mojpes.net

o psih => predpisi in dokumenti => Sporočilo, začeto od: MISSA , sobota, 13.11.2004 : 11:43:45



Naslov: Kupiranje psov
Poslano od: MISSA , sobota, 13.11.2004 : 11:43:45
LP!
Ker sem proti odvečnemu in nepotrebnemu kupiranju psov, razen če niso vmes zdravstveni razlogi, sem zelo vesela, da je zmeraj več držav, ki je to tudi uzakonilo. Naj mi zagovorniki nasprotnega nikar ne zamerijo. Vsak dela po svojem prepričanju. Zato sem na tem mestu zbrala države, kjer je že prepovedano razstavljati kupirane pse. Ker bo takšnih zmeraj več, bo tale topik dobrodošla informacija vsem razstavljalcem!
Države:
Nemčija, Belgija, Nizozemska, Finska, Norveška imajo kompletno prepoved razstavljanja (za repe in ušesa).
Danska (razen za pse, ki imajo zdravniško potrdilo, da so se skotili s takšnim repom po 01.10.2004).
Češka (predlaga tudi prepoved za razstavljalce iz drugih držav).
Švedska ( dovoljeno samo psom, ki prihajajo iz držav, kjer še nimajo prepovedi).
 Anglija (imajo prepoved kupiranja repov ne pa tudi ušes).
O takšnem ukrepu pa resno razmišljajo Avstrija, Francija, Madžarska in Romunija.
 Kmalu bo treba izenačiti evropsko zakonodajo, ki predvideva enotne zakone tudi na kinološkem področju!
LP,Miša


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: sirtaki , sobota, 13.11.2004 : 12:11:11
Popravek:

Belgija in Nizozemska sicer sami prepovedujeta kupiranje repov ij uhljev, vendar imata pri razstavljanju izjemo: psi, ki so skoteni v teh dveh drzavah po sprejetju zakono o nekupiranju, se ne smejo razstavljati. Kar pa ne velja za pse, ki so skoteni v drzavah, kjer je kupiranje se dovoljeno.

ps: informacija je prisla iz rok belgijskih in nizozemskih vzrediteljev aussiejev, ki se jasno 110% pozanimajo kaj in kako, preden iz USA uvozijo kakega novega  :)



Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: sirtaki , sobota, 13.11.2004 : 12:14:53
Popravek 2:

Nemcija - prepoved razstavljanja tako ali drugace kupiranih, ne glede iz kje so, ce so skoteni po se mi zdi 1. maju 1998. Skotene pred tem datumom se lahko razstavlja kupirane  ::)

Enako velja tudi za ostale nastete drzave, da imajo dolocene neke datume. Jasno pa v vseh drzavah lahko razstavljas kupirane pse, ce imas veterinarsko potrdilo, da je bilo kupiranje potrebno opraviti iz medicinskih razlogov  ;D


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: MISSA , sobota, 13.11.2004 : 12:21:11
LP!
Sirtaki, hvala za popravke. Tuda jaz vsega ne vem :P
LP,Miša


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: Dunja , sobota, 13.11.2004 : 15:03:42
Citat
Anglija (imajo prepoved kupiranja repov ne pa tudi ušes).
Obratno - v Angliji imajo prepoved kupiranja ušes, repe pa je dovoljeno prirezovati.

Dodala bi še Avstrijo, ki od junija ali julija 2004 tudi prepoveduje kupiranje repov in ušes.


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: spiky , sobota, 13.11.2004 : 16:02:52
Se čisto strinjam s tem, da so nekje prepovedali raztavljati pse z kupiranimi ušesi in repi. Ne vem zakaj bi morali spreminjati pse zaradi naših kapricov. >:(


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: Breza , ponedeljek, 15.11.2004 : 19:43:39

.... MISSA je pozabila dodati, da je v večini držav, ki imajo prepoved razstavljanja psov tudi izjema. In sicer pri lovskih pasmah.

Tako je bil lani v Dortmundu svetovni prvak kupiran ptičar pa tudi na drugih nemških razstavah so nekupirani primerki bolj kaplja v morje (mogoče sem videla do sedaj le dva ali tri). Enako velja za Avstrijo, Italijo, Češko, Poljsko, Španijo in Francijo. Pri severnjakih najdeš sicer nekoliko več dolgorepcev, vendar tudi ne prevladujejo.

Letos sem si ogledala tudi prestižno mednarodno tekmo kratkodlakih ptičarjev v Kremsu. Udeleženi psi so bili večinoma iz Nemčije, pa tudi iz Avstrije, Južne Afrike, Amerike, Francije, Češke, Poljske, Madžarske, Španije in Nizozemske. Pa so bili VSI od prvega do zadnjega kupirani.

OK - vsak ima svoje mnenje o kupiranju repov (in prav je tako!). Hotela sem samo povedati, da tudi "zahodnjaki" niso tako strogi v svojih zakonih, kot se jih tu prikazuje in  seveda dopuščajo izjeme.  :)

Lp, B.



Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: altervita , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:38:46
Kmalu bo treba izenačiti evropsko zakonodajo, ki predvideva enotne zakone tudi na kinološkem področju!
LP,Miša
nope, evropa nima kinološke zakonodaje, s tem da zakonodaja s področja varstva živali posega na področje kinologije. In da, kinologija, FCI in državne zveze, so v nasprotju z lovci, ki so si uspeli ponekod zadržat to pravico, naredile bore malo, da bi zaščitile svoje pasme pred pohabljanjem, oz pred tem da jih z nekupiranjem in nerezanjem repov spreminjamo v karikature tega, kar so včasih bile.


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: MISSA , torek, 16.11.2004 : 06:38:14
LP!
Altervita, sem prepričana, da znaš brati tudi počasi. Ker če boš prebral še enkrat, boš videl, da sem napisala, da se v uniji pripravljajo na to, da bi bilo čim več zakonov usklajenih. Med drugim tudi to, da bi na področju celotne EU veljala ista pravila ne samo na področju kinologije, ampak tudi drugih področjih. Nikakor pa nisem napisala, da že takšna zakonodaja obstaja.
Včasih se mi zdi, da sem gor pišeta dve ali celo tri različne osebe. Moram te enkrat srečat, da se prepričam, da obstaja samo en Altervita. Po možnosti tisti, ki zna uporabljati slovenski pravopis in piše pametne sestavke!
Sicer pa sem upala, da se bo tukaj nabral  dolg seznam držav, saj je med vami veliko razstavljalcev!
LP,Miša!


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 13.12.2004 : 09:47:02
In da, kinologija, FCI in državne zveze, so v nasprotju z lovci, ki so si uspeli ponekod zadržat to pravico, naredile bore malo, da bi zaščitile svoje pasme pred pohabljanjem, oz pred tem da jih z nekupiranjem in nerezanjem repov spreminjamo v karikature tega, kar so včasih bile.


lahko pa gledaš na stvar tudi drugače....zdaj bo končno  prepovedano delati karikature iz psov, kakor je bila redna praksa v preteklih stoletjih...


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: altervita , ponedeljek, 20.12.2004 : 20:53:22
Poglejmo si še enkrat akole na grobo konstelacijo sil v Evropi.
Bom poskusil bit tisti Alti ki obvlada pravopis (čeprav bi to verjetno obvladal nek četrti, meni še neznani Alti)

Missa, bral sem pravilno in tudi razumel pravilno. In se žal po mojem motiš. Mislim (lahko da obstaja izjema), da KINOLOŠKE zakonodaje ne pozna nobena DRŽAVA. Psi so kot predmet obravnavani v posebnih zakonih, pa naj bo to omemba v zakonu o zaščiti živali, v stvarnopravni zakonodaji, v kazenskem pravu, v pravilikih vojske, policije, v invalidski zakonodaji, itd.
En SAM zakon o kinologiji pa ne obstaja po mojem. Tudi zakona o kravah nisem videl, pa jih je malo več kot psov. Zato pravim, da ni enotne evro zakonodaje, saj je niti posamezne članice nimajo. Glede na to da se evropa vse bolj ukvarja z bedarijami, se pa zna zgodit, da kdaj v prihodnosti, tudi kinologija dobi svoj samostojen zakon. Najprej skozi Evroparlament potem pa še v "domestikacijo" po posameznih državah. Ampak ne vem, potem se bodo lahko še v zakon o slikarstvu, pa o glazbenikih spustili, pa še v zakon o civilni družbi recimo, kjer bodo uredili pravila po katerih morajo igrat civilniki. Zame osebno je tipičen primer neumnih zakonov, zakon o stavki. Stavka je revolt in prenehanje dela. Čim je sistemsko urejena, se spremeni v orodje za manipulacijo z ogorčenim delavcem. Omogoči, da se noben direktorček ne ustraši za svoj avto, saj nihče ne vrže molotovke nanj. Vsi se lepo pomenijo, stavkovni odbori so polni "naših" ljudi, na koncu so vsi rešitelji, frendi.... Al pa...Kaka stavka je to, če policaji polovično delajo recimo? Tisti dan bi morali bit na ulicah, šipe razbijat, parlamentarce tepst, pa kaos v državi. Ampak vedo, da bi v tem primeru bil kaos predvsem zato, ker bi jih sodržavljani v antištrajku pretepali, bando, ki si ne zasluži niti teh plač. Zato jih je polovica v rezervi, v vlogi varuhov reda in miru (svojega predvsem) ok, zaidem včasih....

FCI je mednarodna zveza v katero je vključeno veliko držav, ki niso med 25-terico EU članic. Iz tega sledi, da FCI ne bo nikoli (never say never, ok) predpisoval članicam prepovedi razstavljanja. To ostane pristojnost lokalnih zvez. Marsikatera zveza je v tako močni odvsnosti od države da je preprosto sama od sebe zaostrila pogoje razstavljalcem, da bi neizbežni prihod prohibicije pač pospešili in čimprej začeli po novem Ponekod pa je to namesto njih, storila kar država. Prav slednje se mi zdi zelo grob poseg v pravico svobodnega združevanja in še česa drugega, saj konec koncev diskriminira pse in ljudi, državljane. V nemčiji kjer prav po ovčje sledijo svojim firerjem, pa naj bodo fašisti ali demokrati je seveda to šlo skozi brez upora. Še celo tako so strumno počili skupaj svoje pruske pete, da so kupirane iz vzreje izločili, kar je spet hud poseg v pravico razpolaganja z lastnino-če psa ne moreš parit.
 Včasih mi je žal, da v nasprotju z američani (pa tudi oni so si prav po ovčje pustili odvzeti še večji del svoboščin v dogodkih po 11.sept.) v evropi ljudstvo mirno pristaja na to, da jim država (včasih ob polni podpori referendumskega ljudstva)uravnava prav vse v njihovem življenju. Od tega da bognedaj ne smejo neporočeni upati na umetno oploditev (ženske) do tega da njihov krasni kupirani pes, od jutri ne bo več v igri, ker se je nek pijan avstralski profesor nekega dne s krvavimi očmi zbudil nad pisalno mizo in dahnil "ljudje in živali smo enaki" - se je očitno s svojim mačkom poistovetil; potem pa so mu seveda jadrno sledili hipijevski študentje, ki so 30 let kasneje to bedastočo še uzakonili.

Drug primer recimo, je pa Madžarska. Tam se je bitka sicer začela in se plete na konkretnem problemu, ki je veliko zvezam povzročil finančno in drugačno odvisnost od države. Na madžarskem, je tako kot v rusiji, Franciji in še kje drugod, pasja rodovna knjiga vodena s strani nekega ministrstva- v madžarskem primeru kmetijskega. Od tam prihajajo rodovniški psi z rodovnikom, ki ga mnogo starejših pozna pod začetnico MET. Te rodovnike so imeli vsi Madžarski psi vpisani v MEOE. Nekako od leta 99 tudi MEOE vodi svojo separatno rodovno knjigo in slednjo, priznava tudi FCI. Celo več. FCI priznava MEOE kot edino organizacijo v državi in edino pristojno za rodovnike. Rodovniki države Madžarske, pa ne morejo biti nostrificirani v nobeno rodovno knjigo članice FCi.
Ker očitno po drugi strani Madžarska nima nobenega instrumenta, po katerem bi si podredila neko organizacijo civilne družbe, je tudi uveljavitev zakonodaje ali odloka ali kateregakoli pravnega akta ki bo urejal prepoved razstavljanja kupiranih psov, vprašljiva. In še nekaj. Tisti preprodajalski rodovniki so iz psarn, ki podpirajo državno rodovno knjigo. Zato jih je nemogoče prepisati v našo rodovno knjigo. Po drugi strani pa je lahko marsikomu sedaj bolj jasno od kod toliko puppy milov v soseščini. Ja MAdžarski državi je izdajanje rodovnikov biznis. Seveda bodo dopuščali papimile.

Kakorkoli že. Hotel sem samo nakazat, da je situacija od države do države drugačna in kompleksna. Imamo situacijo v kateri si marsikatera mala zveza z upiranjem uveljavitvi tovrstnih diskriminacij, izboljšuje obisk tujih kupiranih psov. Ker ostaja ena izmed peščice nediskriminatornih pač. In seveda po drugi strani, imamo situacijo v kateri marsikateri vzreditelj "izdajalsko" preda orožje in začne vzrejati in razstavljati v skladu z "novim redom", samo zaradi slave, ki jo bo s tem oportunizmom, deležen tudi v okoliških, prohibicijskih državah, kjer bi drugače ne mogel nastopiti. NJegova mu je pa premalo. Kar je žalostno, bom pa med njimi najverjetneje tudi sam kaj hitro, ker sem pezde, očitno, ampak ok, bo mene vest pekla. Kazen mi bodo pa itaq tisti dolgorepci vižlasti, čisto nič podobni bokserjem.

Evo MIssa, samo zate, upam da sem bil nekolikanj bolj berljiv. Če bi pa na kratko: tako kot je sedaj, bo še najmanj 10 let trajalo, preden bo popolnoma prepovedano povsod po EU, in samo od oportunistov (koliko nas bo) je odvisno, ali bodo že v bližnji prihodnosti na razstavah dominirali predvsem nekupirani primerki. Ker politiki pletejo, v negotovi situaciji se pa vzreditelji, ki kljub političnim debatam, "ven mladiče vlečejo" vmes, odločajo tako, da bo zadovoljeno kateremu koli kriteriju, ki si ga bodo politiki izmislili.
In izberejo oportunističnega pač. Nehajo rezat. Po dveh leglih pa še samo praktičnost odkrijejo, ker ni več zajebancij s celjenjem ran, postavljanjem ušes, itd. in so že do konca "prodani".
Še bolj po domače: glede na plaz ki se je vsul, se bodo stvari uredile same od sebe v korist nekupiranja- tudi brez zakonodaje.

en mali seznamček je pa tule. Pridružujejo se pa 2005 (s prehodnimi obdobji glede razstav) Avstrijci in Čehi, pa verjetno še kdo.
http://www.euro-boxer.com/pages/profiles/boxer_ears_tails/tail_docking_ban_by_country.html


Naslov: Re:Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: VZ , sreda, 22.12.2004 : 12:59:41
en mali seznamček je pa tule. Pridružujejo se pa 2005 (s prehodnimi obdobji glede razstav) Avstrijci in Čehi, pa verjetno še kdo.
http://www.euro-boxer.com/pages/profiles/boxer_ears_tails/tail_docking_ban_by_country.html

..in Slovaki. Zelo lepo pa bi bilo, če bi lastnika spletne strani opozorili, da obstaja tudi naša krajevna skupnost in da jo uvrsti na seznam.

Drugače pa, zelo dobra razlaga.


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: firefighter112 , torek, 05.02.2008 : 14:02:17
Živjo...čez dober mesec dobim psa argentinsko dogo,zanima me če je pri nas še možno kupiranje ušes?


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: ka ty a , torek, 05.02.2008 : 14:20:06
... Danes je kopiranje dovoljeno samo pri zdravstvenih težavah, za ostale je prepovedano. ...


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: firefighter112 , sreda, 06.02.2008 : 09:57:03
Iz tega legla,z katerega dobim dogo imajo samci kupirana ušesa,samice pa ne..Mladiči katere bojo oddali,ne bojo imeli kupiranih ušes...ker veliko preberem o tej pasmi,sem zasledil,da je priporočljivo dat kupirat ušesa,zaradi zajedalcev..


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: sanci_cat , ponedeljek, 25.02.2008 : 11:28:40
Če bi bilo to res, bi morali kupirat VSE pasme.
Kupiranje uhljev je le estetskega pomena, nima veze z zajedalci.


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: nezzek , ponedeljek, 25.02.2008 : 20:25:09
pri kokrih so vedno kupirali repe, zdaj je to prepovedano (hvalabogu).
na razstavi v vrtojbi pa je 10mes. mladič angleškega koker španjela iz italije tekmoval. tudi slovenija bi lahko dala prepoved glede teh psov. (glede na to koliko jih je bi se fuul kunkurence znebil ;))

najtežje gledam dobermana(ali pa kakšne doge ki jim kupirana ušesa ne pašejo :-\ ) ki so prikrajšani za rep in ušesa >:( pa fuul bolj prijazni zgledajo če so naravni. 
sam učasih bi se lahko ljudje uprašal kako bi se oni počutili ko bi jim uho odrezal :o (k repa glih nemorjo :D)

je pa to čis stvar okusa

LP nezzek&Bella :-*


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: Desobediencia , petek, 29.02.2008 : 17:06:50
Iz tega legla,z katerega dobim dogo imajo samci kupirana ušesa,samice pa ne..Mladiči katere bojo oddali,ne bojo imeli kupiranih ušes...ker veliko preberem o tej pasmi,sem zasledil,da je priporočljivo dat kupirat ušesa,zaradi zajedalcev..
Ce bi veliko prebral o pasmi, bi vedel da je to z zajedavci larifari. V Sloveniji je kupiranje uses prepovedano, zato folk kupira drugod. Ce se odlocis za kupiranje, le pazi da to naredi strokovjak.


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: bina , nedelja, 09.03.2008 : 19:10:55
In kupirane pse skotene po 1.1.2008 bo po novem prepovedano razstavljat tudi v Avstriji.


Naslov: Re: Prepovedano razstavljanje kupiranih psov
Poslano od: nezzek , nedelja, 09.03.2008 : 21:21:42
Lahko bi naredili prepoved tudi v Sloveniji! Sploh sem pa čisto proti kakršnem koli kupiranju (razen če je iz zdravstvenih problemov). To izgleda ravno tako: "Kok bi bil pa ti lepši če bi meu pol ušesa manj. Dejmo ga odrezat."
Sploh pa nevem kaj ljudje mislijo ko jim režejo repe in ušesa. Eni pravijo da to psa sploh ne boli! :o "sej ko se skoti nič ne čuti!" larifari! Pasji mladički čutijo takoj ko se skotijo saj drugače nebi morali najti maminih seskov. (ko se skotijo nič ne vidijo) Tako, da se na začetku nanašajo samo na čut. Tako, da izgovor da jih nič ne boli ne pride v poštev!

LP nezzek&Bella :-*


Naslov: Kupiranje ušes in repkov
Poslano od: Pepsi , sreda, 07.05.2008 : 14:49:56
V današnji prilogi Delo in dom (7.5.2008) pri predstavitvi pasme doberman med drugim piše - navajam: "Ponekod so že prepovedali tudi krajšanje repkov, o čemer je Terezija prepričana, da bo pasmi dokončno odvzelo priljubljenost".

Kako je zdaj s tem, "ponekod"? Ali ni v Sloveniji že dalj časa prepovedano rezanje repkov in ušes?
Kje je gospa vzrediteljica našla veterinarja, ki je bil to še pripravljen narediti? - Se opravičujem, če sem kaj spregledala in o tem že kaj piše v drugih temah, ampak me je res razjezila s to izjavo.  >:(
Tudi mladički na treh slikah v članku so vsi  brez repkov (ušesa imajo hvala bogu nekupirana).
Gospa se z vzrejo menda ukvarja že dvajset let. V članku je naveden tudi njen priimek in kraj bivanja, pa tega najbrž ne smem napisati.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , sreda, 07.05.2008 : 16:15:48
Repi se še lahko kupirajo, je pa določeno kdaj, kako in kdo lahko kupira.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 07.05.2008 : 16:20:05
Ušesa delajo pa na črno ali jih peljejo čez mejo kupirat.
Meni osebno so dobermani z repom in ušeski prekrasni, a žal takšnega pri nas še nisem zasledila.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , sreda, 07.05.2008 : 20:41:01
Citat
o čemer je Terezija prepričana, da bo pasmi dokončno odvzelo priljubljenost
A tako?? Kdo pa je ta Terezija??

Jutr letim kupit revijo.................. :D ;D


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , sreda, 07.05.2008 : 20:54:23
ja to pa je tudi mene tako razjezilo!
"Ponekod so že prepovedali tudi krajšanje repkov, o čemer je Terezija prepričana, da bo pasmi dokončno odvzelo priljubljenost".
Pa saj si ljudje kupujejo psa zaradi družabništva ne samo izgleda! Kaj pa je slabega če ima naravna ušesa? Pa dolg rep s katerim lahko maha do onemoglosti?? ???
Mislim da tudi njena mama nebi njej dala odrezat pol ušesa zato ker bi potem izgledala lepše (ali karkoli že mislijo ob tem) da repa sploh ne omenjam!! >:(
Baje naj bi ušesa psa naredila bolj nevarnega oz. popadljivega (ne značajsko ampak po videzu), ampak kakor jaz vem ljudje z otroci ne kupijo nevarnega psa. Pa zakaj so ZP (npr.) tako popularni? Poleg njihovega značaja imajo prijazen in vesel izraz. In prav takšni so dobrmani ko imajo nekupiran rep ter ušesa! (upam da razumete kaj sem želela s tem povedat :-[)
Mi je prav žal samo take stvari me pa zeloooo razjezijo!!! >:(


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , sreda, 07.05.2008 : 21:13:20
Tudi mene zanima, katera poznavalka je ta Terezija, saj je cel članek "bull shit".


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: lorry , sobota, 10.05.2008 : 09:48:35
Žal še vedno ljudi kupuje določene pasme na podlagi njihovega videza in ne karakterja. Če je nekomu karakterno (npr.) doberman všeč, se ne bi smel obremenjevati s tem kakšna ušesa in rep ima ampak, da bo iz njega naredil dobrega sopotnika. No, vizualno priznam, da so mi kupirani dobiji bolj všeč ampak kljub temu bi se odločila za nekupiranega. Preprosto ne razumem, da psa kupiramo zato, da bo nam "lepši".


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , sobota, 10.05.2008 : 13:49:50
Upam si trditi, da se tudi po karakterju kupirani vsaj rahlo razlikujejo od nekupiranih. Zakaj si odgovorite sami.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Pepsi , sobota, 10.05.2008 : 17:28:27
???? - Zakaj naj bi se kupirani psi tudi po karakterju razlikovali od nekupiranih?  ??? Kljub tvojemu predlogu si ne znam sama odgovorit (pa nisem blond)?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Miss Teja. , sobota, 10.05.2008 : 17:43:30
Mislim, da je mislila, da glede na to, da ljudje, ki kupirajo pse zaradi nevarnega videza, potem tudi pse vzgajajo tako, da postanejo agresivni ipd. Jaz sem tako razumela  :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , sobota, 10.05.2008 : 18:08:34
ja jaz sem tudi tako razumela ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: majas , sobota, 10.05.2008 : 18:10:47
ena pozitivna izkušnja:
v torek, sem bila pri rejki malih šnavcerjev na hrvaškem - svojih mladičkov že nekaj let ne kupira več (ne repkov, niti ušesk); pravi, da je za njih to super, ker so mali res trpeli (oni pa z njimi), tudi tetoviranje ni več dovoljeno (ali pa obvezno - nisem čisto "zihr"), ker so zdaj čipirani in tudi tetoviranje je bilo po njenih besedah grozljivo. psički dosegajo odlične rezultate na razstavah in povpraševanje po mladičkih na pada zaradi ne-kupiranja (je pa tudi res, da imajo mladičke zelo redko, tako da imajo čakalne vrste) :)
naša mala ima tako ušeska in rep - presrečna sem, da je temu tako, kajti pred dobrimi 15-leti, sem morala rejca prositi, da je bil odrezan samo repek, ne pa tudi ušeska (pa še za to so bila potrebna pogajanja); stvari se torej pomikajo na bolje ;)
lp, maja :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , sobota, 10.05.2008 : 18:14:00
joj to je pa super!
res še nisem videla popolnoma nekupiranega šnavcerja (pa čeprav imamo 2 v ulici).
imaš morda kako slikico?? :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sobota, 10.05.2008 : 18:22:39
Mislim, da je Lanabela namigovala na to, da se psi, ki niso kupirani lazje in bolj ucinkovito sporazumevajo z okolico. Prav tako jih ostali psi lazje "razumejo". Rep in uhlji so pac pomembni pri komuniciranju z ostalimi psi. Jaz se s tem strinjam. :) lp


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , sobota, 10.05.2008 : 18:28:44
Mislim, da je Lanabela namigovala na to, da se psi, ki niso kupirani lazje in bolj ucinkovito sporazumevajo z okolico. Prav tako jih ostali psi lazje "razumejo". Rep in uhlji so pac pomembni pri komuniciranju z ostalimi psi. Jaz se s tem strinjam. :) lp

ja na to pa nisem pomislila :-[, se seveda strinjam


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: majas , sobota, 10.05.2008 : 18:58:08
malo slikic, repek se sicer ne vidi zelo dobro, ker je še čisto mičken :P ga pa uporablja za komunikacijo na 1000 načinov, pa uheljčke tudi :D
http://www.moj-album.com/uredi/kuzaskoki/12041625/
lp, maja


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , sobota, 10.05.2008 : 19:50:11
Poleg tega tudi ljudje na take pse drugače reagirajo, pa drugi psi tudi.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , nedelja, 11.05.2008 : 10:31:58
kok je luštkan mali!! :D :D
pa tisti mali repek! Ali šnavcerji nosijo rep naravnost ali zavihanega navzgor (si res ne predstavljam kako bi to izgledalo) ???


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: majas , nedelja, 11.05.2008 : 10:41:11
kok je luštkan mali!! :D :D
pa tisti mali repek! Ali šnavcerji nosijo rep naravnost ali zavihanega navzgor (si res ne predstavljam kako bi to izgledalo) ???

izgleda takole:

http://www.studioimago.hr/de-illyria/g_01.asp?counter=0&counter2=1

so pa res luškani! :D
tamala repa še ne "nosi" ampak zadevica kar naprej migeta :D


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , nedelja, 11.05.2008 : 17:05:43
ooo ful lušno! Očitno ga nosi močno nad hrbtno linijo. ;D
Nosi ga tako ko višavec (ali pa se samo meni zdi)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 18.05.2008 : 08:50:25
Majas, čestitke tebi in Skokcu za malo črno kokico! Z repkom je pa sploh luštna!   :P :-*
Drugače pa kupiranje tud meni zgleda izjemno grdo. Imam kolega veterinarja in sem bila pred leti poleg, ko je leglu kupiral repe. Psica je bila še nekaj časa zmedena (jaz pa tudi!), vohala in premetavala je male reveže, se je očitno videlo, da je vznemirjena, ker so bili ranjeni. Meni se je do takrat zdelo, da RW ni "ta prav", če nima repa. Pa sem v pol urce za 100% spremenila mnenje. Sem vesela, da se tu tudi uradne smernice spreminjajo.

Sicer pa - vsako živo bitje ima že ob rojstvu razvitih vseh 5 čutil, res pa da novorojena bitja z njimi še ne upravljajo čisto dobro, ker je zanje vse še tako novo - tako zunanji svet kot njihova občutja. In če svoje bolečine še ne znajo pokazat, to še ne pomeni, da jim ni nič hudega. Pri ljudeh to počasi le dojemamo - v porodnišnicah izven slo že dolgo poznajo tihe porode (tudi sama sem pred kratkim rodila tako) - lahko vam povem, kaj pomeni, da otroka ob rojstvu ne udarijo po ritki, mu sijejo v oči z reflektorji, da v sobi vlada mir, da popkovino prerežejo šele ko neha utripat, da ga namesto da bi ga najprej prešpikali - mu jemali kri itd., raje za dve uri položijo na golo kožo k mami... Otrok ne joka, ko se rodi, niti nima ročic stisnjenih v nekakšen krč, je popolnoma sproščen in po rojstvu skoraj ne izgublja na teži. Ne vem, zakaj bi bili pasji dojenčki kaj drugačni - le zato, ker mi teh znakov, ki kažejo na njihovo stisko, ne opazimo? Izkušnje prvih dni se globoko zapišejo v človekovo podzavest, verjamem da je ravno tako tudi pri psih.

Kupiranje je človeška domislica, ki je morda bila za določene namene res praktična, ampak verjetno bi tudi Kitajci, ki so ženskam nekdaj povijali noge, hitro našli kakšen razlog, zakaj so te z majhnimi "predelanimi kopiti" bolj praktične (mogoče pa lahko bližje h kuhinjskemu pultu pridejo >:( )


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Patapižu , nedelja, 18.05.2008 : 19:21:18
Kupiranje je človeška domislica, ki je morda bila za določene namene res praktična, ampak verjetno bi tudi Kitajci, ki so ženskam nekdaj povijali noge, hitro našli kakšen razlog, zakaj so te z majhnimi "predelanimi kopiti" bolj praktične (mogoče pa lahko bližje h kuhinjskemu pultu pridejo >:( )
;D
Kitajke so si povijale noge samo zaradi estetskega videza - zaradi moške erotične fantazije.
Verjetno pa je kupiranje tudi zrastlo na moških zeljnikih ;D.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , torek, 20.05.2008 : 23:24:33
Upam si trditi, da se tudi po karakterju kupirani vsaj rahlo razlikujejo od nekupiranih. Zakaj si odgovorite sami.
Kako pa to? Meni so vsi ki jih poznam popolnoma enaki, pa govorimo o velikem številu :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , sreda, 21.05.2008 : 11:18:23
tistih par nekupiranih - z ušesi in repom - ki jih poznam se bisteno bolje znajde v družbi tujih psov


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 21.05.2008 : 11:56:38
No, ampak sklepam da jih morda drugi psi dojemajo drugače, na sam (njihov) karakter pa kupiranje ne vpliva.. Samo ko npr. gledam kupirance v svoji pasmi, komunicirajo popolnoma enako kot nekupiranci (kupirajo se sicer samo ušesa). Morda se bolj pozna pri psih ki imajo odrezane repe, ker rep kar nekaj pove.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 03.06.2008 : 17:21:13
Iskala nekaj povsem drugega, pa nasla tole http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6414.0.html,

Ce se da komu prebiti cez 63 strani taksnih in drugacnih mnenj o teh nesrecnih pasjih usesih, vse od davnega septembra 2002 ;D


Naslov: Stališče VURS-a o kupiranju uhljev
Poslano od: Jana , torek, 14.07.2009 : 19:08:50
STALIŠČE STROKOVNEGA SVETA ZA ZAŠČITO ŽIVALI O KUPIRANJU UHLJEV PRI PSIH

Strokovni svet za zaščito živali je posvetovalni organ ministra pristojnega za veterinarstvo. Vanj so imenovani priznani strokovnjaki veterinarske, medicinske, biološke, farmacevtske in zootehniške stroke ter predstavniki organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali pred mučenjem. Že v imenu Strokovnega sveta za zaščito živali je opredeljeno področje njegovega delovanja. Po 5. členu Pravilnika o strokovnem svetu za zaščito živali (UL RS št. 62-2793/2000) je ena od njegovih nalog tudi dajanje mnenj in opredelitev o vprašanjih, povezanih z zaščito živali. Trenutno je zelo aktualno vprašanje kupiranja uhljev pri psih.

Na razstavah psov v Sloveniji se še vedno pojavljajo psi s kupiranimi uhlji, čeprav je kupiranje uhljev pri nas prepovedano. Lastniki opravijo prepovedan poseg pri svojih psih na različne načine. Eni peljejo svoje pse na poseg v države, kjer ni prepovedan (nekatere države bivše Jugoslavije), drugim izvedejo poseg tuji veterinarji v Sloveniji, nekateri pa poseg opravijo sami. Zadnji dve varianti sta očitno kršenje naših predpisov za zaščito živali! Slovenski veterinarji opozarjajo na vse večje število psov, ki potrebujejo zdravljenje komplikacij zaradi nestrokovnih posegov prirezovanja uhljev. Na Strokovnem svetu za Zaščito živali smo obravnavali vlogo Veterinarska zbornica Slovenije o problematiki kupiranja uhljev in repov pri psih in izdelali naslednje mnenje:

Kakršnikoli, za žival boleči posegi, namenjeni zgolj videzu živali, so nepotrebni. Kinološka Zveza Slovenije bi si morala močneje prizadevati k izkoreninjenju tega nepotrebnega posega.

Na žalost so na razstavah v Sloveniji psi s prirezanimi uhlji celo bolje ocenjeni, saj so bolj »v tipu pasme«. Na to nakazuje tudi izjava avtorja uvodnika revije Kinolog letošnje št. 2, ki se nanaša na razstavo dobermanov. Na njej so bili najbolje ocenjeni psi večinoma s prirezanimi uhlji: "Sodniki ne favoriziramo pse s prirezanimi uhlji in repi, temveč le najtipičejšnje pse, pogosto pa psi z neprirezanimi uhlji in repi žal ne delujejo tako tipično, oziroma nekateri (z najrazličnejšimi oblikami repov) sploh ne spominjajo več na dobermana, kvečjemu na kakšnega lovskega psa." Enako opažamo tudi v publikacijah Kinološke zveze Slovenije (KZS). Na Kinologovem koledarju 2009 je slika psa s kupiranimi uhlji. KZS s svojo naklonjenostjo do psov s prirezanimi uhlji vzpodbuja rejce k izvajanju tega posega. Kinološke zveze večine evropskih držav so v svojih predpisih že prepovedale kupiranje uhljev in repov. Strokovni svet za zaščito živali poziva k spoštovanju naših predpisov in pričakuje, da bo tudi Kinološka zveza Slovenije storila podobno v svojih predpisih o razstavah psov.

Strokovni svet za zaščito živali
Veterinarska uprava Republike Slovenije


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , torek, 14.07.2009 : 20:05:24
Jana, tole sem hotela objavit na naše strani. Pa iščem po strani vursa in ne najdem. Ne bi pa rada kar skopirala od tukaj..saj vem da ne smem. ??? Mi lahko pomagaš?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 14.07.2009 : 20:19:37
Klavdija, imas mail ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 14.07.2009 : 23:17:58
Hmmm, Klavdija, mail v profilu ti ne dela in je posta prisla nazaj.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , sreda, 15.07.2009 : 06:57:41
Jana; ravnokar pregledala profil. A veš kako dolgo že imam jaz vpisan ta e mail?? 8) :P :-[ :-[
Sem čisto pozabila prenovit podatke.
Se opravičujem. Ta res več ne deluje.
Sem popravila. Hvala ti.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: deteljica , sreda, 15.07.2009 : 07:19:52
Kar se stroke in razstavljanja kupiranih psov tiče, se mi zdi ,da bi prvi korak moral biti, da pes z odrezenimi deli telesa ne sme in ne more nikoli dobiti ocene odlično.
Tako bi moralo bit pravilo in smernice sojenja,pa bi sami od sebe nehali razstavljat.
In pravilo bi bilo čisto strokovno upravičeno- kajti ne moreš ocenit psa z odlično oceno, če ne vidiš ali res v celoti ustreza standardu. V celoti pomeni,da so bili odrezani deli telesa pravilno nošeni in oblikovani.
Od kar je nemreč poseg nezažljen oz prepovedan, je vse o teh delih telesa opredeljeno v standardu in pomembno za nadaljnjo vzrejo in BI MORALO biti prezentirano na ocenjevanjih.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: alexy , sreda, 15.07.2009 : 07:49:53
Ne samo ocene odlicno..pes, ki prihaja iz drzave, kjer je prepovedano kupiranje, se ne bi smel razstavljat.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 09:17:16
In pravilo bi bilo čisto strokovno upravičeno- kajti ne moreš ocenit psa z odlično oceno, če ne vidiš ali res v celoti ustreza standardu.
Hm, kaj pa če je v standardu, da morajo biti ušesa vedno porezana?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 09:26:14
Kateri pasemski standard ima napisano samo kaksni morajo biti kupirani uhlji? Za katero pasmo? lp


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 09:40:40
Stari standard za Dogo Argentino, v veljavnemu tega ni. Ampak zanima me kaj bi bilo v primeru da bi se standard spremenil, ker je zapisano da sodnik kupiranega psa sploh oceniti ne sme, ker je (citirano) lovski (v lovu bojni) pes in so ušesa šibka točka, kot tudi zaradi estetskih razlogov.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 09:43:52
Aja, si vprašala kako kupirana..ni točno navedeno kako, samo da so pri samicah lahko daljša, pri samcih pa zaželjeno krajša. Je pa samoumevno da morajo biti ušesa lepo nasajena in nošena, enako kot jih npr. Xolo ne sme imet preveč narazen.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 09:58:39
Citat
Hm, kaj pa če je v standardu, da morajo biti ušesa vedno porezana?

No, ampak veljavni standard doloca kaksni so nekupirani uhlji. Torej ne pise, da morajo biti vedno kupirani. lp


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 10:03:08
Ne, v novem ne, glede na to da je bilo govora o spremembi standarda pa me zanima, kako bi se v tem primeru porihtalo z razstavami. Nemogoče, samo na kakih specialkah bi se lahko še razstavljali.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , sreda, 15.07.2009 : 10:04:20
Preprosto jim nehajte rezat ušesa, pa bo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: deteljica , sreda, 15.07.2009 : 10:18:31
Ne samo ocene odlicno..pes, ki prihaja iz drzave, kjer je prepovedano kupiranje, se ne bi smel razstavljat.

Ne mislim samo za razstavljanje- čeprav podpiram, da se absolutno ne bi smel razstavljat. Telesne ocene se podeljuje tudi za vzrejno dovoljenje npr.
Kolikor vem zdaj vsi standardi opisujejo kakšni naj bodo ušesa in rep. Kjer so po državah  različne opcije ponavadi piše - če ni kupiran je tako in tako in tako. težko verjamem, da je kakšen standard še nepopoln, glede na to, da večini držav že velja prepoved kupiranja v vseh FCI pa opcija,da je pes lahko tudi nekupiran.
Obenem je navadno svetohlinstvo, da katerakoli država, ki je sama prepovedala kupiranje od določnega leta dalje tolerira, da se po tem letu vpisujejo v nacionalne rodovne knjige bilo kje kupirani psi in da se ti razstavljajo na nnjenih prireditvah.
Torej- nujno bi bilo tudi, da kdor da kupirat psa na Madžarsko ali Hrvaško naj ga pač še tam vpiše v rodovno knjigo. KZS bi mu morala odrečt SLR številko.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 10:29:11
Deso, ne razumem kaj sprasujes. :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Katya , sreda, 15.07.2009 : 10:44:01
Obenem je navadno svetohlinstvo, da katerakoli država, ki je sama prepovedala kupiranje od določnega leta dalje tolerira, da se po tem letu vpisujejo v nacionalne rodovne knjige bilo kje kupirani psi in da se ti razstavljajo na nnjenih prireditvah.
Torej- nujno bi bilo tudi, da kdor da kupirat psa na Madžarsko ali Hrvaško naj ga pač še tam vpiše v rodovno knjigo. KZS bi mu morala odrečt SLR številko.

Se strinjam. Država je prepovedala kupiranje - KZS pa ga še vedno podpira in dokler bo tako, se bodo razstavljali in zmagovali psi s kupiranimi ušesi.

Bo morala država bolj ostro ukrepati,  ker se  KZS verjetno ne bo zganila. Saj inšpektorji hodijo tudi po razstavah in bi lahko lastnika vsakega psa s kupiranimi ušesi kaznovali.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , sreda, 15.07.2009 : 10:47:40
Primer iz veljavnega FCI standarda za dogo argentino - ušesa:

Ears : High and laterally inserted, set well apart due to the width of the skull.  Functionally, they should be cropped and erect, in  triangular shape and with a length which does not exceed 50% of the front edge of the auricle of the natural ear.  Without being cropped, they  are of mid-length, broad, thick, flat and rounded at the tip.  Covered with smooth hair which is a bit shorter than on the rest of the body; they may show small spots, not to be penalized.  In natural position they hang down covering the back of the cheeks.  When the dog is alert they may be half-erect.

Torej opisuje kako so kupirana ušesa pri delovnih psih (izraz: functionally), potem pa opisuje, kakšna naj bodo nekupirana ušesa.

Zaenkrat je torej še oboje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , sreda, 15.07.2009 : 10:49:48
Če se kupira zares iz praktičnih razlogov (lov), kje je potem logika, da imajo lahko psice daljša ušesa?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , sreda, 15.07.2009 : 10:54:04
V standardu nikjer ne piše, da naj bi imele psice daljša ušesa.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 11:08:18
Primer iz veljavnega FCI standarda za dogo argentino - ušesa:

Ears : High and laterally inserted, set well apart due to the width of the skull.  Functionally, they should be cropped and erect, in  triangular shape and with a length which does not exceed 50% of the front edge of the auricle of the natural ear.  Without being cropped, they  are of mid-length, broad, thick, flat and rounded at the tip.  Covered with smooth hair which is a bit shorter than on the rest of the body; they may show small spots, not to be penalized.  In natural position they hang down covering the back of the cheeks.  When the dog is alert they may be half-erect.

Torej opisuje kako so kupirana ušesa pri delovnih psih (izraz: functionally), potem pa opisuje, kakšna naj bodo nekupirana ušesa.

Zaenkrat je torej še oboje.
Ja, to je veljavni standard.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 11:13:42
Kaja, zanimalo me je kako bi se stvari organizirale če bi npr. v veljavo stopil stari standard, bi veljala Martinezova in bi se tako strogo forsiralo kupiranje in kako bi se torej taki psi razstavljali.
Yo, večinoma se itak kupira iz estetskih razlogov in tudi uhljati psi lovijo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 11:16:47
Aha. Ampak nekako dvomim, da bi se lahko to zgodilo. Ali pac? ???


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , sreda, 15.07.2009 : 11:20:15
Yo, večinoma se itak kupira iz estetskih razlogov in tudi uhljati psi lovijo.

Ja, saj vem, samo sem napisala, ker je bilo malo nazaj nekaj v tem stilu napisano.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 11:32:29
Aha. Ampak nekako dvomim, da bi se lahko to zgodilo. Ali pac? ???
Dvomim, mnenja so bila vedno precej deljena.
Bo pa pestro tudi ko bo v več državah prepovedano razstavljanje kupiranih, 80% psov se ne bo razstavljalo ;D Poznam ljudi, ki psu pod nobeno ceno nebi pustili uhljev, pa četudi se pač ne bo razstavljal.

Drugače pa pri Dobermanih piše takole:

UŠESA: Stoječa ušesa morajo stati pokonci in biti porezana na dolžino, ki je sorazmerna z glavo. Če je v kaki državi v veljavi prepoved kupiranja je istovetno priznano ne kupirano uho. (Želeno srednje velikosti z gladkim sprednjim robom, ki leži ob licih.)

Pri Cane Corsih pa:

Ears: Triangular, drooping, with a wide set on high above the zygomatic arches. Often cropped in the shape of an equilateral triangle.

Tu je verjetno samoumevno, da so ušesa porezana kratko.



Yo

En la hembra puede aceptarse las orejas recortadas un poco mas largas -Como en el Gran Danés-. (bohnedaj) El macho es preferiblemente con las orejas un poco más cortas. El Dogo Argentino es un perro de presa, es decir, de lucha, y en ella las orejas largas ofrecen una presa fácil y muy dolorosa. Además, razones de estética hacen necesario el corte de orejas.)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , sreda, 15.07.2009 : 12:01:56
Hvala.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: deteljica , sreda, 15.07.2009 : 12:51:09
Dvomim, mnenja so bila vedno precej deljena.
Bo pa pestro tudi ko bo v več državah prepovedano razstavljanje kupiranih, 80% psov se ne bo razstavljalo ;D Poznam ljudi, ki psu pod nobeno ceno nebi pustili uhljev, pa četudi se pač ne bo razstavljal.

nobene škode. Razstave so itak ena sama škodljiva afnarija  ;).
Po moji filozofiji bi jih še lahko peljali na vzrejno oceno (in dobili prav dobro oceno zunanjosti in II vzrejno grupo  :P), če bi jih želeli pariti.
Drgače pa vem ja  fanatiki obstajajo  ::).
od enega od njih sem dobila celo tole izjavo: Da njegov doberman bo imel vedno kupirana ušesa, pa če mu jih bo moral sam odgriznit  ??? .
Prav naj mu jih pač odgrizne. Vseeno je takih primerkov malo. Večini bi za začetek popolnoma zadoščalo že to, da pes ne bi mogel dobit odlično oceno in dosledno spoštovanje tega, da se ne bi smel razstavljat. Ostalo bi prinesel čas, saj ko bi bilo kupiranih zelo malo bi se oči večine privadile novi podobi  :).


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 13:02:15
Me je deteljica prehitela...bodo pac hodili samo na vzrejne preglede. Nisem vzreditelj in nimam nobenih nacrtov v to smer in mislim, da nobena pasma (ki se jo je do sedaj kupiralo) ni tako malostevilna, da bi  zaradi nekupiranja postala ogrozena. To namrec precej pogosto slisim od ljudi, ki zagovarjajo kupiranje.  :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , sreda, 15.07.2009 : 13:27:04
Zakaj pa je pasma ogrožena, če uhlji niso kupirani?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: miskica , sreda, 15.07.2009 : 13:38:55
Poznam ljudi, ki psu pod nobeno ceno nebi pustili uhljev.

Jaz se na pasme spoznam toliko kot krava na izdelavo sladoleda. In na psa gledam preprosto kot na žival, ki smo jo ljudje udomačili in je danes družinski član, ponekod delovno sredstvo oz. sodelavec, v glavnem bitje, odvisno od ljudi.... Zato me izjave (tudi tu na forumu sem jih v temi nekega legla čisto pred kratkim prebrala), kako je psica oh-in-sploh, še lepša pa bi bila, če bi imela kupirana ušesa, čisto mimo.

Če še nekako sprejemam, da se delovnemu psu reže rep zaradi varnosti (čeprav se mi zdijo tut to večinoma bučke), pa ne štekam, da se hišnim psom amputira dele telesa zaradi človeške nečimrnosti. Ker točno to je kupiranje delov telesa - dandanes samo še človeška nečimrnost.

Standard neke pasme so postavili eni ljudje, ki so se zmenili, kakega psa bi imeli. Ampak v 21. stoletju se lahko tudi plebiscitarno zmenimo, da živih bitij, ki so od nas odvisna, ne bomo fizično pohabljali. Standardi se pišejo in popravljajo, pa jih dejmo še za vse pse, pri katerih se trenutno predvideva kakršno koli estetsko kupiranje. Tudi pasji boji... menda so prepovedani. Torej, zakaj bi morali argentincu rezat ušesa, ker so sicer lahko med borbo predmet poškodbe, če pa pasjih borb ne maramo, nočemo, ne odobravamo, se jih ne gremo?!

Tu filozofiram kot padalec, ampak mislim, da imam prav. Upam, da tja do moje penzije človeštvo toliko napreduje kar se tiče etike do živali, da takih filozofiranj ne bo več treba.

Lp, Tjasa


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 13:44:29
kocka, zato, ker nekateri ne bi vec kupili dobermana, ce ne bi bil kupiran. In posledicno vzreditelji ne bi vec mogli prodati (nekupiranih) psov. To je ena stvar. Druga pa je, da bi nekateri se vedno kupirali pse in ker kupiranih ne bi mogli razstavljat, jih recimo tudi ne bi vec uporabljali za vzrejo. Tako bi se dosti dobrih psov "izgubilo". Kar recimo bi res znal biti problem, ampak mislim, da ce ima kdo res tako rad pasmo, bo pac pustil uhlje in vzrejal naprej. Ce pa je edino merilo pri izbiri pasme to, da ima kupirane uhlje, potem pa je to cist mimo. Bi moral pri izbiri vseeno biti vsaj karakter na prvem mestu...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , sreda, 15.07.2009 : 13:46:54
Hvala, kaja...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Nanook , sreda, 15.07.2009 : 13:47:49
Ja, kocka, ves, gen. pool se zmanjsuje zaradi kupiranj, zaradi testiranj, zaradi tega, ker dva samca nategneta pol sveta, pa ne...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , sreda, 15.07.2009 : 13:52:07
Pravzaprav me je res samo zanimalo, kakšen agrument se ponuja za tisto izjavo ;)
Sama pač nisem uspela nagruntat, kaj bi to lahko bilo ::)  :-[


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Nanook , sreda, 15.07.2009 : 13:55:49
Saj to je samo tak enmal zafrkantski povzetek. ;) Sam da je v dobro pasme.  8)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , sreda, 15.07.2009 : 14:14:57
Hm..., ze mnooooogo povedanega (tole je ene 10. tema, ki govori o tem, ena je TUKAJ (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6414.0.html), ima pa kar 63 strani argumentov in protiargumentov :P), pa vendar je point VURS-a najbrz v tem, da se nekaj dogaja, da so na "bojni nogi" z okoljem (tokrat morda na strani "tapravih" ...) Ce bi na VURS-u zeleli resiti zadevo, bi v zakon dali clen, ki pravi:

"lastnik psa s kupiranimi uhlji, kotenega po x.y.2009 placa kazen xy €."

Zdefinirali bi se trenutek, kdaj je treba placat (hm ..., po prijavi veterinarja, recimo; ali te policaj lahko ustavi, ali ...) in zadeva bi bila resena. Ni vazno, ali da kupirati vzreditelj, pa cetudi v Ravalpindiju, tisti, ki poseduje (svinjska beseda) psa v trenutku, ko ga dobijo ... placa kazen. Na razstavi se lahko inspektorji postavijo pred vhod zgodaj zjutraj in pobasejo kup denarja od razstavljalcev (slovenskih - lastniskih), ki bi pripeljali take pse. Pobrskali bi po oglasih in popecali vse, ki prodajajo pse s kupiranimi uhlji. Hitro bi zraven stopila tudi KZS z novimi pravili (hm ..., sicer morda ne tako hitro, kot nic tam ni hitro).

Dam roko v ogenj, da tisti, ki ze dolga leta vzrejajo pasme, pri katerih so se uhlji kupirali, ne vozijo psov z "grdo" rezanimi uhlji k veterinarjem (kot pravi tekst "sveta za nekaj ..."), ker zadeve ze obvladajo in zaupajo rezanje samo "preverjenim". Druga pesem je pri raznih rejcih, ki se vedno repe z gumico smajsajo in doma na tnalu rezejo usesa, ali pa dajo za majhne pare porezat cez mejo. Kar poglejte oglasnike, primerjajte oglase ... Ce se ne motim, se celo v znani stacuni da dobiti pse "s certifikati" in porezanimi repi in uhlji. Pa nihce nic ne naredi, oz. menda nihce nic ne more, ker je v tem primeru glavni krivec KZS. Ja, pa jade. Nisem zagovornik KZSja, nikakor, vendar traparij obesat dezurnim krivcem, torej tistim, ki so slucajno ravno pri roki, je vedno mimo. In verjetno bo cez leto ali kaj vec spet kaksno pisemce kaksnega sveta za blabla romalo okrog.

Se teme, za siritev obzorja - v sivih barvah:
- Prizadevanje za ukinitev razstav ali v čem je fora? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,28348.0.html)
- Oprostite jim, saj ne vedo, kaj delajo! (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,28192.0.html)

Da smo si na jasnem - vsekakor sem za ukinitev rezanja katerihkoli uhljev in repov. Generalno. Tole, kar se gremo zdaj je pa brcanje "kar nekam". Kot obicajno v slovenski kinologiji in na zivalovarstveni sceni. Na pol predpisi, neizvajanje se tistega, kar imamo in pisanje protestnih not v javnost.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , sreda, 15.07.2009 : 14:28:47
Če je vse kar je od pasme ostalo uhlji, lahko zaradi mene tudi izgine.  :o
In take se grejo kako ljubitelji pasme... Kako da ne.  ::)

miskica, argentince v matični domovini (mogoče še kje) uporabljajo za lov na divje svinje, kjer psi zadržijo svinjo na mestu, dokler ne pride lovec. Boj je z divjo svinjo ne pa s psi...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: miskica , sreda, 15.07.2009 : 14:32:45
miskica, argentince v matični domovini (mogoče še kje) uporabljajo za lov na divje svinje, kjer psi zadržijo svinjo na mestu, dokler ne pride lovec. Boj je z divjo svinjo ne pa s psi...

Aha, hvala. Vem nekaj novega.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , sreda, 15.07.2009 : 14:39:07
Če še nekako sprejemam, da se delovnemu psu reže rep zaradi varnosti (čeprav se mi zdijo tut to večinoma bučke),

Na ta račun so španjeli bili/so kupirani (rep).
Ja si nisem sprva predstavljala kako izgleda španjel z repom.. zdaj pa imam sama psičko z repkom ki je ves čas v "muvingu".
Naj se bi rep med delom v gozdu poškodoval... ko pa je bilo to potrebno dokazat so pa psa namerno poškodovali.

Sploh pa kupiranje repov sega še v čase vitezev,.. ko so za vsak pasji rep plačevali davke in so jih zaradi teh stvari tudi sekali (to so bili kmetje). Drug namen sekanja je bil pa še v tem, da je bil pes manj sposoben za lov.. ker bi plačali kazen če bi pes lovil..


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kaja , sreda, 15.07.2009 : 14:46:31
No, schipperke so kupirali izkljucno zaradi videza. :) Ker pasma ni lovska, ne delovna ne nic. Da bi brez repa kaj bolj lajali in cuvali ali pa kaksno podgano hitreje fentali pa tudi ni za pricakovat. Torej le zaradi estetike. 8) Torej je to, da Americani se vedno kupirajo navaden bulshit.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ren , sreda, 15.07.2009 : 16:31:55
Tudi kangalom se kupira ušesa, sploh v Turčiji zaradi: a) boja z volkovi, b) da bolje slišijo (???), c) estetski videz. Izven Turčije, npr. Kanada, ZDA, UK, Avstralija, Nova Zelandija,... ima večina psov nekupirana ušesa, pa so prav tako delavni. Nekaj kupiranih psov se opazi v Nemčiji, izključno zaradi estetskega videza. Ušesa so kupirana pri glavi, na okroglo (kot npr. pri kavkaških ovčarjih) in taki mladički izgledajo kot mladički leva.

Če pa v določeni državi obstaja zakon, ga je pač treba upoštevati. Ampak, če VURS in KZS nista usklajena, je vse skupaj brez zveze, poleg tega je potrebno kršitelje kaznovati, kar pa je za naše inšpektorje že hudo naporno delo, saj je lažje sedeti cele dneve v pisarni kot pa zmigati rit, ki si jo brišejo z... saj vemo čigavim denarjem. Potem je pa tukaj še črni trg (mogoče tudi pri kakšnih slov. veterinarjih) in idioti, ki to počnejo sami.



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ren , sreda, 15.07.2009 : 16:47:20
Pa kaj potem, če je na razstavi pes s kupiranimi ušesi bolje ocenjen. Jaz se glede tega ne bi sekirala, če moj pes nima kupiranih ušes. Pomembno je, kakšne gene prenese pes na potomce; seveda je pomembna telesna ocena, vendar pa so pomembni tudi izvidi glede gensko prenosljivih bolezni.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Pepsi , sreda, 15.07.2009 : 17:54:28
Jaz se na pasme spoznam toliko kot krava na izdelavo sladoleda. In na psa gledam preprosto kot na žival, ki smo jo ljudje udomačili in je danes družinski član, ponekod delovno sredstvo oz. sodelavec, v glavnem bitje, odvisno od ljudi.... Zato me izjave (tudi tu na forumu sem jih v temi nekega legla čisto pred kratkim prebrala), kako je psica oh-in-sploh, še lepša pa bi bila, če bi imela kupirana ušesa, čisto mimo.

Če še nekako sprejemam, da se delovnemu psu reže rep zaradi varnosti (čeprav se mi zdijo tut to večinoma bučke), pa ne štekam, da se hišnim psom amputira dele telesa zaradi človeške nečimrnosti. Ker točno to je kupiranje delov telesa - dandanes samo še človeška nečimrnost.

Standard neke pasme so postavili eni ljudje, ki so se zmenili, kakega psa bi imeli. Ampak v 21. stoletju se lahko tudi plebiscitarno zmenimo, da živih bitij, ki so od nas odvisna, ne bomo fizično pohabljali. Standardi se pišejo in popravljajo, pa jih dejmo še za vse pse, pri katerih se trenutno predvideva kakršno koli estetsko kupiranje. Tudi pasji boji... menda so prepovedani. Torej, zakaj bi morali argentincu rezat ušesa, ker so sicer lahko med borbo predmet poškodbe, če pa pasjih borb ne maramo, nočemo, ne odobravamo, se jih ne gremo?!

Tu filozofiram kot padalec, ampak mislim, da imam prav. Upam, da tja do moje penzije človeštvo toliko napreduje kar se tiče etike do živali, da takih filozofiranj ne bo več treba.

Lp, Tjasa


Jaz se pa s temle 100% strinjam - miškica, bravo! In tudi jaz upam, da bo človeško raso še za časa mojega življenja srečala pamet.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 15.07.2009 : 21:27:18
Če je vse kar je od pasme ostalo uhlji, lahko zaradi mene tudi izgine.  :o
In take se grejo kako ljubitelji pasme... Kako da ne.  ::)

miskica, argentince v matični domovini (mogoče še kje) uporabljajo za lov na divje svinje, kjer psi zadržijo svinjo na mestu, dokler ne pride lovec. Boj je z divjo svinjo ne pa s psi...
Tudi drugje in tudi za lov na druge živali in ponekod tudi v pasjih bojih, žal. Marsikdo bi bil presenečen, če bi vedel komu vse v pasmi so te stvari interesantne za pogledat.
Sicer je pa tako, da je meni pasma draga zaradi svojih karakteristik, z uhlji ali brez. Kaj mi je lepše pa tu tako nima veze, hehe.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , četrtek, 16.07.2009 : 08:50:29
Sej nisem mislila nate...  :)
Dobermani oz. njihovi ljubitelji so  v večini  :-\
Na srečo pa je veliko tudi tistih pravih ljubiteljev!  :D


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 16.07.2009 : 10:01:54
Sama sem bila do pred nekaj leti totalno proti kupiranju, ne z vidika trpljenja kot z vidika "morale", da psa preoblikujemo po svoji meri.
Potem sem bila prisotna pri kupiranju ene od mojih mladičk in se prepričala, da se z njo ni zgodilo nič strašnega. Spet, sporno kvečjemu iz vidika morale, čeprav je kar se tega tiče psu vseeno. Gre zgolj za to, kako mi gledamo na vse skupaj oz. kako gleda okolica, pes se pač tak skoti, ni ga potrebno rezat da bo nam lepši jadajadajada.

Ne pa pozabit, da je pri psih "spornega" še marsikaj. To da skačejo na rokav je umetno (čeprav je pes uhljat in repat), zakaj bi se s psom šli neke izpite? To da mu iz ovratnice šprica ko se preveč dere je tudi umetno, to da ima na sebi šampone, pudre..menda ni treba poudarjat. Afganistanci so neporezani psi, pa so razstavni tako očuvani, da njihovo življenje pač ne sme biti hrtu podobno. Angleški bulldogi so deformirani, pa se jih kljub temu vzreja točno tke kot so. Špangice, mrežice v glavi..ja, s skalpelom resda ni bilo nič odstranjenega (se pač bolj brutalno sliši hehe), da se psa redno poneumlja (spet, psu je vseeno, kvečjemu mu paše pozornost-gledano iz vidika nekoga oz. okolice, kaj za vraga imajo špangice ter spreji za delat v pasji dlaki). Mene osebno nič takega ne moti, če že govorimo o tem me moti pederišenje ko nekdo večer pred razstavo psu postriže šiškice, zjutraj pa se spet s škarjicami suče okrog njega in kobajagi nekja popravlja..to je pa že furanje nekega čudnega imidža.
Malo sem zabluzila, samo svoje stališče sem hotla povedat.

Osebno sem se lahko večkrat prepričala, da ne gre za neko grozo trpljenje (rana kot rana pa seveda da nekaj peče po posegu in je to"trpljenje", četudi majhno, čisto nepotrebno ustvarjeno). Ko se pogovarjamo o "preoblikovanju" in amputacijah pa se zavedajmo, da so tejle naši psi že zelo daleč od naravnega in so v vseh pogledih preoblikovani točno tako, kot paše nam ljudem. Psom je vseeno tako za kupiranje, kot za tisto hojo poleg ko te stalno gleda, če je le prav "podkupljen", ali pa mrežice v dlaki konec koncev. Če se že gremo, je z moralnega vidika, tudi če ni nič odrezanega vse skupaj lahko prav tako sporno, samo odvisno iz katerega zornega kota pogledaš :) In nekatere "neamputirane" pasme v življenju bolj najebejo kot tisti bogu kupiranci, s tem da gre za konstantne stvari, kupiranje pa se zgodi enkrat v življenju, če je strokovno opravljeno.

Zdaj pa navalite, ampak upam da ne zgolj za to ker "smo proti". Sem že povedala, iz edino katerega vidika je meni osebno sporno, pa ne toliko da bi bila proti, kako sam poseg izgleda sem se pa prepričala ravno zato, da ne bom brcala v prazno kako so psa na mizi najmanj uničili :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: frigga , četrtek, 16.07.2009 : 10:22:08
Mene osebno nič takega ne moti, če že govorimo o tem me moti pederišenje ko nekdo večer pred razstavo psu postriže šiškice, zjutraj pa se spet s škarjicami suče okrog njega in kobajagi nekja popravlja..to je pa že furanje nekega čudnega imidža.

;D Off topic, ampak moram povedati... včeraj sem na radiu slišala, da iščejo pekinezerja, ki se je izgubil z navijalkami na ušesih. Grozno, jim privoščim, ampak je bilo prav smešno slišati tak oglas.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: frigga , četrtek, 16.07.2009 : 10:22:50
EDIT: *jim privoščim, da ga čimprej najdejo.

Mi je nekam ušlo tole.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: tjas , četrtek, 16.07.2009 : 14:06:35
Moje mnenje glede kupiranja:
1) v življenju se ne bi odločila za dobrmana, če pa bi se že bi bil obvezno kupiran, zaradi estetike seveda
2) bokser z repom  ???, moj ga sigurno ne bi imel
ti dve pasmi sem izpostavila zato,ker sta mi bili vizuelno zelo všeč.
doberman velja za eno najbolj elegantnih pasem, z repom in ušesi je meni osebno .... :-X
prav tako bokser z repom.
Pač mi ne potegne. In tok si dajo dela s tem ali je kupiran ali ne. Raje naj se ubadajo z bolj pomebnejšimi stvarmi. Tisti, ki bo želel imeti kupiranega psa bo vedno najdel rešitev da bo takega naredil oz. dobil.  :)
Moje osebno mnenje!


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , četrtek, 16.07.2009 : 14:44:12
Meni pa morda kak tip ni všeč s celimi uhlji in brez tatujev. Torej, ketno za vrat in v tattoo salon, da bo MENI ustrezal? Saj se hecaš...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Barbara10 , četrtek, 16.07.2009 : 15:53:24
Glede kupiranja zaradi morebitnih poskodb. Ce bi mi ob rojstvu odrezali roko, je ne bi imela kar 3x zlomljene. Pa vseeno jo se imam in sem z njo kar zadovoljna. Ce bi bila poskodovana tako, da bi jo bilo potrebno odstraniti, bi jo takrat odstranili in ne iz preventive (skratka, le iz kurativnega razloga). - Zakaj bi bilo to pri psih kaj drugace kot je pri ljudeh? Hmh. Morda zaradi clovekove samovsecnosti?!

Glede kupiranja iz estetike. Znanka, ki ji manjka en zob, pravi, da jo "boli" ravno tisti, ki ga nima. OK, glede na to, da zivali ne znajo povedati, kaj jih "boli" oz. jim ni vsec, se vprasa ljudi v podobni situaciji (ki jim nekaj manjka). - Skratka, zakaj bi povzrocali iz gole estetike (v taksnih primerih cloveske "samovsecnosti" in se kaj) psu morebitne bolecine (kako veste, da je psu "kul", ce mu manjka nekaj, kar je ob rojstvu imel (ne govorim o deformacijah)).

Do prejsnjega tedna sem imela kodrico s kupiranim repom, ki na koncu ni imel niti ene dlake (taksna je bila "odlimana iz ledu"). Vsakic, ko sem jo umivala, sem seveda morala umiti tudi njen rep in me je cisto vsakic tako stisnilo, ko sem se ga dotaknila (ob dotiku repa je rep cisto naspicila gor)... Pa tudi pogled ni bil "svetski/estetski". Ce bom imela energijo, poiscem kaksno fotografijo njenega repa, ki se ni popravil (samo kupiranje po sebi je poskodba...), da boste zagovorniki kupiranja videli, kaj vse se pomeni kupiranje poleg vase "estetike"! Majke vam, saj sploh ne veste, o cem govorite in kako lahko vse to izgleda (na stara leta...)?!

Skratka, kupiranje je namensko pohabljenje psa (ce ni zraven prej omenjena kurativa).

Vsak tak "estetski" pes pa me spomni, kako "neestetski" je cloveski razum (preden greste s silo nad zival, pomislite, kako bi bilo vam v taki situaciji - pa ceprav pod narkozo in ceprav vas po nekaj dnevih vec ne bi peklo... to so sami izgovori in "zavesanje" pred ocmi)!

Ja, in kupirani psi izgledajo bolj "hudi" (filmi)... doberman, bokser z usesi dol izgledata bolj prijazna in z nakupom/posedovanjem/vzrejo takih psov se tudi v clovesko psiho lahko bolj zasidra, da so ti psi prijazni... to slednje je moje osebno mnenje, ker me vsak "kupiranec" zmrazi, ker izgleda s kupiranim sila krvolocen (se 1x: moje in samo moje mnenje). (V otrostvu sem imela opravka le s kupiranci teh pasem, ki so bili sila dominantni oz. katastrofa od psov - da cloveku misliti o lastniku in  vzreditelju - zato tako mnenje.)

Prav tako poznam cloveka, ki je hotel imeti (ima) pri dobermanu kupirana usesa, ker se potem ne vidijo hibe (se ne vidi, ce usesa ne stojijo prav, ker so "popravljena") - da ni problemov na razstavah, z vzrejnim dovoljenjem... Toliko o dobri vzreji.

Moja mesanka z bokserjem ima rep in je krasen modni dodatek ter antena preko katere sporoca v okolico svoje razplozenje... s kratkim strcljem bi bile te info slabse vidne. Z repom je popolna tako (je popolna) in tako (ji ne manjka nic - ni kupiranka).


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , četrtek, 16.07.2009 : 17:08:26
Kupiranje je mučenje in za moje pojme bi lastniki morali kazensko odgovarjat.

BTW... Vsi pomislijo, da je kupiranje majhen poseg... Ko se pa zgodi, da zaradi bilo česa pride do zastrupitve ali da krvavitve, ki jo je težko vstavit pa je jok in stok (strokovnost posega ni vedno vzrok)... A se mora vsem zagovornikom kupiranja zgoditi kaj takega ali so res tako slepi in ne premorejo trohice empatije in sočutja? Ta je pa v paketu z razumevanjem, v prvi vrsti predvsem sebe! To je pa očitno pri veliko ljudeh zelo nizko...  :-X


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ren , četrtek, 16.07.2009 : 17:10:28
Sprva sem hotela napisati, da se strinjam s prvim odstavkom, nato sem brala naprej in lahko rečem samo bravo barbara 10, zelo dobro napisano!

Tam kjer živim pa mladiče, ki grejo na kupiranje prideta iskat kar znani preprodajalski par. Kljub temu, da sem lastnika opozorila na vse in da naj jima ne zaupa mladiča kar tako, ni učinka, sploh. Eden revež je skoraj čisto brez ušes, tako zelo ima pristrižene. Pa ga vprašam zakaj, zakaj. Sem mislila da bo  butast odgovor v smislu da so ušesa bolj čista (da tudi to ljudje mislijo), pa mi odgovori še bolj butasto: ne...to mi je kul, sploh pri samcih. Šel je še naprej: dal je kupirat ušesa enemu izmed psov pasme xxx, ki se ji sploh ne kupira ušes.



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: tjas , četrtek, 16.07.2009 : 17:34:01
Meni pa morda kak tip ni všeè s celimi uhlji in brez tatujev. Torej, ketno za vrat in v tattoo salon, da bo MENI ustrezal? Saj se hecaš...

ne se ne.
enako je z lepotnimi operacijami pri ljudeh. eni so za drugi ne.
skratka, če je poseg opravljen pravilno, naj ne bi bil boleč.....povedala pa sem, da mi določene pasme z repom ali brez pač ne potegnejo oz. niso to kar jim je dajalo poseben izgled.
Iskreno doberman z ušesi in repom, se ti zdi kakšen? pustimo karakteristične lastnosti psa.  ::)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Li Mei , četrtek, 16.07.2009 : 17:42:08
Iskreno doberman z ušesi in repom, se ti zdi kakšen?

Meni se zdi naraven  ;)
Sem absolutno proti kupiranju psov (ušes in repov)! Se mi zdi včasih prav škoda, da se pes za kakšno stvar ne more sam odločit...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , četrtek, 16.07.2009 : 18:12:30
Se mi zdi včasih prav škoda, da se pes za kakšno stvar ne more sam odločit...
Meni tudi ;D Pa lastnike si tudi ne morejo sami izbirat ::)  Bi bilo prav zanimivo sicer ;D

...če je poseg opravljen pravilno, naj ne bi bil boleč...
Ja saj, naj ne bi bil. Kaj pa če je?



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , četrtek, 16.07.2009 : 18:31:47
skratka, če je poseg opravljen pravilno, naj ne bi bil boleč.....

Ne glede na to, kako ti odrežejo del telesa, to boli. Verjemi mi, smo imeli dve korektno kupirani dogi še v tistih časih, ko je bilo kupiranje samoumevno. Boli. In ne samo dan, dva po operaciji. Tudi pozneje. Pa kri tudi teče, če je mladič nemiren, ko mu moraš prevezati ušesa, potegne z glavo, odlušči krasto, začne tresti z glavo in imaš pol stanovanja krvavega. Super, a ne?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , četrtek, 16.07.2009 : 18:52:17
enako je z lepotnimi operacijami pri ljudeh. eni so za drugi ne.

Za lepotno operacijo se ali pa se ne odloči posameznik sam. Pes se ne odloči sam za kupiranje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , četrtek, 16.07.2009 : 20:25:17
Tole kupiranje ( pa sem že 100 krat rekla, da na to temo ne bom več pisala, ker nisem zagovornik kupiranja prav tako pa tudi nimam nič proti kupiranim psom - DOKLER JE ZA NJIH DOBRO POSKRBLJENO ) mi že gre pošteno na živce. Na nek način se mi zdi že popolnoma dlakocepsko kako se nekateri ljudje za to "držijo". Dokler bo na svetu toliko raznoraznih mučenj živali in ne samo psov, je tole kupiranje ena majhna kapljica v celotni veliki poplavi odurnih ljudi, ki mislijo, da so živali samoumevne na tem planetu, da služijo nam, velikemu Človeku. Ma ja.
Vsak dan ljudje mežijo ob povoženih mačkah, trpinčenih sosedovih psih, romskih revežev, evtanazijah po zavetiščih po svetu, streljanju divjadi, ZOOjih, cirkusih, slavnih plavajočih predstavah delfinov, zrezkom na krožnikih, polnih hlevih...in še, še, še bi lahko naštevali - to je zame mučenje. (in kaj se bo VURS sprenevedal s tem kupiranjem in se "delal", da ne ve za vse ostalo...ali pa ne upa npr. v romsko naselje)

Ljudje, ki pa imajo kupiranega psa so pa največji mučitelji na svetu. In celo vse bi jim bilo potrebno prepovedat in jih pošteno kaznovat! Lahko bi trdila, da veliko teh psov, ki jih poznam jaz in so kupirani - živijo kot si žival zasluži. Hja..res je, lahko bi ob vsej pravilni in dobri oskrbi in z maximalno ljubeznijo skrbnikov, ki bi za njih naredili popolnoma vse - bili še nekupirani. Ampak nikar jih ne zmerjajmo za mučitelje....
Posebej so tukaj na udaru dobermani (moje mnenje je, da se njim še najbolj spremeni videz kot naravnemu ) - ampak, dolgoletnim dobermanarjem ne moreš rečt, da so mučitelji. Ti ljudje ljubijo te pse z vsem bitjem....In nič..in tudi to ne..se ne bo rešilo kar čez noč. Jaz sem prepričana, da bo potrebno celo nekaj generacij....Ampak s kaznimi? Kaj se pa s kaznimi doseže pri drugih kršitvah? Bore malo.
Ampak z ozaveščanjem in prikazovanjem pasem, da so tudi naravni kot kupirani enake pasme.




Desobediencia..tvoje sporočilo mi je všeč.

LP. :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , četrtek, 16.07.2009 : 20:38:15
p.s. Deso, rabim tvoj kontakt in se opravičujem za smetenje teme... Je pa nujno.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , četrtek, 16.07.2009 : 21:01:53
Yo, ga imas vsepovsod, kjer so navedeni vzreditelji.

Klavdija, se strinjam s teboj, da se je morda treba poleg hude krvi v tej temi se veliko huje znesti nad kom drugim. Ko je treba preganjati preprodajalce in steparje, ki res svinjsko delajo z mladici in odraslimi psi, ni nikjer nikogar. Ko je treba sosedu rect, da bo prijavljen, ce TAKOJ ne uredi za svojega psa vse, kar mu pritice (vsaj tisto po zakonu), le redki odprejo usta. Ko je treba prijaviti soseda, ker je imela psica leglo marca in spet oktobra isto leto, je marsikdo namesto "lajanja" in prijave navdusen nad cednimi mladicki in nad novim avtom, ki ga je sosed z denarjem od teh mladicev kupil. Ko sisa psico, da so le mladici lusni. Tudi v zvezi z dejstvom, da so po pravilu skoraj vsi nerodovniski dobermani, bokserji, doge (take in drugacne) ... kupirani, se nihce ne spotakne. Udri po tistem, na katerega lahko takoj zdajle pokazes s prstom. Nekateri tukaj ste kot tisti z VURS-a. In uzgi po tistem, ki napise, da so mu vsec kupirani psi. Vecine vas ti psi niso zanimali pred 30, 20, 10, 5 leti ..., ko so bili vsi psi nekaterih pasem kupirani. Pa je bil marsikdo iz te teme takrat ze na svetu in ze znal steti do 5.

Licemersko za moje pojme. Se pa strinjam, da je treba narediti red. Le-tega pa nismo sposobni ne tukaj in ne kje drugje, ocitno se najmanj na VURS-u in KZS-ju ali po raznih drustvih. Ker se ne znamo zmeniti najosnovnejsih stvari, kaj sele preceniti, kaj je pa ta trenutek res za pljuvanje, pri kateri problematiki je treba kaksno negativno energijo sprostit in kje lahko malo umirimo konje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , četrtek, 16.07.2009 : 21:13:50
Yo, ga imas vsepovsod, kjer so navedeni vzreditelji.

Blont. Daj briši to, res sem bimbo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , četrtek, 16.07.2009 : 21:21:49
Jana..rekla si bobu bob... ;) :)

Sama sem pripravljena požreti vse kritike, ki letijo na našega kupiranca, ki ga res imamo božansko radi. Je pa bil naš prvi tak pes in sigurno se pod mojo streho kaj takega ne bo več nikoli ponovilo. Časa zavrteti nazaj ne znam....
Jaz npr. sem se iz svojih napak naučila to, da se ljudje večinoma naučijo/mo na svojih napakah in izkušnjah. Tisti, ki se  ne...tistim pa tak nič ne pomaga.... ;D :D Tudi javen linč ne.

Bi pa rada povedala, da mi velikokrat pride na uho "Ta je še kupiran, naslednji pa 100% ne bo več!"
Ker ljudje spoznajo, da je kupiran kot nekupiran lahko njihov štirinožni prijatelj.
Jaz upam, da bo v prihodnosti več nekupiranih psov. Ker ljudje so morajo navadit na ta izgled. Žalostno je, da ljudje začudeno gledajo, ko vidijo prvič repatega dobermana. Včasih celo slišiš "Kako je grd!"...ampak pustimo ljudem njihove okuse.... ::)
Vam pa povem, da bolj si v družbi nekupiranih, bolj se z njimi ukvarjaš (gledaš fotografije) bolj se ti dozdeva ob pogledu na kupiranega, da mu nekaj manjka. In to je potrebno dosečt pri vseh ljubiteljih teh omenjenih pasem.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: tjas , petek, 17.07.2009 : 07:21:28
Se popolnoma strinjam s Klavdijo in sem že v svojem prvem postu napisala podobno.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: bina , petek, 17.07.2009 : 08:02:43
jaz se po eni strani strinjam z Deso. Po razstavah se dogaja se toliko drugega sr****, da je tisto kupiranje res malenkost. Se mi zdi, da ce bi pes izbiral zivljenje (nekaj let) po razstavah-kletkah-grooming mizah ali pa kupiranje, bi raje izbral slednje.

In tudi kupiranje ni pri vseh isto. Pri argentincih je res samo rez in fertik. Pri dogicah in bokserjih je pa potem potrebna masaza, opornice, rezultat je pa se vprasljiv  :-\

jaz sem se na bokserja z repom in nekupiranim repom ze cisto navadila. na dobermana z repom pa se ne  :-[



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: bina , petek, 17.07.2009 : 09:15:29
pa se iz uradne strani za Evropsko drugo leto:

Kupiranje ušes in repa

Psi s kupiranimi ušesi in prikrajšanimi repi lahko sodelujejo na razstavi brez omejitev.

Vir: http://www.eurodogshow2010.si/sl/kupiranje-uses-in-repa

denar je sveta vladar  :-\


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: lunca , petek, 17.07.2009 : 10:11:17
Tudi mene ne motijo nekupirana uhlja pri psih,navadila sem se na bokserja in rotvajlerja z repom,slednji mi je celo bolj všeč.Nikakor pa mi v "kontekst" ne gre doberman z repom.Za moje oči je popolnoma neeleganten,brez forme,pa čeprav obožujem pse,ki imajo česa preveč ;)(še posebno bassete,ki imajo dolge uhlje,izraženo trebušno gubo,gamaše, ;D).
LP Tjaša


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , petek, 17.07.2009 : 10:15:03
Zato pa ni v razstave v Nemčiji očitno...  ::)

Jaz se tudi strinjam s Klavdijo in razumem kaj je kdo hotel napisat. Nikoli nisem bila za kupiranje in je to od vedno zame samo kompleks ljudi. In nikoli nisem delala razlik. Zakaj pa bi morali pri manjšem zlu pogledat skozi prste?

V časih je bilo pač tako, zdaj je to prepovedano. Veterinarji so si sami odvzeli en vir zasluška. Sigurno ne zaradi lepšega... In sem proti kupiranju! In ja povem tudi sosedu, če kaj ni prav in tudi nekaj prijav je padlo.

Mučenje je mučenje. Ali je večje ali manjše! Zakon je zakon. Če je bilo toliko govora o tistih tednih kolikor naj bi mladički ostali v leglu in se je vsakega napadlo zakaj je dal par dni prej stran psičke...  ???

Brez veze...

In nekupiran doberman JE doberman. Edin problem je, ker ljudje vse preradi gledajo IZKLJUČNO zunanjost in so zabetonirani v lastnem prepričanju in lastnem egu. Z drugimi besedami so s svojim razvojem ostali 100 let za kačami.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , petek, 17.07.2009 : 10:22:44
... Ker ljudje so morajo navadit na ta izgled.  

No saj, to je edini problem. Vse je stvar navade.
Tko kot je za nekatere sprehod na povodcu mučenje, ali pes v stanovanju, .... , kastracija/sterilizacija pa sploh,... je vse stvar navade. Samo škoda, da je treba popravljati pse s kirurškim posegom zaradi/iz navade.

Doberman z ušesi in z repom je čisto moj tip psa :-*


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Katya , petek, 17.07.2009 : 10:38:14
No pa se malo navajajmo, da nam ne bodo dobiji z ušesi in repom več tako tuji  ;) ;)


(http://www.shrani.si/t/e/R/2VxgpysQ/01880.jpg) (http://www.shrani.si/?e/R/2VxgpysQ/01880.jpg)   (http://www.shrani.si/t/c/ww/3qKn9My7/01882.jpg) (http://www.shrani.si/?c/ww/3qKn9My7/01882.jpg)   (http://www.shrani.si/t/26/wh/2dqGxmQw/02.jpg) (http://www.shrani.si/?26/wh/2dqGxmQw/02.jpg)   (http://www.shrani.si/t/3S/11z/18D0JIY3/ast5.jpg) (http://www.shrani.si/?3S/11z/18D0JIY3/ast5.jpg)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , petek, 17.07.2009 : 10:40:51
 :-*


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , petek, 17.07.2009 : 10:43:17
 :-* :-*
Te uheljčki viseči mene itak vedno potegnejo..  :-[
Rep me pa tudi ne moti.. enako ga nosijo rotiji če se ne motim..


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , petek, 17.07.2009 : 10:47:55
Videz je res zelooo drugačen. Vsi ˝klapčoti˝ izgledajo bistveno manj nevarno in veliko bolj prijazno. Pa četudi je karakter popolnoma enak ;).
Bi pa verjetno kakšen nekupiran pes z dolgim repom tako imenovane˝nevarne pasme˝ bil precej manj zanimiv za naduvane mulčke, ki bi radi izgledali bolj taf, kaj mislite?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , petek, 17.07.2009 : 10:50:29
kocka jaz tudi tako mislim..  :P
porezana ušesa so na dobermanu pač tista "strašljiva" zadeva, ker pozdarijo glavo in jim naredijo "groznejši videz"..  ::)
Mogoče res niso tako elegantni s ušesi in repom..  :P


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , petek, 17.07.2009 : 10:57:43
Meni se zdi, da so vzreditelji načrtno poenotili videz in neke osnovne karakterne lastnosti psa. Tisti bolj ˝oštri˝ psi, so tudi večkrat rezani. In tisti, ki se za psa s takim karakterjem odločajo, jim ponavadi tudi tak videz ustreza.
In če potem naredijo po videzu enega ˝Plutona˝ iz take pasme, potem paket ni več popoln ;).
Načeloma sem tudi jaz proti rezanju, razumem pa po eni strani zagovornike, zakaj vztrajajo.
Je pa vse stvar glave - ali si pripravljen sprejeti samo pol paketa, ali pač ne.
Evo, lahko pa da se čisto motim..... :P


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , petek, 17.07.2009 : 10:59:32
Doberman z nekupiranim repom in uhlji v razstavni drži na zgornji fotki se meni še vedno zdi hud.

Je pa frka s tem, kako naj bi bil rep nošen, saj dokler so ga rezali, je bilo čisto vseeno, zato na to ni bilo selekcije, zdaj pa so nekupirani repi različni (ista zgodba z rotvajlerji, kodri itd.) Zato so nekateri vzreditelji in kinologi glasni in se upirajo kupiranju repa.

Zanimivo, da veljavni pasemski standard ne določa, kakšen naj bi bil rep - se pravi, zavit čez hrbet kot pri zgornjem psu, nošen ravno navzgor, vodoravno, navzdol, ampak pravi samo:

TAIL : It is high set and docked short whereby approximately two tail vertebrae remain visible.  In countries where docking is legally not permitted the tail may remain natural.

Nič čudnega, če je taka zmeda in toliko upiranja, če celo standardi ne določajo, kako bi moralo biti in celo najprej povejo, kako naj bo rep kupiran.

Klavdija, mogoče veš, kakšen naj bi bila naravna drža repa pri dobermanu?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Nanook , petek, 17.07.2009 : 11:04:33
Oziroma ali si pripravljen sprejeti paket z rdečo (kupiran) ali pa modro (nekupiran) pentlco. :P

Predlagam, da dobermane/bokserje/ASTje krizajo/krizate s tajci. Bodo imeli usesa gor (ok, pa greben... pa DS, pa mogoce "mal" zaj... karakter, no, pa menjava dlake zna bit se bolj zabavna, pa horse-coat-i bodo vmes...). Malo za salo malo za hec.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , petek, 17.07.2009 : 11:06:15
Sem ravno hotela vprašat, če se z načrtno vzrejo čez ene miljavžent let ne bi dalo naresti teh psov z ušesi gor :D ;D


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , petek, 17.07.2009 : 11:12:38
Hja, povsem se strinjam, da je zakon zakon in da je prav tako ob "manjsih" mucenjih treba reagirati, ampak taksne stale delati okrog tega kupiranja po mojem mnenju res ni treba. Se posebej, ker med nami ni vecine tistih, ki jim je kritika namenjena, sploh pa ne tistih, ki dajo kupirati psom uhlje in repe tako, da jih lahko "najdemo" v sporocilu za javnost sveta za za zaščito živali: "... vse večje število psov, ki potrebujejo zdravljenje komplikacij zaradi nestrokovnih posegov prirezovanja uhljev."

Koliko psov nasih clanov je kupiranih (da so dali sami lastniki kupirati uhlje ali da so takega psa iskali in ne tisti, ki so bili taki posvojeni - imam eno posvojeno brez repa, odrezanega ima zelo grdo, prav pri korenu, je pa nerodovniska)? Takih, ki so koteni po uveljavitvi zakona? Bi morala dobro raziskati, da bi jih nekaj nasla.
Ta trenutek pa brez tezav najdem na netu na prodaj celo vrsto nerodovniskih bokserjev (vsi) in kokerspanjelov s kupiranim repom. Protizakonito, pa ne gre nihce njim srat po glavi. Mucenje, vendar je najbrz vseeno, ker jih ni tukaj in se ne oglasajo, jih ne vidimo ...?
Najdem pa lahko, recimo, tudi leglo rodovniskih nemskih bokserjev, kjer imajo vsi mladici repke ;). Ga najdete tudi na mojpes.netu :).

lunca, delas v vet ambulanti. Lepo prosim, povej, koliko rodovniskih psov pripeljejo k vam ljudje s tezavami po rezanju uhljev? In koliko pripeljejo vseh psov ("rotiji" z rezanimi repi, "bokserji" z rezanimi repi in uhlji, "argentinci" z rezanimi uhlji, "doge" z rezanimi uhlji, "dobermani" z rezanimi uhlji in repi, "kokri" z rezanimi repi? Namrec, po zakonu o zasciti zivali je dovoljeno rezanje repov samo psom tistih pasem, pri katerih standard to zahteva. Za mesance ni standardov. Kot tudi ne za pse, katerim ni mogoce dokazati porekla. DNK teste najbrz ne delajo, ali pac? Ampak to ze ne briga vec ne VURSa, ne njegovega "sveta" in ne vas, tako zagrizenih nasprotnikov tistih, ki jim je morda bolj vsec "pes iz starih casov", ki se niso tako stari, le spomin nekaterim seze zelo na kratko.

AngSeter, povsem sigurno ni prav noben veterinar spodeloval pri kreiranju clena o prepovedi rezanja uhljev. Posebej ne tak, ki dela v kaksni vet ambulanti. Stavka "Veterinarji so si sami odvzeli en vir zasluška. Sigurno ne zaradi lepšega..." sta zato povsem mimo. To je tako, kot veti priporocajo vsaki stranki, da je njihov mesanec krasen za parjenje in njihova mesanka krasna za kotitev. In tudi ne naredijo prav nic, ko ugotovijo, da je imela kaksna psica dvakrat letno leglo. Vsak nov mladic jim pripelje potencialno stranko. Bolj, kot je bolan, bolje za njih. Dokler jim nekdo (povsem drug in veti bodo proti takemu clenu striktno proti) ne bo predpisal, da ni vsak pes/psica za parjenje, bodo bluzili neumnosti v imenu "dobrega zasluzka" in stilu "stranka je kralj".


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Katya , petek, 17.07.2009 : 11:30:40
Sem ravno hotela vprašat, če se z načrtno vzrejo čez ene miljavžent let ne bi dalo naresti teh psov z ušesi gor :D ;D

Saj nekateri dobiji imajo naravno ušesa gor - so pa malo podobni netopirjem  ;) ;) ;)

Seveda bi se dalo z vzrejo v XY letih ustvariti dobija s stoječimi ušesi, potrebno je samo:

1. prepričati ljudi, da bodo teh nekaj XY let pa menda ja potrpeli z nekupiranimi dobiji, ki imajo ušesa in rep
2. imeti vzreditelje (XV št. dobrih), ki to počnejo
3. za to potrebuješ nekupirane dobije, ki imajo manjša ušesa (+ ustrezajo standardu pasme)

Glede na to, da se zatakne še pred točko 1 -  ::) ::)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , petek, 17.07.2009 : 11:35:36
Kalsang;
standard pri dobermanu ne navaja nič posebnega kako bi naj stal naraven rep. (pri ušesih je navedeno)

Sama nisem v teh strokovnih vodah ;), ampak sem le opazovalec in ljubitelj teh čudovitih psov.
Vsekakor mora rep držati gor. Že po kupiranem repu vidimo, da ga mora držati gor - ampak seveda pod določenim kotom...

Na zadnji specialki pri nas sem imela čast "delati" s strokovnjakom za pasmo doberman, G. Bechtom. Vsaka mu čast - saj ve kaj dela - gleda! Veliko sem se naučila.
V opisne liste nisva vpisovala nič o ušesih in repih. Sam je povedal tudi, da on gleda le "celotnega"  psa. "Gesamtbild". Ocenjevati rep nekupiranemu dobermanu, ki stoji v ringu z nekupiranimi pa je sila krivično. Zato gleda repe nekupiranim tudi le do drugega členka.

Me pa je leto nazaj zmotil stavek sodnika, ki je sodil takrat na specialki dobermanov pri nas. (čeprav jaz še zmeraj upam, da je šlo za napačen prevod...)
Citiram:” Prav s temi težavami pa se sedaj srečujejo vzreditelji, ko morajo, npr. zaradi nepravilno nastavljenih ali nošenih uhljev ali repa, iz vzreje izločiti kakšno sicer perspektivno žival.

To je zame popolnoma nesprejemljivo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , petek, 17.07.2009 : 11:39:53
Vzreditelji so pa druga zgodba spet; oni bi lahko veliko pripomogli pri ohranjanju pasme - tudi z ušesi in repom. V veliki večini pa so oni sami mnenja, da doberman ni več doberman, če je nekupiran.
Če bi jaz bila vzreditelj in bi k meni prišel kupec, ki bi mi rekel nekaj takega, bi ga kar poslala  domov... Popolnoma neprimeren skrbnik za to pasmo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Katya , petek, 17.07.2009 : 11:41:26
Zdaj pa resno - po mojem mnenju smo se problema kupiranja in nekupiranja lotili v naši državici z napačnega konca. :-\

Najprej bi bilo potrebno ljudi ozaveščati in spodbujati naraven videz pasem, kar bi morala početi predvsem kinološka scena (KZS, klubi, društva...) - pa tudi država - in za nekupirane pse na razstavah uvesti neke vrste pozitivno diskriminacijo (npr. posebne nagrade za zmagovalne pse, ki niso kupirani......) ter še zagotovo marsikaj drugega. V tem času bi pse še vedno lahko kupirali edino in zgolj uradni veterinarji na klinikah in tako bi psom zagotavljali ustrezno in strokovno nego tudi v primeru, da so se odločili za kupiranje.

Šele po daljšem časovnem obdobju, bi lahko začeli z malo bolj strogimi zadevami, kot je prepoved razstavljanja kupiranih psov, nižja ocena na vzrejnem itd. Ampak kupiranje bi bilo še vedno možno pri veterinarjih.

Po preteku XY let pa bi se lahko kupiranje psov prepovedalo in po preteku XZ bi lahko bili lastniki kupiranih psov celo kaznovani.

Vse to pa bi zahtevalo skupno in celovito strategijo tako države kakor tudi uradne (in neuradne) kinološke srenje - kar pa je zaenkrat zgoj iluzija, saj že na drugih področjih ni možno doseči enotnega nastopa in učinkovitosti (preprodajalci, šteparji, čipiranje, odgovorno lastništvo........)

Kar pa smo s prepovedjo kupiranja (takšno, kot je) dosegli je, da se pse reže/mesari po garažah, kopalnicah, se jih vozi v druge države, kjer to ni prepovedani ali pa tudi tam kupirajo na črno in da lastniki kupiranih psov ob zapletih ne iščejo pomoči pri veterinarjih. In spet so na slabšem samo psi.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , petek, 17.07.2009 : 11:44:23
Citat
Zdaj pa resno - po mojem mnenju smo se problema kupiranja in nekupiranja lotili v naši državici z napačnega konca 
  :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , petek, 17.07.2009 : 11:45:31
da ne pozabim - lani v Grazu so izbirali najlepšega nekupiranega psa. Mislim, da so bili trije v ringu. ::)

Grem letos spet - morda jih bo kaj več.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , petek, 17.07.2009 : 11:57:16
Citiram:” Prav s temi težavami pa se sedaj srečujejo vzreditelji, ko morajo, npr. zaradi nepravilno nastavljenih ali nošenih uhljev ali repa, iz vzreje izločiti kakšno sicer perspektivno žival.

Takšne izjave renomiranih, tudi naših kinologov, poznam. Bile so objavljene tudi v Kinologu, v samem uvodniku itd. Se strinjam z Jano, da VURS ne kaže na pravega krivca, po drugi strani pa mislim, da KZS vseeno ne bi smela dopuščati takšnih izjav, še zlasti v svojem glasilu ne, saj se potem odražajo kot uradno mnenje cele organizacije.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , petek, 17.07.2009 : 12:06:13
Hja..jaz sem takrat celo čakala na odgovor - kakšen pa je zaželjen naraven rep po standardu?
Pa nič...
Kako si lahko potem sodniki in vzreditelji postavljajo neka svoja merila....?



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , petek, 17.07.2009 : 12:17:13
Drugega jim pač ne preostane, ker tisti, ki bi morali, ne postavijo jasnih meril.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , petek, 17.07.2009 : 12:37:41
Mene pa na nek način moti odnos - kaj je to proti..., saj je dost trpljenja drugje..... Se pravi, pustimo vse in se pejmo ukvarjat le s ta hudimi stvarmi, majše zlo pa je ok?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , petek, 17.07.2009 : 12:43:08
Jaz sem govorila splošno Jana. Ne vem kje je kdo sebe našel v mojem pisanju in je to njegov problem in kolikor vem je bilo najprej sprejeto na veterinarski, da ne bodo kupirali... Pustim možnost, da so moji podatki napačni. Veš več o tem?

Kako pa veš, da razen blebetanja po forumu ne naredim nič v tej smeri ali bilo kaki drugi? Največji problem pri takih zadevah je zato, ker si vsak naredi sliko kaj kdo počne ali bi moral. Kot recimo skoraj vsak nov skoči v zrak, ko mu na svoj način pravila predstaviš...  ::) :P

Mi je pa zanimivo, da izgleda kotm, da se moram jaz branit, ko s svojimi besedami napišem, kar piše v zakonu... Za nazaj pa zakon seveda ne velja.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , petek, 17.07.2009 : 12:48:12
Sicer pa tudi pri nas veliko sodnikov rep preprosto spregleda in ni ključen. Moja ga pa celo naravno skoraj nima. Če ni selekcije, ne moreš in ni pošteno tega ocenjevat dokler se dejansko ne pokaže v nekaj generacijah recimo kako in kaj...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , petek, 17.07.2009 : 12:48:36
lunca, delas v vet ambulanti. Lepo prosim, povej, koliko rodovniskih psov pripeljejo k vam ljudje s tezavami po rezanju uhljev? In koliko pripeljejo vseh psov ("rotiji" z rezanimi repi, "bokserji" z rezanimi repi in uhlji, "argentinci" z rezanimi uhlji, "doge" z rezanimi uhlji, "dobermani" z rezanimi uhlji in repi, "kokri" z rezanimi repi? Namrec, po zakonu o zasciti zivali je dovoljeno rezanje repov samo psom tistih pasem, pri katerih standard to zahteva. Za mesance ni standardov. Kot tudi ne za pse, katerim ni mogoce dokazati porekla. DNK teste najbrz ne delajo, ali pac? Ampak to ze ne briga vec ne VURSa, ne njegovega "sveta" in ne vas, tako zagrizenih nasprotnikov tistih, ki jim je morda bolj vsec "pes iz starih casov", ki se niso tako stari, le spomin nekaterim seze zelo na kratko.

Malo ozadja - VZ se je obrnila na SS za ZŽ na MZK (ne VURS-u, kot navajaš), ker se srečujejo s opisanimi težavami (zdravljenje slabo narejenih kupiranj). Iz tega tudi izhaja izjava za javnost.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , petek, 17.07.2009 : 12:58:36
A lahko prevedeš kratice prosim?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , petek, 17.07.2009 : 13:03:54
VZ=Vet zbornica
SS= strokovni Svet, ZŽ=zaščita ž.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Kalsang , petek, 17.07.2009 : 13:05:18
Hvala


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , petek, 17.07.2009 : 13:06:50
VZ = veterinarska zbornica
SS za ZŽ na MZK = Strokovni svet za zaščito živali pri Ministrstvu za kmetijstvo

uncas, ne vem, ali naj grem se enkrat napisat, kaj mislim v zvezi z izpolnjevanjem zakona?

Sicer pa je sprenevedanje ves cas. Tudi med nami, ne samo med SS, VURS, VZ blabla ... Zakon je, spostuje se ga ne, krsitelje se ne pohopsa in se proti njim ne ukrene prav nic, kaze se pa, kot vedno, s prstom (pa se pljuva zraven) po tistih, do katerih podatkov se da brez tezav priti. Evidenca KZS je zaenkrat v tej drzavi se vedno edina o tem, kaksne pasme psi se kje po Sloveniji potikajo. Pa ocitno je za vecino vseeno, ce je populacija teh psov le 1/10 ali mal vec vseh psov v Sloveniji. To ni pomembno.

Samo tako mimogrede me zanima, kaj mislite, da se bo spremenilo, ce se kupirani psi po nekem xy datumu ne bodo smeli razstavljati? Kaj menite, koliko psov manj in koliko manjsi problem bo imel (po besedah uncas) VZ ob taki odlocitvi KZS-ja? Nerodovniski se namrec nikoli in v nobenem primeru ne razstavljajo :P.

uncas, imas kaksen podatek, ali gre za rodovniske ali nerodovniske kupirane pse?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , petek, 17.07.2009 : 13:12:00
Tega podatka VZ ni podala, verjetno ga nimajo. Kljub temu pa verjamem, da se lahko ob prepovedi razstavljanja kupioranih psov skupaj z delom na dvigu zavesti sproži domino efekt.



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , petek, 17.07.2009 : 13:23:46
Če bo uradni standard neporezan pes in ker bo verjetno to šele čez nekaj časa, potem tudi ljudje, ki kupujejo nerodovniške mladiče, podobne neki pasmi , ne bodo več hoteli porezanih mladičev kupovat pri šteparjih, ker se jim bo na daleč videlo, da pes nima rodovnika. Rezani bodo namreč le nerodovniški mladiči.
Rezali bodo le še tisti, ki jim bo vseeno, kaj si o njih misli okolica in bodo to pač delali zaradi svojega prepričanja in videnja estetike v neki pasmi, ki mora biti porezana.
Večina navadnih ljudi, ki kupuje nerodovniške mladiče, podobne neki pasmi itak skriva (če se le da) dejstvo, da mladiči nimajo rodovnika, ker bi bili radi v prvi ligi, pa niso. In tako bi izpadli klošarji, ker bi se že na daleč videlo, da imajo manjvrednega mladiča, ki je slabši od sosedovega, ki ima rodovnik in ni porezan.
Če bi se dovolj spromoviralo, da je uradni standard neporezan pes, bi bil lahko tak psihološki efekt kar močan. Ker žal je še vedno tako, da moraš imeti vsaj tak avto kot sosed, če ne si klošar, pa vsaj tako hišo, pa vsaj tako dobrega psa.....
Eni so pač ovce in v tem primeru bi bilo to lahko samo pozitivno :P.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , petek, 17.07.2009 : 13:26:14
Tega podatka VZ ni podala, verjetno ga nimajo. Kljub temu pa verjamem, da se lahko ob prepovedi razstavljanja kupioranih psov skupaj z delom na dvigu zavesti sproži domino efekt.

Jaz pa tega nikakor ne verjamem, dokler ne dozivim.

Ker ze kar nekaj casa (let) spremljam dogajanje na prodajni sceni (rodovniski in nerodovniski), si upam trditi, da bi bila povsem kratka in poceni raziskava teh cifer (v vet ambulantah) nadvse presenetljiva. Ne zame, ker sem ze sedaj prepricana, kaksen bi bil izid. Presenetljiva bi bila za vse tiste, ki zdaj trdijo, kaj bi se spremenilo z ukinitvijo razstav. Tistih, ki jih videvate na razstavah, v ambulantah s komplikacijami ob rezanju repov ali uhljev ne srecujete, pa ce se tako posplosujete in vse mecete v en kos. Prav zaradi tega, ker se nihce med tistimi, ki bi zelel res narediti red, ne sprijazni z dejstvom, da je veliko problemov drugje, se mi tukaj prepiramo, ali je vecje mucenje zavezovanje masenj ali rezanje uses. Premaknilo se ne bo nic nikamor. Tisti, ki ne hodijo na razstave, ker za njih niso predvidene, bodo rezali se naprej, saj se nihce od "odgovornih" ne spomni nanje. Se tukaj vztrajno ignorirate, da sploh obstajajo.

KZS-ju odrezat en glavni vir kruha, je utopicno pricakovanje. Bi rekla, da se ne upirajo toliko zato, ker bi zeleli obdrzati kupiranje, kot zato, ker potem tujih razstavljalcev ne bo, s tem pa velikega dela dohodka tudi ne. Tuji razstavljalci, ki rezejo uhlje po svojih zakonodajah, itak ne pripomorejo k splosnemu osvescanju Slovencev prav nic. Tisti, ki rezejo uhlje, ne hodijo na razstave. Tudi tisti kupci ne, ki kupujejo porezane pse.

Lahko bi pa KZS za svoje "prestopnike", torej tiste regularne vzreditelje, ki peljejo pse kam drugam porezat ali kdo pride k njim, kaznovala s kaksno vzrejno prepovedjo. To, da imajo v pravilih igre tudi Zakon o zasciti zivali bi lahko bilo dovolj. Nasi vzreditelji tako ne bi vec rezali, tuji razstavljalci itak delajo lahko po svojih zakonodajah kar hocejo, KZS pa bi obdrzala razstave take, kot so - in denar z njih.

O promociji pravih stvari s strani KZS ali VURS (ali kaksnega SS, MZK ...) pa lahko le sanjamo. Tako tudi o tem, kaksen je pasemski pes, ce se se tega nihce ne zaveda, kaj pasemski pes sploh je.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , petek, 17.07.2009 : 13:38:25
Če bo uradni standard neporezan pes in ker bo verjetno to šele čez nekaj časa, potem tudi ljudje, ki kupujejo nerodovniške mladiče, podobne neki pasmi , ne bodo več hoteli porezanih mladičev kupovat pri šteparjih, ker se jim bo na daleč videlo, da pes nima rodovnika. Rezani bodo namreč le nerodovniški mladiči.
Rezali bodo le še tisti, ki jim bo vseeno, kaj si o njih misli okolica in bodo to pač delali zaradi svojega prepričanja in videnja estetike v neki pasmi, ki mora biti porezana.
Večina navadnih ljudi, ki kupuje nerodovniške mladiče, podobne neki pasmi itak skriva (če se le da) dejstvo, da mladiči nimajo rodovnika, ker bi bili radi v prvi ligi, pa niso. In tako bi izpadli klošarji, ker bi se že na daleč videlo, da imajo manjvrednega mladiča, ki je slabši od sosedovega, ki ima rodovnik in ni porezan.
Če bi se dovolj spromoviralo, da je uradni standard neporezan pes, bi bil lahko tak psihološki efekt kar močan. Ker žal je še vedno tako, da moraš imeti vsaj tak avto kot sosed, če ne si klošar, pa vsaj tako hišo, pa vsaj tako dobrega psa.....
Eni so pač ovce in v tem primeru bi bilo to lahko samo pozitivno :P.

Se strinjam. Nažalost je takih za moje pojme 95% ali več... No v tem primeru na srečo ::)

Pa tudi jasno bi se pokazalo kaj dejansko naša edina organizacija kot taka podpira ali ne. Ker kaj pa dejansko lahko naredijo? Sej nimajo kakih drugih pristojnosti. Oni talajo rodovnike, skrbijo za evidenco in razstave in še kakšne druge dogodke majo čez... Za vse ostalo so drugi...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , petek, 17.07.2009 : 14:00:22
Ker kaj pa dejansko lahko naredijo? Sej nimajo kakih drugih pristojnosti. Oni talajo rodovnike, skrbijo za evidenco in razstave in še kakšne druge dogodke majo čez... Za vse ostalo so drugi...

Tocno tako.

Kar se pa podpiranja tice, je pa tako, da je ZZZiv v njihovih pravilih in ta prepoveduje rezanje uhljev psom v Sloveniji in nic drugega. Nobenih kazni ne predvideva za vzreditelje, ki rezejo drugje, kot tudi ne za kupce porezanih psov. Ne prepoveduje nakup porezanega psa v tujini. Se pri rezanju repov samo "naceloma" loci rodovniske od vseh ostalih, nisem pa se nikoli zasledila, da bi kdo na podlagi ZZZiv kaznoval rejca nerodovniskih bokserjev, katerim je posmajsal repe, pa je ta trenutek na spletu najmanj 5 takih (celih) legel. KZS krsenja ZZZiv ne sankcionira, ker ga ne more. Ce sankcionirajo tisto, kar imajo v svojih pravilih (nerodovniska sverc legla), se znajdejo na sodiscu. Vecinoma so bedaki sami vzreditelji, ki jih dobijo pri stepanju in jim to lahko dokazejo, saj oglasujejo tako, da jih najdejo/mo. Ce ne oglasujejo, je tezko dokazati. Po pravilu so kupci dobro "nauceni", da ne smejo dati nikakrsnega podatka o tem, kje so kupili psa in kdo so njegovi starsi. Torej, kako pricakovati, da bo KZS naredila se kaj vec in si odrezala ogromen kos denarja, od katerega zivi? Da bo se sama tolkla svoje clanstvo po glavah? Ostalih devet desetin lastnikov psov bo pa delalo po starem naprej in nic se jim ne bo zgodilo. Da je tako, je dokaz ze dejstvo, da se SS ali pac komurkoli ze ne da niti podrobno oceniti, kje je problem in kako ga resiti, da bo uspeh celovit in ne da bodo nazaj dobili vojno z uradno kinolosko srenjo, torej z manjsino, vecine se pa itak niti dotakne ne tako pismo in aktivnosti.

Zagotovo bi bilo treba na KZS narediti veeeeliko reda in tudi sankcije proti svojemu clanstvu predvideti bolje in jih zaceti izpeljevati. Stojim pa na realnih tleh in s tako povrsnostjo s strani tistih, ki imajo skarje in platno na drzavni ravni, se pac nikakor ne morem strinjati in je ne morem podpirati.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , petek, 17.07.2009 : 14:23:21

Zagotovo bi bilo treba na KZS narediti veeeeliko reda in tudi sankcije proti svojemu clanstvu predvideti bolje in jih zaceti izpeljevati. Stojim pa na realnih tleh in s tako povrsnostjo s strani tistih, ki imajo skarje in platno na drzavni ravni, se pac nikakor ne morem strinjati in je ne morem podpirati.

Se strinjam. Na te kvazi vzreditelje sem tudi čisto pozabla, ampak se mi zdi, da neke sankcije vseeno imajo, čeprav so malo dosti bedne. Prepoved vzreje (rodovniške) za določen čas... Ampak spet, več kot to, da jih ven vržejo mislim da ne morejo. Sebi bi pa največji finančni rez naredili verjetno ravno s prepovedjo kupiranih na razstavi. Nimam ravno veliko stika s KZS tako da lahko brcam totalno mimo... Ampak nikakor to ne sme biti izgovor do nedelovanja vsaj v smislu izobraževanja na vseh področjih.

Na hipen dvig zavesti pa tudi ni za računat...  :-\


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , petek, 17.07.2009 : 16:18:16
AngSeter, evo, sva ze cisto blizu skupaj ;D

Da smo si na jasnem, jaz ne govorim o "kvazi vzrediteljih" (vzrediteljih, ki vzrejajo rodovniske pse pod kapo KZS, vmes pa se kaksno nerodovnisko leglo nastepajo) kot krivcih za tole kolobocijo okrog rezanja uses ali za sploh kakrsnokoli kolobocijo okrog pasje problematike, ker so suma sumarum malostevilcni. Seveda so problem, vendar ne glavni in s pregonom le teh se generalno ne bo spremenilo prav nic.

Problem so rejci "nerodovniskih pasemskih psov", ki niso v nikakrsnih evidencah, nihce jih ne nadzira, nihce jih ne preganja in namesto, da bi razni sveti in vursi in podobni prepoznali sirino problema (in kdo v resnici k njim v ambulante vlaci slabo obrezane pse), se ukvarjajo s pisanji pisem, od katerih ni pricakovati nikakrsnega uspeha, saj se KZS ne bo odpovedala enemu svojih glavnih virov dohodkov in bi bili tudi neumni, da bi se sami po glavi tolkli, vsi ostali pa bi brez praske delovali naprej. Kot pri cisto vseh stosih do sedaj: davki, ki zadenejo samo tiste, ki so evidentirani, obvezne sterilizacije/kastracije, ki zadenejo samo tiste, ki so evidentirani, popisi legel samo tistih, ki so evidentirani ... Neevidentirani lahko zivijo brez skrbi naprej. Kateri norec bi pa pristal na tako igro?

Prepoved vzreje za tiste, ki poleg rodovniskih psov stepajo tudi nerodovniska legla, je predvidena in se izvaja z velikimi tezavami. KZS in vzrejne komisije nimajo pristojnosti za raziskovanje (kot Policija), vecina pristopov je protizakonita (snemanje tel. ali osebnega pogovora ... ob nakupu ...) in ce se prepoved zgodi brez jasnih dokazov ali izjave steperja, da to res pocne in s katero psico ali samcem je bilo leglo nastepano, se zgodi sodisce proti KZS. Dogajajo se prijave, ko vzreditelji javno oglasujejo. Klubi tudi nimajo nikakrsne pristojnosti, lahko le izkljucijo takega clana iz svojega clanstva. Kupci po pravilu niti za zivo glavo ne povedo, kdo je foter in kdo mama njihovega psa, se manj, kdo je vzreditelj, ker jih le-ta prej dobro pripravi. Je pac cena nizja, starsi vrhunski, na KZS so kao same korumpirane svinje, bla bla. Saj vemo povsem natanko, kako stvari tecejo vsak dan.

KZS izobrazuje samo svoje clane, oz. ponuja na trgu izobrazevanja za clane svojih clanic (klubi in drustva so clani KZS). Ko jih vprasate karkoli v zvezi z nerodovniskimi psi, pravijo, da niso njihovi clani in jih zadeva ne briga. Prav tako jih ne briga resevanje problematike preprodaje. Pri vpisih sumljivih rodovnikov obicajno ni tezav. Vpisejo po placilu zneska po ceniku. Da bi se kdo ukvarjal s preverjanjem rezanja uhljev, ni za upati. Ne za pse slovenske vzreje in ne za pse, ki jih ljudje iz tujine pripeljejo in dajo vpisati v SLR. Torej? Vendar, takih psov ni veliko, oz. jih je morda samo za scepec v mnozici vseh nerodovniskih porezanih psov. S katerimi pa KZS v resnici nima popolnoma nic in zelja, da prepovedo razstavljanje rezanih psov je oslarija, vsekakor pa prav nic ne kaze na resen namen resiti problem, o katerem pravi uncas, da ga imajo v ambulantah.

Da bi pa KZS zacel kaksno splosnoizobrazevalno in osvescevalno aktivnost, lahko samo sanjamo. Ko bodo izdali kaksno zlozenko, ali dali vsaj na svojo spletno stran, kaj je to pes z rodovnikom in kaj rodovnik v resnici pomeni, pa morda dodali zraven se en stavek za promocijo rodovniske vzreje in clanov, od katerih tudi zivijo, bomo lahko zaceli upati, da se bo kaj spremenilo na bolje tudi na tem podrocju. Do tega, ko bo KZS del svojega poslanstva videla tudi v promociji korektne in odgovorne rodovniske vzreje, je ocitno se dalec. Upali smo ob programu nove garniture, pa zal ni se nikakrsnih efektov.

Kar se pa tice SS, VURSa, VZ, KZS in DZZZ - ko bodo zaceli sodelovati, poslusati drug drugega in spoznavati resnicne probleme, se lahko nadejamo tudi boljsih zakonov in njihovega izvajanja. Takrat tudi ne bodo vec potrebna taka pisemca, s katerimi se bo nek strokovni svet obracal na javnost. Javnost ne bo spremenila zakonodaje, pravil in ukrepala sama od sebe, clani iz zgornjih kratic skupaj pa lahko.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: miskica , nedelja, 19.07.2009 : 07:39:52
Na 24kurah imajo prispevek o tem obvestilu strokovnega sveta in tudi odziv Vidica s KZS http://24ur.com/novice/slovenija/pohabljanje-zivali-zaradi-estetike.html


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 19.07.2009 : 08:27:39


Problem so rejci "nerodovniskih pasemskih psov", ki niso v nikakrsnih evidencah, nihce jih ne nadzira, nihce jih ne preganja in namesto, da bi razni sveti in vursi in podobni prepoznali sirino problema (in kdo v resnici k njim v ambulante vlaci slabo obrezane pse), se ukvarjajo s pisanji pisem, od katerih ni pricakovati nikakrsnega uspeha, saj se KZS ne bo odpovedala enemu svojih glavnih virov dohodkov in bi bili tudi neumni, da bi se sami po glavi tolkli, vsi ostali pa bi brez praske delovali naprej. Kot pri cisto vseh stosih do sedaj: davki, ki zadenejo samo tiste, ki so evidentirani, obvezne sterilizacije/kastracije, ki zadenejo samo tiste, ki so evidentirani, popisi legel samo tistih, ki so evidentirani ... Neevidentirani lahko zivijo brez skrbi naprej. Kateri norec bi pa pristal na tako igro?
Bingo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , nedelja, 19.07.2009 : 10:33:08
Na 24kurah imajo prispevek o tem obvestilu strokovnega sveta in tudi odziv Vidica s KZS http://24ur.com/novice/slovenija/pohabljanje-zivali-zaradi-estetike.html

Ne vem kje je vzel 32 šivov. !!??
Kateri psi so tako šivani je popolnoma brez potrebe.

Vidim, da se tudi velik pritisk izvaja, da bi se prepovedalo razstavljat na evropski razstavi kupirance...
Graz - European Dobermann Trophy (kjer je drugače prepovedano razstavljat kupirane pse) - se vsako leto naredi izjema. Dovoljeno razstavljat VSE pse. :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , nedelja, 19.07.2009 : 10:42:52
Tole pa je zaželjena drža naravnega repa:

http://666kb.com/i/baqagc1c5skkl1nzl.jpg

Ampak kot sem že omenila - tukaj ima zadnjo besedo sodnik.



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 19.07.2009 : 12:15:03
Zakaj so na tapeti vedno rodovniški psi oz. psi ki se razstavljajo?
Večina psov v Sloveniji je nerodovniških in veliko od tega veselo kupiranih, pa kot da jih ni.

Razstave, vzreja, razstave, vzreja..bi nekaj prepovedovali pa sankcionirali, nekontrolirana vzreja in kupiranje po domače bo pa še vedno lepo teklo dalje v naši ljubi Sloveniji. Kot vedno, sploh ne vejo kje se lotit problema, pa dajmo v kinologiji, ki je najbolj transparentna. Bullshit.

In seveda je kupiranje eden najbolj perečih problemov v živalskem svetu..ostalo se ne dogaja  ???


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , nedelja, 19.07.2009 : 14:08:17
Jana v vsem se strinjam razen v tem, da nima smisla, da bi bilo prepovedano razstavljanje kupirancev po datumu prepovedi. Na razstave večinoma pošiljamo (med drugim) vse ali veliko oseb, ki jih določena pasma zanima, da se o tem pozanimajo spozanjo vzreditelje, predstavnike pasem... Tam se prav tako do neke mere ljudje izobražujejo in ne zdi se mi pošteno vse to dajati v nič. Za moje pojme se problematiko rešuje na celosten način, ampak vsak na svojem področju. Ne more se pa zahtevat, da bo vse naredil samo en, ker eden ne more vplivat na vse. Za moje pojme je tu več ravni ena izmed njih je tudi zavedanje, da s psi ne more delat čisto vse kar se nam zljubi, v stilu, če on lahko bom pa še jaz ali celo izjave kot so, da psov to itak ne boli (še vedno veliko ljudi misli, da psi ne čutijo bolečin kot mi in podobne bedarije, ki jim take izjave samo olja dolivajo)... pa še kaj drugega jih verjetno tudi ne, istočasno pa zgražanje, če da kdo eno okrog ušes psu, ki renči.
Malček skrajnosti morda, ampak za moje pojme je vse povezano.

Ljudje se radi zgledujejo(mo) po najboljših. Sprememba miselnosti pa sploh ni mačji kašelj. Zgled na vseh področjih in nič ni nepomembno ali ne vpliva...



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 16:55:54
Nisem napisala, da nima smisla, da bi bilo prepovedano razstavljanje kupirancev po datumu prepovedi. Se enkrat - sama sem v celoti za spostovanje zakonodaje, za popolno prepoved rezanja cesarkoli in za nerazstavljanje kupiranih psov kjerkoli. Vendar ... Povsem se strinjam s prepovedjo razstavljanja, vendar v tistem trenutku, ko bo taksno zahtevo/odlocitev spremljalo ukrepanje na vseh kinoloskih podrocjih - beri: ko bodo cipirani/evidentirani prav vsi psi v Sloveniji, ko bodo kaznovani vsi, ki jih bodo dobili s psi brez cipa, ko bo veljala obvezna prijava legla za vse pse in ne samo za rodovniske, ko bo dobil kazen za placat lastnik nerodovniskega kupiranega bokserja (za uhlje in za rep) ... Dokler se v vse ukrepe na kinoloskem podrocju vztrajno vlaci izkljucno samo rodovniske pse (samo ti so evidentirani), vsi nerodovniski pa se bodo sprehajali okrog brez vsakrsnih sankcij, celo brez cipov in cepljenja, s kupiranimi uhlji (in delali statistiko, o kateri pise omenjeni "svet"), z legli dvakrat letno ... Tako dolgo sem striktno proti vsakrsnim takim in podobnim poskusom pritiskanja ob zid samo in izkljucno tistih, ki jih ima nekdo v neki evidenci.

Zakaj "svet" ne zahteva reda na podrocju cipiranja in cepljenja? Zakaj "svet" ne da v javnost mnenja o populaciji nerodovniskih psov, o hiperprodukciji, o problemu "obrezovanja" le-teh ...? Zakaj jih ne zanima preprodaja in posledicno crkavanje mladicev v veterinarskih ambulantah? Vprasajte svoje veterinarje, ce poznajo problematiko psov iz Celja in Mislinje? Ce jih srecujejo v svojih ambulantah? To ni problem? To ni mucenje ali krsenje zakonodaje? Ja, ocitno ne dovoljsnje, saj se ne vidi na dalec, kot se vidijo manjkajoci uhlji ali repi. In v ambulante nosijo denar.

Desobediencia je pomagala skupaj spraviti bistvo. Le-to ni v nasprotovanju kupiranja ali prepovedi razstavljanja na razstavah v Sloveniji. To je v skrajni diskriminaciji lastnikov rodovniskih psov, kar vestno pomagajo delati vsi pod tako zvenecimi kraticami, pa tudi mnogi tisti, ki podpirate take resitve, kot o njih pise "svet". Vcasih dobim obcutek, da si mnogi zelite, da bi bili samo mesanci, ne glede na to, iz kaksnih kombinacij in koliko bi jih "nekje na poti izginilo". Rodovniske dajmo crtati, ali jih porinimo v skrajni luksuz, obdavcimo, prepovejmo jim setanje med folkom, prepovejmo jim govoriti o pasmi, o rodovnikih ali standardih, sploh pa jim se bolj omejimo produkcijo ... To boste najlazje storili tako, da podprete taksne zelje, da pozabite na 90% ostalih psov in se osredotocite na vse mogoce prepovedi in zapovedi, ki jih lahko obesite lastnikom psov z rodovniki. Ostalih se vase zelje po nerazstavljanju, neprodukciji, zakonskih obvezah ... niti malo ne ticejo in niti malo jih ne bodo zadele. Tolcimo po glavah tiste, ki imajo vse po reglcih. Preostalo vecino pustimo pri miru, saj ne vemo, kdo so.

Osebno nasprotujem ukrepom, ki zelijo "od zunaj" vplivati na rodovniske pse, izkljucno iz principa. Ko bodo enaki ukrepi za VSE pse, jih bom takoj z vsemi mocmi podprla.

AngSeter, sama posiljam na razstave ljudi ze 9 let. Tudi k vzrediteljem. Vendar ti lahko povem, da tisti, ki kupujejo rodovniske pse iz odgovornih vzrej (tam vecinoma ne kupirajo vec nicesar), ne hodijo na razstave izbirat pasem in gledat psov, oz. ce gredo, ze vedo, kaj kupujejo. Firbci, ki hodijo po razstavah in nic ne sprasujejo (taki so v vecini), temvec samo gledajo, kasneje kupujejo nerodovniske pse. Z mnogimi takimi sem v teh letih govorila (vsa leta sem obiskovalka na vseh razstavah v Sloveniji in imam tam veliko casa), mnogim pogovorom sem povsem nenamerno prisluskovala, ker na razstavi pac slisis, kaj nekdo v tvoji blizini govori. Mnogi med njimi so pred leti, ko se je tukaj se lahko govorilo o nakupih nerodovniskih psov, prislo sem pohvalit, ali pa so pisali po mailu o svojem fenomenalnem nakupu (tudi obrezanega) nerodovniskega psa. Kako ljudje kupujejo pse, ti lahko tudi vzreditelji veliko povedo. Ko bo zacela KZS s kakrsnimkoli osvescanjem javnosti ali obiskovalcev na razstavah, bo tudi prepoved kupiranja morala omeniti. Ob tem bi zagotovo moral narediti svoje delo se nekdo prej, recimo z eno izreceno in v javnosti objavljeno kaznijo za rezanje psa. Tako pa se o tem ne govori. Ker jih ni? Kazni in kaznovanih. Torej lahko delamo tako naprej, ostaja le zelja nekega "sveta", da se osvesca tisto malo "javnosti", ki se tu in tam znajde na razstavi.

Pri osvescanju gre za veliko vecje zadeve od ene ali nekaj razstav. V Sloveniji imamo vecinoma 8 razstav (trenutno so pred evropsko nekoliko spremenjene cifre): 4 x enodnevne drzavne in 4 vikende dvodnevne mednarodne razstave. Na vseh skupaj se zvrsti nekaj tisoc razstavljalcev (ti vedo o pasmi vecino tistega, kar je potrebno) in nekaj tisoc obiskovalcev - takih in drugacnih firbcev, med njimi tudi bodoci kupci psov. To se dogaja 8 x na leto. Na drugi strani je v tiskanih in spletnih oglasnikih vsak dan na voljo nekaj sto nerodovniskih mladicev vseh mogocih pasem, iz steparskih in preprodajalskih polic. Ti mladici najdejo kupce in ti kupci v svojem okolju delajo reklamo za nakup takih psov. Vsak dan, nekaj let zapored. Kupci nerodovniskih psov pogosto take kupujejo zato, ker jim je priporocil pasmo nekdo od znancev, sosedov, sodelavcev ... Obiskovalci razstav - taki, ki se ne kupujejo psa in ki samo pasejo firbec, v vecini ne vedo, kaj sploh je to rodovnik in ne poznajo razlike med rodovniskim in nerodovniskim psom. Podobnega, kot so videli na razstavi, potem iscejo v oglasih. Tako se pri nas gremo "osvescanje". Od ust do ust in od oci do oci, nikakor od informacije do informacije. Ko bo zacel na tem podrocju delovati kaksen "svet" in bo povedal sirsim mnozicam, kaj je prav in kaj ne, in ko bo kaksna uradna sluzba zacela delovati na podrocjih, ki zanjo sedaj ne obstajajo, dokler jim ne pride necipiran in necepljen pes pred vrata, potem tudi rezanih psov ne bo vec in ne bo treba vec pisati pisemc, se manj nam tukaj karkoli razlagati, kdo je za in kdo proti.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , nedelja, 19.07.2009 : 22:58:25
Vem kako narod kupuje pse in tudi kako hodi posvajat in kako skrbijo in kake ideje imajo o šolanju...  :o ::) Ne veš ali bi se smejal ali jokal.

Vem kaj hočeš povedat in še vedno sem proti razstavljanju kupirancev ;)
Vidijo, si naredijo idejo o sanjskem psu in jutri ga že majo (in to po akcijski ceni). In če so videli takega lepega s pokončnimi ušesi, hočejo pač takega. In ker psa itak ne boli in je to preprost poseg in da malo še prihranijo pa morda celo sami poskusijo...  :-X

In ne, jaz si ne želim samih mešancev. Samo še to se manjka... Sama spadam bolj med tiste, ki so izjemno hvaležni zanje, sploh tiste "tadelovne". Vem kaj je desobedienca hotela napisat še vedno pa imam lastno glavo, da z njo razmišljam in ostajam istih misli. In ponavljam, vem tudi kaj hočeš ti povedat in te razumem. Se mi pa zdi zelo idealistično in istočasno dokaj sporno: "Ko bodo enaki ukrepi za VSE pse, jih bom takoj z vsemi mocmi podprla." To je kar huda izjava, če se jo bere površno in vzame iz konteksta pa sploh. Meni izjave ala vse ali nič niso všeč.

Meni je bližje ta zgodbica:
Med nevihto naplavi na obalo ogromno morskih zvezd. Ko se narava umiri in začne sonce pripekati, se en gospod odloči, da se bo sprehodil ob obali. Tam pa opazi dva otroka, ki te morske zvezde mečeta nazaj v morje in pristopi k njima. Vpraša ju zakaj jih sploh mečeta nazaj, ko jih ne bosta mogla rešiti niti 1%. Otroka se spogledata in odgovorita: "Res je, da ne bova mogla rešiti vseh, ampak tistim, ki jih bova pa ne bo vseeno."
Je pa seveda tako, da drugih ne moremo spremeniti, spremenimo lahko samo sebe, ampak to pa ne pomeni, da so ljudje slepi in gluhi ko hodijo po svetu. In tudi takšni, ki nočejo razmet, se znajo spremenit samo zato, da nebi izstopali - ovce. Eden plus eden sta dva. To ni zanemarljivo. Nič se ne sme dajat v nič, ker se morda ne vidi smisla, zaradi številčne omejenosti.

In tisti, ki naj bi veljali za "strokovnjake" naj bi bili zgled. Tudi kinološka društva, čeprav nimajo kaj dosti z vzrejo in kupiranjem... Izobraževanje in zgled ni zanemarljiva zadeva. Za tiste, ki radi razmišljajo s svojo glavo in se izobražujejo, kot za tiste, ki so raje vodeni. So pa spremembe pri ljudeh trd oreh. Se pač dela na dolgi rok... in se ne pričakuje čudežev, če se pa kakšen zgodi je pa super :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , nedelja, 19.07.2009 : 23:49:30
Zakon velja za vse eden in edini. Pritisk "sveta" kaze na to, da bi moral po njihovem ta zakon kar precej bolj veljati za rodovniske pse, kot za ostale, s cimer se nikakor ne strinjam in moji VSI so v resnici VSI, ne glede na poreklo in ne glede na to, ali so v kaksni od trenutnih evidenc ali ne. Tistih, ki jih v evidencah ni, jih je vanje treba najprej spraviti, sele potem se lotiti novih aktivnosti, ki bodo potrebne za osvescanje in sankcioniranje.

Morda bo takole jasneje:

- ko bo "svet" sel tezit veterinarski zbornici, veterinarjem, vursu ..., naj za bozjo voljo naredijo nov predpis, novo priporocilo, novo ... (in predvidijo postopek izvajanja kontrol, prijav ...), ce obstojece ni dovolj, kjer bo zapisano, da se SANKCIONIRA VSE lastnike psov s kupiranimi uhlji in neupraviceno kupiranimi repi (nerodovniski), ce pa dajo iz zakona ven se kupiranje repov v celoti, bo pa sploh super in bom z vso silo podprla tako pobudo/prosnjo/pismo ...
- ko bo "svet" zatezil, da je problem v overprodukciji VSEH psov, bom podprla predloge/pobude ...,
- ko bo "svet" zatezil, da je problem z neoznacevanjem (tudi z necepljenjem) psov, bom podprla vse aktivnosti, da se pocipira in pocepi VSE pse.

Ker je denar sveta vladar in ker VZ sestavljajo delujoci veterinarji, ki od necesa morajo ziveti, se nic od nastetega najbrz ne bo zgodilo z njihovo pomocjo, ker:
- vsaka prijava lastnika, ki pripelje porezanega psa, lahko pomeni stranko manj,
- vsaka omejitev produkcije pomeni manj strank.

Glede necipiranja ali neustreznega vnasanja podatkov so verjetno mnogo krivi veterinarji sami in tezko, da se bo brez "pritiska nadrejenih" karkoli spremenilo.

Tako je najlazje pokazati na krivdo nekoga drugega, in mu naloziti, da mora resit problem, pa ceprav v resnici ne bo nobene resitve. Ne s strani KZS, se manj s strani tistih, ki naj bi izvajali zakon (s sankcioniranjem vred), pa ga ne.

Niti zdalec ne delujem belo ali crno in tako tudi ne podpiram z VSE ali NIC teh ali onih pobud. Tale, z vtikanjem nekega zelo "visokega strokovnega organa" v razstave, je pa tako za lase privlecena, da je ze hudo in ob misli na to, kako se jo hitro in z veliko silnostjo pograbi, me stisne. Tega "sveta" pac ne morem jemati niti malo resno in zagotovo takih pobud ne bom nikoli podprla. Se posebej, ker se skrivajo za "strokovnostjo", ob cemer mocno dvomim, da vedo, za kaj se v resnici gre. Bi bilo res krasno videti kaksne stevilke, ki so jih imeli za podlago pri pisanju pisemca za javnost. Ali pa bodo pocakali, da KZS uvede prepoved in se bodo potem cudili, ko v ambulantah ne bo nobenega "porezanega" psa manj, ter pisali nova pisemca. Cas pa tece.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: lunca , ponedeljek, 20.07.2009 : 06:56:15
Jana,sem šele sedaj videla,kaj me sprašuješ.Pri nas s povpraševanjem po kupiranju niti nimamo problemov.Se najde vsake toliko kakšen "kekec",ki bi želel to opraviti pri svojem psu,vendar ga gladko zavrnemo.Mladi lovski terierji še vedno hodijo okoli z kupiranimi repi,vendar nihče ne pove,kje so jih kupirali.Sem pa letos pobirala šive na uhljih dvema mladima rodovniškima dobermanoma.Vem iz katere psarne prihajata,pa tudi ta dva lastnika nista hotela povedati,kje so ju kupirali.
Drugače pa so na našem koncu kar se pasje populacije tiče veliko bolj v modi bernardinci,novofundlanci,nemški ovčarji, v glavnem prednjači FCI I.Predstavnikov pasem,katerim se kupirajo uhlji ali repi je bolj malo.
LP Tjaša


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 20.07.2009 : 07:01:38
Jana, s teboj  se popolnoma strinjam.

Saj, če ne bodo na teh "rednih" mogli razstavljat, si bodo pa svoje zveze omislili in še naprej razstavljali . Kdo pa pravi, da mora biti ena in edina KZS? :D ;D ;) 8)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 20.07.2009 : 07:06:28
lunca; sem vesela, da sta ta dva, ki ju omenjaš prišla k veterinarju na jemanje šivov. Namreč prepričana sem, da jih veliko tudi to opravi samih, ker se bojijo do veterinarja. Zaradi tega prihaja tudi do razno raznih komplikacij, ker ljudje "mučkajo" doma, da se izognejo očitkom in grdim pogledom in morda še kakšni prijavi?!
Žal na škodo psov tako ali drugače.  In tudi to je vzrok, ravno ta prepoved, da je toliko komplikacij. Žal.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , ponedeljek, 20.07.2009 : 07:16:26
Repi rodovniskim psom se se vedno lahko kupirajo, uhlji pa nobenemu.
lunca, me pa zanima se to, ali nimate podlage za prijavo lastnika ali vzreditelja, ce se pojavi s psom, ki ima porezane uhlje? Ne glede na pasmo in ne glede na to, ali pove, kdo je to storil ali ne.

V ZZZiv (http://) namrec pise:

20. člen
Prepovedani so naslednji posegi:
- odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim in boleče podkovanje kopitarjev;
- krajšanje kljunov perutnini, razen če so opravljeni z namenom, da se preprečijo večje poškodbe in obolenja v rejah;
- amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom;
- krajšanje uhljev živalim, razen v primeru, če je poseg v korist živali;
- krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.

45. člen
Z globo od 2.400 do 84.000 eurov se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki:
6. ravna v nasprotju z 20. členom tega zakona
Z globo od 1.600 do 4.100 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
Z globo od 800 do 1.200 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena.


Ali je predvidena kazen samo za tistega, ki odreze? Seveda v tem primeru vzreditelji in lastniki ne bodo povedali, kdo je "fizicno" to pocel, ceprav so prav oni narocniki in placniki posega, kot vzreditelj noce povedati, da na sverc stepa tudi nerodovniske. Saj niso bedaki. Ce bi bila kazen tudi za posedovanje takega psa, bi bila druga pesem in verjetno bi se v trenutku nehalo pse rezati, saj bi ga bilo potem nemogoce peljati k vetu (ne samo na pobiranje sivov, temvec tudi na cepljenje) ali na cesto. To pa ocitno "sveta" ne zanima. Je lazje prevalit na nekoga drugega, pa ce bo kaj uspeha ali ne.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 20.07.2009 : 07:22:49
Citat
Ce bi bila kazen tudi za posedovanje takega psa, 
Jaz upam, da se to ne bo zgodilo.
- Bojim se, da se bo naenkrat znašlo "na cesti" veliko kupiranih psov.
- Še bolj bodo psi trpeli, ker jih bodo ljudje skrivali - v primeru bolezni.
- Kaznovalo se bo tudi tiste, ki so psa dobili, posvojili, ...že kupiranega.
- Prav tako se mi zdi nepravilno človeka kaznovat, če je že kupil kupiranega. Saj ga ni sam skupiral. Ne vem no... Razčiščevat na čigavo ŽELJO pa je bil pes skupiran..pa bo dolga, po mojem mnenju nemogoča. :-\


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 20.07.2009 : 07:25:21
Citat
- krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi,

Pa naj se že enkrat odločijo. Če je "krajšanje" , "kupiranje", "prirezovanje" mučenje, potem naj bo to mučenje za nerodovniške, mešance, lovske, delavne, rodovniške. Mislim, da potem vse enako boli, ali?  ::)



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , ponedeljek, 20.07.2009 : 07:35:17
Klavdija, za nazaj je brez veze. Ce se toliko let ni klub zakonu naredilo nic, se tudi sedaj ne bo, ce ostane tako, kot je.
Jaz nisem mislila, da bi bile prijave in kazni za nazaj. Po novem pravilniku moras v vsakem primeru imeti papir o izvoru psa, ce ga jaz prav razumem. Se pac postavi nek datum, od katerega naprej koteni psi, ki jim kaj nedovoljeno odrezejo, padejo pod sankcije (brez izjeme). Tako bi se zajezile tudi zelje in ne samo dejanja. Imam pa sama 6 let staro nerodovnisko bokserko z odrezanim repom, ki je nisem take zelela in ne narocila, temvec posvojila. Zagotovo je repe zelel porezati rejec in ne zenska, ki jo je kupila, saj se repi rezejo do 5. dne, ko se nikjer ni kupcev, vsaj pri steparjih ne. Vzreditelji pri tem ne bi bili prav nic na slabsem. Imeli bi pse po standardu, tudi lovske. Repe namrec se vedno lahko rezejo tistim pasmam, pri katerih to predvideva standard. Uhljev pa pac nihce ne bi vec rezal. Tisti, ki se bodo bali peljat psa k vetu, ga ze zdaj ne peljejo. Cepljenje je obvezno in cepi se pse mesec kasneje, kot pa rezejo uhlje. Tisti, ki se ne bodo drzali pravil, se jih ze sedaj ne. Zato pa je toliko neoznacenih psov in potem jih brez sankcij ne bo nic manj in nic bolje ne bodo oskrbljeni, le tiste, ki se bodo pokazali na plan, se bo lahko kaznovalo. Brez kazni pa pac pri nas ne gre. Kaze realnost. Ce ne mores/noces kaznovati, tudi zelje ne naredijo reda.

Se strinjam s tvojim komentarjem clena o rezanju repov. Vendar tak pac je trenutno. Da ni zelje po resnicnih spremembah ali vsaj po striktnem upostevanju ze veljavne zakonodaje, kaze pisemce.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: lorry , četrtek, 17.09.2009 : 10:20:39
KLUB LJUBITELJEV NEMŠKIH BOKSERJEV SLOVENIJA

O B V E S T I L O

STROKOVNE KOMISIJE KLUBA LJUBITELJEV NEMŠKIH BOKSERJEV SLOVENIJE

Julija 2008 se je spremenil Standard Nemškega bokserja, ki med drugimi popravki striktno navaja da mora rep ostati naravno puščen in prav tako o prepovedi prirezovanja repov pasemskim psom, ki jim je s Standardom to prepovedano govori Zakon o zaščiti živali.
Kljub nenehnim priporočilom s strani KLNB Slovenije so in še vedno nekateri vzreditelji vztrajno prirezujejo repe mladičem pasme Nemški bokser.
Zakaj?
Zato, ker KLNB to priporoča, veterinarji pa še vedno veselo prirezujejo in služijo.
Iz zgoraj navedenega razloga in nezadovoljstva ostalih vzrediteljev in članov je Strokovna komisija meseca avgusta stopila v kontakt z odgovornimi ljudmi na VURS-u v Območni izpostavi Maribor in naletela na pozitiven odziv.
Avgusta 2009 se je pričel uraden postopek o prepovedi prirezovanja repov za pasmo Nemški bokser in dobili smo prvo obvestilo iz Območne izpostave VURS-a Maribor, v zelo kratkem pa bodo obvestilo prejeli vsi veterinarji po vsej Sloveniji.

Iz spodaj navedenega obvestila se lahko razbere DA JE KRAJŠANJE REPOV PRI PASMI NEMŠKI BOKSER (sedaj tudi natančno preučujejo Standarde ostalih pasem in bo verjetno postopek nekoliko daljši) STROGO PREPOVEDANO in KAZNIVO.

Strokovna komisija Kluba ljubiteljev nemških bokserjev bo v kratkem sestavila določilo tudi, kako bo moral ravnati vzreditelj v primeru, da se ugotovi zlomljen rep pri mladiču.
Do takrat bomo primere reševali posamično in možnostim, ki bodo v tistem trenutku dane.
V tem trenutku Vam sporočamo:

»KUPIRANJE UŠES IN REPA JE PRI PASMI NEMŠKI BOKSER PREPOVEDANO«

Prosimo, da se določilo upošteva v celoti brez izjem (razen zlomljen oz. poškodovan rep, ki se rešuje od primera do primera), sicer bo klub primorani prijaviti kršitev odgovornim osebam in kršitelji bodo kaznovani v skladu z zakonskimi določili, ki jih lahko preberete iz obvestila, ki je nadaljevanje temu.

Sabina HERIC, predsednica
Strokovne komisije KLNB Slovenije




REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO,
GOZDARSTVO IN PREHRANO
VETERINARSKA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
OBMOČNI URAD MARIBOR

Številka: 900-2/2009 -10 (V55-01)
Datum: 14. 9. 2009

ZADEVA: Krajšanje repov mladičem pasme nemški bokser in rotweiler

Veterinarske ambulante na območju pristojnosti OU Maribor obveščamo, da kinološki standard FCI No.144 z dne 9.7.2008 določa pri pasmi nemški bokser, in FCI No.147 z dne 19.6.2000, da ostane rep v naravni velikosti in svobodno visi v zadnjem delu tj. krajšanje ni del pasemskega standarda. Zatorej sta pasmi nemški bokser in rotweiler izvzeti in se za njiju ne uporablja možnost iz pete alineje drugega odstavka 20. člena Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2, Uradni list RS, št. 43/2007 – uradno prečiščeno besedilo, ko je krajšanje dovoljeno, če tako narekuje kinološki standard. Za pasmo doberman še vedno velja standard za krajšanje na dva repna vretenca. Tozadevna standarda (žal) v angleščini vam posredujemo v priponki.

Za ravnanje v nasprotju z navedenim se po določbi 45(1)(2)(3). člena istega zakona kaznuje pravna oseba z globo v razponu od 2.400 € do 84.000 €, odgovorna oseba pravne osebe z globo z znesku od 1.600 € do 4.100 € in posameznik v razponu od 800 € do 1.200 €. Za prekršek je odgovoren storilec, napeljevalec in pomagač.

Prof. dr. Igor Vojtic
uradni veterinar - svetnik
DIREKTOR OBMOČNEGA URADA


Poslano:
- vsem vet. organizacijam na območju krajevne pristojnosti naslovnega urada VURS, e-poštno
- Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovernije, ki ga zastopa ga. Sabina Heric in Maribor, e-poštno
- Dr. Urška Kos, Glavni urad VURS, e-poštno

Vložiti:
- v spis zadeve


vir: http://www.klnb-klub.si/


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , četrtek, 17.09.2009 : 10:26:09
Bravo! :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: nezzek , četrtek, 17.09.2009 : 14:28:24
Super!! :D :D


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Tara* , četrtek, 24.09.2009 : 13:33:27
Moji psički so to leto ko se je skotila kupirali rep.A je to kaznivo?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kastelecu , četrtek, 24.09.2009 : 14:21:07
Tara*

samo nekaj postov višje imaš prav za bokserja (mislim, da sem v nekateri drugi temi prebrala, da ga imaš), napisano tole:

KLUB LJUBITELJEV NEMŠKIH BOKSERJEV SLOVENIJA

O B V E S T I L O

STROKOVNE KOMISIJE KLUBA LJUBITELJEV NEMŠKIH BOKSERJEV SLOVENIJE

Julija 2008 se je spremenil Standard Nemškega bokserja, ki med drugimi popravki striktno navaja da mora rep ostati naravno puščen in prav tako o prepovedi prirezovanja repov pasemskim psom, ki jim je s Standardom to prepovedano govori Zakon o zaščiti živali.
Kljub nenehnim priporočilom s strani KLNB Slovenije so in še vedno nekateri vzreditelji vztrajno prirezujejo repe mladičem pasme Nemški bokser.
Zakaj?
Zato, ker KLNB to priporoča, veterinarji pa še vedno veselo prirezujejo in služijo.
Iz zgoraj navedenega razloga in nezadovoljstva ostalih vzrediteljev in članov je Strokovna komisija meseca avgusta stopila v kontakt z odgovornimi ljudmi na VURS-u v Območni izpostavi Maribor in naletela na pozitiven odziv.
Avgusta 2009 se je pričel uraden postopek o prepovedi prirezovanja repov za pasmo Nemški bokser in dobili smo prvo obvestilo iz Območne izpostave VURS-a Maribor, v zelo kratkem pa bodo obvestilo prejeli vsi veterinarji po vsej Sloveniji.

Iz spodaj navedenega obvestila se lahko razbere DA JE KRAJŠANJE REPOV PRI PASMI NEMŠKI BOKSER (sedaj tudi natančno preučujejo Standarde ostalih pasem in bo verjetno postopek nekoliko daljši) STROGO PREPOVEDANO in KAZNIVO.

Torej, Tara* - PREPOVEDANO in KAZNIVO!!!!! in še milijon klicajev...pa je še premalo.

Imaš bokserja, ane? Sumim, da ste psa kupili pri preprodajalcu.. ima ta tvoj pes rodovnik?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ninanye , nedelja, 08.08.2010 : 12:22:49
Živjo!
drug teden dobim belo čistokrvno nemško boxerko, vendar brez rodovnika, ki ima kupiran rep. lastnico sem spraševala kako da so ji ga kupirali, ko pa je le-to prepovedano in mi je odgovorila, da če se psu rep odreže pred 5. dnem starosti je to dovoljeno....je to res?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , nedelja, 08.08.2010 : 12:26:00
Sej ni res niti ostalo, kar ti je natvezila. Čistokrven brez rodovnika itd.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Cats , nedelja, 08.08.2010 : 12:27:21
Če nima rodovnika, ni čistokrvna. Torej, bokserju podoben mešanček. Ki ima za vzreditelja šteparko, ki krši zakon. Super kombinacija.

Jaz bi na tvojem mestu zadevo takoj prijavila veterinarski inšpekciji. In niti slučajno ne bi za takega mladiča plačala.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Yo , nedelja, 08.08.2010 : 12:53:48
Glede na pisanje v sosednji temi, kjer pišeš, s čim jih hranijo + tole tukaj, se popolnoma strinjam s Cats.
Na tvojem mestu psa ne bi vzela, še manj zanj plačala.
Pravzaprav ne vzami psa nikjer, dokler vsega ne naštudiraš in se na nakup/posvojitev pripraviš tako, kot je treba.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , nedelja, 08.08.2010 : 13:16:02
Jaz tudi nebi tam vzela psa  :-\


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: zalarjeva , nedelja, 08.08.2010 : 13:52:19
A ni še celo tako, da so beli bokserji podvrženi gluhoti ali neki tazga??
Glede na to, da pes še ni pri tebi in upam, da ga še nisi plačala, se obrni proč od te šteparke.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 08.08.2010 : 14:51:49
Kokr jaz vem, zakon izrecno prepoveduje le kupiranje uhljev, za repe pa kupiranje le omejuje - na mlade pasemske.
Poseg se mora dejansko opravit v prvih dneh po kotitvi. Se pravi da mešanca ne moreš kupirat. Žal pa ne vem, kako v zakonu razumejo pojem 'pasemski' - je to z rodovnikom ali tudi po značilnostih primerljiv s pasmo?

Vprašanje zdaj, kaj bo tvoj pes imel - če je leglo šteparsko, rodovnika ni pri nobenem mladiču. Takim se izogibaj iz zdravstvenih razlogov (te lahko fejst tepe) plus ker ni fer podpirat takih mutivod. Če je leglo rodovniško, dobi beli bokser 'samo' prepoved vzreje, rodovnik pa ima. Takega psa dober vzreditelj proda v enako dobre roke, ceno pa navadno spusti, ker pes ni perspektiven, ampak je primeren 'le' za ljubljenčka. V Nemčiji je bil letos podan predlog za spremembo vzrejnega pravilnika - po njem naj se bela ne bi več štela med napake, iz vzreje naj bi se izločalo le tiste bele, ki so gluhi (niso vsi). Mnogi se zelo trudijo, da bi postala barva legalna predvsem zato, ker jih je strah podobne zgodbe kot je bila pri ovčarjih (beli švicarski).


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , nedelja, 08.08.2010 : 15:08:14
Se pridruzujem mnenju, da se mesancem repov ne reze v nikakrsnem primeru, ne glede na to, kateri pasmi naj bi bili podobni.

Hecno mi je tukaj prebrati vprasanje o kupiranju repa pri bokserju, na vrhu te teme pa lepo pise, da se bokserjem repov ne reze vec. Ok, mi je jasno, da pes, ki ga kupuje, ni ravno bokser, pa vendar.

Vsekakor velja vse, kar je tukaj ze napisano o nakupu tega psa. Steparijo in izkoriscanje psic pac ni za podpirat, ne tako in ne drugace. Ce zelis bokserja, kupi bokserja.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , nedelja, 08.08.2010 : 15:46:29
Se vsaj na daleč vidi, da je pes brez papirjev - pri rotijih recimo režejo repe samo še šteparji nerodovniških.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 08.08.2010 : 16:38:24
Točno to sem jaz pomislila danes zjutraj pri srečanju z enim :P.
Zdej se v bistvu sami označijo, hehe.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ninanye , nedelja, 08.08.2010 : 17:28:19
v redu, ni panike, vas razumem da za vas nerodovniški pes sploh ni pes, očitno tudi za ljubljenčka ne. samo zanima me kaj naj po vašem potem storijo lastniki mladičkov nerodovniških psov....jih pobijejo?????pa sj nima veze, sprašujem za nasvete, res da za nerodovniškega mešančka, dobim pa samo kritike da se naj takemu psu na daleč izognem, pomoči kako pa takega psa vzgajati, hraniti, da bo zdrav kot rodovniški pa ne.še dobro da se ljudje lahko zmišljujemo kakšnega psa hočemo in da te ''prednosti'' ni pri človeškem naraščaju...fino da imate rodovniške pse, ampak mislim da tudi pri teh ni nobenega zagotovila da ne dobi raka, da nima problemov s srcem, kolki, itd....vseeno se lahko zgodi, pa imate lahko na tone papirjev za takega psa. tako da najlepša vam hvala za ''pomoč'' pri nakupu psa, ki ni sam kriv da je prišel na svet in mu bom po svojih najboljših močeh nudila srečno in udobno življenje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , nedelja, 08.08.2010 : 17:32:40
Kupiranje zdravega repa sploh v primeru nerodovniškega psa je zame mučenje in od mučiteljev ni varijante da kupim psa! Kaj ti tu ni jasno? Naj ti podarijo slabo oskrbovanega psa, ne pa da plačaš zanj.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ninanye , nedelja, 08.08.2010 : 17:37:00
jasno mi je da vidte samo črno in belo.....pa ne se več obremenjevat z mano, pejte raj mal vaše papirnate pse pobožat.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Zoia , nedelja, 08.08.2010 : 17:40:20
Zakaj pa še vseeno želiš tega mladiča?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , nedelja, 08.08.2010 : 17:43:12
Nočeš razumeti? Kupiranje v primeru tvojega psa je nezakonito, boleče, nepotrebno,...
S plačilom tega tvojega psa jim omogočiš, da spravijo na svet še več slabo oskrbovanih in zlorabljenih psov.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: lorry , nedelja, 08.08.2010 : 17:47:27
Bom ponovila kar je že ena napisala. Če si nekdo zaželi določeno pasmo, poišče vse podatke o njej, poišče primernega vzreditelja, kateri mora opraviti vse najboljše kar se tiče mladičkov in mame, to pomeni, da jih hrani s kvalitetno hrano, opravi vsa potrebna cepljenja, jih socializira in predvsem poskrbi, da pari pse, ki so zdravi predstavniki pasme. Pri nerodovniških psih težko verjamem, da imajo starši in predniki opravljene vse te preglede
Če človeku ni važno kakšne pasme je kuža, ga lahko posvoji v zavetišču, saj je tam kup brezdomčkov, ki si zaslužijo isto kvalitetno življenje kot vsi psi z "najfinejšimi" rodovniki.

Glede tega kaj naj naredijo ti, ki štepajo nerodovniške pse... Preprosto..prenehajo naj s štepanjem!!!  ??? Ampak je pa res, zakaj bi prenehali s štepanjem, ko je pa tako enostavno, pa še zasluži se fino, stroški so pa minimalni.

Kritik nisi dobila, dobila si nasvete, da se na daleč izogni takšnim nakupom. Sevede rodovnik ni garancija, da ti kuža ne bo zbolel ali imel prirojeno kakšno napako, je pa verjetnost manjša, če veš da so bili predniki zdravi. Pa še veš, da si dobila točno določeno pasmo, saj pri nerodovniškem mladiču ne moreš rečit, da je bil dedek ali prababica res določena pasma.

Kakorkoli že, sama tudi vzrejam in vem koliko je potrebno vložiti v legla, da ne govorim o vseh stroških in včasih tudi smolah, ki se nam pripetijo...
Kuža seveda ni kriv, štepar se je samo znašel, ljudje, ki pa kupijo pri takem mladiča, mu dajo pa samo povod, da veselo štepa še naprej.

Pa srečno s kužkom, seveda si zasluži lepo in kvalitetno življenje, kot vsak štironožec.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: lorry , nedelja, 08.08.2010 : 17:52:22
jasno mi je da vidte samo črno in belo.....pa ne se več obremenjevat z mano, pejte raj mal vaše papirnate pse pobožat.
Ja...črno na belem je napisano...od septembra 2009, je kaznivo kupiranje repov pri nemških bokserjih in rotvajlerjih.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , nedelja, 08.08.2010 : 17:54:27
Res mi ni jasno, da se ob očitnem/vidnem dokazu za nezakonito dejanje še vedno kupuje pri nekom, ki to dejanje očitno podpira?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Cats , nedelja, 08.08.2010 : 17:56:52
ninanye, jaz sploh nimam psa, kaj šele rodovniškega. Imam pa dve mački, posvojeni s ceste. Tisto, kar ti želim povedat je naslednje: če bi si jaz želela imeti psa neke pasme, bi ga nabavila pri resnemu rejcu, ki ne bi pohabil mladička izključno zato, da bi nevednežem izvlekel denar. Če ti to ni dovolj dober argument, potem pa res ne vem, kako naj ti razložim.



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Pepsi , nedelja, 08.08.2010 : 18:12:29
Jaz pa imam tako nerodovniško psičko "s ceste", posvojeno v zavetišču, kot tudi dve čistokrvni psički z rodovnikom. Od teh dveh ima ena kupiran rep, ker je bila skotena ravno v zadnjem letu pred prepovedjo tega početja, druga pa ima lep dolg repek.  Med vsemi tremi ne delam nobenih razlik. In če malo pogledaš po forumu, se boš zlahka prepričala, da nas ima večina doma prav mešančke. Take z repi in brez, oziroma s kupiranimi in nekupiranimi repi.

Ti očitno ne razumeš dobronamernih nasvetov, ki si jih tukaj dobila. NIhče te ne kritizira, samo ne razumemo te. Tudi jaz te ne. Če bi rada imele bokserja, potem si ga pač omisli. Ampak kot ti je bilo že nekajkrat povedano, s tem podpiraš nadaljnjo produkcijo in predvsem zaslužek ljudi, ki nimajo nobene vesti; nastradajo pa živali.

Vsi psi so krasni. Od prvega do zadnjega. In nobeden od njih ni sam kriv, da je tak ali drugačen. Ampak zavetišča pokajo po šivih tudi zato, ker se tam znajdejo ravno ti, nič krivi psi. Ki jih za poceni (?) denar dobiš takorekoč za vogalom.

Še vprašanje zate: če šparaš že pri nakupu psa, kako misliš potem zanj skrbeti? Kakšno vrsto hrane mu boš kupovala? Ali veš, koliko stane osnovni pregled pri veterinarju - s poudarkom na "osnovni"?

Upam, da si boš premislila, še malo počakala in po temeljiti raziskavi trga vzela psa pri resnam in odgovornem vzreditelju.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: sanco1a , nedelja, 08.08.2010 : 18:29:40
Nihče od tistih, ki si jih prišla vprašat za nasvet, nima nobene posredne ali neposredne koristi od tega početja. Nihče ti ne prodaja svojih mladičev. Kje je torej problem?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Patapižu , nedelja, 08.08.2010 : 19:44:30
Za ninanye: ko imajo norci denar, trgovci tržijo. Če ne veš, kaj ta pregovor pomeni, vprašaj mamo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Houdini , nedelja, 08.08.2010 : 19:57:31
Ninanye mi imamo tudi mešanca, pa smo vedno dobili nasvet, pa tudi spravil se ni še nihče na nas. Problem je v tem, da si prišla za nasvete prosit, ko si psa že imela, problem je v tam, da se o stvareh zanimaš sedaj, ko je pes že pri tebi in da ne razumeš zakaj se ljudje tule jezijo nate. Ni problem, da je pes za na odpad, ampak, da z nakupom takšnega psa (ki bi ga morala dobiti zastonj) spodbujaš industrijo in trpljenje drugih psov, ker ustvarjaš tržišče.

Tvoj pes ni kriv ničesar (če že sta krivi šteperka in pa ti)  z novim štirinožcem vama želim vse dobro, srečo boš potrebovala (še posebno ker gre v tvojem primeru za mix-bokserja). Glede nasvetov o vzgoji je cel forum poln koristnih informacij in čeprav malo pozno ti svetujem, da se čimprej zakoplješ v branje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , nedelja, 08.08.2010 : 20:09:32
v redu, ni panike, vas razumem da za vas nerodovniški pes sploh ni pes, očitno tudi za ljubljenčka ne. samo zanima me kaj naj po vašem potem storijo lastniki mladičkov nerodovniških psov....jih pobijejo?????pa sj nima veze, sprašujem za nasvete, res da za nerodovniškega mešančka, dobim pa samo kritike da se naj takemu psu na daleč izognem, pomoči kako pa takega psa vzgajati, hraniti, da bo zdrav kot rodovniški pa ne.še dobro da se ljudje lahko zmišljujemo kakšnega psa hočemo in da te ''prednosti'' ni pri človeškem naraščaju...fino da imate rodovniške pse, ampak mislim da tudi pri teh ni nobenega zagotovila da ne dobi raka, da nima problemov s srcem, kolki, itd....vseeno se lahko zgodi, pa imate lahko na tone papirjev za takega psa. tako da najlepša vam hvala za ''pomoč'' pri nakupu psa, ki ni sam kriv da je prišel na svet in mu bom po svojih najboljših močeh nudila srečno in udobno življenje.

Lej, ninanye, vzemi vse svoje neumnosti, ki si jih zgoraj zapisala, lepo nazaj in se opravici. Vsem v tej temi.

Imam nerodovnisko bokserko. Posvojila sem jo pri starosti 5 in pol mesecev, hudo bolno, ko je bila odvec osebi, ki jo je kupila za takratnih 60 jurjev. Zdaj je stara dobrih 7 let in zdrava. Ima odrezan rep prav grdo, ker ji niso pustili niti enega clenka.
Imam majhno mesanko, ki bo cez dober mesec napolnila 13 let. Posvojena je bila pri starosti 4 mesece od osebe, ki je videla v evtanaziji edino sanso, da se je znebi, kar je bilo takrat se mozno izvesti brez krsenja zakona.

Torej, kaj mi zelis povedat? Da ti hocem uturit rodovniskega bokserja zato, ker imam kaj od tega? Ker ne maram mesancev?
Bo treba zacet brat, pa sele potem pisat bedarije, ko bo kaj prebranega. Za zacetek lahko preberes clanek zakaj rodovniški psi niso zastonj ... (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1265) in ko bo prebran, pricakujem, da prides nazaj z obvestilom, da tega psa ne bos kupila. Ce ga bos kljub prebranemu, potem pac nismo pravi naslov, da bi ti lahko delili nasvete. Ker ti pac ne moremo napisati tistega, kar si zelis ti prebrati.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: moksa , nedelja, 08.08.2010 : 20:55:27
v redu, ni panike, vas razumem da za vas nerodovniški pes sploh ni pes, očitno tudi za ljubljenčka ne. samo zanima me kaj naj po vašem potem storijo lastniki mladičkov nerodovniških psov....jih pobijejo?????pa sj nima veze, sprašujem za nasvete, res da za nerodovniškega mešančka, dobim pa samo kritike da se naj takemu psu na daleč izognem, pomoči kako pa takega psa vzgajati, hraniti, da bo zdrav kot rodovniški pa ne.še dobro da se ljudje lahko zmišljujemo kakšnega psa hočemo in da te ''prednosti'' ni pri človeškem naraščaju...fino da imate rodovniške pse, ampak mislim da tudi pri teh ni nobenega zagotovila da ne dobi raka, da nima problemov s srcem, kolki, itd....vseeno se lahko zgodi, pa imate lahko na tone papirjev za takega psa. tako da najlepša vam hvala za ''pomoč'' pri nakupu psa, ki ni sam kriv da je prišel na svet in mu bom po svojih najboljših močeh nudila srečno in udobno življenje.
ninanye, psi so sestavni del mojega življenja že 27 let, od tega (še) noben rodovniški, pa si upam podpisati se pod vsakega od predhodnih postov. Brezveze je, da zdaj igraš užaljenost - preberi si raje, kar se prebrati da v sklopu te spletke (že ki omenjaš prehrano in vzgojo: o tem je tu gor ogromno prispevkov, samo prebrati jih je potrebno)  in če si kolikor tolikor razumno bitje, boš na koncu ali pa že nekje na sredi branja ugotovila, kaj so ti želeli povedati vsi tisti, ki naj bi božali svoje papirnate pse, kot jim sama praviš.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Froša , nedelja, 08.08.2010 : 21:16:51
kristusovi štunfi, a je lahko folk še bol neizobražen in se še bol neodgovorno odloča za "nakup" psa :-X :-X


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: marjeta888 , ponedeljek, 30.08.2010 : 14:45:10
Obstaja kakšen seznam pasem, pri katerih je dovoljeno rezanje repov (5. točka2. odstavka 20. člena ZZZiv)? Hvala.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Zoia , ponedeljek, 30.08.2010 : 14:54:40
Sam ne vem, če so res vsi zajeti - http://www.cdb.org/list.htm . Izmed teh pasem pri nas ni več dovoljeno kupirat repov nemškim bokserjem in rotvajlerjem.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: marjeta888 , ponedeljek, 30.08.2010 : 15:39:27
Se bom kar na vurs obrnila, da mi dajo seznam.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Froša , ponedeljek, 30.08.2010 : 15:44:20
Boš prosim tudi tule objavila seznam ki ga boš dobila na VURSu :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: marjeta888 , ponedeljek, 30.08.2010 : 15:51:25
Seveda.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lynn , ponedeljek, 30.08.2010 : 23:13:50
Mene pa zanima samo kot informacija, pri nas ni dovoljeno kupiranje repov samo določenim pasmam ali vsem? Hvala za odgovor.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , torek, 12.04.2011 : 17:55:40
jaz pa nisem proti kupiranju ušes. to so več sto let stari standardi, nekateri psi pač niso to kar bi morali biti, če nimajo kupiranih ušes. zadeva se opravi ( če se seveda opravi tako kot je treba, pri veterinarju - drugo ni opcija ) pod narkozo, psa bli toliko kot nas boli prebadanje ušes. še malo nazaj je to "paneokolgovort" delal eden naših bolj znanih veterinarjev. kaj zdaj počne, ne vem.
sicer pa lahko zelo lepo vidite kako je s tem na razstavah. starejši sodniki bodo raje pogledali (pa čeprav ne bolje ocenili) psa, ki ima ušesa kupirana ( na primer stafford, DA ipd. ).
vsak ima svoje mnenje, nikogar ne želim žalit. tega ne smatram pod mučenje, so veliko bolj grozne stvari ki jih ljudje počnejo  živalmi.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , torek, 12.04.2011 : 18:03:50
a bo luna ali dež?  ::) :P


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 12.04.2011 : 18:30:20
AishaVoltury, saj v resnici je povsem nepomembno, ali si za ali proti kupiranju uhljev (ušes niso nikoli kupirali) - pri nas je kupiranje uhljev z zakonom prepovedano za vse živali.

Zakon o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2) (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+za%C5%A1%C4%8Diti+%C5%BEivali&mandate=-1&unid=UPB|D15A7B8A6DAE942EC1257281002BA82E&showdoc=1)

20. člen
Prepovedano je in se šteje za mučenje živali popolno ali delno amputiranje telesnih delov in popolni ali delni odvzem ali uničenje organov ali tkiv vretenčarjev, ki je storjeno naklepno, razen če je:
- poseg po veterinarski presoji potreben za ugotavljanje bolezni in za rešitev ali ozdravljenje živali;
- poseg v znanstveno-raziskovalne namene v skladu s predpisi;
- sterilizacija oziroma kastracija potrebna za zmanjšanje razmnoževanja živali, agresivnosti, načina reje ali preprečevanja razmnoževanja živali z dednimi hibami;
- popoln ali delni odvzem organov ali tkiv potreben za transplantacijo, za vzgajanje celičnih ali tkivnih kultur ali pregled izoliranih organov, tkiv ali celic, za diagnostične namene ali pripravo gojišč v skladu s predpisi;
- poseg pri rejni živali potreben, da se v reji preprečijo večje poškodbe ali obolenja.

Prepovedani so naslednji posegi:
- odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim in boleče podkovanje kopitarjev;
- krajšanje kljunov perutnini, razen če so opravljeni z namenom, da se preprečijo večje poškodbe in obolenja v rejah;
- amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom;
- krajšanje uhljev živalim, razen v primeru, če je poseg v korist živali;
- krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , torek, 12.04.2011 : 19:02:03
vem, ampak na forumih naj bi se izražalo svoje mnenje,a  ne? če vemo, da je to itak prepovedano, zakaj potem odpirati temo o tem? :) mnenja o tem se še vedno krešejo, jaz samo povem svoje. vem pa, da je prepovedano. kot prostovoljka v pasji šoli lahko povem, da je ogromno psov s kupiranimi UHLJI ( mladih psov ). če je to tako zelo prepovedano, kje so oni prišli do tega? in to so ljubljeni psi, psi, s katerimi lastniki preživljajo ogromno časa in jim dajejo ogromno pozornosti, jih imajo radi. kupirajo jih iz estetskih razlogov. seveda teh ljudi na forumih ni.
da je prepovedano, še enkrat, vem. samo povedala sem svoje mnenje, kakšen smisel ima da 50 ljudi eden člez drugega govorijo kako so proti temu blabla, če pa je bolj zanimivo slišat še drug del zgodbe, drugačno mnenje?
svojemu psi uhljev ne mislim kupirati, vidim pa ljudi, ki imajo pse kupirane. repke, uhlje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: branka , torek, 12.04.2011 : 19:11:36
Tema je bila odprta leta 2004, predvidevam, da takrat kupiranje še ni bilo z zakonom prepovedano.

Lahko izraziš svoje mnenje, seveda, ampak ga lahko tudi drugi, a ne ?  :) Če je tebi to všeč, naj ti bo...pač "sto ljudi, sto čudi".  ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: miskica , torek, 12.04.2011 : 19:28:00
Lahko pa se tudi lotimo debate o tem, koliko ima človek res rad svoje "ljubljene pse", če jim zaradi sebi bolj všečnega izgleda (torej čisto subjektivne kategorije) gre povzročat bolečine in odstranjevat dele telesa. In zajadramo v tako brezplodno debato, ki naj bi se ustavila pri zakonu. Zakon pa pravi:
AishaVoltury, saj v resnici je povsem nepomembno, ali si za ali proti kupiranju uhljev (ušes niso nikoli kupirali) - pri nas je kupiranje uhljev z zakonom prepovedano za vse živali.

Zakon o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2) (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=zakon+o+za%C5%A1%C4%8Diti+%C5%BEivali&mandate=-1&unid=UPB|D15A7B8A6DAE942EC1257281002BA82E&showdoc=1)

20. člen
Prepovedano je in se šteje za mučenje živali popolno ali delno amputiranje telesnih delov in popolni ali delni odvzem ali uničenje organov ali tkiv vretenčarjev, ki je storjeno naklepno, razen če je:
- poseg po veterinarski presoji potreben za ugotavljanje bolezni in za rešitev ali ozdravljenje živali;
- poseg v znanstveno-raziskovalne namene v skladu s predpisi;
- sterilizacija oziroma kastracija potrebna za zmanjšanje razmnoževanja živali, agresivnosti, načina reje ali preprečevanja razmnoževanja živali z dednimi hibami;
- popoln ali delni odvzem organov ali tkiv potreben za transplantacijo, za vzgajanje celičnih ali tkivnih kultur ali pregled izoliranih organov, tkiv ali celic, za diagnostične namene ali pripravo gojišč v skladu s predpisi;
- poseg pri rejni živali potreben, da se v reji preprečijo večje poškodbe ali obolenja.

Prepovedani so naslednji posegi:
- odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim in boleče podkovanje kopitarjev;
- krajšanje kljunov perutnini, razen če so opravljeni z namenom, da se preprečijo večje poškodbe in obolenja v rejah;
- amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom;
- krajšanje uhljev živalim, razen v primeru, če je poseg v korist živali;
- krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.


Zakon. In tu bi se naj vsakršna diskusija in sklicevanje na "znane veterinarje", na to, kaj vse se še vedno vidi na cesti, etc. ustavila.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , torek, 12.04.2011 : 19:35:06
to je tako kot da bi odprli debato za okroglo mizo in povabili ljudi ki se o vsem strinjajo. no ok, predam se. konec debate.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 12.04.2011 : 19:54:28
Ok, pa gremo:

Smo v rubriki "predpisi in dokumenti", v kateri se pricakujejo debate o "zakonsko prav" in "zakonsko narobe". Zakonsko prav je, da se psom ne kupira uhljev, zakonsko narobe pa je, da to nekateri se vedno pocnejo povsem nestrokovno sami ali vlacijo zelo mlade pse cez juzno mejo in jih potem vlacijo nazaj. To je vsa znanost.

Lepo prosim, da se izognemo podtikanjem o cem se tukaj lahko debatira in o cem ne. Po enem komentarju v neustrezni rubriki in branju treh tujih replik je nemogoce soditi celotno omizje, zato sama smatram tvoj zadnji komentar le kot poizkus cepetanja, in kot takega za povsem brezpredmetnega.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: takoda , sreda, 13.04.2011 : 08:49:06
Citat
in to so ljubljeni psi, psi, s katerimi lastniki preživljajo ogromno časa in jim dajejo ogromno pozornosti, jih imajo radi. kupirajo jih iz estetskih razlogov.
Seveda jih imajo radi, saj so čisto po njihovem okusu. A bodo svojemu otroku tudi kupirali ušesa,če jim bodo slučajno malo preveč štrlela ali pa ne bodo ravno take oblike, kot se jim zdi da bi morala biti? In ne piši, da kupiranje uhljev boli enako kot pearcing, ker očitno še nisi videla kako to zgleda. Razen če so tebi prebodli ušesa tako, da si rabila par šivov. Pa četudi;  mi se za to odločimo sami, psi pa ne. In kakšen smisel točno naj bi imelo kupiranje? Razen iz veterinarskih razlogov? Estetika je stvar okusa in v imenu nje lahko pohabljamo sebe, ne živali!


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , sreda, 13.04.2011 : 09:00:05
Bili so cajti majhnih kitajskih stopal, omedlevajočih žensk v zategnjenih steznikih, višjih slojev v utesnjujočih lasuljah, pod katerimi je lezlo, ker jim je finoča srednjega veka zapovedovala parfume namesto vode... na srečo je vse to mimo, danes še modrc lahko doma pustiš, če misliš, da te utesnjuje. Hvala bogu. Isto hvala bogu, da gre h koncu trapasta moda sekljanja živali po lastnem okusu.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: sanco1a , sreda, 13.04.2011 : 09:37:17
Eni tudi barvajo svoje pse, sem videla že take v mavričnih barvah. Pa sicer  zgledno skrbijo zanje, predvsem kar se videza in urejenosti tiče,  in verjamem celo, da jih imajo radi. Drugo pa je sposobnost zdravorazumske empatije.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: jst , sreda, 13.04.2011 : 11:48:24
Eni tudi barvajo svoje pse, sem videla že take v mavričnih barvah. Pa sicer zgledno skrbijo zanje, predvsem kar se videza in urejenosti tiče, in verjamem celo, da jih imajo radi. Drugo pa je sposobnost zdravorazumske empatije.

Hm ... pobarvani so bili tudi moji že kdaj. In to v mavričnih barvah. Čisto po pomoti, ker vtikajo nos tja, kamor jih nihče ne sili. :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.04.2011 : 16:16:16
Vsak ima drugačno razlago mučenja zase / svojega psa, tudi moj je bil že benetton pes - pobarvan s strani najmlajših v okviru obiska muzeja kot pes terapevt in to zanj nikakor ni bilo mučenje, ker je lahko bil zraven nas vseh in center pozornosti. Če bi pa moral zunaj čakati, sam, pol bi pa bil v stresu, ja, kar je prvi korak do mučenja.
Sem pa prepričana, da bi za kakšnega drugega psa bilo ravno obratno.

Ampak, kljub vsemu, me nihče ne more prepričati, da poseg, kateri vključuje, tako narkozo, kot šive in potem še cel postopek previjanja, postavljanja v držalo/okvir na glavi, itn... ni nič kaj bolj boleč/moteč, kot luknjanje človeškega ušesa  ??? no way.

Nadaljni korak bi bil, da jim s plastično kirurgijo popravljamo obraz, ličnice, velikost, postavo,... dejte bit resni, no.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 13.04.2011 : 16:36:06
S plasticno kirurgijo se psom marsikaj popravlja :P


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.04.2011 : 16:41:06
No evo ::) stupid naive me ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Agnes , sreda, 13.04.2011 : 16:47:31
Na žalost je res tole s popravljanjem psov. Videla sem že boksarje z vstavljenim silikonom v predprsje in spodnjo ustnico, popravljene oči dog in drugih se vidi z marsa, o umetnih jajcih je tudi marsikaj znanega, pa o zobnih aparatih, protezah tudi. In potem sem nehala kinologijo resno jemat in sem se začela samo s psi ukvarjat, kakor mi je že pred stotimi leti rekel Janez Hojan.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: jst , sreda, 13.04.2011 : 17:06:40
Na žalost je res tole s popravljanjem psov. Videla sem že boksarje z vstavljenim silikonom v predprsje in spodnjo ustnico, popravljene oči dog in drugih se vidi z marsa, o umetnih jajcih je tudi marsikaj znanega, pa o zobnih aparatih, protezah tudi. In potem sem nehala kinologijo resno jemat in sem se začela samo s psi ukvarjat, kakor mi je že pred stotimi leti rekel Janez Hojan.

Saj ni več 1. april???


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Agnes , sreda, 13.04.2011 : 17:10:04
Ne, ni.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 13.04.2011 : 17:10:31
Tetoviranje pigmenta, odstranjevanje flekov na nedovoljenih mestih, popravljanje predgrizavosti..
En vsaj po imenu vzreditelj D.A. iz Argentine je pa v Peru poslal psa z umetnim jajcem..si je najbrz mislil "glupi perujc se dojel ne bo"..tip je bil pa veterinar ;D Za namecek je bil pes se na eno stran gluh ;D
Pa gumice pred razstavami v gobcih s sumljivimi ugrizi..vem celo za presaditev nosnega dela iz obraza ene kao ful tipicne angleske bulldoginje na drugo..dirty :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , sreda, 13.04.2011 : 17:13:38
Tetoviranje pigmenta, odstranjevanje flekov na nedovoljenih mestih, popravljanje predgrizavosti..
En vsaj po imenu vzreditelj D.A. iz Argentine je pa v Peru poslal psa z umetnim jajcem..si je najbrz mislil "glupi perujc se dojel ne bo"..tip je bil pa veterinar ;D Za namecek je bil pes se na eno stran gluh ;D
Pa gumice pred razstavami v gobcih s sumljivimi ugrizi..vem celo za presaditev nosnega dela iz obraza ene kao ful tipicne angleske bulldoginje na drugo..dirty :)
*manjka znan


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: ren , sreda, 13.04.2011 : 18:30:12
Kaj?:o A se hecate? Jaz sem na forumu brala o enem corsotu (ali pa je bila psička, se ne spomnim), ki so ga za razstavo pobarvali na črno, ker je črna pač "in", samo to, kar pa sedaj berem je pa... Saj ne morem verjeti.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , sreda, 13.04.2011 : 19:06:58
no okej. to je pa pretiravanje. standardi so standardi, določen pes pač ni to kar bi moral biti, u uhlji. ne odstopam. pa ne velja zdaj vlečt na plano vseh mogočih neumnosti o barvanju in operacijah pa kaj jaz vem. prepovedano ja, grdo pa ne. pika.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.04.2011 : 19:08:58
Važn da je pika ;b


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , sreda, 13.04.2011 : 19:14:33
ja sori no če pa use tok resno zgrabjo ljudje. od zdaj naprej pišem samo takšno mnenje kot ga imajo VSI ostali, da ja ne bo prišlo do izmenjavanja nasprotujiočih si mnenj.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.04.2011 : 19:20:43
Kakor želiš :)

Moje mnenje je pač tako, da si ne bi izbrala pasme/psa, pri kateri bi bilo treba še "ročno nekaj popravljat", da bi mi bila lahko všeč. Je taka velika izbira psov/pasem, da se mi zdi popolnoma nepotrebno in nesmiselno.
Saj vendar ni cota, katero si dam po najnovejši modi prekrojit, ko mi ni všeč.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Agnes , sreda, 13.04.2011 : 19:32:37
no okej. to je pa pretiravanje. standardi so standardi, določen pes pač ni to kar bi moral biti, u uhlji. ne odstopam. pa ne velja zdaj vlečt na plano vseh mogočih neumnosti o barvanju in operacijah pa kaj jaz vem. prepovedano ja, grdo pa ne. pika.

Pretiravanje je marsikaj, tudi kupiranje iz estetskih razlogov je pretiravanje. Pri praktičnih razlogih bi še popustila, ker vem, da se s tem psu prihrani marsikatero hujšo bolečino. Zakaj pa ne velja? Se ne sme povedati, kaj se v imenu lepote in nazivov počne? Ker je pač to grdo? Ali kaj?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , sreda, 13.04.2011 : 19:43:44
ne, agnes, komot poveste kaj se dogaja. ampak jaz okrog sebe vidim toliko mučenja in grdega ravnanja z živalmi da se mi zdi bebasto zganjat paniko zarad nečesa, kar se je počelo stoletja! :@ ljudje obupno ravnajo z živalmi, nekateri pa paničarijo zaradi takšnih stvari! poglejte okrog sebe?? tisti revčki, zapuščeni, zanemarjeni, lačni, tepeni, mučeni, bi 1000x raje imeli uhlje prirezane kot pa živeli tako kot živijo!!! halo, NARKOZA!?!?!?!


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Agnes , sreda, 13.04.2011 : 19:47:50
ne, agnes, komot poveste kaj se dogaja. ampak jaz okrog sebe vidim toliko mučenja in grdega ravnanja z živalmi da se mi zdi bebasto zganjat paniko zarad nečesa, kar se je počelo stoletja! :@ ljudje obupno ravnajo z živalmi, nekateri pa paničarijo zaradi takšnih stvari! poglejte okrog sebe?? tisti revčki, zapuščeni, zanemarjeni, lačni, tepeni, mučeni, bi 1000x raje imeli uhlje prirezane kot pa živeli tako kot živijo!!! halo, NARKOZA!?!?!?!

Saj jaz ne zganjam nikakršne panike. In marsikaj se tudi ni počelo stoletja. Meni je problematika zapuščenih živali precej dobro znana in tudi pomagam po svojih močeh. Zdi pa se mi prav, da se opozarja na vse primere mučenja, tudi na tiste, ki se skrivajo pod bleščečimi naslovi in standardi ter naj bi jih opravičevala stoletja.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.04.2011 : 19:49:05
halo? ;b
halo! halo!  ;D
sorry, ne morem, da ne bi, nekaj je v zraku, čist ziher  >:D ;b

no, moj pes ni in nikoli ne bo "lepotno" obdelan, ravno tako, kot ne bo zapuščen, zanemarjen, tepen,... tako, da mu ni treba izbirati po tvojem manjše zlo. pa tudi tih nisem in gledam naokoli in ko vidim, tak primer kot ga opisuješ, da bi si pes v takem primeru znal želeti rezanje uhljev v zameno, ukrepam. Pa ti?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AngSeter , sreda, 13.04.2011 : 19:49:24
A če so drugi kreteni, opraviči dejstvo da smo taki tudi sami, oz. maleč manj?  ::) >:D
Če bodo drugi skozi okno skakali bomo tudi mi? :o ???


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.04.2011 : 19:51:13
;b ja, halo! ;b

se še enkrat opravičujem  >:D


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , sreda, 13.04.2011 : 19:55:38
Da ne boš rekla, da kdo tukaj pričakuje tvoje mnenje enako, kot ga ima kdo drug, bova šli mal drugače :)

@ ljudje obupno ravnajo z živalmi, nekateri pa paničarijo zaradi takšnih stvari! poglejte okrog sebe?? tisti revčki, zapuščeni, zanemarjeni, lačni, tepeni, mučeni, bi 1000x raje imeli uhlje prirezane kot pa živeli tako kot živijo!!! halo, NARKOZA!?!?!?!

Kdo obupno ravna z živalmi?
Poznaš Zakon o zaščiti živali?
In kako ukrepaš, ko vidiš mučenje?
Ali gre samo za on-line opazovanje?
Kako pa veš, kaj bi raje imeli "tisti" psi?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , sreda, 13.04.2011 : 20:02:45
ja definitivno naredim vse kar lahko človek naredi. odpeljem psa, če ni za ograjo, skočim vmes, naredim paniko, sceno, pokličem policijo. če pa le lahko, psa odpeljem od tam, pri tem pa raje tvegam sebe v zaporu (v slo tja itak ne bom nikoli prišla) kot da psa pustim tam. če misliš da samo govorim v prazno se motiš. naredim tisto, česar nihče drug ne. vmešam se. in ne javkam o tem po internetu ipd., ampak kaj naredim. pa vi, vsi skupaj? naredite prijavo, naj ugibam. prjavo, ki ne bo nikoli nikamor prišla, kot tudi ne razumen pogovor z lastnikom.
samo domnevam, Jana, samo domnevam.
kdo obupno ravna? gledaš kdaj okrog sebe?



Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , sreda, 13.04.2011 : 20:24:15
Ajoj, AishaVoltury ;D
Pohvalno, da narediš vse, kar "lahko človek naredi". To se namreč od vseh pričakuje že po zakonu, sploh pa po moralnih reglcih.
Jst se večinoma čohljam in čakam na mušterije, da pridejo tule v moje mreže :D
Pa zagotov ne dam kupirat psom ničesar, mi je pa na slikcah všeč bokser s kupiranimi uhlji. :)

A bo zdej ok?
Pa da še enkrat spomnim - tole je tema o kupiranju uhljev in repov z vidika predpisov.
Debate o izgledu psov s kupiranimi uhlji in repi so ustrezne v posameznih pasemskih temah, saj neka splošna debata ni ravno konstruktivna, če vemo, da je kupiranje uhljev pri nas popolnoma prepovedano (šetkanje čez mejo ali protizakonito ravnanje katerega od naših veterinarjev me ne zanimajo, ker za preganjanje nimam podlage, temveč bi imel lahko kakšno podlago tisti, ki je "blizu" takemu početju), kupiranje repov pa dovoljeno samo pasemskim psom tistih pasem, pri katerih je kupiranje repa predvideno v pasemskem standardu.

Hvala vsem za razumevanje.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Itlam , sreda, 13.04.2011 : 20:27:36
No, torej delaš protizakonito, v bistvu kradeš! Ja, ker, če kar tako odpelješ nekega ketničarja iz neke parcele, kradeš. Pes je namreč "last" (čudna beseda, ma ne najdem druge) človeka, ki se piše kot njegov skrbnik. Če ne bi bil, ga ta sicer pod nikakršnim pogojem ne bi smel zadrževati pri sebi, a v kolikor je zapisan kot lastnik, je njegov lastnik pa pika. Podobno, kot če bi prišla na neko parcelo, ukradla avto in se odpeljala... Pravim podobno!
Zakaj se gremo pol neko pravno državo, če pa eni delate vse po svoje?! Če malo tečnariš policiji ali kaknemu DPMŽju, bo le-to psa vsaj ZAKONITO spravilo stran od tega "lastnika", če že lastnika ne bo oglobilo in kaznovalo. Pa saj tvoj namen je itak REŠEVANJE živali in ne dajati pridige lastnikom, a ne? Ker z lastnikom se itak nič ne zgodi, če mu ti psa "vkradeš", mislim, ne doleti ga nobena kazen, prej doleti tebe!

Pa ne domnevaj, kajti številni tukaj (Jana recimo), so za pse storili več (dobrega), kot boš ti v vsem življenju (AishaVoltury, samo domnevam ::) ) .




Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , sreda, 13.04.2011 : 20:32:35
Huh, Itlam, ne tolk hvalt, ker lahko kdo "okol" pade, zagotovo jih bo pa nekaj padlo "ven" ;D
Vsekakor ne naredim nič posebnega, le tisto, kar menim, da je potrebno, ko se srečam s problemom, pa kakršnimkoli že. Zagotovo pa tole ni debata o tem, koliko kdo naredi. Moja vprašanja, postavljena  AishaVoltury, so bila povsem provokativna, da vidim, v katero smer bo skočila. V skladu s tem sem brala tudi njeno zadnje sporočilo in, seveda, ne verjela vsega dobesedno, kar je napisala ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Itlam , sreda, 13.04.2011 : 20:36:20
No, Jana, že recimo tvoje "spreobračanje" ljudi (spomnimo se primera dalmatinke Pike, ki jo je neki Tomaž, ali kako že podarjal v imenu prijatelja), koristi psom, čeprav posredno ;) .
A naj bom pri pohvalah vseeno malo bolj skopa :D ??


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: natis , sreda, 13.04.2011 : 20:48:14
ok eno butasto vprašanje .... tip štepa pse, poleg vsega jim kupira repe ... ker ima prijavljeno rejo na vurs-u mu zaradi štepanja nič ne moreš, kaj pa kupiranje??? konkretno ... jasno  :P pudlji


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , sreda, 13.04.2011 : 20:54:50
natis, v tejle temi http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,38819.0.html bos nasla nekaj napotkov. ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: natis , sreda, 13.04.2011 : 20:59:37
vse lepo in prav ... tip oglasov nima .... oz. ima dan dva in zbriše .... vem, da ima trenutno leglo ampak kot rečeno ... ima prijavljeno rejo na vurs-u in mu zaradi tega ne moreš NIČ  >:( da imajo psi repe kupirane  .... vem, kolegica ima njegovega psa in preko svojih kupcev "oglašuje" nova legla.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Houdini , četrtek, 14.04.2011 : 08:53:47
se mi zdi bebasto zganjat paniko zarad nečesa, kar se je počelo stoletja

Kakšna stoletja neki. Dogo argentino je "nastal" okrog 1920, pitbull tak kot je, je bil priznan  nekje 1890 oz. malo kasneje, ameriški staffi je bil "priznan" okrog 1930 itd... O kakršnihkoli  standardih pred tem ne moreš govorit in krajšanje ušes pred tem prav gotovo ni imelo kakršnegakoli estetskega pomena.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: jst , četrtek, 14.04.2011 : 09:41:42
ne, agnes, komot poveste kaj se dogaja. ampak jaz okrog sebe vidim toliko mučenja in grdega ravnanja z živalmi da se mi zdi bebasto zganjat paniko zarad nečesa, kar se je počelo stoletja! :@ ljudje obupno ravnajo z živalmi, nekateri pa paničarijo zaradi takšnih stvari! poglejte okrog sebe?? tisti revčki, zapuščeni, zanemarjeni, lačni, tepeni, mučeni, bi 1000x raje imeli uhlje prirezane kot pa živeli tako kot živijo!!! halo, NARKOZA!?!?!?!

In zakaj bi pse (ali katero koli bitje) izpostaljali bolečini povsem po nepotrebnem? A ni to izživljanje?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 14.04.2011 : 10:45:16
Jaz pa vidim okrog sebe toliko pretepenih žensk, da se mi zdi prav bedasto zganjat paniko in težit mojemu, če je do mene kdaj nespoštljiv in freh, ker kolk teh revic, tepenih in mučenih  bi 1000X raje imelo tipa, ki si dovoli občasno malo preveč jezikat, kot pa da živjo tako kot živijo.
Čudna logika, a ni ???? Ne vem no, al pa vsaj meni ne potegne... Zrihtat je treba oboje, in ena slaba stvar nikdar ne opraviči druge, ki je tudi slaba, čeprav mogoče za kanček manj.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Ory , četrtek, 14.04.2011 : 14:15:54
Uf se kar debate o tem ali bi ali ne bi kupili/prodajali pse s kupiranimi usesi in krajsanimi repi..... ce smo realni tukaj vprasanja sploh ni, ker je oboje ze dolgo casa z zakonom prepovedano. Kupiranje nerodovniskih mladicev/mesancev se mi zdi v vsakem primeru totalna bedarija, ampak mislim da zaceti je treba na drugem koncu. Se pravi pri rodovniski vzreji. Neizmerno sem presenecena koliko kupiranih mladih razstavnih  psov se se vedno pojavlja na Slovenskih razstavah in povrhu vsega dobivajo kar lepe ocene. Po mojem mnenju bi jih morali kar po spisku diskvalificirati. Ce bi se to vztrajno dogajalo, bi pocasi nehalo biti "moderno" in vzreja bi temu hoces noces sledila.

lp


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: natis , četrtek, 14.04.2011 : 14:29:04
Uf se kar debate o tem ali bi ali ne bi kupili/prodajali pse s kupiranimi usesi in krajsanimi repi..... ce smo realni tukaj vprasanja sploh ni, ker je oboje ze dolgo casa z zakonom prepovedano. Kupiranje nerodovniskih mladicev/mesancev se mi zdi v vsakem primeru totalna bedarija, ampak mislim da zaceti je treba na drugem koncu. Se pravi pri rodovniski vzreji. Neizmerno sem presenecena koliko kupiranih mladih razstavnih psov se se vedno pojavlja na Slovenskih razstavah in povrhu vsega dobivajo kar lepe ocene. Po mojem mnenju bi jih morali kar po spisku diskvalificirati. Ce bi se to vztrajno dogajalo, bi pocasi nehalo biti "moderno" in vzreja bi temu hoces noces sledila.

lp

se popolnoma strinjam ... sodniki pa .... NIČ  >:(


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , četrtek, 14.04.2011 : 16:32:20
seveda ne. ker se zavedajo, da je so določeni psi samo kupirani takšno kot morajo biti. stara šola pač.
ne seveda razlogi niso bli estetski, ampak povsem praktični! dobro uradno priznani so bili tam nekje, obstajali pa so vsaj zametki že mnogo prej. na primer DA brez kupiranih uhljev je kot albino labradorec, sploh ni podoben DA. ( da se razumemo, moj ne bo imel kupiranih uhljev, ne bi imela takšnih debat vsakič ko bom stopila v bolnišnico ali pa dom za ostarele ali kaj podobnega )


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 14.04.2011 : 16:45:13
Veš kaj, tale argument je totalno trhel. Seveda nekupiran DA tebi zgleda kot albino labradorec z ušesi, ker ušes zaradi družbeno sprejetega pohabljanja nisi vajena. Vse skup je preprosto navada in ne izgled kakršen 'mora biti'. Tako kot bi v času mode moških hlač na zvonec marsikdo razvil teorijo, kako je to edini estetski kroj - seveda, ker je stvar prisotna vseokrog nas se je navadimo.
Podobno kot če bi se vsem ljudem ob rojstvu na špičko pristriglo ušesa. Garantiram, da bi se jih našlo polno, ki bi trdili, da je človek z okroglimi ušesi podoben vesoljcu ali slonu.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , četrtek, 14.04.2011 : 17:01:10
Joj, to je isto kot lipicanec ni lipicanec brez žiga. Strašen strokovnjak ne zna prepoznat pasme? Tako DA kot lipeta? Ja, trhli argumenti, big time...
Včasih je bila tradicija, da so bile ženske rodilje brez volilne pravice... Hail to tradition, ne?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 14.04.2011 : 17:45:46
Aisha, a je teb slucaaajno Martina ime? :)
Moram pa povedat da so tudi v Italiji ful zaostrili, ti lahko pridejo s citalcem cipov cekirat domov pse da vidijo ce je bil skoten in kupiran po prepovedi. Samo obisk napovejo, vsaj znancu so ga.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Pepsi , četrtek, 14.04.2011 : 17:48:46
Podobno kot če bi se vsem ljudem ob rojstvu na špičko pristriglo ušesa. Garantiram, da bi se jih našlo polno, ki bi trdili, da je človek z okroglimi ušesi podoben vesoljcu ali slonu.

To je pa čist res. In je v bistvu žalostno. :( 


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Ory , četrtek, 14.04.2011 : 18:05:23
Moram pa povedat da so tudi v Italiji ful zaostrili, ti lahko pridejo s citalcem cipov cekirat domov pse da vidijo ce je bil skoten in kupiran po prepovedi. Samo obisk napovejo, vsaj znancu so ga.
No ce je tole res, potem upanje se obstaja. ;) Pocasi ampak vztrajno se stvari spreminjajo, upam da bodo v tem sledili tudi sodniki na slovenskih razstavah.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , petek, 15.04.2011 : 16:40:47
ne ne, nisem Martina. zakaj pa bi bila? no ja, kakorkoli, mnenja ne mislim spreminjati. veliko hujših stvari je od tega. paničarjenje za brez veze.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: takoda , petek, 15.04.2011 : 17:09:22
Če bi tebi nekdo ušesa porezal in jezik spulil, bi bilo tudi paničarjenje brez veze če ne bila ravno najbolj hepi z estetskim posegom? A ne bi letela cela gmajna vkup, če ne zaradi drugega pa zato, ker je to NEZAKONITO? Pa kaj ti tu ni jasno? Sicer pa ja, vsak ima lahko svoje mnenje pa čeprav je  <| in  -*:


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: takoda , petek, 15.04.2011 : 17:14:05
 <|


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , petek, 15.04.2011 : 17:59:19
Uh, sem enkrat prebrala podroben opis postopka repetitivnega lomljenja in zvijanja, ter povijanja :e :e :e nog punčk na kitajskem, da so potem imele ˝lilijin cvet˝ namesto normalnih stopal. In kako so potem s tako pohabo živele celo življenje :'[ |>
Kaj pa vem, se mi zdi po eni strani, da kupiranje zaradi funkcije v sodobnem času praktično ni več potrebno in so mi nekupirani psi blazno lušni, po drugi strani pa zelo rada pogledam DA na temle forumu, kako imajo lepa pošniclana ušesa in pravzaprav sploh ne pomislim, da bi to bilo sporno... Hm :-\ :-\


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: king-roy , petek, 15.04.2011 : 19:13:19
Kaj pa vem, se mi zdi po eni strani, da kupiranje zaradi funkcije v sodobnem času praktično ni več potrebno in so mi nekupirani psi blazno lušni, po drugi strani pa zelo rada pogledam DA na temle forumu, kako imajo lepa pošniclana ušesa in pravzaprav sploh ne pomislim, da bi to bilo sporno... Hm :-\ :-\

Zame je kupiranje zelo sporno, pa naj ga prakticira še tako priljubljen član foruma. (izjemoma sem za rezanje repov pri lovskih pasmah, ki se dejansko uporabljajo za lov)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , sobota, 16.04.2011 : 08:50:10
pa naj ga prakticira še tako priljubljen član foruma. (izjemoma sem za rezanje repov pri lovskih pasmah, ki se dejansko uporabljajo za lov)
:o :o :o Kaj pa ima to veze s tem, kdo jih kupira? Meni so všeč navedeni psi na slikah, ne pa lastniki, ki jih sploh ne poznam, razen preko foruma, kjer se mi sicer berejo čisto okej - pa še to sem zraven dala vedeti, da se sicer s kupiranjem ne strinjam in da sem razdvojena glede tega, da so mi pa konkretni kupirani psi po videzu pač všeč.
Torej razkol med videzom in prepričanjem. Kar pa se mene tiče, bi mi bilo popolnoma vseeno tudi, če ne bi bili kupirani in vem, da jaz svojega psa ne bi dala kupirati. A sem sedaj dovolj jasno napisala, ali ne?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: kocka , sobota, 16.04.2011 : 08:51:24
Saj ne vem, a bi morala sedaj sama sebe prepričati, da so mi kupirani DA grdi, al kaj ???


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: fižolova župca , sobota, 16.04.2011 : 12:35:08
Ne, pomoje ni nobene potrebe da bi ti morali bit. Pač nas je družba zaznamovala. Meni kar boli, ko gledam rezana ušesa, mi je pa zato RW še vedno bolj 'všeč' brez repa. Pa rajši z enim vretencem manj kot več. Bile so nekdaj celo govorice, kako grd da imajo rep (podoben podgani ipd.), no, pa se je spet izkazalo, kakšna je omejenosti ljudi z navadami. Komaj čakam, da mine nekaj časa, da nam bo postalo vsem iz 'navade' všeč naravno stanje.

Meni načeloma niti ni toliko sporno kupiranje enega osebka, ker se da tudi potrudit in čim manj boleče zadevo izvest, mi je pa že sam koncept obrezovanja živali kot bi bila kaka dreveščka totalno mimo in ne vidim nobene potrebe, da se taka filozofija udejanja tudi v praksi. Priredit si naravo zato, ker se ti taka, umetna, bolj dopade - pa magari če na račun tuje bolečine...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: AishaVoltury , sobota, 16.04.2011 : 13:21:28
kocka, jaz imam enako mnenje kot ti, samo da ga malo bolj grobo povem. to je pač tako, ljudje smo različni.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , sobota, 16.04.2011 : 16:35:42
Meni se pa nasprotno zdijo repati psi veliko lepši od porezanih, ne glede na pasmo. Tisti s porezanimi repi mi delujejo nekako podobno kot tisti, ki jim manjka noga. Pravzaprav še slabše. Mi pa čisto lepo izgledajo nakateri psi s kupiranimi ušesi. Pod pogojem, da je lepo narejeno (nimaš gršega kot slabo kupirana ušesa). So pa nekateri rezi naravnost ogabni - tisti ki se uporabljajo za kavkaške in srednjeazijske ovčarje recimo.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: jst , sobota, 16.04.2011 : 20:10:22
Meni se pa nasprotno zdijo repati psi veliko lepši od porezanih, ne glede na pasmo. 

Meni tudi, predvsem pa pri meni to drži ža ušesa. Že ko sem prvic videla kakšne pasme, ki sem jih prej videvala samo s kupiranimi ušesi, da imajo nekupirana ušesa, sem bila navdušena. O lepoti je torej težko razpravljati. :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Itlam , sobota, 16.04.2011 : 20:32:13
Pa niti se ne gre toliko za to, ali so psi s kupiranimi repi lepi ali grdi, kolikor se gre z to, zakaj vse so prikrajšani kar se komunikacije tiče. Saj pes s kratkim repom ne more pokazati (vsaj ne na račun repa), če ga je strah, ali če mu je neudobno, ker ga ne more povesit. Tudi je veliko lažje migat z lepo dolgim, "normalnim" repom, kot pa s tistim malim"pekcem" (ne najdem izraza za tak rep ;D ). Skratka, reds se težje komunicira, tudi mi težje opazimo določene miritvene signale, če naš pes koga ne mara ipd.

Meni prav zaradi tega kupiranje ni OK...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 18.04.2011 : 10:07:38
Jst: verjetno je to zato, ker so meni v osnovi veliko bolj všeč psi s pokončnimi ušesi.

Kar se pa komunikacije tiče pa: psi so iznajdljivi in če imajo možnost, pomanjkljivosti kompenzirajo. Navsezadnje so lahko tudi povsem nedotaknjena ušesa pri nekaterih pasmah takšna, da otežujejo komunikacijo še veliko  bolj kot kupirana, pa se noben ne sekira zaradi tega - psi še najmanj. Da o psih, ki imajo dolgo dlako po gobcu in čez oči ne govorim. Pa se dobro znajdejo - če jim dajo lastniki priložnost, za socializacijo, seveda.  Nekateri repi so zakrivljeni na hrbet, drugih normalno nikoli ne dvigajo nad hrbtno linijo.....pri nekaterih tipih dlake se psi ne morejo naježiti, pri drugih zgledajo naježeni vedno...pa se znajdejo. Najhujše težave s komunikacijo imajo tisti psi, ki jim lastniki ne pustijo normalnih stikov z drugimi psi. Pes, ki je v prisotnosti drugih psov vedno na povodcu in nima možnosti se naučiti normalne komunikacije je v komunikaciji neprimerno bolj nebogljen kot pes, ki ima porezano vse kar se porezat da, a ima normalne stike z drugimi psi.
Je pa en drug problem, na katerega se pa kar pozabi: ušesa se kupirajo mladičem ravno v tistem obdobju, ki je za socializacijo najpomembnejši. Sicer ni pri vseh pasmah enako zahtevno, a pri večini je treba rano negovati, luščiti kraste, previjati, nositi opornice....kar pomeni, da se ves ta čas mladič ne more prosto igrati z drugimi mladiči.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: jst , ponedeljek, 18.04.2011 : 21:37:13
Jst: verjetno je to zato, ker so meni v osnovi veliko bolj všeč psi s pokončnimi ušesi.
 

Meni pa ne. ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: GreenDobermann , ponedeljek, 02.04.2012 : 23:40:07
Lepo pozdravljeni ljubitelji psov!

Do katerega leta, meseca lahko psa kupiraš? Mogoče kakšno priporočilo pri komu, ki to dela kvalitetno in dobro? Se opravičujem, če je že bilo to kje napisano. (prosim za link)

Hvala


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , ponedeljek, 02.04.2012 : 23:57:42
O kakšnem kupiranju sprašuješ? Uhljev v Sloveniji ni več dovoljeno kupirati nobenemu psu, repe pa samo pasemskim psom (beri: rodovniškim za pasme, pri katerih kupiranje repa predvideva pasemski standard) do 5. dne starosti mladičev, vendar lahko poseg opravi le veterinar, ne pa več z obročkanjem in šalabajzersko, kot so to vzreditelji počeli v preteklosti.

Zakon o zaščiti živali (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354)

20. člen
Prepovedani so naslednji posegi:
– amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom;
krajšanje uhljev živalim, razen v primeru, če je poseg v korist živali;
krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.


Priporočila, kje na črno kupirati dobermanu uhlje, tukaj zagotovo ne boš dobil nikakršnega.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: GreenDobermann , torek, 03.04.2012 : 00:10:49
Govorim o kupiranju uhljev.

Kdaj pa so sprejeli ta zakon? Ker sem ravno včeraj videl lastnika dobermana, ki je imel mladiča, star je bil okrog 6 mesecev in je imel še povita ušesa. žal ga nisem vprašal po le tem.

Kaj pomeni ta razen v primeru, če je poseg v korist živali.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: mamaF , torek, 03.04.2012 : 00:18:29
GreenDoberman, morda je bil tisti mladič, ki si ga videl, kupljen v kateri od držav, kjer so ti posegi na žalost še dovoljeni.
V naši državi pa je takole:
"Na podlagi 153. člena Poslovnika državnega zbora je Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 26. aprila 2007 potrdil uradno prečiščeno besedilo Zakona o zaščiti živali  (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354)"

... za interpretacijo zakona, kaj pomeni tisto "razen, če je v korist živali" pa je najbolje, da se obrneš na VURS.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 03.04.2012 : 00:21:46
Zakon je bil sprejet 1999, dopolnjen in spremenjen pa nekajkrat v kasnejših letih, nazadnje 2007.

'Razen v primeru, če je poseg v korist živali' pomeni, da je dovoljeno kupiranje uhljev psom v primeru, da so za to veterinarski razlogi (recimo, raztrgan uhelj). Kupiranje uhljev zaradi lepotnih učinkov ni 'v korist živali' in je v Sloveniji prepovedano.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: mamaF , torek, 03.04.2012 : 00:29:08
No, saj mogoče bo pa GreenDoberman celo tole temo začel brati od začetka, pa bo našel marsikaj ;) (razen seveda tistega "priporočila" :P


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: GreenDobermann , torek, 03.04.2012 : 00:34:54
Hvala mamaF in Jana za odgovore in dobro karmo. ;) Načeloma sem tudi sam proti kupiranju psov.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: pinga , nedelja, 19.08.2012 : 22:34:29
Eno vprašanje...glede na to, da je kupiranje ušes pri nas prepovedano me zanima, kako je s tem, če psa pelješ na Hrvaško, da tam to opravijo? Je možno to osebo kam prijaviti, čeprav to tam ni prepovedano. Sicer ne vem, če so šli na Hrvaško (na enem forumu sem brala, da to hodijo redno tja počet) ali se je našel v Sloveniji kak veterinar, ki je to storil.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: pinga , torek, 21.08.2012 : 11:59:34
Vsak odgovor bo dobrodošel, če kdorkoli kaj ve o tej stvari.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: takoda , torek, 21.08.2012 : 13:21:31
Pinga, predvidevam da poznaš nekoga, ki je dal psu kupirati uhlje. Če je to storil na hrvaški, mu ne moreš nič. Če je našel veterinarja pri nas, kateri je bil pripravljen opraviti poseg, mu ravno tako ne moreš nič brez trdnih dokazov  :(. Žalostno, ampak tako je.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: čarka , torek, 21.08.2012 : 19:14:37
Pinga, predvidevam da poznaš nekoga, ki je dal psu kupirati uhlje. Če je to storil na hrvaški, mu ne moreš nič. Če je našel veterinarja pri nas, kateri je bil pripravljen opraviti poseg, mu ravno tako ne moreš nič brez trdnih dokazov  :(. Žalostno, ampak tako je.

Zdaj pa mene čisto laično zanima ali je temu res tako  ???

Hipotetično: Kupim v SLO pasemskega psa, z vsemi "deli", kar pač naša zakonodaja trenutno narekuje. Ampak meni
so bolj všeč taki, ki imajo določene dele "sfrizirane" in grem na friziranje na Hrvaško, domov torej pripeljem meni
lepšega psa.
A mi res nihče nič ne more, če je iz dokumentov, ki jih valjda imam razvidno, da je pes kupljen pri SLO vzreditelju,
friziran pa je bil kasneje, ker jaz tako pač želim in grem torej tja, kjer to delajo.  :o :-\
Saj navsezadnje gre za poseg in ne zgolj za kravato, ki sem mu jo kupila, ko sva bila čez mejo  >:(

Drugo je seveda, da kupim že "polepšanega" psa na Hrvaškem in ga legalno uvozim.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , torek, 21.08.2012 : 19:43:30
Na Hrvaškem kupiranje ni več dovoljeno in se na to počasi navajajo, v Srbiji od nedavnega tudi ne, a se še niso navadili. Tako da....
Če bi vedela, da je poseg opravil veterinar pri nas bi ga bilo zelo smiselno prijaviti.
Sicer ne maram rezanja česarkoli po nepotrebnem in se mi zdi popolnoma brez veze prijavljati lastnika, če je dal psu obrezat ušesa, pa zanj sicer lepo skrbi, tisti, ki enako brez potrebe psu da odrezat  jajca je pa zlat. Če kupiranih psov dejansko ne bi mogli razstavljati, bi bil učinek povsem zadovoljiv. 


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: takoda , sreda, 22.08.2012 : 08:36:23
Kakorkoli, če ne moreš dokazati kateri vet in kje, je poseg opravil, ne moreš nikomur nič. Morda prijava, da se malo zamisli in morda celo prestraši, čeprav so ponavadi take cvetke zelo dobro poučene o pravni realnosti. Žal. Brez trdnih dokazov nimaš v rokah nič, če je vet dovolj freh, te lahko še sam toži zaradi blatenja. Tako zgleda naša pravna, ne, raje ji rečem pravniška, država.
Za primer, ki ni povezan s pasjo sceno, temveč z absurdnostjo prava: v križišču peljem v zeleno, z desne me nabaše šlepar, kateremu kasneje odčitajo tahograf 80km/h (očitno za mišjega lovil oranžno puščico), a ker ni prič da sem peljala v zeleno, faševa oba sum vožnje v rdečo.
Naši dragi državni organi za svoje bajne plače delajo po liniji najmanjšega odpora.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.08.2012 : 09:23:50
Hja, kaznivo dejanje je treba dokazati. V državi, kjer te lahko obsodijo brez dokaza je skrajino zoprno živeti.


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: takoda , sreda, 22.08.2012 : 10:06:36
Drži, vendar je velika razlika, ali gre za inkvizitorni ali akuzatorni pravni sistem. Zna bit skrajno zoprno, če si zaradi pomanjkanja nasprotnih dokazov avtomatično nečesa obtožen, pa dokazuj da tega nisi storil. Kar je popolnoma nemogoče, ker je bil postopek, oziroma obtožba začeta ravno zaradi pomanjkanja dokazov. Drugače je pri akuzatornem pravnem sistemu, kjer sta stranki enakovredni in nosi dokazno breme tožilstvo. Uf, pravna debata  ;)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Nanook , četrtek, 13.09.2012 : 13:19:32
Bo naslednje leto na Hrvaskem res prepovedano razstavljanje kupiranih psov, ki bodo koteni po 1.1.2013? Menda je objavljeno na FB strani? Ve kdo kaj vec?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: natis , četrtek, 13.09.2012 : 19:46:37
copy iz njihove FB strani (HKS)

Hrvatski Kinološki Savez Poštovana,
Psi oštenjeni nakon 01.01.2013. godine se neće moći izlagati na hrvatskim izložbama ukoliko su kupirani. Za sve pse oštenjene prije toga datuma vrijede dosadašnja pravila i odredbe.
Srdačan pozdrav,
Tajana Matejčić


hmmm .... pa se bodo držali tega??? saj pri njih se tudi ne sme razstavljati gonečk, pa mislim, da ga ni junaka (priznam z mano vred), ki bi se tega držal. iz izkušenj, ki jih imam .... jaz mislim, da bo to samo na papirju ...


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uncas , četrtek, 13.09.2012 : 20:32:23
Začetek je... :)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: eva84 , petek, 09.05.2014 : 11:01:49
O kakšnem kupiranju sprašuješ? Uhljev v Sloveniji ni več dovoljeno kupirati nobenemu psu, repe pa samo pasemskim psom (beri: rodovniškim za pasme, pri katerih kupiranje repa predvideva pasemski standard) do 5. dne starosti mladičev, vendar lahko poseg opravi le veterinar, ne pa več z obročkanjem in šalabajzersko, kot so to vzreditelji počeli v preteklosti.

Lahko prosim pojasniš? Kaj pomeni to, da kupiranje repa predvideva standard? Če standard predvidi vse možnosti (naravno kratek, kupiran in nekupiran), potem je izbira prepuščena vzreditelju?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , petek, 09.05.2014 : 11:48:41
eva84, moj post je bil napisan aprila 2012, ko je bilo kupiranje repov v Sloveniji še dovoljeno. Od 2. aprila 2013 je kupiranje repov v Sloveniji prepovedano, ne glede na to, kaj pravi standard.

KLIK (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=2063)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: eva84 , petek, 09.05.2014 : 12:12:51
Joj hvala. Mah sem imela v glavi, da je prepoved ja. Zdaj vem zagotovo. Še eno, mogoče čudno vprašanje, lahko laik presodi/ugotovi, ali je nek rep bil krajšen ali pa je naraven bob?


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: Jana , torek, 16.12.2014 : 10:46:48
Torek, 16 December 2014 08:55
POMEMBNO OBVESTILO!

OBVESTILO VSEM LASTNIKOM PSOV!

Komisija za strokovna vprašanja je na svoji 3. redni seji KSV sprejela naslednji sklep, ki je bil potrjen na 2. redni seji UO KZS:

SKLEP 29/3-2014: Psov s skrajšanimi repi in uhlji, ki bodo poleženi po 1. 1. 2015, na razstavah v Republiki Sloveniji ne bo dovoljeno razstavljati. Izjema so lovsko uporabne pasme psov.


vir http://www.kinoloska.si/domov/item/496-pomembno-obvestilo (http://www.kinoloska.si/domov/item/496-pomembno-obvestilo)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: alenka , torek, 30.12.2014 : 18:09:30
Končno! :-)


Naslov: Re: Kupiranje psov
Poslano od: uraa , ponedeljek, 26.01.2015 : 21:48:59
Mene je danes ena znanka prosila za pomoč - na FB je opazila sliko psa, ki ima kupirana ušesa in so se spustili v debato, pa jo zanima, če je kupiranje prepovedano v vseh EU državah - konkretno Madžarska in Hrvaška. Men se zdi, da ni?
Glede na našo zakonodajo pa se tudi ne more vložit prijava, ker so psu dali kupirat ušesa?
Hvala za odgovore.