mojpes.net

o psih => FCI 5 => Sporočilo, začeto od: saša , torek, 11.06.2002 : 14:05:25



Naslov: Evrazijci - čvek
Poslano od: saša , torek, 11.06.2002 : 14:05:25
Mogoče, kdo kaj ve o psih, pasme : EVRAZIJCI!!!

lep pozdrav!


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NATI , torek, 11.06.2002 : 14:23:14
Zivjo Saša, :)

Kaj točno pa te o evrazijcih zanima?

Pasma je v Sloveniji zelo redka (en samec te pasme živi v Vidmu pri Dobrem polju), precej evrazijcev pa lahko srečamo v Nemčiji, Avstriji in Švici.

Evrazijci so nastali s križanjem med samojedi, volčjimi špici in chow chow-i; vzreditelji so si prizadevali, da bi vzredili idealne družinske kužke, ki jih danes lahko občudujemo v široki barvni paleti.

Povej, kaj točno želiš vedeti o pasmi, pa ti bom skušala pomagati.

Lep sončen dan in lep pozdrav od :)
Nati


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: ewchy , torek, 11.06.2002 : 15:42:37
V živo evrazijca še nisem videla, kolikor pa sem ga na slikah je to prečudovit pes. Ne poznam njegovega karakterja zato ti lahko napišem nekaj podatkov iz knjige, drugače pa ti bo verjetno lahko bolj pomagala Nati, ki se očitno bolj spozna na evrazijce in seveda še kakšen drug forumovec.

Barve:rjava do bledo rjava, volčje siva, črna ali črna z omejenimi lisami drugačne barve. Plečna višina - od 50 do 60 cm (samci so višji), teža - od 20 do 30 kg.
Pasma je nastala pred 60 leti v Nemčiji iz čov-čova in volčjega špica, pozneje so vkrižali še samojeda. Evrazijec je pes, ki ima rad vso družino in ne samo enega člana. Je dober čuvaj, ki malo laja. Ima močno razvit lovski nagon, le redko se potepa. Je nezaupljiv, vendar do tujcev ni sovražen.
Delovni pes, ki ga je treba izšolati, pri tem pa izrazito pes za enega človeka. Po naravi je vodljiv in se zlahka uči. Rad ustreže svojemu gospodarju, potrebuje veliko čustvene naklonjenosti, rad se igra in veliko giblje.
Je idealen pes za družine z otroki. Potrebuje redno nego kožuha, nagnjeni so k displaziji.

Tole je bil opis iz knjige, bi pa tudi jaz prosila vse tiste, da naj napišejo kakšne svoje izkušnje z evrazijci.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NATI , sreda, 19.06.2002 : 14:33:29
Živjo Saša,

V Sloveniji trenutno živi le en predstavnik pasme evrazijec, in sicer kuža. Njegovi lastniki pa načrtujejo še nakup psičke v bližnji prihodnosti iz Avstrije.

Zato žal še kar nekaj časa ne boš mogla kupiti evrazijca v Sloveniji  

Evrazijci so na splošno zdrava pasma, ker morajo vzreditelji upoštevati stroga merila in lahko parijo le z zdravimi kužki.
Priporočam ti, da se odločiš za nakup evrazijca pri vzreditelju, ki spoštuje pravila IEFZ
Psi uporabljeni v vzreji morajo imeti slikane kolke, komolce in pregledane oči; problem je tudi nepopolno zobovje....

V kolikor te zanima nakup evrazijca ti lahko posredujem naslov ali sama kontaktiram vzrediteljico evrazijcev iz Avstrije, ki je moja dobra znanka in ima kvalitetne evrazijce. Pogosto obiskuje slovenske razstave. Mislim, da v bližnji prihodnosti načrtuje leglo s svojo psičko.
Okvirna cena pa je približno okoli 800 evrov.


Če te še akj zanima, se oglasi. Sicer pa ti želim obilo uspeha in sreče pri nakupu tvojega hišnega ljubljenčka.

Sončen pozdrav,


Nati


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Rex , ponedeljek, 02.12.2002 : 10:40:25
Zivjo!

Tudi mene zanimajo evrazijci zato bi te prosila, ce bi mi lahko posredovala naslov tiste vzrediteljice!?!

Hvala in LP


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NATI , petek, 06.12.2002 : 07:56:35
Rex,

Malenkost. Upam, da ti bo naslov kaj prav prišel. :)

A si se zdaj že dokončno odločila za evrazijca?

Če si se, ti želim, da bi lahko kmalu imela svojega. :)

Lp in lep vikend,
Nati


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , petek, 04.04.2003 : 07:18:40
Sporočam vam, da smo marca kupili psičko evrazijko Arabello v Innsbrucku. Sedaj imamo dva evrazijca rdeče barve in sicer: 4-letnega samčka Chakana, ki ima zaključen slovenski in hrvaški mladinski šampionat, slovenski in hrvaški šampionat in interšampionat, ter 3 mesece staro Arabello prav tako rdeče barve.Načrtujemo prvo leglo naslednje leto ali dve.Za več informacij glede pasme se mi lahko oglasite tako po forumu kot po telefonu. Lahko si pridete pse tudi ogledati.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: ewchy , petek, 04.04.2003 : 18:29:12
Nina, a ste bili mogoče z evrazijcima v soboto na razstavi v Ljubljani?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 08.04.2003 : 07:48:29
Ja, bili smo v soboto na razstavi, res smo si jo samo ogledali, ker pa smo z gospo iz Avstrije tudi prijatelji smo se tudi srečali z njenimi evrazijci.Večkrat smo si bili "konkurenca". Vendar kot pravi razstavljalci smo dobri prijatelji z gospo, saj enkrat zmaga moj Chakan, drugič pa njihova Adjuba, kakor se odloči sodnik. Moje prejšnje izkušnje iz razstav (v drugih razstavnih krogih) so bile zelo negativne, saj so se po odločitvi sodnikov nekateri razstavljalci jezili na druge, kar pa je meni čista nelogika. Če koga še kaj konkretno zanima kar vprašajte.


Naslov: Re:EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 15.04.2004 : 14:06:05
Sporočam veselo novico-uspešno smo parili v Avstriji. Naš Chakan je 3.3. 2004 postal ponosen očka kar 5 sinovom.Ko smo jih pred kratkim videli smo se soglasno odločili, da enega pripeljemo domov. Tako bomo od maja naprej lastniki 3 evrazijcev. Upam, da se bo ta pasma sčasoma (mogoče tudi po naši zaslugi) razširila tudi v Sloveniji.


Naslov: Re:EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 21.07.2004 : 14:32:31
Sedaj smo že lastniki 3 evrazijcev. Eros je star že 4 mesece in pol. Dečko in pol. Psi se med sabo izredno dobro razumejo. Arabella ga je kar posvojila, Chakan pa vzgaja svojega sina.Pred kratkim smo bili tudi na dopustu na morju. Brez problemov-samo da so z nami, da dihajo z nami pa so presrečni, to veselje pa res ne znajo skriti.Tudi ostali lastniki Chakanov sinov so izredno zadovoljni z kužki-prav posebej jim je všeč karakter. Imeli smo že prvo srečanje pri vzrediteljici v Avstriji in to po dobrem mesecu in pol, ko smo jih dobili. Kužki so čudoviti. Vzrediteljica načrtuje več teh srečanj. Naslednjič nam je obljubila, da se dobimo še z lastniki in seveda tudi kužki-dedki, babice kužkov. Moram priznati (poznam vse lastnike tako sinov, babic, dedkov) da mi je taka pozornost za naše razmere malce neznana, hkrati pa sem prijetno presenečena in zadovoljna, da se ohranja stik.Tako si lahko izmenjamo izkušnje, nasvete, predloge. Vidimo, kako kužki napredujejo, ali so (in so) urejeni, negovani, kako skrbijo zanje. Moram priznati, da so kužki delno tudi moji (po očetovi strani seveda) in da mi ni vseeno v kakšne roke so prišli.    


Naslov: Re:EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 09.12.2004 : 13:40:45
Dolgo se nisem oglasila. Med tem časom smo pridno hodili na razstave, zaključili 3 šampionate, dobili potrjeno vzrejno dovoljenje za oba evrazijca-Arabello in Chakana. Sedaj čakamo  gonitev, ki bo predvidoma v januarju ali v začetku februarja in bomo parili. Potem nas pa čaka naporno delo.Zanimanje za pasmo se je povečalo ker smo se tako mi kot prijatelji iz Avstrije,Italije in Češke, udeleževali razstav in tako uspešno predstavljali pasmo. Drugo leto nas čaka prvo leglo in hkrati začne razstavno pot  evrazijec Eros. Štarta prav v Ljubljani v razredu mladih. Tako da nam dela res ne bo zmanjkalo.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , petek, 01.04.2005 : 11:11:21
Arabello smo parili in danes je bila na ultrazvoku, ki je potrdil, da je breja. Veselje v hiši. Smo že nabavili hrano za breje psičke. Leglo pričakujemo okoli 9. maja. Zdaj pa lahko že začnemo s pripravami, kotilnico, pripomočki pri kotitvi in za mladičke. Arabella je prava nosečnica, malce tečna je postala in še bolj zelo zelo razvajena. No to je bila že prej. Taka je naša punčka in mi jo imamo zelo radi. Zdaj pa samo pesti držimo da bi bilo vse v redu. To bo naše prvo leglo, zato je toliko več priprav in skrbi. Še dobro, da imamo v žlahti dobrega veterinarja, ki ga bomo tiste dni dobesedno preselili k nam. Potem ne bo panike.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Nejko , ponedeljek, 25.04.2005 : 19:34:52
oi nina koliko pa bi stali ti tvoji evrazijčki več kot 15.000 SIT ne dam :) hitro sporoči hvala


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bina , ponedeljek, 25.04.2005 : 19:56:44
oi nina koliko pa bi stali ti tvoji evrazijčki več kot 15.000 SIT ne dam :) hitro sporoči hvala

 :-X :-X :-X :-X :-X Za 15 jurjev ne dobiš niti nerodovniškega psa. V zavetišču dobiš psa za 5 jurjev :-X :-X Ampak takemu kot si ti, ga jaz ne bi dala ;)

LP Jana


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 26.04.2005 : 05:51:18
Bina se strinjam s tabo. Tudi jaz nebi nikoli dala psička takemu bodočemu lastniku. Zdi se mi, da je to samo provokacija, saj vsak razumen človek ve, da se za tak denar ne dobi NIČ.
Bina kako pa kaj vaša mamica? Naša Arabella je že zelo široka, pričakujemo konec drugega tedna leglo.Drži pesti, jaz bom pa za tvoje. Velja. 


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Nejko , sreda, 27.04.2005 : 09:15:12
100.000 se mi zdi za psa veliko denarja prejšnjega sem kupil za 6.000 in z njim sem bil zadovoljen in on z mano tudi imam velik vrt kjer se je lahko igral. koliko pa bi stali ti evrazijci od arabelle??? :( :) :*


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bina , ponedeljek, 09.05.2005 : 12:55:18
Čestitam Arabelli za 13 skotenih mladičkov ;) In seveda "babici" čimveč spanja ;)

Pa ko boste malo prišli k sebi, bi bili veseli kakšne slikice ;)

Lp Jana


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bina , ponedeljek, 09.05.2005 : 13:01:27
Izmuznila se mi je ena beseda :-[

In seveda "babici" želim čimveč spanja ;)

No, 13 skotenih mladičkov še enkrat kaže na to, da na UZ večinoma napovejo skoraj 1/2 manj. Arabelli so napovedali 6-8 mladičev :P

Lp Jana


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bina , ponedeljek, 09.05.2005 : 13:48:27
Dobila sem prve slikice :D :D ;)

Tukaj so mali Arabellini mladički :-* :-*

http://www.moj-album.com/slike/48467/D3nSmu0oWIL8F9lt.jpg

http://www.moj-album.com/slike/48467/gh1dUvXTz2WQ2QiB.jpg

http://www.moj-album.com/slike/48467/R1kSvjbSYtjjdfTB.jpg

http://www.moj-album.com/slike/48467/ZQ0WHmmbZiE7ar7n.jpg

Lp Jana


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 11.05.2005 : 06:32:49
Kužki lepo napredujejo. Danes naj bi popisali leglo. Tudi Arabella si je odpočila. Ima pa veliko dela s "štetjem" otrok. Včeraj smo javili v Avstrijo v klub. Bili so presrečni. Obljubili so, da jih pridejo pogledat čez en mesec. Tako velikega legla v klubu še niso imeli.Ko utegnem fotografirati bom Bino prosila, da mi objavi slike. Na teh, ki sem jih fotografirala je samo polovica legla. Včeraj mi je uspelo celo slikati celo leglo. Je kar polna slika.Samo da so zdravi.  Lep pozdrav od 13 kepic, mamice, očka in polbrata. Čez noč se je drastično povečalo število evrazijcev v Sloveniji. Pred leglom jih je bilo celih 5, sedaj pa 18.   


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bina , četrtek, 19.05.2005 : 09:32:03
Nove slikice Arabellinih mladičkov :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

http://bina.moj-album.com/slike/48467/PMjBt8nCc5QC8yIC.jpg
http://bina.moj-album.com/slike/48467/oaVZ8cI1PDBZdjoY.jpg
http://bina.moj-album.com/slike/48467/lPwLO8eZdF7NUobm.jpg

Še skupinska ;)

http://bina.moj-album.com/slike/48467/7oxK1XOmSu0ihtGM.jpg

Več slikic si lahko pogledate TULE (http://bina.moj-album.com/album/410440/?os=451469)

Nina, ti mi pa kar pošiljaj še slikice ;) Zaenkrat imam še čas, da jih dajem na net :P ;D ;D ;D

LP Jana


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: DODO1 , petek, 20.05.2005 : 08:25:56
Oj
Tudi v Krškem sem včeraj videl evrazijca. Star je 5 mesecev in je bolj sive barve (z rodovnikom). Kuža je res nekaj posebnega.
Zgleda da pasma tudi pri nas postaja vse bolj popularna. :)

lp


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , petek, 20.05.2005 : 10:47:02
Super, me pa res zanima iz kje so ga pripeljali in kakšen je. Sporoči če imaš kakšne informacije. Že v naprej hvala.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , ponedeljek, 23.05.2005 : 09:12:43
No Bina zdej je pa tut pr ns ratal dat gor slike. Mam pridno sodelavko, ki mi je to ščarala gor na album. Upam, da bo meni tud gdaj ratal. Ko boš imela čas pa si le oglej slike. Povabilo velja tudi drugim na foromu, da se nismo zastonj matral. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 26.05.2005 : 11:25:08
Jutri bodo mladički stari 3 tedne. Že cel teden en obrok samostojno jedo. Kako to izgleda si lahko ogledate na mojem albumu. Grozljivka. Ampak mama Arabella jih na koncu lepo umije in tako grisolina ni več na ušesih, glavi, repu.....Lepo napredujejo in so sedaj že zelo glasni. Počasi so začeli rasti tudi zobki, tako da jih kar srbi. Konec tedna bodo šli prvič na sonček, seveda ne opoldne, da jih od te vročine in šoka, da so prišli v svet ne bo kap. Največja Afrodita ima že skoraj 2 kg-. Punca in pol.LP :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , ponedeljek, 30.05.2005 : 10:03:33
Pa smo bili vzunaj na svežem zraku. Mladički so malce protestirali, ker je bilo včeraj tudi za njih zelo zelo prevroče. Flašo smo umaknili iz jedilnika. Sedaj smo že veliki in jemo iz posodice.Pozdravček od zaspančkov :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 19.07.2005 : 05:20:51
Sedaj so mladički že zelo veliki. Počasi odhajajo v nove domove. Na mojo veliko žalost jih bo večina odšla v tujino. V Avstriji je veliko zanimanje zanje. Prav danes pride družina iz Insbrucka da si izbera kužka. Anabela je odšla v Graz, Afrodita potuje v Italijo. Čudovit samček Alamo je odšel v Ljubljano. Zanimivo je, da je mamica Arabella iz Insbrucka in zgleda da bo en mladiček odšel prav tja, medtem ko je očka Chakan iz okolice Graza in hčerkica je odšla v  Graz.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , petek, 22.07.2005 : 05:28:05
Aurora je odšla v Innsbruck. V Avstriji trenutno ni nobenega legla evrazijcev, zato je zanimanje toliko večje.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 09.08.2005 : 06:29:07
Afrodita je odšla v nedeljo v Italijo. Ta teden gre še ena psička v Avstrijo. Res gredo počasi od doma, vendar gredo v dobre družine, kar  mi je večjega pomena. Pa saj so tako luštni ko se igrajo med seboj.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 16.08.2005 : 09:33:11
Tudi Adelina je odšla v Avstrijo v Weistrach. Prišli so ponjo v soboto, ker ima nova skrbnica od sobote naprej 3 tedne dopusta, da se bosta navadili ena na drugo. Zanimivo je, da je da sta bili skrbnica in njena prijateljica prvič v Sloveniji. Sedaj smo v na vezi še z gospo iz Dunaja in gospo iz okolice Gradca.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , petek, 02.09.2005 : 10:28:23
Tudi Atena je odšla v Avstrijo in to na Dunaj. Sedaj imamo že 4 psičke v Avstriji. Ateno smo pred 14 dnevi peljali do Chakanove vzrediteljice v Graz. Tam nas je že čakala bodoča lastnice iz Dunaja. Ni se mogla načuditi, kako socializirana je  Atena. Počutila se je kot doma. Prav k vsem je šla, malo se je tudi sprehodila po vrtu in hiši, potem pa utrujeno počivala pod vrtno mizo.Delovala je kot bi bila že večkrat pri njih, pa je bila to zanjo prva dolga pot od doma. Tja so si prišle ogledat še 2 gospe iz okolice Avstrije. Ena izmed njih ima doma že 2 leti staro evrazijko in se odloča, da bi kupila še eno. Ne more prehvaliti karakterja teh psov. Ko je videla našo Ateno ni mogla verjeti,da je lahko psička, ki je še mladič tako sproščena, navajena ljudi, psov (tam stanuje babica in teta teh mladičkov) vožnje z avtomobilom, hrupa.Spet  smo bili pohvaljeni iz strani evrazijskega kluba, da smo se res potrudili in naredili največ, kar smo lahko na vzreji psov in tako tudi predstavili pri nas še dokaj neznano pasmo. Ta pohvala od kluba, ki je imel lani 20-letnico pa nam ogromno pomeni.Naš trud le ni bil zaman. Ko vidiš zadovoljne skrbnike svojih mladičkov veš da si delal  pravilno. In to se mi zdi, da je bistvo vzreje. 


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 21.09.2005 : 07:42:29
Sedaj je že 5 psov v Avstriji, 1 psička v Italiji in 4 psi v Sloveniji. Trenutno samo še 2 psa in 1 psička doma. 


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 04.10.2005 : 09:45:20
Najmanjšega Alfreda smo v soboto oddali v Nemčiji: Gospa je imela že prej evrazijca in si ga je strašansko želela, vendar ji je bila pot do Slovenije predolga. Naredili smo ji uslugo in Alfreda peljali k njej. Tako imamo samo še Amadeusa in Asjo.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , ponedeljek, 10.10.2005 : 08:42:14
Tudi Amadeus nas je zapustil v soboto in že razveseljuje družino v Bohinjski bistrici. Sedaj je od mladičkov ostala samo še Asja, ki je izredno živahna in prijazna samička. Trenutno ji dela družbo naša črna evrazijka Blacky, tako da ji ni preveč dolgčas. V dobrem tednu je Asja izgubila kar 3 bratce in sestre. Vendar se z Blacky izredno dobro razumeta, tako da ni problemov.   


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 10.10.2005 : 19:45:17
Brez zamere, toda a ti nimaš občutka, da pišeš sama sebi?

Sicer pa želim njej in vam, da bo tudi Asja dobila primeren in ljubezniv domek :).


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 11.10.2005 : 05:54:36
Sploh ne zamerim, vendar nekateri berejo forum mojpes in samo berejo. Nočejo pa sodelovati pri razgovorih. Moj namen je predstaviti pasmo. Težko je najti tudi sogovornika pri tako novi pasmi v Sloveniji kot je evrazijec. Če pa katerega od vas to moti lahko takoj neham pisati na forum.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: TSA , torek, 11.10.2005 : 07:18:45
ne NINA ... =) ti si cool , kar piši kar ti paše ... še posebi o evrazijcih, ki si mi zdijo zelo zanimiva pasma... smem vprašati ceno za evrazijcev ?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 11.10.2005 : 07:50:05
Cena evrazijcev je 800 evrov. Nobena skrivnost. Tako smo se dogovorili s klubom iz Avstrije. katerega člani smo.  Oni nam tudi prodajajo pse in so nam prodali 5 psov v Avstrijo in enega v Nemčijo. Ceneje se ne da kupiti evrazijca.  Preverjeno.Nekatere vzreditelje moti, ko ljudje sprašujejo za ceno psa. Mene ne, tudi ko smo mi kupovali pse nas je zanimalo poleg vse mogočih vprašanj tudi cena.  Mi smo za svoje dali več kot 800 evrov, vendar nam ni žal. Do sedaj razen cepljenj nismo potrebovali veterinarja.Upam, da bo tako tudi v bodoče.     


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: JennyK , torek, 11.10.2005 : 08:17:21
Nina, srečala sem Vašega pesjančka, ki sedaj stanuje za Bežigradom. Oh, kak cuker....  :-* So mi pa že od nekdaj, ko jih pri nas sploh še ni bilo, bili zanimiva pasma! In čedni....


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 11.10.2005 : 08:23:31
To je pa naš Alamo. Sonček na kubik. Večkrat sem ga videla, tudi prijavili so se na razstavo v Vrtojbo. Tako bo stopal po poti tako očeta, mame in polbrata. Tudi ostali novi skrbniki so kar zainteresirani da bi hodili na razstave.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , torek, 11.10.2005 : 18:46:57
Ne Nina, v redu je. Meni so na splošno všeč vse pasme V. skupine, torej tudi evrazijec. Je pa res, da imam pomisleke, ker so zelo nova pasma, nekakšna "mešanica" marsičesa.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 12.10.2005 : 06:10:07
Evrazijci so samo za Slovenijo "nova" pasma, saj so od FCI priznani že od 1973 leta. To pa je kar dolga doba. Priznam, da sem tudi jaz imela pomisleke pred prvim nakupom evrazijca. Ali sem se odločila prav ali ne. Pa še koliko problemov smo imeli pri iskanju mladička. Trajalo je kar nekaj let. Potem pa končno, klic iz Avstrije- leglo je. Naš Chakan je bil star 12 dni ko sem ga prvič videla. Sedaj vem, da nisem videla ničesar, samo 7 lepih kepic in da sem imela srečo, ker Chakan je res izredno lep. To ne trdim samo jaz, mnogi so to potrdili. Sedaj ko bo čez 3 tedne naš Chakan star 7 let lahko zagotovo trdim, da mi je ta pasma sedla pod kožo. Kot praviš Sammy je evrazijec res mešanica marsičesa in prav ta kombinacija mi je bila izziv.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 12.10.2005 : 13:29:12
Hvala za popravek, predstavitev je v soboto 15. 10. 2005. Lastniki Alama so že potrdili, da bodo prišli, mogoče pride še Ahil, z nami pa bodo Chakan, Arabella, Eros, Blacky in Asja. Tako da nas bo kar nekaj, veseli bomo vsakega, ki bo prišel pogledat naše sončke.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Ory , sreda, 12.10.2005 : 13:47:37
Ooo, to je pa lepo!  :) Bomo se oglasili, ker Evrazijcev pa res ne vidiš za vsakim voglom  ;).

lp


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Geri , sreda, 12.10.2005 : 14:37:30
Žal nas ni v soboto, tako da si žel predstavitve ne bomo mogli ogledati. Že nekaj časa spremljam to temo in Nina, ne boj se, čeprav nisem še nič napisala z veseljem prebiram kaj se dogaja z mladički. Kolegici je ta pasma zelo všeč. Doma ima 14 letnega mešančka, ki je zelooo podoben vašemu samčku :), le da se mu je v zadnjih letih povesilo eno uho. Čeprav v njegovi krvni ni evrazijca bi lahko skoraj rekla da je pravi predstavnik pasme. Jo bom poprosila naj prilepi kakšno slikico.
Nina, s kje pa si? Kolegica je namreč zelo zainteresirana za obisk vaše psarne, saj bi rada bolje spoznala pasmo in mogoče kdaj kupila evrazijca- glede na to da je njen "evrazijec" že kar v letih. Aja, še to, mislim da imajo evrazijci vijola jezik? Njen Medo ga ima tudi ;)

Lp, Mojca


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: zoro , sreda, 12.10.2005 : 15:04:28
Brez zamere, toda a ti nimaš občutka, da pišeš sama sebi?

Sicer pa želim njej in vam, da bo tudi Asja dobila primeren in ljubezniv domek .

Haloooooooooo?????
Ta odlomek je pa zelo zanimiv,ne vem zakaj pol obstaja ta forum ???,nekateri mogoče nimajo časa da tudi preberejo kaj šele da kej napišejo ;D
NINA>  Ti kar piši po želji ;) ta forum bere zelo veliko ljudi,očitno nekateri ne zastopijo tega foruma ???
Dobrodošli pred trgovino Mr.PET ;)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 13.10.2005 : 06:03:43
Se popolnoma strinjam s tabo Zoro. Če bi vsak, ki odpre forum tudi kaj napisal nebi bilo na 1547 ogledov, kot jih je bilo do sedaj na to temo 50 odgovorov. Smatram da obstajajo tako tisti, ki samo berejo in tisti, ki komaj čakajo da kaj napišejo. Ponovno vabim vse naj pridejo v soboto na predstavitev psarne in pasme, seveda pa ste vsi dobrodošli da si nas pridete ogledat tudi domov. Za evrazijca ni nujno, da ima vijolčen jezik, večina pa jih ima po čov čovu. *****


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Geri , četrtek, 13.10.2005 : 10:14:40
Nina, a potem pridete v Vrtojbo? Tam bova namreč s kolegico ki si vas želi spoznati :). Hvala za razlago o vijoličnem jeziku.

Lp, Mojca


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: zoro , četrtek, 13.10.2005 : 10:21:52
Nina,mama Arabela pa naj se kar dobro spočije.Drugače pa en lep pozdrav Pečnikovim kakor tudi vam.Vrtojba vabi :D :D :D :D :D :D :D


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 13.10.2005 : 10:51:44
V Vrtojbo pridemo sigurno. Tako da vabljeni na pogovor. V soboto nas bo pa kar nekaj. evrazijcev. Lastniki mladičkov Alama, Atosa in Ahila so potrdili da pridejo. Tako da nas bo kar nekaj. Super.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Geri , četrtek, 13.10.2005 : 11:00:53
Hmm.. a ni Vrtojba samo v nedeljo 20.11? Prideva na pogovor ;).

Lp, Mojca


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 13.10.2005 : 11:07:05
Mogoče prehitro odgovarjam. S soboto mislim predstavitev pasme 15.10. 2005 v Ljubljani,  v Vrtojbo pa tudi pridemo v nedeljo 20. 11. 2005 na razstavo, to sta dve čisto različni zadevi. Včasih mislim, da me prav vsi razumejo ane. Tretja možnost je obisk doma. Ni problema. Vedno si najdem čas za naši sončke.Vabljeni


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Geri , četrtek, 13.10.2005 : 11:12:48
aha :) ja sem mislila da kar naprej pišeš za razstavo, pa da pridejo vsi tejle mladički... sem pa videla da ima 5 FCI tudi specialko, tako da bomo prišli navijat ;).

Lp, Mojca


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 13.10.2005 : 11:21:00
V Vrtojbi pa bo še več evrazijcev. Italijanska vzrediteljica pride s 3 ali 4 evrazijci, tudi iz Češke pride vsaj z 2 evrazijcema, potem pa še mi in naš Alamo, mogoče še kateri od naših mladičkov. Za te vem, ker smo na vezi. Mogoče pride še kdo. Trenutno je stanje tako.   


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , ponedeljek, 17.10.2005 : 06:49:20
Predstavitev pasme neverjetno dobro uspela. Zanimanja ogromno, proti pričakovanju. Mladički so vsi oddani, tako da sedaj spet začenjamo z razstavljanjem. Se vidimo na naslednjih razstavah.Pridemo v Vrtojbo, Zagreb in Samobor.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: rožica , ponedeljek, 17.10.2005 : 07:12:28
Jaz sem videla tele evrazijce. Taki cukrčki so :D Najbolj mi je bil pa všeč mladiček Alamo, ker je tak bajsek- ima toliko dlake, da kar nisem mogla verjeti :D Poleg tega pa so nas postregli z zeloooooooo dobrimi piškoti ;)

Lp, Urša


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 27.10.2005 : 13:11:55
Hvala za pohvalo glede piškotov. So res dobri, moram pa vseeno priznati, da niso bili narejeni doma. Niti v sanjah si nisem predstavljala da bo tak odziv na predstavitev pasme. Sedaj so mladički prav na vseh koncih Slovenije. Komaj smo si odpočili od mladičkov imamo spet pestro. Obe evrazijke se gonijo, tako da sta samčka kar boga. Še dober teden, pa bo vse spet kot je bilo prej. Potem pa spet razstave. Vidimo se v Vrtojbi.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , četrtek, 27.10.2005 : 13:14:31
Kako pa preprečite nezaželeno brejost? A jih imate v času gonitve ločeno?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Lilit , četrtek, 27.10.2005 : 13:16:48
So evrazijci samo oranzni, ali lahko razlicnih barv?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , četrtek, 27.10.2005 : 13:19:16
Kopiram:

Citat
COLOUR : All colours and colour combinations are permitted with the exception of pure white, white patches or liver colour.

torej vse razen čisto bele in belih odtenkov  ???.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Chantall , četrtek, 27.10.2005 : 13:30:12
NINA, so bili slučajo vaši psi predstavljeni v prilogi Dela-Delo in dom?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 27.10.2005 : 13:50:19
Ja moji sončki so bili predstavljeni v prilogi Delo in dom. Naj bi bili tudi v naslednji številki revije Moj pes, kot predstavitev pasme.
V času gonitve jih imamo vse 4 ločene. Tako je najboljše. Samo še en teden in bo spet normalno. Fanta sta na dieti, pa bosta kmalu nadoknadila zamujeno. Tudi z priboljški se jih ne da podkupiti.
Uradno so moji trije evrazijci rdeči,samička Blacky pa je čisto črna.     


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , četrtek, 27.10.2005 : 16:24:10
aha. hvala za odgovor!


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: York , petek, 28.10.2005 : 12:58:42
V kateri izdaji Delo in dom pa so bili? Bi ful rada vidla.... ::)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , petek, 28.10.2005 : 14:00:28
York, kot je že Nina napisala, so evrazijci predstavljeni tudi v novi številki revije Moj pes (nisem pa še uspela prebrati članka).


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Chantall , petek, 28.10.2005 : 14:14:15
V kateri izdaji Delo in dom pa so bili? Bi ful rada vidla.... ::)

Hmmm....v predzadnji ali zadnji... :)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Sammy , petek, 28.10.2005 : 15:36:33
Nina, če prav sklepam po sliki doseč, ste enega kužka pobrili - zakaj? Dozdeva se mi, da je to psička, ki je imela mladiče, ali pa se motim.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 01.11.2005 : 16:34:16
V kateri izdaji Delo in dom pa so bili? Bi ful rada vidla.... ::)
Evrazijci so bili predstavljeni v Delo in dom 5. oktobra.
Nina, če prav sklepam po sliki doseč, ste enega kužka pobrili - zakaj? Dozdeva se mi, da je to psička, ki je imela mladiče, ali pa se motim.
Psička, ki ima kratko dlako je res mamica Arabella in je  bila v času fotografiranja skoraj popolnoma"gola" . Po dojenju mladičkov je izgubila dlako, ni bila pobrita, res pa v primerjavi s Chakanom in Erosom deluje tako. Sedaj je že dobila kvalitetno in izredno lepo dlako in je že v popolni razstavni formi. Dlaka ji je dobesedno izpadala v šopih, kljub izredno kvalitetni hrani. Baje je to normalno po kotitvi. Razen izpadanje dlake Arabella kljub 13 mladičem ni imela nobenih problemov. 


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: kaja , torek, 01.11.2005 : 16:49:55
Nina, res imate lepe kuzke. Se najbolj mi je vsec Blacky. Nosi repek zavit kot nasa Bagi. :) :)
Le tako naprej pri sirjenju besede o pri nas tako neznani pasmi. lp


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 01.11.2005 : 19:30:41
Tudi meni je Blacky zelo všeč. Je nekaj posebnega, karakter, prilizniti se zna prav pod kožo. Ko smo se pri 13 mladičih odločali med tem, ali zadržati eno našo psičko ali menjati psičko z priznano vzrediteljico iz Italije smo bili v dvomih ali smo se prav odločili ali ne. Blacky je potomka svetovnega prvaka v lepoti, druga linija, drugačen tip evrazijca,vendar njena vzrediteljica z tem tipom evrazijca uspešno zmaguje na razstavah. Blacky bo prvič šla na razstavo v Vrtojbo. Bomo videli, kako bo uspešna. Tako kot velja za vsakega lastnika psa, zame je najlepša in  vem da sem se prav odločila, ko sem jo pripeljala iz Italije.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 24.11.2005 : 14:33:45
No pa smo si le oddahnili in odpočili od razstavljanja v Vrtojbi. Tako Alamo in Blacky, ki sta bila prvič na razstavi sta se odlično odrezala. Oba zelo perspektivna. Blacky je prišla med najlepšimi najmlajšimi celo v polfinale. Chakan pa je postal klubski veteranski prvak.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: kaja , četrtek, 24.11.2005 : 14:45:21
Smo si ogledali Blacky in bili navduseni. Res je lepa psicka.  :-* Od dalec smo jo najprej zamenjali za Natijino Asko (svedski laphund) :-[, pa smo hitro odkrili naso napako, ko je psicka prisla blizje. ;) Cestitke za uspehe. lp


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , četrtek, 24.11.2005 : 19:14:09
Hvala za čestitke. Glede napake nič hudega, naša Blacky je bila tudi že hrvaški ovčar, pa črn husky. A sva kaj klepetali? S tolikimi se pogovarjam na razstavah, da res več ne vem, kdo je kdo. Na naslednji me kar pocukaj, da se spoznamo. Nažalost mi je forumska priponka razpadla in je nimam več. Spomnim se nanjo šele na razstavi. S forumovko Bino sva bile nekaj časa na vezi, predvsem maja, ko sta imeli naši psički rok za kotitev, v živo pa sva se spoznali šele v Vrtojbi. Pa še tam nisva imeli dosti časa, ker je morala Bina ravno v krog, ko sva se srečali. Upam, da bo na naslednji razstavi več časa. V soboto gremo v Zagreb, a se mogoče vidimo tam?
Pa v Samobor tudi pridemo. S to razstavo zaključimo letošnje leto. Kinološko je bilo to leto zelo naporno a tudi zelo lepo. Razstave, paritev, kotitev, 13 mladičkov, razstave, nova psička, začetna razstavna pot Blacky, skrb za mladičke.Nikoli dolgčas. LP


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: kaja , petek, 25.11.2005 : 14:48:02
Ojla Nina. Ne nisva klepetali. :) Skupaj z Arieb sem malo Blacky obcudovala v BIS-u. In res sva od dalec mislili, da je Aska. No, za hrvaskega ovcarja ali huskija je pa jaz ne bi zamenjala. Mi je pa cisto jasno, da ljudje ne poznajo pasem in potem dostikrat usekajo mimo. Kaj vse je ze bila nasa Bagi, od spica pa do pinca. ;D
V Zagreb pa jaz verjetno pridem v nedeljo tako, da se tokrat ne bova spoznali. Mogoce pa na kaksni drugi razstavi. ;) lp


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NATI , ponedeljek, 28.11.2005 : 14:42:04
Ojla Kaja,

Citat
Smo si ogledali Blacky in bili navduseni. Res je lepa psicka.   Od dalec smo jo najprej zamenjali za Natijino Asko (svedski laphund)

Saj to ni nič nenavadnega. Namreč v Nemčiji so pred leti v pasmo evrazijec vkrižali tudi švedske lapphunde  :)(neka gospa iz Finske je živela v Nemčiji in vzrejala lapphunde), da bi dobili pse s prijetnejšim in bolj zaupljivim ter živahnim karakterjem in bi s tem delno izničili vpliv chow chowa. Veliko evrazijcev, ki imajo vkrižane lapphunde, je črnih ali črno čreslovinastih in tudi sama sem bila pred leti na razstavi v Dortmundu presenečena nad osupljivo podobnostjo med Nati in neko nemško evrazijko.

Sicer pa imam znanca v Nemčiji, ki ima sicer evrazijko, ki pa je 1/8 lapphund. In po primerjavi rodovnikov, sva ugotovila, da imata njegova Lenny in naša Nati iste prednike.

Lp,
Nati


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: kaja , ponedeljek, 28.11.2005 : 18:58:12
Hvala Nati, ker si me potolazila. Sem namrec ze zacela dvomiti v svoje sposobnosti locevanja pasem. ;)
Je pa res zanimivo tole vkrizanje laphunda v evrazijca. :) lp


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: zally3 , nedelja, 17.09.2006 : 09:00:27
Kaj se sedaj dogaja z vašimi psički???mogoče kdo pride v maribor?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sobota, 30.09.2006 : 21:38:19
Najprej opravičilo, spregledala sem sporočilo, zato tako pozno odgovarjam, ko je CACIB Maribor že za nami. Cela družina je bila zaposlena z  leglom 3 enkratnih samičk in 5 samčkov, tako da smo razstave malce zanemarili. Letos nismo predvidevali imeti leglo vendar se je sama kotitev časovno pokrivala s časom šolskih počitnic in takrat smo več doma (dopust, počitnice)zato smo se tako odločili.Je pa šel en mladiček v Pesnico pri Mariboru. Najbrž bomo šli najprej na klubsko razstavo v Celje, potem je pa že CACIB Ljubljana. Razstave že zelo pogrešamo,tako mi kot kužki,  sploh vzdušje in prijatelje s katerimi radi poklepetamo.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , torek, 03.04.2007 : 13:08:24
Živijo!
Zdajle sem prebrala čisto vse odgovore in niti vejice nisem spustila. Me kar v trebuhu žgečka, ker so mi evrazijci res lepi, denarja pa nimam razvo dovol in tudi če bi ne vem kako šparala za rojstne dneve ga nebi dobila. Po eni strani tudi zato, ker me zanima, če so lahko tudi zunaj in ne notri, kar pa najbrš ne... in še nekaj vprašanj:
1. Koliko stanejo razstave?
2. Ali je težko psa učiti, da bo razstavni pes in kaj ga moraš naučiti?
3. So zdaj že kaj bolj "poceni" (ne da mislim, da niso vredni cene, toda ker si ga ne morem privoščiti), to vprašam zato, ker lahko da jih je v sloveniji že več in da so zato bolj poceni???
4. Boste v prihodnosti še kdaj predstavili evrazijce v Ljubljani?
Sem že **** videla list, kjer je pisalo da jih prodajate in še ko vidim da ste tako vredu vzrediteljica... vsi, ki jih poznam, da vzrejajo pse so tako skrivnostni in ne vem kaj... vi pa ste čisto drugačna :) pa da ne boste mislila da se vam podkupujem... sploh ne ;)
5. Kako to, da ste tako poimenovali psarno?

Hvala za odgovore, mimo grede, sem si pa že ogledala spletno stran pasme in bi še enkrat prosila za link, ker sem ga pozabila. Niti sanjalo se mi ni, da bo to lahko bili vi...

Lep pozdravček, Katja iz Ljubljane


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , torek, 03.04.2007 : 13:21:34
Drugače pa:
spal bi lahko v hiši,  imela bi ga čez tri leta- takrat bi bila stara 14 let- zdaj bom maja 11 :) ne me izivati prosim, ker sem mlajša kot vi... vendar nisem otročja ;D


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , sreda, 04.04.2007 : 16:34:22
Halo... se kdo oglasi tukaj??


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: zally3 , sreda, 04.04.2007 : 21:24:02
evo na dva vprašanja ti lahko odgovorim tudi jaz, čeprav nimam evrazijca ;)
Citat
1. Koliko stanejo razstave?
Cena prijave za razstavo se razlikujejo od razreda v katerem je pes(le to pa od starosti psa).
Če naprimer vzamem en primer: za xy razstavi je cena za razred mladičov, najmlajših in veteranov npr. 25€ do X.4.09, od tega datuma dalje je npr. 30€
za vse ostale  razrede(mladih, šampionatov...) je do X.4.09 cena 35€, od tega datuma naprej pa 40€
za pare, JH pa je npr. brezplačno(pa to sem si zmišljevala...) odvisno je tudi na kakšne razstave hodiš, vsaka ima namreč "svoj" cenik. Tako je naprimer evropska razstava bistveno dražja kot ena mednarodna v slo... je pa to relativno drag hobi  ;D tako na splošno
Citat
2. Ali je težko psa učiti, da bo razstavni pes in kaj ga moraš naučiti?
no to je odvisno, na kakšen način učiš psa, koliko z njim delaš, koliko trmast je... drugače pa ni težko :D vsaj pri nekaterih psih ne :D

drugače pa cena za kakovostne, rodovniške pse zaradi več psov v slo....Ker to se ne gre na način "več ko jih je cenejši so", vendar se gleda na kvaliteto psa =)

če je kaj narobe naj me kdo popravi!!! Ti se pa še pridno pozanimaj o pasmi, negi-imaš še nekaj let časa  :D
lp


Zala


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , četrtek, 05.04.2007 : 13:42:39
Hvala, Zally za odgovore, zdaj pa bi prosila Nati da mi še na ostale odgovori... ::)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , sobota, 07.04.2007 : 08:32:57
Nati, kje si???  >:( :D ;D :( ??? ::) :P :-X :-\


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 11.04.2007 : 14:28:26
Pozdravljena
Čisto sem spregledala, da se oglaša še en ljubitelj pasme evrazijec. Sem vzrediteljica te pasme in če hočeš ti lahko odgovorim na vsa vprašanja, ki te zanimajo. Zelo sem vesela, ker vidim, da je ta pasma počasi sedla pod kožo tudi drugim. Evrazijec je pes za v stanovanje, ker želi biti v bližini družine, izredno trpi daljše odsotnosti zato ga ne priporočamo nekomu, ki bi bil dolgo odsoten. Izredno pomembno zanj je, da je večji del z nami. Mi svoje pse, če je le mogoče več ali manj vzamemo kar s seboj. Tako kot vsak pes je tudi evrazijec lahko lep razstavni pes, seveda če je rad v družbi in se rad razstavlja. Pridi nas pogledat na kakšno od naslednjih razstav, Hrušica, Portorož, Lendava...
Lahko kontaktiraš z menoj tudi: *****


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , sreda, 11.04.2007 : 19:17:41
O hvala... :-* potem ne sme biti zunaj? :-[


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 11.04.2007 : 20:04:09
Seveda je lahko vzunaj, živi pa z družino v stanovanju. Zelo rad je na vrtu, vendar je ponavadi tako, da ko gremo v hišo je prvi pri vratih. Kot sem ti že napisala, ni rad sam. Kjer so ljudje, njegova družina, tam je tudi on. Od spomladi do jeseni smo veliko vzunaj, takrat so vsi naši evrazijci z nami na vrtu. Samo da je z nami, pa ni važno kje smo, samo da nas vidi, močno je navezan na družino. Dobesedno diha z nami, tako je zadovoljen samo da je pri nas. Trenutno mi en leži pri nogah, pod pisalno mizo, prav nič ne zgleda, da bi mu kaj manjkalo. Samička leži pod mizo v dnevni sobi, eden je pod klopjo v jedilnici, eden v hodniku, najmanjša pa si ravnokar lasti fotelj. Verjemi mi, so pridni,kot da jih ne bi bilo v stanovanju. Ko pa vstanem je ves trop ob meni. Ni potrebno nobenega klicanja, kratko malo so ob meni. Ko sem to prvič videla, skoraj nisem morala verjeti. Naš najstarejši evrazijec Chakan je jedel svoj obrok. Ko sem vstala je nehal jesti in prišel k meni, brez kakršnega koli povelja, klicanja. Evrazijec je raje ob svoji družini kot da bi jedel, poležaval. Menim, da je vsak pes lep za svojega lastnika in prav je tako. Nas je pri evrazijcu poleg lepote pritegnil prav ta karakter, brezpogojna navezanost. Ta njegov karakter nam je zlezel pod kožo ko smo prvič v živo videli evrazijca iz Italije. Iskali smo ga zelo dolgo, končno pa našli klub v Avstriji, ki nas je dal na čakalno vrsto. Tako smo pred skoraj 9 leti pripeljali k nam prvega evrazijca, potem čakali skoraj 4 leta, da smo dobili psičko. Izredno malo jih je in ker smo imeli namen vzrejati smo morali tako dolgo čakati, da smo dobili drugo linijo, da si samček in samička nista v sorodu. Mislim, da lahko rečem, da smo naredili nekaj za razvoj te pasme v Sloveniji in še bomo delali v tej smeri.   


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Uranus , ponedeljek, 23.04.2007 : 19:53:13
men se zdi zelo zanimiva pasma, pa to da ti za vsakim korakom sledi  ;D

Trenutno mi en leži pri nogah, pod pisalno mizo, prav nič ne zgleda, da bi mu kaj manjkalo. Samička leži pod mizo v dnevni sobi, eden je pod klopjo v jedilnici, eden v hodniku, najmanjša pa si ravnokar lasti fotelj. Verjemi mi, so pridni,kot da jih ne bi bilo v stanovanju. Ko pa vstanem je ves trop ob meni. Ni potrebno nobenega klicanja, kratko malo so ob meni.

 :D si prav predstavljam kak pet takih puhastih psov okrog tebe...upam da bom sama mela kdaj kakega evrazijca, al pa kako res redko pasmo, samo do te odločitve še je dooosti časa...:P
bi bla vesela če bi se še kaj pisalo o tvojih psih, če bo kaj časa..pa kake slike bi bla vesela (od Blacky predvsem ;))


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bauci , torek, 24.04.2007 : 10:11:54
res je škoda, da se tako malo piše in govori o teh krasnih kužkih... ampak počasi bodo tudi evrazijci sedli v srce ljudem.

kakih slikic pa bi bili vsi veseli.  :)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Kattyka , torek, 24.04.2007 : 19:41:41
Ja, tudi jaz bi rada slike 8)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , ponedeljek, 30.04.2007 : 16:21:11
Ponoči smo prispeli iz Zadra, kjer smo bili razstavno zelo uspešni. Eros je pobral CAC; CACIB in BOB, v enem dnevu zaključil hrvaški in  mednarodni šampionat, Blacky je dobila CAC in CACIB, najmlajša Brina pa prvi prvak mladih. Zelo sem vesela, da počasi postaja tudi naša pasma zanimiva. Samo da si spočijemo, pa prilepim še kakšno sliko v moj album.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bauci , torek, 01.05.2007 : 09:05:08
Čestitam za super uspeh.

se že veselim slikic.  :)


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , torek, 01.05.2007 : 11:21:56
Še malo bo treba počakati s slikicami, ker sem ugotovila, da rabim za objavo na forumu registracijo vsaj midi paketa, ki pa ga lahko plačam šele po praznikih. Obljuba dela dolg, po praznikih in registraciji bodo slike prilepljene.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 02.05.2007 : 12:38:50
Zaenkrat si slikice oglejte na http://evrazijec.moj-album.com/, kmalu pa prilepim novejše.


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: bauci , sreda, 02.05.2007 : 12:46:48
sem ravno danes gledala ta album, pa razmišljam, zakaj ima v albumu vaše pse. joj, to pa je blond razmišljanje! ja, ker je vaš album, haha!  :-[   ;D


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 02.05.2007 : 12:50:02
Ja naši sončki so to. Bom še danes prilepila v album nekaj novih slikic. Obljubim, zakaj pa so prazniki, če ne ravno za taka opravila....hehehe


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: Uranus , sreda, 02.05.2007 : 12:59:14
res so lepi ;D vsi skupaj pa ful smešne slike (ko so bli mali pa so jedli ;D)
kak vlki pa so evrazijci?


Naslov: Re: EVrazijci
Poslano od: NINA , sreda, 02.05.2007 : 13:03:22
Evrazijec je srednje velik pes, samčki imajo od 56 do 60 cm , samičke pa od 48 do 56 cm plečne višine.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 14.05.2007 : 20:24:25
Naša najmlajša evrazijka Brina.

[slika je izbrisana]


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 14.05.2007 : 20:25:24
In samček Eros

[slika je izbrisana]


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 14.05.2007 : 20:26:34
Brinina sestrica Bella iz Kopra.

[slika je izbrisana]


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: kaja , ponedeljek, 14.05.2007 : 20:53:36
Vasa Brina je prava lepoticka.  :) Bo ostala taksne barve tudi ko odraste ali pa bo kaj potemnela/posvetlila? lp


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 14.05.2007 : 20:59:34
Od takrat ko smo jo slikali pa do danes je že zgubila precej črnega gobčka, samo še malo ga je, je pa spredaj pod vratom potemnela. Jutri jo imam namen temeljito skrtačiti, ker gre v soboto na razstavo in potem jo bom slikala. Zdi se mi, da bo še potemnela.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Uranus , ponedeljek, 14.05.2007 : 21:19:26
škoda da bo potemnela  :P
samo kak so lepi toti psi  :-* :D


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , torek, 15.05.2007 : 17:09:56
Sedaj pa slika naše Brine izpred 5 minut.

[slika je izbrisana]


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Kattyka , nedelja, 20.05.2007 : 08:50:43
Joj, Brina je res prisrčna... koliko je stara? ::)


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , nedelja, 20.05.2007 : 09:07:37
Naša Brina je danes stara 10 mesecev in 11 dni. Včeraj je na državni razstavi v Samoboru bila prvak razred mladih in prvak pasme. Sodnici je bila zelo všeč.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: bauci , nedelja, 20.05.2007 : 11:55:10
čestitam. Brina je res krasna, kot mali medvedek.  ;D


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , nedelja, 20.05.2007 : 12:56:20
Hvala za čestitke, res smo veseli njenega uspeha, saj je Brina psička naše vzreje in to nam veliko pomeni.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Kattyka , nedelja, 20.05.2007 : 20:50:09
Ja, tudi jaz res iskreno čestitam, tako Brini kot njeni vrediteljici! :D


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Uranus , nedelja, 20.05.2007 : 20:52:14
jaz tudi čestitam, res je lepa... :D
zdaj malo sem zmedena, kolko pa jih mate zdaj vse skup?


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 21.05.2007 : 06:25:59
Doma imamo 5 evrazijcev, Brino, njeno mamico Arabello in očeta Chakana, polbrata Erosa in psičko iz Italije Blacky.
 


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Uranus , ponedeljek, 21.05.2007 : 16:55:57
aja, men se je nekam zdelo da jih je že šest...


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 21.05.2007 : 17:14:19
Zaenkrat "samo"  :) :) :) :) :). Smo jih pa imeli zato 2 leti nazaj kar  :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) mladičkov in  :) :) :) odrasli (mama, oče in polbrat). Moram priznati da jih je bilo prav lepo za pogledat in ko so mladički odšli od doma je bilo tako zelo prazno, da se ne da opisat.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Uranus , ponedeljek, 21.05.2007 : 20:51:08
pa kje živijo psi? so večino časa zunaj ali znotraj, in znotraj tudi spijo?


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , torek, 22.05.2007 : 05:43:47
Pri nas so vsi psi notri, zato ker želijo biti v bližini družine. Imajo možnost biti tudi na dvorišču, vendar so tam le, če je nekdo od nas vzunaj, drugače so zelo radi ob štedillniku ko se kuha kosilo, v dnevni ko se gleda televizija in ponoči ob postelji zaspijo.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Uranus , torek, 22.05.2007 : 11:28:59
joj kak lušno! :D   in kr vseh pet, kot da si v puhastih nebesih ;)


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: bauci , torek, 22.05.2007 : 12:21:20
to je vedno moj argumet, če kdo pravi, kako lahko imaš psa v malem stanovanju. pa če bi imela 10 sob, bi bila Annie tam, kjer sem jaz. Tako da si predstavljam ,da je z vašimi medvedki enako.  :)


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , torek, 22.05.2007 : 13:45:15
Ko smo imeli mladičke je bilo ponavadi prvo vprašanje potencialnih kupcev, kje naj bi bival kužek. Pri meni je bistvenega pomena da imajo mojega mladička neizmerno radi, skrbijo zanj, pa naj živijo v bloku v 12 nadstropju ali v hiši z vrtom. Mogoče bo celo pes iz bloka deležen daljših sprehodov.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: Kattyka , četrtek, 24.05.2007 : 17:48:37
Prou maš, NINA! ;)


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , torek, 31.07.2007 : 12:41:11
Že dolgo se nisem nič oglasila na forumu saj imamo polne roke dela z našimi mladiči, ki  bodo jutri stari že 3 tedne. Včeraj so že prvič imeli svoj obrok in prav hitro so zakapirali, da se lahko do hrane pride tudi na lažji način. Izredno dobro napredujejo, samček bo najbrž danes imel že skoraj 2 kg, punčke pa od 1,5 do 1, 7 kg. Mamica Blacky ima zgleda veliko mleka, kar res nismo pričakovali saj je bil mamica pred paritvijo manekensko suha, sedaj pa ima take "polhe". Letošnje leglo je bolj pisano od prejšnjih, saj imamo v enem leglu črne, črne z ožigi in rdeče mladičke.Punčke vodijo saj jih je od 7 mladičkov kar 6 punčk in samo 1 samček. 


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: PikiJapok , ponedeljek, 05.11.2007 : 08:57:33
Naša Cristy se je pa po nekaj dneh že kar lepo privadila novega okolja. Priznati moram, da me je izredno presenetila s svojo prikupnostjo in bistrostjo. K nam je prišla v sredo. Že prvi dan se je na povodcu kar solidno počutila in je lepo sledila nama, ko smo šli na sprehod. Včeraj pa smo jo odpeljali "na varno" in se sprehajali brez povodca in je tudi kar zadovoljivo sledila nama in navodilom.

Vesela je piškodkov (nagrad) in mislim, da že povezuje ukaze z nagrado. Priznati moram, da je v naš dom prinesla veselje in upam, da je tudi ona z nama zadovoljna tako, kot sva midva z njo.

Zahvalil bi se vzrediteljem za vso prijaznost in podporo. Sicer je to najin prvi pes, ampak tudi izkušnja z vzreditelji je tako pozitivna, da jih enostavno moram pohvaliti.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 09:07:20
Hvala za pohvale. Vsakemu vzreditelju je v veselje, da gre njegov mladič v varen in skrben dom. Da ga imajo njegovi novi skrbniki radi. Zato pa vedno povdarjam, da se pri nas z nakupom psa ne konča, ampak šele začne novo prijateljstvo. Sedaj pa hitro slikat lepotičko Cristy,pa nam poslat sliko, da lahko začnemo z izdelavo koledarja. Ne vem če vesta s Suzano da naredimo vsako leto svoj koledar z našimi sončki in seveda ga dobijo vsi naši lastniki vseh kužkov, ki smo jih vzredili pri nas kot novoletno darilo.   


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: PikiJapok , ponedeljek, 05.11.2007 : 10:35:52
Sličice bi že morali imeti v poštnem predalu. Res pa je, da so slike visoke kakovosti (3 tisoč X 2 tisoč pik) in da zna dostava nekaj časa trajat'. Ne vem pa, ali je kaka primerna za koledar, ker sem bolj tako... trot'l zih'r slikal.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 10:44:32
Zelo lepe fotke, tako da jih lahko seveda z vašim dovoljenjem objavim na forumu.Sigurno se bo našla kakšna slika, ki bo primerna za koledar. 


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: PikiJapok , ponedeljek, 05.11.2007 : 10:47:03
VSE moje fotke lahko objavljate po načelu "če ni eksplicitno zaščiteno je prosto" v nekomercialne namene.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 11:03:07
Hvala, v kratkem bodo slike objavljene na forumu.  To pa bo nekaj za ljubitelje naše pasme.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: bauci , ponedeljek, 05.11.2007 : 13:12:31
Super, slikce.  :)

no, jaz sem ljubitelj, ne lastnik.   ;D  ampak vseeno vedno rada preberem kaj o vaši pasmi in pogledam kakšne slikce teh prekrasnih psov.  :)


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: PikiJapok , ponedeljek, 05.11.2007 : 13:20:01
Super, slikce.  :)

Kje pa so?


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 13:29:41
Upam, da mi uspe danes prilepiti še najnovejše. Priznam, da imam od letošnjega legla manj slik kot ponavadi, ker mi je izredno težko slikat črnega psa. Sploh pa če ima še vijoličast jezik.  
Slike (ki pa niso najnovejše) so na http://evrazijec.moj-album.com/.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: PikiJapok , ponedeljek, 05.11.2007 : 13:56:02
Evo, obljubim, da se bom potrudil narediti kako res lepo sliko od Cristy, kjer bom poskusil ujeti čimveč detajlov... In pošljem takoj, ko bom imel. Da se tudi "evrazijci" malo "pobahamo".  ;)


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 14:14:46
Ok, jaz pa obljubim, da sliko prilepim.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: bauci , ponedeljek, 05.11.2007 : 14:54:08
no, jaz sem pa malo prehitevala. bi morala napisati, super, slikce bodo.  ;D


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: flor_15 , ponedeljek, 05.11.2007 : 19:53:28
Živjo  :D
Kako pa se evrazijci razumejo s drugimi živalmi in tujci?
Se navežejo samo na enega lastnika?

Čaw :D čaw :D


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 20:09:31
Evrazijec si sam izbere svojega skrbnika, uboga pa vso družino. Samo eden je pa njegov "šef". Naši mladički so odšli v domove, kjer imajo nekateri pse, sobne muce, papagaje, race, želve. Nihče od novih skrbnikov do sedaj ni imel težav s prilagajanjem psa z živalmi ki so bile že prej v njihovem domu. Pri nas doma imamo samo pse, tako da druge živali spoznavajo v novem okolju in nimajo nikakršnih negativnih izkušenj. 
Glede tujcev je pa situacija takšna, da jih najprej oblajajo, potem ovohajo, če je stanje OK jih v 5 minutah po prihodu vzamejo za svoje prijatelje. Tako da v šali ponavadi rečem, da imamo svoje pse namesto zvonca, ker nas glasno opozorijo, če je kdo na vhodu, zvonca sploh ne potrebujemo. 


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: PikiJapok , ponedeljek, 05.11.2007 : 20:25:36
Prvi vtisi iz prve roke: Naš maco-taco je sorazmerno gospodovalen maček (perzijec) in ima "slabe" izkušnje z dokaj nevzgojenim sosedovim mešančkom, ki brezglavo nalaja in se zapodi v vse, kar leze in gre. Po nekaj dneh druženja z našo novo družinsko članico Cristy pa je že bolj zaupljiv (Nina bo verjetno objavilo sliko, na kateri se maček sprehaja pred psičko, ki se mirno certlja v Suzaninem naročju).

Nista še ravno neka prijatelja, ampak med njima ni čutiti sovražnosti. Upam, da imava tudi midva prste vmes, saj mucka ne zanemarjamo na račun Cristy, niti obratno. Celo tako prijazna je, da pusti mucku, da prvi je (posodice sva postavila "skupaj") in šele nato se hrane loti ona.

Je pa opaziti, kot je že Nina rekla, da mene bolj uboga, medtem ko se Suzani pusti malce prosit. Ni "trmasta", le opaziti je, da mene uboga "na prvo žogo", Suzano pa včasih ignorira. Tudi, ko hodimo in jo ona vodi, se ozira, kje sem, medtem ko obratno manj. Skratka, kaže prve znake "diferenciacije", pa čeprav se midva ne trudiva s "pritegovanjem pozornosti" nase.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 20:47:56
Nekaj slikic

[slika je izbrisana]


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , ponedeljek, 05.11.2007 : 21:25:50
Še nekaj slik si lahko ogledate na http://evrazijec.moj-album.com/
Ko mi ostale uspe  pomanjšati, pa jih objavim tudi na forumu.


Naslov: Re: Evrazijci - čvek
Poslano od: NINA , torek, 06.11.2007 : 11:14:54
Najboljša prijatelja:

[slika je izbrisana]