mojpes.net

o psih => Druge pasme => Sporočilo, začeto od: Bambi , torek, 28.01.2003 : 14:52:17



Naslov: Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 28.01.2003 : 14:52:17
Živ!
(kok je fajn ko po 2 mesecih blondinka ugotovi, da na forumu delajo šumniki  ;D  8) ).
Mene pa zanima, če je kdo od vas že kdaj srečal kakšnega BANDOGA. Jaz sem namreč že več kot leto nazaj srečala v razmaku kakšnega meseca 2 lastnika, ki sta mi vsak za svojega psa trdila, da je bandog (psa pa kot noč in dan)  ???. Na to sem že pozabila, ko me je pred kratkim prijateljica vprašala, če sem že kdaj srečala tega drugega.
Kolikor mi je znano, jih FCI še ni priznal, sem pa že videla oglase v Salomonu...
Torej, prav firbčna sem, če kdo pozna kakšnega in mi malo pove, kakšen ta pes je.







Naslov: Re: Bandog
Poslano od: kaja , torek, 28.01.2003 : 17:06:23
Živjo!
V našem kraju živi psička bandog, je temno progasta s kupiranimi uhlji, izgleda pa kot staford na malo daljših nogah in z bolj nežno glavo. Je dokaj socializirana psica, vendar sta oba z njenim sokrdelnikom kerry bluem, vedno na povodcu.

Če boš pogledala tole stran, http://www.bandog.org/  boš na prvi strani našla sliko kjer bandog izgleda kot rotweiler s kupiranimi uhlji. Vse kaže na to, da so si pripadniki pasme še vedno zelo različni in izgleda, da se še vedno vključuje v vzrejo različne pasme.

****

http://www.dogbreedinfo.com/australianbandog.htm


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Lanabela , torek, 28.01.2003 : 18:35:09
kolikor vem bandog ni in verjetno nikoli ne bo priznana pasma. gre za križance, uporabljajo  rotvajlerje, staforde in neapeljske mastine, pa še kaj dodajo v to mešanico. Do nedavnega so se gojili izključno za pasje borbe, hoteli so psa, ki bi bili večji od pitbulov


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Bambi , sreda, 29.01.2003 : 13:32:47
No, evo, tak je tudi prvi. Kot staford na daljših nogah ali zelo nabit bokser (temno progast), drugi pa spominja na neapeljskega mastifa - je moder, pa postavo ima podobno (bolj 'kljuse' varianta). Zaenkrat se še precej razlikujejo med sabo, saj zato niso priznani, čudno pa je, da ima prvi kupirane uhlje, drugi pa rep ???. Pa prvi je malo moten, tako kot lastnik, drugi je pa čisto kul. Hvala za info in za web site. Čav, Urša


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: altervita , sreda, 29.01.2003 : 14:32:58
Ko sem izbiral pasmo in gledal oglase sem tudi jaz zasledil to pasmo. Ko sem gledal fotografije, mi pa ni bilo nič jasno...

Bandog, je mešenec med staforfdom in neapeljskim mastinom, ali pa med tem mešancem naprej zopet z rotvajlerjem, bulterierjem, pitbulom.....so neka pravila sicer kako parit, ampak tu res ne bi mogli govorit o pasmi....ja, hehe, niti dva si nista podobna. iN tudi pomojem ne bo nikoli priznana pasma, ker ne obstaja niti ideja o standardu in kako naj bi bil bandog videt..

Mogoče bi potegnil vzporednico z Musherjevimi mešanci za vprego....samo da njim nihče ni dal kakega imena "kratkodlaki vlečni pes", naprimer, in tudi za pasmo jih nima nihče. Meša se pač tisto za kar se predpostavlja, da bi dobro in hitro teklo. Pri Bandogih pa ...ja, za boje...torej narediti bojnega psa, brez misli na kak standard. Čudno da so sploh ime dobili enotno, haha.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: AIsA , sreda, 29.01.2003 : 15:03:46
V Mariboru se en po parku sprehja. Je črn, po postavi izgleda kot labradorec. Pogled tudi. Prijazen. Pa ogromen. Je pa vedno na vrvici. Ušes pa nima krajšanih.

Pozdrav,
Jasmina



Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Cat , četrtek, 30.01.2003 : 06:45:58
Nekaj let nazaj sem videla bandoga na glavnem stacjonu v Ljubljani z gospodarjem starim priblizno 60 let :). Pes je bil zelo prijazen, kupiranih uses in zanimive barve-sivomoder tigercek. Visok je bil priblizno kot labradorec, po postavi pa je zelo spominjal na neapeljca, vendar brez odvecne koze.

LP


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: kaja , četrtek, 30.01.2003 : 09:46:05
Toliko različnih opisov!  ;D


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: fleka , petek, 31.01.2003 : 10:59:02
Ojla!Ravno zaradi križanja različnih pasem so mladiči bandogov vedno različni tako karakterno kot vizualno.Ponavadi gre za večjega,kratkodlakega psa,mišičastega izgleda,oglatega gobčka in delno povešenih ušes.Zelo pogosto imenujejo bandog križance pit bulla ali A.staffordshira z dogo argentino.Če bi vedno iste pasme križali med seboj,bi lahko govorili o nekem tipu psa.Na Koroškem je vzreditelj bandogov,ki pari vedno isto linijo in ima zelo lepe pse (tigrasti,podobni velikemu pitbillu),so pa tudi karakterno v redu.To je vse kar vem-pa-pa


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Bambi , petek, 31.01.2003 : 13:21:26
Hvala, hvala. Ja, to mi je tudi ta drugi tip (njegov bandog spominja na neapeljca) rekel, da se še precej razlikujejo. Rekel pa je tudi, da so oni prej imeli doma rotija in neapeljca in sta se sparila in je ven prišlo nekaj zelo podobnega njegovemu zdajšnjemu, torej bo to res to. Sicer mi je po zunanjosti skoraj bolj všeč ta prvi, ampak po tem, ko mi je brez razloga skoraj psa odprl, tip pa je prav flegma hodil proti nam in se usput malo pogovarjal, malo kadil, ne bi imela nič proti, če oba hudič vzame. >:(


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: lester1 , ponedeljek, 03.02.2003 : 16:12:32
ta vikend sem imela tudi sama možnost videti bandoga, ki se je igral z mojo psičko. Na prvi pogled, ne more skriti mastina (seveda brez gub) , pa rottijeve oči , večji- daljše noge  od rotweilerja, ampak izredno spreten , živahen, zvedav, črne barve - kupili so ga v Avstriji, vsaj tako mi je lastnik dejal.
Moram reči, da sem vseeno malo zajela sapo, ko sem ugotovila, da se moja (10 kg) psička igra z bandogom - ampak že takoj mu je bilo videti, da je bil dobro socializiran in prijazen (z kupiranim repom cca 4-5 členke  je mahal ko "nor").   

Glede na to , da gre za križance , neke zelo specifične kombinacije (t.j.:noben od prednikov NI PRIMEREN za začetnika) ,posledično lahko pride do različne obike tako po zunanjosti kot po značaju - torej kaj lahko dobiš je prava neznanka - in naj se začetniki ne spuščajo v nakup  tega "brez temeljitega premisleka" . O tovrstnem križancu naj se prej posvetujejo  z strokovnjakom, ki pozna tovrsne ali podobne pasme in križance.  

p.s. bambi-  po tvojem opisu sodeč, bi rekla, da sva srečale istega psa


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Bambi , ponedeljek, 03.02.2003 : 16:36:37
Hoj, lester1!
Bi kar šlo, ampak pes, ki sem ga srečala, je bil temno moder. Res pa je, da je bil takrat še mlad in je mogoče malo potemnel. Ali je bilo to v Lj? Mogoče veš, kako mu je ime? No ja, tudi če ni isti, še toliko bolje! Po zunanjosti sta mi namreč bila prav všeč, in ob primernem lastniku so ti psi gotovo pogumni, delavni in prijetni ljubljenčki. Upam, da je še veliko takih.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: lester1 , ponedeljek, 03.02.2003 : 16:39:15
bambi - lahko bi bil tudi izredno temno moder - ampak tut črne barve je za cel spekter odtenkov.... lastnik le tega je imel pred njim že neapeljskega mastifa (tako, kot si tudi ti omenila) ; ja v LJ; imena si nisem zapomnila, ker sem bila vseeno mal v "presenečena " nad dejstvom, da je to to - bandog. Bolj prijazen od marsikaterega nemškega ovčarja! Sam če bi imel pa kakšnega "napačnega lastnika" - so pa njegove fizične zmogljosti veliko večje, da ne govorim o tisti mirnosti tega psa , ki ti pove, da se ta pes ne bo ustrašil ničesar.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Tomo , torek, 04.02.2003 : 17:29:03
Bandog, kot si ga je zamislil oce te (pogojno receno) pasme, ameriski veterinar Swinford, je krizanec med APBT iz borilne vzreje in neapeljskim mastifom. Pse so zaceli nacrtno vzrejati v vsecnem (in zmotnem) prepricanju, da so vecji psi (torej vecji kot APBT) uspesnejsi v pasjih bojih. Praksa jim je to tezo - kot ze mnogo drugim pred njimi - hitro zavrnila. Bandog, tudi zaradi svoje velikosti, pravgotovo ni ne boljsi ne idealen pes za boje in  je v tej vlogi omejen kvecjemu na kaksne "eksoticne", prej kot ne improvizirane izvedbe. Sicer pa je kot atraktiven mastif predvsem druzni pes. Semencic v svoji knjigi navaja, da poskusi cistokrvne vzreje bandogov zaenkrat (pisano leta 1984) niso uspesni, ker da ze po nekaj generacijah dobimo pse, ki so po velikosti primerljivi z APBT. Smisel bandogov, v primerjavi z APBT, pa je prav velikost. Vzreja naj bi torej na tej (oziroma tisti, ce je bil od takrat ze dosezen pomemben napredek) stopnji temeljila predvsem na kombinaciji dober APBT + dober neap. mastif.  Ker pa za bandoge ni nobene mednarodne organizacije, ki bi drzala vajeti trdno v rokah, predvidevam da vzreditelji, vsak po svoje krizajo izbrane molosoidne pasme in svoj "izdelek" - po vzoru Swinforda in pravih bandogov - imenujejo "bandog". Ce sploh lahko govorimo o "pravih" in "nepravih" bandogih (odvisno od usode originalnega projekta).


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 04.02.2003 : 18:10:28
Lester1, potem je pa to res gotovo isti! Kdaj si ju pa srečala? Prav simpatična sta mi bila, pes, ker je res lep in prijazen, in tip, kateremu se je videlo, da ima smisel za pse in si lahko 'privošči' bandoga.
Tomo, hvala za razlago, zanimivo. Torej so bili vzrejeni prav za pasje boje? Ja, jaz sem enkrat na neki ameriški strani videla seznam pasem in je bilo zapisano, da so nekatere pasme samo 'lokalne' ali v tej državi oz. še v nastanku, in sta bila našteta tudi avstralski bandog (!) in še en bandog; svašta.
Ko bom imela kaj časa bom šla še malo pogledat po internetu, če najdem še kaj zanimivega o njih. Lp vsem in hvala za info!


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: lester1 , torek, 11.02.2003 : 09:58:46

Citat

Lester1, potem je pa to res gotovo isti! Kdaj si ju pa srečala? Prav simpatična sta mi bila, pes, ker je res lep in prijazen, in tip, kateremu se je videlo, da ima smisel za pse in si lahko 'privošči' bandoga.


Bambi pred kratkim cca dva tedna nazaj.
Saj sem že rekla, pes je zelo stabilen , živahen in prijazen - lastnik pa kot sem ga razumela je imel že rotweilerje, mastife - povedal je tudi , da želi imeti miroljubnega, socializiranega  in lepo vzgojenega psa in je tako tudi vzgojil svojega psa.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 11.02.2003 : 21:26:00
Ja, potem je pa gotovo isti. A ni užitek srečat takega lastnika in psa? Prav dan ti polepša, tako kot mi ga je tudi en tip z mlado stafordko, tako luštno! Imajo dve majhni punčki, pa se je na sprehodu ta mala (cca 1 leto) zvalila na psico, ki sploh ni trznila. Čez par sekund je vstala, to je pa bilo vse. :)
Za take 'potencialno' nevarne pse ali kako bi se izrazila - skratka pasme z zelo močnim karakterjem (rotiji, bandogi(rečmo da so pasma), APBT itd) se tudi jaz strinjam s tem, da bi morali testirati bodočega lastnika in ga nato spremljati, ko bi že imela psa, tako kot to nekje že delajo.
No, če ju še kje srečaš ga lepo počohaj...mislim, da je Mac (Mek).
Lp
Lp


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: igor_s , ponedeljek, 12.05.2003 : 15:23:40
Lep pozdrav!
Berem tele vaše odgovore in opazil sem, da imate zelo različna mnenja. Naj vam povem, da bandog v Ameriki sigurno obstaja, saj sem že prišel do slik, iz raztavnih primerkov. Ne po FCI ampak po neki njihovi organizaciji, ki se ukvarja s priznanji novih pasem. Bandog pri njih pomeni 75% pitbulla in 25% neapeljskega mastifa, kar pomeni, da tukaj gre za nekakšno načrtno vzrejo, mislim pa da še dolgo časa ne bo priznana pri FCI. Sam imam doma dve psici bandog, a je to evropsko ime za mešance psov tako imenovanih nevarnih pasem. Pri prvi psici je mati mešanka med rotweilerjem in neapeljskim mastifom, oče pa med arg. dogo in pitbullom. Ima višino okoli 63cm plečne in okoli 48kg, je ostrega videza čeprav zelo stabilnega značaja. Druga pa je v bistvu njena pol sestra, le da ima očeta čistega argentinca. Mislim, da bo med njima mala razlika v videzu in delno tudi v postavi. Starejšo psico imam z kupiranimi ušesi in je na prvi pogled videti, kot kakšna kanarska doga. Je zelo zdrava in skladna in v mesecu juliju 2003, bo postala tudi mati, če bo seveda vse tako kot je treba. Pripustil sem jo z bullmastifom in mislim, da bi morali biti mladiči res lepi in močni. Če bi koga kaj zanimalo okoli rejcev, me lahko pokliče na 041-716-610 in z veseljem mu bom pomagal, če mu bom lahko. Imam tudi nekaj njenih slik, ki vam jih lahko pošljem po mailu, če mi boste pisali na ***** lahko pa vam zagotovim, da so ti psi, če so iz pravih rok resnično dobri družabniki, odlični čuvaji, ki na napadejo kar za brezveze in tudi lepo vodljivi in poslušni psi. Upam, da sem vam dal kakšen odgovor na vaša vprašanja, drugače pa, kot sem že dejal pokličite ali pišite, ker bi sam tudi rad spoznal lastnike bandogov. Igor


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 13.05.2003 : 17:35:55
Molosi so tudi meni všeč, Teja! Ravno včeraj sem občudovala dva bulmastifa, par.

igor_s, kako pa to, da ste psico parili z bulmastifom? S kakšnim posebnim namenom ali kar tako?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: igor_s , sreda, 14.05.2003 : 09:29:38
Za bulmastifa sem se odločil zato, ker želim narediti pse, ki bi bili nabiti z širino in glavo temu primerno, drugi razlog pa je, da želim imeti še vedno mirne pse, ne pa divjake. Tudi samec s katerim sem paril je izredno lep predstavnik pasme in zelo redke barve (siv z peščenimi progami) s plečno višino 68cm in 59 kg. Presenečen sem bil tudi nad njegovo izredno hitrostjo in agilnostjo, kljub njegovi veličini in teži. Tudi kot par sta bila zelo skladna edan proti drugemu, razlika je le v večji mišičnosti zadnjega dela pri moji psici in v estetskem izgledu v glavah, ker je moja psica kupirana in zato izgleda tudi dosti bolj agresivno, pa čeprav je po karakterju mirna, to velja sploh če je izven njenega območja, doma pa seveda opozori na vsakega opazovalca, ki se približa hiši ali avtu. Izredno sem zadovoljen z njo in že komaj čakam začetek julija, da vidim kakšni bodo njeni mladički. Tako pač je in mislim, da sem se odločil prav, ker so tudi lastniki samca zelo uredu in ponoči njihov bullmastif spi z njima v zakonski postelji med njima. Zanj imata namreč izredno skrb in mu vsak večer umijeta zobe, zadnjico in prebrišeta dlako zaradi čištoče.To je njun že drugi pes za katerega skrbita ravno tako kot sta za prvega. Prej sta imela rotweilerja, ki je dočakal 12,5 let starosti. Tudi sam imam rotweilerja, ki je v maju napolnil 6 let in je tudi rodovniški lep predstavnik pasme. Naslednje leto bom verjetno z njim odšel tudi na tekmovanje v lepoti veteranov. Veš res je lepo, ko greš na sprehod v gozd z tremi psi, ki te imajo radi in ti vrnejo več, kot pa jim lahko včasih daš. Verjetno bo kdo rekel, kaj pa rabiš tri pse in ali se sploh lahko vsem trem posvetiš. Mislim, da je to enako, kot pri človeku, ki da veliko na avto in ga neprestano umiva, polira dodaja spojlerje, itd. Jaz ne potrebujem dobrega avtomobila, potrebujem pa vsak dan pasjo družbo, ki me še ni razočarala. Ljudje in avtomobili, pa že mnogokrat. Če želiš videti sliko psice, ti jo lahko pošljem po mailu, ampak mi prvo ti piši na ***in sigurno ti pošljem. Lep pozdrav! Igor


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: goa , ponedeljek, 16.06.2003 : 20:08:54
OJ!
Igor_S: a mi lahko pošlješ prosim sliko svoje psičke?Samo ne na zgornji mejl ampak  na    **Sama osebno sem nora na Argentinske doge in jo bom tut imela...psičko..čeprou more bit Bandog če je eden od staršev Dogo Argentino res krasn ane..Kakšne barve pa je tvoja psička?A obstaja tut bel Bandog? No ja o Bandogih ne vem glih preveč tko da pardon moji nevednosti ::) Kakšne pa so cene teh psov?A mogoče veste za koga ki bo imel mladičke in da je eden od staršev Dogo Argentino??


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: fleka , petek, 30.01.2004 : 09:20:29
Ojla!Vsem,ki jim je pasma Bandog zanimiva,sporočam,da je naša psička pasme Bandog postala mamica.Na razpolago je 6 samic in 2 samčka.So rjavo in sivo tigrastih kombinacij z belino.Slike staršev si lahko ogledate v rubriki Predvidena legla,več informacij pa dobite na:***Dare.LP.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: fleka , sobota, 07.02.2004 : 13:31:59
Ojla!Doma imamo psičko,ki nam je skotila 8 mladičkov,ki so sedaj stari 13 dni.Samička ima zelo umirjen značaj,je  pa izrazita podoba ogromnega AST-ja.Sliko nje in samca s katerim smo parili si lahko ogledate v rubriki Predvidena legla.LP


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: SPUTNIK , ponedeljek, 09.08.2004 : 19:39:17
Sosed ima doma dva bandoga, psico in psa. Oba sta ogromna, pes ima nekaj čez 70 kg, psica pa okrog 60. Sam pravi, da so to pravi bandogi in glede na to da se res spozna na pse, mu verjamem...
So pa mešanica vsega živega: rottweiler, rod.grebenar, mastif,.....
Malo so podobni cane corso, samo izvedba je mnogo masivnejša.
Imel je že nekaj legel in psi so vsi isti...


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: kemist , ponedeljek, 09.08.2004 : 21:16:40
hallo!

Ne bom vtikal rok v krokodilje zrelo, vendar se mi zdita, sputnik, strokovnost tvojega soseda in pa dejstvo, da je bandog krizan z RR iz trte izvito. Ponavljam, pojma nimam o "pasmi", sem pa alfabetiziran do te mere, da ce vpisem v katerikoli brskalnik besedo "bandog" in odprem prvih 20 linkov ne najdem besede RHODESIAN RIDGEBACK,  temvec neapeljski mastif, stafordshire terrier, mastifi, bulldog...

Ker berejo objavljene poste tudi naivnezi, bi prosil, da besede rodezijski, grebenar, rhodesian, ridgeback v medsebojnih logičnih povezavah pises samo po temeljitem preverjanju in ne zato, ker ti je sosed rekel.

pa kaj zanimivega napisi, kar bi clovek z uzitkom prebral!

k.



Naslov: Re:Bandog
Poslano od: SPUTNIK , ponedeljek, 09.08.2004 : 21:43:00
ups,nekaterim pa tudi prek neta uspe biti napadalen...
Kolkor vem se beseda bandog uporablja za vse križance med velikimi pasmami, iz česar logično sledi, da je variant veliko. Zato tudi ni priznana pasma. Kar se tiče pa strokovnosti soseda pa ne dvomim ker je dolgo dolgo let zmagoval na vseh mogočih tekmovanjih.
Bom pa drugič poslal vse odgovore tebi za strokovno presojo zanimivosti. :-\

Sicer pa beseda dobesedno pomeni tole:

''bandog

A mastiff or other large and fierce dog, usually kept chained or tied up''  (iz slovarja)


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: kemist , torek, 10.08.2004 : 08:14:54
hehe, zakaj pa mislis, da so primesali RR,zaradi grebena? ;) hecam se...

dej, napisi kej o izgledu, pa o razlikah med avstralskim bandogom pa ameriskim, al kakorkoli se ze imenuje. Kaj o karakterju, uporabi...Verjamem, da so informacije na netu skope, vendar bi se dalo kaj izluscit, se posebno za enega entuziasta je to macji kaselj.

SH
k.



Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 10.08.2004 : 08:38:30
Kemist, globoko si me razočaral. Vedno sem te imela za človeka, ki psom, zlasti svoji pasmi, posveča ogromno ljubezni, skrbi in časa. Potemtakem bi lahko bil tudi malo bolj strokovno podkovan v njeni zgodovini in uporabi. Ko si ravno izpostavil svojo alfabetiziranost - uporabi kakega od svojih brkljalnikov  ;D in se malo izobrazi o bandogu. Lahko boš prebral, da so pasmo uporabljali tudi za pasje boje. Ker trdno verjamem, da me ne bo razočarala še tvoja kognitivna kompetentnost, sem prepričana, da boš potegnil edini pravi, logični zaključek. RR so vkrižali prav zaradi njegovega grebena in njegove funkcije pri umazanem poslu bandogov, pasjih bojih. Saj veš, da psi, trenirani za pasje boje, uporabljajo pri svojem početju celo paleto signalov, mimike, zvokovnih opozoril itd, s katerimi svojega oponenta opozorijo na svoje namere.

Kot že njihovo ime subtilno sugerira, imajo rodezijci na hrbtu greben. Greben dlake, ki jim raste v nasprotno smer. Ergo, ko se rodezijec naježi (vsi dobro vemo, da je ježenje dlake eden najpomembnejših in najbolj evidentnih signalov nerazpoloženega kanida), mu greben stoji in zaradi pozicije dlak na njem kaže v nasprotno smer. Krasna diverzijska finta torej, s katero zmede nasprotnika, ki ne ve več, kam je bandog z rodezijsko primesjo obrnjen, kje ima glavo in kje sedalo. Kdo je v prednosti, je verjetno jasno kot beli dan!

Kemist, če bi rad izvedel še kaj o bandogih, sva ti jaz in Sputnikov sosed na voljo za informacije. Verjamem, da imaš vprašanj še kar nekaj, upam pa tudi, da si jih boš upal zastaviti. Le tako se boš lahko naučil kaj novega.

Lep pozdrav, vaša Bambi

P.S.: Sputnik, imam težave s sosedom, ki je zelo hrupen in nadležen, pa še njegove mačke nam hodijo defecirat na naš vrt. Poleg tega nam krade marelice. Kljub opozorilom persistira s svojim početjem. Bo imel tvoj sosed v bližnji prihodnosti kako leglo? Zanimam se za mladiča, samca, najmočnejšega. Če ga lahko kupira kar tvoj sosed, še toliko bolje.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , torek, 10.08.2004 : 18:41:54
A pa bo pes samo za čuvaja?


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , torek, 10.08.2004 : 20:18:39
LP!
Z zanimanjem sem prebrala tole temo. Imam eno kurje vprašanje: glede na to, da pasma ni uradno priznana s strani FCI, me zanima, ali je dovoljeno izkoriščanje rodovniških pasem v takšne namene? To pomeni, da se parijo rodovniški mastini in  nerodovniški psi. In če mi lahko kdo pojasni smisel ustvarjanja takšne pasme? Za preganjanje dolgcajta ali v borbene namene?
 Sem ljubiteljica mastinov ( vseh molosov) in kot lastnici mastina in mi ni vseeno, kaj se počne z njimi.
Brez zamere!
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: SPUTNIK , četrtek, 12.08.2004 : 23:46:36
 Kar se izgleda tiče bom probal poslati kakšno fotko, če si bom upal blizu... ;D
Če je to res, da ima v genih RR, je to zaradi njegovega karakterja(lov na leve,...), saj je znano da so to "pasmo" vzgajali za pasje boje.
 Letos je nameraval imeti leglo spomladi, a izkazalo se je da je bila navidezna nosečnost, tako da mogoče drugo leto...


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: mefisto , petek, 13.08.2004 : 07:32:01
Citat
Imam eno kurje vprašanje: glede na to, da pasma ni uradno priznana s strani FCI, me zanima, ali je dovoljeno izkoriščanje rodovniških pasem v takšne namene?

Missa,
po mojem se lahko obe pa še kdo na trepalnice postavimo, pa tega ne bomo preprečili, dokler bodo lastniki rodovniških in čistokrvnih mešancev to pripravljeni delati in seveda dokler bodo obstajali kupci takšnih mladičkov.

p.s. Nič nimam proti bandogom, so mi vsaj nekateri vizuelno zelo všeč, samo problem je, da navadno pristanejo v rokah takih in drugačnih nastopačev :( :(, ki jemljejo psa samo za objekt in ne za družinskega člana.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: SPUTNIK , petek, 13.08.2004 : 09:34:37
Jaz pa imam kar nekaj proti bandogom. Prvič je že njihov namen, zakaj so bili vzrejeni, čisto napačen. Drugo je to, kar se vidi ža v naši vasi. Namreč imamo štiri lastnike bandogov in samo eden jih ima iz veselja in sta temu primerno naučena, ukročena in ubogljiva... Ostali jih imajo kot nadomestek za svoje neizživete frustracije ;D in se jih je treba izogibati v radijusu pol svetlobnega leta.
Pa še to je, da pasma ni "prečiščena" ali kako bi temu rekel in nikoli ne veš kakšen bo karakter psa, kar je pri takšnih dimenzijah in moči lahko zelo nevarno, še posebej če o pasji vzgoji nimaš pojma.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Bambi , petek, 13.08.2004 : 10:14:37
Desobediencia, ne, pes ne bo samo za čuvaja. Ko bo administracija rešena, se dokončno preselim na haciendo v argentinskih pampah, kjer bo skrbel za mojo varnost, večerno zabavo in discipliniranje delavcev (služinčad postaja vse bolj drzna, zlasti Juanito nam dela težave zadnje čase; je bil pač zelo poceni, pa malo se mi je zasmilil na tisti tržnici...).

Poleg tega sem razmišljala o lastni vzreji bandogov, namreč naše argentinske doge so bile precej drage, merjascev je pa na posesti zelo veliko...

Ok, zdaj pa resno, da se ne bo kdo ustrašil. Forumski starešine me že toliko poznajo, da vejo, da ne morem brez svojega črnega humorja, sarkazma in heca nasploh. Drugim v vednost - prejšnji post je le šala in je služil za popestritev dneva in teme ter za miselno aktivnost, 'Kam pa pridemo brez domišljija?' stil. Načeloma sem proti temu, da ima človek psa samo za čuvanje; preganjanje sosedov, strašenje okolice in prekanalizacija svoje iberprepotentnosti, kot se to zelo rado dogaja pri (vsaj navidezno) ostrih psih/pasmah, pa so za moje pojme dobri razlogi, za kaj človek NE bi smel imeti psa (ali katerokoli drugo žival).

Missa, to sem se tudi sama spraševala, pa žal se nisem slišala oz se domislila kolikor toliko dobrega razloga za to početje. Sem pa največkrat zasledila uporabo neapeljcev, rotov in terierjev tipa bull (apbt, sbt, ast) za 'proizvodnjo' bandogov.

Sputnik, tebi pa plus pike  :). Priden, klik. Če bi pa lahko našo radovednost potešil s slikco katerega od teh bandogov, bomo pa sploh veseli. Samo pazi na hlače!  ;) Juanito že ve, kako ostre zobe ima naš Muerte  ;D.    


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 16.08.2004 : 22:01:57
Jaz pa imam kar nekaj proti bandogom. Prvič je že njihov namen, zakaj so bili vzrejeni, čisto napačen. Drugo je to, kar se vidi ža v naši vasi. Namreč imamo štiri lastnike bandogov in samo eden jih ima iz veselja in sta temu primerno naučena, ukročena in ubogljiva... Ostali jih imajo kot nadomestek za svoje neizživete frustracije ;D in se jih je treba izogibati v radijusu pol svetlobnega leta.
Pa še to je, da pasma ni "prečiščena" ali kako bi temu rekel in nikoli ne veš kakšen bo karakter psa, kar je pri takšnih dimenzijah in moči lahko zelo nevarno, še posebej če o pasji vzgoji nimaš pojma.
LP, za vse!
Osebno nimam nič proti psom, saj reveži niso krivi, da so pribevskali na ta kruti svet. Bi pa imela kar nekaj za povedat ljudem, ki jih "reproducirajo".Pa ne zaradi izgleda, ampak samega namena! Ljudje se borimo proti mučenju živali, angleškemu lovu na lisice, borbam bikov, iztrebljanju kitov itd...(da ne bluzim). Potem pa  se pred domačim pragom zgodi parjenje čistokrvnih pasem zato, da bi dobili psa, ki bo primeren za pasje boje. Prosto po  Terminatorju. Fuj in fej!
Mefisto, moje trepalnice so čisto na koncu od metanja in če se vržem še enkrat, ne bo posebne škode, tudi, če bo zaman.
Bambi, nikar ne išči odgovorov tam, kjer so očitni...slava in denar od pasjih borb je neslutena. Pri nas v pasjih borbah gredo denarni vložki v neslutene višave, v tujini pa so tako visoke, da vlagatelj lahko v eni noči izgubi vse svoje premoženje. Pasme, ki so udeležene pa tudi niso zastonj. Dober mastino je vreden od 5000 evrov naprej. In potem pridejo prav tudi mladički med mastinom in še kakšno potencialno pasmo. In zakaj jim ne bi rekli kar bandog.
Ob tem razmišljanju se mi je porodilo še eno kurje vprašanje.
Da vidim, če bo  kdo znal odgovoriti nanj?
Imam nemškega dugiča, s papirji. In Mefisto ima eno luštno mastinčico, tudi s papirji. Obe se strinjava, da je potrebno poskrbeti za zdravje, zato imava narejene vse možne vzrejne preglede in  slikanja. Najini mladički se lahko imenujejo doga italiyano ali mastino doga. Celo bandog, če hočete. Zanima me, zakaj takšni mladički ne dobijo rodovnikov? Pa saj je vse po "reglcih"! Potem tudi bandogi ne bodo več problem, a ne?
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Leon , sobota, 21.08.2004 : 18:07:47
Pse te napriznane pasme je vzredila ameriška mafija za svoje potrebe.Značilnost je neustrašnost,
napadalnost do psov in če so tega naučeni tudi do
ljudi.To je pes z izredno močnim ugrizom,merjeno naj bi imel 1500 kg/cm zobne površine.Vzrejan je bil predvsem za borbe  z drugimi psi in za napad na človeka.Kolikor mi je znano.je vkomponirano več pasem;:mastino napolitano,pittbul in bullmastif.Videz je zelo impozanten.Kot sem zasledil,je nekdo napisal da je podoben boxarju.Bandog je podoben samo bandogu.Je učljiv in se ga da lepo naučiti določenih vaj poslušnosti..


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 24.08.2004 : 09:24:59
Missa, daj bodi no malo prizanesljiva do nas, naivnežev in večnih optimistov  ::). Nekaterim pač ne pade na pamet, pa naj bo še tako očitno, da je 'ful kul vzredit eno iber beštijo k bo poklala vse po spisku pa met enga ful velkega psa da bo zarenču na unga dilerja da mi končn keš vrne. Če pa zraven rata še nesporni šampion spodnjih Dravelj v pasjih bojih pa še tok bolš'... Sicer si se pa tudi ti vprašala isto stvar, pa očitno, tako kot jaz, nisi našla nobenega pametnega razloga za to početje. Za moje pojme pasji boji pač to niso - pameten razlog namreč.

Leon, hvala za podatke o bandogu. Tisti nekdo, ki je zapisal, da je bandog podoben bokserju sem bila pa jaz, ko sem odprla tole temo. Psa nisem videla že več kot eno leto (hvaljen Buda), že prvič ko sem ga videla sem bila pa dovolj seznanjena s kinologijo, da lahko še vedno mirno trdim, da izlgeda kot bokser na steroidih. Ta konkreten pes! Kot sem napisala, sem kasneje srečala 'normalnega' lastnika bandoga (beri primernega), ki mi je razložil malo o nastanku pa pasmah uporabljenih za nastanek in mi je rekel, da tisti pes ni tipičen primerek. Ne strinjam pa se s tvojim stavkom, da je bandog podoben samo bandogu. Vsaj ne v celoti, namreč bandog ni pasma (tudi) zaradi tega, ker nimajo enotnega standarda in najdeš celo paleto različnih psov, ki naj bi bili bandogi. Torej bandog ni podoben bandogu  ;D, razen če pod tem pojmom ne pojmujemo vse kar ima plečno višino več kot 50cm, kratko dlako in izgleda vsaj kolikor toliko 'taf'.  


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , torek, 24.08.2004 : 20:08:51
LP!
Bambi, vidim, da imaš šampiona spodnjih Dravelj. Tudi sama imam doma prvakinjo Spodnje in Zgornje Šiške. V Srednji Šiški pa smo absolutni prvaki. A ste za kakšen fajt?
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: kemist , torek, 24.08.2004 : 20:51:42
Missa, Bambi!

V kolikor bi katera od vaju zelela primesati vajinim fajterjem malo afriske lovske surovosti, vama bi lahko svetoval kakega dobrega samca z grebenom. Dobro premislita, lahko se zdilamo za skocnino :)

Thx Leon, marsikaj novega sem izvedel!
k.
*****



Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Bambi , torek, 24.08.2004 : 23:19:42
Miša, mi smo vedno za fajt, pozabljaš pa, da smo s 25imi kilami v mušji kategoriji  ;D. Tako da se malo težje zmenimo, razen če ne pristaneš na to, da Črni Smrti pride na pomoč še kolega. Sicer pa kot rečeno planiram leglo bandogov, tako da le gloncaj pokal Srednješišenskega prvaka, dokler ga še imaš...

Kemist - mmmmmm, kako mamljiva ponudba! Žal pa imam doma samca, tako da mu malo težje primešam kako kri. Če pa je ponudba malo širša, se pa sama zelo zanimam za kakšnega dobrega samca, magari z grebenom. Za skočnino pa...hja, vse se da zmenit. Sem zelo fleksibilna  8).

Lp vsem, Bambi (ki gre zdaj sanjat o čisto svojem afriškem osvajalcu)


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , četrtek, 26.08.2004 : 12:58:01
LP!
Kemist, a ti bi se kar zdilal?. Ni blema, ti kar povej, kdaj, kje, kako, pa se zmenimo. Sem nora na vse kar je afriškega in moja največja želja je, da se enkrat odpravim tja dol za kakšen mesec, dva ali tri. Med tem časom pa se lahko zadovoljim s tvojo ponudbo.
Bambi,ti pa kar groziš! No, dovolimo ti, da pripeljete s seboj še tistega prijateljčka. Mi smo pokalčke zglancali in jih pospravili, da smo naredili prostor za nove. Drugače pa se tudi pri nas najde kakšen kuža za v ultra peresno kategorijo in boste  tudi vi nam dovolili kakšno pomoč. Velja?
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , torek, 31.08.2004 : 21:15:08
LP!
Danes mi na parkirišču pristopi "gospod" s kužkom. Pove, da ima čistokrvnega bandoga. Pobaram s kom je to parjeno. Se pohvali da med brazilsko dogo, stetom in rotijem... in si oddahnem, ker vmes ni mastina.Kužica mi je segala do kolen, popolnoma okrogla glavica, nasajena direkt na ramena, nikjer vratu,bolj široka kot dolga, črne barve, videti zelo prijazna.Še najbolj me je spominjala na premajhno labradorko z melono namesto glave. Baje ponori samo ob prisotnosti rotija.
Kemist, sem si na razstavi hotela ogledati tvoje afričane, pa si tako švignil mimo mene, da nisem imela niti priložnosti te pocukat za rokav.
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Bambi , sreda, 01.09.2004 : 12:02:43
Missa, velja - enkrat mi pripeljemo na pomoč konjenico, enkrat pa vi, da ne bo nihče prikrajšan in ogoljufan.

Zanimiv opis psičke, ni kaj  ;D. Pa nič se ne sekiraj, tudi jaz sem po celem razstavišču skoraj cel dan lovila kemista, kar druge vprašaj  :P. No, ampak na koncu sem bila le uspešna, šlik šlak. Še vedno ti ostane CACIB Maribor... Sprejmeš izziv?  ;)

Pa upam, da boš tudi mene pocukala za rokav, da bom spoznala svojo konkurenco.

Urša


Naslov: Bandog naprodaj!!
Poslano od: Kat , sreda, 01.09.2004 : 12:30:12
Pozdravljeni vsi ljubitelji Bandogov!

Sem vaša soseda iz Bullterrier foruma in imam novico, da je v Ljubljani naprodaj Bandog star 9 tednov.......seveda odličnih staršev, ki si jih tudi lahko ogledate........skoraj že navajen na hišno čistočo ( vsaj kar se lulanja in kakanja tiče ).
Če si kdo od vas želi malega Bandoga ali pa poznate koga, ki si ga želi, pokličite:
LP,
Katra :-*


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: _Tyra_ , sreda, 01.09.2004 : 12:45:39
Missa, a si tega ''bandoga'' srečala kje v Jaršah?


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , sreda, 01.09.2004 : 21:33:18
LP!
Bambi, mi pridemo v Mb. Kompletna ekipa. Zelo lahko me boš spoznala po moji "mali" Žabici. Ti si imela srečo s Kemistom. Mimo mene je  tako privihral, da ga nisem uspela pocukati. Seveda sprejmem izziv!
_Tyra_, res sem ga srečala v Jaršah. No, nasproti, na parkirišču . A ju "poznaš"?
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: _Tyra_ , četrtek, 02.09.2004 : 07:32:36
Jap, poznam. V bistvu ga imata moja malo starejša soseda, ki vsem razlagata, da imata bandoga in da je to full nevaren pes in bla bla bla. In seveda sta prepolna 'dobrohotnih' nasvetov  ;D  ;D  ;D.

Sicer se pa strinjam, da tisti peso sploh ni podoben bandogu  :-\.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: pika_01 , sobota, 25.09.2004 : 11:36:31
Zdravo...zanimajo me cene teh superiornih kužkov...(mogoče kdo kakšnega podari?)

lp   pika


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , sobota, 25.09.2004 : 11:48:48
Pri nas so cene ponavadi okoli 70 tisoč, je pa res da je lahko tisto kar dobiš vse kaj drugega kot Bandog ;)


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , sobota, 25.09.2004 : 20:16:32
LP!
Pika_01, če nisem preveč radovedna. Kako to, da se zanimaš za dve tako različni pasmi kot sta boxer in bandog? Se mi zdi, da sta tako po namenu kot po karakterju zelo različni.
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: pika_01 , nedelja, 26.09.2004 : 06:19:24
Bandoga sem samo vidla vizuelno, bokserčke pa poznam...prebrala kar nekaj o bandogu pa mi ga je fant prepovedu:), niti nimam več zanimanja. Mogoče kdaj, če bom mela potrebo po zdravljenju kompleksov. Vztrajam pri bokserčku:)

lp  Pika


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 26.09.2004 : 13:24:42
Hehe, samo pes ti pri zdravljenju kompleksov ne bo pomagal, pomojem.. ;D
Je pa res da so nekateri psi takih pasem "smotani" ker si jih ljudje nabavljajo ravno s tem namenom.

Zakaj ti je pa bokser všeč če ni skrivnost?


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: pika_01 , torek, 28.09.2004 : 22:21:52
...ker so pač carji:) Sem že kupla bokserčka pa žal dobila mešančka z boksarjem in še nečem. Všeč so mi predvsem zaradi njihovih karakteristih - vsaj veš da imaš psa:) Isto kot boksarčka si pa želim neapeljskega mastifa...karakteristik sicer ne vem dobro, so pa tako mufkasti, tako da niti niso pomembne - itak pa je vse v vzgoji.

lp, Pika


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , torek, 28.09.2004 : 22:51:36
karakteristik sicer ne vem dobro, so pa tako mufkasti, tako da niti niso pomembne - itak pa je vse v vzgoji.


Ajajajaj....Saj zato pa je tako kot je.  ::) :-\  Resnično upam, da imamo vzreditelje, ki vsakemu bebotu ne prodajo psa.
Koliko si pa stara?


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: pika_01 , sreda, 29.09.2004 : 01:12:20
24, drugač.......


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , sreda, 29.09.2004 : 17:54:08
No ja, imaš bolj ali manj zrele ljudi.. ;D


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: MISSA , sreda, 29.09.2004 : 22:24:56
. so pa tako mufkasti,

LP!
Pika_01, vidim, da si pse izbiraš po zunanjemu videzu. Ne bandogi ,ne mastini se ne izbirajo po zunanjosti. Svetujem ti, da si za začetek prebereš njihove karakteristike. Če pa bi rada občutila mastinovo "mufkastost" se lahko oglasiš v naši pasji hiški, kjer imamo eno dobrodušno mastinčico.  Njihov karakter se ne poda ravno k vsakemu pesjanu!
LP,Miša


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: kemist , ponedeljek, 07.02.2005 : 14:26:34
takole, tukaj lahko nadaljujes z vprasanji za prijatelje....

zakaj bi oni radi parili? Nuki ima gut link za njih, najdes ga v temi "zakaj producirati ....."

in ker pasma ni priznana od fci, oz. ni nekih pravil, je lahko vsak mesanec predstavljen kot bandog. Ce bi pa res radi spoznali tough pasmo in se soocili s strahom, bi boer boel bila idealna za njih. Slednja tudi ni priznana od fci.

pa se to:

a. nisem jezen
b. ne bombardiram
c. ce pogledas za par stopinj visje, ti bo vse jasno o cem govorim
d. ne, nocem prevzeti kompleksne naloge tvojih starsev, vendar vseeno mislim, da red mora obstajat.

88
k.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: frigga , ponedeljek, 07.02.2005 : 14:35:58
Kemist, a zdaj se bomo tako pozdravljali?  ;)


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: irena_p , ponedeljek, 07.02.2005 : 17:46:51
Tudi jaz sem malo spremljala kaj je sedaj s to bangog "pasmo".
Psi se razlikujejo od držav do države. In to zelo.
So pa nekateri predstavniki zelo lepi.

Jaz pa v tem ne vidim nič slabega. Nekje je pač treba začeti pri nastajanju nove pasme oz. obujanju le te.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 07.02.2005 : 17:55:18
Hehe, bangog, band dog,...kmalu morda se bangkok. ;) ;D Brez zamere, ampak so me pa "tipkarski skratki" prav nasmejali, res.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: irena_p , ponedeljek, 07.02.2005 : 18:03:43
Hitri prsti so krivi. Smeh je pol zdravaj ;D
Nanook samo da uživaš. ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: frigga , ponedeljek, 07.02.2005 : 18:21:48
Deso, ja 88 sem mislila. Ampak sedaj ne bi o tem, a ne?  ;) Bi se dalo marsikaj rečt.  :o


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 07.02.2005 : 18:37:01
Res ne bomo, imam te dni že tako v povprečju 38 stopinj vročine ;D


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: frigga , ponedeljek, 07.02.2005 : 18:41:38
Se bojiš, da bi ti potem še zrasla (vročina)?  ;D Ampak, zdej pa res konec, že tako sem preveč zašla iz teme. Bo Jana huda  ;).

lp


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 07.02.2005 : 19:13:44
Pa še s kakšnim zloščenim škornjem jih lahko dobimo v glavo :P ;D ;D

Ok ok, back to the topic ;) ;D


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: kemist , ponedeljek, 07.02.2005 : 19:32:13
deso, zglancanih bulerjev pa res ne nosim,noooo, hehe ;)

frigga, res je, o teh stvareh se lahko pogovarjamo kje drugje in kdaj drugic... ;)

no, kdo bo napisal kaj pametnega in novega o bandogih?

k.

ps: nuki, da nisi ti mislila na bangcock...hu?




Naslov: Re:Bandog
Poslano od: altervita , torek, 08.02.2005 : 02:18:55
mislim, da ni kaj pametnega za napisat. je mix pasma ki bo mix ostala. Ker je više babica....ni standarda, ni organizacije (vsaj ne v evropi) ki bi rodovnike izdajala...ni kaj. To je enako kot da bi imel neke pse iz FCI 2-molos grupa, zmešane in bi preprosto rekel, da imaš psa tipa bull. krneki. Vsako pasmo se začne tako da izbereš primerke ki so najbolj približni pasmi, in žačneš z ženskim rodom. Pariš in vsakič odbereš najprimernejšo samico (ali dve, tri), potem po nekem času, ko je ta ženska veja dosegla "ideal", se začne incestiranje, da se fenotip "zabetonira". Potem se začne delat posamezne moške linije. Vsako po svoje pelješ z incesti in linijskim parjenjem. Tako dobiš močne krvne linije, ki v idealnih pogojih vsaka zase dominantno prenaša vsaj dve kvaliteti. Potem lahko pameten vzreditelj, ko mu mankja nečesa v svoji liniji, poseže po drugi liniji, ki je z generacijami potomcev potrdila dominantnost v tem, kar nam "manjka".

No to je ideal. Ker se pesjanarji ne znajo it, pa je tudi utopija. Tale primer Bandoga, je pa samo v iber potencirana norost. tudi če bi bili vzreditelji ki bi načrtno "čiste" linije delali. Preveč fenotipskih razlik in kot sem že rekel: ni standarda in ni enotne rodovne knjige. Zato pa imamo "širok" genski fond, kjer se ne ve kaj kdo za sabo nosi.
 100 let nazaj so še znali vzrejat, pa profi vzreditelji pasemskih živali (konji, biki, itd) tudi še znajo. Mali, domači hobipesjanarski rejci, si pa samo domišljajo, da so vzreditelji. Takih, tapravih (pa ne po kriteriju: zvest je mladičem do groba) je pa za prgišče. Kot sem rekel: povsod, bandog je samo...ma skoraj bi rekel da zrcalo ostalim "kinologom", kam bodo šle vse naše pasme počasi...


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Nanook , torek, 08.02.2005 : 10:03:05
Ce kdo rabi bang in cock, mu pa res ni treba v Bangkok (razen seveda, ce je pri nas prepovedano in se boji, da bi ga dobili).  ;D ;D ;D

Tole (http://www.fionasplace.net/AnIrishPatchwork/bandog.html) ne vem, ce je kdo napopal? No, ce ja, ste pa se enkrat videli...se ena definicija bandoga.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: frigga , torek, 08.02.2005 : 10:08:28
/.../ potem po nekem času, ko je ta ženska veja dosegla "ideal", se začne incestiranje, da se fenotip "zabetonira". Potem se začne delat posamezne moške linije. Vsako po svoje pelješ z incesti in linijskim parjenjem. /.../

Eno vprašanje, mogoče butasto za poznavalce: A pri živalih ne more priti do napak v razvoju, če pride do incesta? Mislim, a je to drugače, kot pri ljudeh?


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: irena_p , torek, 08.02.2005 : 11:13:54
Čisto nič ni drugače. Tudi pri psih prihaja do napak.

Pri rodovniških psih je veliko legel kjer se v rodovniku tretje koleno ponovi. In že to je zgrešeno.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: altervita , torek, 08.02.2005 : 11:33:49
Eno vprašanje, mogoče butasto za poznavalce: A pri živalih ne more priti do napak v razvoju, če pride do incesta? Mislim, a je to drugače, kot pri ljudeh?
Poglej: NE MOREŠ PRIMERJAT ljudi in zivali zaradi drugačnih vzrokov, ki privedejo do potomcev. Pri živalih si lahko dovolimo, da delamo preiskave in odbiramo in kombiniramo najprimernejše osebke za pleme. Pri ljudeh so pa razlogi za "paritvene kombinacije" vse prej kot takšni. Ljubezen, Denar, Vpliv, Zveze...Če pogledamo recimo angleško kraljevsko družino in pojav albinizma pri njih. Ja oni so se linijsko poročali in imeli potomce, pri čimer ni bilo pomembno zdravje posameznikov, ampak vpliv, ki ga je posamezna "veja" družine s tem pridobila.

Če pogledamo žide, tolikotkrat omenjene. Odprite si prvo sveto pismo in si preberite. Začetnik izraelcev, je bil očitno postaven človek, bistrega uma, ki je te značilnosti prenesel tudi na potomce. Začelo se je pa z ocetom, dvema sinovoma in hčerjo...

Ko govorijo recimo o upadu fertilnosti pri uporabi incestnega in linijskega parjenja....Hja, obstaja kokoš, ki daje jajca na vsak dan v letu razen na nedelje. Zakaj? Ja ker so incestirali na plodnost.

itd, itd, itd. in prosim vas za boga NEHAJTE v VZREJO, vtikat primerjav z ljudmi. Evgenika je sicer eksaktna veda, ki sledi enakim pristopom kot vsaka druga reja. Ampak Borgijci niso na njene zakonitosti mislili, ko so se med seboj spečali, pa Angleško in ostalo evropsko plemstvo tudi ne. Zaradi tega ker so oni degenerativne napake prenašali iz roda v rod z planskim, ne na biologiji temelječim "razmnoževanjem", ne moremo govorit o tem, da incestiranje apriori vodi v degeneracijo. Sploh če je smisel incestiranja v izboljšanju zdravja.
Seveda pa ob incestnem in linijskem parjenju "na pamet ", brez vzrejnega načrta, brez raziskav kombinacij in rodovnikov, ter zdravstvenih ocen, lahko neuk rejec, "podvoji", zabetonira, neko zdravstveno težavo, ergo, producira "degenerirane" potomce.

Zato sem za to, da si vzreditelji -tisti ki to res hočejo biti- počasi začnemo omišljat kaka določila glede sterilizacij in kastracij. Ker zaradi "samo eno leglo", prihaja do neincestno povzročenih degeneracij. Zakaj? E#nako kot pri incestnem, se tu z parjenjem dveh "nepravih", kotijo degenerirančki...

Degeneriranost pasem povzroča neukost rejcev, ne njihova vzrejna orodja


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: altervita , torek, 08.02.2005 : 11:53:04
Irena_p:
ja, zgrešeno je, ko človek išče po rodovniku in zbira "velike" pse v njem, ne da bi vedel zakaj so bili ti psi veliki in kje so bili povsem "navadni". Nekateri so pa po možnosti bili v nečem tudi prenašalci slabega.

In če je nekemu domačemu rejcu ali pa kar nekomu, ki se ponaša s tem da si reče vzreditelj, (a si to ne bi smel reči), všeč nek pes, in gre v linijo parit zato, da bo "njega" not čimbolj potegnil, pri tem pa recimo ne ve, da pes prenaša kake dedne tegobe....ja, potem imaš prav Irena: je zgrešeno, ko se v tretji generaciji vedno ena in ista slika treh, štirih samcev kaže. Ker zaradi Velikih samcev, ki so v nekem trenutku "oblegani", pri tem pa nikoli nobeden od njih ne funkcijonira kot "nosilec" se pravi začetnik Krvne linije, ampak samo kot "sopotnik". Ko govorimo o širokem genskem poolu, mislimo na široko paleto "čistih linij" znotraj pasme. Ne na to da si do 10 generacije psi niso v sorodu. Osnovo imajo še vedno enako. Dva psa pred 100 leti.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: irena_p , torek, 08.02.2005 : 11:56:03
Ojojoj.......  ;D To pa je bilo izčrpno poročilo.
Skoraj z vsem se strinjam. Dobro napisano. V to pa ne verjamenm:Sploh če je smisel incestiranja v izboljšanju zdravja.
Mislim da bi bilo počasi potrebno za vse vzreditelje
uvesti tečaj genetike.
Sicer smo pa zašli iz teme o bandogih.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: irena_p , torek, 08.02.2005 : 11:57:02
Altervita točno tako.


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: altervita , torek, 08.02.2005 : 12:06:24
Ojojoj.......  ;D To pa je bilo izčrpno poročilo.
Skoraj z vsem se strinjam. Dobro napisano. V to pa ne verjamenm:Sploh če je smisel incestiranja v izboljšanju zdravja.
Mislim da bi bilo počasi potrebno za vse vzreditelje
uvesti tečaj genetike.
Sicer smo pa zašli iz teme o bandogih.
ja, bom drugo temo najdel, hehe. samo še na to odgovorim.

Imamo psa, ki v rodovniku nosi odlično sliko recimo ....glede srca. In imamo recimo njegovo sestro. Ja križkraz incest z starši, in en incest med bratom in sestro. Ter seveda še par kombinacij. Po 10 letih parjenj, testov pototomcev itd, se najverjetneje lahko pohvališ z linijo, ki dominantno prenaša "dobro" srce. To pa seveda potrjuješ s tem, da "vkrižaš" svojo linijo v neko drugo, ki recimo ne slovi ravno po tem, da bi imeli njeni pripadniki ok srce. To pomeni prilit svežo kri. outcross. In če smo že pri tem: noben stručko s področja vzreje, ne bo zanikal tegaa, da je prav OUTCROSS tisti, ki ga vzreditelji uporabijo le če je nujno potrebno. Ampak kot sem rekel goraj. Pesjanarji smo izjema. Mi zgleda ne vzrejamo živali ampak neke aliene, al kaj, da za nas pravila biologije ne veljajo. Glih včeraj sva se z doktorjem na zagrebški fakulteti o tem menila in se režala kinološkim norostim...


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: altervita , torek, 08.02.2005 : 12:20:51
Kako je pa pri bandogih...a mogoče križajo čistopasemske pse z obstoječimi bandogi? Ne ne. taprvega soseda nažicajo, ker mislijo, da samo s tem, ko so parili mastina z amstaf-dogoargentino mixom, ki mu pravijo Bandog, že "delajo pasmo". Pri tem pa mastin nima zdravstvenih pregledov, niti so jih imeli predniki tistega mešanca/mešanke. Pa še če gledamo generalno telo. Ja vse živo. Dolgi, kratki, globoka predprskja, plitka predprsja, dolgi-kratki gobci, neprava razmerja glav, itd...pač glede na koktejl v "rodovniku" psa. Ni se še našla skupina ljudi, al pa en sam,  ki bi rekla: to, pa to, pa to so osnovni trije primerki, na katerih bomo plansko pasemsko vzrejo utemeljili in potem dejansko začeli vzrejati po načrtu, na dolgi rok, z izdelanimi standardi. Lahko celo rečemo, da je to pasma, kjer je vsakemu vzreditelju dopuščeno, da naredi svojo "vizijo". V primerjavi z vzreditelji vlečnih psov, a'la Musher, kjer tudi ni cilj fenotip ampak performans, Bandogarjem manjka še namen. Razen unega: mogočen zaščitnik in čuvaj, ljubitelj (domačih) otrok...


Naslov: Re:Bandog
Poslano od: Jana , torek, 08.02.2005 : 12:34:47
Da pomagam: "Pasja genetika" (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=35;action=display;threadid=1566)


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: HiGhBoY , nedelja, 19.02.2006 : 16:59:02
evo predstavim mojega bandoga:)

http://highboy.moj-album.com/


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: slick , torek, 21.02.2006 : 19:52:52
a tamali je tvoj? kje se da pa pse kupit, in kk se ta pasma obnese?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: HiGhBoY , petek, 24.02.2006 : 10:01:43
Vse slike so od njega. Star je 1 leto tak da so slike od malih nog pa do zdaj:) Jaz sem ga nabavo tu v stajerskem koncu. Drugac pa se super odnese. Ubogljiv, zelo ucljiv, zelo pametn, razn trmast je... samo to mislim da so tak vsi:)


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Kalsang , petek, 24.02.2006 : 11:19:42
Kako se pa obnaša do drugih psov?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: HiGhBoY , petek, 24.02.2006 : 16:27:58
super je.. vsakega psa se razveseli... sma tudi hodla v solo tak, pa se vedno je bil v druzbi psov tako da ni problemov ;)


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: andi , petek, 24.02.2006 : 21:14:33
Iz česa vse pa je zmešan? Katere pasme so križali?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: aska2005 , sobota, 25.02.2006 : 09:43:20
Mene pa zanima zakaj sploh tako radi mešajo pse, da bi dobili še boljšega psa za boje med psi?  Sem absolutno proti tem, da folk vzreja pse za take pasje borbe, jih je pri nas v SLO takih psov že preveč, še posebno jih je veliko v napravih rokah. če spo v pravih rokah je vse ok..lp


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: HiGhBoY , nedelja, 26.02.2006 : 21:33:28
ce vam po pravici povem se sam nevem iz cesa vsega je zmesan ta pes:) naj bi ble neke doge, mastifi, pit bull, eni pravijo da celo rotwajleri...
drugac pa glede teh borbenih psov sem jaz tud proti, samo ne proti psom ampak proti ljudem ki jih vzgajajo. Moj ma tud v krvi malo takih nagonov pa je vseeno zelo prijazen in cartliv.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: aska2005 , nedelja, 26.02.2006 : 21:38:09
HiGhBoY: nimam nič čez te pse so prav tako cotkani, samo preveč jih je v nepravih rokah, kot že v prejšnjem postu napisala.;D


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: HiGhBoY , torek, 28.02.2006 : 08:50:56
ja to pa se cist strinjam. Sej zarad takih pa bojo vsepovsod prepovedali te pasme :-\


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: teursa , petek, 01.02.2008 : 12:06:09
Živjo, vsem skupaj! Na tem forumu sem novinka, vidim pa, da se je ta tema zaključila že kar precej časa nazaj. Je kdo za to, da jo nadaljujemo? Tudi sama imam namreč psičko bandogico, staro 4 leta. Zanima me, če je kdo med vami, ki ima prav tako bandoga, da bi si malo delili izkušnje in mnenja?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: zalarjeva , torek, 04.03.2008 : 09:27:26
Jaz se zadnjič videla v Mr. Petu na tabli, da se prodaja mladiček Bandog. Sem že od parih slišala, ko me je zanimalo katere pasme je njihov pes, da je Bandog. Pa so si res bili vsi različni med sabo. Pač mešanci med "nevarnimi" pasmami, ki na žalost vse prevečkrat pristanejo v nepravih rokah. Predvsem za pozerje, ki jim je to prvi pes in so slišali da je čist "zaj...". Da ti slabo rata!
Teursa imaš kakšno slikico svoje psičke?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: zalarjeva , torek, 21.10.2008 : 18:55:12
V oddaji Živa je bila predstavitev te pasme:
http://www.tele-59.si/novice/1982/pasma_banddog.html


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Jana , torek, 21.10.2008 : 19:42:48
Saj ne vem, ali naj se razjocem ali naj se takoj neham ukvarjati s kakrsnokoli kinologijo.
Morda bi bilo najbolje, da zacnem stepati masivne mesance.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Yo , torek, 21.10.2008 : 22:13:18
Mene pa zanima, v čem naj bi bil bandog drugačen SOP-u?
Resno vprašanje, se ne zafrkavam, me res zanima.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: zalarjeva , sreda, 22.10.2008 : 09:02:01
Kaj pa je SOP?


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: Yo , sreda, 22.10.2008 : 09:02:37
Srbski obrambni pes.


Naslov: Re: Bandog
Poslano od: zalarjeva , sreda, 22.10.2008 : 09:10:46
Uh, prvič slišim zanj.