mojpes.net

o psih => Učenje vaj, veščin in trikov => Sporočilo, začeto od: DeeDee , ponedeljek, 09.12.2002 : 14:29:53



Naslov: DAJ GLAS!
Poslano od: DeeDee , ponedeljek, 09.12.2002 : 14:29:53
Kako bi lahko svojo psičko naučila, da zalaja na ukaz? Dobila sem že nekaj nasvetov, ampak nama ne gre najbolje. Največ kar uspem "stisniti" iz nje je tiho cviljenje. Punca je bolj molčeče sorte in le kdaj pa kdaj zalaja na kakšnega neznanega psa, če je tudi ta glasen. Takrat jo pa res ne bi hvalila in jo vspodbujala... :P


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: ewchy , ponedeljek, 09.12.2002 : 15:10:49
Tudi jaz sem mojega učila kar lep čas. Pomaga to, da jo razjeziš s kako priljubljeno igračo ali hrano. Pokaži ji, kaj imaš v rokah in skrij. Pa spet tako naprej zraven pa jo spodbujaj. Jaz mojega nikakor nisem mogla razjeziti in šele ko sem začela še jaz lajati  ;D je potem tudi on. Vzpodbujaj jo z besesami daj glas. Pomaga tudi, če je zraven kakšen kuža ki zna lajati na ukaz in da se od njega nauči.
Sedaj to učim našega ta malega razgrajača vendar nama nekot ne uspeva najbolje. Zapomni si, da moraš biti zelo vztrajna da jo lahko razjeziš. Nekateri se zelo hitro razjezijo in začnejo lajati, drugi, takšni kot sta npr. naša dva pa te samo butasto gledajo kaj hočeš od njih in na vsak način hočejo dobiti igračko, le zalajati nočejo. Ampak z nekaj truda tudi to uspe.
Mogoče še kdo pozna kakšno boljšo varianto?

Lp, Eva


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Tinka , ponedeljek, 09.12.2002 : 15:16:32
Živjo! Jaz sem mojega naučila glas z igračo in pasjo čokolado.  ;D ;D Oboje obožuje. Z igračo ga razigraš, potem mu jo pa skrivaš. Ko je čisto na preži, zalajaš, rečeš glas in mu jo daš. Potem pa samo rečeš glas, zalajaš in čakaš. Istočasno ga živciraš z igračo. Moj je nakoncu obupal 8) in začel lajati ko norec. :D Dobil je igračo in nagrado. Potem pa ponavljaš. Zdaj zalaj na ukaz. Če je igrača ali priboljšek na vidiku, še rajši.

Lp, Tina


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: DeeDee , sreda, 11.12.2002 : 11:52:25
Z veseljem sporočam, da od včeraj naprej naša psička laja na ukaz! :D
Lajat pa je začela, ko sem za hrbet skrila njeno najlubšo igračo in to ravno takrat, ko je bila najbolj razigrana. Malce je pomagalo tudi to, da sem še jaz zraven bevskala ;D
Na začetku je sicer bolj "jodlala" pa je kmalu razumela, da sem še najbolj vesela ob lepem in glasem "hov hov" 8) Seveda je takoj sledila nagrada in normalno, da si bo ukaz zapomnila, če potem dobi košček hrenovke. Vse za hrano! ;)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: ewchy , sreda, 11.12.2002 : 19:32:04
Super DeeDee pol vidim da ni blo problema. Sej na splošno ti psi kar radi lajajo in ni s tem večjih problemov. Moj starejši Mix kar komaj čaka da mu rečeš da naj da glas ker ve da temu sledi nagrada. Se spomnem smešnega dogodka ko smo šli v hribe in je bil Mix spuščen in je tam en gospod jedel sendvič. In Mix veselo pride k njemu, se vsede pred njega in ker mu nič ni dal, je on veselo kar zalajal in človek se je tako vstrašil, da mu je sendič padel iz rok, Mix ga je pa seveda pobral in pomljaskal.
Vama s psičko želim veliko vesaelja pri lajanju  ;)

Lp, Eva


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: VZ , četrtek, 12.12.2002 : 09:46:29
Moram rečt, da so se moji to kar hitro naučili. Izjema je samo starejša psica, ki se zanaša na gentelmanstvo samcev  :).


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Tara , četrtek, 12.12.2002 : 19:20:24
Jaz tega nikakor ne morem naučiti moje psičke.  :-[ Če skrijem igračko, za katero bi drugače tudi umrla  ::) , me samo butasto gleda in ni niti glasu od nje. Jaz pa lajam zraven kot en bedak...  ;D Še kakšen predlog?  ???


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Tamara , petek, 13.12.2002 : 13:12:46

Citat

Jaz tega nikakor ne morem naučiti moje psičke.  :-[ Če skrijem igračko, za katero bi drugače tudi umrla  ::) , me samo butasto gleda in ni niti glasu od nje. Jaz pa lajam zraven kot en bedak...  ;D Še kakšen predlog?  ???



Mislim, da je ona tebe naučila, da daj glas. ;D Pametna punca!


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: ewchy , petek, 13.12.2002 : 14:22:34
Tamara, zgleda da je to res glede Tare!!!  ;D ;D ;D

Tara, probaj se igrati z njo, zelo intenzivni potem pa ji predmet vzami in ga skrij za sebe. Spet ji ga pokaži in skrij. Pa jo zraven spodbujaj, še malo ti zalajaj.
V klubu tudi ni hotel en kuža lajati, tudi ovčar. (pri nas je pomembno, da znajo psi lajati, saj ponesrečenca nakažejo z laježem) in smo ga vzpodbujali in vzpodbujali ampak on ni lajal. Preprosto se mu je fučkalo za vse. Potem pa je enkrat njegova vodnica imela privezanega, zraven je pa bila še ena druga psička, ki zalaja na ukaz. Vodnica od Lunn-a (to je ta ki ni hotel lajati) je imela v žepu vampe. On pa je dobesedno nor na njih. In potem je ona rekla glas, psička je zalajala in dobila vampe, ker pa Lunn ni, jih pač ni dobil. In ona je spet rekla psički glas, dobila je vampe Lunn pa spet ne. In zgleda da mu je prišlo gor kaj mora delati in začel je lajati kot nor. In od takrat na ukaz takoj zalaja.
Ne vem, probaj še tako. Res pa je problem pri takih psih, ki so zelo mirni in se ne razjezijo hitro. Nekaj takega je Khan in ko ti skačeš tam okoli njega da bi ga malo razjezil te on samo butasto gleda.
Tara, upam da vama bo uspelo, držim pesti, ti pa drži še za naju s Khanom!  ;)

Lp


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: KAVKA , sobota, 14.12.2002 : 11:20:27
Ena fina je tudi, da se igraš s kužkom in ko je najbolj razigran z igračko splezaš nekam kjer te kuža lahko vidi ne more pa te doseči. Res mora biti zelo razigran!!! Dobro je, če imaš s seboj še nekoga, ki bo kužka prijel med tvojim begom na drevo. Pomembno je da ne doseže nagrade zraven pa mu ponavljaš ukaz "glas". Če doseže tvoje noge ni nič hudega, kajti moraš biti na takšni višini da lahko takoj ko kuža samo zacvili(to je za prvič) skočiš dol, pohvališ in nagrada-spet se igrata. Naslednjič spet sredi igre ponoviš isto kot prvič, le da kužka pustiš nekoliko dlje cviliti. Kuža se navadi, da bo dobil željeno igro, če se bo oglasil-zalajal.Tako postopoma podaljšuješ čas cviljenja oziroma lajanja. Vam povem ful dobra fora, samo vztrajen moraš biti in delati postopno. Ko kuža že laja ga ne smemo predolgo pustiti brez nagrade, dokler ukaza ne obvlada čisto. Takšne scene uporabljamo pri nas reševalcih kot je ewchy.
Veliko uspešnega učenja in igre želim!
KAVKA


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: laika , torek, 20.01.2004 : 11:31:54
Tudi jaz bi rada dodala mojo zgodbo, saj smo svojo labradorko ravno naučili lajati.

Ker do sedaj ni nikoli lajala, je bil to kar zalogaj. Ugotovili smo, da laja samo na sosede, ki so Američani in pa na našega mačka, če se noče igrati z njo (ta pa se nikoli noče).
Lotili smo se tako, da smo jo vsakič, ko je čez teraso gledala sosede in lajala na njih, spodbujali z ukazom: PRIDNA! DAJ GLAS!
Hitro je povezala, ampak samo pri vratih od terase. Nato smo jo počasi odmikali od vrat (meter za metrom) in jo istočasno vzpodbujali z igro in igračo.

No, v parih dneh je stvar obvladala. Sedaj laja na ukaz, kjerkoli in kadarkoli,  treba pa jo bo odvaditi lajanja na sosede, za kar se trudimo že zelo dolgo. S tem se smo se ukvarjali že prej, sedaj pa se bomo še bolj intenzivno. No, vmes pa smo za par dni zadevo izkoristili za učenje lajanja.

Lp


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: bina , torek, 20.01.2004 : 11:48:45
Naš Bero tudi kar dolgo ni lajal, potem sem ga pa učila tako, da sem imela hrano v roki in je moral zalajat, da je dobil hrano. No, in rezultat? Sedaj se dere 20 ur na dan! Laja za vsako malenkost, tudi če mu ne bi bilo treba ;D. Predvsem pa laja takrat, ko se našimuje njegova hrana ;D

Ko smo pripeljali psico sem mislila, da bo lajala že drugi dan (saj se psi učijo en od drugega). Ampak nič. Bina je čisto tih. Brze glasu! No, nekatere zvoke podobne laježu je spuščala takrat, ko je kakšen drug pes lajal (ampam ne domač). In takrat sem jo zelo pohvalila. Zato mi pa sedaj včasih na sprehodu laja na kakšnega psa. Doma mi pa še nič ne laja. Saj je kar bolje tako. Se že itak Bero dere za 5 psov  ;D ne samo za enega :P

Lp jana


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: flufi , torek, 20.01.2004 : 15:46:40
Pri povelju "Glas" delamo čisto vsi eno veliko napako: če učiš glas, potem uči tudi kontra, se pravi TIHO !

To še prav posebej velja za pse, ki precej radi bevskajo.

Učiš pa tako, da se igraš igrico: najprej poveljuješ GLAS in nagradiš, nato TIHO in nagradiš tišino. Tako kar nekaj časa "preklapljaš" stikalo GLAS/TIŠINA

Na ta način spravimo lajanje pod dobro kontrolo.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: bagaroo , sreda, 21.01.2004 : 13:48:03
tudi toša rabi mnogo dodatne vzpodbude da zalaja na ukaz in pri poskušanju novih metod od igračke do hrane, se je pripetila ena zanimiva stvar. med učenjem si je punca popravila lase in si nehote zakrila obraz z rokama, mogoče za eno ali dve sekundi in efekt - toša je lajala kot nora.  ::)  kot kaže jo  hudo nervira, da ne vidi obraza. midva pa seveda pridna, pridna, daj glas. in tako si pri učenju glasu pomagava tudi s tem, da si zakrijeva obraz z rokama. zdaj toša še oceni ali se ji splača dati glas, se pravi ali bo nagrada ali ne, vendar vztrajava in se pri tem neizmerno zabavava.   ;)


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: igor , četrtek, 22.01.2004 : 12:57:05
Ne vem kako je to nam tako hitro uspelo  ;) , samo dva dneva vaje.. pa zdaj ni problema .
Učili smo ga pač takrat , ko je bil lačen ( saj je vedno  ;D ) malo si dvignil posodo in je zalajal , pohvališ "priden glas " ter mu daš malo. Kmalu si zapomni , da če zalaja dobi nekaj pa še pohvaljen je. Seveda mu hrane ali priboljška ne daš vedno ali takoj .
Zdaj zalaja če rečeš GLAS včasih kaj dobi včasih pa ne ......  in je zato ves na trnih  ;D
Zdaj se oglaša ko želi ven ali pa kakšno stvar ki jo ne doseže . Ugotovil je , da ko zalaja pač pridemo gledat kaj je . Če se ne zmenimo zanj pride pojamrat k nam  :-\

Lp Igor


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: laika , nedelja, 25.01.2004 : 14:34:24
Rada bi dodala še to, da sedaj, ko zna lajati, zalaja tudi če kdo pride in nas s tem opozori na vsak avto, ki se pripelje na dvorišče.
Ha, ha, očitno smo v njej prebudili čuvaja. Ali pa je že prej slišala vsakega prišleka, vendar ni našla načina, da bi nam to povedala. Sedaj pa kar pošteno zalaja, kar nem je vsem všeč.

Na žalost pa še vedno besno laja na sosede, čeprav se vsi zelo trudimo, da bi jo tega odvadili. Kar bojim se, kaj bo spomladi, ko bomo imeli vrata na teraso non stop odprta, ona bo pa svobodno šetala ven in noter. Ves čas bo lajala na sosedove 4 otroke, ki se igrajo le nekaj metrov proč od naše psičke. Kako bomo to preprečili, ne vem.
Če ima kdo kakšen nasvet, bom zelo vesela. Naj samo omenim, da so ti sosedje čisto normalni ljudje, nihče ji ni nič naredil. Poleg tega smo že skupaj probavali, da bi jo odvadili lajanja na njih. Ugotovili smo namreč, da se jih boji. Zato sem dala brikete vsem otrokom, da bi se ji prikupili, čez ograjo jo lepo in nežno nagovarjajo, vedno jo pozdravijo, tako da nam sploh ni jasno, v čem je problem.
Morda se ji zdijo preglasni, kar je čisto možno, saj ko se 4 otroci + njihovi obiski igrajo nekaj metrov stran, je to res blazen trušč, ki gre na živce tudi nam.

Zanimivo je to, da je alergična samo na njih in na nobenega drugega človeka.

Lp


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Chris , petek, 13.02.2004 : 00:44:19
Ne vem kako je to nam tako hitro uspelo  ;) , samo dva dneva vaje.. pa zdaj ni problema .
Učili smo ga pač takrat , ko je bil lačen ( saj je vedno  ;D ) malo si dvignil posodo in je zalajal , pohvališ "priden glas " ter mu daš malo. Kmalu si zapomni , da če zalaja dobi nekaj pa še pohvaljen je. Seveda mu hrane ali priboljška ne daš vedno ali takoj .
Zdaj zalaja če rečeš GLAS včasih kaj dobi včasih pa ne ......  in je zato ves na trnih  ;D
Zdaj se oglaša ko želi ven ali pa kakšno stvar ki jo ne doseže . Ugotovil je , da ko zalaja pač pridemo gledat kaj je . Če se ne zmenimo zanj pride pojamrat k nam  :-\

Lp Igor


Da tako je bilo tudi pri nas. Kuža je zaštekal besedo GLAS in vso stvar lepo doumel in tako je vedno kadar je kaj potreboval začel lajat s kratkimi 'vuf vuf '.  Ko je hotel ven na sprehod je pač zalajal in mi smo vedeli da ga tišči. lp


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: jessy , sobota, 14.02.2004 : 20:54:24
Jaz pa imam 4 mesečnega maltežana. Na ukaz zalaja vedno, vendar le če imam v roki igračo. Če bi mu kar naenkrat rekla ''glas'' me ne bi ubogal. :-\
Kako naj ga naučim to?  ???

LP, jessy


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: bina , sobota, 14.02.2004 : 21:08:14
Jaz pa imam 4 mesečnega maltežana. Na ukaz zalaja vedno, vendar le če imam v roki igračo. Če bi mu kar naenkrat rekla ''glas'' me ne bi ubogal. :-\
Kako naj ga naučim to?  ???

LP, jessy

Vaja, vaja, vaja....

Saj ko ti psa učiš npr. sedi, mu tudi sprva daješ nagrado, potem pa se enkrat vsede brez nagrade. Zakaj? Zato ker se je naučil, kaj pomeni povelje "sedi". Vaja in vstrajnost.

Lp jana


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: pzorko , četrtek, 11.03.2004 : 19:08:29
Moj je pa verjetno nadarjen za "GLAS!" Pri učenju v bistvu ni bilo nobenega problema. GLAS in TAČKO sem ga naučil v bistvu res v rekordnem času. Prišlo je kar samo od sebe. Za "glas" mislim, da sem uporabljal brikete, tačka je pa prišla kar sama od "rokovanja", ker sem prebral, da je dajanje tačke znak, da ti je pes vdan. In zdaj zna oboje tako, da takrat, ko ni treba začne lajat in takrat, ko ni treba, začne mahat kar z obema tačkama. (pridno in poredno  ;D )

Mu gre pa zato toliko slabše poleg (noče in noče hodit čisto ob nogi, zmeraj mora tisto glavo rinit naprej) in pa sedi. (nikoli se sam ne spomne, da bi se ob ustavitvi usedel, zelo težko mu je tisto rit postaviti na tla. Jao! Mogoče pa sneg nagaja  ;) )


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: fortuna , sobota, 13.03.2004 : 15:27:24
No, pa še moja problematika učenja povelja "glas".

Lepo prosim za nasvet, kako naučiti psa, ki v bistvu sploh ne laja, razen v svoji trmi, ko ga kaj okregaš? Takrat teka okoli mene in laja name. Seveda se mi niti ne zdi primerno takrat reči priiiidna glas, ker bi morala ravno nasprotno - ukazati TIHO.

Lepo prosim za kakšen nasvet. Jaz sem že kar malo obupala...  ??? ??? ???

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: bina , sobota, 13.03.2004 : 15:35:03
Lepo prosim za nasvet, kako naučiti psa, ki v bistvu sploh ne laja, razen v svoji trmi, ko ga kaj okregaš?

Hmmm...Fortuna. Ali rottiji sploh slovijo kot lajači? Poznam enega samca, ki je vedno tiho, tudi če pride kakšen človek k hiši. Ampak se ga vseeno vsak boji, ker je pač rotti.

Saj moja Bina je tut čisto tiho. Lajati začne ravno takrat, ko ni treba (npr. danes mi je v čakalnici pri veterinarju. kar je pa po eni strani bilo dobro, ker je sestra vsaj vedela, da jaz čakam v čakalnici  ;D ;)) Jaz sem se že sprijaznila, da je tih pes. In je ne silim lajat.

Lp Jana


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: fortuna , sobota, 13.03.2004 : 15:43:03
Jana živjo.

Ja kaj naj rečem, očitno je ta pasma res bolj tiha. Moja vragolinka se oglasi samo če ji kaj prepovem, ohoho, takrat se kar stene tresejo, pa ponoči, ko spimo, če sliši kak hrup. Ker spi v moji spalnici, je še prav posebej zanimivo, ko me kar iz postelje vrže.  ;D ;D Potem moram pa luč prižgat pa jo spustit na hodnik, da vse pregleda če je ok, sicer bi kar lajala.  ;D

Vedno laja le takrat, ko bi ji morala reči TIHO, ne pa GLAS.  ::)

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Noli , sobota, 13.03.2004 : 16:08:39
No ja no, prav nemi niso  ;D.
Dokler nisva začeli s treningi pri reševalcih je bilo to skoraj res, sedaj pa  ;D laja za vsako stvar.  >:(

Naučila sem jo pa z igračo. Ker je nora na vse igrače sva se igrali najprej zajčka (z igračo po tleh) potem pa hop cefizelj in sem skrila igračo in otrpnila, ker jo je to zelooo jezilo je seveda zalajala in jaz pa "jupiii bravo pridna glas" in dobila je seveda igračo, po kaki minuti igranja ponovi vajo. Tako je zelo hitro ugotovila kaj pomeni "dej glas".

Upam da bo kaj pomagalo.

Lp Noli


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: fortuna , sobota, 13.03.2004 : 16:13:52
Noli pozdravljena  :)

To metodo sem že sprobala. Ti povem kaj naredi moja frajla? Neumno me gleda, res, prav tist pogled, ko obrača glavo levo in desno, pri tem pa te gleda v oči.  ;D

Potem pa se postavi pred omaro, kamor skrijem druge igračke in to je to. A ni brihtna?  :o ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Drejči , sobota, 13.03.2004 : 17:27:52
A se je ne da na noben način "sprovocirat", da bi začela lajat in bi ti lahko zmagoslavno rekla "glas"?  :)  :)

Za naša dva vem, da je terasa tisto magično mesto, kjer se dereta kot "jesharja" (mimo gre namreč pasje sprehajališče), drugače sta zelo molčeča.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Noli , sobota, 13.03.2004 : 18:21:59
Lisička  ;D ;D, si jo predstavljam kako gleda v omaro in si misli "kar mej jo so tle druge"  8) ;D

To sem počela na sprehodu kjer so vse igrače pri meni v žepu ali v mojih rokah  ;).

LP Noli


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: fortuna , sobota, 13.03.2004 : 18:27:25
Noli, zanimiv predlog. Takoj bom poskusila, mogoče pa....  ::)

Never say never a ne?  ;D

P.S.: Noli, kako pa kaj Tara?

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Sammy , nedelja, 14.03.2004 : 10:00:01
mene pa zanima, kako naučite TIHO! ker če že učite daj glas, bi blo logično, da zraven še tiho.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Eva3 , torek, 20.07.2004 : 15:27:39
Moja psica pa namesto da bi lajala piha zrak skozi usta. Ona je bokserka.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: mary , torek, 20.07.2004 : 20:35:48
Ja, to se dogaja tudi nam. Nekaj časa samo odpira usta in hlasta kot riba na suhem ;D z nekaj prepričevanja nam pa uspe iz nje izvabiti tudi glas ;D


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Rincy , ponedeljek, 11.10.2004 : 20:19:12
ravno danes sva se z rino naučili glas! how

lp Nina in Rina (how ;D)



Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: irenchy , ponedeljek, 11.10.2004 : 20:30:39
Moj Rondek pa iz sebe spravi glas, ko zasliši motor od poštarja!!!! ::) ::) ::)


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 11.10.2004 : 20:46:58
O tem sem že tudi sama razmišljala. Yorki se tega ni naučil, ampak kakšen drug pes v prihodnosti pa bi se le naučil. Imam pa en program, ki opisuje pse in so tudi glasovi različnih pasem, ki jih opisuje in mislim da bi rekla GLAS! in vključila lajanje na računalniku. Če ne bi šlo drugače bi res še sama poskusila lajati. Mogoče bi še kaj uspelo, glede na to da nisem preveč vztrajna kar se učenja tiče.


Naslov: Re:DAJ GLAS!
Poslano od: branka , torek, 12.10.2004 : 08:01:55
Jaz sem pa svojega že pred časom naučila, da "da glas" in to z enim vzrokom: "Pred letom so nam oropali vikend in tisto noč je moj pes neustavljivo lajal in zavijal, ampak mi smo si mislili, da ni nič posebnega. Drug dan gremo normalno na vikend-seveda tudi Bučko in zagledamo kaj so nam naredili. Pred tem dogodkom pa je moj Bučko vsak večer lajal in zavijal v smeri, kjer naj bi se roparji skrivali (opazovani smo bili tri dni poprej-grozen občutek!).
In tako sem ga naučila, da "da glas" kadarkoli se meni zazdi in naučila sem se tudi tega, da ga sedaj bolj poslušam in poiskušam razumeti zakaj laja."
Upam si staviti, da če bi šli tisti večer pogledati zakaj Bučko tako čudno in posebno laja, da bi lahko preprečili rop.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Olly , sobota, 23.07.2005 : 15:22:01
Lenny včasih med igro zalaja in ob tem primeru rečeš "glas", počasi je dojela za kaj gre in se tako naučila....poiskusite psa razburit oz. mu malo "težit" da bo zalajal potem pa recite "priden glas!" in pa mu dajte priboljšek. Upam, da vam bo uspelo. :)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Klea , sobota, 23.07.2005 : 22:24:12
Zivjo!
Vidim da imajo nekateri zelo veliko uspeha s svojimi stirinoznimi prijatelji za povelje "DAJ GLAS!"
Jaz bom sedaj probala to povelje nauciti naso zlato prinasalko ki je stara 1 leto in upam da nama bo uspelo ??? In ce nama uspe bom mogoce na tak nacin lahko potem naucila Arsa da mu Lisa pokaze kako se to dela ;)

Lp Klea, Ars in Lisa :-*


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Franka , nedelja, 24.07.2005 : 08:28:16
Naš pa najraje uboga ravno ta ukaz daj glas... Naučili smo ga pa s pomočjo jajca.
Ker ni vedel kaj je to je bil ves začuden. Ko smo ga zakotalili proti njemu je začel lajati, in mi smo mu govorili - priden si, dej glas, in ko je zalajal na jajce je dobil priboljšek- in nato spet... Nato smo probali tako da smo jajce vzeli v roko in rekli daj glas inje zalajal in dobil priboljšek.
Če ni zalajal smo jajce zakotalili in je zalajal in dobil priboljšek.
Njemu se je zdelo to zelo zabavno in sedaj to obvlada. Edino kar je bilo negativno pri jajcu je to da ga je včasih zagrabil in zabrisal čez kuhinjo in sledilo je čiščenje...  :) :P


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Ivanhoe , nedelja, 24.07.2005 : 08:45:19
Prim mojem dobermannu sem uporabljala velik kos mesa (1 kg ) - tako velik, da se je kužku že prav zmešalo od veselja da ga bo dobil. Potem sem držala meso v roki in dala psu komando "glas". Seveda je vse možno probal od sedi, do prostor, do tačke,...vse kaj se je kdaj naučil je sprobal. Ko pa je bil že čisto obupam, da nič ni delovalo je pa začel lajat. Takoj je dobil meso. Pri drugem poskusu je takoj dal glas. Izgleda da je motivacija bila dovolj velika!  ;D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: samo , nedelja, 24.07.2005 : 12:31:29
Tako kot pri Ivanhoe, pravšnji motiv in dovolj velik pa sigurno vžge.

Lp, Samo.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: čenča , nedelja, 24.07.2005 : 13:53:31
Seveda je vse možno probal od sedi, do prostor, do tačke,...vse kaj se je kdaj naučil je sprobal. Ko pa je bil že čisto obupam, da nič ni delovalo je pa začel lajat. Takoj je dobil meso. Pri drugem poskusu je takoj dal glas. Izgleda da je motivacija bila dovolj velika! ;D
Pri naši ta mali je bilo isto, samo da ni šlo za meso, ampak pasjo čokolado.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Focoso , sreda, 03.08.2005 : 20:52:55
Moja izkušnja je precej smešna.
Nalila sem vodo v umivalnik in s tisto gumo ki je za odmaševanje delala tiste zvoke se full smešno sliši. Lola je zalajala, rekla sem glas in ji dala priboljšek. To je vse....


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: anana , nedelja, 07.08.2005 : 12:24:07
Mi smo Naro naučili glas tako, da smo ji pokazali prst, na katerega je zalajala, ker je bila jezna nanj. Kasneje je šlo brez prsta, pa tudi jezna ni bila več nanj ;). Pri nas tudi Nara ne more vedno takoj zalajati in hlasta, da ji potem končno uspe iz sebe spravit majhen glasek ;D.

Lp, Ana


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: DoY-ca , torek, 23.08.2005 : 10:28:57
lep pozdrav!!
jaz pa imam malce obraten problem!!!
doma ima 3mesečnega ki vsakega obiskovalca pošteno nalaja!!pa še sosedi se pritožujejo... :-\
kako naj ga utišam-in mu pokažem da to kar dela ni pravilno??pretepat ga en mislim,če ga zamotim se pa naslednič prizor ponovi!!
lp,Urška


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: LuncaPunca , torek, 23.08.2005 : 19:41:07
Hej! Mi2 sva se tud danes naucila 'daj glas'! Najprej sva se igrala, da je avtomatsko v igri zacel lajat na mene, potem sem pa nejgove priboljske iz zepa potegnila, mu jih pokazala in mu rekla, naj zalaja... Pa je kar hitro pokapiral... pa pravijo, da so hrti neumi psi...  ??? jaz pravim, da so samo dost trmasti :D  8)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: nina23 , četrtek, 01.09.2005 : 12:08:57
Jaz tega nikakor ne morem naučiti moje psičke.  :-[ Če skrijem igračko, za katero bi drugače tudi umrla  ::) , me samo butasto gleda in ni niti glasu od nje. Jaz pa lajam zraven kot en bedak...  ;D Še kakšen predlog?  ???


Jaz imam enak problem... Moj noče in noče lajati... Probala sem z igračkami, hrano, jaz lajam kot nora, Uni pa nič... enkart je malo bevsknil oz. malo zatarnal in to je to...

Najhuje je pa to, da v štirih mescih tudi enkrat ni zalajal ( mislim tudi brez ukaza ).


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: nina23 , četrtek, 01.09.2005 : 12:11:45
Aja, pozabila sem napisati, da drugače nimava nobenih problemov z učenjem. Pozna ukaze sedi, lezi, daj tačko, daj drugo tačko, skoči, give me five...

Danes greva prvič v pasjo šolo... Upam, da nama bo uspelo kmalu zalajati :)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: david , ponedeljek, 24.10.2005 : 07:02:19
Za povelje glas je najučinkovitejša metoda razmišljanja. (Dobro je, da uporabljaš kliker) Pokaži mu priboljšek in pes bo čez nekaj časa že sam zalajal. Takrat klikni in ga nagradi ter pohvali. Do takrat mu na dajaj ukazov! Ko pes že zna narediti vajo dodaj ukaz GLAS. :)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: zmaja , nedelja, 08.01.2006 : 23:21:26
Jaz imam drugačen problem. Psička ve, kaj pomeni gglas, samo praktično nikoli ne zalaja v prvem trenutku. Ponavadi najprej laja v prazno (hoče zalajat ampak kakor da ne zna in je samo zapiranje gobčka brez glasu), potem šele zalaja. Pa vedno zraven skače. Ne vem kako naj jo naučim, da se zakaja takoj in da ostane na mestu, ne da skače. Poskušam tako, da jo pohvalim samo takrat, ko res minimalno skoči in kakor toliko hitro zalaja.
Je pa fora, da ko ni ukaza in proba z laježem izsiljevati, ni nobenega problema (takoj v prvo in ne skače). Ko pa hočem, da to naredi na ukaz, pa kakor da ima tremo in ne gre.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: anana , sobota, 14.01.2006 : 20:01:36
Jaz imam drugačen problem. Psička ve, kaj pomeni gglas, samo praktično nikoli ne zalaja v prvem trenutku. Ponavadi najprej laja v prazno (hoče zalajat ampak kakor da ne zna in je samo zapiranje gobčka brez glasu), potem šele zalaja. Pa vedno zraven skače. Ne vem kako naj jo naučim, da se zakaja takoj in da ostane na mestu, ne da skače. Poskušam tako, da jo pohvalim samo takrat, ko res minimalno skoči in kakor toliko hitro zalaja.
Je pa fora, da ko ni ukaza in proba z laježem izsiljevati, ni nobenega problema (takoj v prvo in ne skače). Ko pa hočem, da to naredi na ukaz, pa kakor da ima tremo in ne gre.

zmaja, kakor bi opisovala mojo psičko ;D.

Lp, Ana


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: pea , ponedeljek, 06.02.2006 : 11:06:27
Pozdrav!
Najbolj učinkovita metoda je, po moji izkušnji, učenje s klikerjem. Ko je moj Oskar (mops) lajal  (laja samo, če sliši zvonove ali če kdo hodi pred vrati stanovanja),  sem uporabila kliker in ukaz (ki se pri nas glasi : hud pes). Nekaj časa je imel probleme s tem, da mora lajat brez razloga oz. name, kar je po njegovem mnenju nekaj nedopustnega.  Po mesecu vaje pa je ugotovil, da če laja "name", ko jaz to hočem, ni nič hudega. Zdaj veselo lajamo na ukaz :D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: popo , ponedeljek, 06.02.2006 : 15:32:39
Jaz imam labradorko in vsi ki jih imajo vedo, da labradorca tezko pripravis do lajanja. No.. in tako sem se jaz zaj...... in mi nikakor ni ratalo. Vceraj sem pa ugotovil kaj pali pri nasi mali. Ko je bila zaprta v pesjaku in sem ji jaz nesel posodico z hrano sem se postavil nekje 2-3 metre od ograje in jo nagovarjal. In evo ga ga-ona je zalajala. Jaz seveda takoj do vrata pa brikete v usta :) No in tako sem naredil enih 7-8 krat, vedno isti postopek. Ko zalaja sem priso do vrat in ji dal brikete. Potem na koncu za nagrado pa celo skledo :) Upam, da bo skapirala ;)

Lep pozdrav, Marko


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: anana , ponedeljek, 06.02.2006 : 17:53:46
popo, dobra metoda. Ponavadi je najtežje najti okoliščino, v kateri pes laja (če sploh kdaj laja ::)), ko pa ugotoviš pa se da psa hitro naučit. popo, a si poleg tega, da si svojo labradorko pohvalil, rekel tudi ukaz ::)?

Lp, Ana


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: popo , ponedeljek, 06.02.2006 : 18:29:49
Jap, sej tako delam. Postavim se dva tri metre stran in ji recem DAJ GLAS. In tolko krat ji ponovim, da ne zalaja. Ko zalaja pa dobi brikete :)

Lp, Marko


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: aema , torek, 14.02.2006 : 11:22:25
Jst pa sem Emo naučila glas tko da sem jo fejst razdražla z igračo, ki ji je niti slučajno nisem hotla dat. Po pa je bla že tolk nervozna da je začela lajat. Ko je zalajala sem dodala ukaz in ji dala igračo za nagrado. Nekajkrat smo to ponovile in zdej da glas brez problemov.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Tara04 , torek, 14.02.2006 : 11:34:14
Mojo Taro sem naučila tako da sem jaz  "zalajala" ali zatulila in ji rekla naj da glas. Sicer pa je ona tudi bolj tiha, ampak če začnemo mi tulit, začne tudi ona- uponašati volka recimo.
Vsakokrat, ko recimo zalaja, tudi za kako drugo stvar ji reči "daj glas", da se bo naučila kaj ta beseda pomeni. ;)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: piki_ca , torek, 14.02.2006 : 19:14:10
jst mam pa drugačen problem :
ko ona zalaja jst rečem super dej se pika in ona takrat utihne če sem pa tiho pa laja! ;D ;D
pol moram bit pa skuz tiho :-[ :-X ;D
ma kdo kak predlog? ::)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: popo , sreda, 15.02.2006 : 02:15:10
Hehe, to je tisto cemu se rece utrjevanje. Moja zdaj vedno ko ne ve kaj bi rad od nje zalaja. Trixy mir: wuf, trixy spusti igracko: wuf ;) je prav zabavno! ;D
in pa to kar ti pravis, ko sem tiho in jo gledam potem ona misli da hocem kaj od nje in potem zalaja.
Sej kolikor sem jaz postekal ta daj glas deluje tako:
 1 faza: pripravit psa da zalaja
 2 faza: naucit psa da laja samo na ukaz - ta je po mojem menju se tezja kot prva, ceprav se tudi pri prvi lahko zelo namucis, sploh ce imas labradorca ;)

Lep pozdra, Marko


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: najkica , sreda, 15.03.2006 : 15:21:14
Jaz sem mojo psičko naučila 'daj glas' tako da ko je lajala sem ji ponavljala ˝glas, glas˝ in zdej zna zalajat na ukaz. In se je kar hitro naučila. Samo zdej ne vem kako naj jo naučim naj utihne ??? ;D :D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: AngSeter , četrtek, 23.03.2006 : 13:35:29
Ko je moja prišla k meni je bila tudi tiho kot miš, čeprav je bila prej bolj glasna. V bistvu je bilo to tudi zaželjeno. Sem pa prav tuhtala kako bi glas naučila. Nekajkrat je sicer že zalajala,ampak je bilo to vsakič nezaželjeno vedenje, kar nisem hotela vtrjevati. Na igračko pa niti pisnila ni. No enkrat je malo pisknila in če bi ustrajala bi mi mogoče ratalo v kakem mesecu...

Pol je bila pa enkrat ljubosumna na fantovega mačka in zalajala pa sem izkoristla priložnost. Sicer je do mačk več ali manj brezbrižna tako da ni bilo poslabšanja v tej smeri. Tako da zdaj laja na ukaz MUC in tudi že GLAS  ;)  ;D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Tecka , sobota, 24.06.2006 : 13:35:02
No pri nas je šel pa glas zelo zlahka, kar je čudno, ker doge niso ravno bevskači. Mi jo je uspelo naučiti "rečt" mama  :D  ;D . Ko sem jo učila glas, je bila že malo zmatrana in je "zalajala uaua" . Pa sem rekla bravo mama in nagradila...  ;) . Sicer vzunaj zelo redko uspe (ima manjše varijacije mame) doma je pa cela genijalka  ;D  :D  ;) . Mogoče bi jo naučila rečt: "dej pel me že vn" ali pa "zmankal mi je vode" ali pa kaj podobnega  ;D
lp
T.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: norwich terrier , ponedeljek, 05.02.2007 : 16:11:51
Hm...imam problem. Evian sem navadil na glas, ampak se pripravlja najmanj 5 sekund da se oglasi...kakšen nasvet za hitrejši glas?


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 05.02.2007 : 20:23:21
5 sekund??? Saj to je hitro.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: norwich terrier , sobota, 10.02.2007 : 16:20:36
Niti ne...To ji rečeš glas! in mora pes takoj...moja pa umes še malo kihne (vedno) pa samo malo zarenči, šele ko ji ene osmič rečem mi rata ???


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: lejca , sobota, 10.02.2007 : 16:46:02
Moj bucko enostavno ne more dati glasu, na ukaz takoj. Ko mu rečem glas, se trudi in po nekaj poskusih, mu tudi uspe. Se prav nič ne sekiram, prav nič me nebi motilo, če bi se mu tudi ob prihodu obiskov takole zatikalo ;).


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: alessa06 , sobota, 10.02.2007 : 17:47:11
Zakaj pa bi mogla takoj , ko rečeš dati glas?
 Vaja dela mojstra, vadi, vadi pa bo hitreje. Kot vse ostalo.  :)

 Tu je verjetno samo vaja, pa pohvala, nagrada in motivacija. Poskusi s kako stvarjo, ki jo obožuje ( piškot ali kaj boljšega, kar ne dobi vsak dan) , mogoče bo hitreje zalajala. ;D

 Sej moja tudi malo počaka, potem da glas.  :) Pa, ker je še mlada se nič ne sekiram, smo rabili kar neki časa da je skopčala, kaj pomeni dat glas.

Smo tudi jalaji zraven  ;D :D ;D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: alessa06 , sobota, 10.02.2007 : 17:48:59
 Se popravljam LAJALI !!! ;D ;D ;D ;D

Sem prehitro poslala sporočilo, pa nisem videla napake.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: norwich terrier , torek, 05.06.2007 : 13:46:14
Ok...Vidi se napredek ;) evian zalaja že po parih trenutkih! Dober nasvet alessa ;)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Bela01 , torek, 05.06.2007 : 22:27:02
Nama z Belo pa je ratalo tako, da sem jaz začela poleg lajat. Ja čisto za res. Če me je kateri poslušal (to sva delali v bloku na balkonu) si je verjetno mislil, da je z mano precej slabo ;D. No, nikakor prej ni hotela skapirat, po tem pa je očitno skapirala kaj mislim (seveda je sledila nagrada - mesek).
Sedaj njen glas zgleda tako: ko ji ni preveč, takrat samo gofljo odpira, če ji takrat enih parkrat rečem, potem pač postopoma začne vedno bolj glasno lajat oz. bolje rečeno brundat. Ko pa ji je pa gre tudi s prve pravi "how" ;D.
Če pa slučajno vidi, da imaš kaj sladkega, takrat pa začne prosit (se vsede na rit in dvigne prednje tace) in ob enem še lajat (za ziher) :D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Alya 13 , nedelja, 08.07.2007 : 18:34:08
Jaz sem Chappija učila glas tako,da sem mu pred smrček držala priboljšek.
Ugibal je kaj bi lahko še vse naredil da bi mi ugajalo,naredil je že vse trikce,ki jih je takrat znal,
in ko končno ni mogel več,mu je na misel prišlo...lajanje!
In kot da bi trikec obvladal je zalajal samo enkrat. :P

PS:ta trikec zna že(skoraj)2 meseca. ;)


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: lovethor , nedelja, 08.07.2007 : 19:41:45
Jaz pa sem Thoru medtem, ko je skozi okno lajal na muco, vmes govorila 'glas' in mu mahala s priboljškom. Takoj mu je blio jasno, da če pogleda v mojo smer in zalaja, dobi priboljšek, sicer pa ne. Anitka pa je prisluškovala, ko sva se učila, in še isto popoldne, ko sem v zameno za žogico od Thora zahtevala glas, je zalajala tudi ona. Mislim, da sta oba ta ukaz osvojila najlažje od vseh.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: tjashybosty , nedelja, 08.07.2007 : 22:06:48
Jaz sem moji vsakič, ko je zalaja rekla 'daj glas' in ji dala nagradico. Je pa hitro pokapirala  ;)

Kako ga naučiti, da je tiho? Malo težje  ;D Vsakič, ko zalaja, reci 'tiho', verjetno bo že zaradi pozornosti nate utihnil, pohvali ga/klikni in daj nagradico. Postopoma čas brez lajanja do nagrade podaljšuj. Jaz moji pokažem dvignjen kazalec in ponavadi utihne, če se pa odloči, da gre za lajež na življenje in smrt, se pa lahko na pol pretrgam s kazanjem prsta in ne preneha, dokler jaz ne 'zalajam' prav glasno  ;D ;D


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Labradorka333 , sobota, 05.11.2011 : 09:37:50
No, tudi ta tema je zelo stara, ampak bom kar sem napisala...
tudi pri nas je šlo učenje tega trika zelo hitro, ampak ko ga je obvladal sem se zavedla kakšno napako sem storila.
Iskala sem povsod kako ga obvadit, da ne bo lajal ko kdo skoči iz avta, ali gre po stopnicah, da ne bo lajal na majhe otroke itd.
Našla sem seveda celo zakladnico knjig v katerih pišejo tile postopki, ampak noben ne deluje(glede na to, da se s tem mučiva že pol leta). :(
Potem pa sem se spomnila ene metode, ki me jo je naučila pokojna sestrična, ki je imela mopsa(odličnega plemenjaka za razplod), ampak ta le delno deluje, poleg tega jo pes vedno znova pozabi, čeprav se tudi s to metodo že kar nekaj časa mučiva.
Pa bi upala na še kakšen vaš nasvet, ker je pred nekaj leti umrl še edini kinolog v naši družini, tistim v našem kraju pa ne zaupam.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Lanabela , sobota, 05.11.2011 : 11:09:45
Težav nimaš zato, ker si ga naučila lajat na ukaz (pravzaprav je to, da najprej naučimo psa lajat na ukaz ena od metod, s katerimi dobimo nekaj kontrole nad bevskačem), ampak mora vzrok drugje. Najprej moraš ugotoviti zakaj laja. Nekaj možnih vzrokov: izsiljevanje, strah (negotovost), teritorialnost.....Od tega, zakaj laja je odvisno tudi, kakšno metodo boš uporabila.


Naslov: Re: DAJ GLAS!
Poslano od: Labradorka333 , sobota, 05.11.2011 : 11:28:39
Teritorialnost, absolutno. Sicer pa nikoli ni lajal, dokler ga nisem naučila...:(