mojpes.net

o psih => Socializacija in habitualizacija => Sporočilo, začeto od: nina7 , četrtek, 15.07.2004 : 07:16:52



Naslov: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: nina7 , četrtek, 15.07.2004 : 07:16:52
Zivjo!

Pred desetimi dnevi sem dobila 7 tednov staro bokserko Taro. Ne bom sprasevala o lulanju, ker je bilo o tem ze precej napisanega (ali pač: zakaj psicka z nicemer ne pokaze, da zeli lulat: ko gre npr. pit, se enkrat polula, enkrat ne :-\ - kdaj jo torej peljati ven, da ne bomo zunaj vsakic, ko vstane). Mogoce bi mi kdo lahko dal nasvet, kako jo odvaditi gristi skatlo, v kateri spi (sedaj ima se navadno kartonasto, nocem pa, da mi zgrize bodočo pleteno ???)

Glavna tezava (ne vem, ce sploh gre za tezavo, ampak me precej moti) pa je: kadarkoli gremo na sprehod in Tara vidi cloveka, ki se priblizuje, sede ne tla in pocaka, da se ji ta toliko pribliza, da lahko stece k njemu oz. da sam pride do nje in jo poboza (z vsem, kar spada zraven: iiiiii, kolk je lep kuza,...- in Tara se veselo pusti ljubkovat). Rahlo vlecenje za povodec ne pomaga, ker se ne premakne, da bi jo dvigovala v narocje in tako nadaljevala pot, se mi zdi brezveze,... Na daljse sprehode jo vodimo na kraje, kjer ni veliko ljudi, a se nam to na vsakem sprehodu ponovi ob vsakem srecanju s komerkoli. Zakaj in kako jo odvaditi...

Hvala za nasvet. Bom pa vam poslala njeno slikico, sam da se naucim ;D - res je cute tamala, tako kot vsi bokserji...


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Jana , četrtek, 15.07.2004 : 07:51:25
Teme, ki so v zvezi s tvojimi vprasanji ze odprte:

- Lulanje?!? (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=285)
- Uničevanje stanovanja (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=838)
- Igrače (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=278)

Predvsem pa je za bokserje odprta tema med pasmami - Nemški bokser (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=192). Tam bos nasla tudi precej specificnosti bokserjev.


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: KAVKA , petek, 16.07.2004 : 13:52:42
Moj odgovor bi bil, da moraš biti bolj zanimiva kot okolica.  :)Torej moraš biti središče njenega sveta oziroma moraš se igrati z njo, biti moraš pomembna ti...
To seveda pomeni, da se veliko igraš z njo in vsakokrat, ko koga zagledaš, da gre nasproti še intenzivnejše. Razumeš kaj hočem povedati? :)


Naslov: strah pred tujci
Poslano od: Keziah , ponedeljek, 29.11.2004 : 10:53:18
Naša psička, mešanka, je zelo lepa, prijazna in živahna mala stvarca. Kadar greva na sprehod, se strašno razveseli, ko srečava kakšnega kužka, če pa srečava samo ljudi, se ustavi in gleda, nato pa počaka, da gredo mimoidoči mimo in šele nato gre naprej.  :-[ Očitno jo je strah. Včeraj, ko ni bila na povodcu in je lahko prosto tekla naokoli, se je prav tako tujcev ustrašila. Najprej se je ustavila, počakal, da so šli mimo, ali pa je naredila velik ovinek okoli njih.
Tudi v hiši se malce ustraši obickov, laja na njih, ampak tudi maha z repom. Po nekaj minutah pa se pomiri in se pusti božat. Predvsem pa ne mara moških, razen tistih seveda, ki jih že pozna.
Vem, da je prav, da ne gre ravno k vsakemu, ampak zdi se mi, da je malo preveč boječa.  


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: lopez , ponedeljek, 29.11.2004 : 11:04:57
Živjo Andrej!

Najbolje, da ta njen strah popolnoma ignoriraš pa jo bo minilo. Predvsem je takrat ne božaj ali ji kaj govori, ker boš s tem predvsem potrdil njen strah in psička bo v tem primeru mislila, da je to dobro. Sicer je še mlada, tako da je to čisto normalno.
Tudi moja Lopez je bila precej prestrašena, zato sem jo že pri 4 mesecih peljala v malo šolo, kjer se je popolnoma socializirala, zato to šolo toplo priporočam

Lp


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: Geri , ponedeljek, 29.11.2004 : 11:08:18
Koliko pa je psička stara? A ste jo kaj šolali? Mislim, da bi ti v šoli znali pomagati. Poskusi jo peljat v šolo.. no sicer mislim da čez zimo ni tečajev.

Lp!


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: Yo , ponedeljek, 29.11.2004 : 11:08:37
Mogoče pa sploh ne gre za strah ampak za nezaupljivost do tujcev, kar je lahko "posledica" katere od pasem, ki se skrivajo v njej?
Moja psa se tujih ljudi ne bojita, vendar pa se jim niti pod razno ne želita približati, kaj šele božati.

Lp, Yo


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 29.11.2004 : 13:13:39
ignoriraj..itak je večinoma vsem bolj všeč , če gre pes daleč okol njih ,kot pa jih maže in pozdravlja...


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: Keziah , ponedeljek, 29.11.2004 : 15:38:52
Ja, saj ponavadi jo res kar ignoriram in grem kar naprej. Če je spuščena potem pride za mano, če pa je na povodcu pa se ne premakne, dokler ne gredo mtujci mimo. In če je tako, je nočem vleči, tko da raje kar počakam. Seveda je ob takih situacijah ne pohvalim.
Mogoče jo bo res minilo, ko bo malo starejša in večja, čeprav tudi sedaj ni ravno majhna. Stara je pet mesecev in trenutno malo večja kot koker španijel. Glede pasem, iz katerih je "namešana" pa ne vem točno, katere so, ampak izgleda kot mešanka med labradorcem, staffordom in še enim lovskim psom.  


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 29.11.2004 : 16:24:54
Kaj pa vem, glede na to da je mešanka, pomoje ima takšen plah značaj. Poizkusi z motivacijo, pohvalo in nagradami, mogoče ti bo uspelo.


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 29.11.2004 : 16:29:31
Aja, pa glede na to, da je še mladiček, jo poizkusi čimprej navajat na tujce oz. ljudi, ki jih srečujeta na sprehodih.


Naslov: prevelika zaupljivost do tujcev
Poslano od: psička , ponedeljek, 29.11.2004 : 18:36:37
moja mala psička pa vedno, k srečava na sprehodu kakšne ga človeka teče k njemu. tako me potegne ko 2 vola skup :o ;D.  če ne greva k njemu cvili in vleče nazaj d bi prišla do njega. ma kdo kako idejo kako jo odvadit tega, ker me skrbi kaj bo takrat, ko bo odrasla (5 mesecev). kdor ima kako idejo, bo dobrodošla....
hvala
lp, eva & lina


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Geri , ponedeljek, 29.11.2004 : 19:56:56
Mi imamo tudi ta problem da steče k vsakemu, ki ga vidi. Mene skrbi da bi zaradi prevelike zaupljivosti do tujcev prišlo do kakšne neprijetnosti- npr. kraje moje male. Sicer je stalno z mano, ampak vseeno. Da bi bilo res preveč pa jo je zadnjič na sprehodu začela klicat neka stara gospa (no, ne vem če ravno gospa, ker o bontonu ni imela pojma), ki je bila 100 m od mene. Geri je že bila malo pred mano, pa je stekla do nje. Ta ženska pa jo prime v roke (da ne govorim kako je to izvedla), Geri pa je z vsemi 4 mahala po zraku. Stečem proti njej, tačas jo ona da dol in naglas komentira: "Saj te ne bom ukradla..".. Jah, ne vem kaj imajo ljudje za klicat tuje pse, še bolj pa je nekulturno da brez dovoljenja lastnika prijemajo pse v roke.
Sedaj ko jo imam na vrvici je ne pustim do tujcev, samo problem je ker ker je pač majhna in "luštna" jo vsi mimoidoči kličejo ali pa se vsaj ustavijo in božajo.. ona pa je seveda takoj za.
Kakšna ideja?

Lp, Mojca


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: sebi , torek, 07.12.2004 : 12:28:49
Sem vesela, da moja kužika ni edina taka... Moja se tako razveseli srečanj s psi, da steče k njim. Jaz pa se lahko derem ko zverina za njo... Potem za jaz zgledam total neumna, psička pa nevzgojena... Kužika bo stara 6 mesecev in je blazno radovedna. Najbolj pa jo privlači igra z drugimi kužki... kako naj rešim ta problem?

LP
Sebi


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: lopez , torek, 07.12.2004 : 12:46:45
Najbolj pa jo privlači igra z drugimi kužki... kako naj rešim ta problem?
Moraš biti zanimivejša od okolice. Ko gresta na sprehod, naj to ne bo le sprehod, temveč naj bo aktiven sprehod. S seboj imej hrano ali igračo (najbolje, da ugotoviš kaj pri njej ˝pali˝. Jaz sem se najprej mučila s hrano pa sem ugotovila, da Lopez bolj odgovarja igrača). Vsakič, ko bo sama od sebe prišla k tebi, jo pohvali in nagradi. Najbolj, da s tem najprej začneta doma, kjer ni zunanjih dražljajev, potem vajo preseliš na vrt, na koncu pa še, ko sta na sprehodu, kjer bo seveda najtežje, ker bo obkrožena z ljudmi in psi. Vendar vztrajaj!! Kmalu bo uvidela, da ima več od tega, da je pri tebi, kakor da brezglavo leta naokoli.

Lp


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: lopez , torek, 07.12.2004 : 13:05:02
Pa še to: ko steče k drugim kužkom, se ne deri nanjo, raje ignoriraj in jo pohvali in nagradi, ko se vrne k tebi.


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: TinaZ , torek, 07.12.2004 : 13:13:19
Sem vesela, da moja kužika ni edina taka... Moja se tako razveseli srečanj s psi, da steče k njim. Jaz pa se lahko derem ko zverina za njo... Potem za jaz zgledam total neumna, psička pa nevzgojena... Kužika bo stara 6 mesecev in je blazno radovedna. Najbolj pa jo privlači igra z drugimi kužki... kako naj rešim ta problem?

LP
Sebi

V čem je točno problem? Ti ne maraš, da se tvoja psička igra z drugimi psi ali kaj? Seveda jo privlači igra z drugimi kužki  ;D To je tako kot pri otrocih  ;) Meni se zdi to normalno in prav super- če se seveda med sabo dobro razumejo. Se mi bolj zdi, da je pri vama problem odpoklic, tako da kar upoštevaj nasvet, ki ga je napisala di pinta. Je pa za psa zelo koristno, če se igra z drugimi psi, zato jo kdaj pa kdaj tudi pusti  ;)

Lp,
Tina


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: sebi , torek, 07.12.2004 : 14:09:57
saj ni problem igra. Tudi jaz sem vesela, če si Žiža najde družbo in se znori do onemoglosti  ;D. Ampak saj veš kako je to - starejše gospe niso preveč navdušene, če se moja porednica "zalaufa" v njihovega mirenega kužka, misleč da se bo lahko igrala. Včasih naletim na veliko mero neodobravanja, ker imam "psa spuščenega"  :'(
Tako, da se bom morala vrniti stopnjo nazaj kot so mi predlagali na nekem drugem forumu - Žižo na 10m vrv in vaditi odpoklic do onemoglosti... če me pa potem tako žalostno gleda   :-\

LP
Sebi


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: lopez , torek, 07.12.2004 : 14:15:31
Zapomni si nekaj: Če hočeš imeti vzgojenega psa, se ti pes nikoli ne sme smilit. To je prvo pravilo, ki ti ga povejo v pasji šoli. Več boš zahtevala, bolje se bosta razumela, bolje bo obema. Pes ima krdelni nagon, tako da če ne boš ˝izpolnjevala nalog vodje krdela˝bo pač pes vodja. Preprosto. In potem se šele začnejo problemi.
Tudi jaz sem na začetku mislila, ugogi kuža pa ne bom ga matrala, vendar ko sem poslušala par predavanj na to temo, sem se odločila, da bom poslušala ljudi, ki se že celo življenju ukvarjajo s tem.

Lp


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Bonie , torek, 07.12.2004 : 14:19:34
Moraš biti zanimivejša od okolice. Ko gresta na sprehod, naj to ne bo le sprehod, temveč naj bo aktiven sprehod. S seboj imej hrano ali igračo (najbolje, da ugotoviš kaj pri njej ˝pali˝.

Sliši se super, samo je bolj teorija kot pa dejansko uresničljivo. Vsaj jaz moje psice ne znam sfokusirati 100% name cel sprehod (cca. 1 uro in pol), kakor tudi ne cel trening (približno isti čas). Tudi moja čisto noter pade samo na igračo (hrana tudi gre, samo ne pade pa čisto noter, tako da je okolica potem ne bi zanimala). Pa še s tem, da sma na sprehodu povprečno cca. 85% časa v gozdu in na travnikih, kjer jo lažje z igro zmotiviram, da je pozorna name, kot pa na cesti, kjer ravno nimaš nevemkoliko možnosti norenja z igračo itd. Več kot 5 -10 minut pa moja psica ne bo pozorna name samo zato, ker imam igračo v žepu... Pa ima drugače še preveč plenskega nagona...
Torej če imam v situaciji, ko srečama drugega psa (tudi moja misli takoj, ko vidi drugega psa, da zdaj pa je čas za igranje) možnost, da preusmerim njeno pozornost na igračo, tega psa ne bo niti pogledala (ker v takih trenutkih čisto pade noter in naredi vse, kar ji rečeš, zraven pa so njene oči prav zalepljene na igračo), ampak sfokusirano na igračo jo ne morem držati več kot maksimalno 10 minut, pa to je že dosti ... Potem pa ji morem vrečt igračo oz. karkoli, da se sprosti, drugače se bojim, da bo zgubila ta njen fokus (na katerem delama že od malega). Vrečti igrače pa ji na sredi ceste ne morem... Tako da v takih primerih uporabljam hrano, ki pa je uspešna samo v cca. 50%. Zato pa jo imam na cesti nonstop na vrvici in takoj ko zagledama kakšnega psa že od daleč, še preden potegne, se zaderem ne sme ali pa jo dam kar na sedi, in edino to kolikortoliko pomaga. Pa tudi v gozdu, ko je spuščena, vedno pazim, da vsakega psa vidim že pred njo in jo takoj pokličem in dam na vrvico in sedi. Seveda bi bilo meni tudi bolj všeč, da bi bila toliko zanimiva zanjo, da bi jo v takem primeru, kljub drugemu psu, zanimala samo jaz, ampak moja psica pač ni takšna. Obstajajo tudi razlike med psmi. V bližini je npr. tudi ena psica nemška ovčarka, enako stara kot Bonie, ki pa jo drugi psi čisto nič ne zanimajo, njo pa zanimajo samo palice. In ko najde kakšno palico jo do doma nese v gobcu in ni šans, da ji jo kdo vzame iz gobca.
Naj povem še to, da smo pri nas od vedno imeli pse, tako da ravno začetnica nisem, čeprav je Bonie moj prvi res pravi pes. Z njo sem že pri 3 mesecih začela z malo šolo, pravkar sma končali tečaj poslušnosti (za katerikoli izpit je še premlada), ampak mi doslej še nihče ni znal razložiti kako to teorijo (da je pes sfokusiran samo nate) prenesti praksi (kako pri psu razviti takšno motivacijo in fokus), razen seveda onih predpotopnih idej, da imaš psa cel dan v pesjaku, ko ga pa spustiš pa se igraš z njim in si ti seveda vse, kar se mu lepega dogaja v življenju  :P
Pa še to najin sprehod niti približno ni neko navadno sprehajanje, ampak si cel čas zmišljujem vse mogoče nove igre, od hoje po podrtih deblih, sedenja na štorih, preskakovanja vej, iskanja skritih priboljškov, iskanja vode v deblih, skrivanja, lovenja, metanja palic, lovenja vej, prinašanja itd., ampak vseeno nimam toliko kondicije kot moja pesjanka, da bi uro in pol nonstop laufala z njo. Kaj šele da bi tako šprintala kot ona, ko včasih kar sama na ful šprinta v krogih okoli mene. Tako da razumem, da se igre z drugimi psi tako veseli... Ko pridema domov pa spet dalje, ta igrača, pa ona, pa malo vaj vmes itd., dokler ne grema spat. Pa kljub vsemu ji še vedno nisem nonstop najbolj zanimiva... Naj mi torej nekdo konkretno razloži, kako vzgajati psa, da si mu ti ves čas najboljzanimiv, da so njegove oči 24ur na dan zalepljene na tvoje in komaj čaka, da mu kaj ukažeš...  :o Se opravičujem za malo ironije, ampak o tem, da si ti psu najbolj zanimiv čujem toliko, ampak nihče ne zna konkretno povedati, kako pri psu razviješ takšno motivacijo... če se sploh da razviti takšno motivacijo in fokus za 24 ur na dan... ali pa samo za tisto uro in pol treninga...

LP


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: lopez , torek, 07.12.2004 : 14:30:32
Čao Bonie!

S tem nisem hotela povedat, da me moja psica non stop gleda in da jo čisto nič drugega ne zanima. Kvečjemu obratno. ˝Šnofa po tleh, voha, voha, voha,... kar naprej voha. To je pač pasma cane corso, ki ima tako močan nagon, da ji nikoli ne boš pač 100% samo ti in nihče oz. nič drugega. Iz napisanega mislim, da se dosti ukvarjaš z njo, da je vzgojena. Če pa bi želela kaj takega, kot npr. delajo psi v pasjih šolah (tisti, ki nam kažejo določene naloge), bi si morala izbrati kakšno drugo pasmo. Meni so v mali šoli rekli, da glede na značilnosti pasme, sem dosegla veliko in to mi nekaj pomeni.

Lp


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Bonie , torek, 07.12.2004 : 15:14:28
Hej, di pinta,
moj prejšenj odgovor ni bil namenjen tebi, samo tako me razjezi, ko mi vsi pravijo, da moraš biti ti psu najbolj zanimiv, nihče pa mi ne zna natančno povedati, kako to dosežeš. Z Bonie se namreč ukvarjam res 95% časa, ko nisem v službi ali pa spim, pa ji na sprehodu ali tudi v pasji šoli niti slučajno nisem najbolj zanimiva. Je pa drugače tako navezana name, da še dolgo nazaj, nikamor ni hotela brez mene, tako da sem imela kar nekaj časa ful probleme s tem, kako jo spraviti npr. na sprehod z kom drugim (fantom, starši, sestro). Zdaj je situacija takšna, da ko mene ni doma, gre z drugimi na sprehod oz. dela vse tako, kot z mano. Ko pa sem jaz doma, pa ni šans, da bi šla s kom drugim na sprehod oz. že samo v drugo sobo, kot tam, kjer sem jaz. Pa če sem jaz dom, uboga tudi samo na moj ukaz, drugače pa normalno uboga tudi vse ostale.
V glavnem, kljub vsemu kar delam z njo, njeni navezanosti, obiskovanju pasje šole, literaturi na to temo, ki sem jo prebrala itd. ji nisem ves čas najbolj zanimiva, ko sma na sprehodu. Pa tudi nihče mi "ne zna" pokazati, kaj potemtakem delam "narobe". Zato me to na splošno nakladanje tako jezi >:( Naj mi konkretno nekdo pove, kaj naj naredim, pa bom. Ne pa mi samo soliti pamet, da ji nisem najbolj zanimiva... Pa tudi pasma pri tem po mojem mnenju nima nič. Mnenje takoimenovanih 1001 strokovnjakov, med katerimi večina za cane corso sploh še ni slišala, kaj da bi kakšen primerek imela možnost sploh videti v živo, pa jaz tudi VEČ niti približno ne jemljem za absolutno dejstvo. Raje se prijavim na kakšen mednarodni forum, pa tam malo povprašam, pa kakšno dobro knjigo naročim... Tudi glede tega motiviranja in obdržanja fokusa si bom ravno za bozično darilo zaželela eno dobro videokaseto strokovnjakov, ki jim tudi jaz tako pravim.

Pa LP


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Drejči , torek, 07.12.2004 : 16:05:22
Vsaj jaz moje psice ne znam sfokusirati 100% name cel sprehod (cca. 1 uro in pol), kakor tudi ne cel trening (približno isti čas).

 ;D  ;D Nisi edina! Da bi pes na sprehodu 1 uro in pol buljil v žogico, potem je nekaj hudo narobe z njim.
Ni fora v tem, da pes brezpogojno buli v žogico ali v žep, kjer je hrana. Fora je v tem, da psu pomeni tvoj odpoklic žogico ali hrano. To pa ne dosežeš s tem, da zahtevaš od njega neprestano pozornost na določeno igračo. Pes mora med drugim na sprehodu "prebrati dnevno pasje časopisje" in mora se igrati z drugimi psi, a eno oko ima vedno obrnjeno v tvoji smeri - to pomeni pozornost in da si mu zanimiva.
Sicer pa, vsak pes je malo drugačen in težko je pričakovati, da boš na forumu, kjer ne poznajo ne tebe ne tvojega psa, dobila takšen odgovor, ki bo tebi in tvojemu psu pisan na kožo.


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Bonie , torek, 07.12.2004 : 16:16:06
Pes mora med drugim na sprehodu "prebrati dnevno pasje časopisje" in mora se igrati z drugimi psi, a eno oko ima vedno obrnjeno v tvoji smeri - to pomeni pozornost in da si mu zanimiva.

No, če to pomeni to, potem pa sma moram reči medve z Bonie že kar blizu tega. Samo to mi še vedno ne pomaga, da ko zagleda kakšnega psa, da ga ne bi želela iti pozdraviti...


Sicer pa, vsak pes je malo drugačen in težko je pričakovati, da boš na forumu, kjer ne poznajo ne tebe ne tvojega psa, dobila takšen odgovor, ki bo tebi in tvojemu psu pisan na kožo.

Tega od foruma sploh ne pričakujem, pač pa to pričakujem od inštruktorjev v pasji šoli... Me pa razjezi, ko se stalno tako na splošno pridiga, da moraš biti psu najbolj zanimiv, pa bo vse rešeno... Nihče pa ti ne pove, kaj to sploh pomeni, in kako to dosežeš. Tako da sem ti za ta tvoj odgovor zelo hvaležna, ker zdaj sploh vem, kaj to pomeni  ;D


LP


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Drejči , torek, 07.12.2004 : 19:39:02
No, če to pomeni to, potem pa sma moram reči medve z Bonie že kar blizu tega. Samo to mi še vedno ne pomaga, da ko zagleda kakšnega psa, da ga ne bi želela iti pozdraviti...

Nekje na tem forumu smo se že razpisali okoli tega. Ker nisem našla, ti na kratko napišem.
To, da te hoče odvleči do kakšnega psa ni nič  drugega, kot navadno izsiljevanje. Ergo, na poleg, pa mimo ali pa v drugo smer. Naj bo psu jasno, da je od tebe odvisno ali bo pozdravil kakšnega psa in ne od njega. Tudi igral se bo takrat, ko boš ti dovolila - seveda naj to ne bo le 1x na mesec, lahko vsak dan, le ne z vsakim psom, ki prijadra mimo. ;)


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Bonie , sreda, 08.12.2004 : 08:20:33
Ergo, na poleg, pa mimo ali pa v drugo smer. Naj bo psu jasno, da je od tebe odvisno ali bo pozdravil kakšnega psa in ne od njega. Tudi igral se bo takrat, ko boš ti dovolila - seveda naj to ne bo le 1x na mesec, lahko vsak dan, le ne z vsakim psom, ki prijadra mimo. ;)

Drejči, točno tako delamo. Oz. včasih jo pa dam v takem primeru kar na sedi, ker je to najboljučinkovito, pa še potegnit me ne more niti za malo (ni namreč ravno lahka  :))
Ampak tukaj sem hotela povedati, da tisto "bodi mu ti najboljzanimiva", ne pomaga, vsaj pri meni oz. jaz tega ne znam. Ker bi mi namesto tega drenja na njo (mislim poleg, sedi) še preden ona vidi psa (ker jaz imam vedno oke na pecljih glede tega), meni bilo zelo lepše samo zmotivirai Bonie, da ona ne bi niti pogledala drugega psa...


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: sebi , sreda, 08.12.2004 : 09:30:23
Iz vsega napisanega sem razbrala sledeče - moja psica me izsiljuje  ???  Kriva sem pa jaz, ker ji dovolim  :-[  Namreč vleče k psom in jaz ji v večini primerov dovolim stik. Se bom popravila in srčno upam, da nisem prepozna.

Bonie sem videla, da si iz Mb tako kot jaz. Iz katerega konca si? Kam ste hodili v šolo? Jaz sem mojo pesiko dobila iz azila pred 9 tedni, ko se je šolanje že bližalo koncu in so mi vsi predlagali šolanje spomladi. Ali mi lahko daš kak nasvet kam naj greva v šolo? V bistu bi mi kakršen koli nasvet prišel prav...

LP
Sebi


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Bonie , sreda, 08.12.2004 : 13:33:29
Sebi,
imaš ZS


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: damayanti , sreda, 08.12.2004 : 19:01:11
Mene tudi moti , da  naš  divjak rine v vsakega psa ko ga srečava....kaj pa naj. Cel dan je med ljudmi normalno , da mu ne moremo nadomestiti pasje družbe.Pa to me še ne moti toliko, najbolj me moti to ko srečava take pse ki so polni bolh, potem imam pa še jaz dodatno delo.
Najhuje mi je pa ko srečava neko labradorko že malo v letih in s preveliko telesno težo( revica se mi kar smili), tolk bi se rada podila z našim divjakom, pa se prehitro zmatra...... zgledata pa kot  Limford Kristy in Roseanne.  Potem pa  našemu  še malo puberteta pristavi svoj lonček in bi rad kaj naredil  , boga revica se pa še branit ne more samo vali se kot kakšen hrošček ;D


Naslov: Re:strah pred tujci
Poslano od: pzorko , torek, 14.12.2004 : 21:58:39
Naša psička, mešanka, je zelo lepa, prijazna in živahna mala stvarca. Kadar greva na sprehod, se strašno razveseli, ko srečava kakšnega kužka, če pa srečava samo ljudi, se ustavi in gleda, nato pa počaka, da gredo mimoidoči mimo in šele nato gre naprej.  :-[ Očitno jo je strah. Včeraj, ko ni bila na povodcu in je lahko prosto tekla naokoli, se je prav tako tujcev ustrašila. Najprej se je ustavila, počakal, da so šli mimo, ali pa je naredila velik ovinek okoli njih.
Tudi v hiši se malce ustraši obickov, laja na njih, ampak tudi maha z repom. Po nekaj minutah pa se pomiri in se pusti božat. Predvsem pa ne mara moških, razen tistih seveda, ki jih že pozna.
Vem, da je prav, da ne gre ravno k vsakemu, ampak zdi se mi, da je malo preveč boječa.  

A ti to pišeš s sarkazmom, mogoče? Ne vem, no, občutek imam, kot da berem stavke tretješolčka.  ;)


Naslov: Sprožilec napada
Poslano od: 71ares71 , torek, 01.03.2005 : 13:36:51
 8) Pozdrav!
Ker do sedaj nisem dobil uporabnega nasveta, se obračam na vas; pasjeljubci.
Sem ponosen lastnik velikega, zdravega in "prijaznega" , 18 mesecev starega rottweilerja. Do sedaj z njim ni bilo nikoli nobenih težav; končala sva pasjo šolo, je zelo učljiv in ubogljiv. Ima pa en VELIKO SLABOST: MIMOIDOČI LJUDJE!!!
In to ne vsi, ampak samo "izbranci". V glavnem; če sva na sprehodu in če nama nasproti pride kakšna oseba (neznana), se psu "vtrga". Kako se mu "vtrga"? Sploh ne laja, ampak samo čaka na pravi trenutek in skoči v osebo.
Po kakšnem ključu, oziroma kaj je sprožilec napada - NE VEM! Nekatere osebe spusti mimo, kot da jih ni, "izbrance" pa hoče naskočit.  ???
Poskušal sem odkriti njegov "ključ" izbiranja (dežnik, očala, velikost...) vendar do sedaj brez uspeha.
Vsak najin sprehod je "tveganje" sploh sedaj, ko so steze zaradi snega tako ozke - srečanja so zelo bližnja in neizbežna...
ZDAJ PA JAZ VAS VPRAŠAM; Ima kdo podoben problem in kako ste ga rešili.

hvala lepa

Matej iz MB


Naslov: Re:Sprožilec napada
Poslano od: Yorki , torek, 01.03.2005 : 13:45:07
  • Srecanja z mimoidocimi (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=1891)
[/url]

lp


Naslov: Re:Sprožilec napada
Poslano od: 71ares71 , torek, 01.03.2005 : 13:56:39
Brez skrbi, da sem že prebral omenjeno nit.
Vendar; moj pes trza na pasjo čokolado, lasersko lučko, in "plastičnega ježa". Vse to lahko imam v žepu, ali mu maham pred gobcem,  pa si vseeno "izbira" vsaj 3-5 izbrancev na sprehod.
Mogoče pomemben podatek; Ne izbere si jih od dale, ampak v trenutku. :'( ::) ::)


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 14:46:27
Kot prvo, psa imejte na povodcu če napada mimoidoče.  Kaj pa če ga skušate zadržati in pomiriti?


lp


Naslov: Re:Sprožilec napada
Poslano od: andi , torek, 01.03.2005 : 18:01:43
 V glavnem; če sva na sprehodu in če nama nasproti pride kakšna oseba (neznana), se psu "vtrga". Kako se mu "vtrga"? Sploh ne laja, ampak samo čaka na pravi trenutek in skoči v osebo.
Po kakšnem ključu, oziroma kaj je sprožilec napada - NE VEM! Nekatere osebe spusti mimo, kot da jih ni, "izbrance" pa hoče naskočit.  ???
Poskušal sem odkriti njegov "ključ" izbiranja (dežnik, očala, velikost...) vendar do sedaj brez uspeha.



Kaj pomeni naskočit? Bi recimo človeka napadel ali ga samo prelizal? Moj doberman je imel nekje okoli 15. meseca podobne izpade, le da je hotel na človeka skočiti in ga polizati po obrazu.
Si že poskusil s haltijem?


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: 71ares71 , torek, 01.03.2005 : 20:39:39
Psa imam vedno na povodcu!
Skoči, da bi čavsnil.
Saj pravim; poskušam razvozlati njegov način izbiranja žrtev. Do večine se obnaša, kot da jih ni - lepo hodi poleg, brez problema. Tudi z drugimi psi nimava takšnih problemov.
Vem da ne mara palic v roki in hitrega / nenadnega približevanja, to mi je jasno in razumljivo - saj je pes. Ampak nekateri izbranci so popolnoma "nevtralni" (brez dežnikov, počasna hoja...) .
Drugače je pes res prijazen.
Še to:
Ko sem psa kupil, (star je bil 3 mesece) sem ga imel v stanovanju (velikem). Pred 5 meseci smo se preselili v hišo z velikim vrtom. Opozorili so me, da bo sedaj pes mnogo bolj agresiven do drugih (okolice), ker pač sedaj ima kaj za čuvat. To se je tudi zgodilo.  Zelo vneto čuva bajto in vrt. saj veste rek za službene pasme: " Mali znotraj - Veliki zunaj". No, ta napadalnost do mimoidočih se je začela po vselitvi v hišo. Mogoče je to vzrok. Kdo bi vedel...


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Bonie , sreda, 02.03.2005 : 12:39:05
Mogoče pa pri teh ljudeh kaj zavoha ... npr. domačega psa...

Jaz bi na tvojem mestu psa imela strogo na vrvici. In še preden bi se zagnal proti mimoidočemu (če psa poznaš, najbrž lahko že malo predvidiš njegove reakcije) bi se strogo zadrla (tako, da ve, da ni heca) NE SME in pa POLEG. Če bi šel potem lepo dalje mimo, bi ga pa ful nagradila s tistim, kar ima najraje. Če pa bi vseeno začel vlečti oz. bi poskušal skočiti pa bi se zadrla NE SME in pa SEDI in bi potem kakšni dve minuti moral sedeti, potem pa vaje poslušnosti poleg, obrati itd. ...

Pri moji psici sem delala nekaj podobnega, ko ji je bila finta skakati in lajati pred drugimi lajajočimi psmi za ograjo. In je pomagalo. Seveda ne takoj prvič, ampak moram reči, da je kar hitro skapirala, da takšnega vedenja ne oddobravam, da pa je s tem čisto prenehala pa je še malo trajalo, saj je bila skušnjava preveč mamljiva... V glavnem ukaz sedi moji psici pomeni ful kazen, ker potem ne grema naprej, pa še na gola tla se ne mara vsesti  ;D Če pa sem začela potem z vajami poslušnosti, pa je bila še bolj zmedena, saj nisma več šli naprej ampak malo nazaj, malo levo, pa desno, pa malo spet naprej, pa spet nazaj itd. Sicer so me mimoidoči malo čudno gledali, sploh pa, ker sem se vedno zraven ful drla (ampak me ima tako naštudirano, da če malo spustim glas, misli, da pa ni tako resno  >:() V glavnem, kadar začnem to delati, se spet skoncentrira samo name, ker ji ni jasno, kaj bo pa zdaj, in zato to pali.
Aja, pa še to. Nobena igrača ali pa priboljšek v taki situaciji nista pomagali, pomagalo pa je, da sem jo kasneje, ko je že vedela, da mora mimo psa lepo mirno, za nagrado spustila z vrvice (na poznanem terenu seveda).

Upam, da sem ti kaj pomagala. Čeprav pravo rešitev za problem tvojega psa, boš pa moral sam najti. Vsak pes reagira pač na druge reči...

LP


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: deteljica , sreda, 02.03.2005 : 13:30:07
Priporočam vodenje na haltiju, to psa umiri, pa tudi ko skoči ga obrne stran od osebe.
Zagotovo je ključ za izbiro oseb, čeprav ga ti nevidiš. Ni v očalih, palici, plašču  itd ,ampak v odnosu oseb do psa oz običajno pritajenem strahu oz sovražnosti.
pes zagotovo tudi  nakaže, da bo napadel, a ti ne opaziš, ker so zanki blagi. Navadno gleda osebo prej oz jo gleda dugače.
Ne trudi se s priboljški in žogami post festum- ker ne bo učinka oz bo obraten
Nauči da te gleda v oči na povelje in tako naj gre mimo oseb. To ZAHTEVAŠ in nagradiš izvedeno- če nič noče pač samo pohvališ, nese sekirat.
Z leti se bo umiril , verjetno pa ne bo nikoli 100% , zato se pripravi , da boš moral vedno pazit. Boš p p ostal bolj izkušen za zaznavanje "gužve" in pes bolj izšolan.
Kasneje, ko bo znal gledat tebe na povelje in to načeloma izvajal, kaznuj oz blokiraj gledanje v osebe , ki gredo mimo. Moraš prit do faze , ko bo pes avtomatično , brez povelja začel gledat tebe ob bližanju oseb.
kako pa se vede spuščen? Ne zagovarjam spuščanja , samo zanima me, če se vede enako. Če se vede tako samo na vrvici je lahko problem v tebi.
Da se je poslabšalo stanje ob selitvi je bolj verjetno pripisati dejstvu , da je pes dozorel- nič ne pišeš koliko je zdaj star. Do spremembe vedenja zaradi "zorenja" lahko pride med 1 in 3 letom.Lahko pa tudi , da si je s čuvanjem teritorija in reakcijami mimoidočih še okrepil neželeno vednje. Vtem primeru ga umakni v hišo ali v pesjak , kjer ne bo gledal moidočih.


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: 71ares71 , sreda, 02.03.2005 : 20:31:59
OK. Že trenirama; oziroma jaz se učim hitro opaziti znake, ki nakazujejo na napad. Bom probal tudi z haltijem.
Danes na sprehodu se je lepo obnašal - že v hiši sem pred njim dal v žep lučko (pikico), tako da me je cel čas sprehoda samo gledal in iskal "pikico". Za sedaj bom probal ta način - zgleda da deluje!

Če je pes spuščen, je zadeva ista. Par dni nazaj sem ga imel ob nogi pred hišo, ko je nasproti prišel možakar. Dobro, da je prej začel renčati - da sem ga pravočasno dal na povodec.
Ares je sedaj star 18 mesecev.


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: shait , četrtek, 03.03.2005 : 06:42:50
A sta z Aresom že šla v kakšno šolo?


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: 71ares71 , četrtek, 03.03.2005 : 08:52:03
Ja, končala sva malo šolo - uspešno!


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: deteljica , četrtek, 03.03.2005 : 10:50:19
OK. Že trenirama; oziroma jaz se učim hitro opaziti znake, ki nakazujejo na napad. Bom probal tudi z haltijem.
Danes na sprehodu se je lepo obnašal - že v hiši sem pred njim dal v žep lučko (pikico), tako da me je cel čas sprehoda samo gledal in iskal "pikico". Za sedaj bom probal ta način - zgleda da deluje!

Če je pes spuščen, je zadeva ista. Par dni nazaj sem ga imel ob nogi pred hišo, ko je nasproti prišel možakar. Dobro, da je prej začel renčati - da sem ga pravočasno dal na povodec.
Ares je sedaj star 18 mesecev.

za opazovanje znakov se boš zagotovo izuril. Starost je primerna, da je lahko vzrok za težve, v tolažbo ti povem da se bo stanje po tretjem letu precej izboljšalo, če boš na tem delal.
Ne se pustit zmest ,da si ti ali spcializacija ali pomankanje šolanja vzrok temu vedenju. Krivda je v genetiki oz vzreji. Pes ima preslabe živce in obenem dovolj dominance da konflikt oskuša rešiti s silo oz napadom.
Najbolj nevarno j e, da se bo število napadov zmanjšalo skoraj do nič , priden bo lahko tudi več mesecev ali let - to te lahko uspava in nesreča je tu. zato ne smeš nikoliiii!!! pozabit kakšnega psa imaš. Z leti bo število in oblika sprožilnih elementov naglo kopnelo. A ostati moraš pozoren na elemente kot so: ljudje ki se bojijo, ljudje ki grozijo, invalidi, vsi na invalidskih vozičkih, pijanci , epileptični bolniki, mali otroci ,ki še nezanesljivo hodijo, taki, ki vlečejo igračke na vrvici ....ipd vse kar bi lahko bilo "nenavadno" in pes vidi prvič ali po dolgem času. Navadno tudi ni varno puščati takega psa samega privezanega (če ne gre drugače mu daj nagobčnik)- če kaj "pade mimo" nepričakovano, lahko najprej ugrizne in potem pogleda kaj je bilo. Poudarjam ponovno , da se ne zanašaj na socializacijo. zaradi socializacije je takih stvari ,ki psa vzenimiro manj, a še vedno najde kaj kar ga preseneti. Lahko je popolnoma zaupanja vreden v direktem kontaktu- za božanje, čekanje , gledanje zob, vlajanje po tleh itd, lahko je tudi popolnoma varen za pozane otroke in vse poznane situacije...edino časopisa med sprehodom ne boš mogel brat do ene osmega leta.
ke so rotiji precej kratkogobčni pripni vrvico z dvema koncema en del na halti en na ovratnico.
Ne pozabi trenirat gledanja v oči izven sprehodov (čim več, lahko 3x na dan po 5 minut vaje )in nagarjevanja te pozicije!Lučka je O.K. za zdaj, a nauči gledat v tvoje oči!


Naslov: Re:srečanja z mimoidočimi
Poslano od: 71ares71 , petek, 04.03.2005 : 15:33:42
Ja, mi je jasno.  :-\
Čaka naju veliko dela. Glih zdaj leži pod mojim stolom in me nedolžno gleda...
Deteljica, dobro si napisala - držal se bom tvojih nasvetov.
P.S.; Cajtnge pa itak čitam samo doma ob kavi....

LP


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Ory , ponedeljek, 15.08.2005 : 08:21:30
Ah blagor vsem, ki imate mladiče, ki se razveselijo vsakega mimoidočega  ::).... z mojim sva pred kratkim začela hodit po ulici, da se malo navadi na okolico, pa imam občutek da se vsega boji. Ko sva na ulici sama (avtomobili in tovornjaki ga sploh ne motijo) je zelo samozavesten in hodi zraven mene z repkom kot anteno  :D, čim pa v daljavi zagleda človeka se ustavi. Ko se človek približuje, se začne ritensko umikat in trgat z vrvice. Če pa pride oseba preblizu začne vanjo lajat. In za enokilskega mulca ima kar glasen lajež  :o. Ko je prvič srečal psa (na srečo je bil zelo prijazen in ga je samo povohal in potem ignoriral), ga nisem vzela v naročje, ker se mi zdi da s tem samo večam njegov strah. Zagnal je takšno paniko, kot da ga dajejo s kože. Jaz sem ga pustila, da se umiri sam od sebe in potem sva odšla naprej. Nekje sem prebrala, da če pes dela paniko in ga začnemo ogovarjati in božati si to razlaga kot pohvalo...... kaj mislite, da je bolje? Ignoriranje v smislu, ga bo že minilo in se bo navadil ali ogovarjanje in miritev?

lp


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Busy Bee , sreda, 07.09.2005 : 20:00:36
Moj problem je pa tak, da pes ignorira ljudi in jim nič noče, ampak čim ga kdo hoče pobožati ali ga ogovori - se ga ustraši in se skrije za mano ter začne renčati - prav neprijetno, ko basset zarenči. Tak odnos ima do vseh, ki so mu nepoznani.

LP, Barbara


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: TSA , sreda, 07.09.2005 : 20:33:49
Moj kuža pa ko zagleda človeka poznanga ali nepoznanga za 2 sekundi obstane pol pa k zmešan priteče k njemu... star je 2 meseca pa me je kar malo strah  ,da ga ne bo kdo ukradel ker je zelo zaupljiv...


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Busy Bee , sreda, 07.09.2005 : 20:48:18
Moj se je vsakemu vlegel na hrbet, samo da ga je človek malo poškilil, ko je bil majhen. Nismo nikamor prišli - prav naporno je bilo.
Sedaj bi ga pa ljudje še vedno radi čohali in božali, se pa samo, da ga pogleda, postavi v bojni položaj in občasno renči. Star je pa 1 leto in pol. Ravno danes je to naredil ko ga je nečakov sošolec hotel pobožati. Še hujše je pa ko začne lajat - ma vsi mislijo , da ga bo akr raztrgal - ta tepček se pa za mano skriva in laja.

LP, Barbara





Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: Jana , sreda, 07.09.2005 : 21:01:17
Moj kuža pa ko zagleda človeka poznanga ali nepoznanga za 2 sekundi obstane pol pa k zmešan priteče k njemu... star je 2 meseca pa me je kar malo strah ,da ga ne bo kdo ukradel ker je zelo zaupljiv...

Tudi majhnemu psu ne smemo dovoliti letanje k mimoidocim ljudem ali psom. Treba ga je imeti na oceh (in na vrvici), pa ne bo strahu, da bi ga kdo ukradel.
Predlagam branje
- Ko dobimo mladega psa v hišo... (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=339)
- Prišel bo mladič (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=338)
- ovratnica, povodec (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4233.0.html)


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: wolfy , nedelja, 15.09.2013 : 23:18:01
Problem s 6 let staro posvojeno psičko... - njene preteklosti ne poznam, bila je večinoma s psi.
Ko greva na sprehod ob vsakem šumu obstane, tudi če je na povodcu. Če je brez povodca pa brezglavo teče nazaj domov ali se kam skrije.
 Kak predlog? Če sliši tuje ljudi se začne trest in trepetat, čisto je prestrašena. Včeraj je prišel na nenapovedan obisk sosedov mulc, psička je ko nora tekala okrog hiše, naenkrat jo ni bilo več... Našli smo jo čez 2 uri v wcju.
Z domačimi je prijazna, se nas ne boji, se igra in skače, če smo sami.
Delam napako, ko ji dvignem ko greva mimo ljudi? Seveda se zaklepetam, ljudje jo božajo, ji lepo govorijo....


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: uraa , ponedeljek, 16.09.2013 : 08:22:49
Problem s 6 let staro posvojeno psičko... - njene preteklosti ne poznam, bila je večinoma s psi.
Ko greva na sprehod ob vsakem šumu obstane, tudi če je na povodcu. Če je brez povodca pa brezglavo teče nazaj domov ali se kam skrije.
 Kak predlog? Če sliši tuje ljudi se začne trest in trepetat, čisto je prestrašena. Včeraj je prišel na nenapovedan obisk sosedov mulc, psička je ko nora tekala okrog hiše, naenkrat jo ni bilo več... Našli smo jo čez 2 uri v wcju.
Z domačimi je prijazna, se nas ne boji, se igra in skače, če smo sami.
Delam napako, ko ji dvignem ko greva mimo ljudi? Seveda se zaklepetam, ljudje jo božajo, ji lepo govorijo....

Na sprehodu jo imej vedno na povodcu, če bo spuščena in bo pobegnila domov, se ji v trenutku lahko kaj zgodi.
Kako dolgo je že pri vas? Plašni psi rabijo veliko potrpljenja, časa in ljubezni. Če se boji tujih ljudi, začnite počasi - če ima rada priboljške, naj ji dajo kakšnega, pristop naj bo miren, naj je ne gledajo v oči..

In ja, če jo dvignete, ko greste mimo ljudi je to napaka.


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: wolfy , ponedeljek, 16.09.2013 : 14:19:56
Ja sedaj ko je bila druga ''iskalna akcija'' je vedno na povodcu.
Pri meni je dober teden, najprej je bila pri dolgoletni lastnici, potem pa 2 dni v Ljubljani, sedaj je pri meni. Do domačih je super, pogreša nas ko nas ni doma, se nas razveseli... ampak do tujcev ....
Priboljška niti povohat noče, ko je prestrašena, tudi če bi bilo meso.

Torej, če gre človek proti nama, kaj naj naredim? Nimam izkušenj s tako boječimi psički  :(


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 16.09.2013 : 15:24:55
Lahko veliko, lahko nič.

Če veš kdo je bil prvi lastnik in je pripravljen na sodelovanje je prva stvar ta, da se pozanimaš kako se je obnašala v prvem domu in če ima kakšne slabe izkušnje.

Če nisi siguren kaj naredit, je še zmeraj boljše (večinoma) ne narediti nič. To bi opisala tako: mimoidočega prijazno in mirno pozdraviš, ob tem pa se ne ustavljaš in ne spreminjaš tempa, samo greš kot, da ni nič. Če človeka poznaš se lahko ustaviš, kako rečeš... Znanca prosiš, da psičke niti ne pogleda. Njej pusti dovolj prostora (kakšen meter), da je tam kjer hoče, mogoče ga bo šla celo povohat, ko bo vidla, da se ne zmeni zanjo...

Ko se bo pa psička malo bolj privadila na vas, živela z vami več mesecev, ko jo boste tudi vi bolje spoznali in naučili brat pa boste postopali dalje.

Lahko celo, da je ta strah samo začasen. Lahko, da se vas razveseli in se vas ne boji, ampak po enem tednu vas ne pozna in vam še ne zaupa.
To se bo zgradilo z delom v več mesecih. Kot delo mislim na aktivnosti povezane z vami (igra, poslušnost, trikci, skupno druženje...). Vsekakor pa psičke ne pomilujte in je ne "tolažite" ker tega ne bo tako razumela.

Pasja šola je zelo priporočljiva, ker vas naučijo sodelovanja. Ob enem pa delate na tujem med tujimi ljudmi in psi. Psička se ob tem nauči, da čeprav je okoli nje "neznano", ste vi še zmeraj zabavni in ji zagotavljate varnost in jasne meje.

PS: V pasjo šolo hodimo (smo šli) tako tisti ki imajo prvega psa, kot tisti, ki smo jih šolali že več in smo inštruktorji. Za vse je priporočljiva ;)


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: wolfy , ponedeljek, 16.09.2013 : 17:01:04
Poznam prvo lastnico, imela je psarno in psička je živela z večini psi. Iz psičkinega strahu sklepam, da je bila v večini samo s psi, lahko da se motim.
Bom naredila tako, kot si mi predlagala, hvala. Na povodcu bo pa obvezno, spustim jo samo na kakem travniku da se mal zlaufa s tamalim :) Delam na tem, da bi mi zaupala, nagrajujem jo s priboljški in počasi nama gre.
Izkušenj s psi imam, ampak z mlajšimi... Tibetanskega španjela treniram doma in je recimo kar prijeten spremljevalec... je še mladič, ampak ne popuščam:)
No, ko gremo s tibetančkom na sprehod(vsak s fantom imava enega psa) je pa psička bolj vesela, energična, tudi ne ustavlja se ko vidi drugega psa... Predlagaš sprehode z drugim psom ali rajši ne?


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 16.09.2013 : 21:14:33
Na začetku komot z obemi sploh takrat, ko nimaš časa za individualno akcijo, učenje... Kasneje večkrat sama, da se navadi. Sicer pa kot komu paše ;)

Za svoje pse hočem, da si želijo moje bližine in ne pasje pa da so samostojni (niso odvisni od drugega psa za dobro funkcioniranje), zato so na začetku bolj ločeni na sprehodih. Ampak v tem primeru, si sploh na začetku komot "pomagaš"  z bolj skuliranim in odprtim psom, ki bo starejši zadržani psički pokazal, da je "novi" svet čisto v redu ;)
Vsekakor pa čimveč delaj z njo tudi ločeno.


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: wolfy , ponedeljek, 16.09.2013 : 22:54:03
Hvala :) Bom poskusila pa javim kako nam bo šlo ;) Vem pa, da se ne bo nehala bat v enem dnevu ampak da to traja tedne, mesece...:)


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: AngSeter , torek, 17.09.2013 : 07:33:11
Srečno!  :)


Naslov: Re: srečanja z mimoidočimi
Poslano od: wolfy , nedelja, 13.10.2013 : 23:45:05
Mi pa počasi napredujemo :) Prelepo nedeljo smo izkoristili in smo šli na sosednji travnik uživat, psička je bila vesela in kljub tujcem(otrok, moški srednjih let) se ni bala, repek je imela pokonci :P Igrala se ni, ker so imeli mladi divjaki kar grobo igro, se me je pa držala čeprav ni bila privezana:)
Potem pa smo šli še v lokal na kavico, kaj naj rečem, nič se ni bala, tresla, me je kar pozitivno presenetila. :P Seveda pa v javnosti ni ista psička kot je doma. Nekaj časa jo je imel tudi otrok, spet me je tu presenetila ko ga je začela lizat po roki :P