mojpes.net

o mačkah => nega mačk => Sporočilo, začeto od: Nataša47 , petek, 31.10.2008 : 09:30:47



Naslov: Kremplji
Poslano od: Nataša47 , petek, 31.10.2008 : 09:30:47
Tole sem našla na netu. Škoda ker ni slik. Se v naprej oproščam, ker ni prevoda ampak upam, da se boste znašli.


Imagen if you will, someone removing your fingernails, toe nails and the bones and cartilage that hold them in place.
Now image having to walk on your fingers and toes, after this is done.

This is what hundreds of people do to their cats everyday.
Declawing a cat interferes with a cats ability to balance properly, climb, and defend themselves, among other functions. is a painful and permanently crippling procedure that should never be performed. There are effective and humane alternatives to declawing that can prevent cats from inflicting damage with their claws.




# Understanding Declawing

Declawing involves 10 separate, painful amputations. It is a serious surgery, not just a manicure. Declawing a cat involves general anesthesia and amputation of the last joint of each toe, including the bones, not just the nail.


The following are possible complications of this surgery:
# Adverse reaction to anesthetic
# Gangrene, which can lead to limb amputation
# Hemorrhaging
# Permanent nerve damage
# Persistent pain
# Reluctance to walk
# Scar tissue formation
# Sequestrum (bone chips), requiring additional surgery(2)
# Skin disorders

After surgery, the nails may grow back inside the paw, causing pain but remaining invisible to observers. Declawing results in a gradual weakening of leg, shoulder, and back muscles, and because of impaired balance caused by the procedure, declawed cats have to relearn to walk, much as a person would after losing his or her toes.




# Works wonders...give it a try!

Consider cardboard or sisal “scratching boxes” that lie flat on the floor. These are inexpensive and small enough to scatter around the house, allowing your cat easy access to an “approved” scratching spot at all times. They do wear out fairly quickly, however, and will need to be replaced every few months—otherwise, cats may get frustrated and revert to using furniture. But these are inexpensive at found at all walmarts and pet stores.


Many countries and cities are banning or restricting declawing. Many vets are refusing to do perform this surgery also. I hope in the near future declawing restrictions and bans will be restricted in all US cities and states.



Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Jana , petek, 31.10.2008 : 09:48:10
Avtor, link ...?
Saj nisi tega sama napisala, kajne?
Tukaj spostujemo avtorizirane materiale.

Sicer pa:

Zakon o zasciti zivali (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354)

20. člen

Prepovedano je in se šteje za mučenje živali popolno ali delno amputiranje telesnih delov in popolni ali delni odvzem ali uničenje organov ali tkiv vretenčarjev, ki je storjeno naklepno, razen če je:
[...]
Prepovedani so naslednji posegi:
– odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim in boleče podkovanje kopitarjev;
[...]


Torej, o cem naj bi razmisljali? Zadeva je pri nas zakonsko prepovedana in ce ves za koga, da je to dal narediti svojemu (ali kateremukoli) macku, je potrebna prijava.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Nataša47 , petek, 31.10.2008 : 10:16:57
Žal avtor ni bil naveden. Če to mogoče pomeni, da to ni res, potem obžalujem. Poleg so bile tudi slikce, ki so bile dovolj nazorne, a se žal niso prekopirale.

Hura za zakonodajo. Nisem vedela.

Vem pa za en primer odstranjevanja krempljev že pred leti. V ZDA, od koder je članek, se to še sme in se baje dogaja kar pogosto.

Preden sem poslala prispevek, sem ga hotela dati v to rubriko, ko pa sem prebrala podnaslove, sem se premislila.

 Ti si šef.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Jana , petek, 31.10.2008 : 10:51:27
Skopirano s http://rainsrealm.org/KittyKatsKittyKare.html, zal ze tam pokradeno brez navedbe avtorja/avtorjev.

Vec informacij na: http://community-2.webtv.net/zuzu22/STOPDECLAWCOM/.

Glede na to, da je pri nas tako pocetje prepovedano in glede na to, da zadeva ni mnozicen ali aktualen pojav, ki bi zahteval uvrstitev teme med vroce teme, je prestavljena sem. Lahko bi sicer spadala tudi med zascito zivali - razno.

Je pa treba razlikovati med odstranitvijo in rezanjem. Upam, da kdo tudi reze ne krempljev svojemu (ali kateremukoli) macku.
No, Nataša47, v nasi zakonodaji pise se marsikaj pametnega in morda ne bi bil odvec nasvet - da jo kdaj pa kdaj preberes in se morda vec ukvarjas z njo (tudi o pravicah zivali z njihovimi lastniki psov - saj se se spomnis debat o svobodi), kot da se ukvarjas s problemi, ki so nekaj tisoc km dalec in je zelo malo verjetno, da bodo kdaj prisli k nam.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: kaja , petek, 31.10.2008 : 14:23:35
V ZDA se poseg opravlja skupaj s kastacijo oz. sterilizacijo. Imam prijateljica ki ima taksnega macka in pravi, da pri njih to pocnejo vsi. Njo bi se se dalo prepricati v nasprotno, njenega moza, ki pa s taksnimi mackami zivi vse zivljenje, pa ne. Sem ze poskusila.  :( Njihovi macki so vsi izkljucno notranji in po njegovih besedah zivijo normalno, brez tezav.
Pri nas k sreci tega ni, vsaj jaz se nikoli nisem slisala, da bi kdo tak poseg opravil. Sicer pa se vedno vsi kupirajo repe in uhlje, kar je zame enako kot odstranjevanje krempljev pri mackah. Nesprejemljivo. lp


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Tinchka , petek, 31.10.2008 : 21:02:46
Citat
Upam, da kdo tudi reze ne krempljev svojemu (ali kateremukoli) macku.

Misliš skrajševanje krempljev s škarjicami? Ali kaj drugega?


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Jana , petek, 31.10.2008 : 23:06:17
Ja, mislim na rezanje macjih krempljev s skarjicami, klescami ali cemerkoli drugim.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Yo , sobota, 01.11.2008 : 00:34:36
Rezanje krempljev ni enako kot amputacija, ki se je veliko poslužujejo v ZDA (amputacija členka skupaj s krempljem).


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Jana , sobota, 01.11.2008 : 00:43:15
Mi je jasno, da rezanje krempljev ni isto, kot amputacija :-\, mi pa ni jasno, zakaj bi bilo kateremu macku treba rezat kremplje, kot to delamo psom. Za notranje imamo praskalnike in rezanje ni potrebno, ce se macek ne pusti zulit (beri: ce se bojimo prask), ga pac ne zulimo na silo. Ce kdo reze zunanjim mackom kremplje, je pa sploh kriminal.

Ce rezete svojim mackom kremplje, me res zanima, zakaj?


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Yo , sobota, 01.11.2008 : 00:45:44
Ce rezete svojim mackom kremplje, me res zanima, zakaj?

Jaz jim od 3-eh režem 1-emu. Ker si jih ne brusi na praskalnikih in ima predolge. Težko hodi, ga motijo itd. Nisem čisto razumela, v čem je težava?


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Tinchka , sobota, 01.11.2008 : 00:46:52
Jaz mojemu Rošotu redno strižem kremplje. Praskalnik ne pomaga nič. Rošo ima tako navado, da se stisne k meni in me gnete s tačkami. In z dolgimi kremplji to ni prijetno. S postriženimi je ok. Živi pa samo v stanovanju in ne zgleda, da bi ga kaj oviralo. In ko Maco peljem k vetu, ji tudi vedno prej kremplje postrižem, da ne pridem lih vsa krvava domov. Pa za na razstave morajo muce tudi imeti kremplje postrižene. Seveda pa odstrižem samo kakšne 3 mm, pazim, da ne odrežem tistega dela, ki je že prekrvavljen.

Meni se striženje krempljev (vsaj za mačke, ki živijo samo v stanovanju) res ne zdi sporno.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Jana , sobota, 01.11.2008 : 00:54:05
Huh, priznam, da nisem vedela, da se za razstave mackom strize kremplje :-[ :)
Ok, ocitno imam v zivljenju same taksne macke, ki nimajo tezav ne s praskalniki in ne s kremplji, pa tudi praskajo ne, medtem ko "gnetejo". Zmaj me prej med "sexanjem" blazine ugrizne, kot da bi me opraskal ;D. Tudi pri vetu nimamo nobenih tezav, pa ceprav je tam strasansko hud.
Mackom porozeneli "stari" deli krempljev lepo odpadejo, pod njimi so krasni novi, kot igle ospiceni in pripravljeni na "macje naloge".

Vzamem nazaj, ce pravite, da je to stalna praksa. Zagotovo ne zelim, da ima kateri macek zaradi predolgih krempljev tezave s hojo.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Nataša47 , sobota, 01.11.2008 : 08:36:20
Ja, pa si mi jih spet naolžila po prstih.
Bom sprejela nasvet glede zakonodaje.
Kar pa se članka tiče, samo toliko v zagovor.
Sem mislila, da bi še koga zanimalo kaj se dogaja v svetu, ne samo na domačem dvorišče. Saj veš, v smislu splošne razgledanosti itd. Glede na odziv, vidim, da sem imela prav.
No ja, kot rečeno: ti si šef.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: josephine , sobota, 01.11.2008 : 14:38:54
Tudi jaz mojim kremplje vsak teden redno skrajšam. Jih sploh ne moti, ponavadi opravimo vmes ko spijo. Od vseh zadev, ki jih prodajajo, se mi je na koncu še najbolj obnesel tisti navadni ščipalnik za nohte, skrajšam pa samo špičke (1-2 mm). S tem sem začela, ko sem mojo Kili dobila z vraščenimi kremplji, pri tamalih se mi je pa tudi dvakrat zgodilo, da so en drugemu s krempljčki zapeli za učke in si jih poškodovali. Ostalim jih verjetno ne bi rabila krajšat, ker si jih sami precej dobro brusijo, ampak se mi zdi fer, da imajo med igro vsi približno enako dolge in da kdo nima prednosti.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Smetka , sobota, 01.11.2008 : 15:01:54
Tudi pri nas večini od tistih, ki so v hiši, strižem kremplje. Pa tistim v mačjaku, ki niso "pravi" mački in si jih ne zbrusijo dovolj. Tudi Dekica je sodila med tiste, ki bi jim morali to delat, ker jih je imela vraščene v blazinice, gornjega pa celo v tačko. S striženjem ni nič narobe.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Skuiki , sobota, 01.11.2008 : 18:41:13
Tudi pri nas večini od tistih, ki so v hiši, strižem kremplje. Pa tistim v mačjaku, ki niso "pravi" mački in si jih ne zbrusijo dovolj. Tudi Dekica je sodila med tiste, ki bi jim morali to delat, ker jih je imela vraščene v blazinice, gornjega pa celo v tačko. S striženjem ni nič narobe.

Smetka, kako opazim, če si mačka ne brusi dovolj krempljev in ima predolge? Seveda preden pride do takšnih situacij, kot je vraščanje.
Kaže to, da mačka hodi po parketu in se ob tem sliši krempeljce, morda na to, da si jih ne pobrusi dovolj?
Hvala za odgovor :)


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Smetka , sobota, 01.11.2008 : 18:55:35
Ja, seveda. Trkanje tako pri psih kot pri mucah vsekakor je znak, da so kremplji predolgi. Jih je pa nekaj, sicer zelo malo, ki imajo tako "narejene", da nimaš kaj odstriči, pa se trkanje vseeno sliši. Po občutku, pa bo  ;).


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: majas , sobota, 01.11.2008 : 19:03:01
a potem bi morala pri mojih fantih tudi nohte strižt, ker jih lahko slišim ko hodita po parketu? ker občutka za kremplje (tako svoje kot pasje) res nimam :-[

(pardon za off-topic)


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Vixen , sobota, 01.11.2008 : 19:49:38
Majas, če imata temne krempeljčke, ti svetujem, da jih postrižejo pri veterinarju. Ne zato, ker bi bilo to grozno težko, ampak zato, ker če po nesreči odščipneš za milimeter previsoko, kri teče tako, kot da si ga zaklala. Tudi vetom se to včasih zgodi, ampak v ambulanti je tako krvavitev precej lažje ustaviti.
Pri svetlih (belih) krempeljčkih se pa ponavadi vidi, kje se konča živi del.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Gargamel , sobota, 01.11.2008 : 21:56:28
Jana,

moji Lizi moram obvezno krajsat kremplje, ceprav si ji brusi, ampak ne dovolj. Ko ratajo predolgi, se zacne zatikat v vse mozno in znori (takrat si je pripravljena celo taco odgriznit, ce je treba).

Lp, Maja


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Smetka , sobota, 01.11.2008 : 22:22:57
majas, po občutku. Niso čisto vsi, ki trkajo, predolgi.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: majas , nedelja, 02.11.2008 : 07:41:15
majas, po obèutku. Niso èisto vsi, ki trkajo, predolgi.

mi bomo torej raje več lukenj kopali, pa kofetkali po mestu (asfalt je super za nohte brusit) - pa bo! :D
hvala :)



Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: nyssa , nedelja, 02.11.2008 : 09:59:11
Pri črnih krempljih je res hudič strižt...zato je bolje milimeter za milimetrom odščipnit stran, da slučajno ne zadanemo živca. Če pa se to slučajno zgodi, pa obstaja en prašek, ki v sekundi ustavi krvavitev. Seveda je potem treba pazit na krempeljček, da slučajno ne pride do kake infekcije.
Znak, da so predolgi je tudi ta, da pes težko hodi oz. da drugače postavlja tačko na podlago-takrat ga kremplji motijo. Eni pa se tudi navadijo živet z daljšimi kremplji, če jim jih niso nikoli strigli; potem še živec zraste in jih je nemogoče krajšat.
Pri naših jih je treba kar redno krajšat, ker tukaj okoli ni asvalta, da bi si jih zbrusili...  :-\


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Tecka , nedelja, 02.11.2008 : 14:09:39
Hmmm nisem še srečala mačka s črnimi kremplji :-\.
Sama sem kremplje strigla pokojnima perzijcema, ko se je prvič pokazalo, da bosta sicer končala s takimi tačkami kot Dekca. Ostalim za zdaj še ni bilo treba, če bo treba še kakšnemu pa pač bom. Meni osebno je striženje mačjih krempljev precej lažje kot pasjih, ker točno vidiš do kje lahko. Smo že enkrat debatirali o tem in mora bit nekje na forumu. Seveda govorimo o striženju iz potrebe (maček si ne zbrusi krempljev čeprav ima praskalnik) in ne o odstranjevanju krempljev ali striženju kar tako "zaradi lepšega".
lp
T.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Vixen , nedelja, 02.11.2008 : 15:29:05
Znak, da so predolgi je tudi ta, da pes težko hodi...
Smo "malo" zašle s teme in se o psih pogovarjamo. ;)


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: mabu , nedelja, 02.11.2008 : 16:34:23
Jaz si ne znam predstavljati, da bi mojima morala rezati "njune najljubše pripomočke", ki jih med drugim najraje uporabljata, ko ju češem. Na meni, seveda ... Potem bi bile moje roke popolnoma gladke in brez prask, hehe ... Ampak resno, kako pri bogu veš, da ima muc predolge kremplje? Če se recimo ne sliši trkanja po tleh, potem nima predolgih? Bom naslednjič veterinarko zagnjavila, naj pogleda in odreže, če je treba.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: lucy234 , nedelja, 02.11.2008 : 18:45:49
jaz mojemu Jožetu redno strižem krempeljčke, kar s ščipalcem in to že od malega. Nikoli nisem imela težav pri tem prav pusti se,..samo moraš pravilno znati odščipnit.Ima 2 praskalnika in mu kljub temu krempeljčki na sprednjih tačkah nohteki rastejo zelo hitro. To se mi ne zdi nič čudnega, k večjemu ok!



Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Gargamel , ponedeljek, 03.11.2008 : 18:12:09
Načeloma so tudi tisti razlogi proti (striženju) - škarjice pustijo precej ostre robove; če imaš več mačkov in niso ravno prijatelji, lahko ti ostri robovi naredijo fajn rano. Če maček hodi tudi ven in čuva nek svoj teritorij, mu recimo kremplji spet pridejo prav (pa da recimo lahko lažje na drevo spleza ali kaj podobnega, ko beži pred sosedovim psom). Včasih lahko samo malo narobe odrežeš, ap se krempelj začne precj hitro cepit...na drugi strani so pač primeri, ko si ne brusijo krempljev ali pa si jih, vendar ne dovolj in moraš skrajšati pač.


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Skuiki , ponedeljek, 03.11.2008 : 20:32:54
Ja, seveda. Trkanje tako pri psih kot pri mucah vsekakor je znak, da so kremplji predolgi. Jih je pa nekaj, sicer zelo malo, ki imajo tako "narejene", da nimaš kaj odstriči, pa se trkanje vseeno sliši. Po občutku, pa bo  ;).

Hvala za odgovor, Smetka, bom sporočila posvojiteljem, naj izpostavijo pri naslednjem obisku veterinarja, če si muca na vseh drevesih, ki jih imajo, ne bo pričela bolj krempljev urejat :)


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: vis in nox , četrtek, 06.11.2008 : 11:27:18
Naši mački si kremplje olupijo, ne zbrusijo. Gre dol kot nek prazen krempelj. Tega je polno v stanovanju. Ampak, ko so kremplji "pospravjeni" jih nič ne gleda iz tačke, torej menim, da je vse ok. Si pa ne predstavljam striženja, posebej pri Arabeli ne.

Bi bilo pa za moje roke zelo fino, da bi bile konice malo zaobljene! ;D


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: oaza88 , četrtek, 06.11.2008 : 12:42:30
ma ej, jst sem tud po prihodu Minimuca v našo hiško prvič vidla tele olupke od kremplčkou - prou smešn se m je zdel.  :D
A so tko fini samo bivši horjulčki a kva - zato ka moj muc Srečko teh olupkov ne producira, ampak ....no, si pač zbrusi nohtke. Nekje, v za to pripravljenem kotu , s tepihom oblečenim...al pa tud mal zraven pa levo pa desno.  ;)  sej ni važn, samo, da je srečen  ;D


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: vis in nox , četrtek, 06.11.2008 : 14:04:34
Aja in Miško gresta pa v soboto na mani-pedikuro! ;D ;D ;D


Naslov: Re: V razmislek
Poslano od: Tinchka , ponedeljek, 24.11.2008 : 22:29:58
A mi lahko mogoče kdo priporoča kakšne škarjice za mačje krempeljčke? Ker te ki jih imam, Roškotu prav scefrajo krempeljčke. Mogoče so premalo ostre  ???


Naslov: Kremplji
Poslano od: vis in nox , četrtek, 19.02.2009 : 10:17:17
Imam občutek, da si pri nas mačke premalo brusijo kremplje. Posebej ta mali trije imajo hudo dolge in špičaste. Se kar naprej kam zatikajo in zelo težko se jih potem ven spravi. Jim jih je potrebno postriči in kako se to dela?

Kje se kupi klešče (kvalitetne) in če so tudi za pse ali so drugačne?



Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: king-roy , četrtek, 19.02.2009 : 11:08:08
Imam občutek, da si pri nas mačke premalo brusijo kremplje. Posebej ta mali trije imajo hudo dolge in špičaste. Se kar naprej kam zatikajo in zelo težko se jih potem ven spravi. Jim jih je potrebno postriči in kako se to dela?

Kje se kupi klešče (kvalitetne) in če so tudi za pse ali so drugačne?


visova, se trenutno ukvarjam  s podobnim problemom in nestrpno čakam odgovore


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: alexx , četrtek, 19.02.2009 : 11:17:55
Pri nas smo sprobali kar nekaj različnih klešč...
pa se še najbolj obnese dober ščipalec za nohte.
(pa seveda "bombončki" za podkupnino)  ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Monster , četrtek, 19.02.2009 : 11:26:34
Pri meni isto. Ščipalec za (človeške) nohte je po mojih izkušnjah najboljši, pa tudi precej varen (težko odščipneš preveč). Če je dovolj oster pa z lahkoto ugotoviš na svojih nohtih - enkrat jih postrižeš s tisti, pa vidiš ali lepo reže ali kaj cefra.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tecka , četrtek, 19.02.2009 : 12:40:49
Tudi jaz sem uporabljala dober ščipalec za nohte. Se je najbolj izkazal. Visova, če hočeš ti pridem za prvič pokazat kako. Telefonsko imaš ...  ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: king-roy , četrtek, 19.02.2009 : 12:42:39
Tudi jaz sem uporabljala dober ščipalec za nohte. Se je najbolj izkazal. Visova, če hočeš ti pridem za prvič pokazat kako. Telefonsko imaš ...  ;)

Ma pri psih se pa to ne obnese.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tecka , četrtek, 19.02.2009 : 12:45:06
Itak da ne. To samo za mačje krempeljce. Sploh za psa kot je naprimer moja nikakor ne bi zneslo hehehe ;) :D ;D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: king-roy , četrtek, 19.02.2009 : 12:48:38
Pri mojemu pride prav motorka  ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Monster , četrtek, 19.02.2009 : 12:57:53
Ma ne samo za vaše velike zverine, jaz imam 2 pritlikavi dolgodlaki jazbečarki, pa se vseeno ne obnese. Ne, ščipalci so samo za fine mačje tačke. Saj veste, mačke so velika gospoda in si privoščijo manikuro!!  ;D :D
Za pse pa morajo bit kakšne druge klešče zadosti dobre!  ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: vis in nox , četrtek, 19.02.2009 : 15:42:19
Tudi jaz sem uporabljala dober ščipalec za nohte. Se je najbolj izkazal. Visova, če hočeš ti pridem za prvič pokazat kako. Telefonsko imaš ... ;)

Kaj ti dam, če prideš kar zmanikirat celo druščino?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tecka , četrtek, 19.02.2009 : 16:18:30
En kofein, pa sva zmenjeni ;).


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tinchka , četrtek, 19.02.2009 : 19:32:26
A, dobro vedet. Tiste škarjice, ki jih imam jaz (za majhne pse in mačke), se mi zdi, da ful scefrajo krempeljčke. Bom poskusila s ščipalcem. Kaj pa škarjice za človeške nohte? (s tem si strižem jaz, mi je dosti bolj všeč kot ščipalec).


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Kalsang , četrtek, 19.02.2009 : 20:12:40
Scefrajo jih zato, ker niso dovolj ostre. ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Monster , četrtek, 19.02.2009 : 21:40:53
Ne vem no, Tinchka. Ščipalec se mi zdi da je dosti manj nevaren - zlo težko odstrižeš preveč in raniš tačko, pa še nobenih izpostavljenih ostrih robov al pa špic nima, tako da nisi v nevarnosti da "zaštihaš" mačko če znori medtem ko ji kremplje stižeš (kar je pri nas na dnevnem redu, še posebej pri Peppi.) Če probam Peppi s škarjicami kremplje strižt, ji bom kakšno oko ven spustila, koliko se upira.  :o



Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: bulla , petek, 20.02.2009 : 11:17:12
Pozdravljeni vsi ki imate probleme s tem opravilom! >:(

Jaz s striženjem krempljev nimam nobenih problemov več. Sem pred dnevi kupil brusilec za kremplje PEDI PAWS in moram reči, da je zelo vredu. Kremplje enostavno pobrusim brez bolečin saj je narejen tako da ne moreš preveč pobrusit krempljev.
Res super zadeva. :)
Sicer jaz uporabljam to za psa ampak je tudi za mačke.

Če koga zanima si lahko pogleda:

****


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Monster , petek, 20.02.2009 : 11:50:55
No ja, dajmo si pogledat še drugo plat medalje: Pedi Paws ni tako zelo oh in sploh kot ga predstavljajo v reklami.

Prvo kot prvo, narejen je za velikost pasjih krempljev, pa še to samo povprečnih pasjih krempljev. Pri mačkah rata tista luknja hitro prevelika, tako da moraš razpirat prstke čisto preveč na široko in jih tlačit tja noter. Mačke to itak sovražijo.
Pri zelo velikih psih je mogoče lahko celo premajhna.

Drugo, primeren je samo za pse ki so pripravljeni sedet pri miru z dvignjeno taco. Kakor hitro se pes premika, ga NE MOREŠ obdržat zadosti dolgo da obrsiš krempelj (15, 20 sekund). Medtem ko s ščipalcem traja 0,5 sekunde da odstrižeš en krempelj in preden se žival zave kaj se dogaja, si že končal z eno taco. Potem ji daš malo pavze, en piškotek, čez en cajt pa še drugo taco. To da mora toliko časa stati pri miru medtem ko tista zadeva brni in vibrira (brušenje povzroča vibracije na kremplju) je za žival lahko stresno in ne bo hotela stati pri miru, samo še bolj bo zasovražila striženje kremplejv.

Aja, pa pedi paws je na baterije in jih žre kot obseden. Ful je potraten.



Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tinchka , petek, 20.02.2009 : 17:04:52
Monster, hvala. Imaš prav glede škarjic, ja.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 26.04.2009 : 19:51:47
Takole 'izobražujejo' na Whiskasovi uradni strani:
KLIK (http://whiskas.si/articles/Cat/+Nega/Odstranitev+krempelj%E8kov+in+alternative)

Članek je skoraj gotovo preveden iz angleškega jezika - ponekod je zadeva izgleda dovoljena, ampak če jaz prav razumem, se takih reči nima kaj prevajati v slovenščino in poučevati ljudi o možnih načinih stalne odstranitve krempljev, če je to pri nas prepovedano:
20. člen:  [...] Prepovedani so naslednji posegi: – odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim in boleče podkovanje kopitarjev; [...]

Ni mi všeč...
Že res, da predlagajo tudi alternative, a vseeno. Samo en citat za predstavo >:(:
''Mačji krempeljček je del zadnje kosti v mačji tački, ki ji pravimo distalna ali tretja falanga. Krempeljček je vraščen v to kost. Zaradi take zgradbe je potrebno odstraniti celo kost in krempeljček od zadnjega sklepa...'' itd.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tinchka , ponedeljek, 27.04.2009 : 18:29:05
Ma ta Whiskas bi jaz dol butnla  >:( Kaj sploh pišejo o rečeh, ki so pri nas prepovedane? Pa ne da se ne bi najdu kak veterinar pri nas, ki bi to res naredil  >:(

Po moje je tudi prevedeno. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi javili uredniku spletne strani, da tak članek nima kaj iskat gor.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , ponedeljek, 27.04.2009 : 21:45:24
Sem že, takoj včeraj, Tinchka. Bom čekirala, če bodo umaknili.
Sem pa tudi jaz prepričana, da je prevedeno, ja.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 27.04.2009 : 21:46:07
Tudi jaz sem jih pravkar opozorila in jih pozvala, naj odstranijo članek.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , petek, 08.05.2009 : 12:11:31
Sem dobila njihov odgovor.

Citiram:
'Spostovani, hvala za vas dobronameren mail in obisk nase spletne strani. Clanek, ki je objavljen lani, poleg opisa posega vsebuje tudi nasvete o stevilnih alternativah, za katere se lastniki lahko odlocijo in nasvete, kako nauciti macko, da ne praska pohistva. Se strinjamo, da gre za mucenje zivali in res je, poseg je v Sloveniji prepovedan z Zakonom o zasciti zivali. Ker smo absolutno proti mucenju zivali in nocemo puscati nasprotnega vtisa, smo clanek umaknili.
Lep pozdrav vam in vasi macji ljubljenki, Vas Whiskas'


Vesela :).


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tinchka , petek, 08.05.2009 : 12:30:51
O, lepo  :)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: alexx , petek, 08.05.2009 : 21:12:41
Super!
(zdaj naj pa še hrano nehajo prodajat!)  ::)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tinchka , sobota, 09.05.2009 : 00:10:11
Hehe, ja  ;D Ku mi gre na živce ta ta nova reklama - vse za vašega mladička, bla bla. Itak, ja. Pol ti pa še pokažejo enega malega 4 tedne starega, da pole ljudje ja rečejo "iiiiiiii, takega bi tudi jaz" in pobirajo okrog premlade mačke.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Skuiki , sobota, 09.05.2009 : 18:42:34
Hehe, ja  ;D Ku mi gre na živce ta ta nova reklama - vse za vašega mladička, bla bla. Itak, ja. Pol ti pa še pokažejo enega malega 4 tedne starega, da pole ljudje ja rečejo "iiiiiiii, takega bi tudi jaz" in pobirajo okrog premlade mačke.

Joj, ja, ta reklama s tem malčkom, ki nima še kaj smrčka v W**** tiščat sploh  :o >:(


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: missysb , četrtek, 14.05.2009 : 07:02:04
Koliko pa mora biti mucek star, da mu začneš krempeljčke strič?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 14.05.2009 : 10:54:23
Pomoje ni pomembna toliko starost, ko to, da postrižeš pravilno - samo konico, da živi del nohta ostane nepoškodovan (drugače ful boli).
Pa da imaš take škarje, ki nohta ne nalomijo.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: delavec@amis.net , četrtek, 14.05.2009 : 18:31:35
Jaz nobenemu mojemu mačku še nikoli nisem strigla krempljev. Si jih sami krajšajo z zobmi in na raznih praskalnikih iz naravnih materialov.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Yo , četrtek, 14.05.2009 : 18:59:59
Ku mi gre na živce ta ta nova reklama - vse za vašega mladička, bla bla. Itak, ja. Pol ti pa še pokažejo enega malega 4 tedne starega, da pole ljudje ja rečejo "iiiiiiii, takega bi tudi jaz" in pobirajo okrog premlade mačke.

Aha... Oz. potem dobivaš vprašanja, kje takšnega mačka dobit. Seveda prec in takoj.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Persia , četrtek, 14.05.2009 : 20:07:16
Glede odstranjevanja krempljev - to je zelo vroča tema po par tujih mačjih forumih... jaz sem bila tudi šokirana, ko sem sprva naletela na to. Pri nas v EU je baje sicer v par državah to dovoljeno, vendar vseeno - Američani pa skoraj vsi prisegajo na to. In tukaj jaz vidim ironijo - so na teh forumih in bluzijo o tem kaki ljubitelji živali so, po drugi strani pa oropajo na 1,2,3 mucka nečesa tako osnovnega, kot so kremplji (tukaj je brušenje, ravnotežje...). Vse sem si na to temo že prebrala in enostavno ne moreš verjet, še režem svojemu mucku redko redko kremplje, kaj šele da bi jih odstranila... vsakomur, ki je naklonjem takim posegom, lahko rečem le - oddajte muca v varnejše roke.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 14.05.2009 : 20:24:01
Jaz jih občasno strižem, ne vidim v tem prav nič spornega, sploh ker si v stanovanju težko zbrusi tako, kot bi si jih pri plezanju v naravi. Poleg tega nekatere mačke pomanjkljivo skrbijo za svojo nego (od umivanja do brušenja krempljev), za take je to pomoč in v bistvu nujna stvar.

Amputacija je seveda nekaj drugega, zame popolnoma nesprejemljiva. Si pa znam predstavljat, da je za Američane, če je to pri njih širše sprejeto in vsakdanje, to nekaj podobnega, kot recimo kupiranje ušes. Dolgo se tako pri nas nihče ni spraševal, kaj je s tem sploh narobe - ko si enkrat tako navajen, je navidezno vse čisto logično...

A si predstavljate, da je človeškemu bitju padlo na pamet drugo bitje, ki ga je udomačil, pohabit, mu odvzet del neke okončine, mu to reč po možnosti prilimat na opornice, šlihtat včasih mesece dolgo in doseči neko nenaravno lego, na katero si potem lahko celo ponosen. Ali pa, odvzeti psu rep (ko kdo vidi mojo brezrepo muco, prec slišim 'oh revica...', za rottije tega nihče ne reče, smo tako navajeni in je zato OK) - odkrhniti mu ga pri parih dnevih starosti, mu pustiti samo štrcelj in potem ustvariti nek izmišljen standard, kako je ta štrcelj 'lep', če je dolg do dva členka, če je pa tri ali štiri je pa že 'grd'. Čudna reč, če pogledaš takole, z malo bolj 'vesoljskega vidika'.

Upam, da se ne bo kdo spotaknil ob kupiranje - gre samo za primerjavo, kako smo pripravljeni kirurško prilagajat žival našim potrebam. Nekatere (čisto kozmetične) popravke dopuščamo, drugi se nam zdijo sporni. Pa so v bistvu sorodni... (ja, vem, tudi zakonodaja tu dela razliko)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: mamaF , četrtek, 14.05.2009 : 20:50:43
FŽ, se popolnoma strinjam. Odstranjevanje krempljev - halooo? Meni jo to nepredstavljivo, predvsem pa nesprejemljivo! Si predstavljate, da bi npr. kokošim ali pa drugim udomačenim ptičem "krajšali" kljune? Hmmm...  In tudi kupiranje pri psih - jaz o tem pojma nimam, me pa zanima, če katera ve, zakaj se to sploh počne? Pa še malo bom posmetila temo - ker smo že do sem zašli - zadnjič sem videla slikce dobermančka, ki ga je končno dočakala moja znanka in sem bila zelo prijetno presenečena, kajti ušeska ima cela!!! A se je standard tu spremenil (upam, da ja) ? Ker repek je pa še vedno odrezan. Bi bila prav vesela, če mi kdo med vami, ki se ukvarjate s psi ali jih celo vzrejate, odgovori, kako je s to rečjo (kupiranjem ušes in krajšanjem repa pri določenih pasmah), ker me res zanima, kje so vzroki, da se je to sploh zaćelo uveljavljati. Hvala že vnaprej! :)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Persia , četrtek, 14.05.2009 : 20:54:22
Jaz tudi v striženju krempljev ne vidim nič spornega, daleč od tega. Večina prisega na te navadne ščipalnike, sama imam pa prav škarjice za kremplje in ko vidim da so pa reees predolgi in da mu niso te konice odpadle, itak postrižem... to je nuja. Vendar je redko, ker si jih sam zlo dobro zbrusi-vse muce si jih pa ne.
Kupiranje ušes je tudi meni nagravžno početje... kakršenkoli poseg na živali za to, da bi ugajala človeškemu očesu "bolj" kao - je nesprejemljivo. Poznam primere pri štepanju teh psov tipa bull (kaj pa drugega), ko jim vsem po spisku odrežejo ušesa. Bolano!


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 14.05.2009 : 21:08:51
Bom kar jaz, ker ravno visim tule ;).
Nekaterim pasmam se krajša repe zaradi praktičnosti (tako ti rečejo, če jih vprašaš) - v glavnem lovskim, ki se jim hitro kaj kam zaplete, pride lahko tudi do takih težav, da je treba del repa amputirat naknadno. Ali je to dejansko res (praktičnost), je meni malo vprašljivo. Sploh, ker se je nekaterim repe rezalo, drugim, ravno tako lovskim pa ne... Poleg tega bi lahko konec koncev obstajal predpis, da se rep odreže po potrebi in da je tak pes še vedno lahko razstaven.

Nekaterim se repe reže iz tradicije, ker si bi ga nekdaj lahko poškodovali - psi nekdaj namenjeni za obrambo... Nekaterim verjetno zaradi videza. Kar se dela z bulli, je danes po mojem mnenju tole zadnje (sem pa tudi že slišala, da naj bi bili mladiči pri igri dokaj grobi in naj bi obstajala možnost poškodb...).  Trend je, da se vsa rezanja danes opušča, v tujini ponekod taki psi ne morejo več na razstave (ne vse pasme). Kupiranje ušes je pri nas kolikor vem že prepovedano, nekateri vozijo to počet na jug. Red bodo naredili, ko se taki psi pri nas ne bodo smeli več razstavljat.

Jaz imam eno izkušnjo kupiranja repov (bila zraven) več kot dovolj, od takrat sem proti. Migetajoče odrezane reči, zmedena psička, mali niti ne toliko, ne vem pa, kaj so doživljali, ker povedat seveda ne morejo... Smo malo zašli, hehe...


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Persia , četrtek, 14.05.2009 : 21:15:26
Psi, kakor jaz gledam v večini po tv recimo (ker ga sama nimam), lahko zelo zelo trpijo, pa so pri tem čist mirni ali pa tiho... tako da ja, vedet ne moreš ravno, kaj in kako to doživljajo. Sem proti kakršnemukoli nasilju nad živalmi, sploh pa delat nekaj iz nekih estetskih in "uporabnih" razlogov, ne vem - uporabno je potem to le za ljudi, za pse ne. Kot ste rekli za lovske, a ne, v tem primeru.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Jana , petek, 15.05.2009 : 00:22:55
Persia, vecina pasem je nastala iz povsem "uporabnih" razlogov, tudi "narocni", ki so bili samo za druzbo. In ja, uporabljal jih je clovek, kot je psa clovek udomacil in "privezal nase" in kot ga imamo se danes zase in se danes uporabljamo pasme za tisto, za kar so nastale. Vsaj naj bi jih, oz. se naravne zasnove pri mnogih pasmah preverjajo prav zato, da se ne izgubijo nagoni, ki so bili v mnogih letih selekcije vsaki pasmi namenjeni. Nekatere pasme za svoje "prezivetje" potrebujejo delo in ni to neka kaprica lastnikov, da jih vlacijo v gozdove ali na poligone.

Sicer so pa teme o kupiranju psov na voljo drugje - ena na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6414.0.html, druga pa na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,22572.0.html, tole pa je tema o macjih krempljih ;).


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Yo , petek, 15.05.2009 : 06:03:23
Si predstavljate, da bi npr. kokošim ali pa drugim udomačenim ptičem "krajšali" kljune?

Saj jih nekateri...


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , petek, 15.05.2009 : 08:46:16
Jp. Pa zobe poščipajo (ali pilijo) malim pujskom :-\ (poškodbe seskov, grizenje med seboj...).


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Persia , petek, 15.05.2009 : 09:25:18
Persia, vecina pasem je nastala iz povsem "uporabnih" razlogov, tudi "narocni", ki so bili samo za druzbo. In ja, uporabljal jih je clovek, kot je psa clovek udomacil in "privezal nase" in kot ga imamo se danes zase in se danes uporabljamo pasme za tisto, za kar so nastale. Vsaj naj bi jih, oz. se naravne zasnove pri mnogih pasmah preverjajo prav zato, da se ne izgubijo nagoni, ki so bili v mnogih letih selekcije vsaki pasmi namenjeni. Nekatere pasme za svoje "prezivetje" potrebujejo delo in ni to neka kaprica lastnikov, da jih vlacijo v gozdove ali na poligone.

Sicer so pa teme o kupiranju psov na voljo drugje - ena na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6414.0.html, druga pa na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,22572.0.html, tole pa je tema o macjih krempljih ;).

Huh, razumem! Mislila sem bolj recimo na neke neuporabne zadeve, ki so bolj neka muha ljudi in niso toliko pomembne za pasmo in pse same. Bom si pregledala še te povezave, hvala!


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Persia , petek, 15.05.2009 : 09:26:28
Jp. Pa zobe poščipajo (ali pilijo) malim pujskom :-\ (poškodbe seskov, grizenje med seboj...).

:-X pujseki :'(





Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Mel , petek, 15.05.2009 : 09:31:41
Si predstavljate, da bi npr. kokošim ali pa drugim udomačenim ptičem "krajšali" kljune?

Točno to počnejo pri perutnini, namenjeni za meso.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: mamaF , petek, 15.05.2009 : 23:01:27
Ojej, punce, hvala za vse odgovore (to o kokoših sem napisala čisto na pamet in se mi niti sanjalo ni, da se krajšanje kljunov v resnici izvaja :-\). Jana, hvala za linke, bom prebrala, upam , da mi bo kaj bolj jasno,k ako je s tem kupiranjem.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: lucy234 , torek, 19.05.2009 : 09:07:52
jaz mu kremelčke, postrižem kar s ščipalcem in nimam težav, ker mu jih strižem že od malega, tako da,...lepo drži nogico,  :D :D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: missysb , sreda, 08.07.2009 : 19:54:05
Kako pogosto pa strižete krempeljčke?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: alexx , sreda, 08.07.2009 : 20:33:39
Pri nas postrižemo takrat, ko so luknje v stegnih že globoke oz. ko so praske (prav tako po MOJIH stegnih) že zelo boleče!  ;)

(pa še malce bolj resno: približno 1x na mesec in pol)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: lucy234 , sreda, 08.07.2009 : 21:23:45
haha,..tudi jaz mu jih postrižem,ko si jih začne brusit na sedežni ;D ;D ;D ;D
nekje na 1 mesec


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: skogkatt , sreda, 08.07.2009 : 21:44:48
Dobri ste, da se vam da ;D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Tinchka , četrtek, 09.07.2009 : 01:48:58
Ja, pri nas tudi po potrebi, je pa bolj pogosto, recimo na tri tedne. Je pa Roško itak priden, tako da ni problema mu jih strišt. Maci jih pa ne, ona me ne gnete  ::)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: vixi , četrtek, 09.07.2009 : 06:09:36
Moja dva notranja si jih sicer redno pilita na sisalu, tako da imata lepo špičaste šivanke ampak jima redno, tako kot pravite ostale, enkrat na cca. tri do štiri tedne poščipam konice. Miži pri meni spi in preden zaspi objema in "boža" mojo roko, če nehava ščipati kreplje, nehava tudi spati skupaj  >:( Rezanje izjemno koristi tudi kavču, da se pri divjanju ne zatakneta v tkanino (in vlečeta ven nitke). Ponavadi to naredim kadar trdno spita, kar je večino časa  ;D Se samo malo zdramita in se jima niti ne da v luft skakati zaradi tega.
Debeli, ki ima izhod ven ima naravno na bukvi zmanikirane sablje in mi na misel na pride, da bi jih poščipala ker jih seveda rabi (in ker niti slučajno ne upam drezat v njegove tace, saj sem omenila, da ima sablje in... je nagle jeze...  ::))


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 09.07.2009 : 19:57:02
Jaz zadnje čase strižem na par dni. Kaj strižem, manikiram! Najprej ščipamo, potem pa pilimo, dokler ne nastanejo take lepe okroglince ::)...
Pici se namreč veseli nove smetanastobele usnjene garniture, za katero je FŽ itak vedela, da je prismuknjen kaskaderski projekt in ena bolj norih idej zadnjih let.

Si vsakič med tem početjem v tolažbo povem, da manikiranje mačjih nohtov niti ni tako prifrcneno, kot je npr. bdenje nad tisto smetanastobelo rečjo z lupo v roki in objokovanje njenih mikroskopskih ran, ki jih, mrtva kot je, niti malo ne čuti. :P


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , četrtek, 09.07.2009 : 20:49:39
Mi si tudi strižemo in Muri je prav navdušen  :D. Tako ponosno steguje krempljce ven, jaz pa samo šk šk šk. Miša se malo zna upirat, ampak je pridna. Če imaš tako crkljive mačke kot jih imaj jaz, je tole užitek delat. Pa pikamo ne več. Kar je pa najbolje, ko se z Mišo igram, tudi, če me zagrabi s tačkami, me ne okrempa, ker nima špičakov  :P


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: sanco1a , četrtek, 09.07.2009 : 20:56:40
Jaz sem Šnapi doslej ščipala kremplje, ko je dremuckala v mojem naročju in nikoli ni imela nič proti. Sem mislila, da ji res ne povzroča ne vem kakšnih travm.
Včeraj sem ji en krempelj odstrigla med branjem tega (sem ravno preverila dolžino), bila je popolnoma budna in,  packa nagravžna, me je tako uklala v prst, kot me še nikoli ni noben pes. Otečeno, rdeče, boleče,  neuporabno, majke ji ...


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: branka , torek, 11.08.2009 : 13:00:09
Jaz zadnje čase strižem na par dni. Kaj strižem, manikiram! Najprej ščipamo, potem pa pilimo, dokler ne nastanejo take lepe okroglince ::)...
Pici se namreč veseli nove smetanastobele usnjene garniture, za katero je FŽ itak vedela, da je prismuknjen kaskaderski projekt in ena bolj norih idej zadnjih let.

Si vsakič med tem početjem v tolažbo povem, da manikiranje mačjih nohtov niti ni tako prifrcneno, kot je npr. bdenje nad tisto smetanastobelo rečjo z lupo v roki in objokovanje njenih mikroskopskih ran, ki jih, mrtva kot je, niti malo ne čuti. :P

 ;D Fižolova župca, ti pa me velikokrat nasmeješ na svoj simpatičen način, tnx za tole  ;D  ;)

Jaz jima zaenkrat nič ne brusim ali strižem, sta zunanja, in imata lepo kratke krempeljce, si jih zgleda sama brusita.  :) Čeprav ima Frka kar opasne zadnje čase  ::)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 05.10.2009 : 19:32:11
Moje vprasanje verjetno ne sodi cisto pod nego, a vseeno ...

Ima katera od dolgoletnih mackaric izkusnje (ali je kaj slisal od koga) s soft pawsi (http://www.softpaws.com/)? Zanimale bi me predvsem slabe strani tega, dobrih se lahko prebere kar nekaj. Zanima me, kako to vpliva na stanje samega kremplja (ker pod gumo najbrz ne diha), ali lahko macek kljub temu se vedno pleza, ...?

m.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Urla , ponedeljek, 05.10.2009 : 19:39:54
In kako mačka prepričaš, da tele "nanohtnike" pusti pri miru? ???


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 05.10.2009 : 19:58:00
Prilepijo se na kremplje. Ampak med "reviewji" je kar nekaj uporabnikov opisalo, da jih macki uspesno vlecejo dol, da pa se po xy natikanju nekako navadijo/sprijaznijo s tem.

Se mi je zdelo bedasto, ampak sem bila tega mnenja tudi za pasje copate - dokler jih nisem prvic potrebovala ... Najti moram namrec neko resitev, pa se tole v teoriji zdi dokaj blizu tega, nocem, pa, da ima mackon zaradi tega kakrsne koli tezave pri gibanju ali bog-ne-daj zdravju.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Cats , ponedeljek, 05.10.2009 : 21:31:43
Rada bi videla heroja, ki bi tole Mili namontiral - in preživel ;D ;D ;D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 05.10.2009 : 21:35:41
Saj tudi meni ni jasno kako bi to svojemu nataknila, ampak ...


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 05.10.2009 : 22:51:26
Rada bi videla heroja, ki bi tole Mili namontiral - in preživel ;D ;D ;D
Cats, tule je en citat iz "testimonialsov" zadovoljnih uporabnikov tegale neverjetnega produkta:
"Received the Soft Paws today, after ordering on Friday! Wow! They only took about 5 minutes to apply, and our Milo doesn’t mind them at all."
...pa še eden  ;D:
"Not only do the purple nails look funky with his white coat it stops him from pulling at the furniture and carpet, they are easy to put on and he doesn’t even know he has them!!
Thank you so much for all your help and great service!!"

 ;D Mogoče bi morala pa Mili dat prebrat tele komentarje  :P


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: LooNee , torek, 06.10.2009 : 08:37:22
No, sama ideja je sicer krasna...stanovanje brez prask :) samo če pomislim, da bi morala jaz to naštimati vsem mojim, od katerih je kar nekaj takih, da no way da jih lahko na hrbet daš, se to sliši bolj kot mission impossible  ;D

Mi je pa bolj vprašljivo to, da jim to nalimaš gor z nekim lepilom in da jim lahko celo poškoduješ koži, če preveč "pritisneš" gor...ni to potem v kombinaciji z lepilom malo "nezdravo"?  :-\



Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , sreda, 07.10.2009 : 00:20:47
Zato pa sprasujem, ce ima kdo izkusnje, vsaj iz "druge ali tretje roke", ce ne osebno. Kot receno, nocem ogrozati mackovega zdravja ... Nic, bom pac morala na tujih forumih pobrskat za izkusnjami ali pa stuhtat kaj drugega. Ni pa v igri stanovanje, v tem primeru pac ne bi razmisljala o cem takem, ampak ze druga poskodba oci.
m.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: vis in nox , četrtek, 08.10.2009 : 08:37:08
Naj kdo naroči in po uporabi poroča! (Pri našem številu mačk, je verjetno ceneje kupiti nov kavč?) ;D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: LooNee , četrtek, 08.10.2009 : 09:40:45
Jaz se moram pa pohvalitit (da ne bom tega potem obžalovala :)), da moji kavče pustijo na miru ;D

Imam pa čisto popraskana tla  >:(

Si pa ne znam niti predstavljati, da bi vsem mojim morala tole zadevo gor natikati  :o


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Cats , četrtek, 08.10.2009 : 09:58:20
Mili sem že prvi dan, ko je prišla, pokazala kavč in ji povedala, da mi ni všeč in, da ga komot spraska. Ampak  >:( Niti slučajno ji na misel pride, da bi to počela. Kar izogiba se mu. In jaz sem, kokoš naivna, upala, da bom kmalu imela dober razlog za zamenjavo  ;D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Oxer , četrtek, 08.10.2009 : 10:00:47
Pri nas tudi zaenkrat kavč pri miru pustimo.  :D
Za nakup novega imam pa dovolj tehten razlog ... je preozek in se ne moremo vsi stiskat gor.  ;) ::)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: enaNika , četrtek, 29.10.2009 : 01:27:32
Maja01, v tvojem primeru bi se jaz komot odločila za te nakrempeljnike. Izgledajo sicer skrajno butasto; pa zdi se mi, da mačka ne more v celoti pospraviti krempljev... ampak če izbiraš manjše zlo, je to vsekakor to. Mislim, da so kremplji nekako bolj odporni in se hitreje obnavljajo kot oči  ::) tako da si ne bi delala nekih skrbi npr. zaradi lepila. Bo že "ven zraslo".

Si pa ne morem kaj, da ne bi stegnila jezika čez striženje krempljev. Striženje ja, če je nujno (starost, bolezen, možnost resnih poškodb...). V vseh ostalih primerih pa samo vprašanje: zakaj imate mačke, če jih ne prenašate; če vas pikajo v noge in delajo luknje v kavč? Mačka ni plišasto mečkalo. Je živo bitje z vsemi svojimi posebnostmi, navadami in potrebami. Pravzaprav... je kar en vrhunski izdelek matere narave. Je to tako težko sprejeti?

Evo, niti enega samega človeka ne poznam, ki bi psu populil ali obrusil zobe. In mi čisto ni jasno, od kje potem ta čudaška navada striženja krempljev.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: alexx , četrtek, 29.10.2009 : 08:15:33
Pri nas strižemo kremplje preventivno.  ::)
Pa ne zaradi mojih lukenj v stegnih, ne zaradi kavča, stolov (imajo itak rajši praskalnik) ampak zaradi "mačjih bojev".
Včasih se čisto preveč zaigrajo in pozabijo na to, da lahko s kremlji kar nekaj škode naredijo - drug drugemu.

Meni osebno se striženje kremljev ne zdi čisto nič groznega (saj jih tudi sebi).
In nikakor ne bi tega primerjala s puljenjem ali brušenjem pasjih zob...


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 29.10.2009 : 09:53:04
Jaz strižem zaradi kavča in pri tem nimam prav dosti slabe vesti.
Ne razumem, zakaj bi nekdo kupil kavč za več kot en stari miljon in si ga v najkrajšem času prostovoljno pustil spraskat. Moji sicer sedežne namenoma ne praskata, ker imata površine, kjer je to dovoljeno delat ne da bi morali prenašat moje opomine in jezne poglede, zato pa že en ornk skok ali odriv na svetlem usnju pusti zelo vidno grdo sled.

Sem prepričana, da sreča mačk od (ne)striženja ni odvisna. Imajo možnost igranja, podijo take in drugačne žogice, lovijo 'miši', pa lasersko lučko, ki beži pred njimi... igramo se z nami, skrivajo se v škatlah, plezajo in tekajo gor in dol po hiši... dovolj možnosti torej, da se zadovolji nagon po lovu in potreba po gibanju. Praskanje se dovoli ponekod v stanovanju, ni pa nujno da povsod. Tudi s postriženimi špičkami še praskajo toliko, da jim ravno vsega užitka ne vzameš, le efekta je bistveno manj.

Sicer pa nohte strižemo tudi sebi, pa psom, da do konca ne uničijo parketa, pa ptičem, ker večinoma tudi nimajo možnosti zbrusit si jih tako kot je treba...

Seveda s samim striženjem nisi naredil dovolj, treba je najt nadomestilo za plezanje in praskanje v drugih vrstah zabave - tako kot moramo najt nadomestila za zunanje življenje in divje aktivnosti. Mačka je kljub vsemu 'domača' in ne 'divja' - tako se pač mora nekoliko prilagodit življenju ob nas. Dokler ob tem ne trpi in je zadovoljna, ni s tem nič narobe. Tako kot s sterilizacijo (ki je tudi grob poseg vanjo), kopanjem, umivanjem zob in še čem ne.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: enaNika , četrtek, 29.10.2009 : 15:20:51
Primerjati mačje kremplje s človeškimi nohti je pa na žalost čisto en plehek izgovor sodobnih mačjih lastnikov in pranje vesti pred samim sabo. Enako smešna bi bila primerjava mačjih vibris s človeškimi brki. In enako neugodne posledice bi imelo striženje vibris, čeprav se brki pri človeku brez škode strižejo ali celo brijejo v nulo.

Zakaj primerjava s pasjimi zobmi ni na mestu? Saj bi tudi pes z okroglimi zobmi lahko živel čisto srečno življenje: na izbiro je dovolj mehke hrane, hodili bi na sprehode, igrali bi se z njim... Pa vendar tega s psi nihče ne počne.

Ja, živali preživijo in lahko celo čisto kvalitetno živijo tudi s kakim hendikepom. Enako kot ljudje. Ampak... zakaj ga namerno povzročati? Na milijonsko sedežno daš pač tri pliškote, pa je tudi čisto kul.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , četrtek, 29.10.2009 : 18:33:35
No, jaz sem se odlocila, da bomo pac kremplje krajsali bolj pogosto.

Sicer jaz ne vidim prav nic spornega pri krajsanju krempljev (ne govorimo o amputaciji krempljev kot je to splosna praksa v npr. ZDA, ampak strizenju mrtvega dela kremplja). Tako kot se krajsajo kremplji psom, ki si jih ne obrabijo dovolj, tako kot se krajsajo pticem, tako kot se krajsajo morskim pujsom, kuncem, dihurjem, konjem kopita, ovcam parklje, ... tako jih - ker si jih ne obrabita, dovolj jaz krajsam tudi svojima mackoma. Zakaj? Zagotovo ne zaradi zaves in kavcev, ampak ker predolgi kremplji (tudi pri mackih) lahko vodijo v deformacije stopal, poskodbe krempljev in posledicno prstov, stranski pozitiven ucinek je pa tudi to, da je moznost poskodb ostalih zivali manjsa in da mene manj boli, ko mi kdo zapikuje kremplje v nogo.
Primerjava s krajsanjem brk in brusenjem zob se mi zdi popolnoma nesmiselna, saj tako kot zob ne brusim psici, jih tudi mackoma in dihurjem ne (ceprav, ja, se najdejo taki znalci, ki to storijo).
Pristrizeni kremplji se meni ne zdijo prav nikakrsen hendikep, prej obratno (zmanjsana verjetnost poskodbe). Macje sape so tudi s pristrizenimi konicami krempljev enako funkcionalne - macka povsem normalno plezata tako po macjem drevesu, kot sta po pravih drevesih dokler smo hodili ven, ravno tako si kremplje brusita.
m.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , četrtek, 29.10.2009 : 18:38:17
Mimogrede, nisem se videla zivali, ki bi kazala kakrsno koli neudobje (razen za casa trizenja, ker nekatere tega pac enostavno ne marajo) ali nefunkcionalnost zaradi pristrizenih krempljev, jih pa redno videvam z deformacijami tac in tezav pri hoji/stanju zaradi predolgih krempljev, pa tudi kar nekaj poskodb (izpuljenih krempljev, zataknjenih krempljev, zatrganih krempljev, pocenih krempljev) zaradi neredne nege krempljev sem zal ze imela priliko videti.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: enaNika , četrtek, 29.10.2009 : 22:36:44
Naj še enkrat ponovim, da ne govorim o amputacijah (kar bi jaz itak kaznovala z istim, ampak pustimo zdaj to) in ne govorim o striženju iz nuje (če je nujno, je nujno). Govorim o striženju iz udobja ali nečimrnosti lastnika.

Druga stvar je, da ti srečuješ drugačno populacijo mačk, ker pač pripeljejo tiste, ki imajo take ali drugačne težave. Moj vzorec je manj številčen, zato pa skozi daljše obdobje - in zato si vseeno upam potegniti neke zaključke. Jaz pač še nisem srečala mačke v normalni kondiciji, ki ne bi imela sama po sebi lepo urejenih krempljev. Pa gre tu za stanovanjske mačke, od katerih je (bila) marsikatera tudi že konkretno v letih. Začuda, celo moj posebnež, ki ima drugače x  težav z dojemanjem okolja in sebe, ima kremplje načeloma v redu. Ampak ker je nevaren sebi in drugim, ga pač strižem. In strigla sem svojega pra-mačka tam nekje od 18. leta naprej, pa še to samo "palce", ki si jih ni mogel več sam urediti in bi se mu vraščali. Tu se pa moja kariera pedikerke, kar se mačk tiče, zaključi.

Kremplji niso samo za plezanje. Brušenje (natur) je kar nujno tudi zaradi raztezanja mišic (& neke vrste markiranja), kar vse spada k normalnemu vedenju mačke. No, saj to počnejo tudi ostrižene mačke, ampak manj. Dobri kremplji tudi dajo en čisto fini otip in so še kako pomembni za odriv in doskok. Vsaka primerjava z zakrnelimi človeškimi čuti pade isti trenutek, ko na njo sploh pomisliš. Ne bom rekla; je čisto možno, da se ostrižene mačke tega nekako navadijo in jih niti ne ovira zelo. Ampak - zakaj bi se pravzaprav morale česarkoli navajati?

Psi in "eksotične" živali so pa nekaj drugega. Npr. kunčico sem strigla ves čas, ker so ji kremplji rastli v neslutene dolžine. Pri psih je pa verjetno čisto odvisno od posameznega primerka. Od mojih noben ni imel težav s kremplji, pa bokserja niti nista bila ljubitelja dolgih sprehodov po asfaltu, na primer. Mama je imela 2 koker španjela. Psička je bila blokarska, pa je imela kremplje v redu. Pes je imel pa prost izhod na vrt, pa tudi sprehodov več, ampak je bila potrebna pedikura že tam od 10. leta naprej (mogoče celo še nekaj prej).

In ne trdim, da je striženje mačk neko strašno grozno dejanje. So hujše stvari na svetu, to je že res. Stojim pa za svojim mnenjem, da je, razen v določenih primerih, popolnoma nepotrebno in nekoristno - gledano s stališča mačke.



Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Skuiki , četrtek, 29.10.2009 : 23:09:59
Mene pa glede striženja nekaj zanima - če prav poznam rast mačjega kremplja, ta raste drugače kot npr. pri psih ali kuncih (kjer krempelj neprestano raste v dolžino). Mačji krempelj se obnavlja tako, da se zgornja plast pri brušenju odlušči, ali pač?







Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Cats , četrtek, 29.10.2009 : 23:14:25
Tako, ja. Zato je pri meni povsod moč najti olupke, ker so pač gospa zelo pridni pri krempljanju :-*


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: oaza88 , petek, 30.10.2009 : 06:20:22
olupke... ;b ;b


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: missysb , ponedeljek, 22.03.2010 : 21:56:02
Ali strižete tudi krempeljčke na zadnjih tačkah?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 22.03.2010 : 22:02:47
Ne, si jih pa moja Šnapi redno grize, torej jo motijo. :o  Postriči si jih ne pusti, sprednje  pa še kar nekako uspem.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 22.03.2010 : 23:24:43
Ja, ampak manjkrat in manj kot na sprednjih.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Oxer , torek, 23.03.2010 : 09:37:28
Bi jih, če bi bilo potrebno.  ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Penny , sreda, 02.06.2010 : 19:23:47
Jaz naši mali divjakinji vsak teden krempeljčke pristrižem.
Ampak še vedno hodi praskat kavč in tabureje in to kljub temu,
da je dobila eno ogromno praskalno drevo in eno manjšo praskalno hišico :-\
Ji vedno ostro rečem ne! in jo nesem na praskalnik, ampak ga lumpa sploh noče uporabljati...
ko jo dam tja, me samo kot čuk gleda kot da ji ni nič jasno...  :(
(Čeprav vem, da dobro ve, da je poredna, ker vedno, ko jo zalotim, zaviha ušesa in dobi nagajiv izraz na obrazu   >:D )

Drevo uporablja samo za spanje in igro, krempeljce si pa brusi povsod drugje...
zaenkrat še ni bilo škode, ampak bi jo rada navadila na to, da hodi samo na praskalnik.
Kakšni predlogi?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: missysb , sreda, 02.06.2010 : 19:27:14
Sem dvignila roke... meni ni uspelo, še vedno nastrada prevleka od kavča in me pri tem lump gleda, če gledam... se je sicer za kratek čas prenehalo, ko je k stanovanju prišel pasji mladič, ko pa ga je nehal fiksirat s pogledom in se navadil nanj, se je navada žal vrnila...

Bom tudi jaz vesela kakšnega nasveta ali ideje. :)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , ponedeljek, 05.07.2010 : 23:38:51
Priznam, nisem brala cele teme, v bistvu sem prebrala samo zadnje dva posta, zato mogoče ponavljam, kar je bilo že napisano in poskušeno.

Mačke so živali navad (no, ne samo mačke) in, če si je izbrala kavč kot priljubljeno mesto za označevanje, potem ji nobeno novo drevo ne bo pomagalo, ker ne diši prav in si ga ni zamislila na tistem mestu. Poskusi del kavča (domnevam, da je en del in ne kar kavč vsepovprek), kamor hodi praskat, prekrit s kako platneno rjuho. V bistvu s čim bolj gladko površino. Hkrati pa na tisto mesto (oziroma čim bližje in pred tisto mesto) pripelji plezalo, ki si ji ga namenila za praskanje. Tabureje umakni iz njenega vidnega polja in dosega. Mogoče lahko praskalnik pošpricaš še s Feliwayem, da ji bo dišalo. Nikakor pa je ne smeš siliti, da praska po praskalniku (buh ne dej ji celo tace drgnit po njem), ker se ji bo zamerilo. Mogoče ji lahko pomagaš tudi s tem, da (ko bo začudeno hodila okoli mesta, ki ji je onemogočeno) jo zvabiš k igri na praskalniku in, ko se bo zadovoljno valjala po njem, ti praskaš po vrvi. Mogoče ji bo zvok zanimiv in bo poskusila tudi sama. Tole privajanje lahko traja kak teden ali dva, čeprav bi jst rjuho pustila še malo dlje na kavču. V bistvu bi jo pustila toliko časa, da počasi (po centimetrih!) prestavim praskalnik na željeno mesto. Če boš šla prehitro, je tvoj začetni trud zastonj.



Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Penny , torek, 06.07.2010 : 09:52:35
Pridna hvala za tale tvoj komentar, se bom probala držat tvojih nasvetov.  :) Najbolj praska na enem mestu, čeprav sem jo zalotila pri praskanju že na večih delih kavča.
Pred kakim tednom sem razprostrla odeje čez cel kavč in ji s tem onemogočam praskanje. Čeprav potem te odeje med njenimi dirkami po stanovanju razkoplje in spet praska predvsem takrat, ko se ne ukvarjamo z njo in skuša s tem pritegniti našo pozornost. Kremplje ji še vedno strižem in ko jih ima postrižene, manj praska.  :*[


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: fižolova župca , torek, 06.07.2010 : 10:29:09
Nikakor pa je ne smeš siliti, da praska po praskalniku (buh ne dej ji celo tace drgnit po njem), ker se ji bo zamerilo.
A veš da jaz sem pa točno tako naredila (sicer zelo nežno, brez prisile) in je Pici takoj skapirala in ga začela uporabljat.
Sploh nisem pomislila, da bi se ji dejansko res lahko uprlo.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , torek, 06.07.2010 : 10:40:34
Kaj je prisila in kaj neprijeten občutek je seveda odvisno od same mačke. Ene so bolj občutljive, druge manj. Zato je bolje ne silit kot ja. Oziroma drugače - od ne nimaš negativnih posledic, od ja imaš pa lahko hude. Ti imaš srečo.  :)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: sanco1a , torek, 06.07.2010 : 21:40:47
Jaz sem se tudi zafrkavala doolgo s Šnapko, ki ni hotela uporabljat drevesa za praskanje, v nasprotju z Jakobom. Ko se je drevo  uničilo in sem ga zabrisala stran, sem kupila en precej navaden, le dokaj stabilen praskalni steber - za Jakoba bo dovolj, sem mislila, on je itak uporabljal drevo samo za praskanje. In sem spodnjo ploščad stebra fiksirala z obojestranskim lepilnim trakom (za preproge) na ploščice. In glej, čudo, :o Šnapi je po letu nenadoma več kot dobro vedela, zakaj je steber in je takoj začela škrabat.
 Ne vem, sem razmišljala, da ji morda ni bilo drevo všeč, ker ni bilo čisto fiksno. No, pri meni so odslej samo še navadni  stebri, vsake par mesecev nov ali dva.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , sreda, 07.07.2010 : 15:30:01
Tole je deloma povezano s kremplji, zato bom kar tu vprašala, ker vidim, da pridna tala nasvete zastojn  ::). Mogoče pa še kaj obstaja, kar nismo poskusili  :P  Muri na vsak način želi spati pri naju v sobi oziroma zahteva, da so vrata odprta. To smo poskusili in ne gre, ker mulc skače po nama, hodi in ni ravno fajn, da te maček sredi noči uporablja za odskočno desko, pa še dere se po sobi. Jaz bi mogoče še vztrajala, da bi bil noter, da se navadi kje ležati, ampak Boštjan po parih ranah, ki jih je dobil od Murija, ne odstopa in ne želi mačk noter v splanici čez noč. Odkar je Muri osvojil kljuko in si zna odpret vrata so noči precej naporne  >:D. Okrogla kljuka ne bi nič kaj pomagala, ker se je mulc sposoben pol ure zaganjat po kljuki in praskat do onemoglosti. Vrata bodo enkrat samo dol padla, ker tolče po njih kot en zmešanc. Vsako noč je isto, le da je zdaj še huje, ker sili noter že takoj, ko gremo spat. Prej je hodil noter ob 6. zdaj že ob 1. Poskusila sem nastaviti vodo pod kljuko, ampak ne pomaga, kljub temu, da Muri sovraži vodo, se je za cilj pripravljen vržt v vodo in to poskušat še naprej.
Torej, sprašujem, če je še kaj tam zunaj za poskusiti, kar bi mačka odvrnilo skakanja in razbijanja po vratih? Včeraj je bil grozen in ko nisem vedela več kaj narest, sem ga zaprla v transporter, da je prespal noč v transporterju v kopalnici. Ja, sej vem, grozna jaz  :-[. Čez dan je vse ok, ker so vrata odprta, ko se pa spravimo spat je pa cela žurka, kako sesuti vrata. Pa to spanje zunaj prakticiramo od vsega začetka, torej se mesece in mesece ni nič spremenilo. Zdaj je pa sploh fajn, ker si mulc odpre vrata, najhuje je pa to, ker mu ne rata takoj in skače po kljuki, dokler se ne odpro. Tudi pol ure in več je sposoben vztrajati.
A je transporter edina rešitev, da ga umirim čez noč? Skoraj se ne morem sprijazniti, da je to edino, kar lahko naredim  :-\   

SOS 


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: cici , sreda, 07.07.2010 : 16:04:07
Moonbeam, tudi jaz imam razbijalca vrat in klepetuljo z napadi dretja doma. Z njegovimi izpadi sem se soočila tako, da ga takoj, ko začne plezati po vratih (so tapicirana) in se zaletavati vanje, primem in temeljito prečoham - tako prav na trdo, po hrbtu s prsti, da ga nekako podredim. Tako mu preusmerim pozornost in ga "razelektrim". Potem se umiri in gre spat. Vsak večer je enako. Dobi "razgrajaški napad" nakar ga prečoham in se umiri.
Ne vem, če bo pomagalo pri Muriju ampak morda poskusiš.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , sreda, 07.07.2010 : 16:19:54
Moonbeam, tudi jaz imam razbijalca vrat in klepetuljo z napadi dretja doma. Z njegovimi izpadi sem se soočila tako, da ga takoj, ko začne plezati po vratih (so tapicirana) in se zaletavati vanje, primem in temeljito prečoham - tako prav na trdo, po hrbtu s prsti, da ga nekako podredim. Tako mu preusmerim pozornost in ga "razelektrim". Potem se umiri in gre spat. Vsak večer je enako. Dobi "razgrajaški napad" nakar ga prečoham in se umiri.
Ne vem, če bo pomagalo pri Muriju ampak morda poskusiš.

Sem poskusila tudi s takšnim pristopom, joj tisoč in en način sem poskusila. Mulc vztraja in vztraja. Zaprem vrata in jovo na novo. Lahko si jezen, lahko si prijazen, on goni svoje. Noč za nočjo vztraja isto. Trmast je kot mula. Pa niti si ga ne upam predolgo pustiti da krempa po vratih, ker si je že skoraj kremplj snel dol. Zdaj po odkritju kljuke je še bolj usekan. 


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: cici , sreda, 07.07.2010 : 16:28:33
Žal mi je. Moj je star sedem let in ni nič bolje z leti. Upam, da boš našla način. Mogoče pogledaš še kakšno tujo stran, če imajo mačjega psihologa.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: šogunka , sreda, 07.07.2010 : 16:29:49
Obstaja tudi sprej, ki se sproži in pošprica mačka, ko hoče čez vrata in kolikor sem preletela komentarje uporabnikov, je kar učinkovit in se tudi mački hitro navadijo, da je določen prostor prepovedan. Ne vem, če smem prilepiti link, ti ga pa pošljem na zs. :) Aja, nisem ga preizkusila


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moksa , sreda, 07.07.2010 : 16:31:11
Kaj pa malo bolj trajno ignoriranje praskanja in tuljenja? Npr dva, tri tedne, če potrebno? Pri mojih starših se je na koncu to izkazala kot edina učinkovita varianta z njihovim črnobelim psihopatom. Pri meni je bil problem drugačen, ker je Sinč načeloma lahko v spalnici (no, zdaj celo mora biti ::)), ampak problem je nekaj mesecev predstavljalo njegovo zgodnje prebujanje, pa smo zadevo rešili s polurno divjo igro zvečer - zdaj omahne kot dete in da mir do jutra ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , sreda, 07.07.2010 : 16:45:51
Sej pravim, da si je že skoraj krempelj dol snel in si ga ne upam pustiti, da krempa predolgo. Preden je odkril kljuko sem ga pustila, da se je drl in je odnehal in to samo zvečer. Zjutraj ob 6. se je lahko drl do onemoglosti. V bloku si ne upam preveč eksperimentirat zaradi sosedov, pa še stanovanje ni veliko, tko da je praktično tuli pred vhodnimi vrati. Zdaj pa samo še po kljuki skače in vztraja do onemoglosti, ker ve, da to deluje in to mora dosežt. Sej pravim, cel taliban je  ::) 
Divjanje pred spanjem ne pomaga, ker on zahteva, da spi v sobi. Danes je cel od hudiča in že celo popoldne cufa Mišo in se mi skriva, ker sem jezna  ::)  Ja, zeza me, mulc črn  :-* 

Obstaja tudi sprej, ki se sproži in pošprica mačka, ko hoče čez vrata in kolikor sem preletela komentarje uporabnikov, je kar učinkovit in se tudi mački hitro navadijo, da je določen prostor prepovedan. Ne vem, če smem prilepiti link, ti ga pa pošljem na zs. :) Aja, nisem ga preizkusila

Sicer dvomim, da bi pomagalo, ampak vseeno mi lahko pošlješ na ZS, bomo poskusili. Sem uporabljala pršilko in ga sploh ni ganilo, ker je par minut kasneje spet gonil svoje  ::)  Sej pravim, tko trmasto bitje še nisem srečala  >:D 


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , sreda, 07.07.2010 : 16:51:31
Ja, zeza me, mulc črn  :-*   

Potem se pa pride vsest na omarco poleg mene in me gleda, češ, sej me imaš rada  ::)  Si upam trditi, da se mi smeji, kako faco naredi, cel zadovoljen in nasmejan, pa verjet ne moreš, dokler ne vidiš. Se lahko samo še smejiš  ;D   


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Penny , sreda, 07.07.2010 : 17:10:17
Naša lubica je čez dan sicer precej divjaška, ampak ji nikoli nisva branila, da je postelji. Včasih nekaj minut ponoči še malo razgraja, potem pa zaspi z nama in je čisto tiha in pridna. Se meni pri nogah ali pa pri glavi zvije v klobčič in spi. V bistvu je moj dragi, preden sva jo dobila,  imel hude probleme z nespečnostjo. Zdaj, ko jo imava in nama cel čas prede pa zelo zgodaj zaspiva in še preveč spiva, celo noč in včasih tudi čez dan :D  Midva sva včasih prav žalostna, ko se najina Inajči kakšno noč odloči spati kje drugje kot pri nama na postelji. :-* Mogoče mu morata samo malo zaupati, da bo priden in ga spustiti na posteljo. :P


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Yo , sreda, 07.07.2010 : 18:12:37
Dobrodošla v klubu  :P Nasveta nimam, ker imam že dolgo vrsto let eno trapasto mačko (Inca), ki ima očitno fobijo pred zaprtimi vrati. Ni važno, katera vrata so to, biti morajo odprta, sicer skače na kljuko, praska, dere se ko jeshar (in ja, še grozljivo močan glas ima  >:( ). Če ji vrata odpreš, gre v drug prostor in se v trenutku, ko jih zapreš za njo, začne ponovno dret skupaj z vsem, kar to dretje spremlja. Jaz jo ponoči in ko me ni doma, zapiram (v bistvu zaklepam) v kopalnico - zaradi njene varnosti in varnosti vseh ostalih - namreč ima še eno čudovito navado, t.j., da grize kable in cevi. Me je že 2x usekalo zaradi njenih podvigov - še dobro, da mene. In ene 3x sem imela zaradi nje poplavo. No, vidiš, tvoj problem sploh ni tako strašno hud  :P
p.s. Aja, vhodnih vrat pa ne mara - za spravit jo iz stanovanja bi rabil vole. Dobro, da obstajajo transporterji.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: alexx , sreda, 07.07.2010 : 19:04:57
Še ena dobrodošlica.... v klub NEzaprtih vrat - nikoli in nikakor!  ;)

Pa mogoče vseeno malce v tolažbo: tista črna stvar (čisto slučajno tudi iz ZH  ::)) je počasiiiiiiiiiiiiiii odnehala z nočnim teženjem. Zvečer "ornk" dirke in "matranje" kakšno uro, potem pa spanje  ::(
(no, ja - od ene 23h do ene 5.30 nam že ratuje....)  ;)

Je pa trajalo... eno leto!  >:D


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: svrk , sreda, 07.07.2010 : 20:48:24
O bože, kakšno srečo imam jaz s Feliksom. Ko vidi zvečer psa v kletki, pusti, da ga potisnem v njegovo, jo z več ali manj sreče za svoje prste zaprem in potem je mir do jutra. Dokler je bil v svoji kletki sam v moji spalnici, je pa mijavkal do jutra. Pa če sem ga odložila v kopalnico enako. Samo malo manj se ga je slišalo. Sedaj se mu zdi, da deli usodo vseh živali tega sveta in je mir. Še zjutraj ne gre rad ven, predno grem v službo.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , četrtek, 08.07.2010 : 17:52:16
Tole je deloma povezano s kremplji, zato bom kar tu vprašala, ker vidim, da pridna tala nasvete zastojn  ::).

Hmpf?

Muri na vsak način želi spati pri naju v sobi oziroma zahteva, da so vrata odprta. To smo poskusili in ne gre, ker mulc skače po nama, hodi in ni ravno fajn, da te maček sredi noči uporablja za odskočno desko, pa še dere se po sobi. Jaz bi mogoče še vztrajala, da bi bil noter, da se navadi kje ležati, ampak Boštjan po parih ranah, ki jih je dobil od Murija, ne odstopa in ne želi mačk noter v splanici čez noč. Odkar je Muri osvojil kljuko in si zna odpret vrata so noči precej naporne  >:D. Okrogla kljuka ne bi nič kaj pomagala, ker se je mulc sposoben pol ure zaganjat po kljuki in praskat do onemoglosti. Vrata bodo enkrat samo dol padla, ker tolče po njih kot en zmešanc. Vsako noč je isto, le da je zdaj še huje, ker sili noter že takoj, ko gremo spat. Prej je hodil noter ob 6. zdaj že ob 1. Poskusila sem nastaviti vodo pod kljuko, ampak ne pomaga, kljub temu, da Muri sovraži vodo, se je za cilj pripravljen vržt v vodo in to poskušat še naprej.
Torej, sprašujem, če je še kaj tam zunaj za poskusiti, kar bi mačka odvrnilo skakanja in razbijanja po vratih? Včeraj je bil grozen in ko nisem vedela več kaj narest, sem ga zaprla v transporter, da je prespal noč v transporterju v kopalnici. Ja, sej vem, grozna jaz  :-[. Čez dan je vse ok, ker so vrata odprta, ko se pa spravimo spat je pa cela žurka, kako sesuti vrata. Pa to spanje zunaj prakticiramo od vsega začetka, torej se mesece in mesece ni nič spremenilo. Zdaj je pa sploh fajn, ker si mulc odpre vrata, najhuje je pa to, ker mu ne rata takoj in skače po kljuki, dokler se ne odpro. Tudi pol ure in več je sposoben vztrajati.
A je transporter edina rešitev, da ga umirim čez noč? Skoraj se ne morem sprijazniti, da je to edino, kar lahko naredim  :-\   

A je Muri edini maček?
Koliko časa je pri tebi?
A spalnico uporabljate samo za spanje oziroma zakaj so vrata spalnice čez dan odprta?
A Muri skače v vsa vrata, ki so zaprta (recimo tudi kopalniška)?
Kje pa spi pes ali drug maček?
Kje se cartate?
Kje spi čez dan?
Kakšen imate prehranjevalni režim?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , četrtek, 08.07.2010 : 18:11:03
Macka sta dva.
Leto in pol je pri nama.
Spalnica je hkrati dnevna, ker je stanovanje enosobno.
Ko so vrata v kuhinji zaprta ga to ne moti, samo v primeru, da smo mi noter v sobi potem nori.
Flip spi z nama v sobi, ampak je bil tudi z Murijem izven sobe in ne pomaga. Misa spi z Murijem na hodniku.
Cartamo se povsod v vseh prostorih.
Cez dan spi v vseh prostorih.
Jesta na hodniku.

Bi bilo lazje, ce bi bil spalni prostor locen in zaprt, pa trenutno te moznosti nimamo.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , četrtek, 08.07.2010 : 18:35:49
Hm, ja. Se mi je zdelo, da je to problem (torej spalni = bivalni prostor). Torej, če zapreš vrata spalnice, pa si ti na zunanji strani (torej ne v spalnici), se ne zaganja? Zakaj pa je v kopalnici v transporterju? Kaj pa, če samo zakleneš vrata kopalnice? Jst bi poskusila tako, da vsakič, ko grem spat in zaprem vrata in začne maček skakat, bi iz spalnice rekla oster "ne". Dvakrat, trikrat, nato pa ga šibala v kopalnico (brez božanja, crkljanja, pogovarjanja). Pač kot kazen.

Je pa z mačkovega stališča jasno, da:
- je groza, ker mu je dostop do njegovega prostora onemogočen - zakaj lahko enkrat tam spi in zakaj ne
- čeprav praviš, da vztrajate že od začetka - takoj, ko mu rata odpret vrata spalnice, je to zanj nagrada
- zakaj lahko Flip spi notri in on ne - očitno ste ga pozabili

Za hrano sem spraševala zato, ker je ena punca rešila nočno razgrajanje (ampak v tem primeru ne gre za odvečno energijo, ampak ločitveno stisko) tako, da je umaknila hrano čez cel dan in jo naštimala malo zjutraj pred odhodom v službo in večji del zvečer, pol ure pred spanjem. Pred hrano sta se igrala, lovila, norela, potem je bila hrana, potem malo mečkanja in nato spat. Ampak je maček spal pri njej.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , četrtek, 08.07.2010 : 21:43:50
Hm, ja. Se mi je zdelo, da je to problem (torej spalni = bivalni prostor). Torej, če zapreš vrata spalnice, pa si ti na zunanji strani (torej ne v spalnici), se ne zaganja? Zakaj pa je v kopalnici v transporterju? Kaj pa, če samo zakleneš vrata kopalnice? Jst bi poskusila tako, da vsakič, ko grem spat in zaprem vrata in začne maček skakat, bi iz spalnice rekla oster "ne". Dvakrat, trikrat, nato pa ga šibala v kopalnico (brez božanja, crkljanja, pogovarjanja). Pač kot kazen.

Ja, spalni prostor je problem, ker ga čez dan uporablja. Pa ne mara omejitve. Recimo, če ga zaprem s sabo v kuhinjo se bo drl, ker hoče ven. Če ga zapreš v dnevno se bo drl, ker hoče ven.
V kopalnici ne more biti zaprt. Sem že poskusila. Zaganja se v vrata in krempa do onemoglosti, skače po kopalnici in nori. Če je pa v transporterju je pa miren, se sicer oglasi, ampak ni tko hudo.

To z ostrim ne sem poskusila. Ne funkcionira. Recimo, podnevi zna včasih izsiljevat ali pa se začne kr tko dret in če rečem ne, potem odneha. Murija ne ujčkam in božam, ko dela kaj narobe. Mulc je zelo pameten. Recimo, zdaj se dere tu poleg mene, mu rečem ne, in utihne. Nikoli ga ne božam, ko se dere. Ko neha in je tiho je pohvaljen in se božamo. Problem ni, da ne ve, da tega ne sme. Enostavno se ne strinja, da mu je onemogočen dostop do spalnega prostora ali pa da se ga kam zapre. Maček zelo razume, kdaj dela narobe. Pa vseeno ne more iz svoje kože in je pripravljen dat svoje življenje, da nekaj doseže. 

Je pa z mačkovega stališča jasno, da:
- je groza, ker mu je dostop do njegovega prostora onemogočen - zakaj lahko enkrat tam spi in zakaj ne
- čeprav praviš, da vztrajate že od začetka - takoj, ko mu rata odpret vrata spalnice, je to zanj nagrada
- zakaj lahko Flip spi notri in on ne - očitno ste ga pozabili

Ja, tudi to je meni jasno, ker mu je enkrat to dovoljeno, drugič pa ne. Če bi imela spalnico ločeno, bi že od starta imeli prepovedan dostop, čeprav nisem čisto ziher, da ne bi silil k nama noter. Ali pa tudi, če sklepam po tem, da po zunanjih vratih nikoli ne tolče, ko greva ven. Je pa res, da naju potem ne sliši več, v spalnici bi pa bilo malce težje, ker si tam.

Vrata od spalnice odpira zdaj zadnja dva tedna. Problem je, da včasih niti ne slišim, ko pride noter. Zakleniti ne morem, ker ni ključa. Tudi če bi zaklenila, poslušati, kako maček skače po vratih je vsekakor neizvedljivo, sploh iz vidika mojega dragega, ki pa bi rad mir, kar čisto razumem. Maček zna vztraji tudi po pol ure in več.

Ja, glede Flipa pa mislim, da je čisto vseeno kje je, ker Murija to ne gane, ker on ni noter. Enostavno se mu ne zdi sprejemljivo, da ne more spat pri nama na postelji. Podnevi je zelo redko na postelji. Je pa res, da je prostor pod posteljo njegovo zatočišče, kamor se umakne, ko se hoče odpočit, ker tam ga nihče ne more motiti, pa še najbolj temen prostor je. Pa smo spet tam, da bi to že od začetka moral biti prostor, kamor nima dostopa, da si ga ne bi mogel vzeti za svojega. Ampak v takšnem majhnem stanovanju je nemogoče imeti dnevno sobo zaprto.

Za hrano sem spraševala zato, ker je ena punca rešila nočno razgrajanje (ampak v tem primeru ne gre za odvečno energijo, ampak ločitveno stisko) tako, da je umaknila hrano čez cel dan in jo naštimala malo zjutraj pred odhodom v službo in večji del zvečer, pol ure pred spanjem. Pred hrano sta se igrala, lovila, norela, potem je bila hrana, potem malo mečkanja in nato spat. Ampak je maček spal pri njej.


Ja, s hrano sem tudi eksperimentirala. Fajn zdivjat, jest, pa spat. Pa ne pomaga. Ima slabe dneve, ko celo noč tečnari, pa super dneve, ko spi do 6. Odkar je osvojil kljuko, teh dni spanja do 6. ni več  ::)

Jaz sem že obupala. Pustiti ga ne morem, da tolče po vratih. Problem so kremplji, pa sosedi, pa tudi midva, ki to poslušava. Ni glih fajn, ko hodiš v službo cel utrujen, ker je maček tolkel po vratih celo noč. Poleg tega pa, če se mačke zbudi ob 6.15, ti pa moraš vstati ob 6.30, ne moreš čakati, da se umiri in odneha, ker moraš v službo, pa odpreš vrata in potem zgleda, kot da si jih odprl, ker je tolkel  ::). Skratka, začaran krog.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , četrtek, 08.07.2010 : 21:51:22
Kaj pa če bi poskusila z bivalno kletko, da ne bo ravno v transporterju? Mogoče mu lahko potem sčasoma pustiš vrat(c)a odprta in ga dejansko zapreš samo, če bo začel noret.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: sanco1a , četrtek, 08.07.2010 : 21:53:44
Ej, Moonka, saj ne vem, ali je to morda rešitev ali ne, ampak odkar sem jaz svojima dovolila, da spita pri meni, ju je bilo treba samo še parkrat ponoči vreči ven, ko sta divjala, pa sta se prevzela zavidanja vreden red. Ko ugasnem luč, se vsi namontiramo na postelji ali okoli nje, potem pa spimo in smrčimo ko polhi do jutra ali še dlje, če je šefica za to.
(Saj ne paše sem, ampak veš, katerega bi jaz vzela na dopust, če ne bi imela mačke, ki zelo slabo odreagira na prišleke in bi se spet sesula? Murija, da bi se vsaj enkrat pošteno spočil na moji postelji, revžek. :P)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , četrtek, 08.07.2010 : 21:53:58
Aja, pa si že poskusila, ko si z njim v zaprti sobi/kuhinji/kopalnici, ga zvabit k sebi, ko skače po vratih? S stvarjo, ki jo ima neznansko rad, recimo. Pa čohanje, božanje, igra, vrvice...


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , četrtek, 08.07.2010 : 22:29:23
Aja, pa si že poskusila, ko si z njim v zaprti sobi/kuhinji/kopalnici, ga zvabit k sebi, ko skače po vratih? S stvarjo, ki jo ima neznansko rad, recimo. Pa čohanje, božanje, igra, vrvice...

Sem. Pa deluje za par sekund, vmes seveda strmi v vrata in se izmuzne takoj ko lahko in leti na vrata. Pa mu vrata odpreš in je cel srečen. Tudi to, da sva bila vsak dan malo zaprta ni pomagalo. Mulc se dere do onemoglosti. Ko so nama okna menjali v dnevni, sem bila z vsemi v kuhinji. 5 ur se je drl, dobil drisko, vročino.

Kaj pa če bi poskusila z bivalno kletko, da ne bo ravno v transporterju? Mogoče mu lahko potem sčasoma pustiš vrat(c)a odprta in ga dejansko zapreš samo, če bo začel noret.

Imava zdaj Flipovo kletko doma in ropota kot pri norcih v njej. Transporter pa nima toliko prostora za skakanje in leži.

Ej, Moonka, saj ne vem, ali je to morda rešitev ali ne, ampak odkar sem jaz svojima dovolila, da spita pri meni, ju je bilo treba samo še parkrat ponoči vreči ven, ko sta divjala, pa sta se prevzela zavidanja vreden red. Ko ugasnem luč, se vsi namontiramo na postelji ali okoli nje, potem pa spimo in smrčimo ko polhi do jutra ali še dlje, če je šefica za to.
(Saj ne paše sem, ampak veš, katerega bi jaz vzela na dopust, če ne bi imela mačke, ki zelo slabo odreagira na prišleke in bi se spet sesula? Murija, da bi se vsaj enkrat pošteno spočil na moji postelji, revžek. :P)

Smo že dali skoz. Šef noče mačko v spalnici, kar spoštujem, ker se mora človek odpočit, služba. Pa Muri najraje spi pri glavi in če se slučajno hitro obrneš, odskoči in imaš eno fajno prasko in razkurjenega deca  >:D

Se mi zdi, da je pri Muriju enkrat tako, drugič tako. Enkrat je lahko na hodniku, drugič ga pa panika grabi in nujno mora k nama. Smo že imeli faze, ko sem mislila, da gre na bolje, pa smo se spet vrnili na začetek.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pridna , četrtek, 08.07.2010 : 22:31:08
Hehehe, predlagam večje stanovanje, kjer bo splanica od štarta prepovedan prostor  :P  :*[


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , četrtek, 08.07.2010 : 22:47:23
Ja, se zelo strinjam. Ali pa še bolje, kar cel štuk v hiši, ki bo prepovedan  >:D 
Trmast je do onemoglosti. Njegov pogled, drža, gibi, vse kaže na to, kako odločen je. Žal nisem sposobna, niti nimam pogojev, da bi bila bolj trmasta od njega, ker bi potrebovala mesece in mesece, da bi se sprijaznil, če sploh bi se kdaj v celoti  ::)   Mogoče bo pa kdo napisal kakšno knjigo na to temo, kako pomagati mačku, da premaga...  ::)    Poskusila sem, vojne nisem dobila, bitke pa premagujemo sproti, trenutno s transporterjem. Vseeno pa je Muri najbolj nežni sonček pod soncem  :-*


 


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Yo , četrtek, 08.07.2010 : 22:57:56
Irina, si kontaktirala za tisto stanovanje?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: moonbeam , četrtek, 08.07.2010 : 23:00:31
Ne še. S selitvijo imava čas do konca leta. Do takrat pa upam, da bova že na svojem. Se bom pa pozanimala za tole stanovanje, kako je s tem  ;)


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: Yo , četrtek, 08.07.2010 : 23:06:48
Le dej se, Je dobro imet kaj v rezervi  ;) Pa mirno povej čist tko kot je, bo lastnik zastopil. Povej, da sem ti jaz dala kontakt.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: pinga , četrtek, 17.02.2011 : 13:21:32
Ta tema že sameva nekaj časa, pa vendar me zanima moonbeam, ali ste rešili težavo z Murijem in razbijanjem po vratih?

Namreč, mi imamo enak problem nekje mesec dni, od kar smo se preselili. Prej sta bila navajena spati v dnevni sobi, ker so se ponoči vrata od dveh spalnic zaprla in je bil mir. Tako sem ju namensko navadila, zato da v novem stanovanju, ki je dosti manjše, ne bo težav. Pa nam ni ravno uspelo.
Pred vrati se dereta in praskata gor brez, da se utrudita (no, najdlje smo vstrajali uro in pol), vrata so uničena >:( :(. Tudi midva ne veva, kaj narediti, blok je tak, da se sliši skoraj vse, tako da verjamem, da se ponoči, ko je tišina, ta dva odretuha slišita še daleč naokrog.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: No Jinx , petek, 02.09.2011 : 10:43:19
Moj izključno notranji mačkon si je danes zjutraj nekam čudno lizal sprednjo desno taco. In ko sem šla preverit kaj je, sem ugotovila, da si je (pojma nimam kje in kako) uspel počit krempelj. Nič ne šepa, pleza po omarah, skače, ... Naj začnem delat paniko ali naj počakam, da se samo zaceli?


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: maja01 , petek, 02.09.2011 : 11:06:39
Lahko za zacetek malo razkuzis (betadin, peroksid, ...) in fino bi bilo, da si ne lize. Ce bos opazala, da sepa, ali da mu prst celo oteka, se iz njega kaj izceja, pa pojdita k vetu.


Naslov: Re: Kremplji
Poslano od: No Jinx , petek, 02.09.2011 : 11:14:27
Hvala maja01! :) Ze grem spravit macka s tri metre visoke omare, da mu razkuzim krempelj!