mojpes.net

o psih => Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni => Sporočilo, začeto od: oks , nedelja, 20.03.2005 : 09:34:20



Naslov: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , nedelja, 20.03.2005 : 09:34:20
dr. Matko po novem cepi kužone proti boreliozi, pa me zanima, če je kdo že cepil svojega psa? Ker moj kuža to bolezen že ima, sem imela velike pomisleke, ampak mi je bilo razloženo, da cepivo povzroči tvorbo protiteles in da ima pes lahko samo eno od mnogih oblik te bolezn, proti drugim pa ga cepiš in nimaš ničesar za izgubiti. Kaj mislite!? ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: mefisto , nedelja, 20.03.2005 : 10:25:32

Ali cepivo ščiti psa tudi proti ERLIHIOZI? V nasprotnem primeru je cepljenje samo deloma učinkovito, saj je potrebno vseeno še dodatno zaščititi psa.
Kakšne reference ima cepivo in ali so že narejene kakšne študije o eventuelnih stranskih učinkih?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.03.2005 : 10:26:37
S katerim cepivom pa? Proti B. burgdorferi?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Geri , nedelja, 20.03.2005 : 13:00:14
Mene tudi zanima več o tem cepivu, saj klopi že kar veselo prijemljejo na naše kužike! Vsak dan jih pobiram dol, pa čeprav sem uporabila frontline 14 dni nazaj... oks, prosim napiši več;)

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: big guy , nedelja, 20.03.2005 : 15:23:32
Hojla!  ;D

Nas tudi zanima kaj o tem cepljenju...a to cepijo že povsod ali samo ta dr. Matko? Našega smo cepili 6 let nazaj proti boreliozi (sam to še v ZDA, kjer je to že dolgo praksa), pa ni bilo nobenih stranskih učinkov.

LP  ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.03.2005 : 22:17:16
Hojla! ;D

Nas tudi zanima kaj o tem cepljenju...a to cepijo že povsod ali samo ta dr. Matko? Našega smo cepili 6 let nazaj proti boreliozi (sam to še v ZDA, kjer je to že dolgo praksa), pa ni bilo nobenih stranskih uèinkov.

LP ;)

Cepivo->Fort Dodge? Bacterin ali OspA cepivo?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , ponedeljek, 21.03.2005 : 13:16:39
Žal ne vem kakšno cepivo se uporablja...ne ščiti pa pred erlihiozo. Seveda je potrebna tudi druga zaščita! ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , ponedeljek, 21.03.2005 : 13:23:46
Merilym, francosko cepivo od Merila iz Lyona...po zdajšnjih informacijah!


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: big guy , ponedeljek, 21.03.2005 : 14:46:24
Cepivo->Fort Dodge? Bacterin ali OspA cepivo?

Ne vem točno, ker se jaz iz zdravstvenega lista ne znajdem ravno dobro (napisani so tipi cepiv in proizvajalci (tudi Fort Dodge), sam ne vem točno več, kateri je bil za boreliozo), naši veterinarji pa tega cepljenja takrat niso prepisali v našo, slovensko knjižico, ker tega cepljenja pri nas niso še opravljali...

LP


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 21.03.2005 : 15:00:49
Hvala obema.
Oks, jaz se zdravega psa ne bi cepila proti boreliozi, kaj sele psa, ki to bolezen ima. Je tole cepivo cisto prevec kontroverzno in neraziskano, da o temu, proti cem dejansko sciti in kaj se dejansko pojavlja pri nas (glede na moje info.), sploh ne govorim. Za mene je to samo se ena v vrsti popolnoma nepotrebnih zapravljanj denarja in predvsem tveganj zdravja lastnega psa. Moje mnenje.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 21.03.2005 : 15:21:48
Pa ni sam dr. Matko na predavanju kluba bernskih plansarjev rekel, da je cepivo se v fazi testiranja in da sciti le proti dolocenim vrstam borelije, ki jih pri nas ni. Mislim, da je rekel, da je cepivo francosko - torej narejeno "za francoske klope". Meni se tudi zdi bolj kot ne metanje denarja stran in tveganje zdravja zivali. 
m.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 21.03.2005 : 15:41:22
Mnja, bo treba nosit kaj za pisat sabo na predavanja (izven faksa). :) Vem, da je omenjal cel kup stvari, ampak mi trenutno po glavi hodi samo PCR. ::)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , ponedeljek, 21.03.2005 : 17:26:10
Kolikor je meni znano je na predavanju omenil, da cepivo ščiti le pred določenimi vrstami borelioze in zato pač ni 100% učinkovito. Baje ni nikakršnega tveganja...kot recimo pri cepivu za steklino! :o


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 21.03.2005 : 17:38:07
Tveganje je, tako kot pri vsakem cepljenju.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Chris , ponedeljek, 21.03.2005 : 18:11:38
Ceplenja sux.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 21.03.2005 : 22:21:56
Ne vem toèno, ker se jaz iz zdravstvenega lista ne znajdem ravno dobro (napisani so tipi cepiv in proizvajalci (tudi Fort Dodge), sam ne vem toèno veè, kateri je bil za boreliozo), naši veterinarji pa tega cepljenja takrat niso prepisali v našo, slovensko knjižico, ker tega cepljenja pri nas niso še opravljali...

LP

A se mogoce spomnis, ce je kje pisalo Lymevax ali pa Prolyme?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , torek, 22.03.2005 : 09:36:11
ja, sej to sem mislila...da tveganje itak obstaja pri vsakem cipljenju, samo je baje pri cepljenju proti boreliozi manjše kot pri tistem proti steklini! ::)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , torek, 22.03.2005 : 10:37:50
Hehehe, tisti hrcki v studiji se verjetno ne bi strinjali. ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , torek, 22.03.2005 : 10:39:40
Oks, saj to ne razmisljas, da bi cepila Oksa, a ne? Oks s svojimi epi napada nobenega cepiva ne bi smel videti niti od dalec in to bi moral vedeti vsak veterinar, ce ne zaradi drugega, pa zato ker to pise na vsaki steklenicki cepiva. O povezavi med epi napadi in cepljenji je pa itak napisanega in dokazanega ze na tone materiala.

Da pa cepivo proti boreliozi nima nobenih posledic, pa tudi ne vem, kdo si je zmislil. Samo kdo, ki mu mocno disi easy money! Celo FDA ni mogel spregledati vseh cudeznih avtoimunih artritisov ...

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , torek, 22.03.2005 : 11:26:17
Sem v fazi kritičnega razmišljanja :-\...za steklino sem se že odločila, da ne bomo cepili ;), zdej samo ne vem kaj naj s kužnimi boleznimi in boreliozo naredim. Ima kdo kakšen uporaben link o delovanju cepiv na imunost in klapanju z ostalimi boleznimi? To, da piše na cepivo, da se psa z epilepsijo ne sme cepiti, pa prvič slišim :o Mene namreč nihče ne posluša ko jim to razlagam...očitno rabim materiani dokaz!!!!!! >:( >:( >:(


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: TagTu , torek, 22.03.2005 : 11:37:06
Mogoče ti bo tole kaj v pomoč

http://www.canine-epilepsy.com/Resources.html


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , torek, 22.03.2005 : 11:44:08
Na cepivu pise, da se lahko cepi samo zdravega psa, kar pa pes z epi napada ali pa samo z vnetimi usesi zagotovo ni. Ceprav se mi zadnje case zdi, da jih na veterini ucijo drugace.

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: maja01 , torek, 22.03.2005 : 11:47:57
To, da piše na cepivo, da se psa z epilepsijo ne sme cepiti, pa prvi? slišim :o
Cepi se lahko samo zdrave pse!!! To pise na skatli s cepivom. Itak pa vsa ta cepiva "drzijo" precej casa. Vecina njih kar vse zivljenje psa.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , torek, 22.03.2005 : 11:54:09
Sem v fazi kritiènega razmišljanja :-\...za steklino sem se že odloèila, da ne bomo cepili ;), zdej samo ne vem kaj naj s kužnimi boleznimi in boreliozo naredim. Ima kdo kakšen uporaben link o delovanju cepiv na imunost in klapanju z ostalimi boleznimi? To, da piše na cepivo, da se psa z epilepsijo ne sme cepiti, pa prviè slišim :o Mene namreè nihèe ne posluša ko jim to razlagam...oèitno rabim materiani dokaz!!!!!! >:( >:( >:(

Daj Oks, ne seri s "toto boreliozo". ;) ;D Kuzne bolezni-cepiva-drzijo se pa jos, razen lepto. pri kateri je pa itak vprasljivo proti cemu dejansko sciti (ni samo ena ali dve "vrsti" lepto...). Cepljenje proti boreliozi je stran vrzen denar, stranskih ucinkov je odlocno prevec (celo tanajbolj zagrizeni zagovorniki cepljenja priznavajo to!), smiselno je MORDA v ZDA, pa se to samo v tistih tanajbolj okuzenih predelih, kjer ima pes res OGROMNO moznosti, da fase B. burgdorferi (pri nas je ta moznost menda zelo majhna, saj sta glavna povzrocitelja B. afzelii in B. garinii-to se preverjam).
Linka ti ne morem dat, ker je zadeva copyright, gre pa za povzetek/clanek (okej, micken vec clankov...) ;) o trajanju imunosti in ucinkovitosti cepiv, boreliozi (diagnostika, potek bolezni, nekaj tudi o cepivu).

Mimogrede, koliko stane to pasje cepljenje proti boreliozi?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Breza , torek, 22.03.2005 : 11:58:54
Hmmmm...zanimiva je tale debata o cepljenju proti boreliozi za pse!  :o

Sploh zato, ker me zanima, ali obstaja pri nas tudi cepljenje za ljudi.

Ko sem se šla cepit proti klopnemu meningitisu, so mi na Inštitutu za varovanje zdravja prav prijazno pojasnili, da so nekaj let nazaj sicer razmišljali  tudi ocepljenju proti boreliozi, vendar pa so zdaj ugotovili, da to ni smotrno, saj je pri nas (oz. sploh v Evropi) čisto preveč različnih vrst virusov, ki vsako leto veselo mutirajo. Cepljenja se dogajajo bojda samo v ZDA, kajti tam poznajo eno samo obliko virusa borelioze.

Zgleda, da smo glede virusov na stari celini bolj demokratični.  ;)

Citat
Sem v fazi kritičnega razmišljanja ...za steklino sem se že odločila, da ne bomo cepili  
Hmmm..ni mi jasno, kako lahko s tem prideš čez, saj zahtevajo potrdilo o cepljenju na vsaki pasji procesiji in tudi na vseh prehodih čez mejo. Če pa ti kuža slučajno skuha kako neumnost, pa je sploh cel hudič, če cepljenj nimaš poštimanih...  :-\

Želim lep pomladanski dan in čim manj klopov!  8)

B.



Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , torek, 22.03.2005 : 12:03:50
Za cepljenje proti steklini velja isto kot za ostala cepljenja - obvezno je samo za ZDRAVE pse, ostalih se po navodilih proizvajalca/-ev ne sme cepiti. Obstaja cisto legalna pot. Ja, saj vem, da samo se to manjka, da kaksen od proizvajalcev zadevsno umakne z embalaze.

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , torek, 22.03.2005 : 12:04:53
Hmmmm...zanimiva je tale debata o cepljenju proti boreliozi za pse!  :o

Sploh zato, ker me zanima, ali obstaja pri nas tudi cepljenje za ljudi.

Ko sem se šla cepit proti klopnemu meningitisu, so mi na Inštitutu za varovanje zdravja prav prijazno pojasnili, da so nekaj let nazaj sicer razmišljali  tudi ocepljenju proti boreliozi, vendar pa so zdaj ugotovili, da to ni smotrno, saj je pri nas (oz. sploh v Evropi) èisto preveè razliènih vrst virusov, ki vsako leto veselo mutirajo. Cepljenja se dogajajo bojda samo v ZDA, kajti tam poznajo eno samo obliko virusa borelioze.

 ;D :D ;) 8)  Testiranja potekajo, ne vem, ce so kaj ze spustili naprej (presneti hrcki, kar nocejo biti zdravi... ;)). A tisto zgodbico o teksaskem veterinarju poznate? :D


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Breza , torek, 22.03.2005 : 12:09:23
Katero zgodbico?  :o


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , torek, 22.03.2005 : 12:09:37
A tisto zgodbico o teksaskem veterinarju poznate? :D


Pa tisto o norem zdravniku humane medicine, ki je leta 2001 ponudil 20000 dolarjev tistemu pediatru, ki spije samo tisto, kar gre v cepivo poleg taksnih in drugacnih virusov, brez samih virusev. Ponudba se velja.

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , torek, 22.03.2005 : 14:58:52
TagTu: Tale tvoj link precej dobro poznam. Žal tudi praktično! ???

To, da cepljenja držijo zelo dolgo vem, da velja..
Breza...vse se da...predvsem če imaš psa z dvema kroničnima boleznima. Niti slučajno ga ne bom matrala še s cepivom proti steklini :o
Za cepljenje proti boreliozi ste me prepričali...
Dodajam še en precej uporaben link...
http://www.vetinfo.com/dogvacc.html#Lyme%20Disease%20Vaccination


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Breza , torek, 22.03.2005 : 15:34:33
Aha....že razumem! Cepljenje je obvezno samo za tiste, ki imamo to "smolo", da imamo zdrave pse.  ;)

Za pse, ki niso ravno pri zdravju pa verjamem, da zna biti cepljenje precej obremenjujoče...


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Chris , torek, 22.03.2005 : 15:55:53
Citat
Da pa cepivo proti boreliozi nima nobenih posledic, pa tudi ne vem, kdo si je zmislil. Samo kdo, ki mu mocno disi easy money! Celo FDA ni mogel spregledati vseh cudeznih avtoimunih artritisov ...

Še kako res. Pa za čudežne avtoimune in druge artritise ni krivo samo cepivo proti boreliozi, so druga tudi, primer tisto s katerim cepijo otroke proti otroški paralizi....... Mislim, če bi vsak starš bil obveščen kaj se lahko zgodi (okvara tkiv, mišičevja, osrednjega živčevja itd.), bi se vsi kar hitro premislili, vendar žal še te možnosti nimajo....

Citat
Za pse, ki niso ravno pri zdravju pa verjamem, da zna biti cepljenje precej obremenjujoče...

Jok, pa pri zdravih tudi.



Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , torek, 22.03.2005 : 16:33:42
Katero zgodbico?  :o

Ah, en teksaski dohtar je "malce" pretiraval z raznimi zadevami, med drugim je lastnikom pokrov dvignilo tudi cepljenje proti boreliji, pa so se odlocili malce ostreje ukrepati in so ga tozili. Baje so dobili, stric je izgubil licenco. Zal nimam nobenega clanka/linka, tako da tole lahko vzamete z rezervo (lahko pa verjamete, kakor komu pase), imam samo prepis tozbe in nekaj komentarjev od sodnika (baje).


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , torek, 22.03.2005 : 18:37:47
Mislim, ce bi vsak stars bil obvescen kaj se lahko zgodi (okvara tkiv, misica, osrednjega zivcevja itd.), bi se vsi kar hitro premislili, vendar zal se te moznosti nimajo....



Tega je mene najbolj groza, da sploh ne vemo, s cim vse spikamo sebe, svoje otroke in svoje pse.

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: TinaZ , sreda, 23.03.2005 : 10:34:41
Sem bila do sedaj tiho, ampak ne morem biti več: a je kdo od vas, ki tako blazno zagovarjate, da se ne psov ne ljudi ne bi cepilo proti nalezljivim boleznim, pomislil, kakšne posledice imajo šele bolezni za organizem? Pa tudi to, da so včasih ljudje umirali ravno zaradi teh bolezni in da je tudi cepljenje pripomoglo k temu, da teh bolezni skoraj ni več oz. jih je zelo malo... Pričakujem seveda vse možne argumente (ki ste jih že tako lepo natrosili na te strani)... Dokler je cepljenje (steklina, za ljudi pa še vrsta ostalih cepljenj) obvezno po zakonu, se lahko "bunite" v nedogled, pa ne bo nič pomagalo  ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sreda, 23.03.2005 : 10:42:27
Kako ne bo pomagalo??? ::) Odločitev ali psa cepiš ali ne je še vedno tvoja! :)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: TinaZ , sreda, 23.03.2005 : 10:51:43
Ja, cepljenje proti kužnim boleznim je čisto naša odločitev (jaz osebno rajši cepim, kot da mi psica zboli za raznimi nadlogami), steklina pač ne- če greš čez mejo, na razstavo, na vzrejni pregled, bohnedej da pes koga ugrizne, pa ni cepljen,... proti steklini je treba cepiti, to sem mislila, da pač ni naša odločitev  ;) Se opravičujem, da sem malo zgrešila temo (ker je tu govora o boreliji), ampak taka tema se odpre skoraj pri vsaki bolezni- bom šla drugič raje na steklino  ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sreda, 23.03.2005 : 11:09:51
Ja, kot je bilo že velikokrat napisano in baje piše tudi na samem cepivu...drži cepivo proti kužnim boleznim precej več kot eno leto in je psa popolnoma nesmiselno cepiti vsako leto. Tudi pri steklini so izjeme: bolni psi. In takega imam doma...niti na kraj pameti mi ne pride da bi ga obremenjevala s cepivom. Zakon gor ali dol!!!! :-X


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , sreda, 23.03.2005 : 11:32:03
Tina, mislim, da nihce od nas, ki smo tule izrazili skepticnost do cepiv (vsaj zase in za Nanook lahko to z gotovostjo trdim), ne pravi, da cepiva niso naredila mnogo dobrega. Sem pa osebno zelo skepticna (na podlagi studij in raziskav) do potrebnosti vsakoletnega cepljenja, do potrebe po cepljenju proti nekaterim kuznim boleznim, do cepljenj z vecvalentnim cepivom, do sestave cepiv, predvsem pa do nenevarnosti cepljenja in ucinkovitosti in zato smiselnosti nekaterih cepiv. Se enkrat ponavljam, moja skepsa temelji na studijah in raziskavah, ne na namisljeni paranoidnosti ali celo skrtosti. Dejstvo, da bolnemu organizmu naredi cepivo vec skode kot koristi, pa ni nekaj novega. Ze samo novodobna praksa dajanja sredstev proti parazitom po cepljenju in ne vec teden ali dva pred njim na primer je dokazano obcutno zmanjsala ucinkovitost cepiv. Zal je moj racunalnik kaput in so mi linki nedostopni, vendar pa so stvari povsem dostopne vsakomur, ki bi se zelel o teh stvareh pouciti. Skratka, moj namen je samo ta, da se ljudje o stvareh poucijo in se odlocajo na osnovi dejstev, ne pa na osnovi tradicije.

Pa se to, res je, da nimamo prav dosti vpliva na cepljenje proti steklini, vendar pa ce nam, ki smo direktno vpleteni, ni do tega, da se o zadevi poucimo, se zadeva prav gotovo ne bo nikamor premaknila, saj sta farmacevtski in veterinarski lobi absolutno premocna in imata od vsakoletnih cepljenj cisto prevec dobicka, pa ali so potrebna ali ne. Zato je edini nacin, da se kdaj, dalec v prihodnosti, kaj spremeni v dobro psov (in v koncni fazi tudi nasih otrok), da se lastniki psov samo izobrazimo na tem podrocju.

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: TinaZ , sreda, 23.03.2005 : 11:56:25
Se strinjam, da se je treba poučiti. Pa tudi zagovarjam to, da se uvede (zakonsko) titracijske teste za steklino, kjer (najbrž pri večini) cepljenje ne bi bilo več potrebno. Ampak, kot si že napisala Peibie, lobiji so premočni tudi pri temu... Drugo pa je, če je pes bolan, v tem primeru se pa strinjam, da zanj cepljenje ne pride v poštev (če je bilo o tem govora že prej, sem žal spregledala)...

Glede dajanja tablet proti parazitov po cepljenju, se pa tudi meni zdi to čisti nesmisel. Zgleda, da se bom na koncu koncev še strinjala z vami vsemi  ;)  ::)  :)  :)  :)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: deteljica , sreda, 23.03.2005 : 12:03:59
ko imajo eni tolk pametnega povedat proti cepljenjem..
jaz vem , da sem imela v svojem življenju ene 10 psov, poznam jih več sto in nikoli nisem poznala nobenega ,ki bi zbolel za kugo, leptospirozo ali hepatitisom..tud nobenega ,ki bi imel kakšne grozne posledice po cepljenju izjema j eena mal abulica na mestu cepljenja...
moja mami jeimela štiri pse kot otrok...tkrat še niso cepili..trije so ji poginili v prvem letu zaradi kuge.....bilo je tragično ,pravi da so zelo trpeli in da je bilo grozno ,ker se jim ni dalo pomagat.....
Tudi ne poznam nobenega otro a,ki bi zbolel za paralizo, ali umrl za tetanusom...ali imel tragične posledice po cepljenjih..čeprav sem brala o nekaterih v rumenem tisku.......ampak brala sem iz prejšnega stoletja navodila zdravnikov ob tej grozni bolezni, ki spolh ni bila redka, kako gledaš kako propadajo gibalnne možnosti in ne moreš nič narest,samo geldaš in veš da se ne bodo več vrnile.....pa izjavo ene otroške zdravnice ,ki je rekla...da ko je samo enkrat v življenju videla umirat za tetanusom, ji še na misel ne pride ,da bi opustila cepljenja.......pa je bila zdravnik ,ki vidi vse sorte.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: deteljica , sreda, 23.03.2005 : 12:05:37
Se strinjam, da se je treba poučiti. Pa tudi zagovarjam to, da se uvede (zakonsko) titracijske teste za steklino, kjer (najbrž pri večini) cepljenje ne bi bilo več potrebno. Ampak, kot si že napisala Peibie, lobiji so premočni tudi pri temu... Drugo pa je, če je pes bolan, v tem primeru se pa strinjam, da zanj cepljenje ne pride v poštev (če je bilo o tem govora že prej, sem žal spregledala)...

Glede dajanja tablet proti parazitov po cepljenju, se pa tudi meni zdi to čisti nesmisel. Zgleda, da se bom na koncu koncev še strinjala z vami vsemi ;) ::) :) :) :)

Pa kog abriga steklina..važen je prispevek v državno blagajno


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Peibie , sreda, 23.03.2005 : 13:00:48
Nisem a priori proti cepljenjem, se enkrat pa ponavljam isto: 

Tina, mislim, da nihce od nas, ki smo tule izrazili skepticnost do cepiv (vsaj zase in za Nanook lahko to z gotovostjo trdim), ne pravi, da cepiva niso naredila mnogo dobrega. Sem pa osebno zelo skepticna (na podlagi studij in raziskav) do potrebnosti vsakoletnega cepljenja, do potrebe po cepljenju proti nekaterim kuznim boleznim, do cepljenj z vecvalentnim cepivom, do sestave cepiv, predvsem pa do nenevarnosti cepljenja in ucinkovitosti in zato smiselnosti nekaterih cepiv. Se enkrat ponavljam, moja skepsa temelji na studijah in raziskavah, ne na namisljeni paranoidnosti ali celo skrtosti.


Cepljenja se mi zdijo malo prevec resna tema, da bi pogovor o njih bazirala samo na psih in ljudeh, ki jih poznam (ceprav v koncni fazi lahko gremo tudi v to), oz. na rekla-kazala sistemu, ce pa se komu da brati samo linke, ki smo jih ze nametali (kapljica v morje), niti ni treba vzeti v roke kaksne imunologije, se lahko pogovarjamo.

Tina, mogoce bi se pa dalo zlobirati lobi, ki bi imel veliko od rednih titracij.  :D :D Ej, rajsi dam dvakrat na leto 20 jurjev za titracije, kot pa enkrat na leto 8 za cepljenje.  ::)

Lp, Mojca


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Chris , sreda, 23.03.2005 : 16:26:37
Citat
ali imel tragične posledice po cepljenjih..

Kdo pa je govoril tukaj o tragičnih posledicah, deteljica?? Lepo te prosim no ::). So pa posledice lahko precej neprijetne in komplicirane, lahko te zaznamujejo do konca življenja, kot sem že napisal, pa ti ni potrebno biti nič bolan pred cepljenjem, lahko samo izredno slabo reagiraš na cepivo. Sicer pa ti boš sigurno vedela ja ::)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , sreda, 23.03.2005 : 16:53:19
Pa kdo vam kaj hoce? TinaZ in deteljica, pac cepita za vse in svasta, magari vsak drugi mesec, do konca zivljenja (pasjega). Kaj me briga, saj ne gre za mojega psa. Ce pricakujete roman, seciranje, argumentacijo vsega kar sem zgoraj povedala-ni sans. Imam napisano, se vec imam v glavi, vsega skupaj verjetno vec kot 20 strani, pa vam tudi slucajno ne mislim pripopati semle gor (ali kam drugam); ostalo bo pri meni, ker se mi ne da pisariti npr. dr. Schultzu, ce lahko uporabim njegove clanke in studije. Jaz jih imam in to je to. Ostali pa pocnite kar hocete. Sem vam napisala mnenje; ce se strinjate, prav, ce se ne, tudi. Sva pa s Peibie na obeh forumih nametali cisto dovolj linkov, ki vas garantirano vsaj za en teden pribijejo na stol.
Ce vas zanima imunologija, priporocam Brockovo Biology of microorganisms (ne morem posodit, rabim za studij), kjer je (za moje pojme) fino razlozeno (pa se veliko slikovnega materiala).
Sicer pa-tako kot je Peibie napisala; nisem apriori proti cepljenjem, sem se dovolj dolgo piflala zadevo, da vem, da so storila mnogo dobrega. Ampak ker ljudje nimajo mere in ker je zmernost nekaj dobrega...smo zdaj tam, kjer smo.
O zakonih, pravilnikih, odlocbah....se grem pa v petek pogovarjat s pravniki.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: maja01 , sreda, 23.03.2005 : 19:13:48
se strinjam s Peibie in Nanook. Nisem apriori proti cepljenju, ampak vsakoletna cepljenja in cepljenja proti vsemu zivemu in nezivemu in to s cepivi, ki niso niti dovolj pretestirana in imajo obilo stranskih ucinkov, se mi zdijo pa traparija. Jasno, cepiva so naredila veliko dobrega, ampak mislim, da tudi tukaj, tako kot pri vseh receh, pretiravanje ne vodi v nic dobrega. V cepivih niso navadne zupce ali voda in so velik sok za telo. Tako zdravo, se bolj pa za bolno. Absolutno podpiram uvedbo obveznih titrov, pa da se ukine obvezno vsakoletno cepljenje od katerega imajo edino korist farmacevtski in veterinarski lobij.
Konec koncev dvomim, da bi kdo od vas sebe ali svojega otroka vsako leto zele cepiti proti crnim kozam, davici, oslovskemu kaslju in podobnim (hudim) boleznim.
m.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: KARMEN , četrtek, 24.03.2005 : 14:31:51
Jaz moja dva, tako kot prejšnjega psa, redno cepim z večvalentnim cepivom (poleg stekline, ki je itak obvezna), letos se odločam še za boreliozo, ker je na Obali v zadnjih nekaj letih kar pogosta bolezen, prijateljem je nekaj psov zaradi nje tudi poginilo, žal. Ko sem bila majhna, je naš pes, ki ni bil cepljen, v petem letu starosti zbolel za kugo, bolezen je bila huda, vendar je preživel. Sestri pa je kasneje škotska ovčarka zbolela za parvovirozo, deset dni smo jo vozili na infuzijo. Eden od zdajšnjih je bil ob posvojitvi okužen z odraslo obliko filarije, zdravljenje je trajalo skoraj eno leto (z zadnjim testiranjem krvi), stalo pa je pribl.100.000,00 sit, da o bolečinah in mukah ob zdravljenju ne govorimo. Mislim, da je preventiva vsekakor boljša od kurative, tako za psa, kot za skrbnika.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 08.04.2005 : 16:22:05
Oks, mogoce ves s katero borelijo je okuzen tvoj pesjan?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Lilit , petek, 08.04.2005 : 17:44:27
Jaz vseeno predlagam, da se malo pozanimate o tem cepivu proti boreliji... se lani je namrec veljalo, da se proti boreliozi cepiti ne da, ker je prevec razlicnih vrst borelije, za katero lahko zbolimo in zbolijo psi in da je zato nesmiselno, ker cepiv proti vsem tem vrstam se ni.

V ZDA je drugace, ker je tam samo ena vrsta borelije.

Preventivno cepljenje je ze uredu, samo ce zmanjsa moznost obolenja za samo 10%, recimo, bi jaz imela pomisleke.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sobota, 09.04.2005 : 13:36:35
Nanook!
Oks ima Lajmsko borelioz! Sva se odločila, da se cepljenju odpovemo... :-[


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , sobota, 09.04.2005 : 13:42:21
Ze ze, ampak a gre za B. burgdorferi, garinii ali afzelii?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sobota, 09.04.2005 : 14:21:12
Kako???? Kje pa to piše? Meni na izvidih piše samo Lajmska... :o


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Lilit , sobota, 09.04.2005 : 14:25:11
Lajmska (lyme) borelioza je bolezen.
Nuki pa zanima, ce ves, katera vrsta bakterije jo je povzrocila. :)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sobota, 09.04.2005 : 14:31:19
Sej ravno to sprašuejem...kje piše za bakterijo???? :o Imam pred sabo izvide in piše samo LB in število titer... :-[


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , sobota, 09.04.2005 : 15:24:27
Oks, brez panike. Ce ne pise, potem verjetno niso dolocali, so samo "pogledali titre". Ce se ne motim, je dolocanje do vrste pri tej skupini bakterij kar problematicno (bolj kot ponavadi), pa me je vseeno zanimalo, ce so sli in dolocili.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sobota, 09.04.2005 : 19:10:34
Oks, brez panike. Ce ne pise, potem verjetno niso dolocali, so samo "pogledali titre". Ce se ne motim, je dolocanje do vrste pri tej skupini bakterij kar problematicno (bolj kot ponavadi), pa me je vseeno zanimalo, ce so sli in dolocili.
Hm..Nuki...kaj bi bilo drugače, če bi vedela vrsto bakterije? Mislim...saj način zdravljenja je enak, a ne?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , sobota, 09.04.2005 : 19:22:26
Kakor vem ne bi bilo glede zdravljenja nic drugace.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Lizika , torek, 19.04.2005 : 12:15:14
Kaksni pa so znaki oziroma simptomi da se je pes okuzil z boreliozo??


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sreda, 20.04.2005 : 07:56:31
Zelo različni in običajno popolnoma neopazni. Kuža lahko začne šepati (običajno), pri tem šepa vsakič na drugo taco (ko jo pretipaš jo ne umika, ker ga bolijo sklepi in ne mesto na dotik), postane apatičen, neješč, lahko dobi epileptične napade, ima povišano temperaturo...težko vstane. Sama preventivno kontroliram titer na vsake 4 mesece. :)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Lizika , sreda, 20.04.2005 : 11:17:33
sej to je ta bolerioza, ko jo klopi prenasajo a ne? bolj mal vem o teh boleznih... u glavnem moj kuza je mel klopa in zdj mene panika kaj ce se je okuzil...sej je bolj kot ne vse v redu z njim, je normalno, hodi tud normalno, samo nekam len je postal. vec spi kot ponavadi pa non stop bi se cartal pri meni, vseskozi mi leze v narocje,...
sej pravim lahko da se mi vse skup samo dozdeva, ker me skrbi ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , sreda, 20.04.2005 : 11:22:42
Ja bravo! :o O tem je bilo že toliko napisanega, da ne bom več  :-X


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Lizika , sreda, 20.04.2005 : 12:01:31
ja pardon, ker sem vprasala  :o


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Babalu , petek, 22.04.2005 : 20:26:10
Hmm,mogoce neumna pripomba..Laymska borelioza=klopni meningoencefalitis in ga pri nas povzroca Borelia burgdorferi.Nanook vrst borelij ki si jih ti omenila sicer ne poznam,vem pa da v slo niso prisotne anserina in thelieri.
Pri psu so vecinoma znaki paralize,boleci in otekli sklepi.Glede preiskav pa je seroloska preiskava bolj majava:"pozitiven seroloski test potrjuje stik z B.burgdorferi,negativen pa tega ne izkljucuje,ker je to antigensko labilen organizem".Ce ima pes klinicne simptome je se najbolj primerna gojiscna preiskava z vzorci koze,secnega mehurja,vranice.
Sicer pa je najboljse preventiva kaksna snov proti klopom in pa PREGLED po sprehodu!!!
"BORELIJA POTREBUJE PRIBLIZNO 24H,DA SE PREBIJE IZ CREVESNEGA EPITELIJA V SLINSKE ZLEZE(klopa seveda),TAKO DA TAKOJSNJA ODSTRANITEV KLOPA BISTVENO ZMANJSA MOZNOST OKUZBE"
Drugace pa se se ljudi cepi le ce imajo za to bolezen riskantne poklice(veterinarji,gozdarji..) in jaz mojega psa sigurno nebi,saj so v vecini primerov kanidi le rezervarji teh mikrobov.
Lp


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 22.04.2005 : 20:59:31
Hja, moji podatki so taki: borelijo pri nas (v Evropi) povzrocata v vecini primerov drugi dve vrsti iz skupine B. burgdorferi s. lat., B burgdorferi s. str. je v manjsini.

Tole

Citat
Laymska borelioza=klopni meningoencefalitis

mi pa ni cisto jasno. Kaj mislis s tem?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Babalu , sobota, 23.04.2005 : 10:27:36
Lymska bolezen s.borelioza je pac ime , ki ga je bolezen dobila ob odkritju(Connecticut-Lyme mesto),pri nas pa jo imenujemo klopni meningoencefelitis:tudi cepis se proti k.meningoencefalitisu.
No pri nas so bili bolj skrti ...mi smo omenjali samo B.burgdorferi brez podvrst,pa baje da je toliko labilen organizem in pride lahko do toliko razlicnih sevov,da v glavnem ni vakcine ki bi ucinkovito scitila.Tako da cepljenje pesjana kar odpade.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , sobota, 23.04.2005 : 11:49:31
Hm, si prepricana? Kajti meningoencefalitis ima lahko vec povzrociteljev-bakterije, viruse, lahko je tudi "asepticno". Povzrocitelj borelije je ze omenjena bakterija, medtem ko za glavnega povzrocitelja meningoencefalitisa pri nas ponavadi navajajo virus (flavivirus).


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Babalu , sobota, 23.04.2005 : 14:16:17
Bravo!!!To pa je to...lahko bi me ze izucilo da naj ne verjamem vsega kar kaksen profesor omeni....Imas popolnoma prav.Borelioza in k.meningoencefalitis ni isto,sicer pa so tudi posledice borelioze lahko vnetja moz.ovojnic.Torej NI cepiva za boreliozo,JE pa cepivo za k.meningoencefalitis.No,hvala...to bo nekaj kar se mi bo za vedno vtisnilo v spomin.;)
Se opravicujem za napakico....
Lp


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , nedelja, 24.04.2005 : 08:52:16
Zdej pa meni ni popolnoma nič več jasno!!!! Kako je lahko cepivo proti meningitisu, če se pa cepi proti boreliozi!? :o


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , nedelja, 24.04.2005 : 09:09:36
Oks, Balu je zamesala klopni meningitis in boreliozo.
Cepivo proti klopnemu meningitisu, ki ga povzroca virus, obstaja, vendar pa je povzrociteljev meningitisa vec (virusi, bakterije).


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Babalu , torek, 26.04.2005 : 08:32:08
Ja ja sem malo pobrkala,vendar samo to da sem inacila boreliozo in klopni meningitis.Vse kar sem napisala pa drzi za boreliozo,tako da ne vem kako se lahko cepi proti njej.Normalno pri cloveku po prvih znakih (to je na zacetku eritema migrans-rdec flek okoli vboda klopa) sledi le terapija z antibiotiki.
No ce ima kdo novejse podatke naj mi razlozi kako naj bi to cepivo proti boreliozi sploh delovalo.
Lp


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.04.2005 : 14:22:05
Tisti, ki imate pesjane z borelijo-so postavili diagnozo le na podlagi titra ali so opravili se kaksno dodatno preiskavo (ELISA, western blott, PCR)?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: bina , četrtek, 28.04.2005 : 14:26:55
Pri Berotu je vzel kri, naredil hitri test. In čez 5 min so bili rezultati, da je pozitivno na boreliji. In to je to. Dobil je antibiotike (iste kot moja mami) in jih je jemal 12 dni. Po tistem ni imel več znakov borelije-trkam na les :-\ To se je pa dogajalo cca. 3 leta nazaj.

Lp jana


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.04.2005 : 18:24:56
Katere antibiotike je pa dobival, se mogoce spomnis (ali pa kdo drug)? Je dobil tudi kake kortikosteroide?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , petek, 29.04.2005 : 07:02:57
Oksu so vzeli kri, jo poslali v Mestni log in dobili smo samo rezultat titer...Pa seveda antibiotike za 7 tednov Clinofug! :'( Moj pesjan kortikosteroidov ni dobival!


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Babalu , petek, 29.04.2005 : 15:08:01
Oks,kaksni pa so bili znaki?Kako si opazil da je nekaj narobe?Da bom tudi sama bolj pozorna ker zdaj bo taka sezona :)
Se en link tako za prebrat
http://www.ezdravje.com/si/okuzbe/klopi/


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , ponedeljek, 02.05.2005 : 09:15:02
Najprej je nekaj dni šepal izmenično, enkrat na eno, drugič na drugo taco...postal je apatičen...čez kakšne 3 tedne se je pojavil epileptični napad in vsi veterinarji so bili prepričani, da je posledica borelioze...Baje je vedno tako, da ima med šepanjem tudi povišano temperaturo, nimi apetita... :(


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 02.05.2005 : 15:09:22
Antibiotik, ki zelo pomaga pri boreliozi je tudi Vibramicyin za tiste pse, ki slabo prenesejo Clinofug. Se mi pa zdi, da ga Krka ne izdeluje več. Je pač treba pogledat za isto kombinacijo k drugemu proizvajalcu.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: oks , torek, 03.05.2005 : 08:16:34
Ja, meni je že bilo rečeno tako, da Krka ne izdeluje več Vibramycina...


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: TjasaK , četrtek, 19.05.2005 : 08:46:09
Jaz sem lih vceraj, ko sem kuzata peljala k veterinarju vprasala, kako je s tem cepljenjem. Mi je pa rekel, da tega ne prakticirajo radi, da naj raje vzamem Advantix, ker glede cepljenja je tako, da je samo za doloceno vrsto Borelioze, ni popolna zascita pred klopi. Pa glede na to, da je iz ZDA je bolj namenjena tistim. Tako mi je po domace razlozil  ???


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , četrtek, 19.05.2005 : 09:51:58
Kateri vet. ti je to rekel? Lahko na privat.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: TjasaK , četrtek, 19.05.2005 : 10:19:35
Sure. Zakaj? Je kaj narobe?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: shaya , torek, 01.09.2009 : 15:21:10
Ali ima kdo kakšne podatke kakšne so kaj danes cene za test na boreliozo? Kri menda pošiljajo v Ljubljano in naj bi trajalo kar nekaj dni, da dobiš nazaj rezultate.

Hvala.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: sanco1a , torek, 01.09.2009 : 15:23:03
Za erlihijo in borelijo skupaj okoli 100€.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: shaya , četrtek, 03.09.2009 : 08:40:03
Hvala. Smo dali včeraj kri za testirat, točno 84 €. Vsak test je 42 €.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , sreda, 09.06.2010 : 16:37:01
Med brskanjem po clankih sem nasla tudi enega, kjer so se ukvarjali z razlicnimi cepivi in trajanjem imunosti. Preden ga spet izgubim: Merilym, LymeVax, ProLyme in Recombitek Lyme ->B. burgdorferi s.s., Biocan B ->B. afzelii in B. garinii.
Characterization of the humoral immune response in dogs after vaccination against the Lyme borreliosis agent A study with five commercial vaccines using two different vaccination schedules


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: SunnyDay , sreda, 16.06.2010 : 18:01:38
Vprasanje o cepljenju proti boreliji sem postavila zadnjic na "sprehodu" v Tivoliju veterinarju, ki je predaval na temo zascite in zdravljenja klopnih bolezni. Povedal je, da je zdaj cepivo "tapravo" in ucinkovito, ker je prilagojeno za nase razmere, ne vec za ZDA.

Ima se kdo kake izkusnje, info na to temo?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Zoia , sreda, 16.06.2010 : 19:11:48
Cepljenje psov
Za razliko od ljudi lahko pse zaščitimo tudi s cepljenjem. Na voljo je namreč cepivo, ki vsebuje evropski sev Borrelia burgdorferi sensu strictu (ta edini povzroča klinično zaznavno bolezen pri psih). Cepivo povzroči tvorbo specifičnih protiteles, ki povzročitelja borelioze, potem ko klop posesa nekaj krvi, onemogočijo že v telesu klopa. Delujejo namreč tako, da v prebavilih klopa preprečijo aktivacijo povzročitelja in prenos povzročitelja v slinske žleze klopa, tako da ne pride niti do vstopa borelij v telo psa. Pri prvem cepljenju psa sta potrebna dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca, nato pa vsako leto cepljenje ponovimo - najbolje pred obdobjem pričakovane največje aktivnosti klopov.

http://cm.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nedeljski/1042273058


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: miskica , sreda, 16.06.2010 : 19:14:13
Ja, točno tako je povedal tale veterinar zadnjič na sprehodu v Tivoliju. Skoraj dobesedno :)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: SunnyDay , sreda, 16.06.2010 : 19:37:38
Se spomnim, ja ;). Hvala za citat.
Dejstvo je, da zadnja 4 leta nisem nikogar slisala, da bi psa dejansko cepil (prej pa se je vec govorilo o tem, vendar tudi o relativno majhni stopnji zascite). Zato me je zdaj mal firbec.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: sanco1a , sreda, 16.06.2010 : 19:46:08
In kako je s cepivom pri psu, ki je že okužen z boreliozo? Pri nas se titer po skoraj enem letu, ko sem ga ponovno testirala, ni spremenil, je ostal zelo visok, pes pa povsem brez kliničnih znakov.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: miskica , sreda, 16.06.2010 : 19:50:40
To sem pa jaz vprašala. In tako cepljenje lahko prepreči novo okužbo, obstoječo pa pusti tam. (upam, da sem ga prav razumela)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: SunnyDay , sreda, 16.06.2010 : 22:04:48
Ja, za nazaj nima vpliva, preprečuje nove okužbe.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: zalarjeva , sreda, 16.06.2010 : 23:34:29
Pri nas se titer po skoraj enem letu, ko sem ga ponovno testirala, ni spremenil, je ostal zelo visok, pes pa povsem brez kliniènih znakov.
Mi lahko poveš kaj to pomeni? Še ena kura antibiotikov ali nič, če ne kaže znakov?
Glede cepiva pa: a potem, če slučajno ima borelijo, psa zdraviš in potem cepiš?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: maja01 , sreda, 16.06.2010 : 23:39:50
Meni psa, ki ima erlihijo ali borelijo, na kraj pameti ne pride ceit. Ampak vsekakor ... stvar posameznika.

Cepivo pa deluje (ce deluje) tako kot vsako cepivo - prevenira okuzbo ob stiku s povzrociteljem.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: zalarjeva , sreda, 16.06.2010 : 23:44:54
Meni psa, ki ima erlihijo ali borelijo, na kraj pameti ne pride ceit. Ampak vsekakor ... stvar posameznika.

Četudi kri ne pokaže več, ker si psa zdravil? Me samo zanima. ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 17.06.2010 : 07:54:08
Visok titer še po enem letu je dokaj običajna reč. Meni je bilo rečeno, da se je včasih testiralo takoj po zdravljenju, vendar so prišli do zaključka, da nima smisla, saj je bil titer ponavadi še vedno visok. Tudi po enem letu in več.

Ne, ne greš ponovno na antibiotike, če ni kliničnih znakov.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 18.06.2010 : 14:16:10
Vprasanje o cepljenju proti boreliji sem postavila zadnjic na "sprehodu" v Tivoliju veterinarju, ki je predaval na temo zascite in zdravljenja klopnih bolezni. Povedal je, da je zdaj cepivo "tapravo" in ucinkovito, ker je prilagojeno za nase razmere, ne vec za ZDA.

Ima se kdo kake izkusnje, info na to temo?

Se mi zdi, da se vsake nekaj let pojavi "novo" cepivo. :) Kaj pomeni prilagojeno na nase razmere?
Da vkljucuje (vsaj) tri vrste, se pravi B. burgdorferi sensu stricto, B. garinii in B. afzelii? Ali da vsebuje B. burgdorferi s. str. in se potem rece, da je pri nas samo ta? Ker namrec ni, pri nas gre vecinoma (ca 80-90%) za B. afzelii in B. garinii. B. burgdorferi s. str. pa ima cez 10-20% okuzb.

Performing the study in Europe, where the causative agent of Lyme borreliosis is not only B. burgdorferi s. s., but also B.
garinii
, B. afzelii and probably other species
, the need for heterogeneity in the immune response has to be considered. (Tőpfer, 2007)

V zgornjem clanku je govora o psih in nic ne pisejo, da bi bila B. b. s str. edini povzrocitelj.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 18.06.2010 : 14:17:58
pri nas gre vecinoma (ca 80-90%) za B. afzelii in B. garinii. B. burgdorferi s. str. pa ima cez 10-20% okuzb.


Misljeno na splosno, ce prav vem se je pregledovalo razlicna bitja (pse, ljudi tudi klope?). Pa Nemci so podobno pogruntali. Ce se da komu brskat, mislim da sem ze enkrat omenila?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: sanco1a , petek, 18.06.2010 : 14:30:56
Hvala, maja01, za mnenje .Sicer je Sančotova veterinarka tudi zelo skeptična do cepiva, ampak glede na to, da izumljajo vedno nove variante ...
In ne, zalarjeva, mi na kraj pameti ne pride, da bi psa spet dala pod antibiotike, če ni znakov bolezni,  okužba je sicer ostala, titer tudi (eno mnenje veterinarke je bilo, da  visoko število protitelesc sploh ni nujno slabo), pes pa je po počutju povsem zdrav.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Zoia , petek, 18.06.2010 : 14:33:07
Deluje na 4 seve od 17 pri nas prisotnih. Ne vem na katere, je pa to povedal en primorski veterinar.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 18.06.2010 : 14:37:47
Kako se imenuje cepivo in kdo je prozivajalec?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: alexy , petek, 02.07.2010 : 14:59:15
Proizvajalec je Merial cepivo se imenuje Merilym.

Zara je bila v torek cepljena s prvo dozo cepiva. Drugo dobi čez 1 mesec, potem pa sledi letna revakcinacija.

Če koga zanima...cena ene doze je 25€.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 02.07.2010 : 15:18:50
Hvala alexy. Tale je po mojih info samo proti B. burgdorferi s. s..

Zoia, si ti ziher, da je to cepivo, ki ga je omenjal un prim. veterinar, proti boreliji? Glede na stevilo sevov meni prej pade na pamet lepto.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: alexy , petek, 02.07.2010 : 15:23:30
Ja, zato ker samo Borrelia b. s.s. lahko povzroča klinično sliko lymske borelioze pri psih. ;)


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 02.07.2010 : 15:36:54
V ZDA ja, v Evropi zal ne.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: alexy , petek, 02.07.2010 : 15:44:44
Nanook naj bi bilo tudi v Evropi tako. Na tem letaku, ki sem ga dobila pri cepljenju piše to..


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: Nanook , petek, 02.07.2010 : 15:50:12
Kater clanek je pa citiran?


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: alexy , petek, 02.07.2010 : 16:05:17
Bom preverila pa ti javim.


Naslov: Re: CEPLJENJE PROTI BORELIOZI
Poslano od: tina , torek, 14.12.2010 : 18:32:35
Lep pozdrav. Samo nekaj na kratko o cepljenju protu boreliji. Pri nas ga na veliko promovirajo in bog daj da bi zaleglo ampak jaz sem rahlo skepticna glede tega. Imam namrec kolegico ki dela na veterinarskem institutu v Bruslju. Pred kratkim se je vrnila na kratek obisk in sva govorili ravno otem, saj je imel moj pes pred kratkim klopno bolezen (ne borelije) in sem se odlocila da ga pred temi stvarmi zascitim kolikor se le da. No skratka glede cepiva proti boreliji da ona ne ve ker ni to cisto njeno podrocje da pa bo ob vrnitvi v bruselj konatktirala ljudi iz tega podrocja pa mi javi. Po priblizno tednu od njenega odhoda dobim mail da v Bruslju nimjo pojma o nobenenem cepivu in da zanj prvic slisijo" ???? Ok jas sm pricakovala odgovor ali je ucinkovit ali ne ucinkovit ne pa da sploh nebi obstajal?? Se pravi kaj je zdaj to?? In ce dobro pomislimo zakaj ga pri velesposobni farmaciji ni za ljudi za pse pa so ucinkoviti?? Skrataka odgovor bruslja ucinkovitega cepiva proti boreliji za pse ni. Neglede na to katere farmacevtske hise je.  Ce ima kdo kasen drug odgovor na to naj ga prosim napise.