mojpes.net

o psih => Učenje vaj, veščin in trikov => Sporočilo, začeto od: oceanman , sobota, 11.01.2003 : 18:01:28



Naslov: Uhajanje psa
Poslano od: oceanman , sobota, 11.01.2003 : 18:01:28
Imam zlatega prinašalca in tudi en problem.
Ko psa na domačem dvorišču včasih odvežem, mi večkrat uide na bližnji travnik. Kako bi ga lahko odvadil uhajanja (razen tega da ogradim dvorišče).

Pa še to. Kako bi psa odvadil potegovanja kadar ga imam na vrvici?

Hvala!


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Sammy , nedelja, 12.01.2003 : 18:47:17
A ga imaš druagče privezanega ali v pesjaku? Upam, da drugo. Če je prvo, zbeži na travnik verjetno zato, ker je končno svoboden. Morda pa nima dovolj gibanja. Privošči si daljše sprehode in ko je svoboden na dvorišču se z njim igraj.
Glede tega, da vleč, ga moraš naučiti ukaza POLEG. Glej VZGOJA PSOV in temo POLEG! vedno imej v roki nekaj, ali priboljšek ali igračo. če bo psu zanimiva, bo ostal v tvoji bližini, da bi jo/ga dobil in ne bo vlekel. ko bo hodil tik ob tebi, ga pohvali: "Priiiiden, poleg!"


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: brin , ponedeljek, 13.01.2003 : 13:30:58
Ja goldiji radi malo uidejo - če imajo možnost seveda.
Jaz sem se problema z mojim lotila tako, da ko sem ga spustila iz pesjaka je kuža za seboj vlekel dolgo tanko vrvico. In če je hotel uiti,sem samo potegnila za vrvico in mu tako preprečila ugajanje. Vendar je to zelo zamudno, psa moraš imeti pod 100% nadzorom, pa tudi vedel je, da ima omejeno gibanje. .... Vzrok v uhajanju je drugje. Dolgčas mu je, pa še upa si uiti. Najboljša rešitev je seveda ograjeno dvorišče, pa veliko igranja, da se kuža utrudi. In če ti uide, bodi
dosleden - vztrajno ga kliči, da bo prišel nazaj. Pa četudi bo to trajalo 20 minut.
Jaz mojemu ne dam več možnosti,da mi uide . Ko pridem iz službe, greva na dolg aktiven sprehod, kjer se zelo utrudi. Ko pride iz sprehoda, je pa tako utrujen, da se mu ne bi dalo iti na potep.  Je pa tudi res, da bo sedaj star 2 leti in je ful lenušček.
Ali imaš samca? Koliko pa je star?
Glede vlečenja povodca - zatezno ovratnico mu daj čim višje na vrat in če povleče, ga samo na kratko in hitro cukni. Bo hitro prenehal z vlečenjem. In ko bo priden, ga seveda pohvali.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , ponedeljek, 13.01.2003 : 13:35:27
Glede vlečenja imamo z Drimom enake probleme. Nasvet, ki ga trenutno upoštevamo in je že uspešen, je ta, da se zmeraj, ko začne vlečt, ustavima. Ko se umiri, gremo dalje, pa se spet ustavima, pa tako naprej. Je zelo zamudno (in zdaj zeeelooo mrzlo!!! ;)), ampak rezultati so kar hitro vidni, ker pokapira, da smo hitreje tam, če hodi počasi z nama, kot pa če vleče naprej!

LP, Tomaž!


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 13.01.2003 : 14:05:34
Citat
Kako bi ga lahko odvadil uhajanja (razen tega da ogradim dvorišče).


Moj odgovor je žal: ne moreš. Zlatkoti pač ne sodijo med tiste pasme, ki bi jih lahko pustil brez nadzora na neograjenem dvorišču, še zlasti ko enkrat začno uhajati. Če ne želiš da bi postal neobvladljiv potepuh, mu moraš uhajanje brezpogojno preprečiti. Drži se tehle pravil:
- poskrbi, da se bo pes dovolj razgibal. Dokler nimaš narejenega odpoklica, naj bo vedno na povodcu. Pomagaj si s fleksijem. Če je pes dovolj star, ga nauči teka ob kolesu. Vozi tako hitro, da bo pes tekel kas, ne galop.
-na dvorišče ga pelji samo na fleksiju, ne spuščaj ga dokler nimaš narejenega odpoklica.
-vadi poslušnost, zlasti odpoklic. Vpiši se v kakšen tečaj poslušnosti, saj sam brez izkušenj tega ne boš zmogel. Tam se boš tudi naučil, kako odvaditi vlečenje. Za prvo silo si lahko pomagaš s haltijem.
-če boš dobro delal, boš psa lahko spustil tudi brez povodca, vendar pa ga ne boš mogel nikoli pustiti brez nadzora


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: oceanman , torek, 14.01.2003 : 15:19:26
Hvala za odgovore. :)
Brin: Včeraj je imel 1 leto. Samček je. ;)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: KARMEN , petek, 11.04.2003 : 09:13:48
Moja samojedka je naenkrat začela uhajati. Imam jo skoraj pol leta, je že odrasla, od hiše se nikoli ni premaknila, odkar smo jo pripeljali domov, tudi če so bila vsa vrata odprta. Samec jo je nekajkrat zvabil na potep, sprva se je takoj vrnila sama, potepanje sta skupaj podaljševala, dokler se ni odločila, da bo odšla sama. Sedaj imam težave, ker se ob vsaki naši nepazljivosti hinavsko izmuzne, ne zmeni se za klice, vrne se kadar hoče, odide pa kar sama. Včeraj se je po eni uri vrnila vsa skrušena in ponižna, pred nekj dnevi se je dobesedno odselila k sosedu za skoraj cel dan. Tam se igra in zabava z ljudmi in živalmi. Naj povem, da smo se preselili v novo hišo, nimamo še popolnoma ograjeno(delamo), vendar je tako v prejšnjem domu, kot tukaj, ko smo še gradili vedno sedela pred hišo in se sama ni nikoli oddaljila. Popolnoma sem ji zaupala, sedaj se je moje zaupanje močno omajalo. Ponavadi se izmuzne, ko se vrnemo domov s sprehoda in recimo brišem tačke obema, pred vstopom v hišo ali ko se z njima igram na še neograjenem vrtu. Sumim, da jo malo daje pomlad, ker ponavadi dvigne glavo v določeno smer, sprejme signal in gre. Naj povem, da je bila psaca sterilizirana novembra lani, verjetno je pri prejšnjem lastniku že imela mladičke. Ali jo lahko še nekaj časa po sterilizaciji razganja, predvsem na pomlad? Ne morem razumeti tega nenadnega preobrata, predvsem zato, ker je bila prej zapuščena, tavala je okoli, ko smo jo vzeli se nam je do sedaj dobesedno lepila, kar naenkrat pa odide za skoraj cel dan. Ne me kregati, ker sta nam oba tolikokrat ušla, ni bilo po naši krivdi, ampak po nepazljivosti in površnosti domačih v prejšnji hiši.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Lanabela , petek, 11.04.2003 : 11:28:30
Ja Karmen, je že tako, da samojedi niso psi, ki bi lepo pridno sedeli na dvorišču in ga čuvali. To so zelo samostojni psi, ki si tisto kar jim manjka lepo vzamejo sami. Če imajo premalo gibanja, bojo šli na sprehod sami, če jim manjka zabave, si jo bodo tudi našli in če jim lastnik ni všeč, ga bodo zamenjali ob prvi priložnosti.
Če sem prav razumela, si psico dobila že odraslo. Ko odrasel pes zamenja lastnika sledi neko obdobje, ko je pes nesiguren in se vede drugače kot sicer. Zlasti, če pride iz slabih razmer, se nekaj časa drži novega lastnika kot klop in je tudi sicer pravi angelček ( bivši potepuhi se v tem obdobju držijo doma, pretepači so pohlevni in bevskači  so lepo tiho). Žal to obdobje ne traja večno, prej ali slej se psu povrne samozavest in pokaže svoje stare navade.
Mislim, da je ne daje pomlad, ampak mogoče pogreša bivšega lastnika, ali pa mogoče otroke, ki so se igrali z njo, ko se je potikala okrog, pa stikanje in raziskovanje okolice.
Samojedi so izredno zviti, in če hočejo uiti, bodo že našli način, da bodo to tudi storili. Pomaga veliko gibanja, zlasti dobro deluje daljši tek. Poleg tega je treba psa zaposliti (igra, vaje poslušnosti, agiliti...) Če ima rada otroke, ji omogoči kakšno urico igre z njimi, seveda pod nadzorom. Pojdita raziskovat okolico skupaj, pokaži ji kaj zanimivega, skupaj premagajta kakšno oviro ali zlezita na kakšen kup kamenja. Njeno življenje bo bolj zanimivo in želja po samostojnih izletih se bo zmanjšala. Kljub temu je nikoli ne pusti zunaj same brez nadzora. Če ti pobegne, kadar ji brišeš tačke, jo takrat priveži, če ti uide med igro na vrtu, naj bo takrat na dolgi vrvici (to da uhaja med igro je zelo čudno, ali igra zanjo ni zanimiva ali pa jo nekaj resnično močno vabi, mogoče bi bilo zanimivo iti za njo in ugotoviti, kaj je to). Vsekakor moraš preprečiti nadaljne pobege, saj je želja po potepanju po vsakem uspehu večja. Vem, da je to težko, ograja sicer pomaga, vendar, če pes res hoče, pobegne tudi čez (ali pod) ograjo.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , nedelja, 13.04.2003 : 00:09:39
Lanabela - to, kar si napisala o značilnostih samojeda, velja tudi za ostale polarne pasme (malamut, husky) ?

Super bi bilo, če napišeš, katere so tiste značilnosti, po katerih se ti severnjaki ločijo od večine drugih pasem in na kaj morajo biti ljudje, ki nameravajo kupiti npr. samojeda najbolj pozorni (npr. zelo veliko gibanja, teka..).

Hvala in lp


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Bela01 , nedelja, 13.04.2003 : 19:11:37
No naj še sama nekaj malega dodam. Samojedi so takšne pametne navihane trmice. Veliko zanimive igre in sprehodov, se veliko ukvarjat, ker drugače kr hitro "pozabi" da je poleg njega še kdo. Vendar več ko se ukvarjaš z njimi v večje veselje ti je, pokažejo veliko veselje in razigranost (ki jo je včasih že skoro potrebno malce umirit  ;D ).


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 28.04.2003 : 15:44:54
ŽIVIO! :)
Vem,da ste o vlečenju na vrvici že pisali,imam pa še eno rešitev,ki je zelo preprosta.Kot prvo nujno kupi verižno ovratnico!!In zmeraj ,ko pes povleče ga enostavno močno povleci nazaj.Pazi,da bo poteg močen in hiter.Te izkušnje sem si pridobila,ko sem v zavetišču sprehajala pse,ki vlečejo.Upam,da so bili moji o0dgovori kaj v pomoč,aja,pa še glede tega,da ti pes uhaja:
se popolnoma strinjam z Lanabelo,ni druge rešitve kot da ogradiš vrt.Poskusi tudi s tem,da imaš sabo priboljšek,ki ga kuža obužuje in ko je kuža še v pesjaku mu ga pokaži,potem ga spusti iz pesjaka mu reči naj sede nato ga pripni in mu daj priboljšek.Pa veliko sreče!! :)
lp,Pia


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Afna , ponedeljek, 28.04.2003 : 16:05:20
Citat
Vem,da ste o vlečenju na vrvici že pisali,imam pa še eno rešitev,ki je zelo preprosta.Kot prvo nujno kupi verižno ovratnico!!In zmeraj ,ko pes povleče ga enostavno močno povleci nazaj.Pazi,da bo poteg močen in hiter.


Pia...meni tole diši na šolanje s prisilo >:( So veliko boljši načini kako to rešiti... npr. na Tomsterjev način  :D


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: brin , torek, 29.04.2003 : 07:22:52
Kakšna prisila neki....
Kako sem jaz dopovedala psu, da ne sme vleči: če pes vleče (kar ne sme), se mu enostavno pravilno namesti verižno ovratnico (čisto na vrh k ušesu ovratnico daš) in ko pes začne vleči, ga samo hitro cukneš. Na tak način lahko mojega prinašalca, ki ima 40 kg, pelje na sprehod moja nečakinja, ki ima 7 let in 20 kg in ga lepo obvlada. Pes ne sme vleči na povodcu. Kako se mu pa to dopove, je pa stvar posameznika. Najbolj smešno mi je, če vidim kakšnega 100 kg možakarja, katerega pelje na sprehod koker španjel in ne obratno. In takih primerov je veliko, ko se psi ne znajo obnašati na povodcih in vlečejo kot zmešani.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: KIN , torek, 29.04.2003 : 08:44:54
Citat

Kakšna prisila neki....
Kako sem jaz dopovedala psu, da ne sme vleči: če pes vleče (kar ne sme), se mu enostavno pravilno namesti verižno ovratnico (čisto na vrh k ušesu ovratnico daš) in ko pes začne vleči, ga samo hitro cukneš....



Moram rečt da je bila pri nama z Kinom ista pesem. Vlekel je k utrgan, ampak ko sm mu namestila ovratnico bolj gor, je bila situacija povsem drugačna. Sploh nisem mogla verjet, da je to mogoče. Ko sva šla na sprehod in ko je hotel povlečt, sem ga samo nakratko cuknila in hodil mi je poleg, ko mucica. ;DZdaj je ˝skoraj ˝že tako, da ne vleče več. No sem pa tja še kdaj.

lp M.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: pia_in_co. , torek, 29.04.2003 : 09:03:51
Oj!
Vem,da to ni naj,naj boljši način vendar pri velikih psih je.Tomsterjev način je učinkovit vendar traja veliko več časa,pa še borderji niso tako "masivni"kot nekateri zlati prinašalci in podobno.Če psa na hitro povlečeš mu samo daš vedeti,da tega ne sme,druga stvar pa je če ima ovratnico skoz zadrgnjeno.Poleg tega to učijo tudi v pasjih šolah.O tem sem se sama prepričala.Druga stvar je če imaš bulldoga ali pa zlatega prinašalca!
Lp,Pia


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: KIN , torek, 29.04.2003 : 09:10:31
Če ima pes ovratnico skoz zadrgnjeno nisi naredil nič. Ovratnica NE SME biti zadrgnjena. Ko ga cukneš se ovratnica sprosti, ker ( vsaj pri meni ) pes ne vleče več in hodi lepo poleg. Sem se pa to naučila v pasji šoli. Sem pa tudi sama prakticirala, ko je Kin potegnil, sem se ustavila, ampak ni bilo učinka. Potem pa k sm ga na hitro cuknila je poštekal in zdaj v v redu. No, ampak kot sm prej že rekla, včasih vseeno pozabi ( če vidi kakega psa ali mačko ) takrat moram zopet cuknit in je zopet mir.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , torek, 29.04.2003 : 12:10:07
Eeem... ja, kar se tiče zateznih ovratnic... mi smo zamenjali šolo zaradi "obvezne uporabe zatezne ovratnice". In to v mali šoli!!!
Zdaj delamo brez prisile, poudarek je na pozornosti psa na vodnika in ni ga vraga in psa ki me spravi nazaj na zatezno ovratnico!
Pa ne spet rečt, da mi je lahko, ker mam borderja, ker je "sošolec" roti in mu gre odlično brez teh metod...
Vzamite si čas, ugotovite kaj vam in vašemu psu paše in se tistega čimbolj dosledno držite. Ni univerzalnega načina, to mislim da lahko vsi priznamo... Nam je pač ratalo brez zatezne...
Absolutno pa priporočam, vsaj probajte...

Aja, pa ne filat začetnikov in takih ki doma ne delajo nič s psom, da samo pravilna uporaba zatezne ovratnice prinese uspeh... Ker ga ne!!!


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: KIN , torek, 29.04.2003 : 12:22:22
No sm vesela za vaju, da ne potrebujeta zatezne ovratnice. Saj midva z Kinom je tudi nisva na začetku potrebovala, ampak kasneje je postajalo vse težje, ker je Kin rastel in rastel s tem pridobival tudi na teži in tako sem se potem odločila za zatezno ovratnico za katero mi ni žal. In ker se sliši zatezna ovratnica ena taka grozna stvar da pes trpi, to sploh ni res. Imam pa nadvse samosvojeglavega zlatega prinašalca tako, da mi ta ovratnica še kako prav pride. Pes ima že skoraj 40 kg, jaz malo več in si potem lahko predstavljate kaj bi bilo z nama na sprehodu.  ;)

Lp M.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 13:01:58
Hojla Tomster,

katera pasja šola pa je ta, v kateri si drznejo pse dresirat brez zateznih pritiklin ??  ;D

Namreč, 30 km od mene je KD, kjer so zatezne le za zelo pridne pse; vse ostale pa čaka ovratnica z bodicami - pa sem bila enkrat tam na obisku in je podpredsednik društva najprej en šnopček zvrnil, potem pa začel strokovno razlagati, da za tiste najhujše pse (?) (po večini službene pasme) imajo vedno pri roki ovratnico, na kateri bodice še lepo dodatno "nabrusijo" - baje da ko kri šprica okrog pes ves zadovoljen gleda vodnika in v dveh tednih obvlada vse vaje...

Brrrr...

Lp


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , torek, 29.04.2003 : 13:23:54
Mhmm... bi rekel, da "zadovoljno" gleda vodnika... :-X


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: KIN , torek, 29.04.2003 : 13:30:58

Citat

Hojla Tomster,

katera pasja šola pa je ta, v kateri si drznejo pse dresirat brez zateznih pritiklin ??  ;D

Namreč, 30 km od mene je KD, kjer so zatezne le za zelo pridne pse; vse ostale pa čaka ovratnica z bodicami - pa sem bila enkrat tam na obisku in je podpredsednik društva najprej en šnopček zvrnil, potem pa začel strokovno razlagati, da za tiste najhujše pse (?) (po večini službene pasme) imajo vedno pri roki ovratnico, na kateri bodice še lepo dodatno "nabrusijo" - baje da ko kri šprica okrog pes ves zadovoljen gleda vodnika in v dveh tednih obvlada vse vaje...

Brrrr...

Lp


Kateri KD pa je to ??? ???


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 13:31:23
Flufi, mene čisto resno zanima kakšna bolj učinkovita metoda s katerim ukrotiš recimo zelo dominantnega psa, ki misli da je šef familje in cele soseske. Verjetno je treba takemu arogantnežu to najprej izbiti iz glave. Ampak kako boš to naredila brez nobene prisile ???


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 13:32:58
Aja, sorry, ker sem malce zašla in nisem pisala o uhajanju, čeprav so verjetno ravno dominantneži najbolj problematični kar se tega tiče.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , torek, 29.04.2003 : 13:39:03
Lej, DeeDee, obnašanja psa ne spremeniš samo v tistih dveh urah na KD-ju, ampak je treba na tem delat vedno in povsod... Že take malenkosti, kot kdo gre prvi skozi vrata, ali pes lahko pride na posteljo oz. kavč, kdaj mu dajemo za jest... vse to vpliva na razvoj pasjega značaja in osebnosti, seveda tistega dela, ki ni prirojen in pogojen z nagoni... Kot sem ti že na chatu rekel, s pozitivno motivacijo in pozornostjo na vodnika se da psa prešolat... Ne rečem, da je to edini način, sploh ne, pravim samo, da je učinkovit ne glede na starost, spol, pasmo in tudi značaj psa (čeprav včasih traja dlje). Kot sem že rekel, probat je treba, pa boš videla...


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tinka , torek, 29.04.2003 : 13:53:01
Tomster, fino, da si odvadil psa vlečenja brez kančka prisile, ampak samo z ustavljanjem in hvaljenjem.  ::)

Jaz osebno mojega Mozarta še nisem 100% odvadila vlečenja, če le more povleče. Najprej sem tudi uporabila filozofija ustavljanja, da bi ga odvadila vlečenja, pa nisva nikamor prišla. Odkar striktno uporabljam zatezno ovratnico in pohvalo je napredek ogromen in se čisto strinjam s KIN in Simi. Zatezno ovratnico moraš znat uporabljat, VLEČENJE psa je nehumano na kakršni koli ovratnici, in to počne ogromno ljudi - začnejo pa z Flexijem. Potem se pa čudi in glej, ko ti pes vleče ko nor.

To, da vzgoja ne traja le 2 uri na poligonu, mislim, da je popolnoma normalno in vsak pametni človek doma ogromno trenira, da psa nauči tisto, kar od njega želi.

Odvadit psa, ki vleče, če je trmast in/ali dominanten brez pravilne uporabe zatezne ovratnice si ne predstavljam. Verjamem, da so izjeme, vendar le te potrjujejo pravilo. 8)

To, da te pes gleda, pa dosežeš ne z cukanjem, ampak z motiviranjem, pri enemu s hranu, pri drugemu igračo, tretjemu, ...., dejstvo pa je, da ne moreš celo življenje hoditi s hrenovko v roki ali žogo, ampak mora pes prej ali slej tudi pokapirat, da je nevleka tako samoumevna, kot tebi hoditi v službo.

lp tina


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 13:56:52
DeeDee,  s tem vprašanjem se jaz že kar nekaj časa ubadam. Spoznala sem mnenja tako domačih kinologov in vedenjcev, kot tudi tujih. Moj odgovor je: z drugačnim obnašanjem do psa, pri katerem vsako naše dejanje, ki povzroči psu kakršno koli bolečino ali strah, nima kaj iskati.
To je tema, o kateri se ne da pisati v dveh vrsticah in prav mi je prišlo, da sem dobila prav psa, ki je po tradicionalnih merilih "dominanten" samec, težak 64 kg, ki je povrh tega še "neprizanesljiv" do nekaterih drugih samcev.

Lahko mi verjameš, da že kar nekaj let nisem uporabila niti enega cuka, čeprav ima na sebi najlonsko zatezno ovratnico: to pa zaradi 2 razlogov:
- je hitrejše snemanje (čez glavo)
- psa sem kot mladiča naučila, da ima občutljivejši vrat in se odzove podobno kot konj ( ;D); če na sprehodu malenkost pridržim povodec v levo, pes takoj zavije v levo- npr. na pločnik. Tako je povodec moja podaljšana roka na mestih, kjer mora biti privezan.
Zanimivo je tudi dejstvo, da se rad priveže - je rad ob meni in rad počaka, ko je cesta na vidiku in je treba iti na povodec.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 13:57:34
Aja, da ne bo pomote, moja Luna ni dominantna, niti slučajno, ona se občasno samo malce pretvarja... ::)

Tomster, strinjam se s tabo, da psa ne moreš korigirati samo na tečaju, doma pa ga pustiti lepo na miru. Me pa čisto zaradi "splošne" izobrazbe zanima, kako ravnaš s psom, ki ima velik ego. Sicer je narobe, da je do tega sploh prišlo in da mu je uspelo priti na vrh lestvice, ampak če se to vseeno zgodi? Kaj potem? Kako doseči, da te bo tak pes sploh začel upoštevati? In to samo s pozitivno motivacijo?


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , torek, 29.04.2003 : 14:02:13
Aja, sem pozabil povedat... Drim ne vleče več, ampak ni ratalo s to metodo (ki je sicer delovala kar ok, ampak je malo premrzlo sredi januarja stat na mestu eno uro... ;)), ampak je v bistvu zaleglo eno... Ko je oz. ko hodi poleg, vrtimo konec povodca pred njim, in če gre preveč naprej, dobi po smrčku. Deluje, to smo uporabljali prva dva, tri tedne, zdaj pa samo, če je res sila...

Kar se pa tiče uporabe zatezne ovratnice... ne me narobe razumet, ne pravim, da se z njo ne da naredit nič, pravim samo, da se da vsakega psa umirit tudi drugače. Kot sem že rekel, hodi na tečaj tudi gospod z rotijem, ki s to metodo dela vaje, prav tako je neverjeten napredek pokazal en zlatko, ki je na začetku tečaja vlekel tako močno, da se je davil in je gospa nosila rokavice...

Še enkrat, to nikakor ni edina metoda, pri nas se je pač pokazala kot uspešna in jo zato pač priporočam vsem, ne glede na psa...


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 14:04:15
Flufi, šele zdaj sem videla tvoj post. Prepričana sem, da bi bila tvoja zgodba zelo zanimiva in poučna še za koga drugega. Jaz si namreč po najboljši volji ne znam predstavljat kako se ukroti tako "mrcino". Kako si mu recimo dopovedala, da se ne sme zaganjati v druge samce?


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: sirtaki , torek, 29.04.2003 : 14:06:45

Verjetno nbenga ne zanima dejstvo, da je vsak pes poseben primerek zase in, da se tudi nacini doseganja cilja zelo razlikujejo od pasme do pasme...

Iz lastnih izkusenj lahko povem da kakrnsakoli fizicna sila v obliki vlecenja, cukanja itd absolutno ne pomaga, ce imas opravka s psihicno dominantnim goldnom ali avstralskim ovcarjem...
In spet za obe pasmi velja drug nacin doseganja zeljenih rezultatov...




Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , torek, 29.04.2003 : 14:07:47
Lej, postavit je pač treba nova pravila, ki se jih mora Lunca držat, neglede na to, kako ste se obnašali prej... Dolgo bo trajalo, za nekatere predolgo, ampak, hej, saj bo pes ja živel kar nekaj časa in po mojem se splača potrudit, četudi ti to vzame kak mesec ali dva več dela...


Citat
Sicer je narobe, da je do tega sploh prišlo in da mu je uspelo priti na vrh lestvice, ampak če se to vseeno zgodi? Kaj potem? Kako doseči, da te bo tak pes sploh začel upoštevati? In to samo s pozitivno motivacijo?


Očitno sama dobro veš, kako je prišlo do te situacije in sama veš, katere stvari je treba popraviti, zato pač začni delat v tej smeri...


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: simi , torek, 29.04.2003 : 14:14:03

Citat

Aja, sem pozabil povedat... Drim ne vleče več, ampak ni ratalo s to metodo (ki je sicer delovala kar ok, ampak je malo premrzlo sredi januarja stat na mestu eno uro... ;)), ampak je v bistvu zaleglo eno... Ko je oz. ko hodi poleg, vrtimo konec povodca pred njim, in če gre preveč naprej, dobi po smrčku. Deluje, to smo uporabljali prva dva, tri tedne, zdaj pa samo, če je res sila...





:-X :-X :-X :-X

Nič osebnega, ampak če te bom jaz dvakrat na gobec, bos tut vedno pazil, kaj boš delal.

Torej zatetna ovratnice ne, ker psa s tem mučiš. OK vse lepo im prav.
Ampak z povodcem po gobcku, kjer je pes najbolj ranljiv. To pa ja. In sedaj hodiš polegin vrtip držalo povodca pred gobckom. Predvidevam, da ima pes rep pokonci, z njim opleta, da te boli glava od prepiha, v uckih ima tisti zadovolen sijaj.

:-X :-X :-X


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 14:14:40
Aloo, Tomster, to vprašanje nisem postavila, ker imam jaz take probleme. Zgleda, da vsi pišemo skrati in je potem zbrka  ;D ;D

Sirtaki, to pa itak, da je vsak pes zgodba zase. Ampak vseeno bi rada vedela neka splošna pravila, trike, vaje... s katerimi dominantega psa prevzgojimo brez prisila. Še enkrat: to sprašujem zaradi širjenja obzorja ali firbca po domače... ;D


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tinka , torek, 29.04.2003 : 14:17:03
Citat


Lahko mi verjameš, da že kar nekaj let nisem uporabila niti enega cuka, čeprav ima na sebi najlonsko zatezno ovratnico:

Saj nočem biti zoprna, ampak, "Ali uporabljaš ali ne zatezno?" in pa "Kako je lahko najlonska zatezna bolj humana od kovinske?"

Tomster, kako lahko udariš psa po smrčku, če je to najbolj boleče mesto pri psu????!!!!!!!!!! >:( >:( >:( >:(. Jaz bi te tudi na mestu ubogala, če bi me po jajčnikih udaril  :o :o. V tem primeru je CUK in NE VLEKA bistevno bolj primeren, psa korigiraš in takoj za pravilen ukaz pohvališ. Vlečenje, tepež pa res prav nikamor ne sodi.
lp tina


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 14:26:30
DeeDee,
saj veš tisto, kar že vrabci čivkajo: vsako prijetno stvar v življenju npr. sprehod, čohljanje, hrano, pozornost, pasjo družbo,... NAJ SI PES ZASLUŽI! Nič ne sme bit zastonj!

kadar pa kaj ušpiči, kar ti ni všeč, moraš znati pravilno "kaznovati" - tako da pes razume - ti bom poslala podrobnejša navodilca!

Lp


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 14:35:22
Sirtaki,

no, ali si lahko malo bolj obširna...  :)

vsaka izkušnja pride prav - in če bo samo en pes zaradi tvojega pisanja deležen kake brce manj, si to lahko šteješ v velik uspeh..


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Nanook , torek, 29.04.2003 : 14:39:53
Je kdo morda poskusil psa odvaditi vlecenja s klikerjem?

Aja, mimogrede, Tarona je mat naceloma odvadila vlecenja na "tomster" nacin s cakanjem, jaz pa s haltijem, tako da zdaj pri vsaki pali drugo  ;D in ima mali vse nastudirano. Ista fora-cakanje-deluje tudi na dominantnem krasevcu, vsaj ko sem ga jaz peljala.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 14:40:56
Tinka,

vsaka ovratnica je humana, če človek ne cuka in ruka po njej!

Večino časa je moj pes itak brez vsake ovratnice, ko pa jo nadenem, je tam izključno zaradi varnosti in ne zaradi korekcij psa! Torej ovratnica - najlonska, da manj mečka dolgo dlako in zatezna, da je bolj praktična za natikanje.

K vsaki ovratnici pa paše ohlapen povodec!


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: KIN , torek, 29.04.2003 : 14:47:21

Citat


Verjetno nbenga ne zanima dejstvo, da je vsak pes poseben primerek zase in, da se tudi nacini doseganja cilja zelo razlikujejo od pasme do pasme...

Iz lastnih izkusenj lahko povem da kakrnsakoli fizicna sila v obliki vlecenja, cukanja itd absolutno ne pomaga, ce imas opravka s psihicno dominantnim goldnom ali avstralskim ovcarjem...
In spet za obe pasmi velja drug nacin doseganja zeljenih rezultatov...





Sirtaki a lahko kej več napišeš o tem. imam podobne težave z svojim kinom.

lp Maruša


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tinka , torek, 29.04.2003 : 14:47:32
Flufi,
a pol imaš pa navadno in zatezno istočasno gor? Ni mi pa čist jasno, zakaj imaš zatezno sploh gor?

Da pa mora biti ohlapen povodec je pa tako ali tako pravilo, tudi ovratnica ne sme biti zategnjena, ne glede na vrsto ovratnico  8) ;).

lp, tina


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 14:53:13
Tinka,

ha,ha zdaj vidim, kaj te muči:

verjetno sva se slabo razumeli: torej imam najlonsko zatezno t.j. najlonska ovratnica z dvema obročkoma! nimam nobene kovinske, ker pazim na razstavno kondicijo dlake  ;D

Nanook:
glede klikerja: najprej moraš imeti kaj za kliknit! Torej, z drugimi sredstvi najprej pritegnit pozornost psa, potem klikanje. Po moje...


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Nanook , torek, 29.04.2003 : 14:57:09
Ja flufi, sem tudi sama podobno razmisljala. Zdaj je mali mislim da koncno pogruntal kaj klik pomeni, bova pocasi presla na dotik ipd., me pa firbec matra, ce je komu ze ratalo.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tinka , torek, 29.04.2003 : 14:58:58
Flufi, ampak meni je pa najlonska zatezna uničila dlako, čim kovinsko jo ne.  >:(Edina slaba stvar kovinske je, da jo moraš vsak dan očistit, potem tudi barve ne pušča.

LP,tina


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 15:03:10
No, da vidimo to študijo!  :) Zdaj me pa res že pošteno firbec matra. Hvala Flufi!

Sicer imam pa tudi jaz najlonsko zatezno, ker ne poškoduje dlako in jo ne obarva. Tinka, mislim, da sem ti jo zadnjič pokazala?


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 15:03:21
Nanook:
po moje v SLO nima nihče dovolj izkušenj s klikerjem.. no, lahko pa tudi, da se motim!

Tinka:
moraš kvalitetne kupit, recimo pri Ireni Šeruga,  ;)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , torek, 29.04.2003 : 15:09:26
DeeDee,

dobiš zvečer, ko pridem domov in spravim na kupček  ;) Bomo pa potem še ostalim reportirale, kogar pač to zanima.

So pa na tem forumu lisičke, kot npr. Sirtaki in Lanabela, ki kar nekaj vedo o psih pa se tudi potuhnejo... in jih je treba s slamico izbezati ven iz luknjic, da kaj napišejo...  8)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 15:09:38
Aja, najlonska zatezna tudi ni OK? Potem ima od te ovratnice Mozart obarvan vrat? Jaz kakšne druge posebne razlike ne opazim. Luna ima pa itak vedno ohlapen povodec in je vseeno ali je ovratnica kovinska ali ne. Tudi pri treningu ne opazim razlike...


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tinka , torek, 29.04.2003 : 15:18:33
Deedee, ja zadnjič si mi jo pokazala.
Jaz sem imela podobno, vendar mi je uničilo dlako, res mi je pa ni obarvala. Je pa tako, če vlečeš uničiš dlako, če cukneš jo ne. Pol je pa čist ista figa, kaj imaš.

Problem najlonske je, da zapeče, zato je jaz nimam. Sem jo pa poskusila na lastni roki, tako kovinsko in usnjeno zatezno.

lp, tina


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: DeeDee , torek, 29.04.2003 : 15:25:47
Evo, zdaj smo pa totalno zašli... Ja hudiča, če se pa toliko stvari navezuje eno na drugo :P
To, da ovratnice probaš na lastni roki je pa fajn ideja. Bom probala, ko pridem domov... 8)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tinka , torek, 29.04.2003 : 15:26:18
Ja z kvaliteto je pa takole. Vse kovinske puščajo barvo, tudi pri ga.Šeruga. Poskusila sem 3 različne znamke, toliko kot se jih dobi pri nas. Najslabše so se tudi strgale.

Mozart je izrazito živahen, hiperaktiven pes, uničil in prerasel je tako ovratnice kot povodce, kakšna zadeva je bila kupljena tudi pri ga.Šeruga. Imam pač smolo z artikli  ???, če pa ima kdo belega psa, pa kovinsko zatezno ovratnico, ki ne pušča barve, mi pa naj to prosim javi  :-*.

lp,tina


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , petek, 02.05.2003 : 21:54:03
Eeemm... Evo mene, idealista... Kar se tiče vrtenja povodca in posledičnih udarcev po smrčku... Drim je povodec dobil po smrčku mogoče parkrat, ker je že samo vrtenje pred očmi dovolj neprijetno in niti ne sili naprej, tako da prosim, ne mi enačit zatezne z "tepežem" ki ga v bistvu ni...

Aja, rep je pa pri borderjih v glavnem spuščen, kar pa ne pomeni, da je psa strah ali da mu je neprijetno... Ga nima za kaj bit strah...

Kar se pa tiče uporabe zatezne ovratnice: nič nimam proti, če jo uporablja kdo, ki ma pojma... V to, kdo to je ali ni, se ne bom spuščal. Mislim pa, da je pri nas preveč "strokovnjakov", ki služijo na račun takih zateznih metod in dela po liniji najmanjšega odpora... Dajte rajši poiskat inštruktorje, ki se vsaj malo posvetijo vam in vašim psom!

Mogoče sem pa res prevelik idealist... :o


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , petek, 02.05.2003 : 23:17:14
Hojla Tomster,

čeprav sem "preštudirala" kar nekaj metod za hojo psa na ohlapnem povodcu, za to tvojo "..po smrčku oz, vrtenje pred očmi.."  ;D še nisem slišala!
Kako pa to zgleda?? Ejla, pa border se že rodi z vsemi vajami v glavi, pa mu res ni treba mahat pa žugat !

Četudi nosi border rep vedno dol, pa njegovo vzgojo na pozitiven način izdaja mahajoča konica repka, ko z veseljem čaka na povelje oz. znak  ;)

Lp


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , sobota, 03.05.2003 : 10:07:18
Za to metodo smo slišali od starega, prekaljenega kinologa, v originalu se izvaja s pastirsko palico, tako da je metoda z mehkim povodcem kar bolj humana...

Zatezna ovratnica in cukanje je Drimu le populila dlako, učinka pa ni bilo pravega, poleg tega pa cukanja sploh ni "šljivil"; kvečjemu se je vlečenje še poslabšalo.

Ja, kar se repa tiče je res, da maha z njim, vendar pa border v "delovnem" nagonu čisto "zmrzne".

To, da se border že rodi z vsemi vajami v glavi pa je isti nonsens kot to, da so vsi pitbuli morilci. Borderji so res bolj učljivi, vendar to ni vedno dobro; ali kot piše v neki knjigi: "Najtežje je imeti pametnega psa!" ;)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: flufi , sobota, 03.05.2003 : 15:52:34
Tomster,

kako pa gre potem tisto? Ali si mogoče že kje opisal, pa nisem izsledila?


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Tomster , ponedeljek, 05.05.2003 : 10:05:52
Flufi, če misliš delovanje vrtenja povodca, je v bistvu ful simpl zadeva... Daljši del povodca, ki ti pač ostane v roki, vrtiš pred sabo kot... ne vem... propeler, recimo, s tem da moraš pač pazit, da je povodec še dovolj dolg, da omogoče relativno svobodo psa, oz. da ni zategnjen. Pol pa vrtiš in hvališ, ko gre pes dovolj zadaj oz. ob tebi, da ne dobi po smrčku... To je to!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: andi , sobota, 13.12.2003 : 16:39:35
Pred štirimi meseci je moja tetka posvojila psička, ki ga je našla v gozdu, privezanega za drevo. Pes je star sedaj malo več kot 1 leto. Podoben je brak jazbečarju in ima tudi zelo močen "vohalni" nagon. Naredila sta B izpit v KD Kamnik. Psiček je v vseh pogledih super priden, vendar problem nastopi ko se njegov vohalni aparat vključi. Tetka ga ima sicer skoraj vedno na povodcu, vendar živijo na vasi, okrog sebe imajo kilometre travnikov in gozdov. Vprašanje pa je, kako takega psa, ki rad uhaja zlaufati? Danes sem bila pri njih in lahko opišem: pes je na povodcu (10 m), laufa okoli nas, kar naenkrat švigne mimo, tako da nimaš časa stopiti na štrik. Domov je prišel čez 3 ure. Jaz resnično nimam ideje kaj se da storiti. Odpoklic odpove na celi črti ko nekaj zavoha. Skrbi me, ker živijo v območju lovcev. Dejstvo pa je, da se takega energičnega psa na povodcu ne da utruditi do te mere, da je zadovoljen. Kakšen predlog?


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: nikar , nedelja, 14.12.2003 : 10:03:51
Tudi jaz imam s svojim Bonom problem z uhajanjem. Sosedovi imajo namreč psičko, ki je Bonova velika prijateljica. Tako, da takoj ko ga odpremo in spustimo ven, in hočemo it na sprehod pobegne k njej.  Ali se ga da to odvaditi?
Druga težava pa je takale: Taista psička se pride večkrat igrat k nam. Nekaj časa se lepo igrata, potem pa jo Bon, kljub temu da je psička še vedno pri nas, pobriše k njej domov.  Ali gre tu za to, da se hoče igrat še pri njej, ali za kaj drugega.

LP
Nikar ???


Naslov: Pobeg in kazen
Poslano od: Lona , sobota, 10.01.2004 : 19:36:16
Zivjo,
imam 4 mesecnega mesancka Tobyja, ki je sicer zelo priden. Danes je prvic pobegnil od doma. Na sreco je sel le do prvega soseda, kjer imajo vedno spuscenega psa. Med preganjanjem sem ga veckrat poklicala. Vsakokrat je pogledal proti meni, priti pa ni hotel. Zanima me, kako ga kaznovati, da bi vedel, da pobegi niso ravno prava odlocitev.

Lp, Lona.

 :)


Naslov: Re:Pobeg in kazen
Poslano od: bina , sobota, 10.01.2004 : 20:07:52
Jaz imam s svojo psico iste probleme, vendar ona mi uhaja za srnino sledjo. Jaz je nič ne kaznujem, ko pride do mene, ker potem bi lahko sklepala tako:
aha, lastnik me kliče, jaz pridem in takrat me udar (samo primer). Naslednjic pa ne bom vec prisel  >:(! To je pasje razmisljanje.

Zato vadi na odpoklicu, za psa moras biti zanimiva ti, ne pa sosedov pes. Odpoklic, pohvala in veliko potrpežljivosti ;)

Lp jana


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: jetty , ponedeljek, 19.04.2004 : 12:52:32
Imam aljaškega malamuta, starega 9 mesecev. Večinoma priteče k meni na vpoklic (še posebno, če imam v roki kaj dobrega). Spoznala pa sem tudi že njegovo drugo stran. Ko ga kaj "piči", se lahko razpočim, pa me ne sliši, tudi če je samo par metrov stran in je v mojih rokah pasja salama. Edino, kar me jezi, je to, da se dobesedno v sekundi, sredi igre ali sprehoda požene v nori dir, tako hitro, da ga ne utegnem zagrabiti. Do sedaj nam ga je sicer uspelo dobiti nazaj, ko se je zaradi radovednosti kje ustavil, strah me pa je, ker živim na robu gozda, kjer je veliko srn in seveda tudi lovcev, da njegovega povratka nekoč ne bo. Ima pesjak s streho, da ni mokro okoli njega, v pesjaku še uto za zavetje. Kadar koli smo doma, je z nami, če ne na sprehodu (večino vsaj 2x dnevno po minimalno 5 km), pa pred ali v hiši. Večino časa se nekaj okoli njega dogaja, v pesjaku je zaprt le ponoči in enkrat tedensko za 8 ur (eden dela v turnusu 12-24, drugi pa po 8 ur od pon.-do pet.)
Prosim za nasvete, kako psa odvaditi teh njegovih hipnih odločitev za uhajanje, vendar nobenih drastičnih ukrepov, v katerih bi bilo prisotno nasilje.
Hvala!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: flufi , ponedeljek, 19.04.2004 : 13:21:21
Jetty,

poleg vseh pravil za uspešen odpoklic psa (začneš s kratke razdalje, psu naj se vedno splača priti k tebi,...) je pri pubertetniškem malamutu ponavadi zelo uspešno, če kupiš eno tanko vrvico, dolgo cca. 8-10 metrov, ki jo psu na sprehodih pripneš na ovratnico.

Tako lahko pri nenadnih "izpadih" psa pridržiš in zvabiš k sebi ter pohvališ & nagradiš.

Lp,  :)



Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: jetty , torek, 27.04.2004 : 10:29:23
Nasveta se se držala. To je bil kuža presenečen, ko se je pognal naprej, pa ga je enkaj potegnilo nazaj. Nekaj časa se je kar v krogu sukal.  
Hvala lepa.


Lep pozdrav!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: bina , sreda, 28.04.2004 : 12:40:39
Jetty,
jaz imam s svoji psico iste probleme. Ona mi uhaja za sledmi od srn. Ko zavoha srne, postane gluha na moje klice, samo nos na tla in ....adijo.

Nazadnje mi je ušla novembra. Takrat so lovci na eno lepo nedeljo streljali v gozdu. Jaz sem pa 20 min iskala psico. Koliko sem takrat pretrpela, vem samo jaz. In sem sklenila, da tega ne bom nikoli več doživela.

Od takrat je psica vedno na povodcu. Vedno in povsod. Stanujemo čisto na samem, ob gozdu. Samec je spuščen, ker ne uhaja, samica pa mora biti privezana. Mi je res žal, da je tako, ampak dokler mi bo uhajala, bo privezana. Naredila sem kompromis in kupila 30 m vrv, na kateri je privezana, ko mi kaj delamo zunaj. Tako se še vedno lahko sprehaja, jaz jo pa lahko lažje ulovim, če ji kaj šine v glavo.

Celo zimo sem jo učila odpoklic. In ga zna. Dokler ne zavoha srne. Ko je sneg skopnel, sem jo začela malo spuščati, vendar je še vedno imela 10m povodec privezan na ovratnico. Brez tega se je ne upam spustit.

Stanje se izboljšuje, izpred hiše mi ne uhaja več (nazadnje mi je ušla izpred hiše, ko je zavohala srne). Nikoli ne bo tako spuščena kot samec, to mi je jasno. Vendar ne bo dobila nobene možnosti več, da mi uide. Trenutno sva na dobri poti, da bo občasno malo spuščena. Seveda pod mojim budnim očesom.

LP Jana


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: hipo , četrtek, 29.04.2004 : 14:58:23
tudi jaz sem doma bolj na samem...od naše hiše naprej so samo še travniki, njive in podobne zadeve.
čez 20 dni dobim psa, in me je že sedaj strah kako ga bom naučila da ne bo uhajal!
blizu je tudi glavna cesta in se bojim da ga nebi zbil avto!
mislim da ne bo nikoli spuščen, ker me je preveč strah!
poleg tega nimamo niti ograjenega dvorišča ,tu je tudi veliko lovcev,
in pa sosed, ki nam je enega psa že zastrupil!!!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: bina , četrtek, 29.04.2004 : 15:44:01
Hipo,
vse je odvisno od psa in tudi malo od pasme. Naš samec (švicar) je lahko spuščen, pa ne bo nikamor šel. Pa ravno tako nimamo ograjenega dvorišča. Tudi srne ga ne premamijo več. Zvečer dobi zunaj večerjo, potem pa gre sam na stranišče (če želi).  Ko pa ima željo, da bi prišel notri, pa samo zalaja. Ni pa pes nikoli sam zunaj-vedno je nekdo od nas z njim.

Kako je pa s psico (bernardinko) pa sem opisala že zgoraj...

Lp Jana


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: KARMEN , četrtek, 29.04.2004 : 17:44:24
Jaz imam iste izkušnje. Psica (samojedka) ne bo nikoli poslušna na odpoklic, ko bo prišla na sled. Po skoraj dveh letih neuspešnega poskušanja smo ugotovili, da bo za vedno na sprehodu na fleksiju, doma pa na ograjenem vrtu. Samec (mešanec labradorec) je lahko na sprehodu spuščen.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: hipo , četrtek, 29.04.2004 : 20:13:53
no upam da ga bom lahko naučila da ne bo uhajal!
sicer pa tako ali tako ne bo nikoli sam zunaj!
dobim pa dalmatinca :D :, in ne vem kako je to kaj pri tej pasmi, sicer pa je res vse odvisno od karakterja psa!

lp


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: marko006 , petek, 30.04.2004 : 07:34:32
zdravo,
hipo, če hočeš navaditi psa, da ti ne bo uhajal, mu že - mladičku - preprečuj, da se bo podil za metuljčki in skakal za vrabčki.

sam sem imel oz. delno še imam enake probleme, pa jih rešujemo. psico - ki je resda imela manj razvit lovski nagon - sem že popolnoma "odvadil" uhajanja za divjadjo in mi ne uide več, tudi če se srne pojavijo 10 m od nas. psa pa še odvajam in se tudi z njim zboljšuje. vedno pogosteje ga lahko zaustavim z glasom (le če sem z obema hkrati na sprehodu, je to čisto posebna "dinamika" in se zna zgoditi, da me pes "ne sliši").

sicer pa lahko vsem s takimi ali drugačnimi problemi (ali tudi brez :)) lahko samo toplo priporočam seminar gospoda uli koeppel, na katerem sem sam bil s svojima "mrcinama" in ki mi je dosti, dosti pomagal - ne samo pri "uhajanju". je sicer nemec in govori nemško ;D, dela pa brez kakršnihkoli pripomočkov, zudi brez povodca.
kontakt: www.uli-koeppel.de
če vas slučajno kaj zanima o tem seminarju, sem na voljo  ;), po mail-u.
lp
marko


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: hipo , petek, 30.04.2004 : 09:52:02
hvala za odgovore!!!
se bom potrudila po najboljših močeh!
Pa še nekaj:ker vem da vas je veliko bilo z kužki v pasjih šolah, me zanima koliko stanejo taki tečaji in pa kako dolgo trajajo! ???
če pa ste kje to temo že obdelali mi prosim povejte kje!

lp


Naslov: Samojed
Poslano od: Lexus , nedelja, 02.05.2004 : 11:46:10
Pozdravljeni,

Pred kratkim sem dobil samojeda. Prejšnji lastnik ga ni več mogel obdržati, zato ga je odstopil meni. Pes je star dve leti.

Trenutno ga imam v hiši. Na sprehode ga vodim na vrvici, ker nisem prepročan, da mi ne bi pobegnil (čeprav na zunaj ne kaže nobene želje). Pes je sicer pravi zlatek. Zanima me, če bo pes ostal pri meni, ali bo pobegnil ob prvi priložnosti.

Zelo rad bi ga namreč vzel s sabo, ko grem na kak okoliški hrib. Vrvica je tukaj odveč.

Zanimajo me tudi zadeve z rodovnikom. Kakšno potrdilo mora imeti pes z rodovnikom in kako to potrdilo izgleda.

Za odgovore se vam zahvaljujem.

LP, M.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Jana , nedelja, 02.05.2004 : 12:21:50
Zivjo Lexus,

tvoje vprasanje spada v temo o uhajanju (ali neuhajanju ;)) psa, zato sem ga pridruzila ze odprti temi.

O rodovniku najdes temo na http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=21;action=display;threadid=777 (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=21;action=display;threadid=777).


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: jetty , nedelja, 02.05.2004 : 16:41:23
Danes sem doživela pravo presenečenje zame. Na obisk so prišli sorodniki, ki imajo nemškega ovčarj(mešanega z škotskim ovčarjem). Na začetku je sicer kazalo, da se bosta stepla, pa sta se nekako pomirila in tako je bil moj malamut celo popoldne spuščen. Z ovčjakom sta se podila sem ter tja in nobenemu niti na misel ni prišlo, da bi ušel. Val je bil navdušen, ker je imel družbo, ovčjak pa je navajen, da se drži lastnikov. Opazovana sta bila ves čas, ker sem se bala, da bo naš kosmatinec vzel pot pod tačke, a prvič tega ni niti poskušal. Vseeno bo na sprehodih še vedno na fleksiju, dolgem deset metrov. Ta zadeva se kar dobro obnese. Še vedno ima dovolj svobode, hkrati pa je pod kontrolo. Čeprav ni preveč zabavno, kadar se vozlava okoli kakšnega grmovja...


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: sallys , nedelja, 02.05.2004 : 21:33:16
Jetty, res je, ko sta dva psa skupaj- sta skupaj... Tudi če gremo mi s sosedovim goldijem naokrog ne mrdne stran od naše Sally.
Mogoče dobro priporočilo za vse, ki se ubadate z uhajanjem. Timsko delo!!! ;D

Hipo, nikar toliko ne skrbi, čeprav ravno tvoja zvedavost priča o tem, da boš izvrstna "pesjanka"- ker to namreč zdaj boš!
Tudi mi imamo cesto pred hišo, a že na začetku smo delali kot nori: Delanje na odpoklicu s poslastki, piskajočimi žvadmi, vzkliki bravoooo, priiidna... ja, pa beseda avtooo- takoj prišiba ker že ve kaj to je. Presenečena boš kako kužki hitro razumejo pomen besed- če se jih vedno držiš.
Koliko dni še do srečnega dne? ;)
pa, pa
Neli


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: hipo , petek, 14.05.2004 : 16:32:16
evo moj mali prijateljček je že pri meni!!!
ne morem verjet kako je pameten!sploh nisva nič vadila z prinašanjem stvari, pa z odpoklicom, pa že kar sam od sebe prilaufa nazaj ko mu kaj vržeš!!!
pa tudi na vrtu je vedno spuščen, in potem tečeva okoli dreves...vedno je za mano, pa še najbolj me uboga! ;)
kot bi to že počel v prejšnjem življenju!
no zdaj pa naju čaka še privajanje na cesto... :-\
pa hvala za spodbudo, ampak res me je bilo zelo strah, zdaj se pa krasno obnese!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Cenca , nedelja, 23.05.2004 : 17:01:34
Tudi jaz imam podobne težave. Zoya mi je ravno danes spet pobegnila skozi živo mejo k sosedom in nato bežala pred mano, ko sem jo šla iskat. Ko sem jo le pripela, je začela name renčat in skakat ter lajat. Smrklja mala  >:((11 tednov stara zlatka). Tepst je nočem, sem jo pa držala pritisnjeno k tlom, pa je bila samo še bolj togotna. Za v malo šolo je še premajhna, uboga pa tudi ne (nagradnih piškotkov, briketkov pa sploh ne registrira)  Na sprehodu pa se vedno ustavlja in praska po oprsnici (nima še ovratnice). Ali jo res srbi ali le izsiljuje? Vem da bo to en ful trmast in samozavesten pes, ampak nikakor pa ji ne bom dovolila imeti avtoritete nad mano. Kaj mi je storiti?

Pozdravček.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Drejči , ponedeljek, 24.05.2004 : 09:38:05
cenca,
1. za začetek zadelajte luknje, kjer lahko prebegne k sosedom
2. ko ste z njo zunaj, se ukvarjajte/igrajte z njo, da ne bodo po njeni lepi mali glavici rojile neumnosti  ;D v smislu: pri sosedih je pa bolj zanimivo. Nikoli naj ne kolovrati sama naokoli, vsaj ne pri tej starosti.
3. če ji vseeno uspe prebegnit, je ne kaznuj in ne bodi jezna (zaradi tega beži pred tabo). Pojdi tja, pusti ji nekaj minut, da se še v tvoji prisotnosti poigra s tistim psom, potem pa jo zvabi k sebi, pobožaj, dvigni v naročje in spet spusti v igro, to ponovi še nekajkrat, v enem momentu pa, ko jo prikličeš k sebi in jo dvigneš, jo brez jeze odnesi domov. To je že prvi pristop k vaji odpoklica.

Drugače pa imaš na tem forumu polno zanimivih tem o vzgoji mladiča. Malce pobrskaj in našla boš odgovore na večino problemčkov, ki se že pojavljajo in o tistih, ki se še bodo pojavili.  ;) Veselo branje in veliko užitkov s tvojo malo mrcinico.  ;D


Naslov: Kako preprečiti psu vsakodnevno odhajanje od doma?
Poslano od: frca78 , torek, 13.07.2004 : 12:25:54
Doma imamo lepo in zagrajeno dvorišče,kjer se lahko pes po mili volji nanori cel dan,ampak ona (labradorka - črna ) vedno ob najmanjši priložnosti skoči čez ograjo in je ni domov če ne gremo mi po njo.
P.S. Vozimo jo redno na sprehod in je zelo prijazna do vseh ljudi.
Ampak ne more biti sekunde na istem mestu.
Prosim za pomoč
UROŠ


Naslov: Re:Kako preprečiti psu vsakodnevno odhajanje od doma?
Poslano od: linchaich , torek, 13.07.2004 : 12:29:35
Kolikokrat na dan jo vozite na sprehode in kaj na sprehodu pocnete?
Koliko casa se ukvarjate z njo - igranje, solanje, ...?
Koliko je stara?
In kam odhaja, da jo hodite iskat? Mogoce kam, kjer jo hranijo?

Lp, Ursa


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: linchaich , torek, 13.07.2004 : 13:12:59
Jana sorry!  ;)

Nisem nic razmislala ali je tema za odprta!  :P

No, samo da je popravljeno!  :D

Lp, U.





Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: andi , torek, 13.07.2004 : 15:35:55
Če je psica "navajena" uhajati bo kljub intenzivnem ukvarjanju, sprehodi, šolanjem itd uhajala. Pač ima eno ustaljeno pot po kateri mora vsake toliko odlumpati. Najlažje bi bilo da povišate ograjo če se seveda da. Drugače pa naj bo pod stalnim nadzorom ko je na vrtu. V prvi vrsti imejte dobro narejen odpoklic in ko boste videli da hoče skočiti ga seveda izpeljete.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: linchaich , petek, 16.07.2004 : 13:51:58
Uros!

Kako je sedaj - je ze kaj novega?

Lp, Ursa


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: frca78 , sobota, 17.07.2004 : 16:12:40
Lep pozdrav od Uroša,novosti pa so sledeče.
Začel sem se dosti bolj intenzivno ukvarjati z njo in podaljševati sprehode.Dosti več se igram z njo na dvorišču,vendar še vedno uide kakor jo izpustim iz vidika za pet minut.
Nova in upam da tudim pozitiva novost pa je,da je včeraj prvič prišla domov sama,da mi je ni bilo treba bilo iskati po Kašlju.
Lep pozdrav in hvala za odgovore.
UROŠ


Naslov: Napadalni in potepuški kraški ovčar
Poslano od: Yorki , sobota, 13.11.2004 : 18:55:54
Neka moja prijateljica ima doma približno leto in pol starega kraškega ovčarja. Zadnje čase precej uhaja in menda je pričel tudi še kar rahlo gristi. Njeni starši so rekli, da bodo psa zaradi uhajanja in potepanja, prodali! Mislim, da je prijateljici nekoliko hudo, saj so pred kraškim ovčarjem imeli nekaj mesečnega nemškega ovčarja, ki so ga morali oddati zaradi slušnih problemov in še nečesa, še prej pa starega nemškega ovčarja, ki so ga zaradi starosti morali ustreliti. Še vedno pa se mi ne zdi, da ji je kaj preveč hudo, saj bi sicer dobili nemškega ovčarja ali bernskega planšarskega psa. Ne čutim, da ji je tako hudo, kot pravi, da ji je. Predlagala sem ji kastracijo, a je bila v dvomih. Včasih se pes ne vrne tudi po tri dni! Ali obstaja še kakšna druga rešitev kot kastracija ali pa kaj podobnega? Pes je sicer zelo lep. Prihaja pa iz Borovnice (vsaj tako mi je rekla) in dobili naj bo ga pri šestih tednih.
 :-X
Zelo mi je hudo za psa, zato je vsak nasvet dobrodošel. ;) :)


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Teja , sobota, 13.11.2004 : 20:07:52
Citat
ki so ga zaradi starosti morali ustreliti
Dobro, da vem, da si bom morala za Tori sposoditi kaj na PU (polic. upravi)
Izbire med pištolami ne bo velike, bom pa mogoče dobila od enega ogromno puško... Saj veste, ''ziher'' je ''ziher'' :P
Pardon, ampak moja obregljivost mi ne da miru...


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: ChUcK_Sara , petek, 19.11.2004 : 16:04:55
Zakaj so ga pa ustrelili??sej obstajajo injekcije! :-\


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Yorki , petek, 19.11.2004 : 18:44:11
Prijateljica živi na kmetiji in si mogoče tega ne bi morali privoščiti (ali pa). Kuža je bil že star in ubog... Baje pa je bila smrt hitra, brez trpljenja. Kar je še najbolje :( :-\ Čeprav s m r t... brrrr


Naslov: Pobeg haskya
Poslano od: husky1 , ponedeljek, 22.11.2004 : 07:08:53
Pozdravljeni,
Prosim vas za pomoč pri iskanju haskya. Takole včiraj popolne smo se kot ponavadi odpravili na sprehod, po nekaj 100 metrih sem spustil psa s povodca.Običajno je ta, vsahih par minut vrnil ter pogledal kje smo, anpak tokrat je bilo drugače prišel je samo enkrat ter nato izginil neznano kam.Iskali smo ga štirkrat,klicali njega pa od nikoder.Sprašujem vas če je možno da se vrne sam domov saj smo ga peljali z avtom 3km iz vasi.Da vam še povem,da na tistem terenu je že bil.Imeli pa smo probleme zadnja dva tedna ker nam je trikrat preplezal mrežo in se odšel potepat po vasi.Prosim za ogovor!Hvala!


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 22.11.2004 : 07:30:20
Ali bi bilo možno, da se kakšna psica goni? Povprašajte.

Uhajanje psa (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=300)


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Barbara Rozman , ponedeljek, 22.11.2004 : 08:06:50
na mestu, kjer ste se zadnjic videli, pustite kaksno svojo stvar (majico ali kaj podobnega). vsake toliko pojdite tja pogledat, ce je ze prisel. ce bo nasel vaso majico, vas bo po vsej verjetnosti pocakal tam.


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: bina , ponedeljek, 22.11.2004 : 09:09:54
Bine je lansko leto ušla v gozdu kakšne pol ure hoje od naše hiše. Pot je dobro poznala. In je po 4 urah sama prišla domov, do hiše. Pa smo je vse te 4 ure kot nori klicali in iskali, a je nismo našli. Še vedno ne vemo, kaj se je takrat dogajalo.

Drugače pa bi tudi jaz na mesto, kjer je izginila, dala kakšno vašo staro cunjo (ki ima vonj po vas).

Lp Jana


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: tomaz , ponedeljek, 22.11.2004 : 09:52:22
Mislim, da so huskyi bolj nagnjeni k raznim pobegom. Pri nas na vasi je stalna praksa, da vidiš kje kakšnega huskya samega letati okrog. Nekdo mi je celo pravil, ki ima dva, da ju je našel naslednji dan 15 km od doma. Te pa opozarjam, da pazi nanj, ker so huskyi še posebej v skupinah precej podobni volkovom. Zgoraj omenjena psa sta pri nas doma neke noči v pol ure poklala 300 piščancev! Masaker je bil za zjokat.


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: husky1 , ponedeljek, 22.11.2004 : 12:02:20
Glede psic je takole kot sem reku da je preplezal mrežo smo ga kasneje našli v vasi pri eni od samic  .Tako glede tega vračanja domov se je vedno vrnu domov tudi če sem ga spustu čeprav mu je rabla kaka urca. Hvala za odgovore!


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:36:16
Mogoče mu je na tem potemu postala katera še posebej všeč... :-*
Kot so ti že svetovali -> pusti mu kaj. Lahko mu nastaviš briketke do doma ;D Poročaj kaj se dogaja!


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:37:22
tomaz, točno tako je! Sibirski husky si svobodo poišče takoj ko je to mogoče! Sicer pa premislite kam bi se zatekel, kaj ima rad in podobno. Razmišljajte "kot pes".


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Drejči , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:55:55
Pri husky-ju je bolj težko razmišljati v stilu "razmišljaj kot pes"   :)

V petek in soboto zvečer ter nedeljo zjutraj sem imela ob sprehodih spremstvo ene potepinske husky-ce.  Nikoli prej je še nisem videla, pa je frajla točno vedela kje smo doma in kdaj hodimo na sprehod, ker nas je čakala v bližini hiše in ko smo se vračali jo je pravočasno ucvrla dalje, da mi ne bi padlo na pamet vzeti jo domov (tudi prijeti se ni pustila),  ker se je odločila, da se bo svobode naužila "do daske".
In ko je izkoristila ves bonus se je vrnila domov - ta info sem dobila od tistih, ki jo poznajo.

In kako naj lastnik ve kje iskati psa, če se potepa tam, kjer nista nikoli kolovratila skupaj, niti se ni gonila, niti moja psa nista njena prijatelja. No, zdaj definitivno sta, ker so se pošteno nanoreli in naigrali v času njenega lumpanja. ;D


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:22:05
Moj sošolec ima samico, husky-co, Kimy. In vedno ko jo vidim je zaprta v pesjaku. Je pa krasna! Pa zakaj morajo ravno lepi psi biti takšni lumpi? >:(


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Sassy , ponedeljek, 22.11.2004 : 16:40:50
Na radiu je bil danes oglas da je nekdo našel psa (naj bi bil hasky) verjetno ni poznavalec pasme. rjave oči, star okoli leto ali dve, zelo zelo prijazen. območja kjer je bil najden pa ne vem.  
telefonska št. kamor pa se lahko pokliče je: 041677060

upam da je kuža pravi in da bo kmalu prišel nazaj v prave roke.

pozdravček,

Urša


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: KARMEN , ponedeljek, 22.11.2004 : 17:43:37
Da ne bi kdo mislil, da so samojedi kaj boljši! Vsak trenutek nepazljivosti je dovolj, da jo ucvre po svoje in zamaši ušesa. Naša se vrne domov, ko se naveliča potepanja, to je lahko po 10 minutah ali po 24 urah.


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: bajki , ponedeljek, 22.11.2004 : 22:01:44
Ker imam tudi sama dva huskija naj povem še jaz svoje. En od mojih tudi paše med tiste lumpe, ki jo znajo ucvreti.Najprej je priden, vse ok, kar naenkrat pa.. Ušesa gor, povoha po zraku, te pogleda in jo ucvre. >:(
Jo je ucvru, ker zdaj nima več šanse! Je lepo na 20m vrvici in tako bo ostal, dokler si ne spuca ušes! 8)
No hotela sem povedat, da takrat, ko je ušel, sem vedela kje ga iskat.Najprej smo ga klicali, preverili ceste in ker ga ni bilo, smo vedeli, da je nekje pridržan. Vedela pa sem, da je pri ljudeh, oz. tam kjer dogaja. So namreč zelo družabni in ko se naveličajo tekanja, poiščejo družbo, oz.se vrnejo domov. Tako sem se do 1h zjutraj vozila od hiše do hiše, dokler ga nisem našla privezanega za hlev.On pa ves prestrašen gledal okrog...
No ja, ljudem sem se naslednji dan zahvalila, saj smo imeli res srečo, da ni bila lovska sezona.  :-\
Še sreča, da je Bajki zato toliko bolj priden, čeprav je ravno v puberteti ::) On je frej ko ptička na vej! ;D :D


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: husky1 , torek, 23.11.2004 : 06:43:01
No.. Najprej bi se vsem lepo zahvalu za pomoč ker hasya sem našu ter je vse uredi znjim - le lakota ga je dajala pa tudi mal prestrašen se mi zdi.OK Dajem pa vam nasvet! Morda je mal smešno ampak prvo kar sem naredu sem poklical poštarja da zjutraj povpraša po vaseh, ce je kdo videl psa. Točno tako se je tudi zgodilo naslednj včiraj ko pridem iz službe me pokliče poštar ter mi pove da je en gospod blizu sosednje vasi videl psa, po opisu sodeč je bil to on.Takoj sem se odpravil iskat.Tako sem tudi jast prišel do tega gospoda, ki ga je zadni videl in mi reku da je bil pri njem približno pred pol ure. Približno po 20min klicanja ter žvižganja je pridrvel vsa vesel da me vidi. Moj nasvet ko kličete ali žvižgate za psom ne to delat na glas ker je žvižg slišat po vseh hribih, tako da to zmede psa, to delajte bolj z normalnim glasom oz.žvižgom saj pes sliši toliko bolje kot mi.Tako bo sigurno vedu kam naj pride samo počakat ga je treba. Še enkrat hvala!


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Vixen , torek, 23.11.2004 : 07:01:40
No, samo, da se je potepin našel!  ;D Je pa dobra ideja tole s poštarjem.


Naslov: Re:Pobeg haskya
Poslano od: Yorki , torek, 23.11.2004 : 07:39:00
No, pa se je le uredilo ;)
Sicer se pa strinjam s KARMEN; naša soseda ima samojeda Dona, ki izgrabi vsako priložnost za pobeg. Zahaja pa k bližnji samojedki. :-* ;) Problem je le v tem, da je ves čas za ograjenm vrtom, ampak si pod ograjo skoplje luknjo :P Ponavadi se takoj vrne, kdaj pa kdaj pa ga morajo poiskat :P


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Botticelli , petek, 31.12.2004 : 18:07:26
Glede na to da je tema o uhajanju psov imam eno vprašanje. Doma imamo skorajda dve leti staro bernardinko, ki je začela uhajati pred kakšnim mesecem dni. Imamo ogormen ograjen vrt, ampak ona enostavno skopa luknjo pod ograjo in gre. Vem da ji je dolgčas doma, ker cel dan ni nikogra, ker pač vsi delajo. Ampak ni mi jasno zakaj je zdaj začela to delati. In sedaj je sploh ne moremo imeti izpuščene iz boksa če kdo ni zunaj ker čez čas skopa luknjo in gre. Ko jo pokličemo se takoj odzove in pride nazaj.

A ima kdo kakšne izkušnje z tem? Sem razmišljala mogoče če bi imela doma družbo, mogoče še kakšnega kužka, potem tega nebi delala. Ker mislim da gre do sosedove kužike in do še enga psa.
Sigurno je da dela to ker noče biti sama.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: linchaich , nedelja, 02.01.2005 : 11:34:42
Botticelli!

Kot si ze sama napisala, je vasi psici dolgcas ... je pogruntala, da je zunaj bolj zanimivo, da se da tudi uiti in to je to ... le zakaj ne bi, ce je tam zunaj veliko bolj zanimivo!

Popestrite ji zivljenje, pa ne se z enim psom, ampak se vi vec ukvarjajte z njo!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Botticelli , nedelja, 02.01.2005 : 13:43:42
Ja saj, jaz to vem. Problem je, da mene ni doma po cel mesec. Starši pa tudi delajo. Ampak bomo probali nekaj zrihtati, vsaj več sprehodov.
A misliš da še en kuža ne bi bil vsaj delna rešitev? Mislim ker če bi bilo po moje bi imeli že od začetka dva, ker mi je res gorza da mora biti pes sam doma, ko te ni po cel da.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: linchaich , nedelja, 02.01.2005 : 14:25:30
Se en pes ni nadomestilo za cloveka ... zal!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: andi , nedelja, 02.01.2005 : 19:22:11
Botticelli; potem boste imeli 2 psa katere bo treba sprehajati. Tukaj morate misliti še na velikost bernardinke oz kakšna pasma bi pasala zraven. Priporočam vam, da najprej poštimate bernardinko, se probate čim več ukvarjati z njo. Zelo lahko se zgodi, da bo za bernardinko začel uhajati tudi drugi peso. Naš Brin se je po prihodu Bejbe kar precej spremenil, vendar se uhajanje za sledjo ni umirilo :P


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Botticelli , ponedeljek, 03.01.2005 : 13:08:15
Ja saj jaz vem da drugi pes ni rešitev. Meni je že itak grozno da me sploh ni doma in res ne morem dosti pomagati pri tem.
Uhajanje zaradi srnine sledi pa se po mojem itak ne da odpraviti čisto, to ma pes u genih in ni pomoči.
No saj jaz upam da bomo uspeli stvar rešiti. Sicer pa hvala za nasvete!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: JennyK , ponedeljek, 03.01.2005 : 14:06:25
Uhajanje zaradi srnine sledi pa se po mojem itak ne da odpraviti čisto, to ma pes u genih in ni pomoči.
Ja, ampak po mojem skromnem prepričanju TO ni izgovor za pohajkovanje psa naokrog. Samega, brez nadzora...   ??? Jaz osebno predlagam, da se psu na vsak način preprečijo taki izleti! Psa je pa ja treba imeti pod nadzorom. Že zaradi odgovornosti do drugih, kajne?! Uh, ne želim biti tečna; res ne - ampak kaj, ko se takoj spomnim na enega sicer luštnega potepuhca, ki pa naju vedno "urajma" in moji kužici ne da in ne da miru. Imam vedno "borbe" da se ga znebim in odpodim stran. In če pomisliš, da se pa zna zgoditi pri morebitnem drugem psu, da bo ravno tako potepuhec? "Dvojna težava" ?!


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: astra , ponedeljek, 03.01.2005 : 21:30:00
Verjetno ne spada v to temo je pa kar podobno, namreč nastal je problem ko pes pred hišo preživi več dni zapored in na noben način se ga ne moreš rešiti ( zanima me kaj delajo lastniki tega psa ali ga nič ne pogrešajo >:( >:(),potem ta pa še zasleduje celo pot pa skače vate, ko pa greš v trgovino te ljudje sprašujejo če je ta pes ki vzunaj laja moj.
LP


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: branka , sreda, 05.01.2005 : 09:50:56
Ja, tudi jaz imam probleme s psi, ki so prosto spuščeni  >:( Namreč ko greva na sprehod, so po vasi spuščeni trije psi in ena psica  ::) in začnejo se borbe, da prideva mimo njih. Dva sta namreč izredno velika ovčarja, ki v bistvu samo lajata na mojega psa, ampak sem vseeno v strahu, da ga ne bo kakšen napadel, tista psica labradorka pa gre za nama čez celo vas, tako da sem se prejšnjič spraševala, koliko psov jaz peljem na sprehod  ::). To labradorko imajo čist tako za "image", ne ukvarjajo se z njo, imajo jo v pesjaku in jo samo vsake toliko časa spustijo  :-X. Sprašujem se, zakaj so jo kupili, res ZAKAJ? Dobili bi jo namreč zato, ker je to dekle, ki jo ima sedaj pustil fant, in sta imela skupaj enega psa, sedaj pa ga pogreša in si je kupila to labradorko, ki pa jo ima res samo za okras. To ni prav in resno razmišljam, da bom šla enkrat do njih in jih malo povprašala o tej psički in njeni vzgoji, ki je v bistvu ni deležna. Res žalostno.


Naslov: Re:Uhajanje psa
Poslano od: Bonie , sreda, 05.01.2005 : 12:33:32
Pa da še jaz potarnam v to temo. Že tri dni imamo na ograjenem dvorišču pasjo zasedo  >:( . S tem, da en velik pes na vse domače, ki se prebijamo skozi dvorišče, vztrajno renči, preko visoke ograje pa skače kot za šalo. En majhen, ki moji psici ni niti do kolen, pa je pravi plezalec, ker mu uspe kot mački preplezati ograjo. Ko ga pa skušam nagnati iz dvorišča pa se mi vedno skrije za neki stari les in od zadaj laja name. Tako da moram psico na sprehod peljati z avtom in to tako, da jo spravim v avto že kar v garaži. Fant pa je bil včeraj že tako jezen, da je poskušal psa z dvorišča pregnati s pasjimi bombicami, ampak tudi to ni nič pomagalo. Mali je kar naprej lajal izza tistih desk, velik pa je preskočil ograjo in gledal dogajanje izza ograje, potem pa seveda spet nazaj... Mi lahko kdo pove, kaj lahko naredim v takih primerih. Sem probala že z vsem mogočim, pa jih ne uspem pregnati. Niti privezati na vrvico in nekam odpeljati, ker se mi mali vedno skrije, velikemu pa ravno ne grem blizu... Kdo so pa njuni lastniki pa nimam pojma. Samo sem ta dva psa že velikokrat videla, kako se sama sprehajata naokrog... Lahko pokličem policijo? Ali pa v azil, da pridejo ponj?


Naslov: Huskyjka rada uhaja
Poslano od: Vichy , petek, 13.05.2005 : 19:32:27
hey!
dobila sem 6 let staro huskyjiko, ki je že pri prejšnjih lastnikih rada uhajala. verjetno je to bilo zato ker so jo le redko peljeli na sprehod in ni imela dovolj prostora za gibanje.
kako bi jo lahko tega odvadila?!
ali bi jo mogoče mladiči navezali na dom?prej še nikoli ni imela mladičev.

upam da mi boste lahko pomagali ;)


Naslov: Re: Huskyjka rada uhaja
Poslano od: Uma , sobota, 14.05.2005 : 06:03:35
Kar se mladičev tiče, je po tem kar sem jaz prebrala psica pri 6-ih letih prestara za prvo leglo, ker je veliko večja možnost, da se pojavijo kakšne komplikacije, carski rezi, itn.

Kar pa se uhajanja tiče, pa lahko kaj dosežeš zgolj s potrpljenjem. Naj se čimveč giba, da ne bo imela občutka pomanjkanja, pa čim več se ukvarjajte z njo, da bo dobila občutek pripadnosti novi družini, ker za njo to velika sprememba.


Naslov: Re: Huskyjka rada uhaja
Poslano od: nadja , sobota, 14.05.2005 : 13:56:30
Pa naj bo psica na povodcu dokler ne boste prepričani, da ne bo spet ušla.


Naslov: Re: Huskyjka rada uhaja
Poslano od: jessy , sobota, 14.05.2005 : 14:51:13
Tema je že odprta:

Uhajanje psa (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,300.0.html)


lp


Naslov: Re: Huskyjka rada uhaja
Poslano od: Uma , sobota, 14.05.2005 : 19:41:48
jessy ti pa res obvladaš kje je kakšna tema  ;) Lepo to.  ;D


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Lanabela , sreda, 18.05.2005 : 12:34:03
Žal, huskiji, ki ne uhajajo so večja redkost kot bele vrane. Morala se boš sprijazniti s tem, da jo boš imela vedno na povodcu ali na DOBRO ograjenem prostoru. Mladiči bi jo obdržali doma kvečjemu za kakšne tri tedne. Potem bi se pa potepali kar skupaj. Izlete ji moraš nujno preprečiti tudi zato, ker so sicer zelo prijazni huskiji rojeni plenilci.  Tisti, ki spuščajo svoje huskije se prej ali slej soočijo z krepkimi računi za pobite ovce, damjake...Da o tem, da jih imajo lovci (upravičeno) hudo na piki sploh ne govorim.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: TjasaK , četrtek, 19.05.2005 : 09:13:43
Moj je usel samo enkrat. Ko je bil se cisti mladicek. Ustrasil se je namrec sesalca in zato je pobegnil k bliznjemu jezeru ( iz dnevne imamo vhod na dvorisce). Bila sem tako panicna ( ni se znal se obnasati na cesti, lih v procesu ucenja, da so avti fuj in da se v njih NE skace, sva bila). Kar dolgo sem ga iskala, oce je sel z avtom ponj in ga opazil, ko je laufal po plocniku, po tisti poti, kjer sva ponavadi hodila na sprehod. Ko je Tim zagledal avto je poskusal skocit vanj  >:( Groza. Jaz, vsa srecna, ker je bil nazaj in blazno jezna, ker je usel tisti trenutek nisem vedla, kaj narediti. Zato sem z zelo povzdignjenim glasom psu dopovedovala, da to ne sme ( po moje kar zacetniska napaka). Ampak po moje je pes tudi zacutil, da je narobe naredil, ker od takrat NIKOLI ni sel nikamor sam. Ce je pa ze probal ( malce dlje do koder sega nas vrt), pa ob besedi: "NAZAJ", v trenutku pride nazaj. Zelo sem ponosna nanj  8)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: scythe , nedelja, 28.08.2005 : 10:25:29
Huh...prebrala sem celo temo in kakor vidim ni nobenega dobrega postopka, kako odvaditi psa uhajanja?  :(
Imam skoraj 4-mesečnega bernčka. Pri nas je 3 tedne. In sedaj je začel uhajati - k sosedom. Običajno uide ko pri njih ni nobenega zunaj (nimajo psa).
Nimamo zagrajenega vrta in dvorišča - vendar se do sedaj še ni premaknil izven določenih meja. Tudi za ljudmi, ki so odhajali od nas - ni sledil preko "črte".
V glavnem, danes zjutraj mi je sredi igre ušel k sosedom. Najprej sem ga iskala po našem vrtu (imamo velik vrt in že večkrat se je izkazalo, da se skriva za kakšnim grmom), potem pa ga opazila na sosedovem! Grem tja - in v tistem se od nekje vzame mačka, ki steče proti cesti - moj mali pa za njo. Hvalabogu se je na moj "fuj" ustavil. Potem pa se mi nikakor ni pustil prijeti. Končno mi ga je uspelo dobiti v roke (sem ga dvignila v naročje), vendar se mi je iz objema izmikoval (je kar malce težko loviti po rokah 20kilogramsko mrcino, ki noče biti pri miru).

Torej odpade teorije, da uhaja, ker mu je dolgčas (ušel je sredi igre) ali ker je tam pes oz. ljudje (vedno uide, ko tam ni nikogar zunaj)...
Seveda mali ni cel dan spuščen. In tudi, ko ga izpustimo iz pesjaka ne uide takoj.... Uide kasneje, ko se že malce zlaufa z nami. Mogoče pa mu postane dolgčas sredi igre?  ???

V bistvu sosedje niso nič hudi, ker so tako ali tako naši ožji sorodniki, vendar mene osebno moti, da uhaja k njim, ker ga hočem naučiti, da je tist prostor (njihov vrt) namenjen njemu, samo kadar smo na obisku! (ko grem tja na obisk, ga vedno pripeljem na povodcu po cesti in ne "čez" vrt, tako kot sam uhaja).


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Lanabela , nedelja, 28.08.2005 : 16:02:42
Ne vem, za noben zanesljiv postopek, razen tega, da pes ni zunaj brez nadzora ali pa je prostor dobro ograjen. Pes, ki je zunaj brez nadzora, se bo slej ko prej začel potepati. Če se potrudimo psa sicer lahko naučimo, kje so mejo domačega vrta, vendar je vprašljivo, če jih bo spoštoval tudi, ko bo nekaj časa brez nadzora.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: scythe , nedelja, 28.08.2005 : 16:40:30
Pes ni nikoli zunaj sam (mislim spuščen ni nikoli sam). Vedno smo z njim. Ni pa vedno pod nadzorom - ampak zanimivo je, da ne uide takrat ko ni pod nadzorom, ampak takrat ko je!  :o


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Sammy , nedelja, 28.08.2005 : 18:50:05
Hej, pa kako lahko uide pes, če je pod nadzorom? Pa ti sploh veš, kaj pomeni imeti psa pred nadzorom? Da ga imaš cel čas na očeh, pa ne mi zdaj reči, da ti pred nosom uide k sosedom  ::)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: andi , nedelja, 28.08.2005 : 19:26:17
Sammy, zakaj pa ne? Pes je lahko milimeter stran od tebe, pa jo popiha, sploh pa mladiček, ki je v vsej svoji ihtici gluh.
Naredite ograjo ali pa psa privežite na štrik, ko boste na vrtu.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 29.08.2005 : 09:20:40
Zdaj sem prebrala njeno vprašanje iz prejšnje strani. Če uide med igro, bo slej ko prej začel tudi drugače uhajat, čim več priložnosti za to bo, tem bolj ga bo mikal zunanji svet. Tako da, se strinjam s tabo, andi.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 29.08.2005 : 12:25:18
Če ti pes uide, potem ni pod nadzorom. Ne bo ti ostalo drugega, kot da boš imel psa nekaj časa privezanega na dolgem štriku. Ko bo zanesljivo prihajal na klic tudi v najbolj motečih situacijah, boš pustil vrvico da jo bo vlekel za sabo, tako da boš še vedno imel nekaj kontrole, čeprav bo pes spuščen. Potem boš lahko delal s spuščenim, vendar boš moral za vsak eventuelen pobeg nazaj na začetek. Faza s spuščeno vrvico traja vsaj dva meseca. Je zanesljivo, traja pa dolgo in zahteva veliko discipline (tvoje)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Ikaro2005 , sreda, 30.08.2006 : 21:14:13
Da se še jaz pridružim z mojo zverinico. Imam kavalirko staro 5 mesecev, v začetku ni bilo nobenega problema. Potem so pa sosedi dobili v varstvo gonečo psico in od drugih sosedov je pes začel hodit k tej psici po vseh poteh ki jih je našel, tudi čez naše dvorišče. Dvorišče imamo veliko 1000m2 in ograjeno ampak ker je zraven travnik, je pes potisnil ograjo spodaj in šel čez naše dvorišče k psici, tako nam je nardil več lukenj in to je naša ta mala hitro ugotovila. Naenkrat se ji je začelo mešat in je še samo okrog ograje hodla in gledala, kje bi lahko prišla ven, tako sem jo tudi 3x iskala pri sosedih. Nikoli je ne pustim same zunaj vedno sem zraven ampak ko je zasprintala je bog ne bi ustavil in pol sem lahko samo z vso silo tekla za njo. Zdaj je bilo par dni malo boljše. Zadnjič pa je na dvorišče pri moji mami prišla mačka in moja "zver" se je pognala za njo in tam ko mačka (spet pod ograjo) in direkt na cesto in dve hiši dalje sem jo ujela na dvorišču. In zdaj sem cela trda, da spet ne pobegne, ker kljub temu da sem zraven, ko začne dirkat je enostavno ne dohitim. Seveda ko ji je me pa celo uboga. Zgornji sosedi imajo enih 10 mačk in ko odprem vrata hiše takoj zdirka njim na ograjo in jaz za njo. Na tako velikem dvorišču bi lahko uživala vso svobodo, pa je ne upam spustit iz oči niti za 1 minuto, kaj res ne bo šlo drugače kot z vrvico?


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: *sarca* , četrtek, 31.08.2006 : 10:06:08
živjo! imamo nemsško ovčarko staro 16 mesecev. tudi pri nas je bil tak problem z mački.takoj ko ga je zagleda je zdirkala za njim. jaz se za njo zaderem njeno ime in jo kličem če pa me noče slišati pa samo gledam kje je in počakam da pride domov potem pa jo ozmerjam in poslem v pesjak.sedaj skoraj nikoli več ne uide saj ve da bo morala potem v pesjak.
mislim, da to učinkuje kar pri več psih. ;)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Ikaro2005 , četrtek, 31.08.2006 : 20:54:06
Sarca - jaz nimam pesjaka za svojo psičko, ker je premala in živi z nami v hiši. Pa čakat, da bo sama od sebe prišla nazaj si tudi ne upam, kaj pa če ne bo prišla???
Enega psa sem izgubila in ne bi rada tega doživljala še 1x.


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: *sarca* , petek, 01.09.2006 : 09:23:37
Ikaro-aha razumem!!!lahko pa jo poskusiš privabiti še s njeno najljubšo igračko ali pasjo sladkarijo(piškotki,salame,itd.)


Naslov: Re: Uhajanje psa
Poslano od: Jana , petek, 01.09.2006 : 09:35:47
živjo! imamo nemsško ovčarko staro 16 mesecev. tudi pri nas je bil tak problem z mački.takoj ko ga je zagleda je zdirkala za njim. jaz se za njo zaderem njeno ime in jo kličem če pa me noče slišati pa samo gledam kje je in počakam da pride domov potem pa jo ozmerjam in poslem v pesjak.sedaj skoraj nikoli več ne uide saj ve da bo morala potem v pesjak.
mislim, da to učinkuje kar pri več psih. ;)

*sarca*, dajmo se omejiti na lastne izkusnje, svetovanje pa prepustimo tistim, ki imajo teh izkusenj vec in ki znajo pravilno svetovati.

Cakanje, da pride pes nazaj in kreganje ob njegovem prihodu je totalno mimo in takih nasvetov tukaj ne potrebujemo.
Psu je potrebno v vsakem trenutku onemogociti kakrsnokoli samostojno pohajkovanje okoli. Pes sam, brez nadzora, nima kje kaj poceti, se najmanj pa je sprejemljivo, da ima kakrsenkoli pes moznost preganjati katerokoli macko, ne glede na to, ali je domaca ali tuja.
Psa ob povratku nagrajujemo in se ne deremo nad njim, se manj ga kaznijemo z "zaporom". Nekega dne te bo imel zadosti in pac ne bo vec prisel nazaj. Psu prvenstveno onemogocimo odhod od doma!

Torej, tukaj se gibljes med odraslimi ljudmi in s takimi nasveti, kot je zgoraj, si dokazala samo to, da ne obvladas svojega psa in da nimas pravega pristopa. Tako tvoji nasveti ne stejejo veliko in te prosim, da se v naprej vzdrzujes svetovanja, pa vec preberes o tem, kar svetujejo drugi ter kaksen nasvet pri svojem psu tudi upostevas.


Naslov: pes mi zbeži, če ni na povodcu.
Poslano od: kayli , sobota, 07.07.2007 : 10:13:10
Doberr dan...!

Torej mam problem moj pes, če ni na povodcu mi zbeži in je chihuahua. In ker jaz jo peljem na sprehod ob cesti al kaj takega ona vedno tam zbeži in strah me je da jo lahko avto povozi.Kako naj preprečim, da nebi več bežala? :-[


Naslov: Re: pes mi zbeži, če ni na povodcu.
Poslano od: Rossy , sobota, 07.07.2007 : 10:22:12
Kako naj preprečim, da nebi več bežala? :-[

Enostavno, ne spuščaj je s povodca.  :)


Naslov: Re: pes mi zbeži, če ni na povodcu.
Poslano od: Jana , sobota, 07.07.2007 : 10:28:01
kayli, dovolj novih tem si odprla. Zdaj si najprej preberi vse, kar je ze napisano in te zanima, vprasanja pa zapisi v ze odprte teme. O tem, kar sprasujes, jih na forumu kar mrgoli.

Nove teme bodo izbrisane.