. Novih pa res ne bi smeli dovoliti - to je ena taka zahojena folklora, že davno preživeta.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:54:43
Se strinjam.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Vesna(DZZŽK) , ponedeljek, 20.06.2011 : 11:55:21
Ja gostilna Tušek, ki je v Gornjih Ložinah, med Ribnico in Kočevjem, ima tudi medveda + veliko število drugih živali (purani, race, poniji...), ko neki mini zoo... Pa tist medved je tam že fulll dolgo, odkar se spomnim, sigurno okoli 15-20 let. Drgač ma pa ograjo full majhno, betonsko.... uglavnem ti je slabo, ko to gledaš  :(


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 20.06.2011 : 12:07:40
Za tiste, ki so bili po oštarijah še pred sprejetjem zakona (bo kmalu 20 let, če se ne motim) je verjetno najbolje, da ostanejo kjer so. Novih pa res ne bi smeli dovoliti - to je ena taka zahojena folklora, že davno preživeta.

Glede na to da zakon ne more delovati "za nazaj" se tudi jaz strinjam, da se teh medvedov ne more odvzemati.

Vsekakor pa tudi zanje veljajo predpisi glede primerne namestitve prostoživeče vrste v ujetništvu, ki pa bi jih
morali izvajati.

In tukaj jaz vidim delo za inšpekcijo.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: ren , ponedeljek, 20.06.2011 : 12:43:33
Vse za čas in slavo in bildanje ega.
Kje že je zdaj neskončna ljubezen do Srečka?
 :e :e :e :e :e :e :e

To se tudi jaz sprašujem: egoizem, prepih v glavi, morda žlehtnoba? :-\


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , ponedeljek, 20.06.2011 : 12:47:16
Upam, da so in da še pregledujejo vsa tovorna vozila na meji s HR, kamor si je g. Logar tako želel, da ga preselijo. Čeprav je zdaj lahko že zdavnaj čez mejo.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 20.06.2011 : 12:50:10
Pa saj ni treba, da je tovorno ... je osebni še dovolj.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: uncas , ponedeljek, 20.06.2011 : 12:52:33
Men je resnično slabo.....


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: bamfel , ponedeljek, 20.06.2011 : 15:23:32
Hvala nevemčemuinkomu sedaj s helikopterjem že cel dan preletavajo bližnjo in daljno okolico Logarjevih. Kot da je medved edina žival tu okoli. Psi so vsi živčni. >:(


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Sasenka , ponedeljek, 20.06.2011 : 16:41:07
Ma naj preletavajo, vsaj iščejo ga, kaj pa naj naredijo? Čeprav po moje ni v bližini Logarjevih, če so ga ukradli so ga z namenom prodaje.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: AnaJ , ponedeljek, 20.06.2011 : 17:46:17
Mogoče bi si morali pa še pri nas doma nabaviti kakšnega medveda, saj veste vsak euro prav pride ...  da me ne bo kdo resno jemal, lepo prosim, ker mi je tole enostavno samo še za :e :e :')


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: deteljica , torek, 21.06.2011 : 07:16:59
ta je bil zagotovo ukraden po naročilu kupca....kapljica v morju ilegalne trgovine z divjimi živalmi


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Lanabela , torek, 21.06.2011 : 08:38:50
Možno, a v tem primeru skoraj zagotovo stoji za krajo ali bivši lastnik ali pa kateri od trume fanatikov, ki jih so jih podžigali zlasti Logarjevi in Slovenske novice. Samo malo si poglejte Srečkotovo fb stran. Na enak način so izginili nesrečni hrti, ko so postali znani v medijih, pa še kakšen primer bi se našel, ki ni postal medijsko odmeven.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: fižolova župca , torek, 21.06.2011 : 09:16:07
Če je to slučajno res, pol lahko samo še rečem , da je debilna pof* lažno živaloljubska scena dosegla vrhunec.
Komentarji na 24 ur in podobno so tudi za kozlat 'medved je doma, pri Logarjevih' pa take debilne...


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: mamaF , torek, 21.06.2011 : 15:05:30
http://24ur.com/novice/slovenija/medvedka-bodo-lahko-prepoznali-tudi-s-pomocjo-dnk.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: mamaF , torek, 21.06.2011 : 15:07:48
Ups, prehitro kliknila - link na nov članek iz 24 ur, ugibanja gor in dol, komentarji pa bistroumni za bruhat.
http://24ur.com/novice/slovenija/medvedka-bodo-lahko-prepoznali-tudi-s-pomocjo-dnk.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: SunnyDay , torek, 21.06.2011 : 15:16:38
Že lep čas se zadržujem, da komentarjev ne berem >:(. Ne samo v primeru Srečka, na splošno. Ker me enostavno preveč iritirajo, žalostijo in nobene pozitivne koristi za obravnavani primer ni, če berem in sem potem čisto paf, med kakšnim folkom živim (ker to itak vem), tudi če bi jim hotel dopovedati, kaj je prav, ne bi dosegel ničesar. Na takih mestih ne.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: uncas , torek, 21.06.2011 : 15:54:51
Točno tako!


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , sreda, 22.06.2011 : 08:48:38
Krofel: Zveri naj živijo 
na svoj naravni način
Simona Fajfar, Kočevje sre, 22.06.2011, 08:00
Obstajajo vrste, ki se jih ne da vrniti v naravo, ne da bi nastale težave, pravi raziskovalec z Biotehniške fakultete.
Kočevje – »Če hočemo, da bodo zveri preživele, moramo pustiti, da živijo na svoj naravni način. Moramo jim omogočiti, da se človeku izogibajo, ker lahko v nasprotnem primeru izgubijo strah pred ljudmi, kar vodi v konflikte,« je dejal Miha Krofel, raziskovalec z Biotehniške fakultete, ki se ukvarja z ekologijo velikih zveri. Z njim smo se pogovarjali po zapletih z medvedom Srečkom, ki so ga v noči na ponedeljek ukradli iz zatočišča za živali na Muti na Koroškem.

http://www.delo.si/novice/slovenija/krofel-zveri-naj-zivijo-na-svoj-naravni-nacin.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , četrtek, 23.06.2011 : 14:16:04
Logarjevi: upamo, da se Srečku ni zgodilo kaj hudega
Družina Logar iz Podvrha v Poljanski dolini se je po izginotju medvedka Srečka iz azila za divje živali na Muti s pisnim sporočilom obrnila na medije. Upajo, da se medvedku ni zgodilo kaj hudega.
D. H. / Ljubljana / STA

http://www.zurnal24.si/logarjevi-upamo-da-se-srecku-ni-zgodilo-kaj-hudega-clanek-127268

Eh ...


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Yo , četrtek, 23.06.2011 : 14:31:43
Medvedku se je "nekaj" hudega zgodilo že tistega dne v aprilu, ali pa se samo meni tako zdi?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: mamaF , četrtek, 23.06.2011 : 22:44:32
Yo, tudi jaz tako mislim.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 28.06.2011 : 09:03:03
Štiri tačke za vse medvede v ujetništvu
Medvedek. Organizacija Štiri tačke bi Srečka po posebnem programu pripravila za vrnitev v naravo.
Andraž Sodja / Podvrh
28. 6. 2011, 06:42
"Seznanjeni smo s prizadevanji mednarodne organizacije Štiri tačke (Vier Pfoten), da bi medvedka Srečka po posebnem programu in pod nadzorom usposobljenih strokovnjakov vrnili v naravo," je včeraj sporočil Matevž Logar, najditelj medvedka Srečka.

http://www.zurnal24.si/stiri-tacke-za-vse-medvede-v-ujetnistvu-clanek-127645


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: uncas , torek, 28.06.2011 : 09:40:13
http://www.vier-pfoten.de/website/output.php?id=1070&idcontent=4219&language=1


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Houdini , torek, 28.06.2011 : 10:23:17
A jaz prav berem (moja nemščina je bolj boga), da tele tačke ponujajo nagrado najditelju v vrednosti 1000€?  Zakaj pa to ne piše v članku od žurnala?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 28.06.2011 : 21:52:23
So našli medvedka Srečka? Odgovor bo podala analiza DNK
Črna kronika - torek, 28.06.2011 20:05 Tekst: (tk)
Ljubljana - Na območju Kočevske Reke so lovci opazili medvedka, ki po starosti in velikosti ustreza pogrešanemu medvedku Srečku, ki ga je neznani storilec pred tednom dni ukradel iz zavetišča v Muti, poroča 24ur.com. Če gre res za tega medvedka, bo znano po opravljeni analizi DNK, medvedka pa so zaenkrat nastanili v zavetišču.

http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042455414


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , sreda, 29.06.2011 : 07:41:35
Ne razumem. Kaj pa če ni on? Kar primejo žival in jo odnesejo v zavetišče??? Tile ljudje, kdorkoli že so (in očitno je takih čedalje več), rabijo en dober dober kompas, ker so čisto skrenili s poti  :'[ Za bruhat.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: elina , sreda, 29.06.2011 : 07:49:05
Menda ga niso iz gozda pobrali: http://www.rtvslo.si/slovenija/je-srecko-le-koncal-v-rokah-policije/260838

Pa tud če bi - verjetno bi posumli, da gre za tegale Medota ravno zato, ker bi rinil k človeku, pa ker nikjer naokoli ne bi bilo mame. Ker tako po moje niso šli pobrat prvega mladiča, ki so ga srečali. Pa tudi očitno ni bilo tako, da bi ga kar en lovec pobral iz gozda in odnesel, ampak je šlo vse lepo po uradni poti, preko zavoda za gozdove do PU Celje.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: moksa , sreda, 29.06.2011 : 08:09:24
Hja, potemtakem se opravičujem. Živim še v kameni dobi in ko preberem, da so našli medvedjega mladiča, pomislim, da so ga našli v gozdu, kamor tudi spada. Se bom resetirala in naslednjič, ko mi bo kdo povedal, da je srečal divjo svinjo (na primer), se bom potrudila pomisliti, da jo je srečal na Kongresnem trgu  :*[  ;b


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Lanabela , sreda, 29.06.2011 : 08:54:35
Čaki, čaki, tole vseskupaj je precej čudno. Kdo je našel medveda - lovci ali štiri tačke? Je medved taval okoli ali je bil pri človeku, ki ga je očitno ukradel iz gozda in dal/prodal Logarjevim?
Če velja to zadnje - je morda ta oseba iz gozda odtujila celo več mladičev? In kaj pomeni, da ga bodo poslali v romunijo? Po čigavi odločitvi? In kaj pomeni, da ga bodo čez par let poslali nazaj?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: elina , sreda, 29.06.2011 : 09:54:54
tule je njihov članek, v katerem je nekaj več informacij: http://www.vier-pfoten.at/website/output.php?id=1249&idcontent=3723&language=1 policija je z njimi žal vedno zelo skopa, dokler niso zadeve zaključene.

Očitno gre za organizacijo, ki so jo čakali tisti dan, ko je bil (ne)Srečko ukraden; torej za organizacijo za katero so se odločili na ministrstvu.

Majo pa z medvedi (kolk sem uspela poguglat na hitro) kar nekaj izkušenj, v Romuniji so vzpostavli neke vrste sirotišnico za medvede, kjer jih pripravijo za samostojno življenje v naravi: http://four-paws.org.uk/website/bearorphanage
A sem preveč pesimistična, če ne verjamem, da bodo lahko s tem medvedkom prav tako uspešni?

@Moksa: hehe, sej meni je bilo tudi (dokler nisem prebrala članka) logično, da bi ga našli v gozdu; samo glede na moje izkušnje z lovci in njihov odnos do medvedov sem podvomila, da bi kar prvega mladiča, ki bi ga zagledali, pobrali in vzeli s sabo. No, je pa res da poznam večinoma lovce nove generacije, ki imajo drugačen odnos do lova, narave in živali. ;)

Glede izvora Srečka se je pa med lovci že od začetka šušljalo, da je do Logarjev prišel na sumljiv način, ker v tistih koncih že desetletja ni bilo nobene medvedke.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Lanabela , sreda, 29.06.2011 : 10:32:52
Linka mi ne odpre, a se da najti - zgledajo v redu. A da bi pripravili medveda, ki je navajen na ljudi na življenje na prostosti  - ne verjamem.

Ni problem medveda pripraviti za življenje v divjini. Problem je najti tako veliko divjino, da prej udomačeni medved ne more priti do ljudi. V Sloveniji je nimamo. Zato si nikakor ne predstavljam, da bi medveda po nekaj letih vozili iz Romunije nazaj sem. Treba je vedeti, da so praktično vsi primerni prostori že zasedeni in da medvedje novega prišleka ne sprejmejo prijateljsko....in kamor se obrne ko išče še nezasedeno ozemlje so naselja....


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: elina , sreda, 29.06.2011 : 14:43:33
Ni problem medveda pripraviti za življenje v divjini. Problem je najti tako veliko divjino, da prej udomačeni medved ne more priti do ljudi. V Sloveniji je nimamo. Zato si nikakor ne predstavljam, da bi medveda po nekaj letih vozili iz Romunije nazaj sem. Treba je vedeti, da so praktično vsi primerni prostori že zasedeni in da medvedje novega prišleka ne sprejmejo prijateljsko....in kamor se obrne ko išče še nezasedeno ozemlje so naselja....

S tem si mi pa prav prebrala misli... No, po moje tudi pristojne inštitucije ne bodo zaintereserane za njegovo vrnitev, ker se vsega tega tudi zavedajo.

Sicer se mi pa zdi, da so zadnja leta število medvedov ocenjevali z analizo dnk vzorcev v iztrebkih - verjetno se bi na ta način lahko poizkusilo določiti tudi njegov izvor.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Skuiki , petek, 01.07.2011 : 08:06:22
Srečko naj bi bil na poti v Romunijo:

http://dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042455876

Sprašujem se dve stvari, citiram z zgornje povezave:

Medveda so po Golobovih besedah našli v Kočevski Reki, kjer je presenetil delavce v gozdu pri spravilu lesa. V zavetišče na Muti so ga vrnili v soboto, medved je po njegovih besedah zdrav in sproščen, se že bolj sam igra in se raznovrstno prehranjuje.

Kje točno in po čigavih besedah vse so torej našli Srečka?

Še bolj me pa zanima, zakaj je že na poti, če še niso prispeli rezulati analize DNK.



Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Houdini , petek, 01.07.2011 : 11:07:53
Na poti je verjetno zato, ker je na cloveka navezanih medvedkov pri nas vseeno omejena kolicina, ce pa ni pravi je pa se en "zapuscen" mladic in tudi v tem primeru itak morajo nekaj narediti z njim, sedaj, ko zanj ve sirsa javnost.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Lanabela , petek, 01.07.2011 : 11:31:04
Tisti, ki so za medveda skrbeli v zavetišču so ga verjetno prepoznali - verjetno bi ga spoznali celo po videzu, po vedenju, ki je za divjega medvedjega mladiča neznačilno pa vsekakor.
Bolj zanimivo vprašanje je kje oziroma v kakšnih okoliščinah so našli medveda - tu se v medijih pojavljajo nasprotujoče si informacije.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: fižolova župca , petek, 01.07.2011 : 12:04:40
Mene tudi zanima, ali so zraven odkrili storilce.
Sicer pa medvedji mladič, ki iz igre sledi človeku in mu za hec (baje) celo skoči na hrbet, ni za nikamor drugam kot za v prevzgojo - pa če je 'Srečko' ali ne.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , četrtek, 07.07.2011 : 08:21:32
Srečko se v Romuniji dobro počuti
Bukarešta, 06.07.2011, 20:46 | STA / T.Še
Slovenski medved Srečko se v Romuniji dobro počuti. Veliko časa preživi na drevesu, zvečer pa se spušča na tla, da bi jedel.

http://24ur.com/novice/slovenija/srecko-se-v-romuniji-dobro-pocuti.html


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Iska , četrtek, 07.07.2011 : 10:25:36
http://www.rtvslo.si/svet/v-nacionalnem-parku-yellowstone-grizli-pokoncal-pohodnika/261437

"Oblasti v parku niso sprožile proti medvedki nobene akcije, ..."


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: elina , petek, 15.07.2011 : 10:35:43
Organizacija Vier Pfoten sporoča, da Srečko ni več nesrečko!  ;)

Medved Srečko: korak bližje življenju v divjini
15 / 07 / 2011 
Medved Srečko se v Romuniji počasi privaja novemu načinu življenja. Strokovnjaki predvidevajo, da bo v divjini lahko samostojno zaživel čez dve leti.
http://www.zverce.si/medved-srecko-korak-blizje-zivljenju-v-divjini


Naslov: Opozorilo sprehajalcem psov v Dobrepolju in okolici
Poslano od: Jana , četrtek, 06.10.2011 : 10:48:21
Voznik je v sredo, 5. oktobra 2011, na cesti blizu Zdenske vasi zbil medveda, ta pa je ranjen pobegnil v gozd. Lovci iz lovske družine Dobrepolje so domnevno ranjenega medveda iskali, vendar z iskanjem danes prekinili. Pri iskanju medveda so si lovci pomagali tudi z izkušenim psom krvoslednikom. Kljub temu niso našli nobenih sledi, ki bi kazale na to, da je bil medved v nesreči huje poškodovan.

Zavod za gozdove prebivalcem svetuje, naj se ne gibljejo po odročnih krajih gozdov, če pa že, naj svoje pse pustijo doma. Če ljudje morebiti opazijo medveda, naj se brez panike umaknejo in nemudoma obvestijo center za obveščanje na številko 112.

Ranjeni medved je lahko še posebej nevaren, če se pred njim pojavi sprehajalec s psom.

vir STA


Naslov: Pse na povodce - medvedi zapuščajo svoje brloge
Poslano od: Jana , sreda, 08.04.2015 : 19:29:37
Prihaja čas, ko medvedi zapuščajo svoje brloge

Ljubljana, 8. 4. 2015 - Spomladi medvedi zapuščajo svoje brloge, medvedke skupaj z mladički in se človeku, če je le mogoče, izognejo. Če upoštevamo nekaj osnovnih pravil, možnost konflikta s to slovensko največjo zverjo zelo zmanjšamo. Zlasti se izogibajmo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi in psov ne spuščajmo s povodca.

Srečanja z medvedi v naravi so izredno redka, saj medved pri nas v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo, in se mu zato izogne, če je le mogoče. Do napada pride, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu. Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku.

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil:
- v naravi se gibajmo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju,
- pes naj bo na povodcu,
- če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo,
- med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, se ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.

(http://www.mojpes.net/uploads/medved2015.jpg)
foto Miha Krofel

Velja tudi splošno priporočilo, da v naravi in v bližini naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost.

Več informacij:
- Kako se vesti na območju prisotnosti medveda (http://dinalpbear.eu/wp-content/uploads/2015/02/ZLOŽENKA___SLO-WWW.pdf) (zgibanka, natisnjena v okviru projekta LIFE Dinalp bear, 2015)
- Srečanja z medvedom (http://www.zgs.si/fileadmin/zgs/main/img/PDF/Gozdne_zivali_in_lovstvo/pdf/Brosura_Srecanja_z_medvedom.pdf) (avtor: Anton Simonič, izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana, 1998)
- Spletna stran projekta LIFE (http://www.medvedi.si/) (medvedi.si)
- Velike zveri (http://www.mop.gov.si/si/delovna_podrocja/narava/velike_zveri/) (spletna stran Ministrstva za okolje in prostor)
- Priporočila na temo medveda (http://www.biotskaraznovrstnost.si/) (rubrika Pomagajte tudi vi)

Ministrstvo za okolje in prostor RS


Naslov: Po Menini planini hlača precej velik medved
Poslano od: Jana , sreda, 02.03.2016 : 09:42:36
Po Menini planini hlača precej velik medved
29. 2. 2016

Če vas bo v prihodnjih dneh slučajno zaneslo v gozdove na širšem območju Menine planine, ne bo odveč nekaj previdnosti, saj so lovci na tem območju zaznali gibanje precej velikega medveda, ki so ga z avtomatsko lovsko kamero uspeli tudi slikati.
...
Četudi so srečanja človeka z medvedom v naravi precej redka in se v večini primerov končajo brez večjih težav, pa najbrž ne bo odveč, če ste ob sprehodih po gozdu na širšem območju Menine planine nekoliko bolj previdni, pozorni in predvsem glasnejši, saj medveda na ta način ne boste uspeli presenetiti, predvsem pa mu boste dali možnost, da se vam še pravočasno umakne.

Glede na to, da v naših gozdovih medvedov zaenkrat še nismo ravno vajeni, pa najbrž ne bo nič narobe, če v izogib morebitnim nevšečnostim, objavimo nekaj navodil za srečanje z rjavim medvedom, ki so jih pripravili na Zavodu za gozdove, preberete pa si jih lahko tudi v poučni knjižici Srečanja z medvedom, ki si jo lahko, s klikom na ime knjižice, prenesete na svoj računalnik.


Vir www.kamnik.info (http://www.kamnik.info/po-menini-planini-hlaca-medved/), kjer so še napotki za ravnanje ob srečanju z medvedom (http://www.kamnik.info/po-menini-planini-hlaca-medved/), med drugim tudi:

- med sprehodom v gozdu imejte psa vedno na povodcu, v spomladanskem obdobju, tj. od maja do junija, pa na zavodu odsvetujejo sprehajanje s psom v gozdovih na območjih, ki so osrednje življenjsko območje rjavega medveda (Kočevska, Notranjska, Krimsko-Mokrško pogorje, Slavnik, Vremščica, Trnovski gozd, Nanos, Hrušica …);


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , torek, 11.07.2017 : 09:36:58
Na Vranskem lovci opozarjajo na previdnost pred medvedko

Vransko, 11. julija - Na štajerski avtocesti med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko so bili povoženi trije medvedji mladiči. Ker predvidevajo, da se na tem območju zadržuje razjarjena medvedka, lovska družina odsvetuje sprehode v naravi, nabiranje gob in podobno ...
vir STA (https://www.sta.si/2407930/na-vranskem-lovci-opozarjajo-na-previdnost-pred-medvedko)

Informacije tudi na:
- www.mojaobcina.si/vransko (https://www.mojaobcina.si/vransko/novice/obcinske/opozorila/opozorilo-obcanom---potencialno-nevarna-medvedka.html)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , sreda, 12.07.2017 : 09:46:00
Na štajerski avtocesti ponoči povozili tudi medvedko
Ljubljana, 12. julija - Voznik osebnega vozila je v torek okoli 23. ure na avtocesti za izvozom Vransko v smeri Ljubljane povozil medvedko, ki je na kraju nesreče poginila, so sporočili s Policijske uprave Celje. Voznik pri tem po podatkih policije ni bil poškodovan. Noč prej so sicer med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko našli tri povožene medvedje mladiče.
vir STA (https://www.sta.si/2408345/na-stajerski-avtocesti-ponoci-povozili-tudi-medvedko)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , četrtek, 13.06.2019 : 09:18:53
Ob bok trenutnim odločitvam politike o odstrelu 175 rjavih medvedov in 11 volkov (več tukaj - klik (http://)):

"Moramo se tudi zavedati, da v končni fazi ni toliko pomembno, koliko je volkov, risov in medvedov, ampak predvsem, koliko težav imamo z njimi. Kljub povečanju števila volkov in medvedov, se število konfliktov z njimi zmanjšuje. To gre predvsem na račun učinkovitih ukrepov - od električnih ograj do medvedo-varnih zabojnikov in pastirskih psov - ki se v zadnjih letih uveljavljajo na najbolj kritičnih območjih."
Miha Krofel, raziskovalec in profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je svoje poklicno življenje posvetil divjim zverem

Celoten prispevek - Zakaj je pomembno, da v naših gozdovih živijo risi, volkovi in medvedi - klik (https://www.24ur.com/novice/cas-za-zemljo/miha-krofel.html)
Saša Senica, 24ur.com, 8. 5. 2018