mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: Geri , četrtek, 21.04.2005 : 12:46:48



Naslov: Količina hrane
Poslano od: Geri , četrtek, 21.04.2005 : 12:46:48
To temo odpiram ker je bilo povsod govora o tem da kvalitetne briketirane hrane daš psu manjšo količino, iz tega sledi da čeprav je dražja te pride bolj poceni itd. No glede na sestavo bolj kvalitetnih briketiranih hran je res da pes dobi dovolj kalorij z manjšo količino, ampak potem ima pa napol prazen želodček.
Ker moji psi ne jedo samo briketirane hrane je potem to tako: ko jedo meso imajo večjo količino hrane v želodčku, ko pa briketirano pa imajo napol prazen želodček, kar pomoje ni dobro. Predstavljajte si, da bi mi imeli tako hrano.. ko bi jo pojel za pest bi dobil dovolj kalorij.. ker pa bi bil želodec še prazen bi bil še lačen.. če bi jedel še pa bi se zredil :-\...
To pišem ker sem se pogovarjala z veterinarjem ki je rekel da to vsekakor ni dobro za psa, da se želodec preveč "draži" ko je noter tako malo hrane. No če je pes le na briketirani hrani se želodček itak skrči ker dobiva vedno iste količine, če pa je tudi kuhano hrano pa se ne more skrčit.
Po pogovoru sva prišla do sklepa da je za pse, ki jejo mešano hrano boljša tako imenovana manj kvalitetna briketirana hrana, saj je pes mora pojest veliko več in ima posledično poln želodec.
Kakšno je vaše mnenje? Tu ne gre za to katera hrana je bolj kvalitetna in katera ne ampak zgolj za količino in polnost želodčka.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: mehika , četrtek, 21.04.2005 : 12:54:43
Geri: Meni je veterinar rekel, da moram pazit koliko briketov dam mojemu malčku, ker se v želodčku zelo napihnejo!
Se pa se mi zdi absolutno premalo....saj, če sledim napotkom bi moj Tai lahko pojedel le 30 g briketov na dan, v primerjavi 150-200 g kuhane hrane!!!


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Geri , četrtek, 21.04.2005 : 14:22:11
mehika: to da se v želodčku namočijo in s tem povečajo volumen je že res.. ampak še vedno je to taka prostornina kot če jih daš namočene za pojest.. pa spet ne rata toliko več...


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: zoey , četrtek, 21.04.2005 : 14:42:26
Če jaz tam moji 3mesecni psički pojest 50g briketov,se potem tako napije vode,da komaj hodi,če pa ji dam 150g kuhane hrane,pa ni praktično nič napihnjena(iz tega sklepam,da ima precej bolj poln želodec po duhi hrani kot po kuhani). Enkrat mi je en briket ponesreči padel v lijak in ostal tam cez noc-zjutraj je bil namočen najmanj 2krat večji kot suh... ::)


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: maja01 , četrtek, 21.04.2005 : 21:41:32
o ja. Namoceni briketi se posteno napihnejo - sigurno so vsaj 2x vecji kot suhi . Ker sem videla kako izgleda, ce se to zgodi v zelodcu, jih od takrat naprej vedno fino namocim (skoraj raztopim) preden jih Spela dobi za jesti.
m.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: sanci_cat , nedelja, 01.05.2005 : 16:55:10
Moj naj bi moral na dan dobivat 350 gramov briketov, to sta dva jogurtova loncka. Eden jogurtov loncek pa ravno pokrije dno njegove sklede.

Je pa pri njemu tako, da mu zadostuje in ni lacen, isto kot ko mu damo kuhano hrano. Aja, hranimo ga 2x dnevno.

Briketi po mojem, so isto kot recimo kosmici-tudi ti se napihnejo v zelodcu in ne cutis lakote.


Lp, Sanja


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Yo , nedelja, 01.05.2005 : 17:07:46
Se pa se mi zdi absolutno premalo....saj, če sledim napotkom bi moj Tai lahko pojedel le 30 g briketov na dan, v primerjavi 150-200 g kuhane hrane!!!

Poglej, koliko je vode v kuhani hrani, pa ti bo vse jasno  ;)


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Uma , četrtek, 05.05.2005 : 12:01:52
Jaz sema ravno ugotavljam, da so te količine hrane na vrečkah za mojo tamalo absolutno pretiravane, ne poje niti polovico tega kaj piše na vrečki in ima čisto normalno telesno težo za svojih 6 mesecev, raste in se razvija. To o tem koliko se napihnejo ali ne pa je itak relativno, da bolj ne more bit. Pes že sam ve, kdaj mu zadostuje hrana in kdaj je še lačen, zato jaz moje ne silim z nekimi fiksnimi urami obrokov, ampak ji zjutraj enostavno nastavim hrano in zvečer vzamem, pa poje kolikor ji paše, zvečer pa malo stehtam koliko je pojedla, da imam približno občutek. Pasji želodec se pomoje prilagodi prehranjevalnim navadam, le prevelikih sprememb ne sme biti, te pomoje lahko škodijo!


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Busy Bee , četrtek, 05.05.2005 : 12:17:28
Jaz sem ga skusala hranit po tistih merah na vreckah. Potem so mi pa rekli, da je presuh. Sedaj ga hranim po obcutku, pa se mesam mu dve vrsti briketov, pa nikoli ne poje svoje dnevne doze - 600 g briketov.  Tiste merce na vresah so tako ali tako po mojem bolj orientacijske.

Namocenih briketov se tud pritakne ne. Sem ze problala - tud z juho, pa jih je vedno pustil.

Lp, Barbara


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: igormaja , nedelja, 15.05.2005 : 20:10:52
Pozdravljeni!

Pravkar smo nabavli bernardinca (+nemški ovčar ;D). Star je 2 mesca in me zanima, koliko, kokrat na dan in kakšno hrano mu je najbolj primerno dajat?? :-\

LP
Igor+Maja


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Ozzy , nedelja, 15.05.2005 : 21:16:19
Busy Bee ne nasedaj temu, da je presuh. Tudi moj je bil vedno presuh za veterinarja in smo povecevali dozo, dokler se mu niso zamastila jetra in se mu je hrana totalka uprla. Eni kuzki so med raztjo pac bolj suhi, drugi pa ne (tako kot ljudje). Tiste mere, ki so na vrecah so mere katerih naj bi se drzali in ce imas razlozeno kolko dat in je kvalitetna hrana, potem mu za zdrav razvoj ne dajes premalo.
Ce je ze dobil ta problem, da noce jest, jaz predlagam kuro z inekcijami b kompleksa. Obstajajo tudi tablete, a so za mladicke tezko prebavljive. Moj ni hotel jest nicesar, na koncu tudi kuhanega ne in smo se jokali vsak dan kaj naj, ker nismo imeli vec opcij, saj smo zanj kuhali, kupli vse vrste hran, ga pitali in ni pomagalo nic. Potem smo sli na to kuro in ze po prvi inekciji je dobil spet apetit. Kur je vec vrst (3 ali 5 inekcij - jaz sem sla na 5 in dala vse skupaj 7000sit). Je pa res, da ce se inekcija da nepravilno, je malo bolece, ker b kompleks, pece (moj je pri prvem vetrinarju jokal, pri drugih dveh pa niti mrdnil ni).

igormaja, ker je to zelo velik kuza se mu daje hrana 5x na dan, nato pri 5 mesecih 4x in tako pocasi zmanjsujete dokler ne pridete do 2x na dan za odraslega psa. Veliki psi imajo namrec velik prsni kos in zelo majhen visec zelodec in je bolj zdravo zanje, da dobivajo 2x na dan hrano.
Kupi mu najbolj kvalitetno hrano, ki vsebuje chondroitin in l-karnitin (pise na vrecah) in mislim, da imajo to vse boljse hrane in glej da bo za puppy large breed (za velike pasme, mladice). Edino Royal canin ima loceno maxi za velike pasme in giant za ogromne pasme in tudi ima loceno za mladice o 5 mesecev in za mladice nad 5 mesecev. Ceprav nekateri tudi ogromnim pasmam dajejo kar maxi ker naj bi imel giant prevec kalcija.
Upam, da sem dovolj naorno odgovorila, ce pa je se kaksno vprasanje...kar na plano z njim :)


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , nedelja, 15.05.2005 : 21:19:46
igormaja, ker je to zelo velik kuza se mu daje hrana 5x na dan, nato pri 5 mesecih 4x in tako pocasi zmanjsujete dokler ne pridete do 2x na dan za odraslega psa.

Ozzy, jaz bi te samo pri tej trditvi popravila ;) 2 meseca star mladiček lahko je samo 3x na dan. Je čisto dovolj. Pri cca. 6, 7 mesecev pa se en obrok ukine in do konca življenja ostanejo samo trije ;)

Lp Jana


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Battousai , nedelja, 15.05.2005 : 22:23:58
Jana in Ozzy... sicer so te informacije o stevilu obrokov zelo razlicne, vendar pa jaz osebno mislim, da 2 meseca staremu lahko dajes 5 ali pa 4 obroke (5 ce se ti ravno da; drugace pa mislim da ni potrebno), 3 pa je defenitivno premalo (pomisli, kolikokrat na dan je majhen otrok:))

ciao


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , ponedeljek, 16.05.2005 : 08:02:10
No, če je moja psica že pri vzreditelju imela samo 3 obroke, ne vidim razloga, zakaj bi pri meni doma morala imeti 4 ali pa 5 obrokov....

Lp Jana


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Ozzy , ponedeljek, 16.05.2005 : 08:18:17
Ja se strinjam z battousaiem...so razlicne informacije. Ce pomislis...vec obrokov, manj hrane na enkrat in manj napora za zelodcek na enkrat... Moj kuza je manjsi od bernardinca, pa je imel na zacetku 4 obroke, zdaj ima 3 pa je star 5 mesecev. Ne vem no... Boljse vec obrokov kot premalo.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Ivanhoe , ponedeljek, 16.05.2005 : 08:36:21
Potrebno je tudi paziti na to, da se mladiček po hrani ne giblje preveč. če se ima torej bolj živahnega kužka, je boljše da dobi manjkrat na dan (npr. 3x), in potem počitek.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Yo , ponedeljek, 30.05.2005 : 11:18:43
Potrebno je tudi paziti na to, da se mladiček po hrani ne giblje preveč. če se ima torej bolj živahnega kužka, je boljše da dobi manjkrat na dan (npr. 3x), in potem počitek.

Ravno nasprotno. V tem primeru se zato, da je ~elodec manj obremenjen daje ve
 obrokov po malem.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: jasminaj , petek, 23.09.2005 : 10:57:29
moj problem pa je tak, da je Johny full pozresen ::)
ze od malega mu dajem vecjo kolicino briketov kot je priporeocena. Ce kombiniram z kuhano hrano, brikete malo zmanjsam. Fora pa je v tem, da je vedno lacen, res vedno, tudi ko poje velik obrok, ce bi mu cez pet minut rekla pridi jest, bi ze spet bil celi veseli pred skledo. Večkrat na dan gre tudi pogledat posodico, ce je slucajnop kaj za jest, ter jo zacne prevračat, kao "lacen sem" ::). Stvar je pa taak, da več za jest mu ne upam dat, da se ne bo zredil, saj tako ze dobi več od priporocene kolicine. Pa me zanima , katera hrana je nasitna? Ker se mi res smili, ko bi vedno rad jedel. pa dobi magari porcijo pol kile, pa potem se vedno gleda posodico, pa lize, pa gleda mene, "kaj to je blo vse?!". Torej kaj predlagate kot dodatek, da ga nasiti? pa ne rečt briketov, ker je večji del njegovega jedilnika sestavljen iz le-teh ???


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Sammy , petek, 23.09.2005 : 14:30:08
kratek nasvet: daj mu normalno količino briketov, pol pa mu nekam skrij veliko kost, da jo bo dolgo časa glodal ... :) mogoče bi blo ok, mogoče ne ...


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: oli , petek, 28.10.2005 : 07:28:04
Pozdravljeni.
Moj  2 mesečni bernardinec je dobival 4 obroke na
dan .Zadnjič pa me je veterinarka vprašala, kolikokrat ga hranim in ko sem ji povedala , da 4 x, je rekla, da je za tako veliko pasmo to premalo-vsaj 5 do 6x.
Zdaj sem v dilemi.
Mi lahko kdo pove, pribl. koliko kg naj bi bernardinec pridobil na mesec?
Moj je pri 6 tednih tehtal 5 kg, pri 9 tednih pa 10 kg.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , petek, 28.10.2005 : 09:27:08
Oli, čisto odvisno. Vsi moji mladički so odšli od mene s 4 obroki na dan. Tudi moja psica je imela 4 obroke na dan, ko je  prišla k meni.

Glede teže je pa čisto odvisno. Moji so ogromni in so imeli pri 9-tih tednih od 12 do 14 kg. Sta pa oba starša velika. Moja psica (ko je bila mladič) pa je imela približno enako število tednov in kil (se pravi cca. 8 tednov-8 kg). Koliko naj bi pridobil na mesec?? Čim manj ;) Pes mora biti bolj suh kot debel. Čeprav moji mladički rastejo kot gobe po dežju: pri petih mesecih imajo že čez 40 kg :o Ampak na srečo niso debeli.

P.s. A je mladiček rodovniški? Od kod prihaja? Dolgodlaki, katkodlaki?


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: oli , petek, 28.10.2005 : 10:58:46
Mladiček Oliver ni rodovniški, je dolgodlak, prihaja pa iz Senovega.Drugač pa je cukr, priliznjen kar se le da.
Edino z grizenjem imava probleme, pa je že za piko boljši.
Katere brikete-znamko  mi priporočate?
Drugače mu dajem za jesti vse: brikete junior, kuhano meso, zelenjavo, riž makarone,skuto ,sadje, samo za mleko ne vem, ali je v redu ali ne.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Sammy , petek, 28.10.2005 : 14:37:17
oli, glede briketov (mislim, da bi morala vprašanje postaviti drugam, ampak ok):

imaš veliko napisanega tukaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,57.0.html).

sicer pa ima vsak pes svoje potrebe in zahteve glede hrane, zato jim ustrezajo drugačni briketi "kot sosedovemu". glede na to, da si v tem začetnica, pa še tole: na splošno pa velja, da briketi, ki jih lahko kupiš v vsaki samopostrežni ne pokrijejo vseh potreb psa po različnih snoveh in izzovejo različne reakcije (bruhanje, driska, alergija). zato je hrano za pse potrebno kupiti v specializiranih trgovinah za živali.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: lejca , petek, 28.10.2005 : 14:53:14
Mleko ni dobro za pse, po njem dobijo drisko.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , petek, 28.10.2005 : 14:56:49
Mleko ni dobro za pse, po njem dobijo drisko.
Nop, ne dobijo, če so ga navajeni ;)

Sicer pa na forumu piše veliko o prehrani (katera zelenjava ja, katera ne, katero meso, kateri briketi, količine vsega...). Samo malo se je treba potrudit. Zakaj pa "vzreditelja" ne povprašate o prehrani ??? A vam ni dal nobenih napotkov?


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Sammy , petek, 28.10.2005 : 15:38:03
A vam ni dal nobenih napotkov?

saj se ni za čudit, a ne?


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , petek, 28.10.2005 : 15:39:16
saj se ni za čudit, a ne?
ne :-\

Zakaj je pa pes brez rodovnika (a ste povprašali o tem)?


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: oli , petek, 04.11.2005 : 11:25:55
Psiček nima rodovnika , ker ga tudi starša nimata.
Meni dejansko to res ni pomembno, prej sem imela mešančka nemški-škotski ovčar in bil je super pes.
Žal smo ga morali dati pri skoraj 14 letih uspavati.
Moram pa  to reči, da ima Oliver velik pesjak, nikoli ne bo na verigi( tudi mešanček ni bil), kar ne morem reči za marsikaterega rodovniškega psa, žal.
Samo to hočem reči, da ni prav nič slabši, ker nima rodovnika.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Sammy , petek, 04.11.2005 : 11:54:06
Kdo pa kupuje rodovniškega psa za verigo? ???


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , petek, 04.11.2005 : 15:22:22
A pa ste se kaj vprašali, zakaj sta starša bila brez rodovnika? In kolikšna so tveganja za nakup nerodovniškega mladička?


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Sammy , petek, 04.11.2005 : 17:05:45
bina, to pa res več ne spada v to temo ;).


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: charli , ponedeljek, 07.11.2005 : 22:18:52
ojla, imam whippeta, ki je ful požrešen, kar je baje za to pasmo nenavadno no ampak moj pes je požrešen bolj kot katerikoli drug, sicer je suh ker pri prehrani oz.količni hrane pazim, ampak meni se zdi da je ta pes ful lačen, ker samo gleda kje bo kaj pobral po tleh in pojedel ali pa kaj  ukradel s kakšnega pulta. hranim ga z briketi nutro choice lamb&rice, včasih dobi tudi kuhan obrok, včasih brikete mešane s konzervo ali s tuno, skratka je itak vse od A do Ž.tudi količinsko se meni zdi vsega dovolj, ker ima pes lepo postavo.samo pes bi skoz jedel.ali mogoče obtaja kakšna stvar da bi se psu namešala med brikete ,da ni tako redilna in da bi ga nasitila, ker očitno so zanj namočeni briketi premalo. hvala za odgovore, ker je res težko gledati tiste žalostne oči kako te gledajo in skoz fehtajo za hrano.lep pozdrav


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bina , torek, 08.11.2005 : 08:59:23
charli, poskusi s sadjem in zelenjavo. Jaz sem svoji med brejostjo (ko je bila skoz lačna) dajala jabolka. Jih je pojedla okoli 5 na dan.


Naslov: Količina hrane dvevno
Poslano od: I_love_dogs , petek, 03.11.2006 : 08:13:39
Pozdravljeni ! Jaz imam sabo eno vprašanje za vas. Imam maltežana starega skoraj 3 mesece in točno 12 dni in je težak približno 2 kg in pol. Sedaj dobiva 3 obroke dnevno (vsak obrok po eno veliko žlico briketov.) Ampak mislim, da mu je to premalo samo nisem prepričana če mu je res. Ali mi lahko prosim kdo pove koliko mora hrane dnevno mora dobiti psiček, težak 2 kg in pol.

fuuuuuuul bi bla hvaležna za kkšn odgovor.

Lp, I_love_dogs ;)


Naslov: Re: Količina hrane dvevno
Poslano od: Nikolina , petek, 03.11.2006 : 08:19:35
Hm...moja je dobivala pri 3 mesecih obroke 4x dnevno.Mogoče bi bilo bolje in če bo začel obrok izpuščati mu ga ukini in boš takoj vedela,če so mu dovolj 3 ali 4 obroki :)


Naslov: Re: Količina hrane dvevno
Poslano od: I_love_dogs , petek, 03.11.2006 : 14:30:34
Ali mi lahko prooosim kdo pove kok hrane mora za cel dan dobit psiček star 3 mesece in točno 12 dni in je težek 2 kg in pol.


Naslov: Re: Količina hrane dvevno
Poslano od: Kalsang , petek, 03.11.2006 : 14:39:31
Točno količino boš našla v razpredelnici na embalaži briketov, s katerimi hraniš svojega kužka. Vsekakor pa naj ima še kakšen obrok več in ne samo briketov, temveč mu daj tudi kakšen mlečni obrok, najbolje skuto. Predvsem bi pa morala dobiti natančna navodila od vzreditelja.


Naslov: Re: Količina hrane dvevno
Poslano od: I_love_dogs , sobota, 04.11.2006 : 09:40:34
tnx :D


Naslov: Re: Količina hrane dvevno
Poslano od: Sammy , sobota, 04.11.2006 : 09:46:01
I_love_dogs, na tisti tabeli na vrečki od briketov je napisano, koliko mora kuža pojesti čez cel dan, torej moraš tisto deliti s številom obrokov (če je npr. 200 g : 4 = 50 g na en obrok), da dobiš koliko mu moraš dati v enem obroku. ;) Upam, da ti nisem preveč zakomplicirala ...


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , četrtek, 22.02.2007 : 17:50:37
Posvojila sem psa iz zavetišča, kjer verjamem da ni stradal. Vendar je kljub temu zelo suh (ne pretiravam, poznajo se mu medenične kosti) ter nenasiten. Sedaj že ve, kje je spravljena njegova hrana in se postavi pred omaro, pa do mene in tako naprej. Hranim ga 3x na dan, ker je imel drisko in mu dajem raje več manjših obrokov. Pes ima okoli 27 kg, danes je pokedel pol kg briketov! Poleg tega je zelo požrešno, hrano golta, preden mu postavim posodo na tla, se postavi pred mene in se bojim, da mi bo vse skupaj stresel iz rok. Skoči sicer ne, vendar.... Ker ni majhen, se ne bi rada z njim ˝tepla˝ za posodo. Sicer ni popadljiv, ko mu postavim hrano na tla, ga potrapljam po hrbtu in ne reagira.
Zanima me, ali naj ga nekaj časa hranim z večjimi količinami ali naj enostavno počakam, da ta grozna lakota mine.
Aja, tistega s sadjem ne morem prakticirati ker jabolk, banan ne je.
Hvala za pomoč


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: drobtinica , četrtek, 22.02.2007 : 18:16:50
Med fehtarjenjem in dejansko lakoto je velika razlika. Vem kako to izgleda, saj bi moja fehtala ves dan, pa bi bile potem širše kot daljše. Že itak sva na 46 kg (rotweiler).
Takoda, psu nikakor ne smeš dovoliti, da bi si drznil skočiti nate takrat, ko mu pripravljaš hrano niti mu ne smeš dovoliti, da bi negodoval, če mu želiš ti, kot vodnica, vzeti posodo s hrano.
Moj predlog, morda me bodo eksperti popravili. Hrani ga dvakrat na dan in sicer z briketi (če jih uporabljaš) in to v količini, ki jo glede na težo predlaga proizvajalec. Hrano daj v posodo, naj poje, kolikor hoče, potem posodo (ne glede na to, ali je še kaj ostalo notri) odstrani, popolnoma očisti in mu nov obrok pripravi takrat, ko si se odločila, da ga bo imel. Nič ne bo narobe, če ga poleti hraniš samo enkrat na dan, prav tako ne bo nič narobe, če mu kakšen dan privoščiš post. No, drugače je, če je imel drisko, ampak tu so ti že veterinarji svetovali, s čim ga hraniti.
Sicer je pa moja veliko na kuhani hrani.  V bistvu je vse, kar jemo mi, vendar strogo samo dvakrat na dan. Ker smo doma kar veliki konzumatorji zelenjave je ta skoraj vsakodnevno na njenem jedilniku. Če ne drugega, ji kuhano korenje, cvetačo in podobno zelenjavo dam med brikete.
Glede tega, ali je tvoj pes suh upoštevajoč njegovo pasmo in starost, pa naj presodijo veterinarji. Soseda ima nemško dogo, pri kateri medenična kost izstopa nam laikom že na pogled, pa je ravno prava po mnenju strokovnjakov.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , četrtek, 22.02.2007 : 18:59:20
Hvala drobtinica. Sier je priden, ko jaz jem ne fehta, je pa res da ponavadi jem za njim.
Posodo vedno vzamem ko poje ( ni šans, da bi v njej kaj ostalo) jo pomijem in pospravim. Hm, da bi mu vzela posodo s hrano... Priznam, da danes tega še ne bi naredila, ga ne poznam dovolj dobro. Zaupanje, obojestransko, se šele gradi. Pa ne me napast da mu ne smem popuščat, saj mu ne. Ampak pri hrani je pa konec.
Bom upoštevala priporočeno količino, suh je morda malo preveč, čeprav je mešan z dobermanom ki so itak bolj vitki.
Še enkrat hvala, če bo še kakšno vprašanje bom spet pisala ;).


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: popo , četrtek, 22.02.2007 : 19:19:22
Jaz ti proprocam da mu poskusas takoj vzet hrane medtem ko on je. zacni pocasi. Ko mu prineses posodico jo pocasi premikaj proti tlem, in takoj ko plane se vstanes in pocakas sekundo. Tako bo mu pocasi slo na zivce. Potem pa pocasi podaljsujes cas ko je posodica na tleh. Uvedes novo besedo s katero das psu vedet da lahko zacne jest. No, sele potem pa zacni s obcasnim jemanjem hrane medtem ko je.
Moja se ne krega ce ji vzamem posodico medtem ko je...hoce pa v tisti zadnji sekundi cim vec spravit v svoj gobcek in si naredit cimvecjo zalogo - kot hcek ;)

Drugace pa, moja tudi nonstop fehta, pa prav tako poje 450 g hrane na dan in ima 30kg (labradorka). En cas sem jo vedno ko je prisla fehtat (medtem ko sem jaz jedel) popravljal z ne, pa na svoj prostor, itd. Ni najbolj delovalo, plus tega sem en senvicic jedel tudi po pol ure in vec. No, zdaj pa naredim tak da jo ignoriram. mala se muli 15 minut, se vleze pred kavc, glavo pa polozi na rob in te gleda... hehe. Samo kr hitro ugotovi da to nima nobenega pomena in s tem nic ne doseze, tako da se prstavi drugam in zadrema. ;)

Lp, marko


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , četrtek, 22.02.2007 : 20:30:38
Dobra ideja, popo, tole s počasnim spuščanjem posodice. Bom poskusila. Tudi jaz sem navajena, da psu lahko vzamem hrano, moja prejšnja kužica niti trenila ni. No, pa saj ni ideja da mu jemljem hrano, ko mu jo že enkrat dam, želim si le zagotoviti mirno hranjenje. Za oba ;).
Fehta pa na srečo ne. Malo pogleda pa je.
Hvala za ideje in lep večer


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: popo , četrtek, 22.02.2007 : 20:47:22
Poskusi! mogoce pa rata ;)
pa se en popravek...v prvem stavku sem mislis da NE poskusas hrane takoj vzet. :D

lp, Marko


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Rossy , četrtek, 22.02.2007 : 22:19:51
takoda, tudi jaz imam psičko iz zavetišča, pri nas je 3 mesece in vem da je na začetku malo neprijetno ker ne veš kako bo pes reagiral v določenem trenutku. Tudi moja je bila zelo suha in problem je bil, da sploh ni hotela jesti, ampak sem ji vseeno 2x na dan dala hrano, če je pojedla je, če ni sem ji posodo vzela itd. Po dveh tednih so se stvari uredile in sedaj je pravi požeruh in na začetku je tako kot tvoj hotela začeti jesti še preden sem dala posodo na tla. S priboljškom sem jo naučila ukaza sedi in to počnem sedaj tudi, ko ji dajem hrano. Ona bi najraje planila ampak dokler ne da sedi ne dobi hrane in sedaj že ve. Posode s hrano ji sicer še nisem vzela ji pa medtem ko ona je vzamem posodo z vodo in jo zamenjam, potem, če ji kakšen briket pade ven ji ga poberem in dam nazaj v posodo, včasih jo pobožam, v glavnem  nekaj šarim okoli njene posode in še nikoli ni zarenčala ali pokazala zob, tako da mislim da tudi če bi ji vzela posodo ne bi odreagirala napadalno. Jaz nisem nek expert, kajti tudi sama se še vedno učim, povem samo kako sem se jaz lotila stvari.
LP


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , petek, 23.02.2007 : 08:51:38
Marko, saj tega niti ne bi poskušala  :) imam preveč rada svoje roke ;D.
Rossy, tako nekako se trudim. Sedi in se vsede, oziroma nakaže potem pa - joj sm lačen a boš že enkrat dala to papo al kaj? ;D In verjetno je res, da takoj na začetku ne moreš pričakovati da ti bo kuža zaupal, saj te niti ne pozna, niti ne veš, kaj se mu je dogajalo. Poskušam skombinirat vzgojo in pridobivanje zaupanja naenkrat ker ne bi rada naredila začetniške napake ter mu dovolila obnašanja, ki bo vedno bolj moteče. Saj bo. Danes sem ga ene dvakrat opbožala medtem ko je jedel, po spodnji strani hrbta, ne preblizu glave in sklede ;) pa ni bilo reakcije.
Sicer je bila pa moja prejšnja kužica tudi slab jedec, z njo sem lahko delala kar sem hotela tudi ko je jedla tako da bom morala tole na novo vzeti.
Pridni ste, da mi tako svetujete, hvala! ::)


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Uma , petek, 23.02.2007 : 11:45:27
Jaz imam drug predlog - hrani ga zgolj z roko, tako bo vedel da je hrana odvisna od tebe, pa se nekoliko bos lahko  kontrolirala hitrost. Lahko tudi kombiniras z vzgojo, igro, itd.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , petek, 23.02.2007 : 12:14:29
Iz roke lepo vzame. Tako ga nagradim če je pride, npr hoja po cesti, sedi. Pol kile briketov z roko :-\. Bi me musklfibr ;D. Ja, za probat je.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Uma , petek, 23.02.2007 : 12:20:19
Razporedi cez dan recimo - rekla si da ga 3x na dan hranis, torej vzami za vsak obrok 150g briketov in se z njim ukvarjaj, uci ga trikce, itd. in na ta nacin porabi hrano. Korist je dvojna, se zabavala se bosta lepo.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , petek, 23.02.2007 : 12:24:19
Aha, pa res. Jaz tistih nagrad sploh nisem štela k dnevni količini. Joj, bom kregana da bom bajsija naredila iz tako elegantnega lepotca! ;D


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: takoda , nedelja, 25.02.2007 : 16:45:49
Nero je že malo manj požrešen, oziroma jedel bi še vedno non-stop, počaka pa že malo lažje. Ga pobožam ko mu postavim posaodo na tla in ni reakcije. Mali razbojnik bo ugotovil, da ima hrano samo zase in da mu ne bo treba biti nikoli več lačen!
Hvala vsem, ki ste mi pomagali.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Višavček , sreda, 02.12.2009 : 21:15:45
Živijo!
Jaz imam eno vprašanje.
Doma imam 3 mesece starega Višavskega terierja. Kolikšno količino gramov naj bi mu pribljižno dajala za vsak obrok??


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Jana , sreda, 02.12.2009 : 21:28:00
V cem pa je fora, da je treba v vecih temah postavljati enaka vprasanja?
Odgovori so na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,29017.msg611959.html#msg611959.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bart3x , torek, 27.03.2012 : 20:48:35
Ali obstajajo kje podatki/tabele koliko (gramov,kilogramov) riža, makaronov, mesa,... naj bi pes dnevno pojedel glede na njegovo težo?


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Nanook , sreda, 28.03.2012 : 06:59:54
Ne. Obstajajo pa tabele koliko vitaminov, mineralov, aminokislin itd. na kg teze na dan naj bi dobil pes. Tastare so tule (http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=15&page=44), tanove je treba kupiti (par sto dolarjev).


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bart3x , sreda, 28.03.2012 : 07:59:47
Hvala za tole,

pa vseeno, recimo po vaših izkušnjah... za 25kg psa
so tile obroki zadostni, preveliki, premajhni.
Npr:

0,5kg divjačine (mesa), 2 - 3 pesti riža,
400g tune, 200g makaronov,
300g osliča, 3 - 4 pesti riža,...


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Nanook , sreda, 28.03.2012 : 10:36:39
Aha, to je vsako posebej obrok? Odvisno od psa (aktivnosti, starost, metabolizem,...). Mojim je ca. 300g kuhanega mesa na dan + zelenjava + riz ipd. + en obrok briketov dovolj. Racunaj pa s tem, da je v kuhani/surovi hrani ogromno vode.

Ce zacne pes hujsat (in ni predebel), dajes vec; ce se zacne rediti (in ni presuh), dajes manj.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Nanook , sreda, 28.03.2012 : 11:27:50
Aja, se to. Ce nameravas hraniti izkljucno doma pripravljeno hrano in ne bos hranil kosti, bo manjkal kalcij. V takih primerih se ga dodaja ali v obliki tablet, najbolj simpl pa so zmlete jajcne lupine. Koliko ga moras dodat je odvisno od tega koliko ga je ze v hrani in koliko je fosforja. Razmerje med kalcijem in fosforjem naj bi bilo med 1.2:1 in 1.4:1 v korist kalcija.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bart3x , četrtek, 29.03.2012 : 10:02:03
Ma gre se za to da mamo probleme z alergijo...
antibijotiki, menjava briket, bla bla bla in ne gre na boljše, oziroma se ponovno pojavi ko je konec antibijotikov.

pes je zdaj zunaj pa nekaj časa bo jedu samo kuhano, ko  (če) bo ok spet 'še' brikete.


Hvala ti za odgovore Nanook!


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Nanook , četrtek, 29.03.2012 : 13:42:03
Pri alergijah je fino voditi dnevnik; samponi, praski, mehcalci, razna cistila, hrana (tudi dodatki), gnojila; zdaj tudi cveti kup zadev, tako da je to tudi lahko faktor.

Kar se hrane tice - pri izlocevalni dieti se nekaj tednov (razlicne info; tudi 8 tednov lahko) hrani en "mesni vir" in en vir "OH", po moznosti kaj takega, cesar pes se ni jedel. Brez dodatkov. Kasneje se zacne dodajati druge vire mesa, OH, zelenjave itd...


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Kikolina , četrtek, 24.05.2012 : 20:28:59
Jaz imam eno leto staro labradorko, prej smo jo hranili 2x na dan, in je bila prava bajsa, tako, da smo omejili obroke na 1x dnevno,  tako, da je zdaj malo shujšala. Vendar se mi včasih zdi, da skoraj premalo. Hranimo jo z briketi, in bi bila zelo vesela, če bi kak lastnik labradorca povedal koliko količinsko mu daje hrane. No lahko tudi kdo drug. :)


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Aponi , četrtek, 24.05.2012 : 20:47:49
Kikolina, zakaj ji še naprej ne daješ dveh obrokov in pač ustrezno manjših/polovičnih? Boljše je dva manjša, kot en večji.

Priporočena količina hrane je glede na idealno težo psa navedena na vreči. Količino je treba prilagoditi, ker nekateri psi bolj, drugi manj, izkoristijo pojedeno hrano.

Sicer pa se priporočeno količino hrane zmanjšuje za približno 30 %. Torej, če ima prekomerno težo, hrano zmanjšaš za 30 %. Če ni učinka, spet za 30 % itn. Moraš biti pa dosledna in tehtati hrano, določanje količine na uč ni ravno učinkovito. ;)


Naslov: KOLIČINA HRANE - spet...
Poslano od: vančka pomarančka , torek, 23.04.2013 : 07:16:16
Prosim za pomoč.
Naš 5-mesečni ciganček (mešaček) tehta zdaj 10 kg, na embalaži njegovih briketov, ki so namenjeni mladičem, pa je tabela samo za pse večje rasti (za mini in srednje pasme ni nič). Briketi so kvalitetni (zdaj res ne vem katera znamka), Pan jih ima rad, vendar imam občutek, da bi on še več pojedel kot mu damo.
Hranimo ga 3x dnevno in sicer zjutraj in zvečer po 50 g briketov (na Hillsovi embalaži piše, da naj bi tak pes (teža, starost) pojedel cca. 150-250 g/dan), popoldan pa kuhano (cca. 100 g kuhane hrane) ali pa spet brikete, odvisno. Pač... na dan dobi cca. 200 g hrane.

Imam pa občutek, da je 50 g briketov na obrok premalo. Pan sicer ni suh, seveda ni debel, ampak res ne vem... Berem, da nekateri že spuščajo popoldanski obrok, ampak mi to naredimo samo, ko gremo v šolo (da je tam lačen in se potem bolj potrudi za priboljšek).
Je pa res, da iztreblja po 2-3x dnevno, po čemer sem sklepala, da je hrane dovolj.

Ali mi lahko svetujete kako naj ugotovim ali je premalo, preveč, ravno prav? Od prejšnjega psa (velika mrcina) sem že namreč pozabila...

LP vsem...


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Klawdy , torek, 23.04.2013 : 08:42:14
Jaz se nikoli ne ravnam po tabeli na embalaži, ker ali so tam količine full pretirane ali pa premajhne. V glavnem nikoli ni ravno prav, ker je vse odvisno od aktivnosti in metabolizma psa. Jaz hranim vedno po občutku in sicer na začetku vzamem neko količino, ki se mi zdi kolikor toliko OK glede na velikost in starost potem pa psa redno pretipam in se glede na to odločim ali potrebuje večji ali manjši obrok. Jaz hranim 100-200g manj kot piše na embalaži, nekateri pa potrebuje kar precej večje količine.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: bamfel , torek, 23.04.2013 : 09:16:02
Vidiš, Klawdy mene je pa to neslo. Izkušenj nisem imela, bil je moj prvi pes. Lačen je bil non-stop. Fehtal hrano, da je bilo nadležno. Kljub temu, da ni nikoli dobil iz mize nič, je vsak dan poiskusil, če mogoče pa danes bo. Ko je bil star eno leto, so bila rebra zalita.
Od takrat dalje mu brikete tehtam. Razdelim na dva obroka. Če je le mogoče, poje cel obrok na kliker. Tako poje bolj počasi in dobi občutek sitosti. Drugače je pa naš sestradan do konca.
 Včasih gledam kako oddajo o psih. Sestradanih. Ko jim dajo hrano, pes plane in poje. Zraven pa modrujejo, ja, lačen je. Dejstvo je, da naš ni lačen, pa na hrano plane tako kot pes, ki je res lačen. Včasih ga je prav težko gledati, ko takšne surle dela, kot da bo izdihnil vsak čas.
So psi, ki mislijo, da so lačni ves čas. Naš je med takšnimi. Saj je enostavno v šoli, ko dela na hrano, doma je pa to nadležno.
Če vaša ni presuha, se bo potrebno sprijazniti z žalostnimi očki in ji kruto odmerjati hrano. Ali pa bo predebela. 


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: Klawdy , torek, 23.04.2013 : 09:42:21
Ja mi imamo tudi enega takega, ki je lačen 24ur na dan in bi pojedel kolikor bi dobil pa tudi, če potem ne bi hodit mogel. Imamo pa tudi enega, ki se mu pozna vsak gramček briketov preveč in pri njem res moram pazit, da je količina vedno enaka, drugače se mu takoj začne nabirat. Je pa seveda količina hrane in to kako hitro se pes redi precej odvisno od sestave briketov.


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: SinM , torek, 23.04.2013 : 09:54:04
Pri nas se ne tehta, pomagam si pa z mero (plastično šalčko/šalčkama).
Po deklaraciji bi ta-mala morala dobiti 300g+ za njeno kilažo, dobi cca. 120g.
Desc bi moral dobiti 400g+, dobi okoli 200g. Vsak poleg briketov dobi še eno večjo zajemalko za njiju kuhane hrane + priboljške.
Če bi hranila po deklaraciji, bi bila oba širša, kot daljša. Že tako nobenemu ne bi škodovala kakšna kilca manj.
Količina hrane je različna pri različnih psih. Odvisno od metabolizma in količine aktivnosti. Določanje je pa stvar "poskusov", kot je napisala Klawdy. Pa razlika je tudi zima/poletje.
Pri nas smo šli na dva obroka pri 6-ih mesecih. Pa obvezno je treba odračunati priboljške. Za požeruhe se obnese kong, ali pa posebna posoda, ki preprečuje goltanje.
Papcalo bi se pri nas 24/7, ampak morata boga prestradana kuŠka pač potrpeti s svojima trdosrčnima dvonožcema.  :-X :P
 


Naslov: Re: Količina hrane
Poslano od: maja01 , torek, 23.04.2013 : 11:09:33
Tabele na embalazi so vodilo. Obicajno so razdeljene na kolicine za bolj in na kolicine za manj aktivne pse.
Na zacetku, ko preides na eno hrano (se toliko bolj, ce je kuza nov in nimas predstave od prej kako reagira na priporocene kolicine) se je fino teh tabelc drzat, potem pa vidis kaj se s psom dogaja. Ce se prevec poredi, ustrezno zmanjsas kolicino, ce je presuh, dodas. Ce so odkloni preveliki, je vredno razmislit o menjavi hrane - za tiste, ki so kljub ogormnim kolicinam hrane presuhi, na kaj mocnejsega, pa tiste, ki se redijo ob "petih briketih", pa na kaksno light varianto (s predpostavko, da gre za psa, ki ima dovolj gibanja).

Vančka pomarančka - priporocene kolicine briketov se razlikujejo ne samo glede na znamko, ampak tudi na okus/verzijo hrane. Tako da si z napisom na Hill'sovi hrani nimas prav nic za pomagat, ce npr. hranis Orijen. In obratno. Pogledat bo potrebno na vaso embalazo in prilagotid kolicino. Ce je kuza v primerni kondiciji - torej ne presuh in ne predebel, potem je kolicina ok. Bi bilo pa, ce je res ves cas lacen, za rasmislit o hrani z nizjim glikemicnim indeksom. Ker pa niti sama ne ves s katero hrano hranite, bo tezko dati kaksne konkretne napotke.
m.