mojpes.net

Kajin kotiček => Arhiv Zavetišča Horjul => Sporočilo, začeto od: Royalty , torek, 06.11.2007 : 21:43:37



Naslov: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Royalty , torek, 06.11.2007 : 21:43:37
Trije mačji mladički, stari deset tednov, zavrženi v Domžalah so v začasni namestitvi pri veterinarju. Dva sta precej prehlajena, imata vnete oči, piskata in kašljata. Zunaj na tem mrazu, jim najverjetneje ne bi uspelo :-\.

Test za levkozo in mačji aids je bil negativen. Pod lučko ne svetijo, dobili so sredstvo proti parazitom. Dobivali bodo antibiotik in mazilo za učke.

So pa eni taki srčki, trokolorkici  Intra in Donna sta seveda punčki, črnuhec Lotus je fantič. Najbolj prehlajena punčka in fantek nonstop predeta. Ta največja punčka me je malo napihala, potem pa se vdala v usodo :P.

Iskali bodo nov dom.

Lotus:
(http://www.moj-album.com/slike/6504699/v6rhSHQ3lbm6BgmD.v.jpg)

Intra:
(http://www.moj-album.com/slike/6504699/IBW02J6SaugHaW2s.jpg)

in Dona:
(http://www.moj-album.com/slike/6504699/fHnZyeVP1Uq8p0Xl.jpg)





Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , sobota, 10.11.2007 : 16:22:39
Tele pikce sem v četrtek in včeraj obiskala pri veterinarju. Seveda sem obakrat pozabila s sabo vzeti fotoaparat ::). Učki so se jim že kar lepo očistili, tudi kašljajo in kihajo manj. Samo Lotus in na enem očesu, vidno poškododvano mrežnico. Zaenkrat se še ne ve, ali se bo zadeva popolnoma pozdravila ali bo ostala kaka posledica. Oko je imel namreč popolnoma zlimano skupaj, ko sem ga našla...

Drugače pa seo res eni taki cukri. Se sploh ne sekirajo, da so zaprti v kletki. Neumorno se igrajo med sabo :D, papajo kot veliki, ko se utrudijo, pa se vsi skupaj stisnejo v transporterju na mehki brisači in brezskrbno zaspijo :-*.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , nedelja, 11.11.2007 : 23:12:12
Jutri bodo sprejeti k nam. Upam, da bo šlo s prevozom.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , nedelja, 11.11.2007 : 23:23:45
Seveda jih pripeljem, vsaj to lahko storim.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 08:33:15
Najbrž vsi razumemo, kaj je to: polne kapacitete. Tudi vsaj osnovno, kar piše v zakonu. Da prevedem: pri nas je gužva in ob vseh poškodovanih velika finančna stiska. Ta trenutek sem prostovoljec in nič drugega. Ko bo šlo tudi čez vse meje prostovoljstva, bo potrebno začet dosledno izvajat zakon. 30 dni in evtanazija bolnih in poškodovanih.
Če kdo razmišlja o posvojitvi še koga drugega Nitke, bo zdaj kar pavi čas, kar se nas in naših varovancev tiče.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 10:18:58
Spet jaz  :) :). Občine ne plačajo sterilizacij/kastracij, vkolikor je žival sprejeta v zavetišče in ni vrnjena v naravo. Meni pravilnik nalaga, da najdem skrbnika, ki bo to opravil sam, vkolikor oddajam žival, ki še ni dovolj velika za poseg. V nasprotnem primeru mi pravilnik (in jaz sama sebi) nalaga sterilizacijo/kastracijo in ne smem dat živali ven brez tega. Občine tudi niso dolžne plačevati sanacijo poškodb, amputacije itd. Le prvo pomoč, da se najde lastnika (če se ga, itak prevzame strošek on) in evtanazijo. Če se komu ljubi, lahko malo sešteje znesek, ki sem ga pridelala prejšnji in ta teden... sicer pa obveščam vse, da ne gre več. Do nadalnjega sestopam s piedestala ali kje že bojda sem in poškodovane, bolne... čaka enaka usoda kot kje drugje, ostale pa 30 dni,  vkolikor posvojiteljev ne bo.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 12.11.2007 : 10:27:29
Popolnoma razumem problem. Jaz žal lahko pomagam samo s kakšnim evrom, tudi tistemu, ki bi vzel te tri, začasno ali stalno.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 11:41:52
Kakšna zoprna tema. A ne? Tako je vedno, kadar se kaj resnega dogaja. Nobenega  plana za rešitev konkretnih težav, nobene dobre rešitve za naprej. Nobene spremembe zakona na vidiku, le občinarji, ki se otepajo živali kot hudič križa (in kdo se s tem bode? Jaz. A kje piše, da se moram?) in če se le da, ne plačujejo ali pa plačujejo neredno (večina), pa še to do pičice po zakonu in niti eno čez), pa živali, ki imajo vso pravico do oskrbe, kot je treba na drugi strani.
Zavetišče potrebuje nekaj tisoč € za splavat iz minusa. Tudi če vzamem kredit, bo čez nekaj tednov ista scena. Naveličana sem tega, res.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 11:42:29
A bi kdo posvojil katero od muc na fotkah?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 12.11.2007 : 12:09:14
In pri tem je treba upoštevati še to, da vse najdene mačke (tudi mladiči) niti za tistih 30 dni ne morejo v zavetišče. Pa prav v Domžalah (kako je drugje ne vem) je letošnje leto kar se tiče zavrženih mačk naravnost katastrofalno. Toliko jih je, kot jih prej v petih letih skupaj ni bilo. Na polju se skoraj vsak teden znajde novo leglo, ob Bistrici je mačkov kolikor hočeš, prav na moj vrt sta bila vržena dva malo starejša (sta se pa takoj sama od sebe evakuirala neznano kam, ker nista marala psov). Najhuje je bilo, ko so nekomu vrgli mladiča (lahko da jih je bilo več) starega mogoče en mesec v kokošnjak in so ga kokoši potolkle.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: cookie , ponedeljek, 12.11.2007 : 12:51:01
Smetka, mislim da ponudba naših sosedov kavč + zunaj, vendar prometa ni, še velja. Če imaš kako muco za v tako okolje, mi lahko javiš.

Moja dva, Aria in Jazz sta pa v redu:))) Pridna in še samo malo manjka, pa bom kako pocukrano sliko idile mačk s psicama in papagajem poslala....


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: PikaPoka , ponedeljek, 12.11.2007 : 12:56:59
Jaz nimam ideje. Prav nobene.  :-\
Zato tudi ne komentiram. Berem pa.



Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 13:00:54
Smetka, mislim da ponudba naših sosedov kavč + zunaj, vendar prometa ni, še velja. Če imaš kako muco za v tako okolje, mi lahko javiš.

Moja dva, Aria in Jazz sta pa v redu:))) Pridna in še samo malo manjka, pa bom kako pocukrano sliko idile mačk s psicama in papagajem poslala....

A se prav spomnim, da jim je muca izginila? No, samo da so tvoji vsi ok  ;).



Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 12.11.2007 : 13:41:49
Ja, letošnja mila zima je bila res precej naklonjena mucam, ki so se veselo namnožile. Pa ne samo tiste, ki naj bi bile prostoživeče, marsikatero leglo zaplodijo čisto lastniški mačkoni, pa tudi skotijo čisto lastniške muce. Mi je namreč povsem nedojemljivo, da bi vse te muce preživele, če jih ne bi nekdo hranil.... torej skrbel za njih....   :-\
Bi bil problem takoj precej manjši, če bi poskrbeli vsak pri sebi in svoji bližnji okolici (bi sterilizirali muce in kastrirali mačkone), da se to ne bi dogajalo.  ???

Ta trenutek sem prostovoljec in nič drugega.

Ja kdo bi si mislil, da imajo tudi vodje zavetišč po zakonu samo 40 urni delovni teden in lahko naredijo le 8 nadur (oz. 20 na mesec)  ::)  Ves ostali čas so prostovoljci....

Občine ne plačajo sterilizacij/kastracij, vkolikor je žival sprejeta v zavetišèe in ni vrnjena v naravo.

Obèine tudi niso dolžne plaèevati sanacijo poškodb, amputacije itd. Le prvo pomoè, da se najde lastnika (èe se ga, itak prevzame strošek on) in evtanazijo.

hm...  (http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/e035.gif)  kaj pa zdaj?  (http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/a030.gif)

Pa recimo da prispevek ob posvojitvi (posvojnina al kakorkoli se mu že reče) vsaj DELNO (mislim halo? v celoti jih itak ne) pokrije te stroške.... kolko jih je, ki še vedno rečejo (ali si pa mislijo) "a še plačat moram  :o? " (za cepljeno, označeno in sterilizirano/kastrirano živalico) ??? Da o komentarjih, da se pse v zavetiščih prodaja niti ne govorim.... Kolko jih (vas) je posvojilo zverinico, pa "pozabilo" na posvojnino?

 (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/s045.gif) ... pa je res zoprna tema.
A se je vsaj že kdo javil za koga od tehle treh?  

  



Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: dog_lover , ponedeljek, 12.11.2007 : 13:54:53
Jaz nimam ideje. Prav nobene.  :-\
Zato tudi ne komentiram. Berem pa.

Imam enak problem. Sem totalka brez ideje.  :(
Mačk je malo morje. Pa naj še tako rihtamo, steriliziramo/kastriramo, osveščamo, oddajamo... še vedno jih je veliko, vsak dan več... in očitno se stanje ne namerava kaj hitro znormalizirati/popraviti.
Eh... :-X


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: cookie , ponedeljek, 12.11.2007 : 14:31:10
Ja, Smetka, prav imaš, sosedov maček je izginil. Tu pri nas je okoli 10 naseljenih hiš  in ene 5 mačk (mojih dveh ne štejem:))) Ker je vse ostalo "poštimano", se je šel bolj daleč ženit... Saj če muc ne bi kazal volje iti ven, ga ne bi silili.

Mislila sem, da vzamejo kakšnega  v primeru, če jih boš vračala v naravo, kjer imajo prav tako veliko možnosti, da ne dočakajo 18 let... Kastracijo/sterilizacijo bi pa plačala jaz, če še ne bi bila urejena. (še zdaj imam slabo vest, ko si me z Ario tako dolgo čakala...)

Danes sem dopoldan prišla nazaj, ker sem pripeljala sina od zdravnika. Se grem preoblečt  - hišna ljubljenčka me še opazila nista, ker ob desetih je pa čas, da se spi. In to na ta novi pasji dekci!

Lp iz primorske!


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 14:49:11
Telefoni danes vneto zvonijo. Seveda, saj je vendar ponedeljek. Mačka, stara tri leta (hm, kako to vedo "najditelji", s takšno natančnosto mačko še jaz težko ocenim), pa mačka, ki je pred meseci prišla "iz gozda" in ima že tretje leglo, pa mačka, ki....
Nihče ni poklical za posvojitev koga od teh treh ali ostalih naših. Ti so že tu in potrebujejo dom, kaj pa drugega. Nekateri so bili gor spravljeni po dudi, trikrat cepljeni, testirani, kastrirani. Samo en šit je. En je črn, drugi je sivotigrast.
Naša družba ima problem (jih ima sicer več, ampak recimo, da se na tem forumu menimo o enem). V nekaterih delih gnil zakon in prav tako gnil pravilnik, ki sicer sam po sebi ni napačen, vendar ni speljan do konca. Vsak dan bolj mi najeda tudi dejstvo, da se moram prerekat z občinarji. Sicer ne bi želeli drugega izvajalca storitev, bi pa mene peglali. In sestankovali in mene prepričevali (kaj imam jaz s tem?), da v resnici ni denarja in da v resnici najbrž niti živali ni in zakaj morajo lokalne skupnosti sploh kaj narediti itd.
Že zelo zelo dolgo mi je jasno, zakaj je tako pomembno ukvarjati se z gozdom in ne (le) z drevesom v njem. Ampak živali so tu in niso zato tu, da se jih evtanazira po tekočem traku, pač pa oskrbi in najde nov dom, bi rekla.
Čiča, oba Vikija, Azrael, Njuf, Tara, Šaja, Samo, Tili, Poki, Buča in še mnogo njih so torej počasi pripravljeni na odhod s tega sveta. Zakaj že? Prvič zato, ker je zmanjkalo:
-idej, kako jih spraviti v nov dom,
-denarja za financiranje njihovega bivanja,
-volje; in
-s strani države prihajajo zahteve, finance pa ne.
Drugič pa zato, ker niso:
-dovolj lepi,
-dovolj kosmati,
-dovolj posebni za ljudi.

Torej niso vredni niti mojega truda, ki gre itak čez vse meje. Pa je. Problem rešen.




Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 14:55:58
1.100€ samo za s/k v zadnjih dneh, ki jih plača zavetišče. Brez Stickija, Picija, Špegija, Niše, Dane, Smokija in brez zdravil, ki jih dobivajo ostale živali, ki jih potrebujejo. Koliko, mislite, imam plačano za svoje delo, če ne morem pokrit stroškov? Kaj je narobe? Jaz in moj način ravnanja z njimi?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: lorry , ponedeljek, 12.11.2007 : 14:57:51
Ne, način ravnanja države in ljudi, ki jim žival pomeni dobrota na krožniku ali pa korist.  :P


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 14:58:30
Polona bo že nekako. Še vedno je... in v končni fazi ima vendar zavetišče in je dolžna.

 ::) :o ???

Madona, še vedno nobenega klica za kogarkoli od naših.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 14:59:52
Vsakič, ko kliknem to temo, jo bere manj ljudi  ;D. A moram kakšno luškano fotko sem prilimat, al kaj.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 15:03:04
Itak ni na članih in bralcih mojpes.neta, da plačujejo račune, spreminjajo zakone in nasploh naredijo čudež. Ampak nekaj bo treba narediti; za začetek morda natančno in s številkami predstaviti situacijo. Večim ljudem se bo zdelo, da nekaj ne štima, prej bo morda kaj drugače.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 12.11.2007 : 15:12:18
 (http://www.cosgan.de/images/midi/frech/e025.gif) a maš ti malo samogovore danes?  :P  ;)

Itak ni na članih in bralcih mojpes.neta, da plaèujejo raèune, spreminjajo zakone in nasploh naredijo èudež.

Itak da ne..... al pa, če smo vsi del tega "problema"  ??? Samo če prešteješ vse tele člane in bralce, ki zares razumejo (ne "samo" sočustvujejo)....  :-\ se bojim, da ne bi dolgo štela....  :-\   (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/k050.gif)


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 15:21:56
Evo, sej sem nehala. Grem fotke limat.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 12.11.2007 : 15:23:53
Vsakič, ko kliknem to temo, jo bere manj ljudi ;D. A moram kakšno luškano fotko sem prilimat, al kaj.
;D Bom kar jaz ;D

Eno zate:
(http://s4.photobucket.com/albums/y139/karynlovesjc/th_big_cat_smile.jpg)


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 12.11.2007 : 16:08:29
Pa recimo da prispevek ob posvojitvi (posvojnina al kakorkoli se mu še reče) vsaj DELNO (mislim halo? v celoti jih itak ne) pokrije te stroške.... kolko jih je, ki še vedno rečejo (ali si pa mislijo) "a še plačat moram  :o? " (za cepljeno, označeno in sterilizirano/kastrirano živalico) ??? Da o komentarjih, da se pse v zavetiščih prodaja niti ne govorim.... Kolko jih (vas) je posvojilo zverinico, pa "pozabilo" na posvojnino?

Mislim da je tukaj tud problem informacij, ki jih ljudje imajo (nimajo). Vem iz osebne izkušnje :-[ Jaz sem vedno mislila, da občina pokrije nujne operacije, kastracijo/sterilizacijo in nastanitev do 30 dni (kar je pa čez, je pa odločitev zavetišča, ali evtanazirat ali prostovoljno obdržat) . Zdaj vem, da temu ni tako  :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: žana , ponedeljek, 12.11.2007 : 17:06:47
Bom nekaj nakazala, kar tako, za nobenega specifično. Vem, da ni rešitev, malenkost bo le.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:24:34
zares razumejo (ne "samo" sočustvujejo)....  :-\ se bojim, da ne bi dolgo štela....  :-\   (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/k050.gif)

Saj lahko razložim še enkrat. Prav na konkretnem primeru. Najdejo se tri muce, prehlajene. Ker nimam karantene frej, sem pa pogodbeno vezana na občino, se poslužim pravilnika. Ki pravi, da je zavetišče dolžno zagotovit ustrezno namestitev drugje, če je sam ne zmore. Torej so ustrezno nastanjene do izpraznitve naše karantene. No, pa poglejmo, kaj se zgodi. Jaz dobim račun za storitve, ki so opravljene tam, kjer je bila namestitev. Ga plačam in sprejmem muce. Račun za oskrbne dni (ki so bili drugje "opravljeni") "prepošljem" občini. Od tu naprej so moji: kastrirat/sterilizirat jih MORAM, pozdravit do konca in cepit tudi. Posvojil jih bo bog ve kdo bog ve kdaj in ta čas bodo imeli hrano, pesek, igrače, vse. Vse naštete reči so na meni in ne na občini. Na občini v konkretnem primeru bi bila evtanazija in ne zdravljenje.
Torej? Ime mi je Smetka in pišem se Sviralo, al kaj.







Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:49:24
Jaz tudi berem in berem in berem. Pa nimam rešitve.

Test zanje bom plačala sama, cepljeni niso bili ker so prehlajeni, hrano in pesek sem prinesla jaz, zmenila se bom z veterinarjem, da oskrbe ne računa, ker sem bila skoraj vsak dan tam. Torej bo najverjetneje zaračunal "samo" zdravila.
15. nakažem še nekaj malega za posege. Več ne (z)morem in ne znam.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:51:42
Najbrž je kar nekaj bralcev, ki se strinjajo, da trije mladi mucki, ki so negativni na FeLV in FIV in so le prehlajeni, niso za na evtanazijo. Najbrž je tudi jasno, da jih jaz ne morem živeti... kdo je "kriv" in kaj je za spremenit?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Mel , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:52:10
Jaz tudi nakažem obljubljeno, še iz teme o Sticku. Pa spet bomo imeli en srečelov, da se kakšen evrček najde (žal ni bog ve kaj, ampak nekaj je vseeno), drugo pa - ko bi le lahko še bolj pomagala.  :-\ Ne vem, res mi je žal. :(


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:53:32
In kdo bo plačal sterilizacijo/kastracijo (občina je ni dolžna), cepljenje, zdravila in hrano in pesek pri meni?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:55:21
Ljudje... 1.100€ v treh dneh za poštimat osnovno, kar mi nalaga zakon in vest. Vsak dan ista pesem, vsak dan boli želodec, ko ne veš več, od kod vzeti. Brez pomoči bi bilo pa še težje. Kar ne spremeni dejstva, da je težav preveč, da bi še bilo vsaj znosno.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 20:59:19
1.100 za poštimat osnovno. In kaj naj s Stickom, Špegijem, Smokijem, Picijem, Niši, Dano itd.?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:00:43
Na dolgi rok - občina bi morala plačat vsaj kastracijo/sterilizacijo, če ne bo muckov vedno več in ne vedno manj (in dosledno nadzirat lastniške živali - kar pa je skorajda neizvedljivo). Njim je verjetno v interesu, da bo stroškov z živalicam v prihodnje manj, ne več, torej je to zanje odgovor...
A kakšnih sponzorjev pa zavetišče nima? Če se najde za vse možne športe in umetnost, ne vem zakaj se ne bi tudi za živali. To bi lahko prineslo dokaj redne in ne ravno nizke zneske.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:03:09
Joj Zala, občine se OTEPAJO plačevanja osnovnega. Občinarji razlagajo ljudem, naj žival peljejo na evtanazijo ali pa naj jo imajo sami, da pol pa za otroke ni itd...... itd....... itd....


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:05:46
Royalty, glede na to, da veš, kako je v resnici, kaj komu nalaga zakon itd., sprašujem tudi tebe čisto konkretno: v čem sem v tej konkretni situaciji drugačna od kateregakoli drugega prostovoljca? In po kateri logiki jaz lahko plačam, kar potrebujejo?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Gargamel , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:06:47
Problem je v tem, da hoče zakon prisiliti Smetko v nekaj kar ni - v robota brez srca. Ker to kar Smetka je in ji vest nalaga in vse kar dela in opravlja, ne gre skupaj z zakonom - ker Smet skrbi za njih (nikogarjšnje, zavržene, odvzete, neprimerne...), kakor se mora. Zakon pa pravi, da je to preveč. In Smet se bo enkrat (in ta enkrat je nevarno blizu) pod to skalo strla, dobesedno.

Lp, Maja


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:07:29
Verjamem da se otepajo. Ampak če bi dojeli, da s sterilizacijo/kastracijo exponentno manjšajo število živali in ne večajo, bi se morda malo premaknilo. Ampak njih vrjetno zanima samo kaj bo jutri...


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Mel , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:07:47
Smetka, kje ti vidiš rešitev? Kje bi bilo potrebno začeti spreminjati, glede na to, da je miselnost v povprečju v Sloveniji v podnu od podna, vsaj kar se živali tiče in sterilizacij/kastracij, državi pa je tudi več kot očitno to zadnja briga.

Torej, če nisi enak ostalim, ki so se s tem sprijaznili (takšnim načinom dela, v katerega te prili zakon in ljudje) enostavno kaj, potoneš?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Mel , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:08:37
Potoneš je mišljeno razumevajoče, da ne bo nesporazuma :)


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:13:39
Danes dopoldan sem bila sama. In sem nadvse uživala. Mateja (naša vet) mi je zjutraj odpeljala bando na s/k in pripeljala nazaj, ker jih sama ne morem. Nobene obveznosti. Sem se spravila unega butca  :) Njufa sedi učit. Uživala sva oba, res. Zdaj zna sedi tako zelo, da samo sedi  ;D :P ;D.
Ne vem. Potrošila sem vso energijo, ker sem mislila, da se bo kaj spremenilo.... zdaj bi rada samo še delala z živalmi in se ne ukvarjala z želodcem in občinarji in financami. Kako - ne vem. Sponzorjev ni, donatorjev (razen pikanetovcev in redkih drugih posameznikov) tudi ne. Zadosti imam in ne morem več. Rajši neham kot jih ne oskrbim tako, kot je prav.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:18:41
Sem že trikrat zbrisala moj odgovor...ker ne vem kaj naj ti pravzaprav napišem.

Glede na to, da teli konkretni trije še niso pri tebi, torej tudi ne bodo prišli. Jih bom vrnila nazaj, kamor so bili zavrženi in poskusila pozabit nanje, da bom lahko ponoči spala - ima kdo kak recept?

Cepit in sterlizirat in kastrirat se jih ne sme, ker so bolani. Vsaj tako mi je rekel veterinar. Jutri ob 13.30 jih moram odnest od njega.

Jaz jih k sebi ne morem vzeti, druge začasne namestitve nisem našla. Upala in računala sem nate, ker sva bili na vezi že en teden nazaj.

Ima kdo kakšno idejo - rešitev?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:22:10
Iste reči sem ti razlagala teden dni nazaj. Občina plača evtanazijo. Če so še vedno bolni, sodijo pod to kategorijo. Kaj nardiš, če jih vrneš? Nepotreben strošek do sedaj? Ne morem verjet po vseh teh mojih današnjih postih, da se ne da razumet, kaj želim povedat. Želim konkreten odgovor: zakaj upaš in računaš name, ko je jasno, kaj pravi zakon? Zakaj jaz lahko, ti pa ne (pa ni osebno vprašanje, leti na vse)?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:23:34
Ali drugače: kdo bo plačal njihovo bivanje in s/k, cepljenje itd.?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:26:50
Iste reči sem ti razlagala teden dni nazaj. Občina plača evtanazijo. Če so še vedno bolni, sodijo pod to kategorijo. Kaj nardiš, če jih vrneš? Nepotreben strošek do sedaj? Ne morem verjet po vseh teh mojih današnjih postih, da se ne da razumet, kaj želim povedat. Želim konkreten odgovor: zakaj upaš in računaš name, ko je jasno, kaj pravi zakon? Zakaj jaz lahko, ti pa ne (pa ni osebno vprašanje, leti na vse)?

Re je da sem blont. In res je, da sem šele zdaj končno dojela kaj mi hočeš povedat. Torej me jutri čaka evtanazija treh bolanih mačjih mladičev. Zdravila bom plačala sama, da ne bo občina imela nepotrebnih stroškov.

Kaj naj s tistim četrtim? Če se spomnim si rekla, da je tudi bolan?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:28:26
Evtanazija - humana usmrtitev je ja boljša od tega, kot če poginejo do prehlada sami od sebe, a se vsi strinjamo?

Zdej pa mene tudi že konkretno boli želodec.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:28:41
Za tistega četrtega se bom jaz dogovorila z veterinarjem, prav? Ja?
Sicer pa ne... ne bomo evtanazirali, le do preprostega odgovora ne morem priti očitno, zato s tabo zaključujem to debato in jo nadaljujemo drugače.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:30:37
Finančno bom pomagala kolikor bom le lahko. Ne morem pa plačati treh posegov, ceplejenj in hrane in peska. Ali lahko poveš, o kakšnih zneskih se pogovarjamo?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:31:10
Ja, prav glede četrtega.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:32:36
No saj, zakaj jih pa jaz lahko? Pa ej... tema je zastavljena malo širše. Precej... ker še zdaleč niso edini trije omenjeni. O kakšnih zneskih se pogovarjamo, pa ne vem, ker ne vem, kdaj bodo posvojeni. Ne konča se s s/k in cepljenjem.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:38:48
Ja, tudi ti jih ne moreš plačat. Ker sredstev ni. Ker so občine gnile, ker je država gnila in ker je folk gnil, oziroma je njihov donos do živali gnil. Pa ker so zakoni taki gnili kot so.

Vem, da je problem širši, vsesplošen pravzaprav. In ti trije sigurno niso ne prvi in še zdaleč ne zadnji, ki jih ni kam dat.

Glede zneskov sem mislila, za štart...torej posegi in cepljenje. Hrana in pesek sta seveda odvisna od časa bivanja.

Jaz bom za tele tri naredila plakate. Ali se javi kdo ki lahko pomaga delati reklamo zanje? Da jih bi imela Smetka čimmanj časa na svojih ramenih?



Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: pridna , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:52:26
Bom jst odgovorila, če lahko - zato, ker je Smetka močna, ker Smetki ni vseeno in ker Smetka to dela že ves čas. In ne misli nehat. Meni je pomembnejše, da grem lahko v kino, da lahko spim in da imam čiste rjuhe. Da se mi ne rabi želodec obračat ob previjanju hude rane, ker ni treba, da se bojim, da bom okužila svoje že obstoječe mačkone in ker rabim varnost. In ker vem, da če bo vzela Smetka žival pod streho, bo zanjo poskrbela tako kot je treba.

Poleg vsega tega, draga Smetka, si pa zavetišče. Sej veš - profitna organizacija, četica podpornikov, donatorjev, licitacije samo tebi v čast, tone prostovoljcev in veliiiikooo denarja. Kako si pa drugače lahko privoščiš imeti toliko psov in mačk? Kjer je za deset, bo pa valda še za enega (in v tem smislu dalje).

Zato!


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 12.11.2007 : 21:56:23
Joj, moram še eno pametno dodat, ki sem jo slišala od občinarja zadnjič po telefonu, ko mi je očital da mačke išščem in NE najdem in da s tem odžiram občini denar za ljudi.

Njegova definicija zavetišča je bila, da je pa ja privatno, torej s.p. in da tam je pa že računica, pa seveda tudi vrsta samozaposlitve. Sem ga vprašala, če on dela 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Pa je malo utihnil takrat. Mislim, za bruhat >:(.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 12.11.2007 : 22:58:44
Ja, kako lepo. Potem seveda razumeš, o čem pišem.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: pridna , ponedeljek, 12.11.2007 : 23:04:26
Itak, da vemo, sej smo s tabo in te podpiramo!


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: chanel5 , torek, 13.11.2007 : 09:27:43
jaz sem zalepila plakat muckov v primorski merkator center pred trgovino za živali..pa še kakšen € bom nakazala..druge ideje nimam  :-[


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 09:54:07
Muce pri nas so oskrbljene tako, kot morajo biti. V povprečju plačujem 12€ na dan za meso, pa nekaj za RC brikete, pa nekaj za kozje mleko. Imajo prostor, v katerem se počutijo dobro. Letos sem zbrala vse svoje izkušnje na kup in ustvarila očitno dobre pogoje za njih: niso bolni. Za mačka občine plačujejo cca 40€. Pri nas jih testiramo (no, ne vseh - Ali in Sonček sta brata, pa je bil testiran samo Ali). Dlaka gre na gojišče, cepljeni so (enkrat, dvakrat ali trikrat, odvisno od starosti ob sprejemu in od tega, koliko časa so tu). Vse, ki so dovolj veliki, že tu s/k. Morebitne poškodbe so oskrbljene in ob takih rečeh ne pridemo  skozi za manj kot 200€. Večina mačk je tu dlje kot 30 dni. In to veliko, veliko dlje.
Nesmiselno je mačke oskrbovati ceneje, ker zbolijo. Mačke niso živali, ki bi lahko živele zdrave v neoptimalnih pogojih.
Iz tega zelo očitno sledi, da je vsaka sprejeta mačka minus. Ena večji, druga manjši, VEDNO pa je minus. Zakaj občine ne plačajo večji znesek? Hja... naj poskusi kdo izdati večji račun.

Torej... je kje kdo, ki razmišlja o posvojitvi katere od teh ali ostalih naših?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 10:00:54
Razumem situacijo v drugih zavetiščih. Mislim v tistih, kjer mačk:

- ne sprejemajo,
- jih pustijo crknit - dobesedno,
- imajo pač bolne, dokler in kakor pač so.

Pri nas ne bo tako. Ali sploh ne bo, ali pa bo tako, kot mora biti. In da ne bo kdo mislil... ko oskrbuješ pse tako, kot je treba, računica ni dosti drugačna.

Načeloma je klima prava. Ljudje pričakujejo boljšo oskrbo za tiste, ki se znajdejo v zavetiščih in si želijo več osveščanja. Kje je torej problem? V meni, ker vztrajam, kljub temu, da ne morem več?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Sleepy , torek, 13.11.2007 : 10:01:53
Mislim da je tukaj tud problem informacij, ki jih ljudje imajo (nimajo). Vem iz osebne izkušnje :-[ Jaz sem vedno mislila, da občina pokrije nujne operacije, kastracijo/sterilizacijo in nastanitev do 30 dni (kar je pa čez, je pa odločitev zavetišča, ali evtanazirat ali prostovoljno obdržat) . Zdaj vem, da temu ni tako :-\

Sej ne moremo vsi vse vedet, je pa potrebno samo vprašat.... ;) U bistvu si en del mislila prav (to, da občine ne krijejo stroškov zdravljenj in operacij smo menda že razčistli) - res je odločitev zavetišča, kaj bo počelo po 30 dneh. Manjka samo še en detajlček, in sicer ali bo NA SVOJE stroške iskali varovancem nov dom tudi po pretečenih 30 dneh.

Citat
Glede na to, da teli konkretni trije še niso pri tebi, torej tudi ne bodo prišli. Jih bom vrnila nazaj, kamor so bili zavrženi in poskusila pozabit nanje, da bom lahko ponoči spala - ima kdo kak recept?
Upam, da ne rabim poudarjat, da tole ni nič osebnega, samo odgovarjam na vprašanje ???
Zakon pravi takole:
2. člen

Zaščita živali po tem zakonu je dolžnost  vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali , zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države..... in tako naprej

VSEH torej, ne Smetke Sviralo in še nekaj premaknjencev. Seveda (po moje) najprej tistih, ki so v kakršnemkoli odnosu do (v tem primeru) mačjih staršev, tistih torej, ki za te mačke kakorkoli skrbijo (torej tistih, ki po nekaj letih in leglih ugotovijo, da mora nekdo drug poskrbet za mačko, ki jo hranijo   :-\)

Cepit in sterlizirat in kastrirat se jih ne sme, ker so bolani. Vsaj tako mi je rekel veterinar. Jutri ob 13.30 jih moram odnest od njega. Jaz jih k sebi ne morem vzeti, druge začasne namestitve nisem našla. Upala in računala sem nate, ker sva bili na vezi že en teden nazaj.

Sej v tem grmu tiči zajec. Je fajn, če lahko računamo na nekoga, ki zna, ki ve kako in bo to tudi naredil, pa čeprav kot prostovoljec. Sem že velikokrat slišala stavek "jaz sem svoje naredli/naredila s tem, ko sem poklicala vas (društvo, zavetišče, saj je vseeno koga)....  kaj še čakate? Kdaj pridete?" Halo?  ??? Tudi za zavetišča obstajajo pogoji in roki in postopki, ki jih bo kdo plačal in še več tistih, ki jih ne bo nihče. Oz., če je kdo spregledal:

Občina plača evtanazijo. Če so še vedno bolni, sodijo pod to kategorijo.

Vse kar je mimo evtanazije je prostovoljno delo in osebni strošek, pa če je žival v začasni oskrbi prostovoljke, ki (žal  ???) pač živi v zavetišču, ali pa prostovoljca/prostovoljke ki živi kje drugje.

Ne vem no, bi rekla, da se stvari ne bojo prav dosti spremenile, dokler bo večina mislila (pa to je že napredek), da naredi dovolj, ko pokliče in pove, da se nekje nekaj dogaja, ob tem pa ne pozabi pripomnit, da ne želi, da sosedi izvejo kdo je klical...  :-\ Res ne bi bilo slabo, če bi začeli spreminjat stvari tam, kjer jih lahko: pri sebi in bližnji okolici. In res ne bi bilo slabo, če bi na posledice pomislili takrat, ko iščete opravičila za vse, ki jim njihovi nekastrirani in nesterilizirani živalski kompanjoni izginije, uidejo al kar pač že nardijo (tisti, ki pač to počnete), namesto tega pa znancu, sosedi (komurkoli se to pač zgodi) razložili, da se to ne sme dogajat in je v nasprotju z zakonom.
Res je, da imamo vsi pravico si izbrat žival kakršnokoli hočemo, imamo pa tudi dolžnost zaščitit vse ostale.



Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 10:10:50
V bistvu je res: sem razočarana in obupana, ko se zgodi, da se nekako "naredi" tema, v kateri piskam jaz in še tu in tam kdo. Se sicer trudim si ne mislit, da bi se moral še kdo razen mene počutiti odgovornega... in se trudim si ne mislit, da je fajn in sploh krasno le toliko časa, dokler luškane fotke gor limam. Samo pišem, kako mi je... in upam, da ne bom uspela koga po krivem prizadet.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: alexy , torek, 13.11.2007 : 10:17:51
Smetka jaz te popolnoma razumem in obcudujem da vztrajas navkljub vsem tezavam, ki jih imas..
Sama zal trenutno nimam pogojem, da bi ti pomagala drugace kot s kaksnim €.. Drugace pa pospeseno sprasujem okoli, ce si kdo zeli mucka ali pa psicka, sam zaenkrat bolj slabo kaze :(

Kako pa je kaj z donatorji? Kaksna farmacevtska firma (Krka itd) bi lahko donirala vsaj zdravila, ce ze denarja ne bi.. Ste kaj razmisljali v tej smeri?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 10:19:23
Nismo samo razmišljali, smo tudi probali že vse mogoče. In si upam trdit po vseh odgovorih, ki sem jih dobila, da donatorjev ni. Razen že omenjenih v tej temi.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 10:23:43
Pa še to: "stvar" morebitnih donatorjev je zagotavljat višji standard oskrbe, oskrba poškodovanih, pri katerih je to smiselno itd. Ne pa pomoč pri zagotavljanju tega, da ne potoneš zaradi osnovne oskrbe, ki ti jo nalaga zakon, financ pa ne zagotavlja.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zala_ , torek, 13.11.2007 : 10:25:42
Kaj pa je potrebno naredit za spremembo zakona? Zbrat podpise?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Sleepy , torek, 13.11.2007 : 10:28:18
In si upam trdit po vseh odgovorih, ki sem jih dobila, da donatorjev ni. Razen že omenjenih v tej temi.
Tole si pa na žalost upam potrdit tudi jaz  :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Sleepy , torek, 13.11.2007 : 10:32:19
Aja, pa še tole:
Kaj pa je potrebno naredit za spremembo zakona? Zbrat podpise?
Po moje ni problem glih v zakonu, ampak v financah, ki jih je pa precej težje dobit kot pa spremenit zakon.  :-\ Hm... zakaj že v financah?  :-\ Ker se vedno najde kdo, ki bo rekel, da za zapuščene živali pa ne.... saj še za otroke ni.... in odprl vrata svojemu nekastriranemu samcu, da se odzove klicu narave....  :-X


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , torek, 13.11.2007 : 10:33:27
Sem prebrala še enkrat, čisto vse. In zdaj razumem bolje. Nekateri potrebujemo več časa, da kaj pokapiramo.

Jaz se trudim, kolikor zmorem in znam. Znam vedno več, tudi zaradi vas vseh, vseh tistih, ki se trudite v naše trde buče spravit zakaj je tako kot je.

Ker je razen ljubezni do živali in velike želje pomagat, zame vse to novo, vsaj kar se tiče zakonodaje, zavetišča...se še vedno učim, delam napake...jih popravljam kot vem in znam.

Nisem imela namena prelagat na Smetko bremena teh treh. Zato sva skupaj iskali rešitev zanje. Začasno so bili nastanjeni pri veterinarju, poskušala sem čimveč sama narediti zanje, da veterinar ne bo računal oskrbe. Kaj pa naprej, ko ni več placa za njih pri Smetki? Kaj potem? Kam jih dat? In kam dat vse ostale, ki jih bom še našla?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , torek, 13.11.2007 : 10:34:50
Osnovni problem je, da rešujemo od zadaj - torej pobiramo, čistimo za drugimi.

Ampak kaj narest, če drugače ne moreš in ne znaš pomagat?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zala_ , torek, 13.11.2007 : 10:38:37
To je začaran krog - ne moreš vseh ljudi prepričat, kako in zakaj naj pravilno ravnajo s svojimi živalmi. In dokler ne bodo, zapuščenih ne bo nikoli zmanjkalo, prav tako pa ne ljudi, ki takih živali ne morejo samo gledat in pustit, da zanje poskrbi narava.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Rossy , torek, 13.11.2007 : 11:03:18
Meni je to vse skupaj skregano z logiko, po eni strani ti nekaj nalaga zakon, po drugi pa ne da finančnih sredstev za to  :-\  Če bi se vsaj ster./kast. krila, ah ja, verjetno pobožne želje.
Jaz sedaj vem kaj krije občina zato ker mi je Smetka enkrat na to že odgovorila  in nekako razumem razočaranje, jezo in vse ostalo, kajti imeti toliko živali v svoji oskrbi, na svoje stroške ...
Mi imamo (samo) tri živali pa za njihovo osnovno oskrbo (hrana,pesek,cepljenja...) zapravim več kot za naju, kaj šele, da bi bile živali bolane, poškodovane in bi zahtevale še dodatno oskrbo.
Ne presenečajo me Smetkini posti kajti vem koliko stane cepljenje, vem koliko stane testiranje, vem koliko stane sterilizacija in samo čudi me, da je Smetka še vedno tu in dela še naprej, da se ji ni že ve zrušilo na glavo. In nazadnje se še nekdo čudi ko mora plačat tisti mali znesek ob posvojitvi, kljub temu, da dobi npr. večjo psico sterilizirano (na Smetkine stroške) za katero bi samo odštel 200€.
Ne razumem, da si ljudje ne znajo ali nočejo malo skalkulirat vse skupaj, res ne.


                                                                                           


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: fižolova župca , torek, 13.11.2007 : 11:44:30
Predpostavimo, da vsakdo, ki obiskuje te strani, odda en velik enkraten prispevek - vsi skupaj bi (teoretično) lahko pokrili ves dolg zavetišča in še kaj zraven. Predpostavimo še, da vsak od nas posvoji dve do tri mačke. Skupaj bi (tudi teoretično) torej lahko izpraznili zavetišče. Smetka bi bila na pozitivni nuli, zavetišče pa prazno. Vendar bi se v tistem hipu vse začelo znova - zavetišče bi spet začenjalo svoj "nerentabilni posel", kletke bi se počasi polnile - vse do točke, na kateri smo danes. In potem? Jah, rabili bi nove bralce foruma, nove navdušence in prostovoljce, ki ne bi imeli doma povsem zapolnjenih kapacitet in ne bi bili tako že sami vsaj deloma privat zavetišče. Začarani krog torej.
Pri vsem tem je vprašanje celo, ali bi kaj pomagalo, če bi oskrbo in operacije pohabljenih, zapuščenih in zlorabljenih živali plačevala občina. Ker je tudi njen budžet omejen, pa naj se sliši še tako čudno. Ne, celo občina ni kriva za nastalo situacijo, pa tudi če morda zgleda še najbolj primeren krivec... Zares in resnično so krivi samo brezčutni trdoglavci, ki jim ni problem štepat živali, jih potem puščat nekje v smeteh, polivat  s strojnim oljem, jim s sekiro obdelat hrbta, lupit repe in ne vem kaj še vse. Samo ti so krivi za nastalo situacijo, k drugačnemu ravnanju pa jih lahko prisili edinole zakon, ki bi prepovedoval posedovanje nerodovniške nekastrirane/nesterilizirane živali ali vsaj njeno prosto gibanje. Da ne omenjam denarnih in drugih posledic za razna mučenja... Tako bi se recimo lahko sproti ustvarjal nek font, iz katerega bi bilo mogoče črpati sredstva za živali, ki bi resnično potrebovale začasno pomoč.
Moram se strinjat, totalno zafrknjena situacija, ki jo vedno rešujejo tisti, ki je niso zakrivili, pa naj bo to Smetka, občina, prostovoljci ali posvojitelji. Idiotov, ki povzročajo takšno stanje, pa je očitno brez konca in še nihče jim ne stopi na prste!
Pozdrav od zelo zelo jezne Fižolove župe!


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 11:59:31
Trije lastniški psi danes: en srednji šnavcer poper-sol,  star pet let (razlog za oddajo-prihod nemškega ovčarja k hiši), en mešanec, star 1,5 let (razlog za oddajo-obisk moje inšp.  :)) in tretji labradorec, star 4 leta (razlog za oddajo prihod ang. buldoga k hiši). Pa še z Gmajnic so me klicali, če lahko vzamem še enega, ki je bil od njih oddan, ker imajo stisko s prostorom. Lastniki plačajo pavšal za oddajo v zavetišče, po ceniku bojda okoli 100€. Vsi našteti so nekastrirani, nekateri niso cepljeni. Kam naj jih dam? Bojda pravim zato, ker ne sprejemam lastniških, razen z odločbo inš. In kaj naj kdorkoli s 100€, če jih je treba dati ven s/k? Kje je plačilo za delo, ki ga opraviš? Za hrano, za......?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Sleepy , torek, 13.11.2007 : 12:00:04
Zares in resnièno so krivi samo brezèutni trdoglavci, ki jim ni problem štepat živali, jih potem pušèat nekje v smeteh, polivat s strojnim oljem, jim s sekiro obdelat hrbta, lupit repe in ne vem kaj še vse. Samo ti so krivi za nastalo situacijo, k drugaènemu ravnanju pa jih lahko prisili edinole zakon, ki bi prepovedoval posedovanje nerodovniške nekastrirane/nesterilizirane živali ali vsaj njeno prosto gibanje.
No, prosim lepo!  (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a015.gif)  Fajn!  (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/k040.gif)
Bi rada vidla zakon, ki me bo prisilil v posedovanje ali nakup rodovniškega psa..... Krivi so edinole NEODGOVORNI skrbniki, pa je prav isti **** a imajo rodovniško ali nerodovniško žival. HALO? A mogoče rodovniški nekastriran samec na pohodu zaplodi kaj drugega kot pasjega ali mačjega mladiča?
Bo res težko kdaj drugače, dokler nam vsem ne bo jasno, da je pes pes in maček maček! Obojih je preveč in mladiče zaplodijo tudi rodovniški samci rodovniški samici, pa niti ne vedno iste pasme....  :-X
 :-\ pa situacija je res total brezupna.....  :-\ očitno.... Mislim sem zgleda čisto res padla sem dol z enega drugega planeta....


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: uncas , torek, 13.11.2007 : 12:04:46
Stvar je v tem, da po zakonu so občine odgovorne za svoje brezdome in prostoživeče družne živali. V kompletu naj bi bila všteta tudi sterilizacija / kastracija.
Pa sta tu dva problema: Prvi je, da si občinarji zakone interpretirajo tako kot njim paše, druga pa je ta, da po novem ZZŽiv sicer občino lahko kaznuješ - in neupoštevanje njihove odgovornosti je prekršek, a po (mislim da) občinskem zakonu  občine za prekrške ne odgovarjajo. Zakona se torej tepeta. Ups.... :-X
Kot ponavadi, naj***jo živali in tisti, ki se z njimi ukvarjajo.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: alexy , torek, 13.11.2007 : 12:13:37
Pa kaj je narobe s temi ljudmi? :o A folk res misli, da je pes ena igraca, ki jo zavrzes ko si nabavis drugo? >:(
Jaz bi vse pse cipirala in lastnike, ki jih zavrzejo, kaznovala s takimi kaznimi, da bi bilo joj. Pa mucit bi dala vse ljudi, ki mucijo svoje zivali >:(

Uf, dobr da nisem nek diktator in nimam svoje drzave, ker drgac bi bilo hudo ;D

Smetka povej kako naj ti pomagamo? Ker jaz nimam vec besed niti idej.. Miselnosti ljudi ne bomo spremenili, zakon pa tudi ni noben nov na obzorju :(

p.s. a si potem vzela te 3 pse?

Lp,
Sasa


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: uncas , torek, 13.11.2007 : 12:21:42
Jaz bi vse pse cipirala in lastnike, ki jih zavrzejo, kaznovala s takimi kaznimi, da bi bilo joj.

Čipiranje je predvideno z zakonom za vse pse kotene po 1.1.2003 in tudi kazni so predvidene. Kaj se pa v praksi dogaja pa lahko vidiš iz prav tega foruma - koliko  psov je, ki pridejo v Horjul (in druga zavetišča) ki so mlajši od 4 let in niso čipirani?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 12:24:20
Jaz tudi ne bi hotela živeti s (kupljeno) rodovniško živaljo. Imam raje mešance. In tudi ga ni, ki bi mi to prepovedal - tako misliti in tudi imeti za družbo prav mešance. Ni ga čez mojega Blerčija, Brčico, Papriko.... da ne govorim o Morčiju. Ga ni rodovniškega.
Ampak ne vem, če je v tem fora.... in niti ne želim, da gre v to smer. Bi raje še naprej razlagala malo, kaj se skriva za fotkami....
Ne, nisem jih sprejela. Obljubila sem pomoč pri oddaji.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: PikaPoka , torek, 13.11.2007 : 12:29:05
Tole

Citat
Kaj pa naprej, ko ni več placa za njih pri Smetki? Kaj potem? Kam jih dat? In kam dat vse ostale, ki jih bom še našla?

In še tole

Citat
Osnovni problem je, da rešujemo od zadaj - torej pobiramo, čistimo za drugimi.

Ampak kaj narest, če drugače ne moreš in ne znaš pomagat?

...tudi mene bega. Tudi jaz sem v soboto našla mlado mucko, vso divjo, prestrašeno, sestradano....sredi gozda. O posledicah najinega srečanja (in lovljenja) sem pisala v drugi temi, zato se ne bi ponavljala.
Bega me pa ista stvar kot Royalty....kaj narediti, ko nimaš več opcij? Jaz sem imela oz. še imam probleme z namestitvijo tele mačkice, ker mora biti v času moje odsotnosti zaprta v kopalnici, da se ne sreča z mojima dvema. Seveda bo strošek pregleda, cepljenja, hrane, peska, verjetno tudi s/K, moj strošek.
Ampak, kaj naj drugega?? Jaz se žal ne morem obrniti stran, ko vidim zapuščenega mačka (ali psa...). Soseda mi je rekla "zakaj nisi dala TV bolj naglas, da ne bi poslušala tega mijavkanja iz gozda" in še "a sem blesava, da zaradi enega mačka hodim po injekcije proti tetanusu".....
Seveda sem!
Ampak si pa ne morem predstavljati, kaj bi naredila, če bi danes našla še 3 bratce iste starosti, enako divje in prestrašene. Kam z njimi? Kam prijaviti, če nimaš koga?
Pa saj, monologi gor/dol, jaz jih berem, se sekiram, premišljujem, se kregam z ljudmi, ki bi mačka pač pustili v gozdu, pa nič.

Verjamem, da se počutite nemočne. Tudi jaz se.





Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 12:31:31
Še nikoli nisem delala razlike v oskrbi. Mona je bila tetovirana, da ne bomo zapenjali ob tem, da mopski niso bili... pa še kdo bi se našel vmes. Gre za zavržene, nikogaršnje, tiste, ki nimajo na ovratnici telefonske in pod kožo čipa... in gre za delovanje zavetišča, ki se trudi na vse kriplje oskrbeti kogarkoli tako, kot je treba. To ni mogoče storiti brez dovolj financ. Oziroma je, pa jemlješ kredit na kredit... in na koncu zboliš, npr.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 12:34:04
Pikapoka, pokličeš zavetišče. Bi rekla, da mene. In jaz najdem rešitev. Tako ali drugače... tudi za te 4, ki so zdaj problem, jo bom. Pa za še koga prej in koga potem. Ni ti je treba imeti, ne te, ne tistih morebitnih bratov in sester. Tudi bi rekla, da niso v nevarnosti, če govorim o mojem zavetišču.
Problem je prav v tem: iskanje rešitev.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Jana , torek, 13.11.2007 : 12:35:48
Čipiranje je predvideno z zakonom za vse pse kotene po 1.1.2003 in tudi kazni so predvidene. Kaj se pa v praksi dogaja pa lahko vidiš iz prav tega foruma - koliko psov je, ki pridejo v Horjul (in druga zavetišča) ki so mlajši od 4 let in niso čipirani?

Oznacevanje ni zakonsko obvezno samo za pse, kotene po 1.1.2003, tevec za vse pse.


P R A V I L N I K
o označevanju živali, veterinarskem spričevalu in napotnici, izjavi o prehranski varnosti, povratni informaciji ter izjavi prevoznika
(http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006136&stevilka=5688)

II. OZNAČEVANJE ŽIVALI

2. člen

(1) Rejne živali morajo biti označene v skladu s predpisi, ki urejajo identifikacijo in registracijo rejnih živali.
    (2) Rejne in hišne živali, za katere način označitve ni posebej predpisan, morajo biti v prometu in pri trgovanju označene na način, ki omogoča njihovo identifikacijo.

3. člen

(1) Z mikročipom morajo biti označeni:
    – psi, rojeni po 1. januarju 2003,
    – psi, rojeni pred 1. januarjem 2003, ki niso vpisani v register psov,

    – psi, mačke in beli dihurji, če se premikajo med državami članicami ali v primeru njihovega vnosa iz tretjih držav na območje Skupnosti ne glede na to, ali gre za prvi ali ponovni vnos na območje Skupnosti.
   (2) Če pes, rojen pred 1. januarjem 2003 izgubi kovinsko značko, s katero je bil označen, se ta nadomesti z mikročipom in sprememba vnese v register psov.
    (3) Mikročipi, ki se uporabljajo za označitev psov, mačk in belih dihurjev, morajo ustrezati standardom, navedenim v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
   (4) Veterinarske organizacije s koncesijo za cepljenje psov ter označevanje živali, morajo po opravljenem označevanju zagotoviti takojšen vnos in prenos zahtevanih podatkov iz svojega registra v centralni register psov na Veterinarski upravi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS).


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 12:50:55
Morajo biti, pa niso. So rodovniški, pasemski, mešanci, psi in mački. So poškodovani, prestrašeni, s slabimi izkušnjami, bolni. Država ne zagotavlja niti slučajno dovolj financ za njihovo (primerno) oskrbo. Vem, kako to rešujejo ponekod drugod, jaz ne bom. Kaj naj torej?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 12:56:42
Vse, kar sem to dopoldne prijela v roke v zvezi z njihovo oskrbo, stane. Brisače, rjuhe, deke, štrajfiks, voda, virkon, asepsol, zdravila, igla, brizga, cepivo, meso, briketi, čitalec čipov ob sprejemu Aje - vse stane. Se ni za bat - ta trenutek Gargamelca finišira razkuževanje mačjaka, nekaj selitev je predvidenih, da narediva prostor, zunaj so vsi poštimani, noben ni lačen, dobili so, kar morajo dobiti tisti, ki pač morajo... kot vsak ljubi božji dan. Vsak dan je problem večji: malo zato, ker volja upada, malo zato, ker se je fizično telo začelo upirat takšnemu stresu, malo.... torej, kaj je rešitev? Zapret, pa čao? Saj bi pasalo, bi se kdo ne rabil jezit, pa meni ne bi bilo treba poslušat več vsega mogočega, pa doživljat... po drugi strani pa: a to je to, al kaj?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: uncas , torek, 13.11.2007 : 13:03:10
Jana, vsi starejši psi so imeli značko o cepljenju, ki se je vnašala v register, ko se je ta vzpostavil. Za pse z značko torej čipiranje ni predpisano, saj je značka oznaka. Kot piše v zakonu.
A nima veze, poudarit sem želela, da psi, ki bi morali biti, niso čipirani (ali, če želiš, primerno označeni) in problem je v tem, da se zakon premalo izvaja. Pika


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zala_ , torek, 13.11.2007 : 13:17:41
Četudi zakon obstaja je le papirnat zakon, dokler se ga ne izvaja. Tako kot po cestah ni dovolj policajev in ljudje mirno vozijo pijani in prehitro, tako tudi (skoraj) nikomur ne pride na misel označit svoje živali. Zakaj pa? Če zanjo tako nima namena lepo poskrbet, bo imel potem same probleme, če se bo vedelo, da je njegova - izgubljena, zavržena, poškodovana, breja,...
Samo ob vsem številu živali je dokaj neizvedljivo, da bi se dalo pregledat vse. Tudi če bi se jih, bi bilo čez en mesec že nešteto novih. Ja, spremenit bi se moral ljudje. Ampak kako?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Lanabela , torek, 13.11.2007 : 13:29:09
Pa ne da bomo zdaj spet na temo rodovnoški  - nerodovniški, pa take ali drugačne prepovedi...
Kar se tiče psov, so (že miljonkrat napisano) težave preprosto rešljive, če bi se le držali že obstoječega zakona. Kdor nima več značke (večina se jih je že davno izgubila) mora psa čipirati.

Z mačkami pa je težje. Preprosto ne vidim neka take rešitve, ki bi dala hitre rezultate. Mogoče bi še največ naredili, če bi prepričali občinarje, da se jim bolj splača subvencioniranje kastracij tudi za lastniške živali (velikanska večina mačk zavrženih na našem koncu izvira od lastniških in ne od prostoživečih živali) kot pa plačevanje oskrbe za najdene mačke, ki jim ni videti konca.

Lepo bi bilo, da bi občinarji plačevali več, ampak dajmo bit realni - kolikor bi že plačali bi bilo premalo. Za "nadstandard" se povsod po svetu zbira z donacijami.
En predlog: lahko bi organizirali  kakšno dobrodelno tekmo. Kaj podobnega kot za KD Železniki. Žal bi prišlo v poštev šele spomladi - razen če bi dobili za uporabo kakšno dvorano. V tem primeru bi bila visoka udeležba zagotovljena, saj zimskih tekem ni veliko.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Jana , torek, 13.11.2007 : 13:37:25
Morajo biti, pa niso. So rodovniški, pasemski, mešanci, psi in mački. So poškodovani, prestrašeni, s slabimi izkušnjami, bolni. Država ne zagotavlja niti slučajno dovolj financ za njihovo (primerno) oskrbo. Vem, kako to rešujejo ponekod drugod, jaz ne bom. Kaj naj torej?

Hm, drzava v resnici ni dolzna skrbeti in financirati lastniskih zivali in kakor se blesavo slisi/bere, jo razumem (ce odgovorni na obcinah sploh vedo, v cem je osnovni problem), ne razumem pa je, zakaj zadeve ne postima tam, kjer bi jo lahko in s cimer bi lahko bilo:

- veliko manj zapuscenih lastniskih psov (v Sloveniji menda ni prostozivecih psov),
- veliko manj mucenih lastniskih psov.

S cimer bi bilo reseno se cel kup drugih tezav, tudi zavetiske - prostorske in financne, kar se psov tice, saj bi se potem nasel tudi kaksen dodaten denar za dodatne storitve naprtit na pleca drzave. In moznosti za resitve na podrocju muc bi bile veliko vecje, kot so sedaj, ko je tako psov kot muc prevec, zagotovo pa je prevec lastniskih zivali neoznacenih in na cestah. Lastniki pa za to ne odgovarjajo. Biti tak lastnik v taki drzavi, je vec kot idealno za vse, ki se nocejo zavedati svoje odgovornosti. Tem tudi nobeno osvescanje ne bo pomagalo.

Ocitno je v Sloveniji trend imeti neoznaceno zival in si pustiti moznost odgovornost ter skrb zanjo v vsakem trenutku naprtiti na pleca drugega.

Trenutno je status quo, oz. celo ekspanzija takega pocetja.

Uncas, se strinjam s teboj, da se zakon premalo izvaja, bi pa pripomnila, da lutajoci starejsi psi ne hodijo okrog z znackami (kaj sploh delajo sami naokrog?), torej bi morali biti po predpisih cipirani, ce nimajo znacke. Ja, res, zacaran krog, ker pac nicesar, kar je predpisano, ljudje ne upostevajo, na to jih "uradniki" ne opomnijo in jih nihce ne kaznuje.

Zakoni pa ne govorijo samo o oznacevanju zivali, temvec tudi o "produkciji" zivali, kjer velja zadeva tako za pse kot muce:

ZAKON O ZAŠČITI ŽIVALI (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354)

11. člen

    Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.
    Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.
    Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

46. člen

Z globo od 1.600 do 42.000 eurov se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki:
    6. ne zagotovi osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali v skladu s prvim odstavkom 11. člena tega zakona;

    Z globo od 800 do 2.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
    Z globo od 400 do 800 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena.


Je dovoljsen argument zapuscen pasji ali macji mladic, da leglo ni bilo zazeljeno? In kako najti takega lastnika psice in nezazeljenih mladicev, ce niti psica, se manj mladici, niso oznaceni?

Tu se nadaljuje zgodba zavetisc in vseh problemov.

Res kdo misli, da se bo folk od danes na jutri spremenil?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 13:38:53
Se strinjam, da se zbira za nadstandard in sem to tudi že napisala. Problem je v tem, da je VSAKA sprejeta mačka za zavetišče (moje gotovo) minus, in da osnovna oskrba za psa ni zagotovljena, če se strinjamo, da je zakon ok v delu, ki zahteva s/k.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 13:43:18
Jana, tudi ne naprtim državi lastniških, če je moč izvedeti, kdo je lastnik. Pri Moni konkretno to ni bilo mogoče. Imam srečo - ko sprejmem lastniško žival, imam "zadaj" inšp., ki vse uredi, kot je treba. Tudi Vurs založi za plačilo meni, pa sami terjajo od lastnika naprej.
Pišem o tistih, ki jim na nosu ne piše, čigavi so, niti niso čipirani, oskrbljeni so pri nas v skladu z zakonom in čez, financ pa ni.

Pravkar me je klical nekdo iz območne skupine 03. Muco bi. V Dramljah, je rekel, imajo vse bolne. Pri nas ne bo tako, financ pa ni.... dajmo zapret. Ker imet zavetišče polno bolnih mačk, ni ničemur podobno.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Jana , torek, 13.11.2007 : 13:59:19
Smetka, mi je jasno, o cem govoris in da ne naprtis zivali, za katere se z gotovostjo ve, cigave so, na pleca drzave.

Vedeti pa bi se moralo tudi za vse ostale, cigave so in o teh govorim jaz.

V idealnih pogojih bi bilo delo zavetisca prav to, o cemer pises - financirana skrb za tiste lastniske, ki so odvzeti in tiste "redke prostozivece", ki nimajo lastnika.
Standard placa drzava, nadstandard prostovoljci.

Vsi ostali "lutajoci", "v gozdovih privezani", "v smetnjake zbasani" imajo lastnika. Tako ali drugace. Samo na njih s prstom ne moremo pokazati, ker nekaj v sistemu manjka oz. ne deluje tako, kot bi moralo.

Se pa strinjam, da bi v "standard" moralo spadati tudi financiranje s/k, ce so to obveznost zavetiscem s pravilnikom ze nalozili. Kako to doseci?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 14:29:20
Mucki so po enotedenski oskrbi zdravi. Danes bodo cepljeni, prihodnji teden s/k. Lahko bi bili že zdaj, pa ta teden nimamo več frej termina, ker še kar nadaljujem z obveznim: višanjem tistega računa za 1.100€. Iščejo nov dom.

(http://www.moj-album.com/slike/1601452/lOHucFr1AONcesr_.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1601452/i_h4EJxRJO3k9_PC.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1601452/364cmi4SFgVdELEM.v.jpg)


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Lanabela , torek, 13.11.2007 : 14:37:57
Kastracije bi vsekakor morale biti del "standarda". Meni se to zdi logično, tako da sem bila zelo presenečena, ko sem prebrala da niso.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Zivc , torek, 13.11.2007 : 15:14:09
Ljudstvo, meni je sicer zelo žal, ampak Slovence samo davki streznejo.

Pa dejmo
- davek, ker imaš živalco (mislim psa ali mačka)
  - nižja davčna stopnja, če je živalca s/k
- davek, ker ima živalca leglo
  - ?nižja davna stopnja za rodovniška legla
- davek, če ti živalca uide ali jo spustiš sam (poleg kazni; rečmo temu preventiva)

DURS bi sigurno našel še kako utemeljeno obremenitev. Že samo omemba davkov bi povzročila vrste pri veterinarjih. Pa ne vem, veterinarjev je sigurno dovolj, inšpektorjev verjetno tudi . če govorim o ugotavljanju lastništva.

Iz teh davkov bi pač finance dodatno šibale v zavetišča. Ker mi ni jasno, kako... kako zaboga mora žival s/k iz zavetišča, plača pa noben! Pišuka, a tako živalco pol tud na evtanazijo obsodit, al kaj? Smet, sanja se mi ne, res. Je pa ekonomsko gledano z vsakim odgovorom večja katastrofa.

p.s. nisem vedla, da če nimaš več značke, poje čip. Sistem je zanič, ker značke ni že par let, pri vetu pa tud niso nič opozoril.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: TinaZ , torek, 13.11.2007 : 15:28:19
Najprej en predlog- a se lahko tej temi spremeni ime? Ker sem jo zdaj pol ure iskala, ker sem pozabila imena tehle muckov... Mogoče bi potem tudi več ljudi sodelovalo pri debati.

Mislim, da ni rešitev v davkih, ker moraš najprej imet žival sploh prijavljeno, da ti lahko nanjo "obesijo" davek.

Rešitev? Ne vem, no, ampak dolgoročna rešitev je mogoče le v evtanaziji in dolgoletni s/k vseh nerodovniških živali. Sliši se grdo (in tudi je), ampak le na tak način se bo zmanjšalo število nezaželjenih, zapuščenih, potepuščkih,... živalc. Pa upam, da tako skrajni ukrepi po nekaj letih ne bodo več potrebni.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Lanabela , torek, 13.11.2007 : 15:36:32
Drage dame, davkov plačujemo že dovolj in ne rabimo še novih za vzdrževanje potepuških živali - te sicer vse po vrsti imajo svoje lastnike, ki pa se ne držijo zakona. Živali nimajo prijavljenih in tako niti  tudi te takse, ki jo zdaj plačujemo ob cepljenju proti steklini ne plačajo - nove davke bi pa še manj. Da o mačkah, pri katerih se da lastništvo dokazati samo v res izjemno redkih primerih ne govorim.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: PikaPoka , torek, 13.11.2007 : 15:36:44
Citat
Pikapoka, pokličeš zavetišče. Bi rekla, da mene. In jaz najdem rešitev. Tako ali drugače... tudi za te 4, ki so zdaj problem, jo bom. Pa za še koga prej in koga potem. Ni ti je treba imeti, ne te, ne tistih morebitnih bratov in sester. Tudi bi rekla, da niso v nevarnosti, če govorim o mojem zavetišču.
Problem je prav v tem: iskanje rešitev.

Saj sem te klicala  ;) sicer sploh ne z namenom, da bi jo dala v zavetišče, ampak zgolj za nasvet glede ugriza :) In nisem niti za sekundo pomislila, da bi ti jo pripeljala.

Začasna rešitev za konkretno "mojo" mačko se je našla. Žal ne optimalna, ampak za silo bo.  :)


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: tjas , torek, 13.11.2007 : 16:04:41
Kaj pa če bi se poiskalo kakšne sponzorje?
samo ne vem kako naj se lotim pisanja prošnje? Ima kdo kakšno idejo?


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Royalty , torek, 13.11.2007 : 16:24:05
Sem vesela, da so zdravi. Meni je (še danes) veterinar rekel drugače. Sama se pa ne spoznam toliko, da bi ocenila kdaj so dovolj zdravi za posege.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: ticka , torek, 13.11.2007 : 16:49:50
tjas, mislim da se je par strani nazaj pisalo o sponzorjih in donacijah.


Naslov: Re: Lotus, Intra in Donna
Poslano od: Smetka , torek, 13.11.2007 : 22:06:09
Meni je (še danes) veterinar rekel drugače.

Je določil kakšno terapijo za naprej? Nič ni prišlo zraven?
Verjamem, da so bili prehlajeni. Danes o tem prehladu ni ne duha ne sluha, hvala bogu. Kar pomeni, da so bili cepljeni in da bodo prihodnji teden s/k in da seveda že sedaj iščejo nov dom.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Royalty , sreda, 14.11.2007 : 09:27:11
Zraven ni dal nič, saj veš po domače. Omenjal je Hiconcil sirup, da naj bi ga dobivali še nekaj dni.

Super, da niso več prehlajeni. Torej pripravljeni za nov dom.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , sreda, 14.11.2007 : 09:46:55
Ne, ne vem tega: po domače. Če naj bi bili bolni, dobijo terapijo ali vsaj navodilo za naprej. Včeraj ni bilo ne enega ne drugega, mački so zdravi in iščejo nov dom.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , sreda, 14.11.2007 : 23:01:30
Rešitev? Ne vem, no, ampak dolgoročna rešitev je mogoče le v evtanaziji in dolgoletni s/k vseh nerodovniških živali. Sliši se grdo (in tudi je), ampak le na tak način se bo zmanjšalo število nezaželjenih, zapuščenih, potepuščkih,... živalc. Pa upam, da tako skrajni ukrepi po nekaj letih ne bodo več potrebni.

Me je zadelo... naravnost v srce. Tole niti slučajno ni rešitev. Lansko leto v Makedoniji so na VU povedali, da so pred cca 5. leti naredili čistko po Skopju. Lani sem dobesedno dvigovala noge, da sem stopila čez psa/pse, ki so ležali po ulicah, cestah, avtocestah... In če pozabim na to, da to itak ni rešitev, ej... govorimo o živih bitjih, ki imajo le eno življenje - tako kot vsi mi. Ne vem, mogoče pa nisem prava za vodjo zavetišča, ampak meni še na pamet ne pade, da bi ga nekomu vzela le zato, ker ga nihče noče in je odvečen itd.
Sicer pa, za vse, ki mislite tako... a nismo rekli: se dobimo vsak ponedeljek v mesecu pa spucate vi, kar je za spucat, če je to le tehnična podrobnost. Ne samo, da se grdo sliši oziroma bere, je grdo in ni rešitev.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 08:24:04
Rešitev? Ne vem, no, ampak dolgoročna rešitev je mogoče le v evtanaziji in dolgoletni s/k vseh nerodovniških živali. Sliši se grdo (in tudi je), ampak le na tak način se bo zmanjšalo število nezaželjenih, zapuščenih, potepuščkih,... živalc. Pa upam, da tako skrajni ukrepi po nekaj letih ne bodo več potrebni.

Ne vem kako sem lahko tole spregledala.... sicer je pa verjetno boljše spregledat tako bedaste predloge na katere se s pametnim argumentom ne da odgovorit... in ker je za bedastega škoda vsake sekunde življenja, ne bom napisala kar mi je spreletelo možgane. TinaZ, ti si res biser....  :-X

Sicer pa, za vse, ki mislite tako... a nismo rekli: se dobimo vsak ponedeljek v mesecu pa spucate vi, kar je za spucat, če je to le tehnična podrobnost.

Torej TinaZ začneš že ta ponedeljek? ??? ::)
Sicer pa... a niste imeli pri vas že enega odvečnega psa? Zakaj pa vi niste rešili problema tako kot predlagaš to drugim? ???   :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 08:55:04
Da dol padeš. :(
Saj imamo vsi pravico do svojega mnenja,ampak....
Me je fizično zabolelo zaradi takele izjave o dolgoročni rešitvi,pa ne morem,da bi bila tiho.
Dolgoročna rešitev,se strinjam: sterilizacija in kastracija.
Ampak evtanazija zapuščenih,nezaželenih,preveč starih(v Sloveniji je to že na 3-4 leta),premalo lepih,invalidnih.....
TinaZ-poglej takšni živali globoko v oči,potem pa jo še sama pelji na evtanazijo,pa počakaj z njo do zadnjega izdiha...
Pa to ponovi potem še z naslednjo,pa z naslednjo,...

Za živeče živali je treba POSKRBETI.
Pa ne na plečih enega posameznika ali mogoče desetih.(recimo Polone)
To širša skrb,skrb družbe.(države,občine,društev...)

V razmislek.

 


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: TinaZ , četrtek, 15.11.2007 : 09:24:34
Govorim o zakonski evtanaziji v zavetiščih po 30 dnevih- ne o tem, da se vsako žival takoj usmrti. Ker pa se tega nihče ne drži, se samo jamra, kako stroški naraščajo (in dejansko to je problem). Ja, je rešitev v s/k, ampak če se ne najde lastnikov po 30 dnevih in zavetišča zapadajo v dolgove, kaj potem? Čakati na dobre duše, ki bojo plačevale za živali, ki niso njihove? Ker država se ne zmiga... Pač, moj predlog.

Ja, helena, sem že peljala žival na evtanazijo pa mi ni bilo lahko (bila je naša mačka, ki je po 17 letih krasnega življenja neozdravljivo zbolela). In tvoja poanta je?

Sleepy, včasih napišem kaj provokativnega samo zato, da lahko berem potem tvoje "pametne" replike. Tudi ti si biser svoje vrste. Za brodojko so se našli novi lastniki, zdaj pa nehaj- lahko pa bi jo ti posvojila, ker te ta pes toliko boli.

Očitno je tukaj postalo res tisto, kar je že ena od forumovk napisala - če nisi v pravih odnosih z določenimi in če nimaš pravega imena, nisi upravičen do svojega mnenja. Škoda...


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 09:30:15
30 dni je premalo časa za najti novega skrbnika. Razen če nisi Nitka ali mops ali bordojka.

Najedate s temi pravimi in nepravimi imeni. Zakaj že? Ker nimamo enakega mnenja? Jamram, kaj.... itak. In upanje tudi izgubljam.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Žiži , četrtek, 15.11.2007 : 09:35:01
se strinjam, sterilizacija in kastracija, označevanje živali, izvajanje zakona, ki ga že imamo, bi res dolgoročno prinesla boljše stanje.

ampak, za državo in občine, je kast. in ster. predraga, na dosledno izvajanje vsaj tega zakona niti ne pomislijo, pa bi lahko rešil marsikateri problem, tako skrb ostaja na posameznikih, ki dolgo ne bodo več zdržali, in kaj sedaj, kako dolgoročno rešiti problem odvečnih živali, ki se nenehno povečuje ali kdo ve, če ve naj pove.

bojim se namreč, če bomo čakali, da se ljudje sami ozavestijo in začno drugače gledati na živali, bo prepozno za marsikatero žival in še tistih nekaj ljudi, ki se trudijo bo omagalo, kaj bo naredila država z nikogršnimi živami, katerih bo kar naenkrat ogromno prveč, pa si lahko samo mislimo.

broblem je zelo širok in ja za celo človeško družbo, kaj storiti pa nimam niti pribižnega pojma, razen, da se združimo in pritisnemo na vlado , da se začne z izvajanjem vsaj tega zakona, pa naj brezvestneži plačujejo za svoje grehe, ki jih delajo živalim.

LepDan


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 09:37:14
Kako bedna je naša družba, se najbolj vidi prav takrat, ko se na forumu ljubiteljev živali začnejo brez vsakega problema takšne debate: kaj jamraš, posluži se zakona pa pobij vse, kar leze in gre. Upam, da ni kakšne podobne scene v centrih za socialno delo ali pa na kakšnem drugem področju.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: ticka , četrtek, 15.11.2007 : 09:38:16
tukaj pa res ne gre za odnos z določenimi ljudmi!!! ampak za odnos do živali... če se tako aktivno ukvarjaš z vsakim psom in vsako mačko kot Smetka, je menda po 30ih dneh ne bos peljal na evtanazijo, ampak boš izkoristil vse možnosti in nemožnosti. drugače sploh ni poante v vzgajanju psa, ko je še v zavetišču! sicer pa, eno je peljati svojo žival na evtanazijo, drugo pa je, če bi ti morala to početi vsak dan...pomoje ne bi! država se v tej situaciji ne zmiga, mogoče se enkrat bo, ali pa bo v to prisiljena, vsekakor pa ne bo v to prislijena z množičnim pobojem vseh nezaželjenih!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: ticka , četrtek, 15.11.2007 : 09:40:43
meni je hudo, ker s takimi izjavami nekdo dejansko spodkopava tvoje delo! namesto, da bi se ukvarjala z svojim delom, se moraš še z ljudmi, ki so prepričani, da so "bog i batina",pa se vzamejo ti tisto malo kar imaš energije!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Mel , četrtek, 15.11.2007 : 09:42:53
Kako bedna je naša družba, se najbolj vidi prav takrat, ko se na forumu ljubiteljev živali začnejo brez vsakega problema takšne debate: kaj jamraš, posluži se zakona pa pobij vse, kar leze in gre. Upam, da ni kakšne podobne scene v centrih za socialno delo ali pa na kakšnem drugem področju.

Sem enako pomislila, kot ti. Predvsem pri zadnjem stavku.
 
Ko si ravno govorila nekaj postov nazaj, kako si hodila čez pse ... in, ko je bilo govora o nekem množičnem pobijanju ... se vedno spomnim na Lulu (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,16740.0.html).


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 09:50:19
TinaZ, v čem je razlika med mano in tabo? Zakaj imam drugačno mnenje od tvojega? Je razlika v količini empatije, ki jo premoreš ti in ki jo premorem jaz? Je problem v snobovstvu in delitvi na vredne in manj vredne? V vzgoji morda? Vplivu okolja? Ne vem, si pa neštetokrat želim, da bi premogla nekaj platinaste plehkosti, pa bi bilo vse takoj neznansko lažje. Mogoče je pa razlika v tem, da sem jaz mazohist, ti pa ne  ::)?
Tukaj so in jaz jih nočem. Ali drugače: jaz jih nisem naredila, niti ne mislim, da so čudež življenja in vesela bom, ko jih bo vsaj manj, če jih že zmanjkalo ne bo. In ko so tukaj, kaj z njimi? Zradirat problem, pa ubrat linijo najmanjšega odpora? In kako potem napreduješ? Ti kot človek, mi vsi kot družba?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 09:52:30
Eh TinaZ vsaki neumnosti se še ne reče provokacija....

Za brodojko so se našli novi lastniki, zdaj pa nehaj- lahko pa bi jo ti posvojila, ker te ta pes toliko boli.
Ja seveda bi jo lahko, pa mi kaj takega ni (in mi ne bo) padlo na kraj pameti. Pa tudi boli me prav nič ne, v resnici me niti malo ne briga za to psico. Pointa pa tako in tako očitno ne razumeš.

Rešitev? Ne vem, no, ampak dolgoroèna rešitev je mogoèe le v evtanaziji in dolgoletni s/k vseh nerodovniških živali.
Sicer pa, za vse, ki mislite tako... a nismo rekli: se dobimo vsak ponedeljek v mesecu pa spucate vi, kar je za spucat...
Torej TinaZ začneš že ta ponedeljek? ??? ::)

Torej? Kdaj začneš????


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 09:52:46
meni je hudo, ker s takimi izjavami nekdo dejansko spodkopava tvoje delo! namesto, da bi se ukvarjala z svojim delom, se moraš še z ljudmi, ki so prepričani, da so "bog i batina",pa se vzamejo ti tisto malo kar imaš energije!

Sem že zdavnaj nehala take jemat osebno. Crkneš, če jih ne nehaš. Odzovem se zato, ker berejo tudi drugi, ki ne sodelujejo. Morda pa vsaj kdo razmisli o tem, kar piše.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: TinaZ , četrtek, 15.11.2007 : 10:36:21
Smetka, razlika je samo v tem, da si ti mazohistka, jaz pa ne. Na srečo (za živali) in na žalost (za tvoj žep oz. žep zavetišča). Da ne bo pomote, blazno cenim tvoje delo in predvsem odnos, s katerim obravnavaš vsako žival. Tisto o zakonski evtanaziji po 30 dnevih je bil pač moj predlog in res ne vem, zakaj se moram zdaj zagovarjat pred vsemi. Zato sem tudi napisala, da samo nekatera mnenja štejejo, tista, ki so v dobrobit vsake živali posebej, ne pa v dobrobit zavetišča.

Sleepy, ti same sebe ne razumeš oz. rineš vedno globlje, da se ne znaš več izkopat iz blata. Ne, res je, ne štekam TVOJEGA pointa. Na tvoje bedaste poste pa ne mislim več odgovarjat.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 10:46:46
Smetka, razlika je samo v tem, da si ti mazohistka, jaz pa ne.

Ne, nisem. Ne furam trpljenja. Samo opravljam svoje delo, imam pa visoke moralne norme.

Da ne bo pomote, blazno cenim tvoje delo in predvsem odnos, s katerim obravnavaš vsako žival.

Zanimivo, to pravijo skoraj vsi, pravijo pa tudi, da je to bedasto početje.

Tisto o zakonski evtanaziji po 30 dnevih je bil pač moj predlog in res ne vem, zakaj se moram zdaj zagovarjat pred vsemi. Zato sem tudi napisala, da samo nekatera mnenja štejejo, tista, ki so v dobrobit vsake živali posebej, ne pa v dobrobit zavetišča.

Ne, ni se treba zagovarjat. Takšno je tvoje mnenje - moje je pa drugačno.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 10:52:54
Sleepy, ti same sebe ne razumeš oz. rineš vedno globlje, da se ne znaš veè izkopat iz blata. Ne, res je, ne štekam TVOJEGA pointa. Na tvoje bedaste poste pa ne mislim veè odgovarjat.
;D ;D ;D Bistra si res, ni kaj  ;D Tako zelo me pa ni še nihče pogruntal ::)
V tretje gre rado:
Kdaj torej začneš? Pucat odvečne? ::)
Al se vprašanjem, na katere nočeš odgovorit reče bedasti posti?




Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Žiži , četrtek, 15.11.2007 : 10:55:54
ali mi prosim lahko katera razloži, smisel tega pisanja. :-\


LP


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 10:56:17
TinaZ, v repliko na tvoj prvotni post ti - brez vseh čustev, da ne boš rekla, da nisem realna - navržem nekaj statističnih podatkov reševanja po tvojem predlogu iz nekega mesta, ki je to izvajalo - tako, statistični podatki za telebane (zakaj za telebane, ker s svojimi trditvami daješ vedeti da ne veš popolnoma nič o dejanski "kontroli populacije" in obnašanju "urbanih populacij")

Sofia, Bulgarija. Populacija prostoživečih psov jim je zrastla čez glavo, zato so se poslužili "kontrole populacije" - pse so lovili, jih trpali v t.i. "izolatorije" (kako je to izgledalo vas večina noče vedeti), in jih po 14 dneh, če jih nihče ni posvojil (in nihče jih ni, ker so poskrbeli za to, da je bila posvojitev izredno težka in draga), evtanazirali (zelo milo rečeno). Začeli so s populacijo 20.000 psov (vsaki dve leti Akademija za Znanost v Sofii izvaja štetje psov). V 7 letih so pobili 70.000 psov. Štetje je vedno dalo številko okoli 20.000.
Zamenjal se je župan, ugotovil da tako to ne gre, zaprl izolatorij in celo stvar preselil, zaposlil nekaj ljudi in začel izvajati TNR - pse se lovi, s/k in izpušča nazaj v okolje, kjer jih hranijo prebivalci. Vrne se 70% psov - 10% je posvojenih, 20% je agresivnih ali neozdravljivo bolnih. Julija, slabih 11 mesecev po začetku izvajanja TNR je bil čas za štetje - 11.200.
Sam cifre. Get it now?

Tako kot v Skopju so tudi v Bukarešti nedolgo nazaj naredili čistko in pobili vse, kar je bilo psom podobno. Pojdi si pogledati situacijo zdaj, ko ti obnemogli psi spijo sredi križišč... In tam še vedno fentajo nekaj sto psov tedensko.
Kapiš?

To, da je 30 dni premalo, je žalostna resnica. Ob spremembi ZZŽiv je bil eden od predlogov strokovnega sveta za zaščito živali, 90 dni. Naš predlog, kot še marsikater drug, ob sprejemu zakona ni bil upoštevan...

Rešitev? Strinjam se s predhodniki; rigorozno izvajanje obstoječega zakona bi že veliko pomagalo. Tu smatram, da bi zelo lahko pomagala stroka . veterinarske klinike, čez roke katerih gre ogromno število neoznačenih živali. Seveda se vsaka klinika boji pritisniti na stranke, ker se bojijo, da bodo šle stranke drugam, vendar pa, če bi pritisnile vse klinike naenkrat...
To bi jim mogla seveda "priporočit" veterinarska zbornica.
Druga varianta bi bila redni obiski inšpektorjev na vet klinikah, ki bi preverjali označevanje živali, a tu je problem, ker je inšpektorjev čist premalo...
In, ko se najdejo označeni psi, kaznovanje skrbnikov brez izjem.

Zakaj vsi po cesti vozijo počasi, če je na radiu objavljeno, da je tam radar?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 10:58:56
TinaZ,PROVOKACIJE s kakšnim namenom?

Očistit prepolna finančno slabo stoječa zavetišča?
Očistit  se nepotrebne,nezanimive "drhali"?

Pelji na evtanazijo zdravega psa,nisem mislila na evtanazijo na splošno(včasih je namreč evtanazija rešitev-mislim na tvojo muco)
Pa tudi,če jih očistiš sedajle po vseh zavetiščih eno rundo,čez dva meseca bomo imeli enak problem.

Da 2.000.000 slovencev ne more sfinancirati tistih mogoče na pamet 300 revčkov,ki v zavetiščih čakajo na nov dom?
e da vsak samo 0,50 centov na leto.problema vsaj s finančne plati  nimamo več.
In če ima žival ravno neznansko srečo,jo bo novi posvojitelj posvojil v toliko časa,da je ne bodo usmrtili.
In Polona ti je napisala:

30 DNI JE PREMALO
 
se strinjam

10 dni je tako izlolacije oz.iskanja starega lastnika,potem pa ima žival 20 dni časa,pa vmes so prazniki,pa počitnice,pa vikendi-ko nobenega ne zanima ravno posvajanje živali...
In če ima žival ravno neznansko srečo jo bo v 30 dneh nekdo posvojil in ne bo šla pod "injekcijo"
Kot v hitlerjevskih časih.
Sploh ne vem s kakšno pravico si ljudje to dovolimo.Da imamo živali za stvari,ne za živa bitja,sebe pa za nekaj absolutno več in še več.
NEPRAVIČNO IN NESPREJEMLJIVO.

Imaš pa seveda pravico do svojega mnenja.
Do mnenja,ne pa do takele svinjske provokacije.
Boš imela na forumu lovcev z njo več uspeha.(pa še tam ti bo kdo kaj povedal,kar ti ne bo všeč.)


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 11:02:08
Popravljam 0.50 eura na leto.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: TinaZ , četrtek, 15.11.2007 : 11:06:58
helena, nobenega ne provociram (se mi res ne da in nimam časa). Povedala sem svoje mnenje, tako kot je to napisala Smetka in that's it. Je pač drugačno od vseh ostalih. Pa ga zaradi tega ne mislim spreminjat.



Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: BooBoo , četrtek, 15.11.2007 : 11:12:14
ali mi prosim lahko katera razloži, smisel tega pisanja. :-\

se žal pridružujem :(  :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:13:04
Povedala sem svoje mnenje, tako kot je to napisala Smetka in that's it. Je pač drugačno od vseh ostalih. Pa ga zaradi tega ne mislim spreminjat.

Kar je v bistvu škoda. Mislim, da je smisel debat v tem, da kdo dobi kakšne argumente, ki jih morda do tedaj ni poznal in da morda posledično celo spremeni svoje mnenje ali pa vsaj del le-tega.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: TinaZ , četrtek, 15.11.2007 : 11:15:02
Smetka, meni je jasno predvsem to, da se mora najprej spremenit odnos države do živali (s tem mislin na zakon in dosledno izvajanje le tega z nadzorom inšpekcije). Brez tega smo tukaj lahko celi Einsteini pa ne bomo nič naredili. Ampak o tem je bilo že govora v drugih temah in nismo prišli nikamor.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Teja , četrtek, 15.11.2007 : 11:15:44
hm, hm...
zanimiva debata, v kateri niti ne razumem vsega ???

kaj točno je problem; zakon, finance, kapacitete, empatija?

lp
teja

p.s. mačk je pa.... beseda samo 'preveč' je premila za trenutno situacijo :-[


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:17:02
Smetka, meni je jasno predvsem to, da se mora najprej spremenit odnos države do živali (s tem mislin na zakon in dosledno izvajanje le tega z nadzorom inšpekcije). Brez tega smo tukaj lahko celi Einsteini pa ne bomo nič naredili. Ampak o tem je bilo že govora v drugih temah in nismo prišli nikamor.

Kdo je država?
Morda do sedaj v drugih temah nismo prišli nikamor, pa ne obupat  :).


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 11:20:06
kaj točno je problem; zakon, finance, kapacitete, empatija?

Vsega tega. A vsaj 2 od omenjenih lahko reši izvajanje zakona


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 11:23:30
Država smo mi vsi.
Če se strinjamo s trenutno zakonodajo na tem področju in ukrepamo v okviru le- te,se ne bo spremenilo popolnoma nič.
Tudi če se ne strinjamo z njo,se verjetno dolgo časa ne bo spremenilo kaj dosti,je pa vsaj upanje in cilj.
Evtanazija zdravih živali pa,za boga milega in to 31.dan po prihodu v zavetišče,res ni rešitev.
In to taka bljak rešitev.

Bomo pa z našim delom in prepričanjem prišli kam na bolje ali kaj?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 11:25:22
Tudi če se s tem zakonom ne strinjamo in izsilimo novega, se ne bo spremenilo nič, če se ne bo izvajal.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Žiži , četrtek, 15.11.2007 : 11:30:22
Kdo je država?
Morda do sedaj v drugih temah nismo prišli nikamor, pa ne obupat :).

kaj če bi odprli temo, KAKO PRIPRAVITI DRŽAVNE ORGANE, da začno striktno izvajati vsaj ta zakon, ki že obstaja. ;)

ker nekakšno prerekanje med seboj res ne vodi nikamor. :-X


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 11:31:35
Z A K O N O ZAŠČITI ŽIVALI uradno prečiščeno besedilo (ZZZiv-UPB1)
2. člen
Zaščita živali po tem zakonu je dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države; veterinarskih, živinorejskih, znanstveno-raziskovalnih in pedagoških zavodov; lovskih, kinoloških in drugih organizacij, ki združujejo rejce živali; društev proti mučenju živali in drugih društev, ki so se ustanovila za uveljavljanje in izvajanje deklaracije o pravicah in zaščiti živali.

Ne more ne država in ne lokalna skupnost popravljat stvari, ki jih neodgovorni skrbniki (če se jim sploh lahko tako reče) sproducirajo. In tudi zakaj bi jih? Mi vsi lahko spremenimo stvari zelo preprosto - da se mi vsi odločimo, da bomo odgovorni. In potem so na vrsti lokalne skupnosti, država in kaj vem še kdo vse, ki bojo pri tem pomagali (pri tistih, ki res nimajo skrbnika, odvzetih, (zares) prostoživečih mucah).
Pa od kdaj država nismo mi?  :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:33:25
Pa kdo se prereka? Jaz se ne, tema obstaja in bo ostala, kot je.

3250 ogledov, pa še niti enega klica za zdrave mačke, ki niso bile vrnjene v okolje, kot sicer predvideva zakon. Potrebujejo nov dom. Problem št. 1. Zakaj je to problem, je problem št. 2 in kako ga rešit, je problem št. 3. Kaj storiti, da ljudem ne bo reševanje teh problemov po liniji najmanjšega odpora edino, je problem št. 4.

O tem debatiramo prav v tej temi.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: andi , četrtek, 15.11.2007 : 11:34:26
Groza me je ko to berem, ne same komentarje o evtanaziji ampak o tem s kakšnimi problemi se zavetišče srečuje.
Nisem modrec ampak kako bi lahko počasi začeli spreminjati miselnost, ki so jo pravzaprav naumili starodobni veterinarji, da mora psica imeti enkrat mladiče, če ne ni "taprava". Potem pa seveda psička skoti prečudovite mladičke, ki jih seveda ni tako težko oddati in komaj čakajo, da bo hiša spet polna malih kepic, ki bodo razveseljevali otroke; dokler ne bodo začeli rasti, lajati, gristi in jesti vse več!

- vse več člankov v dobrih medijih, kjer potem takšni mladiči lahko končajo, da so to buče, da mora imeti psica enkrat ali stokrat mladiče, da bo "psica".
- čim več letakov, ki opozarjajo na prepolnost zavetišča zaradi neodgovornih lastnikov
- kljub temu, da pravite, da zavetišče za sponzorje ni zanimivo, jaz mislim, da je. Vsak se rad vpiše med dobrosrčne ljudi, ki jim ni mar le zase. In če se jim ponudi potem nekaj malega v zameno; npr, da objavijo na svoji spletni strani: Pomagamo živalim v stiski ali kaj takega. Morda če bi dobil en psiček svojega sponzorja in se mu da ime po njem ,pa potem malo marketinga o tem podjetju. Recimo imaš podjetje, ki želi donirat sredstva, z imenom Marko blabla bla s.p. in poimenuješ psička za katerega donira Marko, posvojitelju pa poveš, da je njegovo bivanje v zavetišču omogočil Marko s.p. In potem Marku s.p. poveste koliko imate obiska na spletni strani zavetišča in obesite gor link do njegove spletne strani.
- pa potem sestaviti en dopis podjetjem, v katerem se prosi za donatorska sredstva in kaj lahko zavetišče še ponudi njim. Glede stroškov pošte se morda da zmenit s Pošto Slovenije, da se znamke in kuverte šenkajo.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:36:50
Hej andi, letaki so vsepovsod, izkoristimo vsako medijsko priložnost za osveščanje in osveščamo tudi tedaj, ko medijev ni zraven.
Vse ostalo smo že večkrat poskusili in spušili za poštne stroške. To je cel efekt.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Teja , četrtek, 15.11.2007 : 11:38:21
saj si sploh ne upam napisat, ampak  ::)

kaj pa evtanazija, pa recimo temu humana usmrtitev TAKOJ ob prihodu?
mogoče mačji mladiči?
ah, sem kruta, vem :-[

ni sicer dolgoročna rešitev v smilu tega, da bi se število živali drastično zmanjšalo, mogoče pa bi v tem primeru ostalo kaj več (ali sploh kaj) za tiste revčke, ki pridno čakajo na nov domek že nekaj časa...sicer pa je plačljiva tudi evt. ::) :-\ :-[

 to je moje mnenje, moje razmišljanje. Kristalno jasno mi je, da je psa/muco po 30 dneh dejanskega bivanja s to živaljo NEMOGOČE kar tako peljati na evtanazijo. ali boste sedaj vse to popljuvali in se zgražali, češ prišleki pa ne bodo imeli možnosti?
jaz osebno (da bi imela sama zavet.) bi v tem videla neko rešitev.

sem grozna zaradi tega?

lp

p.s. če je cel kup slovencev neodgovornih, zakaj bi mi prevzemali odgovornost? in plačevali njihove grehe?
mar bi se raje borili, da jih odkrivamo in prijavljamo? žal pa iz lastnih izkušenj vem, da je ta opcija tako trhla kot nič drugega. in mi je zelo hudo zaradi tega!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Teja , četrtek, 15.11.2007 : 11:40:56
sem prebrala svoj lastni post in začela jokat :'(
kdo si je izmislil empatijo :P

 >:( >:( >:( >:( >:(
poleg vsega sem pa tako grozno jezna!!!!! sem pomislila na tujino na vse tiste plinske komore v katero trpajo odvečne pse... hvalabogu, da pri nas ni kaj takšnega. saj ni, kajne? :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: andi , četrtek, 15.11.2007 : 11:42:57
Imamo plinske komore na cestah. Od Ljubljane do Domžal 5 "zaplinjenih" danes; od velikih do najmanjših.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 11:43:45
Nisi grozna,imaš pač svoje mnenje.
Ampak ti zagotavljam,da ko bi bila enkrat ti tam osebno z živalcami-recimo malimi mucki ali psički,garantiram,da tudi ti ne bi razmišljala na tak način.
Je prehudo.
Ko jih imaš v rokah,razmišljaš le o tem,kaj bi še lahko storil,da bi jim bilo bolje.
Pa tudi,če jih imaš v rokah le 5 minut.

Sterilizacije,kastracije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Za živeče pa poskrbeti.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 11:44:55
3250 ogledov, pa še niti enega klica za zdrave maèke, ki niso bile vrnjene v okolje, kot sicer predvideva zakon.
:o a deeeeej  :o kašno presenečenje.....  :-\  Žal niso Nitka.... al pa dimasto siva muca.... In zdaj?  (http://www.cosgan.de/images/smilie/traurig/k050.gif)
No? Zakon predvideva njihovo vrnitev v okolje.... noooo  ??? Kam z njimi??? (http://www.cosgan.de/images/smilie/traurig/d020.gif)

Že kašen klic mogoče?  ???

 



Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:45:44
Ja Teja, ko že vprašaš, si v bistvu grozna. Prvič: pravilnik določa za vsako žival vsaj deset dni, kolikor je karantene, če ne gre za smrtno bolno ali zelo težko poškodovano žival.
Če bo moj prijatelj skočil v Ljubljanico, moram jaz tudi? Če je nekdo drug neodgovoren, moram jaz tudi biti?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 11:47:01
Evtanazije zdravih družnih živali itak zakon ne dovoljuje.

Glede sponzorjev - in za delovanje ni dovolj enkraten znesek - smo v evropi, meje so odprte. Kdo pa je rekel, da mora biti sponzor slovenski?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: andi , četrtek, 15.11.2007 : 11:50:14
Če bi želeli še enkrat pošiljati prošnje za donatorstvo vam lahko pri tem pomagam. Ker vsak dan delam s podjetji oz direktorji podjetji imam nekako predstavo kateri izmed "mojih" je soft soul. Pa vam odstopim direktne kontakte in na kuverti bi bil le ta napisan. Ker tajnice so grrrrr; vržejo v koš.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:50:40
Nihče. Kako priti do tujih, mi ni jasno. Kako ob tem, da bi tujci rihtali naše živali, prepričat Slovence, da imamo problem, tudi ne.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 11:51:03
Kako ne dovoljuje?
Kaj pa naj bi po zakonu potem zavetišča po 30 dneh-financirala...iz česa...iz zraka ali kaj?
Zakon zavetišču dovoljuje evtanazijo kakršnekoli živali po 30 dneh.
Ali je zdaj kaj novega?


Sicer pa :Polona oddaja tri krasne,zdrave muce.
LOtusa,Intro in Dono, ;)


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:52:09
Ne dovoljuje evtanazijo ob prihodu v zavetišče, je mislila.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 11:55:14
Se mi zdi zanimivo, kako se vedno ob takih debatah vračamo sto let za leseno žlico. Namreč, 99 smo sprejeli zakon, ki jim omogoča vsaj 30 dni. Zakaj zdaj kar povprek po vseh, če smo se že pred toliko leti odločili, da to ni fora?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Žiži , četrtek, 15.11.2007 : 11:55:58
Pa kdo se prereka? Jaz se ne, tema obstaja in bo ostala, kot je.


OK, bil je samo predlog, da bi se malo povezalo in zbrcalo pristojne službe, da začnejo migat.

LepDan


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 11:57:09
Kar se tiče tujine-dogovarjam se s tujim(nemškim društvom za zaščito živali)za mesečno donatorstvo za novoustanovljeno društvom za pomoč živalim v stiski slo.Smo že pred podpisom pogodbe-znesek je zaenkrat relativno majhen,upam pa,da bo sčasoma večji.(500 eur na mesec)
Donirali bodo toliko časa,da se sami postavimo na noge- do 5 let.
Oni mi tudi pomagajo pri posvojitvah v Sloveniji neposvojljivih živali-muc in psov v tujino.
Zaenkrat držijo besedo.Bomo videli,kako bo.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Mel , četrtek, 15.11.2007 : 12:00:09
Saj vem, da je tu govora o Sloveniji, samo me vseeno zanima, koliko dni financirajo občine v tujini? Avstrija, Nemčija ...?

andi, tvoj predlog se mi zdi ok, ker tako je bistveno lažje priti do donacij.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 12:05:52
OK, bil je samo predlog, da bi se malo povezalo in zbrcalo pristojne službe, da začnejo migat.

LepDan

Za izvajanje ZZŽiv je odgovoren VURS - to so pristojni v tem primeru. Za zbrčkat, da se zakon bolje izvaja, se je potrebno usest na glavo centralni upravi. Vodstvo le-te pa je preverjeno občutljivo, če se mora zagovarjati pred mediji. Torej...


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 12:10:24
Kar se tiče tujine-dogovarjam se s tujim(nemškim društvom za zaščito živali)za mesečno donatorstvo za novoustanovljeno društvom za pomoč živalim v stiski slo.Smo že pred podpisom pogodbe-znesek je zaenkrat relativno majhen,upam pa,da bo sčasoma večji.(500 eur na mesec)
Donirali bodo toliko časa,da se sami postavimo na noge- do 5 let.
Oni mi tudi pomagajo pri posvojitvah v Sloveniji neposvojljivih živali-muc in psov v tujino.
Zaenkrat držijo besedo.Bomo videli,kako bo.

Zvezo nemški društev Tierschutzbund ali katerim samostojnim društvom?

Nekaj takega sem mislila, ja, mnoga večja društva in zavetišča v A, D, CH in posamezniki zraven pomagajo še kakemu tujemu zavetišču / društvu, predvsem romunskim, pa tudi drugim


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 12:11:03
V nemčiji in Avstriji so velika društva za zaščito živali tako finančno močna,da je problem v zavetiščih zmeraj bolj v prenapolnjenosti,kot v denarju-mislim,da je s tem manj problemov.
O dneh pa ne vem,se bom pozanimala.
Evtanazije zdravih živali,tudi če so stare sploh ne omenjajo,razen za agresivne živali.
Pravijo,da je treba delati na ozaveščenosti ljudi,na sterilizacijah in kastracijah!!!!!!,na pridobivanju sponzorjev,organiziranju prostovoljnega dela-o evtanaziji pa niti besede.
Verjetno pa tudi tam ni povsod vse tako idealno,kot zgleda na prvi pogled.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 12:12:53
S samostojnim društvom s 50.000 člani in letnim proračunom dobrih 4 mio eur.
Ime objavim,ko bo pogodba uradno podpisana.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Jana , četrtek, 15.11.2007 : 12:16:05
Za izvajanje ZZŽiv je odgovoren VURS - to so pristojni v tem primeru. Za zbrčkat, da se zakon bolje izvaja, se je potrebno usest na glavo centralni upravi. Vodstvo le-te pa je preverjeno občutljivo, če se mora zagovarjati pred mediji. Torej...

Hm, smo ze enkrat obdelovali, pa ne skodi se tukaj - VURS bi bil tudi obcutljiv, ce bi EU in sirsa javnost izvedela, da se sredi Evrope sprehaja nekaj 10.000 necepljenih lastniskih psov (seveda so obenem tudi necipirani) zaradi neizvajanja nekega ze davno sprejetega zakona.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , četrtek, 15.11.2007 : 12:18:13
Bi se strinjala.
Kaj pa lahko naredimo?
VURS se mi zdi,da je zelo neobčutljiv za izvajanje zakonov,kar se družnih živali tiče.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 12:19:26
Hm, smo ze enkrat obdelovali, pa ne skodi se tukaj - VURS bi bil tudi obcutljiv, ce bi EU in sirsa javnost izvedela, da se sredi Evrope sprehaja nekaj 10.000 necepljenih lastniskih psov (seveda so obenem tudi necipirani) zaradi neizvajanja nekega ze davno sprejetega zakona.

EU pri tem nima nič, ker družne živali spadajo pod nacionalni "problem".  Se je pa osnovala nova organizacija, PIE (pets in europe), ki lobira za sprejetje harmonizirane zakonodaje v EU, ki bo krila tudi družne živali.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 12:35:44
Hja, namesto da jamram, bi morala začet razlagat, da imamo vsi mi problem. Halo vi, imamo nacionalni problem. Moji varovanci so ravno toliko vaša odgovornost kot moja.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 12:56:02
Jaz mam pa eno konkretno vprašanje: (ok, no  :-\ več kot eno  :P)

Kaj in kam s temi tremi (in vsemi ostalimi) mucami?  :-\ (v nadstropja jih ipak ne bo mogoče nalagat...)

Tele muce so bile nekaj dni nastanjene na kliniki, kjer so bile tudi zdravljene, kar pomeni da so ustvarile strošek. Konkretna klinika (al karkoli že je), bo izdala račun Zavetišču Horjul, ki ga seveda občina ne bo plačala. Torej ga mora plačati zavetišče. Joj kako se cifre hitro večajo, ko gre za minus.... in hja... trapasto računovodstvo, kjer se minusi ne krajšajo  :P
Hja.... pa naprej?  ??? Ostat pri tem minusu, jih takoj s/k (ki naj bi jih placala obcina) in jih zvecer vrnit nazaj v njihovo okolje kot pravi zakon? Al KAJ Z NJIMI?  ???

Al pa naj bojo 14 dni v karanteni in medtem bojo jedle, pa cepljene bojo, pa s/k, pa pesek rabijo.... no in to vse stane, račun pa bo tako in tako poravnalo zavetišče. In potem, če bo sreča res velika, bodo v nekaj mesecih oddane, posvojnina pa bo znašala nekaj centov več kot 20 € za vsako, (če posvojitelj na to ne bo pozabil).
Hm.... torej še eno vprašanje.... večina tule nas itak ne pričakuje, da bodo vrnjene nazaj in še manj evtanazirane, ker po enem mescu še ne bodo oddane, ampak.... kdo naj poravna stroške, ki jih ustvarijo muce, ki niso dimasto sive ali nitkasto dolgodlake ali pa vsaj oranžne? Če za njih nihče niti ne pokliče?
Pa tudi če se bo za tele tri našlo vsaj finančno rešitev.... kaj z vsemi ostalimi potomci tele mačje matere? Da niti ne omenjam drugih?  ???
Pravijo, da nas je slovenclnov tako malo, da smo si itak vsi v žlahti. Naprošam torej svojo žlahto, da poskrbi za s/k (vsaj) mačk, ki imajo izhod ven in na to opozori še tisto žlahto, ki ne prebira tele teme? ???


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Tecka , četrtek, 15.11.2007 : 12:56:53
Hm, smo ze enkrat obdelovali, pa ne skodi se tukaj - VURS bi bil tudi obcutljiv, ce bi EU in sirsa javnost izvedela, da se sredi Evrope sprehaja nekaj 10.000 necepljenih lastniskih psov (seveda so obenem tudi necipirani) zaradi neizvajanja nekega ze davno sprejetega zakona.
Mogoče bi bilo ravno zato pametno, da bi izvedeli ;). Malce sem zlobna, samo včasih je edini način, da nekoga (VURS v tem primeru) spremeniš to, da ga udariš tam kjer najbolj boli. Žal je tako.
lp
T.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Gargamel , četrtek, 15.11.2007 : 13:12:26
Če bi recimo želeli zaposliti več inšpektorjev, ki bi hodili po terenu prevejati predpisano čipiranje, to pomeni: Vurs odgovarja ministrstvu, ki je pod okriljem vlade. Vlada predlaga proračun, ki ga mora potrditi DZ. Vursa se tiče tudi ZJU (zakon o javnih uslužbencih), ki je poleg tega da si lahko izpahneš čeljust zaradi zehanja, skrajno administrativen. Vsak upravni organ mora sprejeti kadorvski načrt, ki mora zajemati: trenutno stanje zaposlenih, stanje zaposlenosti za prihodnji 2 leti, zaposlitve za določen in nedoločen čas, ter predvideno prestrukturiranje del. mest. Predlog načrta mora biti predhodno uskaljen z predlogom  proračuna. Ampak te vnaprej določene birokratske poti niso ovira, saj se kadrovski načrt lahko vedno spremeni, če se:
1.se trajno ali začasno poveča obseg dela in tega dela ni mogoče opraviti z obstoječim številom javnih uslužbencev
2.če upravna organizacija uspe pridobiti/zagotoviti dodatna finančna sredstav za nove zaposlitve.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: lorry , četrtek, 15.11.2007 : 13:35:19
Služb tako primanjkuje...  :)


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 13:55:41
Citat
Hja, namesto da jamram, bi morala začet razlagat, da imamo vsi mi problem. Halo vi, imamo nacionalni problem. Moji varovanci so ravno toliko vaša odgovornost kot moja.

Pa se dejmo spopast s problemom.
Nacionalnim problemom, ker gre »le« za družne živali, če govorimo o neizvajanju zakona na tem področju.
Ali z ne le nacionalnim problemom, če govorimo o neizvajanju ZZŽiv na splošno oz. evropskih direktiv oz. pravzaprav bi morali tu govoriti o nepodpori vodstva VURS-a lastnim inšpektorjem.
Zaradi takšnega odnosa vodstva VURS-a do lastnih inšpektorjev ostaja izvajanje zakonodaje odvisno od »jajc« in tega, koliko gre določenemu inšpektorju za živali, da gre čez polena, ki jih dobiva. In če pride so situacije, kjer je potrebno žival odvzet, bo eše toliko bolj previden – ker če bo užaljen skrbnik odvzete živali tožil, si bo inšpektor moral sam plačati odvetnika, ker ga takrat VURS skor poznat ne bo hotel. Pa se sprašujemo, zakaj je tako malo odvzemov.
Bi se lahko to definiralo kot oviranje izvrševanja zakonodaje?
To je pa že stvar, ki bi morda bolj zanimala tako EU kot širšo javnost.

In širša javnost je občutljiva tema, če se je pred njo treba zagovarjati…

A kako to izvesti? Trenutno je naša beseda proti besedi vodstva VURS-a. Na inšpektorje jaz ne bi računala, ker bi se bali sankcij. Pri tem ne smemo pozabiti na govorice, da je vodstvo VURS-a bilo postavljeno politično. Tudi v Delu so se prenehali članki na račun VURS-a, ki jih je pisala Šoštaričeva. Le zakaj?
Ko vzamemo vse to v zakup, vemo, s čim (kom) imamo opravka in se moramo zavedati, da moramo nabrati dovolj močne in podprte argumente. Seveda pa kljub vsem vplivom ne smemo pozabiti, da državo tvorimo državljani.
Torej, kako zvlečti vodstvo vursa v situacijo, ko se bo morala zagovarjat zaradi nepodpore pri izvajanju veljavne zakonodaje? Tednik? Trenja? Trenja bi bila fajn stvar, a se moramo zavedati 2 stvari: prva – trenja so na popTV, ki predvaja kmetijo kar je malček kontraindikatorno. Kot drugo, v odprtih debatah se ne sme pojaviti niti en samcat na »naši« (če želite) strani, ki bo pred kamero točil krokodilje solze zaradi ubogih fifijev in micijev. Pokazat se moramo s fakti, ki so dokazani in delujejo brez kazanja čustev. In se ne pustit sprovocirat z izjavami »saj še za ljudi ni poskrbljeno« - itak, slaba zaščita živali pomeni sabo zaščito ljudi, ker se širijo bolezni. Torej smo oh in sploh koristni in mislimo na široko dobro. Za seboj imamo zakon. Torej….


Moje naglas razmišljanje….



Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 13:57:29
Če bi recimo želeli zaposliti več inšpektorjev, ki bi hodili po terenu prevejati predpisano čipiranje, to pomeni: Vurs odgovarja ministrstvu, ki je pod okriljem vlade. Vlada predlaga proračun, ki ga mora potrditi DZ. Vursa se tiče tudi ZJU (zakon o javnih uslužbencih), ki je poleg tega da si lahko izpahneš čeljust zaradi zehanja, skrajno administrativen. Vsak upravni organ mora sprejeti kadorvski načrt, ki mora zajemati: trenutno stanje zaposlenih, stanje zaposlenosti za prihodnji 2 leti, zaposlitve za določen in nedoločen čas, ter predvideno prestrukturiranje del. mest. Predlog načrta mora biti predhodno uskaljen z predlogom  proračuna. Ampak te vnaprej določene birokratske poti niso ovira, saj se kadrovski načrt lahko vedno spremeni, če se:
1.se trajno ali začasno poveča obseg dela in tega dela ni mogoče opraviti z obstoječim številom javnih uslužbencev
2.če upravna organizacija uspe pridobiti/zagotoviti dodatna finančna sredstav za nove zaposlitve.

VURS ne le da ne zaposljuje novih inšpektorjev, menda celo redči njih vrste


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Tecka , četrtek, 15.11.2007 : 14:00:56
VURS ne le da ne zaposljuje novih inšpektorjev, menda celo redči njih vrste
Heh še preveč jih je, pa nič ne naredijo. Katastrofa :-X


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 14:04:53
Heh še preveč jih je, pa nič ne naredijo. Katastrofa :-X

Ni jih preveč, mnogo premalo jih je. In zakaj nič ne naredijo - eden od razlogov je naveden v mojem prejšnjem postu.

V katerem sem pozabila nakljukati še tole:
Preden se spopademo, bi bilo fino, da, če se gremo pizdit, zakaj se ne plačuje s/k, da se poveže z ostalimi zavetišči in izve kot prvo, katere občine ne plačujejo, in kot drugo, katere občine sploh nimajo pogodbe in pritisnit še na njih


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Žiži , četrtek, 15.11.2007 : 14:18:13
, saj se kadrovski načrt lahko vedno spremeni, če se:
1.se trajno ali začasno poveča obseg dela in tega dela ni mogoče opraviti z obstoječim številom javnih uslužbencev
2.če upravna organizacija uspe pridobiti/zagotoviti dodatna finančna sredstav za nove zaposlitve.

o saj bi se, sredstva pa itak lahko pridobijo že danes, z pisanjem že zakonsko določenih glob, ki niso ravno mačji kašelj, pa še ostajala bi jim in bi jih lahko preusmerjali v problematiko  o kateri danes govorimo.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Gargamel , četrtek, 15.11.2007 : 14:29:05
1. nisem prepričana, da je vsem zavetišče v interes s/k.
2. tudi občine, ki nimajo pogodbe, morajo pa izdati napotnico za zavet. Poleg tega - ce bodo nekega dne imele vse obcine pogodbe z slo zavetisci, ne verjamem da bo kaj bolje, ce bodo tista,hm, "sumljiva" zavetisca delala naprej tako kot delajo dandanes. Perun recimo sploh ne sprejema mack. Tudi ce bodo obcine zagotavljale višje finance mesečne oskrbe za mačke/pse, pravzaprav za tista zavetišča, ki ne testirajo, s/k in cepijo bi to pomenilo le vec denarja in se manjsi interes, da živali oskrbijo. Vem da se sliši zelo smešno, ampak glede na to kako delujejo nekatera zavetišča danes, je to zelo realna misel. In katere vet. inšpektorji pustijo na miru kljub prijavam. Paonta zavetišča pač ni le oskrba živali tisti mesec, ampak dolgoročno izboljšanje stanje. Tista zavetišča, ki tako ne posljujejo (ker jim to ni v interesu azardi izgube financ), so šibak člen v verigi in (poleg vsega ostalega) povzročajo, da se začaran krog vrti naprej. medtem ko imaš an drugi strani zavetišča, ki morajo pucati še ta d**k za ostalimi in posljujejo z večnim minusom, akutnim pomanjkanjem časa in prostora, ker dobijo enake ali še nižje finance kot tista "druga" zavetišča in ker živali oskrbijo/rehabilitirajo/oddajo v nov odgovoren dom/preverjajo posvojitelje kakor je treba in kakor določa zakon.

Veriga pač ne more delovati, če posamezni členi nefunkcionirajo - vurs, druga zavetišča, kar povzorči ohranjanje stanja in nvsezadnje tudi ohranjanje mentaliete ljudi, ki vidijo da lahko ostanejo nekaznovani kljub temu, da psa usekajo s sekiro, zažgejo mačko, krišijo posvojitvene pogodbe in nimajo blagega pojma kaj je kolektivna odgovornost.

Lp, Maja


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 14:31:13
o saj bi se, sredstva pa itak lahko pridobijo že danes, z pisanjem že zakonsko določenih glob, ki niso ravno mačji kašelj, pa še ostajala bi jim in bi jih lahko preusmerjali v problematiko  o kateri danes govorimo.

Bi, hipotetično. Samo se pa stvar v praksi ne odvija tako.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 14:34:56
In spet pridemo do rigiroznega izvajanja zakona. Je pa ta luknjast, kar je zopet problem. In ena največjih lukenj je, da v pravilniku piše, da morajo živali iz zavetišča iti načeloma kastrirane / ster.
Tumbarija.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 14:37:06
V pravilniku piše, da je potrebno imeti dober razlog za dat ven brez s/k.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Tecka , četrtek, 15.11.2007 : 14:39:23
Torej se lahko s prašniki odda le premlade za ta poseg. Je pa dejstvo, da gre v posojitev največ takšnih in mislim da razen Smetke nihče ne preverja, če so lastniki to izvedli.
lp
T.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 14:47:11
V pravilniku piše, da je potrebno imeti dober razlog za dat ven brez s/k.
Točno tako, a ker se zakon ne izvaja, kot bi se in se nekaterim zavetiščem gleda čez prste..... Ali pa celo nekateri inšpektorji ne znajo brati zakona, zato se npr. lahko breje psice in mladiče "fenta" že 2 meseca po kotitvi.

Kar se pa tiče "premlad", nisem stroka, a marsikje po svetu je zgodnja k/s ustaljena praksa in ne zaznavajo kakršnihkoli komplikacij.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 14:47:29
Kakorkoli... ne glede na vse, je moje zavetišče vsak dan v večji riti. Zdaj, prav zdaj, in ne glede na to, kaj bo čez leto ali dve. Imam jih, kolikor jih je družba podarila; in lahko vpijem, težim, jamram, jočem, se sekiram, ta trenutek ni prav nič drugačen, kot je bil kakšen prej. Računi ostajajo neplačani, živali se nabirajo, posvajajo jih tako počasi, da počasneje menda sploh šlo ne bi in za povrh vsak dan izvem kaj novega o sebi in delovanju zavetišča. Morala bi tako in ne drugače. Ali pa ravno obratno. Pa kaj, ko ne bi bilo čisto nič drugače, če zdajle nikogar več ne bi bilo - bili bi pa novi.
In hja... ko izveš, kdo je mama in kdo je oče naših Napoleona in ostale bande, ti je vse jasno. Tudi to, kaj je neodgovoren skrbnik in zakaj še dolgo ne bo drugače.

Ali pa kronično bolne, Tecka. Npr. s srčno napako ali kaj podobnega, pri kateremu bi narkoza bila lahko še posebej tvegana.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Tecka , četrtek, 15.11.2007 : 14:58:17
Na te sem pozabila  :-[, pa sem ga imela sama (Janči) :-[. Samo v ostalih zavetiščih take evtanazirajo...
Mah vseskupaj zveni za obupat :-\


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 15:01:52
Torej najprej začnimo iskat finančno pomoč. Kdo zna dovolj nemško, da bi sestavil (ali prevedel, če ga sestavim) dopis za A in D zavetišča / organizacije. Koga kontaktirat: "tierheim" v google pa pogledat, če zgledajo ok in če imajo "international acitivites" ali "pod aktuell". Pri večini takih bo omenjena "romania" ali "galgos aus spanien"... Ob tem se paziti organizacij, ki so nerealne "mačkarice". Mislim, da bi prej pomagala zavetišča zavetiščem, a probat pri ostalih ni greh.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Jana , četrtek, 15.11.2007 : 15:08:10
uncas, se spogledujem s tvojim razmisljanjem in definitivno se strinjam, da je v kakrsnikoli konfrontaciji treba priti z dokazljivimi ciframi, s papirovjem ... in ne z jokom in stokom.

Bi pa na EU dodala se spodnje branje. Ni nezanemarljivo, da so cifre necepljenih psov v nebo vpijoce. Sam VURS je dal stevilke, po katerih se da sklepati na kaksnih 100.000-150.000 neevidentiranih (torej berimo: necepljenih) lastniskih psov, poleg teh pa ni cipiranih se ostalih nekaj 10.000 psov, starejsih od 4 leta.

Tule je citat:
Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA) je bilo po podatkih Veterinarske uprave Republike Slovenije 15. julija 2006 v Sloveniji registriranih okoli 160.000 psov (po navedbah nekaterih veterinarjev naj bi bilo vseh psov okoli 300.000), medtem ko je po podatkih VURS le okoli 10% vseh registriranih psov čistih pasemskih. Območni uradi VURS so leta 2005 zabeležili 1257 ugrizov psov, veterinarsko je bilo obravnavanih 463 primerov, izvršenih pa je bilo 127 sankcij. Največ napadov so zabeležili območni uradi Novo mesto, Maribor in Murska Sobota.
Mag. Borut Sajovic
Spremni tekst k Predlogu zakona o odgovornem lastnistvu psov inravnanju z nevarnimi psi (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1063)


Je sicer bilo tole napisano z nekim drugim namenom, pa vendar cifre ostajajo. In zakaj te cifre zagotovo zanimajo Evropo?

- ZAKON O VETERINARSKIH MERILIH SKLADNOSTI (ZVMS) (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200593&stevilka=4018) je spisan zaradi skladnosti zakonodaje in postopkov z EU, prav tako vse, kar sledi:
- Pravilnik o boleznih živali (http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200781&dhid=91464)
- Pravilnik o izvajanju sistematičnega spremljanja stanja bolezni in cepljenj živali v letu 2007 (http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=2006140&dhid=86851)
- Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline – Rabies (Lyssa) (http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=2006139&dhid=86843)

10. člen

(preventiva)

(1) Imetniki psov morajo zagotoviti cepljenje psov proti bolezni, ko ti dopolnijo tri mesece starosti.
    (2) Najpozneje ob cepljenju morajo biti psi označeni in registrirani. V primeru, da imetnik psa s prebivališčem v Republiki Sloveniji cepi ali registrira psa v drugi državi, mora zagotoviti vnos cepljenja oziroma registracije v register psov v CIS VURS najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja oziroma registracije. Ob cepljenju je potrebno psom odpraviti tudi notranje zajedalce.
    (3) Ponovna cepljenja (revakcinacije) psov je potrebno opravljati v rokih, ki jih določajo proizvajalci cepiv, vendar od zadnjega cepljenja ne sme preteči več kot 12 mesecev.
    (4) Cepiva, ki se uporabljajo za cepljenje proti bolezni, morajo izpolnjevati standarde za cepiva, ki so navedeni v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
    (5) Cepljenje opravljajo veterinarske organizacije in o opravljenih delih mesečno do desetega dne v mesecu poročajo v CIS VURS.
    (6) Identifikacijska številka živali, cepljenje, podatki o cepivu in datum predvidenega ponovnega cepljenja so sestavni del evidenc, ki jih mora voditi veterinarska organizacija, vpisati pa jih mora v register psov v CIS VURS in v veterinarski dokument, ki mora spremljati psa.
    (7) V skladu z Odločbo Komisije z dne 2. februarja 2005 o določitvi obdobja, po preteku katerega je cepljenje proti steklini veljavno (2005/91/ES) (UL L št. 31 z dne 4. 2. 2005, str. 61), se šteje, da je cepljenje ali ponovno cepljenje proti bolezni veljavno šele 21. dan po opravljenem cepljenju.


Vse je po dolgem in pocez skladno z direktivami EU.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 15:14:45
Eto, super, to so argumenti!

Za soočenje namreč. In za zahtevo odgovorov.
Iz prakse pa žal vem, da se še v državah, ki so zelo problematične glede pasje populacije, da ne omenjam urbane stekline pri mačkah in psih, EU ne zgane.
Bo pa mogoč nekaj premaknilo tudi EU: Lishmania - meje so odprte, nemčija in anglija sta že okuženi. Zdravstveno varstvo evropejcev znajo biti stranska vrata k sprejemanju harmonizirane zakopnodaje.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Gargamel , četrtek, 15.11.2007 : 15:15:11
Nacionalne zakonodaje morajo tako ali tako biti skladne z EU, vendar je sama implementacija sprejetik politik (ki se iz zgoraj napisanega izvaja) v domeni države članice, kakor tudi monitoring&sankcije (EU vedno predvideva tudi nek monitoring na nadnacionalni ravni).


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 15:16:34
Samo v ostalih zavetišèih take evtanazirajo...
ostalih ???


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Gargamel , četrtek, 15.11.2007 : 15:18:16
Sleepy :-* :-* :-*

daj daj, veš da ni mislila tako ;)

Imamo ena in druga zavetišča, koprčani itak da spadate med "ena" :) :) :) :)

Lp, Maja


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 15:19:16
Nacionalne zakonodaje morajo tako ali tako biti skladne z EU, vendar je sama implementacija sprejetik politik (ki se iz zgoraj napisanega izvaja) v domeni države članice, kakor tudi monitoring&sankcije (EU vedno predvideva tudi nek monitoring na nadnacionalni ravni).

Nacionalne zakonodaje, ki se tičejo EU zakonodaje, morajo biti skladne.
Ponovno, EU zakonodaja o družnih živalih ne obstaja spljoh!

Obstaja Konvencija za zaščito družnih živali ES, a to je t.i. "mehak zakon", in neupoštevanje le-tega ne nosi sankcij. Poleg tega moram še enkrat preverit, a mislim, da SLovenija sploh ni podpisnica. Itak nič zato, ker je konvencija precej plehka.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sleepy , četrtek, 15.11.2007 : 15:34:57
Sleepy :-* :-* :-*

daj daj, veš da ni mislila tako ;)

Imamo ena in druga zavetišèa, koprčani itak da spadate med "ena" :) :) :) :)

Lp, Maja
:) Jaz že vem, samo ne vem če vsi, ki berejo (oz. vem, da eni itak sploh ne... še kej druzga ne  ::))
 ;)


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Gargamel , četrtek, 15.11.2007 : 15:40:25
Nacionalne zakonodaje, ki se tičejo EU zakonodaje, morajo biti skladne.

To mislim, da je jasno vsem. Torej nacionalni pravni red mora biti skladen z pravnim red EU. ;)

Ponovno, EU zakonodaja o družnih živalih ne obstaja spljoh!

Vem. :)  Govorila sem o ZVMS (Janin post), ampak si me prehitela z svojim postom.

Lp, Maja


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Tecka , četrtek, 15.11.2007 : 15:51:00
ostalih ???
Sori, ni mi kliknil Koper... ;). Med šihtom skačem na forum sem z misimi na večih koncih, pa potem nisem natančna... Se posipam s pepelom.
Si bom vzela čas, ko zaključim in bolj natančno "predelala" kompletno temo.
lp
T.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 15:52:40
Kaj storiti, ko se izkaže, da očitno nismo vsi čustveni labilneži, ki teramo do nezavesti in še čez kar pač, ampak da premoremo tudi znanje, pa vseeno ni rešitve ne vidiku? Vsaj takšne ne, v doglednem času in predvsem trajne?


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 15:52:47
To mislim, da je jasno vsem. Torej nacionalni pravni red mora biti skladen z pravnim red EU. ;)

Vem. :)  Govorila sem o ZVMS (Janin post), ampak si me prehitela z svojim postom.

Lp, Maja

Se jaz tud mičk'n prehitevam, k med delom kljukam...  :-[ ::)


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 15:58:40
Kaj storiti, ko se izkaže, da očitno nismo vsi čustveni labilneži, ki teramo do nezavesti in še čez kar pač, ampak da premoremo tudi znanje, pa vseeno ni rešitve ne vidiku? Vsaj takšne ne, v doglednem času in predvsem trajne?
Dobro vprašanje. Jaz ponavad delam tole:  (http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/s040.gif)  pa tole:  (http://www.cosgan.de/images/midi/boese/g015.gif)
Sam ni tolk zlo produktivno...   :-\ :-X >:(


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 15.11.2007 : 19:37:18
Citat
Kdo zna dovolj nemško, da bi sestavil (ali prevedel, če ga sestavim) dopis za A in D zavetišča...

Uncas, če misliš resno z nemškimi in avstrijskimi zavetišči, za prevode ni problema - bo narejeno tako kot je treba in z veseljem, le včasih bo treba kak dan počakat, glede na razpoložljivi čas pač...

LP & sporoči!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 15.11.2007 : 19:41:36
Pa za kakšne klice v nemščini velja enako... Čeprav ravno poznavalec tovrstne zakonodaje pa nisem, ampak za operativne stvari zmenit se - to pa komot računaš...


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 15.11.2007 : 20:08:39
Super! Se bom lotila asap (ko najdem 5 minut). Upam, da te ne moti, če sestavim v angleščini, da ostane v rezervi če bomo na hit rabili.
Seveda mora Smet povedat, če se strinja.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 15.11.2007 : 20:18:24
No problem!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 21:01:35
Smet se strinja, ker si nadvse želi, da bi bila vsaj brez finančnih težav, če že tako iracionalno puca za vsemi mogočimi rodovniškimi in ostalimi živalmi (beri: njihovimi lastniki, jasno).


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: tina.g , četrtek, 15.11.2007 : 21:44:49
Jaz prevedem v angleščino če bo kdo sestavil!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 23:00:41
Jutri se obeta nov naval mačk, za katere je sprejetje nujno.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: pridna , četrtek, 15.11.2007 : 23:04:20
 :) Lepo.  :)


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , četrtek, 15.11.2007 : 23:21:53
Jst mam dost.


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: pridna , petek, 16.11.2007 : 07:00:22
Česa? Mačk? Ljudi? Zavetišča? Dneva? Foruma? Pisanja? Predvidljivo nepredvidljivih situacij? Vremena? Neučinkovitega državnega aparata? Zakonov? Peska v oči? Hlodov? Mazohizma? ...
Bodi bolj specifična. Stavka "Jst mam dost" pa res ne morem komentirat...


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , petek, 16.11.2007 : 14:28:38
No problem!

župca, če smet potrdi, dobiš domačo nalogo :P


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , petek, 16.11.2007 : 17:36:08
Citat
Smet se strinja, ker si nadvse želi, da bi bila vsaj brez finančnih težav, če že tako iracionalno puca za vsemi mogočimi rodovniškimi in ostalimi živalmi (beri: njihovimi lastniki, jasno).
Je že potrdila, se mi zdi... :) Tako da kar!


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , petek, 16.11.2007 : 17:39:52
Mora še spisan text potrdit (k jaz nisem lih pisar), če mi pa lahko na zs pošlješ svoj mail (jaz nimam dostopa), ti ga pošljem kar kot je


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , petek, 16.11.2007 : 17:52:12
Drugic podatke na moj mail  ;).


Naslov: Re: Lotus, Intra, Dona ali zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , petek, 16.11.2007 : 19:03:41
Trije mačkoni iz začetka te teme gredo danes v začasno namestitev. Oddajajo se s pogodbo zavetišča in pod našimi pogoji. Kontakt malo kasneje v njihovi novi temi.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , petek, 16.11.2007 : 21:46:56
 (http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c014.gif)

Medtem pa se domače naloge že delajo!  (http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c026.gif)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: anja87 , petek, 16.11.2007 : 22:49:58
Mal sm pozna, ampak, če slučajno rabite kak prevod v angleščino, ni problema, z največjim veseljem, pa še časa mam dovolj  :) Znanja mam dovolj  ;D


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: skogkatt , petek, 16.11.2007 : 23:04:13
No jaz tudi za nemščino. Sem bila dosti dolgo pri njih...


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , sobota, 17.11.2007 : 00:39:02
Angleščina (jaz) in nemščina (f.župca) že kriti, najlepša hvala!!!


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Mel , sobota, 17.11.2007 : 10:36:23
Če lahko kakorkoli drugače pomagam ... sem tu.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , sobota, 17.11.2007 : 11:10:52
Super, ker mene trenutno resnično čas j***
Če lahko kdo od vas nemškogovorečih odkljuka "tierheim" v google, pa si vsakega mal poleda, pa če majo kake "international" variante pa naredi spisek obetavnih in "normalnih", na katere bi se dalo nasloviti prošnjo. Večina so to zavetišča v kakih večjih (ni pa nujno) mestih: Arche Noah v Grazu, pa Munchen, pa berlin, pa...
Treba bo mal narest selekcijo, npr. na kak villach se ne bi obračala, k še svojih stvari nimajo poštimanih...
Poleg tega bi bilo fajn tudi pogledat za kake organizacije, sam spet ne kakih mačkaric, ki bodo vlekle denar s tem, da boddo pisale, da v grozni sloveniji žremo žive pse in jih nevemžekaj, kot se je že dogajalo.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Mel , sobota, 17.11.2007 : 11:11:56
Jaz lahko pomagam v čemerkoli, kar ni povezano z nemščino - z njo sem žal skregana.  :-[


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , sobota, 17.11.2007 : 11:20:46
Pa še predlog, saj ne da bo neka velika rešitev, a vse kar pomaga...
Marsikatera organizacija ali zavetišče ima na svoji strani pri prošnjah za donacije zneske, in kaj se s takim zneskom lahko naredi: npr. 10€ hrana za enega muca za X dni, ali za enega kužata...
20€.....
50€....
neki v tem smislu. Folk ma potem občutek, da je s tistim, kar je dal, res eni dotični živali nekaj pomagal in je psiho finta, ki da človeku "boljši" občutek, kot pa da je njegova donacije le kapljica v morje.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Klavdija , sobota, 17.11.2007 : 11:35:51
Citat
sam spet ne kakih mačkaric, ki bodo vlekle denar s tem, da boddo pisale, da v grozni sloveniji žremo žive pse in jih nevemžekaj, kot se je že dogajalo.
hehe...ja to pa res ja... ::)

A mi lahko kdo pove za kaj se gre? :-[ Nmareč berem..pa ne zaštekam... :-[ ;D
Morda lahko pomagam....

LP


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , sobota, 17.11.2007 : 11:57:13
V glavnem gre za tole:

Spet jaz  :) :). Občine ne plačajo sterilizacij/kastracij, vkolikor je žival sprejeta v zavetišče in ni vrnjena v naravo. Meni pravilnik nalaga, da najdem skrbnika, ki bo to opravil sam, vkolikor oddajam žival, ki še ni dovolj velika za poseg. V nasprotnem primeru mi pravilnik (in jaz sama sebi) nalaga sterilizacijo/kastracijo in ne smem dat živali ven brez tega. Občine tudi niso dolžne plačevati sanacijo poškodb, amputacije itd. Le prvo pomoč, da se najde lastnika (če se ga, itak prevzame strošek on) in evtanazijo. Če se komu ljubi, lahko malo sešteje znesek, ki sem ga pridelala prejšnji in ta teden... sicer pa obveščam vse, da ne gre več. Do nadalnjega sestopam s piedestala ali kje že bojda sem in poškodovane, bolne... čaka enaka usoda kot kje drugje, ostale pa 30 dni,  vkolikor posvojiteljev ne bo.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Klavdija , sobota, 17.11.2007 : 12:08:17
Smetka..ja..to sem razumela.. :-[ :-X... ampak tole v vezi z nemščino pa to...kaj točno potrebujete?


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , sobota, 17.11.2007 : 12:17:11
Torej najprej začnimo iskat finančno pomoč. Kdo zna dovolj nemško, da bi sestavil (ali prevedel, če ga sestavim) dopis za A in D zavetišča / organizacije. Koga kontaktirat: "tierheim" v google pa pogledat, če zgledajo ok in če imajo "international acitivites" ali "pod aktuell". Pri večini takih bo omenjena "romania" ali "galgos aus spanien"... Ob tem se paziti organizacij, ki so nerealne "mačkarice". Mislim, da bi prej pomagala zavetišča zavetiščem, a probat pri ostalih ni greh.
Tole


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Klavdija , sobota, 17.11.2007 : 13:04:31
Aha zdaj pa razumem...  ;)

Vsekakor probat ni greh. Jaz ravno dopisov ne bi upala prevajat, ker tako dobro (slovnično in brez napak) spet ne znam.... ::) :-[
Nemci veliko pomagajo zavetiščem...ampak koliko vidim jim je velik interes takrat oz.tam kjer se na daleč vidi, da so zelo, zelo slabe razmere.
..In potem imajo akcije..zbiranja..sredstev in stvari ( tudi naše društvo je že sodelovalo za pomoč Poljskemu zavetišču )....radi gredo potem tud v skupini na to mesto pomagat..si pogledat...zabijajo hiške, barvajo, grabljajo... :)..itd...Vsekakor pa seveda tudi pomagajo pri oddaji psov...
No..verjamem, da to veste..pa ne delam se pametna ali kaj..ampak že vrsto let "jih" spremljam..takšne in drugačne organizacije tam...
Za zavetišče do zavetišča, da bi pomagali finančno pa še nisem zasledila...
Če kaj najdem/zvem..da bi kdo finančno pomagal...seveda javim...
Torej gre izključno samo za pomoč v financah in nič drugega?

Fino bi bilo npr. tudi navest...da se potrebujejo finance za kastracije in sterilizacije...To ima efekt.
Preprodajalci pa to...nenadzorovana legla..nerodovniška...
Potrebno pa je vsekakor pojamrat; pa saj..pri nas res ni vse "zlato"....čeprav mačk res ne mečemo za hrano psom............................. 8)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Tecka , sobota, 17.11.2007 : 14:17:53
Sestrična, ki je domača na sceni slavnih, mi je povedala, da Brigitte Bardot rada pomaga živalim v stiski. Malo pogooglala in našla TOLE (http://www.fondationbrigittebardot.fr/). Mogoče bi se pa splačalo kakšen mail poslat. Jaz se francoskega jezika sicer šele učim, ga pa zato moja mami obvlada 100% in bi mi sigurno pomagala s prevodom, ...
lp
T.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: the_girl , sobota, 17.11.2007 : 14:33:22
Če prav razumem se govori tudi o dobrodelnem koncertu.
V tem primeru morda ne bi bilo slabo kontaktirati tudi Saše Lendero, ki je tudi velika ljubiteljica živali ( http://www.sasalendero.com/2008/html/zivali.php ). Mislim, da bo tale mail pravi naslov: info@lendero.eu

Ali pa Jadranko Juras. e-mail: info@JadrankaJuras.si

Če se malce pobrska po straneh slovenskih glasbenikov se najde mnoge kontaktne številke in ni vrag, da bi se jih vsaj nekaj odzvalo :)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Klavdija , sobota, 17.11.2007 : 15:50:59
Saša Lendero tudi na e mail odgovori... :)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: the_girl , sobota, 17.11.2007 : 15:52:23
Saša Lendero tudi na e mail odgovori... :)

Aha, ona ali njen Miha ;)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: SuhaVoda , sobota, 17.11.2007 : 16:26:22
Meni se trga srce, ko berem ves ta špeh tu. Ne vem, kaj narediti. Ker imam že tri muce, drugega ne morem, kot dati nekaj denarja od sebe.
Na licitacijah bom od zdaj naprej licitirala z večjimi zneski. Povprašala bom za deke in druge potrebne zadeve naokrog. Nalepila bom naokoli nekaj plakatov, ponudim lahko prevoz v popoldanskem času - česarkoli in kogarkoli.
Pa imam še en hmmmm predlog zate Smetka. Glede na to, da potrebujete denar in da zavetišče nima ravno dneva odprtih ur... Ne vem sicer, kaj boš rekla na to ti, ker vem, da prebivalcem obiski niso ne vem kako ok... Če bi se dalo recimo Obisk v zavetišču Horjul na licitacijo z izhodiščno oceno 100 EUR, z veseljem zlicitiram, ker si že dolgo želim videti kje in kako je v Zavetišču, koga od mac počohati... Samo predlog. Kapljica v morje, pa vendar... Mogoče bi lahko vsak mesec sprejeli eno osebo ali tri naenkrat ali kaj podobnega... Kaj pa vem no, nekaj pa je. Ali pa damo na licitacijo spet kak večji, več vreden predmet, kot je bilo s tisto sliko. Ni vrag, da ne bi hitreje zbrali denarja :S Saj ne, da ga imam veliko, ampak, bomo z združenimi močmi ane... Nekaj pa le je.

Lahko začnemo z zbiranjem podpisov za spremembo zakonov, za večjo odgovornost občin itd., z neko akcijo osveščanja ljudi... Lahko organiziramo deljenje letakov po domovih - na letake pa napišemo A) da je to problem vseh, naj pomagajo z donacijami, B) naj posvojijo žival. Kartušo, papir, rezanje in deljenje pa verjetno sem in tja lahko kdo žrtvuje in ni vrag, da ne bi bilo učinka. Treba je oblikovati primeren letak za nagovor in ga obesiti na stran poleg aktualnega plakata, da bi lahko še ta letak poleg plakata lepili na stene... Jaz bom naslednji teden obesila nekaj teh plakatov.

Dajmo no, če združimo moči, nam bo pa ja uspelo malo olajšati trenutno situacijo.

Nimam veliko časa in denarja, ampak za Horjulčke bom že našla. Če se odločiš, zastaviš nek cilj in rineš in rineš, ni vrag da ne rata.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , sobota, 17.11.2007 : 16:29:41
Imamo uradne ure, so jih "izglasovali" tisti, ki jih zdaj itak ni od nikoder... od ponedeljka do petka od 8.30 in 12.30.
Če rineš in rineš... si tam, kjer sem jaz zdaj. V riti.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: SuhaVoda , sobota, 17.11.2007 : 16:31:37
P.S.: Jadranka tudi odgovori na mail! Preverjeno!!! Sploh je pa ona res borka za pravice živali - mogoče bo imela kako dobro idejo. Kot vem, je tudi strani mojpesneta že obiskovala in licitirala. Dajmo no...
Jaz mogoče lahko pridem do Anžeja Dežana, do še koga drugega... Naredimo nekaj.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: SuhaVoda , sobota, 17.11.2007 : 16:33:50
Ah Smet... Pa morš rint ven iz riti ne notr ;) Saj bomo našli pot, boš videla. No, potem pa dajmo na licitacijo Dan v Zavetišču Horjul madona. Ala help & all :)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: anja87 , sobota, 17.11.2007 : 16:35:59
Moj fant dela v firmi, ki se ukvarja z ozvočevanjem in lučkanjem. Delajo predvsem Dragojeviča, Šank rock in Plestenjaka - torej, oprema je taka, kot mora bit. Tud lastnik firme ima zelo rad živali, predvsem pa imajo kontakte znanih slovencev - od rockerjev do pop pevcev. Lahko mal mojmu na dušo popiham in če že drugega ne (v mislim imam predvsem poceni oz cenejše ozvočenje) lahko vsaj kak kontakt dobim, če ste res zainteresirani. Upam, da bo to kaj pomagalo.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: ika , sobota, 17.11.2007 : 20:15:07
ok..še jaz... lahko bi poskusili pri eni, ki je predstavnica mojstrice (meditacija pa to...), ki me je že prosila tudi za naslove zavetišč, kjer ne evtanzirajo kar tako živali. lahko bi zaprosili za pomoč.sam bi rabila da mi nekdo v angleščini to sestavi, ko pozna bolj situacijo in ima več časa kot jaz,pa potem pošljem.
to je 1. možnost.

2. poznam organizatorja raznih koncertov pa bom probala njega mal požokat.če ne druga da bi vsaj sponzorje pomagu poiskat in organizirat.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Zivc , sobota, 17.11.2007 : 20:29:07
Kopiram iz druge teme:

za organizacijo koncerta skrbi Ora

Imamo agencijo z ogromno izkušenj na področju oraganizacije dogodkov in so pripravljeni prevzeti organizacijo koncerta brez agencijske provizije. S Smetko sva bili pri njih na sestanku, pa se je kljub vsej izkazani dobri volji izkazalo, da so stroški vsega ostalega previsoki... Sicer nismo vrgli puške v koruzo, ampak smo se dogovorili oz. so nama svetovali, da se pri njih spet oglasiva, ko bomo imeli v roki kakšnega "jokerja", kar v prevodu pomeni vsaj enega izvajalca takšnega formata, ki garantira velik odziv hkrati pa bo pripravljen nastopiti za minimalne ali celo brez stroškov, za nas. Strinjali smo se, da mora biti "glavni" izvajalec nekdo, ki kar visoko kotira na sceni iz razloga, da bi privabili čim večjo maso ljudi, tudi tiste, ki se ne ukvarjajo s problematiko zapuščenih živali.
Gibonniju in nekemu njegovemu menegerju je bila prošnja že poslana, vendar ni bilo nobenega odziva. Je pa še vedno dobrodošlo, če lahko kdo pocuka koga za rokav, ki mu je bliže in misli da je kaj upanja, da bi Gibonni pokazal posluh za naše ideje. Seveda pride v poštev tudi kak drug izvajalec ali kot je predlagala Jadranka en mix različnih izvajalcev za vse okuse.
Torej, iščemo "jokerja" na katerem bi lahko gradili naprej :)


Glede na to, da se o koncertu sedaj piše v dve temi, predlagam da se zainteresirani zberete v stari temi, kjer je nazadnje tekel pogovor o koncertu: Hja... (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,15021.210.html)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , sobota, 17.11.2007 : 20:59:01
ok..še jaz... lahko bi poskusili pri eni, ki je predstavnica mojstrice (meditacija pa to...), ki me je že prosila tudi za naslove zavetišč, kjer ne evtanzirajo kar tako živali. lahko bi zaprosili za pomoč.sam bi rabila da mi nekdo v angleščini to sestavi, ko pozna bolj situacijo in ima več časa kot jaz,pa potem pošljem.

Ika, jaz sem že nekaj sestavila, mal je za spremenit uvod (k je tist za zavetišča). Daj, pošlji Smeti svoj mail, da mi ga prepošlje pa ti pošljem dopis


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sašenka , sobota, 17.11.2007 : 21:56:47
Brigitte Bardot rada pomaga živalim v stiski. Malo pogooglala in našla TOLE (http://www.fondationbrigittebardot.fr/).

BB fondacija izvaja akcije tudi v tujini, tako je npr. v Beogradu pomagala ustanoviti zavetišče za pse.

Če mi kdo pošlje neko okvirno zadevo v slovenščino, jo lahko spesnim v francoščini. Z veseljem pomagam, a - če sem iskrena - nimam pojma, kaj naj napišem in kaj običajno pomaga. Torej?


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Sašenka , sobota, 17.11.2007 : 21:58:27
Uncas, pošlji še meni na feferoncek@gmail.com


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , sobota, 17.11.2007 : 23:02:57
Jah, nisem pozabila na BB, verjetno bom poslala na fundacijo, a moram še malček predelat v glavi. Uslužbenci BB fndacije govorijo angleško, tako da ni frke s prevodi.
Moji zadržki - "zavetišče" v BG je problematično zbirališče, podobno je v parih drugih državah.

Sicer, če da denar enkrat za spremembo za dobro zavetišče toliko bolje, sam moramo malček predelat dopis v bolj jamrajočega....


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: ika , nedelja, 18.11.2007 : 14:33:34
uncas sem smetki poslala mail.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 18.11.2007 : 15:46:33
Uncas,
ne vem, ali boš prej pogledala sem ali na mail... Skratka prevod v nemščino je že.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , nedelja, 18.11.2007 : 21:38:44
f.ž., hvala.
Sicer se pa z mnenjem, da urejenemu zavetišču ni treba pomagat, soočam ves čas. Med drugim se to prezentira tudi tako, da se od nas ne posvaja prav dosti, "ker jim je tukaj fajn". Hja... še malo, pa jim ne bo moglo biti. Mogoče bo pa potem drugače.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: SuhaVoda , ponedeljek, 19.11.2007 : 09:19:58
Tistega, ki pa s takim argumentom na dan pride, bi pa direkt na nos prtisnla! Al pa ne... Bolje... Zaprla v eno od kletk za nedoločen čas in naj "mu bo lepo". Matr so ljudje... A če bi jih pa v Horjulu mučli in poizkuse izvajali na njih, bi jih pa na veliko začeli posvajati al kaj, da bi lahko rekli, da so nekoga res "odrešili", ne pa da so mu zagotovili ljubeč dom. Eh... Ne vem... Kam smo prišli... Mislim... Predvčerajšnjim sem odpeljala dvojno cepit moje tri punce, pa jih je ene par "domačih" zavijalo z očmi, da kaj se grem in zapravljam denar za cepljenje. Mislim - saj so vendar "samo mački". Pač, potrošni material... Za popizdit!!!!! Vsak dan sem bolj razočarana nad to bedno človeško raso, ki si dovoli domišljati, da je BOLJŠA od njih, ki nas imajo radi!!! In kaj si, če nekomu, ki te ima rad, ne privoščiš dobrega, boljšega, najboljšega? Ja... Verjetno res... ČLOVEK.
Sramota res, ampak veš Smet... Dokler mi verjamemo in razmišljamo drugače, se lahko še marikaj spremeni. Ne z danes na jutri, ampak počasi le bo. Samo verjeti je treba in še naprej vztrajati. če pogledaš nazaj, je bil do danes narejen že velik napredek, čeprav je šlo počasi. Ah... Saj bo.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , ponedeljek, 19.11.2007 : 09:59:43
Upam, da ne leti tole name ker mislim da je jasno, da nisem mislila (nit napisala), da dobremu zavetišču ni za pomagat


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: SuhaVoda , ponedeljek, 19.11.2007 : 10:12:14
Ne uncas, ti nič kriva :)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 19.11.2007 : 10:27:29
Ko boste pripravljeni, kar se dopisa tiče, lepo prosim za en izvod, lahko po mailu : toowildcat@hotmail.com


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 19.11.2007 : 10:32:46
Ne, valda ne nate.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: cookie , ponedeljek, 19.11.2007 : 11:11:27
Smetka,

ko se že vrtimo okoli teh problemov in iščemo vse mogoče rešitve... Jaz se ti pa ponudim (ali če naredi kdo drug), da pripravim predlog dopolnitve pravilnika, ki bi določal, da sta k/s strošek občine, na območju katere je žival najdena, da so veterinarji dolžni za storitev računati najnižjo dogovorjeno ceno in da v primeru lastniške živali strošek krije lastnik. Če se strinjaš, pripravim besedilo do konca tedna in pošljemo na ministrstvo. Če je kolikor toliko razumevanja, bi zadevo lahko potrdili (podpiše minister in velja naslednji dan po objavi). Seveda mi boste pri obrazložitvi morali pomagati - predvsem s podatki o številu živali in višino stroška. Če se strinjaš.... :) :) Moj mail tudi imaš, ne?

Lp. 


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 19.11.2007 : 11:16:39
Boš kaj v naših koncih? Bi te rabila tudi za zaostrit našo pogodbo (seveda v skladu s pravilnikom in zakonom  :)), pa bi se bilo mogoče najbolje dobiti.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , ponedeljek, 19.11.2007 : 11:18:12
To načeloma že itak vse stoji v zakonu, a si ga občine po svoje interpretirajo, pa še izvaja se ga prosto po prešernu oz. se ga ne


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 19.11.2007 : 11:24:28
cookie, očitno si iz foha, bi te lahko prosila da pogledaš še tukaj :) ? :

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,14301.msg342124.html#msg342124

Hvala!


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: cookie , ponedeljek, 19.11.2007 : 13:47:37
Smetka, se lahko kaj dobimo, ja... Glede pogodbenih kazni in ostrih pogojev - načeloma se da dogovorit marsikaj oz. velja vse, kar ni v nasprotju z zakonom, moralo. Da se opredelit tudi pogodbeno kazen. Še lažje bi bila kazenska določba v zakonu v primeru, da posvojitelj ne spoštuje pogojev iz posvojitvene pogodbe... Ker če ti pogodbene kazni ne plača, se pa greš izterjavo in potem na sodišču loviš s pričami, če je bila mačka zunaj ali ne. Malo je treba ostati v realnih okvirjih. Ti bom povedala, Smetka, kaj bi jaz dodala v tvojo pogodbo (tisto, ki jo imam od naših dveh), pa potem še kaj dorečemo.  Potem ti predlog za dopolnitev pravinika pripravim?


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 19.11.2007 : 13:52:03
Ja, prosim lepo. Od viška ne boli glava  8). Imam pri psih tudi nekaj zahtev še.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: ika , torek, 20.11.2007 : 12:00:58
uncas si kontaktirala Lulu?ta bo sigurno pomagala.pa spisek tujih organizacij ma tud zihr ona.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: SuhaVoda , petek, 23.11.2007 : 14:59:09
Kakšno je stanje? Kaj bolje? Kako si Smetka?


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , petek, 23.11.2007 : 16:54:47
Tragično. Kontaktiram vse, kar jih poznam. Še vedno se ni nihče javil, da bi pripravil spisek zavetišč, organizacij v sosednjih državah, ki jih bi bilo za kontaktirat, dnevi pa letijo. Jaz jih lahko, a je čas problem, zato kle težim, da bi bila stvar narejena čimprej


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Mel , petek, 23.11.2007 : 22:07:52
Jaz sem, kot rečeno, skregana z nemščino, bom pa pobrskala, če ima morda kakšno zavetišče v sosednjih državah spletno stran, ki je tudi v ang. jeziku.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: skogkatt , sobota, 24.11.2007 : 07:58:18
uncas, pri meni je približno tako kot pri tebi, bom se pa potrudila ;)



Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , sobota, 24.11.2007 : 16:23:15
Mogoče se vmešavam v vaše delo,pa vseeno.
Po mojih izkušnjah s tujino je iskati pomoč drugega zavetišča iz tujine skoraj jalovo delo-zavetišče,še tako dobro finančno preskrbljeno,vam ne bo pomagalo s finančnimi sredstvi,kvečjemu s kako posvojitvijo .-v najboljšem primeru s hrano ali zdravili.
Obrnite se raje na zveze,društva,ipd.
Najbolje ,da najdete konkretnega človeka,ki vas bo spravil zraven.
Nemške organizacije dobivajo dnevno prošnje iz raznih koncev Evrope za finančno pomoč.
Meni je pomagala konkretna oseba,sedaj dogovarjam že tri ali štiri mesece,pa še nisem prišla čisto do konca(mislim na končen podpis pogodbe)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 25.11.2007 : 13:14:07
Helena, se zelo strinjam s tvojim mnenjem. Običajna zavetišča imajo redko vse pošlihtano, tista pa, ki imajo, so finančno verjetno tudi bolj švoh, ker to zahteva enormna sredstva... Zgodbe podobne horjulski torej.

Jaz lahko pokrijem iskanje organizacij na nemško govorečem območju (CH, A, DE) - sem se že lotila, rabim pa nekaj dni, ker me ravno malo čas baše. Predlagam tudi, da seznam Smetka, ki pozna sceno, malo pregleda (po internetu je včasih težko presodit...), potem pa kot rečeno Uncas, ki se je zelo angažirala, ukrepa naprej.

Uncas, pomoje potem, ko bomo točno vedeli, komu pošiljamo, tudi ne bi bilo slabo pisem vsaj vtoliko prirediti, da bodo res ciljala na konkretno organizacijo in ne bodo samo neka "naštancana" verižna varjanta. Tudi to lahko za nemščino pripravim jaz. Če bo problem kontaktiranje raznih nem. govorečih organizacij (maili itd.) tudi lahko preusmeriš name.

P.s.: A res nihče ne dela v kaki bogati oz. radodarni firmi, ki bi imela kak evro odveč? Hja, najbrž retorično vprašanje...   :(


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: helena , nedelja, 25.11.2007 : 17:15:58
S takimi bogatimi firmami je ponavadi najtežje-jaz delam v eni takih,pa od nje za svoje delovanje ne dobim niti evra,pa tudi nobena org.s podobno dejavnostjo ne.
Boljše je ciljati na večje število manjših donatorjev.
(te tudi ne boli toliko,če kakega zgubiš)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , nedelja, 25.11.2007 : 20:16:00
Ne glede na ves trud se v doglednem času očitno ne bo spremenilo kaj dosti ali bolje: nič. Kar se mene tiče, se bom potrudila izpolniti del nujnih pogodbenih obveznosti za leto 2008 in zaprla zavetišče.
Vsi, ki ste želeli imeti zavetišče: odpira se huda tržna niša na območju Notranjske.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: the_girl , nedelja, 25.11.2007 : 21:06:25
in zaprla zavetišče.

 :-\  Emmm...je to resno?  :-\


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Xena , nedelja, 25.11.2007 : 21:07:54
:-\ Emmm...je to resno? :-\

http://www.zavetisce-horjul.net/dnevnik1/index.php

Kaj misliš??

lp, Katarina


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Zala_ , nedelja, 25.11.2007 : 21:35:13
A ima kdo napisan kakšen dopis/prošnjo za podjetja v slovenščini? Mogoče bi meni ratal komu dat v roke, da vsaj ne bo takoj romalo v arhiv/smeti.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Smetka , nedelja, 25.11.2007 : 21:41:51
2.974 € za dva naša vet (Topolšica, Logatec) do 1.11. Od 1.11. do danes 1.100 €. Brez Smokija, Dane, Niši, Pici; nesterilizirana ostaja še Žajfa, ker se goni in Jaya, nekastriran Pepe, ker se odločam za evtanazijo in Švrk, pa nesterilizirane so ostale Flika, Maja, Romi, Tina zaradi zdravstvenega stanja.

V nobenem od predračunov/računov ni vitaminskih bonbončkov ali česa podobnega.

Kaj misliš, res... da se hecam?


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Mel , nedelja, 25.11.2007 : 22:09:10
A ima kdo napisan kakšen dopis/prošnjo za podjetja v slovenščini? Mogoče bi meni ratal komu dat v roke, da vsaj ne bo takoj romalo v arhiv/smeti.

Ja, povej mail.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Zala_ , nedelja, 25.11.2007 : 22:22:59
Hvala, sem dobila :)
Bi lahko prosim nekdo zdaj pobrisal moj mejl? Hvala :)


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: Zala_ , nedelja, 25.11.2007 : 22:36:05
Evo, sem poslala jaz ker vidim da Mel ni več on-line.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 26.11.2007 : 10:25:56
Ne vem, če lahko podjetje nakaže Horjulu in uveljavlja za to olajšavo pri davku? Mislim, da bi tukaj moral biti nek neprofiten posrednik DPMŽ, na primer (s pripisom ZA HORJUL). Če nekaj ustreznega sestavite, bi tudi jaz nekaj nakazala preko s.p.


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , ponedeljek, 26.11.2007 : 11:28:35
Sem se malo spravila k stvari, pa sporočam bolj v info...
V EU obstaja interesna parlamentarna skupina EUROGROUP FOR ANIMALS, ki je spravila skozi že mnogo zakonov v prid živalim (prepoved uporabe pasjega in mačjega krzna je bila zadnja in najbolj npr. znana). Pri tem ne gre za politično iniciativo, združujejo namreč evropske parlamentarce najrazličnejših usmeritev. Čanice te skupine pa najdemo po vsej EU, slovensko Društvo za zaščito živali ima trenutno šele status opazovalke.
Najhitreje bi se bilo za nasvet glede pomoči pomoje obrnit na mednarodni del Eurogroup-a, t.j. International Fund for Animal Welfare v Bruslju, kjer bodo upam znali usmeriti naprej ter konkretno in učinkovito svetovati, kje se da učinkovito zajemati kaka sredstva (da se ne pošilja kar tako naokoli, haska pa potem nobenega). Ker je to samo nekaj metro-postaj stran od mene, grem jutri lastnoročno tja in povprašam - mislim da bo tako najhitreje, kako in kaj, pa sporočim upam da že jutri, ko izvem. Vprašala bom seveda samo načelno (preden sledi karkoli nadaljnjega), ker na lastno pest brez "glavne šefice" seveda ne bomo počeli nič...

LP!

P.s.:
Če koga zanima tozadevno stanje glede EU predpisov, pa naj si prebere še tole:
Denarja ali "ukazov" naši državi direktno od EU ne moremo pričakovati. Problem je naslednji: združenje namreč kljub želji, da bi delovali tudi na področju družnih živali, tega problema sploh ne more načeti v parlamentu.
Ukvarjajo se "le" s farmskimi živalmi, živalmi, ki se jih uporablja za poskuse ter divjimi živalmi. Rimska pogodba iz leta 57 namreč tega področja sploh ne omenja, Amsterdamska, ki jo je nadgradila l. 99 pa pa državam članicam na tem področju še vedno pušča povsem proste roke (to mora torej urediti nacionalna zakonodaja) - samostojno se lahko članice lahko odločajo npr. glede stvari kot so zakonodaja v zvezi s cirkuškimi živalmi, pasje dirke in celo bikoborbe. Če pomislim, da EU predpisuje celo velikost kumar (kakšno pikolovstvo!), ob tem pa pušča državam proste roke glede tako pomembnih stvari kot so "čuteča bitja" (ta status so dobile živali uradno šele pred kratkim!), si ne morem kaj, da ne bi pošteno robantila!
Torej, vse kar lahko omenjena organizacija stori je, da skuša ta problem pripeljat skozi zadnja vrata - preko upoštevanja regulativ kmetijske politike, notranjih trgov, okolja... Na ta način so naprimer uspeli iztržit prepoved uvoza prostoživečih pric v EU, ukinitev baterijske reje kokoši do 2012, prepoved izvoza živali iz EU za namen klanja (ker se to tam dela ceneje, a tudi grše), zaščita živali v živalskih vrtovih... Pripravljajo še mnogokaj, a se bojim, da za Horjul prepozno...
Kljub temu, da je bila Amsterdamski protokol o zaščiti živali ravno po zaslugi tega združenja velik korak naprej (živali so kot rečeno prvič tretirane kot čuteča bitja, ki občutijo razliko med slabo in dobro oskrbo) pa se jih zaenkrat še vedno uvršča recimo pod kmetijske pridelke (!!!), poleg tega pa se ne ve niti, kako naj bi potekala kontrola izvajanja tega protokola (v SLO se mi ne zdi, da bi se ravno izvajala sploh kakšna kontrola - inšpektorjev je pač premalo, pa še povsem proste roke imajo - razen morda ko pridejo obglobit Horjul  >:( - kljub strašnemu pomanjkanju inšpektorjev!).
Takle mamo torej...


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , ponedeljek, 26.11.2007 : 11:43:02
Župca, nisem nit prebrala tvojega posta, odgovarjam na prvo vrstico
Eurogroup - naše društvo je njihov član, oni (tega sicer nočejo javno izrazit) NE DELUJEJO na področju družnih živali spljoh, prav zato se je osnovala nova organizacija Pets in Europe. Eurogroupu to seveda ni všeč.....


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , ponedeljek, 26.11.2007 : 11:54:50
Ups, sorry, sem rehitro stisnila "pošlji", preden sem imela čas urediti text.
Sem prebrala cel tvoj post zdaj, nisem hotela biti nevljudna, se opravičujem, če je tako izpadlo. Le da na Eurogrp ni kaj za računat, trenutno imajo še sami toliko problemov, da se komaj ven vidijo.

Moram tudi izraziti razočaranje, da se pri ustanovitvi PIE organizacije, ki bo pač krila področje, ki ga eurogrp ne, obnašajo kot skupina užaljenih otrok. Obup!


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: fižolova župca , ponedeljek, 26.11.2007 : 11:57:37
Uncas, vidiš, tko je ko smo na delu amaterji...
V drugem delu posta pa samo piše, kakšne pristojnosti sploh ima EUROGROUP - da jih glede družnih živali zaradi trenutne zakonodaje v bistvu nima, čeprav so si baje za to prizadevali. Po zakonu le-te EU prepušča posameznim državam, zato oni niti ne morejo sodelovat - imajo roke zvezane, pa se jim glede na to niti ne splača vmešavat...
Aja, prebrala še tvoj 2. post - ni panike :) Torej nima smisla hodit tja. Če imaš kako drugo idejo, da bi se tukaj v Bruslju dalo koga pocukat za rokav, navezat kak stik, dobit kake informacije iz prve roke itd, se še vedno dajem na razpolago. Enako tudi glede česa drugega, kar bi se dalo za Horjul naredit na daljavo. Tiste organizacije po Nemčiji pa so tudi v izdelavi. Ti pošljem, ko spackam (verjento jutri).


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , ponedeljek, 26.11.2007 : 12:10:06
Hvala!

Bruselj in družne živali, kot sama ugotavljaš, ne gredo skupaj. Pri PIE bomo poskusili "priti skozi zadnja vrata" z zoonozami, trenutno grozi Lishmania

Sem se pa spomnila še na nekoga v Brux, ga bom malo pobarala, upam, da še ima star mail...


Naslov: Re: Zakaj je zavetišče v stiski
Poslano od: uncas , četrtek, 29.11.2007 : 08:50:56
Župca, si morda že kaj uspela "vkup sklamfat"?
Jaz sem kontaktirala nekaj organizacij  in fundacij, s katerimi sodelujem, nekaj rezultatov se že kaže, a rabili bi še, kaj bolj stalnega...